Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus (hydrocephalus) er en sykdom hvor en stor mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernegruppene. Årsaken til denne tilstanden er et brudd på funksjonene ved produksjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernekonstruksjoner. Sykdommen påvirker barn og voksne. Hjernens hydrocephalus hos voksen er mer kompleks enn barnets, siden de knuste beinene i skallen i fontanumområdet ikke beveger seg fra hverandre og væsken begynner å trykke på det nærliggende hjernevævet. Hydrocephalus forekommer ofte som en komplikasjon av andre patologier som påvirker de nervøse og vaskulære systemene, hjernekonstruksjonene. I henhold til ICD 10 hydrocephalus, i avsnittet "Andre forstyrrelser i nervesystemet", er det utpekt en egen kode G91 hvor sykdypetyper er beskrevet i punktene 0-9.

Symptomer på hydrocephalus

Tegnene på dråpe i hjernen er forskjellig vesentlig avhengig av hvilken form sykdommen utvikler. For den akutte form for patologi er preget av en rask økning i ICP og utseendet på følgende symptomer:

 • Hodepine - de sprengende og pressende følelsene gir bort til øyekontaktene, forstyrres hovedsakelig om morgenen umiddelbart etter oppvåkning. Etter kort levetid reduseres intensiteten.
 • Kvalme - vises sammen med hodepine hovedsakelig om morgenen.
 • Oppkast er ikke forbundet med mat, etter angrepet blir det lettere for pasienten.
 • Visuelle lidelser - en brennende følelse i øynene, utseendet på et tåkete slør.
 • Døsighet er et tegn på en stor opphopning av væske, den raske utviklingen av intrakranial hypertensjon og sannsynligheten for et plutselig utseende av en rekke neurologiske symptomer.
 • Tegn på forskyvning av hjernestrukturene i forhold til hjernestammenes akse - brudd på oculomotoriske funksjoner, unaturlig stilling av hodet, brudd på pust, bevissthetstank helt opp til utvikling av koma.
 • Anfall av epilepsi.

Ved kronisk utvikling av hydrocephalus hos voksne mennesker, forekommer symptomene gradvis og i mindre uttalt form. Ofte har pasienten:

 1. Tegn på demens - forvirring, søvnforstyrrelse, redusert minne og tankeprosesser, redusert evne til selvbetjening i hjemmet.
 2. Apraxia walking er et brudd på gang når du går (skakhet, usikkerhet, unaturlig store trinn), mens du ligger i en liggende stilling, viser pasienten trygt motorfunksjoner, etterligner sykling eller vandring.
 3. Brudd på vannlating og avføring - manifestert i forsømte tilfeller i form av inkontinens av urin og avføring.
 4. Konstant muskelsvakhet, sløvhet.
 5. Brudd på likevekt - på et sent stadium er det manifestert i umuligheten av pasienten til å bevege seg uavhengig eller sitte.

Det er viktig å skille mellom hydrocephalus av hjernen hos en voksen i samsvar med de beskrevne symptomene fra andre patologier og konsultere en lege.

Årsaker til hydrocephalus

Spritvæske produsert av hjernes vaskulære plexus, vasker dets strukturer og absorberes i det venøse vevet. Normalt er denne prosessen kontinuerlig og mengden av produsert og absorbert væske er lik. Hvis en av de beskrevne funksjonene blir brutt, er det en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernekonstruksjonene, som er hovedårsaken til hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen kan forekomme mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • Akutte forstyrrelser i blodforsyningssystemet i hjernen forårsaket av trombose, hjerneslag av hemoragisk eller iskemisk type, brudd på aneurysm, subaraknoid eller intraventrikulær blødning.
 • Utvikling av infeksjoner og inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, strukturer og membraner i hjernen - meningitt, ventrikulitt, encefalitt, tuberkulose.
 • Encefalopati - giftig, posttraumatisk, alkoholisk og annen, noe som forårsaker kronisk hypoksi i hjernen og dens påfølgende atrofi.
 • Tumorer av forskjellig etiologi, vokser i cellene i ventriklene, hjernestammen og periostoliske vev.
 • Intrakraniale lesjoner som forårsaker ødem i hjernestrukturer og vaskulær ruptur, samt posttraumatiske komplikasjoner.
 • Komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner i form av cerebralt ødem og komprimering av væske og blodtilførselskanaler.
 • Sjeldne genetiske abnormiteter og mangler i sentralnervesystemet - syndrom Bickers-Adams, Dandy Walker.

I nærvær av minst en av de beskrevne sykdommene, bør pasienten ta hensyn til risikoen for å utvikle hydrocephalus som en komplikasjon og i tilfelle utseendet av karakteristiske symptomer rapporterer dem umiddelbart til behandlingslegen.

Varianter av hydrocephalus

Voksne hydrocephalus er nesten alltid referert til som oppkjøpte sykdommer. Avhengig av egenskapene, opprinnelses- og utviklingsgrunnen, er den delt inn i følgende typer:

 1. Av opprinnelses natur:
 • Åpen (ekstern) - På grunn av dårlig absorpsjon av væske inn i veggene i venøse kar, akkumuleres overskuddet i det subaraknoide rommet, uten forstyrrelser observert i hjernens ventrikler. Denne typen dropsy forekommer sjelden, dens progresjon fører til en gradvis nedgang i hjernevolum og atrofi i hjernevevet.
 • Lukket (intern) - væskefluid akkumuleres i ventrikkene. Årsaken til denne prosessen er et brudd på utstrømningen gjennom væskekanaler, forårsaket av inflammatorisk prosess, trombose, tumorvekst.
 • Hypersecretory - oppstår når overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Blandet - inntil nylig ble denne typen hydrocephalus diagnostisert med væskeakkumulering samtidig i ventriklene i hjernen og subarachnoid-rom. I dag er den primære årsaken til denne tilstanden atrogen i hjernen, og væskens opphopning er en konsekvens, derfor er denne typen patologi ikke gjeldende for hydrocephalus.
 1. På indikatorer for intrakranielt trykk:
 • Hypotensiv - trykket i cerebrospinalvæsken er redusert.
 • Hypertensive - indeksene for CSF-trykk økes.
 • Normotensive - intrakranielt trykk er normalt.
 1. På utviklingsgraden:
 • Akutt - den raske utviklingen av patologi, perioden fra de første symptomene til en dyp lesjon av hjernekonstruksjoner er 3-4 dager.
 • Subakutt - sykdommen utvikler seg i 1 måned.
 • Kronisk - preget av milde symptomer, er utviklingsperioden 6 eller flere måneder.

Hver form for hydrocephalus manifesterer seg i form av visse symptomer, hvis tilstedeværelse hjelper leger i prosessen med ytterligere diagnose for å gjøre den riktige diagnosen.

diagnostikk

Å diagnostisere cerebral hydrocephalus hos en voksen person utelukkende av visuelle tegn eller symptomer er umulig, siden sykdommen ikke virker eksternt på noen måte, og dårlig helse kan skyldes andre patologier.

Før diagnosen "hydrocephalus" utpeker legen et sett med studier som består av følgende metoder:

 1. Undersøkelse av spesialister - inkluderer innsamling av informasjon om symptomene og sykdommene som forårsaker utseende av ødem i hjernen; utføre testene, slik at man kan anslå en grad av nederlag av strukturer av en hjerne og redusere funksjonaliteten.
 2. Datatomografi - for å studere størrelsen og formen på ventriklene, deler av hjernen, subaraknoide rom og bein av skallen, bestemme størrelse og form, tilstedeværelse av svulster.
 3. Magnetic resonance imaging - å identifisere væske i hjernestrukturene, bestemme form og alvorlighetsgraden av hydrocephalus, som vil gjøre en foreløpig konklusjon om årsaken til utviklingen av patologi.
 4. Radiografi eller angiografi ved bruk av kontrastmedium - for å bestemme fartøyets tilstand, graden av tynning av veggene.
 5. Cisternografi - utføres for å identifisere form av hydrocephalus og klargjøre bevegelsesretningen av cerebrospinalvæske.
 6. Echoencefalografi er en ultralydstudie av hjernens strukturer for tilstedeværelsen av patologiske forandringer som forekommer i dem.
 7. Lumbal punktering - tilbaketrekking av væskevæske er gjort for å bestemme intrakranialt trykk, studien av sammensetningen av graden av fortykning og tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser.
 8. Oftalmoskopi - utføres som en sammenhengende studie for å identifisere synsforstyrrelser og årsakene som forårsaket dem.

Hvis resultatene av den fullførte undersøkelsen bekrefter tilstedeværelsen av væske i hjernekonstruksjonene, diagnostiserer legen hydrocephalus og foreskriver behandling avhengig av form.

Behandling av hydrocephalus

Med en liten og moderat opphopning av væske i hjernen, anbefales pasienten medisinering.

Hvis cerebrospinalvæsken skaper for høyt trykk og pasientens liv er i fare, må han snarest gjennomgå en kirurgisk operasjon.

Med hydrocephalus er det viktig å redusere trykket av cerebrospinalvæske i hjernen. For dette, under behandlingen ordinerer legen følgende stoffer:

 • Diuretika (Diacarb, Glimaritt) - for å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Vasoaktive stoffer (Glivenol, Magnesiumsulfat) - for å forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprette vaskulær tone.
 • Painkillers (Ketoprofen, Nimesil), antimigrene piller (Sumatriptan, Imigren) - for lindring av smerteangrep og en rekke neurologiske symptomer.
 • Glukokortikosteroider (Prednisolon, Betamethason) - er angitt i alvorlig tilstand som immunosuppressant og et middel som nøytraliserer toksiner.
 • Barbiturater (fenobarbital) - beroligende midler, som påvirker sentralnervesystemet negativt.

Medikamentterapi kan redusere mengden væske i hjernens strukturer og fjerne symptomer, men fullstendig kur med det er umulig. I akutte og forsømte tilfeller, hvis det er høy risiko for koma eller død, blir pasienten utsatt for nevrokirurgisk inngrep. Avhengig av indikasjonene og tilstanden til pasienten med hydrocephalus i hjernen, utføres følgende operasjoner hos en voksen:

 1. bypass - tilbaketrekking av cerebrospinalvæske med et spesielt instrument fra hjernestrukturer i kroppshulen, som naturlig absorberer væske uhindret. Det er typer shunting:
 • ventrikulo-peritoneal - drenering av væske i bukhulen
 • ventrikulo-atriell - i høyre atrium;
 • ventriculo-cisternemia - i den occipital delen, avdeling av en stor cistern.
 1. endoskopi - væske utledes gjennom et spesielt kateter satt inn i hullet i skallen.
 2. Ventrikulær drenering - En åpen operasjon som involverer installasjon av et eksternt dreneringssystem. Denne typen inngrep er angitt i tilfeller der andre typer operasjoner ikke kan utføres. Når det utføres, er det stor risiko for komplikasjoner senere.

Konsekvenser av hydrocephalus

Prognosen for leger som diagnostiserer cerebral hydrocephalus hos en voksen, avhenger av skjemaet og forsømmelsen av sykdommen. Påvisning av patologi i begynnelsen øker sannsynligheten for å opprettholde effektivitet, så vel som selvorientering av pasienten i hverdagen og samfunnet. For å gjøre dette, når de første symptomene på sykdommen trenger å konsultere en lege, overvåkes regelmessig, og også ta de anbefalte behandlings- og rehabiliteringsforløpene.

Hydrocephalus i et forsømt stadium truer pasienten med alvorlige komplikasjoner og en skuffende prognose av leger. Årsaken til dette er de irreversible prosessene i hjernevevet som oppstår med langvarig press av CSF på dets strukturer. Konsekvensene som følge av avansert hydrocephalus inkluderer:

 • nedgang i muskeltonen i lemmer;
 • forverring av hørsel og syn;
 • psykiske lidelser, manifestert i reduksjon av tenkning, hukommelse, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • forstyrrelser i luftveiene og hjertesystemet;
 • vann-salt ubalanse;
 • mangel på koordinering;
 • fremveksten av epileptiske anfall
 • tegn på demens.

I nærvær av de beskrevne komplikasjoner og deres alvorlige alvorlighetsgrad, blir pasienten tildelt et funksjonshemming, hvorav gruppen avhenger av hvor mye han kan orientere seg i samfunnet og livet.

Hvis sykdommen utvikler seg raskt eller hjernen nesten helt tapt funksjonalitet på grunn av atrofi av vevet, så er det stor sannsynlighet for koma og død.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus i hjernen (hydrocephalus) er en sykdom som oppstår mer som en komplikasjon av en annen sykdom enn som en uavhengig patologi. Sykdommen oppstår på grunn av akkumulering av cerebrospinalvæske (CSF) i hodet til en person.

Sykdommen kan fortsette som en komplikasjon av slike sykdommer:

 • slag;
 • Craniocerebral skade;
 • Tumor, blødning.

Sykdommen av cerebral hydrocephalus hos en voksen er vanskelig å diagnostisere, noe som resulterer i, i sjeldne tilfeller, til og med et dødelig utfall er mulig. Derfor kreves en nøye undersøkelse av en kvalifisert lege for å unngå mulige konsekvenser.

Faktorer av sykdomstilfelle

Oftest forekommer denne sykdommen hos spedbarn, men utvikler seg også hos en voksen. Foreløpig viser studier at nesten enhver forstyrrelse av sentralnervesystemet kan provosere hydrocephalus.

En av de vanligste årsakene til hjernen hydrocephalus hos voksne:

 • Utsatt iskemisk eller hemorragisk hjerneslag;
 • Medfødt hydrocephalus
 • Neoplasmer (hevelse);
 • Smittsomme sykdommer (meningitt, encefalitt);
 • Craniocerebral skade;
 • Vaskulær patologi;
 • Alkoholholdige, giftige og andre encefalopatier;
 • Intraventrikulær blødning. Og det spiller ingen rolle, blødningen ble dannet på grunn av traumer eller ikke;
 • Krenkelser av sentralnervesystemet.

klassifisering

I medisin er det 2 typer hydrocephalus - det er medfødt og ervervet. Medfødt patologi i hjernen er mer vanlig hos barn. Ervervet patologi forekommer hos voksne og er klassifisert i 4 typer, avhengig av opprinnelsesmåten og utviklingen av sykdommen.

Disse er følgende typer:

 1. Ekstern eller åpen hydrocephalus.

Denne typen sykdom manifesteres på grunn av overflødig innhold av cerebrospinalvæske i SAK. Det er imidlertid verdt å merke seg at cerebrospinalvæsken direkte i hjernens ventrikler er normal. Årsakene til utviklingen av dette skjemaet er aterosklerose, hypertensjon og craniocerebralt trauma.

Dette skjemaet er preget av fravær av forskjellige symptomer, nemlig symptomer som hodepine eller økt blodtrykk. Det skal også bemerkes at latent hydrocephalus i dette tilfellet ofte utvikler seg, som følge av at volumet av hjernen kan synke betydelig, og det frie rommet er fylt med cerebrospinalvæske.

 1. Internt eller lukket.

Denne typen hydrocephalus er lik den forrige typen, men i dette tilfellet blir en stor del av cerebrospinalvæske observert rett innenfor ventrikkene. Årsaken til den ikke-okklusive formen er plugging av væskedannende veier som et resultat av den inflammatoriske adhesjonsprosessen, også årsaken kan være intraventrikulær blødning eller en svulst. I tilfelle traumer eller blokkering av inngripen, kan asymmetrisk hydrocephalus i hjernen oppstå. Den voksende utvidelsen av ventriklene forårsaker dødsfall av hjernevev, noe som fører til flattning av gyri.

Fra navnet blir det klart at cerebrospinalvæsken fyller både hjernens ventrikel og subaraknoidrommet. Ofte oppstår hos eldre som følge av utilstrekkelig stabilitet av livmorhvirvelene, hypertensjon og aterosklerose.

 1. hypersekresjon. Det stammer fra overskytelsen av cerebrospinalvæske.

Det er verdt å oppsummere at overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske utføres av to hovedårsaker: en ubalanse i absorpsjonsdannelsen og et brudd i væskens sirkulasjon. Under forholdene til den standardfremstilte cerebrospinalvæske, er absorpsjonen mindre. Dermed er disse to faktorene de viktigste kildene til hydrocephalus utvikling. Det er også verdt å merke seg at et slikt skjema som atrofisk hydrocephalus i hjernen ofte opptrer uten tegn på økt intrakranielt trykk og bare oppdages ved en ytterligere undersøkelse av pasienten.

Symptomer på akutt og kronisk sykdom

For den akutte sykdomsformen, symptomene på symptomene på den underliggende sykdommen, mot hvilken hydrocephalus manifesterte seg.

Den akutte formen har følgende symptomatologi av sykdommen:

 • Hodepine. De mest akutte smerte symptomer manifesteres om morgenen, noe som er en konsekvens av økt intrakranielt trykk under søvn;
 • Søvnforstyrrelser, eller for å være mer presis, permanent døsighet. Dette bruddet indikerer at fokale nevrologiske symptomer vil begynne å vises i nær fremtid;
 • Svimmelhet ledsaget av kvalme og oppkast;
 • Øjenpatologi og optiske nerver;
 • Kognitiv funksjonsnedsettelse (tale dysfunksjon, minneverdigelse);
 • Skarp undertrykkelse av bevissthet, kardiovaskulær system og respirasjon, som ikke kan føre til en persons død.

Kronisk hydrocephalus skjer ofte med svakt økt intrakranielt trykk. Dette skjemaet vises gradvis, vanligvis etter noen få måneder, og symptomatologien i forhold til akutt kurs har betydelige forskjeller.

Den kroniske formen har følgende symptomatologi av sykdommen:

 • Ervervet demens. Med denne sykdommen observeres en vedvarende nedgang i kognitiv aktivitet hos en person, med delvis eller fullstendig tap av tidligere oppnådd kunnskap. Også det er ingen ferdighet i videreutdanning og selvbetjening.
 • Apraxia går, der en person ikke er i stand til å gjøre målrettede bevegelser, for eksempel å sykle. Når man går på en person, ser det ut til å være risting, ustabilitet oppstår, går gangen ned. På siste stadium kan en person ikke stå og til og med sitte.
 • Hyppig vannlating, spesielt om natten. Med sykdommens videre forlengelse er det allerede urininkontinens.

diagnostikk

Kliniske symptomer på hydrocephalus er ganske enkelt å oppdage, selv ved første pasientundersøkelse, kan en spesialist gjøre en nøyaktig diagnose. For å bestemme alvorlighetsgraden av sykdommen og dens form, blir følgende metoder brukt til å diagnostisere sykdommen:

 • Radiografi av skallen og blodårene. Studien avslører tynningen av beinets skall.
 • Ultralyd, nemlig echoencefalografi. Det gjør det mulig å bestemme graden av økning i intrakranielt trykk.
 • Magnetisk resonans og datatomografi. Den magnetiske resonansmetoden bestemmer form av hydrocephalus og dens alvorlighetsgrad. Beregnet tomografi lar deg kjenne formen og størrelsen på ventriklene, samt mulige uregelmessigheter, som for eksempel en svulst.
 • Neuropsykologisk undersøkelse. Pasientens anamnese utføres.
 • Ophthalmoscopy. Det vurderes visuelle forstyrrelser og den nåværende tilstanden til optisk plater.
 • Lumbal punktering. Det utføres for studiet av cerebral væske.

Først etter fullstendig diagnose av pasienten, er terapeutisk terapi foreskrevet.

behandling

Hvilken retning behandlingen vil gi legen, avhenger av dens etiologi. Nonsurgisk terapi, som regel, brukes i den oppkjøpte formen av sykdommen, som er inflammatorisk, etter et hovedtrauma eller blødning.

I dette tilfellet omfatter narkotikabehandling følgende former for medisiner:

 • Diuretikk og saluretikk.
 • Plasmasubstitusjonelle løsninger.
 • Vasoaktive stoffer;
 • diuretika;
 • Anti-inflammatoriske stoffer;

Det er verdt å merke seg at i de fleste tilfeller er en fullstendig kur kun mulig gjennom kirurgisk inngrep.

Operasjonen for å eliminere cerebral hydrocephalus utføres ved å bruke følgende metoder:

 • Shunting hjernen. Denne metoden gjelder ikke den kroniske formen av sykdommen. Essensen av operasjonen er å fjerne overflødig cerebrospinalvæske i andre områder av kroppen.
 • Endoskopi. Det utføres med blandet, substitutt og symmetrisk hydrocephalus, som det er på disse områdene at effekten av endoskopi har blitt bevist. Formålet med operasjonen er å fjerne væsken og årsakene til sirkulasjonsforstyrrelser, som regel skyldes dette dannelsen av tumor.

Ikke glem at i hydrocephalus er det viktig å følge en riktig valgt diett.

I hydrocephalus anbefales det:

 • Øk forbruket av diuretika;
 • Tilstrekkelig inntak av vitaminer, aminosyrer, proteiner og karbohydrater;
 • Det er mulig å unngå forbruket av salt og produkter som inneholder det;
 • Det er nødvendig å redusere forbruket av fett, røkt og krydret mat, spesielt farlig annen fastfood.
 • Nektelse av alkoholholdige drikker og søt brus

Bruk i noen tilfeller tjenester av tradisjonell medisin, men det bør bemerkes at studier viser lav effektivitet ved behandling av hydrocephalus. Det er tilrådelig å behandle denne sykdommen ved hjelp av folkeoppskrifter, bare i begynnelsen.

Ved begynnelsen av sykdommen er det nyttig å bruke slike oppskrifter:

 • For å forbedre utstrømningen av cerebrospinalvæske, brukes avkok av vannmelonskinn, svart elderbærbark, nyrer og bjørkblader.
 • Med en akutt hodepine, går en utmerket avkok av melissa.

Konsekvenser av hydrocephalus

Hvor mange lever med sykdommen? Ved de første symptomene er det svært viktig å umiddelbart besøke en kvalifisert spesialist. Hvis du begynner behandling i tide, kan du betydelig kaste liv til pasienten. Men hvor mye personen vil leve vil kun kunne fortelle sin behandlende lege.

Hjernehydrocephalus hos voksne er farlig fordi hvis du ikke behandler en slik farlig sykdom eller behandlingen ikke er riktig valgt, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner.

De vanligste slike komplikasjoner inkluderer:

 • Svak muskuløs tone av hender og føtter;
 • Tap av auditiv og visuell funksjonalitet;
 • Alvorlige respiratoriske og kardiovaskulære lidelser;
 • Brudd på vann-saltbalansen;
 • Utseende av epileptiske anfall
 • Manifestasjon av symptomer på demens;
 • Økt sannsynlighet for død i hjernefunksjon atrofi.

Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Atrofisk hydrocephalus i hjernen ved voksen behandling

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen er en sykdom som oppstår som en komplikasjon etter utvikling av en sykdom. For eksempel, etter et slag, forskjellige tumorer eller et bestemt kraniocerebralt traume. Hydrocephalus er provosert av meningitt.

Et interessant faktum er at sykdommen er populært kalt - hjerneødem som kan uttrykkes i form av naturlig fore nosologisk, hvorved opphopning av cerebrospinal væske forekommer i de såkalte sprit mellomrom.

Som et resultat av å forbedre kvaliteten på cerebrospinalvæsken, kan det oppstå en annen prosess med hjerneskade, når trykket i væsken som vasker hjernen - hydroensfalopati - øker.

I dette tilfellet er hydrocefalus presentert i form av ansamling av overskytende væske i form av encefalopati brudd på basisk hjernefunksjon og hjerne gidroentsefalopatiya hos voksne er en kombinasjon av begge.

symptomer

Symptomatologien til sykdommen avhenger av mange faktorer, for eksempel på årsakene og formene av dens utvikling. Symptomer på hydrocephalus i hjernen:

 • unceasing hodepine;
 • alvorlig kvalme forårsaker oppkast
 • nedsatt syn, uttrykt i umuligheten av å fokusere på objektet;
 • Noen ganger er det mulig å endre plasseringen av øyenbrynene;
 • unormal funksjon av det vestibulære apparatet;
 • redusert minne;
 • urininkontinens.

Ikke alle tegn på hydrocephalus i hjernen er indikert, overhodet av disse eller andre symptomer avhenger direkte av de faktorene som sykdommen oppstod for.

årsaker

Årsakene til hydrocephalus i hjernen er forskjellige. Så hovedfaktoren til denne sykdommen er hemorragisk slag, noe som bidrar til akutte forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, og er hovedårsaken til sykdommenes utbrudd.

En cerebral cortex forekommer også etter onkologiske sykdommer, som uttrykkes som fremvoksende hjernesvulster. Konsentrasjon av væske i hjernen er også forårsaket av overførte smittsomme sykdommer: encefalitt, tuberkulose.

En annen årsak til forekomsten kan være encefalopati av forskjellig opprinnelse: fra posttraumatisk til alkoholisme. Ikke glem om intraventricular og subarachnoid blødninger, som oppstår i forbindelse med brudd på arteriovenøse blodkar i hjernen. Foto hydrocephalus av hjernen kan ses i store tall på Internett.

Typer og grader av sykdom

På tidspunktet for forekomsten:

 • medfødt hydrocephalus, som kan diagnostiseres i prenatal periode;
 • oppnådd, oppstår etter noen intervensjoner, for eksempel etter at de har hjerneskade eller inflammatoriske prosesser som direkte påvirker den.

Avhengig av egenskapene til utvikling:

 • lukket, karakterisert ved feil spredning av cerebrospinalvæske på grunn av hindringer som oppstår ved defekte forandringer, noe som resulterer i dannelse av blodpropper eller til og med svulster;
 • åpen hydrocephalus i hjernen, hvor noen deler av hjernen blir ødelagt, slik at cerebrospinalvæsken ikke fullt ut kan komme inn i blodet;
 • hypersekretorisk, produsert av overdreven volum av cerebrospinalvæske;
 • atrofisk hydrocephalus i hjernen, hvor prosessen med å erstatte hjernens substanser med væske fra ryggmargen utføres.

Ved lokalisering av denne væsken:

 • moderat indre hydrocephalus i hjernen, hvor væsken konsentrerer seg i ventrikulærrommet;
 • moderat ekstern hydrocephalus i hjernen er en sykdom hvor akkumulering av et gitt stoff forekommer i subaraknoid-rommet;
 • moderat cerebral hydrocephalus, som forekommer både i form av en egen sykdom, og er et symptom på andre sykdommer;
 • Den uttrykte eksterne hydrocephalus i hjernen er en av de typene eksternt dråpe;
 • ekstern erstatning hydrocephalus av hjernen, forekommer hos nyfødte, lokalisert fra frontsiden;
 • blandet cerebral hydrocephalus substitusjon, som et resultat av hvilket cerebrospinalvæsken oppsamles ikke bare i ventrikkelrommet, men også under cerebremembranene.

Avhengig av tegn og konsekvenser, den akutte, subakutte og kroniske hydrocephalus.

Av sykdomsgraden kan dropsy være regressiv, progressiv og stabilisert.

effekter

Konsekvensene av hjernens hydrocephalus kan være svært forskjellige, fra intrakranielt trykk og funksjonshemming til døden, fordi de forandringene som skjer i den menneskelige hjerne, er irreversible.

Hvis det er tidlig å håndtere behandlingen av denne sykdommen, vil en person bare miste sin personlighet, i form av arbeidskapasitet og sosial betydning, for ikke å nevne psykiske lidelser.

En annen alvorlig sykdom som fører til hodepine er cerebral encefalitt. Les mer her. En annen årsak til hodepine er blødning. Om sykdommen, les denne artikkelen.

behandling

Behandling av dråpe i hjernen i første fase kan forekomme medisinsk. Akutt hydrocephalus inkluderer nevrokirurgisk behandling, da det truer menneskelivet. Det utføres på grunn av trepanering av skallen og tilpasning av drenering, på grunn av hvilken utstrømningen av overflødig væske må forekomme.

Kronisk dropsy behandles ved å utføre væske-shunting operasjoner, hvor overskudd av ryggradsmateriale utskilles i kroppshulen ved hjelp av katetre og ventiler.

Behandling av ekstern hydrocephalus i hjernen kan være både konservativ, på grunn av gymnastikk, riktig ernæring og mottak av vasodilaterende legemidler. og operativ, i tilfelle at sykdommen forårsaket utseendet til en erstatning ekstern dropsy.

Behandling av blandet hydrocephalus i hjernen utføres ved kirurgisk inngrep.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Når cerebrospinalvæsken i cerebrospinalvæsken økes i hjernen, kan man snakke om cerebral hydrocephalus hos en voksen.

Men oftest er denne sykdommen typisk for spedbarn.

Denne tilstanden fører til ytterligere utvidelse og død av hjernevevceller, siden de klemmes.

Likvidatorrommene inkluderer:

 1. Tanker, spesielt de største.
 2. Ventricles av hjernen.
 3. Subaraknoid sprekker.

Når cerebrospinalvæsken i cerebrospinalvæsken økes i hjernen, kan man snakke om cerebral hydrocephalus hos en voksen

Hydrocephalus i hjernen vises når visse prosesser utvikler seg, som kan være åpen og lukket. Forutsetninger for utvikling av patologi:

 1. Økning i produksjonen av cerebrospinalvæske.
 2. Væsken absorberes neppe.
 3. Dårlig regulering av cerebrospinalvæske.

Hjerne hydrocephalus hos voksne

Hos voksne går sykdommen litt annerledes enn i barndommen. Dens symptomer ligner hydrocephalus hos eldre barn.

Her er de vanligste symptomene i denne sykdommen hos voksne:

 1. Smerte i hodet er som en migrene, mens pasienten klager over kvalme.
 2. Høyt intrakranielt trykk.
 3. Noen ganger, uten opphør, oppkast oppstår.
 4. Ørenes hørsel og følsomhet lider.
 5. Den visuelle funksjonen endrer seg - øynene begynner å doble, mangelen på fokus på ett emne, og elevene ruller opp.
 6. Det er vanskeligheter i bevegelsen, en person fra tretthet og av andre grunner kan ikke kontrollere og koordinere bevegelsene sine.
 7. Stemningen endres ofte, irritasjon oppstår.
 8. Midlertidig minnetap.

Hydrocephalus kan være forskjellig avhengig av hvor sykdommen befinner seg.

Typer av ødem i hjernen:

 1. Medfødt patologi, utvikler seg hovedsakelig hos nyfødte.
 2. Ekstern hydrocephalus hos voksne.
 3. Erstatning, når volumet av hjernen minsker i størrelse av en eller annen grunn.
 4. Blandet hydrocephalus.
 5. Intern.

Siden sykdommen kan utvikle seg etter hodeskader, meningitt, akutt forgiftning, er det nødvendig å være oppmerksom på følgende symptomer, noe som kan indikere hydrocephalus hos voksne:

 1. Når en person begynner å forvirre dag og natt, om dagen vil han sove, og om natten for å holde seg våken.
 2. Mangel på aktivitet, apati, likegyldighet, likegyldighet.
 3. Minnetap.
 4. En person slutter å tjene seg selv, gjør lange pauser under en samtale, etc.

Årsaker til sykdommen hos voksne

Oftest hos hjernen oppstår oftest plutselig og uventet hos voksne. I begynnelsen er tegn vanligvis fraværende eller svakt uttrykt.

Men oftest forekommer sykdommen ikke fra bunnen av. Utvikling av hydrocephalus er mulig etter hodeskader, mot bakgrunnen av eksisterende meningitt, etter forgiftning av kroppen, etc.

Hvis sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken svekkes over tid, øker trykket i hjernen. Dette er hovedårsaken til cerebral ødem - det vil si høyt kranialtrykk i enkelte deler av hjernen.

Personen er nedsatt syn, det er kramper, det er trykk på hjernestammen, og symptomene ovenfor oppstår. I beste fall kan konsekvensene av hydrocephalus i hjernen hos en voksen bli en nevrologisk lidelse, i verste fall oppstår et dødelig utfall.

Dermed er hovedårsakene til sykdommen, både hos voksne og hos barn, følgende:

 1. Infeksjon som påvirker nervesystemet.
 2. Tilstedeværelse av en svulst i hjernen.
 3. Kronisk insuffisiens.

Metoder for behandling

Dessverre betraktes ekstern hydrocephalus hos voksne i dag som en uhelbredelig sykdom. Det eneste som kan gjøres er å stoppe utviklingen av dropsy.

Hvis en person er diagnostisert med sykdommen i utgangspunktet, er det helt mulig å kvitte seg med sykdommen, sirkulasjon av CSF kan gjenopprettes. Således behandles moderat cerebral hydrocephalus hos voksne med hell.

I de første stadiene av sykdommen foreskriver legen medisiner for å redusere kranialtrykk.

Siden det er opphopning av væske i enkelte deler av hjernen i hjernen, blir det ofte utført punktering av disse områdene for å pumpe ut overflødig væske.

Med umuligheten av uavhengig fjerning av overskytende væske fra hjernen, foreskrives kirurgisk behandling av den eksterne hydrocephalus i hjernen hos en voksen. Dette er en tradisjonell shunting eller den nyeste operasjonen med bruk av endoskopi.

Væsken utskilles i ulike deler av kroppen, det kan være tarmen, høyre atrium eller ureter.

Hvis en malign tumor oppdages under operasjonen, blir den også fjernet.

De fleste av disse operasjonene anses å være den mest effektive behandlingen, siden de tillater deg å kvitte seg med overflødig væske.

Vanligvis etter kirurgisk fjerning av overflødig væske i hjernen, kommer en person tilbake til sine tidligere yrker og føler seg mye bedre, trykket i hjernen forsvinner, alle symptomene forsvinner.

Endoskopiske operasjoner utføres uten spesielle konsekvenser og komplikasjoner, små snitt blir gjort i hjernen gjennom hvilken operasjonen utføres.

Konsekvenser av sykdommen

Konsekvensene av cerebral hydrocephalus hos en voksen i fravær av behandling kan være beklagelig, opp til et dødelig utfall. På grunn av det konstante og langvarige kranialtrykket øker deformasjonen av kranen med tiden.

Ved alvorlig sykdom eventuelt utvikle demens, derfor bør overvåkes regelmessig av en lege, og ved deteksjon av sykdommen til å starte behandlingen så tidlig som mulig, og bare da kan garanteres å være vellykket behandlet. Bør også huske at medikamentell behandling ikke garantere å bli kvitt sykdommen, kan bare hjelpe den kirurgiske metoden.

I hverdagen lider vi noen ganger av hodepine, som ofte oppstår på grunn av tretthet etter en travel jobbdag, mangel på søvn, ulike stressfulle opplevelser eller høyt blodtrykk. Slike smerter i hodet er vanlige og reversible, men hvis de er forårsaket av hydrocephalus (hydrocephalus), vil denne personen ikke bli misunnelig. I denne sykdommen i hjernens spesielle hulrom (ventrikler) akkumuleres en overdreven mengde cerebrospinalvæske (CSF) som forårsaker økt intrakranielt trykk. I tillegg er denne patologien ledsaget av alvorlige symptomer, det kan føre til alvorlige forstyrrelser i sentralnervesystemet. Derfor, for å forhindre nedbrytning av personlighet, funksjonshemning og til og med død, bør behandling av hjernehydrocefalus hos voksne være obligatorisk.

Årsaker til utvikling

Leger nevrologisk og nevrokirurgisk praksis ofte møtt med barnas medfødte hjerneødem, og dette er en alvorlig sykdom ervervet karakter hos voksne. Og hydrocephalus i midten og alderdom er ikke alltid mulig å diagnostisere fordi det ofte forveksles med hypoksisk, post-traumatisk encefalopati, eller alkohol - død av nerveceller i hjernen på grunn av nedsatt sirkulasjon og oksygenmangel. Utviklingen av dropsy provoserer ulike patologiske prosesser som påvirker hjernestrukturene. Hydrocefalus kan skyldes myokardial ischemisk eller hemorragisk slag, encefalitt, meningitt, utvikles på bakgrunn dannelsen av godartet eller ondartet hjernesvulst, arteriovenøs aneurisme, traumatisk subaraknoid hjerneblødning, toksoplasmose.

klassifisering

Ifølge de særegne utviklingen av den patologiske prosessen, er tre varianter av hydrocephalus preget. For det første kan dråpen i hjernen kommunisere (åpen), hvor absorpsjonen (resorpsjonen) av cerebrospinalvæsken inn i venøsengen er forstyrret. For det andre, må det benyttes okklusiv sykdom kan (innendørs) karakter på grunn av okklusjon måter som er beregnet for sirkulasjon av cerebrospinalvæske, på grunn av dannelsen av adhesjoner, svulster eller blodpropp (tromber). Det er også en ganske sjelden form for hypersecretory dropsy, preget av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.

symptomer

Kliniske manifestasjoner av den akutte scenen i denne patologien er uttalt og gir smertefull lidelse til den syke personen. Hovedtegnet på en forverring er en alvorlig hodepine, som er mest intens i morgen. Økningen i intrakranielt trykk er ledsaget av kvalme, oppkast av oppkast, et brudd på synfokusering (fordobling av objekter i øynene), forstyrrelser i hjertearbeidet, undertrykkelse av pust, nedsatt bevissthetstap.

Tegn på kronisk ødem i hjernen hos voksne er ikke så smertefullt, men de legger ikke til optimisme. Pasienten utvikler inkontinens, natt søvnløshet og døgn søvnighet. og viktigst, ubønnhørlig progressiv demens (demens), som uttrykkes i strid med minne, utilstrekkelig oppførsel, taleforstyrrelser og motorisk koordinasjon (shuffling, rullende gange), tap av selvhjelpsferdigheter.

Diagnose og medisinering

På det nåværende tidspunkt å ehoentsefalograficheskim, ventrikulograficheskim og røntgenundersøkelse av intrakranielle strukturer tydd sjelden som er universelt anvendt magnetisk resonans og computertomografi av hjernen. Basert på resultatene av moderne diagnostiske metoder og detektert hydrocefalus. I de tidlige stadier av utviklingen er fortsatt mulig å stanse utviklingen av denne sykdom, og for å normalisere utstrømning av cerebrospinal væske fra hjernen ventrikulære systemet ved hjelp av medisiner. For dette formål administreres diuretika (mannitol, Diakarb), medikamenter som forbedrer cerebral sirkulasjon (Telektol, Cavinton, Vinpocetine), magnesium- og kalisodergaszczye legemidler (Panangin, Asparkam), medikamenter fra gruppen av nootropika (Gliatilin, Cerepro). Men i de fleste tilfeller, fortsatt uten hjelp av en kirurg kan ikke gjøre.

Operativ behandling

I det akutte stadium av hydrocephalus utføres en nevrokirurgisk operasjon snarest. Det er nødvendig å umiddelbart etablere ventrikulær drenering for å skape forhold for utstrømning av cerebrospinalvæske og redusere intrakranielt trykk. Dette kalles en ytre ventrikulær drenering, karakterisert ved at tapperøret er montert i hulrommet i hjernen ventrikkel, mens dens andre ende er utgang til utsiden og er plassert i en beholder for å motta den uttatte væske.

For behandling av kronisk dråpe brukes moderne shunting-operasjoner for å sikre fjerning av cerebrospinalvæske i andre kroppssystemer, hvor det lett absorberes. Vanligvis implantert hjerne ventrikkel shunt er forbundet med bukhulen (ventriculoperitoneal, kistoperitonealnoe, lyumboperitonealnoe shunting) eller med det høyre atrium (ventriculoatrial drift). Nylig har utbredt endoskopisk minimal invasiv metode ventrikulotsisternostomii, noe som skaper en forbindelse mellom det tredje hjernen ventrikkel og bestemte områder av avansert subarachnoide rommet (basale cisterner), hvor absorpsjon av CSF.

Således blir behandling av hjernehydrocefalus hos voksne, selv om det er en vanskelig prosess, men med en rettidig diagnostisert patologi, i de fleste tilfeller positive resultater oppnådd.

Les Mer Om Fartøyene