Hva er cerebral aterosklerose i hjernekar: årsakene og symptomene

Halvparten av dødsfallene fra hjerte-og karsykdommer i dag skyldes cerebral vaskulær aterosklerose. En enkeltverdig teori som kan forklare årsakene til sykdomsbegivenheten eksisterer ikke.

Jeg er glad for at, ifølge medisinsk statistikk, er behandlingen av sykdommen svært effektiv, spesielt hvis den oppdages på et tidlig stadium.

Kliniske symptomer

Cerebral aterosklerose eller aterosklerose av cerebral cerebral fartøy er en av varianter av klassisk aterosklerose. Forskjellen ligger i det faktum at i sentrum av patologiske endringer er hjernens fartøyer. Mekanismen for lesjoner er den samme for alle arterier.

En viktig rolle i utviklingen av sykdommen spilles av lipoproteiner, eller rettere noen av deres arter. I menneskekroppen bærer disse stoffene transportfunksjonen for kolesterol lipid, som er nødvendig for fettbehandling, syntese av vitamin O og hormoner.

Lipoproteiner kalles for å utføre forskjellige funksjoner:

 • Low-density lipoproteins (LDL), svært lav (VLDL) og mellomliggende tetthet (LDL) frigjøring og bære kolesterol i cellene.
 • HDL er et lipoprotein med høy tetthet, fanger kolesterol og fjerner det fra cellen.

Kolesterol går inn i kroppen med mat eller produseres av kroppen selv. Stoffer består i dynamisk likevekt, som sikrer normal drift av celler. Likevel, når du spiser mat som er rik på lipoproteiner med lav tetthet, oppstår en balanseforstyrrelse. Som et resultat akkumuleres lipoproteiner i arteriene.

Utvikling av aterosklerose i hjernen

 • I begynnelsen av aterosklerose dannes lipideflater på karossens vegger. Først akkumuleres svært lave og lave tetthet lipoproteiner i intima av arterien (unicellular endothelial layer). I øyeblikket når det kommer en kritisk topp, kan lipoproteiner reagere med hvilken som helst bestanddel av det intercellulære stoffet. Produktet som er oppnådd som et resultat av reaksjonen, avsattes på beholderens vegger. Symptomene er fortsatt fraværende.
 • Den andre fasen av arteriell aterosklerose av cerebral arterier er preget av veksten av lipidpunktet, som binder lipoproteinene som kommer med blod. Som et resultat av denne prosessen dannes en aterosklerotisk plakk.
 • Cerebral aterosklerose av arteriene i tredje fase er preget av plakkens vekst. Fra det akademiske synspunkt er dette øyeblikket veldig interessant. Under veksten produserer neoplasma stoffer som blir et hinder for fremveksten av nye celler i karossens vegger. I tillegg produserer flekken substanser som støtter denne prosessen. På dette stadiet er behandlingen basert på en endring i kostholdet, da riktig konsentrasjon i HDL-blodet, som bryter den merkelige balansen, vil ødelegge og fjerne plakkene.

Hvis behandling ikke forekommer, er delingen av glatte muskelceller lokalisert på plakkstedet - lårene i arteriene er smale, og på andre steder vises mikroskopiske lesjoner som fremkaller dannelsen av trombi. En liten del av blodproppene fjernes av blodstrømmen.

Ved videre spredning av plakk, vokser nye fartøy inn i den, plakk er fylt med blod og blødning oppstår.

Patologiske endringer i arterier ledsages av forkalkning - avsetning av kalsiumsalter på veggene. Som et resultat blir de cerebrale karene sprø, deres deformasjon og ødeleggelse oppstår.

Vær oppmerksom! Spesielt alvorlige konsekvenser er nekrose av hjerneområder betjent av en skadet arterie. Til slutt degenererer vevet og blir erstattet av bindevev, og stedet taper fullstendig drift.

symptomer

Diagnose av cerebral arterie aterosklerose er vanskelig, fordi symptomene på sykdommen er vage, spesielt i tilfelle av arterie skade. Sykdommen påvirker normal blodsirkulasjon i enkelte områder.

Derfor er symptomene oftest ikke forbundet med smerte, selv om de også er til stede, men med en svekkelse av hjernen.

 1. Pasienten er kjent for nedsatt oppmerksomhet og minne.
 2. Mental evner er redusert.
 3. Visjon og hørsel forverres.
 4. Det er søvnløshet.
 5. Det kan være et tap av smak.
 6. Irritabilitet og et stabilt dårlig humør dannes.
 7. Utvikle alle slags fobier, besettelser (mistanke om nærvær av en uhelbredelig sykdom, frykt for å dø av blødning).
 8. Stat av likegyldighet til miljøet, tomhet.
 9. Langsom reaksjon og vanskeligheter med å svare på enkle spørsmål.

Alle disse symptomene er tegn på signifikant skade på hjernearteriene. Behandling for stabiliteten av disse symptomene skal utføres umiddelbart, helt opp til kirurgisk inngrep.

Gunstige faktorer

Røyking er den viktigste årsaken til sykdommen. Effekten av denne skadelige vanen er mangfoldig, men den viktigste skyldige er innsnevringen av arteriene og tapet av veggens elastisitet.

Et upassende kosthold, der et stort antall LDL-kolesterol er tilstede. Oftere er det animalsk fett og mat med høyt innhold.

Diabetes mellitus er også en "provoker" av aterosklerose. Med diabetes blir prosessen med behandling av fett og sukker forstyrret, noe som nødvendigvis påvirker hjernens kar.

Hypodinami eller mangel på motorisk aktivitet fører i det minste til hypertensjon, og deretter til komplikasjoner.

Fedme, på en eller annen måte, er forbundet med alle faktorer, bortsett fra røyking, så det skaper en større trussel.

Nervesykdommer og alkoholmisbruk (hvis det ikke handler om å drikke) har en mer forverrende og provoserende effekt.

Erklæring om diagnose

En rekke kliniske og laboratorieundersøkelser utføres for riktig diagnose:

 • Forhør av pasienten.
 • Lytte til systolisk støy.
 • Palpasjon av tilgjengelige arterier.
 • Immunologisk analyse av blod.
 • Blodtest for kolesterol.
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • MR.

I prinsippet kan kolesterolinnholdet kontrolleres hjemme. alene, for dette er det verdt å bruke en enhet som en enhet for måling av kolesterol. I det minste vil pasienten alltid være oppmerksom på hans tilstand.

Metoder for behandling

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av skaden og gir en rekke tiltak.

Obligatorisk program

I de to første stadiene av cerebral aterosklerose, når symptomene ikke er uttrykt, kan behandlingen baseres på å gjenopprette ordre i livet. Med betydelig skade på hjernen, for å eliminere risikofaktorer, må regimet observeres.

Pasienten skal slutte å røyke, siden behandlingen med vasodilatormedisiner ikke vil være hensiktsmessig dersom pasienten ikke gir opp avhengigheten.

Fra kostholdet bør det utelukkes matvarer som er høye i LDL (konditori, fett kjøtt).

Det er nødvendig å gradvis øke fysisk aktivitet.

Behandling med medisiner

Varigheten av bruk av legemidler og dosering bestemmes av en spesialist. Noen stoffer har bivirkninger som må forebygges. Følgende medisiner brukes til behandling:

 1. Antiplatelets (alle kjente aspirin og andre) legemidler forhindrer forekomst av blodpropper.
 2. Hypolipidemic - forebygge utvikling av cerebral aterosklerose. Den mest effektive er statiner og derivater av fibrøs syre. Legemidler tas gjennom hele livet. Dosen bestemmes i henhold til nivået av lipider i blodet. Pasienter med diabetes kan ta fenofibrates.
 3. Vasodilatormedisiner er foreskrevet basert på pasientens tilstand.
 4. Antiinflammatoriske legemidler med generell effekt øker blodkarets motstand til effekten av negative faktorer.
 5. Antidepressiva foreskriver for symptomer på depresjon.
 6. Tranquilizers - med forverring av fobier og angst.

Kirurgisk behandling

Stenoserende cerebral aterosklerose krever en radikal behandlingsmetode. Plakk på de ekstrakranielle karene fjernes ved den åpne metoden. Plakkene blir skåret ut samtidig som arterien, og drenering er etablert ved krysset av fartøyet.

Hvis et stort område av fartøyene påvirkes, brukes protesmetoden. I tillegg til hjernen er det aterosklerose av beinene i beina, og denne typen sykdom må også holdes i kjennskapet.

Viktige aspekter av cerebral aterosklerose av hjerneskibene

Hjernen er et av de mest komplekse systemene i menneskekroppen. Den samler, behandler og overfører informasjon mottatt fra eksterne analysatorer, og kontrollerer også funksjonen til alle indre organer. Som i ethvert annet system forekommer en rekke metabolske prosesser i hjernen. Oksygen og næringsstoffene flyter til nervevevet langs arteriene og kapillærene, og utløpet av metabolske produkter og behandlede næringsstoffer foregår gjennom venene.

Metabolske forstyrrelser i hjernevevet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Blant de ulike diagnosene, opptar cerebral aterosklerose et spesielt sted, da det ofte forårsaker en livstruende komplikasjon-akutt cerebrovaskulær ulykke (hjerneslag). Årsakene, utviklingsmekanismen, karakteristiske symptomer, samt faktiske metoder for diagnose og behandling av cerebral arteriosklerose i hjerneskarene, vil vi snakke i vår gjennomgang.

Og hva er cerebral aterosklerose? Denne metabolske sykdommen er forbundet med dyslipidemiske prosesser i menneskekroppen. Med den blir balansen mellom "dårlige" og "gode" fettene forstyrret, og kolesterolmolekyler begynner å bli avsatt på indre vegger av karene, og danner tette plakk som forstyrrer blodsirkulasjonen.

På utviklingen av cerebral atherosklerose taler i tilfelle skade på aterosklerotiske plakk av cerebral fartøy. Oftere utvikler slike patologi hos eldre eldre enn 60-65 år, noe som forklares av generell bremse av metabolisme, samtidige sykdommer, degenerativ lesjon av vaskemuren,

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til cerebrale vaskulære lesjoner med kolesterolplakk er ikke vesentlig forskjellig fra faktorene ved utbruddet av systemisk aterosklerose. Sykdommen utvikler seg når:

 • patologier ledsaget av overdreven syntese av kolesterol i hepatocytter (funksjonelle leverceller);
 • arvelige forstyrrelser av lipidmetabolismen (dyslipoproteinemi, familiær hyperkolesterolemi, etc.);
 • irrasjonell ernæring, ledsaget av bruk av en stor mengde animalsk fett, mettet med kolesterol;
 • kronisk stress og overarbeid;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme, overflødig vekt;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • arteriell hypertensjon;
 • sykdommer ledsaget av brutto metabolske sykdommer (diabetes mellitus, metabolsk syndrom);
 • hormonelle lidelser (hypo- / hypertyreose, nedsatt syntese av kjønnshormoner);
 • patologier fra blodets koagulasjonssystem.

Vær oppmerksom! I ung alder (opptil 45-50 år) er en ekstra risikofaktor for utvikling av aterosklerose mannens kjønn.

Mekanismen for dannelse av en kolesterisk plakk

Kolesterol, som andre fettstoffer i kroppen, overføres via vaskulærsengen ved hjelp av spesielle transportproteiner - apolipoproteiner. Slike komplekser i biokjemi kalles lipoproteiner. Avhengig av forholdet mellom lipid og fettdeler i deres sammensetning, er de:

 • LP (høy tetthet lipoproteiner);
 • LP lav tetthet;
 • LP er veldig lav tetthet.

Dersom den første kolesterolfraksjonen (HDL, "gode" kolesterolet) er ansvarlig for lipid transport av organer og vev til leveren for resirkulering og har antiaterogeniske egenskaper (forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plakk), lipoproteiner med lav densitet (LDL, og i mindre grad, VLDL ) er en av de viktigste risikofaktorene for utviklingen av cerebrovaskulære sykdommer.

Aterosklerose av cerebral fartøy utvikles når det optimale forholdet mellom "gode" og "dårlige" kolesterolfraksjoner er forstyrret. Overflødig LDL i nærvær av predisponerende faktorer og mikrodammer av vaskulærveggen setter seg på fartøyets intima. Den første lipidflaten, som ser ut som en flat, ikke-stigende del av en gulaktig farge, øker gradvis i størrelse og, uten riktig behandling, tetter fullstendig i lumen av arterien. Dette medfører problemer med blodtilførsel til organer og vev. Spesielt hjernen lider, stadig behov for store mengder oksygen, glukose og andre næringsstoffer.

klassifisering

Det er flere alternativer og suksessive stadier av sykdommen. Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er klassifisert av:
Grader av alvorlighetsgrad:

 1. 1 grad - symptomene på patologi forekommer bare av og til, med intens psykisk eller psykologisk stress, fysisk stress. Vaskulære sykdommer er funksjonelle (ankommer).
 2. 2 grader - tegn på aterosklerose blir mer stabile, funksjonelle lidelser utvikles gradvis til morfologiske.
 3. 3 grader - vanlige iskemiske angrep forårsaker irreversible forandringer i hjernevevet. Små områder av nekrose blir erstattet med bindevev og slutter å utføre sine funksjoner.

Lokalisering. Avhengig av den primære lesjonen er aterosklerose isolert:

 1. posterior cerebral arterie;
 2. indre halspulsårer;
 3. brachiocephalic trunk;
 4. fartøy av liten diameter.
 1. latent aterosklerose er preget av nesten fullstendig fravær av symptomer;
 2. intermitterende utmerker seg ved et spesielt bølgende kurs, i hvilke perioder med forverring, ledsaget av et klart klinisk bilde, erstattes av relativ velvære;
 3. Sakte fremgang i atherosklerose utvikler seg gradvis, med en økning i symptomene på vaskulære lidelser;
 4. stenosering aterosklerose fører raskt til en signifikant innsnevring av lumen i hjernekarrene eller deres fullstendige blokkering;
 5. Den ondartede formen av sykdommen er preget av tidlig utvikling av akutte komplikasjoner.

Mulige symptomer

Til tross for de forskjellige varianter av aterosklerose av cerebral fartøy, utvikler symptomene på patologi i et lignende scenario. Et kompleks av tegn som karakteriserer en progressiv svekkelse av cerebral sirkulasjon ble kalt disirkulatorisk encefalopati (DE).

Aterosklerose av cerebral arterier, ledsaget av grad 1 encefalopati, er preget av et relativt dårlig klinisk bilde. Symptomene på sykdommen er enten fraværende eller er bestemt etter overarbeid. Pasientene kan klage om:

 • minneverdigelse og konsentrasjonsprosesser;
 • svimmelhet, hodepine;
 • søvnløshet om natten og sammenbrudd i løpet av dagen;
 • periodisk støy i ørene.

Med DE i den andre graden, forverres en persons tilstand gradvis. Han utvikler:

 • reduksjon i effektivitet og generell forringelse av kvaliteten på det utførte arbeidet;
 • skarpe humørsvingninger;
 • depresjon, selvmordstanker;
 • minneverdigelse;
 • søvnløshet eller tvert imot, patologisk døsighet;
 • Nevrologiske symptomer, som avhenger av lokalisering av aterosklerotiske plakk i hjernens kar.

Vær oppmerksom! Ofte hos pasienter med DE i 2. grad, er den kritiske holdningen mot helsen redusert: de "ser ikke" de eksisterende problemene.

Discirkulatorisk encefalopati av den tredje graden karakteriseres ved dekompensering av staten. Typiske symptomer på cerebral aterosklerose:

 • progressiv reduksjon av pasientens mentale og intellektuelle evner;
 • distraksjon, følelsesmessig labilitet (ustabilitet);
 • utseendet av lyse nevrologiske syndromer - pyramidal, ataksisk, pseudobulbar;
 • akutt psykose;
 • kardiovaskulær demens.

Naturen av eldre pasienter med sirkulasjons encefalopati i de senere stadier blir ofte uutholdelig for familien. Skjerpet personlighet: før folk blir sparsommelig nøysom, omhyggelig - kjedelig, etc. Det er viktig å lytte til "innfall", husker at de er påvirket av sykdommen, snarere enn en personlig innfall..

Forsiktig: slag

En farlig komplikasjon av cerebral aterosklerose er en akutt nedsatt blodsirkulasjon i hjernens arterier - et slag. Denne tilstanden utgjør en alvorlig trussel mot livet: Nekrose (irreversibel død) av hjernevev fører til grov forstyrrelse av hele kroppen.

Tiden etter starten av cerebral aterosklerose hos en pasient utvikler et slag, er spørsmålet rent individuelt. Sakte fremgang i sykdomsformen kan vare i mange år uten å forårsake mye ubehag hos pasienten. En høy risiko for komplikasjoner er ondartet og stenosering av aterosklerose.

Ring straks en ambulanse hvis du ser ett eller flere av symptomene ovenfor:

 • plutselig svakhet, alvorlig lammelse eller nummenhet i ansiktsmuskulaturen, øvre eller nedre ekstremiteter;
 • dysartri - brudd eller vanskelighetsgrad;
 • akutt forverring av synsstyrken i ett eller begge øyne;
 • svimmelhet, gangløshet, bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser;
 • akutt oppstått intens smerte i den parietale delen av hodet, som ikke har åpenbar grunn.

Vær oppmerksom! Talet hos pasienter med akutt nedsatt sirkulasjon av frontal eller parietallobe er usammenhengende og uforståelig. Ofte kan en person ikke svare på enkle spørsmål om eget navn eller dagens dag i uken.

Jo tidligere pasienten vil bli hjulpet med et brudd på cerebral blodtilførsel, jo høyere er sjansen for overlevelse og utvinning. Det terapeutiske vinduet, når alle medisinske manipulasjoner er svært effektive, er 6 timer fra begynnelsen av denne patologien.

Diagnostiske metoder

Alle pasienter med mistanke om cerebral aterosklerose gjennomgår en screening som inkluderer:

 1. Samling av klager, anamnesis av sykdommen og anamnese av livet. Fortell legen din om alle symptomene som angår deg, husk når du først merket utseende, hvilke tabletter eller medisiner som ble tatt om dette. Ikke glem å nevne de siste sykdommene i livet, så vel som tilstedeværelsen / fraværet av allergier.
 2. Generell medisinsk undersøkelse, inkludert vurdering av hud og slimhinner. Spesiell oppmerksomhet bør rettes til en spesialist for å finne Skoda Xanthi - liten som rager over hudoverflaten formasjonene, som består av kolesterol og triglyserider, xanthomas er et synlig tegn på fettmetabolismesykdommer.
 3. Auskultasjon av hjerte og lunger. Det er utført for å vurdere kroppens generelle tilstand og identifisere mulige ko-morbiditeter.
 4. Måling av blodtrykk. Økt trykk - en av de utløsende faktorer av kolesterol deponering molekyler på den indre overflaten av beholderen, så cerebral arteriosklerose med hypertensjon er ikke uvanlig.
 5. Laboratorietester: UAC, LHC og OAM - rutinemessige diagnostiske metoder for å vurdere kroppens generelle tilstand. Lipidogram - kompleks lipidmetabolismen forskning metode for å bestemme nivået av totalt kolesterol og dens fraksjoner og for å identifisere forholdet mellom "dårlig" og "gode" lipoproteiner. Denne relative verdien kalles koeffisienten for atherogenicitet (CA). Blodtest for koagulering.
 6. Instrumenttester rettet mot studiet av den nøyaktige plasseringen og graden av kolesterolvaskulær sykdom. Standardundersøkelseslisten kan omfatte: Duplex skanning; Angiografi av cerebrale arterier (ved bruk av radiopakkete stoffer); Transcranial dopplerography - ultralyd undersøkelse av hjerneskipene gjennom kraniet; Magnetic resonance imaging; Elektroencefalografi - brukes til å evaluere den funksjonelle aktiviteten til hjernevæv.

Prinsipper for behandling

Etter å ha bekreftet diagnosen og bestemme graden av lesjon av cerebrale arterier, behandles pasienten. Behandling av cerebral aterosklerose bør være kompleks, rettet ikke bare på de patologiske symptomene, men også på årsakene til sykdommen. Behandle patologien vil være en nevrolog, om nødvendig, involverer terapeut og andre spesialister for konsultasjoner.

Før du bruker sterke legemidler, anbefales alle pasienter med cerebral aterosklerose å være oppmerksom på deres livsstil. Å redusere nivået av totalt kolesterol og minimere risikoen for dannelsen av nye aterosklerotiske plakk vil hjelpe:

 • nektelse fra røyking og alkoholmisbruk;
 • normalisering av kroppsvekt;
 • tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • reduksjon av stressnivå
 • normalisering av arbeids- og hvilemodus;
 • regelmessige forebyggende undersøkelser.

Skadelige vaner påvirker ikke bare helse generelt, men øker også risikoen for å utvikle aterosklerose direkte. Nikotin, inneholdt i inhalert tobakkrøyk, bidrar til utviklingen av mikroskader i vaskulærvegen og innsnevring av arteriene. En vanlig bruk av alkohol fører til en økning i nivået av kolesterol i blodet.

Fedme er en annen faktor som provoserer utviklingen av dyslipidemi. Normalisering av kroppsvekt, som oppnås ved riktig ernæring og fysisk aktivitet, reduserer risikoen for nye aterosklerotiske plakker betydelig.

Aktivt liv er en annen hjelper i kampen mot cerebral aterosklerose. For å sikre at hjerneskipene er sunne, anbefaler leger at de tar opp en av de tillatte idrettene:

 • bading,
 • Callanetics;
 • Pilates;
 • Skandinavisk gangavstand;
 • yoga.

I dette tilfellet bør fysisk anstrengelse ikke forårsake ubehag i pasienten og gi negative følelser. Nyttig for sykdom og gå i frisk luft: i parken, skogen.

Hypokolesterol diett

Alle pasienter med cerebral aterosklerose anbefales i lang tid å observere prinsippene for et hypokolesterol diett. Og hva er det?

Hovedprinsippene for terapeutisk ernæring for å senke kolesterol er:

 1. Skarp restriksjon av animalsk fett rik på mettede fettsyrer og kolesterol. Forbudt fettkjøtt (biff, svinekjøtt), fett, lever, nyrer, hjerner, tunge og andre slagteboller, smør, fete oster.
 2. Spise mye grønnsaker og frukt. Når det brukes i det daglige dietten av gulrøtter, forbedrer biff, rogn, epler, sitrusfrukter, etc. fordøyelsen, og nivået av "dårlig" kolesterol, som dannes i leveren og absorberes i tarmene, reduseres.
 3. Overholdelse av drikkeregimet. I mangel av problemer med nyrene, anbefales det at alle pasienter med dyscirculatory encefalopati drikker opptil 1,5-2 liter væske per dag.

Medisineringsterapi

Planen for narkotikapreparasjon er laget for hver pasient individuelt. Listen over legemidler som brukes i cerebral aterosklerose er presentert i tabellen nedenfor.

Årsaker og behandling av cerebral arteriosklerose

Cerebral aterosklerose er en ganske farlig patologi, manglende behandling som kan føre til skadelige konsekvenser, for eksempel demens og hjerneslag. Den viktigste årsaken til sykdommen er dannelsen av kolesterolplakk på de indre karene og arteriene som går gjennom hjernen. Dette er et problem som forårsaker dårlig blodsirkulasjon i hjernen, som automatisk fører til menneskers helse til alvorlige konsekvenser.

Cerebral aterosklerose i ulike former for utvikling forekommer hos mer enn 10% av den voksne befolkningen, mens pasientalderen blir mindre og mindre. Aterosklerose hos folket har navnet - senil demens, som i økende grad manifesteres hos personer over 50 år.

Årsaker til manifestasjon av patologi

Det er ikke noe spesielt grunnlag for utseendet på et problem som påvirker hjernens kar. De viktigste eksterne faktorene kan bare føre til en svak predisposisjon. Med andre ord fører feil levemåte og ernæring til dannelsen av fettplakk på vaskulære vegger, og hvis hjerneskader påvirkes, er cerebral aterosklerose skadelig i komplikasjoner.

Hovedrollen i prosessen med fremveksten og utviklingen av farlig atherosklerose av karene i kroppen er gitt til leveren. Sykdommen oppstår på grunn av utviklingen i den av ulike patologier som er felles i den generelle genese. Leveren stopper bare å utføre naturlige funksjoner for det og begynner å produsere dårlig kolesterol i store mengder. Dette stoffet, i motsetning til det nyttige kolesterolet, forårsaker deformasjon av karene, blir de uelastiske og som et resultat utvikler aterosklerose i hjernen.

Årsakene som forårsaker en slik feil i kroppens arbeid, kan være følgende:

 1. Daglig inntak av mat rik på animalsk fett;
 2. Røyking. Nikotin er i stand til å utøve en skadelig effekt på fartøyets vegger, de blir mindre elastiske og mindre fordelbare;
 3. Hyppig eller vedvarende nervøs og mental overbelastning;
 4. Egenskaper av genetikk;
 5. Bor i et miljømessig ugunstig område;
 6. Sterke arbeidsforhold med nesten helt fraværende hvile;
 7. Naturlig aldring.

Alkohol er ikke inkludert i denne listen på grunn av sin dobbelte handling. Direkte på fartøyene og blodbanen har det en positiv effekt. Fartøyene utvides, og blodstrømmen økes kraftig. Samtidig er det en negativ effekt på leveren og på ernæring av vev og organer, basert på en grunnleggende mangel på oksygen. Fordi, som en terapeutisk og forebyggende, bør den ikke vurderes, med unntak av spesielle urteinfusjoner, der det tas av dråpe.

symptomer

De mest åpenbare tegn på sykdommen er de ytre egenskapene til menneskelig oppførsel. Symptomer på progressiv aterosklerose er ganske veltalende. Blant de mest grunnleggende manifestasjonene av aterosklerose, kan asteni og ulike lidelser i psyken skiller seg ut. En person begynner å trette raskt, med stor vanskelighet, bytter fra en type arbeid eller husholdningsaktivitet til en annen, noen vanskeligheter oppstår med forståelse av ny aktivitet eller livssituasjon.

Ikke mindre ofte merker en person som lider av aterosklerose, minneproblemer. Pasientene husker lett at de var mange år siden og samtidig kan ikke fortelle hva som var 5-10 minutter siden.

Samtidig observeres visse forstyrrelser i vegetativsystemet. En person starter mye tregere for å gjøre enkelt arbeid, og hvis han er skyndt, er det ganske ofte noe aggresjon.

Med mer forsømte former for patologi har pasienten langvarige depressive forhold. Slike mennesker blir mindre sosialt og tvert imot mer irritabel, egoistisk og påtrengende.

Blant problemene knyttet til den fysiske tilstanden, kan man merke manifestasjonene av hypertensjon og endringer i nyrekarene. Så, med hvilke symptomer og tegn på sykdommen, må slektninger lyde og gå til en spesialist.

Dette er slike ubehagelige fenomen som:

 • Redusere aktivitet av tenkning og minne;
 • Alvorlig svimmelhet og tinnitus;
 • Sværheten med fine motoriske ferdigheter i hendene og ustabiliteten av gangen;
 • Økt fussiness.

Fra tid til annen kan sykdommen manifestere seg med så alvorlige symptomer som en cerebral krise eller alvorlig hodepine, svakhet til ekstremiteter, nedsatt syn og motorisk aktivitet. En lignende krise kan vare i to dager, hvoretter symptomatologien begynner å utvikle seg i motsatt retning. Hvis tegnene ikke går bort innen 3-4 dager, kan du bedømme starten og utviklingen av et slag. Det krever akutt sykehusinnleggelse av pasienten.

Mulige komplikasjoner

På bakgrunn av forsømt sykdom kan en person utvikle en farlig atherosklerotisk demens, manifestert av slike symptomer som:

 • Ulempen i vanlig oppførsel;
 • Voldelig gråt og latter;
 • Fullstendig eller delvis disorientasjon;
 • Mange har hallusinasjoner.

Spesielt farlig i dette tilfellet er mentale obsessions. Pasienten kan ha en følelse av at konspirasjoner og intriger blir vevd mot ham, han begynner å låse seg hjemme og å behandle alle som er villig til å behandle ham. Med en slik utvikling blir livet til pasienten og de som bor i nærheten, den mest virkelige testen. Alt dette vitner om betydningen av rettidig diagnose og behandling av sykdommen.

Grunnleggende om terapi

Behandling av alle former for cerebral aterosklerose, så vel som enhver annen sykdom, kan gi et positivt resultat bare i de tidligste stadiene av utviklingen. Erfarne leger som er i ferd med å eliminere symptomer og behandle sykdommen, foreskriver stoffer som er rettet mot å normalisere blodtrykket, og reduserer mengden av skadelig kolesterol i blodet.

Ved diagnostisering av problemer forbundet med hjernens kar, anbefaler leger legemidler som er beregnet på å fortynne blodet, forbedre hemodynamikken og øke sirkulasjonshastigheten. Også pasienten tar medisiner foreskrevet av legen, som reduserer betennelsen i karene, utvider dem.

I nødvendig rekkefølge må du ta et multivitamin, som i stor grad forbedrer den generelle tilstanden til blodårene og hjertet, forbedrer noen vitaminer raskt hjernens sirkulasjon. Du kan ikke gjøre det uten hjelp av lipotropisk virkning.

Hvis, som følge av sykdomsutviklingen, fartøyene nærmer seg ca. 70%, vil en medisinering ikke være nok. I slike situasjoner er kirurgisk inngrep foreskrevet, det vil si kirurgisk fjerning av plakk på karene. I mer komplekse former av sykdommen utføres fullstendig fjerning av det berørte karet med dets etterfølgende proteser.

Ekstra behandling

Samtidig med kompetent medisinsk behandling foreskrives pasienter med cerebral aterosklerose visse rettsmidler og resept for tradisjonell medisin. Fullstendig kvitte seg med problemet kan ikke være, men du kan forbedre pasientens generelle tilstand, fjerne ubehagelige symptomer.

Her er de mest populære og effektive oppskrifter:

 • Vodka og hvitløk. En av de mest effektive måtene i kampen mot aterosklerose. For å forberede den medisinske sammensetningen vil det være nødvendig å ta en halv liter kapasitet, omtrent halvparten fylle den med hakket hvitløk, sammensetningen fylles opp til toppen med vodka. Beholderen er tett lukket og trukket tilbake til et mørkt sted i 12-14 dager. Mens blandingen er infundert, må den ristes hver dag. Før du tar 5 dråper tinktur fortynnet i en skje med vann. Sammensetningen tas tre ganger daglig i 20 minutter før et måltid.
 • Behandling med te sopp. Drikken kan tas i alle mengder. Det vises ved høyt trykk, lindrer hodepine og reduserer mengden skadelig kolesterol i blodet betydelig.
  Chokeberry aronia. Saften fra slike bær smidig og forsiktig reduserer trykket, det vil myke de ubehagelige tegn på cerebral arteriosklerose. Saften tas hver måned for 50 ml tre ganger. Etter 10 dagers pause kan kurset gjentas.
 • Potet buljong og sukkerroer juice. Disse er gode rettsmidler som behandler alle manifestasjoner av aterosklerose. Beet juice er tatt 4 ganger om dagen. For å øke bruken av drikke, kan den blandes med honning i et ett-til-ett-forhold. Etter blanding blir sammensetningen tatt en skjeffull. Når det gjelder potet bouillon, kan de enkelt erstatte vanlig vann og drikke det i mengder på 1,5 liter eller mer per dag.
 • Hvitløk og vegetabilsk olje - et annet ideelt middel for åreforkalkning. For å gjøre det, må du ta et renset hvitløkhode, knuse det grundig og legg det i en glassbeholder. Alt dette helles med olje, fortrinnsvis uraffinert. Banken er satt på et kjølig sted for en dag. Du kan ta produktet neste dag på en skje tre ganger om dagen. Behandlingsperioden varer i 3 måneder.
 • Maskrosebehandling. Til dette formål må du ta plantens røtter, male og spise 5 gram daglig. Denne planten, som ikke har kontraindikasjoner. Løvetann behandler ikke aterosklerose, men forbedrer den generelle livskvaliteten effektivt. Populariteten til dette produktet er basert på enkelheten til matlaging, ingenting må løses og insisteres.
 • Persille. Dette er en annen enkel og svært effektiv måte å behandle arteriosklerose på blodkar. En enkel kjøttkraft tilberedt på grunnlag av fersk eller tørr persille er utarbeidet fra grønt. Gruppen brygges i kokende vann og etter fullstendig kjøling er den full, som te, men ikke mer enn to eller tre ganger om dagen. Persille er veldig effektiv og har ingen kontraindikasjoner.

Samtidig med hver av de listede produktene, kan du ta spesiell terapeutisk te. En drikkevare er fremstilt fra dill, hundrosen, jordbærblad, horsetail og salvie. Alt dette tas for 10 gram, blandet og fylt med vann i et volum på 0,5 liter. Etter koking må buljongen være insistert i 3 timer, og du kan ta et middel. For å drikke te trenger du en tredjedel av et glass omtrent tre ganger om dagen.

Oppsummering

Som en konklusjon er det verdt å merke seg de mest effektive tiltakene for forebygging av cerebral aterosklerose, siden det er mye lettere å hindre det enn å håndtere eliminering av patologi, hvis konsekvenser kan være irreversibel.

Det er viktig å observere et spesielt diett - erstatning av animalsk fett med vegetabilsk, bruk av et stort antall grønnsaker og frukt, samt spesialprodukter som inneholder naturlige fibre. Det er like viktig å nøye observere regimet, å engasjere seg i fysisk utdanning. Hver dag bør planlegges slik at det er nok tid til et kvalitetsopphold. Dette vil beskytte mot stress og nervesvikt.

Cerebral aterosklerose: årsaker, symptomer, diagnose, behandling

Hovedårsaken til overlatt demens i alderdommen er atherosklerose av cerebral fartøy.

Årsakene til og behandlingen av denne patologien vurderes i sammenheng med vaskulær demens. Siden for cerebral arteriosklerose lesjon hjerne stoff opptrer som et resultat medierte prosesser assosiert med nervevevet hypoksi forårsaket av nedsatt blodstrømning i cerebrale arterier.

Blodforsyning til hjernen

Hjernen leveres med et tett vaskulært nettverk fra karoten og vertebrobasilarbassenget.

Hjernen er matet fra to vaskulære bassenger:

Karotidbassenget dannes av to karotidarterier. Det gir opptil 85% av den totale blodtilførselen til hjernen.

Vertebrobasilar-bassenget er dannet av to vertebrale arterier som smelter sammen i midtre arterien i skallen.

Venøs utstrømning skjer gjennom bihulene av dura mater, som samler blod fra alle cerebrale årer.

aterosklerose

Aterosklerose er en kombinasjon av endringer i det indre skallet til arteriene, hvor lipider, lipoproteiner akkumuleres, samt fibrosering og forkalkning.

Alle aterosklerotiske prosesser fører til brudd på elastisiteten i vaskulasjonen og dens innsnevring. Dette fører til forstyrrelse av normal sirkulasjon og hypoksi (oksygen sult) av organer og vev med deres irreversible skade.

Aterosklerose fører til en innsnevring av fartøyets lumen og et brudd på blodstrømmen.

Årsakene til atherosklerose er ikke kjent, det er mange teorier (men de forblir bare teorier), men risikofaktorene er kjent pålidelig:

 • røyking,
 • økte nivåer av lipider og kolesterol i blodet;
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • vektig;
 • arvelig predisposition;
 • ubalanse av kvinnelige kjønnshormoner (spesielt menopausale og postmenopausale);
 • stillesittende og stillesittende livsstil;
 • unøyaktigheter i kostholdet.

Abdominal fedme er en risikofaktor for aterosklerose.

Alle disse faktorene fører til raskere progresjon av sykdommen og tidlig skade på ulike organer, inkludert hjernen.

Symptomer og stadier av cerebral arterie aterosklerose

Discirkulatorisk encefalopati (DE) er den viktigste sykdommen som manifesterer aterosklerose av cerebral fartøy, symptomene og behandlingen samsvarer henholdsvis til stadier av DE. I løpet av sykdommen utmerker seg tre stadier, separasjonen av disse skjer i henhold til alvorlighetsgraden, både nevrologiske lidelser og psykiatriske lidelser.

Den første fasen

I første fase av cerebral arterie aterosklerose er symptomer ikke uttalt, pasienter beholder evnen til selvbetjening og profesjonelle aktiviteter.

Karakteristisk reduksjon i minne, oppmerksomhet, lider først og fremst av kort minne, det vil si for gjeldende hendelser. Det er problemer med å huske ny informasjon, men samtidig mottatt informasjon, spesielt relatert til profesjonelle aktiviteter, blir bevart. Det er problemer med konsentrasjon og bytte fra ett yrke til et annet.

Pasienter er bekymret for hodepine, forverret av nervespenning, agitasjon. Det er støy i ørene, svimmelhet, søvn er forstyrret. Det er økt tretthet, redusert arbeidsevne.

Hodepine og tinnitus er de første symptomene på aterosklerotisk encefalopati.

Endringer i den mentale sfæren er preget av følelsesmessig ustabilitet og lavt humør.

Neurologiske lidelser i første fase er ikke uttalt:

 • endre gang
 • økt tendonreflekser;
 • liten forstyrrelse av koordinasjonen.

Den andre fasen

På dette stadiet er det en gradvis nedgang i effektiviteten. Enda mer minne og søvn er ødelagt, evnen til å associative tenkning går tapt.

Progressiv innsnevring av fartøyene fører til en økning i symptomene på sykdommen.

I den mentale sfæren er det personlige endringer:

 • viskositeten til å tenke;
 • syltetøy på små ting;
 • redusere interessen og behovene;
 • touchiness;
 • egoisme;
 • irritabilitet.

Dessuten utvikler nevrologiske lidelser:

 • konstant diffus hodepine;
 • svimmelhet;
 • ustabilitet;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • taleendring;
 • shuffling mens du spiser.

Allerede på dette stadiet kan pasienter kreve ekstern omsorg og funksjonshemning (II-III gruppe).

Den tredje fasen

På dette stadiet er det et komplett tap av evnen til å jobbe med tap av evne til selvbetjening og behovet for tredjepartspleie.

Redusert evne til å tenke går til nivået av alvorlig demens.

I den mentale sfæren er det:

 • fullfør likegyldighet til alt som skjer rundt;
 • disinhibition;
 • desorientering i tid, miljøet og meg selv;
 • mangel på selvkritikk;
 • slabodushie.

Grove nevrologiske lidelser utvikles:

 • brudd på kontroll over vannlating og avføring;
 • Taleendringer, til det er fullstendig tap;
 • det går langsomt fremover lammelse i hender og føtter;
 • koordinering er betydelig svekket;
 • tapte evne til å gå;
 • tumbling mens du spiser, selv til manglende evne til å spise uavhengig;
 • kan utvikle kramper.

Den tredje fasen av aterosklerose i hjerneskibene svarer først til II, og deretter til I-gruppen av funksjonshemming.

diagnostikk

Diagnose av aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy inkluderer:

 • klager;
 • sykdommens historie
 • undersøkelse av en nevrolog og en psykiater
 • Røntgenundersøkelse av hjertet, aortabuen og dets grener;
 • EKG;
 • rheoencephalography;
 • kranial ultralyd doplerografi (UZDG);
 • undersøkelse av fundus
 • CT og MR i hjernen;
 • angiografi av hovedkarene i hodet.

Beregnet tomografi er en ekstra metode for å diagnostisere cerebral atherosklerose.

Alt dette diagnostiske komplekset gjør det mulig å bestemme graden av cerebral vaskulær lesjon og å velge den optimale medisinske taktikken.

behandling

Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene på aterosklerose i hjernen, kan behandlingen være både konservativ og kirurgisk.

Konservativ behandling

Behandling av cerebral aterosklerose begynner med eliminering av risikofaktorer:

 • nekte å røyke
 • vektkorreksjon;
 • lipidsenkende diett;
 • fysisk aktivitet;
 • korreksjon av høyt blodtrykkstall.

Som regel har de ovennevnte tiltakene i begynnelsen av DE en positiv effekt.

I fravær av positiv dynamikk mot bakgrunnen for korreksjon av risikofaktorer, er legemiddelbehandling foreskrevet:

 1. Gipolipidemiske stoffer (statiner, fibrater) et langt kurs. Målet er å korrigere kolesterolnivået under 6,0 mmol / l.

I alvorlige tilfeller, når nivået av medisiner for å redusere lipidemii svikter, ty til utenom legemelig blod-rensing, - plasmaferese og dets modifikasjoner (krioferez, fotoferese, kaskade plasma filtrering).

 1. Legemidler som forbedrer hjerneblodstrømmen:
 • antiplatelet midler (acetylsalisylsyre eller klopidogrel 75 mg daglig);

Aspirin hindrer utviklingen av stroke - den viktigste komplikasjonen av cerebral atherosklerose.

 • forberedelser gingo-biloba (tanakan) kurs fra 1 til 3 måneder;
 • preparater vinca (vinpocetin, vinokamin);
 • vasodilatorer (dipyridamol, xanthinolnikotinat, pentoksifylin);
 • nootropics og metabolitter (glycin, pyracetam, pyrithinol, limonar);

Pyracetam er et neotropisk stoff som brukes til behandling av dyscirculatory encephalopathy.

 • antagonister av kalsiumkanaler (nimodipin);

Kirurgisk behandling

Essensen av kirurgisk behandling, med aterosklerose av cerebral fartøy, er fjerning av et aterosklerotisk plakk fra intima av arterien (endarterektomi).

Aterosklerotisk blokkering av karoten arterien kan behandles kirurgisk.

Denne metoden brukes oftest i nærvær av stenosering av aterosklerose i carotidbassenget - karoten endarterektomi. Det gjør det mulig å gjenopprette normal blodstrøm i halspulsåren og stoppe utviklingen av DE.

Aterosklerose av cerebral fartøy er lettere å forebygge enn å kurere.

Symptomer og behandling av cerebral aterosklerose

Farlig sykdom er resultatet av innsnevring og tap av elastisitet av hjernens vegger. Denne prosessen forårsaker hjerteinfarkt, perifer vaskulære sykdommer, slag. For en pasient med cerebral aterosklerose foreskriver legen en streng diett og spesiell behandling, men selv med økt behandling kan sykdommen føre til døden.

Cerebral aterosklerose - hva er det?

Aterosklerose utvikler seg hos eldre (over 60 år), men ungdom er også i fare. Cerebral sykdom forekommer ofte hos menn, fordi de har mindre østrogen i blodet. Hvordan skjer prosessen? Over tid blir karossens vegger tette og taper elastisitet, noe som resulterer i at blodproppen sitter fast i et smalt rom. Det er dannelsen av kolesterolplakk, blodstrømmen til hjernen er blokkert, noe som kan forårsake iskemisk berøring.

Aterosklerose av cerebrale arterier kan utvikles på en annen måte. Når graden av fortykkelse og elastisitet er ulik, dannes arterielle vegger på arterieveggene, kalt aneurysmer. Hvis minst en protuberanse går i stykker, kan blødning i hjernen forårsake et hemorragisk slag (blødning kan forårsake en sopp). Begge typer sykdommer (iskemisk og hemorragisk) er dødelige.

klassifisering

Til å begynne med er det nødvendig å forstå hvordan det er en cerebral sklerose. En spesiell rolle i utviklingen av patologi er gitt til lipoproteinet (noen av dens typer). Det er et kjøretøy for kolesterol lipid, som fremmer syntese av fett, hormoner og vitamin O (calciferol). Menneskekroppen produserer kolesterol i seg selv eller mottar det fra mat. Mens alle stoffer er i balanse, sørger de for normal drift av celler. Men når du bruker dårlig kolesterol, er balansen brutt, og lipoproteinene akkumuleres i karene.

Utviklingen av aterosklerose skjer gradvis. Det er tre stadier av cerebral sykdom, som hver har sine egne egenskaper:

 1. I utgangspunktet vises lipid flekker og striae på arterieveggen. Lipoproteiner akkumuleres i fartøyets intima (unicellular endothelial layer). Disse to stoffene påvirker veggene i arteriene. På dette stadiet vises symptomene på sykdommen ikke.
 2. Lipidpunktet vokser, lipoproteinene danner en aterosklerotisk plakett på karets vegger. Pasientens tilstand av helse forverres, irritabilitet, apati vises. Det er et brudd på søvn.
 3. Den tredje fasen av aterosklerose er preget av veksten av kolesterolplakk. To stoffer dannes samtidig på veggen av karet. En av dem forhindrer utseendet til nye celler, den andre - støtter sin deling. Fokus på nekrose, vaskulær demens, psykose observeres.

årsaker

Mange mennesker er interessert i utviklingen av aterosklerose av cerebral fartøy. Sykdommen begynner med endotelskader. Når kolesterol fra kategorien "dårlig" (LDL) krysser det skadede området av celler, kommer det inn i arterieveggen. Leukocytter begynner å samle seg for å behandle det skadelige stoffet. Imidlertid danner en stor mengde LDL til slutt plakk som hindrer blodstrømmen. Hvilke årsaker kan forårsake aterosklerose av kar:

 • høyt blodtrykk;
 • røyking, alkohol;
 • metabolske forstyrrelser;
 • fedme;
 • høyt kolesterol;
 • diabetes;
 • familiehistorie;
 • komplikasjoner fra slike sykdommer som leddgikt, lupus;
 • dårlig ernæring;
 • hyppig stress, nervøsitet;
 • lav fysisk aktivitet.

symptomer

Cerebrosclerose av cerebral fartøy er en progressiv patologi som kan begynne så tidlig som barndommen. I den første fasen av sykdommen føler pasienten ingen tegn på sykdommen. Deretter kan følgende kliniske symptomer på aterosklerose oppstå:

 • smerte i brystet;
 • minneverdigelse;
 • angina pectoris;
 • hjernesykdom;
 • svekkelse av syn, hørsel, puste;
 • reduserte mentale evner;
 • søvnløshet;
 • støy i ørene;
 • irritabilitet;
 • tilbøyelighet til apati, depresjon, psykose.

Cerebral aterosklerose - behandling

Kun en ekspert kan gjøre en nøyaktig diagnose. For å gjøre dette må han gjennomføre en rekke undersøkelser på moderne utstyr. Hvilke tiltak bør tas for å oppdage aterosklerose:

 • å ta en blodprøve for innholdet av kolesterol i det;
 • passere angiografi for å vurdere graden av innsnevring av hjernens kar
 • Melde deg på CT (datamaskin tomografi) og MR (magnetisk resonans avbildning).

Aterosklerose av cerebrale arterier inkluderer komplisert korreksjon. For den første og andre fase av sykdommen, med uendrede symptomer, er en restriksjon i mat karakteristisk, og en sunn livsstil blir observert. I tilfelle komplikasjoner og en mer alvorlig grad av cerebral arteriesykdom, bør en diett følges, som inkluderer:

 • nektelse fra røyking og alkohol;
 • Utelukkelse av matvarer høyt i kolesterol (fett kjøtt, melprodukter, søtt);
 • Inntaket av plante- og dyrefôr rike på enumettede fettstoffer, eikosansyre (fisk);
 • erstatning av kaffe med nyttige drinker (vann, urtete);
 • god fysisk aktivitet (sport for en halv time flere ganger i uken);
 • vekttap;

Pasienten er også foreskrevet medisiner, avhengig av utviklingsstadiet av cerebral patologi. Dosering og varighet av mottak bestemmes av legen og må være under streng overvåkning. Mulige bivirkninger. Hvilken behandling for atherosklerose er foreskrevet for pasienter:

 • antiplatelet midler eller antiplatelet medisiner (aspirin);
 • legemidler som reduserer lipidnivåer (statiner, fenofibrater);
 • vasodilatortabletter;
 • anti-inflammatoriske stoffer;
 • antidepressiva midler (med psykoser).
 • kirurgisk inngrep.

effekter

Brudd på blodtilførsel, hypoksi av nevroner kan føre til komplikasjoner. Tidlig behandling av aterosklerose bidrar til å forbedre trivsel, men dette bør ta tid. Suksessen vil avhenge av stadiet av cerebralsykdommen, teknikken, graden av mikrocirkulasjonsskade etc. Arteri, som er blitt tettere og tapt elastisitet, er ikke gjenstand for gjenoppretting, men opprettholder en sunn livsstil, bidrar dietten til å bremse sykdommen eller hindre utviklingen.

Det bør ta hensyn til komplikasjonene som forårsaker cerebral arteriosklerose. Hvilke konsekvenser kan oppstå:

 • hjerteinfarkt;
 • hjernekriser (varighet: flere dager);
 • vegetative forstyrrelser i sentralnervesystemet;
 • slag;
 • sykdommer i perifere arterier;
 • nyresvikt
 • leversykdom;
 • døden.

Video: aterosklerose av cerebral fartøy

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Les Mer Om Fartøyene