Aterosklerose i nedre ekstremiteter: tre årsaker, lumske symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: essensen av sykdommen av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, hvorfor det er en patologi. Hvem er oftest syk, hvordan kan du diagnostisere og kurere sykdom.

Med aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter dannes kolesterolplakk på veggene av arteriene av beina til disse karene, noe som begrenser deres lumen. Folk er mer enn 40 år, oftere menn.

De første stadiene av sykdommen forstyrrer personen, noe som bare viser smerter i bena med uttalt stress. Jo tyngre atherosklerosen, jo mer uttalt smerten, som forstyrrer selv i hvile. De lanserte skjemaene avsluttes med en gangren av lemmer og dens amputasjon på hoftenivå.

Det er umulig å helbrede aterosklerose helt. Men moderne medisinsk og kirurgisk behandling gjenoppretter patency av de berørte arteriene og opprettholder blodsirkulasjonen i underdelene på riktig nivå.

Vaskulær kirurg behandler dette problemet mest. Først og fremst kan du kontakte en generell kirurg.

Kjennetegn ved sykdommen

Arterielle blodårer gir oksygenert og næringsrikt blod til alle vev i området på underdelene. Ansvarlig for denne siste delen av aorta innen bifurcation, iliac, femoral, popliteal, bena og føtter.

Klikk på bildet for å forstørre

Hvis på den indre overflate av beholderveggene i noen av segmentene i pulsåren akkumulerer kolesterol innskudd - med tiden disse avsetninger øke og bli tett aterosklerotisk plakk. Innsnevring av hulrommet i arterien, har de hindre fri flyt av blod og bryte benene blodsirkulasjon. En slik sykdom kalles aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Hvordan fartøyene endres

De viktigste egenskapene ved denne patologien:

 1. Arterier mister deres elastisitet og blir tett på grunn av betennelse og kalsiumavsetning.
 2. Etter hvert som plakkene sprer seg, smalner de inn i indre beholder.
 3. Når plakk når en stor størrelse, bryter den med skade på det indre laget av arteriene.
 4. På stedet for skade, trombi form, som begrenser det vaskulære lumen enda mer.

Et annet navn på denne patologien er å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter. Begrepet utryddet betyr - innsnevring, overlapping - som mer reflekterer essensen av sykdommen.

Hva er faren for forandring?

Berørt av aterosklerotiske plakk, er arteriene ikke i stand til å gi vev i underbenene med den nødvendige mengden blod. Det er et brudd på sirkulasjonen av beina - arteriell insuffisiens. Dens fare er at oksygen sulten av vev negativt forandrer metabolismen i dem, det bryter strukturen og funksjonelle evner. Atrofi (reduserer, tynner) hud, muskler, bein og ledd i bena, noe som forstyrrer muligheten for å gå. Kritiske brudd på blodsirkulasjonen - trofiske lidelser i form av sår, sår, nekrose (gangre) av fingrene, føttene eller hele lemmen.

De tre viktigste årsakene til patologi

Aterosklerose av karene i underekstremitetene er bare tre hovedårsaker:

 1. Lang (år) økning i nivået av kolesterol i blodet (total og lavdensitets lipoproteiner).
 2. Genetisk predisposisjon (hvis sykdommen var med nære slektninger).
 3. Metabolske lidelser (primært, fett).

Hvem er sykere oftere?

Den vanligste sykdommen forekommer hos mennesker i fare. Det inkluderer folk:

 • lider av fedme;
 • lider av diabetes mellitus;
 • lider av hypertensjon
 • Misbruker fet mat og sterk kaffe;
 • røyking,
 • konstant superkjølende føtter;
 • lider av betennelsesprosesser i benens arterier (arteritt);
 • menn etter fylte 40 år.

Den åpenbarhet av manifestasjoner

Atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter manifesterer seg ikke i seg selv før det fører til mer eller mindre uttalt innsnevring av arteriene, som forstyrrer blodsirkulasjonen i vevet. Dette er insidiousness av sykdommen. Aterosklerose av fartøyene i ben og derfor kalles aterosklerose obliterans, at hvis pasienten allerede har de typiske symptomer, betyr det at tilstedeværelsen av innsnevring eller fullstendig overlapping av arteriene.

Et annet poeng av sykdomens lumskhet er manglende evne til å forutsi kurs og symptomer. Om lag 20% ​​av pasientene over 65 år med uttalt atherosklerotiske plakk presenterer ikke noen klager som vil snakke om atherosklerose. Samtidig manifesterer 25-30% av sykdommen seg umiddelbart som akutte komplikasjoner, som truer gangrene (nekrose) i lemmen.

Graden av symptomer er avhengig av tilstedeværelsen av collaterals - nye fartøy som dannes som svar på utilstrekkelig blodtilførsel. De, men små, men er i stand til å møte behovene til vev i næringsstoffer i forhold til oksygen sult. De mer utviklede collaterals, jo mindre manifesterte selv lansert aterosklerose.

Folk som er syke i årevis, sirkulasjonsforstyrrelser er mindre uttalt enn hos pasienter med raskt progredierende aterosklerotiske prosessen, som de har tid til å danne sikkerhet flyt. I dette henseende er nederlaget til store arterier mindre farlig enn små. I andre tilfelle kan collaterals ikke enkelt dannes.

De tre viktigste symptomene

Å mistenke atherosklerotisk lesjon av nedre ekstremiteter tillater slike symptomer:

 1. smerte og kald følelse i bena,
 2. Intermittent claudication og svakhet i beina,
 3. trofiske lidelser.

1. Smerte og andre følelser

Typisk lokalisering av smerte i sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter på grunn av aterosklerose er kinemusklerne i skinnene. Dette skyldes det faktum at de har størst belastning, og antall arterier er minimal. Derfor forårsaker obstruksjonen av et hvilket som helst fartøy smerter i beina. I de tidlige stadier vises det bare med store belastninger (løp, lang gang), ledsaget av en følelse av chilliness, kalde føtter.

Når aterosklerose når en kritisk grad, begynner ikke bare underbenet, men også føttene å smerte. Disse smertene er permanente, er så sterke at de ikke engang tas av med smertestillende medisiner. Karakteristisk for deres tilstedeværelse er ikke bare med masse, men også i ro.

2. Intermittent claudication

Tvangs nedre ekstremitetene aterosklerose kriteriet - claudicatio intermittens. Dette symptomet gjenspeiler graden av nedsatt funksjonsevne av beinmuskulaturen - pasienter rapporterer alvorlig svakhet i beina, ledsaget av smerter når han går på forskjellige avstander (fra 1 km opp til 20-30 m). Etter å ha reist en viss avstand, må en person stoppe og stå i flere minutter mens musklene hviler. Deretter fortsetter han å gå til neste angrep av svakhet i beina. Dette fenomenet kalles intermittent claudication.

3. Trofiske lidelser

Brudd på strukturen av vevet i beina, på grunn av aterosklerose og arteriell insuffisiens, kalles trofiske lidelser. De gjelder for:

 1. hud på beina - det blir blekt, kaldt, hårveksten forverres;
 2. muskler i underben og lår - de blir tynne, reduserer volum og masse (er hypotrofiske);
 3. stoff hud komplekser, subkutant vev, fascia, bein - er det trofiske sår (åpne sår) i forskjellige størrelser (fra 1 cm til sirkulære defekter på hele leggen), mørkfarging, nekrose (koldbrann) av tærne, en del eller alt av foten og leggen og hele lemmen.

Grad av atherosklerose

Fordelingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter i grader reflekterer alvorlighetsgraden av patologiske forandringer i vevet. Jo høyere grad, jo tyngre symptomene.

Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en sykdom hvor fettnoden er lokalisert i arteriene under bekkenområdet. Symptomene er varierte, men intermittent claudication er et vanlig symptom på sykdommen. Behandling er rettet mot å eliminere vasokonstriksjon, korrigering av symptomatiske lidelser.

Årsaker til patologi

Aterosklerotiske lesjoner utvikles på grunn av avsetning av kolesterolplater, fett og kalsium inne i fartøyets lumen. Årsakene til sykdommen er forskjellige, men patogenetisk med nosologi, det er et brudd på lipidmetabolismen. De fleste tegn på den nedre ekstremiteter aterosklerose provosert ved hypoksi, ischemisk vaskulært vev, slik at behandlingen fjerner oksygen og forhindrer feil ledsagende komplikasjoner.

Kombinasjonsbehandling er foreskrevet i lang tid. Iskemiske endringer i nedre ekstremiteter i aterosklerose oppstår fra blokken av lårarterienes indre lumen (overflategren). Med fremdriften av prosessen øker sannsynligheten for obturering av poplitealarterien.

Et vanlig symptom på tilstanden er intermitterende claudikasjon med sterk sammentrekning av muskelfibrene under bevegelse. Når det er sykdom, slutter en person å vente på smerte syndromet. Etter fortsettelse av bevegelsen oppstår repeterende smitte og smerter. Med patologienes framgang reduseres tidsintervallet mellom lameessangrep.

Til å begynne med er manifestasjonene av sykdommen lokalisert på den ene side. Med rask utvikling, får patologi symmetri. Tosidig lokalisering skyldes utseende av aterosklerotiske plakk i begge femorale arterier. Graden av symptomer er forskjellig. Med det klassiske utseendet på tegn, vil legen avgjøre hvilken side som er den primære fettplakk.

Hvis symptomet oppstår med fysisk anstrengelse, indikerer dette en lesjon av iliac, femoropopliteal arterier. Lokalisering av fettakkumulering i disse karene fører til visse nevrologiske lidelser - Lerish syndrom, ømhet i fremspring av gastrocnemius muskler med aktiv gangavstand.

Den utprøvde patologien er ledsaget av smertefulle opplevelser av tærne. For differensial diagnose av aterosklerotisk lesjon fra en neurogen spasm av blodkar, intervjuer legen pasienten om følelsene. Hvis smerten minker når du går ut av sengen - dette er en manifestasjon av atherosklerose.

Det andre diagnostiske tegnet - tap av pulsstøy over projeksjonen av lårbenet og iliac arteriene, dannes på grunn av blokkering av blodstrømmen. Ved ekstern undersøkelse kan bleken av den berørte lemmer spores. Fingerfølelse bestemmer kjøling av huden. Ved trofiske forstyrrelser og gangrene tette sorte foci blir det visualisert. Ulcerative defekter dårlig helbrede. Når man kombinerer aterosklerose med diabetes mellitus, blir de en kilde til purulente komplikasjoner.

Med denne kombinasjonen av patologiske forandringer, blir enhver mekanisk effekt på huden ledsaget av slitasje og riper. Iskemiske lesjoner av nervebuksene fører til nevrolitt med smerte langs hele lemmen. Symptomet er forskjellig fra radikulitt og brokk i sakral ryggen. En del av pasientene kan observeres hevelse i shin med langvarig oppbevaring av beinet i hevet tilstand.

Symptomer og stadier

Et hyppig symptom på aterosklerose i beina er en paroksysmal smerte i kalvemuskulaturen og låret. Patogenetiske mekanismer for dannelse av smerte i gang - mangel på blod til muskler med intensiv bevegelse. Forringelse av arterien fører til mangel på blodtilførsel. Oksygen sult av muskelfibre er ledsaget av økt akkumulering av melkesyre (laktat). Med fysisk aktivitet er arteriene smale. Oksygen sult er preget av intens smerte, der det er umulig å fortsette bevegelsen.

Symptomer på intermittent claudikasjon hos eldre er forskjellig fra artrose. Med degenerativ-dystrofisk involvering av leddflater, ødeleggelse av synovial brusk, kneledd menisk, er smertefulle opplevelser permanente. Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • forskjellen i temperatur mellom huden på venstre og høyre lemmer;
 • nummenhet i beina;
 • sårhet uten å gå
 • uskarpe fingre;
 • forsvinner puls under kneet, på låret.

De beskrevne manifestasjonene er spesifikke for atherosklerotiske noder av arteriene i nedre ekstremiteter. Når de er identifisert, er det ikke vanskelig å etablere riktig diagnose. Ifølge tilstedeværelsen av symptomer er den aterosklerotiske lesjonen av femoral og popliteale arterier delt inn i 4 trinn. På begynnelsen oppstår smertefulle lemmer når man reiser lange avstander. Symptomer på 4 stadier:

 1. Alvorlig smerte når personen beveger seg opptil 250 meter.
 2. Reduksjon av intervallet før symptomene begynner - fra 50 til 200 meter.
 3. Smertsyndrom oppstår når du går opp til 50 meter. Noen pasienter kan spores i hvile.
 4. Utseendet til trofasår. Patologi er preget av områder med mørkgjøring av huden med putrefaktiv smelting.

Avhengig av sykdommens kliniske forløb bestemmes typen av terapi-kirurgisk eller medisinsk.

Blokkende aterosklerose av benene i bena

For diagnose og behandlingsalternativer, se på nivået av skade. Aorta er et stort kar i menneskekroppen, blodet strømmer gjennom det til innholdet i det små bekkenet, indre organer og ben. Aorta er delt ned i iliac arterier. Etter å ha passert gjennom bekkenet, bifurkerer hvert fartøy å danne 2 femorale arterier. I popliteal fossa, passerer han inn i poplitealen, under - i skinnens arterie.

Smertefullt syndrom under bevegelse oppstår på grunn av blokkering av blodtilførsel til femorale eller popliteale kar. Lanserte former kombineres med gangren eller sår og provoserer et rusksyndrom. Bakteriell forurensning av blod fører til et farlig fenomen - sepsis. Med utilstrekkelig behandling og komplikasjon av åreforkalkning av bena hos eldre, er det mulig å forsterke interne nosologiske former.

Diabetes mellitus med blokkering av femorale arterien flyter tyngre: giftstoffer akkumuleres i blodet og ødelegger bukspyttkjertelceller. Mangel på glukose fører til skade på endotelet, noe som øker risikoen for fett og kolesterol. Obliterating arteriosklerose av benene er forbundet med en tykkelse av vaskulærveggen.

Gradvis dannelse av aterosklerotiske plakk fører til en langsom blokkering av den intravaskulære kanalen som fremkaller kronisk iskemi. Med fullstendig utryddelse oppstår akutt smerte når du går på en hvilken som helst avstand. Uten behandling er denne patologien dødelig. Det er en mulighet for å rive av den øvre delen av plakkene med dannelsen av pulmonal tromboflebitt.

Studier har ikke avslørt sykdommenes etiologi. Spesialister i utnevnelsen av behandling av aterosklerose i nedre eller øvre ekstremiteter anbefaler eliminering av provoserende sykdommer og dårlige vaner:

 • genetisk determinisme;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon;
 • røyking,
 • overdreven kolesterolemi
 • økt kroppsvekt.

Akutt forstyrrelse av blodtilførselen til beina er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • smerte i lemmer når du hviler
 • utmattelse av kalvemuskulaturen etter turgåing;
 • dannelsen av trophic ulcers;
 • nekrose av tær;
 • følelsesløshet i huden med intensiv funksjonalitet av muskelfibre.

Symptomer på akutt utslettende aterosklerose i ekstremiteter er spesifikke. Når nosologien er verifisert, har legen ingen problemer.

behandling

Behandlingsordningen inkluderer nødvendigvis eliminering av provokerende faktorer. Hypertensjon er en alvorlig tilstand, mot hvilken det er en forverring av sekundære sykdommer. Det er farlig å kombinere aterosklerose med diabetes mellitus. Ved behandling av pasienter i denne kategorien kan ikke beta-blokkere brukes, de vil føre til undertrykkelse av perifer blodtilførsel. Med intermittent claudication er det en reduksjon i vevets perfusjonskarakteristikker.

Fysisk aktivitet spiller en viktig rolle i diagnosen. Pasienter med smerte i kalvemuskulaturen anbefales daglig å gå for dannelsen av ekstra collaterals, noe som vil sikre normalisering av blodtilførselen til musklene. Ved utseendet til de første smertefulle opplevelsene stopper pasienten nødvendigvis. Pasienter med åreforkalkning av ekstremiteter anbefaler leger å svømme eller sykle mot dannelsen av vaskulære anastomoser.

For å øke perifer blodtilførsel anbefales pentoksifyllin. Legemidlet brukes tre ganger daglig for 300 mg. For å gjenopprette revaskularisering av beina med enkeltplakk, praktiseres endovaskulære kirurgiske teknikker som ballongangioplastikk, laserplastikk, endarterektomi.

For femoropopliteal, aorto-femoral bypass, brukes metoder med bruk av kunstige materialer for å gjenopprette patenen av arterien. Hastigheten til revaskularisering øker når lameness forstyrrer utførelsen av det daglige arbeidet. Endovaskulære metoder har blitt populær med adventen av moderne stents. Shunting utføres under tilsyn av ultralyd eller andre radioterapi metoder.

Lumbar sympathectomy er et alternativ til valg for aterosklerose i bena. Essensen av manipulasjon er kutte av lumbale nerven. Prosedyren ledsages av utvidelse av det intravaskulære lumen på grunn av muskelavslapping.

preparater

Alle pasienter med aterosklerotiske fotplaster får dosert vandring, som en markør for påfølgende medisinering. Jo tidligere en person har intermitterende claudication, desto høyere er doseringen av midler. De viktigste legemidlene for behandling av aterosklerotiske lesjoner av benene:

 1. Sulodexid - for å gjenopprette vaskulærveggen, eliminere den økte aktiviteten av fibrinogendannelse.
 2. Hvis de perifere karene er skadet, er blokkeringene hydroksymetylglutaryl-acetyl-co-enzymreduktase.
 3. For å forhindre dannelse av trombi - aspirin i en daglig dose på 75-325 mg.
 4. Utvidelse av arteriene elimineres av inhibitorer av cilostozol, fosfodiesterase.
 5. For å forbedre reologi og mikrosirkulasjon av bena - pentoksifyllin.
 6. Korrigering av dysfunksjon av endotelet utføres med arginin.
 7. For å forbedre dannelsen av collaterals - neovaskulen.

Folkemidlene

Fra ikke-tradisjonell medisin for behandling av aterosklerotiske forekomster anbefaler vi sjøprodukter med jod. En mikroelement er nødvendig for å normalisere funksjonaliteten i leveren, gjenopprette utveksling av fett. Overdreven konsentrasjon av blodkolesterol fjerner vegetativ fiber av epler, pærer, brød og kli.

For å øke oppløseligheten av blod, foreskrives fosfolipider. Jo bedre dens væskeegenskaper, desto mindre kolesterol blir avsatt i vaskulærveggen. For å stabilisere tilstanden, er vanlig bruk av vegetabilsk olje nødvendig. For å opprettholde kalsium og magnesium er det behov for lavmette meieriprodukter.

For å forebygge åreforkalkning tilbyr folkemedisin en rekke oppskrifter:

 • klem juice av halv sitron på et glass vann, spis to ganger om dagen;
 • det er svisker, fiken, epler;
 • drikke daglig et glass juice, agurk - 50 ml hver;
 • spis en spiseskje radikus tre ganger om dagen;
 • drikke infusjon av bringebær i stedet for te.

Eventuelle metoder for behandling av aterosklerose, folkemidlene og anti-aterosklerotiske prosedyrer bør avtales med legen din. Selvbehandling av patologi fører ikke til utvinning og forverrer tilstanden.

Aterosklerose av beinene i beina: forekomst, behandling, prognose

Aterosklerose av karene i underekstremiteter er en av de alvorligste og farligste sykdommene i benene. Det er preget av det faktum at På grunn av obstruksjon av blodårer ved atherosklerotiske plakk eller trombi, oppstår en delvis eller fullstendig opphør av blodstrømmen i nedre lemmer.

Når aterosklerose oppstår innsnevring (stenose) eller fullstendig overlapping (okklusjon) vaskulære hulrommet som leverer blod til de nedre lemmer, noe som hindrer blod fra styrt på normalt vev. Når arteriell stenose mer enn 70% forandring betydelig hastighet egenskaper og arten av blodstrøm, er det utilstrekkelig blodtilførsel til celler og vev med oksygen og næringsstoffer, og de slutter å fungere på riktig måte.

Nedfallet av arteriene fører til smerte i beina. I tilfelle sykdomsprogresjonen, så vel som med utilstrekkelig eller feil behandling, kan trofasår eller til og med nekrose av ekstremiteter (gangrene) oppstå. Heldigvis skjer dette sjelden.

Obliterating arteriosklerose av arteriene av nedre ekstremiteter er en svært vanlig sykdom i blodkarene i beina. Det største antallet tilfeller oppdages i aldersgruppen over 60 år - 5-7%, i alderen 50-60 år - 2-3%, 40-50 år - 1%. Men atherosklerose kan diagnostiseres og hos yngre mennesker - i 0,3% er de syke mennesker i alderen 30-40 år. Det er bemerkelsesverdig at menn lider av aterosklerose 8 ganger oftere enn kvinner.

faktum: Den største risikoen for å utvikle utelukket aterosklerose er opplevd av røykere over 50 år.

Hovedårsakene til atherosklerose

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

Oppmerksomhet vær så snill! En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Symptomer på arteriosklerose av beinene i beina

Det viktigste symptomet som man bør være oppmerksom på er smerte i bena. Ofte oppstår smerte når du går i kalvemuskulaturen og musklene i lårene. Når du beveger deg i muskler i underekstremiteter, oppstår behovet for arterielt blod, som gir oksygen til vevet. De trange arteriene under fysisk anstrengelse kan ikke helt tilfredsstille behovet for vev i arterielt blod, på grunn av hvilken oksygen sult begynner i dem, og det manifesterer seg i form av intense smertefornemmelser. Ved begynnelsen av sykdommen, går smerten fort nok når den fysiske anstrengelsen stopper, men vender igjen når den beveger seg. Det er et såkalt syndrom av intermittent claudication, som er et av de viktigste kliniske tegnene til å utrydde aterosklerose av arteriene i underlempene. Smerte i hoftens muskler kalles smerter av typen høyt intermitterende claudikasjon, og smerter i benens kalver er smerter av typen lav intermittent claudication.

I eldre er slike smerter lett forvirret med smertefulle opplevelser i leddene som er forbundet med artrose og andre leddsykdommer. Leddgikt karakteriseres ikke av muskulatur, nemlig leddsmessige smerter, som har størst intensitet i begynnelsen av bevegelsen, og deretter svekkes noe når pasienten "går".

I tillegg til smerter i beinmuskulaturen under gang, kan utilsiktet atherosklerose av arteriene i underekstremiteter forårsake følgende symptomer hos pasienter (en eller flere):

 1. Chilliness og nummenhet i føttene, verre når man klatrer trapper, går eller andre belastninger.
 2. Temperaturforskjeller mellom underlempene (benet som er skadet ved åreforkalkning i benet er vanligvis litt kjøligere enn sunt).
 3. Smerter i beinet i fravær av fysisk aktivitet.
 4. I området av foten eller den nedre tredjedel av skinnen, er det ikke-helbredende sår eller sår.
 5. På tær og føtter dannes mørkede områder.
 6. Et annet symptom på aterosklerose kan være at pulsen forsvinner på underlivets arterier - bak den indre ankelen, i popliteal fossa, på låret.

Stages av sykdommen

Ifølge den eksisterende klassifikasjonen av arteriell insuffisiens av beinene i beina, kan symptomene ovenfor deles inn i 4 stadier av sykdomsutviklingen.

 • Fase I - smerter i beina, som bare vises etter en stor fysisk anstrengelse, for eksempel å gå på lange avstander.
 • IIa trinn - smerte når du går i en relativt liten avstand (250-1000 m).
 • IIb trinn - Avstanden til smertefri gangavstand reduseres til 50-250 m.
 • Trinn III (kritisk iskemi) - smerter i bena ved gange i en avstand på mindre enn 50 m På dette trinn kan den nedre lemmer muskelsmerter starte selv om pasienten er i ro, spesielt tydelig om natten.. For å lindre smerten, har pasientene en tendens til å senke beina fra sengen.
 • IV-scenen - på dette stadiet forekommer trofiske sår. Som regel vises områder av hudintensjon (nekrose) på fingre eller hælområder. I fremtiden kan dette føre til gangrene.

For ikke å bringe utryddende aterosklerose i ekstremt stadium, er det viktig å diagnostisere det i tide og utføre behandling i en medisinsk institusjon.

Behandling av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter

Denne sykdommen krever et individuelt formulert behandlingsregime for hver enkelt pasient. Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter avhenger av sykdomsstadiet, dets varighet, nivået av skade på blodkarene. I tillegg tar diagnosen og samlingen av et klinisk bilde også hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer hos pasienten.

Hvis utryddelse av aterosklerose oppdages i utgangspunktet, kan det være tilstrekkelig å forbedre tilstanden for å eliminere risikofaktorene. I dette tilfellet kan du:

 1. Obligatorisk nektelse av røyking og andre dårlige vaner.
 2. Overholdelse av diett med lavere innhold av animalsk fett og senking av kolesterol i blodet.
 3. Med overdreven fetthet eller fedme - vektkorreksjon.
 4. Opprettholde normalt blodtrykk på et nivå på ikke mer enn 140/90 mm Hg. Art.
 5. Regelmessig fysisk aktivitet (turgåing, svømmebasseng, treningssykkel, etc.).
 6. For pasienter med diabetes, blodsukker kontroll.

Når aterosklerose er strengt forbudt bruk av følgende produkter: smør, margarin, smult, margarin, fete kjøtt, pølser, patéer, kjøttprodukter, meieriprodukter med høyt fett, stekte poteter, iskrem, majones, mel baking.

Det er viktig å: En stillesittende livsstil gjør fartøyene mindre elastiske og øker sykdomsprogresjonen.

I andre stadier for behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter benyttes følgende metoder:

 • konservative;
 • Endovaskulær (minimal invasiv);
 • Operativ.

Konservativ behandling

Det kan også brukes i begynnelsen av sykdommen, så vel som i tilfeller der pasientens tilstand ikke tillater bruk av andre metoder (i tilfelle komplikasjoner med samtidig patologi). Konservativ behandling involverer bruk av medisiner, fysioterapi og inkluderer pneumoprespirasjon, dosert walking og fysioterapi øvelser.

Medikament medisiner som helt gjenoppretter normal sirkulasjon i den blokkerte arterien og helbreder aterosklerose, men dessverre eksisterer det dessverre ikke. Medisinsk behandling kan bare gi støtte og påvirke de små karene gjennom hvilke blod går rundt den blokkerte delen av arterien. Narkotikabehandling er rettet mot å utvide disse "løsningene" og kompensere for manglende blodsirkulasjon.

For å fjerne spasmer fra små arterier, fortynne blod og beskytte veggene i arteriene fra ytterligere skade, brukes spesielle medisiner, hvorav noen må være full av kurs, og andre må tas kontinuerlig.

I tillegg til medisinering, er pasienter foreskrevet pneumo-respirasjon - massasje av det myke vevet av foten ved hjelp av spesialutstyr. Ved å vekslere lavt og høyt blodtrykk i mansjetten, slitt på lemmen, øker de perifere arteriene, blodstrømmen til huden, muskler og subkutant vev øker, og karene stimuleres.

Endovaskulær behandling

De vanligste behandlingsmetodene for åreforkalkning av benkarmer er endovaskulære metoder - stenting av arterier, ballongdynatasjon, angioplastikk. De lar deg gjenopprette normal blodsirkulasjon gjennom fartøyet uten kirurgi.

Utfør slike prosedyrer i røntgen, på spesialutstyr. På slutten av pasienten påføres en trykkbinding på pasientens ben, og innen 12-18 timer må han følge sengestøtten.

Kirurgisk behandling

Hvis de blokkerte områdene av arterien på beina er for lange til å bruke endovaskulære metoder, brukes en av følgende kirurgiske prosedyrer for å gjenopprette blodsirkulasjonen i bena:

 1. protetikk del av arterien av et kunstig kar (alloprotese);
 2. bypass - gjenoppretting av blodstrøm ved omdirigering av blodstrøm gjennom en kunstig beholder (shunt). Som en shunt kan segmentet av pasientens saphenøsvein brukes;
 3. Trombendarterektomiya - fjerning av den berørte arterien aterosklerotisk plakk.

Foto: kirurgi for å fjerne plakk fra det berørte fartøyet

Kirurgiske metoder kan kombineres eller suppleres med andre typer operasjoner. Hvis operasjonen utføres på IV-stadium av sykdommen, når de nekrotiske områdene allerede har oppstått, utføres den operative fjerning av disse områdene og lukking av trofasår med en hudflappe.

Hvis utryddelse av aterosklerose flyttes til ekstremt stadium, når pasienten utviklet gangren i underbenet, og det er allerede umulig å gjenopprette blodstrømmen, utføres en amputasjon av beinet. Noen ganger blir dette den eneste måten å redde pasientens liv på.

Hvordan unngå sykdommen?

Forebygging av aterosklerose omfatter for det første:

 • Avslag på røyking.
 • Riktig ernæring, kolesterolfri diett.
 • Fysisk aktivitet.

Dette er tre hvaler som vil redusere risikoen for arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Ikke utvide deg selv med fysiske øvelser, du kan bare gå til fots og gjøre fotgymnastikk hver dag. I tillegg bidrar det som forebyggende verktøy til spesiell akupressur og oppskrifter av tradisjonell medisin.

Mer informasjon om kompleks forebygging av aterosklerose leses her.

Folkemetoder i behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Sykdommer som påvirker blodåresystemet i underekstremitetene, er nå en av de vanligste årsakene til behandling av pasienter til spesialister - i behandling av disse sykdommer er effektiv ikke bare tradisjonell, men også tradisjonell medisin. For de fleste pasienter betyr urtebehandling at man overholder tradisjoner som har bevist sin effektivitet, samt muligheten for å spare. Leger ikke innvendinger mot anvendelse av alternative medisinske teknikker - mange medikamenter som er foreskrevet for aterosklerotiske lesjoner av nedre lem arterier er opprettet fra planteekstrakter. Behandling av aterosklerose folk retts nedre ekstremiteter blir sjelden brukt som en separat behandling i de fleste tilfeller, er prosedyren en av komponentene av komplekset av terapeutiske tiltak.

Ufravikelige betingelser for behandling av aterosklerose av blodkar i de lavere ekstremiteter med bruk av folk rettsmidler - en omfattende diagnose av organismen, med sikte på å klarlegge årsakene til sykdommen og behandlingen under kontinuerlig oppsyn av en lege.

Undersøkelsen vil bidra til å identifisere mulige kontraindikasjoner for utnevnelse av planter og mulige komplikasjoner av legvaskulære sykdommer som kan kreve kirurgisk inngrep.

Årsaker til patologisk utvikling av hovedkarene i bena

Aterosklerose av arteriene i de nedre ekstremiteter - en bestemt manifestasjon av en systemisk sykdom i lipid- og karbohydratmetabolismen i kroppen, noe som skjer på bakgrunn av aldersrelaterte forandringer eller skader på indre foring av arteriene. Til den skadede sonen rushes kolesterol, som danner en plakett, som består av lipider, bindevev, trombotiske masser avsatt fra blodstrømmen. Og gradvis begrenser denne formasjonen lumen av arterien eller lukker helt blodkarret. Bein vev, utvikles aterosklerose bakre sone alvorlig iskemi og hypoksi forårsaket av utilstrekkelig oksygenrikt arterielt blod innstrømning i arteriene og oppstrøms for dette område, betydelig økt blodtrykk.

Utviklingen av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter er en lang prosess, men de lyse symptomene på sykdommen oppstår med en signifikant vevsekemi.

Provoke en arteriell patologi:

 • brudd på glukosetoleranse;
 • inntaket av overskytende kolesterol fra mat;
 • minimums nivå av fysisk aktivitet
 • vektig.

Fagfolk som arbeider med skip (Hjerte og vaskulær kirurgi, kirurgiske) rimelighet at arteriosklerose obliterans i de lavere ekstremiteter er forårsaket av de samme metabolske lidelser som koronarsykdom eller store arterier i hjernen (hjerneinfarkt). Uavhengig av lokalisering av aterosklerotiske plakk, folk oppskrifter anvendes - som medikamenter, medisinske komponenter av planter undertrykke overdreven vekst av bindevev (St. John surt, celandine) og forbindelser som har antitrombotisk virkning (Willow bark) og normalisering vaskulær tone.

Manifestasjoner av sykdommen

Symptomer på arterielle lesjoner i nedre ekstremiteter manifesteres av pasientens generelle klager, karakteristisk for atherosklerose, ubehag, brystsmerter, nedsatt treningstoleranse og lokale endringer.

Vaskulær skade manifesterer seg:

 • lokal muskel ømhet og hud, som svarer til området blodtilførsel til den berørte arterien;
 • lav temperatur på føttene - det føles av pasienten (kulde, chilliness) og medisinsk personell (hudtermometri)
 • intermittent claudication - 15-30 sekunder etter begynnelsen av bevegelsen i beina er det en skarp smerte som krever at pasienten stopper;
 • Endring i hudfarge - både hyperpigmentering og uttalt cyanose kan utvikle seg;
 • tegn på sekundær infeksjon i huden og vev rundt det
 • symptomer på ben-iskemi - fravær av puls på perifere arterier, chilliness, alvorlig smerte i muskler.

nedre ekstremiteter aterosklerose detektert oftere hos menn som lider av diabetes eller røyk konstant - begge varianter patologi påvirke den lokale reguleringen av vaskulær tonus (innervasjon av karene) og påvirker blodlevring, forårsaker sin fortykning. Fra rettidig diagnose og tidlig behandling er direkte avhengig av utsiktene for liv og helse til pasienten - terapi omfatter både konvensjonell medisin (diett korreksjon, tilstrekkelig belastning, statiner og antihypertensiva), samt urte behandlinger, valgt lege.

Diagnose av aterosklerose i bena

Undersøkelse av pasienten med karakteristiske klager gjør det mulig å avsløre nøyaktig lokalisering av aterosklerotiske plakk i arterielle trunker. For å klargjøre diagnosen ved hjelp av ultralyd av beinene på beina - ultralyd krever ikke betydelige tilleggskostnader og forberedelse av pasienten, men denne diagnosen lar deg velge pasienter som etter medisinske indikasjoner krever umiddelbar kirurgisk inngrep. Operasjonen er nødvendig hvis aterosklerose er påvirket av store arterielle tabeller med en betydelig begrensning av blodstrømmen. I dette tilfellet endovaskulær kirurgi er fortsatt den eneste måten å redde pasientens ben og liv.

I tillegg er et koagulogram, lipidogram, UAC (kinetisk blod), studier som er nødvendige for diagnostisering av diabetes mellitus foreskrevet.

For å studere beinene på bena, anbefaler legen angiografisk diagnose, en MR med ekstra kontrasterende arterier.

Tradisjonell medisin

Behandling av de nedre lemmer som er berørt av atherosklerose hjemme er en vanskelig oppgave, og et friskt samarbeid mellom legen og pasienten er nødvendig for å løse det.

Hvis pasienten nekter å oppfylle legenes resept, kan ikke kvitte seg med vanedannende vaner og justere dietten, så er det nesten umulig å kurere utslettende endarteritt.

Folkemidlene for aterosklerose i nedre ekstremiteter forblir et ekstra element i kompleks behandling, valget av terapeutiske tiltak avhenger av sykdommens form, dets varighet, ødeleggelse av vev på beina.

Behandling av aterosklerose i hjemmet bør omfatte:

 • diett terapi;
 • reseptbelagte legemidler som påvirker årsaken til sykdommen og mekanismene for dens utvikling;
 • behandling av blodkar ved folkemessige rettsmidler.

Terapeutisk diett

Ernæring av pasienter som lider av aterosklerose og endarteritt er et viktig element i hjemmeterapi.

I dietten er produktene som inneholder overskytende kolesterol så lite som mulig begrenset:

 • animalsk fett;
 • biprodukter (hjerne, lever, lunger, nyrer);
 • egg;
 • hermetisert fisk;
 • melk og hvit sjokolade;
 • kakao bønner;
 • svart karakter av te.

Nyttige produkter inkluderer grønnsaker og frukt, nøtter (i kombinasjon med tørket frukt), sitrus (grapefrukt), vannmeloner, epler av syre varianter. For å fylle salater og ferdigretter anbefales det å bruke solsikke eller olivenolje. Av drikkene er grønn te foretrukket. Kolesterolnivået i serum reduserer ekstra svart og svart sjokolade.

Et diett med lavt kaloriinnhold hjelper ikke bare med å normalisere lipidogramindeksene, men bidrar også til å redusere overflødig kroppsvekt, bidrar til å gjenopprette normal glukosemetabolisme i kroppen.

Matvarer

Blant produkter som behandler aterosklerose, anbefaler spesialister i alternativ medisin å bruke løk, sjøkål, hvitløk, pepperrot, epler.

Løk. For forebygging og behandling av bruk av fotorosklerose:

 1. Juice - du trenger en peeling stor løk og honning i like deler. Løk finhakket (gnidd på en fin rist) og blandet med et like stort volum honning. Planlegging inntak - innsiden av 10 ml med hvert måltid. Varigheten av behandlingsforløpet er opptil 3 måneder.
 2. Løk med sukker - du trenger 100 g skrælt løk og 200 g sukker. Løk fin gni, dekk med sukker, bland. Tilberedningstiden er 5 dager, tilstanden er i kjøleskapet. Planlegg inntak av 20 ml juice med hvert måltid. Opptakstid - minst 30 dager.

Sea Kale. Dette produktet anbefales å ta alene 100 g hver dag i en måned. Havkål anbefales å inkludere i salater (en klar tallerken er fylt med solsikkeolje). Produktet kan også spises i tørr form - pulveret legges til ferdige måltider (første og andre).

Valnøtter. Med forebyggende formål med atherosklerose, anbefales det å spise flere kjeder av nøtter hver dag. Om ønskelig kan du vri gjennom kjøttkvernen like store mengder tørkede aprikoser, nøtter av nøtter, lys rosiner og tilsett 1 kopp (200 ml) honning til den ferdige blandingen.

Bord pepperrot. Med denne rotgrønnsaken serveres en tradisjonell saus, serveres til retter med mye protein. Med en kurativ hensikt er det avkok av roten - 250 g pepperrot, 3 l vann, en kasserolle er nødvendig, og tilberedningstiden er 1/4 timer. Den sveisede drikken filtreres gjennom en sil. Planlegg mottak - Drikk 100 ml avkok under hvert måltid. Varighet - opptil 3 uker med en ukentlig pause mellom opptak.

hvitløk

For behandling av vaskulær patologi kan du bruke:

 1. Hvitløk med honning - du vil trenge renset hvitløk og limehunne i en andel. Hvitløk er finhakket eller passert gjennom en press, deretter bland det tilberedte produktet med honning. Tidsplanen for mottak - flere ganger om dagen i 15 minutter for 10 ml i 14 dager, ta en pause i 7 dager og fortsett behandlingen.
 2. Tinktur - du trenger hvitløk (300 g), 0,5 liter kvalitetsvodka (40% etylalkohol), en glassflaske. Renset denticles er satt i glass og fylt med alkohol. Forberedelsestid 21 dager, forhold - daglig blanding av produktet er nødvendig. Tidsplanen for mottak - 20 dråper en gang, på melk.
 3. Hvitløk olje - trenger rengjort denticles (1 hode), 200 ml hjemmelaget vegetabilsk olje (unrefined). Hvitløk sendes gjennom en press, strømmet med olje. Etter 24 timer skal ferskpresset sitronsaft legges til produktet, bland godt. Tilberedningstiden er 1 uke, tilstanden er i kjøleskapet. Tidsplanen for å ta 1 ts i en halv time før hvert måltid, varigheten av behandlingen - 90 dager.

Epler. Tilhengere av ikke-tradisjonelle behandlingsmetoder anbefaler daglig å spise minst 1 fersk apple daglig - dette er en god forebygging av aterosklerose av noe sted. Det er nyttig å spise og bakt epler - etter varmebehandling i frukt øker innholdet av pektin, som binder kolesterol og begrenser absorpsjonen. For å bake frukten, fjern kjernen og fyll den med en liten mengde sukker eller honning. I ovnen blir epler tilberedt i 7-10 minutter, i mikrobølgeovnen - 2-3 minutter ved maksimal effekt.

Infusjoner og avkok for oral administrasjon

For å forberede infusjoner, avkok og tinkturer, som hjelper til med å håndtere aterosklerose, bruker du individuelle medisinske planter eller urter.

 • Birk knopper. Avkok for 1 behandlingsdag fremstilles fra 500 ml vann og 10 g tørkede knopper og 500 ml vann. Forberedelsestid - 25 minutter (koking uønsket). Kjøttkjøttet er fullstendig kjølt, det blir filtrert før inntaket. Planlegging mottak - etter måltider, varigheten av kurset - 60-90 dager.
 • Hawthorn blomster. Infusjon for 1 dag med behandling er utarbeidet fra 10 g tørkede blomster og 0,5 liter kokende vann, og brygger produktet i en termosflaske. Koketid - opptil 8 timer. Klar til å filtrere, klemme. Plan for mottak - hele drikken er delt inn i like store deler og full i løpet av dagen. Avkok - for 1 dag med behandling er tilberedt fra 10 g råvarer, 250 ml kokende vann. Forberedelsesbetingelser - i badekaret, tid - 25 minutter uten koking. Ferdig drikke for å filtrere, klemme, tilsett kjølt vann til 250 ml. Planlegg mottak - delt i to deler og en drink om dagen.
 • Et ark med jordbær. Broth - du vil trenge tørkede røtter av jordbær (10 g), vann opptil 500 ml, emaljert retter. Forberedelsestid - 20 minutter, forhold - på lav varme uten kokepunkt. Avkjøling for å filtrere, kjølig. Tidsplanen for mottak - delt i flere deler og en drink for dagen, uansett matinntak. Fra jordbærbladene forbereder du en duftende infusjon - du trenger 10 gram blader og kokende vann (ikke mer enn 250 ml), og legger i en termos til morgenen. Teen brygges direkte i koppen, tiden er 4-6 minutter. For å tilberede en servering, ta 1 ts tørket råmateriale eller 5-6 friske blader av planten.
 • Nard. Tinktur - det tar 6 ss. skjeer av tørrrot (pre-knust), 500 ml 40% etylalkohol (kvalitet vodka), en glassflaske. Tilberedningstiden er 40 dager, tilstanden er kaldt, uten tilgang til sollys, innholdet i flasken må omrøres daglig. Tidsplanen for mottak - 20 dråper med hvert måltid, løpet av behandlingen - 65-90 dager.
 • Blader av sitronbalsam. Melissa (frisk) regnes som en god følgesvenn for en ferdig matrett - salater, kjøttretter, side retter og desserter. Te - du trenger 10 g råvarer og kokende vann, drikken er tilberedt direkte i koppen. Infusjon - du trenger 10 gram tørket blad og kokende vann. Forberedelsesbetingelsen - i termos, tid - 7-8 timer, om morgenen filtreres filtret, fordeles i like store deler og drukket i løpet av dagen. Denne medisinske planten er tatt på ubestemt tid - melis har en beroligende effekt, senker kolesterolet, fjerner spasmer av glatte muskler.
 • Nype. For beredning av tinkturer ta tørre bær av dogrose, knust i en mørtel eller blender, og fyll med 2/3 av råmaterialet en flaske glass, legg vodka til halsen. Tinktur er forberedt i 2 uker uten tilgang til solen, mens flasken skal ristes flere ganger om dagen. Ta tinktur 1 gang per dag - slipp 20 dråper sukker og oppløs det som et godteri.

Innsamling av medisinske planter

Med den profylaktiske og terapeutiske formål hos pasienter med aterosklerose av arteriene i benene alternativ medisin anbefaler avgifter, som består av flere urter - utvalgte planter som forbedrer effekten av hverandre og bruke dem for fremstilling av avkok og infusjoner.

 1. Bland i like mengder hagtorn (blomster) og misteltein. For matlaging trenger du 1 ss. en skje med urter, en termosflaske og kokende vann (400 ml). Klargjøringstid - insister til morgenen (6-8 timer), avløp og drikk, delt i porsjoner tre ganger per dag. Varigheten av behandlingen er 21 dager.
 2. De tar en hule, løvetann (rot), blodorm (røtter og blader), rhizomrotgrass, bland godt. 10 g urter plasseres i en termos, tilsett kokende vann. Insister 7 timer, drikk 1/2 kopp drikke 40 minutter før måltider.
 3. Infusjonen er tilberedt fra 2 ss. skjeer av bjørkblader, hagtorn bær, St. John's wort og orthosiphon (nyre te), 1 ss. skjeer av immortelle, lapchatka (gress), hofter av hundrosen, oregano, linfrø. Blandingen av urter er godt malt og blandet. I en 500 ml termosflaske helles 20 gram av en blanding av medisinske planter over natten. Ferdigstillet infusjon bør være full i løpet av dagen, delt inn i 3 porsjoner.
 4. Broth - er tilberedt av bær chokeberry, fjell jordbær og hagtorn (de er tatt i like mengder). 2 ss. Skjeer av blandingen helles i 500 ml kokende vann, kokt i et bad i 40 minutter. Kjøttkjøttet skal avkjøles, dreneres, presses ut fruktene og bringe volumet av kjølt kokt vann til opprinnelig mengde. Klar til å drikke kjøttkraft for 100 ml per mottak.

Midler til ekstern bruk

Å håndtere åreforkalkning av arteriene og dens konsekvenser vil bidra til effektive salver og komprimerer:

 1. For lokal anvendelse på de berørte arteriene anbefaler herbalists en salve, komponenten er synpha, larver (comfrey), hestkastanje. Salver brukes på følsomme områder med et tynt lag 3-4 ganger om dagen.
 2. For kremer bruker en blanding bestående av urte St. John's wort, salvie, psyllium blad, kamille blomster og resids. 2 ss. Skjeer av blandingen brygges med 500 ml kokende vann og insisterte på et mørkt sted i minst 24 timer. Komprimering påføres projeksjonssonen i de berørte fartøyene i 30-40 minutter. Etter fjerning av lotionen blir føttene skyllet under en varm dusj.
 3. Huden over de berørte karene er smurt med en blanding utarbeidet fra like deler av havtorn og olivenolje. Etter å ha påført oljeskruen, bløtmassasjebevegelser til helt absorbert, blir behandlingen gjentatt 1-2 ganger om dagen.

medisiner

Hvis en pasient har aterosklerose i nedre ekstremitetskar, hjelper behandling med medisiner å begrense symptomene på sykdommen på en relativt kort periode.

Når foreskrivende lege skal forklare til pasienten at medikamentterapi, er det visse indikasjoner og kontraindikasjoner, og i de fleste tilfeller, etter eliminering av akutte manifestasjoner endarteriita nødvendig korreksjon av lipid- og karbohydratmetabolisme.

For behandling utnevnelse:

 • lange sengsbaner (opptil 24 måneder);
 • nikotinsyre og preparater med innhold
 • Fibrer (med kombinasjon av arteriosklerose av karene med "ekstra" kroppsvekt og endringer i lipidogrammet):
 • legemidler som reduserer absorpsjonen av lavt tetthetskolesterol i tynntarmen;
 • midler som påvirker koagulasjonssystemet (for å forebygge trombose og tromboembolisme).

Vaskulær behandling tildeler lege - basert på resultatene fra laboratorieanalyser valgt legemidler som virker på de årsakene som provoserte utvikling av aterosklerose, og legemidler for symptomatisk terapi.

Hvordan behandle aterosklerose, tar løsningen legen i hvert enkelt tilfelle - det vurderer klager av pasienten, informasjon om utviklingen av vaskulær sykdom og relaterte sykdommer, resultatene av laboratorietester og instrumentale undersøkelser. Effektiviteten av terapien er avhengig av sykdomsstadiet og pasientens ønske om å overholde legenes anbefalinger om å endre kostholdet, ta medisiner og midler fra arsenalen til tradisjonell medisin.

Aterosklerose av beinene i beina er en lumsk sykdom. Hvordan diagnostisere det og hvordan behandle det?

Aterosklerose av karene i underekstremiteter er en av de vanligste patologiene hos eldre mennesker. Denne sykdommen (kode ICD 10) kjennetegnes ved en reduksjon i kapasiteten av blodårene i ben og sirkulasjonssvikt, noe som kan føre til alvorlige konsekvenser opp til amputasjonen. For å unngå et slikt utfall, er det nødvendig å kjenne symptomene og metodene for å behandle denne sykdommen. I artikkelen vil leseren lære all nødvendig informasjon, inkludert folkemessige rettsmidler for aterosklerose.

Kjennetegn ved sykdommen

Det fulde navnet på denne patologien er utryddet aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter (OASC). Destruktive endringer i blodårene fører til innsnevring av lumen og blokkering av fartøyet, noe som ikke tillater at blod passerer og leverer vev med næringsstoffer.

Aterosklerose er svært vanskelig å legge merke til på opprinnelsesstadiet: dets tegn blir synlige når lumen er innsnevret med mer enn halvparten. Jo lengre sykdommen ikke blir behandlet, desto mer utvikler den: først utvikler den seg i hoftens sirkulasjonssystem, da angriper det underbenet og foten. Patologi utvikler seg over tid - mer enn 10 år, i løpet av denne tiden går flere stadier.

 1. Den første fasen av aterosklerose er preget av et brudd på lipidmetabolismen, men det kliniske bildet er vanskelig å identifisere - i mange tilfeller er symptomene ennå ikke tydelige.
 2. Etter en tid med utvikling, vises de første tegnene på atherosklerose.

Oppmerksomhet vær så snill! Det anbefales å opptre når de første symptomene oppstår - dette vil bidra til å kurere sykdommen med minimal konsekvens.

 1. I fravær av terapeutisk terapi, blir tydelige symptomer utviklet (beskrevet i underdelen nedenfor).

Hvordan kan lemmen, berørt av aterosklerose, ses på bildet:

Bildet viser symptomene på aterosklerose

 1. Den endelige fasen av patologien fører til en stopp av blodtilførselen til beina, noe som kan forårsake nekrose og amputasjon av den berørte lemmen, og i tilfelle blodinfeksjon, død.

Ifølge verdensstatistikken påvirker denne vaskulære sykdommen 1/10 av den eldre befolkningen. Den største risikoen er for menn over 65 år. Men nå er en ny trend merkbar - aterosklerose av beina fremstår i middelalderen. I begynnelsen er patologien vanskelig å legge merke til, det manifesterer seg allerede på et klart stadium, på grunn av dette er prosentandelen av død høy - i Russland overstiger den 60 prosent.

Årsaker og symptomer på nedre ekstremitet aterosklerose

Hovedårsaken til utviklingen av atherosklerose i nedre lemmer er et økt nivå av kolesterol i blodet, som er festet til karene, skaper plakk og forstyrrer bevegelsen av blod. Følgende sykdommer kan også klassifiseres som en risikogruppe:

 • diabetes;
 • overvekt og fedme;
 • mangel på aktivitet, stillesittende livsstil;
 • alkoholavhengighet;
 • tobakksavhengighet;
 • høyt blodtrykk;
 • Tilstedeværelsen av fysisk og psykisk traumer, depresjon;

Hvilke symptomer og manifestasjoner bør jeg være oppmerksom på?

 1. Intermittent claudication, når smerter i beina oppstår under fysisk aktivitet eller gå, stopper når stoppet.
 2. Under gangen er det svakhet i bena, følelsesløshet i føttene, alternerende med prikker.
 3. Hvile etter at en last er ledsaget av brenning og smerte i bena.
 4. Manglende blodsirkulasjon skaper inntrykk av "is" føtter, det er følsomhet overfor kulde.
 5. I skinnen oppstår håravfall på grunn av mangel på næringsstoffer.
 6. Huden endrer farge, blir crimson, blå eller blektoner.
 7. Kramper i underekstremiteter (spesielt om natten).
 8. Smerter i bena (i lyse stadier av sykdommen kan være uutholdelig når du beveger deg).
 9. Impotens (i en tredjedel av tilfellene).
 10. Fravær av puls i lår og ankel.

På siste stadier:

 • atrofi av foten berørt av aterosklerose;
 • trophic ulcers and calluses, ikke helbredende og ledsaget av smerte;
 • koldbrann.

Oftest er bare ett bein påvirket. I dette tilfellet kan pasienten tydelig se forskjellen i følelser av et sykt ben i forhold til en sunn en: det blir tungt, svekket, halt.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis pasienten fortsetter å røyke, virker ikke behandling for aterosklerose i de fleste tilfeller.

Ifølge forskningen har bare 10% av pasientene den ovennevnte liste over symptomer. Svært ofte er aterosklerose usynlig til utseendet av klar dystrofi av underdelene og utrydding (blokkering) av karene.

Diagnostikk av patologi

Korrekt diagnose av atherosklerose av karene i underdelene vil bidra til å foreskrive den mest effektive behandlingen, som avhenger av scenen av sykdommen

Hva kan en person gjøre hvis de blir undersøkt på egen hånd?

 • Hud på ben blir tykk og skinnende.
 • Sammen med hårtap blir neglene i underbenet sprø.
 • Ved å klemme og slippe ut et blodkar, kan du kontrollere frekvensen av påfylling med blod.

Det anbefales også å gjennomføre følgende fremgangsmåte for å kontrollere nivået av anemisering av huden: Opprettholde rette ben under en vinkel på 45 grader. Hvis tretthet oppstår raskt, og føttene av føttene blir bleke, er dette et tegn på en aterosklerotisk lesjon.

Mange medisinske apparater er utviklet, og det er mulig å diagnostisere aterosklerose av beinene i beina. Den vanligste metoden for instrumentell diagnose er ultralyddiagnose.

Dette er den mest populære og billigste metoden, noe som ikke skaper barrierer for gjentatt prosedyre. Det lar deg se båtens anatomi, vurdere tilstanden til veggene, se lesjonene inne i fartøyet. Men det har sine ulemper: For det første gir UZDS i visse situasjoner ikke fullstendig informasjon for bygging av et integrert klinisk bilde; For det andre hindrer pasientens individuelle egenskaper, samtidige sykdommer (for eksempel kalsifisering), korrekt tolkning av undersøkelsens resultater.

Disse metodene har sine egne særegenheter, begrensninger, plusser og minuser. Beslutningen om behovet for å bruke dette eller det diagnostiske verktøyet er tatt av den behandlende legen etter å ha undersøkt og studert pasientens medisinske historie.

Metoder for behandling av sykdommen

For å forstå hvordan å behandle aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, er det nødvendig å si umiddelbart at terapien av denne patologien er kompleks, bestående av å ta medisiner, kosthold, massasje og gymnastikkøvelser. Om nødvendig utføres kirurgisk inngrep. I tillegg er det nødvendig å avstå fra å røyke og drikke alkoholholdige drikker.

Terapi har flere formål:

 • reduksjon av smerte, gjenoppretting av fysisk aktivitet;
 • forventning om limambutasjon, forebygging av blodpropper;
 • forebygging av hevelse av hjerneslag og iskemisk hjertesykdom (hjerteinfarkt).
 1. Medisinsk behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

En hel rekke medisiner er akseptert, noe som gjør det mulig å normalisere blodsirkulasjonen og regenerere vev:

 • For å unngå utseendet av trombi og forebygging av hjerteinfarkt / slag, tas antiplatelet medikamenter. De bidrar også til å senke nivået av kolesterol i blodet;
 • redusere sannsynligheten for trombotiske antikoagulantia;
 • For å forbedre blodstrømmen og øke fysisk aktivitet, brukes Cilostazol eller dets analoger;
 • For å lindre anfall og redusere smertenivået brukes antispasmodik;
 • øke lumen av karet vasodilatormidler;
 • For å behandle sår brukes salver med antibiotika;
 • For å forbedre forsyningen av vev tar pasienten Zincteral eller dens analoger;
 • vitaminer forbedrer også ernæring av vev i berørte områder.
 1. Av metodene for generell terapi er:
 • bli kvitt overflødig vekt og fedme;
 • nektelse av tobakk og alkohol;
 • unngå underkjøling av nedre ekstremiteter;
 • iført komfortable sko;
 • håndter umiddelbart eventuelle riper og skader på beina;
 • kur av samtidig aterosklerose sykdommer;
 • trene og øke doseringen.

Oppmerksomhet vær så snill! Bare en endring i livsstil kan bidra til å lindre aterosklerose av blodkar og lykkes med å kurere sykdommen.

Hvis sykdommen er alvorlig, er kirurgisk inngrep nødvendig. Det handler om:

 • bypass kirurgi;
 • Stenting av blodårer - en stut er satt inn i den berørte arterien, som ikke tillater lumen å smale;
 • Utermoplastikk - til behandling av trofasår;
 • proteser;
 • amputasjon.

Ekstra behandlinger

Spesielt nyttig er hvitkål, som er en kilde til vitamin C, og fjerner også kolesterolet effektivt. Kosthold for aterosklerose av karene i underekstremitetene, med tanke på disse anbefalingene, kan gi maksimal helseeffekt.

 1. For å normalisere blodtilførselen til nedre ekstremiteter, vises pasienten fysiske øvelser og terapeutisk massasje:
 • æltning av benmuskler stimulerer regenerative prosesser i det berørte benet, forbedrer blodstrømmen og fremmer resorbsjon av arr;
 • gymnastikk øvelser består av en spesiell trening i 45 minutter tre ganger i uken og trening går. Gymnastikkøvelser med aterosklerose reduserer dødeligheten fra patologi med mer enn 20%.
 1. I de siste århundrene har folk blitt funnet måter å behandle aterosklerose folkemidlene ved hjelp av praktiske verktøy, forskjellige urter og plantefrukter. Det er mulig å utelukke terapeutiske metoder som gjør behandlingsforløpet mer effektivt:
 • hvitløk perfekt renser fartøyene. 50 g hvitløkpasta helles 0,2 liter vodka, insisterer en uke på et mørkt sted, fra tid til annen omrøring. Ta 3 dråper om dagen 10 dråper per skje med vann. Gjenta hver annen måned;
 • i like deler for å blande følgende urter: kamille, plantain, salvie, streng, mørbrad og St. John's wort. Hell et glass kokende vann, insister på et mørkt sted i minst 24 timer. Gjør applique på føttene om morgenen og før du går i seng;
 • bland en spiseskje med havtorn og olivenolje og gni daglig i 3 uker i huden.
 • 1 ss. Skje de knuste frøene av dill 0,2 liter kokende vann. Å insistere 24 timer etter å ha drukket 4 ganger om dagen for 5 ts;
 • Også leeches brukes: stoffet som de injiserer i blodet, fortynner blodet og lindrer betennelse.

Oppmerksomhet vær så snill! Forebygging av atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter består i å observere sunn ernæring, unngå dårlige vaner, fysisk aktivitet, observere regimet dag og natt, og også for å minimere stressfulle situasjoner.

Aterosklerose i bena er en farlig sykdom, som er vanskelig å legge merke til og lenge å behandle. Alle bør ta vare på forhånd for å unngå dette problemet i en eldre alder. Informasjonen i denne artikkelen vil bidra til å forstå egenskapene til denne patologien, hvordan du ser den og kurerer den.

Les Mer Om Fartøyene