En fullstendig beskrivelse av aterosklerose av cerebrale kar: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan og hvorfor det er en utvikling av aterosklerose av hjerneskip, manifestasjoner og konsekvenser av patologi, hvilke behandlingsmetoder som finnes, og hvor effektive de er.

Aterosklerose av karene i hjernen - innsnevring eller tilstopping av kolesterolplakk av arterielle kar som bringer blod til hjernen. Resultatet av slike endringer er forverring av blodtilførselen til hjernen, et brudd på sin normale struktur og tap av funksjoner. I 85-90% av tilfellene er personer eldre enn 45-50 år syk.

Symptomene og konsekvensene forårsaket av aterosklerose av cerebrale kar, forskjellig fra periodisk svimmelhet og redusere minne før de slag (hjernevevet nekrose del) pasienter med alvorlig nedsatt funksjonsevne (lammelse, tap av evne til å vandre og elementær selvbetjening).

Sykdommen utvikler seg gradvis i flere måneder eller til og med år. Hos 80-90% av pasientene forstyrrer ikke de første manifestasjonene av aterosklerose i hjernearteriene den generelle tilstanden og den vanlige levemåten. Hvis det etter utseendet er å konsultere en spesialist, kan sykdomsprogresjonen og irreversible sykdommer i hjernesirkulasjonen (slag) forebygges. Behandlingsmedisin, livslang i form av periodiske kurs 2-3 ganger i året. I 20-30% av tilfellene er det nødvendig med kirurgi.

Er engasjert i behandling av en nevrolog. Om nødvendig innebærer kirurgisk behandling en vaskulær eller endovaskulær nevrokirurg. Fullstendig utvinning er umulig, forhindrer utviklingen av patologiske forandringer i blodårene og normaliserer den cerebrale blodstrømskanalen.

Essens, stadier av sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som er basert på tap av vaskulær veggen med kolesterolplakk - overdreven forekomst av kolesterol i form av knuter. Disse plakkene stikker inn i fartøyets lumen, noe som forårsaker innsnevring av lumen, tap av styrke og elastisitet av veggen. Sykdommen påvirker bare arteriene - fartøy som bærer blod beriket med oksygen og næringsstoffer til hjernen.

Patologiske endringer i cerebral arterier i aterosklerose forekommer i flere stadier og er utsatt for gradvis progresjon:

 1. Overdreven mengde kolesterol (atherogen fett, lipider) i blodet - hyperkolesterolemi, hyperlipidemi.
 2. Impregnering av hjernens arteries indre vegger med kolesterolinnlegg, akkumulering i form av knuter, plakk.
 3. Betennelse i vaskulær veggen, dannelsen av tette arr, øker størrelsen på kolesterolplakkene, blir til aterosklerotisk.
 4. Avsetningen av kalsium på overflaten av plakkene, deres brudd, som forårsaker dannelsen av trombi.
 5. Konstruksjon eller utryddelse (komplett overlapping) av lumenarteriene med plakk og trombi, redusert styrke, risiko for spontan ruptur av fartøyet.
 6. Reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod, nedsatt blodsirkulasjon eller nekrose (hjerneslag) i hjernen.

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Ved aterosklerose av cerebrale kar er bare en direkte årsak til utvikling - et økt nivå av kolesterol og andre aterogene fett (low-density lipoprotein, triglyserider). En slik bytteforstyrrelse kan bare forekomme hos et begrenset antall personer (ca. 30-40%). Personer med økt risiko for å utvikle sykdommen kalles en risikogruppe:

 • alder over 45 år;
 • fedme;
 • hypertensiv sykdom (høyt blodtrykk);
 • nærvær av aterosklerose av cerebral fartøy i nære slektninger;
 • diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • systematisk misbruk av alkohol
 • stillesittende livsstil;
 • økt koagulerbarhet av blod (blodtykkelse).

I 50 til 60% av pasienter med aterosklerose av de cerebrale arterier kombinert med en lignende vaskulære lesjoner på andre steder (koronararteriene i hjerte, aorta, de nedre lemmer, nyre, tarm). Derfor bør de typiske tegn og symptomer på nervesystemet i kombinasjon med aterosklerose på alle andre områder beskytte mot aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier.

Symptomer og konsekvenser av cerebral aterosklerose

I seg selv er aterosklerosen av karene i hjernen ikke farlig og manifesterer seg ikke. Fare og negative symptomer forårsaker sykdommer og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, som aterosklerose provoserer.

Manifestasjoner og tegn på cerebral artery aterosklerose kan være akutt (først oppstår) og kronisk (observert i flere måneder, år). Typer og manifestasjoner av denne patologien er gitt i tabellen:

Egenskaper av sykdomsforløpet, som symptomene er avhengige av

I 25 til 30% av pasienter med aterosklerose kan utvikles i 10-15 år, uten å forårsake forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, med disse pasientene alle arteriene i varierende grad overrasket aterosklerotiske prosess. I 15-20% av pasientene i løpet av noen få måneder eller år, er det alvorlige forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, som fører til uførhet som sykdomsprosessen påvirker bare en arterie.

Symptomer på atherosklerose av hjernens arterier og tidspunktet for deres oppstart avhenger av slike faktorer:

  1. Graden av økning i kolesterolnivået - jo høyere er det, desto raskere er progressjonen av aterosklerose.
  2. Livstiden til overflødig kolesterol er over 5 år - risikoen for cerebral aterosklerose øker med 50-60%.
  3. Individuelle trekk ved forgrening av hjernearteriene og deres diameter. For eksempel, hvis de har den type stammen (flere arterier er ansvarlig for alle blodtilførsel), eller bort fra hverandre i en rett vinkel - rask progresjon av aterosklerose og forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon tidlig og alvorlige.
  4. Fraværet av sammenhenger mellom hjerne- og vertebrale arterielle systemer i hjernen - separasjonen av Willis-sirkelen, fraværet av collaterals. Dette øker risikoen for alvorlige og tidlige cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med 60-70%.
 1. Hva slags arterie overrasket - hvert fartøy er ansvarlig for flyten av blod til et bestemt område av hjernen: anterior cerebral arterie til frontallappen, midten - parietotemporal, tilbake - til occipital og lillehjernen. Den vanligste (55-65%) er berørt av bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Pålitelige diagnostiske metoder

Mistenkelser av aterosklerose av cerebral fartøy må enten bekreftes eller bekreftes. For dette brukes laboratorietester (blodprøver) og instrumentelle (hardware studies) diagnostikk:

 • Biokjemisk analyse av blodets lipidspektrum: Kolesterol, triglyserider, LDL (lavt tetthet lipoproteiner). For dette må du donere blod fra venen. Analysen bekrefter ikke diagnosen aterosklerose, men bestemmer bare om en person er i fare for denne sykdommen: om prisene overskrides for minst en av disse indikatorene. Hos 50% av pasientene med åpenbare symptomer på aterosklerose er de studerte parametrene innenfor det normale området.
 • US-Doppler, tosidig skanning av cerebral fartøy. Metoden er den mest informative for å studere bare store cerebrale arterier.
 • Angiografi av hjernens arterier - innføring av kontrastmiddel direkte inn i halsens arterielle system. Hvert stort og lite fartøy er kontrastert og blir synlig på røntgenfilmen, røntgenmonitor. Dette er den mest pålitelige metoden i diagnosen aterosklerose.
 • Tomografi av hjernen (CT eller MR) med intravenøs injeksjon av kontrastmedium er en god, rask og pålitelig diagnosemetode som viser tilstanden til alle cerebrale kar.
Metoder for diagnostisering av cerebral arterie aterosklerose

Moderne behandling

Kompleks av terapeutiske tiltak for hjernens arteriell aterosklerose:

 1. diettmat;
 2. medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme;
 3. reduksjon i blodviskositet;
 4. forbedring av blodtilførselen til hjernen;
 5. korreksjon av blodtrykk;
 6. kirurgiske operasjoner.

Behandling bør være livslang i form av alternerende behandlingsforløp med disse eller andre typer legemidler 2-3 ganger i året. Siden aterosklerose er en bakgrunnssykdom, en forløper for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, er hovedmålet med terapi ikke så mye å kurere det helt, for å forhindre progresjon og komplikasjoner. Fullstendig gjenoppretting er bare mulig på scenen av de første endringene.

1. Kostholdsmat

Å begrense mengden kolesterol som brukes sammen med mat, kan redusere konsentrasjonen i blodet. Ved en aterosklerose av kar av hjernefett av animalsk opprinnelse, stekte retter, er røykte produkter forbudt. Grunnlaget for dietten - produkter som inneholder omega-3 fettsyrer (grønnsaker og frukt, fisk, lin og olivenolje, nøtter).

2. Medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme

For å redusere konsentrasjonen av kolesterol brukte legemidler:

  1. Antikviteter: Simvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Atoris. Det har vært vitenskapelig bevist at systematisk administrasjon pålidelig (med 40%) reduserer risikoen for iskemisk berøring og andre sykdomsforstyrrelser. Det er nok å bruke stoffet en gang om dagen.
Antioksidanter brukes til å redusere kolesterolkonsentrasjonen
 1. Omega-3 fettsyrer - den kraftigste substansen av naturlig opprinnelse mot arteriosklerose av blodkar, inkludert hjernearteriene. Det er best å fylle ut forsyningen med omega-3 mat (linolje, gul fisk, nøtter). Legemidler og biologisk aktive tilsetningsstoffer produseres også.
 2. E-vitamin (tokoferol). I seg selv har den en svak effekt mot aterosklerose, men i kombinasjon med andre midler forbedrer dets terapeutiske effekter.

3. Blodfortynning

Ethvert stadium av cerebral artery aterosklerose er en indikasjon på å ta blodtynning medisiner:

 • Acetylsalisylsyre, aspirin, kardiomagnolo, magnikor, lospirin;
 • Clopidogrel, Tromboneet, Plavix, Plagril;
 • Warfarin, Cincumar. Mer egnet til pasienter med alvorlige symptomer på cerebral aterosklerose, komplisert av enhver type hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

4. Forbedre hjernens ernæring

Forberedelser av denne gruppen påvirker ikke aterosklerose av cerebrale kar, men de tillater at nerveceller ikke mister funksjonen mot bakgrunnen av sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Normaliserende mikrocirkulasjon: Cavinton, Trental, Cerebrolysin, Plestazol;
 • Cerebroprotectors: Cinnarizine, Fezam, Ceraxon, Sermion, Neuraxon;
 • Nootropics: Thiocetam, Nootropil, Pyracetam, Cortexin.

5. Kontroll av blodtrykk

Gradvis normalisering av høyt blodtrykk og opprettholde det på et normalt nivå (ikke høyere enn 140/90) bremser forverringen av aterosklerotiske forandringer i hjerneskarene med 30-40%. For dette er mottaket av de tilsvarende antihypertensiva midler angitt: bisoprolol, Berlipril, Lipraside, Valsacor. De er utnevnt av en lege-terapeut eller kardiolog.

Narkotika for blodtrykkskontroll

6. Operativ behandling: indikasjoner og effektivitet

Aterosklerose av hjernens arterier, to typer operasjoner på karene utføres: endovaskulær (gjennom punktering) og åpen (gjennom snittet). Indikasjoner for kirurgisk behandling er begrenset eller liten (opptil 1 cm) innsnevring av mer enn 50% av 1 til 3 hoved cerebral fartøy. Med ensartede flere lesjoner i arteriene er operasjonen upraktisk. Indikasjoner forekommer hos 45% av pasientene. De kan bestemmes bare etter angiografi eller tomografi av hjernen.

Endovaskulær kirurgi

Endovaskulære inngrep er en virkelig effektiv metode for å forhindre effekten av avansert aterosklerose (iskemisk berøring).

Essensen av operasjonen: en punktering av arterien på låret eller skulderen, innføringen i lumen av et tynt kateter, som under kontroll av datautstyr utføres til den trange kar av hjernen. I dette området er en stent (vår) installert, og eliminerer innsnevringen.

Tradisjonell operasjon

Åpen intervensjon på fartøy som befinner seg i kranialhulen er ikke teknisk mulig. Så du kan eliminere aterosklerotiske plakk på halsens halshalsarterier. Bruk enten direkte fjerning av revet plakk fra arterie lumen (endarterektomi kirurgi) eller erstatning av det endrede stedet med en kunstig protese (bypass kirurgi, vaskulær protese).

Den mest sannsynlige prognosen

Statistiske data om aterosklerose av cerebral fartøy er som følger:

 • Hos 50-60% av pasientene i alderen 40 til 55 år, resulterer symptomene på sykdommen i iskemisk slag på grunn av en kraftig innsnevring av ett stort fartøy. Konsekvensene for 45 - 55% av dem - en dyp funksjonshemming eller død.
 • Ca. 80% av pasientene med cerebral aterosklerose over 65 år lider av kronisk eller forbigående forringelse av hjernecirkulasjon. I 30% av dem etterpå er det et slag.
 • I 5-7% av mennesker er sykdommen asymptomatisk og har ingen konsekvenser.

Disse dataene indikerer at jo yngre symptomene på aterosklerose vises, jo verre konsekvenser og dårligere prognosen. Hvis problemet oppdages på et tidlig stadium, kan det i 30-45% av tilfellene løses ved endovaskulær kirurgisk behandling. I mennesker etter 60 år er innsnevringen av fartøyene løs. I 80% tilfeller øker medisinsk behandling blodtilførselen til hjernen.

Aterosklerose av cerebral fartøy

cerebral atherosclerosis (cerebral atherosclerosis) - en sykdom i de cerebrale arterier, hvor deres indre skall dannet foci lipid (hovedsakelig kolesterol) Fett - aterosklerotisk plakk. Som et resultat, utvikle en progressiv innsnevring av arteriene, inntil deres fullstendig utslettelse.

Sykdommen er utbredt. I mange tilfeller begynner den patologiske prosessen så tidlig som 25-30 år, men siden den preges av et forlenget subklinisk kurs, oppstår manifestasjonen mye senere, vanligvis etter 50 år.

Aterosklerotiske prosesser i cerebral fartøy står for 20% av den totale nevrologiske patologien og ca. 50% av alle tilfeller av vaskulær sykdom. Sykdommen er 5 ganger større sannsynlighet for å påvirke menn enn kvinner.

Kronisk cerebral iskemi skyldes aterosklerose, er i stand til å forårsake demens, slag. Gitt den høye risikoen for slike komplikasjoner, så vel som den utbredte forekomsten av cerebral aterosklerose, ser eksperter det som et av de globale problemene med moderne angiologi og nevrologi.

Årsaker og risikofaktorer

Risikofaktorene for utvikling av aterosklerose er omfattende. En av de viktigste er alder. I noen grad oppdages cerebral aterosklerose hos alle personer over 40 år. Det tidligste utseendet av sykdommen og dets hurtige progresjon blir lettere ved:

 • metabolske lidelser (hormonell ubalanse, skjoldbrusk sykdom, diabetes, fedme);
 • ubalansert ernæring (utbredelse i kostholdet med stekte og krydrede retter, animalsk fett, samt utilstrekkelig mat rik på fiber);
 • alkoholmisbruk;
 • røyking,
 • stillesittende livsstil.

Andre faktorer som øker risikoen for å utvikle aterosklerose av cerebral fartøy er:

 • arteriell hypertensjon (ofte forekommer disse to patologiene samtidig, potensialerer hverandre);
 • kroniske rusmidler og infeksjoner som har en skadelig effekt på det vaskulære endotelet;
 • ofte gjentatt psyko-nomjonelle påkjenninger.

I utviklingen av aterosklerotiske endringer, ser det ut som at en viss rolle er spilt av arvelig predisposisjon.

Tilstedeværelsen av flere risikofaktorer antyder polykologi av aterosklerose.

I mange tilfeller starter cerebral aterosklerose så tidlig som 25-30 år gammel, men fordi han holdt en lang subklinisk, manifestasjon skjer mye senere, vanligvis etter 50 år.

Den viktigste rolle i patologiske mekanismen for utvikling av aterosklerotiske prosess spiller en unormal lipidmetabolisme, og dermed øke konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet, det såkalte dårlig, eller dårlige kolesterolet, og dens avsetning starter på de indre veggene i arteriene, inkludert arterier i hjernen. Fortsatt ikke klart hvorfor noen pasienter aterosklerotisk prosess i hovedsak påvirker blodårene i hjernen, mens de andre koronar, mesenteric eller perifere arterier.

Cerebral aterosklerose påvirker hovedsakelig arteriene av middels og stor kaliber. I utgangspunktet er den aterosklerotiske plakk en fettflekk, som ytterligere er impregnert med kalsiumsalter (atherocalcinose) og øker i størrelse. Den dannede aterosklerotiske plakk blokkerer ikke bare blodkarets indre lumen, men blir også en potensiell kilde til tromboembolisme.

Reduksjon av lumen i hjernens arterier reduserer blodstrømmen til hjernens områder som de mater. Som et resultat utvikler kronisk hypoksi og iskemi i disse områdene, som til slutt forårsaker død av enkelte nevroner. Denne patologiske prosessen er klinisk manifestert av tegn på kretsløpende encefalopati, hvis alvorlighetsgrad bestemmes av følgende faktorer:

 • kaliber av den berørte cerebral arterien;
 • omfanget av aterosklerotisk prosess;
 • størrelsen på et aterosklerotisk plakk;
 • grad av sikkerhet (bypass) sirkulasjon i området med kronisk cerebral iskemi.

Som atherosklerotisk plakk vokser, skaper det forhold for dannelse av blodpropper (trombi), som kan bryte seg bort og strømme inn i de mindre hjernearteriene, og dekker helt lumen. En komplett og brå stopp av blodtilførsel til et spesielt hjerneområde fører til utvikling av enten ischemisk slag eller en forbigående iskemisk anfall (definert ved graden av sikkerhet nettverk av blodårer og størrelsen på lesjonen).

Den arterielle veggen i tilknytning til den aterosklerotiske plakk med tiden mister sin elastisitet. Med en økning i blodtrykk, for eksempel mot en bakgrunn av hypertensiv krise assosiert med hypertensjon, kan den briste med dannelsen av blødning i hjernevevet, dvs. hemorragisk slag.

Symptomer på cerebral aterosklerose

Aterosklerose av cerebral fartøy har vært asymptomatisk i mange år eller med minimal alvorlighetsgrad. Klinisk, begynner sykdommen skal vises bare når aterom øker tilstrekkelig til i det vesentlige å blokkere blodstrømmen, noe som fører til ischemisk cerebralt vev og utvikling av vaskulær encefalopati.

Stadier av cerebral arterie aterosklerose

I det kliniske bildet av cerebral arterie aterosklerose er tre stadier skilt ut:

 1. Den første. Symptomene på sykdommen skjer mot bakgrunnen av fysisk eller psyko-emosjonell overbelastning. Etter full hvile forsvinner de helt. Mange pasienter utvikler asthenisk syndrom: rask tretthet, generell svakhet, irritabilitet eller sløvhet, problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon. I tillegg klager pasientene på hyppige hodepine, som kan kombineres med støy i ørene, samt en forverring av evnen til å huske ny informasjon, redusere tempoet i tankeprosesser.
 2. Progressive. Psykoterapeutiske lidelser øker. Den generelle bakgrunnen til stemningen er senket, den depressive tilstanden utvikler seg ofte. Minneforstyrrelser er tydelig uttalt: Pasienter, ifølge slektninger, husker ikke de siste hendelsene, forveksler dem ofte. Lyder i ørene og hodet blir permanente. Ujevn tale, vestibulær ataksi (spesifikt brudd på koordinasjon av bevegelser og gangarter) er notert. I noen tilfeller kan det hende at noen hørselstap, synsstyrke, tremor i hode eller fingre kan oppstå. Gradvis mistet evnen til å fullføre faglig arbeid. Pasientene blir engstelige og mistenkelige.
 3. Demens. Symptomer på cerebral arteriosklerose på dette stadiet av sykdommen er hukommelsessvikt, uaktsomhet, brudd på tale, hele forsvinningen av interesse i hendelsene i verden (apati). Pasienter mister sine selvbetjente ferdigheter, de kan ikke orientere seg riktig i tid og rom. Som et resultat, mister de ikke bare sin evne til å jobbe, men trenger også konstant ekstern omsorg.

Utviklingen av komplikasjoner av aterosklerose (slag, demens) forårsaker permanent funksjonshemning og kan føre til døden.

diagnostikk

Under nevrologisk undersøkelse av pasienter med aterosklerose av cerebral fartøy, er følgende bestemt:

 • tremor av fingrene;
 • brudd på koordinasjonsprøver;
 • ustabilitet i Romberg-stillingen
 • symmetrisk sløvhet eller omvendt en symmetrisk økning i reflekser;
 • noe anisoreflection (forskjellig alvorlighetsgrad av kutane og senetreflekser på høyre og venstre side av kroppen);
 • horisontal nystagmus;
 • Parese av blikket til toppen.

Hvis en pasient med hjerne-arterie-aterosklerose fikk et slag, har han parese og et annet nevrologisk underskudd.

Aterosklerotiske prosesser i cerebral fartøy står for 20% av den totale nevrologiske patologien og ca. 50% av alle tilfeller av vaskulær sykdom. Sykdommen er 5 ganger større sannsynlighet for å påvirke menn enn kvinner.

Når man undersøker fundus, avslører øyelegologen atherosklerotiske forandringer i retina av arteriene. Når klager om hørselstap og støy i ørene til pasienter sendes til en konsultasjon med otolaryngologen.

Også i diagnosen hjerne-arterie-aterosklerose utføres en laboratorieinstrumentundersøkelse, inkludert:

 • rheoencephalography;
 • UZDG fartøy av hodet;
 • magnetisk resonans avbildning av hjernen;
 • elektroencefalografi;
 • en blodprøve for innholdet av totalt kolesterol, lipider, triglyserider.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som ikke kan fullstendig helbredes. Likevel, komplisert og regelmessig gjennomført terapi gjør det mulig å senke den videre progresjonen.

Behandling av cerebrovaskulær aterosklerose begynner med eliminering av faktorer som forsterker utseendet og øker størrelsen på aterosklerotiske plakk. Til dette formål anbefales følgende:

 • Overholdelse av kostholdet (tabellnummer 10c for Pevzner);
 • tilstrekkelig grad av fysisk aktivitet (svømming, turgåing, treningsterapi);
 • nektelse fra bruk av alkoholholdige drikkevarer og røyking
 • optimalisering av kroppsvekt;
 • en reduksjon i nivået av psykomotional belastninger.

Diet aterosklerose av cerebral fartøyer er basert på uttrekk fra kosthold med høyt kolesterol mat (pølser, hermetisert fisk, margarin, egg, fet kjøtt), og dens berikelse med frisk frukt og grønnsaker, altså. E. Produkter som inneholder fiber.

Drug behandling av cerebral arteriosklerose tar sikte på å forbedre blodsirkulasjonen og metabolisme av hjernevev, og øker sin motstand mot betingelser anoksi, hindrer emboliske komplikasjoner og forbedre intellektuell-mnestic funksjoner.

Når man kombinerer aterosklerose av cerebrale kar med arteriell hypertensjon, er det nødvendig å nøye velge stoffene for antihypertensiv terapi, som sikrer normalisering av nivået av arterielt trykk.

Ved rettidig diagnose og tidlig behandling er det mulig å senke progresjonen av den aterosklerotiske prosessen betydelig.

For å korrigere lipidspektret av blodserum i nærvær av indikasjoner (bestemt av resultatene av en biokjemisk studie), foreskrives legemidler av hypolipidemisk virkning.

For å redusere blodviskositeten og redusere risikoen for tromboemboliske komplikasjoner, foreskrives lange doser acetylsalisylsyre (Aspirin) eller Tiklid for en lang løpetid.

Neurometabolisk terapi inkluderer preparater basert på ginkgo biloba, glycin, et kompleks av B-vitaminer. Nootropics bidrar til å forbedre mentale evner og minne.

Indikasjoner for kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy er:

 • reduksjon i lumen av karoten arterier med aterosklerotisk plakk med mer enn 70%;
 • en historie med et mindre slag
 • gjentatte forbigående iskemiske angrep.

Det er flere metoder for kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy:

 • fjerning av aterosklerotisk plakk med et intima plass i et blodkar (endarterektomi);
 • Skapelsen av en vaskulær shunt som gjør det mulig å gjenopprette blodstrøm omgå stedet som er blokkert av atherosklerotisk plakk;
 • prostetikk av brakiocefalisk stammen;
 • dannelse av ekstra-intrakranial anastomose;
 • karotid endarterektomi.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Aterosklerose av cerebral fartøy kan ledsages av utviklingen av følgende komplikasjoner:

 • forbigående sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • iskemisk slag;
 • hemorragisk slag
 • depresjon;
 • demens.

outlook

Prognosen av cerebral aterosklerose bestemmes av flere faktorer, blant annet muligheten for å eliminere risikofaktorer, alder av pasienten, aktualitet og regulariteten av terapeutiske tiltak. Ved rettidig diagnose og tidlig behandling er det mulig å senke progresjonen av den aterosklerotiske prosessen betydelig. Utviklingen av komplikasjoner (slag, demens) forårsaker permanent funksjonshemning og kan føre til døden.

forebygging

Den beste forebyggingen av aterosklerose er en sunn livsstil, noe som betyr:

 • rasjonell ernæring;
 • moderat, men vanlig fysisk aktivitet;
 • Overholdelse av rytmen for veksling av arbeid og hvile
 • vanlig opphold i frisk luft;
 • unngåelse av både fysisk og psyko-emosjonell overstyring.

I tilfeller hvor det cerebral aterosklerose allerede utviklet, blir tiltak som tar sikte på å bremse utviklingen av den patologiske prosess og forebygging av komplikasjoner. Disse omfatter nøye overholdelse av anbefalingene fra legen om både medikamentell behandling og livsstil, og, om nødvendig, tidsriktig utførelse av operasjonen, redusere blodstrømmen i det berørte arterie.

Hva er aterosklerose i hjernen, symptomene og behandlingen

Blant alle typer sykdommer i kardiovaskulærsystemet, er aterosklerose i hjernebeinene et spesielt sted. Dette er en ekstremt farlig sykdom, behandlingen skal starte når de første symptomene oppstår.

Hvis du ikke tar denne patologien alvorlig nok, er det en mulighet for utvikling av slike alvorlige komplikasjoner som iskemi, hjerteinfarkt, hjerneslag og andre forhold som er farlige for menneskers helse og liv.

Beskrivelse av sykdommen og dens prevalens

Aterosklerose i hjerneskipene er en sykdom som preges av innsnevring av arteriene av arterier som følge av veksten av aterosklerotiske plakk. Ofte forekommer sykdommen på grunn av at menneskekroppen bryter med lipidmetabolismen. Samtidig begynner bindevevet å ekspandere, og i lumen i de vaskulære veggene blir kalsiumsaltene aktivt avsatt.

Dette fører til at fartøyene smals, og noen ganger helt tilstoppet. I hjernen Flere fartøy blokkeringer kan oppstå innskudd, bestående av deres kolesterolplakk.

Faren for denne sykdommen er dens ekstremt langsomme utvikling. Ved de første stadiene av sykdommen en person kan ikke føle noen mistenkelige symptomer i det hele tatt, og likevel i kroppen fortsetter en farlig prosess, der de indre organene får mindre næringsstoffer og vitalt oksygen.

Aterosklerotiske plakk, som fyller blodårene, består av kalsium og fett. Hovedrisikogruppen for denne sykdommen er voksne menn og kvinner fra 50 år og over. Blant dem er aterosklerose i hjerneskipene svært vanlig - hver sjette person.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste årsaken til aterosklerose av hovedårene i hjernen er at kroppen bryter ned den normale fettmetabolisme, noe som fører til akkumulering av kolesterol i blodårene. Aldersfaktoren til sykdommen er forklart av det faktum at overskudd av kolesterol i ungdom er vellykket utskilt fra kroppen. I eldre mennesker er det mye verre med dette - Kolesterol akkumulerer og danner aterosklerotiske plakk.

Forskere har ennå ikke kommet til enighet om de spesifikke årsakene til denne patologien. Allokere bare en rekke faktorer som bidrar til utbruddet av aterosklerose:

 • metabolske forstyrrelser;
 • feil i arbeidet med endokrine kjertler - spesielt skjoldbruskkjertelen;
 • genetisk predisposisjon;
 • systemiske sykdommer - for eksempel diabetes mellitus;

 • fedme;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • hyppige stressende forhold
 • høyt blodtrykk;
 • mangel på motoraktivitet, stillesittende livsstil;
 • underernæring - spiser mye fet mat, konstant overspising, mangel på grønnsaker i kostholdet, frukt og grønnsaker;
 • økt koagulabilitet og blodviskositet.
 • Former av sykdommen

  Det er to grunnleggende former aterosklerose i hjernen - progressiv og cerebral.

  progressive

  Denne typen sykdom er preget av:

  • minneverdighet,
  • rask tretthet,
  • dårlig konsentrasjon av oppmerksomhet,
  • hodepine
  • emosjonelle oppturer og nedturer, opp til langvarige depressive tilstander,
  • søvnforstyrrelser,
  • besvimelse,
  • svimmelhet, som kan oppstå med en kraftig økning fra en sittende eller liggende stilling.

  Hvis aterosklerose er progressiv, det Utvikler seg veldig raskt, og å stramme eller forsinke med behandling, uten at det er umulig. Denne sykdomsformen kan påvirke pasientens mentale tilstand.

  cerebral

  Denne sykdomsformen påvirker sentralnervesystemet, og brudd på funksjonaliteten. Graden av innflytelse på sentralnervesystemet avhenger av hvor mye hjernens kar er berørt. Blodstrømmen i hjernen minker, det er oksygen sult, som et resultat av hvilke nevroner slutter å fungere normalt.

  Tegnene på cerebral aterosklerose er direkte avhengig av hvilken del av hjernen som er berørt. Blant dem er: svekket hukommelse, skjelvinger i hender eller føtter, hodepine, nedstemthet, søvnløshet, økt svetting, forverring av mentale evner, hørsel og synshemming, lysskyhet.

  Stadier av

  Denne vaskulære sykdommen utvikler seg i flere stadier, hver av disse er ledsaget av sine symptomer:

  • Den første fasen. Det er ingen tydelige markerte tegn ennå. Du kan bare se økt tretthet selv med liten fysisk anstrengelse, noen ganger er det svimmelhet, sjeldne smerter i hodet. Det blir vanskelig for en person å huske om noen enkle ting. Symptomene vises nesten alltid senere om kvelden, men etter søvnen passerer de helt.
  • Den andre fasen. Symptomer oppstår mye oftere, slike fenomen som tremor skjelving, skarpe humørsvingninger, deprimert emosjonell tilstand, talerproblemer blir lagt til dem.
  • Den tredje fasen. På dette stadiet, er det allerede alvorlige skader på hjernen, som er manifestert ved hyppige tilfeller av tap av hukommelse, manglende evne til å utføre enkle daglige aktiviteter, riste hender, hjerterytme feil.

  Fremgang, atherosklerose fører til det faktum at pasienten er ikke i stand til å huske noen ny informasjon, men hendelsene fra fortiden husker ganske enkelt. Mannen mister kontroll over sine handlinger. Det er ofte tilfeller når han kan slå på vann eller gass, så gå ut.

  Personer med alvorlige stadier av aterosklerose kan lett gå seg vill selv i et kjent område, fordi de mister sitt landemerke. Pasienter kan ofte ikke huske hvilken dag og til og med år nå. Slike pasienter skal være under tilsyn av nærtstående personer, eller i spesielle medisinske institusjoner.

  Hva er farlig og kan det være komplikasjoner?

  Som et resultat av utviklingen av aterosklerose, smelter lumen i hjerneskarene, noe som fører til utilstrekkelig oksygenmetning av celler. Hvis denne tilstanden er kronisk, begynner hjernevævet å delvis atrofi, det er mentale og følelsesmessige forstyrrelser.

  Men den største faren for aterosklerose er muligheten for å utvikle et slag. Det oppstår når trykket i hjerneskarene når en toppverdi, kan ikke veggene i fartøyet stå og sprekke, noe som fører til blødning i hjernen.

  Første tegn

  Enhver form for atherosklerose har Generelle kliniske manifestasjoner:

  • støy i ørene;
  • hodepine;
  • søvnløshet;
  • angst, spenning, nervøsitet;
  • rask tretthet;
  • svakhet og døsighet i løpet av dagen;
  • dårlig oppmerksomhetskonsentrasjon;
  • minneproblemer;
  • taleforstyrrelser, problemer med å svelge mat.

  Hvilken lege helbreder og når skal han behandles?

  Ved de første tegn på atherosklerose er det nødvendig med en hast gå til en kardiolog. De tidligere tiltakene blir tatt for å kurere, desto større er sannsynligheten for et vellykket resultat.

  Hvis en person begynner å føle en uforklarlig tretthet selv på minimum belastning, støy eller soner i ørene, hyppige anfall av svimmelhet og hodepine som ikke går under påvirkning av smertestillende - Ikke forsink og konsulter lege.

  Alle detaljer om aterosklerose i venene i underekstremitetene finner du i et eget materiale - de første symptomene og mye mer.

  Og i denne artikkelen vil du lære alt om behandling av aterosklerose i hjernens folkemidler - om det er trygt og hva som kan brukes.

  diagnostikk

  Med bruk av moderne diagnostiske metoder kan du raskt identifisere en person aterosklerose i hjernen. vanligvis utnevne følgende undersøkelser:

  • ultralydsskanning av fartøy;
  • en blodprøve for kolesterol;
  • Tomografi av hjernearteriene;
  • angiografi;
  • MRI;
  • Ultralyd av hjertet og indre organer.

  Mer om sykdommen, se videoen:

  Behandlingsmetoder

  Aterosklerose er en kompleks sykdom og behandlingen bør være omfattende. I tillegg til å ta medisiner, foreskrives et spesielt diett og daglig mosjon, noe som forbedrer blodsirkulasjonen og styrker kroppen.

  medisinering

  Legemidler som er foreskrevet for aterosklerose:

  • Vasodilator midler: Cinnarizine, Nimodipine, Corinfar, Cavinton, Eufillin, papaverine, Isoptin, Vinpocetin, niacin, Adalat.
  • Narkotika som styrker veggene i arteriene: Selen, Dihydroquercetin, Kalium.
  • Midler for senking av kolesterol: Simvastatin, Ciprofibrat, Lovastatin, Atorvastatin, Cenofibrat.

  Foruten dem, kan foreskrives tranquilizers og antidepressiva. Med alvorlig hodepine, foreskrives et kurs av smertestillende midler. I en annen artikkel, mer om forberedelser for behandling av cerebrovaskulær aterosklerose.

  diett

  Kosthold i behandlingen av denne sykdommen bør også justeres. Det er nødvendig å utelukke en rekke produkter og retter, inneholder en stor mengde kolesterol, nemlig:

  • fett kjøtt;
  • Meieriprodukter hvor fettinnholdet overstiger 1%;
  • sukker, honning, søte bakverk.

  Preference bør gis til følgende produkter:

  • grøt (havremel), gelé;
  • puré fra hagtorn;
  • lavt søte frukter, grønnsaker;
  • lavmette cottage cheese - den kan ikke bli konsumert mer enn 150 g per dag;
  • havkål og tang - de er rike på vitaminer og sporstoffer, noe som forbedrer blodtilførselen til blodkarene i hjernen.

  Prognose og forebyggende tiltak

  Forebygging av aterosklerose av hjernens arterier er den viktigste delen av behandlingen, som du kan forhindre komplikasjoner av sykdommen og forbedre helsen din. Først av alt, det er nødvendig å følge alle reseptbelagte legene, gi opp sigaretter og minimere bruken av alkoholholdige drikker.

  Med rettidig behandling er prognosen for denne sykdommen meget gunstig. Tilstrekkelig behandling, overholdelse av alle medisinske anbefalinger og en sunn livsstil, vil bidra til å takle sykdommen og forhindre mulige komplikasjoner.

  Aterosklerose av cerebral fartøy

  Aterosklerose i hjernen er en farlig patologi, hvor befolkningen i utviklede land i stadig større grad lider. Og hvis tidligere sykdommen bare oppstod hos eldre, er pasientalderen nå redusert. Hjernens fartøy smal, noe som fører til utvikling av stenose. Som et resultat - et slag, senil demens, en nedgang i livskvaliteten, og ofte døden. Men ikke alle prognoser er så triste: moderne medisin er å behandle cerebral aterosklerose av cerebral fartøy. Ved operativ diagnostikk og appell for hjelp er det ingenting å bekymre seg for.

  Hvordan utvikler atherosklerose?

  Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk patologi der veggene av karene påvirkes, kolesteroldeposisjon skjer på deres indre overflate, plakk blokkerer lumen. Samtidig er styrken og elastisiteten til fartøyene tapt, hjernen mottar ikke et tilstrekkelig volum oksygen og næringsstoffer, noe som fører til patologiske prosesser. Den internasjonale klassifiseringskoden (ICD-10) er I70.

  Hva er farlig aterosklerose av blodårer? Konsekvensene av denne sykdommen er ekstremt negative, og behandlingen er kompleks og ofte kostbar. Det er bedre å forhindre patologi på forhånd.

  Med aterosklerose i hjernen skjer utviklingen av sykdommen gradvis, vanligvis i mange år og tiår, og går gjennom flere stadier:

  1. I menneskekroppen er det en overdreven mengde kolesterol, selv om det ikke er noen symptomer ennå. Diagnose på dette stadiet lar deg forhindre progression i tide. Forekommer i en ung alder;
  2. Impregnering av hjernens arterier med kolesterol, dannelse av akkumuleringer - plakk og knuter, som hittil ikke forstyrrer blodstrømmen. Symptomer, hvis noen, er dårlig uttrykt;
  3. Inflammasjon av vaskemuren - "uskadelige" kolesterolplakkene blir til aterosklerotiske, økning i størrelse. På dette stadiet er det allerede sterke symptomer, selv om mange pasienter ikke forstår hva som skjer til sist;
  4. Kalsium er avsatt på overflaten av plakk, noe som fører til brudd, trombi dannes;
  5. Lumen i arteriene overlapper helt eller delvis, lumen minker, det er fare for uventet brudd på de uelastiske veggene, pasientens liv er truet;
  6. Blodsirkulasjonen i hjernen er ødelagt, noe som fører til strek og nekrotiske prosesser. Dyscirculatory encephalopathy kan observeres - multi-focal lesjoner av blodkar. Dette stadiet er vanligere hos eldre som ikke besøkte spesialisten i tide.

  Diagnosen "aterosklerose" er ikke en dom, men å vurdere at denne sykdommen ikke har noen alvorlige konsekvenser er feil. Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er en ekstremt farlig patologi som krever rask behandling og strikt medisinsk tilsyn.

  Hva utløser utviklingen av aterosklerose: risikofaktorer

  Den umiddelbare årsaken til atherosklerose er høyt kolesterol og andre atherogene fettstoffer. Overtredelse observeres hos 30% av befolkningen, og denne figuren vokser jevnt. I fare er:

  • folk eldre enn 45 år, selv om alderdom ikke er avgjørende;
  • utsatt for overvekt, henholdsvis, spise feil, spise mat høyt i animalsk fett;
  • fører en stillesittende livsstil - blodet stagnerer, veggene i arteriene blir tynnere;
  • lider av hypertensjon - høyt blodtrykk også provoserer sykdommer forbundet med permeabiliteten av cerebral fartøy;
  • alkoholmisbruk, røyking;
  • arvelig disposisjon - hvis slektninger allerede hadde stenosering av aterosklerose i blodkar, bør man behandle sin egen helse med spesiell forsiktighet;
  • diabetes mellitus.

  Andelen av personer som lider av aterosklerose øker bare, og alderen på slike pasienter reduseres. Årsaken er enkel: Den yngre generasjonen utfører en stillesittende livsstil, misbruker skadelige vaner, i stedet for sunn mat, spoils seg med fastmat og andre unhelpful retter. Resultatet er dessverre skuffende.

  Symptomer: hvordan gjenkjenne den skadelige sykdommen i tide?

  I seg selv er aterosklerose ikke farlig, men konsekvensene er skadelige: cerebellær blodtilførsel forverres, irreversible fenomener blir observert. Symptomatologi avhenger form av patologi - i akutte angrep tegn lysere, kronisk sykdom - avstumpet kan vare i mange år, man blir vant til dem. Forsiktig bør:

  • søvnforstyrrelser - søvnløshet, hyppige mareritt, en vanskelig oppgang i morgen, vanskeligheter med å sovne;
  • alvorlig hodepine som regelmessig gjentas;
  • rask tretthet, svakhet, fravær - pasienten føler seg beseiret selv etter tilstrekkelig hvile;
  • svette i ansiktet, årsakssykdom
  • minneproblemer;
  • neurotiske lidelser - depresjon, irritabilitet, tårefølelse, angst;
  • tap av følsomhet av kroppsdelen, ansikts asymmetri;
  • endringer i tale, tinnitus, svimmelhet, sløret syn.

  Slektninger av pasienten kan også ta hensyn til tegn: ustøhet av gangart, misnøye med livet, en endring av karakter og vaner, dårlig koordinering av bevegelser.

  Halvparten av pasientene klager over ubehagelige opplevelser, ikke bare i hodeområdet, men også på andre steder. Dette skyldes at aterosklerose i hjernen ofte kombineres med skade på karene i nyrene, tarmene, lemmer og andre organer.

  Hvordan bestemme åreforkalkningen i hjernen i tide?

  Tidlig diagnose er nøkkelen til vellykket behandling av sykdommen i de tidlige stadier. Hvis pasienten har konsultert en lege før komplikasjonene vises, er prognosen sannsynlig positiv, i nødssituasjoner, vil det bli nødvendig med akutt sykehusinnredning. Hvordan blir aterosklerose diagnostisert?

  • Blodtest - En laboratorietest gir deg mulighet til å bestemme nivået på kolesterol i de tidlige stadiene, forhindre sykdomsprogresjon. Imidlertid gir det nøyaktige svaret på spørsmålet om det foreligger en patologisk blodkar eller ikke, disse tester gir ikke;
  • Angiografi er en moderne og mest pålitelig metode der en spesiell substans injiseres i et skadet kar for å vurdere tilstanden til veggene og lumen. Gjelder dersom en primærdiagnose allerede er gjort;
  • Ultralyd-Doppler er en effektiv forskningsmetode som bare brukes til store fartøyer;
  • Tomografi - en kontrastmiddel injiseres i venen, slik at resultatet er nøyaktig, pålitelig og rask.

  Det er nysgjerrig at den biokjemiske blodprøven i 50% av pasientene ikke viser patologi, og kolesterolnivået ligger innenfor normen.

  Maskinvare metoder for undersøkelse - en pålitelig måte å bestemme tilstanden til fartøyene, deres vegger, nivået av blodtilførsel til hjernen. Og selv om diagnosen i mange klinikker fortsatt bare er basert på pasientens symptomer, er det nødvendig med en fullstendig diagnose for tilstrekkelig behandling.

  Er det mulig å kurere aterosklerose i hjerneskipene?

  Behandlingen av aterosklerose er livslang, da det er mulig å fullstendig slå nederlaget bare i de tidlige stadier. Moderne behandlingsmetoder er ikke rettet mot å bli kvitt sykdommen. Deres mål er å forhindre progression, utseendet på komplikasjoner. Hvordan behandle aterosklerose av cerebral fartøy? Det finnes flere metoder:

  • tar medisiner - piller reduserer blodviskositet, korrekt trykk, kolesterol metabolisme;
  • spesiell meny for aterosklerose;
  • kirurgiske operasjoner;
  • folkemetoder for behandling som brukes i samråd med en lege
  • sparsomme fysiske belastninger, som et forebyggende tiltak - et sett med øvelser for aterosklerose i hjerneskipene er rettet mot å forbedre pasientens velvære.

  Disse metodene er foreskrevet komplisert og avhengig av scenen. I begynnelsen er det nok å revidere dietten og ta forebyggende tiltak, i senere stadier - selv om bruk av medisiner er uunnværlig, er det nødvendig med en operasjon.

  Narkotikarapi - hvilke legemidler foreskriver legen?

  Farmasøytiske medisiner er en effektiv behandlingsmetode, som brukes i tilfelle av alvorlig sykdom, når det ikke er noen risiko for pasientens liv. Følgende legemidler brukes:

  • Å senke nivået av kolesterol i blodet - "Simvastatin", "Lovastatin", "Atoris". Tabletter er drukket en gang daglig for å redusere risikoen for slag. For samme formål foreskrive vitaminer, fettsyrer, nikotinsyre som hjelpestoffer;
  • For å fortynne skal blodet ta "Aspirin", "Warfarin", "Trombonet", "Plagril", "Cardiomagnolo";
  • For å forbedre hjernens ernæring - Cavinton, Fezam, Trental, Nootropil, Actovegin. Med aterosklerose påvirker disse stoffene ikke sykdomsforløpet, de er rettet mot å øke effektiviteten av hjerneceller;
  • For normalisering av arteriell og intrakranialt trykk - "Bisoprolol", "Valsakor", "Liprazid", "Berlipril", bør trykket gradvis reduseres og opprettholdes på et normalt nivå.

  Tilordne og droppere for atherosklerose, hvis terapi utføres under stasjonære forhold. Ved felles bruk av tabletter, injeksjoner, drippere, øker effektiviteten av behandlingen.

  Kosthold for aterosklerose - grunnlaget for behandlingen

  Legemidler vil ikke fungere hvis pasienten ikke justerer kostholdet. For å bekjempe aterosklerose er det nødvendig å utelukke fra diettprodukter rik på animalsk fett, stekt og røkt mat. Grunnlaget for dietten er:

  • grønnsaker, grønnsaker og frukt;
  • fisk rik på fettsyrer (marine);
  • nøtter;
  • olivenolje og linolje;
  • egg;
  • belgfrukter og frokostblandinger.

  Som drikke anbefales det å bruke grønnsaksjuice og potetmos. Gresskar, bete, gulrot, kåljuice vil være nyttig for pasienten.

  Kirurgiske metoder for behandling av cerebral aterosklerose

  Kirurgi er nødvendig i de mest forsømte tilfellene, når risikoen for blodpropp er høy, og skaden på hjerneskarene er neste stadium i sykdomsutviklingen. Indikasjon for radikal behandling er å redusere lumen av arteriene med mer enn 50%. To typer operasjoner brukes:

  • Åpne (gjennom kuttet). Denne typen inngrep er praktisk talt umulig, den brukes kun når arteriene er skadet på nakken, fordi det er umulig å åpne kraniet og komme til det berørte området ved en åpen metode;
  • Lukket (gjennom en punktering) - endovaskulære inngrep er å sette et kateter inn i arterien, lede det til et smalert kar og installere en stent.

  Operativ behandling er nødvendig med risiko for komplikasjoner. Imidlertid har pasienten ikke alltid kontraindikasjoner - ofte er eldreomsorget svekket, og operasjonen kan føre til skadelige konsekvenser.

  For behandlingsbruk og metoder for folketerapi - for eksempel et linfrø med aterosklerose, te eller avkok. Sant, de er effektive bare i de tidlige stadier og for forebygging.

  Aterosklerose i hjernen kan ikke ignoreres - med utseendet på de første symptomene, og bare for beroligende, er det verdt å se en lege og gjennomgå en undersøkelse. I de tidlige stadier av starten av hjerneskinn av aterosklerose er det mye lettere å behandle, det er nok bare å justere ernæringen og ta stoffene. Patologien i seg selv er ikke farlig, men kolesterolplakkene dekker lumen, hjernen får ikke nok oksygen, maten forverres. Prognose av sykdommen - i 50% av pasientene rammes av et slag, de er tildelt en funksjonshemmede, reduseres livskvaliteten. I 40% av dem - død.

  Medikamenter for behandling av cerebral arteriosklerose

  Aterosklerose i hjernen er en sykdom som er preget av innsnevring av karene, som følge av nedfall av kolesterol (plaques) i deres lumen. De forårsaker et brudd på normal cerebral sirkulasjon. Denne patologiske tilstanden kan føre til dannelse av et slag. Til min store beklagelse viser ikke den første fasen av sykdommen noen patologiske symptomer, derfor blir det vanligvis oppdaget ved et uhell når det gjennomgår andre undersøkelser gjennom undersøkelsen. Om særegenheter av sykdomsforløpet og hvordan å behandle aterosklerose av cerebral fartøy, vil vi snakke mer detaljert i artikkelen som presenteres. Men straks er det nødvendig å understreke at det er lettere å hindre utviklingen av sykdommen enn å behandle aterosklerose i hjernen.

  Stadier av plakkdannelse

  Under aterosklerose er det nødvendig å forstå sykdommen som hovedsakelig rammer arteriene av stor kaliber og fører til infiltrering av endogenvegg, som er lipid. Manifestasjoner av den patologiske prosessen kan forekomme hos mennesker 15-25 år gammel.

  I vår tid er det et ganske stort antall teorier om patogenesen av cerebral aterosklerose, nemlig: et brudd på funksjonelle beskyttende evner i epitelet av fartøy av endogen genese; oksidasjon av lipider av et peroksid karakter; Tilstedeværelsen av trombotiske, hemostatiske og inflammatoriske prosesser.

  Men den vanligste er fortsatt lipoproteinhypotesen, som vi nå vurderer mer detaljert.

  I medisinsk praksis er det vanlig å skille flere stadier av dannelse av en kolesterisk plakk, nemlig:

  1. Fasen av utseendet av fettavsetninger i form av flekker eller strimler. Disse forekomster er kolesterol, som ikke er løselig i vann. Det er grunnlaget for plakkdannelse.
  2. Fasen, som kalles liposklerose. Den er preget av dannelse av bindevev og plakk på steder hvor fett flekker er lokalisert. Når det gjelder overflaten, kan den dekkes av ulcerative prosesser og sprekker, hvor fibrin og blodplater settes opp. Egenheten ved denne plakken er at den skaffer seg en uregelmessig form og ikke skinner med stabilitet. Og dette forårsaker igjen turbulente vortexer ledsaget av ødeleggelse av blodplater og leukocytter. Partikler kan skilles fra det, som, med blodstrøm, kommer inn i mindre fartøy, noe som fører til blokkering.
  3. Atherokalcinose, karakterisert ved avsetning av kalsiumsalter, som fører til en fortykning av konsistensen av plakkene. I fremtiden øker det og kan helt blokkere fartøyets lumen.

  Aterosklerotiske plakk i hjernens karer liker å lokalisere i karoten arterier.

  Faktorer som påvirker utviklingen av sykdommen

  Oppsummering av en liten oppsummering av informasjonen som presenteres, kan forstås at hovedårsaken til dannelsen av cerebrovaskulær aterosklerose er nettopp et brudd på lipidmetabolismen. For å bidra til utviklingen av denne patologiske prosessen kan faktorer ikke bare eksogene, men også endogene i naturen. Konstante faktorer som øker risikoen for atherosklerotiske endringer i blodårene, tror:

  • alder, fordi jo eldre personen, jo større er risikoen for dannelsen av sykdommen;
  • kjønn, er oftest rammet av sykdommen til en representant for den sterke halvdel av menneskeheten, dette forklares av produksjonen i kroppen av mangel på hormonet østrogen, som er ansvarlig for nedbrytning av fett;
  • genetisk predisposisjon.

  Endring av faktorer

  • brudd på fettmetabolismen, kan det være hyperkolesterolemi, en økning i mengden kolesterol i blodet med lav tetthet, en økning i antall triglyserider;
  • høyt blodtrykk;
  • metabolsk syndrom;
  • overvekt og fedme;
  • dårlige vaner, spesielt røyking og bruk av overdreven mengder alkoholholdige drikkevarer;
  • å holde en stillesittende livsstil;
  • forstyrrelser av karbohydratmetabolismen, som er tilstede, for eksempel i diabetes mellitus;
  • En smal diett bestående av et stort antall fett av animalsk opprinnelse;
  • nedsatt nyrefunksjon
  • inflammatoriske prosesser av kronisk natur;
  • brudd på prosessen med blodkoagulasjon, nemlig hyperfibrinogenemi;
  • høye nivåer av hemocystein i blodet;
  • langvarig eksponering for stressende situasjoner;
  • overbelastning psykometriske.

  Disse studiene og observasjoner tyder på at cerebral aterosklerose oftest diagnostisert hos representanter for en sterk halvparten av menneskeheten i 45-50 år, og kvinner på å nå den sekstiende jubileum.

  Det er aterosklerotiske endringer:

  • alder;
  • metabolsk;
  • inflammatorisk, er forbundet med sykdommer som tuberkulose og syfilis;
  • giftig;
  • allergier;
  • Hyalinose, som er dannet mot en bakgrunn av høye blodtrykksindikatorer;
  • Mediekalkinose Menkeberg, er dannet som et resultat av avsetning av kalsiumsalter i mellomhullet i arteriene.

  Klinisk bilde

  Den første fasen av sykdommen.

  Det er preget av klager fra syke mennesker om umuligheten av konsentrasjon av oppmerksomhet i lang tid, vondt og kjedelig smerte, som er lokalisert i hodet. Disse symptomene oppstår som et resultat av innsnevring av arterienes lumen ved atherosklerotisk plakk, blodstagnasjon og mangel på oksygen i hjernen.

  For det første forstyrrer smertefornemmelsen personen etter en overbelastning av mental genese, men siden tiden er de til stede på en kontinuerlig basis. Noen av pasientene utvikler aggresjon, de kan falle i hysteri og depresjon. De oppførte patologiske symptomene forsvinner etter full hvile, uten å påvirke personens arbeidsevne negativt.

  Det trombonekrotiske stadium av sykdommen.

  Dette stadiet er preget av en gradvis forverring av den generelle tilstanden til en person og utviklingen av patologiske symptomer. Denne perioden er ledsaget av:

  • smerte i hodet, som i sammenligning med den forrige fasen blir mer intens
  • forringet minne og memorisering;
  • søvnforstyrrelser;
  • forverring av arbeidskapasiteten;
  • blunting hastigheten på tenkning prosesser;
  • støy i ørene;
  • overdreven oppstyr.

  Når cerebrovaskulær dette stadiet, pasienter også klager over svimmelhet, forbigående tap av bevissthet, sykdommer hendelser memorization prosessen med minnet om fortiden, dysmotility hender, balanseforstyrrelser og ustabilitet i nedre ekstremiteter.

  For dette stadiet, er den karakteristiske anses å være dannelsen av midlertidige cerebrale kriser, det vil si, forbigående iskemiske anfall, tegn som er uutholdelig hodepine, forstyrrelser i funksjon av tale og visjon, parese av nedre ansiktet, forverring av følsomhet i hender og føtter, opp til å fullføre sitt tap, hemiparese, som er preget av ensidig lammelse av kroppen.

  I det overveldende flertallet av tilfeller fortsetter disse symptomene i 1-2 dager, hvoretter pasientens tilstand begynner å bli bedre. Hvis dette ikke skjer, oppstår tanken at pasienten har utviklet en akutt sykdom i hjernecirkulationen, og han trenger akut hjelp.

  For sclerotisk stadium anses brudd på mental aktivitet som karakteristisk. Det skjer:

  • tap av evnen til å jobbe
  • nedbrytning av personen, tap av ferdigheter;
  • desorientering i rom og tid;
  • Tap av evne til å utøve kontroll over ens egne behov.

  Det er tap av oppnådd ferdigheter og ferdigheter, og dette er grunnen til behovet for konstant hjelp fra nære personer. Med utviklingen av demens forekommer nedbrytning av individet, det er overdreven appetitt eller aversjon mot mat forekomme ufrivillig avføring og urin, det oppstår avvik fra den tale og visuell persepsjon.

  diagnostikk

  Diagnose av sykdommen utføres av en nevrolog, for diagnosen og utnevnelsen av en tilstrekkelig og effektiv behandling samtidig, må han:

  • samle anamnestiske data fra pasienten
  • å samle klager fra pasienten;
  • vurdere manifestasjoner av sykdommen;
  • å tildele passering av tester og undersøkelser.

  Laboratorietester som må fylles ut inkluderer:

  • immunologisk undersøkelse av blod;
  • biokjemisk blodprøve, som lar deg bestemme mengden triglyserider, kolesterol, HDL og LDL.

  Med hensyn til instrumentelle diagnostiske metoder er det berettiget å gjennomføre:

  • ultralyd undersøkelse av cerebral fartøyer;
  • MRI;
  • transcranial dopplerografi, ved hjelp av hvilken evalueringen av blodstrømmen i de intrakraniale karene utføres;
  • angiografi, undersøkelse av cerebral fartøy, som utføres etter innføring av et kontrastmiddel i sirkulasjonssystemet.

  Helbredende tiltak

  Behandling av cerebral arterie aterosklerose bør være komplisert. Personer med sykdom bør være oppmerksom på maten, overvåke blodtrykket og forhindre at det stiger til høye nivåer, og kontroller nivået av kolesterol og glukose. Før du behandler sykdommen, må du forlate dårlige vaner, ta vekten tilbake til normal, unngå overbelastning av nevropsykulær natur, observere regimet av arbeid og hvile, og ta daglig dosert fysisk aktivitet.

  Kosthold Funksjoner

  Som allerede nevnt, bør dietten helt elimineres:

  • fett og kjøttretter;
  • melk og retter laget av det;
  • skarpe og salte matvarer;
  • egg;
  • sjokolade;
  • kaffe og sterk te.

  Du bør prøve å spise så mye som mulig: grønnsaker og frukt, greener, fettfattige varianter av fjærfe kjøtt, honning, vegetabilsk olje, sjømat.

  Alle retter må tilberedes for et par, eller de må kokes. Det bør legges stor vekt på bruk av væske, fordi det også vil redusere risikoen for blodpropp, den skal være full i minst en og en halv liter per dag.

  Behandling med medisinering

  Drug behandling av cerebrovaskulær aterosklerose er rettet for å forbedre prosessen med blod som passerer gjennom blodårene, gjenopprette normal funksjon av lipidmetabolismen parametere og blod sammensetning, og den mildning om å stanse progresjonen av patologisk prosess, og eliminering av beslektede sykdommer.

  Begrunnet er bruken av ulike legemidler for åreforkalkning av fartøy som har sitt eget funksjonelle ansvar og terapeutiske effekter. Avhengig av virkningsmekanismen er medisiner for behandling av cerebral arteriosklerose delt inn i:

  • vasodilatorer;
  • betyr at det hjelper å gjenopprette elastisiteten til vaskulære vegger;
  • legemidler som stimulerer metabolske prosesser i hjernen på mobilnivå.

  Midler som fremmer vasodilasjon

  Disse stoffene for åreforkalkning av cerebral fartøy er delt i henhold til grunnlaget de er laget på. Det inkluderer kalsiumantagonister hvis funksjonelle oppgaver er avslapping av arteriene uten å påvirke venøskarene. Det er gjennom dette at antall bivirkninger som kan oppstå, minimeres. Til denne gruppen medikamenter er følgende tabletter:

  • nimodipine;
  • Cinnarizine;
  • corinfar;
  • Isoptin;
  • diltiazem;
  • Adalat;
  • Falipamid;
  • isradipin;
  • diltiazem;
  • Latsipil;
  • Norvasc.

  Det bør bemerkes at fra denne listen er det mest effektive og brukte slike legemidler som Nimodipin og Cinnarizin.

  Vegetabilske alkaloider

  Disse stoffene har evnen til å forbedre sirkulasjonen. De gjennomførte observasjonene viste at periwinkle har positiv innflytelse på metabolsk prosessen i hjernen, fjerner spasmfenomener og forhindrer blodplateaggregering. Til denne gruppen medisiner tilhører:

  En positiv effekt på hjernens arterielle kar er også gitt av ginkgo biloba. Med medisiner laget på grunnlag, er det mulig å raskt og effektivt eliminere spasmfenomener, stimulere reologiske egenskaper av blod og forbedre mikrosirkulasjonen. For slike medisiner bærer: Tanakan, Gingium, Bilobil, Ginkor.

  Nikotinsyre, som tidligere legemidler, fører også til vasodilasjon, i tillegg har den evne til å hemme dannelsen av kolesterolinnsatser på veggen. Legemidler laget på basis av denne syren er: Nikoshpan, Enduratin.

  Vaskulære preparater

  Det er nødvendig å understreke at styrking av vaskulære vegger og restaurering av deres elastisitet spiller en viktig rolle i behandlingen av aterosklerose i hjernebruskene med narkotika. For å oppnå dette, først og fremst, er det mulig ved å bruke vitamin-mineralkomplekser, nemlig:

  • vitamin P, spesielt med samtidig inntak med C-vitamin (det valgte stoffet i dette tilfellet er Ascorutin);
  • selen;
  • silisium;
  • kalium;
  • dihydroquercetin, er midlet kjennetegnet ved et ekstremt høyt nivå av effekt.

  Rettsmidler stimulerer blodsirkulasjonen

  For å eliminere risikoen for blodstrømssykdommer med alvorlig strøm, anbefales det at leger tar medisiner som er utstyrt med evnen til å stimulere hjernens sirkulasjon. Disse stoffene er vanligvis laget på basis av acetylsalisylsyre, deres representanter er slike legemidler som:

  1. Aspirin cardio;
  2. Atsekardin;
  3. Trombo ACC;
  4. Kardiopirin;
  5. Polokard.

  Disse stoffene har evnen til å forbedre en komponent av blod og redusere trykket, samt redusere faren for blodpropp, er dette viktig poeng i behandlingen av cerebral arteriosklerose.

  Det skal bemerkes at prosessen med å behandle aterosklerose i cerebral fartøyene fortsetter i lang tid. Egoet kan herdes, men i noen tilfeller varer det en levetid, så det beste alternativet er fortsatt å følge anbefalingene for å forhindre utvikling av sykdommen. Du må spise riktig, bruk ikke store mengder alkoholholdige drikkevarer, unngå overbelastning av nervøs og fysisk natur og føre en aktiv livsstil.

  Operativ behandling

  Kirurgisk kirurgi anbefales for de pasientene som har et okklusivt-stenoserende inntrykk av hovedartene. Kan gjennomføres:

  • stenting;
  • transluminal angioplasti;
  • bypass kirurgi;
  • karotid endarterektomi.

  I de aller fleste tilfeller er karotisarterier gjenstand for kirurgisk korreksjon.

  Vær oppmerksom på at kirurgisk behandling er angitt i tilfeller der plakk av aterosklerotisk opprinnelse har en løs konsistens eller dekker fartøyets lumen med mer enn 70%.

  Behandling av aterosklerose med oppskrifter fra folkekilder

  Det bør umiddelbart bemerkes at behandling med folkemessige rettsmidler anses å være ineffektiv, det er bedre å kombinere det med tradisjonelle metoder, men bare etter at det er godkjent av den behandlende legen.

  Det er derfor, vi gir bare anbefalinger for folks behandling, og ikke oppskrifter. For å bekjempe aterosklerose anbefales det:

  1. fettsalater med vegetabilsk olje og i ingen tilfelle rømme eller majones;
  2. hver dag å drikke ferskt tilberedt juice fra rå poteter;
  3. Det er en rå løk og pepperrot, fordi disse grønnsakene har en antisclerotisk effekt;
  4. Bytt søtsaker med tørkede frukter, fordi de inneholder stoffer som kan styrke vaskulærvegget;
  5. drikke te med sitronmelisse, fordi det bidrar til å eliminere tinnitus og svimmelhet.

  Vindruekstraktet inneholder stoffer som kan forhindre ødeleggelse av vaskemuren.

  I fravær av rettidig behandling kan diffus aterosklerose føre til utvikling av komplikasjoner som:

  • disirkulatorisk encefalopati, dens karakteristiske trekk er manglende evne til å utføre langsiktige øvelser som krever fysisk og nervøst stress, humørsvingninger;
  • endringer i personligheten av psykopatisk genese;
  • anfall av epilepsi;
  • blødning i hjernen.

  Generelle anbefalinger

  Pasienter med hjernesirkulasjonsforstyrrelser anbefales:

  1. følg nøye legenes anbefalinger og ta alle foreskrevne medisiner;
  2. overgi dårlige vaner;
  3. å kontrollere kroppsvekten og blodtrykksindikatorene;
  4. Kostholdet bør bestå av kalori måltider og matvarer;
  5. ta så mye som mulig frukt og grønnsaker;
  6. å engasjere seg i spesiell terapeutisk gymnastikk;
  7. daglig går i frisk luft.

  Hvis syke mennesker lider av hukommelse og hukommelsesforstyrrelser, anbefales det å beholde spesialoppføringer og angi listen over aktiviteter planlagt for dagen. I tillegg kan du registrere all nødvendig informasjon og forsøke å støtte intellektuell aktivitet, for dette formål kan du lese bøker, se på TV-programmer, lagre vers, kommunisere så mye som mulig med omkringliggende mennesker.

  Personer som lider av denne patologiske tilstanden bør forsøke å opprettholde evnen til å lede en normal livsstil så lenge som mulig. Anbefal å gjøre enkelt arbeid rundt huset og flytte så mye som mulig (men under ingen omstendigheter overbelaste deg selv). For å eliminere risikoen for å falle, må du bruke spesielle ekstra hjelpemidler. Hvis du trenger en dusj, må du gjøre dette, og ta en sittestilling. Spesiell oppmerksomhet er også nødvendig med sko, det skal være behagelig og ikke glatt.

  Vær oppmerksom på, om sykdommen blir behandlet i de tidlige stadiene, forbedrer pasientens tilstand, og utviklingen av den patologiske prosessen blir suspendert. Men hvis cerebrovaskulære sykdommer er i den akutte utviklingsfasen, og et signifikant område av cerebrale blodkar påvirkes, er prognosen ekstremt ugunstig.

  Nå vet du også hva som utgjør en aterosklerose i hjernen, hvilke symptomer det manifesterer og hvordan behandlingen utføres. Vi håper at informasjonen som er gitt, vil være nyttig for deg og hjelpe deg med å forstå de spennende problemene. Prøv å følge disse anbefalingene og være alltid sunn.

  Les Mer Om Fartøyene