Aterosklerose av karoten arterier

Søvnige arterier kalles blodkar som leverer oksygen og næring til nakken, hjernen.

I tillegg til nederlaget til andre fartøyer, kan det også være aterosklerose av karoten arterier. Behandling bør utføres umiddelbart, da aterosklerotiske plakk kan tette blodet, vil konsekvensen være hjerneslag og hjerneskade.

Det oppstår aterosklerose av karene i nakken ikke på en dag, plakkene akkumuleres gradvis, scene etter fase. Først danner gulaktige lipidflekker på veggene på karene, og til slutt blir hælen kombinert i striper.

Dette stadiet kalles lipoidose. Bak henne blir liposklerose - scenen når lipidene danner et plakettskjelett i kargenes veggen. Slike plakk i karoten arterier er myke eller tette, sistnevnte forverrer blodsirkulasjonen betydelig.

I det siste stadiet av aterosklerose dannes en komplisert kolesterisk plakk. Hvis blodstrømmen akselereres mot bakgrunnen av stigende blodtrykk, kan plakkene komme ut og tette den smale lumen på fartøyet underveis.

Årsaker til dannelse av kolesteriske plakk

Vanligvis begynner atherosklerose av karoten arterier etter skade på andre deler av sirkulasjonssystemet. Årsakene til dannelsen av plakk er ekstern og intern. I utgangspunktet er det:

 • ubalansert ernæring;
 • aterosklerose av andre blodkar;
 • røyking,
 • vektig;
 • økt trykk;
 • diabetes mellitus;
 • iskemi.

Symptomer på plakk i karoten arterier

I begynnelsen av sykdomsforløpet er overflaten av den indre halspulsåren (ICA) litt skadet, slik at patologien ikke manifesterer seg. En veldig forsiktig folk kan legge merke til brudd.

Hovedfunksjonen vil være forbigående iskemiske angrep, gjentatt fra tid til annen. Det kliniske bildet tilsvarer en tilstand der hjernen ikke er forsynt med blodstrømmen til det fulle, det er mulig å oppdage slike symptomer:

 1. Svakhet, nummenhet.
 2. Kløe og prikking i arm, ben eller annen del av kroppen.
 3. Visuell funksjonsnedsettelse i ett øye.
 4. Slurred tale.
 5. Tap av kontroll over armen eller benet.
 6. Svimmelhet, hodepine.

Slike tegn varer ikke lenge, noen ganger forsvinner neste dag. Selv om de oppførte symptomene ble manifestert en gang og ikke gjentar, må du ikke utsette turen til en spesialist. Den behandlende legen vil foreskrive en test, gjøre en nøyaktig diagnose og skrive ut en tilstrekkelig behandling.

Diagnose av aterosklerose

For å identifisere atherosklerose i nesekarene må du utføre en grundig diagnose, lytte til klager og vurdere resultatene av testene, med tanke på risikofaktorene. Legen må lytte til karoten arterier - for å utføre auskultasjon, hvor du kan høre lyden av hvirvelstrømmer. Denne lyden er karakteristisk når du begrenser lumen i arteriene. I tillegg måles trykket.

En betydelig forskningsmetode er Doppler-studien, som kan brukes til å evaluere strukturen i arteriene og blodsirkulasjonen i dem. Metoden er smertefri, har ingen kontraindikasjoner. Men det gir deg nøyaktig mulighet til å diagnostisere aterosklerose av karoten arterier.

Dersom doktoren, etter de ovennevnte tiltakene, tviler på at pasienten har aterosklerose av halshinnene, utpeker ytterligere studier:

 • datamaskin tomografi, som du kan studere strukturen av arteriene;
 • MR - informativ diagnose, som gjør det mulig å vurdere blodsirkulasjon og vaskulær status;
 • Angiografi. Tatt i betraktning at når et kontrastmedium er introdusert, er det mulig å støte på plakkbrudd, forårsaker iskemi eller slag, denne prosedyren er sjelden foreskrevet.

Behandling av aterosklerose av karoten arterier

Hvis en plakk er diagnostisert under diagnosen i halspulsåren, kan legen foreskrive piller som senker kolesterol - statiner (lipid, crucifer, zocor). For å normalisere lipidmetabolismen utpeker gemfibrozil, clofibrat, fenofibrat.

Når karoten arterier er berørt, kan behandlingen omfatte legemidler som senker blodtrykket. I tillegg foreskrive stoffer som fortynner blodet, som forhindrer dannelsen av blodpropper.

Kostholdet bør inkludere matvarer som er lave i kolesterol. Røykende pasienter må gi opp sine dårlige vaner så fort som mulig. Hvis slike metoder ikke klarer å kurere aterosklerose, brukes kirurgisk inngrep.

Ved diagnostisert aterosklerose i halshalsarterien utføres behandling i form av kirurgi dersom det er risiko for slagtilfelle. For dette er to typer operasjoner gitt - endarterektomi og angioplastikk.

Det første alternativet innebærer et lite snitt gjennom hvilket legen kan fjerne kolesterolplakk i halspulsåren. Operasjonen utføres under generell eller lokal anestesi, på sykehuset er pasienten tillatt flere dager. Slike behandling av aterosklerose av karoten arterier anses å være ganske effektiv.

Hvis det ikke er mulig for endarterektomi, utføres angioplastikk og stenting under lokalbedøvelse. Til dette formål er et kateter satt inn i lårbenet, langs hvilken instrumentene for medisinsk manipulasjon vil bli introdusert. Takket være angioplastikk er det mulig å gjenopprette fartøyets lumen.

Stenting gjør det mulig å fjerne aterosklerotiske plakk av karoten arterier og i andre kar for å etablere en endoprostese. En stent er et metallrør laget av celler som må holde arteriene i en rettet form, unntatt sammenblanding og blokkering. Operasjonen utføres gjennom lårbenet, der et kontrastmiddel administreres. Over den berørte arterien legger en stent, rett fartøyet. Legen overvåker fremdriften av operasjonen på skjermen.

Etter operasjonen

Etter kirurgisk inngrep, da fjerning eller oppløsning av aterosklerotiske plakker ble gjennomført, skulle en lang rehabilitering utføres. Legemidler som legen vil skrive ut må tas - de vil bidra til å oppløse det skadelige kolesterolet og forhindre det i å bosette seg igjen på karene.

Tabletter, fortynner blod, utelukker fortykning og dannelse av blodpropper. Forberedelser fra gruppen av statiner vil forsinke utviklingen av patologi. Arterialt trykk må overvåkes kontinuerlig, ikke mindre enn å regelmessig delta på en avtale med en nevrolog. Stenting - ikke en panacea, er ikke i stand til å redde pasienten fra aterosklerose for alltid. Men operasjonen kan redde fra et slag og forbedre livskvaliteten.

Tradisjonell medisin

Hvis ved diagnosering av aterosklerose av karoten arterier symptomene sterkt forstyrrer, kan legen anbefale å koble resepter av narkotika til den generelle ordningen eller planen for terapi. Urter forbedrer blodsirkulasjonen, gjør lumen i karene litt bredere.

Morwort og valerian viste gode resultater, beroligende nervesystemet. For å normalisere lipidmetabolismen og fortynning av blod, er en avkok av hestkastanje foreskrevet.

Hawthorn kan forbedre blodsirkulasjonen, stabilisere blodtrykk og puls. Fra plaques utnevne havtorn og rosehip, er det oppskrifter med hvitløk. Sistnevnte er tatt i ren form og i tinkturer.

Ernæring for aterosklerose

I tillegg til medisiner og urter kan du forbedre tilstanden din ved å justere dietten. Det finnes matvarer som er nyttige og skadelige for åreforkalkning. For å støtte hjertet og helsen til nervesystemet, må du spise mat som inneholder kalium. For eksempel rødbeter.

Senking av kolesterolnivået kan maisolje. Bananer er rik på kalium, de anbefales for inkludering i dietten for aterosklerose og høyt blodtrykk. Honning bidrar til normalisering av blodets kjemiske sammensetning, det er bare et lagerhus av næringsstoffer. Hvis det ikke er allergi mot biavlsprodukter, kan honning konsumeres kontinuerlig. Tørke frukter, bokhvete, havtorn er også nyttige.

Det er spesielt viktig å spise rett etter operasjonen for raskt å gjenopprette styrke, forbedre funksjonene til systemer og organer, forhindre gjenopptakelse av sykdommen.

forebygging

For å minimere risikoen for å kollidere med aterosklerose av karoten arterier, må du først revurdere livsstilen din. Røykerne som leter etter en unnskyldning for å gi opp en dårlig vane, kan anbefales å gjøre det akkurat nå, ellers er risikoen høy at dette vil føre til vaskulær sykdom. Alkoholholdige drikkevarer bør være begrenset, hvis mulig - utelukket.

Fysisk aktivitet er viktig - legen trenger å konsultere hvilke øvelser som bør utføres for å gi sine fartøyer helse. Aerobic belastninger er nyttige - turgåing, svømming, sykling. Etter operasjonen må du begynne å laste hjertet og blodkarene gradvis, lage en tidsplan for trening og overvåking av tilstanden.

I dietten skal være et minimum av matvarer som inneholder animalsk fett og kolesterol. Salt bør konsumeres mindre, og frukt og friske grønnsaker mer, som med mange andre sykdommer.

Stressfulle situasjoner, moralsk og fysisk utmattelse har ikke den beste effekten på blodårene - de blir gamle, veggene mister deres glatthet og fremmer oppbevaring av lipider på dem. Å gjøre helsen trenger ikke fra tid til annen, men regelmessig.

Aterosklerose av karoten arterier: forekomst, manifestasjoner, diagnose, behandling, prognose

Aterosklerose er en kronisk sykdom som er preget av et brudd på kolesterol metabolisme, overdreven akkumulering av sistnevnte i blodet, med avsetning av kolesterolplakk i indre skall av karene. Aterosklerose er en ganske vanlig sykdom de siste årene og forekommer hos mer enn 50% av personer over 45-50 år. Oftere observeres aterosklerotiske forekomster i veggen av arterier som fôrer hjernen, hjertet, nedre ekstremiteter og også aorta. Denne lokaliseringen er fulle av utviklingen av formidable komplikasjoner - slag, hjerteinfarkt og gangren i underekstremiteter. I denne forbindelse er en av de farligste typer aterosklerose deponeringen av plakk i halspulsårene.

Hva skjer i aterosklerose av karoten arterier?

Søvnige arterier er kar som bærer oksygenmettet blod til hjernekonstruksjonene. Akutt eller kronisk mangel på oksygen i hjernens celler fører til forstyrrelse av funksjonene, inkludert vitale. Med aterosklerose, blir kolesterol, som er for mye sirkulerende i blodet, deponert i karotidarteriens intima, noe som ødelegger vaskemuren fra innsiden. Innsnevringen av lumen i dette tilfellet kan variere sterkt og når i alvorlige tilfeller nesten fullstendig overlapping av fartøyet.

Avhengig av hvor mye fartøyets lumen er avrundet i prosent, kan aterosklerose av karoten arterier være stenoserende og ikke-stenoserende, så vel som multifokal. Følgelig reduseres lumen i arterien i det første tilfellet med mer enn 50%, og i andre - med mindre enn 50%. Multifokal aterosklerose er deponering av plakk i lumen av flere arterier, for eksempel i det generelle, i ytre og indre karotidarterier.

Faren for slike plaques for i det faktum at på grunn av skade på det intimale plakk begynne å felle ut blodplater - dannet trombus, som faller fra blodstrømmen inn i de dypere intrakranielle fartøyene, som fører til en akutt iskemisk slag. Ifølge statistikk, fører til dødelige komplikasjoner, atherosklerose fører fra 1 til 5% blant alle pasienter med plakk i karoten arterier. Konsekvensene av et slag er både delvis lammelse av pasienten og den totale vegetative tilstanden til pasienten. Derfor bør noen lege vite og være i stand til å diagnostisere aterosklerose, og voksne eldre enn 40 år bør være bekymret for sin livsstil og helse, og oppmerksom på årsakene til åreforkalkning.

Hva kan føre til aterosklerose av karoten arterier?

Den viktigste årsaken til dannelsen av plakk er en ubalanse i utvekslingen av kolesterol. Så kolesterolet som sirkulerer i blodet er delt inn i kolesterol, som er inneholdt i lavt, veldig lavt og høyt tetthet lipoproteiner. De to første typene gjenspeiler nivået av "dårlig" kolesterol i blodet, og jo flere av dem, jo ​​høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose. Høy tetthet betyr innholdet av "nyttig" kolesterol i disse lipoproteinene, noe som er svært viktig i syntesen av mange stoffer i kroppen, spesielt kjønn og steroidhormoner. Dermed innebærer det feilaktige forholdet mellom disse partiklene en økning i nivået av kolesterol, noe som skader veggene til fartøyene fra innsiden.

De viktigste utløsere av kolesterol metabolisme ubalanse med plakettavsetning i karoten arterier inkluderer følgende:

 • Arvelig dyslipidemi - en tilstand der i den menneskelige kroppen i utgangspunktet det er en tendens til kolesteroldysmetabolisme,
 • Køn og alder - vaskulære lesjoner begynner i alder av over 45 år for menn og over 55 for kvinner,
 • Skadelige vaner - bidrar til skade på intima fra innsiden, som så lett avsatte lipoproteiner,
 • Personer med fedme har større risiko for aterosklerotiske lesjoner i arteriene,
 • Tilstedeværelsen av diabetes mellitus skaper en ugunstig premorbid bakgrunn for involvering av karoten arterier,
 • Underernæring med inntak av overskytende mengder fett og kolesterol i menneskekroppen fra utsiden.

Selvfølgelig er bare en av de ovennevnte faktorene ikke tilstrekkelig til å påvirke halspulsårene, men kombinasjonen av to eller flere faktorer bidrar til rask progresjon og nederlag av flere fartøy samtidig.

Hvordan manifesterer plakkene i halspulsåren?

Symptomer på atherosklerose av denne lokaliseringen er ikke strengt spesifikke, og graden av alvorlighetsgrad avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen.

 1. Svimmelhet, hyppig hodepine, økt tretthet og døsighet,
 2. Brudd på gang, skakhet når du går, ubalanse,
 3. Visuelle forstyrrelser, turbiditet, sløret syn,
 4. Utseendet til følelsesløp i hvilken som helst halvdel av ansikt, nakke, øvre lemmer,
 5. Kognitiv svekkelse - hukommelsestap, psykomatisk ustabilitet, etc.

Stenoserende aterosklerose, i sin tur kan føre til et akutt iskemisk slag. Hovedtrekkene i den sistnevnte er forstyrrelser av varierende alvorlighetsgrad nervesystemet - fra mindre parese og paralyse med konserverte eller litt nedsatt tale funksjon til en fullstendig lammelse av pasienten med en fullstendig mangel på tale og alvorlige forstyrrelser av svelge, puste og andre vitale funksjoner i kroppen.

Hvordan oppdage en plakk i halspulsåren?

Etter pasientens detaljer om hans klager, kan legen allerede mistenke en aterosklerotisk lesjon av karoten arterier. Men hvis vi snakker om mindre klager som ikke bryter mot pasientens objektive tilstand, kan de tas for manifestasjoner av cervikal osteokondrose og noen andre sykdommer.

Derfor viser enhver pasient etter et besøk til en lege følgende undersøkelsesmetoder:

 • Ultralyd av karene i nakken og hodet - ved hjelp av ultralyd er vaskulærvegg og patologiske forekomster i den godt visualisert.
 • Dupleks skanning av karoten arterier utføres sammen med ultralyd, og tillater å estimere blodstrømmen i karene.
 • Angiografi er studien av strukturen og patensen til fartøyet ved hjelp av en radiopaque substans satt inn i blodet, etterfulgt av røntgen-, CT- eller MRT-bildebehandling.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning (CT og MRI) holdes ikke bare i tilfelle av mistanke om TIA - forbigående iskemisk anfall (Pre-takts forhold), men også på akutt slag iskemisk type (CVA - cerebrovaskulær ulykke) som følge av fullstendig eller nesten fullstendig okklusjon lumen av karoten arterien eller en av dens grener. I tillegg er disse fremgangsmåter vist i differensialdiagnose mellom slag og andre intrakranial patologi (tumorer, misdannelse, en aneurisme, etc.).

Hva er konsekvensene og hvordan å unngå dem?

iskemisk slag - en konsekvens av stenosering av arteriosklerose

Konsekvensene av aterosklerose kan være akutte eller kroniske. I det første tilfellet er det selvfølgelig et slag. Dette er en alvorlig komplikasjon av atherosklerose, som kan være dødelig. Uansett, selv om pasienten forblir i live, vil kvaliteten på sitt liv være sterkt, siden det er nødvendig med en lang rehabiliteringstid i gjenopprettingsperioden, og mange symptomer kan forbli resten av livet.

Konsekvenser av ikke-stenoserende aterosklerose er en kronisk nedsatt blodtilførsel til hjernen, noe som fører til encefalopati. Denne morfofunksjonelle endringen i hjernens nevroner, de kliniske manifestasjoner som er kognitive, motoriske og taleforstyrrelser. Som regel lider pasienter med aterosklerose også av hypertensjon, og i alder av over førti er det problemer med cervical ryggraden. Derfor encefalopati i slike tilfeller er blandet, og til slutt en nevrolog for å se en slik konklusjon, som aterosklerotisk encefalopati, hypertensive og ryggvirvel naturen.

Hvordan behandle aterosklerose av karoten arterier?

I tilfelle at plakkene i halspulsåren ikke bare har kommet fram og vokst, men allerede har ført til forekomst av symptomer fra nervesystemet, bør man tenke på medisinske tiltak. Betydningen av behandling i dette tilfellet er ikke at denne plakken mirakuløst "løser opp", men at den ikke destabiliserer det, siden i tilfelle brudd på membranen på dette stedet er det vanligvis en trombose, som kan forårsake et slag.

En viktig faktor i behandlingen av aterosklerose er normalisering av kolesterol, fordi hvis blodnivået ligger innenfor normale grenser, vil plakkene ikke vokse. Oppnå kolesterolreduksjon er fullt mulig gjennom kosten, men det er tilstrekkelig bare dersom pasienten ikke har hatt et hjerteinfarkt, slag, stenting, eller koronar bypass-(foretatt på grunn av plakk, men i hjertearteriene) og diabetes mellitus. Ellers aterosklerose behandling vanligvis begynner straks med mottaker hypolipidemiske medisiner - statiner, som for eksempel stoffer som simvastatin (Vasilip, Simgal 10-40 mg om kvelden), atorvastatin (Atoris, torvakard 10-40 mg om kvelden), rosuvastatin ( en crucifer 5-40 mg om natten), Pitavastatin (Livazo 1-4 mg per natt).

I tillegg til statiner, blir mottak av antiplatelet medisiner basert på aspirin vist, da de bidrar til en reduksjon i trombogenese, noe som er svært viktig i et kar som er berørt av en plakk. Så, aspirin, acetamidol, tromboass og mange andre moderne stoffer brukes. Vi antar også bruk av enkelt aspirin, men vanligvis i en dose på ¼ tabletter (125 mg).

I tilfelle når lumen på fartøyet er lukket med mer enn 50%, kan legen etter en grundig undersøkelse gjennomføre kirurgisk behandling av aterosklerose. For tiden brukes følgende metoder: karotid endarterektomi, laser koagulasjon av plakk og stenting av karoten arterien.

Den første teknikken er å utelukke en del av en arterie som rammes av en plakett, med påføring av en mikrokirurgisk sutur på det skårte karet. Bruk av laseren løser problemet med å fjerne plakk uten å skille ut karet. Innføringen av stenten gjør det mulig å utvide arterien som er redusert på grunn av plakk. Hver av disse metodene har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, derfor er metoden for operativ intervensjon i hvert enkelt tilfelle valgt strengt individuelt.

Er folks behandlingsmetoder akseptabelt?

Når det gjelder aterosklerose av karoten arterier, kan enhver selvmedisinasjon koste en persons liv. Derfor er den uavhengige bruken av tinkturer, urtedekoder og infusjoner strengt forbudt. Hvis en pasient er mer tilbøyelig til å stole på folks oppskrifter, kan han anbefale mat og planter, men bare i forbindelse med medisiner hvis de er foreskrevet av en lege! Rosehips, bananer, poteter (bare ikke stekt), løk, hvitløk, sitroner og rødbeter - det er langt fra en ufullstendig liste over matvarer som folk anbefaler å bruke hos pasienter med aterosklerose.

outlook

Prognosen for aterosklerose som sådan, og atherosklerose av spesielt karotisarterier, er svært tvetydig. Det skjer at pasienten føler seg bra i mange år, og en dag utvikler han et iskemisk slag som fører til døden. Og det skjer tvert imot, kronisk ikke-stenoserende aterosklerose forårsaker mange symptomer i pasienten, men han lever sammen med dem, behandles og i prinsippet kan i mange år beholde arbeidsaktivitet. Derfor er det praktisk talt umulig å forutse på forhånd hvordan plakkene skal oppføre seg i halspulsåren. Det gjenstår bare å huske riktig livsstil, ta medisiner foreskrevet av en lege og regelmessig medisinsk undersøkelse med å utføre ultralyd av karoten arterier.

Årsaker og symptomer på carotid aterosklerose - behandling av sykdommen

Aterosklerose av karoten arterier er en farlig patologisk sykdom hos to store kar i hovedet. Dette er de største og viktigste fartøyene som gir blodtilførsel til hjernen og alle avdelinger. Utbruddet av aterosklerotiske lesjoner av karoten arterien oppstår som et resultat av fettavsetninger på indre overflate av karet.

Hva er det - aterosklerose av karoten arterier, hvorfor virker det, hva er symptomene og hvordan å behandle en slik sykdom?

Årsaker og typer arteriosklerose aterosklerose

Aterosklerose er en kronisk vaskulær sykdom som oppstår som følge av fettavsetninger på sin indre overflate. Alle forekomster danner i form av kolesterolplakk, etterfulgt av utvikling av sklerose (spredning av bindevev) og kalsifisering.

Som et resultat av slike prosesser innsnevrer fartøyets lumen ned til deres fullstendige blokkering. Lignende prosesser skjer på den indre overflaten av karoten arterier.

Fra det ovenstående kan vi konkludere med at aterosklerose hos den indre halspulsåren er en meget farlig sykdom. Hvis det er blokkering av blodårer, vil blodet slutte å strømme inn i hjernen, noe som kan føre til iskemi, død av nervesvikt, slag og død.

I noen tilfeller er det mulig å ikke blokkere blodårene, men å løsne kolesterolplakkene, som følger blodbanen til hjernen. Konsekvensene i dette tilfellet ligner de forrige.

I dag er det ingen enkelt teori som vil peke på den åpenbare årsaken til sykdomsutbruddet. På mange steder kan du se indikasjonen av grunner som alder, røyking, fedme, høyt blodtrykk etc. Faktisk er dette ikke årsaken - det er risikofaktorer som kan forverre sykdommen.

Kolesterolplakk i halspulsåren dannes som et resultat av:

 • Krenkelse av lipidmetabolismen - i vaskulærene er et stort antall lipoproteiner infiltrert, noe som fører til atherosklerose;
 • Peroksideteori legger vekt på brudd på antioxidant metabolisme;
 • Hormonteori foreslår at årsaken kan være et stort antall gonadotrope hormoner som stimulerer syntesen av kolesterol;
 • Autoimmunreaksjon - forskere mener at reaksjonen av leukocytter og andre makrofager til de vaskulære veggene kan føre til atherosklerose.

Til tross for ulike teorier er den vanligste årsaken i praksis brudd på lipidmetabolismen, noe som øker nivået av kolesterol i blodet, noe som negativt påvirker tilstanden til de indre veggene til karoten arterier.

Varianter av karoten arterier aterosklerose

Det kliniske bildet bestemmer variasjonen av sykdommen. Ifølge ICD-10 kodifisering er det vanlig å skille mellom følgende typer (former) for aterosklerotiske karotisarterier:

 • Nonstaing form. I dette tilfellet er fartøyets lumen blokkert med ikke mer enn 50%. I dette tilfellet brukes konservativ behandling, i noen tilfeller er kirurgisk inngrep mulig.
 • Stenoserende form. For en slik form er lumenoverlappingen mer enn 50%. Det er en klar deformasjon av arteriene, behandling av kolesterolplakk i halspulsåren krever enten forlenget medisinbehandling eller, i nærvær av indikasjoner, kirurgisk inngrep.
 • Multifokal form. I dette tilfellet er hemodynamikken til organismen og spesielt hjernen alvorlig svekket. Metoder for behandling avhenger direkte av pasientens tilstand, indikasjoner, samt resultatene av den diagnostiske studien.

I de fleste tilfeller er behandling av plakk i halspulsåren å utføre en operasjon som raskt og trygt, med riktig profesjonalitet, vil bli kvitt aterosklerotiske forekomster.

Symptomer på carotid aterosklerose

Det symptomatiske bildet av sykdommen har en kompleks morfologi og uttrykkes ikke i begynnelsen. Som regel gjentar pasienten om tilstedeværelsen av patologi etter et antall av følgende symptomer:

 • Følelse av følelsesløshet - forekommer på siden som er berørt av sykdommen, preget av kortvarige begynnelsestrinn og varighet i senere stadier, med sterk overlapping av fartøyets lumen;
 • På grunn av overlappning av lumen kan det være forstyrrelser i hjernen, spesielt - et brudd på kognitive funksjoner;
 • Kronisk svakhet og redusert effektivitet. På grunn av at kolesterolplakkene dekker fartøyets lumen, begynner personen hypoxi (oksygen sult). Hjernen går inn i en modus for redusert ressursforbruk, noe som gir konstant utmattelse, en betydelig reduksjon i fysisk og mental aktivitet;
 • Temporal blindhet - forekommer svært sjelden, i de tidlige stadiene forekommer det nesten ikke. Ved tilstedeværelse indikerer det utbruddet av den pre-kulturelle tilstanden.

Merk at disse symptomene også kan indikere andre sykdommer - de er ikke "beacons", som snakker om tilstedeværelsen av aterosklerose i halspulsåren. Derfor, for å klargjøre den endelige diagnosen, er det nødvendig å gjennomføre hensiktsmessige studier og sende inn tester.

Diagnose og behandling

Diagnose av sykdommen består i å gjennomføre spesielle prosedyrer for å studere tilstanden til blodkar og hjernekapasitet. I tillegg til generelle tester må pasienten gjennomgå angiografi, hjernens MR, ultralyd av karoten arterien, auskultasjon av arteriene, CT. Ifølge diagnosens resultater vil legen kunne bestemme den nøyaktige tilstanden til arteriene og sykdomsstadiet, og på grunnlag av en anamnese vil det være mulig å foreskrive denne eller denne behandlingsmetoden.

Fra det ovennevnte kan vi konkludere: behandling av plakk i halspulsåren ved folkemessige rettsmidler er ikke bare meningsløst, men også farlig. Denne sykdommen, som ikke kan elimineres ved hjelp av kompresser, poultices eller hjemmelagde tinkturer. Å starte den samme behandlingen gir ikke mening - for det første er det nødvendig å avgjøre om det er, eller om pasienten lider av en annen sykdom.

Behandling av aterosklerose av karoten arterier er som følger:

 • Gentle behandlingsmetoder. Dette inkluderer en spesiell diett, mosjon (fysioterapi), en rolig rytme i livet.
 • Narkotikabehandling. Brukes i tilfelle den tidligere prosedyren ikke ga resultater eller det er indikasjoner på denne metoden for behandling. Differensialdiagnose lar deg bestemme nøyaktig hvilke stoffer som skal tas til pasienten.
 • Kirurgisk inngrep. Det brukes i tilfelle akutt medisinsk behandling og tilstedeværelse av indikasjoner på grunnlag av diagnostikk. For tiden brukes en rekke kirurgiske prosedyrer - trombolyse, behandling med en spesiell laser, endarterektomi, angioplastikk eller stenting kan utføres. Hver teknikk har sine egne særegenheter, varighet, krever forskjellige ferdigheter og profesjonalitet hos kirurger.

Legg merke til at behandling av plakk i halspulsåren utføres under hensyntagen til eliminering av grunnårsaken til utseendet av slike forekomster på karene. Hvis plakkene ble eliminert, men årsaken til utseendet deres var igjen, ville det være nødvendig med en annen behandling. Det er derfor, selv når det gjelder kirurgisk inngrep, spesielle dietter og treningsbehandling foreskrevet som forebyggende tiltak.

Hvilke konsekvenser kan det oppstå etter åreforkalkning i halspulsårene?

Søvnige arterier spiller en svært viktig rolle i kroppen vår, fordi de er ansvarlige for å forsyne blodet til de fleste vev og organer, samt hjernen. Hvis denne prosessen er ødelagt, lider selve hjernen, noe som kan føre til triste konsekvenser. Dessverre fører aterosklerose av karoten arterier til alvorlige komplikasjoner. Hvorfor begynner denne typen aterosklerose å utvikle seg?

Årsakene til plakkdannelse

Ofte skjer det at nederlag av karoten arterier ved arteriosklerose oppstår etter at denne sykdommen allerede har påvirket arteriene til andre bassenger. Blokkering av karoten arterien oppstår på grunn av det faktum at en arterie opptrer aterosklerotisk plakk. Selvfølgelig er dette et avvik fra normen, siden fartøyets vegg skal være glatt, og selve lumen skal være fri.

Plakk smaler fartøyet og reduserer blodstrømmen i arterien

Aterosklerose påvirker karoten arterier av samme grunner som andre kar. Blant årsakene er de som er forbundet med livsstil, samt interne årsaker forbundet med visse sykdommer. La oss liste de viktigste.

 • Aterosklerose av andre fartøy og arterier.
 • Røyking.
 • Feil mat.
 • Overvekt.
 • Diabetes mellitus.
 • Hypertensjon.
 • CHD.

Symptomer på sykdommen

Svært ofte går denne sykdommen asymptomatisk, noe som ytterligere påvirker komplikasjoner og behandlingsprosessen. Men hvis du legger mer oppmerksomhet til helsen din, kan du se visse symptomer på aterosklerose, noe som vil gi en anledning til et akutt besøk til legen.

Det er viktig å ikke miste oversikt over forbigående iskemiske angrep, som gjentas periodisk. De oppstår nettopp fordi hjernen mottar utilstrekkelige mengder blod. Symptomer på slike angrep slutter vanligvis ikke å manifestere seg på en dag, men dette kan skje enda tidligere, selv en time etter starten. Det er ikke nødvendig å vente, når et slikt angrep vil gjenta igjen, allerede etter det første tilfellet, er det nødvendig å skynde seg til legen for å unngå komplikasjoner, for eksempel et slag. Symptomer på iskemisk angrep er som følger:

 • svakhet;
 • en tilstand av stupor;
 • prikking og kløe i arm, ben eller i halvparten av kroppen;
 • inarticulate tale;
 • tap av kontroll over ett lem;
 • tap av syn for ett øye.

Alt dette er en alvorlig grunn til å gå til legen og gjennomføre en grundig diagnose, som vil bidra til å identifisere aterosklerose av karoten arterier. Hva inkluderer det?

 1. Auskulering av karoten arterier. Målet er å identifisere hvirvelstrømmen, som taler om innsnevringen av arterien.
 2. Måling av blodtrykk.
 3. Ultralyd Doppler studie. Det lar deg evaluere blodstrømmen og strukturen i fartøyet.
 4. Datatomografi. Strukturen av karoten arterier bestemmes av røntgenstråling og radiopaque substans.
 5. Magnetisk resonans angiografi. Det bidrar også til å vurdere blodstrøm og struktur, men allerede ved hjelp av magnetfeltstråling.

Etter å ha mottatt alle resultatene, vil legen foreta en nøyaktig diagnose og fortsette med utnevnelsen av en effektiv behandling.

Metoder for behandling

Behandling av aterosklerose av karoten arterier utføres på samme prinsipp som behandling av andre typer aterosklerose. Det første du må gjøre er å rydde opp livsstilen din, som inkluderer avvisning av dårlige vaner, normalisering av kosthold og moderat fysisk aktivitet.

Prosedyre for å fjerne plakk

I alvorlige tilfeller av sykdommen utføres kirurgisk behandling.

 1. Carotid endarterektomi. Denne metoden lar deg fjerne en plakett som blokkerer blodstrømmen. Denne operasjonen gjør det mulig å forhindre risikoen for strekk.
 2. Stenting og karotid angioplasti. Disse kirurgiske inngrepene utføres vanligvis hvis carotid endarterektomi ikke kan utføres. En liten stent er installert på stedet for stenose, som forhindrer den etterfølgende innsnevring av arterien.

Hva kan skje hvis du gjør selvbehandling eller til og med gi opp på det?

effekter

Det alvorligste som kan skje i denne sykdommen er et slag, noe som betyr en større trussel mot menneskelivet. Et slag kan manifestere seg i flere varianter.

 1. Brudd på plakk. Et plakk kommer av og går inn i hjernens små arterier. Det er en blokkering, som fører til en blokkering av blodtilførselen til hjernen som er døende.
 2. Reduksjon av blodstrøm. Aterosklerose kan begrense karoten arterier så mye at hjernen vil lide av utilstrekkelig blodtilførsel.
 3. Blokkerer blodstrømmen. I dette tilfellet bryter plakkene og danner ujevne overflater på arterieveggen.
Konsekvensen av arteriosklerose CA kan være trombose og slag

For å unngå at dette skjer, trenger du ikke bare å starte behandlingen i tide, men også å ta forebyggende tiltak for å forhindre atherosklerose.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak er som følger:

 • bli kvitt dårlige vaner;
 • normalisere vekten;
 • spis riktig;
 • redusere stressende situasjoner;
 • Besøk regelmessig en lege, spesielt i nærvær av sykdommer som diabetes, hypertensjon og aterosklerose hos andre fartøyer;
 • opprettholde moderat fysisk aktivitet.

Søvnende arterier, til tross for navnet sitt, som aktiv blodsirkulasjon, som ikke forstyrrer noe. La oss opprettholde sin tilstand på alle akseptable måter!

Aterosklerose av karoten arterier

Søvnige arterier er en av de største karene i menneskekroppen. De er ansvarlige for å levere oksygen til mange organer og systemer i kroppen. Det er på grunn av dem at de får oksygen og hjernen. Derfor påvirker forstyrrelser i karoten arteries arbeid og struktur uunngåelig tilstanden til hele organismen.

Aterosklerose av karoten arterier er ganske vanlig. Vurder denne sykdommen mer detaljert.

Beskrivelse av sykdommen

Aterosklerose av karoten arterier er en lesjon av ICA med kolesterolplakk. Skipene er betydelig innsnevret, deres lumen er redusert. Kolesterolplakk har en tendens til å vokse kontinuerlig og øke i volum. Kroppen opplever hele tiden oksygen sult. Med utviklingen av aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier, forverres tilstanden til pasienten bare.

Slike formasjoner er en konsekvens av et høyt innhold av substanser i pasientens plasma, slik som lipoproteiner med lav densitet. I hverdagen kalles de ofte "dårlig" kolesterol. Årsakene til å øke innholdet av disse stoffene er svært høy.

Lav og høy tetthet lipoproteiner

Ikke mange vet at kolesterol er av flere slag. Isoler lipoproteiner med lav og høy tetthet. Hvordan er de forskjellige?

Lipoproteiner med lav tetthet, som allerede nevnt ovenfor, med økt konsentrasjon fører uunngåelig til skade på blodkarene. Selvfølgelig er innholdet i kroppen nødvendig, men bare innenfor en viss norm.

High-density lipoproteiner er viktige stoffer. De er 50 prosent protein og deltar i mange metabolske prosesser. Følgende elementer hører til hovedfunksjonene i lipoproteiner med høy tetthet:

 • Behandling og fjerning av skadelige stoffer fra kroppen.
 • Utvikling av nødvendige hormoner.
 • Deltakelse i "konstruksjon" av celler (på grunn av det store innholdet av protein i sammensetningen).
 • Normalisering av en persons psyko-statiske tilstand.
 • Styrke immunforsvaret etc.

Men det høye innholdet av slike stoffer, så vel som med "dårlig" kolesterol, fører til ulike sykdommer og forstyrrelser i arbeidet med organer og vev.

Risikofaktorer

Som nevnt ovenfor er hovedårsaken til utviklingen av en slik sykdom som carotid aterosklerose et økt innhold av "dårlig" kolesterol i kroppen. Men hva bestemmer dette fenomenet?

Det er flere risikofaktorer for utviklingen av karoten arterier.

alder

Aterosklerose av karoten arterier er en sykdom som oppstår i mange forskjellige aldersgrupper. Men det meste er karakteristisk for eldre.

Med alderen mister arteriene deres elastisitet. Pensjonisters liv er ikke så aktiv. Dette fører til skade på blodårene.

overvekt

Overvekt fører til alvorlige helseproblemer. Som regel er de nært knyttet til kardiovaskulærsystemet. En stor byrde på hjertet og blodårene fører til slike sykdommer som arytmi, aterosklerose av karoten arterier, etc.

Høyt blodtrykk

En ganske vanlig lidelse er et høyt blodtrykk. Noen ganger fører det ikke til ubehag hos pasienten. Men i hvert fall i kroppen er det en rekke alvorlige endringer.

Høyt blodtrykk påvirker tilstanden til karene negativt. De blir fortynnet og slitt, noe som gjør dem mer utsatt for ulike sykdommer.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus er en sykdom som er ledsaget av svekket metabolsk prosesser. Organismen kan ikke behandle og gi overskytende kolesterol i vanlig rytme. Dette fører til dannelsen av kolesterolplakk i karene.

Feil livsstil

Hva menes med begrepet "feil livsstil"? Først av alt er dette tilstedeværelsen av avhengighet, mangel på behandling og regelmessig mosjon, ubalansert ernæring.

Nikotin, alkohol og andre skadelige stoffer påvirker tilstanden til blodårene negativt. Å spise halvfabrikkede matvarer, fettstoffer og tungt saltede matvarer, øker prosentandelen lipoproteiner med lav tetthet i kroppen. Fravær av et regime forverrer immunitet, bremser metabolske prosesser. Under påvirkning av disse sykdomsfaktorene er karene lett påvirket.

Symptomer på carotid aterosklerose

Det er svært viktig å overvåke helsen din nøye og reagere raskt på eventuelle negative endringer. De viktigste symptomene på aterosklerose av karoten arterier er:

 • Kronisk svakhet, tretthet og uvirksomhet. Disse symptomene snakker om oksygen sult i hjernen og andre indre organer. Med denne sykdommen er det nært forbundet med en reduksjon i blodkarets lumen og en senking av blodsirkulasjonen.
 • Tap av følsomhet. Dette, som i det forrige tilfellet, skyldes utilstrekkelig tilførsel av oksygen til organer og vev.
 • Sakte reaksjon, sløret tale. Lignende symptomer indikerer alvorlige forandringer i hjernen.
 • Fullstendig eller delvis tap av syn på ett øye. Dette symptomet er karakteristisk for de avanserte stadier av utviklingen av sykdommen.

Men noen ganger utvikler sykdommen seg raskt uten tegn. Dette skjemaet er veldig farlig. Pasienten lærer om sin diagnose allerede i de siste stadiene av sykdommen.

Diagnose av sykdommen

Etter å ha funnet ulempen og de første symptomene på sykdommen, bør du umiddelbart søke kvalifisert medisinsk hjelp. Det første skrittet mot å bli kvitt sykdommen er diagnosen. Den går i flere stadier.

Primær mottak fra en spesialist

Det første trinnet, som er vanlig for hver sykdom, er den primære mottak av en spesialist. Det er svært viktig for videre forskning og behandling. På dette stadiet samles all viktig informasjon om pasienten: symptomer og klager, forekomst av sykdommer i kardiovaskulærsystemet og operasjoner, arvelighet etc.

På dette stadiet trenger pasienten helt og fullt å forklare sin behandlende lege om hans klager. Dette vil selvsagt bidra til videre diagnostisering og behandling.

Legen kan utføre følgende prosedyrer for den første diagnosen:

 • Måling av blodtrykk.
 • Vei pasienten.
 • Lytte til hjertet og karoten.
 • Palpasjon av karoten arterier, etc.

Hvis minst ett symptom på sykdommen er bekreftet, er det nødvendig med ytterligere diagnose, noe som vil gi mer nøyaktige indikasjoner på pasientens tilstand.

Instrumental diagnostiske metoder

I denne sykdommen brukes følgende typer instrumentell diagnostikk oftest:

 • Ultralyd undersøkelse.
 • X-ray.
 • Datatomografi.

Ultralyd er en sikker og effektiv metode for instrumentell diagnose. Han er i stand til å gi en nøyaktig indikasjon på graden av innsnevring av karoten arterier og plasseringen av kolesterol plaques. Denne metoden for diagnose blir en prioritet i tilfelle pasientens tilstand er ustabil.

Røntgen er en metode for diagnose, som består i å introdusere et kontrastmedium og skape et bilde i det nødvendige området. På bildet kan du nøyaktig bestemme tykkelsen på fartøyets lumen, plasseringen av lesjonene, stedet for senking av blodstrømmen, etc. Men røntgen passer ikke alle sammen. Det kan ikke gjøres ofte, noe som ikke alltid er praktisk.

Beregnet tomografi brukes nå ganske sjelden på grunn av et betydelig lag fra andre instrumentelle diagnostiske metoder.

En biokjemisk blodprøve står fra hverandre. Med hjelp av det kan du bestemme innholdet i stoffet av stoffer som fører til dannelse av plakk.

Behandling av aterosklerose av karoten arterier

Behandling av aterosklerose av karoten arterier er et komplisert og ganske langvarig skritt for å kvitte seg med denne sykdommen. Ofte er det ikke endelig, siden det er prosessen med gjenoppretting og rehabilitering av pasienten.

Det er flere måter å behandle denne sykdommen på. De kan brukes alene eller sammen. Utarbeidelsen av en behandlingsplan avhenger av pasientens helse og utviklingsstadiet av sykdommen.

Ikke-medisinsk behandling

Ikke-rusmiddelbehandling er et obligatorisk skritt for å bli kvitt aterosklerose, som i de fleste tilfeller er en ekstra. Som en uavhengig terapi brukes denne metoden bare i de tidlige stadiene av sykdommen.

Kosthold, regelmessig trening, massasje og treningsterapi er alt inkludert i ikke-rusmiddelbehandling.

medisinering

Hovedoppgaven av narkotika i denne sykdommen er utvidelsen av arteriene og senking av blod lipoproteiner i lav tetthet.

Denne behandlingsmetoden kan dessverre ikke redde pasienten fra eksisterende helseproblemer, men kan stoppe prosessen med å øke antall plaketter.

Kirurgisk inngrep

Kirurgi på halspulsåren med aterosklerose er et ekstremt tiltak som bare er nødvendig i tilfelle skarp forverring av pasientens tilstand.

En rekke operasjoner kan utføres for å løse problemet: trombolyse, protese, laserbehandling av det berørte området, karotid endarterektomi og angioplastikk, stenting etc.

Hva er aterosklerotisk lesjon av karoten arterier

Aterosklerose av karoten arterier er en ganske vanlig lidelse, i tillegg har de siste årene denne sykdommen blitt betydelig "forynget". Sykdommen fører til utseendet av alvorlige komplikasjoner, dersom pasienten er uoppmerksom overfor sin helse og ikke engasjert i behandling.

Vi vil fortelle deg hva det er, hvorfor blokkering av arteriene utvikler seg, så vel som hva som har symptomer og hvordan det behandles.

Rollen av blodkarene i nakken og risikoen for ødeleggelse

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. De mater alle organene i hodet, inkludert de viktigste - hjernen. Og han, som kjent, bruker 1/5 av alt oksygen som kommer inn i blodet. Følgelig, med innsnevring av lumen av disse blodkarene, lider det viktigste organet i kroppen.

Den normale veggen på fartøyene er jevn, med absolutt ingen utenlandske elementer på den. Hvis kolesterolplakk blir avsatt på veggene, utvikler en sykdom kalt aterosklerose. Plakkene inneholder også kalsium, lipidavsetninger. Alle bryter mot normal blodstrøm.

Plakkavsetning på veggene av halspulsårene skjer når andre arterier allerede er påvirket av aterosklerose. Økningen i antallet og størrelsen på slike innskudd fører til at hjernens ernæring forstyrres, noe som igjen medfører utvikling av en rekke farlige komplikasjoner. De alvorligste av dem er iskemisk eller hemorragisk slag, som ofte fører til døden.

I de tidlige stadier av pasienten utvikler ikke-stenoserende aterosklerose, fører det ikke til en innsnevring av fartøyets lumen. Men i de siste stadiene av sykdommen er det allerede stenosering av aterosklerose, noe som fører til blokkering av vitale blodkar.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Søvnige arterier bør ideelt sett kjøre jevnt. Dette er viktig fordi de bærer oksygen og næringsstoffer til hjernen. Men over tid kan de smale og bli stive. Dette skjer på grunn av akkumulering av aterosklerotiske plakk på veggene sine.

Hovedårsakene til utviklingen av aterosklerose av karoten arterier er:

 1. Dårlige vaner, som er røyktobak og drikker alkohol.
 2. Arteriell hypertensjon.
 3. Dysfunksjon av organene med intern sekresjon.
 4. Ulike patologier av fettmetabolismen (i første omgang er fedme).
 5. Unøyaktigheter i kostholdet, brudd på et foreskrevet diett.
 6. Ufordelaktig genetisk plassering.
 7. Hyppig nervebelastning.
 8. Hypodinami, det vil si mangelfull fysisk aktivitet.
 9. Noen tidligere overførte smittsomme patologier.
 10. Forstyrrelser i immunsystemet (samt enkelte autoimmune patologier).
 11. Diabetes mellitus. En slik sykdom påvirker fettmetabolismen negativt, som et resultat av at kroppen behandler fett dårlig.
 12. Et økt nivå av "dårlig" kolesterol, triglyserider i blodet bidrar også til intensiv deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i karoten arterier.

Vanligvis virker ovennevnte årsaker på kroppen i et kompleks. På grunn av dette øker sannsynligheten for å utvikle aterosklerose ytterligere.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg på grunn av en aneurisme av halspulsåren eller dysplasi.

Karakteristiske tegn på sykdommen

Aterosklerotisk lesjon av nakkekarene er farlig fordi i de tidlige stadier ingenting viser seg, gir ikke klart uttrykte tegn. Og legen oppdager sykdommen ofte, selv når nederlaget i de indre karotisarteriene har nådd et utpreget nivå.

Men likevel er det en rekke tegn på hvilke det er mulig å mistenke seg selv sykdom og i tide for å ta kontakt med legen.

I de tidlige stadier må altså iskemiske angrep varsles, som imidlertid raskt går forbi. Symptomer på slike angrep:

 • prikkende følelse eller følelsesløshet i kroppen;
 • kløe i lemmer;
 • følelse av stupor;
 • taleforringelse (det blir uleselig);
 • synsforstyrrelse i ett øye;
 • tap av følsomhet av ett lem.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir denne symptomatien mer og mer levende, og forbigående angrep varer lenger. Dette er et sikkert tegn på at du må gå til legen så snart som mulig.

Vi legger spesiell oppmerksomhet til leserne om at symptomene ovenfor er en harbinger av et slag. Dette viser igjen at legen trenger hjelp så snart som mulig!

Alternativer for utviklingen av sykdom

Som allerede nevnt er den farligste komplikasjonen for atherosklerose et slag. Det er slike varianter av utviklingen av sykdommen når arteriene er blokkert av aterosklerotiske plakk:

 • Progressiv reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod til hjernen.
 • Ruptur av aterosklerotiske plakk. I dette tilfellet kan de spre med blod inn i mindre fartøy. Så det er en blokkering av normal blodtilførsel av et bestemt område av hjernen, på grunn av det som dør.
 • Blokkering av blodstrømmen med blodpropp (trombose). Dette skyldes det faktum at blodplater akkumuleres i blodet på grunn av brudd på plakkene. De forener og danner blodpropp. Hvis den er stor, bremser den blodstrømmen, noe som forårsaker apopleksi.

Diagnostiske funksjoner

 • For å få en diagnose er det nødvendig med en grundig undersøkelse av pasienten. Først etter en tilstrekkelig undersøkelse kan den riktige behandlingen av karoten arteriell aterosklerose foreskrives. Diagnosen begynner med en anamnese. Legen må etablere risikofaktorene for sykdommen.
 • Det er viktig å etablere auskultasjon (lytting) av karoten arterier.
 • Det er nødvendig å måle blodtrykket, fordi økte indekser av tonometeren kan indikere brudd i karoten arterier.
 • Obligatorisk ultralyd med Doppler-skanning av blodkar er også obligatorisk. Denne undersøkelsesmetoden er helt sikker og smertefri og lar deg nøye opprette diagnosen.

Ved tvilsomme resultater av undersøkelsen må pasienten foreskrive slike typer diagnostikk som:

 1. Datatomografi (CT). Det gjør det mulig å bestemme strukturen av arteriene nøyaktig. CT utføres nødvendigvis med bruk av kontrastmedium.
 2. Magnetisk resonanstomografi.
 3. Angiografi utføres nødvendigvis ved bruk av spesielle kontrastmidler. På grunn av risikoen for å separere den aterosklerotiske plakk, er denne typen diagnose sjelden brukt nå.

Prinsipper for terapi

Det bør bemerkes at bare kompleks behandling gjør det mulig å normalisere tilstanden til arteriene. Og du bør starte det så snart som mulig.

Behandling med folkemessige rettsmidler, som regel, gir ikke de forventede resultatene. Samtidig er verdifull tid gått tapt, og i stedet for lettelse er det en markert forverring av patologien.

Først av alt må du justere strømmen. Kostholdet forbyder bruk av slike matvarer som:

 • røkt mat;
 • fett;
 • fet mat;
 • soda;
 • alkohol;
 • kaffe og sterk te;
 • brød laget av mel av høyeste kvalitet;
 • søtsaker.

Menyen skal ha flere friske grønnsaker, frukt, dampede retter.

Medisinsk terapi er også obligatorisk:

 1. Medisiner som fjerner symptomene på aterosklerose blir brukt.
 2. Vanligvis er pasienten foreskrevet medisiner som senker blodtrykket. Behovet for avtale bør veies.
 3. Det er svært viktig å ta midler for å senke nivået av kolesterol i blodet. De bidrar til en reduksjon i intensiteten av deponering av aterosklerotiske plakk på veggene på karene.
 4. Parallelt brukes narkotika til å normalisere metabolisme, generell styrking av blodårene.
 5. Noen ganger kan en lege foreskrive pasienten inntak av en liten mengde acetylsalisylsyre for å forhindre dannelse av blodpropper. Slike behandlinger bør utføres i lang tid. Det konstante inntaket av aspirin fremmer noe normalisering av blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for farlige komplikasjoner.

Kategorisk kontraindisert selvbehandling av aterosklerose! Det kan føre til ekstremt farlige konsekvenser.

Kirurgisk inngrep

Hvis de ovennevnte konservative behandlingsmetoder ikke gir de forventede resultatene, vurderes spørsmålet om kirurgisk behandling. For dette kan legen foreskrive følgende typer operasjoner:

 1. Carotid endarterektomi. Vanligvis utføres det med generell anestesi. Etter at legen har gjort et lite snitt, blir plakkene fjernet.
 2. Ballongangioplastikk utføres i de tilfellene når endarterektomi er kontraindisert. Denne operasjonen er også berettiget i tilfelle at den aterosklerotiske plakk er i et fjernt sted. Denne inngripen kan også utføres under lokalbedøvelse.
 3. Stenting er at arterien er punktert i lår- eller skulderområdet. I lumen av karoten arterien blir en stent satt inn - et lite metallapparat. Det ekspanderer fartøyets lumen og muliggjør normal blodgass.

Angioplastikk er i dag en relativt ny behandlingsmetode. Hans innflytelse på karene og på kroppen som helhet er fortsatt gjenstand for forsiktig forskning. Men hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner, viser disse operasjonene seg å være effektive.

Om nasjonal behandling og forebygging av sykdommer

Bare etterlevelse av et spesielt diett er begrunnet bare i de tidlige stadier. I tillegg til å bytte til et sparsomt kosthold, vil det være svært nyttig å implementere slike anbefalinger:

 1. Spis opptil 1 kg kirsebær per dag (det er bedre å drikke dem med melk).
 2. Det er nyttig å spise solbær, plomme, aubergine, vannmelon.
 3. Sukker kan forbrukes, men bare i svært begrensede mengder.
 4. Menyen skal ha mer hvitløk og løk.
 5. I stedet for den vanlige svart teen, bør man drikke drikker fra bladene av solbær, jordbær, blåbær, tørket frukt.
 6. Hjelp til å fjerne "dårlige" kolesterol valnøtter, mais og olivenolje.
 7. Normaliser trykket av dekk og te fra melissa, hagtorn.

Slike terapeutiske tiltak er bare relevante hvis sykdommen ikke har gått langt. Hvis det var behov for kirurgisk operasjon, må det gjøres så snart som mulig.

Blant forebyggende tiltak er det nødvendig å tildele slik:

 • umiddelbar opphør av røyking og bruk av alkohol
 • fysisk trening;
 • diettoverholdelse
 • normalisering av kroppsvekt;
 • overvåking av blodtrykk og blodsukker.

Det er mye lettere å hindre en slik patologi enn å behandle den. I mange tilfeller anbefales kirurgisk inngrep for å gjenopprette normal blodsirkulasjon.

Les Mer Om Fartøyene