Hvordan utføre en auscultation av hjertet, som det er nødvendig for

Fra denne artikkelen vil du lære om en slik gammel metode for å studere helsetilstanden, som auscultation av hjertet. Metodens historie, de grunnleggende prinsippene for auskultasjon og sykdom, som kan identifiseres eller til og med foreslås ved hjelp av denne teknikken.

Auskultasjon, eller lytting er en metode for å evaluere visse funksjoner i menneskekroppen, basert på analyse av lyder som avgir bestemte kroppssystemer i sitt arbeid. Lytting til hjertet er ikke det eneste punktet ved bruk av metoden. Lytte, eller auscultirovat, kan du fartøy, lunger, tarmene. Av stor betydning er teknikken i obstetri, fordi gjennom moderens fremre mage kan høre støyen fra karetene fra moderkaken og hjertets toner av fosteret. Auscultatory-metoden er grunnlaget for å måle blodtrykket ved Korotkov-metoden - det vi alle bruker når vi måler press med en tonometer.

lytte til metoden brukt av de gamle healere, men for de la øret til brystet, ryggen eller magen til pasienten. Ved rett av faren til moderne auskultasjon kan kalles en fransk lege Rene Layeneka at etter reglene for anstendighet, kan ikke du legger øret til brystet av en ung jente. Det er derfor han forvandlet til et papirark, setter den til sitt hjerte og funnet ut at så hørbare hjertelyder har steget betydelig. Det var Lienenek som oppfant prototypen til et moderne stetoskop - et rør hvor leger utfører auskultasjon. Han ga også de første grunnlaget for et slikt konsept, som et punkt i auskultasjon av hjertet - bestemte steder på brystet, hvor de fleste tydelig høre enkelte lyder og lyder av hver av kroppens strukturer. Om disse punktene og deres betydning, snakker vi like nedenfor.

Grunnleggende regler for auscultasjon av hjertet

Denne enkle metoden, som å lytte, krever strenge regler:

 1. Legen skal bare bruke sitt kontrollerte stetoskop. Derfor bruker kardiologer og terapeuter noen ganger et enkelt stetoskop hele livet og vil ikke bli lånt ut til noen.
 2. Stetoskopet bør tilsvare pasientens alder - derfor er det spesielt barnestetoskoper eller spesielle vedlegg til det vanlige i pediatri og neonatologi.
 3. Dysen til stetoskopet skal være varm, så vel som luften i rommet.
 4. Studien skal gjennomføres i stillhet.
 5. Pasienten skal ta av seg klærne i livet.
 6. Pasienten står mest eller står, legen er i en komfortabel stilling.
 7. Spissen av stetoskopet skal passe godt mot huden.
 8. Hvis hodebunnen på pasientens hud er meget uttalt, bør huden på dette stedet bli fuktet eller oljet med flytende olje.

To hjerte toner

Hjertet er et komplekst organ bestående av muskelfibre, bindestofframme og et valvulært apparat. Ventiler adskiller atriumet fra ventriklene, så vel som kamrene i hjertet fra store eller store kar som kommer ut eller kommer inn i hjertekamrene. Alt denne komplekse strukturen er stadig i bevegelse, rytmisk kontraherende og avslappende. Ventiler åpner og lukker, blodkarene beveger seg inne i karene og kamrene i kroppen. Hvert element i hjertet skaper visse lyder, forenet av leger inn i begrepet hjertetoner. Det er to hovedkardiale toner: den første (systoliske) og den andre (diastoliske).

Den første tonen

Den første tonen i hjertet oppstår ved sammentrekningen - systole - og dannes av følgende mekanismer:

 • Ventilmekanisme - slamming og tilhørende vibrasjon av klaffene i muslingene (mitral) og tricuspidene, som adskiller atriet fra ventriklene.
 • Den muskulære mekanismen er sammentrekningen av atria og ventriklene og utvisning av blod ytterligere i løpet av bevegelsen.
 • Vaskulær mekanisme - vibrasjon og vibrasjon av aorta og lungearterien når de sender en kraftig blodstrøm fra henholdsvis venstre og høyre ventrikel.

Den andre tonen

Denne tonen oppstår i øyeblikket av avslappning av hjertemusklen og resten - diastolen. Det er ikke en multi-komponent, som den første, og består av bare én mekanisme: en ventilmekanisme - slamming aortaventilen og lungearterien og en blodtrykks vibrasjon.

Fonokardiogram - opptak av vibrasjoner og lyder produsert av hjertets og blodkarens aktivitet

Teknikk og punkter av auskultasjon av orgel

Under lytten skal legen skille og vurdere følgende parametere i hjertet:

 • Hjertefrekvens (hjertefrekvens) - normalt varierer det i gjennomsnitt fra 60 til 85 slag per minutt.
 • Rhythmicity of heartbeats - hjertet fungerer vanligvis rytmisk, kontraherende og avslappende gjennom bestemte tidsintervaller.
 • Lyd eller volum av hjertetoner - første og andre toner skal ha et visst volum. Den første tonen skal være høyere enn den andre, ikke mer enn to ganger. Selvfølgelig kan ikke bare sykdommen, men også tykkelsen av brystkassen, pasientens vekt, tykkelsen og massiviteten av det subkutane fettet påvirke deres lyd.
 • Integritet av hjerte toner - den første og andre toner skal bli lyttet til helt uten å dele og splitte.
 • Tilstedeværelse eller fravær av patologiske hjertetoner, lyder, klikk, krepitus og andre tegn på hjertesykdommer og andre organer.

For auscultation av hjertet var riktig, er det viktig å observere en viss sekvens av å lytte til hjertetoner. Selv oppfinneren av stetoskopet Laynenek bygge en ny algoritme for auskultasjon og stedet - i form av lytting - hvor visse nyanser av hans arbeid kan høres tydeligere. Moderne diagnostikk kaller disse stedene punktene for auscultation av hjertet, som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen. Det er ved disse punkter kan høres ikke bare den første og andre tonen, men hver av dem er det beste stedet å lytte til en viss hjerteklaff, noe som er ytterst viktig for den innledende diagnose.

Totalt er det fem slike punkter, de danner en praktisk sirkel, hvor forskerens stetoskop beveger seg fremover.

 1. 1 punkt er et sted i nærheten av hjertepunktet, hvor mitral- eller bivalveventilen som adskiller de venstre kamrene i hjertet, er mest tydelig hørt. Vanligvis er dette punktet oppdaget på festestedet til brystbenet i brusk på ribben til venstre.
 2. 2 punkt er II intercostal plass til høyre for brystmarginen. På dette stedet høres lydene av aortaklappen som lukker munnen av den største arterien av menneskekroppen, best.
 3. 3 punkt er II intercostal plass til venstre for brystmarginen. På dette punktet høres lydene fra lungeventilen, som bærer blod fra høyre ventrikel inn i lungene for å berike med oksygen.
 4. 4 poeng - dette er stedet ved foten av xiphoidprosessen av brystbenet - "under skjeen". Dette er poenget med den beste hørbarheten til tricuspid, eller tricuspid, hjerteventil som deler sine høyre halvdeler.
 5. 5 poeng, kalt i medisinske lærebøker Botkin-Erba punkt - III intercostal plass nær venstre kant av brystbenet. Dette er stedet for ekstra lytte til aortaklappen.

Det er på disse punktene at de patologiske lydene som snakker om bestemte brudd på hjerteapparatet og unormale blodstrømmer, blir best hørt. Erfarne leger bruker også andre punkter - over de store fartøyene, i kjernefaget av brystbenet, underarmsområdet.

Hvilke sykdommer og tilstander kan detekteres ved auskultasjon

Det skal bemerkes at for noen få tiår siden var auskultasjon av hjertet en av de få metodene for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Legene stolte bare på ørene sine og viste komplekse diagnoser, som ikke kunne bekrefte dem ved hjelp av noen instrumentelle metoder, bortsett fra elektrokardiogrammer eller brystrøntgen.

Moderne medisin er utstyrt med et stort arsenal av metoder og teknologier, slik at auscultation falt uforvarende i bakgrunnen. Faktisk er dette en billig, rimelig og rask vei til en bred strøm av pasienter anslått å identifisere personer til å være mer grundig undersøkelse: hjerte ultralyd, angiografi, Holter overvåking og andre moderne, men langt billigere prosedyrer.

Så la oss liste opp de viktigste egenskapene ved patologiske hjertelyder, noe som bidrar til å identifisere hjertets auskultasjon.

Endring i sonoritet av hjertetoner

 • Demping av 1 tone er observert i myokarditt - betennelse i hjertemuskelen, myokarddystrofi, mangel på mitral og tricuspidventil.
 • Forsterkning av den første tonen skjer med en innsnevring av mitralventilen - stenose, uttalt takykardi og endringer i hjerterytmen.
 • Demping av den andre tonen er observert hos pasienter med nedsatt blodtrykk i de store eller i små sirkulasjonskretser, aortaventilinsuffisiens og aorta-misdannelser.
 • Forsterkning av den andre tonen opptrer når arterietrykket stiger, veggene er komprimerte eller aterosklerose av aorta, stenosen av lungearterieventilen.
 • Svekkelsen av begge toner observert hos overvektige pasienter, underernæring og dårlig funksjon av hjertet, myokarditt, oppsamling av væske i hulrommet av hjertet Sekker etter inflammasjon eller skade, alvorlig lungeemfysem.
 • Styrking av begge tonene blir observert med økt kontraktilitet i hjertet, takykardi, anemi, utmattelse av pasienten.

Utseendet til hjertemormer

Støy er en unormal lydeffekt overhodet på hjertetoner. Støy er alltid forårsaket av unormale blodstrømmer i hulrommene i hjertet eller ved å lede det gjennom ventilene. Støyen er estimert til hvert av de fem punktene, som lar deg bestemme hvilken av ventilene som ikke fungerer som de skal.

Det er viktig å vurdere lydstyrken, lydens lydstyrke, deres prevalens i systole og diastole, varighet og andre egenskaper.

 1. Systolisk bilyd, er at støy for den første tonen, kan være en indikasjon på myokardiale skader papillærmuskelen insuffisiens to- og Trikuspidalklaff, mitralklaffprolaps, stenose av aortiske og åndedrettsventiler, defekt, ventrikulære og atrial septal, aterosklerotiske forandringer i hjertet.

Patologiske hjerterytmer

 • Rytmen til kanteren er en av de farligste unormale rytmene. Dette fenomenet oppstår når du splitter hjertetonene og høres ut som hovene "ho-ra-ra". En slik rytme oppstår med alvorlig dekompensasjon av hjertet, akutt myokarditt, hjerteinfarkt.
 • Rytmen av en pendel - en toleddet rytme med den samme pause mellom 1 og 2 toner av hjertet som oppstår hos pasienter med hypertensjon, hjerteinfarkt, og myokarditt.
 • Rytmen til vaktelen lyder som "sovende på ra" og kombineres med mitralstenose, når blodet med stor innsats passerer gjennom den smale ringen av ventilen.

Auskultasjon kan ikke være hovedkriteriet for å stille en diagnose. Pass på å ta hensyn til en persons alder, klager fra pasienten, spesielt kroppsvekten, stoffskiftet, tilstedeværelsen av andre sykdommer. Og i tillegg til å lytte til hjertet, bør alle moderne hjerteundersøkelser brukes.

Metoder for auscultasjon av hjertet

Ledende posisjon på prosedyrens frekvens er som auskultasjon av hjertet. Gjør det ved første avtale med lege, før sykehusinnleggelse og på sykehus. Det regnes som en nøyaktig og informativ diagnostisk teknikk.

Men mye avhenger av kompetansen til en spesialist, siden gjennomføring av denne prosedyren krever tilstedeværelse av utmerket hørsel, evnen til å gjenkjenne forskjellige tonaliteter av støy og evnen til å gjøre en diagnose basert på funnene.

Hva er auskultasjon av hjertet

"Auscultation" er det vitenskapelige navnet for å lytte. Ofte er det vant til å gjenkjenne lyder som hjertet eller lungene gir ut. Samtidig ble det gjort en kvalitativ evaluering av det som ble hørt, det vil si samsvar med normer for frekvens, lydstyrke og lydens natur.

Denne teknikken brukes ikke bare i diagnose. Det er også aktivt brukt til å overvåke pasientens tilstand i hjertefeil, som allerede er kjent.

Musikken i hjertemuskelen består av en veksling av to tonaliteter:

 1. Tonene er korte og intermitterende.
 2. Lyder er lange.

Hjertet lyder som et vann som løper i et rør. Støyens natur påvirkes av en rekke faktorer:

 • blodstrømningshastighet;
 • ruhet av veggene på fartøyene;
 • barrierer som oppstår langs den nåværende banen;
 • sted for lytting, nærhet til innsnevring av fartøyet.

Samtidig kan lydeffekter ha et annet tegn. De kan være:

Strømningshastigheten avhenger av viskositeten til blodet. Dens bevegelse langs fartøyene skaper støy. Så, hvis det er noen endringer i blodets struktur, vil dette påvirke hjertets tone.

For auskultasjon bruk phonendoscope. Denne prosedyren er kjent for alle fra barndommen: en lege med ordene "puste, ikke puste", bruker enheten til brystet.

Historisk bakgrunn og egenskaper av metodikken

Et stetoskop er en anordning for å utføre auskultasjon av hjertet. Oppfunnet av sin franske doktor Rene Laennec. Denne betydelige hendelsen skjedde i 1816. Utvendig er denne enheten et trerør med trakt-lignende utvidelser av forskjellige diametre i enden.

Bokstavelig talt et år senere publiserte R. Laennec arbeidet "Mediated Auscultation." Den beskriver erfaringen selv og den praktiske anvendelsen av denne teknikken. Det var denne franske legen som identifiserte og systematiserte de viktigste symptomene som medisinske arbeidere stoler på, utfører auskultasjon.

Stetoskopet ble aktivt brukt i et århundre. Selv i begynnelsen av 1900-tallet fortsatte landlige paramedikere å bruke dette instrumentet, men på den tiden gjennomgikk denne modellen modernisering.

For å erstatte denne medisinske enheten kom et binauralt instrument med et klokkeformet hode. Etter det ble membranstrukturen satt i drift. I løpet av den aktive applikasjonen av disse enhetene, oppdaget spesialister en rekke funksjoner:

 • Lavfrekvent lyder er best hørbare med et klokkeformet stetoskop. For eksempel lyder av mitral stenose.
 • For høyfrekvente membran tips er mer egnet, det vil si aorta insuffisiens vil bli diagnostisert med dette bestemte instrumentet.

I 1926 fant de et phonendoskop. Dens fordel over sine forgjengere er en kombinasjon av to lytteteknologier, tilstedeværelsen av et membranbellformet hode. En slik medisinsk enhet er mer universell og fanger tydelig tonen i hjertet, uavhengig av frekvensen.

Til nå er kravene til instrumenter strengere, og derfor utvikles stetoskop med støyfiltrering og signalforsterkning. I mellomtiden utføres prosedyren i stillhet. Noen ganger, for å tydeligere lytte til hjertet, blir pasienten bedt om å podsedat. Til sammenligning utføres auskultasjon i ligge- og sittestilling.

Formål med eksamen

Dette er en teknikk for å bestemme korrespondansen av hjertekontraksjoner til aksepterte standarder. På grunn av det intense arbeidet med muskler og ventiler, blir blodstrømmene destillert fra kamrene inn i karene. Under dette oppstår en vibrasjon som påvirker nærliggende vev, inkludert thorax.

Lydnivået for disse svingningene er 5-800 Hz / s. En person er i stand til å fange dem delvis. Øret oppfatter lyder i området 16-20 000 Hz. Det mest passende for indikasjonsindikatorer er i området 1000-4000 Hz. Dette betyr at uten erfaring og omsorg under prosedyren, kan viktig informasjon bli savnet.

Resultatene av en auscultatory undersøkelse gir en mulighet:

 • Få en ide om tilstanden til sirkulasjonssystemet.
 • Evaluer arbeidet i hjertemuskelen.
 • Bestem trykket når du fyller kamrene.
 • Å avsløre patologiske endringer i ventiler.
 • Lokaliser lesjoner (hvis noen).

Dette bidrar til å lette diagnoseprosessen og utnevnelsen av en passende behandling.

Klassifisering av støy

Ved auscultation av ethvert punkt å lytte til hjertet, kan du høre dobbeltstreker. I medisinsk praksis kalles de hjertetoner. I sjeldne tilfeller kan du høre den tredje og fjerde tonen.

Den første tonen er systolisk. Det dannes som et resultat av:

 • atriens funksjon
 • stammer av muskler i ventriklene;
 • fluktuasjoner av ventiler av atrioventrikulære ventiler;
 • Lyder utgitt av aorta-veggene, lungearteriene og ventilapparatet.

Den andre tonen kalles diastolisk. Det dannes av frekvensene som produseres ved sammenbruddet av semilunarventiler av aorta og lungearterien.

Den tredje tonen er som en galopp. Hos voksne kan det virke som et symptom på en nedgang i tonen til veggene i ventriklene. Hos barn og ungdom er det et tegn på at myokardiet ennå ikke er fullt utviklet. Lytt til den tredje tonen i pediatri anses å være normal.

Hos mennesker etter 30 år, hører den tredje tonen under hypertensjon. Det kan være en harbinger av et hjerteinfarkt, aorta aneurisme.

Prosedyre Mal

Ledelse av auskultasjon av hjertet til en medisinsk arbeidstaker er ikke vanskelig. Det viktigste er å følge handlingens algoritme nøyaktig. I medisinske skoler lærer elevene å gjenta mønsteret av denne prosedyren dusinvis av ganger. Som et resultat blir rekkefølgen av handlinger tatt automatisk.

Før du går videre til studien, vil legen foreslå pasienten å ta av seg ytterklærne. Hvis brystet er dekket med vegetasjon, blir poengene for studien behandlet med vann eller krem. I henhold til standardene er det 5 hovedpunkter for å lytte til et fonendoskop. I tilstedeværelsen av patologi blir også flere steder lyttet.

Før du fortsetter å auskultere, vil legen gi pasienten kommandoene:

 • "Pust".
 • "Pust". Siden i det øyeblikket hjertet nærmer seg brystet, gjør det det mulig å høre tydeligere lyden og tonen i hjertet.
 • "Hold pusten din."
 • Noen ganger, for å øke intensiteten av slag, kan legen foreslå å strease eller poprised.

Det er visse regler for auscultation av hjertet:

 • Rommet bør holdes stille. Hvis straks før prosedyren utførte legen en livlig samtale eller var støyende, kan dette påvirke resultatene av studien.
 • Undersøkelse av pasienten utføres i stående eller liggende stilling.
 • Lytting foregår i ulike pustefaser.
 • Studien utføres bare på enkelte punkter. I dem høres projeksjon av lyder best.

For å bestemme plasseringen med bedre lyd, brukes palpasjonsteknikken, og inter-skulderområdet lyttes.

Lyttende punkter i hjertet

De fem hovedpoengene for "wiretapping" hos voksne:

 1. Areal av øvre trykk.
 2. 2. intercostal plass til høyre.
 3. 2. intercostal plass til venstre.
 4. Den nedre delen av brystbenet ligger over xiphoid-prosessen.
 5. 3. intercostal plass til venstre.

Et ekstra tiltak (hvis nødvendig) lytter til følgende segmenter:

 • Over brystbenet.
 • I den venstre aksillære hulen.
 • Mellomrute mellomrom fra baksiden.
 • Regionen av halspulsåren på nakken.

Alle disse punktene har blitt bestemt av erfaring som medisin utvikler seg.

Poeng hos barn sammenfaller med voksne. Sekvensen av auskultasjon hos barn er lik. Forskjellen er bare i tolkningen av effektene som høres.

Gravide kvinner

Denne metoden brukes i praksis av obstetrikere og gynekologer. Stetoskopet gjør det mulig å kontrollere føtale hjertetonen, dens motoriske aktivitet i utviklingsprosessen, for å bestemme graviditeten og stillingen til babyen i livmoren.

Optimale poeng for å utføre en hørsel av fosteret:

 • Fruktplassering opp ned. Hjertet må høres under morens navle.
 • Hvis barnet har tatt «booty down» -posisjonen, bør "wiretapping" gjøres over navlen.

Nåværende standarder

Auskultasjon av hjertet er normalt, hvis det er flere toner som veksler i en bestemt rekkefølge. Det bør ikke være noen avvik. Alt skal være klart og rytmisk.

Ifølge lyden på toppen av hjertet skjer dette som følger:

 • Høyt første systolisk tone.
 • En kort pause.
 • Rolig 2. diastolisk tone.
 • Lang pause.

I hjertet av hjertet er motsatt sant: den andre tonen er høyere enn den første. Lyden kan bli sterkere eller svakere. Tilstedeværelsen av støyeffekter i tilfelle avvik fra denne normen indikerer skader på ventiler.

Ved diagnose skal pasientens aldersgruppe tas i betraktning.

Auskultasjon av barnets hjerte

Det krever spesielle ferdigheter og vaner til særegenheter av tonalitet. Tykkelsen på brystveggen i barnet er liten, noe som betyr at lydstyrken er bedre. Det er verdt å vurdere følgende nyanser:

 • I nyfødte er tonene døve.
 • Opptil 2 ukers alder, blir pendelrytmen i begge tonene ansett som vanlig.
 • Siden en alder av to år har en mer uttalt annen tone i lungearterien blitt observert med auskultasjon.
 • Lyder bør høres hos nyfødte.
 • Fra en alder av 3 kan støy angi revmatiske angrep.
 • Hos spedbarn er pause mellom hjertekontraksjoner nesten fraværende.

Symptomer på sykdommen

Hvis endringene påvirkes like mye av begge tonene, kan årsakene være:

 1. Fedme.
 2. Akkumuleringen av væske i venstre pleurhule.
 3. Emphysema av lungen.

Endringer i bare en tonalitet er resultatet av hjertesykdommer.

Hvis den første systoliske ble transformert til:

 • døve, så indikerer dette en hypertrofi av venstre ventrikel, et problem med myokardiet, kardiosklerose;
 • stille, dette indikerer muligheten for hjerteinfarkt;
 • Litt pulserende, betyr økt luftighet i lungene;
 • høyt, så er det neurose, stenose, anemi eller feber;
 • en deltone indikerer en funksjonsfeil i skjoldbruskkjertelen, aneurisme og myokarddystrofi.

Feil i den andre tonaliteten oppstår med vasodilatasjon eller aterosklerose av aorta.

Det er verdt å merke seg at de vanlige resultatene av auscultasjon av hjertet ikke alltid gir en 100% garanti for at personen har det bra med sin helse. Derfor, hvis du er bekymret for press eller periodisk smerte i hjertet av hjerte muskler, er det tilrådelig å utføre en ultralyd eller et EKG. Ikke vær likegyldig med helsen din!

Hjertetoner

Beste stedet å identifisere hjertelyder - toner og støy - ikke alltid sammenfallende med anatomisk lokalisering av deres kilder - ventiler og hull er lukket av dem (Fig. 45). Dermed er mitralventilen projisert på stedet for vedlegg av den tredje ribben til brystbenet til venstre; aorta - i midten av brystbenet på nivå III av kostebrusk; pulmonal arterie - i II intercostal plass til venstre nær kors av brystbenet; Trikuspidalklaff - på midten av linjen som forbinder festepunktet til sternum brusk III venstre og V høyre kant. Sådan nærhet av ventilåpningene i forhold til hverandre gjør det vanskelig å isolere virkningene av lyd i stedet for den virkelige fremspring av brystet. I tilknytning til dette er stedene for den beste oppførelsen av lydfenomener fra hver av ventilene blitt bestemt.


Fig. 45. Prosjektering av ventilerte hjerteventiler:
A - aorta;
L - lungearterien;
D, T - to- og trebladet.

Flekk lytting flip ventil (Fig. 46, a) er en region av den apikale impuls, det vil si V interkostalrom på en avstand av 1-1,5 cm medialt fra den venstre midt klavikulær linje..; pulsåreklappen - II på interkostalrom på den høyre kant av brystbenet (Figur 46 b.), så vel som den femte punkt Botkin - Erba (sted vedlegg III-IV kant til den venstre kant av brystbenet;. Figur 46 i); pulmonal arterieventil - II intercostal plass til venstre nær kors på brystbenet (Fig. 46, d); tricuspidventil - den nedre tredjedel av brystbenet, ved foten av xiphoidprosessen (figur 46, d).


Fig. 46. ​​Lytte til hjerteventiler:
a - bivalves i regionen av toppunktet;
b, c - aorta henholdsvis i 2. intercostal plass til høyre og ved Botkin-Erba punktet;
d - ventil i lungearterien;
д - en tre-blad ventil;
e - rekkefølgen av å lytte til hjerte lyder.

Lytting utføres i en bestemt rekkefølge (Figur 46, e):

 1. område av apikal impuls; II intercostal plass til høyre ved korset av brystbenet;
 2. II intercostal plass til venstre nær kors av brystbenet;
 3. den nedre tredjedel av brystbenet (ved foten av xiphoidprosessen);
 4. Botkin-Erba-punktet.

Denne sekvensen skyldes hyppigheten av skade på hjerteventilene.

Lykkeordre til hjerteventiler:

I praktisk sunne individer, når du hører på hjertet, blir to toner vanligvis definert - den første og den andre, noen ganger den tredje (fysiologiske) og til og med den fjerde.

I normen I og II hjertetoner (engelsk):

Den første tonen er summen av lydfenomenene som oppstår i hjertet under systolen. Derfor kalles det systolisk. Det oppstår som et resultat av intense vibrasjoner ventrikulærmuskel (muskulær komponent), to klaffene lukket og Trikuspidalklaff (ventilkomponentene), veggene i aorta og lungearterien i løpet av den første perioden i hvilken den innkommende blod fra ventriklene (vaskulær komponent) når atriekontraksjonen (atrial komponent).

Utdanning og komponenter I tone (engelsk):

Den andre tonen skyldes slamming og de resulterende svingninger i ventiler av aorta og lungearterien. Dens utseende faller sammen med utbruddet av diastol. Derfor kalles det diastolisk.

II tone i hjertet (engelsk):

Det er en liten pause mellom første og andre toner (ingen hørbare fenomener er hørbare), og en andre pause etterfulgt av en andre pause, hvoretter en tone kommer igjen. Men begynnende elever finner det ofte vanskelig å skille mellom første og andre toner. For å lette denne oppgaven anbefales det først å lytte til friske mennesker med langsom hjertefrekvens. Normalt blir den første tonen hørt høyere på hjertepunktet og i nedre del av brystbenet (Figur 47, a). Dette skyldes det faktum at lydfenomenene fra mitralventilen er bedre til hjertepunktet, og den systoliske spenningen i venstre ventrikel er større enn den rette. Den andre tonen høres høyere i hjertet av hjertet (på steder hvor aorta og lungearterien høres, figur 47, b). Den første tonen er lengre og lavere enn den andre.


Fig. 47. Steder med best lyttende hjerte lyder:
a - jeg tone;
b - II tone.

Lytte til de overvektige og lene folkene vekselvis, kan du være sikker på at volumet av hjertetoner avhenger ikke bare av hjertets tilstand, men også på tykkelsen av det omkringliggende vevet. Jo større tykkelsen på muskel- eller fettlaget er, desto lavere volum på tonene, både den første og den andre.


Fig. 48. Bestemmelse av jeg hjertetone ved apikal impuls (a) og ved puls av karoten arterie (b).

Cardiac må lære å skille ikke bare den relative volum ved toppen og bunnen av den, i henhold til deres forskjellig lengde og tone, men også tilfeldigvis utseendet av den første tone og den puls i arteria carotis eller den første tone og den apikale impuls (fig. 48). Ved puls på den radiale arterien kan ikke styres, siden den vises senere enn den første tonen, spesielt med en hyppig rytme. For å skille mellom den første og andre toner er viktig ikke bare på grunn av sin selv diagnostisk betydning, men også fordi de spiller rollen som gode retningslinjer for fastsettelse av støy.

Tredje tone er forårsaket av vibrasjoner av ventrikelens vegger, hovedsakelig til venstre (med hurtig fylling av blodet i begynnelsen av diastolen). Det høres ved en direkte auskultasjon på hjertepunktet eller noe i det, og det er bedre i pasientens stilling som ligger. Denne tonen er veldig stille og i fravær av tilstrekkelig erfaring med auskultasjon kan ikke fanges. Han hører bedre til hos unge mennesker (i de fleste tilfeller nær apikale impulser).

III hjerte tone (engelsk):

Den fjerde tonen er resultatet av vibrasjoner av veggene i ventriklene med deres hurtige fylling på slutten av diastolen på grunn av sammentrekning av atria. Det er sjelden hørt.

Auskultasjon av hjertet: essensen av undersøkelsen, norm og patologi, ledelse

Auscultation er en metode for å undersøke en pasient basert på å lytte til lydvibrasjonene som oppstår ved arbeidet til et bestemt organ. For å høre lignende lyder er mulig ved hjelp av spesialverktøy, prototyper som er kjent siden antikken. De kalles et stetoskop og et stetofonendoskop. Prinsippet for deres arbeid er basert på å gjennomføre en lydbølge til legemidlets orgel.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

Auskultasjon av hjertet er en verdifull metode for å undersøke pasienten selv på prehospitalstadiet når det ikke er mulig å utføre laboratorieinstrumentstudier. Teknikken krever ikke spesialutstyr og lar oss anta en foreløpig diagnose, basert bare på kunnskapen og klinisk erfaring fra legen.

Men selvfølgelig, det er umulig å bare være basert på auscultasjonsdataene ved diagnose. Hver pasient med mistanke om hjertepatologi i henhold til auskultasjon bør følges opp ved hjelp av laboratorieinstrumenter uten å mislykkes. Det er Auskultasjon hjelper bare å anta, men i alle fall ikke å bekrefte eller utelukke en diagnose.

Når er auscultation av hjertet?

Auskultasjon av hjertet utføres for alle pasienter i alle aldre under en primær undersøkelse av en lege, barneleger, kardiolog, arytmolog, pulmonolog eller annen terapeutisk lege. I tillegg utføres auskultasjon av en kardiurgirurgi, en thoraxkirurg eller en anestesiolog før kirurgiske inngrep.

Også, leger og paramedikere bør kunne "lytte" til hjertet ved en primær undersøkelse av pasienten.

Auskultasjon kan være informativ for slike sykdommer som:

 • Hjertefeil. Lydfenomener består i tilstedeværelse av støy og ekstra toner, fremveksten skyldes grove brudd på hemodynamikk (blodstrøm) inne i hjertekamrene.
 • Perikarditt (betennelse i perikardial sac). Når tørre perikarditt auscultated perikard friksjon forårsaket ved å gni den betente pericardial brosjyrer sammen, mens exudative - demping døvhet og hjertelyder.
 • Brudd på rytme og ledning langs hjertet er preget av endringer i hjertefrekvensen pr. Minutt.
 • Infeksiv endokarditt (endokardittank) ledsages av lyder og toner, karakterisert ved hjertefeil på grunn av inflammatoriske endringer i hjerteventilene.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Algoritmen for auscultasjon av hjertet er som følger. Legen skal under gunstige forhold på kontoret (god belysning, relativ stillhet) foreta et foreløpig intervju og undersøkelse av pasienten, og be ham om å kle av og løsne thoraxen. Deretter bestemmer legen ved hjelp av et fonendoskop eller et stetoskop etter auskultasjon av lungefeltene hjertens lyttespunkter. Samtidig tolker han de mottatte lydeffektene.

Punktene for auscultasjon av hjertet bestemmes av ventilens stilling i hjertekamrene og projiseres på den fremre overflaten av brystet og bestemmes av de mellomliggende mellomrom til høyre og venstre for brystbenet.

For eksempel, projeksjon av mitralventilen (1 punkt) er definert i femte intercostal plass under venstre nippel (Mitral ventil, "M"I figuren). For å høre på det, bør en kvinne bli bedt om å holde venstre bryst med hånden.

Neste lytter aortisk ventilprojeksjonspunkt (2 poeng), som projiseres inn i det andre interkostale rommet fra høyre side av brystbenet (aortaklaff, "En"I figuren). På dette stadiet legger legen oppmerksomhet på to-tone hjertefrekvensen.

Deretter er phonendoscope satt til punkt av projeksjon av ventilen i lungearterien (3 poeng) i det andre interkostale rommet er nærmere den venstre kanten av brystbenet (Pulmonis-ventilen, "P"I figuren).

Den fjerde etappen av auscultation er punkt for å lytte tricuspid eller tricuspid ventil (4 poeng) - på nivået av den fjerde ribben nær høyre side av brystbenet, så vel som ved foten av xiphoid-prosessen (Trikuspid-ventilen,T"I figuren).

Det siste stadium av auskultasjon er å lytte sonen til Botkin-Erba (5 punkt, "E" på figuren), som i tillegg gjenspeiler lydledning fra aortaklappen. Denne sonen befinner seg i det tredje interkostale rommet fra brystbenets venstre kant.

Lytt til hvert område bør utføres med en forsinkelse i pusten i noen sekunder etter dyp pust og utånding. Auscultation kan også utføres både i den bakre posisjonen, så sitter og står, med torsoen vippet fremover og uten.

Forklaring av resultatene

Normale lydeffekter i auskultasjon av hjertet er tilstedeværelsen av to toner, som tilsvarer den vekslende sammentrekning av atria og ventrikler. Dessuten bør det ikke være støy og unormale hjerterytmer (rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen).

Lyder er støy som oppstår når de patologiske skader ventilene - grov stenose (innsnevring cicatricial) ventilen og myk blåse ved svikt (ufullstendig lukkefliker) av ventilen. Og i det første og i andre tilfelle er støyen forårsaket av en feil blodstrøm gjennom den innsnevrede eller omvendt utvidede ventilring.

eksempler på typisk støy i patologi og deres fordeling ved tone (1-4)

For eksempel er mitralstenose auscultated diastolisk støyforhold (mellom 1 og 11 toner) rett under venstre nippel og systolisk bilyd (mellom 1 og 11 toner) ved det samme punkt som er karakteristisk for mitral oppgulp. Når pulsåreklappen stenosis auscultated systolisk bilyd i det andre interkostalrom til høyre, og ved svikt av aortaventilen - diastolisk bilyd ved Botkina-Erb.

Patologiske rytmer i hjertet består i forekomst av lyder mellom to grunntoner, som generelt gir bestemte konsonanser. For eksempel, med hjertefeil, høres rytmen til kanteren og rytmen til vaktelen.

Tabell: Vanlige fenomen registrert ved auskultasjon

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytte til hjertet hos små pasienter er ikke mye forskjellig fra det hos voksne. Auskultasjon utføres i samme rekkefølge og på samme punkt av projeksjon av ventiler. Bare tolkningen av de hørte lydeffektene er forskjellig. Så, for eksempel, er den puls av et nyfødt barn karakterisert ved fravær av pauser mellom hvert hjerteslag og hjerteslag blir lyttet ikke alle de vanlige rytme og minner ensartede pendel virkninger. For hver voksen pasient og for et barn over to uker, er et slikt hjerterytme, kalt embryokardi, et tegn på patologi - myokarditt, sjokk, agonal tilstand.

I tillegg, hos barn, spesielt de over to år, er det en aksent av den andre tonen på lungearterien. Dette er ikke en patologi hvis det ikke er systolisk og diastolisk lyd under auskultasjon.

Sistnevnte kan observeres hos barn i tidlig alder (opptil tre år) med medfødte misdannelser, og hos barn eldre enn 3 år - med reumatiske hjertesykdommer. Også i ungdomsperioden kan lyder høres på projeksjonspunktene til ventiler, men de er hovedsakelig forårsaket av den organisasjonens funksjonelle omlegging, og ikke ved organisk skade på hjertet.

Til slutt skal det bemerkes at ikke alltid et normalt auskultasjonsbilde når man lytter til hjertet indikerer at pasienten er helt normal. Dette skyldes fraværet av lyder i hjertet for visse typer patologi. Derfor, med de minste klager fra kardiovaskulærsystemet, anbefales pasienten å utføre et EKG og ultralyd i hjertet, spesielt når det gjelder barn.

Forelesningsnummer 10. Auskultasjon av hjertet. Hjertetoner i norm og patologi

Auskultasjon av hjertet. Hjertetoner i norm og patologi.

Pasienten skal bli lyttet til i et varmt rom og et varmt instrument. Når du arbeider i et kaldt rom eller et kaldt verktøy, utvikler pasienten en tremor. Samtidig oppstår mange sidelyder, noe som i stor grad kompliserer vurderingen av auscultatorybildet. Lytting til pasienten utføres med stille pust. Imidlertid, i mange situasjoner, når legen oppdager svake lydfenomener, ber han pasienten å holde pusten under fasen av maksimal utånding. I dette tilfellet reduseres volumet av luftholdige lunger rundt hjertet, åndedrettslydene opptrer i lungene, lydbildet av det arbeidende hjertet oppfattes lettere.

Sammen med å høre på lydfenomenene som oppstår når hjertet virker, er fonokardiografiteknikken nå mye brukt. Fonokardiografi er et grafisk opptak på et bånd av lydfenomener som oppstår når hjertet fungerer, oppfattes av en sensitiv mikrofon. Lydfenomener er representert i form av oscillasjoner med forskjellig amplitude og frekvens. Samtidig med opptak av lydfenomener, registreres et elektrokardiogram i en standard bly, vanligvis i det andre. Dette er nødvendig for å avgjøre hvilken fase av kardial aktivitet en innspilt lyd oppstår. Fonokardiografi innebærer for tiden innspilling av lyder i 3 til 5 forskjellige lydfrekvensbånd. Det lar deg dokumentere ikke bare faktumet av tilstedeværelsen av en bestemt lyd, men også dens frekvens, form, amplitude (høyhet). Med den utvilsomt diagnostiske verdien av teknikken bør det tas hensyn til at det hørbare bildet som oppfattes av høringen, er noen ganger mer informativ enn den grafisk registrerte. I noen situasjoner med fonokardiografi distribueres lydenergi over 3 til 5 registrerte kanaler og er kryptert som bakgrunn, mens et klart, diagnostisk signifikant lydbilde bestemmes av hørsel. Derfor bør fonokardiografi selvfølgelig tilskrives en verdifull, men en ekstra metode for forskning.

Når du hører på hjertet, er det toner og lyder. I følge vitenskapelig terminologi fortjener disse lydfenomenene, som vanligvis kalles toner, ikke dette navnet, fordi de, så vel som hjertelyder, er produsert av uregelmessige, aperiodiske lydvibrasjoner (intervaller mellom vibrasjonene i hver tone er ikke like). På denne måten er selv mange hjertemuslinger (de såkalte musikalske) mye nærmere ekte toner.

Normalt, fysisk sett, høres 2 toner over hjertet. Av disse, i tid, svarer den første til utbruddet av ventrikulær systole-perioden av lukkede ventiler. Den kalles systolisk tone. Den andre tilsvarer helt begynnelsen av hjertets diastole og kalles diastolisk.

I fasen av asynkron sammentrekning av hjertet, behandler prosessen med eksitering av ventrikkene, trykket der det fortsatt er nær "0", prosessen med ventrikulær sammentrekning dekker alle fibrer i myokardiet og trykket i dem begynner å øke raskt. På denne tiden, en langsiktig ventrikkel eller muskeltonekomponent 1. Hjertets ventrikler i dette øyeblikk av hjertesystolen er 2 helt lukkede sacs, hvor veggene er strammet rundt blodet som er inneholdt i dem, og takket være dette har de kommet i svingning. Alle deler av veggene svinger, og alle gir en tone. Derfor er det klart at fullstendig lukking av hjertekammerets ventiler fra alle sider er den grunnleggende tilstanden for dannelsen av den første tonen.

Hovedkomponenten i tone 1-volumet er i øyeblikket når hjerte- og tre-lags ventiler i hjertet slammer. Disse ventiler ble lukket, og halvmåneventilene var ikke åpnet ennå. Tonen på den delen av veggene som er mest i stand til å komme inn i svingning, nemlig tonen i de tynne elastiske ventiler, ventilen komponent 1 tone, vil være dominerende i høyhet. Med en vesentlig mangel på ventiler, vil tonen i den tilsvarende ventrikelen forsvinne helt ved øre.

Den første tonen blir ikke bare båret fra ventrikler og ventiler, men oppstår også på grunn av plutselig spenning og vibrasjon av aorta og lungearterien når de mottar blod fra deres ventrikler. Denne komponenten av 1 tone kalles vaskulær. Siden dette allerede er i fasen i begynnelsen av ventrikulær tømming, fanger den første tonen også perioden fra begynnelsen av utkastet av blod fra ventriklene.

Så, 1 tone i hjertet består av 4 komponenter - atrielle, muskulære, ventrikulære og vaskulære.

Perioden for utvisning av blod fra hjertets ventrikler består av to faser - rask og langsom utvisning av blod. På slutten av den langsomme utkastningsfasen begynner det ventrikulære myokardiet å slappe av og begynner sin diastol. Blodtrykk i hjertets ventrikler minker, og blod fra aorta og fra lungearterien rushes tilbake til hjertekammerene. Hun slammer semilunarventilene og andre eller diastoliske tone i hjertet. Den første tonen skilles fra den andre tonen med en liten pause med en gjennomsnittlig varighet på ca. 0,2 sekunder. Den andre tonen har to komponenter, eller to komponenter. Hovedvolumet er ventilen komponent, dannet av oscillasjonene til ventilene til semilunarventilene. Etter å ha slammet semilunarventilene, hopper blod inn i arteriene til de store og små sirkler i sirkulasjonen. Trykket i aorta og lungestammen minker gradvis. Alle trykkendringer og blodbevegelser i aorta og lungearterien er ledsaget av vibrasjonene av veggene deres, og danner et sekund, mindre høyt, komponent av tonen - vaskulær komponent.

Tiden fra begynnelsen av avslapping av ventrikkene til sammenbruddet av semilunarventilene kalles den proto-diastolske perioden, lik 0,04 sekunder. Trykket av blod i ventrikkene på denne tiden reduseres til null. Ventiler på denne tiden er fortsatt stengt, volumet av blod som gjenstår i ventriklene, lengden på fibrene i myokardiet har ikke endret seg. Denne perioden kalles periode med isometrisk avslapping, lik 0,08 sekunder. Ved sin ende begynner hulene i hjertets ventrikler å ekspandere, trykket i dem blir negativt, lavere enn i atria. Ventiler åpner, og blod begynner å strømme fra atriene inn i hjertets ventrikler. starter periode med å fylle ventrikkene med blod, varer 0,25 sekunder. Denne perioden er delt inn i 2 faser raskt (0,08 sekunder) og langsom (0,17 sekunder) fylling av ventrikkene med blod.

Ved utbruddet av rask blodstrømning inn i ventrikkene på grunn av virkningen av deres innkommende blods vegger, den tredje tonen i hjertet. Han er døve, han er best hørt på toppen av hjertet i pasientens stilling på venstre side og følger i begynnelsen av diastolen omtrent etter 0,18 sekunder etter 2 toner.

På slutten av fasen av langsom fylling av ventrikkene med blod, i den såkalte presystoliske perioden, som varer i 0,1 sekunder, begynner systolens systole. Oscillasjoner av hjertets vegger forårsaket av atriens systole og den ekstra tilstrømningen av blod fra atria inn i ventrikkene fører til utseendet den fjerde tonen i hjertet. Normalt høres ikke lav-amplitude og lavfrekvent 4-tone, men kan bestemmes på PCG hos personer med bradykardi. I patologi blir den høy, høy amplitude og med takykardi danner en rytme av kanteren.

Ved vanlig hjertesyn er det tydelig at det kun er 1 og 2 toner i hjertet. 3 og 4 toner er ikke hørbare. Dette skyldes det faktum at i et sunt hjerte blod inn i ventrikkelen tidlig i diastol ikke forårsaker høyt nok til lydeffekter og tone 4 faktisk er den første komponenten en og oppfattes bek uadskillelig fra en tone. Utseendet til 3 toner kan være forbundet med både patologiske endringer fra hjertemusklene, og uten selve hjertets patologi. Fysiologisk 3 tone høres hyppigere hos barn og ungdom. Hos mennesker over 30 år, blir 3 tone vanligvis ikke hørt på grunn av en reduksjon i deres elastisitet. Han opptrer i de tilfeller hvor snizhet tonen i hjertemuskelen, slik som myokarditt, og inn i ventriklene er blodet fører til en vibrasjon har mistet tone og elastisitet i ventrikkel myokard. Men i tilfeller der hjertemuskelen ikke er imponert av betennelse, men bare reduserer sin tone, for eksempel i fysisk veldig utdannet mann - skiløper eller høy idrett rang spiller i en tilstand av fullstendig fysisk hvile, samt ungdom, hos pasienter med nedsatt vegetativ tonus, kan blodet som kommer inn i de avslappede ventriklene i hjertet, forårsake fysiologiske 3 toner. Den fysiologiske tredje tonen høres best direkte ved øret, uten bruk av et phonendoskop.

Utseendet på den fjerde hjertetonen er unikt forbundet med patologiske endringer i myokardiet - med myokarditt, et brudd på ledningen i myokardiet.

Det ville være mulig å anta at stedene med den beste lyttelsen av hjertetoner stemmer overens med utgangspunktet i deres opprinnelse. Denne forutsetningen er imidlertid bare gyldig for tonen i lungearterien. Faktisk er poengene med den beste lyttelsen til hjerteventilene ikke sammenfallende med punktene av deres fremspring på brystveggen. I tillegg til nærhet av opprinnelsesstedet til lyder, spiller fordeling av lyder langs blodstrømmen en stor rolle, tettheten av tilslutning til brystveggen til den delen av hjertet der lyder dannes. Siden det er 4 ventilåpninger i hjertet, er stedene for å lytte til hjertelyder og støy generert i ventilapparatet også 4.

Mitralklaffearealet projiseres på festeområdet 3 på venstre kyst brusk til brystbenet, men forholdsvis tykt lag av pulmonalt vev karakterisert dårlig god ledningsevne, semilunære ventiler gjøre området ufordelaktig auscultation mitral ventildannende en tone på dette sted. Den første tonen i hjertet er best hørt på hjertepunktet. Dette skyldes det faktum at i hjertet av hjertepunktet setter vi et fonendoskop på den delen av brystet, bak som ligger toppet av hjertet dannet av venstre ventrikel. Den systoliske spenningen til venstre ventrikel er sterkere enn den høyre hjertekammer. Akkordene til mitralventilen er også festet i regionen nær hjertepunktet. Derfor høres en tone bedre i forhold til brystkassen i toppunktet i venstre ventrikel.

Med utvidelsen av høyre ventrikel og forskyvning av venstre ventrikel bakover, begynner en tone å bli bedre hørt over hjerteets høyre hjerte. Trikuspidalklaff, som genererer den første tone, som ligger i brystet på den linje som forbinder stedet for feste til sternum 3 ribben brusk brusk venstre og 5 høyre. Imidlertid auscultated det er bedre å litt lavere fremspring plass atrioventrikulær Trikuspidalklaff på brystveggen, ved den nedre enden av brystbenet fra kroppens, fordi på dette sted høyre ventrikkel umiddelbart tilstøtende til brystveggen. Hvis pasientens nedre brystben er noe deprimert, er det ikke mulig å plassere fonendoskopet tett på brystet på dette stedet. I dette tilfellet bør du flytte phonendoscope litt til høyre på samme nivå til den stramme passformen til brystet.

Lydeffekter ventil lungearterien som danner to hjertelyd, best høres over alt i brystveggen, som ligger nærmest til munningen av lungearterien, nemlig i den andre interkostalrom venstre på brystbenet. Her er den første delen av lungearterien skilt fra brystveggen bare av en tynn kant av lungen.

Aorta ventiler legges dypere enn dem, som ligger like innenfor og under ventiler av lungearterien, og til og med lukket av brystbenet. Tone som dannes når aortaklaffene smelter, overføres langs blodkolonnen og aortaveggene. I det andre interkostale rommet lukker aorta tettest mot brystveggen. For å vurdere aorta-komponenten i 2 toner, bør du sette et phonendoskop i det andre mellomrommet til høyre for brystbenet.

Utføre auscultation av hjertet, observere en bestemt rekkefølgen av å lytte. Det er 2 regler (rekkefølge) av auscultation av hjertet - regelen av "åtte" og "sirkel".

Regelen av de "åtte" innebærer å lytte til hjerteventilene i rekkefølge av avtagende frekvens av deres nederlag i revmatiske lesjoner. Lytt til hjerteventiler i henhold til regelen av "åtte" i følgende rekkefølge:

1 punkt - hjertepunktet (punktet for å lytte til mitralventilen og venstre atrioventrikulær åpning),

2 punkt - 2 intercostal plass nær høyre kant av brystbenet (punkt av aorta ventil og aorta forsterkning)

3 punkt - 2 intercostal plass nær venstre kant av brystbenet (punkt for å lytte til lungearterien og dens munn)

4 poeng - basen av xiphoid-prosessen (poenget med å lytte til tricuspid-ventilen og den høyre atrioventrikulære åpningen).

5 Botkin - Erba -3 intercostal plass på venstre kors av brystbenet (et ekstra punkt av aortaklempen som er i samsvar med projeksjonen).

Auskultasjon fra regelen om "sirkel" ved først å lytte "interne" hjerteklaffer (mitral- og tricuspide), og deretter - "utsiden" av hjerteklaffene (aorta og lungearterien), og deretter lytte til 5 punkt Botkin - Erba. Lytt til hjertets ventiler i henhold til regelen om "sirkel" i følgende rekkefølge:

1 poeng - tuppen av hjertet,

2 poeng - basen av xiphoid prosessen,

3 punkt - 2 intercostal plass nær høyre kant av brystbenet,

4 punkt - 2 intercostal plass nær sternumets venstre kant,

5 punkt Botkin - Erba - 3 intercostal plass nær sternumets venstre kant.

men på ventriklene Bu '= dumt.

Det skal bemerkes at i noen helt friske mennesker, 2 tonn sterkere enn den første og på steder for å lytte til klaffventilene. Noen ganger, med rask og spesielt uregelmessig, arytmisk aktivitet i hjertet, kan en tone være vanskelig å skille fra den andre.

Hjertetoner kan variere i styrke, karakter, bifurcated, ytterligere toner kan vises og spesifikke hjerterytmer kan dannes. Endringer i hjertetoner kan avhenge av følgende hovedfaktorer: 1. Endringer ventrikkel kontraktile funksjon, 2. Endringer i de fysikalske egenskaper hos ventiler 3. Endringer i blodtrykk i aorta og lungearteriene, forekomsten av ikke-samtidighet 4. Fra de individuelle komponenter fra eksterne faktorer 5. - endringer i egenskapene til ledemidlet - lungene og brystveggen, tilstanden til organene ved siden av hjertet.

Forsvinnelsen av hjertetoner kan ikke bare knyttes sammen med ytre årsaker, i forhold til hjertet, men også med hjertepatologi. Hjerte lyder svekkes med en reduksjon i frekvensen og kraften av sammentrekninger av hjertets ventrikler på grunn av myokardial svakhet. Dette kan observeres ved alvorlige smittsomme sykdommer som oppstår ved høy myokardieforgiftning, med myokarditt, hos pasienter med hypertrofi og ventrikulær dilatasjon. Siden den høyeste komponenten av enhver hjertetone er ventilkomponenten, dersom lukkingen av en eller annen hjerteventil er brutt, blir tonen som dannes av ventilen, abrupt redusert til den forsvinner helt. Hos pasienter med mangel på mitral- eller tricuspid-ventiler, blir 1 tone kraftig svekket. Hos pasienter med svikt i ventiler av en aorta eller en lungearterisvekelse av 2 toner er notert. Demping av 2 hjertelyder er observert hos pasienter med nedsatt blodtrykk i det store eller i en liten sirkulasjonssirkel, når semilunarventilene smelte svakere enn vanlig.

Over bunnen av hjertet delt 2 toner kan oppstå i en frisk person på slutten av inspirasjon og i begynnelsen av utpust som en fysiologisk fenomen. Som et patologisk fenomen observeres bifurkasjon ofte med mitralventilfeil, og spesielt ofte med stenose i mitralåpningen. Denne bifurkasjonen av 2 toner høres best i 3. intercostal plass til venstre for brystbenet. Med stenose i mitralventilen er venstre ventrikel dårlig fylt med blod i diastolfasen, og mindre enn vanlig mengde blod utkastes i aorta. Følgelig reduseres systolen til hjerteets venstre ventrikel i tid mot den vanlige størrelsen. Samtidig har disse pasientene høy pulmonal hypertensjon, og derfor tar systolen i høyre ventrikkel lengre tid enn vanlig. Som et resultat, skjer følgende hemodynamiske endringer nonsimultaneous slamming aortaventilen og et lunge stammen, som en hørbar tone to delinger. Dermed blir splittet 2 tone av aorta og lungearterien føre til de følgende betingelser: 1) økningen i trykket i ett av fartøyene og normalt trykk i en annen, 2) lavt trykk i et av fartøyene, og den normalt i det andre, 3) høyt trykk i et enkelt kar og lav i den andre, 4) økt blodtilførsel i ett av ventriklene, 5) redusert blodtilførsel til en av ventriklene, 6) et økt innhold av ett av ventriklene og lavt innhold av andre ventrikkel.

Den ekstra tredje tonen, med rytmen til galopperen, høres vanligvis kjedelig og kort. Det kan ordnes i forhold til grunntonene som følger. 1. Ekstra tone kan høres under en lang pause nærmere den første tonen. Det dannes ved separasjon av atrielle og ventrikulære komponenter av den første tonen. Det kalles den presystoliske rytmen til kanteren.

 2. En ekstra tone kan høres midt i en stor hjerteslag, dvs. midt i diastolen. Det er knyttet til utseendet til den tredje hjertetonen og kalles den galoppiske diastoliske rytmen. Fonokardiografi gjorde det mulig å isolere proto-diastolene (i begynnelsen av diastolen) og mesodiastolske (i midten av diastolen) rytmer av galoppen. Den proto-diastoliske rytmen til kanteren skyldes alvorlig skade på det ventrikulære myokardiet, oftest sviktet i den tidligere hypertrophied venstre ventrikel. Utseende av ekstra tone i diastolen skyldes den raske ekspansjonen av den skumle muskelen i venstre ventrikel når den er fylt med blod. Denne varianten av kanterrytme kan forekomme ved normo- og til og med bradykardi.

 3. En ekstra tone kan høres rett etter den første tonen. Han kalte multitemporal eksitasjon og sammentrekning av de venstre og høyre ventrikler med lednings forstyrrelser i hjertet grenblokk eller forgrenet. Det kalles den systoliske rytmen til kanteren.

 4. Hvis høy takykardi 3 og 4 er hjertelyder, kan det korte intervall mellom dem føre til at opptegnet på phonocardiogram chetyrohchlenny hjerterytmen via hørselen oppfattes rytme trinomial og det summerte mezodiastolichesky galoppere (summering av toner 3 og 4).

Fra diagnosepunktet er rytmen til kanter et svært viktig symptom på hjertesvikt. I et figurativt uttrykk, V.P. Obraztsova "Rytmen til galoppen - hjertets rop for hjelp." Han opptrer hos pasienter med dekompensert hjerte som et resultat av lang eksisterende arteriell hypertensjon, sklerose av hjertemuskelen i bakgrunnen av aterosklerose, myokardialt infarkt. Avslørte han og valvulær hjertesykdommer, ledsaget av skade på hjertemuskelen, i alvorlige infeksjoner med giftige myokardskade, slik som difteri, akutt myokarditt. Vanligvis er utseendet på galopprytmen et svært ugunstig diagnostisk tegn.

Les Mer Om Fartøyene