Aterosklerose av karene i nakken

Under stenose (eller okklusjon) halspulsårene innebære en gradvis innsnevring av de store blodkar som forsyner blod, oksygenrikt, blir levert fra hjertet til hjernen. Typisk provoserer en slik tilstand aterosklerose hals fartøyer - en systemisk sykdom, som er den store substratet ateromatøs plakkdannelse på den indre veggen av arterien. Målet med behandlingen i denne patologi - redusere risikoen for slag, noe som oppnås ved å kontrollere størrelsen på plakk eller fullstendig kirurgisk udaleniya.Prezhde enn å vite hvordan behandling av aterosklerose i nakke fartøy, symptomer som oppstår i stenose av arteria carotis, er det nødvendig å forstå mekanismen for forekomst iskemi (utilstrekkelig blodtilførsel) i hjernen.

Les i denne artikkelen

Hvordan blodtilførselen av hjernen oppstår

Blod i hjernen leveres ved hjelp av to arterier: karoten og vertebral (nærmere bestemt fire, hver av dem har sitt eget par). Den vanlige karoten (karoten) arterien stammer fra aortabuen i thoraxen og gjennom halsen går til hodet. På nivået av strupehodet er det delt inn i de indre og ytre karotisarterier. Den første blodtilførselen til hjernen, den andre - vevet i nakken, ansiktet, hodebunnen. Ved bifurkasjon (delingssted) blir aterosklerotiske plaques oftest dannet.

Hva er stenose?

Aterosklerose i nakkekarene, som lokale manifestasjoner av systemisk kolesterolmetabolisme, er hovedårsaken til stenose av karoten arterier. Disse fartøyene i en normal tilstand ligner på et "fleksibelt rør", med glatte vegger, er elastiske. Med alder, på grunn av høyt blodtrykk og skade i veggene, kan fett, kolesterol, kalsium og fibre av bindevev samle seg, og en aterosklerotisk plakk dannes.

Gradvis mengden av avsetninger øker, noe som fører til tap av elastisitet (evnen til å krympe og ekspandere), luminal innsnevring (redusert størrelse av den indre arterie diameter) og, som et resultat, opprettet et hinder for normal blodstrøm. Nå visse kritiske verdier (typisk større enn 50%) stenose fører til iskemi organ, en tilstand hvor volumet brakt av blod blir utilstrekkelig for normal hjernefunksjon, symptomene oppstår.

Symptomer på utvikling av patologi

Hos de fleste som har hatt arteriosklerose i nakkekarene, er symptomene på sykdommen fraværende til lumen i arterien reduseres med halvparten. En annen utførelse av symptomene - dannelse av en blodpropp (trombe), eller stykker av skall plakk, noe som fører til tilstopping av mindre beholder i hjernen.

Som det kan forstås fra navnet, med denne tilstanden i et bestemt område av hjernen, stopper blodtilførselen midlertidig, og da gjenoppretter det, er det ingen vedvarende organisk skade på vev. Akutte symptomer:

 • svakhet
 • nummenhet i armen eller benet,
 • hindret tale,
 • asymmetri av ansiktet,
 • problemer med syn,
 • lammelse av den ene halvdelen av kroppen,

Vanligvis varer de noen få minutter, og deretter løses helt, og personen vender tilbake til normalt liv.

PNMK bør ikke ignoreres; denne tilstanden er en advarsel om at neste iskemi (utilstrekkelig mengde blod) kan føre til irreversibel hjerneskade.

Årsaker til aterosklerose

Aterosklerose er en systemisk sykdom, er den viktigste årsaken til å redusere lumen av karoten arterier, det påvirker ikke bare disse blodårene. Vanligvis kan avsetning av kolesterol detekteres i alderen 20 til 30 år, men symptomene vises, vanligvis etter 40.

Faktorer som bidrar til utseendet av aterosklerose:

 • høyt blodtrykk;
 • diabetes;
 • røyking,
 • forhøyede kolesterolnivåer (nemlig "dårlig" kolesterol) eller lavdensitetslipoprotein (LDL);
 • fedme;
 • koronararteriesykdom;
 • familiehistorie av stenose;
 • alderdom;
 • aneurysm og fibro-muskulær dysplasi av karoten arterien (sjelden fører til stenose).

Hos mennesker som lider av hjertesykdom, er det ofte aterosklerose i halsen. Søvnende arterier, som regel, påvirkes de noen få år senere enn det som observeres i hjertets kar.

Diagnose av stenose av karoten arterier

Den første fasen er ikke forskjellig fra den diagnostiske prosessen for noen sykdom i kardiovaskulærsystemet. Legen vil spørre pasienten om detaljene om symptomene, da vil han spørre:

 • hvilke helseproblemer pasienten hadde
 • hva han pleide å ta medisin;
 • om hans nære slektninger har denne patologien.

Aterosklerose i nakkekarene blir ofte oppdaget ved hjelp av:

 • Ultralyd med doppler. En ikke-invasiv studie som bidrar til å vurdere blodstrømmen i karene, graden av stenose (dvs. 100%, 80%, 70%, etc.).
 • CTA (computertomografi med angiografi). Ikke-invasiv røntgenundersøkelse, som gjør det mulig å skaffe et klart bilde av blodkar, anatomiske strukturer i hjernen og vurdere arten av blodstrømmen. Til dette formål injiseres et kontrastmiddel i blodet. Kombinasjonen av to metoder for medisinsk avbildning (CT og angiografi) gjør det mulig for leger å bestemme plasseringen (plassering) av arteriell innsnevring og for å detaljere sine egenskaper (grad av stenose, omfang).
 • Magnetisk resonansangiografi (MRA). Noe som forrige metode for forskning. Også, kontrasterende av vaskulær seng med innføring av spesielle legemidler inn i den brukes. Kun i motsetning til beregnet tomografi med angiografi, for å få bilder, blir ikke røntgenstråler brukt, men den magnetiske resonanseffekten.
 • Angiografi av hjernen. Minimalt invasive teknikker for radiografisk visualisering av blodkar. Kontrast er introdusert gjennom kateteret inn i arterien, som ligger i inngangsregionen.

Metoder for behandling

Målet med behandlingen er å hindre hjerneslag. Hvilket alternativ for terapi for aterosklerose av halshalsarterien er valgt av legen, avhenger i stor grad av graden av innsnevring:

 • om det er tegn på trussel om vedvarende iskemi (utilstrekkelig blodtilførsel) av hjernevev;
 • om det er en slag-lignende symptomer, eller de ikke eksisterer (det finnes situasjoner der det ikke er kliniske tegn på stenose og aterosklerotiske lesjoner av arterier bekreftet av instrumentale studier, er diagnosen i denne situasjonen - nestenoziruyuschy aterosklerose av fartøy av en hals).

medisiner

Medikamentterapi brukes vanligvis i fravær av symptomer, eller når reduksjonen i fartøyets lumen ikke overstiger 50% (lav stenose). Også konservativ terapi brukes i en situasjon der det er indikasjoner på kirurgisk inngrep, men pasienten nekter operasjon. Følgende legemidler brukes:

 • Desaggreganter (aspirin, ticlopidin, klopidogrel) er stoffer som fortynner og forhindrer blodpropp i de trange arteriene.
 • Statiner som reduserer kolesterol reduserer sannsynligheten for atheromatøs plakkdannelse. De kan redusere nivået av "dårlig" kolesterol i blodet i gjennomsnitt med 25-30%. Men for å oppnå denne effekten trenger du en diett med lavt fett og kolesterol.
 • Antihypertensive midler (diuretika, ACE-hemmere, beta-blokkere, kalsiumkanalblokkere, etc.) - er i stand til å kontrollere og regulere blodtrykk. Hypertensiv sykdom - hovedårsaken til slag, denne patologien kan forverres i bakgrunnen av aterosklerose.

Kirurgiske metoder

Kirurgisk behandling er vanligvis anbefales for pasienter med moderat til høy grad av stenose, samt de som har sett en eller flere ganger i TIA (transitorisk iskemisk anfall). Hovedmålet med kirurgi - forebyggelse av slag, som oppnås på grunn av fjerning av plakk og øke lumen av det angjeldende kar aterosklerose halsen, noe som forbedrer blodstrømmen til hjernen. Typer operasjoner:

 • Carotid endarterektomi er en operasjon for å fjerne aterosklerotiske plakk. Et snitt av huden er produsert på nakken i området av projeksjonen av halspulsåren. Den klemmes med midlertidige klipp over og under stenose sone. I dette tilfellet kommer blod til hjernen gjennom arterien, som ligger på den andre siden. Kirurgen gjemmer fartøyet i det blokkerte området, og renser deretter innsiden av veggen fra de atheromatøse raidene. Snittet på arteriene er lukket med små suturer.
 • Carotid angioplastikk / stenting - endovaskulær operasjon, gjør det mulig å utvide fartøyets lumen. Det utføres under kontroll av angiografisk undersøkelse. I utgangspunktet blir et fleksibelt kateter matet til plassenes plassering i halspulsåren. For dette injiseres det i lårbenet. Passerer hjertet, nærmer han det nødvendige stedet. Ved å bruke det første kateteret som en leder, innfører du en andre mindre diameter med en oppblåsbar ballong ved spissen. Ballongen skal installeres over stenosen, hvorpå den oppblåses, noe som fører til en utvidelse av fartøyets lumen, komprimering av plaketten. Fullfør prosedyren ved å installere en selvutvidende stent, som "holder arterien i sin utvidede tilstand."
 • Carotid-arterie bypass kirurgi er en kirurgisk prosedyre som innebærer pålegg av en bypass-anastomose. Med denne hjelpen blir blodstrømmen gjenopprettet. Han går, omgå den blokkerte delen av fartøyet. Til dette formål suges endene av transplantasjonsbeholderen (vanligvis brukt i subkutan ven i underbenet) inn i veggene av karoten arterien over og under stenosen. Dette oppnås ved omdirigering (omgåelse av innsnevring) av blodstrøm gjennom graft. Operasjonen er indikert med fullstendig okklusjon (blokkering) av fartøyet.

Forebygging av stenose av karoten arterier

Leger, som regel, ber om ham, avhengig av risikofaktorene som er tilstede i pasienten:

 • slutte å røyke
 • å justere ernæring ved arteriosklerose av halsens kar
 • begrense alkoholforbruk
 • følg blodsukkeret (hvis han har diabetes);
 • regelmessig overvåke innholdet av kolesterol i blodet;
 • ta medisiner med samtidig patologi (hypertensjon og andre).

Metoder for behandling av arteriosklerose av halsens kar

Den cervical ryggraden i ryggraden har et stort antall kapillærer og små fartøy. Spesielt bør det noteres 2 karotider og 2 vertebrale arterier. Takket være dem blir blodet kontinuerlig transportert til hjernen. Hodet og halsens kvalitative tilstand bestemmer arbeidet for hele organismen. I en sunn person er arteriene glatte og jevne. Kroppen kan ikke uavhengig avlede patologiske kolesterolformasjoner, så de forblir på veggene i sirkulasjonssystemet. Som et resultat dannes plakk gradvis. Et slikt klinisk bilde karakteriserer fullt ut sykdommen som kalles aterosklerose av halsens kar.

Blodet flyter til hjernen gjennom halsen gjennom store arterier. I kroppen av en sunn person, metter det uhyggelig kroppens hovedregulator med oksygen og næringsstoffer. Aterosklerose i nakkekarene gjør det vanskelig å transportere blod til hjernen fullt ut. Plakk i blodkarene senker blodstrømmen. De åpner jevnlig og provoserer deres blokkering. Aterosklerose utvikler seg mot bakgrunn av et brudd på fettmetabolismen. På grunn av avsetningen av kolesterolformasjoner, akkumuleres kalsium konstant inne i karet. Dette medfører en innsnevring av arteriene, og deretter - en fullstendig blokkering. Veggene på fartøyene mister sin vanlige elastisitet, blodsirkulasjonen er forstyrret. Som et resultat er det helseproblemer av varierende intensitet. Utviklingen av aterosklerose er vanligvis skjult, og dette er veldig farlig. De første symptomene vises etter alvorlige lidelser i kroppen.

De viktigste årsakene

Aterosklerose av fartøy, ifølge leger, dannes som følge av feil lipidmetabolisme. Kolesterolnivået øker kraftig, og på de vaskulære veggene begynner å danne bestemte forekomster. I utgangspunktet er de små flekker av gul farge. Over tid øker innskuddene i størrelse, forvandles til plaketter. Det er disse formasjonene som bidrar til hel eller delvis blokkering av fartøyets lumen.

Blant hovedårsakene til atherosklerosepersonell identifiserer følgende:

 • aldersspesifikke egenskaper av organismen;
 • Kjønnsperspektiv (kvinner er mer utsatt for patologi);
 • økt blodtrykk;
 • stressende overbelastning;
 • patologiske endringer i karbohydratmetabolismen, noe som fører til fedme;
 • lav aktivitet livsstil;
 • dårlige vaner;
 • irrasjonell ernæring.

Ved en aterosklerose av halshalser oftere er den provokerende faktoren ikke en grunn, men deres totalitet.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Klinisk bilde

I de første stadier manifesterer ikke aterosklerose seg selv. En person kan ikke merke seg en liten forverring av trivsel. Følgende symptomer indikerer en vedvarende sirkulasjonsforstyrrelse i carotid- og hovedartene i livmorhalsområdet:

 • hodepine, svingninger i blodtrykket;
 • Svake angrep på bakgrunn av mangel på fysisk aktivitet;
 • Korte episoder av alvorlig svimmelhet (hovedtegnet på nybegynner aterosklerose);
 • periodiske problemer med syn i form av turbiditet i øynene, flimrende "fluer";
 • søvnløshet.

Når disse symptomene vises, bør du umiddelbart konsultere en lege for å finne årsaken til sykdommen. I avanserte tilfeller er aterosklerose ledsaget av andre symptomer. Pasienten kan ha problemer med å snakke, miste orientering i rom, bevissthet. Slike symptomer bør være grunnen til å ringe et team med medisinske arbeidere. Når det kliniske bildet ikke endres i 24 timer, er det fornuftig å mistenke fremdriften av et slag. Med denne patologien dør hjerneceller. Dette er den farligste komplikasjonen av aterosklerose.

Medisinsk undersøkelse

Gi et kompetent behandlingsalternativ som legen kan kun etter en fullstendig undersøkelse av pasienten. Av stor betydning er tidlig diagnose av aterosklerose. På begynnelsen er sykdommen perfekt behandlet ved å endre livsstil og overholdelse av en bestemt diett.

Hvis det er mistanke om arteriosklerose av karoten i halsen, blir pasienten tildelt en fullstendig undersøkelse, som kan bestå av:

 • Ekkokardiografi.
 • Doppler ultralyd.
 • EKG.
 • Testing for å bestemme blodlipidbalansen.
 • Røntgenangiografi.

Ikke forsøm diagnosen. Medisinsk undersøkelse gir, i tillegg til aterosklerose, andre patologier som har lignende symptomer.

Avhengig av sykdomsstadiet og resultatene av testene, bør legen foreskrive riktig behandling. Vanligvis er terapi kompleks og inkluderer kosthold, medisiner. I særlig alvorlige tilfeller, når aterosklerose er startet, kan det være nødvendig med kirurgi.

Grunnleggende næringsprinsipper

Overholdelse av diett for aterosklerose er grunnlaget for terapi, og uavhengig av scenen i den patologiske prosessen. Pasienter anbefales å begrense inntaket av produkter som fremmer dannelsen av kolesterolplakk. Under forbudet kommer fettstoffer av animalsk opprinnelse, egg, margarin, bakverk og søtsaker. Legene anbefales også å begrense saltinntaket. Bytt ut skadelige produkter etterfulgt av friske grønnsaker og frukt, magert kjøtt og fisk, delikatesser i sjøen. Kostholdet kan varieres med frokostblandinger fra frokostblandinger, skogbær, bakt poteter. Ernæring for aterosklerose er vanligvis foreskrevet av en kardiolog. Hvis en pasient har kontraindikasjoner, er det nødvendig å konsultere en lege-diettiker i tillegg.

Endring i livsstil

En viktig komponent i behandling for aterosklerose av karoten arterier er justeringen av livsstilen. Alle pasienter anbefaler uten unntak at de forlater skadelige vaner (røyking, alkoholmisbruk). En lavaktiv livsstil bør erstattes av fysisk aktivitet, prøv å spille sport mer. Obligatorisk er vekttap og normalisering av blodtrykk. I noen tilfeller er det nødvendig med hjelp fra en terapeut.

Medisineringsterapi

Hovedmålet med konservativ behandling er normalisering av lipidmetabolismen. For å gjøre dette, er pasienter foreskrevet statiner som bidrar til å redusere kolesterol syntese og eliminere patologiske lipider. Det kan være "Atoris", "Zokor" eller "Lipimar". For å redusere nivået av triglyserider, bruk fibrater ("Fenofibrate"). Nikotinsyre er foreskrevet for å øke mengden lipoproteiner.

Alle legemidler må kun tas i henhold til legenes resept og anbefalte doser. Ellers kan du forårsake uopprettelig skade på kroppen, aterosklerose vil fortsette å utvikle seg.

Oppskrifter av folkens healere

Terapi med folkemidlene er oftest brukt til rensing av blodkar og en merkelig forebygging av komplikasjonen av aterosklerose. Nedenfor er de mest populære oppskrifter.

 1. Hawthorn juice og aterosklerose. Bærene i denne planten må vaskes og pestletes (du kan bla i en blender). For å forberede en helbredende buljong er det nødvendig med 500 g frukt. Tørk mosede bær i en gryte, hell 0,5 kopper vann og varme til 50 grader. Kjølt blanding bør sendes gjennom juiceren. Ta en slik medisin en gulp tre ganger om dagen.
 2. Frisk hvitløk og aterosklerose. For å forberede legemidlet, må du ta en glassburk med et volum på 3 liter, legg kirsebær- eller svartfrø på bunnen. I samme fartøy legg 1 kg fersk hvitløk og hell all saltlake (1/4 kopp salt + 1 liter vann). Deretter lukker krukken tett og legg den på et kjølig sted i en uke. Ta en medisin anbefales for en spiseskje 5 ganger om dagen.

Ikke glem at bruk av resepter av folkeklinikker er uakseptabelt uten forutgående avtale med legen.

Operativ inngripen

Hvis aterosklerose utvikles raskt, brukes kirurgisk inngrep. For tiden brukes to behandlingsalternativer:

 • karotid endarterektomi (ekskludert plakett, hindrer full blodstrøm);
 • angioplastikk (et kateter settes inn i den berørte arterien, som bidrar til å normalisere blodstrømmen).

I enkelte klinikker, spesielt i utlandet, brukes en laser til å behandle aterosklerose. For det første øker pasientens kroppstemperatur, og deretter blir laserstrålen rettet til platene i plakettklyngen.

Forebyggende tiltak

Å forebygge aterosklerose er mye lettere enn å bekjempe manifestasjoner. For å forebygge sykdommen, anbefaler leger å følge en sunn livsstil og spise riktig. Det er viktig å inkludere i den daglige rutinen gjennomførbare øvelsen. Du kan gå inn for å svømme, gå for yoga eller gjøre enkel gymnastikk hjemme. En spesiell rolle i forebygging av aterosklerose er gitt til utryddelse av vanedannende vaner.

Hvis utviklingen av sykdommen ikke kunne unngås, er det nødvendig å konsultere en lege og følge hans forskrifter. Bare i dette tilfellet er det mulig å forhindre et komplisert forløb av aterosklerose. Den farligste konsekvensen av en sykdom er et slag.

Tegn og behandling av aterosklerose av karene i hodet og nakken

Tilveiebringelsen av cerebral blodstrøm i stor grad avhenger av tilstanden til arteriell trunks, som er aortas grener. Aterosklerotisk lesjon av livmorhalsbeholdere er en viktig faktor i patogenesen av utviklingen av kronisk hjerneinfarkt. Med aterosklerose av karene i nakke- og karotisarteriene er en person i økt risiko for alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Aterosklerose av neskappene er en systemisk sykdom, hvor hovedårsaken er atherosklerotiske plakk. Ved tidlig diagnostisering og behandling er slike pasienter i fare for iskemisk berøring. Behandling av aterosklerose i blodkarrene i livmorhalsområdet utføres under tilsyn av spesialister innen vaskulær kirurgi og nevrologi.

Tilstandskarakteristikker

Aterosklerose i nakkekarene er en lokal manifestasjon av en systemisk lidelse av kolesterol metabolisme. En økning i konsentrasjonen av kolesterol i den systemiske blodstrømmen fører til dannelsen av atheromatøse plakk etterfulgt av stenose av karoten arterier. Denne rekke blodkar er en fleksibel rørformet formasjon, elastisk i konsistens og med glatte vegger.

Aldersrelatert økning i blodtrykket i kar i halsen, så vel som en økning i blodkolesterolkonsentrasjoner, fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk tidligere nevnt. Den første fasen av sykdommen er preget av det øyeblikk da fettelementene blir avsatt i vaskulærveggen, hvor bindevevsfibre og kalsiumpartikler deretter festes. Kombinasjonen av disse elementene kalles aterosklerotiske plakk. Denne tette patologiske formasjonen er hovedårsaken til innsnevringen av blodkarets lumen og brudd på blodsirkulasjonen i dette området.

Ved innsnevring av halsenes lumen med mer enn 50%, er pasienten i økt risiko for alvorlig nedsatt evne forbundet med dårlig perfusjon av hjernevevet. Langvarig brudd på perfusjon fører til oksygen sult og en så alvorlig konsekvens som hjerneens iskemiske hjerneslag. Studien av aterosklerose i blodkarrene i nakken, symptomer og behandling utføres av en spesialist-neurolog og kardiolog.

årsaker

Aterosklerotiske skader kan forårsake blokkering av ulike kar i kroppen. Den såkalte okklusjonen av kar oppstår på bakgrunn av lokal opphopning av fettstoffer, som er kalsiumsalter, kolesterol og fragmenter av ødelagte blodelementer. Utvikling av aterosklerotisk lesjon av de livmorhalsige karene blir tilrettelagt av slike ugunstige faktorer:

 • Langsiktig økning i konsentrasjonen av glukose i blodet;
 • Utilstrekkelig ernæring, som er preget av overdreven forbruk av kalorier med høyt kaloriinnhold, fete, stekte og krydrede retter;
 • Drikker alkohol og røyking;
 • Overvektig kroppsvekt;
 • Inaktiv livsstil (hypodynamien);
 • Øke den syntetiske funksjonen i leveren, noe som resulterer i en stor mengde endogent kolesterol inn i systemisk sirkulasjon;
 • Tidligere overførte smittsomme og inflammatoriske sykdommer.

Spesiell risiko for dannelsen av aterosklerotiske skader av karene i hode og nakke, mennesker utsatt for kroppen som flere av disse faktorene. I dannelsen av ateromatøse plakk i de store fartøy og carotis, får personen automatisk i fare for forekomst av cerebrovaskulære forstyrrelser og cerebral ulykker.

symptomer

Som en hvilken som helst form for denne sykdommen, er aterosklerose av arteriene i nakken preget av langvarig fravær av klinisk bilde. I tilfelle av sykdomsprogresjon begynner en person å bekymre seg om minimal symptomer, som i de fleste tilfeller oppfattes som en generell ulempe forbundet med tretthet. I tilfelle at en person har arteriosklerose i nakkekarene, kan symptomene ha følgende form:

 • Kortvarige episoder av svimmelhet;
 • Intense smerter i hode og nakke, som ofte oppfattes som manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni og meteosensitivitet;
 • Svakhet og generell ulempe, som oppstår både i ro og under fysisk anstrengelse;
 • Reduksjon av synsskala, samt utseendet av såkalte fluer for øynene;
 • Søvnforstyrrelser, opp til dannelsen av søvnløshet.

Hvis noen av de ovennevnte symptomene oppstår, anbefales det at hver person konsulterer en medisinsk spesialist for en omfattende undersøkelse av kroppen. Jo raskere den patologiske prosessen utvikler seg i halsenes område, jo mer intensiv er det kliniske bildet av denne sykdommen manifestert.

Det er også en liste over de farligste kliniske manifestasjonene som indikerer utviklingen av vedvarende cerebrovaskulære lidelser i kroppen. Slike manifestasjoner inkluderer:

 • Spontant synskort i ett av øynene, som ikke er forbundet med noen traumatisk skade på hodeområdet;
 • Følelse av nummenhet og prikking i øvre eller nedre ekstremiteter. Som et symptom er et slikt symptom ledsaget av manglende evne til å kontrollere motorens aktivitet på hendene og føttene;
 • Det årsakssammenhengste bevissthetstapet, som er ledsaget av økt svetting og blek av huden;
 • Brudd på talefunksjon, manglende evne til å danne ordkombinasjoner og uttrykte tanker;
 • Tap av orientering i det omkringliggende rommet.

Hos en person med lignende symptomer øker risikoen for alvorlige cerebrovaskulære lidelser, opp til en hjernekatastrofe. En slik person trenger akuttmedisinsk omsorg, med etterfølgende sykehusinnleggelse i nevrologisk avdeling.

diagnostikk

I de første stadiene av den diagnostiske undersøkelsen samler den medisinske spesialisten og analyserer pasientens klager. Standard medisinsk målingen i dette tilfellet inkluderer å samle informasjon vedrørende tilgjengeligheten av kroniske sykdommer i organer og systemer som mottar ulike grupper av legemidler, så vel som tilstedeværelse av en genetisk predisposisjon for utvikling av sykdommen. Diagnose av aterosklerotiske lesjoner i blodkarrene i nakken, inkluderer slike aktiviteter:

 1. Ultralydsundersøkelse av karene i nakken med Doppler-funksjon. Denne ikke-invasive diagnostiske teknikken gjør det mulig å vurdere patensen av sirkulatoriske arterier i dette området, og også å beregne blodstrømmen. Nivået på stenose i blodkarets lumen er målt i prosent. Vi kan si at jo lavere prosentandelen er, jo høyere er risikoen for dannelse av irreversible prosesser i hjernen.
 2. MR angiografi. Takket være denne teknikken kan tilstanden til nakkekarene vurderes i detalj. Før studien begynner, får hver pasient en spesiell kontrastmiddel, på grunn av hvilken fartøyets patenter vurderes på det resulterende bildet;
 3. Beregnet tomografi angiografi. Denne metoden for ikke-invasiv røntgenundersøkelse lar deg nøyaktig visualisere de anatomiske strukturer i hjernen og blodårene. Før begynnelsen av studien blir pasienten gitt en spesiell kontrastmiddel, etterfulgt av et øyeblikksbilde. Det oppnådde bildet gir informasjon om graden av innsnevring av arteriene og den nøyaktige lokalisering av atheromatøse plakk;
 4. Angiografisk undersøkelse av hjernen. Denne teknikken refererer til minimalt invasive metoder for å diagnostisere denne patologiske tilstanden. For å oppnå informasjon om tilstanden til fartøyene i nakken, er pasienten forsynt med et spesielt arterielt kateter gjennom hvilket et kontrastmiddel tilføres.

behandling

Kompleks terapi av aterosklerotiske vaskulære lesjoner i livmoderhalsen inkluderer slike viktige punkter:

 • Diett terapi;
 • Korreksjon av en livsstil;
 • Moderat fysisk stress på kroppen;
 • Narkotika terapi.

Med ineffektivitet av disse metodene for korreksjon av tilstanden, foreskrives pasienten kirurgisk behandling.

Kosthold og livsstilsjustering

Organiseringen av et riktig kosthold for arteriosklerose i nakkekarene er av stor betydning. Hovedmålet med diettbehandling er å begrense bruken av matvarer som kan føre til økt konsentrasjon av kolesterol i systemisk sirkulasjon. Den første fasen av aterosklerose av karene i nakken, sørger for slike diettanbefalinger:

 • I det daglige kostholdet anbefales det å gi preferanse til frisk frukt, grønnsaker og fruktjuicer;
 • Fra det daglige kostholdet er det nødvendig å utelukke matvarer som er rike på animalsk fett, røkt mat, stekt mat og hurtigmat;
 • En spesiell fordel for kroppen av personer som lider av atherosklerose av nesenes fartøy er marine fisk og sjømat. Disse matvarene inneholder biologisk aktive stoffer som bidrar til å senke blodkolesterolnivået og normalisere metabolske prosesser i kroppen.

Overholdelse av kosttilskuddene påvirker positivt resultatene av behandling av aterosklerotiske skader i en hvilken som helst grad av forsømmelse.

Identifisere aterosklerose i arteriene i nakken, den personen anbefalt så snart som mulig for å gi opp alkohol og røyking. I nærvær av overdreven kroppsvekt, anbefales en person ikke bare å rette opp dietten, men også for å øke fysisk aktivitet. Med en økning i blodtrykk foreskrives pasienten antihypertensive behandling. Noen pasienter som har åreforkalkning identifisert de viktigste arteriene i nakken, for å rette psyko-emosjonelle faktorer av aterosklerose utdanning, rådgivning terapeut lege foreskrevet.

Medisineringsterapi

Hovedformålet med narkotikabehandling av aterosklerose i nesen er forebygging av hjernekatastrofe. Planen og varigheten av behandlingen er utarbeidet av en medisinsk spesialist på individuell basis. Valget av behandlingstaktikk påvirkes av graden av innsnevring av blodkarets lumen, samt risikoen for å danne vedvarende iskemi av hjernevevet.

Effektiv medisinbehandling er bare mulig dersom graden av innsnevring av blodkarets lumen ikke overstiger 50%. I tillegg utføres behandling med medisinering dersom pasienten uttrykker uenighet om gjennomføringen av kirurgisk inngrep. Ved behandling av aterosklerotiske lesjoner av halsens kar er slike grupper av farmasøytiske preparater brukt:

 • Antihypertensive stoffer. Denne store gruppen medikamenter inkluderer ACE-hemmere, diuretika, kalsiumkanalblokkere og beta-blokkere. Under påvirkning av denne gruppen av legemidler utføres regulering og kontroll av blodtrykksindikatorer. Bruken av disse stoffene skyldes det faktum at en økning i blodtrykk er en av hovedårsakene til dannelsen av aterosklerose;
 • Platehemmere. Og denne gruppen medikamenter inkluderer Clopidogrel, Aspirin, Ticlopidine. Virkningen av disse stoffene er rettet mot å forhindre blodpropp og dets fortynning. Dette gjelder spesielt for folk som lider av aterosklerotiske lesjoner av nesenes kar, siden tykt blod ikke kan passere gjennom det innsnevrede arterielle lumen;
 • Statiner. Denne gruppen medikamenter gir en reduksjon i konsentrasjonen av kolesterol i systemisk sirkulasjon, som er forebygging av avsetning av atheromatøse plakk.

Kirurgisk behandling

Kirurgiske behandlingsmetoder anbefales for pasienter med høy og middels grad av stenose i nesen. Hovedmålet med operative inngrep er å forebygge en så formidabel komplikasjon som et slag. I løpet av kirurgisk inngrep fjernes atheromatøse plakk og lumen i sklerosebeholderen forstørres.

For å behandle aterosklerose i nakkekarene brukes følgende operasjoner:

 1. Carotid stenting. Takket være denne teknikken er det mulig å utvide blodkarets lumen. Denne inngripen utføres under angiografisk kontroll. Den første fasen av operasjonen er å bringe et fleksibelt kateter til stedet for atheromatøs plakklokalisering. Til dette formål legges pasienten på arteriell lårkateter. Gjennom det installerte kateteret settes et annet kateter inn i fartøyets lumen, som inneholder en spesiell ballong. Under denne ballongens handling forstørres det vaskulære lumen og flatingen av den atheromatiske plakk utføres;
 2. Carotid endarterektomi. Under dette kirurgiske inngrep elimineres atheromatøse plakk. Under drift utfører en medisinsk profesjonell et snitt i huden på projeksjonen av halspulsåren, og deretter setter den på klemmen nedenfor den stenotiske sonen. Den neste fasen av operasjonen er disseksjonen av arterien, dens rensing fra fete avsetninger med etterfølgende suturering;
 3. Installasjon av shunts på halspulsåren. Essensen av denne prosedyren er etableringen av alternative vaskulære veier, gjennom hvilke blod vil strømme inn i hjernen. Som et biologisk materiale for opprettelsen av en anastomose, brukes en subkutan ven i underbenet. Etter å ha laget en såkalt bypass, en person normal blodstrøm til hjernen vev, noe som reduserer risikoen for iskemi og cerebral ulykke.

forebygging

For å hindre mulige komplikasjoner av sykdommen er mye enklere enn å behandle dem. Forebygging av denne patologiske tilstanden avhenger direkte av årsaken til forekomsten. Den generelle planen for forebyggende tiltak kan deles inn i slike elementer:

 • Avslag fra bruk av alkohol og tobakksrøyking;
 • Rationalisering av ernæring og begrensning av matvarer som er rike på animalsk fett;
 • Økt motoraktivitet og forebygging av hypodynamier;
 • Overvåkning av blodsukkernivåer;
 • Med en tendens til å utvikle hypertensjon, anbefales det å se en kardiolog og terapeut, og ta passende medisiner.

Cure tegn på atherosklerose folkemidlene kan bare kombineres med konservative metoder.

Symptomer og metoder for behandling av aterosklerose i halsens kar

Blodforsyning til hjernen er gitt av vertebrale og karotisarterier, kollektivt kalt nakkekar. For normal drift av hjernen, er det en konstant tilførsel av næringsstoffer og oksygen, som sikrer full funksjon av nervecellene. Aterosklerose i nakkekarene er en sykdom der det er en innsnevring av det indre rommet av arteriene på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk på veggene. Disse forbindelsene skyldes akkumulering av kolesterol, mineralsalter, blodpartikler. Sykdommen påvirker hjernens arbeid som helhet og kan bli provokator av slike farlige forhold som et hjerteinfarkt eller et hjerneslag. I henhold til ICD 10 (internasjonal klassifisering) har den koden I70 og inngår i gruppen sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Aterosklerose i nakkens kar kan føre til fullstendig blokkering av blodtilførselen til hjernen.

Kjenne at den første fasen av aterosklerose er vanskelig, det kan utvikles asymptomatisk i flere år. Overlappingen på mer enn 50% av lumen blir merkbar, og til en verdi på 70% er det en alvorlig fare for helsen og forstyrrelsen av hjernens normale funksjon.

årsaker

Aterosklerose av karene i livmorhalsområdet refererer til patologier som oppstår på grunn av systemiske feil i menneskekroppen. Dannelsen er påvirket av et kompleks av faktorer, og forebygging er bare mulig dersom en bestemt holdning til ens helse og livsstil blir observert. Årsakene til sykdommen inkluderer:

 • systematisk spiseforstyrrelser, overdrevent fet eller søt mat
 • dårlige vaner: tobakk, alkohol;
 • lav fysisk aktivitet;
 • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer, problemer med hjertet og blodkarene;
 • økt kolesterol i blodet;
 • fedme;
 • mangel på B-vitaminer;
 • arvelige faktorer.

Ofte manifesterer sykdommen seg hos eldre, men begynnelsen av dannelsen av kolesterolplakk kan forekomme hos mennesker fra 20 til 30 år. Blant alle hovedårsakene er en metabolsk forstyrrelse, nemlig fettmetabolismen. Dette fører til en økning i konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som resulterer i innsnevring av det vaskulære lumen. Aterosklerotiske plakk er en slags fettstoffer, men i motsetning til subkutan fett er de usynlige og utgjør derfor en spesiell fare. Aterosklerose i livsviktige livmorhalsarterier forekommer ofte hos personer som ikke lider av overvekt. Flere og flere saker er løst for de som ikke har fylt 35 år. Forskere forbinder dette med stressende stress, økt tretthet og en rask rytme av livet, som i kombinasjon fører til spiseforstyrrelser, dagbehandling og forstyrrelser i det endokrine systemet.

symptomer

For å kunne identifisere aterosklerose av nakkekarene og å utnevne riktig behandling, er det nødvendig å vite hvilke symptomer som er typiske for sykdommen:

 • hodepine;
 • ubehag i nakken;
 • svakhet og tretthet;
 • svimmelhet, mørke sirkler i øynene;
 • søvnforstyrrelser;
 • minneverdigelse;
 • emosjonell ustabilitet, irritabilitet;
 • problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon.

Disse symptomene manifesteres i begynnelsen av sykdommen. Også bevis på atherosklerose i livmorhalsområdet kan være påvisning av høyt kolesterol eller blodsukker. Flere alvorlige tegn på atherosklerose, som snakker om sin farlige utvikling, er:

 • tap av koordinering av bevegelser, nummenhet i lemmer;
 • vanskeligheter med å snakke;
 • forverring eller tap av syn
 • kortvarig bevissthetstap
 • svette, blek hudfarge.

Disse symptomene kan indikere at det som følge av obstruksjon av blodårene, oppstod et slag eller mikroslag i en person. I dette tilfellet må du snarest ringe til legehjelp.

diagnostikk

Behandling av aterosklerose og andre sykdommer assosiert med brudd på blodstrømmen i hovedkarene i nakken, er engasjert i en nevrolog. Visuell inspeksjon og undersøkelse av det medisinske kartet vil gi nok informasjon til å utarbeide en plan for videre undersøkelse.

Aterosklerose, følgende diagnostiske metoder er anvendelige:

 • ultralyd undersøkelse;
 • laboratorietester for påvisning av kolesterol;
 • datamaskin eller magnetisk resonans avbildning.

Vanligvis brukes en avansert ultralydsmetode som kalles dopplerografi. Det lar deg vurdere blodstrømmen og graden av innsnevring av arteriene. Beregnet tomografi med kontrastmateriale vil gi et klarere bilde, og magnetisk resonansavbildning eller angiografi vil tillate å estimere mengden blodstrøm i aterosklerose.

Utvikling av sykdommen og dens klassifisering

Metabolske sykdommer fører til innskudd på veggene av kolesterolkarmer i form av små gule flekker, som gradvis ekspanderer for å danne plaketter og gradvis tette blodbanen. I dette tilfellet blir veggene selv sprøtt og uelastiske på grunn av fortykning. Det er også fare for at et stykke plakett kommer ut og går inn i hjerneårene, helt dekker et av karene.

ICD 10 inkluderer tre typer utvikling av arteriosklerose av halsens kar:

 1. Vekst av innskudd langs lengden (ikke-stenoserende).
 2. Sprawling inne i arterien (stenosing).
 3. Multifokal.

Aterosklerose av den første typen, veksten av plakk oppstår langs arterienes vegger, og fullstendig overlapping forekommer ikke. Bare volumet av forbigående blod minker, som også har en negativ effekt på hjernefunksjonen. Det andre tilfellet truer med å blokkere blodstrømmen helt, noe som gjør det farligere for livet. Multifokal type inkluderer alvorlige former for sykdommen, som kun kan behandles kirurgisk.

terapi

Det primære målet for behandling for aterosklerose er forebygging av hjerneslag. Avhengig av forsømmelsen kan terapi brukes:

 • ikke-narkotika;
 • medisin;
 • kirurgi.

Behandlingen uten medisiner antas bare i fase av opprinnelsen til problemet. Endringer i livsstil, vektkontroll og ernæring kan føre til fettmetabolismen og forhindre veksten av kolesterolplakk. Gode ​​måter å forbedre blodsirkulasjonen i arteriene i cervical ryggraden er gymnastikk, massasje og vanlig motoraktivitet. Øvelse for nakken skal gjøres med forsiktighet, for ikke å forårsake forskyvning av ryggvirvlene, noe som vil ytterligere forverre problemet med blodstrøm. For en massasje er det bedre å konsultere en spesialist. Det kan være en massør eller manuell terapeut, som ikke bare masserer muskler, men styrer også de fordrevne vertebrae. Samtidig, husk at dette bør være en lege med utdannelse, siden slike manipulasjoner med analfabetisk oppførsel bære mer risiko enn god.

For fysiske øvelser og nakkemassasje er det nødvendig å legge til turer i frisk luft, som ikke bare metter blodet med oksygen, men også forbedrer metabolismen generelt, bidrar til forbrenning av overflødig fett.

Narkotika terapi

En effektiv medisinsk behandling er introduksjonen av et spesielt stoff som fremmer oppløsningen av kolesterolinntak. Men vellykket forebygging av dannelsen av nye plakk er bare mulig i forbindelse med streng overholdelse av dietten. Blant komplekse terapi utnevnt vasodilatorer, forbedre blodsirkulasjonen, fortynnet blod, regulere blodtrykk, vitaminpreparater. Behandlingen utnevnes individuelt, med tanke på resultatene av undersøkelsen av en kardiolog og en nevrolog.

Kirurgisk behandling

I noen tilfeller er kirurgisk inngrep det eneste effektive middel for aterosklerose i nakkekarene. Den inneholder tre metoder:

 1. Fysisk fjerning av plaques. Oppstår ved å kutte huden i området av en av karoten arterier og klemme den fra begge sider av det berørte området. Da er arterien kuttet, og fra dens indre vegger slår kirurgen av innskuddene, hvoretter søm påføres.
 2. Operasjonen for å utvide fartøyets lumen. For å gjøre dette, er et kateter satt inn gjennom lårbenet, som er matet til det nødvendige stedet for arterien. Deretter setteres en andre ballong gjennom kateteret med en ballong på enden, som oppblåses, noe som fører til innsnevring av plakk og en økning i lumen. Deretter legger du en spesiell vegg som er designet for å holde arterien i denne tilstanden.
 3. Shunting utføres med fullstendig blokkering av blodstrømmen. Shunten er sydd inn i veggene til fartøyet før og etter det berørte området, og danner dermed en bevegelse av blod rundt den.

Aterosklerose av livmorhalsbeholdere utvikles aktivt. På et år kan det oppstå en sammentrekning på ca. 10-15%. Eliminering av årsaken til sykdommen er den beste forebyggelsen. Når du vender deg til legen i tide i tilfelle av alarmerende symptomer, vil du beskytte deg mot mulige tragiske konsekvenser av aterosklerose.

Tegn på atherosklerose av karene i hode og nakke: hva skal jeg gjøre hvis kolesterolplakkene "settes" i hjernen

På slutten av det tjuende århundre i den medisinske verden startet en skikkelig boom kolesterol: forskere har identifisert virkningen av vekslings brudd på dette stoffet for utvikling av hjerte- og karsykdommer hos menn og kvinner eldre enn 45 år. Spesielt farlig er veksten av kolesterolplakkene i arteriene som fôrer hjernen.

I vår gjennomgang og video i denne artikkelen presenteres de viktigste tegn på atherosklerose av karene i hodet og nakken. Enn denne sykdommen er farlig, og hva skal være handlinger av en person som oppdaget symptomer på cholesterol hjerneskade: la oss forstå.

Kolesterol - skade eller fordel?

Om farene ved kolesterol (ChS) hørte jeg nok nok alle. Dette fettlignende stoffet kalles skyldige i de fleste tilfeller av akutte kardiovaskulære tilstander - hjerteinfarkt og hjerneslag.

Er HS virkelig farlig for mennesker? Og hva skal alle pasientene vite?

Faktisk er ikke kolesterolet, men de ulike bruddene på stoffskiftet i kropps-dislipidemi, skadelig.

I seg selv er denne lipofile alkoholen nødvendig for normal drift av alle systemer, og utfører følgende funksjoner:

 • er en del av den cytoplasmiske membranen i hver celle i menneskekroppen, noe som gjør den mer elastisk og holdbar;
 • regulerer permeabiliteten av cellevegget, beskytter cytoplasmaen fra virkningen av visse toksiner og gifter;
 • er en del av steroidhormonene i binyrene (inkludert androgener og østrogener);
 • er en komponent av gallsyrene i leveren, som utfører prosessen med fordøyelsen;
 • deltar i syntesen av fettløselige vitamin D.

Det er interessant. Opptil 80% av kolesterolet i kroppen produseres av celler i leveren og binyrene, og bare 20% kommer fra mat i animalsk fett.

Siden kolesterol er dårlig oppløselig i vann, i blodet blir den transportert ved hjelp av spesielle biokjemiske vektorer for å danne komplekser av fett og proteindelen - lipoproteiner.

Avhengig av forholdet mellom kolesterol og aminosyrer i sammensetningen, er de delt inn i:

 • LDL og VLDLP - "dårlig" kolesterol, noe som bidrar til avsetning av fettmolekyler på overflaten av vaskemuren og dannelsen av aterosklerotiske plaques;
 • HDL - "godt" kolesterol, som renser arteriene av fete komplikasjoner.

Hvis balansen mellom "dårlig" og "godt" kolesterol i kroppen er brutt, og dyslipidemi hersker over den andre, opptrer dyslipidemi. Kolesterolmolekyler, som sirkulerer i sammensetningen av LDL, befinner seg fritt på de vaskulære veggene og fremmer utseende av kolesterolplakk.

En slik plakk er farlig, ikke bare i forbindelse med stoffskiftet. Økende i størrelse, er det i stand til å fullstendig tette arteriene, forstyrre blodtilførselen av organer og vev.

Etiologiske faktorer

Med hva er opprinnelsen til dyslipidemi og avsetning av kolesteriske plakk av hode og nakke?

I medisin er det vanlig å skille mellom følgende årsaker til cerebral arterier:

 • arvelig predisposition;
 • hyppige belastninger, lave adaptive evner i kroppen;
 • fedme;
 • sykdommer ledsaget av forstyrrelser i stoffets arbeid - metabolsk syndrom, diabetes mellitus;
 • arteriell hypertensjon;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • hypodynami, stillesittende livsstil;
 • ubalansert ernæring: forbruket av en stor mengde fettdyr mat med mangel på diett av fiber og flerumettede fettsyrer - omega-3,6.
 • alderdom.

Oppmerksomhet vær så snill! Blant personer over 55 år, blir sykdommen diagnostisert oftere hos kvinner. I en yngre alder tilhører palmen menn.

Kliniske symptomer

Aterosklerose har et sakte progressivt kurs og kan føre til alvorlige komplikasjoner, farlig for helse og til og med liv.

Innledende manifestasjoner av sykdommen

De første symptomene på sykdommen utvikles ganske raskt. Dette er ikke overraskende, for hvert minutt trenger hjernen en stor mengde oksygen og næringsstoffer som bæres med blodstrømmen.

Hodepine i åreforkalkning av cerebral fartøy er det første som tiltrekker seg oppmerksomhet. De har støyende, klemmende karakter, vises først etter intens fysisk stress av stress eller tretthet, kan senere utvikles spontant.

Etter et angrep, klager at pasienten får en karakteristisk lyd (mindre ringesignal) i ørene og svimmelhet: de er forårsaket av økt intrakranialt trykk på grunn av vanskeligheten med smalere arterier blodstrøm.

Et nysgjerrig faktum. Oftere er aterosklerotisk lesjon påvirket av halspulsåren.

Hodepine i cerebral aterosklerose kan ledsages av:

 • blinkende prikker, "flyr" før øynene;
 • svette, rødme i ansiktet;
 • søvnforstyrrelser (søvnløshet eller tvert imot, patologisk døsighet);
 • generell ubehag.

Hvis du kontakter en lege i et tidlig stadium av sykdommen, kan du starte behandlingen i tide og unngå høy risiko for komplikasjoner.

Tegn på alvorlige lidelser

Men oftere pasienter ignorerer de første symptomene på patologi, ikke merker dem eller vender seg til deres eksistens.

Den progressive veksten av plaketter fører til alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i hjernens kar og utseendet på følgende symptomer:

 • minneverdigelse;
 • problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • ustansighet av en ganggang (personen som om det er litt limps, noen ganger det "utfører" i partene eller sidene);
 • endringer i personlighet (negativisme, irritabilitet, hypertrofi av negative karaktertrekk).

Dysirkirkulatorisk encefalopati

Patologiske endringer som oppstår i menneskekroppen i strid med hjernesirkulasjonen, i medisin, ble kalt DEP. Det er tre stadier av dette syndromet, hvis hovedtrekk er presentert i tabellen nedenfor.

Viktig! DEP forekommer også med arteriell hypertensjon, VSD, systemiske sirkulasjonsforstyrrelser, vaskulitt, sykdommer i blodsystemet, etc.

Tabell 1: Kjennetegn ved DEP:

 • irritabilitet, tretthet, svakhet forårsaket av neurasthenisk syndrom;
 • depresjon;
 • støy i hodet;
 • svimmelhet, hodepine;
 • minneverdigelse;
 • søvnløshet.

Tegnene på den opprinnelige DEP øker om kvelden, etter en hard dag, og reduseres etter hvile.

 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • spastiske eller paretiske lesjoner av lemmer;
 • utseendet av patologiske reflekser.

Risikoen for dannelse av akutte hjernesykdommer - hjerneslag, mikroslag, forbigående iskemisk angrep øker.

 • amyostatic;
 • dyscirculatory;
 • pseudobulbar;
 • pyramiden.

Meget høy risiko for utvikling av ONMK.

Stroke er en dødelig komplikasjon

Til tross for de uspesifikke symptomene på sykdommen i begynnelsen, utvikler sirkulasjonsforstyrrelser, og før eller senere fører til utvikling av alvorlige komplikasjoner. Hva forårsaker aterosklerose i hjernearteriene?

De farligste er:

 • forbigående iskemiske angrep - forbigående hjertesykdommer, selvstopp innen 24 timer (forårsaket av partiell blokkering av arterien med kolesterolplakk);
 • ONMIK for iskemisk type (slag) - død av hjerneceller forårsaket av fullstendig blokkering av fartøyet;
 • ONMK hemorragisk type - Blødning i hjernen, årsaken til hvilken - den briste arterien.

En av de farligste komplikasjonene av aterosklerose er et slag. Den utvikler seg sterkt, innen få timer.

Forløperne til denne tilstanden er:

 • økt hodepine og svimmelhet;
 • en økende ringe i ørene;
 • blodstrøm til ansiktet: rødhet av kinnene, økt svette;
 • forstyrrelser i følsomhet, koordinering av bevegelser;
 • manglende evne til å tydelig uttrykke sin tankegang, det snublende språket;
 • en følelse av nummenhet i bena eller hender (vanligvis på den ene side - til høyre eller til venstre).

For prehospitaldiagnosen av hjerneslag utviklet American Association of Neurologists en enkel instruksjon for F.A.S.T. (Engelsk - raskt).

 1. F (engelsk ansikt - person) - be ofret å smile bredt. I tilfelle av slag, vil halvparten av ansiktet "adlyde", og et smil vil dukke opp på det, og det andre vil forbli ubehandlet, med det senkede hjørnet av leppene.
 2. A (engelske armer - hender) - be offeret å strekke armene foran ham. Med ONMIK vil du legge merke til at lemmen på siden av lesjonen vil glatt ned.
 3. S (engelsk tale - tale) - spør offeret hvilken dag i uken eller be dem om å introdusere seg selv. Selv for et enkelt spørsmål, vil en person med et slag reagere sakte, strekke ut ord og stamme, som en full.
 4. T (engelsk tunge) - spør offeret om å trekke ut tungen. Når et slag, vil det avvike til siden.

Stroke med aterosklerose i hjerneskipene forårsaker ofte en dyp funksjonshemming hos pasienten. Samtidig er jo tidligere denne komplikasjonen diagnostisert, jo høyere pasientens sjanser for en fullstendig gjenoppretting. Og prisen på utsettelse er menneskelig liv og helse.

Vær oppmerksom! I medisin er det begrepet "terapeutisk vindu" - tiden fra sykdomsutbruddet, når alle behandlingsaktiviteter vil være mest effektive. Med et slag er det 6 timer.

Prinsipper for dyslipidemi diagnose

Hvis du opplever symptomer på aterosklerotiske hode- og nakkebeholdere, søk medisinsk hjelp så snart som mulig. Kun en lege kan foreta en diagnose og behandlingsplan som er nødvendig for hver enkelt pasient, noe som vil føre til gode resultater.

En standardalgoritme for å undersøke pasienter mistenkt for en sykdom inkluderer:

 • Innsamling av klager og anamnese.
 • Klinisk undersøkelse.
 • Auskultasjon av hjerte og lunger.
 • Bestemmelse av blodtrykk.
 • Laboratorietester:
  1. KLA;
  2. OAM;
  3. biokjemisk blodprøve;
  4. Lipidogram med bestemmelse av kolesterolfraksjoner og koeffisienten av atherogenicitet.
 • Instrumenttester:
  1. Doppler;
  2. CT;
  3. MRI;
 • Inspeksjon av fundus.

Moderne tilnærminger til behandling

Behandling for aterosklerose av cerebral fartøy er valgt av en spesialist hver for seg. Det bør være omfattende og inkludere anbefalinger om livsstil, ernæring, medisinering og noen ganger selv kirurgiske metoder.

Vær oppmerksom! Behandling av cerebral aterosklerose behandles av en nevrolog sammen med en terapeut. Når uttrykt sirkulatoriske forstyrrelser, så vel som beslektede metabolske sykdommer kan være nødvendig å konsultere kirurg, øyenlege, endokrinolog og andre fagfolk.

Oppmerksomhet på livsstil

Korreksjon av en livsstil er det første som eksperter vanligvis anbefaler til pasienter med dyslipidemi.

Hvis du husker de faktorene som påvirker utviklingen av sykdommen, blir det klart at mange av dem kan og bør elimineres:

 1. Avvise dårlige vaner. Alkoholmisbruk og røyking i aterosklerose av arteriene i hodet forverre pasientens tilstand på grunn av indirekte øke kolesterolnivået i blodet og ødeleggende virkning på den vaskulære veggen.
 2. Flytt mer. Dette vil "spre" blod i kroppen og redusere risikoen for å danne aterosklerotiske forekomster.
 3. Prøv å minimere stress i livet ditt. Tunge psyko-emosjonelle erfaringer stimulere produksjon av kortisol og noradrenalin, hormoner som constrict arterier og forårsake blodstrøm forstyrrelse i hjernen fartøy.
 4. Ta vare på helsen din. Gjennomgå regelmessig forebyggende medisinske undersøkelser for å diagnostisere metabolske sykdommer på et tidlig stadium.

Vær oppmerksom! Sterk fysisk trening i sykdommen anbefales ikke: de kan føre til en akutt hjernesykdom. Graden og typene av tillatt arbeidsbelastning er viktig å diskutere med en lege individuelt.

Også kurativ gymnastikk er nyttig. Den er utviklet for å forbedre blodsirkulasjonen i blodårene i hode og nakke, forhindre ytterligere dannelse av kolesterolplakk.

Tabell 2: Komplekser av øvelser for hjernesykdommer:

Les Mer Om Fartøyene