Kardiovaskulær aterosklerose

Aterosklerotisk hjertesykdom (atherosclerosis av koronarkarene) - er utseendet på veggene av koronararteriene på grunn av kolesterol plaques på lipidmetabolismeforstyrrelser.

Aterosklerose er hovedårsaken til utviklingen av alvorlige akutte og kroniske hjertesykdommer. Plaques kan begrense lumen i blodårene, tette dem, sårdannelse, og dermed forstyrre normal blodsirkulasjon. Konstruksjonen av fartøyet, inkludert, oppstår under påvirkning av bindevev som sprer seg i plakkene og avsetningen av kalsiumsalter.

Hvordan utvikler atherosklerose?

Røyking er en av hovedårsakene til atherosklerose.

Aterosklerose kan utvikle seg på ulike kar - hjerte, hjerne, i ekstremiteter, aorta.

Arteriosklerotisk hjertelidelse - koronarsykdom er i strid med hemodynamikk, blodsirkulasjon, oksygen infarkt, forårsaker cardio. Deretter blir hjerterytmen forstyrret, utilstrekkelig blodtilførsel av kroppen utvikler seg. Aterosklerose av koronarbeinene er hovedårsaken til utviklingen av koronar hjertesykdom, og i tilfelle komplikasjoner, myokardinfarkt.

Det er en rekke faktorer som akselererer utbruddet av aterosklerose i hjerteskjoldene:

 • Arvelige hjerte- og endokrine patologier
 • Fedme, et overskudd av kolesterol (animalsk fett) i kosten
 • Betydende psykisk og fysisk stress, stress
 • røyke

Aterosklerotisk hjertesykdom ikke bare påvirker koronararteriene, men også aorta. Patologi av aorta kan være asymptomatiske, men i de fleste tilfeller er det smertefulle angrep av bryst og mage (undertrykkende smerte, stikking), dyspné, økt blodtrykk, svimmelhet, angina.

symptomer

Aterosklerose i kranspulsårene fører til en konstant oksygen sult av hjertemuskelen.

Så, de viktigste manifestasjonene av aterosklerose i hjertekarene er stenokardi og iskemisk sykdom, som kan bli komplisert ved hjerteinfarkt og kardiosklerose.

Symptomer på hjerteinfarkt ligner på angina pectoris angrep, men lengre, med alvorlig smerte og kortpustethet, som ikke stopper under påvirkning av nitroglyserin. Med hjerteinfarkt utvikler hjertesykdom svært raskt, så det er nødvendig med akutt sykehusinnleggelse.

Kardiosklerose forårsaker også hjertesvikt, men dette skjer gradvis og ledsages av alvorlig kortpustethet, hevelse, bevissthetstap.

diagnostikk

En pålitelig vurdering av fartøyets tilstand kan gjøres mulig ved hjelp av følgende diagnostiske metoder:

 • Blodprøve.
 • EKG.
 • Ekkokardiografi.
 • Røntgenundersøkelse av brystet.
 • Magnetic resonance imaging.
 • Datatomografi.
 • Stresstesting for motstand mot fysisk aktivitet.
 • Angiografi.

Basert på dine klager og symptomer, så vel som evnen til det medisinske senteret, vil legen hente de nødvendige forskningsmetodene for deg. Spør legen din hvordan den spesifikke diagnostiske prosedyren går, og hvilke bivirkninger som kan oppstå.

komplikasjoner

Hvis du ikke foretar noen tiltak, forårsaker atherosklerose en alvorlig innsnevring av arterienes lumen, som forårsaker kronisk sult av organer og vev. Allerede i seg selv er det skadelig og farlig i det lange løp. I tillegg kan akutt blodtilførselsmangel forekomme, noe som skyldes en blodpropp som tette fartøyet. Aterosklerose er en av de vanligste årsakene til hjerteinfarkt og hjerneslag.

forebygging

Aterosklerose i hjertesykdommene er en progressiv sykdom, men endring av livsstilen kan forhindre videre utvikling av aterosklerose. Ifølge statistikken er følgende 9 risikofaktorer skyldige i 9 av 10 tilfeller av hjerteinfarkt:

Kosthold er grunnlaget for forebygging og behandling av aterosklerose.

 • Røyking.
 • Fedme.
 • Psyko-emosjonell overbelastning.
 • Overdreven forbruk av alkoholholdige drikker.
 • Diabetes mellitus.
 • Lav fysisk aktivitet.
 • Mangel på frukt og grønnsaker i kostholdet.
 • Forhøyet kolesterol.
 • Arteriell hypertensjon.

Heldigvis kan vi i varierende grad påvirke hver av disse faktorene. Fra røyking, og generelt bruk av nikotin i hvilken som helst form, bør overlates helt. Problemet med overvekt og hypodynami er løst ved morgenøvelser og turer. I vår tid er overflod av en rekke frukt og grønnsaker ikke vanskelig å hente de som du liker. Gjennomføring av alle tidligere anbefalinger øker automatisk stressmotstanden og reduserer behovet for alkohol, og kommer deretter tilbake til normalt og blodtrykket.

Hvis du allerede har opplevd et hjerteinfarkt eller har stor sannsynlighet for å utvikle det, bør blodfortynnere brukes, noe som vil beskytte deg mot dannelsen av en trombose. Spør legen din om å foreskrive deg litt medisin, oftest er det en vanlig aspirin i svært små doser.

behandling

Når aterosklerose i hjertet ikke kan forsinke behandlingen, fordi de første aterosklerotiske endringene kan helbredes helt.

Først av alt bør pasienten normalisere kolesterolet i blodet. Deretter følger forebygging av progressjon av aterosklerose og forbedring av blodsirkulasjonen i de berørte vev og organer. Det første og viktigste terapeutiske tiltaket er korreksjonen av livsstil - normalisering av kroppsvekt, diett med begrenset dyrefett, avslag fra alkohol og tobakk, fullstendig hvile.

Aterosklerotisk hjertesykdom - en ganske vanlig sykdom som fører til fatale komplikasjoner, så det er veldig viktig, spesielt for folk etter 35 år, er forebygging av sykdom - sunn livsstil, vektkontroll, regelmessig rengjøring av kroppen (ved hjelp enterosorption, fjerner giftstoffer gjennom fordøyelseskanalen).

Bruk også medisinsk behandling - medisiner for å redusere kolesterol, eliminere stenokardieangrep, normalisere blodsirkulasjonen. I noen tilfeller brukes kirurgisk fjerning av vaskulære steder med en alvorlig aterosklerotisk lesjon.

Kirurgisk behandling

Metoder for kirurgisk behandling av koronar aterosklerose er rettet mot normalisering av blodtilførselen til hjertet. Operasjoner utnevnes på forespørsel fra pasienten eller, som en lege anbefaling, med alvorlig skade på hjertets blodkar.

Koronar angioplastikk (stenting, ballongdannelse)

Denne typen behandling gjenoppretter normal blodstrøm til de berørte pasientene aterosklerose.

Ved hjelp av et kateter, gjennomført gjennom arterien i lysken eller armen til de berørte karene, blir disse karene utvidet til deres fysiologiske norm.

Utvidelse utføres ved hjelp av en spesiell ballong eller metoden for å installere et metallnett (stent).

Stenting effektivitet er høyere enn ballooning. Operasjonen utføres under lokalbedøvelse.

Aortokoronær bypassoperasjon

Radikal behandlingsmetode, som tilbyr å gjenopprette den normale blodtilførselen til hjertet ved å skape nye måter (shunts) for blodstrømmen.

Dette er en alvorlig operasjon på det åpne hjertet gjennom et dissekert sternum. Arterier eller vener av pasienten brukes som shunts.

Det antas at arterier er mer foretrukket (lengre liv). Imidlertid er det vanligvis benene på beina som er de mest rene, mindre påvirket av aterosklerose.

outlook

Eliminering av risikofaktorer, normalisering av livsstil og riktig ernæring kan redusere utviklingen av aterosklerose så mye at du aldri kommer til å huske dette i livet ditt. Avslag på behandling og anbefalinger, kan svært raskt føre til alvorlige konsekvenser når aterosklerose i hjertesykdommene vil direkte true pasientens liv.

Behage, behandle denne sykdommen og dens behandling så alvorlig som mulig. Hvis du klarte å fange aterosklerose i begynnelsen av utviklingen - anser dette for en stor suksess og ikke glipp av sjansen til et sunt liv.

Aterosklerose av hjertets hjerteskjermer

Den mest fryktelige fienden til enhver innbygger på planeten er over 50 år gammel, fienden er lumsk og overtar uventet og endrer livet en gang for alle. Fienden du trenger å vite personlig. Møt - aterosklerose i kranspulsårene.

Virkelig skremmende data er gitt av medisinsk statistikk - hver andre død i verden oppstår på grunn av hjertesykdom. Årsaken til dette er aterosklerose i kranspulsårene. Det har alltid vært slik, unntatt tidspunktene for totalt militære slag. Den sørgeligste tingen er at fra år til år endres disse indikasjonene til verre. Dette er til tross for at medisinen fortsetter å utvikles, regionale vaskulære sentre er åpnet, designet for å løse den nåværende situasjonen, nye medisiner blir produsert. La oss prøve å finne ut hva slags sykdom dette er og hvordan å beseire det.

Med en betydelig innsnevring av arteriene og arteriolene (de minste blodkarene) i hjertet, deres nederlag ved atherosklerotisk prosess, gjør hjertet sitt verre og verre. I hvilemodus er smerten oftest ikke forstyrret, men når man går, løper, løfter vekter eller sterke følelser, begynner hjertet å jobbe raskere. Det er da pasienten har en karakteristisk smerte. Som regel klager en person på sensasjonens komprimerende natur, som ligner følelsen av tyngde, peker mot midten av brystet eller på venstre side. I ro, passerer smerten. En slik tilstand i medisin kalles angina pectoris. I mer alvorlige tilfeller, når aterosklerose av hjertets kransbeholdere er enda mer vanlig, oppstår lignende smerter selv med den minste bevegelsen.

Hvorfor har hjertet mitt vondt?

I begynnelsen av sykdommen føles en person vanligvis ikke syk - han har ikke klager, ubehagelige opplevelser. I lang tid går aterosklerose av hjertets hjerteslag i smertefritt uten å la seg få vite det. Som regel, med økende aterosklerotisk plakk og bulging den inn i lumen av fartøyet, vises de første symptomene. Fartøyet, som leverer blod til hjertemuskelen, blir smal. Blod gjennom det kommer verre. Det er mangel på oksygen, og hjertet begynner å takle dårlig med lasten. Kroppen lider grovt av en underernæring. I medisin er det et kjent uttrykk "smerte i hjertet er hans rop om hjelp."

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Utvikling av sykdommen

Angina pectoris er en sykdom som kan plage en person i mange år. Men sykdommen utvikler oftere. Hvis du ikke gir riktig oppmerksomhet til behandlingen, fortsetter atherosklerosen å vokse og et hjerteinfarkt utvikler seg.

På molekylært nivå er årsaken til hjerteinfarkt stenosering av kranspulsartherreklerose. Det er et stort, totalt nederlag av hjertets fartøy. Det er omtrent så - et deksel på plakk er ødelagt, og til en væskekjerne begynner å "holde" partikler av et blod og skape en blodpropp. Og uten at den smale fartøyet lukkes helt. I lumen av hans betennelse begynner. Og i den delen av muskelen som ble levert fra dette fartøyet, oppstår en katastrofe. Etter å ha sluttet å få mat, dør muskelen. På dette punktet føler pasienten en skarp, utålelig smerte i brystet, frykt, dyspnø kan oppstå. Det er dette øyeblikket som er kritisk for livet. Noen overlever, noen gjør det ikke. Det avhenger først og fremst av hvor omfattende sone i nederlaget er. Selvfølgelig spiller alderen, pasientens tilstand og andre kroniske sykdommer en rolle.

Hvordan å kjempe

Det aller første spørsmålet fra pasientene er om det er mulig å kurere aterosklerose. Absolutt ikke. Det er ingen slik medisin som vil forårsake en omvendt utvikling av prosessen, en reduksjon eller forsvunnelse av plakkene. Behandlingen er å stabilisere situasjonen. Senk veksten av aterosklerose, og i det mest heldige tilfellet stopper helt. Ideelt sett bør du tenke på dette før symptomene begynner. Men senere blir det bokstavelig talt en viktig nødvendighet.

Uansett hvor trivielt det høres, men du bør begynne med en endring i livsstilen din. Nemlig, med riktig ernæring. Fett, som er en del av plakk, kommer for det meste fra de fettene vi spiser. Det bør huskes at bare "animalsk fett" anses "skyldig" i dannelsen av aterosklerose - de er de som er farlige. Vegetabilsk fett forårsaker ikke veksten av aterosklerose. Smør, krem, fett kjøtt - disse er produktene som må være strengt begrenset. Tvert imot, grønnsaker, frukt, frokostblandinger - produktene er ekstremt nyttige. Deres innhold bør utgjøre det meste av dietten. Vegetabilske oljer får stor oppmerksomhet, de trenger å erstatte smør så mye som mulig.

I tillegg til ernæring er metabolismen av stor betydning. En person med økt kroppsvekt er langt mer utsatt for å utvikle iskemisk hjertesykdom. I tillegg øker tendensen til aterosklerose diabetes mellitus, spesielt dårlig behandlet, med høyt blodsukker.

Et betydelig bidrag til forekomsten av arvelighet. Aterosklerose av aorta og kranspulsårene kan utvikle seg selv i ung alder og fortsette veldig aggressivt dersom pasienten har en genetisk predisponering. Identifiser det kan være tester som viser innholdet av totalt kolesterol og dets fraksjoner i blodet. Faktum er at en av typer blodfett er den farligste. Derfor er det svært viktig å gjøre en detaljert analyse. Med et alvorlig brudd på lipidmetabolismen, er det en økning i "dårlig" kolesterol - LDL (mer enn 3) og en økning i totalt kolesterol (mer enn 5).

medisinering

Det finnes medisiner som kan påvirke metabolismen av fett. De kalles statiner, og undertrykker økningen i "dårlig" kolesterol, noe som forårsaker veksten av aterosklerose. Statiner reduserer også det totale innholdet av blodkolesterol. Ifølge enkelte vitenskapelige data kan disse stoffene til og med redusere størrelsen på aterosklerotiske plakk, men det er ikke verdt å regne med.

Avtalen og utvelgelsen av en dose av slike legemidler skal bare gjøres av en lege. Som alle andre medisiner har de flere bivirkninger, for eksempel påvirker leverfunksjonen. Av denne grunn utnevnes de strengt i henhold til indikasjonene, med fokus på analyse og alvorlighetsgrad av sykdommen. Tidlig å ta statiner i passende doser er en av de mest effektive måtene for å forhindre atherosklerose.

drift

Det ser ut til at størrelsen på de berørte karene med iskemisk hjertesykdom er ganske liten for operasjonen. Men heldigvis kan moderne medisin selv gjøre dette. Ved alvorlig angina eller akutt infarkt utføres en spesiell intervensjon - koronar angiografi. En mikroskopisk sensor settes inn i hjertets kar og kontrast innføres. Under en stor økning kan leger se hvor blodstrømmen er vanskelig og rette problemet. En spesiell ballong utvider stedet for innsnevring og etablerer en stentliknende struktur i form av et rutenett, som forstørrer lumen. Denne operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Og bryståpningen er ikke nødvendig, bare en liten punktering på armen eller låret.

Stenting kan ses som frelse, om ikke for en ting. Beholderne som intervensjonen skjedde på, er igjen berørt av aterosklerose, med mindre du tar statiner og en rekke andre medisiner. Etter operasjonen er pasienten bare nødt til å drikke medisiner for livet, i henhold til en bestemt ordning.

Oppsummering, vi kan si at aterosklerose er virkelig nummer én fiende. Men etter å ha sett det fra alle sider, kan vi vellykket avvise angrep. Det viktigste er å handle i tide og rimelig.

Aterosklerose av hjertets hjertearterier

Patologi av kranspulsårene

Hjertesykdommer - Heart-Disease.ru - 2007

Koronar aterosklerose er koronars nederlag, nærer hjertet, arteriene, hvor deres lumen smalker, og blodtilførselen av hjertet reduseres.

Aterosklerose er en komplisert, flertrinns patologisk prosess, treffer det indre skall (intima) av store og mellom arterier kaliber. Intima omfatter et tynt lag av bindevev og avgrenset fra muskulære arterier skall (media), den indre elastisk membran og av lumen - et monolag av endotelceller som danner sammenhengende glatt, ikke-klebende overflate. Endotelet virker som en semipermeabel membran, som på den ene side, er en barriere mellom blodet og beholderveggen, og på den annen side - gir den nødvendige utveksling av molekyler mellom dem. På endotele flatene er spesialisert reseptorer for forskjellige makromolekyler, særlig til lipoproteiner med lav densitet. Endotelet utskiller en rekke av vasoaktive substanser (endotelin, prostacyklin, nitrogenoksid), og faktorer av koagulering og antikoagulerende systemer, og dermed spiller en nøkkelrolle i reguleringen av vaskulær tone, blodstrøm og blodkoagulering.

For tiden anses aterosklerose som en reaksjon på skade på vaskulærveggen (primært - endotelet). Ved å skade menes ikke en mekanisk skade av endotelet, og dens dysfunksjon, som er manifestert ved øket permeabilitet. Som den viktigste skadelige faktoren er hyperkolesterolemi.

Generelt er aterosklerose en prosess som er kjennetegnet regularitet som er særegen for eventuelle betennelser: effektene som skader faktor (low density lipoprotein som har passert gjennom endotelet av fartøyet, hvor de ble oksidert), cellulær infiltrasjon, fagocytose og dannelse av bindevev.

Infiltrering skjer i sirkulerende blodmonocytter som omformer til makrofager, tok sikte på å fange opp oksidering med lav tetthet lipoproteiner og deres påfølgende ødeleggelse. Så på vegger av fartøyet dannet lipidbånd - skumceller, dannet fra makrofager med akkumulerte kolesterolestere.

Senere, rundt sonen av akkumulering av lipider, utvikler bindevev og fibrotiske aterosklerotiske plakkformer.

Aterosklerose i kranspulsårene manifesterer seg ikke umiddelbart umiddelbart. Ofte sykdommen er symptomfri i mange år påvirker hjertet og blodårene, og hvis de ikke utføres riktig diagnose og behandling, som fører til angina, hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvikt.

I de fleste tilfeller, i nærvær av symptomer på hjertesykdom, fører diagnosen av sykdommen ikke til vanskeligheter. Den bruker teknikker som for eksempel EKG, den daglige EKG-overvåkning, ekkokardiografi, radionuklid-studier, prøver med fysisk trening (sykkel ergometry og tredemølletest).

Men med diagnosen sykdommen i de tidlige stadiene, før symptomene begynner, er situasjonen annerledes.

Tidlig påvisning av koronar hjerte aterosklerose blitt mulig etter at de beregnede tomografiteknikker til meget korte seksjoner for å motta Simulatorer katodestråle-tomografi og Multispiral computertomografi. En egenskap ved disse metodene er muligheten til å skaffe bilder av koronararteriekalkning. Studien totalt tar bare 5-10 minutter, og tiden for direkte datainnsamling er 30-40 sekunder (en pusteholding). Slike studier er ikke byrdefulle for pasienten, krever ikke spesiell forberedelse og trening. Resultatene av studien er ikke avhengig av pasientens kjønn og hans fysiske form.

Å GJØRE EN ANSØKNING OM BEHANDLING

Årsaker til koronar aterosklerose og metoder for behandling

Mange vet at ved åreforkalkning setter kolesterolplakkene seg på veggene i blodårene, noe som gradvis reduserer lumen på dette fartøyet. Aterosklerose i kranspulsårene er den samme prosessen, men det skjer allerede i kranspulsårene, på grunn av at utilstrekkelig blod tilføres til hjertemuskelen. Hva er årsakene til denne tilstanden?

Årsaker til blokkering av blodårer

Aterosklerose i hjertekarene kan utvikles på grunn av interne og eksterne årsaker. Hvis du grundig beregner alle grunnene, kan det være omtrent 200 av dem. De vanligste blant dem er følgende:

 • hypertensjon;
 • forhøyet kolesterol (kolesterol er hovedkomponenten av plakk som legger seg på arterieveggene);
 • røyking (tobakkrøyk inneholder stoffer som ødelegger veggene i blodårene og akselererer utviklingen av aterosklerose);
 • stillesittende livsstil;
 • overflødig vekt.

Den viktigste årsaken til sykdommen er høyt kolesterol

Dette er bare noen eksempler. Det er en arvelig årsak til årsakene når innholdet i forskjellige lipidgrupper i plasmaet reduseres. Arvelig natur inkluderer også negative spisevaner, som inkluderer forbruk av animalsk fett og matvarer som inneholder store mengder kolesterol.

Hvis en person forstår at noen av disse forutsetningene er til stede i sitt liv, må han være forsiktig og mer forsiktig med sin helse. I tillegg er det viktig å identifisere sykdomsutbruddet i tide.

Symptomer på sykdommen

Aterosklerose i kranspulsårene er preget av symptomer som ikke alltid induserer en person til å umiddelbart konsultere en lege. Disse tegnene kan maskeres for andre sykdommer. Det er veldig viktig å identifisere dem så snart som mulig og søke hjelp. Symptomer kan være som følger:

Brystsmerter er en anledning til å konsultere en lege

smerte i brystet, å trykke eller brenne, kan gi i ryggen eller venstre skulder;

 • kortpustethet, spesielt tydelig ved begynnelsen av smerte, noen ganger på grunn av mangel på luft en person ikke kan ligge, fordi denne følelsen forverres av denne situasjon i en slik grad at personen ikke kan puste i det hele tatt;
 • svimmelhet;
 • kvalme;
 • oppkast.
 • Tilsynelatende manifesterer aterosklerose seg i tegn som er karakteristisk for IHD, angina, hjerteinfarkt og kardiosklerose. Følgelig må du forestille deg hvordan disse sykdommene manifesterer seg. For eksempel med myokardinfarkt observeres alvorlige brystsmerter, som ligner angina pectoris, men passerer ikke etter nitroglyserin. Tap av bevissthet og manifestasjoner av hjertesvikt er også mulig. Med kardiosklerose, ødemer og dyspnø vises.

  Om lag halvparten av pasientene før de har et hjerteinfarkt, opplever noen av disse symptomene, men vær ikke oppmerksom på dem. Vi må ikke glemme at aterosklerose i kranspulsårene ikke kan manifestere seg i lang tid, derfor er det nødvendig å regelmessig undersøkes, spesielt for de som er i risikosonen.

  Diagnostiske metoder

  Siden hjertesårets arteriosklerose ofte ledsages av symptomer på IHD, forårsaker diagnosen ikke vanskeligheter. Flere metoder brukes til å etablere en nøyaktig diagnose.

  Enheten for daglig overvåking av EKG

  EKG, daglig EKG-overvåking;

 • ekkokardiografi;
 • veloergometri, tredemølle test;
 • radionuklidstudier;
 • datatomografi;
 • multispiral CT;
 • elektronstråle tomografi.
 • Det er ingen tvil om at en detaljert historie om pasienten om hans tilstand er svært viktig. Det er viktig å liste alle symptomene, selv de som virker ubetydelige. Dette vil bidra til å fremkalle sykdommer som er forbundet med aterosklerose og gjøre en nøyaktig diagnose, som hele behandlingsretningen vil avhenge av.

  behandling

  På mange måter er behandlingen avhengig av atferosklerose. Hvis sykdommen har dukket opp i tide, da i begynnelsen av utviklingen kan det være nok å bruke medisiner som senker nivået av kolesterol. Det er også svært viktig å endre livsstilen, som inkluderer reduksjon av stressende situasjoner, moderat trening og diett.

  Hvis det ved undersøkelsen blir klart at disse metodene ikke er nok, kan det gjøres en beslutning om å utvide den del av fartøyet som er redusert på grunn av patologi, på en annen måte kalles stentimplantasjonen. Det kan også være nødvendig med shunting, noe som innebærer å skape en ekstra bane som omgår det berørte området av hjertet. Koronar arterie bypass grafting utføres hvis det er en betydelig innsnevring av hovedartarien som fører til hjertet.

  Det er nødvendig å forstå følgende: Hvis en bypass er foreskrevet, betyr det at det ikke er noen annen vei ut. I dette tilfellet kan lumen av arterien bli innsnevret med 75 prosent. I enkelte medisinske institusjoner kan det foreslås shunting hvis pasienten allerede har hatt hjerteinfarkt. Denne operasjonen utføres under generell anestesi.

  I alle fall kan du ikke engasjere seg i selvstendig behandling. Kun legen vil kunne foreskrive nødvendig medisinering eller kirurgisk inngrep. Imidlertid vil disse metodene være lite brukt hvis du ikke holder på en diett og ikke fører til en aktiv livsstil.

  Riktig ernæring er det første trinnet til et møte med god helse

  Aterosklerose av koronarbeholdere liker usunn mat, så du trenger ikke å mate den. Det er bedre å spise mer frukt og grønnsaker, fordi de inneholder mye kalium, fiber, folsyre og vitaminer. De inneholder heller ikke kolesterol og en stor mengde kalorier og fett, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerose. Det anbefales at du bruker meieriprodukter, fordi de inneholder nyttige elementer. Spred ikke dette rådet til smør og rømme.

  Hvis du konsulterer en lege, kan du bruke metodene for tradisjonell medisin. For eksempel kan hvitløk være veldig nyttig, siden det hemmer dannelsen av kolesterolplakk. Men du må være forsiktig, fordi noen mennesker kan forårsake sterke hjertebank. Slike personer rådes på apoteket for å kjøpe medisiner basert på hvitløk.

  Noen av de nevnte behandlingsmetodene er inkludert i forebygging av aterosklerose. Å snakke generelt er viktig for forebygging for å lede en sunn livsstil.

  Forebyggende tiltak

  Aterosklerose av koronarfartøy liker spesielt de som ikke følger seg selv. Hvordan kan dette unngås?

  Aktiv livsstil er din levetid

  Vårt hjerte elsker og setter pris på når det er forsiktig behandlet med det, som omfatter omsorg for fartøyene som hjelper det til å fungere. Det er bedre nå å gjøre alt for å holde meg i form, enn å løpe etterpå til leger på jakt etter den nødvendige behandlingen.

  Koronar aterosklerose

  IHD - iskemisk hjertesykdom - BEHANDLING FOR BORDEN - Heart-attack.ru - 2008

  aterosklerose Er en gradvis prosess der kolesterolplakkene (akkumuleringer) går på veggene i arteriene. Kolesterolplakkene forårsaker komprimering av arterieveggene og innsnevring av den indre kanalen i arterien (lumen). Arterier redusert på grunn av atherosklerose, kan ikke levere nok blod for å opprettholde normal funksjon av kroppsdelene de leverer. For eksempel forårsaker aterosklerose i arteriene en nedgang i blodstrømmen til beina.

  Redusert blodgass i bena kan henholdsvis forårsake smerter i beina når du går eller gjør øvelser, trofasår, lengre helbredelse av sår på beina. Aterosklerose av arteriene som leverer blod til hjernen kan føre til vaskulær demens (mental forringelse på grunn av langvarig gradvis dø hjernevev) eller et slag (plutselig død av hjernevev).

  I mange mennesker kan aterosklerose forblir latent (uten manifestasjoner av symptomer eller helseproblemer) i mange år eller til og med tiår. Aterosklerose kan utvikle seg, begynner med ungdomsårene, men alle symptomer og helseproblemer opptrer vanligvis allerede i løpet av modenheten, når arteriene allerede er innsnevret betydelig.

  Sigarett røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes mellitus kan akselerere aterosklerose og føre til tidligere angrep av symptomer og komplikasjoner, spesielt hos personer som har hatt tilfeller av aterosklerose i tidlig alder i familiens historie.

  Koronar aterosklerose (eller kranspulsårene) betegner atherosklerose, noe som forårsaker komprimering og innsnevring av koronararteriene. Sykdommer som skyldes en nedgang i blodstrømmen til hjertemuskelen på grunn av koronar aterosklerose kalles koronar hjertesykdommer (CBC).

  Koronar hjertesykdom De omfatter:

 • hjerteinfarkt,
 • plutselig død,
 • brystsmerter (angina),
 • unormale hjerterytmer
 • Hjertesvikt på grunn av svekkelse av hjertemuskelen.

  Hvordan manifesterer koronar aterosklerose seg og sin behandling?

  Aterosklerose i kranspulsårene er en alvorlig nok sykdom som kan forårsake død, siden kranspulsårene er de viktigste blodkarene som leverer hjertet. De er tortuous, og deres diameter er liten, så her forekommer ofte avsetning av kolesterolplakk. I dette tilfellet mister fartøyets vegger sin elastisitet og senere sårdannelse.

  Sykdommen rammer oftest mennesker eldre enn 45 år, men i noen tilfeller kan aterosklerotiske endringer oppdages hos personer under 30 år.

  Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen

  Aterosklerose av hjertets hjertekaronier kan provoseres av følgende faktorer:

  1. En utilstrekkelig diett, der for mye skadelig kolesterol dannes i menneskekroppen.
  2. Skadelige vaner, som å røyke eller drikke alkohol.
  3. Arvelig disposisjon.
  4. Kronisk stress eller depressiv tilstand.
  5. Naturlig aldring av kropp og kjønn. Ofte blir det observert en sykdom hos menn, hvis alder er over 40 år.
  6. Mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet.
  7. Metabolske sykdommer.
  8. Sykdommer i det endokrine systemet (ofte koronar aterosklerose blir en følgesvenn av diabetes mellitus).
  9. Hypertensjon, der trykket stiger over 140/90 mm Hg.

  Symptomer på sykdommen

  På første stadium manifesterer sykdommen seg ikke på noen måte, og det kan bare oppdages ved undersøkelse. I fremtiden utvikler pasienten ustabil angina.

  Symptomer på kranspuls aterosklerose:

  1. Å trykke eller brennende smerter i brystet, gir til venstre skulder eller rygg.
  2. Smertefulle opplevelser intensiverer etter spenning eller fysisk stress og varer ikke mer enn en kvart time, mens normaliseringen av pasientens tilstand forsvinner alene.
  3. Du kan kvitte seg med anfall med Nitroglycerin.
  4. Hvis pasienten er i horisontal stilling, har han kortpustethet.
  5. Angina pectoris kan være ledsaget av svimmelhet, cephalalgia, kvalme.

  Avhengig av angina klassen, virker det både med sterk fysisk anstrengelse, og i ro og etter minimal aktivitet.

  Vanlige tegn på atherosklerose inkluderer rask aldring av pasienten. Hans hud blir fortynnet og tørr, turgoren av vev er ødelagt, og arteriene på bøyningsflatene og templene ser svingete ut.

  Hvordan sykdommen er diagnostisert

  For å diagnostisere koronar aterosklerose samles anamnesis, og den faktiske og normative kroppsmasseindeksen bestemmes, og blodtrykket måles også. Det er også nødvendig å donere blod for sukker og kolesterol.

  Metoder for å diagnostisere sykdommen inkluderer:

  • Ultralydsundersøkelse av hjertet.
  • Elektrokardiogram (grafisk registrering av hjertefunksjon og pulsering av hjertemusklene)
  • Sykkel ergometri (en studie som viser latent koronarinsuffisiens og bestemmer individets følsomhet for fysisk stress).
  • Treadmill test (elektrografisk undersøkelse, utført etter fysisk anstrengelse på tredemølle).
  • Angiografi (kontrastradiografisk undersøkelse av blodårer, vurdering av blodkarens funksjonelle tilstand og patologiske prosesser).
  • Datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.

  terapi

  Behandling av aterosklerose i koronararteriene bør være kompleks. Det er ikke bare nødvendig å ta medisiner foreskrevet av en lege, men også å følge en diett. For å bli kvitt sykdommen må du følge følgende anbefalinger:

  • Reduser fettforbruket med minst 10%. Fjern fra diett smør, transfett, smiler. Bytt dem ut med vegetabilske oljer (oliven, solsikke, mais, linfrø).
  • Reduser bruken av matvarer som inneholder mettede fettsyrer (egg, krem, fett kjøtt).
  • Øk antall matvarer som inneholder flerumettede fettsyrer (fisk av noe slag, sjømat) i kosten.
  • Øk antall matvarer rik på fiber (grønnsaker, frukt).
  • Reduser saltinntaket.

  For behandling av aterosklerose, bruker hjertebeholdere medikamenter fra forskjellige farmakologiske grupper. I noen tilfeller er de kombinert.

  statiner

  Preparater fra denne gruppen undertrykker produksjonen av enzymet HMG-CoA reduktase, som er ansvarlig for produksjonen av kolesterol. Det øker også antall membranrecept som tillater lipoproteider med lav tetthet å bli bundet og fjernet fra blodbanen. Dette bidrar til å senke kolesterolnivået. Statiner gjenoppretter elastisiteten i vaskemuren og har en anti-inflammatorisk effekt.

  De mest populære og effektive stoffene fra gruppen statiner inkluderer:

  • Lovastatin.
  • Simvastatin.
  • Fluvastatin.
  • Atorvastatin.
  • Provastatin.

  Som regel blir narkotika tatt en gang om dagen etter middagen, siden maksimal produksjon av kolesterol skjer om natten. Behandlingen starter med en minimums dose av et hvilket som helst middel, som gradvis økes.

  De vanligste bivirkningene som oppstår ved bruk av statiner er kvalme, oppkast, diaré, myopati.

  Anionbytterharpikser

  Preparater av denne gruppen binder gallsyrer, som et resultat av hvilken leveren syntetiserer dem, i tillegg til å bruke kolesterol. Disse stoffene inkluderer:

  Legemidler frigis i form av pulver, som oppløses i væsken og tas med mat 2 til 3 ganger om dagen. Effekten av søknaden observeres en måned etter begynnelsen av mottaket.

  Ved bruk av slike legemidler kan det være bivirkninger fra fordøyelsessystemet i form av kvalme, oppblåsthet, opprørt av avføringen. Oftest er denne gruppen medikamenter foreskrevet i kombinasjon med statiner.

  fibrater

  De foreskrives ved forhøyet nivå av triglyserider i blodplasma. De fremmer aktiv produksjon av et enzym som bryter ned lipoproteiner med lav tetthet. For slike legemidler bærer:

  Ta disse medisinene to ganger daglig før måltider. Når de brukes, utvikles bivirkninger fra mage-tarmkanalen i form av kvalme, oppkast, diaré. I sjeldne tilfeller kan muskel svakhet eller svimmelhet oppstå.

  Folk oppskrifter

  Behandling av aterosklerose av kranspulsårene ved hjelp av metoder for tradisjonell medisin er en lang prosess. For å redusere nivået av kolesterol trenger du ikke bare å ta midler basert på medisinske planter, men også endre livsstilen din.

  Å senke nivået av kolesterol og styrke veggene til fartøyene bruk:

  • Hvitløk. For å forberede produktet, knuses 5 store hvitløkhoder grundig, blandes med samme mengde honning i mai og går på et mørkt sted i tre dager. Legemidlet er lagret i kjøleskapet og hver dag i et halvt år tar de 2 g om morgenen og om kvelden før måltider.
  • Clover. 80 gram rødkløver helles med en liter vodka og får stå i minst ti dager. Filter og konsum 15 ml tinktur til lunsj og om kvelden før sengetid. Behandlingen fortsetter i minst seks måneder.
  • Sitron. 10 g nåler helles 400 ml vann og koker over lav varme i 5 minutter. Etter avkjøling, filtrer. 2 sitroner skales og forsiktig jordet. Masse helle kjøttkraft oppnådd og insistere 3 dager. Tilsett 50 g honning og bland godt. På en dag må du ta 50 ml av legemidlet. Behandlingen fortsetter i tre måneder.
  • Røtt av hest-radise. Mediet gnides på en fin rist og blandes med fettfattig rømme. Hver dag blir det konsumert på en teskje en gang om dagen under måltider. Resepsjonen fortsetter i minst 2 måneder.
  • Løk. 50 ml juice presset fra pærene blandes med 20 ml aloe juice og samme mengde honning. Agenten er lagret i kjøleskapet og tatt 5 ml en gang daglig før sengetid. Behandlingsforløpet er 3 måneder.

  I tilfelle at aterosklerose oppdages sent, og det utgjør en trussel mot pasientens liv, er kirurgisk inngrep nødvendig for å gjenopprette den forstyrrede blodsirkulasjonen. Det er to metoder som tillater å eliminere problemet - stenting og shunting.

  stenting

  I lumen av koronarbeinene er det innført et rammeverk som utvider den smalte delen. Stenten ser ut som et metallrør bestående av celler. Han er plassert i det berørte fartøyet, deretter oppblåst med en spesiell ballong, som presser inn i veggene.

  Intervensjon utføres under lokalbedøvelse. Under operasjonen kan pasienten kommunisere med kirurgen og utføre sine kommandoer. For innføring av en stent, en dirigent og en spesiell ballong brukes et spesielt kateter.

  Etter at ballongen er riktig installert, fjernes lederen og kateteret. Operasjonen gir gode resultater, men i 20% av tilfellene er det mulig å trekke fartøyet på nytt. Årsaken til dette er en overdreven opphopning av muskelvev.

  bypass

  Hvis pasienten har en progressiv innsnevring av hovedartarien, som fører til hjertemuskelen, utføres aortokoronar bypass-kirurgi. Denne operasjonen lar deg gjenopprette blodstrømmen ved å installere spesielle vaskulære proteser (shunts). I motsetning til stenting gjør omkjøring det mulig å omgå steder med innsnevring.

  Dette er en alvorlig operasjon som varer i 3 til 4 timer. Ved utførelsen, bruk enheten av kunstig blodsirkulasjon. Rehabiliteringsperioden etter en slik kirurgisk inngrep er ganske lang. Hvis pasienten ikke overholder alle forskrifter fra legen og uavhengig slutter å ta medisiner, er et tilbakefall mulig.

  komplikasjoner

  Hvis flere fartøy påvirkes av aterosklerotiske plakk, kan dette føre til at pasienten dør. Også dødelig utfall kan provosere brudd på et atherosklerotisk plakk. Oftest forekommer det i løpet av den kalde årstiden om morgenen etter oppvåkning. En provokatør er også en sterk stress eller fysisk belastning.

  Som et resultat er det en svingning i tone i kranspulsåren, økt blodgass, en kraftig økning i blodtrykk eller hjertefrekvens. Koagulasjonsevnen til blod har også en effekt.

  Ved trombosering av hele lumen i kranspulsåren skjer et dødelig utfall. I 60% av tilfellene oppstår pasientens død før han går inn på sykehuset. Ved delvis skade på fartøyet er det ustabil angina.

  Komplikasjoner av sykdommen kan være hjerteinfarkt, som er preget av symptomer:

  • En skarp smerte i brystet som kan gi i ryggen.
  • Fallende blodtrykk.
  • Kortpustethet.
  • Bevisstap.

  I dette tilfellet er det nødvendig med sykehusinnleggelse og gjenopplivning.

  En annen komplikasjon av sykdommen er kardiosklerose, hvor cellene i hjertemuskelen er erstattet av arrvæv. Det deltar ikke i sammentrekning av hjertet og forårsaker overdreven myokardiell belastning.

  Utseendet av kardiosklerose er vist ved følgende symptomer:

  • Arytmi.
  • Smertefulle opplevelser i hjertet av hjertet, som intensiverer med fysisk anstrengelse på kroppen.
  • Hevelse.
  • Kortpustethet.
  • Svakhet.

  forebygging

  For å forhindre atherosklerose av karene, er det nødvendig:

  1. Bli kvitt dårlige vaner.
  2. Normaliser maten. Ekskluder fra kostholdet av fete og stekte matvarer. Preferanse bør gis til grønnsaker og frukt, kokt kokt eller kokt med et par små mengder vegetabilsk olje.
  3. Å gå inn for sport og å gå på frisk luft.
  4. Normaliser kroppsvekten.
  5. Tid til å behandle smittsomme sykdommer.

  Ved en aterosklerose av kranspulsårene er det nødvendig å ta kontakt med kardiologen, endokrinologen, reumatologen og karsykirgen.

  Hovedårsakene til koronararterien aterosklerose, diagnose og behandling

  Aterosklerose i kranspulsårene er en kronisk patologi som fører til utvikling av lipidplakk på det vaskulære endotelet. Sykdommen utvikler seg gradvis, forårsaker iskemisk skade på hjertet på grunn av innsnevring av karetets lumen eller fullstendig blokkering.

  I fravær av terapi fremkaller aterosklerotiske endringer vaskulær insuffisiens, noe som kan føre til pasientens død. Derfor bør det overveies nærmere hva som er aterosklerose i kranspulsårene, dets årsaker, symptomer og terapier.

  Beskrivelse av sykdommen

  Hva er koronar aterosklerose? Dette er en kronisk patologi som fører til en gradvis konsolidering og innsnevring av koronararteriene på grunn av utviklingen av plakk på det vaskulære endotelet. Sykdommen utvikler seg over flere tiår.

  Vanligvis oppstår de første tegn på atherosklerotiske vaskulære lesjoner i ung alder, men sykdommen begynner å utvikle seg i middelaldrende mennesker. De første symptomene på aterosklerose i koronararterien forekommer vanligvis etter 45-55 år.

  Utviklingen av aterosklerotiske plaques opptrer mot bakgrunnen av akkumulering av lipoproteiner med lav densitet, som inneholder kolesterol.

  Patologiske neoplasmer vokser gradvis, begynner å bøye seg inn i lumen i koronararterien. Dette fører til brudd på blodstrømmen til fullstendig stopp. Narrowing lumen av arteriene forårsaker oksygen sult av hjertemuskelen, et brudd på sin funksjon, utvikling av iskemisk skade.

  Aterosklerose i kranspulsårene har følgende stadier:

  1. I de første stadier av patologi, er bremsningen av blodstrømmen, utseendet av mikroskader på det vaskulære endotelet. Slike endringer fører til en gradvis avsetning av lipider på intima av arteriene, og derved utvikler en fett flekk. Svekkelsen av beskyttelsesmekanismer forårsaker en økning i spredning av veggen av karene, veksten av neoplasmer, deres fusjon i lipidbånd.
  2. I andre etasje er det en vekst av fete formasjoner. Som et resultat vises aterosklerotiske plakk på intima av kranspulsårene. På dette stadiet, utviklingen av blodpropp, som er i stand til å komme ut og lukke arterien lumen.
  3. På den siste fasen blir plakkene komprimert på grunn av avsetning av kalsiumsalter. Dette provoserer innsnevring av arterie lumen, dens deformasjon.

  Hovedårsakene til atherosklerose

  Aterosklerose av hjertets hjertebeholdere er i stand til å utvikle seg under påvirkning av eksogene og endogene årsaker. Leger tildele omtrent 200 ulike provokasjonsfaktorer, noe som øker risikoen for patologi.

  Men de vanligste er følgende grunner:

  • Øk nivået av "dårlig" kolesterol i blodet. Dette stoffet er hovedkomponenten for aterosklerotiske plakk, derfor kan den høyt konsentrere seg på veggene av karene;
  • Røyking. En skadelig vane fremkaller syntesen av nitrogenoksyd, som forstyrrer blodstrømmen, akselererer utviklingen av aterosklerose i kranspulsårene;
  • Arteriell hypertensjon;
  • Fysisk inaktivitet. Sedentary livsstil fører til en bremse av metabolisme, et brudd på stoffskiftet av fett og proteiner;
  • Misbruk av matvarer som er rike på mettet fett;
  • Arvelig predisposition;
  • Seksuelt tilbehør. Kvinner i reproduktiv alder utvikler sjelden aterosklerose i koronarbeinene. Dette skyldes syntese av østrogener, som beskytter arteriene. Men etter utbruddet av overgangsalderen hos kvinner øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig;
  • Age. Folk over 35 er utsatt for aterosklerose;
  • Fedme. Pasienter med overvekt er 3 ganger mer sannsynlig å oppleve aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
  • Alkoholisme. Misbruk av alkoholholdige drikker fører til brudd på blodstrømmen, provoserer utviklingen av aterosklerose;
  • Diabetes mellitus. Sykdommen fører til forstyrrelse av metabolske prosesser i kroppen, og øker dermed risikoen for å utvikle koronar aterosklerose.

  Klinisk bilde av sykdommen

  I de tidlige stadiene fortsetter aterosklerose av hjertets hjertekarsier i latent form. Vanligvis er de første tegn på sykdommen folk i middelalderen.

  Derfor anbefaler leger at det gjennomføres årlige undersøkelser for alle som har krysset 35-årsmerket. Imidlertid kan røyking, hypertensjon, hyperkolesterolemi føre til en tidligere utvikling av symptomer på koronar aterosklerose.

  De første tegn på sykdommen inkluderer følgende symptomer:

  • Sårhet i brystet, bestråling i ryggen eller venstre skulder;
  • Utseende av dyspné ved begynnelsen av smertesyndrom. Noen ganger er pasientene ikke i horisontal stilling på grunn av åndedrettsbrudd;
  • svimmelhet;
  • Kvalme og oppkast.

  Med videre fremgang av aterosklerose i koronarbeinene er symptomene som følger:

  • Angina pectoris. Tilstanden er preget av en sjelden smerte bak brystbenet, som utvikler seg etter intens fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overstyring;
  • Cardio. Akutt myokardisk iskemi fører til dannelse av fibroseområder gjennom hele hjertemuskelen. Tilstanden forårsaker et brudd på hjertets kontraktile funksjon;
  • Arytmi. Patologi utvikles som et resultat av skade på myokardiet, nedsatt impulserutledning;
  • Hjerteinfarkt. Hvis det er et brudd på kolesterolplakk, så oppstår en koagel på overflaten. Denne klumpen forstyrrer normal blodstrøm, provoserer utviklingen av nekrose av kardiomyocytter. Vanligvis utvikler hjerteinfarkt fra 4 til 10 am, når nivået av adrenalin stiger i blodet. Omtrent 50% merker utseendet til symptomer-forløperne før angrepet.

  Diagnostiske tiltak

  Det er mulig å mistenke utviklingen av aterosklerotiske lesjoner av koronarbeholdere under EKG, som bestemmer tegnene på hjertemuskulær iskemi.

  For å bekrefte atherosklerose av hjertets hjertearterier, utføres følgende studier:

  1. Stress scintigrafi. Metoden tillater å etablere lokalisering av lipid-neoplasmer på intima av karene, graden av deres ekspresjon;
  2. Intravaskulær ultralyd og ultralyd med doppler. Tillat å oppdage endringer i skipets struktur: tykkelsen av veggene, størrelsen på kamrene, tilstedeværelsen av avdelinger med nedsatt kontraktilitet, vurdere hemodynamikk og morfologi av ventiler;
  3. Koronar angiografi. Det er en røntgenundersøkelse av hjertet med kontrast. Metoden bidrar til å bestemme lokaliseringen og lengden av de berørte fartøyene, graden av innsnevring av arterien;
  4. Pre-stress ECHO. Teknikken tillater å bestemme forbigående brudd på kardial kontraktilitet i områder med endret blodstrøm.

  Funksjoner av konservativ terapi

  Taktikken for å behandle aterosklerose av hjertets kransbeholdere bestemmes av sykdomsstadiet. Med rettidig diagnose av patologi, involverer terapi en endring i livsstil:

  • Overgivelse av dårlige vaner;
  • Normalisering av ernæring. Anbefal å dramatisk redusere inntaket av animalsk fett, gi opp stekte matvarer, søtsaker. Du bør gå inn i kostholdet frisk frukt og grønnsaker, frokostblandinger, surmjölkprodukter;
  • Regelmessig moderat fysisk aktivitet, som anbefales av en kardiolog. Dette vil bidra til å normalisere metabolske prosesser;
  • Vekt normalisering.

  Ved de første stadiene av sykdommen vil symptomene bli eliminert og de patologiske endringene i karene vil bli redusert ved konservativ behandling. De valgte stoffene er statiner, som effektivt reduserer nivået av kolesterol i blodstrømmen ved å hemme syntesen av lipidforbindelsen av hepatocytter.

  Behandling av koronar aterosklerose innebærer utnevnelse av narkotika som reduserer behovet for hjerte muskel i oksygen.

  Dette gjør at du kan beskytte hjertet, redusere alvorlighetsgraden av iskemi. For dette formål, brukte stoffer fra følgende grupper: beta-blokkere, ACE-hemmere, kalsiumkanalblokkere, antiaggreganter.

  Operativ behandling

  I avanserte tilfeller involverer behandling med aterosklerose kirurgisk inngrep. Bruk stort sett følgende metoder:

  • Aortokoronær bypass. Forutsetter etableringen av en bypass for blodstrømmen, omgå det berørte området;
  • Ballong angioplastikk. Det er basert på innføring av et spesielt kateter i lårarterien og fører deretter til problemområdet. Da blåses ballongen, noe som gjør det mulig å utvide arterien lumen;
  • Coronary stenting. Teknikken innebærer innføring av en stent i det berørte fartøyet, som har et stivt rammeverk.
  • Tidlig diagnose gjør det mulig å korrigere aterosklerotiske endringer i karene og lagre pasientens liv.

  Mulige komplikasjoner og prognose

  Aterosklerose i koronarbeinene kan føre til utvikling av akutt eller kronisk vaskulær insuffisiens. Kronisk form av patologi innebærer gradvis innsnevring av fartøyet. Som et resultat oppstår atrofisk og hypoksisk skade på myokardiet, er iskemi mulig.

  Ved akutt insuffisiens utvikles hjerteinfarkt. Denne komplikasjonen kan føre til et dødelig utfall dersom en aneurisme briste seg. Aterosklerotiske vaskulære lesjoner kan bidra til utvikling av perifere arterielle sykdommer, hjerneslag, iskemisk forbigående angrep.

  Prognosen for koronar aterosklerose er bestemt av hvor tydelig pasienten følger anbefalingene fra en kardiolog, observerer en diett, en sunn livsstil. Dette gjør at du kan begrense videre progresjon av patologi, for å opprettholde god helse. Hvis pasienten har dannet foci av nekrose, akutt forstyrrelse av blodstrømmen, er prognosen ikke gunstig.

  Aterosklerose i kranspulsårene er en kronisk vaskulær patologi. Sykdommen fører til forstyrrelse av myokardnæringen, slik at det kan føre til utvikling av alvorlige komplikasjoner.

 • Les Mer Om Fartøyene