Hvordan utføre en auscultation av hjertet, som det er nødvendig for

Fra denne artikkelen vil du lære om en slik gammel metode for å studere helsetilstanden, som auscultation av hjertet. Metodens historie, de grunnleggende prinsippene for auskultasjon og sykdom, som kan identifiseres eller til og med foreslås ved hjelp av denne teknikken.

Auskultasjon, eller lytting er en metode for å evaluere visse funksjoner i menneskekroppen, basert på analyse av lyder som avgir bestemte kroppssystemer i sitt arbeid. Lytting til hjertet er ikke det eneste punktet ved bruk av metoden. Lytte, eller auscultirovat, kan du fartøy, lunger, tarmene. Av stor betydning er teknikken i obstetri, fordi gjennom moderens fremre mage kan høre støyen fra karetene fra moderkaken og hjertets toner av fosteret. Auscultatory-metoden er grunnlaget for å måle blodtrykket ved Korotkov-metoden - det vi alle bruker når vi måler press med en tonometer.

lytte til metoden brukt av de gamle healere, men for de la øret til brystet, ryggen eller magen til pasienten. Ved rett av faren til moderne auskultasjon kan kalles en fransk lege Rene Layeneka at etter reglene for anstendighet, kan ikke du legger øret til brystet av en ung jente. Det er derfor han forvandlet til et papirark, setter den til sitt hjerte og funnet ut at så hørbare hjertelyder har steget betydelig. Det var Lienenek som oppfant prototypen til et moderne stetoskop - et rør hvor leger utfører auskultasjon. Han ga også de første grunnlaget for et slikt konsept, som et punkt i auskultasjon av hjertet - bestemte steder på brystet, hvor de fleste tydelig høre enkelte lyder og lyder av hver av kroppens strukturer. Om disse punktene og deres betydning, snakker vi like nedenfor.

Grunnleggende regler for auscultasjon av hjertet

Denne enkle metoden, som å lytte, krever strenge regler:

 1. Legen skal bare bruke sitt kontrollerte stetoskop. Derfor bruker kardiologer og terapeuter noen ganger et enkelt stetoskop hele livet og vil ikke bli lånt ut til noen.
 2. Stetoskopet bør tilsvare pasientens alder - derfor er det spesielt barnestetoskoper eller spesielle vedlegg til det vanlige i pediatri og neonatologi.
 3. Dysen til stetoskopet skal være varm, så vel som luften i rommet.
 4. Studien skal gjennomføres i stillhet.
 5. Pasienten skal ta av seg klærne i livet.
 6. Pasienten står mest eller står, legen er i en komfortabel stilling.
 7. Spissen av stetoskopet skal passe godt mot huden.
 8. Hvis hodebunnen på pasientens hud er meget uttalt, bør huden på dette stedet bli fuktet eller oljet med flytende olje.

To hjerte toner

Hjertet er et komplekst organ bestående av muskelfibre, bindestofframme og et valvulært apparat. Ventiler adskiller atriumet fra ventriklene, så vel som kamrene i hjertet fra store eller store kar som kommer ut eller kommer inn i hjertekamrene. Alt denne komplekse strukturen er stadig i bevegelse, rytmisk kontraherende og avslappende. Ventiler åpner og lukker, blodkarene beveger seg inne i karene og kamrene i kroppen. Hvert element i hjertet skaper visse lyder, forenet av leger inn i begrepet hjertetoner. Det er to hovedkardiale toner: den første (systoliske) og den andre (diastoliske).

Den første tonen

Den første tonen i hjertet oppstår ved sammentrekningen - systole - og dannes av følgende mekanismer:

 • Ventilmekanisme - slamming og tilhørende vibrasjon av klaffene i muslingene (mitral) og tricuspidene, som adskiller atriet fra ventriklene.
 • Den muskulære mekanismen er sammentrekningen av atria og ventriklene og utvisning av blod ytterligere i løpet av bevegelsen.
 • Vaskulær mekanisme - vibrasjon og vibrasjon av aorta og lungearterien når de sender en kraftig blodstrøm fra henholdsvis venstre og høyre ventrikel.

Den andre tonen

Denne tonen oppstår i øyeblikket av avslappning av hjertemusklen og resten - diastolen. Det er ikke en multi-komponent, som den første, og består av bare én mekanisme: en ventilmekanisme - slamming aortaventilen og lungearterien og en blodtrykks vibrasjon.

Fonokardiogram - opptak av vibrasjoner og lyder produsert av hjertets og blodkarens aktivitet

Teknikk og punkter av auskultasjon av orgel

Under lytten skal legen skille og vurdere følgende parametere i hjertet:

 • Hjertefrekvens (hjertefrekvens) - normalt varierer det i gjennomsnitt fra 60 til 85 slag per minutt.
 • Rhythmicity of heartbeats - hjertet fungerer vanligvis rytmisk, kontraherende og avslappende gjennom bestemte tidsintervaller.
 • Lyd eller volum av hjertetoner - første og andre toner skal ha et visst volum. Den første tonen skal være høyere enn den andre, ikke mer enn to ganger. Selvfølgelig kan ikke bare sykdommen, men også tykkelsen av brystkassen, pasientens vekt, tykkelsen og massiviteten av det subkutane fettet påvirke deres lyd.
 • Integritet av hjerte toner - den første og andre toner skal bli lyttet til helt uten å dele og splitte.
 • Tilstedeværelse eller fravær av patologiske hjertetoner, lyder, klikk, krepitus og andre tegn på hjertesykdommer og andre organer.

For auscultation av hjertet var riktig, er det viktig å observere en viss sekvens av å lytte til hjertetoner. Selv oppfinneren av stetoskopet Laynenek bygge en ny algoritme for auskultasjon og stedet - i form av lytting - hvor visse nyanser av hans arbeid kan høres tydeligere. Moderne diagnostikk kaller disse stedene punktene for auscultation av hjertet, som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen. Det er ved disse punkter kan høres ikke bare den første og andre tonen, men hver av dem er det beste stedet å lytte til en viss hjerteklaff, noe som er ytterst viktig for den innledende diagnose.

Totalt er det fem slike punkter, de danner en praktisk sirkel, hvor forskerens stetoskop beveger seg fremover.

 1. 1 punkt er et sted i nærheten av hjertepunktet, hvor mitral- eller bivalveventilen som adskiller de venstre kamrene i hjertet, er mest tydelig hørt. Vanligvis er dette punktet oppdaget på festestedet til brystbenet i brusk på ribben til venstre.
 2. 2 punkt er II intercostal plass til høyre for brystmarginen. På dette stedet høres lydene av aortaklappen som lukker munnen av den største arterien av menneskekroppen, best.
 3. 3 punkt er II intercostal plass til venstre for brystmarginen. På dette punktet høres lydene fra lungeventilen, som bærer blod fra høyre ventrikel inn i lungene for å berike med oksygen.
 4. 4 poeng - dette er stedet ved foten av xiphoidprosessen av brystbenet - "under skjeen". Dette er poenget med den beste hørbarheten til tricuspid, eller tricuspid, hjerteventil som deler sine høyre halvdeler.
 5. 5 poeng, kalt i medisinske lærebøker Botkin-Erba punkt - III intercostal plass nær venstre kant av brystbenet. Dette er stedet for ekstra lytte til aortaklappen.

Det er på disse punktene at de patologiske lydene som snakker om bestemte brudd på hjerteapparatet og unormale blodstrømmer, blir best hørt. Erfarne leger bruker også andre punkter - over de store fartøyene, i kjernefaget av brystbenet, underarmsområdet.

Hvilke sykdommer og tilstander kan detekteres ved auskultasjon

Det skal bemerkes at for noen få tiår siden var auskultasjon av hjertet en av de få metodene for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Legene stolte bare på ørene sine og viste komplekse diagnoser, som ikke kunne bekrefte dem ved hjelp av noen instrumentelle metoder, bortsett fra elektrokardiogrammer eller brystrøntgen.

Moderne medisin er utstyrt med et stort arsenal av metoder og teknologier, slik at auscultation falt uforvarende i bakgrunnen. Faktisk er dette en billig, rimelig og rask vei til en bred strøm av pasienter anslått å identifisere personer til å være mer grundig undersøkelse: hjerte ultralyd, angiografi, Holter overvåking og andre moderne, men langt billigere prosedyrer.

Så la oss liste opp de viktigste egenskapene ved patologiske hjertelyder, noe som bidrar til å identifisere hjertets auskultasjon.

Endring i sonoritet av hjertetoner

 • Demping av 1 tone er observert i myokarditt - betennelse i hjertemuskelen, myokarddystrofi, mangel på mitral og tricuspidventil.
 • Forsterkning av den første tonen skjer med en innsnevring av mitralventilen - stenose, uttalt takykardi og endringer i hjerterytmen.
 • Demping av den andre tonen er observert hos pasienter med nedsatt blodtrykk i de store eller i små sirkulasjonskretser, aortaventilinsuffisiens og aorta-misdannelser.
 • Forsterkning av den andre tonen opptrer når arterietrykket stiger, veggene er komprimerte eller aterosklerose av aorta, stenosen av lungearterieventilen.
 • Svekkelsen av begge toner observert hos overvektige pasienter, underernæring og dårlig funksjon av hjertet, myokarditt, oppsamling av væske i hulrommet av hjertet Sekker etter inflammasjon eller skade, alvorlig lungeemfysem.
 • Styrking av begge tonene blir observert med økt kontraktilitet i hjertet, takykardi, anemi, utmattelse av pasienten.

Utseendet til hjertemormer

Støy er en unormal lydeffekt overhodet på hjertetoner. Støy er alltid forårsaket av unormale blodstrømmer i hulrommene i hjertet eller ved å lede det gjennom ventilene. Støyen er estimert til hvert av de fem punktene, som lar deg bestemme hvilken av ventilene som ikke fungerer som de skal.

Det er viktig å vurdere lydstyrken, lydens lydstyrke, deres prevalens i systole og diastole, varighet og andre egenskaper.

 1. Systolisk bilyd, er at støy for den første tonen, kan være en indikasjon på myokardiale skader papillærmuskelen insuffisiens to- og Trikuspidalklaff, mitralklaffprolaps, stenose av aortiske og åndedrettsventiler, defekt, ventrikulære og atrial septal, aterosklerotiske forandringer i hjertet.

Patologiske hjerterytmer

 • Rytmen til kanteren er en av de farligste unormale rytmene. Dette fenomenet oppstår når du splitter hjertetonene og høres ut som hovene "ho-ra-ra". En slik rytme oppstår med alvorlig dekompensasjon av hjertet, akutt myokarditt, hjerteinfarkt.
 • Rytmen av en pendel - en toleddet rytme med den samme pause mellom 1 og 2 toner av hjertet som oppstår hos pasienter med hypertensjon, hjerteinfarkt, og myokarditt.
 • Rytmen til vaktelen lyder som "sovende på ra" og kombineres med mitralstenose, når blodet med stor innsats passerer gjennom den smale ringen av ventilen.

Auskultasjon kan ikke være hovedkriteriet for å stille en diagnose. Pass på å ta hensyn til en persons alder, klager fra pasienten, spesielt kroppsvekten, stoffskiftet, tilstedeværelsen av andre sykdommer. Og i tillegg til å lytte til hjertet, bør alle moderne hjerteundersøkelser brukes.

Auskultasjon av hjertet

Mastering av alle nye og nye teknologier for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet, utøverne ikke undervurderer auscultasjonsmetoden. Dette er en tilgjengelig og ikke mindre informativ metode for å vurdere tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

1 Auskultasjonshistorie

Rene Laennec - foreslo først en metode for auskultasjon

Hittil er det vanskelig å forestille seg at selv i 1800-tallet lyttet hjertet direkte til øret. En reversering i historien om diagnosen kardiovaskulære sykdommer ble utført av Rene Laennec, som ble besøkt av tanken på å snu arket av musikk i et rør. Ved å bruke det nye designet til brystet til den unge pasienten, ble René Laennec positivt overrasket over resultatene av hans arbeid. Hjertetoner ble hørt mye bedre.

Siden den tiden begynte metoden for auscultasjon av hjertet. Papirarket ble erstattet av et enkeltrørstetoskop, som gradvis endret form. Så oppfant Pyotr Nikolaevich Korotkov et phonendoskop, som gjør det mulig å skille mellom lydene som har en høy frekvens. Til dags dato er det enkelt å bruke kombinert stetofonendoskop, som gjør det mulig å nøye vurdere ytelsen til kardiovaskulærsystemet.

2 Enhet av stetofonendoskop

To-hode neonatal stethophonendoscope

Før du går videre til temaet for lyttepunkter, vil det være hensiktsmessig å referere til enheten til et stetoskop og et phonendoskop. Nylig er den mest vanlige kombinasjonen - stethophonendoscope. Dette alternativet er veldig praktisk og mer informativt når det gjelder å vurdere ytelsen til kardiovaskulærsystemet. Stetoskopet består av et hode som ligner en bjelle, rør og spisser (oliven). Fonendoskopet er utstyrt med en membran, har også rør og oliven.

Stetoskop for auskultasjon bidrar til å lytte til lavfrekvente lyder. Et phonendoscope lar deg evaluere høyfrekvent støy, siden den innebygde membranen reduserer hørbarheten til lavfrekvente lyder. Stetoskopet er praktisk for å lytte til lungene og blodkarene, phonendoskopet brukes til auskultasjon av hjertet. Imidlertid foretrekker en spesialist, som utfører auskultasjon, i hvert enkelt tilfelle et stetoskop eller et fonendoskop.

3 Regler for auskultasjon

Legen lytter til hjerteslag av phonendoscope

Forberedelse for auskultasjon er ikke mindre viktig enn selve prosessen. Vi vet at vi befinner oss i et mørkt rom, og vi begynner ikke umiddelbart å skille gjenstandene som ligger her. Tilsvarende krever vår hørsel tilpasning. Dette er et svært viktig punkt, som gjør at spesialisten ikke kan gå glipp av mulige tegn på sykdommen. Så, la oss ta hensyn til følgende regler for forberedelse for auscultation av hjertet.

 1. Rommet skal være varmt, siden for auskultasjon er det nødvendig å løsne bagasjen over midjen fra klærne.
 2. I rommet bør du prøve å ekskludere fremmede lyder som kan forstyrre spesialisten i å gjennomføre auskultasjon.
 3. Når du hører på hjertet, skal stetoskopets eller phonendoskopets hode passe tett mot overflaten av pasientens bryst.
 4. Det anbefales at hjertet vurderes ved auskultasjon i ulike faser av respiratorisk syklus for å unngå skadelige effekter av respiratorisk støy. Derfor må pasienten inhalere og puste ut, samt holde pusten om nødvendig.
 5. Hvis støyen oppdages ved et bestemt punkt, kan auskultasjon utføres over hele hjerteområdet. Med ventilfeil har hjertet lyder en tendens til å spre seg langs blodbanen. Derfor, i tillegg til hjertet regionen, kan hele overflaten av brystet, det interscapulære rommet, regionen av karoten arterier på nakken bli lyttet.

4 Lyttingspunkter i kardiovaskulærsystemet

Høringsordre av hjertet

Før du bruker et stetoskop eller phonendoskop til overflaten av pasientens bryst, er det nødvendig å kjenne poengene med å lytte til hjerteventilene. Disse hjerte-lyttepunktene faller ikke sammen med deres anatomiske projeksjon, noe som er viktig å huske. Auskultasjon av hjertet bør utføres i rekkefølge av redusert hjerteventilskade. For å gjøre det enklere å huske rekkefølgen på hjerteens lyttespunkter, kan du mentalt tegne en figur åtte, koble prikkene i riktig rekkefølge.

 1. Lytte til mitralventilen utføres ved hjertepunktet.
 2. Aortaklappen høres i det andre interkostale rommet til høyre for brystbenet.
 3. Ventilen i lungestammen høres i det andre interkostale rommet til venstre for brystbenets kant.
 4. Lytteposisjonen til tricuspideventilen er basen av stiftets xiphoidprosess.
 5. Det er også det femte punktet med auskultasjon - Botkin-Erba-punktet. Auskultasjon av hjertet på dette punktet bidrar til å identifisere svikt i aortaklappen.

5 Hjerte lyder er normale

I medisin er tonen forstått som resultat av arbeidet til ventiler, kamre i hjertet og karene. Lyttingsposisjonen til den første tonen er hjertepunktet og basen av xiphoid-prosessen. Den andre tonen høres i det andre intercostalområdet på høyre og venstre side av brystbenet. Normalt bør volumet av den andre tonen, både til høyre og til venstre for kors på brystbenet, være den samme. Når du lytter til den første tonen på toppen og i bunnen av xenoidprosessen i brystbenet, er volumet høyere i forhold til den første tonen. Fysiologiske tredje og fjerde toner kan høres hos unge og friske pasienter. Deres forskjell fra patologisk er å lytte til bakgrunnen til første og andre toner. Dette fenomenet kan forklares av den gode tonen og elastisiteten til hjertekammers muskelvegg hos unge mennesker.

6 Demping og styrking av hjertetoner

Årsaker til svekkelse av hjertetoner

Når du utfører auskultasjon, kan de første og andre tonene både svekkes og vokse sterkere. Dette kan føre til relaterte og ikke-relaterte årsaker. Svekkelsen av den første og andre toner kan observeres med en økning av tykkelsen av det subkutane fettvev i brystet, i pasienter med muskulær øvre skulder belte, eksudativ pleuritt, betennelse i hjertemuskelen, myokardialt infarkt, kardiosklerosis, myokardial dystrofi, perikarditt et al. Forsterkning av begge toner observert hos personer asteniske kroppsbygning, i nærvær av lys vozduhosoderzhaschey hulrom, anemi, takykardi, følelsesmessig straining, øket i skjoldbruskkjertelen, med fysisk VARME ZEC, etc.

En rekke sykdommer og syndromer kan spille en rolle i å endre klang av en av fargene, noe som er svært viktig å vurdere i prosessen med diagnosen. Forsterkning av den første tone kan være ved en takykardi, mitralstenose, arytmier, øket i skjoldbruskkjertelen, sklerotiske prosesser i lungevevet, og andre. Avslappet første tone kan være forårsaket av utilstrekkelig mitral ventil, aorta eller andre hjerteklaffer, hjerteinfarkt, betennelse i hjertemuskelen, aortastenose, hypertrofi av venstre ventrikkel.

Når det gjelder den andre, er dens forsterkning (fokus) bestemt basert på en sammenligning av sitt volum over aorta og lunge stammen. Aksent II tone av aorta hos voksne kan auscultated i hypertensjon, så vel som endring i aterosklerotiske aortaventilen. Hovedvekten eller forbedring II tone over lunge stammen kan auscultated mitralstenose, bindevev emfysem pulmonær Pumping (øke luftighet lungevev). Dempningen på den annen tone kan være forårsaket av lavt blodtrykk, pulsåreklappen insuffisiens, Pulmonalstenose ventiler.

7 Splitting av hjertetoner

Blokkering av høyre ben av bunten

Asynkron drift av ventiler kan føre til at du lytter til splittede og bifurcated hjerte lyder. Delte toner høres som to separate korte lyder. Fysiologisk splitting kan høres hos unge mennesker og er forbundet med faser av inspirasjon og utløp. Patologisk spalting eller forgrening av toner kan oppstå når bunten av bunken er blokkert (I-tone), økt trykk i aorta og lungearterien.

8 ekstra hjertetoner

I tillegg til de grunnleggende tonene i hjertet, kan flere hjerte lyder bli hørt. Eksempler på ytterligere toner kan være "galoppere", "Rhythm vaktel" perikardium tone, systolisk klikk, etc.. grunner ekstra toner kan være mitralklaffprolaps, hjertesvikt, perikardiale brosjyrer fusjon, hjerteinfarkt, myokarditt, mitral stenose. Ekstra hjertelyder, i motsetning til de grunnleggende tonene, indikerer vanligvis forekomst av patologi hos pasienter.

9 hjertemormer

I tillegg til hjertetoner kan auskultasjon høre og lyde i hjertet. Hjertemormer kan høres hos friske pasienter, og i slike situasjoner er det funksjonell støy. Patologisk støy kan være forårsaket av en endring i hjertets ventiler eller muskulære apparater. Men ikke alltid bare hjertet er lyderens skyldige, åpenbart ved auskultasjon. Betennelse av pleural ark, perikardial ark og andre patologier kan forårsake utseendet av såkalt "out-of-card" -støy.

Hjerte bilyd systoliske kan være forbundet med den systoliske fasen og det diastoliske forbundet med diastole. Systolisk støy kan bli auscultated, hvis pasienten har en stenose (innsnevring) av aorta, lunge trunk, mitral- eller trikuspidalklaff. Diastolisk støy høres med mitralstenose, og Trikuspidalklaff, samt insuffisiens aortaventilen og et lunge stammen.

10 Auskultasjon av fartøy

Lytte til abdominal aorta

Metoden for auskultasjon tillater ikke bare å evaluere arbeidet i hjertet eller lungene, det kan også gi informasjon om tilstanden til nyrene i abdominal aorta og andre kar i kroppen vår. Denne metoden brukes av vaskulære kirurger, nevrologer og andre spesialister som er engasjert i undersøkelsen av karet. Lytt til abdominal aorta utføres på den hvite eller midterste delen av magen.

Avstanden fra brystbenet til brystbenet er navnet til å lytte til dette store fartøyet. Aorta er best kjent ved utånding med forsinkelse i pusten. Når auskultasjon, ikke glem at det overdrevne trykket som utøves av stetoskopet på fartøyet, kan forårsake stenotisk støy og dermed gi en diagnostisk feil. Ved å utføre auskultasjon av abdominal aorta, kan systolisk murmur detekteres.

Denne situasjonen vanligvis indikerer tilstedeværelsen av betennelse i pasientens aorta vegger (Aortitt), aneurisme (utvidelse) eller kompresjon av aorta det enn noen av de indre organene. Avhengig av plasseringen av deteksjon av støy, kan denne eller den nevnte patologien forekomme. Hvis støyen blir lyttet ved xiphoid prosessen kan de patologiske prosesser som påvirker den torakale aorta eller cøliaki stammen. Identifisering av støy på nivået av navlen indikerer økt blodstrøm i navlestrengen fartøy, så vel som forandringer i blodstrømmen i de subkutane abdominal årer som skjer i cirrhose.

Auskultasjon av nyrearteriene

Auskultasjon av nyrearteriene er viktig ved påvisning av nyre-stenose eller unormale nyreskader. Den anatomiske plasseringen av nyrearteriene i nivået på 1-2 lumbal vertebrae tillater auscultasjon foran og bak. I den bakre posisjonen puster pasienten inn og ut og holder pusten. I denne stillingen "drømmer legen" stetoskopets hode inn i den fremre bukveggen. Lyttestillingen til nyrene fra fronten er et punkt som er 2-3 cm over navlen og i samme avstand til navlenes utside.

For å lytte til nyrearteriene bakfra, må pasienten innta en sittestilling. Stetoskopet er plassert over den frie kanten av den 12. ribben. Ovennevnte egenskaper av hjertetoner og støy er langt fra fullført. De kan klassifiseres av mange andre parametere. Og alt dette mangfoldet kan oppnås takket være en tilsynelatende enkel, men veldig viktig og ikke mindre informativ metode for diagnose - auskultasjon.

Auskultasjon av hjertet: essensen av undersøkelsen, norm og patologi, ledelse

Auscultation er en metode for å undersøke en pasient basert på å lytte til lydvibrasjonene som oppstår ved arbeidet til et bestemt organ. For å høre lignende lyder er mulig ved hjelp av spesialverktøy, prototyper som er kjent siden antikken. De kalles et stetoskop og et stetofonendoskop. Prinsippet for deres arbeid er basert på å gjennomføre en lydbølge til legemidlets orgel.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

Auskultasjon av hjertet er en verdifull metode for å undersøke pasienten selv på prehospitalstadiet når det ikke er mulig å utføre laboratorieinstrumentstudier. Teknikken krever ikke spesialutstyr og lar oss anta en foreløpig diagnose, basert bare på kunnskapen og klinisk erfaring fra legen.

Men selvfølgelig, det er umulig å bare være basert på auscultasjonsdataene ved diagnose. Hver pasient med mistanke om hjertepatologi i henhold til auskultasjon bør følges opp ved hjelp av laboratorieinstrumenter uten å mislykkes. Det er Auskultasjon hjelper bare å anta, men i alle fall ikke å bekrefte eller utelukke en diagnose.

Når er auscultation av hjertet?

Auskultasjon av hjertet utføres for alle pasienter i alle aldre under en primær undersøkelse av en lege, barneleger, kardiolog, arytmolog, pulmonolog eller annen terapeutisk lege. I tillegg utføres auskultasjon av en kardiurgirurgi, en thoraxkirurg eller en anestesiolog før kirurgiske inngrep.

Også, leger og paramedikere bør kunne "lytte" til hjertet ved en primær undersøkelse av pasienten.

Auskultasjon kan være informativ for slike sykdommer som:

 • Hjertefeil. Lydfenomener består i tilstedeværelse av støy og ekstra toner, fremveksten skyldes grove brudd på hemodynamikk (blodstrøm) inne i hjertekamrene.
 • Perikarditt (betennelse i perikardial sac). Når tørre perikarditt auscultated perikard friksjon forårsaket ved å gni den betente pericardial brosjyrer sammen, mens exudative - demping døvhet og hjertelyder.
 • Brudd på rytme og ledning langs hjertet er preget av endringer i hjertefrekvensen pr. Minutt.
 • Infeksiv endokarditt (endokardittank) ledsages av lyder og toner, karakterisert ved hjertefeil på grunn av inflammatoriske endringer i hjerteventilene.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Algoritmen for auscultasjon av hjertet er som følger. Legen skal under gunstige forhold på kontoret (god belysning, relativ stillhet) foreta et foreløpig intervju og undersøkelse av pasienten, og be ham om å kle av og løsne thoraxen. Deretter bestemmer legen ved hjelp av et fonendoskop eller et stetoskop etter auskultasjon av lungefeltene hjertens lyttespunkter. Samtidig tolker han de mottatte lydeffektene.

Punktene for auscultasjon av hjertet bestemmes av ventilens stilling i hjertekamrene og projiseres på den fremre overflaten av brystet og bestemmes av de mellomliggende mellomrom til høyre og venstre for brystbenet.

For eksempel, projeksjon av mitralventilen (1 punkt) er definert i femte intercostal plass under venstre nippel (Mitral ventil, "M"I figuren). For å høre på det, bør en kvinne bli bedt om å holde venstre bryst med hånden.

Neste lytter aortisk ventilprojeksjonspunkt (2 poeng), som projiseres inn i det andre interkostale rommet fra høyre side av brystbenet (aortaklaff, "En"I figuren). På dette stadiet legger legen oppmerksomhet på to-tone hjertefrekvensen.

Deretter er phonendoscope satt til punkt av projeksjon av ventilen i lungearterien (3 poeng) i det andre interkostale rommet er nærmere den venstre kanten av brystbenet (Pulmonis-ventilen, "P"I figuren).

Den fjerde etappen av auscultation er punkt for å lytte tricuspid eller tricuspid ventil (4 poeng) - på nivået av den fjerde ribben nær høyre side av brystbenet, så vel som ved foten av xiphoid-prosessen (Trikuspid-ventilen,T"I figuren).

Det siste stadium av auskultasjon er å lytte sonen til Botkin-Erba (5 punkt, "E" på figuren), som i tillegg gjenspeiler lydledning fra aortaklappen. Denne sonen befinner seg i det tredje interkostale rommet fra brystbenets venstre kant.

Lytt til hvert område bør utføres med en forsinkelse i pusten i noen sekunder etter dyp pust og utånding. Auscultation kan også utføres både i den bakre posisjonen, så sitter og står, med torsoen vippet fremover og uten.

Forklaring av resultatene

Normale lydeffekter i auskultasjon av hjertet er tilstedeværelsen av to toner, som tilsvarer den vekslende sammentrekning av atria og ventrikler. Dessuten bør det ikke være støy og unormale hjerterytmer (rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen).

Lyder er støy som oppstår når de patologiske skader ventilene - grov stenose (innsnevring cicatricial) ventilen og myk blåse ved svikt (ufullstendig lukkefliker) av ventilen. Og i det første og i andre tilfelle er støyen forårsaket av en feil blodstrøm gjennom den innsnevrede eller omvendt utvidede ventilring.

eksempler på typisk støy i patologi og deres fordeling ved tone (1-4)

For eksempel er mitralstenose auscultated diastolisk støyforhold (mellom 1 og 11 toner) rett under venstre nippel og systolisk bilyd (mellom 1 og 11 toner) ved det samme punkt som er karakteristisk for mitral oppgulp. Når pulsåreklappen stenosis auscultated systolisk bilyd i det andre interkostalrom til høyre, og ved svikt av aortaventilen - diastolisk bilyd ved Botkina-Erb.

Patologiske rytmer i hjertet består i forekomst av lyder mellom to grunntoner, som generelt gir bestemte konsonanser. For eksempel, med hjertefeil, høres rytmen til kanteren og rytmen til vaktelen.

Tabell: Vanlige fenomen registrert ved auskultasjon

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytte til hjertet hos små pasienter er ikke mye forskjellig fra det hos voksne. Auskultasjon utføres i samme rekkefølge og på samme punkt av projeksjon av ventiler. Bare tolkningen av de hørte lydeffektene er forskjellig. Så, for eksempel, er den puls av et nyfødt barn karakterisert ved fravær av pauser mellom hvert hjerteslag og hjerteslag blir lyttet ikke alle de vanlige rytme og minner ensartede pendel virkninger. For hver voksen pasient og for et barn over to uker, er et slikt hjerterytme, kalt embryokardi, et tegn på patologi - myokarditt, sjokk, agonal tilstand.

I tillegg, hos barn, spesielt de over to år, er det en aksent av den andre tonen på lungearterien. Dette er ikke en patologi hvis det ikke er systolisk og diastolisk lyd under auskultasjon.

Sistnevnte kan observeres hos barn i tidlig alder (opptil tre år) med medfødte misdannelser, og hos barn eldre enn 3 år - med reumatiske hjertesykdommer. Også i ungdomsperioden kan lyder høres på projeksjonspunktene til ventiler, men de er hovedsakelig forårsaket av den organisasjonens funksjonelle omlegging, og ikke ved organisk skade på hjertet.

Til slutt skal det bemerkes at ikke alltid et normalt auskultasjonsbilde når man lytter til hjertet indikerer at pasienten er helt normal. Dette skyldes fraværet av lyder i hjertet for visse typer patologi. Derfor, med de minste klager fra kardiovaskulærsystemet, anbefales pasienten å utføre et EKG og ultralyd i hjertet, spesielt når det gjelder barn.

5. Regler for auscultation av hjertet

Lyttingspunkter:

Konsistensen av å lytte til hjertet er gjort i den ovennevnte rekkefølge.

Hjertesuksultasjon i første punkt: utforske palpasjon bestemmer lokaliseringen av den apikale impuls og setter stetoskop å presse sone. I tilfeller hvor den apikale impuls var ikke følbar venstre kant av den relative sløvhet av hjertet bestemt slag, hvoretter stetoskop er satt til en viss grense. Forskeren får en påminnelse om å puste inn og puster ut pusten. Nå bestemmer legen, og lytter til hjertets lyder, bestemmer og evaluerer dem. Den første er tonen som følger etter en lang pause, den andre er tonen etter en kort pause. Videre tone I faller sammen med den apikale impuls eller skyve pulsovym karotidarterien. Dette kan bekreftes ved palpering av den høyre karotide arterie med fingrene II-IV på venstre hånd, angi vinkelen av kjeven ved den indre kant av m. sternocleidomastoideus. I en frisk person forholdet mellom I og II tone av volumet på dette punkt er at jeg tone høyere II, men ikke mer enn 2 ganger. Hvis sonority jeg kaste mer enn 2 ganger den tone volum II, blir forsterkningen bestemmes I tone (tone flaksende I) ved dette punkt. Dersom forholdet mellom I og II tone tonehøyde slik at bind I tonehøyden er lik eller mindre II lyd tone, blir tone konstatert I svekket ved dette punktet. I en rekke tilfeller høres en rytme bestående av 3 toner på toppen. III-tone i et sunt hjerte høres ofte hos barn, med alder forsvinner det. Omtrent 3% av friske voksne i alderen 20 til 30 år, kan du fortsatt høre tonen III, i en eldre alder han lyttet svært sjeldne. Hos voksne klinikken ofte må forholde seg til en delt tone eller flere toner som danner tredelte hjerterytme (rytme vaktel, galopp, splittet jeg tone). Rhythm vaktel ( "tid til å sove") på grunn av fremkomsten av flere toner i diastol (tonen i åpningen av mitral) og er vanligvis kombinert med klappe I tone. Ved en rytme av galopp jeg, er tonen svekket; hvis den sterke tonen foregår i tonen, er en presystolsk galopp etablert; Hvis en galoppende tone følger den andre tonen, detekteres en diastolisk galopp. Når takykardi toner dannende presystolic og diastolisk galle, kan løpe sammen, noe som gir ytterligere et enkelt lyd i midten av diastole; en slik galopp kalles summert. Når jeg teller, er begge systoliske toner like eller nær hverandre i høyhet.

Auskultasjon av hjertet i 2. punkt: undersøker palpatorisk (venstre arm) finner et punkt (i II intercostalis på høyre kant av brystbenet) og setter et phonendoskop på brystveggen i denne sonen. Forskeren får en påminnelse om å puste inn og puster ut pusten. Nå bestemmer legen, og lytter til hjertets lyder, bestemmer og evaluerer dem. Som regel kan du høre en melodi av to toner. Anerkjennelse av I- og II-toner utføres i henhold til fremgangsmåten beskrevet ovenfor. En sunn person på dette punktet II tone høyere enn den første. Hvis forholdet mellom I og II-toner er slik at volumet av II-tonen er lik eller svakere enn lyden av I-tonen, blir dimmingen av II-tonen på dette tidspunktet fastslått. I tilfelle der to hørlige toner høres i stedet for II-tonen, observeres en splittelse av II-tonen på dette punktet, og hvis de blir hørt klart, så splittet av II-tonen.

Auskultasjon i tredje punkt: utforske palpasjon (venstre) er et punkt (i II interkostalrom på den venstre kant av brystbenet) og setter stetoskopet på brystveggen i dette område. Forskeren får en påminnelse om å puste inn og puster ut pusten. Nå bestemmer legen, og lytter til hjertets lyder, bestemmer og evaluerer dem. Som regel kan du høre en melodi av to toner. Anerkjennelse av I- og II-toner utføres i henhold til fremgangsmåten beskrevet ovenfor. I en frisk person på det tidspunktet II tone høyere I. patologi endre forholdet mellom toner og musikk toner kan være den samme som i 2. poenget med auskultasjon. Etter nedleggelsen av auskultasjon i tredje punkt gjen lytte hjerte i 2. og 3. punkter for å sammenligne volum II tone på disse to punktene. Hos friske mennesker er volumet av tone II på disse punktene det samme. Dette overvekt II tone volum i ett av disse punktene (med det forbehold at ved hvert punkt tonen høyere II I, t. E. har sin dempning) er fastslått aksent II tone av aorta eller lungearterien, henholdsvis.

Auskultasjon av hjertet i fjerde punkt: undersøker palpatorisk (venstre arm) finner basen av xiphoid-prosessen og setter phonendoskopet over høyre kant av den nedre tredjedel av brystbenet. Forskeren får en påminnelse om å puste inn og puster ut pusten. Nå bestemmer legen, og lytter til hjertets lyder, bestemmer og evaluerer dem. Som regel kan du høre en melodi av to toner. En sunn person på dette punktet taler jeg høyere II. Med patologi kan endringene i forholdet mellom toner og melodier av toner være det samme som i første punkt av auskultasjon.

Hjerte auskultasjon ved 5. punkt: å utforske palpatorisk (venstre hånd) finner et punkt (i III intercostal plass nær venstre kant av brystbenet) og setter et phonendoscope på brystveggen i denne sonen. Forskeren får en påminnelse om å puste inn og puster ut pusten. Nå bestemmer legen, og lytter til hjertets lyder, bestemmer og evaluerer dem. Som regel kan du høre en melodi av to toner. Høyheten på begge tonene på dette punktet i en sunn person er omtrent det samme. Forandringen i forholdet mellom sonoriteter av I og II toner under auskultasjon i femte punkt har ingen uavhengig diagnostisk verdi. Hvis man, bortsett fra tonene, hører en utvidet lyd mellom dem, så er det støy. I tilfelle der støyen høres i intervallet mellom I og II-toner, kalles det systolisk; Hvis støyen bestemmes mellom II og I-tonen, så kalles den diastolisk.

Når det oppdages støy over hjertet, bør følgende karakteristikker bestemmes:

Hjertesuksultasjon: Lyttingspunkter

Hjertefarger og lyder er lyd som kommer fra et slått hjerte som følge av turbulent (skift retning, hastighet og trykk) blodstrømmen gjennom kamrene gjennom ventilapparatet. For å studere dem, brukes metoden for auskultasjon (lytting), som utføres av en lege ved hjelp av et fonendoskop, til bruk. Auscultation av hjertet hjelper i tidlig diagnose av hjertets patologi og dets ventiler. Daglige endringer i egenskapene til hjertelyd blir registrert i pasientens medisinske historie.

Hjertet har fire ventiler: to ugjennomtrengelige blod fra atria til ventriklene (venstre - bicuspid mitral, til høyre - trikuspidal trikuspidal) og to - i ventriklene i store kar (aorta - fra den venstre ventrikkel inn i aorta, lunge - fra høyre ventrikkel inn i den pulmonære arterien). Med deres rytmiske åpning og lukking oppstår lydfenomenene i hjertet - toner. Hos friske mennesker på hjerteområdet høres to grunnleggende hjertetoner - det første og det andre.

Opprinnelse (systolisk) tone består av lyder som oppstår i hjertet under en kontraksjon (systole) og ser ut som følge av svingninger i begge ventriklene i hjertemuskelen (muskel-komponent), lukking av mitral- og trikuspidalklaff (ventil komponent), "jitter" av veggene i aorta og lunge arterien på tidspunktet for adgang til disse kraftig volum av blod fra ventriklene (vaskulær komponent), atriekontraksjonen (atrial komponent). Volumet av lyden av fenomenet bestemt av hastigheten av trykkstigningen i ventrikkelen under sammentrekning. Den andre (diastolisk) tone oppstår på grunn av hurtige fluktuasjoner ventiler av aorta og lungearterien som er lukket under starten av hjerte avslapning (diastole). Dens volum bestemmes av den hastighet med hvilken de to klaffene slam og trikuspidalklaff. Tetthet av ventilklaffer sammenbruddet er en garanti for det normale volum av de to toner.

Stille og lavfrekvente ytterligere tredje og fjerde toner kan normalt oppdages hos barn og ungdom, noe som ikke er tegn på sykdommen.

Opprinnelsen til de tredje tone svingninger på grunn av venstre ventrikkel vegg fortrinnsvis ved en for hurtig fylling av blod i den tidlige relaksasjon i hjertet, den fjerde - på grunn av atriekontraksjonen i slutten av diastolen.

Støy det kalles unormal lyd fenomen dukker opp i deler av hjertet og store fartøyer med turbulent blodstrøm. Støy kan være både funksjonelt som forekommer i normale og ekstrakardiale sykdommer, ikke på grunn av endringer i hjerte struktur og patologisk, noe som kan indikere et organisk lesjon av hjertet og ventilanordningen. I forhold til tidspunktet for utseendet kan de være systoliske og diastoliske.

Auscultation utføres i henhold til en bestemt algoritme, som inneholder følgende regler:

 • Manipulering utføres både i det horisontale (på baksiden, på siden) og i den vertikale posisjonen til pasientens kropp, om nødvendig, gjentas det etter fysisk anstrengelse.
 • Auscultation utføres både med rolig, jevn pust av pasienten, og på høyde av maksimal utløp med åndedrettsstans.
 • Ofte for å oppdage synkronisitet av hjerteaktivitet observeres samtidig palpasjon av puls på karoten eller radialarterien, og hjerterytmer blir lyttet til.
 • Lytting utføres på påfølgende punkter, som svarer til projeksjonene av den beste lydytelsen til ventilene på brystoverflaten.

Auskultasjonspoeng er steder for å lytte til hjertetoner fra visse ventiler på brystets overflate, hvor de er best utført.

Auskultasjonspoengene, de hørte lydene i vanlige patologier og deres adferdsområde:

Hva kan bestemmes ut fra punkter av auscultation av hjertet

Auskultasjon er en prosedyre for å lytte til hjertetonen, timbre, hjertefrekvensfrekvensen. Hjertets auskultasjonspunkter høres med et fonendoskop.

Denne diagnostiske metoden gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av medfødte hjertefeil, samt myokarditt, iskemisk hjertesykdom og andre hjertesykdommer.

Auscultation: hva er det?

Auskultasjon utføres i både forebyggende og diagnostiske formål. Hvis pasienten har klager som kan indikere hjerteproblemer, vil audisjonen avgjøre om det er uregelmessigheter i hjerteaktiviteten, om det er noen patologier i hjerteventilene. En slik prosedyre brukes også i løpet av en rutinemessig undersøkelse.

Lyden av hjertet inneholder to nøkler, som avviger fra hverandre i varighet og lydstyrke. Hjerteens lyd er avhengig av følgende faktorer:

 • sirkulasjonsrate;
 • Vaskulær grovhet;
 • hindringer som kan være i blodet;
 • avstand til stedet for innsnevring av fartøyet.

I prosessen med auskultasjon tas alle disse faktorene i betraktning. Ikke mindre viktig er lydene som utgis av hjertet. De kan være: grov og myk, svak og intens, squeaking og hissing.

Ved hjelp av denne diagnostiske metoden kan du bestemme tilstedeværelsen av følgende sykdommer:

 • hjerteinfarkt;
 • hjerteblokkering;
 • hjertesvikt;
 • stenose;
 • takykardi;
 • arytmi.

Å sette den endelige diagnosen av en lytter til hjertetoner vil ikke være nok. Identifisere patologienes natur er bare mulig etter en omfattende undersøkelse.

Auscultasjon poeng

En av de mest nøyaktige diagnostiske metodene er auskultasjon av hjerteventilene. Prosedyren består i å lytte til hjertetoner og bestemme hjertepatologier.

Den første tonen kalles systolisk. Det er dannet av atria, muskler i ventriklene, aorta, arterier og ventiler. Den andre er diastolisk. Det ser ut til å slå ut aortaklaffene og ventiler i lungearterien.

Den tredje lyden blir sjelden hørt. Det ser ut når myokardiet ikke er tilstrekkelig utviklet, og er normen hos barn. Hos voksne signaliserer dette symptomet en svekkelse av ventrikulærveggen.

Tilstedeværelsen av en tredje hjertetone hos personer over 30 år er et alarmerende signal. Det kan indikere et forestående hjerteinfarkt eller aorta-aneurisme. Lyttingssteder ligger i brystbenet.

I løpet av auskultasjon studerer vi slike hjerterytmer:

 1. Punkt apikal impuls, tuppen av hjertet ligger 2 cm fra brystvorten i området av det femte intercostalområdet. På toppen av hjertet høres en mitralventil. Når man hører på dette området, mottar legen informasjon om hvordan mitralventilen fungerer og den venstre atrioventrikulære åpningen. Tonen er bestemt etter en pause - lang eller kort. Den første tonen skal være høyere enn den andre. Utseendet til den tredje tonen indikerer forekomsten av patologi. Et unntak er forskerens unge alder. I dette tilfellet vil den tredje tonen være normen.
 2. Det andre punktet er på høyre side ved kanten av brystbenet. Her er aortaklappen. Dette punktet signalerer driften av ventiler og aorta aorta. Under prosedyren holder pasienten pusten, lytter til melodier av to toner, ideelt - den andre tonen er høyere.
 3. Det tredje punktet befinner seg i det andre interkostale rommet fra brystbenets venstre kant. Dette er ventiler i lungekroppen. I dette området kan du lytte til lungeventiler. Utforsk lyden av to toner, mens den andre tonen skal være høyere enn den første.
 4. Det fjerde punktet er området av brystbenets base på siden av det femte intercostalområdet. På dette punktet, undersøk tricuspidventilen og den høyre atrioventrikulære åpningen. I denne varianten hersker den første tonen over det andre.
 5. Det femte punktet - Botkin-Erba-punktet - er på venstre side av brystbenet. Det er valgfritt og testes ved innånding, mens puste i 5 sekunder skal forsinkes. Volumet på begge tonene skal være på samme nivå.

En sekvens av auscultasjon utføres i rekkefølge - fra første til femte poeng. I de øvre delene vil hjerte lyden være som følger: høyt første tone (systolisk), kort pause, andre tone - stille (diastolisk), lang pause. Ved hjertebunnen blir den andre tonen høyere enn den første. Det bør ikke være noe støy, deres tilstedeværelse indikerer defekter i ventilsystemet.

Hvordan fortsette

For å få de mest nøyaktige resultatene, er det nødvendig å følge visse regler under prosessen med å lytte til ventiler. Ingen spesiell trening kreves, men like før auscultation er det bedre å ikke fysisk belastes. Alkohol og tonic drikke kan forvride bildet og forstyrre hjerterytmen.

Pasienten bør strengt følge alle legenes krav under forskningen: Å ta en bestemt stilling, å puste inn og puste ut, for å holde pusten.

Prosedyren krever følgende regler:

 • prosedyren utføres i fullstendig stilhet;
 • det er ønskelig at rommet ikke er prippen, det kan påvirke hjertet og forvride dataene;
 • hjertet er bitt i den bakre eller stående stilling;
 • plasseringen av auskultasjonspunktet bestemmes av palpasjon;
 • Auskultasjon utføres på visse punkter, nøyaktig hvor ventilene er plassert;
 • hjertet høres ved innånding eller utånding, og pust er også nødvendig.

Med hjelp av å lytte, er lyden av hjertelydene studert. Det er vanligvis to, men noen ganger er det en tredjedel tillatt i den øvre sonen. Oftest er det funnet hos barn og unge i alder.

Den tredje tone og lyder blir bedre revidert i pasientens stilling som ligger på hans side. Tonene i aortaklappen høres i stående stilling med en svakt tiltet fremre stamme. Hvis tonene er dårlig tappet, kan legen utføre en fysisk treningstest, pasienten må gjøre flere oppsett, være som på stedet.

Lytte til barnas hjerte

Når auskultasjonen av barnets hjertepunkter er den samme som hos voksne. Men det er noen nyanser i dechiffrering av resultatene. Toner hos nyfødte har en kjedelig lyd. Hos barn eldre enn to år, høres den andre tonen tydeligere.

Lyder for barn bør ideelt sett ikke være til stede. Deres nærvær kan snakke om revmatiske angrep. Hvis støyen blir observert hos spedbarn i de tidlige dagene av livet, indikerer dette en medfødt hjertesykdom. Ved nyfødte spedbarn er pauser mellom toner svært små. Tilstedeværelsen av tredje og til og med fjerde tone hos babyer er normen.

For prosedyren bruker barn et spesielt barns fonendoskop.

Resultater av studien

Resultatene av auskultasjon gir informasjon om tilstanden til kardiovaskulærsystemet og lar oss identifisere patologiske prosesser.

Spesialisten mottar følgende data under prosedyren:

 • tilstanden til sirkulasjonssystemet;
 • hjerte kvalitet;
 • patologiske prosesser som påvirker ventilene;
 • Bestem plasseringen av defekter i ventilsystemet.

Basert på resultatene, legger legen en foreløpig diagnose.

Vær alltid
i humør

Hjertesuksultasjon: Lyttingspunkter, prosedyrer og resultater

Fra Masterweb

Tilgjengelig etter registrering

Heart. La mange si at dette bare er en pumpe, men hvor utrolig denne kroppen er. Gjennom hele sitt liv, er det utrettelig arbeider, pumpe blod i kroppen (det handler om den menneskelige "pump" i spørsmålet), så bremse ned, så påskynde tempoet, tilpasning til ulike situasjoner i livet. Men uansett hvor mye hjertemotoren vår er utrettelig, er det utvilsomt underlagt alle slags patologier. For å identifisere disse bruddene, bestemme naturen deres, lage en klar diagnose og videre behandling, bruker leger ulike diagnostiske metoder. Dette er elektrokardiografi (EKG), ultralyd av hjertet og dets lyttende auskultasjon.

Hva er auskultasjon, hvordan foregår det?

Under hjertet og blodpumpen oppstår det ulike lyder i det - i medisin er det vanlig å ringe dem. Men noen lyder er absolutt normen, og de snakker om et sunt hjerte (bare basert på resultatene av denne studien, man kan ikke si om det totale sykefraværet), og noen lover ikke noe godt. Oppgaven av en spesialistleder er å lytte til tonene, sammenligne med normen og gjøre en diagnose. Lytte til tonene er hva som er auskultasjon.

Denne prosedyren utføres ved hjelp av en spesiell enhet - et phonendoskop (oftest) eller et stetoskop. Forskjellen mellom phonendoscope er tilstedeværelsen av en membran som forbedrer lydvibrasjonene. Enheten består av flere deler: et hode som tar vibrasjoner, et gummislang, ledende lyd og hodetelefoner. Denne enheten brukes av mange leger, fra paramedikeren til anestesiolog-resuscitator.

Når du lytter til hjertetoner, blir enhetens hode påført spesielle steder på menneskets bryst - punktene for auscultasjon av hjertet.

Anatomi i hjertet

For å bestemme punkter av auscultation av hjertet, må du forstå strukturen og måtene for å lede blodet. Som alle pattedyr er det menneskelige hjerte firekammeret og består av to atria og to ventrikler. Passerer en stor sirkelsirkulasjon, blodet, fattig i oksygen, kommer inn i høyre atrium. Kutting, atriumet skyver blod inn i ventrikkelen, som igjen skyver den inn i arteriene i den lille sirkelen av blodsirkulasjon. Her går blodet gjennom lungens kapillærer, er mettet med oksygen og vender tilbake til hjertet, bare i venstre atrium. Fra denne væske transporteres inn i den venstre ventrikkel og aorta blir skjøvet - den systemiske sirkulasjon arterien, passerer den gjennom legemet, fylling av samtlige celler med næringsstoffer og oksygen, idet det karbondioksyd (karbondioksid) og annet avfall. Parallelt med dette, i intestinal kapillarene er mettet med næringsstoffer og nyre- og leverceller filtrert.

ventiler

Men for at under blodets sammentrekning går blodet ikke tilbake, det er ventiler. De arbeider med prinsippet om en vannkran (mest sannsynlig, ventilen virker på grunn av hjerteventiler), passerer blodet i en retning og ikke la det komme tilbake. Arbeidet og forstyrrelsen av disse ventiler kan også høres med et phonendoskop.

punkter

Det er spesielle områder på brystet for å lytte til hjertet - punkter av auskultasjon, hvor avhenger av projeksjon av lydene av de fire ventiler. Det er også et spesielt punkt som brukes til ekstra lytte til aortaklappen.

Det første punktet

Det første punktet med auskultasjon av hjertet ligger normalt i det andre interkostale rommet (det vil si etter den andre ribben), til høyre (hvis du skal se på deg selv) 2-3 cm fra brystbenet. På dette stedet lyttes operasjonen av aortaklappen.

Det andre punktet

Det andre punktet, som det første, ligger i det andre interkostale rommet, bare denne gangen er det plassert til venstre for brystbenet. På dette stedet er projeksjonen av lydene av lungeventilen, av hva som er ved krysset mellom lungearterien og høyre ventrikel.

Tredje punktet

Det tredje punktet i auskultasjonen av hjerteventilene er allerede i femte intercostal plass til venstre, bare mer fjernt fra brystbenet - under brystvorten. Hvis pasienten er en kvinne (jente), må du be henne om å holde sitt eget bryst, for en normal lytte. Plasseringen av phonendoscope-hodet her, lar deg høre hvordan mitralventilen fungerer eller dens støy (hvis noen). Det tillater ikke at blod flyr fra venstre atrium til venstre ventrikel, derfor ligger det ved krysset mellom de tilsvarende atriene og ventriklene.

Fjerde punktet

Og til slutt, den fjerde av hovedpoengene. Dette punktet tilsvarer auskultasjonen av hjertet for tonene som utgis av tricuspid-ventilen. Navnet fra latin er oversatt som et trippel seil, det vil si tre-leaved. Denne ventilen er på høyre side av hjertet og forbinder atrium og ventrikel (det er viktig å huske at blodet alltid skal bevege seg fra atrium til ventrikel). Og er det fjerde punktet i den fjerde (praktisk for å huske, er det ikke?) Den intercostal plass til høyre for sternum, til høyre for det første punktet.

I boken "Tuk-tuk, hjerte!" Tyske kardiolog Johannes von Borstel ble tilbudt en ganske interessant måte å huske plasseringen og funksjonene til disse interessante auskultasjon (lytte til) av hjertet. Måten er i følgende setning: Anton er med Tom om 22:54. Uttrykket er oversatt fra tysk: "Anton spiller poker med Tom klokken 22:54". Den første bokstav i hvert ord tilsvarer de første bokstavene ventilene (aorta, pulmonal, mitral og tricuspide), og tallene - interkostalrom auscultation punktene som tilsvarer disse ventiler. Husk også sekvensen i forhold til brystbenet: høyre-venstre-venstre-høyre. Denne memoriseringsmetoden bidrar til å huske kun plasseringen av ventilene, men ikke rekkefølgen til auskultasjonen. Denne prosessen er bare forskjellig fordi fremspringet av mitralventilen er på andreplassen.

Femte poeng

Dette er et ekstra punkt av auscultation av hjertet. Når det er umulig å skille lytting diagnostisere noe, fordi dens viktigste formål - å fjerne lytte til lyden av aortaklaffen, hvis de blir oppdaget, som i dette stedet, kan de bli hørt mer tydelig. Dette punktet for auscultation av hjertet ligger i det tredje interkostale rommet. Det kalles også Botkin-Erba-punktet.

Auskultasjon av hjertet i fosteret

I tillegg kan du høre føtal hjerteslag i en gravid kvinne. Men å gjøre dette med et enkelt stetoskop er ganske problematisk, så jordmødre bruker et spesielt obstetrostestetoskop. Auskultasjon av føtale hjertet er en viktig indikator på helsen til den fremtidige nyfødte. Det utføres ved hver undersøkelse av den gravide kvinnen hos gynekologen, i den bakre stilling. Under arbeidet utføres denne prosedyren i gjennomsnitt hvert 15. minutt.

Point of lytting (auskultasjon) hjertefrekvens og høres bestemmes av legen, som det avhenger av plasseringen av fosteret i livmoren. Ved å lytte til legen må skille eksterne lyder fra føtalt hjerte, som kan være hørbar tarm lyder mor (typisk gurgling og krampaktig), lydgjennomgang på livmorblodårer og i aorta (rytmisk øket / redusert volum puls som faller sammen med moder). Hjerteslaget i en baby er vanligvis 140 slag per minutt.

Hva mer kan du høre?

Hvis du lytter til hjertet som helhet, og deretter bruker du et phonendoscope, kan du måle hjertefrekvensen. For å gjøre dette, telle antall slag i en bestemt periode - i barn per minutt, hos voksne i tretti sekunder (deretter multipliser resultatet med to). Således er antall hjerteslag per minutt kjent.

Den samme metoden kan bestemme og diagnostisere arytmi. I dette tilfellet endres tidsintervallet mellom sammentrekninger (i pasientens rolige tilstand) konstant. Det er viktig å vite at arytmi ikke alltid er en patologi og kan være tilstede selv hos en person med et sunt hjerte, som åndedrettsarytmi.

I tillegg til punktene i auscultation av hjertet, er toner det samme for alle mennesker. Det er bare fire av dem. Hver er forskjellig i naturen av opprinnelse og lyd. Den første tonen oppstår når ventriklene trekker sammen. Dens forekomst faller sammen med pulsasjonen av halspulsåren.

Den andre tonen er mindre enn den første i varigheten, men høyere og høyere i lyd og faller ikke sammen med puls av halspulsåren. Denne lyden oppstår når aorta- og lungeventilen lukker, henholdsvis mellom venstre ventrikel og aorta, henholdsvis høyre hjertekars og lungearteri. Videre skjer lukking av aortaklappen tidligere.

Den første tonen er bedre revidert (og dermed estimert) nær hjertet av hjertet, det vil si på punktene for å lytte til mitral og tricuspid ventiler. Den andre - aorta og lunge.

Under diastolen (hvilende hjerte) lukker mitral- og tricuspidventilen ikke, slik at blodet fra atriaene gradvis smelter sammen i ventriklene. Samtidig dannes lyder som utgjør den tredje tonen. Og den fjerde oppstår som et resultat av sammentrekning av både atria og aktiv transfusjon av blod inn i ventrikkene. Hvis pasienten (ikke gammel) har en tredje og / eller fjerde tone, indikerer dette allerede en patologi.

Punkter av auskultasjon av hjertet i barn (norm), toner

Når du lytter til hjertet av barn, må du kjenne noen få funksjoner:

 • Alle lydene er lysere og høyere fordi brystet er tynnere enn voksen.
 • I de første dagene av livet toner kan være døv og støy indikere fødselsskader. Pendulrytmen til de to første tonene er også normen.
 • I en alder av to år lover splittelse av den andre tonen ikke sykdom.
 • Og ved puberteten kan man observere funksjonell (ikke-patologisk) støy.

Du bør også vite at den tredje og fjerde tonen hos barn er normal.

Patologi. Brudd på lyden av toner

Nå kan du snakke om mulige diagnoser som kan oppdages med et phonendoskop. Oppmerksomhet vær så snill! Alle diagnoser er eksemplariske og presumptive! Det kan kun leveres av en ekspert.

Mulige brudd på svekkelse / styrking av toner:

Hvis tonene er splittet, kan dette snakke både av normen og av blokkaden av beinets ben. I tilfelle blokkering er det også andre tegn på denne sykdommen, for eksempel deformasjon av QRS-komplekset på et elektrokardiogram, men dette er en helt annen historie.

Patologi. Utseendet til den tredje og fjerde tonen i en voksen

Som allerede nevnt, bør disse tonene ikke vises i et sunt voksen hjerte. Hvis de dukket opp, kan det snakke om følgende:

Utseendet til den tredje tonen:

 • Ulempe av bladventiler.
 • Myokarditt, hjerteinfarkt, hjertesvikt.
 • Arteriell hypertensjon, aorta stenose.

Utseendet til den fjerde tonen:

 • Ulempe av bladventiler.
 • Myokarditt, hjerteinfarkt, hjertesvikt.

Manifestasjonen av den ene og den andre tonen:

 • Utvidelse av aorta.
 • Mitral ventil prolapse.

Patologi. lyder

Lyder er utseendet på lyder, uvanlig for noen toner. Ofte skyldes dette anemi av en annen opprinnelse, et brudd på viskositeten til blodet, det vil si ikke på grunn av hjertesykdom. Men det kan også oppstå støy på grunn av funksjonsfeilene i ventilene.

Elsker hjertet!

Hjertet er et unikt organ, det mest problemfri og hardt. Det er bedre at det ikke gjør vondt i det hele tatt, og hvis et problem oppstår, er diagnose og behandling obligatorisk. Dette kan hjelpe auskultasjon som en av diagnostiske metoder. Ta vare på hjertet ditt, det blir ingen andre! Og hvis det gjør det, vil det absolutt ikke erstatte sitt eget.

Les Mer Om Fartøyene