Aterosklerose av cerebral fartøy - symptomer og behandling

Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar. Med den er foci av kolesterol innskudd form på indre membran av arteriene, forårsaker de innsnevring av lumen av karene opp til fullstendig blokkering.

Med en sakte økende blokkering bestemmer symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose graden av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Med rask blokkering av lumen av arteriene med en trombose eller innholdet i den disintegrerte kolesterolplakk, dannes foci av nekrose i hjernen.

Problemet med strømmen av aterosklerose er at den tidlige periode av sykdommen er nesten ikke følt, selv vaskulær stenose ved 2 3 ikke gir et klart bilde av sykdommen, men bare provoserer en svak svimmelhet og tinnitus, som en mann trekker å stresse eller tretthet.

I denne artikkelen vil vi snakke om årsakene til cerebral arteriosklerose, symptomer og aktuelle behandlingsmetoder. I tillegg vurderer diettaspekter for å senke blodkolesterolnivået.

Årsaker til aterosklerose

Hvorfor arteriosklerose oppstår av cerebral fartøy, og hva er det? På et tidlig stadium av den patologiske prosessen assosiert med brudd på lipidmetabolisme, begynner kolesterol å samle seg på overflaten av den tidligere skadede vaskemuren. Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, hindrer kolesteroloppbyggingen blodets passasje og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodstrømmen. Dette fører til ødeleggelse av blodplater og leukocytter, samt gradvis dannelse av en trombus. Under ugunstige forhold for kroppen, er det i stand til å komme ut og tette hjernearterien. Samtidig kan en ødelagt forringelse av blodsirkulasjonen i hjernens kar og føre til utslettelse bli revet av kolesterolplakkene.

Enkelt sagt, atherosklerose utvikler seg på grunn av et brudd i kroppen av fettmetabolismen. Som et resultat av dette, fra "dårlig kolesterol" på intima av karene, dannes aterosklerotiske plakk.

Også årsakene som bidrar til sykdommen er:

 • stillesittende livsstil (hypodynamien);
 • brudd på metabolske prosesser;
 • genetisk faktor (arvelighet);
 • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer;
 • dårlige vaner (røyking, alkohol);
 • underernæring (dominans i kosten av fett og kolesterol).

Ikke desto mindre er hovedårsaken til cerebral artery aterosklerose avsetningen av kolesterol på vegger av karene og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive like nedenfor.

bevis

Visse tegn på hjerne-arterie-aterosklerose inkluderer et slikt symptomatisk bilde:

 • Søvnløshet, mareritt om natten, vanskelig gjenoppretting og problemer med gjentatt å sovne;
 • Tap av halv kroppsfølsomhet;
 • Sterke, ofte gjentatte hodepine;
 • Endre gang, trinnene er usikre og rystende;
 • Endring i tale, syn, tinnitus;
 • Irritasjon, depresjon, tearfulness og en følelse av angst;
 • Varmepoeder og svette i ansiktet;
 • Tretthet, svakhet og fravær
 • Skjelving av haken og lemmer;
 • Problemer med minne;
 • Asymmetri i ansiktet.

De ovennevnte tegnene er ikke en diagnose ennå. For å bekrefte eller avvise aterosklerose må du kontakte en nevrolog eller, i det minste, kontrollere kolesterolnivået ved å passere den aktuelle analysen.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I tilfelle utvikling av aterosklerose i hjerneskarene er de første symptomene smerter av hele overflaten av hodet, som først vises noen ganger, og deretter øker intensiteten og varigheten.

Det er endringer i ferd med å sovne og sove: søvnløshet, rastløs søvn, marerittdrømmer, døsighet i løpet av dagen. Pasienter rapporterer permanent tretthet, redusert effektivitet. Karakter og vaner endres: Konstant humørsvingninger, irritabilitet, tårefullhet, misnøye med livet og alle andre er mulige. Noen ganger er det mangel på koordinering og senking av noen bevegelser.

I mange mennesker manifesterer symptomene på aterosklerose på forskjellige måter, i tillegg kan denne sykdommen tilskrives dobbelt farlig fordi det er vanskelig å oppdage. Og det er ikke tidkrevende og vanskelig diagnose, og det faktum at de fleste foretrekker å ikke betale noen oppmerksomhet til tegn på sykdommen, de fleste av dem skylden på en enkel hodepine, tretthet og hodepine.

Stadier av

Basert på kurs og progresjon av de ovennevnte symptomene på aterosklerose i hjerneskarene, er det flere stadier:

 1. Den første fasen. Har ikke uttalt symptomer, men fortsatt mannen som ser etter deres helse, merker endringer som tretthet etter mindre fysisk anstrengelse, svimmelhet, tilbakevendende hodepine, tap av hukommelse og ytelse. Slike symptomer vises ofte om ettermiddagen, men etter hvile eller søvn passerer de seg selv.
 2. Stage av progresjon. På dette stadiet har en person en tendens til å overvurdere sin styrke og evne i sine feil å klandre andre. Det er en økning i symptomene i første fase. De blir slått av angst, depresjon, mistenksomhet. Fra tid til annen oppdages svimmelhet, ustansighet av gangen, skjelving av fingrene eller hodet, utryddelse av tale eller kvælning under spising.
 3. Dekompensasjonsstadiet. Svært stadium av åreforkalkning av cerebral fartøy, som er preget av tap av minne, evne til å tenke og tjene seg selv. På dette stadiet er det ofte lammelser, slag. Behov for ekstern omsorg.

Cerebral aterosklerose kan føre til kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og utvikling av vaskulær encefalopati og ligger til grunn for forbigående cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser (TIA) og slag.

diagnostikk

For tiden brukes ultralydsundersøkelser for å bestemme forekomsten av sykdomsforløpet:

 1. Angiography of cerebral vessels - denne metoden er komplementær selv med en bekreftet diagnose, når ved å introdusere et spesielt stoff i blodkaret, vurderes tilstanden til veggene.
 2. Transcranial Doppler ultralyd eller ultralyd av hjernens intrakraniale kar.
 3. Tosidig skanning eller ultrasonografi av ekstrakranielle fartøy.

Disse metodene er sikre og i forbindelse med de grunnleggende laboratorietester (OAB, OAM, biokjemisk blodprøve), som gjør det mulig å beregne kolesterolnivåindikatoren, gi fullstendig informasjon om pasientens tilstand.

forebygging

Den mest effektive måten å forhindre aterosklerose i hjernen er diett, avvisning av dårlige vaner og en aktiv livsstil. Personer utsatt for denne sykdommen vil være nyttige for å utelukke produkter som inneholder kolesterol, erstatte animalsk fett med grønnsak, inkludere i dietten av meieriprodukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt, fett, stekt og stekt mat.

Dietten vil være nyttig å inkludere produkter som tang, bønner, blomkål, nøtter og rosiner, aubergine, kvede, grapefrukt, moden kirsebær og vannmelon.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Ordningen for behandling av aterosklerose er en langsiktig og oftere en livslang prosess. I denne forbindelse er målene for terapi:

 • reduksjon av iskemiske manifestasjoner;
 • restaurering av en del av celler og deres funksjoner;
 • forebygging av alvorlige konsekvenser av slag
 • endre fettmetabolismen for utgangen av "dårlig" kolesterol.

Nevrologgen tar seg av disse oppgavene, hans jobb er å identifisere personer med lignende problemer, vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og utføre konservativ terapi. Først av alt er den designet for å forbedre blodtilførselen til hjernen for å forhindre forebygging av arteriell trombose.

medisinering

Moderne metoder for narkotikabehandling er rettet mot å eliminere konsekvensene av cerebrovaskulær aterosklerose og gjenopprette normal funksjonalitet i blodkar og arterier. Til dette formål:

 1. Statiner (Lipitor, Atoris, Zocor, mertinil, etc.) - redusere blodkolesterolnivåer til det normale og bidra til å stabilisere aterosklerotisk plakk og økning i størrelse.
 2. Fibrer (fenofibrat) - senker nivået av triglyserider. Godta kurs, kontrollbehandling etter 1-2 måneders kontinuerlig opptak.
 3. Nikotinsyre, så vel som dets derivater - disse stoffene kan noen ganger brukes til å behandle aterosklerose av cerebrale kar.
 4. Gallsyresekvestranter (kolestid) er ionbytterharpikser, de kan binde fettsyrer i tarmen og ikke tillate dem å bli absorbert.
 5. Ezetemibe - forhindrer aktiv absorpsjon av kolesterol i tarmen.
 6. Hypotensive stoffer er piller som senker blodtrykket. De må tas daglig.
 7. Antiaggreganter (trombotisk rump, kardiomagnesium) er stoffer som fremmer blodfortynning, noe som reduserer risikoen for blodpropper.
 8. Vitaminer i gruppe B, vitamin C, vitamin A - har en generell styrke effekt og refererer til hjelpemidler.

Etter undersøkelsen vil den behandlende legen foreskrive de aktuelle legemidlene. Resept av medisiner vil være lang nok, og i noen tilfeller må de tas for livet. Derfor, før du tar medisiner, bør du nøye lese instruksjonene og mulige bivirkninger.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon.

Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering. Også nylig, en ny type operasjon - angioplastikk. I arterien settes et kateter inn, som utvider karet, og derved gjenoppretter blodstrømmen og skyver kolesterolplakkene.

I noen tilfeller kan du søke stenting. For dette er en ledningsramme installert i fartøyet, som sprer arterien og holder sin form.

diett

Suksessen og effektiviteten av behandlingen av aterosklerose er direkte avhengig av overholdelse av dietten. Oftest er personer med overvekt utsatt for denne sykdommen. For å unngå komplikasjoner av sykdomsforløpet og akselerere utvinning, trenger du en diett for å lage en kostholdsstil.

Fra kostholdet bør utelukkes matvarer med høyt innhold av kolesterol:

 • Fett kjøtt og fisk;
 • Alkoholholdige drikker;
 • Sjokolade, kaker, boller, kakao;
 • Fettete, rike supper og buljonger;
 • Lever, hjerne, nyre;
 • Alle typer fett og animalsk fett;
 • Skarpe, salte retter;
 • Kaffe, sterk svart te.

I stedet for animalsk fett kan du bruke flytende fett av vegetabilsk opprinnelse. Spesielt nyttig er oljer som inneholder flerumettede fettsyrer i Omega-gruppen: Omega-3, Omega-6, Omega-9. De er rike på linfrø og olivenolje. Til tross for det høye kaloriinnholdet bidrar disse produktene til rensing og styrking av blodkarene, gir dem elastisitet, normaliserer metabolske prosesser.

Overholde regimet

En pasient i alle aldre trenger trening, gjennomførbare fysiske øvelser. Nyttige lange turer, svømming, klasser i gruppen "Helse". Det anbefales ikke å delta i krafttrening. På den stasjonære sykkelen er det nødvendig å etablere en mild modus.

Pasienten trenger positive følelser. De vil tillate å kvitte seg med negative konsekvenser av livspenninger. I slektssirkelen bør det gis oppgaver og råd fra en eldre person. Hans kunnskap og erfaring bør evalueres av slektninger.

outlook

Det er verdt å forstå at cerebral aterosklerose er klassifisert som en kronisk sykdom, så behandling er ofte livslang. Avhengig av hvor raskt diagnosen ble utført og behandlingen startet, vil prognosen også avhenge av.

I praksis av nevrologer er det kjent om omfattende former for cerebrovaskulær aterosklerose, noe som likevel tillot folk ikke bare å leve lenge, men også å forbli effektiv. Imidlertid er tilfeller når den første kliniske manifestasjonen av denne sykdommen slutter med et slag og et dødelig utfall for en person ikke uvanlig.

Derfor spiller legene en så viktig rolle i den tidlige diagnosen av sykdommen og den kvalifiserte behandlingen.

Aterosklerose - symptomer, årsaker, diagnose og behandling av vaskulær arteriosklerose

Hva er aterosklerose

aterosklerose - en kronisk sykdom hvor arterier påvirkes som et resultat av et brudd på protein og fettmetabolismen i vevene i karene. Sykdommen er kjennetegnet ved at det dannes i beholderveggene av aterosklerotiske plakk, innsnevring og forvrenge årer, forårsaker sirkulatoriske forstyrrelser og visceral. Aterosklerose av fartøyene er en av de mest aktuelle sykdommene i vår tid. Den står i de første fire av de hyppigste sykdommene, funksjonshemmingen og for tidlig død. Flere faktorer bidrar til dannelsen av aterosklerose: alder, metabolske forstyrrelser, kroniske sykdommer.

Årsaker til aterosklerose

Årsaken til atherosklerose er at store arterier er tilstoppet med såkalte aterosklerotiske plakk, som forhindrer normal blodtilførsel til organene. Aterosklerotisk plakk er en formasjon som består av en blanding av fett (primært kolesterol) og kalsium. Denne "utveksten" på fartøyets indre skall er dekket fra utsiden av en kapsel. Brudd på integriteten av dekket (som kalles i medisin) fører til at plakk begynner å avsette koagulere - konglomerat celler (hovedsakelig blodplater) og blodproteiner. Trombe, for det første, smalner videre lumen av arterien, og for det andre, kan det ha kommet ut et stykke av det blodstrøm er mer interessert i beholderen, mens den sistnevnte er ikke diameteren blir så liten at en koagel blir sittende fast.

I dette tilfellet er det en alvorlig svekkelse av blodsirkulasjonen: blodet slutter bare å strømme inn i et hvilket som helst organ (eller en del av det), og det kan dø. Den sistnevnte situasjonen oppstår i følgende sykdommer:

 • hjerneslag,
 • blokkering av tarmarteriene,
 • føtter av arterier,
 • infarkt av nyrene,
 • miltinfarkt, etc.

Aterosklerotisk plakk vokser konstant, gradvis reduserer lumen av arterien. I begynnelsen manifesteres symptomatologien bare med spasmer av arterier (en skarp sammentrekning), og deretter med avslappede arterier.

Risikofaktorer for aterosklerose

Årsakene til atherosklerose er ikke fullt ut forstått, men risikofaktorene for utviklingen av denne sykdommen er kjent:

 • røyke
 • hyperlipoproteinemia
 • arteriell hypertensjon
 • diabetes mellitus
 • fedme
 • stillesittende livsstil
 • emosjonell overstyring
 • underernæring
 • arvelig disposisjon
 • postmenopausen
 • fibrinosis
 • gomotsisteinuriya
 • hypotyreose

Utelukkelse av disse faktorene er nøkkelen til vellykket behandling av aterosklerose.

Aterosklerose av cerebral fartøy

Cerebral atherosclerosis - den vanligste sykdommer i hjernen som påvirker blodårer muskel- elastisk type, med dannelse av ett eller flere lipid-lesjoner, hovedsakelig kolesterol, fett - ateromatøs plakk - i det indre skall, cerebrale kar. Påfølgende vekst av bindevev deri (sklerose) og forkalkning av vaskulære veggen fører til en langsom progressiv deformasjon, og sammentrekningen av dets lumen inntil fullstendig zapustevaniya (utslettelse) beholderen og derved føre til kronisk, langsomt voksende perfusjon organsvikt, matet via den infiserte cerebrale kar. Aterosklerose av cerebral fartøy forekommer hos mennesker eldre enn 20 år, men med høyest frekvens hos menn i alderen 50-60 år og hos kvinner over 60 år. Patogenesen er kompleks og ikke helt dechifrert. Spille rollen til de patologiske trekk ved fettstoffskiftet og transport- og zhirobelkovyh komplekser, på den ene side, og brudd på den funksjonelle og strukturelle sikkerhet av den indre foring av arteries - på den annen.

Forutsetninger for åreforkalkning av hjerneskader er ofte arvelig forårsaket; Risikofaktorene bidrar til realiseringen av sykdommen:

 • gjentatte psykometriske påkjenninger som "inkluderer" neurohumoral mekanismer,
 • påvirker tilstanden til veggene i blodkarene;
 • Arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, hyperkolesterolemi av ulike genese;
 • kostholdsvekt
 • redusert fysisk aktivitet;
 • røyke.

Det kliniske bildet varierer avhengig av ønsket plassering og utstrekning av prosessen, men alltid bestemmes av manifestasjoner og konsekvenser av iskemisk vev eller organ, avhengig av graden av innsnevring av hulrommet av hovedårene, så vel som på utvikling av sikkerheter. Siden symptomene pathognomonic for atherosclerosis selv er ukjente, er diagnosen begrunnet av tegn på lesjoner av individuelle vaskulære områder eller kar.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Oftest lider av aterosklerose i underekstremitetene fartøy på steder med forgrening, aorta og kransarterier, overfladiske femoral og knehasene arterier. Innen i fartøyet samler en porøs masse lipider på veggene. Lumen av fartøyene smalner, væggene i karets ulcerat, blodpropper dannes, arrvev vokser. På veggene av karene er avsatt granulære masser av kalkholdige salter - det er kalsifisering av blodkar. Videre forkalkes hele veggen av karet. Den mest levende manifestasjon av å utrydde aterosklerose i nedre ekstremiteter er intermittent claudication. Når du går, forekommer det alvorlige smerter i kalvemuskulaturen, hamstringene og til og med i hofteleddet.

Når du stopper smerten i beina og pasienten kan fortsette. Men med gjenopptakelse av bevegelser oppstår skarpe smerter igjen. Fordi selv fullstendig okklusjon av fartøyet utvikler sivile sirkulasjon av den dype lårarterie og grenene, kan det kliniske bildet bli uklart. Kulde i bena, kramper i leggene om natten, nummen tær, utmattelse når du går - alt dette ganske tidlige symptomer på åreforkalkning obliterans av lavere endelig. Blek og cyanotisk hud er også karakteristisk for debut av sykdommen. Plantar symptom - en måte å vurdere anemisering av benvev. I utsatt stilling øker pasienten beina med 45 ° uten å bøye knærne. I dette tilfellet blir han bedt om å bøye ankelleddene - hastigheten på utseendet av en følelse av tretthet og utseendet av solens lomme viser graden av vaskulære lesjoner og utviklingen av anemi i vevet.

Symptomer på atherosklerose

Symptomer på atherosklerose er hovedsakelig avhengig av underernæring av kroppen, som leveres med en modifisert skleroseartre. Brudd på blodsirkulasjonen er en av de viktigste negative manifestasjonene av aterosklerose, noe som fører til ulike komplikasjoner i hjerte-, hjerne- og andre organers arbeid. De karakteristiske symptomene som følger med brudd på kroppens sirkulasjon, omfatter følgende:

 • endring i fargen på huden på lemmer og fingertuppene til blek og blåaktig;
 • nedsatt toleranse for lav temperatur til kroppen, hyppige kulderystelser;
 • Lavt blodtrykk, hvor verdien ofte endrer seg med tiden;
 • flyt og en følelse av tyngde innen organer, sterk og langvarig smerte.

En pasient med aterosklerose føles alltid trøtt, apati manifesterer, hyppig besvimelse, svimmelhet og generell forverring av helsen.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

Den største faren for en patologisk forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, noe som utvikler seg på grunn aterosklerotiske carotis og andre blodstrømningsveier som leverer blod til hjernen (f.eks, arteria carotis og aorta). Utilstrekkelig oksygenforsyning av hjernen er ledsaget av et bredt spekter av symptomer som er oppført i listen nedenfor:

 • brudd på minnefunksjonen, glemme hovedsakelig nylige hendelser;
 • økt og langvarig hodepine, økende med tretthet;
 • visuelle anomalier peker utseendet og smeltepunktet rett foran ham;
 • søvnforstyrrelser, drømmens forsvinner;
 • utseendet av støy og ringing i ørene, samt andre auditive abnormiteter;
 • svimmelhet og svimmelhet;
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Aterosklerose av cerebral fartøy er også manifestert ved permanent rødme i ansiktet, økt svette og generell ubehag i kroppen.

Symptomer på kardiovaskulær aterosklerose

I prosessen med utvikling av aterosklerose er mest utbredt koronarblodstrømmen, noe som fører til forstyrrelser i hjertemuskelen - besvimelse strømbrudd og en økning av hjertefrekvensen på riktig måte. Dette fører til utviklingen av koronar hjertesykdom og manifestasjonen av følgende symptomer på sykdommen:

 • langvarige svære smerter i brystet ved siden av hjertet;
 • en følelse av trykk på brystet ovenfra eller fra innsiden;
 • smerte under pusten, intensivere under en dyp inspirasjon;
 • manifestasjon av angina syndrom;
 • Økning i hjertefrekvens og hjerterytmeforstyrrelser.

Ovennevnte symptomer kan bli forverret av usunn livsstil, misbruk av dårlige vaner, underernæring og overarbeid.

Symptomer på arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Dårlig heten av blodstrømning, noe som er en vesentlig innvirkning på organismen aterosklerose, fører til det faktum at blod ikke strømmer i tilstrekkelige mengder til å fjerne deler av kroppen fra hjertet - de øvre og nedre ekstremiteter. Den mest uttalt manifestasjon av symptomer i underbenets ben, som i lengst fra hjertet:

 • uttalt smerte i underdelene, økende med gang og løp;
 • følelsesløp av føtter og tær, konstant følelse av kulde, kulderystelser;
 • Utseendet til dårlig stramningssår i underbenets ben og på føttens såler;
 • sterke forskjeller i temperaturen på beina fra andre deler av kroppen (lavere lemmer kaldere);
 • vanskeligheter med å bestemme pulsen på benene.

Karakteristiske trekk ved bena med aterosklerose - de er observert i musklene. Dette er et viktig punkt, siden smerte i nedre ekstremiteter er ledsaget av en sykdom som artrose, men i dette tilfellet er det ikke observert smerte i musklene, men i leddene.

Diagnose av aterosklerose

Diagnosen av aterosklerose er berettiget av tegn på lesjon av enkelte vaskulære områder eller arterier og består alltid av flere hovedfaser:

 • studie av pasientklager, avklaring av symptomer på sykdommen;
 • undersøkelse av pasienten
 • studie av medisinsk historie, identifisering av risikofaktorer assosiert med utviklingen av sykdommen;
 • Det viktigste og viktigste stadiet er laboratorie og instrumentelle metoder for diagnose.

Klargjøre pasientens symptomer og klager

I første fase sammenligner legen pasientens klager med symptomene på sykdommen. Symptomer på atherosklerose, avhengig av sykdommens plassering og stadium, er svært forskjellige, men en rekke vanlige symptomer kan skilles:

 • angina angrep (smerte i brystet, venstre skulder, underarm, oppstår etter fysisk anstrengelse og stress), arytmi;
 • smertefulle opplevelser i ekstremiteter, følelsesløshet, lameness - tegn på lesjoner ved atherosklerose av beinene i beina og hender;
 • hodepine, nedsatt minne og intelligens.

Inspeksjon av pasienten

Profesjonelle fagfolk sammen med studiet av pasientklager utfører alltid en ekstern undersøkelse for tilstedeværelsen av xanth og xantelasm - neoplasmer på huden med en karakteristisk gul farge. Inspeksjon kan også omfatte palpasjon av alle tilgjengelige arterier (iliac, popliteal, femoral, carotid og andre) og lytte til støy i aorta.

Etablering av risikofaktorer for aterosklerose

For å diagnostisere sykdommen bør den behandlende legen avklare risikofaktorene for utviklingen av sykdommen (røyking, fedme, diabetes, et ubalansert kosthold, etc.). Selv etter undersøkelse og påvisning av eksterne tegn på sykdommen, samt å få pasienten inn i risikogruppen, kan diagnosen ikke gjøres uten laboratorieblodtest og instrumentell diagnostikk.

Laboratorieforskning

Hovedformålet med blodprøven er påvisning av et forhøyet nivå av lipider (kolesterol, triglyserider). For hver alder er det en norm, fordi deres akkumulering, selv med et balansert kosthold, er uunngåelig. Blodprøvetaking foregår om morgenen og på tom mage, da det er under slike forhold at forskjellige biokjemiske parametere ikke påvirkes av væsker som er drukket i løpet av dagen, av maten som er tatt og av fysisk aktivitet.

Dupleks skanning av brakiocephalic arteries

Det er billig, smertefri, sikker og informativ (opptil 99%), blodundersøkelser fremgangsmåte for nakke forsyne hjernen. For denne prosedyren, bruker vi ultralydsystem MyLab 50. Ved skanning av sensoren ultralydstråling diagnostiker får et komplett bilde av blodstrømmen av nakken: lumen, tilstedeværelse av kolesterol plaketter, blodstrømshastighet. Resultatene av diagnosen er klare om noen minutter etter prosedyren.

Tosidig skanning av lemmer

Hvis det er mistanke om nederlaget av armer eller armer ved åreforkalkning, vil dupleksskanning av lemmer bidra til å nekte eller bekrefte diagnosen. Denne metoden ligner på skanning av brakiocephalic arterier, det gjør det mulig å finne trombi, diagnostisere venøs insuffisiens. Hovedfordelen ved prosedyren er fraværet av kontraindikasjoner og fullstendig sikkerhet.

Ultralyddopplerografi av cerebral fartøy

Denne metoden brukes til å vurdere tilstanden av blodstrømmen i hjernen. Det er basert på ultralydsskanning med spesialutstyr - Doppler RIMED Digi-Life. Ved hjelp av denne metoden er det mulig å diagnostisere aterosklerose i cerebral fartøy på et tidlig stadium og forhindre et slag.

Radiopaque angiografi

Essensen av denne metoden består i innføring av radiopaque substans i arteriene og venene gjennom et spesielt kateter og studien av arterier der blodstrømmen forstyrres. Denne metoden er en av de mest nøyaktige i studien av arterier, utilgjengelig for tosidig skanning. Metoden brukes ofte til å diagnostisere hjertesykdom - den vanligste sykdommen som utvikles som følge av aterosklerose.

Ankel- og skulderindeks

Ankel-brachialindeksen (LPI) er en viktig indikator ved diagnosen aterosklerotiske lesjoner av blodstrømmen. Dette er forholdet mellom blodtrykk i underbenets ben og trykket i armen. Ved bestemte verdier av LIP kan en profesjonell lege oppdage aterosklerose av perifere fartøy i tidlige stadier og forhindre dets utvikling.

Radiografi, datamaskin og magnetisk resonans avbildning

Radiografi, CT og MRI for diagnostisering av sykdommer som er tildelt til en pasient, typisk i det tilfelle hvor et høyt spesialiserte teknikker for deteksjon av perifer arterie aterosklerose, kardiale og cerebrale gjennomblødning var ikke nok. De gir lege-diagnostisk informasjon om ulike skader, aneurismer (arterielle dilatasjoner) og andre patologier.

EKG, stress-EKG og ekkokardiografi

EKG brukes til mistanke om hjerte-og karsykdommer, som vanligvis er aterosklerose. Dette er en universell metode i kardiologi, og ingen lege kan ordinere behandling uten den. For å få hjertet til å virke i en stressende situasjon, for eksempel med fysisk anstrengelse, brukes et stress-EKG. Simulere en sykling gir legen en forståelse av hvordan fartøyene som gir hjertet til blod under stressarbeid.

Ekkokardiografi (ekkokardiografi) er en informativ måte å undersøke hjerte- og kranspulsårene med ultralyd på. Legen-diagnostikeren kan i sanntid evaluere arten av skaden på veggene, tilstedeværelsen av trombi, samt hastigheten på blodstrømmen.

Suksess i behandlingen av aterosklerose er helt avhengig av rettidig diagnose. Siden denne sykdommen ikke kan helbredes, bør pasienten overvåke helsen sin for resten av livet, se lege og gjennomgå regelmessig vaskulær undersøkelse.

Behandling av aterosklerose

Behandlingen av aterosklerose tar sikte på å hindre prosessens utvikling og for å stimulere utviklingen av rundkjøringer av blodstrøm til det berørte organet eller en del av kroppen. I ordningen for behandling av aterosklerose vurderes både medisinske og ikke-medisinske metoder.

Ikke-medisinsk behandling av aterosklerose

 • Normalisering av kroppsvekt.
 • Dosert fysisk aktivitet under forhold med tilstrekkelig oksygenstrømning. Belastningsregimet velges individuelt med hensyn til lokalisering og alvorlighetsgrad av aterosklerose, samt samtidige sykdommer.
 • En diett med begrenset inntak av animalsk fett, beriket med vitaminer og kostfiber, hvor kalorien tilsvarer pasientens byrde.
 • Det anbefales at du nekter å spise fete og stekte matvarer.
 • Det anbefales å erstatte kjøttet i kostholdet med fisk (helst sjø) 2-3 ganger i uken.
 • Grønnsaker og frukt, rik på fiber og vitaminer, bør danne hoveddelen av dietten.
 • Begrensning av alkoholbruk. Alkohol øker nivået av triglyserider (kjemiske forbindelser - estere av triglycerol med fettsyrer), økning i kroppsvekt, vekting strømnings gikt (forstyrrelse av urinsyre metabolisme), provoserer muskelskader hos pasienter som tar statiner (gruppen av medikamenter som påvirker syntesen av leverlipider).
 • Avslag på røyking. Røyking øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer, spesielt hjerteinfarkt og arterielle lesjoner i nedre ekstremiteter. Ikke-røyk, tvert imot, er ledsaget av en økning i blodet av anti-atherogene stoffer (stoffer som forhindrer aterosklerotiske lesjoner i arteriene).
 • Eliminering av stressende situasjoner (konfliktsituasjoner hjemme og på jobb).

Medisinsk behandling av aterosklerose

 • Statiner - redusere leverkolesterolsyntesen og intracellulære innhold, øke ødeleggelsen av lipider (fett-lignende substanser) har anti-inflammatorisk virkning, hindre skader på nye deler av arteriene.
 • Statiner øker pasientenes levetid, reduserer forekomsten av komplikasjoner av aterosklerose og alvorlighetsgrad av arteriell skade.
 • Statiner kan føre til skader på leveren og musklene, slik at mens man tar statiner regelmessig overvåke blodprøver for tilsynekomst i dem av de levernedbrytningsprodukter (alaninaminotransferase - ALT) og muskel (kreatinfosfokinase - CPK).
 • Ikke bruk statiner med aktiv leversykdom (hvis ALT nivå er mer enn 3 ganger høyere enn normalt).
 • Inhibitorer av absorpsjon av kolesterol i tarmene (en gruppe medikamenter som forstyrrer absorpsjonen av kolesterol i tarmen). Effekten av denne gruppen medikamenter er begrenset, siden kolesterolet som følger med mat, utgjør ca. 1/5 av det totale kolesterolet i kroppen, og 4/5 av kolesterolet dannes i leveren. Sequestants av gallsyrer (ionbytterharpikser) - en gruppe medikamenter som binder gallsyrer som inneholder kolesterol, i tarmens lumen og fjerner dem fra kroppen. Kan forårsake forstoppelse, oppblåsthet, dyspné.
 • Fibrater - gruppe av stoffer som senker nivået av triglyserider (fett-lignende stoffer små molekyler) og øke nivået av high density lipoprotein (sikkerhetsforbedrende midler som hindrer aterosklerose). Kan brukes sammen med statiner.
 • Omega-3 flerumettede fettsyrer er en gruppe preparater avledet fra fiskemuskulatur. Redusere triglyseridnivåer, redusere risikoen for hjerterytmeforstyrrelser, forlenge livet i pasienter etter myokardialt infarkt (død fra hjertemuskelen på grunn plotte fullstendig opphør av blodstrøm til det).

Kirurgisk behandling av aterosklerose

Kirurgisk behandling utføres avhengig av plasseringen av aterosklerotiske plakk. Ved en hjerte-arterie aterosklerose (egne hjerte-arterier) påføres en rekke tiltak.

Perkutane intervensjonsmetoder (dvs. uten å åpne thoraxen, innføres medisinske instrumenter gjennom karrene under røntgenenhetens kontroll):

 • ballongangioplastikk (innføring av en spesiell beholder i det berørte fartøyet og dets inflasjon, noe som bidrar til utvidelsen av fartøyets lumen);
 • Stenting (innføring i sone av innsnevring av stentfartøyet - nettkage). Stents er allmetall og med et legemiddelbelegg som senker utviklingen av aterosklerose;
 • åpen hjerteoperasjon;
 • aorto-coronary bypass - opprettelsen av en ekstra strøm av blod til hjertets kar fra aorta,
 • mammaro-coronary bypass - opprettelsen av en ekstra strøm av blod til hjertets karer fra den indre thoracale arterien.

Når aterosklerose av brakiocephaliske arterier brukes:

 • perkutane metoder for intervensjon - stenting av den felles carotid eller indre halspulsåren;
 • åpen kirurgi - endarterektomi (fjerning av det indre laget av arterien med en aterosklerotisk plakk og blodpropper på overflaten).

Når aterosklerose i nedre eller øvre ekstremiteter brukes:

 • perkutane metoder for intervensjon - stenting av den skadede arterien i underbenet, ofte femoral eller popliteal;
 • åpen kirurgi - endarterektomi.

Aterosklerose i tarmarteriene, bare fjerning av del av tarmene med dens infarkt (tarmkanalens død med fullstendig blodsirkulasjon til det) utføres.

Behandling av aterosklerose med folkemessige rettsmidler

Den mest populære middel til tradisjonell medisin, som du kan gjenopprette fra en slik sykdom som aterosklerose.

Carnation dressing

Dette middelet brukes til noen symptomer på aterosklerose, for eksempel: hodespinn og skarp smerte i hjerteområdet, det kan bidra til å forbedre syn og hørsel.

Du trenger 500 gram vodka, som helles i en tre-liters krukke. Legg også til 25 gram krydder krydder og 500 gram sukker til vodka i krukken, legg til fire små sitronskall på forhånd. Bland grundig ingrediensene i krukken til sukkeret er helt løselig og fyll gjenværende volum med varmt, varmt og kokt varmt vann.

I to uker legger krukken med produktet på et mørkt sted. Etter to uker skal vårt ferdige produkt tas regelmessig 15 minutter før måltider, 25 gram tre ganger daglig. Vi slutter ikke å drikke stoffet til det er over, og vi gjør en syv-dagers pause, og vi gjentar igjen. Hele kurset som fører til utvinning vil bli overført etter at tre slike banker er brukt.

Behandling av aterosklerose med hvitløk og honning

Dette folkemidlet er anbefalt å brukes ikke bare for aterosklerose, men også for hjerte-og karsykdommer. For å forberede produktet, trenger du 250 gram hvitløk, som må slipes på et riper eller gjennom en skinne. Hvitløk er blandet med 350 gram honning. Vi legger blandemassen på et mørkt sted i en uke. Etter syv dager bør den faktiske massen tas på en teskje 15 minutter før måltider tre ganger om dagen. Hvitløk har en positiv effekt på menneskekroppen, det er nyttig for hjerte-og karsykdommer, og det kan tas i noen form.

Tinktur av hvitløk og sitron

Folkehjelpen har ikke bare forsterkende egenskaper, men bidrar også til å kurere sykdommen av aterosklerose. Du trenger 300 gram hvitløk squeezed gjennom hvitløk, som må settes i en liten krukke og legge til det juice av tre bare presset sitroner av middels størrelse. Du trenger ikke å lukke krukken, bare knytt den med gasbind.

Før du tar produktet, skal infusjonen ristes grundig. Ta en teskje infusjon og fortynn den i et glass kokt vann og drikke. Allerede to uker etter å ha tatt tinkturen hos pasienter, forbedrer trivsel, forbedrer hukommelsen, immuniteten styrker og arbeidbarheten vender tilbake.

Hunden steg fra aterosklerose

En annen populær metode for folkebehandling av aterosklerose, som ble brukt i Russland, er utarbeidet på grunnlag av dogrose. Du trenger en halv liters boks av rosen hofter, som må tynnes ut. Med en fortynnet hundrose, fyll en halvliter flaske med 2/3, og hell resten av flasken med vodka. I to uker forlater vi flasken på et mørkt sted, slik at legemidlet er infundert, men flasken må ristes daglig. Dette tiltaket må tas med raffinert sukker. Ved raffinøren dropper vi 20 dråper av infusjonen og oppløses.

Infusjon av japansk sophora

Utmerket vaske av organisk salt fra veggene og renser blodet av japansk sophora. For å forberede denne metoden trenger du 50 gram japansk sophora, som du må insistere på 500 gram vodka på et mørkt sted i tretti dager. Dette legemidlet bør tas på en teskje tre ganger om dagen. Hvis en person ikke har lov til å drikke alkohol, er det en vei ut - Japansk suppe skal brygges i kokende vann. Brygger som te: Et glass vann trenger vi en teskje Sophora. Denne infusjonen må insisteres i 24 timer i en termos og bruk 2 ss to ganger om dagen.

Forebygging av aterosklerose

Som enhver annen sykdom er aterosklerose lettere å forebygge enn å behandle. Forebygging av sykdomsutviklingen, som dens behandling, har lignende metoder, hvor hovedoppgaven er en kvalitativ forandring i livsstilen.

Røykere bør gi opp den vanlige vanen. Nikotin og harpiks, som er inneholdt i sigaretter, forstyrrer mikrosirkulasjonen i veggene, fremmer dannelse av tromb og erstatning av oksygenceller med karbonmonoksyd. En røkt sigarett etter et måltid forstyrrer den normale prosessen med lipidmetabolisme, som et resultat av hvilket overskudd av kolesterol er avsatt på indre vegger.

Skarpt begrense eller avvise er og fra bruk av alkohol. Direkte utvikling av aterosklerose, det bidrar ikke, men det skaper en ekstra byrde for hjertet og øker blodtrykket. Men hypertensjon har en negativ effekt på blodårene, noe som fører til at de stadig øker i diameter, og dermed akselererer utviklingen av patologi.

En annen viktig terapeutisk og forebyggende metode er trening. De vil være nyttige ikke bare for personer som er overvektige, men også for de som har aktiviteter knyttet til inaktivt arbeid. Det er spesielle programmer for medisinsk trening rettet mot forebygging av kardiovaskulære sykdommer.

Personer med symptomer på aterosklerose anbefales å gå i frisk luft. Det er klasser på spesiell respiratorisk gymnastikk som trener pasientens kropp.

Aterosklerose diett

Et balansert kosthold er en av de viktigste komponentene i ikke-rusmiddelbehandling og sykdomsforebygging. Kostholdet for aterosklerose inkluderer avvisning av fett og salt mat, stekt, fra brød fra høyeste klasse mel. Den daglige dietten bør berikes med grønnsaker, urter og frukt. Nyttige nøtter, sjøfisk, tørket frukt.

Forbudte produkter

Kostholdet foreskrevet for aterosklerose utelukker ildfast fett, rødt kjøtt, noe fett og stekt mat. Pølseprodukter og pâtés, rike kjøttpudder er utelukket. Det anbefales ikke å spise avfall (hjerne, lever, etc.). Fett meieriprodukter faller inn i opal (fettinnholdet av ost er ikke mer enn 30%). Du kan ikke gå inn i diettbakken, konfekt med krem, fete sauser.

Anbefalte produkter

I en liten mengde kan du gå inn i kostholdet forskjellige vegetabilske oljer og kostholdskjøtt (dette er kalvekjøtt, magert fjærfe uten hud, vilt, kaninkjøtt). Litt etter litt, er det lov å spise oster (mild og mager). Egg kan forbrukes, men ikke mer enn 2 stk. per uke. Krydre maten med soyasaus. Søtsaker er tillatt i en liten mengde. Tørrvin kan også gå inn i pasientens diett - det antas at det har en gunstig effekt på kardiovaskulærsystemet (resveratrol, tilstede i vin, kjemper med tilstopping i karene). Fisken er velkommen (forskjellige arter). Det er verdt å spise fettfattige meieriprodukter. Gunstige grønnsaker, bær og frukt. I dietten kan være til stede diettbrød, tørre kjeks, pasta fra fullkornsmel, ulike kornblandinger (unntatt manga). Fordeler med nøtter, drikker uten sukker.

Forskjeller i den forskjellige lokaliseringen av aterosklerose

Aterosklerose kan ha en annen lokalisering. Hvis truffet av kar i ekstremitetene, er det nødvendig å begrense inntak av vitamin D. Diet for cerebral arteriosklerose og hals er beriket med B-vitaminer (B6, B12), E, ​​C, god spise tomater. Hvis karoten arterier er berørt, er det nødvendig å kutte kaloriinnholdet. Det anbefales å utføre lossing på grønnsaker. Kostholdet pålegger baking, søtsaker, pickles, røkt produkter. Ved å utrydde aterosklerose anbefales det å spise en rekke matvarer (hovedparten av animalsk fett bør oppnås med meieriprodukter). Hvis aorta er berørt, anbefales det å øke normen

Spørsmål og svar på temaet "Vascular Atherosclerosis"

spørsmål: Hei, fortell meg, bestefaren min 73 år med åreforkalkning i underdelene, sier de kuttet av benet over kneet, kan noe annet gjøres?

Nå utbredt og tilgjengelig for nesten alle som ikke er i kritisk tilstand, og trenger ikke en nødsamputasjon blant spredende gangrene, sparingsteknikker.

Angioplastikk og stenting - en operasjon der en ballong settes inn i den berørte (innsnevret) beholderen ved enden av et langt kateter.

Klassisk stenting er et inngrep som involverer innføring av en stent (en metallrørprotes som gir normal blodstrøm) for å opprettholde et vaskulært lumen.

Shunting er en kirurgisk manipulasjon, som har til formål å skape en ekstra bypass rute når arterien er blokkert av en trombus eller et atherosklerotisk plakk.

spørsmål: En mann har 29 års smerte i beina, ikke går, men om natten, nærmere morgenen. Hver natt "mine vinger" Er dette et symptom på aterosklerose? Hvilke sykdommer ser det ut?

spørsmål: Fortell meg vær så snill, er det noen folkemessige rettsmidler for behandling av utryddet aterosklerose av fartøyet i underekstremitetene? Takk på forhånd for svaret!

spørsmål: Velkommen! Min far er 59 år gammel. Han har aterosklerose kritisk stenose i abdominalarterien, okklusjon av overfladisk femoral arterie. Han har også takykardi. iskemisk sykdom 2 grader. I november var han på sykehuset, han ble drugged med dråper og sendt til Krasnodar for kirurgi, men han er redd. Spør det er nødvendig å gjøre eller gjøre operasjon eller det er mulig med andre metoder behandles. Med vennlig hilsen Tatiana

spørsmål: Jeg er 33 år gammel. Etter at TBI har diagnostisert - risiko for høyt blodtrykk 3-nivå 4. Aterosklerose i hjernen i 2. grad. På bakgrunn av en reduksjon i venøs utstrømning med 80% og en fortykkelse av aorta. Kolesterol 4,7. Er dette mulig i min alder?

spørsmål: Hvordan behandle aterosklerose med folkemetoder?

spørsmål: Kvinne 58 år, et år siden proteser av abdominal aorta, den postoperative perioden uten komplikasjoner i å kontrollere kolesterol plakk på ultralyd clearance zakryvayushaya med 30-40%. Hvorvidt det er medisinsk behandling?

spørsmål: Hei, vær så snill å svare på spørsmålet: Min far er 57 år gammel, han ble diagnostisert med atherosklerose i nedre ekstremiteter, bestått test og ble sendt til kirurgi, om hun trengte det eller ikke? Kan jeg gjøre uten en operasjon? Takk

spørsmål: Velkommen! Min far 68 år gammel, han er diagnostisert med aterosklerose i underekstremitetene, ble to første måneder behandlet med stortåen sier at sopp og når tærne er mørk rød stål vi besluttet at aterosklerose, er han nå på sykehus får behandling, men legen sa at snart amputasjonen av beinet vil bli sammensmeltet. ingen puls på det, har en kirurg på høring, var vi ikke, men å lese andres spørsmål på grunnlag svært like å fortelle om det er en alternativ behandling uten kirurgi, hva vil du råde hva du skal gjøre. Han vil bli utslettet, men smerten vil ikke stoppe, om det er smertestillende midler som kan hjelpe. Takknemlig på forhånd for svaret.

spørsmål: En mann, 56 år gammel, et hjerte-ultralyd viste aterosklerose av aorta. Har dårlige vaner: lenge og mange røyker, bruker alkohol (men misbruker ikke). Forebyggende vedlikehold brukte ikke, etter at har lært eller har funnet ut diagnosen, ble det ikke behandlet noe ennå. Hvilke behandlingsmetoder kan hjelpe ham?

spørsmål: Velkommen! Fortell meg vær så snill, kan en forsinket reaksjon, en reduksjon i minne, mangel på bevissthet - være tegn på en aterosklerotisk lesjon? Den påståtte syke mannen er 55 år gammel. Spørsmålene besvares alltid etter en lang pause. Hvis ja, hvordan kan dette behandles?

spørsmål: Er det mulig å engasjere seg i fysisk kultur med aterosklerose.

Prinsipper for behandling av aterosklerose

Generell informasjon

Med en bekreftet diagnose av atherosklerose innebærer behandling å utføre en rekke komplekse, lange og tidkrevende prosedyrer. Det er ingen småpenger i denne saken og kan ikke være, derfor skal pasienten være moralsk og fysisk forberedt på å følge alle anbefalingene fra den behandlende legen. For tiden er arteriosklerose av karene kurert med kosthold, mosjon og medisinering. Kort sagt vil vi undersøke nyansene til hver teknikk.

diett

Siden aterosklerose av lemmer og hjernen er ofte forbundet med avsetning av fett på veggene i blodårene, må pasienten spise riktig. Hovedregelen her er å minimere forbruket av kalorifattig mat. Først av alt bør pasienten forlate animalsk fett, kjøtt (unntatt kylling), noen meieriprodukter (melk, fettost, ost, fløteost) og eggeplommer. Alle disse produktene er de viktigste kildene til kolesterol. I tillegg bryter de mot de kvalitative egenskapene ved blod, karbohydratmetabolisme og fører til trombose. Også mengden av vegetabilsk olje som forbrukes, bør begrenses, da de reduserer konsentrasjonen av høy tetthetslipoproteiner, noe som ofte resulterer i atherosklerose i nedre lemmer. Listen over anbefalte produkter er som følger:

 • produkter laget av fullkornsmel - bind kolesterolet i mat, fjern fra kroppen nitrater, nitritt, tungmetaller og kreftfremkallende stoffer;
 • sjømat - retter fra blekksprut, blåskjell, havkalk. De inneholder organisk jod, som forhindrer utrydding av aterosklerose og vitamin B6, som aktivt deltar i prosessen med fettmetabolismen;
 • bakte poteter, dill, grønn løk, persille, prunes, bananer, solbær og andre produkter rik på kalsiumsalter;
 • havregryn eller maisflak, yoghurt, soya mat;
 • Friske grønnsaker og frukt, unntatt druer og juice på grunnlag.

Legg også merke til at den moderne behandlingen av vaskulær aterosklerose innebærer distribusjon av et standardmat for flere måltider. Ideelt - å spise 5-6 ganger om dagen, med siste mottakelse skal være senest 19 timer. Som for iskrem, søtsaker og alkoholholdige drikker. Siden aterosklerose, hvis symptomene er mer vanlig hos unge mennesker er assosiert med en reduksjon i de vaskulære lumen, pasienter strengt forbudt å spise sjokolade, søte kaker, brennevin, cocktailer og iskrem.

Et hardt kosthold er foreskrevet i opptil 3-4 måneder. I løpet av denne tiden overvåkes pasienten kontinuerlig. Hvis aterosklerose i aorta fortsetter å utvikle seg, blir kostholdet tøffere. Samtidig foreskrives pasienten medisiner for åreforkalkning av karene.

Medikamenter effektive i behandlingen av aterosklerose

Vil bare si at bruk foreskrevne midler vil ha svært lang tid, og i mange tilfeller - en levetid. Av denne grunn bør man nærme seg valget av narkotika for å minimere muligheten for bivirkninger. For tiden utføres behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter og hjernen ved hjelp av:

 • statiner - en aktiv gruppe av hypokolesterolemiske legemidler som blokkerer dannelsen av kolesterol i den menneskelige leveren. De mest fremtredende representanter for denne gruppen er lovastatin, simvastatin, pravastatin og fluvastatin. De alle reduserer mengden av kolesterol og forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plakk;
 • Fibrer er fettsyrederivater som øker mengden lipoproteiner med høy tetthet og reduserer totalt kolesterol. I de siste årene har doktorer stadig kranglet om det er tillatt å behandle fibrater med cerebral aterosklerose og andre former for sykdommen. Noen er kategorisk mot deres bruk på grunn av bivirkninger, andre tror at uten fibrater er det ikke verdt å starte behandlingen i det hele tatt. Sannheten, som det vanligvis skjer, er et sted i midten. Ved ukontrollert opptak kan fibrater faktisk være farlig, så alle behandlingsregimer må koordineres med en kardiolog. Legemidlene i denne gruppen inkluderer: clofibrat, fenofibrat, bezafibrat og gemfibrozil.
 • nikotinsyre - så vel som fibrater øker innholdet av lipoproteiner, samtidig som triglyserider konsentreres. Bruken av nikotinsyre er begrunnet i de tilfellene når arteriosklerose av karene er assosiert med økt innhold av høyt tetthetskolesterol. Legemidlet utvider karene, men det forårsaker rødhet av huden, så ta det med forsiktighet og følg regelmessig med en lege. En av de nye legemiddelformene av nikotinsyre er enduracin, fri for de fleste bivirkninger av det opprinnelige produktet.

Ytterligere kolesterolsenkende legemidler bør også bemerkes kolestipol, neomycin, probucol, guar, lipostabil, og benzaflavin Eiconol. De har ulike effekter på kroppen, men til slutt bestemmer seg for å dele zhezadachi: lavere kolesterol, normalisere stoffskiftet, blokkere dannelsen av aterosklerotisk plakk.

Generelle prinsipper for behandling av aterosklerose

Sammen med kosthold og medisiner innebærer behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter og hjernen korreksjon av risikofaktorer. Sekundær profylakse av komplikasjoner inkluderer: reduksjon av overflødig vekt, avslag fra røyking og alkoholholdige drikker, regelmessig mosjon. Alle slike hendelser vil ikke ha en synlig effekt på en gang, men det vil manifestere seg etter noen måneder. Imidlertid er det i dette tilfellet snakk om timing av behandling meningsløst, fordi vi allerede har lagt merke til at noen pasienter prøver å bli kvitt aterosklerose gjennom hele det bevisste livet.

Les Mer Om Fartøyene