Aterosklerose av BCA, hva er det? Behandling av stenoserende og ikke-stenoserende form

Begrepet "aterosklerose" er førstehånds med 40% av verdens befolkning over 55 år. Dette syndromet er preget av en progressiv kurs og er forbundet med dannelsen av kolesterolplakk på indre overflaten av karene, noe som forstyrrer blodstrømmen signifikant. Den patologiske prosessen kan lokaliseres i forskjellige deler av vaskulærsengen, men aterosklerotiske lesjoner av brakiocephaliske arterier blir ofte møtt. I vår gjennomgang vil vi vurdere de karakteristiske egenskapene ved atherosklerose i BCA: hva er det, hvorfor det utvikler seg, hvordan et slikt syndrom manifesterer seg, diagnostiseres og behandles.

Før du finner ut hva aterosklerose av BCA er, og hvilke symptomer denne sykdommen har, er det viktig å forstå anatomien til kroppens kar-system.

Brachiocephalic stammen er det viktigste arterielle fartøyet, som gir blodtilførsel til den øvre delen av stammen og hjernen. Den avviker fra aorta og deler seg i tre arterier som foder hodet og nakken til høyre:

 • høyre (lat. dextra) trøtt;
 • høyre vertebral kolonne;
 • høyre subclavian (+ ekstra bronkial).

Vær oppmerksom! Venstre arterier med samme navn er avledet direkte fra aortabuen.

Den store diameter og "strategisk" plassering brachiocephalic stammen gjør det svært farlig aterosklerotisk lesjon: selv en liten innsnevring av hulrommet i arterien som fører til nedsatt blodsirkulasjon i hjernevevet.

Årsaker og risikofaktorer for aterosklerose

Dannelsen av kolesterolplakk er en kompleks og flertrinns prosess, som påvirkes av en rekke faktorer.

I utviklingen av aterosklerose spiller brachiocefaliske arterier en rolle:

 • arvelig predisposisjon og genetiske abnormiteter (familiær dyslipidemi);
 • dårlige vaner (røyking, drikking av alkohol);
 • kroniske leversykdommer, som fører til forstyrrelse i lipidens metabolisme, spesielt kolesterol;
 • arteriell hypertensjon;
 • endokrine sykdommer i diabetes mellitus, metabolsk syndrom;
 • unøyaktigheter i kostholdet, overflødig fett i kroppen;
 • stillesittende livsstil og inaktivitet;
 • hyppig stress.

Det har vist seg at risikoen for å utvikle metabolske forstyrrelser øker med alderen. Derfor forekommer tegn på atherosklerotiske lesjoner av brakiocephaliske arterier oftere hos personer over 55 år.

Patogenese av sykdommen

Så hva er aterosklerose av brakiocefaliske arterier, og hvilke patogenetiske mekanismer for utvikling har de? Aterosklerose er ofte referert til som en systemisk sykdom forbundet med nedsatt metabolisme av lipider (fett) i kroppen.

Fett er den viktigste energikilden for mennesker. I tillegg utfører de en rekke viktige funksjoner - strukturelle, syntetiske, metabolske og homeostatiske.

Kolesterol er en fettlignende forbindelse, som i sin kjemiske struktur er en lipofil alkohol. Totalt sett er mengden i alle organer og vev 200-300 g, og det daglige kravet til dette stoffet er ikke mer enn 250 μg.

Mer enn 70% av kolesterolet produserer uavhengig kropp: Denne typen stoff kalles endogen og syntetiseres i leverenes og binyrene. 20-30% av forbindelsen kommer fra animalsk fettfett.

Blant funksjonene av kolesterol er:

 • plast (er en del av cellevegget, gjør den mer elastisk og fast);
 • beskyttende (blokkerer penetrasjon av cytoplasma av celler av visse toksiske stoffer og hemolytiske giftstoffer);
 • Syntetisk (involvert i syntese av steroidhormoner og vitamin D);
 • fordøyelsessystemet (inn i gallen, er involvert i fordøyelsen av mat i tarmene).

Siden stoffet er praktisk talt uoppløselig i flytende medier, transporteres det i blodet av spesielle transportproteiner. Komplekset av fett og protein deler ble kalt lipoprotein. Avhengig av den kjemiske strukturen og funksjonene som utføres, utføres flere kolesterolfraksjoner, men størst interesse for å studere patogenesen av aterosklerose av BCA er lav- og høydensitetslipoproteiner.

LDL (lav tetthet) - stor, rik på kolesterol og mettede fettsyrer. Deres hovedoppgave er å transportere fett fra syntetstedet (lever eller binyrene) til perifert vev. Slike forbindelser "mister" ofte kolesterolmolekylene, som senere setter seg på karets indre vegg, og i nærvær av risikofaktorer blir grunnlaget for den fremtidige kolesterolplakk.

HDL (høy tetthet) - liten diameter og veldig rask. De transporterer unødvendig kolesterol fra organer og vev tilbake til leveren for å videre danne gallsyrer og fjerne dem fra kroppen naturlig. LDL kan samle "glemt" kolesterol på veggene, og derved være en kraftig faktor for å forhindre dannelsen av kolesterolplakk.

Således er et av hovedpunktene i patogenesen av aterosklerotiske lesjoner av BTS ubalansen mellom innholdet av kolesterolfraksjoner: en økning i konsentrasjonen av LDL og en reduksjon i HDL.

I tillegg utvikler sykdommen seg når:

 • økning i nivået av totalt kolesterol;
 • mikrodammer som påvirker vaskulærveggen.

Vær oppmerksom! Det normale innholdet av kolesterol i perifert blod er 3,2-5,2 mmol / l.

Aterosklerotisk plakkdannelse testet i sin flere suksessive trinn, i løpet av hvilken avsetning en fett-lignende substans er laminert på hverandre, spirer bindevevs forkalkninger og styrket. Alt dette fører til det faktum at den modne plakkene smaler betydelig lumen av den berørte arterien.

Aterosklerose - en systemisk fenomen: kolesterol plakk blir dannet på den indre vegg av blodårer. Særlig farlig er det tap av blodkar som mater hjerne og hjertemuskel, så vel som avsetningen av fettmolekyler i intima av store fartøy (aorta, blant annet på nivået av lysbuen, og det punkt av forgreningen, så vel som i alle avdelinger BCA).

Utseendet til tegn på atherosklerose av brakiocefaliske arterier hos pasienter krever spesiell oppmerksomhet fra den behandlende legen. Selv små sirkulasjonsforstyrrelser kan forårsake alvorlig hypoksi i hjernevevet, noe som krever regelmessig inntak av oksygen og næringsstoffer.

Naturen sørger for flere kilder til makt cerebral hemisfærer:

 • vanlig halspulsårer (OCA);
 • brakiocephalic arterie (høyre halspulsårer + høyre subklaver arterie);
 • grener av den venstre subklaviske arterien.

Det ser ut til at det er så mange fôringsfartøy, hvorfor er stenotisk eller ikke-stenoserende aterosklerose av karotisarterier og BSA en av de vanligste kardiovaskulære sykdommene? Poenget er de spesielle egenskapene til blodtilførselen til nervesystemet.

De ovennevnte fartøyene danner på grunnlag av hjernen en lukket Velizyev-sirkel, som hemodynamisk sikrer en jevn fordeling av blod og næring av hjernevevet. Derfor forårsaker plakkene i noen del av blodårene en betydelig restrukturering av blodtilførselen og hypoksi. Tilstedeværelsen av forgrening i strukturen av BCA er en ekstra risikofaktor for utvikling av aterosklerose.

klassifisering

Aterosklerose av brakiocefaliske kar er klassifisert:

 • med den overordnede involveringen av halspulsåren;
 • med en overveiende lesjon av vertebralarterien;
 • med overveiende involvering av den subklave arterien;

Stenoserende aterosklerose av BCA er karakterisert ved avsetning av kolesterol på indre veggen av karene i form av tverrgående tuberkler. Over tid øker de ubetydelig i størrelse og kan helt blokkere lumen av arterien (utrydde aterosklerose).

Nonstaing aterosklerose av brakiocephalic arteries er preget av langsgående arrangement av kolesterolplakk og er ledsaget av en reduksjon i blodstrømmen, men ikke fullstendig brudd på den.

Som ikke-stenotisk aterosklerose av arteriene i underdelene, har nederlaget av karene i BMC med langsgående plaques en gunstigere prognose for pasienten og er bedre utsatt for konservativ terapi.

Kliniske egenskaper

"Insidiousness" av sykdommen er det lange fraværet av kliniske manifestasjoner. De første endringene trekker ikke oppmerksomhet, og ofte kommer pasienten til legen allerede med den uttrykte bruken av blodsirkulasjon i hjernen.

Nestenoziruyuschy ekstrakraniell brachiocephalic arterie aterosklerose har mer gradvis, sakte progressiv kurs. Til slutt blir det vanligvis årsak til vaskulær encefalopati og vaskulær demens hos eldre pasienter. Åreforkalkning av ekstrakraniale avdelinger brachiocephalic arterier med stenose er mer sannsynlig å utvikle akutte kardiovaskulære komplikasjoner - slag og forbigående iskemiske anfall.

Karakteristiske tegn på ikke-stenoserende aterosklerose:

 • Svimmelhet, hovedsakelig oppstår etter trening, med skarpe sving i hodet, endring i kroppens stilling;
 • støy i ørene;
 • angrep av hodepine;
 • progressiv forverring av syn eller hørsel;
 • forverring av minne, oppmerksomhet og andre kognitive (kognitive) funksjoner;
 • Følelse av følelsesløshet i høyre arm med en liten tremor av fingre.

Når ekstrakranielle deler er skadet, er det også en forstyrrelse av hjernecirkulasjonen. Dette skyldes de anatomiske egenskapene til Velizian-sirkelen. Et av de første symptomene på aterosklerose i de ekstrakranielle områdene er også svimmelhet og hodepine.

Til tross for det kroniske kurset, utvikler sykdommen, og overgår til arteriosklerose av hjernens kar og nakke med stenose. Hans moderne forskning er tilskrevet den andre fasen av metabolske forstyrrelser.

Vær oppmerksom! Stenoserende aterosklerose av ekstrakranielle arterier karakteriseres av en innsnevring av lumen i vaskulærsengen med 50% eller mer.

Stenoserende vaskulær aterosklerose har et mer ondartet kurs. Det manifesterer seg som angrep av alvorlig svimmelhet og hodepine, og de kan forekomme både med en plutselig forandring i kroppens stilling og hodets bakker og i ro. Mulige forbigående hørsels- og synsforstyrrelser, støy i ørene, flimrende flyr for øynene.

Pasienter med stenotisk aterosklerose i karene i nakken og hodet har økt risiko for komplikasjoner - forbigående iskemisk angrep og slag av iskemisk type. De er preget av en skarp strøm: et utvidet klinisk bilde dannes innen få timer.

Typiske cerebrovaskulære symptomer på hjerneslag er:

 • unbearable hodepine, ledsaget av kvalme og oppkast, ikke bringe lettelse;
 • svimmelhet;
 • rezi, smerte i øyebollene;
 • mulige brudd på bevissthet - bedøvet, patologisk døsighet eller agitasjon;
 • sjelden konvulsiv aktivitet;
 • tegn på dysfunksjon av autonom NA (svette, takykardi, varme, tørr munn).

Avhengig av plasseringen av nekrose i hjernevævet, kan fokalfunksjonene være forskjellige. Mer vanlig er:

 • Motorforstyrrelser (parese og lammelser, oftere ensidige);
 • forstyrrelser i følsom sfære;
 • bevegelseskoordinasjonsforstyrrelse;
 • tap av hørsel eller syn
 • tale og kognitiv svekkelse.

Prinsipper for diagnostikk

I tillegg til standard kliniske og laboratoriemetoder for undersøkelse er de viktigste i diagnosen aterosklerose av brakiocephaliske arterier instrumentelle tester:

 • ultralyd dopplerografi;
 • triplex skanning av arterier;
 • angiografi ved bruk av en radiopaque substans;
 • MR-angiografi (uten kontrast).

Ekkografiske diagnostiske metoder basert på virkningen av ultralyd er trygge, forbundet med minimal ubehag for pasienten og mindre kostbar. Tradisjonell angiografi er mer informativ, men har en viss strålingsbelastning, og en moderne og effektiv metode for MR-angiografi er relativt billig.

Før behandling av sykdommen, er det viktig å finne ut den primære lokalisering, natur og alvorlighetsgrad av aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

Aktuelle tilnærminger til behandling

For å bli kvitt aterosklerose av brakiocefaliske arterier, bør behandlingen være kompleks og skreddersydd for hver pasient individuelt.

Først av alt anbefales pasienten å være oppmerksom på livsstil og kosthold: Oftere er de de viktigste risikofaktorene for utvikling av et brudd på fettmetabolismen i kroppen. Det er viktig å:

 1. Avvis fra røyking og drikking av alkohol.
 2. Prøv å flytte mer, øke mengden fysisk aktivitet på grunn av vanlige husholdningsbelastninger eller en sport som er avtalt med legen (for eksempel svømming, yoga, callanetics, bodyflex). Det er mulig å øve fysioterapi.
 3. Minimere stress og psyko-emosjonelle erfaringer i deres liv.
 4. Regelmessig gjennomgå undersøkelser, motta rettidig behandling for akutte eller kroniske sykdommer.
 5. Begrens mat som er rik på animalsk fett - fett, fett kjøtt, hjerner, nyrer, lever, melk og meieriprodukter (smør, harde oster) i kosten.
 6. Spis regelmessig nok grønnsaker og frukt, samt matkilder til omega-3 - havfisk, kvalitets vegetabilske oljer, nøtter.
 7. Følg drikkeregimet.

Medisinsk behandling av atherosklerose i BCA er basert på avtalen:

 • gipolyemedemiske midler (statiner, fibrater, sekvenser av gallsyrer);
 • antiplatelet agenter (Cardiomagnolo, Trombo-Ass);
 • vaskulære legemidler (Vinpocetine, Cavinton, Actovegin).

Steroidformen av sykdommen, ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i hjernevevet, kan kreve kirurgisk behandling. Indikasjonene er stenose, shunting eller protese av den berørte arterien.

Behandling med folkemidlene (hvitløk, sitron, fytosporer) kan kun brukes som supplement til standardterapi. Før du bruker reseptbelagt alternativ medisin, må du kontakte legen din.

Aterosklerose av brakiocefalisk stammen, symptomene og behandlingen som vi har diskutert ovenfor, er en alvorlig sykdom som krever oppmerksom holdning, både hos legen og pasienten selv. Periodisk forekommende angrep av svimmelhet og hodepine er de første "klokkene" som burde få en person til å konsultere en lege. Jo tidligere diagnosen er gjort og behandlingen er startet, desto høyere er pasientens sjanser til å unngå alvorlige komplikasjoner og komme nærmere en fullstendig gjenoppretting.

Hva er aterosklerose i OCA og riktig behandling for symptomer

Aterosklerose av BCA er en av de mest alvorlige vaskulære patologiene. Brakiocephalic arterier leverer oksygen til hjernen, og hvis det er et brudd på blodsirkulasjonen, er pasienten i alvorlig fare. En av de farligste komplikasjonene av atherosklerose i BCA er et omfattende slag. Denne tilstanden fører ofte til død eller alvorlig funksjonshemning. Hva er årsakene til sykdommen, hvem er i fare og hvordan å behandle sykdommen.

beskrivelse

Hva er aterosklerose i BCA? Brakiocephalic arteries er en samling av fartøy som nærer hjernen. De danner sirkelen av Wellis, som er ansvarlig for den ensartede ernæringen av alle deler av hjernen. Utseendet til innsnevring av lumen på noen del av denne sirkelen truer med oksygen sult i hjernen og utviklingen av et stort slag.

I dag skiller legene to typer aterosklerose av BCA. Den første typen er ikke-stenoserende aterosklerose. Med denne avviken ligger fettplakkene langsgående og tetter ikke fartøyet helt. Den andre typen er stenoserende aterosklerose av BCA.

Med denne sykdomsformen dannes plakk i form av tuberkler og, som øker i størrelse, kan helt blokkere fartøyets lumen.

Den andre typen sykdom er farligst. Med en slik avvik fører uavhengig behandling uunngåelig til utvikling av et slag. Denne patologien krever rettidig behandling og akuttmedisinsk behandling. For ikke å gå glipp av tid og tid for å se en lege, bør alle vite de første symptomene på denne patologien.

symptomatologi

Aterosklerose av BCA hva er det og hvordan manifesterer sykdommen seg? Dessverre har sykdommen i de første stadiene ikke lyse symptomer, noe som kan be om at pasienten umiddelbart skal besøke legen. Første tegn begynner med sjeldne kortsiktige svimmelhet, som som regel er avskrevet for andre sykdommer eller trivielt overarbeid. Men over tid virker hodet mer og mer, og pasienten begynner å oppleve følgende manifestasjoner av aterosklerose:

 • Redusert konsentrasjon.
 • Minnehemming.
 • Prescensory forhold.
 • Nummen av fingrene på hendene.
 • Støy i ørene.
 • Trykkspring.
 • Kronisk tretthet.

Stenose av fartøy er en stor fare. Med utviklingen av stenotisk aterosklerose, oppstår følgende symptomer:

 • Smerte i hjertet.
 • Sy i hendene.
 • Hjerte rytmeforstyrrelser.
 • Visuell funksjonsnedsettelse på den ene siden.
 • Forringende tale.
 • Kvalme.
 • Svimmelhet, etc.

Risikofaktorer

Aterosklerose av ekstrakranielle brakiocephaliske arterier med stenose utvikler seg overveiende hos pasienter etter 40 år. I dag kan legene ikke fortelle den nøyaktige årsaken til patologien, men identifisere flere risikofaktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen, nemlig:

 • Røyking. Denne skadelige vanen har en negativ effekt på hele kroppen, og spesielt på fartøyene. Veggene til fartøyene blir sprø, hypertensjonsangrep forekommer, fartøyene smale, og ved visse faktorer oppstår aterosklerose.
 • Høyt kolesterol. Det er kolesterol som er grunnlaget for aterosklerotiske plakk. Dårlig fett setter seg på veggene i blodårene og arteriene, og smalrer gradvis lumen. Blodsirkulasjonen er forstyrret og risikoen for farlige komplikasjoner øker.
 • Hypertensjon. Med denne sykdommen oppstår ofte aterosklerose uten stenose. Videre utvikler patologien, og ulike vaskulære lesjoner opptrer, hvilket fører til økt brittleness og tap av elastisitet.
 • Krenkelser av hormonell bakgrunn, inkludert når du tar prevensjonsmidler.
 • En stillesittende livsstil.
 • Samtidige sykdommer.
 • Genetisk predisposisjon.

Fare for patologi

Aterosklerose av ekstrakranielle deler er en farlig sykdom som uten profesjonell behandling kan føre til funksjonshemming eller død av pasienten. Clogging av fartøyene fører til kronisk oksygen sult i hjernen, og deretter til utvikling av et slag. Den største faren for patologi er sen diagnose.

Til tross for at moderne medisin kan tilby effektive metoder for tidlig diagnose av atherosklerose i BCA, er pasientene sakte å konsultere en lege ved de første tegn på sykdommen. Ofte går folk til en spesialist når sykdommen allerede utvikler seg og reduserer livskvaliteten betydelig.

I dag insisterer leger på at det med noen svimmelhet er nødvendig å gjennomgå en undersøkelse. Selvfølgelig kan hodet spinne av mange grunner, men den tidsmessige detekterte patologien kan behandles uten kirurgi. Personer med trykksving og andre abnormiteter i det vaskulære systemet må gjennomgå undersøkelser minst en gang i året.

Diagnostiske tiltak

Med tegn på atherosklerose av brakiocephaliske arterier, blir det gitt en rekke diagnostiske prosedyrer til pasienten, med hjelp av hvilke leger kan evaluere scenen og alvorlighetsgraden av patologien. Først og fremst gjennomføres ultralydsundersøkelse av brakiocefaliske arterier.

I tillegg er en Doppler-studie av fartøyene foreskrevet.

Disse metodene tillater å vurdere graden av innsnevring av fartøyets lumen, størrelsen på plakk og blodstrømmen. Evaluering av disse indikatorene lar leger velge den optimale terapien for hver pasient individuelt.

Behandling av patologi

Symptomer og behandling av patologi er direkte avhengig av utviklingsgraden av sykdommen. Så hvis patologien bare har begynt å utvikle seg, og i tillegg til sjeldne svimmelhet, har pasienten ikke andre avvik, medisinering er mulig, som er basert på vasodilasjon og forebygging av dannelsen av kolesterolplakk.

I de tilfellene når sykdommen utvikler seg og det allerede er en stenoserende arteriosklerose hos brakiocefaliske arterier, er det mulig for pasienten å bli foreskrevet kirurgisk behandling for å lette fartøyets lumen. Operasjonen kan utføres med flere metoder fra fjerning av det tilstoppede området, før montering av stativet i problemområdet.

I dag er de viktigste stadiene av behandling av aterosklerose i BCA:

 • Avslag fra dårlige vaner.
 • Avholdenhet fra fettstoffer.
 • Tilstrekkelig fysisk aktivitet.
 • Vektreduksjon.
 • Behandling av samtidige sykdommer.
 • Senke kolesterol med medisinering.
 • Forebygging av trombusdannelse.
 • Mottak av vasodilatorer.
 • Mottak av vitaminer.
 • Om nødvendig, kirurgisk behandling.

Folk oppskrifter

Aterosklerose av brakiocefaliske kar skal bare behandles under tilsyn av en lege. Selvmedisinering av denne patologien kan føre til irreversible konsekvenser. Tradisjonell medisin kan tilby flere effektive oppskrifter, men de er bare gode som forebyggende medisin eller for bruk som en integrert terapi. Lanserte former for aterosklerose av ekstrakranielle avdelinger i BCA uten narkotikabehandling kan ikke elimineres. Den mest effektive mot åreforkalkning naturlige gaver er:

Hvitløk tenner. De kan konsumeres både friske og som forskjellige tinkturer. Et godt forebyggende verktøy er en blanding av honning med hvitløk og sitron. Hvitløk perfekt styrker fartøyene, gjør veggene sterke og elastiske, og honning og sitron utgjør mangel på vitaminer og bidrar til restaurering av vaskemuren. Det viktigste i behandlingen av hvitløk er regulariteten.

Nype. Du kan bruke den som en alkoholtinktur eller te. Dette stoffet regnes som det mest effektive som et forebyggende tiltak for aterosklerose.

Også ved hjelp av dogrose kan primær aterosklerose bli behandlet.

Tørket alfalfa. Ved å senke kolesterol viste luftdelen av alfalfa størst effektivitet. Gress kan brygges som te eller tilberedes for alkoholtinkturer. Ved behandling av alfalfa er det viktig å observere dosering og tidsplan for opptak. Ved aterosklerose av brakiocephalic arterier bør behandling bare foreskrives av den behandlende legen, inkludert folkemetoder.

Forebyggende metoder

Aterosklerose av karene i BCA er en farlig sykdom, og det er lettere å hindre enn å behandle. Denne typen patologi er ganske vanlig, og i dag insisterer legene på at de beste forebyggende tiltakene er en sunn livsstil og riktig ernæring. Forebygging bør ikke være et midlertidig fenomen, men en del av hver persons liv. Kulturen i en sunn livsstil bør vaksineres fra barndommen. Bare i dette tilfellet er det mulig å beskytte seg mot utviklingen av mange sykdommer.

Alle bør huske at aterosklerose i de første stadiene av sykdommen kan være asymptomatisk. Hvis du er medlem av en risikogruppe, må du ta vare på helsen din. Forebyggende undersøkelser bør være en del av livet ditt. Minst en gang i året må du gjennomgå en profylaktisk undersøkelse, kontrollere sukker og kolesterolnivå. For symptomer på vaskulære forstyrrelser, bør du umiddelbart kontakte legen din.

Aterosklerose av BCA (brachiocephalic arteries): utvikling, symptomer, diagnose, behandling, prognose

Aterosklerose BCA (brachiocephalic) - en av de mest hyppige lokalisering av aterosklerotiske prosess, hovedsakelig påvist i eldre og senil alder og fører til hemodynamiske forstyrrelser i hjernen.

aterosklerotiske forekomster i brakiocephaliske arterier

vaskulær aterosklerotisk plakk er utbredt blant befolkningen av planeten. Denne lumske sykdommen begynner gradvis, selv i midten alder, når en person fører en aktiv livsstil, mye arbeid og ikke betaler nok oppmerksomhet til deres helse på grunn av mangel på fritiden, er fortsatt mangel på trivsel og tanker om forestående pensjonsalder med sine konsekvenser.

I mellomtiden kan de første symptomene på aterosklerose bli oppdaget i en alder av 40-45 år, oftere hos menn. Kvinner i denne perioden for å beskytte mot aterosklerose kjønnshormoner, men som menopause og redusere risikoen for sykdom øker konsentrasjon, og 65-70 år forekomsten av aterosklerose, inkludert brachiocephalic arteriene blir tilnærmet den samme i begge kjønn.

Av særlig betydning åreforkalkning av brachiocephalic arterier blir på grunn av brudd på cerebral sirkulasjon og risikoen for farlige forhold - slag, selv om manifestasjon av kronisk sykdom i form av demens, også bringer en masse problemer, og før eller senere fører til døden av pasienten.

Brakiocephalic arterier inkluderer en brachiocephalic stamme, en venstre subclavian og en felles halspulsårer. Disse store stammene stammer direkte fra aorta, grenen til fartøy med mindre diameter, involvert i dannelsen av hjernens arterielle (Willis) sirkel, som fører blodtilførsel til nervesvevet.

Fra subclavia arterier begynne virveldyr som i hjernen basen flette inn basilaris - hovedpulsåre, blodforsyningskilder som gir opphav iden av storhjernen og lillehjernen (hind hjernen). Patologien til vertebrale arterier er kjent for mange, oftest er det deres asymmetri eller lokal innsnevring, med medfødt og ervervet i livet av aterosklerose i ikke liten grad forverrer mangelen på blodstrøm og fremmer hjerneiskemi.

Strukturen av BCA og cerebral arterier fôr fra dem

For ikke å gå glipp av øyeblikket da sykdommen begynner, bør de som er i fare, nøye overvåke helsen og regelmessig besøke en lege, gjennomgå egnede studier og ta foreskrevet medisin. Tidlig diagnose og behandling kan redusere utviklingen av aterosklerose og forhindre komplikasjoner, og den farligste av disse anses som et slag.

Hemodynamiske forutsetninger for atherosklerose i BCA og risikofaktorer

Aterosklerose av brakiocefaliske kar utvikles hos personer som er utsatt for det under påvirkning av ytre skadelige faktorer, livsstil, arvelighet. Det fører til:

 • Genetisk predisposisjon - med aterosklerose av lokalisering i nære blodfamilier øker risikoen for patologi betydelig;
 • Røyking, alkoholmisbruk - Bidra til vasospasme, metabolske forstyrrelser, hypertensjon;
 • Funksjoner av ernæring med dominans av animalsk fett, stekt, røkt produkter, senmiddager, forsømmelse av fiber, sjømat, friske grønnsaker og frukt;
 • Hypodinami er en av de viktigste predisponerende faktorene som fører til systemisk hemodynamisk lidelse, svingninger i blodtrykk, endringer i stoffskiftet av lipider og karbohydrater.
 • Samtidig patologi i form av arteriell hypertensjon, noe som fremkaller skade på det indre laget av arterievegger;
 • Medfødte anomalier ved forgrening av fartøy, deres stenose, tortuasitet i ekstra- og intrakraniale deler;
 • Mannlig kjønn (hos kvinner spiller østrogener en beskyttende rolle);
 • Eldre alder;
 • Generell fedme - Overvekt initierer metabolske skift, hypertensjon, aterosklerose ikke bare av BMC, men også av andre store arterielle trunks.

Aterosklerose BCA på ekstrakraniell nivå over lang tid kan være subkliniske på grunn av den store diameteren på karlumenet, men før eller senere det gjør seg gjeldende tegn med hjerneiskemi, tromboemboliske komplikasjoner og hjerte nervevev.

Hemodynamiske årsaker aterosklerotiske GCA lesjoner vurderes en rask blodstrøm i området for sirkulasjonssystemet, multippel vaskulær forgrening, inkluderer - i en spiss vinkel, noe som skaper turbulens og blod turbulens, som under høyt trykk "treff" på karveggen, skade dens indre lag og skaper forutsetninger å fikse det "flytende" i blodet av lipoproteiner.

På ekstrakraniell nivå plassering av plakk i økende forgrening område av den felles karotidarterie og til den indre og ytre grener, men den brachiocephalic stammen, carotis, ryggvirvel, basilær arterie, også, ikke forblir på sidelinjen. Jo eldre pasienten og de mer ugunstige faktorene påvirker ham, jo ​​større volum og utbredelse av vaskulær skade.

Åreforkalkning av ekstrakraniale avdelinger brachiocephalic arterier er farlig i seg selv, provoserte en nedgang i tilførsel av næringsstoffer og oksygen til hjernen, og dens komplikasjoner. Spesielt blodplateseparasjon eller en del av trombotisk eller ateromatiske masse fylt emboli som forårsaker tilstopping grener mindre kaliber - virveldyr, basilær, hjerne.

Intrakranielle segmenter er oftest involvert på embolisk måte, men uavhengig atherosklerotisk skade er ikke uvanlig, særlig hos eldre. Kanskje en kombinert lesjon av ekstrakranielle og intrakraniale arterier, som har en svært alvorlig prognose.

Med en delvis innsnevring av arterien, kan godt utviklet rekke i hjernens blodstrømmen kompensere for aterosklerose, dårlig eller ingen symptomer, men det er kjent at strukturen av sirkelen av Willis svært variabelt, og ikke alle, blir den lukket og har et tilstrekkelig antall skip. Anatomiske trekk karsystemet av hjernen kan disponere for tidlig manifestasjon av aterosklerose, alvorlig selvfølgelig svært høy risiko vaskulær ulykke eller et hjerteinfarkt blødning.

Avhengig av omfanget av lesjonen er de:

 1. Non-nosening aterosklerose av BCA;
 2. Stenoserende aterosklerotisk prosess.

Det er klart at livskvaliteten, arten av behandlingen og prognosen vil bli påvirket av hvor alvorlig innsnevret arterien. Jo mer plakk stikker ut i lumenet, jo mindre mengde blod er det i stand til å overføre til hjernen, og risikoen for brudd på en slik plakk er flere ganger høyere enn i tilfelle av en overfladisk og "flat" plassering.

Hvis det fettdeponerte utseendet på en stripe eller flekk øker langs fartøyet, vil blodstrømmen lider mindre. Selvfølgelig vil volumet av væske som passerer gjennom denne sonen gradvis reduseres, men det er usannsynlig at vaskulærlinjen vil overlappe helt. Et slikt nederlag kalles ikke-stenoserende aterosklerose.

I tillegg gir gradvis økende hypoksi sjansen til at andre deler av hjernens sirkulasjonssystem tilpasser seg forandringsforholdene - inkludert bypasser, inkludert Willis-ringen. Arteriene vil utføre sin funksjon med anstrengende ytelse, men hjernen vil fortsatt motta ernæring, som den trenger veldig mye.

Om nestenoziruyuschem aterosklerose si når plakk dekker ikke mer enn halvparten av diameteren av arterien eller "spredning" av hans sex, men med en slik konklusjon kan ikke være årvåken: nestenoziruyuschy aterosklerose BCA kan gå inn i en dypere scene og forårsake blokkering av fartøyet.

Attenisk aterosklerose av BCA - En signifikant mer alvorlig form for sykdommen, hvor minst halvparten av arterien er opptatt av den fremspringende plakk. I denne tilstanden er det en stor vanskelighet i fartøyets patenter, med brudd eller trombose langt mer sannsynlig.

Sikkerhetsblodstrømmen under stenose av BCA vil bli delvis justert, men det vil ikke være tilstrekkelig på grunn av mangel på tid, rask utvikling av negative konsekvenser og mulig uregelmessig struktur av hjerneens hjertesirkel.

Konstriktiv aterosklerose BCA kan utvikle seg raskt, og total okklusjon av fartøyet - en svært farlig fenomen der kan vi snakke ikke om utvinning, men om å redde pasientens liv.

Således, for pasientene er det like viktig, og aterosklerose av ekstrakraniale avdelinger brachiocephalic arterier, og tap av intrakranielle grener, men graden av innsnevring spiller en avgjørende rolle i å bestemme karakteristikkene av symptomer og sannsynligheten for livstruende komplikasjoner.

Symptomatisk av aterosklerotiske lesjoner av brakiocefaliske kar

Når lesjoner av BCA ved aterosklerose er mulige To scenarier for utviklingen av hendelser:

 • Kronisk kontinuerlig økning av hypoksi, underliggende dysirkirkulatorisk encefalopati eller kronisk cerebral iskemi;
 • Akutt okklusjon av lumen med fullstendig stopp av blodstrøm og dannelse av fokus på nekrose.

De vanligste symptomene hos pasienter som lider av endringer i OCA anses å være tegn på oksygen sult i hjernen:

 1. svimmelhet;
 2. hodepine;
 3. "Flies" foran øynene, følelse av lokk;
 4. Rapid tretthet, tretthet;
 5. søvnløshet;
 6. Pre-mentale tilstander og episoder av bevissthetstap;
 7. Redusert intellektuelle evner, minne, vanskeligheter med oppmerksomhetskonsentrasjon;
 8. Behavioral endringer, alvorlige mentale abnormiteter.

Tegn på sykdommen i lang tid er fraværende eller uttrykt i den utstrekning at det er lettere å forholde seg til overarbeid, hardt arbeid, følelsesmessige erfaringer. På begynnelsestrinnet begrenser plakkene ikke lumenet i stor grad, og kan til og med ha et planarrangement, collaterals gir blodtilførselen til hjernen, så manifestasjoner er lumske, magre og ikke-spesifikke.

Et av de tidligste og vanligste tegnene på atherosklerose av brakiocephalisk kar er svimmelhet. Det øker med skarpe sving på hodet, når fartøyene ikke har tid til å omdirigere blodet, omgå det berørte området. Anfall av svimmelhet kan ledsages av et brudd på koordinering av bevegelser, fall og skader, så pasientene skal være svært forsiktige.

Etter hvert som plakkens volum øker og gradvis okklusjon av lumenarteriene, blir symptomene større. Pasienten begynner å bekymre seg for vedvarende, dårlig behandlingsbar smertestillende hodepine forbundet med økende hjernens iskemi, som kroppen ikke lenger er i stand til å eliminere alene. Med svingninger i blodtrykk, spesielt i tilfelle av en reduksjon i det eller en konstant hypotensjon, vil alvorlighetsgraden av iskemi forverres.

Aterosklerose med stenose forårsaker alvorlige symptomer på oksygen sult i hjernen, der før eller senere det er tegn på begynnende demens. Pasienter lider av glemsomhet, blir irritabel, er utsatt for depresjon, mister appetitt og motivasjon for rettede handlinger, det er uklarhet, inkonsekvens av tanker og dommer.

Utviklet stadium av atherosklerose av BCA med nederlag av grener som bærer blod i hjernen, er preget av alle tegn på vaskulær demens, som kan spores hos personer av eldre og senile alder. Pasienten blir utilstrekkelig, orienterer seg ikke i rom og selv er tale usammenhengende og uten mening, og i terminalstadiet er han ikke lenger i stand til å bevege seg og selvbetjening, krever konstant overvåkning og omsorg.

 • Parezy og lammelser;
 • Følsomhetsforstyrrelser;
 • Forstyrrelser i tale, hørsel, syn;
 • Behandlinger av bekkenorganene;
 • Koma.

Dette er bare en del av mulige nevrologiske lidelser som oppstår på grunn av et slag. Det bør bemerkes at aterosklerose basilaris og posteriore cerebrale arterier er nesten alltid fører til alvorlige slag på grunn av strømmen av et stort kaliber blodstrøm reservekapasitet av arteriene og fiasko i baksiden av hjernen.

Aterosklerose av de ekstrakranielle grenene i BCA kan forårsake symptomer på utilstrekkelig blodgennemstrømning i øvre lemmer. Pasienter klager samtidig på følelsen av følelsesløshet, svakhet, en følelse av krypende kryp og nedsatt følsomhet i hendene.

diagnostikk

Diagnostikk av atherosklerose i BCA kan ikke bare utføres på grunnlag av pasientens symptomer og klager, selv om de undersøkes nøye av legen. Informasjon om arvelighet og familiens tilfeller av sykdommen er også viktig. Eksterne tegn har ingen patologi, men i flere tilfeller er det mulig å legge merke til pulsering av livmorhalsbeholdere, indirekte indikerer mulig aterosklerose.

Pålitelige måter å diagnostisere patologien til BCA vil være:

 1. Ultralyd med dopplerometri;
 2. MR angiografi;
 3. Radiokontrast angiografi eller MSCT med kontrast.

Den mest tilgjengelige måten å oppdage aterosklerotisk prosess i BMC kan vurderes Ultralyd med doppler, hvor doktoren kan bestemme plasseringen, plakkens størrelse, graden av fartøystenos og ulike parametere for blodstrømmen i patologiske tilstander.

Amerikanske tegn på atherosklerose hos brakiocephaliske arterier vil være påvisning av en lokal defekt som begrenser blodstrømmen, en reduksjon i beholderens indre diameter, en reduksjon i blodstrømningshastigheten. Denne prosedyren er spesielt indikert for pasienter med aterosklerose av andre lokaliseringer, eldre mennesker, pasienter med diabetes mellitus og andre metabolske forstyrrelser.

Sonografiske tegn på tidlig stadium aterosklerose nestenoziruyuschego brachiocephalic arterier er det imidlertid mindre, og på dette stadium av sykdomspatologien kan påvises, noe som gjør det mulig å utvikle rettidig taktikk for behandling og forebygging av komplikasjoner.

I motsetning til røntgenangiografi og MR-angiografi er det mulig å etablere det eksakte stedet for plakkdannelse, ikke bare i de ekstrakranielle segmentene av arteriene, men også i de intrakranielle karene. Studien kan utfylle hjernen MRT, som viser omfanget av iskemiske endringer.

Behandling av aterosklerose i BCA

Behandling av aterosklerose BCA er underlagt de generelle prinsippene for behandling av pasienter med aterosklerotiske lesjoner av andre kar. Det kan være medisinert eller kirurgisk.

Når du utvikler en plan for å administrere pasienten, vil legen definitivt anbefale å endre livsstil og ernæring. Disse tiltakene kan betydelig redusere progresjonens utvikling og forhindre komplikasjoner.

Tilstrekkelig fysisk aktivitet, vekt normalisering, utelukkelse av dårlige vaner er det første som en pasient med tegn på atherosklerose i BCA skal gjøre.

Kosthold er det andre viktige trinnet, uten hvilket det ikke er noen mulighet for et gunstig utfall. Frosne og fete matvarer er utelukket fra mat, fordelen er gitt til frokostblandinger, grønnsaker, frukt, fettfattig kjøtt og fisk, fortrinnsvis kokt dampet, kokt eller brawned.

Narkotikabehandling inkluderer:

 • Preparater som normaliserer fettmetabolismen og reduserer kolesterolet i blodet - lovastatin, simvastatin, atorvastatin, etc.;
 • Antiaggregeringsmidler og antikoagulantia - aspirin, warfarin, klopidogrel.

Statiner er kolesterolsenkende blod anbefales for nesten alle mennesker allerede i den innledende fasen av aterosklerose, men de har kontraindikasjoner og kan føre til noen bivirkninger, så uavhengig av søknaden ugyldig.

Aspirin - et av de mest foreskrevne legemidlene i vaskulær og hjertepatologi. Det er preget av god toleranse, billighet og høy effektivitet når det gjelder forebygging av trombotiske komplikasjoner. Når aterosklerose foreskrives i en dose på 100 eller 300 mg, som anses som trygt, men personer med gastritt og magesår bør være ekstremt nøyaktige, fordi selv en liten dose aspirin kan forårsake komplikasjoner.

Ifølge indikasjonene kan nootropics (piracetam), vasodilatorer (actovegin), sedativer, antidepressiva foreskrives. Vitaminer og antioksidanter anbefales også.

Kirurgisk behandling foreskrives i tilfelle av alvorlig okklusiv aterosklerose hos de ekstrakranielle avdelingene i BCA. Det er:

 1. Radikal endarterektomi med fjerning av det berørte segmentet av arterien (ofte på døsig);
 2. Stenting - installasjon av et hulrør som gjenoppretter permeabiliteten til fartøyet, regnes som en av de mest moderne og lavt traumatiske metoder for kirurgisk behandling;
 3. Shunting, når blodstrømmen er gitt kunstig opprettet bypass.

Pasienter relativt ung alder er fortrinnsvis stenting, men kostnaden for kirurgi er høy, noe som ikke tillater det å strømme. Mer overkommelig er åpen endarterektomi, hvor kirurgen fjerner det berørte området, syr opp fartøyet eller installerer protesen i lengden av lesjonen.

minimalt invasiv stenting av karoten arterien

Aterosklerose av BCA er således en meget alvorlig patologi som krever dynamisk observasjon med periodisk ultralyd, bestemmelse av blodets lipidspektrum, konsultasjon av nevrolog. Bare tidlig diagnose og overholdelse av alle legenes forskrifter kan bidra til å redusere progresjonen og unngå farlige konsekvenser.

Aterosklerose av BCA - hva er det, årsakene, de viktigste symptomene, metodene for diagnose og behandling

Sannsynligvis føles hver person noen ganger hodepine og tenker ikke engang på grunnene, drikker en pille for å få det til å gå vekk. Og forgjeves, fordi det kan være et symptom på aterosklerose av brakiocefaliske arterier. Dette er en ganske alvorlig og farlig sykdom, en komplikasjon som kan være hjerneslag.

Alle mennesker er uten unntak utsatt for denne sykdommen, så fra en tidlig alder bør du overvåke din helse og livsstil. Aterosklerose av BCA - hva det er, hvilke tegn og årsaker til sykdommen, former og stadier, og mulige behandlingsmetoder, vil du lære i denne artikkelen.

Aterosklerose av BCA - hva er det?

Brachiocephalic stammen er et stort hovedfartøy som strekker seg direkte fra aorta og grener til høyre subclavian, høyre carotid og høyre vertebral arterier. Følgelig gir disse grenene blodtilførselen til høyre halvdel av skulderbelte og hjernen.

Det er på grunn av deres deltakelse i hjernens sirkulasjon - aterosklerose av brakiocefaliske arterier er et alvorlig problem. Aterosklerotiske plakk, som vokser i fartøyets lumen, reduserer deres kapasitet betydelig, forverrer blodsirkulasjonen av organens nedre deler.

cerebral blodgjennomstrømning er sikret ved hjelp av flere arterier - arteria carotis communis, brachiocephalic trunk (høyre hals og vertebrale arterie) og en av grenene i den venstre arteria subclavia.

De nevnte arteriene danner en ond sirkel i hjernen - den velisiske sirkelen. Takket være sirkelen er det sikret en jevn fordeling av innkommende blod til alle deler av hjernen. Brudd på åpenheten til det første fartøy innebærer en betydelig restrukturering av hele komplekset systemet, noe som resulterer i fordeling av blod blir svært forstyrret, inntil utviklingen av akutte forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon - slag.

Ofte årsaken til brudd på patency er aterosklerose av brachycephalic arteries. Dette skyldes den særegne forgreningen av stammen (i form av et slangeskudd), noe som skaper ytterligere turbulens og større traumatisering i denne delen av arterien.

Hovedklagen hos pasienter med aterosklerose av brakiocefaliske arterier er svimmelhet, som i regel oppstår med skarpe sving i hodet eller med en situasjonell reduksjon av blodtrykket. Det forklares - patologisk omfordeling av blod til fordel for høyre skulderbelte, se på illustrasjonen med forklaringer.

Diagnostisering av denne tilstanden er basert på dataene fra ultralydundersøkelse av halsens arterier, suppleret med Doppler-undersøkelse. Ifølge USA (selvsagt tar hensyn til pasientens klager) løses taktikk: å behandle aterosklerose, brachiocephalic arterie kirurgisk eller medisinsk.

Hvis kirurgens hjelp ikke er nødvendig, blir pasienter observert hos nevropatologer, og behandlingsvolumet velges individuelt. Det er obligatorisk for alle pasienter med aterosklerose - det er nødvendig å kontrollere nivået av kolesterol og livslang mottak av antiplatelet agenter.

Årsaker og patogenese av utvikling av aterosklerose

Aterosklerose av BCA i de aller fleste tilfeller påvirker stammen av arterien, som er et stort trunkfartøy. Sykdommen utvikler sakte. Til tross for at tegn på innsnevring av lumen hos de fleste pasienter allerede er synlige i 30-35 år, manifesteres alle de åpenbare symptomene på patologi i en mye senere alder.

I de fleste pasienter diagnostiseres sykdommen etter 45 år. Saken er at prosessen med dannelse av et atherosklerotisk plakk, som reduserer lumen av arterien, er ekstremt strukket i tid.

Først oppstår det på skibets vegg skade og en liten plakk, bestående av fett med forskjellige molekylære tettheter, hovedsakelig kolesterol. Gradvis begynner flere fett-, kalsium- og celleforfallsprodukter å lagre på veggen.

Endotel, foring av arterien fra innsiden og det øvre laget av glatte muskler, begynner å bli skadet, noe som bidrar til en enda smalere lumen. I de sentrale stadier av aterosklerotisk plakkutvikling finnes makrofager i svulsten, og overflaten av plakkene strammes av fibrøst vev. Aterosklerose kan enten være stenotisk eller ikke-stenoserende.

Når strømnings nestenoziruyuschem utførelse brachiocephalic arterie aterosklerose er diagnostisert hvis plakk viste seg overlapper hulrommet av et blodkar med mindre enn 50%, noe som fører til betydelige problemer, ettersom blodet kan strømme fritt.

Stenoserende aterosklerose av brakiocefaliske arterier oppstår når lumen på karet overlapper med mer enn 50%, noe som betydelig kompliserer blodstrømmen og kan føre til de mest ugunstige konsekvensene.

I det overveldende flertallet av tilfellene er forutsetningene for utseende av aterosklerose av BCA pantsatt i ung alder. Det er mange faktorer som bidrar til utseendet på skade på strukturen til endotelet i blodkaret:

 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • brudd på glukosetoleranse;
 • høyt blodtrykk;
 • vektig;
 • stillesittende livsstil;
 • bruk av prevensjonsmidler.

Stenoserende aterosklerose av brakiocefaliske arterier, er den farligste sykdomsformen, diagnostiseres hovedsakelig hos menn eldre enn 40 år. Sykdommen kan i lang tid ikke bli påvirket av åpenbare symptomer, og derfor kan en blodstrømningsforstyrrelse forårsaket av en aterosklerotisk plakk kun bli diagnostisert når alvorlige komplikasjoner oppstår, for eksempel et slag.

Risikofaktorer

Aterosklerose av ekstrakranielle brakiocephaliske arterier med stenose utvikler seg overveiende hos pasienter etter 40 år. I dag kan legene ikke fortelle den eksakte årsaken til utviklingen av patologi, men identifisere flere risikofaktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen:

 • Røyking. Dårlig vane - har en negativ effekt på hele kroppen, og spesielt fartøyene. Veggene til fartøyene blir sprø, hypertensjonsangrep forekommer, fartøyene smale, og ved visse faktorer oppstår aterosklerose.
 • Høyt kolesterol.

Kolesterol er grunnlaget for aterosklerotiske plakk.

Dårlig fett setter seg på veggene i blodårene og arteriene, og smalrer gradvis lumen. Blodsirkulasjonen er forstyrret og risikoen for farlige komplikasjoner øker.

Med denne sykdommen er det aterosklerose overalt uten stenose. Da utvikler patologien seg, og det oppstår ulike vaskulære lesjoner, noe som fører til økt brittleness og tap av elastisitet.

 • Krenkelser av hormonell bakgrunn, inkludert når du tar prevensjonsmidler.
 • En stillesittende livsstil.
 • Samtidige sykdommer.
 • Genetisk predisposisjon.
 • Aterosklerose av ekstrakranielle deler er en farlig sykdom, uten profesjonell behandling kan føre til funksjonshemming eller død av pasienten. Clogging av blodårer fører til kronisk oksygen sult i hjernen og utvikling av et slag. Den største faren for patologi er sen diagnose.

  Til tross for at moderne medisin kan tilby effektive metoder for tidlig diagnose av atherosklerose i BCA, er pasientene sakte å konsultere en lege ved de første tegn på sykdommen. Folk går til en spesialist når sykdommen allerede er i gang og reduserer livskvaliteten betydelig.

  I dag insisterer leger på at det med noen svimmelhet er nødvendig å gjennomgå en undersøkelse. Selvfølgelig kan hodet spinne av mange grunner, men den tidsmessige detekterte patologien kan behandles uten kirurgi.

  Personer med trykksving og andre abnormiteter i det vaskulære systemet må gjennomgå undersøkelser minst en gang i året.

  Klassifisering av sykdommen

  Aterosklerose av brakiocefaliske kar er klassifisert:

  • med den overordnede involveringen av halspulsåren;
  • med en overveiende lesjon av vertebralarterien;
  • med den overordnede involveringen av den subklave arterien.

  Stenoserende aterosklerose av BCA er karakterisert ved avsetning av kolesterol på indre veggen av karene i form av tverrgående tuberkler. Gradvis øker de ubetydelig i størrelse og kan helt blokkere lumen av arterien (utrydde aterosklerose).

  Nonstaing aterosklerose av brakiocephalic arteries er preget av langsgående arrangement av kolesterolplakk og er ledsaget av en reduksjon i blodstrømmen, men ikke fullstendig brudd på den.

  Som nestenoziruyuschy aterosklerose i underekstremitetene arteriene, har vaskulær sykdom BCA langsgående plakk en bedre prognose for pasienten er mer mottagelig for konservativ terapi.

  Symptomer og stadier av sykdommen

  I begynnelsen av utviklingen går patologien ubemerket for pasienten. Hovedklagen hos pasienter med aterosklerose i BCA er svimmelhet. Det oppstår som regel under en skarp sving på hodet. Oftere - med å senke blodtrykket.

  Dette skyldes at de aterosklerotiske plakkene dannet betydelig smal lumen av karet, og dermed reduserer blodstrømskapasiteten.

  Ved brudd på permeabiliteten til ett fartøy gjennomgår hele systemet en skarp restrukturering, noe som fører til brudd på hjernens sirkulasjon og kan forårsake et slag. Andre symptomer:

  • stikkende lemmer,
  • dårlig konsentrasjon,
  • minneverdighet,
  • kronisk tretthet,
  • irritabilitet,
  • smertefri iskemi,
  • angina pectoris angrep,
  • lett prikking eller følelsesløshet i ekstremiteter (venstre eller høyre side), kløe,
  • forverring av syn i ett øye,
  • "Flyr" i øynene,
  • hørselstap (en- eller tosidig)
  • rocking
  • nummenhet,
  • slurred tale,
  • kvalme.

  Alle kan være forårsaket av andre sykdommer, derfor er det ved de første tegnene som er oppført, nødvendig å henvende seg til legen og bestå inspeksjon for å avsløre en aterosklerose på et tidlig stadium. I dette tilfellet vil effektiv behandling bli enklere.

  Sykdommen utvikler seg gradvis, veldig sakte, fra en ungdom, får fart i alderdom. Med alder, akkumulerer kroppen kolesterol danner plakk, slutt å gi seg gjeldende, og bare fra dette punktet kan du begynne å gro.

  Sykdommen er delt inn i to faser - ikke-stenoserende og stenoserende:

  1. Den første fasen, ikke-stenoserende aterosklerose, når plakkene dekker lumen av arteriene med 20-30%.

  I denne perioden er det ingen fare for blokkering av fartøyet, samt økning i blodtrykk. Sykdommen på dette stadiet er lett å stoppe og bringer blodsirkulasjonen tilbake til normal.

 • Hvis det i første fase av patologitiden ble savnet og behandlingen ikke viste seg, kommer den andre fasen uunngåelig - stenosering av aterosklerose.

  Det er preget av rask dannelse av plaques med signifikant svekkelse av blodsirkulasjonen, som vil ha skadelige virkninger for hele organismen og dens funksjon.

  Alle stadier av sykdommen kan forhindres på forhånd, hvis vi identifiserer årsakene til forekomsten deres. Å begynne å lede en riktig livsstil, med en nyttig mat, aldri sent.

 • Hva slags lege skal jeg kontakte?

  Hvis du ikke vet hvilken lege som skal konsultere en lege for atherosklerose, bør du først konsultere legen din, en terapeut, som vil fortelle deg hvem du skal besøke. Det er denne legen som vil gjøre visse veibeskrivelser for videre maskinvare og laboratorie generelle studier og ulike undersøkelser.

  Denne legen må sjekke blodtrykket er vanlig, det er ønskelig i dynamikken, og deretter bestemme nivået av sukker og kolesterol i blodet, lipider sjekk, må EKG og MR, ultralyd og duplex. Nå mannen syk aterosklerose sendes til en kardiolog eller nefrolog, nevrolog eller profesjonell til en kirurg.

  Hvis du har symptomer på aterosklerose, må du komme til en nevrolog, og han vil legge en generell differensialdiagnose. Og så etter diagnosen og bekreftelsen av mistanke om sykdommen, vil legen sende til kardiologer som har en spesialisering innen vaskulære patologier.

  Den videre funksjonelle taktikken til behandling vil avhenge av alvorlighetsgraden av symptomene - bestemt i henhold til resultatene av symptomene på sykdommen og resultatene av laboratorieforskjeller. Hvis de rasjonelle symptomene er alvorlige, er det allerede nødvendig å arbeide med mer seriøse spesialister.

  Standard aterosklerose av de ekstrakranielle områdene i OCA skal behandles umiddelbart og raskt, da dette kan føre til alvorlige sykdommer.

  Legen på primære tegn kan konkludere med at pasienten har aterosklerose av brakiocefaliske arterier. For å bekrefte antakelsen, må du gjennomgå en undersøkelse. Det finnes flere grunnleggende teknikker for å diagnostisere patologi:

  1. USA. Takket være denne undersøkelsesmetoden er det mulig å bestemme plasseringen av lokaliseringen av kolesterplugger med maksimal nøyaktighet og for å fastslå størrelsen. Ved hjelp av ultralyd bestemmes blodstrømningshastigheten på forskjellige arterier.
  2. Den etablerte diagnostiske teknikken består i å gjennomføre en dupleks ultralyd, som undersøker alle fartøyene i nakken. Det gir en mulighet til å avsløre et komplett bilde av patologi. Tosidig skanning gir deg mulighet til å bestemme arten av blodstrømmen i karene, strukturen av arteriene i veggene, graden av deres innsnevring, størrelsen på blodproppene og blodstrømmen.

  Den største fordelen med undersøkelsen er at den kan avsløre patologier i fartøyene i de første stadier av aterosklerose.

 • Ytterligere undersøkelsesmetoder, for eksempel EKG, kan foreskrives for å bestemme brudd på arbeid i hjertet.
 • Hvis aterosklerose allerede er bekreftet, vil legen aldri foreskrive en angiografi - innføring av et spesielt kontrastmedium i karene for å bestemme plasseringen av tromben og dens størrelse.

  En slik metode for diagnose kan provosere en trombusbrudd.

 • I tillegg er en MRA foreskrevet for en omfattende studie av fartøyene som fôrer hjernen i nakkeområdet.

  Diagnosen med MPA er bare mulig i tilfeller der pasienten ikke har metallimplantater eller en pacemaker.

 • Blodprøver for blodkoagulasjon, kolesterol og glukose analyseres.

  Bare ved å nøye undersøke pasienten og bestemme sin tilstand, vil legen kunne utnevne en kompetent behandling av sykdommen.

 • Undersøkelse ved hjelp av ultralyddopplerografi gjør det mulig å visualisere volumetrisk strøm av blod, og når det gjelder volum og hastighet, identifiserer områder med nedsatt funksjonsevne. Metoden for tosidig (triplex) skanning gjør det mulig å få detaljert informasjon om tilstanden til det vaskulære systemet:

  • tykkelse av fartøyets vegg;
  • størrelsen av aterosklerotiske skader
  • Tilstedeværelse av deformasjoner av medfødt og oppkjøpt;
  • størrelsen på fartøyets lumen;
  • grad av elastisitet i vaskulærveggen; blodstrømningshastighet;
  • nærvær av aneurysm.

  Tosidig skanning er den mest anvendte metoden, fordi den kombinerer tilgjengelighet, sikkerhet og informativitet. MR-undersøkelse gjør det mulig å oppnå et tredimensjonalt bilde av det berørte området og for å identifisere noen patologier i de tidligste stadiene.

  behandling

  I tilfelle der kirurgi ikke er nødvendig, gjennomgår pasienten et behandlingsforløp, som utpeker en nevrolog. I dette tilfellet vil teknikk og varighet av behandlingen avhenge av resultatene av ultralyd og pasientens velvære.

  Det bør bare huske at alle pasienter med aterosklerose i arteriene bronhiotsefalnyh resten av sitt liv til å hele tiden ta blodplatehemmende behandling (klopidogrel, acetylsalisylsyre) for profylakse av hjerneslag, samt å jevnlig overvåke nivået av kolesterol.

  Hvis en operativ inngrep ikke kan unngås, bør spesialisten velge en av to metoder for kirurgisk operasjon. I det første tilfellet er det en åpen operasjon, som tar sikte på å fjerne det berørte området av arterien, med etterfølgende protese eller søm.

  Et alternativ til en slik operasjon kan være endovaskulær intervensjon, det vil si etablering av en stent i arterien - et spesielt sylindrisk skjelett som forhindrer innsnevring av arterielumen.

  Begge metodene har mange fordeler og ulemper, men til dato er den mest progressive og milde teknikken stenting av den berørte arterien. I dette tilfellet kan pasienten gå tilbake til normalt liv etter tre dager.

  Sant kostnaden for denne metoden er mye høyere, og vi vil ikke bruke det i alle tilfeller. I dag er de viktigste stadiene av behandling av aterosklerose i BCA:

  • Avslag fra dårlige vaner.
  • Avholdenhet fra fettstoffer.
  • Tilstrekkelig fysisk aktivitet.
  • Vektreduksjon.
  • Behandling av samtidige sykdommer.
  • Senke kolesterol med medisinering.
  • Forebygging av trombusdannelse.
  • Mottak av vasodilatorer.
  • Mottak av vitaminer.
  • Om nødvendig, kirurgisk behandling.

  medisinering

  Konservativ terapi er som følger:

  1. Medisiner er foreskrevet - statiner som bidrar til å redusere kolesterolet i blodet og blokkere produksjonen av et enzym som påvirker syntesen av kolesterol.

  Også disse stoffene bidrar til forebygging av slag og hjerteinfarkt. Disse inkluderer:

  1. simvastatin,
  2. rosuvastatin,
  3. Zovatin,
  4. Cardiostatin,
  5. Medostatin,
  6. Pravastatin Sandoz.
 • Prescribed medisiner som fremmer vasodilasjon og forbedrer blodstrømmen. De er foreskrevet kurs for å lindre spasmer av arteriene, og utvide venøs lumen.

  Den mest effektive er:

  • Courant
  • aktovegin,
  • Trental,
  • papaverin,
  • cavinton,
  • Nifedipin.
  Det anbefales imidlertid at de brukes med forsiktighet til personer med hjerteproblemer og urinproblemer.
 • Legemidler som fremmer ernæring epitel: Misoprostol, Parmidin, Vazoprostan, Anginin etc.
 • Utnevnt antiinflammatoriske legemidler som blokkerer dannelsen av blodpropper. En av de mest effektive legemidlene i denne gruppen er Aspirin, som pasienter med aterosklerose må ta konstant.

  Takket være virkningen av dette stoffet, forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen betydelig, og forebygging av komplikasjoner i form av et slag utføres.

 • Aterosklerose behandles også ved å ta medisiner som hjelper til med å fjerne umettede fettsyrer fra kroppen. Disse inkluderer: Lipostabil, Tioctacid, Lithenol, Tribushpamine, Eikonal, etc.
 • For å styrke kroppen foreskrevet vitaminer og antioksidanter.
 • Utmerket arrestasjon av blodpropper Aspirin, som er foreskrevet for alle pasienter med aterosklerose. For å opprettholde kroppen bør ta vitaminer og antioksidanter. Hvis behandlingsforløpet var ineffektivt, eller hvis det er forutsetninger for alvorlige komplikasjoner, bestemmer legen å foreskrive operasjonen til pasienten.

  Operativ behandling

  Kirurgisk behandling omfatter følgende prosedyrer:

  1. Endovaskulær kirurgi anses i dag for å være en av de mest innovative metodene for å behandle arterielle sykdommer.

  Essensen av metoden er at en liten ballong injiseres i den berørte arterien. Han, under trykk, ødelegger blodproppen dannet i karet, og frigjør dermed patenteringen av arterien.

  I tillegg til ballongen, er et spesielt skjelett installert i form av en elastisk nettlignende struktur, som det er mulig å vesentlig utvide lumen av arterien, og ikke la den gå tilbake.

  Siden en slik inngrep i kroppen er en enkel prosess, er det veldig populært, ikke bare blant leger, men også pasienter. Videre kommer pasienten tilbake til normal innen få dager etter operasjonen.

 • Når det gjelder klassisk åpen kirurgi, er essensen av at kirurgen først bestemmer plasseringen av plakkene i fartøyets område, hvoretter dette nettstedet, sammen med trombosen, fjernes. Den berørte arterien er prostetisk eller syet.
 • Operasjonen for å fjerne tromben og slippe lumen av arterien kalles karotid endarterektomi. Kirurgiske manipulasjoner utføres ved hjelp av mikroskopisk utstyr. Stedet på fartøyet hvor plakk ble dannet, blir dissekert, hvorpå en trombose fjernes ved hjelp av verktøy, og den berørte arterien sys tilbake.
 • Det er ikke så mange metoder for kirurgisk behandling av aterosklerose, som hver har visse fordeler og ulemper. Valget av en bestemt metode for kirurgisk behandling avhenger av pasienten.

  Imidlertid advarer legen omgående pasienten om mulige postoperative komplikasjoner, og anbefaler den mest effektive operasjonsmetoden, basert på patologienes spesielle egenskaper i hvert enkelt tilfelle. Stenirovanie er minst traumatisk av alle ovennevnte invasive metoder for kirurgisk inngrep.

  Metoden krever ikke bruk av anestesi, hele operasjonen forblir pasienten bevisst. I stedet for blokkering av fartøyet, er en stent installert, som utvider, støtter veggene på fartøyet og åpner muligheten for normal blodstrømning.

  Påfør stenter med stoffet (slike stenter tillater ikke den nydannede plakk) og uten stoffet. Angioplasti utføres også endoskopisk, men i motsetning til stenting, strekkes fartøyet med en ballong satt inn i karet og stenten ikke er installert.

  De gjenværende metodene antyder en åpen intervensjon med den etterfølgende fjerning av enten en aterosklerotisk plakk eller et fragment av karet. Gode ​​resultater har blitt vist ved å gjennomføre fysioterapeutiske prosedyrer for å forbedre oksygenforsyningen av blod. For eksempel oksygen- eller radonbad.

  Derfor er det viktig å forstå at aterosklerose GCA - det er en alvorlig patologi som ved for tidlig behandling kan føre til en rekke irreversibel skade i kroppen (for eksempel slag eller cerebral infarkt).

  Folkemedlemmer i kampen mot en farlig lidelse

  Aterosklerose av brakiocephalic arterier kan herdes hvis du kontakter en spesialist i tide. Selvmedisinering hjelper ikke. Det er folkemessige rettsmidler som folk ofte bruker hjemme for å forbedre sine blodårer. Bruken av hvitløk, så vel som dens alkoholtinktur, kan forbedre blodårene.

  Forbered tinkturen ganske enkelt. Bruk den i henhold til en spesiell ordning. Det er nødvendig å ta det med forsiktighet til de som er utestengt fra alkohol. Spirituell tinktur av dogrose er et utmerket middel for aterosklerose. Bivirkninger av å ta det i det minste.

  Den bakken, godt forberedte delen av alfalfa brukes til å skaffe tinkturer, samt avkok. Dette verktøyet vil bidra til å redusere mengden kolesterol i blodet. Hvis aterosklerose av BCA i en person går aktivt, kan folkemessige virkemidler for å senke kolesterol i blodet være farlig.

  Deres forbruk kan provosere en arterie ruptur. Hjemme er hirudoterapi brukt. Dens handling er rettet mot å stabilisere trykket, samt fjerne unødvendige stoffer fra kroppen. Hvis folk har allergi mot leeches og har problemer med blodkoagulasjon, er hirudoterapi forbudt.

  Før du bruker disse eller andre folkemidlene, er det hyggelig å konsultere en lege. Ikke alle behandlinger som passer til en pasient er bra for en annen. Folk rettsmidler kan gjøre skade, ikke bare for å hjelpe. Derfor bør de brukes med forsiktighet.

  Behandling av aterosklerose folkemidlene, spesielt urter, innebærer bruk av en ti-dagers tinktur på alkohol fra et par skjeer med tørre bladblad. Clover tinktur:

  • To skjeer (ca 50 g.) Av tørrkløverblader skal fylles en flaske og helles på toppen med alkohol.
  • La tinkturen stå i 9 dager og bruk en skje i tre måneder.
  • Etter kurset, ta en pause i 6 måneder og gjenta deretter behandlingen.

  I de første stadier av aterosklerose kan man anbefale lotioner og komprimerer fra nettle. Som du vet, er det honning som anses som et ideelt "naturlig sukker", som gir størst fordel (sammenlignet med konvensjonell sukker og til og med fruktose) for menneskers helse generelt.

  Så en god folkemessig måte å behandle aterosklerose, bør det bemerkes, er forbruket av mer honning, noe som bidrar til normalisering av blodet.

  Juice av sorte bær bær har anti-sklerotiske egenskaper. Solbær inneholder opp til 16% av sukkerarter, organiske syrer, flavonoider, tanniner og pektin, kalium, jern, Antocyanin-forbindelser, fargestoffer og andre stoffer.

  Men viktigst verdighet solbær - et høyt innhold av vitaminer, spesielt vitamin C og B-vitaminer, vitamin K, P, provitamin A. Dette er grunnen til at saften av solbær anbefalt for aterosklerose, er det tatt i strid med rytmen av hjerteaktivitet, med hjertefeil, kardiovaskulære roser.

  Gitt den brede paletten av sine medisinske egenskaper, kan juice av sorte bær bæres sikkert forbrukes i badekaret, noe som vil hjelpe kroppen til å forbedre seg. Andre midler brukes også:

  1. En teskje tørr havkål skal tas 2-3 ganger om dagen med vann, juice eller suppe.

  Det er mulig å bruke en annen oppskrift: Blandingen av tang (blader) - 10 g, hagtorn (frukt) - 15 g, Aronia (frukt) - 15 g, tyttebær (blader) - 10 g, motherwort (gress) -10 g, en rad av ( trav) - 10 g, kamille (blomster) - 10 g, mais (stigmas) - 10 g, buktorn (bark) - 10 gram.

  To spiseskjeer av blandingen helle 2 kopper kokende vann, insisterer til væsken er avkjølt, deretter belastning. Ta 1 / 4-1 / 3 kopp 3 ganger om dagen.

 • 250 gram pepperrot (uten å holde i vann), tørk, rist på et stort rist, hell 3 liter varmt vann og kok i 20 minutter. Klar til å koke kjøttkraft. Ta 1/2 kopp 3 ganger om dagen.
 • Frukt av dogrose pund, fyll dem med 2/3 halv liter flaske og hell i vodka.

  Infiser på et mørkt sted i 2 uker, risting daglig. Ta 20 dråper på et stykke sukker for behandling og forebygging av aterosklerose. På samme oppskrift kan du forberede en tinktur fra hele hofter.

  Ta, starter med 5 dråper, og hver dag øker dosen med 5 dråper. Etter å ha tatt dosen til 100, reduseres den gradvis til den opprinnelige mengden.

 • En spiseskje tørket bakkeblad av plantain brygger et glass kokende vann, insisterer 10 minutter og drikker i 1 time i små sip (daglig pris).

  En annen oppskrift: Klipp de vasketvannene på veien, knuse og klemme saften. Bland den med like mye honning og lag i 20 minutter. Ta 2-3 spiseskjeer om dagen. Oppbevares i en tett lukket beholder på et kjølig, mørkt sted.

 • 5 g av blomster av Crataegus kokt vann, avkortet, oppvarmet i et vannbad i 15 minutter, avkjølt til værelses tempera-turer, filtrert, drenert og volumet ble justert til 200 ml. Drikk 1/2 kopp 2-3 ganger om dagen i 30 minutter før du spiser.
 • Melissa fjerner perfekt nervespasmer, forbedrer hjernefunksjonen, reduserer svimmelhet og tinnitus.

  Denne planten i hvilken som helst form, fersk eller tørket, kan legges til te eller lage en avkok av det: 1 spiseskje urter til 200 ml kokende vann. Bruken av sitronbalsam har ingen spesielle kontraindikasjoner, derfor kan den tas i lang tid.

 • En sterk kjøttkraft av persille er full med aterosklerose, så vel som med steiner i nyrene, blæren, galleblæren.
 • Daglig på tom mage, drikk 1-1,5 kopper varmt kokt vann. Dette renser blodkarene og viser ulike forekomster.
 • 30 g knuste røtter av elecampane fyller 0,5 liter vodka og insisterer 40 dager på et mørkt sted. Drikk 25 dråper før du spiser. Devyasil fjerner også hodepine.
 • Kostholdet for aterosklerose av BCA

  Korrekt, balansert diett bidrar til å forhindre nedfall av kolesterol i karene, samt eliminere andre predisponerende faktorer for utviklingen av aterosklerose. Spis følgende matvarer:

  • Grønnsaker og frukt i frisk form, juice er også nyttig.
  • Seafood. Styrke de vaskulære veggene hjelper fisken, så vel som alger. Når du bruker andre produkter, hold øye med det optimale fettinnholdet.
  • Kjøtt med fettfattige varianter.
  • Melk, kefir, samt andre produkter som inneholder minst fett.
  • Grøntene.

  For å hindre den negative effekten på kroppen, er det nødvendig å utelukke fullstendig fra kostholdet røkt mat, fettstoffer av animalsk opprinnelse, samt syltet og saltet grønnsaker og frukt.

  Vær oppmerksom på hyppigheten av å spise, den objektive dietten. Det er tilrådelig å spise i små porsjoner flere ganger om dagen.

  Omtrentlig meny for aterosklerose:

  • Første frokost: kokt kjøtt, vinaigrette med vegetabilsk olje, kaffe med skummet melk;
  • Den andre frokosten: salat fra fersk kål med epler;
  • Lunsj: vegetarisk suppe med vegetabilsk olje (halvporsjon), kokt kjøtt med poteter, gelé;
  • Ettermiddagsopplevelse: bouillon av villrose, eple;
  • Supper: gelé med fisk, gryte med oljesaus, te med sukker;
  • Om natten: kefir.
  • Første frokost: Bakt omelett fylt med kjøtt, bokhvete grøt, te med melk;
  • Andre frokost: salat med havkål;
  • Lunsj: perle suppe med grønnsaker i vegetabilsk olje, steames kjøtt koteletter med grønnsak garnering, eple;
  • Ettermiddagsopplevelse: buljong av villrose, foreldet bun;
  • Middag: bakt fisk, pilaf med frukt, te med skummet melk;
  • Om natten: kefir.
  • Første frokost: melk, foreldet bun, smør, honning;
  • Andre frokost: frukt;
  • Lunsj: fruktsuppe med ris, kjøttdampede kjøttboller, poteter, grønn salat, fruktgelé;
  • Middag: curdled melk, kokte poteter med grønne løk.
  • Første frokost: Semolina grøt på melk, syltetøy, smør;
  • Den andre frokosten: en salat av rå frukt;
  • Lunsj: Vegetabilsk suppe, lat vareniki, bærelé (tranebær);
  • Middag: kokt fisk, vegetabilsk salat, bouillon av villrose.
  • Den første frokosten: En salat av tomater, fettostost, smør, te med melk;
  • Den andre frokosten: apple-gulrotjuice;
  • Lunsj: rødbeter, fisk med grønnsaker, spinat, jordbærmousse;
  • Middag: kokt ris med epler, fruktjuice;
  • Om natten: buljong av dogrose.
  • Første frokost: pudding fra fetthvete cottage cheese, bokhvete frokostblanding, te med sukker;
  • Andre frokost: fersk eple;
  • Lunsj: Perle suppe med grønnsaker i vegetabilsk olje, kjøttkrutonger eller kjøttboller, stuvet gulrøtter, kompott;
  • Ettermiddagsmat: bouillon av villrose;
  • Middag: grønnsakssalat, fisk baket under meiselsaus, kokte poteter, te;
  • Om natten: kefir.

  komplikasjoner

  WHO allokerer aterosklerose av BCA til en egen gruppe av vaskulære patologier. Sykdommen har en kode for ICD 10, noe som letter søket etter en effektiv behandlingsmetode og diagnose av endringer.

  Alle hjernens fartøy kommuniserer og danner en pålitelig sammenheng mellom hverandre, kalt Wellis-noden. Aterosklerose av enda en av dem fører til oksygen sult av hele hjernen og som et resultat kan forårsake et slag.

  Spesielt er det nødvendig å være oppmerksom på pasientene, hvis de har smerte og svimmelhet, blir anfall hyppigere og mer intens.

  I begynnelsen kan aterosklerose herdes uten kirurgi. Bruk av vasodilatormedisiner, legemidler som kontrollerer blodtrykket og utnevnelsen av treningsbehandling.

  Kombinasjonsbehandling vil redusere kolesterol uten trusselstrusselen. I tillegg er konservativ behandling designet for å overvinne de ubehagelige symptomene på sykdommen og forhindre komplikasjoner.

  Aterosklerose av de ekstrakranielle delene av brakiocefaliske arterier med stenting bringer mange problemer til pasientene. Få mennesker legger øyeblikkelig oppmerksomhet mot brudd på helse, og ved de første alarmerende symptomene appellerer til hjelp til nevropatologer og phlebologists.

  Men forsømte stater fører ofte til slike konsekvenser som:

  Brudd på blodsirkulasjonen i hodet fører direkte til problemer med minne og oppmerksomhet. Enkle ting gjøres med vanskeligheter, og arbeid på datamaskinen blir til hardt arbeid.

  For å stimulere aktivitet og ytelse, tar pasienter koffein eller energidrikker. Men nevropatologer og phlebologists forbyder det.

  Drikker med stimulanter forårsaker spasmer av vener og arterier, øker blodtetthet og øker sjansene for slag og andre komplikasjoner;

  Når lumen er overgrodd med fettplakk, øker blodtrykket i dette området flere ganger. Forsvarte og betente vegger kan ikke tåle sykdommen.

  Derfor er det et gjennombrudd og en massiv blødning. Alt dette er en direkte trussel, ikke bare for helse, men også for menneskelivet. Hvis de første timene etter et slag ikke gir tilstrekkelig medisinsk hjelp, ikke innføre medisiner, så er det oksygen sult i hjernevævet.

  Tale- og synsforstyrrelser, delvis eller fullstendig lammelse, funksjonshemming er ikke grusomme, men de virkelige konsekvensene av et slag.

  Derfor, hvis du har lagt merke til symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser eller diagnostisert som "aterosklerose i hodekarene", må du ikke forsømme helsen din og umiddelbart begynne behandlingen. Ideelt sett bør hver person kontinuerlig engasjere seg i forebygging av kardiovaskulære plager.

  forebygging

  En slik sykdom som aterosklerose kan bli dannet selv i ungdoms tidlig, og da vil den utvikles i løpet av denne personen. Så, generelt rasjonell forebygging bør vurderes så tidlig som mulig, selv om komplikasjoner ikke kan utvikle seg hos en person under 25 år.

  Det viktigste og mest nøyaktige tegn på denne sykdommen er fedme, dette problemet er forårsaket av røyking og stillesittende livsstil, på grunn av hvilke symptomer vil manifestere seg selv i en alder av 30 år.

  Forebygging av vaskulær patologi er hovedoppgaven til leger. Forebygging er relevant ikke bare for eldre, men for alle aldersgrupper.

  Den insidiousness av en stenotisk sykdom er at det er vanskelig å identifisere i begynnelsen. Derfor ta vare på tilstanden til fartøyets lumen i god tid.

  Aterosklerose kan egentlig forebygges ved hjelp av:

  Hjertepatologier går ned til umettede fettsyrer. Stoffene finnes i sjømat, fisk og kaviar, nøtter og olivenolje.

  Hvis ikke alle vil tillate seg å skjemme seg bort med delikatesser i havet, så kan andre produkter virkelig bli inkludert i dagligmenyen. Unngå også røkt produkter, pickles og marinader.

  Overflødig konsentrasjon av salt øker blodets tetthet, øker sannsynligheten for trombi og gjør det vanskelig å passere fartøyene.

 • Gå inn for sport daglig.

  Fysisk aktivitet i 30 minutter er den beste forebyggelsen av aterosklerose. Ingen krever at du bor i et treningsstudio eller være profesjonell idrettsutøver.

  Gjør hva du kan og gi glede. Walking, sykling, lett kjører, går til bassenget - alt dette vil lade seg positivt, vil støtte musklene og arteriene i hodet ditt i en tone. Det viktigste er regelmessighet.

 • Kompetent veksling av fysisk, mental aktivitet og hvile. Nå er alle en workaholic. Det er allerede vurdert normen å kombinere 2 arbeider eller etter en dags arbeid ytterligere for å skynde seg på virksomheten. Internett stjeler også dyrebare øyeblikk av hvile og søvntid.

  Derfor sov fullt og nyt livet. Da vil aterosklerose av brakiocefaliske kar ikke ha en sjanse til å skade deg.

  Les Mer Om Fartøyene