Hva er cerebral aterosklerose i hjernekar: årsakene og symptomene

Halvparten av dødsfallene fra hjerte-og karsykdommer i dag skyldes cerebral vaskulær aterosklerose. En enkeltverdig teori som kan forklare årsakene til sykdomsbegivenheten eksisterer ikke.

Jeg er glad for at, ifølge medisinsk statistikk, er behandlingen av sykdommen svært effektiv, spesielt hvis den oppdages på et tidlig stadium.

Kliniske symptomer

Cerebral aterosklerose eller aterosklerose av cerebral cerebral fartøy er en av varianter av klassisk aterosklerose. Forskjellen ligger i det faktum at i sentrum av patologiske endringer er hjernens fartøyer. Mekanismen for lesjoner er den samme for alle arterier.

En viktig rolle i utviklingen av sykdommen spilles av lipoproteiner, eller rettere noen av deres arter. I menneskekroppen bærer disse stoffene transportfunksjonen for kolesterol lipid, som er nødvendig for fettbehandling, syntese av vitamin O og hormoner.

Lipoproteiner kalles for å utføre forskjellige funksjoner:

 • Low-density lipoproteins (LDL), svært lav (VLDL) og mellomliggende tetthet (LDL) frigjøring og bære kolesterol i cellene.
 • HDL er et lipoprotein med høy tetthet, fanger kolesterol og fjerner det fra cellen.

Kolesterol går inn i kroppen med mat eller produseres av kroppen selv. Stoffer består i dynamisk likevekt, som sikrer normal drift av celler. Likevel, når du spiser mat som er rik på lipoproteiner med lav tetthet, oppstår en balanseforstyrrelse. Som et resultat akkumuleres lipoproteiner i arteriene.

Utvikling av aterosklerose i hjernen

 • I begynnelsen av aterosklerose dannes lipideflater på karossens vegger. Først akkumuleres svært lave og lave tetthet lipoproteiner i intima av arterien (unicellular endothelial layer). I øyeblikket når det kommer en kritisk topp, kan lipoproteiner reagere med hvilken som helst bestanddel av det intercellulære stoffet. Produktet som er oppnådd som et resultat av reaksjonen, avsattes på beholderens vegger. Symptomene er fortsatt fraværende.
 • Den andre fasen av arteriell aterosklerose av cerebral arterier er preget av veksten av lipidpunktet, som binder lipoproteinene som kommer med blod. Som et resultat av denne prosessen dannes en aterosklerotisk plakk.
 • Cerebral aterosklerose av arteriene i tredje fase er preget av plakkens vekst. Fra det akademiske synspunkt er dette øyeblikket veldig interessant. Under veksten produserer neoplasma stoffer som blir et hinder for fremveksten av nye celler i karossens vegger. I tillegg produserer flekken substanser som støtter denne prosessen. På dette stadiet er behandlingen basert på en endring i kostholdet, da riktig konsentrasjon i HDL-blodet, som bryter den merkelige balansen, vil ødelegge og fjerne plakkene.

Hvis behandling ikke forekommer, er delingen av glatte muskelceller lokalisert på plakkstedet - lårene i arteriene er smale, og på andre steder vises mikroskopiske lesjoner som fremkaller dannelsen av trombi. En liten del av blodproppene fjernes av blodstrømmen.

Ved videre spredning av plakk, vokser nye fartøy inn i den, plakk er fylt med blod og blødning oppstår.

Patologiske endringer i arterier ledsages av forkalkning - avsetning av kalsiumsalter på veggene. Som et resultat blir de cerebrale karene sprø, deres deformasjon og ødeleggelse oppstår.

Vær oppmerksom! Spesielt alvorlige konsekvenser er nekrose av hjerneområder betjent av en skadet arterie. Til slutt degenererer vevet og blir erstattet av bindevev, og stedet taper fullstendig drift.

symptomer

Diagnose av cerebral arterie aterosklerose er vanskelig, fordi symptomene på sykdommen er vage, spesielt i tilfelle av arterie skade. Sykdommen påvirker normal blodsirkulasjon i enkelte områder.

Derfor er symptomene oftest ikke forbundet med smerte, selv om de også er til stede, men med en svekkelse av hjernen.

 1. Pasienten er kjent for nedsatt oppmerksomhet og minne.
 2. Mental evner er redusert.
 3. Visjon og hørsel forverres.
 4. Det er søvnløshet.
 5. Det kan være et tap av smak.
 6. Irritabilitet og et stabilt dårlig humør dannes.
 7. Utvikle alle slags fobier, besettelser (mistanke om nærvær av en uhelbredelig sykdom, frykt for å dø av blødning).
 8. Stat av likegyldighet til miljøet, tomhet.
 9. Langsom reaksjon og vanskeligheter med å svare på enkle spørsmål.

Alle disse symptomene er tegn på signifikant skade på hjernearteriene. Behandling for stabiliteten av disse symptomene skal utføres umiddelbart, helt opp til kirurgisk inngrep.

Gunstige faktorer

Røyking er den viktigste årsaken til sykdommen. Effekten av denne skadelige vanen er mangfoldig, men den viktigste skyldige er innsnevringen av arteriene og tapet av veggens elastisitet.

Et upassende kosthold, der et stort antall LDL-kolesterol er tilstede. Oftere er det animalsk fett og mat med høyt innhold.

Diabetes mellitus er også en "provoker" av aterosklerose. Med diabetes blir prosessen med behandling av fett og sukker forstyrret, noe som nødvendigvis påvirker hjernens kar.

Hypodinami eller mangel på motorisk aktivitet fører i det minste til hypertensjon, og deretter til komplikasjoner.

Fedme, på en eller annen måte, er forbundet med alle faktorer, bortsett fra røyking, så det skaper en større trussel.

Nervesykdommer og alkoholmisbruk (hvis det ikke handler om å drikke) har en mer forverrende og provoserende effekt.

Erklæring om diagnose

En rekke kliniske og laboratorieundersøkelser utføres for riktig diagnose:

 • Forhør av pasienten.
 • Lytte til systolisk støy.
 • Palpasjon av tilgjengelige arterier.
 • Immunologisk analyse av blod.
 • Blodtest for kolesterol.
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • MR.

I prinsippet kan kolesterolinnholdet kontrolleres hjemme. alene, for dette er det verdt å bruke en enhet som en enhet for måling av kolesterol. I det minste vil pasienten alltid være oppmerksom på hans tilstand.

Metoder for behandling

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av skaden og gir en rekke tiltak.

Obligatorisk program

I de to første stadiene av cerebral aterosklerose, når symptomene ikke er uttrykt, kan behandlingen baseres på å gjenopprette ordre i livet. Med betydelig skade på hjernen, for å eliminere risikofaktorer, må regimet observeres.

Pasienten skal slutte å røyke, siden behandlingen med vasodilatormedisiner ikke vil være hensiktsmessig dersom pasienten ikke gir opp avhengigheten.

Fra kostholdet bør det utelukkes matvarer som er høye i LDL (konditori, fett kjøtt).

Det er nødvendig å gradvis øke fysisk aktivitet.

Behandling med medisiner

Varigheten av bruk av legemidler og dosering bestemmes av en spesialist. Noen stoffer har bivirkninger som må forebygges. Følgende medisiner brukes til behandling:

 1. Antiplatelets (alle kjente aspirin og andre) legemidler forhindrer forekomst av blodpropper.
 2. Hypolipidemic - forebygge utvikling av cerebral aterosklerose. Den mest effektive er statiner og derivater av fibrøs syre. Legemidler tas gjennom hele livet. Dosen bestemmes i henhold til nivået av lipider i blodet. Pasienter med diabetes kan ta fenofibrates.
 3. Vasodilatormedisiner er foreskrevet basert på pasientens tilstand.
 4. Antiinflammatoriske legemidler med generell effekt øker blodkarets motstand til effekten av negative faktorer.
 5. Antidepressiva foreskriver for symptomer på depresjon.
 6. Tranquilizers - med forverring av fobier og angst.

Kirurgisk behandling

Stenoserende cerebral aterosklerose krever en radikal behandlingsmetode. Plakk på de ekstrakranielle karene fjernes ved den åpne metoden. Plakkene blir skåret ut samtidig som arterien, og drenering er etablert ved krysset av fartøyet.

Hvis et stort område av fartøyene påvirkes, brukes protesmetoden. I tillegg til hjernen er det aterosklerose av beinene i beina, og denne typen sykdom må også holdes i kjennskapet.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er en direkte måte å demens

I samtalespråk kalles "sklerose" hukommelsessvikt, som ofte knytter det til eldre. Sannsynligvis var denne betydningen av ordet på grunn av forringelsen av minnet, karakteristisk for folk i alderen.

Sklerose - erstatning av parankymen av organer med tett bindevev. Det er flere typer av denne sykdommen. De varierer i årsakene til utseendet, dagens kompleksitet og prognosen. De mest kjente av disse er multippel sklerose og aterosklerose av cerebral fartøy.

Multipel sklerose er en uhelbredelig autoimmun sykdom som påvirker nervene i hjernen og ryggmargen. Aterosklerose er en kronisk sykdom hvor veggene i arteriene blir mindre elastiske og tykkere, og deretter blir plaques deponert på dem. Lumen i de skadede karene smalrer, og blodstrømmen blir vanskelig.

Sykdommen oppstår om 20 år, men mest sett hos eldre (etter 60 år). Ifølge statistikken, før 45, påvirker sykdommen oftere, etter 50 år er hyppigheten av sykdomsfall blant representanter for begge kjønn utlignet.

Utbruddet av utviklingen av en destruktiv prosess kan "starte" et brudd på blodsirkulasjon, inflammatoriske prosesser eller aldersrelaterte endringer.

Faktorer og årsaker til sykdommen

Cerebral aterosklerose av fartøy begynner på grunn av påvirkning på kroppen av flere faktorer:

 • røyke - Smalere arteriene og fører til en reduksjon i elastisiteten til veggene i arteriene;
 • mat med overdreven forbruk av stekt, krydret, salt mat og animalsk fett;
 • fysisk aktivitet - Fravær eller mangel bidrar til utseendet på negative endringer;
 • menopause - en faktor som er forbundet med alder, der det kan være en feil i produksjonen av hormoner i kroppen;
 • genetisk predisposisjon - Nære slektninger med samme sykdom øker sjansene for utseende av aterosklerose;
 • overvekt - representerer den mest alvorlige trusselen, fordi den kan føre til brudd på fettmetabolismen i kroppen - dyslipidemi;
 • alkoholmisbruk og nervesykdommer har en ytterligere forverrende effekt.

Hovedårsakene til sykdommen er flere, men hver er viktig:

 • irrasjonell ernæring;
 • hyppig stress og angst;
 • hypertensjon;
 • alkoholmisbruk og røyking;
 • arvelighet;
 • fedme;
 • mangel på fysisk aktivitet.

Utseende av aterosklerose er også lettere ved slike overførte sykdommer: gikt, diabetes mellitus, dyslipidemi, hypertensjon og kolelithiasis.

Stadier og typer sykdommer

Det er tre stadier av aterosklerose av cerebral fartøy:

 • i første fase dannes lipideflater på karets vegger;
 • på den andre - de blir større og en plakett dannes;
 • Den tredje fasen er en økning i plakett.

Det er typer klinisk kurs av sykdommen:

 • sakte-progressiv - ugunstig, mer og hyppigere symptomatologi;
 • remitting - er preget av perioder med topp-nedgang i utvikling;
 • Malignt - tilbakevendende slag som fører til dyp demens;
 • akutt kurs - utbruddet av psykiske lidelser.

Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er en patologi som alltid manifesterer seg. Aterosklerose av cerebral fartøy påvirker normal bevegelse av blod i visse områder, så de bekymrende symptomene er hovedsakelig forbundet med nedsatt hjernens aktivitet. Gradvis blir de stadig mer omfattende og uttrykt.

Symptomatologi og manifestasjoner av sykdommen

De viktigste symptomene på cerebral aterosklerose:

 • hodepine etter mentalt stress, som ofte gjentas;
 • en plutselig reduksjon i mental ytelse;
 • generell svakhet i lang tid;
 • søvnforstyrrelser;
 • hyppige og urimelige humørsvingninger;
 • svette;
 • rødme;
 • forverring av visjonen;
 • støy i ørene;
 • vedvarende svimmelhet;
 • problemer med fine motoriske ferdigheter;
 • forekomst av ustabil gang
 • progressiv minneverdigelse;
 • forvirring av tale.

Også hjernekriser kan dannes. På slike tidspunkter er det en merkbar hodepine, svakhet i ekstremiteter på en side.

Enda sjeldnere blir visjonen forverret, og det er problemer med taleenheten. Dette varer fra 24 til 48 timer, og deretter fortsetter den omvendte syklusen av utviklingen systematisk. Hvis tilstanden varer lengre enn 48 timer, er det allerede et spørsmål om umuligheten av kvalitativ tilførsel av hjernen med oksygen. Du bør konsultere en spesialist for hjelp.

Diagnostiske kriterier

Aterosklerose av cerebrale arterier refererer til sykdommer, hvor de første tegnene kan være vanskelig å oppdage. Det er viktig å henvende seg til en spesialist innen kardiologi, angiosurgery og nevrologi i tide.

Det første trinnet er å besøke terapeuten. Han, gitt behovet, vil skrive veibeskrivelse til andre, mer smal spesialiserte spesialister. Hovedbehandlingen utføres vanligvis av en kardiolog og en nevrolog, og resten av legene hjelper i prosessen. For å gjøre en diagnose må du gjennomføre en rekke undersøkelser.

Forklaringen utpeker sakkyndige slike prosedyrer:

En kompetent tilnærming til diagnose vil bidra til å raskt oppdage den allerede utviklede form for cerebral arteriosklerose og velge riktig behandlingsalternativ.

Metoder for terapi

Det er medisinske og kirurgiske måter å behandle sykdommen på. En pasient er oppmerksom Mer spesielle måltider, inkludert bruk passende mengde vann (1,5 L), som ikke er stekt, røkt, fettsyre, salt mat og øke trykket.

I de innledende stadier av sykdommen kan behandles med medikamenter, å normalisere blodtrykket, lipidmetabolisme, forbedrer blodstrømmen og cerebrale blodkar reduserer blod-kolesterolforholdet.

Stabilisering av tilstanden og langvarig effekt observeres ved bruk av spesielle preparater. For behandling av cerebral aterosklerose i hjerneskip brukes følgende grupper av legemidler:

 • desagregants (Aspirin) - dilatere blodårene og redusere sannsynligheten for trombusdannelse;
 • statiner (Cerivastatin, Mevakos, Mefakor, Rosuvastatin) - hemmer utviklingen av aterosklerose;
 • antiinflammatoriske legemidler - er nødvendig for å redusere vaskulære endringer og øke motstanden mot virkningen av uønskede faktorer;
 • legemidler med vasodilaterende effekt - redusere spasmer av fartøyene, øke deres lumen (Papaverin, Euphyllinum, Clentiazem);
 • antihypertensive stoffer - regulere blodtrykket (Enalapril, Ramipril, Captopril);
 • legemidler som påvirker hjernens sirkulasjon - normaliser arbeidet med vev og blodkar i hjernen (Nimodipin, Tanakan, Detralex, Bilobil, Vinpocetine).

Alle legemidler er kun foreskrevet på resept og selges individuelt. Bare en erfaren lege som er kjent med sykdomshistorien til en bestemt pasient vil kunne velge riktig behandlingsregime. Med en progressiv form for cerebral aterosklerose er en funksjonshemming registrert.

Hvis kolesterolnivåer nærmere normalt ikke kan, så gjennomføre en plasmafereseseparasjon prosedyre og dens varianter (krioferez, fotoferese, kaskade plasma filtrering).

I trinn når aterosklerotisk plakk typen og også tromben 70% og mer og dekker hulrommet i fartøyet begynner å kollapse, er kirurgisk intervensjon er nødvendig. Pasienter er oftest karotid endarterektomi.

Denne operasjonen innebærer å kutte fartøyet rundt halsen og fjerne farlig formasjon etterfulgt av anvendelse av vaskulære og kutane suturer. Deretter er pasienten fast avløp, som fjernes etter en dag. I kompliserte tilfeller erstattes den skadede delen av fartøyet med en spesiell protese.

For å unngå mulige komplikasjoner utføres operasjonen med overvåking av ultralyd av hjerneskip. En annen radikal måte er perkutan transluminal angioplastikk. I dette tilfellet brukes spesielle sylindere som innføres i arterien via et kateter. Han ekspanderer, utøver trykk på fartøyet og ødelegger plaketten.

Cerebral aterosklerose er en patologi av en kronisk type, for hvilket et forlenget kurs er karakteristisk. Med sirkulasjonsforstyrrelser og aktiv skade på hjernevævet, er prognosen ugunstig - opp til et dødelig utfall.

Statiske data om hvor raskt døden kommer, nei. Det avhenger av slike nyanser som helsetilstanden generelt, pasientens alder og sosiale status. Behandling innebærer en symptomatisk og integrert tilnærming.

Hvordan ikke å møte problemet og dets tilbakefall?

I de to første stadiene av sykdommen kan all behandling bestå i å respektere den riktige livsstilen. Ernæring i dette tilfellet skal være rettet mot å optimalisere fettmetabolismen og forbedre tilstanden til veggene i blodårene. Kostholdet må skape hindringer for akkumulering av skadelige komponenter.

Det er også nødvendig å redusere kaloriinntaket av mat tatt i løpet av dagen til 2000-2500 kalorier. Det er viktig å redusere saltforholdet betydelig.

Det bør også brukes oftere vegetabilsk fett, kjøtt, sjøfisk, surmelkeprodukter. Det anbefales å spise så mange sesongens grønnsaker og frukt som mulig. For at dietten skal være full, må du legge til diettbelgfrukter og aubergine. De gjør det mulig å redusere forholdet mellom kolesterol i blodet og optimalisere metabolisme. Å konsumere opptil 1,5 liter væske per dag er også et viktig element i riktig ernæring.

Primær forebygging inkluderer:

 • nekte å røyke og drikke alkohol
 • opprettholde det optimale nivået av sukker i blodet;
 • går minst en time hver dag;
 • begrensning av stressmomenter;
 • svømming, meditasjon, yoga og jogging.

Sekundær forebygging er nødvendig for å forhindre separering av den dannede plakk, utelukkelse av trombose i den vaskulære veggen, noe som reduserer sannsynligheten for tilbakefall og opprettholde et tilfredsstillende helsetilstand. Det er foreskrevet med obligatorisk bruk av legemidler for livet.

Cerebral aterosklerose er herdbar, men det er lettere å hindre enn å få alvorlige komplikasjoner eller miste arbeidsevne, opp til funksjonshemming. Derfor er forebyggende tiltak svært viktige og bør overholdes av alle.

Behandling av cerebral aterosklerose i cerebral fartøy

Aterosklerose av cerebral fartøy er en patologi forårsaket av skade på cerebral kar med kolesterol innskudd. Med langvarig utvikling fører til døden. Det er viktig å starte behandlingen i tide.

Cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose forverrer hjernens sirkulasjon, er en av typer demens. Det forekommer hos mennesker på 20 år, men oftere hos eldre.

Cerebral aterosklerose med hypertensjon er preget av en signifikant brudd på systolisk og diastolisk trykk. Trykket i begynnelsen øker sjelden, men over tid erverver det en permanent karakter. Pasienten er truet med venstre hjertekammer hypertrofi, slag eller encefalopati, som er bortdøen av nevronene i hjernen på grunn av stans i blodstrømmen og utilstrekkelig oksygentilførsel.

Stadier av utvikling av cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy utvikler seg på grunn av en sykdom forbundet med en forstyrrelse av fettmetabolismen i kroppen. Sykdommen begynner med avsetning av kolesterol på de indre veggene i arterien (dannelsen av lipidflater). Gradvis utvikler disse forekomstene til en fettflekk, som begynner å tykes og blir dekket av bindevev (liposklerose). Det er en aterosklerotisk plakk. Det begynner å lukke fartøyets passasje, forårsaker utilstrekkelig blodtilførsel til nærliggende vev (atherocalcinose). Forekommer okklusjon av fartøyet (utslettelse).

Kolesterolplakkene akkumuleres i hoved- og midtre cerebrale arterier. I små arterier er det fete flekker, og små kapillærer med cerebral aterosklerose påvirkes ikke.

Årsaker til cerebral aterosklerose

Aterosklerose av cerebral arterier oppstår ved skade på leveren, dets manglende evne til å reprodusere "godt kolesterol" (HDL) med høy tetthet. Den har anti-sklerotiske egenskaper, gir karene elastisitet og styrke. Når det oppstår leversvikt, begynner kroppen å bygge vaskulære celler fra "dårlig" kolesterol (LDL) med lav tetthet. De blir grove og uelastiske.

Andre årsaker som forårsaker aterosklerose i cerebral arterien er:

 • Hypodinami er en uvillighet til å engasjere seg i moderat fysisk aktivitet.
 • Avhengighet av fettstoffer koster leveren, som ikke kan takle normal belastning.
 • Kronisk stress, manglende evne til å kontrollere situasjonen fører til overbelastning og overarbeid. Det er et utkast i blodet av katekolaminer, noe som fører til spasmer i arteriene og videre til iskemi.
 • Hypertensjon gjør overdreven stress på sprø fartøy.
 • Diabetes mellitus forstyrrer fettmetabolismen.
 • Dårlige vaner og dårlig økologi forverrer sykdomsforløpet.
 • Fedme.
 • Hormonale abnormiteter forbundet med overgangsalder.
 • Alder - folk i avansert alder er mer tilbøyelige til åreforkalkning i hjernearteriene.
 • Arvelig faktor.

Symptomer på sykdommen

Identifisere cerebral aterosklerose i begynnelsen er problematisk nok. Symptomene på sykdommen avhenger av scenen hvor pasienten er.

De aller første symptomene som forstyrrer en person er hodepine. Årsaken til forekomsten er kolesterolplakk, som tetter opp karet. Som et resultat blir utilstrekkelig oksygen tilført til hjernen. Herfra dumme, vondt hodepine, blir permanent. Øker tretthet, reduserer effektiviteten. Om natten er søvnløshet plagsomt. Pasienter lider av et raskt skiftende humør. Det er mangel på koordinering.

Deretter blir nye symptomer lagt til symptomene på hjerneskarene: hukommelsestap, tinnitus, svimmelhet, ustabil ganggang. Dette forverres av hjernedrep, deres manifestasjon er ledsaget av ulike symptomer som er avhengige av stedet for hjerneskade. Når endringer i karoten arterien oppstår nummenhet og et brudd på følsomheten til halvparten av kroppen. Hvis hjerneinfarkt påvirket venstre halvkule, er epileptiske anfall og taleforstyrrelser mulig. Hvis den occipital og tidsmessige delen av hjernen - sløret syn, dysfunksjon av svelging.

Varigheten av iskemiske angrep er ikke mer enn to dager. Pasienten etterpå husker ikke noe. Hvis de varer lenger enn denne perioden, oppstår et hjerneslag. Et slag er et ischemisk (er vist i karlumenet lukking av plakk) (blødning i hjernen finner sted på bakgrunn av fartøyet ruptur) og hemoragisk.

På siste stadium av sykdommen manifesteres tegn på cerebral aterosklerose i følgende: fullstendig likegyldighet til alt, dårlig orientering i tid og rom, brudd på kontroll over urinering. Nesten helt tal er tapt, opptrer lammelse.

behandling

Hvordan behandle cerebral aterosklerose bør utpeke slike spesialister som nevrolog og terapeut. Diagnostisering av sykdommen i utgangspunktet er ganske vanskelig. Men hvis det er riktig diagnostisert i begynnelsen av sykdommen, er resultatet nesten alltid positivt.

diagnostikk

For å få riktig diagnose er det nødvendig å gjennomføre en rekke undersøkelser:

 • blodprøve for MNO, lipidprofil;
 • Ultralyd av arterier (intern og vanlig carotid) med dopplerografi;
 • angiografi ved bruk av jodholdig kontrast: en røntgenundersøkelse evaluerer passasjen i arterien;
 • EEG avslører et brudd på hjernens kortikale strukturer;
 • MR er den mest brukte undersøkelsen.

forebygging

Behandling av cerebral fartøy er avhengig av symptomene på sykdommen. I første etappe er det nok å lede en sunn livsstil, holde på en diett, ta lange turer i frisk luft. Ikke spis mat som inneholder fett og kolesterol. Inkluder i kostholdet flere grønnsaker, frukt, surmelkeprodukter, fisk og sjømat. Alle disse tiltakene er relevante som forebygging i begynnelsen av sykdommen, kan bidra til å kurere det.

medisinering

I neste fase utføres behandlingen under tilsyn av en lege. Det er nødvendig å bruke medisiner av følgende grupper:

 • Disaggregeringsmidler (aspirin, klopidogrel) reduserer muligheten for blodpropper og forekomst av et slag.
 • Gipolipidemiske legemidler brukes til å redusere fremdriften av aterosklerose, de forbedrer fluiditeten i blodet. De mest effektive er statiner: Atorvastatin, Rosart, Simvastatin. De må tas hele livet, justere dosen i henhold til resultatene av lipidanalysen. Disse stoffene har mange bivirkninger: de bidrar til utvikling av diabetes, katarakt.
 • Antiinflammatoriske legemidler gjør karene resistente mot ugunstige faktorer.
 • Vasodilatormedisiner eliminerer spasmer, øker blodstrømmen til nevroner. Når de tas, forsvinner symptomene. Disse inkluderer: Euphyllin, Papaverin, Diprofen.
 • Hypotensiv terapi er en av de mest betydningsfulle i behandlingen av hjernens aterosklerose, da den reduserer risikoen for hjerneslag og encefalopati, en reduksjon i hjernefunksjonen. Kaptopril, Losartan, Moxonidin er preparater av denne gruppen.
 • Preparater: Pyracetam, Pikamilon - Forbedre hjernecirkulasjonen, normaliser hjernen.

Kirurgiske metoder

I den siste fasen av utvikling av hjernens aterosklerose er kirurgisk inngrep brukt. Stenoserende aterosklerose drives av den åpne metoden på de indre og vanlige karotisarterier. Gjennom disseksjonen på nakken åpner legen det syke området og tar ut plakkene sammen med indre membran. Deretter setter det en søm og legger litt drenering. Utfør en slik operasjon under kontroll av ultralyd av hjerneskipene.

På de indre hjernearteriene utføres en stentoperasjon ved å sette inn en ballong som knuser plakk og en stent er plassert på dette nettstedet. Etter denne operasjonen utpeker behandlende lege adopsjon av adskillelser for livet.

effekter

I begynnelsen av sykdommen er prognosen gunstig. Hvis alle anbefalingene blir observert, er det mulig å eliminere årsakene som bidrar til sykdommens videre forlengelse.

Når sykdommen går til andre etappe, vil det ikke være helt mulig å bli kvitt aterosklerose, den kan stoppe utviklingen, forhindre forekomst av slag og encefalopati.

Den tredje fasen fører uunngåelig til pasientens død, om ikke å gjennomføre kirurgisk inngrep.

Cerebral aterosklerose i hjernen forandrer i stor grad personligheten til pasienten. Dens oppførsel endres, psykiske lidelser, hodepine, svimmelhet observeres. Også lokale lidelser: tap av syn og tale. Det er nødvendig å bestemme sykdommen i de tidlige stadiene, og begynne behandling.

Aterosklerose av cerebral fartøy - symptomer og behandling

Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar. Med den er foci av kolesterol innskudd form på indre membran av arteriene, forårsaker de innsnevring av lumen av karene opp til fullstendig blokkering.

Med en sakte økende blokkering bestemmer symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose graden av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Med rask blokkering av lumen av arteriene med en trombose eller innholdet i den disintegrerte kolesterolplakk, dannes foci av nekrose i hjernen.

Problemet med strømmen av aterosklerose er at den tidlige periode av sykdommen er nesten ikke følt, selv vaskulær stenose ved 2 3 ikke gir et klart bilde av sykdommen, men bare provoserer en svak svimmelhet og tinnitus, som en mann trekker å stresse eller tretthet.

I denne artikkelen vil vi snakke om årsakene til cerebral arteriosklerose, symptomer og aktuelle behandlingsmetoder. I tillegg vurderer diettaspekter for å senke blodkolesterolnivået.

Årsaker til aterosklerose

Hvorfor arteriosklerose oppstår av cerebral fartøy, og hva er det? På et tidlig stadium av den patologiske prosessen assosiert med brudd på lipidmetabolisme, begynner kolesterol å samle seg på overflaten av den tidligere skadede vaskemuren. Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, hindrer kolesteroloppbyggingen blodets passasje og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodstrømmen. Dette fører til ødeleggelse av blodplater og leukocytter, samt gradvis dannelse av en trombus. Under ugunstige forhold for kroppen, er det i stand til å komme ut og tette hjernearterien. Samtidig kan en ødelagt forringelse av blodsirkulasjonen i hjernens kar og føre til utslettelse bli revet av kolesterolplakkene.

Enkelt sagt, atherosklerose utvikler seg på grunn av et brudd i kroppen av fettmetabolismen. Som et resultat av dette, fra "dårlig kolesterol" på intima av karene, dannes aterosklerotiske plakk.

Også årsakene som bidrar til sykdommen er:

 • stillesittende livsstil (hypodynamien);
 • brudd på metabolske prosesser;
 • genetisk faktor (arvelighet);
 • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer;
 • dårlige vaner (røyking, alkohol);
 • underernæring (dominans i kosten av fett og kolesterol).

Ikke desto mindre er hovedårsaken til cerebral artery aterosklerose avsetningen av kolesterol på vegger av karene og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive like nedenfor.

bevis

Visse tegn på hjerne-arterie-aterosklerose inkluderer et slikt symptomatisk bilde:

 • Søvnløshet, mareritt om natten, vanskelig gjenoppretting og problemer med gjentatt å sovne;
 • Tap av halv kroppsfølsomhet;
 • Sterke, ofte gjentatte hodepine;
 • Endre gang, trinnene er usikre og rystende;
 • Endring i tale, syn, tinnitus;
 • Irritasjon, depresjon, tearfulness og en følelse av angst;
 • Varmepoeder og svette i ansiktet;
 • Tretthet, svakhet og fravær
 • Skjelving av haken og lemmer;
 • Problemer med minne;
 • Asymmetri i ansiktet.

De ovennevnte tegnene er ikke en diagnose ennå. For å bekrefte eller avvise aterosklerose må du kontakte en nevrolog eller, i det minste, kontrollere kolesterolnivået ved å passere den aktuelle analysen.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I tilfelle utvikling av aterosklerose i hjerneskarene er de første symptomene smerter av hele overflaten av hodet, som først vises noen ganger, og deretter øker intensiteten og varigheten.

Det er endringer i ferd med å sovne og sove: søvnløshet, rastløs søvn, marerittdrømmer, døsighet i løpet av dagen. Pasienter rapporterer permanent tretthet, redusert effektivitet. Karakter og vaner endres: Konstant humørsvingninger, irritabilitet, tårefullhet, misnøye med livet og alle andre er mulige. Noen ganger er det mangel på koordinering og senking av noen bevegelser.

I mange mennesker manifesterer symptomene på aterosklerose på forskjellige måter, i tillegg kan denne sykdommen tilskrives dobbelt farlig fordi det er vanskelig å oppdage. Og det er ikke tidkrevende og vanskelig diagnose, og det faktum at de fleste foretrekker å ikke betale noen oppmerksomhet til tegn på sykdommen, de fleste av dem skylden på en enkel hodepine, tretthet og hodepine.

Stadier av

Basert på kurs og progresjon av de ovennevnte symptomene på aterosklerose i hjerneskarene, er det flere stadier:

 1. Den første fasen. Har ikke uttalt symptomer, men fortsatt mannen som ser etter deres helse, merker endringer som tretthet etter mindre fysisk anstrengelse, svimmelhet, tilbakevendende hodepine, tap av hukommelse og ytelse. Slike symptomer vises ofte om ettermiddagen, men etter hvile eller søvn passerer de seg selv.
 2. Stage av progresjon. På dette stadiet har en person en tendens til å overvurdere sin styrke og evne i sine feil å klandre andre. Det er en økning i symptomene i første fase. De blir slått av angst, depresjon, mistenksomhet. Fra tid til annen oppdages svimmelhet, ustansighet av gangen, skjelving av fingrene eller hodet, utryddelse av tale eller kvælning under spising.
 3. Dekompensasjonsstadiet. Svært stadium av åreforkalkning av cerebral fartøy, som er preget av tap av minne, evne til å tenke og tjene seg selv. På dette stadiet er det ofte lammelser, slag. Behov for ekstern omsorg.

Cerebral aterosklerose kan føre til kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og utvikling av vaskulær encefalopati og ligger til grunn for forbigående cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser (TIA) og slag.

diagnostikk

For tiden brukes ultralydsundersøkelser for å bestemme forekomsten av sykdomsforløpet:

 1. Angiography of cerebral vessels - denne metoden er komplementær selv med en bekreftet diagnose, når ved å introdusere et spesielt stoff i blodkaret, vurderes tilstanden til veggene.
 2. Transcranial Doppler ultralyd eller ultralyd av hjernens intrakraniale kar.
 3. Tosidig skanning eller ultrasonografi av ekstrakranielle fartøy.

Disse metodene er sikre og i forbindelse med de grunnleggende laboratorietester (OAB, OAM, biokjemisk blodprøve), som gjør det mulig å beregne kolesterolnivåindikatoren, gi fullstendig informasjon om pasientens tilstand.

forebygging

Den mest effektive måten å forhindre aterosklerose i hjernen er diett, avvisning av dårlige vaner og en aktiv livsstil. Personer utsatt for denne sykdommen vil være nyttige for å utelukke produkter som inneholder kolesterol, erstatte animalsk fett med grønnsak, inkludere i dietten av meieriprodukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt, fett, stekt og stekt mat.

Dietten vil være nyttig å inkludere produkter som tang, bønner, blomkål, nøtter og rosiner, aubergine, kvede, grapefrukt, moden kirsebær og vannmelon.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Ordningen for behandling av aterosklerose er en langsiktig og oftere en livslang prosess. I denne forbindelse er målene for terapi:

 • reduksjon av iskemiske manifestasjoner;
 • restaurering av en del av celler og deres funksjoner;
 • forebygging av alvorlige konsekvenser av slag
 • endre fettmetabolismen for utgangen av "dårlig" kolesterol.

Nevrologgen tar seg av disse oppgavene, hans jobb er å identifisere personer med lignende problemer, vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og utføre konservativ terapi. Først av alt er den designet for å forbedre blodtilførselen til hjernen for å forhindre forebygging av arteriell trombose.

medisinering

Moderne metoder for narkotikabehandling er rettet mot å eliminere konsekvensene av cerebrovaskulær aterosklerose og gjenopprette normal funksjonalitet i blodkar og arterier. Til dette formål:

 1. Statiner (Lipitor, Atoris, Zocor, mertinil, etc.) - redusere blodkolesterolnivåer til det normale og bidra til å stabilisere aterosklerotisk plakk og økning i størrelse.
 2. Fibrer (fenofibrat) - senker nivået av triglyserider. Godta kurs, kontrollbehandling etter 1-2 måneders kontinuerlig opptak.
 3. Nikotinsyre, så vel som dets derivater - disse stoffene kan noen ganger brukes til å behandle aterosklerose av cerebrale kar.
 4. Gallsyresekvestranter (kolestid) er ionbytterharpikser, de kan binde fettsyrer i tarmen og ikke tillate dem å bli absorbert.
 5. Ezetemibe - forhindrer aktiv absorpsjon av kolesterol i tarmen.
 6. Hypotensive stoffer er piller som senker blodtrykket. De må tas daglig.
 7. Antiaggreganter (trombotisk rump, kardiomagnesium) er stoffer som fremmer blodfortynning, noe som reduserer risikoen for blodpropper.
 8. Vitaminer i gruppe B, vitamin C, vitamin A - har en generell styrke effekt og refererer til hjelpemidler.

Etter undersøkelsen vil den behandlende legen foreskrive de aktuelle legemidlene. Resept av medisiner vil være lang nok, og i noen tilfeller må de tas for livet. Derfor, før du tar medisiner, bør du nøye lese instruksjonene og mulige bivirkninger.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon.

Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering. Også nylig, en ny type operasjon - angioplastikk. I arterien settes et kateter inn, som utvider karet, og derved gjenoppretter blodstrømmen og skyver kolesterolplakkene.

I noen tilfeller kan du søke stenting. For dette er en ledningsramme installert i fartøyet, som sprer arterien og holder sin form.

diett

Suksessen og effektiviteten av behandlingen av aterosklerose er direkte avhengig av overholdelse av dietten. Oftest er personer med overvekt utsatt for denne sykdommen. For å unngå komplikasjoner av sykdomsforløpet og akselerere utvinning, trenger du en diett for å lage en kostholdsstil.

Fra kostholdet bør utelukkes matvarer med høyt innhold av kolesterol:

 • Fett kjøtt og fisk;
 • Alkoholholdige drikker;
 • Sjokolade, kaker, boller, kakao;
 • Fettete, rike supper og buljonger;
 • Lever, hjerne, nyre;
 • Alle typer fett og animalsk fett;
 • Skarpe, salte retter;
 • Kaffe, sterk svart te.

I stedet for animalsk fett kan du bruke flytende fett av vegetabilsk opprinnelse. Spesielt nyttig er oljer som inneholder flerumettede fettsyrer i Omega-gruppen: Omega-3, Omega-6, Omega-9. De er rike på linfrø og olivenolje. Til tross for det høye kaloriinnholdet bidrar disse produktene til rensing og styrking av blodkarene, gir dem elastisitet, normaliserer metabolske prosesser.

Overholde regimet

En pasient i alle aldre trenger trening, gjennomførbare fysiske øvelser. Nyttige lange turer, svømming, klasser i gruppen "Helse". Det anbefales ikke å delta i krafttrening. På den stasjonære sykkelen er det nødvendig å etablere en mild modus.

Pasienten trenger positive følelser. De vil tillate å kvitte seg med negative konsekvenser av livspenninger. I slektssirkelen bør det gis oppgaver og råd fra en eldre person. Hans kunnskap og erfaring bør evalueres av slektninger.

outlook

Det er verdt å forstå at cerebral aterosklerose er klassifisert som en kronisk sykdom, så behandling er ofte livslang. Avhengig av hvor raskt diagnosen ble utført og behandlingen startet, vil prognosen også avhenge av.

I praksis av nevrologer er det kjent om omfattende former for cerebrovaskulær aterosklerose, noe som likevel tillot folk ikke bare å leve lenge, men også å forbli effektiv. Imidlertid er tilfeller når den første kliniske manifestasjonen av denne sykdommen slutter med et slag og et dødelig utfall for en person ikke uvanlig.

Derfor spiller legene en så viktig rolle i den tidlige diagnosen av sykdommen og den kvalifiserte behandlingen.

Aterosklerose av cerebral cerebral fartøy

Aterosklerose er en vanlig kronisk sykdom som rammer alle store kar i kroppen. Fra ham lider i hvilken som helst alder, men patologier er mer utsatt for eldre. I voksen alder registreres endringer i hjernens fartøy oftest, noe som fører til diagnosen "cerebral aterosklerose". Sykdom med ubehagelige og progressive symptomer, livstruende. Helse kan bare opprettholdes dersom det foreligger rettidig diagnose og riktig behandling.

Hva er cerebral aterosklerose: former og stadier

Aterosklerose - patologien til karene, som er preget av forverring av arteriell blodstrøm på grunn av kolesterolforekomster. Det anses at bare eldre mennesker lider av det, slik at sykdommen ofte kalles senil sklerose. I denne troen er det noen sannhet, men bare hvis det er en aterosklerose av cerebral fartøy.

Cerebral aterosklerose - hva er det? Dette er en av varianter av vaskulær patologi som påvirker hjernen. Sykdommen er ganske farlig og lumsk, fordi selv små problemer med cerebral arterier fører til alvorlige komplikasjoner og død. Den vanligste konsekvensen i dette tilfellet er et slag som fører til delvis eller fullstendig funksjonshemning.

Aterosklerose er en kronisk sykdom der veggene i arteriene blir mindre elastiske og tykkere, og deretter blir plaques deponert på dem

Det er fire former for sykdommen:

 • sakte progressiv (mild symptomatologi);
 • remittent (uforutsigbar, med vekslende eksacerbasjoner);
 • Ondartet (mikroinsult, dyp demens);
 • akutte (alvorlige nevropsykiatriske lidelser).

Aterosklerose av cerebrale arterier forekommer ikke plutselig, den utvikler seg gjennom livet under påvirkning av ugunstige eksterne og interne faktorer.

I formasjonen passerer sykdommen gjennom flere stadier:

 • funksjonsforstyrrelser i cerebral aktivitet med asymptomatisk eller lavt symptomkurs;
 • organisk vaskulær skade med vedvarende klinisk bilde
 • en dyp lesjon av arteriene med åpenbare tegn på sirkulasjonssykdom i hjernen.

Kjeden av fysiologiske endringer begynner vanligvis med en liten økning i kolesterol og dets avsetning på veggene, noe som ikke signifikant påvirker blodstrømmen. Deretter dannes store plaketter i fartøyets lumen, som opptar mer enn halvparten av rommet. Som et resultat er lumen blokkert, og blodet slutter å komme til hjernen, forekommer hypoksi og akutt vevsekemi. Bare rettidig og tilstrekkelig behandling vil bidra til å bevare helse og liv.

Aterosklerose av cerebral type refereres til som farlige typer sykdommer

Faktorer i utviklingen av cerebral cerebral arteriosklerose

Den umiddelbare årsaken til sykdommen er tap av elastisitet og tetthet av blodkar, deponering av kolesterolplakk på veggene med påfølgende blodstrømbrudd.

Denne patologiske tilstanden forekommer ikke plutselig, men utvikler seg i mange år mot bakgrunnen av provokerende faktorer:

 • utilstrekkelig ernæring med et overskudd av animalsk fett, søtsaker og skadelige produkter;
 • akkumulering av skadelig kolesterol i kroppen fra mat og med leverfunksjonen;
 • misbruk av røyking og alkohol;
 • kroniske sykdommer - arteriell hypertensjon, diabetes, fedme;
 • lav motoraktivitet, stillesittende arbeid, mangel på fysisk aktivitet;
 • genetisk disposisjon, arvet fra nære slektninger;
 • hyppige belastninger, nevropsykiske lidelser, depressive tilstander;
 • fysiologisk aldring av kroppen etter 50-60 år;
 • hormonelle lidelser, spesielt i overgangsalderen hos kvinner.

Hvis en negativ effekt av en eller flere faktorer øker risikoen for aterosklerotisk patologi. Ta vare på helsen din akkurat nå for å unngå mulige fjerne, men veldig ekte, vaskulære komplikasjoner i form av et iskemisk slag eller til og med død av hjerne aterosklerose.

Cerebral aterosklerose begynner på grunn av innflytelsen på organismen flere faktorer: røyking - smalner arterier og reduserer elastisiteten i arterieveggene

Symptomer og tegn på sykdom

Det kliniske bildet av cerebral aterosklerose - hva er det? Dette er et sett med symptomer som forstyrrer pasienten i et bestemt stadium av sykdommen. I utgangspunktet er de vanligvis ubetydelige. Etter hvert som hjerneskade utvikler seg, vokser symptomatologien og blir mer akutt.

De første tegnene på patologi ser slik ut:

 • svimmelhet;
 • urimelig hodepine;
 • redusert oppmerksomhet og effektivitet;
 • periodisk tinnitus;
 • søvnforstyrrelser;
 • labilitet av humør.

Dyp skade på cerebral arterier med vedvarende nedsatt blodsirkulasjon forårsaker:

 • alvorlig og hyppig hodepine;
 • pre-synkope, besvimelse;
 • svakhet, prikking, kramper i lemmer;
 • forverring av minne, oppmerksomhet, mental aktivitet;

De viktigste symptomene på cerebral aterosklerose: hodepine etter mental overstyring, som ofte gjentas

 • psykiatriske lidelser, depresjon;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • delvis minne dips;
 • hørselstap, fullstendig tap;
 • kortsiktige tap av syn
 • forvrengt reaksjon på lyder, smaker, lys;
 • parese, lammelse av deler av kroppen.

Kliniske manifestasjoner av sykdommen øker gradvis, i flere år eller til og med tiår. I lang tid kan bare mild sykdom og en av de vanlige symptomene plage seg. Etter en tid øker funksjonelle og organiske sykdommer i hjernen, nye aterosklerotiske symptomer vises, de blir lysere og skarpere. Vanligvis bare pasienten på dette stadiet konsulterer en lege og begynner behandling. Ofte tilfeller når den første medisinske hjelpen allerede er etter utvikling av et slag.

Diagnose av cerebral aterosklerose

Diagnosen "cerebral aterosklerose" er nesten umulig å legge ut på grunnlag av pasientens klager. Det er behov for et komplekst klinisk test og undersøkelser som vil bidra til å bestemme tilstanden til blodkar og blodstrøm, samt risikoen for komplikasjoner.

Aterosklerose av cerebrale arterier refererer til sykdommer, hvor de første tegnene kan være vanskelig å oppdage

Det er nødvendig å ta kontakt med nevropatologen som på grunnlag av anamnesen skal utpeke diagnostikk:

 • en blodprøve for kolesterol (lipidogram) - for å bestemme nivået av kolesterol i kroppen;
 • en blodprøve for sukker - å identifisere pre-diabetisk tilstand, graden av kompensasjon for diabetes;
 • Koagulasjonsanalyse - bestemme risikoen for trombose og slagtilfelle;
 • ultralyd undersøkelse av fartøy (Doplerography) - duplex skanning metode, bestemme tilstanden av arterier og blodstrøm;
 • Beregnet tomografi med kontrast - ved hjelp av et kontrastmedium, oppnås et tredimensjonalt bilde av arteriene med evnen til å samle detaljert informasjon om det berørte området;
 • magnetisk resonansangiografi - undersøker hulrummet til fartøyene, identifiserer tallet og størrelsen på kolesterolplakkene, velger en passende behandlingsmetode;
 • Røntgenkontrastangiografi utføres hovedsakelig i komplekse kliniske tilfeller.

Et sett med grunnleggende metoder for å stille en nøyaktig diagnose kan justeres av en lege individuelt. Av stor betydning er pasientens alder og sammenhengende sykdommer. For eksempel er ultralyd utføres for alle, og de kontrast metoder har kontraindikasjoner (allergi, hjerte implantater, fedme, nyre- eller leversvikt).

Diagnose av hjernens arterier er smertefri, trygg og ekstremt viktig for valg av effektiv terapi.

Prinsipper for behandling av cerebral cerebral arteriosklerose

Med den bekreftede diagnosen er "aterosklerose cerebral" behandling valgt ut avhengig av sykdomsstadiet, pasientens tilstand, samtidige patologier og mulige komplikasjoner. Typisk inkluderer det terapeutiske skjema flere komplementære terapeutiske metoder.

I begynnelsen kan sykdommen behandles med medisiner, som normaliserer blodtrykk, lipidmetabolisme

Medisiner.

Preparater fra cerebral aterosklerose kan omfatte kolesterolsenkende medikamenter ( "Lovastatin"), psykostimulerende midler ( "Cavinton"), antihypertensive midler ( "Lisinopril"), antikoagulasjon ( "heparin"), neurobeskyttende midler ( "Pyracetam"), lipotropics ( "Gepaleks" ), vaskulær ( «L-lysin estsenat") medisiner, multivitamin ( "Vitrum").

Operasjon.

I avanserte og kompliserte tilfeller, når lumen på fartøyet er dekket av kolesterolinnsatser mer enn halvparten og forhindrer blodgennemstrømning, indikeres en kirurgisk operasjon. Det utføres på en minimal invasiv måte (stenting, angioplastikk) eller fullskala (endarterektomi).

Tradisjonell medisin.

Det er kun tillatt som hjemmepleje. Påfør infusjoner, avkok, te basert på urteavfall (dogrose, elecampane, hagtorn, calendula, oregano, alfalfa, mynte, melissa). Hjelpe å forbedre hjernens sirkulasjon av hvitløk, honning, mumier, løkjuice, reddiker, poteter, persille.

Diet.

Riktig ernæring er en forutsetning for effektiv behandling og gjenoppretting. I den daglige dietten bør være tilstede grønnsaker, frukt, greener, frokostblandinger, vegetabilsk olje, magert kjøtt og fisk. Det bør avstå fra å spise fett og stekt mat, konserver, pølser, halvfabrikata, søtsaker.

Sunn livsstil.

En viktig rolle i terapi av aterosklerose spilles av sunn søvn, moderat fysisk aktivitet (turgåing, svømming, gymnastikk), avslag fra røyking og alkohol, stabil emosjonell tilstand.

Cerebral aterosklerose behandles med rettidig tilgang til lege og gjennomføring av alle medisinske forskrifter. Det er spesielt viktig å overvåke dietten og føre en sunn livsstil.

Les Mer Om Fartøyene