Hva er AB Blockade: Årsaker, Diagnose og Behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er AB-blokkaden, hva avhenger av alvorlighetsgraden av behandlingen og prognosen, hva er levetiden etter implantering av pacemakeren, hvordan opprettholde hjertet hjemme.

Atrioventrikulær blokkering er opphør av en nerveimpuls mellom atria og ventrikler i hjertet.

Det er det som skjer med den mest alvorlige atrioventrikulære blokkaden (klasse 3)

Hjertets koordinerte, koordinerte arbeid koordineres av et autonomt hjerteledningssystem. Den består av spesielle muskelfibre som er i stand til å utføre en nerveimpuls. Hodet til det autonome ledningssystemet i hjertet er det autonome nervesystemet.

Egenheten ved hjertets ledningssystem er at dets fibre er i stand til å generere selve impulsen, noe som er nødvendig for sammentrekning. Antallet pulser avtar fra topp til bunn.

Hjertesystemet i hjertet kalles autonomt, fordi det gir impulser for myokardiell sammentrekning. Dette gir personen en sikkerhetsmargin for overlevelse. Ved alvorlige skader, bevissthetstap og andre katastrofer fortsetter hjertet å slå, og øker sjansene for livet.

Normalt genererer sinusnoden en rytme med en frekvens på 60 til 90 slag per minutt. Med denne frekvensen er atria-kontrakten. Oppgaven av den atrioventrikulære delen er å forsinke eksitasjonsbølgen på vei til ventrikkene. Sammentrekningen av ventriklene begynner først etter at atria har avsluttet sitt arbeid. Frekvensen fra den atrioventrikulære delen er 40-60 pulser. For et fullt liv er dette ikke nok, men fortsatt bedre enn ingenting.

Atrioventrikulær knutepunkt er en del av kardial ledningssystemet

Staten hvor impulsen ikke utføres fra sinusnoden kalles AV-blokkaden. Jo lavere nivå, jo færre pulser hjertet mottar. Redusering av hjertefrekvensen gjør blodsirkulasjonen ineffektiv, i alvorlige tilfeller truer livet.

Kardiologen behandler hjerteblokkering. Det bør tas opp i tilfelle at en person føler forstyrrelser. Etter 40 år er det tilrådelig å få en kardiologs råd årlig for å "fange" problemet på et tidlig stadium. De første blokkene er godt behandlingsbare, de kan leve med i mange år. Ved blokker av moderat alvorlighetsgrad kan de kompenseres ved vanlig medisinadministrasjon og ved riktig veksling av trening og hvile. Alvorlige tilfeller behandles med implantering av en pacemaker, som med hell kan leve til en avansert alder.

Hva er AB Blockade 2 Degrees

Med forbigående AB blokkering av 2. graden, er ledningsevnen til den elektriske impulsen fra atria til ventrikkene delvis svekket. Atrioventrikulær blokkering skjer noen ganger uten synlige symptomer, kan være ledsaget av svakhet, svimmelhet, angina, i noen tilfeller bevissthetstap. AV-noden er en del av hjertens ledningssystem, som gir en konsistent reduksjon i atria og ventrikkene. Når AV-noden er skadet, slår den elektriske impulsen ned eller virker ikke i det hele tatt, og organet svikter derfor.

Årsaker og omfang av sykdommen

Atrioventrikulær blokkad av 2. grad kan også observeres hos friske trente personer. Denne tilstanden utvikler seg under hvile og under fysisk anstrengelse. De eldre og personer med organiske hjertesykdommer er mest utsatt for denne patologien:

 • iskemisk sykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjertesykdom;
 • myokarditt;
 • hevelse i hjertet.

Noen ganger utvikler sykdommen mot bakgrunnen av overdosering av medisiner, det er mindre vanlig medfødt patologi. Årsaken til atrioventrikulær blokkering kan være kirurgiske inngrep: Innføring av et kateter i høyre hjerte, ventilprothese, orgelplast. Sykdommer i det endokrine systemet og smittsomme sykdommer bidrar til utviklingen av en 2-graders blokkade.

I medisin er atrioventrikulære blokkeringer delt inn i 3 grader. Det kliniske bildet på 1 stadium av sykdommen har ingen alvorlige symptomer. I dette tilfellet er det en nedbremsing av passasjen av impulser på organets side.

I 2 grader er bremsing og delvis gjennomgang av sinuspulser karakteristiske, som følge av at ventriklene ikke mottar et signal og ikke er spente. Avhengig av graden av tap av impulser er det flere varianter av en blokkad av 2. grad:

 1. Mobitz 1 - kjennetegnes av en gradvis forlengelse av intervallet P-Q, hvor forholdet mellom kompleksene P og QRS er 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.
 2. Et annet alternativ - Mobitz 2 - er preget av ufullstendig blokkering med konstant intervall av P-Q. Etter en eller to pulser forverres ledningsevnen til systemet, og det tredje signalet mottas ikke lenger.
 3. 3 alternativ innebærer en høy grad av blokkering 3: 1, 2: 1. Når det diagnostiseres på et elektrokardiogram, faller hver andre ikke-overførte puls ut. Denne tilstanden fører pasienten til å redusere hjertefrekvens og bradykardi.

AB blokkering (grad 2) med ytterligere forverring av tilstanden fører til fullstendig blokkering, når ingen puls passerer til ventrikkene. Denne tilstanden er typisk for den tredje graden av sykdommen.

Symptomer og behandling

Symptomene på patologien utvikler seg mot bakgrunnen av en sjelden hjerteslag og sirkulasjonsforstyrrelser. På grunn av utilstrekkelig blodgass i hjernen oppstår svimmelhet, kan pasienten miste bevisstheten en stund. Pasienten føler seg sjeldne kraftige tremor i brystet, senker pulsen.

Når man vurderer pasientens tilstand, finner spesialisten ut om han hadde hatt tidligere hjerteinfarkt, kardiovaskulære sykdommer, en liste over medisiner tatt. Hovedforskningsmetoden er elektrokardiografi, som lar deg fange og grafisk gjengi hjerte-systemet. Daglig overvåkning av Holter lar deg vurdere pasientens tilstand i ro og med lite fysisk anstrengelse.

Ytterligere studier utføres ved hjelp av ekkokardiografi, multispiral datastyrt kardiografi og magnetisk resonansbilder.

Hvis AB-blokkering (klasse 2) oppsto for første gang, er pasienten foreskrevet et behandlingsforløp. Avskaffe alle rusmidler som reduserer pulsenes konduktivitet. Tilordne midler som øker hjertefrekvensen og blokkere effekten av nervesystemet på sinusnoden. Disse stoffene inkluderer: Atropin, Iazrin, Glukagon og Prednisolon. I tilfelle av kronisk sykdom av sykdommen, er Belloid, Corinfar, foreskrevet i tillegg. Gravid og folk som lider av epilepsi, anbefaler Teopek. Dosering foreskrives av legen avhengig av pasientens tilstand.

Langvarig hjertesvikt fremmer opphopning av væske i kroppen. For å eliminere stasis blir diuretika tatt Furosemid, hydroklortiazid.

Alvorlig form av sykdommen med AB-blokkering av 2. grad av Mobitz type 2 krever radikal behandling. Til dette formål utføres en operasjon for å installere pacemakeren - en enhet som styrer rytmen og hjertefrekvensen. Indikasjon for operasjonen:

 • et klinisk bilde av en pasient med hyppig besvimelse
 • AB blokkering (grad 2) av Mobitz type 2;
 • angrep Morgani-Adams-Stokes;
 • hjertefrekvensen er mindre enn 40 slag per minutt;
 • hjertesvikt på mer enn 3 sekunder.

Moderne medisin bruker de nyeste enhetene som jobber på etterspørsel: elektrodene produserer bare pulser når hjertefrekvensen begynner å falle. Operasjonen forårsaker minimal skade og utføres under lokalbedøvelse. Etter at stimulanten er satt, blir pasientens puls normalisert, smerte forsvinner og trivsel forbedres. Pasientene må overholde alle forskrifter fra legen og delta i en kardiolog. Varigheten av enheten er 7-10 år.

Prognose og forebygging av sykdommen

I kronologisk forlengelse av patologi er det alvorlige komplikasjoner mulig. Pasienter utvikler hjertesvikt, nyresykdom, det er en arytmi og takykardi, det er tilfeller av hjerteinfarkt. Dårlig blodtilførsel til hjernen fører til svimmelhet og svimmelhet, kan være et brudd på intellektuell aktivitet. Morgani-Adams-Stokes-angrep, som er et symptom på feber, blep av huden, kvalme og svimmelhet blir farlig for en person. I slike tilfeller trenger pasienten akutt hjelp: hjertemassasje, kunstig åndedrett, gjenopplivning. Angrepet kan resultere i hjertestans og død.

Forebygging av sykdommen er rettidig behandling av hjertesykdommer, hypertensjon, kontroll av blodsukkernivå. Unngå stress og belastning.

Ved AV-blokkeringer i annen grad er det forbudt:

 • å engasjere seg i profesjonell sport;
 • Overdreven fysisk anstrengelse;
 • røyk og konsumere alkohol;
 • Etter at du har installert pacemakeren, bør du unngå elektriske og elektromagnetiske felt, fysioterapi og skader i brystet.

Den planlagte passasjen av elektrokardiogrammet vil bidra til å identifisere sykdommen i de tidlige stadier og gjennomføre konservativ behandling, noe som vil bidra til fullstendig gjenoppretting av en person og hans retur til en normal livsstil.

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær (atrioventrikulær) blokkasje (AV-blokkering) er et brudd på konduktivitetsfunksjonen, som manifesterer seg i bremsing eller stopp av passasjen av en elektrisk puls mellom atria og ventriklene og fører til en forstyrrelse av hjerterytmen og hemodynamikken. AV-blokkering kan være asymptomatisk eller ledsaget av bradykardi, svakhet, svimmelhet, angina angrep og bevissthetstap. Atrioventrikulær blokkering er bekreftet ved elektrokardiografi, Holter EKG-overvåking, EFI. Behandling av atrioventrikulær blokade kan være medisinert eller kardiologisk (implantering av pacemakeren).

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær blokkering er basert på den langsommere eller fullstendig opphør av passasjen av pulsen fra atria til ventrikkene på grunn av ødeleggelsen av den faktiske AV-noden, bunden av Hisniaen eller benene til hans bunt. På samme tid, jo lavere nivået av nederlag, jo tyngre manifestasjoner av blokade og den utilfredsstillende prognosen. Utbredelsen av atrioventrikulær blokade er høyere blant pasienter som lider av samtidig hjerteinfarkt. Blant de med hjertesykdom forekommer grad I AV-blokkering i 5% tilfeller, grad II i 2%, og grad III av AV-blokkering utvikles vanligvis hos pasienter over 70 år. Plutselig hjertedød, ifølge statistikk, forekommer hos 17% av pasientene med fullstendig AV-blokkering.

Atrioventrikulærnoden (AV-noden) er en del av hjerteledningssystemet, som gir en konsekvent reduksjon i atria og ventrikler. Bevegelsen av elektriske impulser som kommer fra sinusnoden, senkes ned i AV-noden, og gir mulighet for atriell sammentrekning og injeksjon av blod inn i ventriklene. Etter en kort forsinkelse forplanter pulser seg langs bunten av Hans og hans ben til høyre og venstre ventrikler, og fremmer deres excitasjon og sammentrekning. Denne mekanismen gir alternativ reduksjon av myokardiet i atria og ventrikler og opprettholder stabil hemodynamikk.

Klassifisering av AV blokkat

Avhengig av nivået hvor nedsatt elektrisk impuls utvikler, identifiseres proksimale, distale og kombinerte atrioventrikulære blokkeringer. Med proksimale AV-blokkeringer kan impulsen forstyrres på nivået av atria, AV-noden, bunten i bunten; på distal - på nivået av grenene av Hans bunt; når kombinert - det er forskjellige nivåer av ledningsforstyrrelser.

Gitt varigheten av atrioventrikulærblokk fordele dens akutte (hjerteinfarkt, dosering av medikamenter, etc...), intermitterende (intermitterende - i IHD ledsaget av forbigående koronarinsuffisiens) og kroniske former. Ved elektro kriteriene (retardasjon, frekvensen eller fravær av en puls til ventriklene) er tre blokk grad II:

 • Jeg grad - Atrioventrikulær ledning gjennom AV-noden er redusert, imidlertid kommer alle pulser fra atriene til ventriklene. Klinisk ikke anerkjent; På EKG blir P-Q-intervallet forlenget> 0,20 sekunder.
 • II grad - ufullstendig atrioventriural blokk ikke alle atrielle impulser når ventrikkene. På EKG - det periodiske fallet av ventrikulære komplekser. Det er tre typer AB-blokkering av II-grad ifølge Mobitsu:
  1. Type I Mobbit - forsinkelsen av hver påfølgende puls i AV-noden fører til en fullstendig forsinkelse av en av dem og tapet av det ventrikulære komplekset (Samoilov-Wenckebach-perioden).
  1. Type II Mobbit - kritisk pulsforsinkelse utvikler seg plutselig uten forrige forlengelse av forsinkelsesperioden. I dette tilfellet er fraværet av hver sekund (2: 1) eller tredje (3: 1) puls notert.
 • III grad - (fullstendig atrioventrikulær blokk) - fullstendig opphør av passasjen av impulser fra atria til ventrikkene. Atria-kontrakten påvirker sinusnoden, ventriklene i egen rytme, mindre enn 40 ganger per minutt, noe som ikke er tilstrekkelig til å sikre tilstrekkelig blodsirkulasjon.

Atrioventrikulære blokkeringer av I og II grad er delvise (ufullstendige), blokkad av III-grad - komplett.

Årsakene til utviklingen av AV-blokkering

På etiologi er forskjellige funksjonelle og organiske atrioventrikulære blokkeringer. Funksjonell AV-blokkering skyldes økt tone i den parasympatiske avdelingen i nervesystemet. Atrioventrikulær blokkering av I og II grader i enkelt tilfeller blir observert hos unge fysisk friske personer, trente idrettsutøvere, piloter. Vanligvis utvikler den seg i en drøm og forsvinner under fysisk aktivitet, noe som forklares av økt aktivitet av vagusnerven og regnes som en variant av normen.

AV-blokkering organisk (cardiac) genesis utvikles som et resultat av sklerose og idiopatisk fibrose av hjerteledningssystemet i dets forskjellige sykdommer. Forårsaker kardial AV-blokk kan tjene revmatiske prosesser i myokardium, kardiosklerosis, syfilis hjertesvikt, myokardial interventricular septum, hjertesykdom, kardiomyopati, myxedema, diffus bindevevssykdom, myokarditt forskjellig opprinnelse (autoimmune, difteri, thyrotoxic), amyloidose, sarkoidose, hemokromatose tumorer i hjertet og andre. ved hjerte aV blokade delvis blokkering kan observeres ved begynnelsen, men utvikler progresjon kardiopatologii blokaden trinn III Yeni.

Ved utviklingen av atrioventrikulær blokkering kan føre til en rekke kirurgiske prosedyrer: aortaventilen, plast medfødt hjertefeil, atrioventrikulær hjerte RFA, høyre hjerte kateterisering og andre.

Ganske sjelden i kardiologi vanlige form av medfødt atrioventrikulær blokkering (1:20 000 levende fødte). I tilfellet av medfødt AV blokade er observert fravær av ledende deler av systemet (mellom atriene og AV-noden mellom AV-noden og ventriklene eller begge ben grenblokk) som tilsvarer utviklingen blokade nivå. En fjerdedel av spedbarn atrioventrikulær blokkering i kombinasjon med andre hjerteuregelmessigheter medfødt natur.

Blant årsakene til atrioventrikulær blokkering ikke uvanlig ved forgiftning stoffer: hjerteglykosider (digitalis), p-blokkere, kalsiumkanalblokkere (verapamil, diltiazem, minst - corinfar), antiarytmika (kinidin), litiumsalter, enkelte legemidler og kombinasjoner derav.

Symptomer på AV-blokkering

Arten av kliniske manifestasjoner av atrioventrikulære blokker avhenger av nivået av ledningsforstyrrelser, grad av blokkering, etiologi og alvorlighetsgrad av samtidig hjertesykdom. Blokker som utvikler seg på nivået av atrioventrikulærknutepunktet og ikke forårsaker bradykardi klinisk, manifesterer seg ikke. Klinikk for AV-blokkering med denne topografien av lidelser utvikles i tilfelle av alvorlig bradykardi. På grunn av den lille hjertefrekvensen og fallet i blodutløpet av blod i hjertet i fysiske anstrengelser, opplever slike pasienter svakhet, dyspné og noen ganger anginaangrep. På grunn av en reduksjon i hjerneblodstrømmen kan det oppstå svimmelhet, forbigående fornemmelser av forvirring og besvimelse.

Når blokk grad II II pasienter opplever tap av pulsbølgen som avbrytelsene i hjertet. Når AV-blokk Type III er det angrep av Morgagni-Adams-Stokes: bremse hjertefrekvensen til 40 eller færre slag per minutt, svimmelhet, svakhet, mørkfarging av øynene, kortvarig tap av bevissthet, smerter i hjertet, cyanose i ansikt, kanskje - kramper. Medfødte AV-blokkeringer hos barn og ungdom kan være asymptomatiske.

Komplikasjoner av AV-blokkering

Komplikasjoner av atrioventrikulære blokader skyldes hovedsakelig en markant bremsing av rytmen, som utvikler seg mot bakgrunnen av organisk skade på hjertet. Det hyppigste løpet av AV-blokkering er ledsaget av utseende eller forverring av kronisk hjertesvikt og utvikling av ektopiske arytmier, inkludert ventrikulær takykardi.

Forløpet av fullstendig atrioventrikulær blokade kan være komplisert ved utvikling av Morgagni-Adams-Stokes-anfall i forbindelse med hjernehypoksi som følge av bradykardi. Utbruddet av et angrep kan foregå av en følelse av feber i hodet, tilpasning av svakhet og svimmelhet; under et angrep pasienten, og utvikler deretter cyanose og tap av bevissthet. På dette tidspunktet kan pasienten måtte utføre indirekte hjerte- og ventilasjonsmassasje, siden langvarig asystol eller vedlegg av ventrikulære arytmier øker sjansen for plutselig hjertedød.

Flere episoder av bevissthetstap hos pasienter med senil alder kan føre til utvikling eller forverring av intellektuelle mishandlinger. Mindre vanlig med AV-blokkering er utvikling av arytmogent kardiogent sjokk, oftere hos pasienter med hjerteinfarkt.

I tilfeller av utilstrekkelig blodtilførsel i AV-blokkering, er det noen ganger kardiovaskulære hendelser (kollaps, svimmelhet), forverring av koronar hjertesykdom, nyresykdom.

Diagnose av AV-blokkering

Når man skal vurdere pasientens historie i tilfelle av mistanke om atrioventrikulærblokk konstatere faktum migrerte forbi hjerteinfarkt, myokarditt og andre kardiopatology, medisinering av brudd på atrioventrikulær (digitalis, beta-blokkere, kalsiumkanalblokkere, etc.).

Med auscultasjon av hjerterytmen, høres den rette rytmen, avbrutt av lange pauser, noe som indikerer tap av ventrikulære sammentrekninger, bradykardi, utseendet på en kanon, jeg tonen Strazhesko. En økning i pulsasjonen av livmorhalsene er bestemt i forhold til karoten og radiale arterier.

På EKG AV-blokkaden av 1. grad manifesteres ved en forlengelse av intervallet P-Q> 0,20 sek. II-grad - sinusrytme med pauser, som følge av ablation av ventrikulære komplekser etter P-bølgen, utseendet på Samoilov-Wenckebach-kompleksene; III grad - en reduksjon i antall ventrikulære komplekser i 2-3 ganger sammenlignet med atriell (fra 20 til 50 per minutt).

Gjennomføring daglig elektrokardio Holter-overvåkning hvis AV-blokk gjør det mulig å sammenligne subjektiv følelse pasientens elektrokardiografiske endringer (f.eks besvimelse skarpt bradykardi), vurdere graden av bradykardi og blokade kommunikasjon med pasienten aktivitet, legemiddeladministrering for å bestemme tilstedeværelsen av indikasjonene for implantering av pacemakeren og andre.

Ved hjelp av elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet (EFI) er topografien til AV-blokkaden spesifisert og indikasjoner for sin kirurgiske korreksjon bestemmes. Ved tilstedeværelse av samtidig kardiopatologi og dets påvisning i AV-blokkering, ekkokardiografi, MSCT eller MR i hjertet, utføres.

Gjennomføre ytterligere laboratoriestudier med AV-blokk som er vist i nærvær av andre sykdommer og tilstander (som definert i blodelektrolyttnivå når hyperkalemi, antiarytmika innhold på deres overdosering enzymaktivitet i hjerteinfarkt).

Behandling av AV blokkering

Med atrioventrikulær blokade av første grad, som går uten kliniske manifestasjoner, er det bare mulig å observere dynamisk observasjon. Hvis AV-blokkaden skyldes å ta medisiner (hjerte glykosider, antiarytmika, β-blokkere), er en dosejustering eller fullstendig kansellering nødvendig.

Når AV-blokk genesen av hjerte (hjerteinfarkt, myokarditt, kardiosklerosis et al.) Behandling utføres β-adrenostimulyatorov (isoprenalin, orciprenalin) i det etterfølgende er vist implantert pacemaker.

Førstehjelp preparater kopping Morgani-Adams-Stokes er isoprenalin (sublingualt), atropin (intravenøs eller subkutan). Med symptomer på kongestiv hjertesvikt fore diuretika, hjerteglykosider (med forsiktighet) vasodilatorer. Som en symptomatisk behandling utføres lechenieteofillinom, belladonna ekstrakt, nifedipin i kronisk AV-blokk.

Radikal behandling AV blokaden er å sette pacemaker (ECS), noe som reduserer den normale rytme og puls. Indikasjoner for endocardiale pacemakerimplantasjon er tidligere krampeanfall Morgani-Adams-Stokes (enda en gang); frekvensen av ventrikulær rytme er mindre enn 40 per minutt og perioder med asystol er 3 eller flere sekunder; AV blokkade II grad (type II i henhold til Mobitsu) eller III grad; total AV-blokk, fulgt av angina, kongestiv hjertesvikt, hypertensjon høy og så videre. d. For å avgjøre om en operasjon er nødvendig å oppsøke hjerte kirurg.

Prognose og forebygging av AV blokkering

Påvirkningen av den utviklede atrioventrikulære blokkaden på pasientens videre livs- og arbeidskapasitet bestemmes av en rekke faktorer og fremfor alt nivå og grad av blokkering, hoved sykdom. Den mest alvorlige prognosen for klasse III AB blokkering: pasienter er deaktivert, det er en utvikling av hjertesvikt.

Utviklingen av distale AV-blokkeringer kompliserer prognosen på grunn av trusselen om fullstendig blokkering og en sjelden ventrikulær rytme, samt deres forekomst mot bakgrunnen av akutt myokardinfarkt. Tidlig implantasjon av pacemakeren gjør det mulig å øke levetiden til pasienter med AV-blokkeringer og forbedre livskvaliteten. Komplekse medfødte atrioventrikulære blokkeringer er mer prediktive enn de som er oppnådd.

Typisk, atrioventrikulær blokkering på grunn av underliggende sykdom eller patologisk tilstand, og derfor dens forebygging er å eliminere de forårsakende faktorer (behandling av hjertesykdom, ukontrollerte mottak unntaks legemidler som påvirker ledningen av impulser og lignende. D.). For å forhindre forverring av graden av AV-blokkering, vises implantering av pacemakeren.

Atrioventrikulær blokkade (AV) i hjertet: årsaker, grader, symptomer, diagnose, behandling

Normalt er sammentrekningsgraden av det menneskelige hjerte 60-80 kutt per minutt. Denne rytmen gir tilstrekkelig blodpåfylling av blodårene på tidspunktet for kardial sammentrekning for å fullt ut tilfredsstille behovene til indre organer i oksygen.

Den normale oppførselen til elektriske signaler skyldes det velkoordinert arbeidet til myokardets ledende fibre. Den rytmiske elektriske impulser generert i sinusknuten, atrial fibre deretter utvide til forbindelse atrioventrikulær (AV-node), og videre ved ventrikulær vev (se. Bildet til venstre).

En blokk for å holde en puls kan forekomme på hver av de fire nivåene. derfor slipper sinoatrial, intrakardial, atrioventrikulær og intraventrikulær blokade. Intraatrial fare for blokkering for kroppen ikke bærer sinoatrialnaya kan være en manifestasjon av syk sinus syndrom og ledsaget av alvorlig bradykardi (langsom hjerterytme). Atrioventrikulær (AV, AV) blokkering kan i sin tur føre til alvorlige brudd på hemodynamikk, hvis det er brudd på konduktivitet ved tilhørende knutepunkt 2 og 3 grader.

statistikk

Ifølge WHO-statistikken kommer utbredelsen av AV-blokkering på resultatene av den daglige EKG-overvåkingen til å nå følgende tall:

 • Hos friske unge mennesker, er første grad blokkering registrert til 2% av alle fag,
 • Hos unger med en funksjonell eller organisk patologi i hjertet og blodårene registreres en 1-graders blokkade i 5% av alle tilfeller,
 • Hos mennesker over 60 med hovedkardiale abnormiteter, forekommer AV blokkering 1, 2 og 3 grader i 15% tilfeller,
 • Hos personer over 70 år - i 40% av tilfellene,
 • Hos pasienter med hjerteinfarkt registreres AV blokkering 1, 2 eller 3 grader i mer enn 13% av tilfellene,
 • Iatrogen (medisinsk) AV-blokkering forekommer i 3% av tilfellene blant alle pasienter,
 • Atrioventrikulær blokade som årsak til plutselig hjertedød fremkommer i 17% av alle tilfeller.

årsaker

AV-blokkering 1 grad kan forekomme i normalt hos friske mennesker, hvis det ikke er bakgrunnsskader på myokardiet. I de fleste tilfeller er det forbigående (forbigående). Denne typen blokade fører ofte ikke til kliniske manifestasjoner, og det oppdages derfor under planlagt EKG-passasje under forebyggende medisinske undersøkelser.

Også 1 grad kan bli funnet hos pasienter med hypotonisk type vegetativ-vaskulær dystoni, når parasympatiske påvirkninger på hjertet dominerer. En vedvarende blokkering av 1 grad kan imidlertid også indikere en mer alvorlig patologi i hjertet.

2 og 3 grader i det overveldende flertallet av tilfeller indikerer tilstedeværelsen av pasientens organiske skade på myokardiet. Slike sykdommer inkluderer følgende (i henhold til frekvensen av deteksjon av blokkaden):

 1. Iskemisk hjertesykdom. På grunn av det faktum at i løpet av ischemi myokard trenger lang tid, kronisk mangel på oksygen (hypoksi), er effektiviteten av hjertemuskelen betydelig redusert. Det er mikroskopiske foci av vev som ikke krymper fullt og ikke utfører impulser. Hvis slike foci befinner seg på grensen til atriene og ventrikkene, vises det hindringer på pulsens bane, og blokkaden utvikler seg.
 2. Akutt og subakutt hjerteinfarkt. Mekanismen for utbrudd av blokade er lik, bare årsaken til nedsatt impulser er både foksen for iskemisk vev og nekrotisk (avdøde) myokardvev.
 3. Medfødte og anskaffe hjertefeil. Mekanismen for utvikling av blokkaden er et grovt brudd på den morfologiske strukturen i muskelfibre, siden hjertefeil fører til dannelse av kardiomyopati -
  strukturelle endringer i hjertekamrene.
 4. Kardiosklerose, spesielt etter overført myokarditt. Dette er en erstatning for det vanlige hjertevevet med arrfarger, hvilke impulser ikke kan utføre i det hele tatt, og som et resultat er det et hinder for dem.
 5. Arteriell hypertensjon, som eksisterer i lang tid og fører til hypertrofisk eller obstruktiv venstre ventrikulær kardiomyopati. Mekanismen for blokkadutvikling er lik tidligere sykdommer.
 6. Sykdommer i andre organer - endokrine sykdommer (diabetes mellitus, spesielt type 1, hypothyroidism - mangel på blodhormoner utsatt for skjoldbruskkjertelen, etc.); Magesår forgiftning og forgiftning; feber og smittsomme sykdommer; craniocerebral trauma.

symptomer

Symptomatologien til AV blokkering 1 grad kan være mager eller fraværende helt. Men ofte pasienter rapporterer slike symptomer som tretthet, svakhet, følelse kortpustet ved anstrengelse, svimmelhet og følelsen av avbrudd av hjertet, presyncopal tilstand med blafrende flyr foran øynene, øresus og andre bud om det som nå personen vil miste bevisstheten. Dette er spesielt tydelig i rask gange eller løping, som hjertet av blokaden er ikke i stand til å tilby et komplett blodstrømmen til hjernen og musklene.

AV-blokkering på 2 og 3 grader er mye mer uttalt. Under en sjelden hjerteslag (mindre enn 50 per minutt), kan pasienten miste bevisstheten i kort tid (ikke mer enn 2 minutter). Dette kalles et angrep av MES (Morgagni-Edemsa-Stokes) og utgjør en trussel mot liv, fordi denne type ledningsforstyrrelser kan føre til full hjertestans. Men vanligvis pasienten gjenvinner bevisstheten, hjerteinfarkt "inkluderer" work-arounds og flere måter å gjennomføre, og hjertet begynner å avta med normal eller litt sjeldnere frekvens. Imidlertid bør en pasient med et angrep av MES bli undersøkt av en lege på en riktig måte, og ble innlagt på sykehus i kardiologi, Arrhythmology eller terapeutisk innleggelse sykehus, som vil deretter ta stilling til behovet for å installere en pacemaker eller en kunstig pacemaker.

I ekstremt sjeldne tilfeller kan en pasient etter et angrep av MES aldri komme til bevissthet, særlig så snart som mulig, skal det leveres til sykehus.

Diagnose av AV-blokkering

Algoritmen for å diagnostisere rytmeforstyrrelser generelt og AV-blokkering består av følgende tiltak:

Hvis pasienten har de ovenfor beskrevne klagerne - ring et ambulanseteam eller se en terapeut (kardiolog / arytmolog) i polyklinikken på bostedet med et elektrokardiogram.

EKG blir straks synlig funksjoner, for eksempel en reduksjon i en parameter som gjenspeiler ventrikulær kontraksjon (bradykardi), øker avstanden mellom tennene på filmen F ansvarlig for atriale og QRS-komplekser er ansvarlige for ventrikulær kontraksjon. Når blokade AV 2 grader gjenvinnes Mobittsa type 1 og type 2 Mobittsa manifestert ved EKG periodisk tap av ventrikulære kontraksjoner. Ved 3 grader ser ut til ytterst sjelden puls på grunn av fullstendig tverrblokk, atrial operere i sin normale rytme, og i dens ventrikler (med en frekvens på 20-30 per minutt og mindre).

Etter sykehusinnleggelse av pasienten i avdelingen for terapi, kardiologi eller arytmologi, han gjennomførte instrumentelle metoder for forhåndsundersøkelse:

 • Ultralyd av hjertet (ekkokardioskopi), for å klargjøre naturen til myokardets patologi, om noen; muskel kontraktilitet og en brøkdel av frigjøring av blod i store kar er også vurdert,
 • Holter overvåking av blodtrykk og EKG i løpet av dagen, etterfulgt av en vurdering av graden av blokkering, hyppigheten av forekomsten og forbindelsen med mosjon,
 • Prøver med fysisk aktivitet brukes hos pasienter med hjerteinfarkt og kronisk hjertesvikt.

Under alle omstendigheter kan den nøyaktige planen for pasientens undersøkelse kun foreskrives av legen i løpet av en heltidseksamen.

Behandling av AV blokkering

Pasienter med atrioventrikulær blokade av 1 grad trenger ikke behandling hvis de ikke har en organisk patologi av hjertet eller sykdommer i andre organer.

I milde tilfeller er det vanligvis nok å gjøre en livsstilsjustering - å gi opp frikostede matvarer, spise riktig, tilbringe mer tid utendørs og eliminere dårlige vaner. I nærvær av vegetativ dystoni-vaskulær gunstig for det kardiovaskulære system påvirke kontrastdusjer.

Hvis pasienten observerer svakhet, tretthet, og nedsatt aktivitet, ledsaget av lavt blodtrykk og puls sjeldne (ikke mindre enn 55 ppm), kan det ta kurs tinkturer ginseng, magnolia eller Eleutherococcus som styrkende og toniske preparater, men bare i samråd med behandlende lege.

Med AV-blokk 2 og 3 grader, spesielt ledsaget av angrep eller ekvivalenter av MES, trenger pasienten full behandling.

Så kommer behandlingen av den underliggende hjertesykdommen eller andre organer i forkant. Mens Rotårsaken diagnostikk utført blokade og de første trinnene i behandlings blokkade pasienten er foreskrevet for medikamenter slik som atropin, izadrin, glukagon og prednisolon (subkutant, intravenøst, eller tabletter, avhengig av stoffet). I tillegg er det i tablettene mulig å benytte teopisk, euphyllin eller corinfar (nifedipin, cordaflex).

Som regel, etter behandling av den underliggende sykdommen, blir ledningsevnen langs AV-noden gjenopprettet. Imidlertid kan et dannet arr på knutepunktet gi en vedvarende svekkelse av ledningen på dette stedet, og deretter blir effektiviteten av konservativ terapi tvilsom. I slike tilfeller er pasienten å foretrekke å installere en pacemaker, som vil stimulere sammentrekning av atriene og ventriklene til den fysiologiske hastigheten for å gi den korrekte rytmen.

Operasjonen for installasjon av EKS kan nå utføres kostnadsfritt av kvoter mottatt i Helsedepartementets regionale avdelinger.

Er komplikasjoner av AV blokkering mulig?

Komplikasjoner av atrioventrikulærblokk virkelig kan utvikle, og de er ganske tunge og livstruende. For eksempel på grunn av angrep MES uttrykt sjeldne puls på full AV blokade kan føre til plutselig hjertedød eller arytmogene sjokk. I tillegg til akutte komplikasjoner som oppstår hos pasienter med lang eksisterende AV-blokkering blir forsterket for kronisk hjertesvikt, såvel som på grunn av en jevn nedgang i blodstrømmen i karene i hjernen utvikler seg encefalopati.

Forebygging av komplikasjoner er ikke bare aktiviteter som opprinnelig var rettet mot fremveksten av alvorlig kardiovaskulær patologi. Tidlig appell til en lege, en grundig diagnose og kompetent behandling, vil hjelpe deg med å identifisere blokkaden og unngå utvikling av komplikasjoner.

Prognose av sykdommen

Prognostisk er AB-blokkad 1 grad gunstigere enn 2 og 3 grader. Likevel, ved riktig valgt behandling, ved 2 og 3 grader, reduseres risikoen for komplikasjoner, og livskvaliteten og varigheten i pasientene blir forbedret. Etablert ECS, ifølge en rekke studier, øker overlevelsesgraden til pasientene betydelig de første ti årene.

AB blokkering og særegne egenskaper i klasse 2

Atrioventrikulær blokkering (AB-blokkering) er en forstyrrelse i rytmens konduktivitet, karakterisert ved en unormal spredning av elektrisk impuls fra atria til ventrikkene.

En slik hjertesykdom kan føre til signifikante hemodynamiske konsekvenser, noe som gjør at diagnosen og behandlingen av en slik tilstand er presserende.

Atrioventrikulære blokader med høy (2 og 3) grad har størst klinisk betydning.

årsaker

De etiologiske faktorene som fører til starten av atrioventrikulær blokk er som følger:

 1. Funksjonell: autonom dysfunksjon, psykologisk overbelastning, reflekspåvirkning i indre organers patologi.
 2. Koronar: iskemisk hjertesykdom, myokarditt, hjertefeil, kardiomyopati, Levy og Leneug sykdom.
 3. Giftige: overdose adrenotropnyh legemidler (betablokkere -), kjemiske midler (alkohol, tungmetallsalter), endogen toksisitet assosiert med patologien av indre organer (gulsott, renal insuffisiens).
 4. Elektrolyt ubalanse: hyperkalemi, hypermagnesia.
 5. Hormonal dysfunksjon: overgangsalder, hypotyreose.
 6. Medfødte sykdommer i atrioventrikulær ledning.
 7. Mekanisk: hjerteskade.
 8. Idiopatisk.

klassifisering

Av arten av strømmen av blokkaden:

 1. Forløpende (forbigående).
 2. Intermitterende (intermitterende).
 3. Kronisk (konstant).

Den første typen patologi oppstår ofte med hjerteinfarkt i den nedre veggen, som er forbundet med en økt tone i vagusnerven.

Avhengig av lokaliseringen av lesjonen i det ledende systemet, er følgende typer atrioventrikulære blokk skilt ut:

 1. Proksimal (på nivået av atria, AV-noden).
 2. Distal (nederlag av bunten av Hans).

Den andre typen betraktes som en prognostisk ugunstig form for rytmeforstyrrelser.

Det er akseptert å skille mellom 3 grader av patologi:

 1. 1 er preget av en forsinket oppførsel av en elektrisk puls i hvilken som helst del av ledningssystemet.
 2. Ved 2 er det en gradvis eller uventet blokkering av en, og sjelden to eller tre pulser.
 3. Grad 3 representerer fullstendig opphør av eksitasjonsbølgen og funksjonen til pacemakere med 2-3 størrelsesordener.

Sammen med dette er graden 2 delt inn i 2 typer - Mobitz 1 og Mobitz 2, karakteristikkene som vil bli vurdert nedenfor.

Klinisk bilde av AV-blokkade på 2 grader

Kliniske manifestasjoner med AB-blokkering avhenger av dens variasjon, tilstedeværelsen av samtidig patologi, nivået av skade på ledningssystemet. Det kan være fra asymptomatisk til tap av bevissthet med konvulsiv forekomst sindroma.U pasienter med atrioventrikulærblokk 2 grader type 1 ikke er observert i de fleste tilfeller symptomene.

Det kan observeres som en bivirkning ved behandling av beta-blokkere, noen kalsiumantagonister, digitalispreparater.

Ofte kan denne patologien observeres hos pasienter med akutt myokardinfarkt i nedre veggen. Funksjonell AB-ledningsforstyrrelse av Mobits type 1 er notert hos unge under søvn, idrettsutøvere.

Mer ugunstig er atrioventrikulær blokkad type 2, som ofte følger med akutt myokardinfarkt i den fremre veggen.

Pasienter klager over smerte bak brystbenet, bremse og arytmi i puls, kortpustethet, generell svakhet.

På grunn av forkortelsen av hjertefrekvensen, i det øyeblikk volumet av blod utstøting lider cerebral blodstrøm, som vil vises svimmelhet, forvirring, besvimelse.

I alvorlige tilfeller, som rytmeforstyrrelser er ledsaget av tap av bevissthet med opptreden av kloniske kramper, som er karakterisert ved en endring i hudfarge (cyanose), lavere blodtrykk, overfladisk pust.

diagnostikk

Diagnostisert brudd på pulsen på grunnlag av klager, anamnese, fysisk undersøkelse og laboratorie instrumental obsledovaniya.Osnovnaya klage av pasienter med atrioventrikulærblokk - bradykardi, uregelmessig hjerterytme. Fra en anamnese er det mulig å finne ut dataene om provoserende faktorer (stress, tung fysisk anstrengelse), tilstedeværelse av kroniske sykdommer, behandling av visse legemidler. Under undersøkelsen trekkes oppmerksomhet på en sjelden uregelmessig puls. På jugularvenene er en separat stor pulsbølge auscultert for å avgjøre en høyt første tone med jevne mellomrom.

Gullstandarden for diagnose av rytmeforstyrrelser forblir elektrokardiografi og daglig Holter-overvåking. AB-blokkering av 2. grad på kardiogrambåndet har følgende karakteristiske trekk

 1. gradvis forlengelse av P-Q-intervallet, avbrutt av tapet av det ventrikulære (QRS) komplekset med den tilbakeholdte tann P;
 2. etter tap av komplekset registreres et normalt intervall P-Q, etterfulgt av en gjentagelse av forlengelsen;
 3. rytme sinus og oftere feil.
 4. Mobitz 2:
 5. vanlig eller kaotisk prolaps av det ventrikulære komplekset med bevaring av P-bølgen;
 6. intervall P-Q normalt eller økt uten at tendensen utvikler seg til forlengelse;
 7. noen ganger utvidelsen og deformasjonen av det ventrikulære komplekset;
 8. rytme sinus, men ikke alltid korrekt.

I tilfelle av forbigående blokkad er Holter-overvåking mer informativ.

I tillegg gjennomførte laboratorie (vanlig blod og urin, blod biokjemi, studiet av hormonell status) og instrumentell (ultralyddiagnose, scintigrafi, koronar angiografi) undersøkelse som gjør det mulig å etablere et brudd av de indre organer, for å detektere strukturelle forandringer av hjertet, som fører til arytmi.

Terapi av AB - blokkering av 2 grader

Behandling avhenger av type blokkering, alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, de etiologiske årsakene til sykdommen.

Følgende behandlingsmetoder utmerker seg:

Medisineringstaktikk involverer bruk av midler for å gjenopprette rytmen.

I tilfelle AB-blokkering er atropin et universelt stoff.

Den mest effektive er imidlertid installasjonen av en permanent eller midlertidig pacemaker. Oftere er slike taktikk nødvendig på Mobitz 2, når type 1 pasienter i flertallet er gjenstand for dynamisk observasjon.

For vellykket behandling av patologi er det nødvendig å identifisere årsaken til rytmeforstyrrelser og å anvende tiltak for å eliminere det ved ulike metoder.

Terapi av Morgagni-Adams-Stokes syndrom

Angrepet av Morgani-Adams-Stokes i pasientens liv kan være det første og det siste. Derfor krever denne tilstanden å gi akutt gjenopplivingstiltak av følgende art:

 1. Gi pasienten en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend.
 2. Sørg for luftveiene, venøs tilgang.
 3. For å kontrollere de vitale funksjonene.
 4. I følge indikasjonene tilføres oksygen.
 5. Intravenøs injeksjon av atropin ved anbefalt dose.
 6. Elektroimpulserterapi med passende utstyr.
 7. Levering av pasient til sykehus.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

AV blokkering

Avhengig av alvorlighetsgraden av AV-blokkaden (atrioventrikulær blokk), kan det være 1, 2 og 3 grader (komplett).

AV blokkering av 1. grad Dette er en forlengelse av PQ-intervallet på mer enn 0,20 s. Det er funnet hos 0,5% av ungdom uten tegn på hjertesykdom. Hos eldre er førstegrads-AV-blokkaden oftest resultatet av en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom).

ved AB-blokkad av 2. grad En del av atrielle impulser når ikke ventrikkene. Blockaden kan utvikles på nivået av AV-noden og Gisa-Purkinje-systemet.

 • Dersom AV blokade (f.eks utførelse av 4: 3 eller 3: 2) PQ intervaller er ulike, og det Wencke periode, for eksempel om AV blokade andre grad Mobitts type I.
 • Med AB-blokkering av 2. grad av Mobits I-typen, er QRS-komplekser vanligvis smale, siden blokkaden skjer over bunten av Hyis på nivået til AV-noden.
 • Selv om en blokkering av buntens bunt blir observert med AB-blokkering av Mobits type I, er nivået av AV-blokkaden mest sannsynlig på nivået til AV-noden. Ikke desto mindre, i dette tilfellet, for å bekrefte nivået av blokkaden, er et elektogram av bunten nødvendig.

AV-blokkaden som gikk langt (3: 1, 4: 1 og over) refererer til AB-blokkaden av 2. grad av Mobits II-typen. Komplekser av QRS er vanligvis brede (blokkering av høyre eller venstre ben av bunten av hans er karakteristisk), og blokkadenivået er under AV-noden. AV-blokkaden av Mobits type II forekommer vanligvis på nivået av His-Purkinje-systemet eller under det. Det blir ofte en full AV-blokkering.

AV blokkering av 3. grad, eller fullføre AV-blokkering, kan kjøpes og medfødt.

Klinisk bilde

AV-blokkering av 1. grad går vanligvis asymptomatisk.

 • Ved forlengelse PQ I intervall hjerte tone blir mykere, slik at AV-blokk første grad karakteristisk ro I tone når AV blokade andre grad typen Mobitts I bind I tonehøyden avtar fra syklus til syklus, og en helt AV blokade hun er alltid annerledes.
 • Med full AV-blokkering kan funksjonell mesosystolisk murmur forekomme.

etiologi

Årsakene til AV-blokkering er gitt i tabellen. Den vanligste årsaken er en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom). Videre kan AV-blokk forekomme i myokardinfarkt, vanligvis i de første 24 timer. Det forekommer hos pasienter med hjerteinfarkt og bunnen 2% av pasientene med fremre infarkt.

Transient AV-blokk i 2. grad

Transient AV-blokk-2 grader, hvis Holter-overvåkning viser forsinkelse (pause) for å lede elektrisk puls (signal) lengde på mer enn 3 sekunder, selv om ingen symptomer, er en indikasjon for pacemakerimplantasjon. Transient AV blokk 2 ss. Dersom forsinkelsen er lengre enn 3 sekunder, er ikke identifisert ved en kardiolog krever observasjon (arrhythmology) med periodisk passer daglig EKG-overvåkning. Ved sykdomsprogresjon vil det bli avgjort å installere en pacemaker.

Transient AV-blokk-2 grader, ledsaget av synkope (besvimelser som skyldes forbigående forstyrrelse av blodstrømmen til hjernen), anerkjent som livstruende og krever installasjon av en pacemaker (IOM) - pacemakeren. Forbigående AV-blokkering av 2 ss. ellers kalles det forbigående - det kan være helt eller delvis, men generelt, har en tendens til å utvikle seg med alderen.

I noen tilfeller er graden av AV-blokk 2 ses som en variant av norm for unge mennesker under søvn og kan passere (eller omregistrere) selv. Men det er klare kriterier som kreves når du installerer pacemakeren: atrial sinusrytme ved forsinkelse i mer enn 3 s, atrieflimmer - mer enn 5 sekunder.

Ta nettopp ikke for å tjene i hæren i nærvær av en EKS, men med en overgangs AB-blokkering kan 2 grader ta fordi blokkaden er ikke motstandsdyktig. I dette tilfellet er det vanligvis en stabpost. Hvis det er faste faints i hæren, ikke ta.

Transient AV-blokk 2 med periodisk Wencke betyr Mobitts type I - det generelt å være den første eller annen grad ikke krever spesiell behandling, men innebærer observasjon av kardiolog. Med AV-blokkering av 2. grad av Mobits II-type, vises permanent elektrokardiostimulering.

Behandling av forbigående blokkeringer av 2. grad

Behandling av forbigående AV-blokkeringer av 2. grad utføres bare ved implantering av pacemakeren. Mens du venter på installasjon av ECS, kan atropin brukes, men som uavhengig behandling brukes ikke medisin. Atropin er ineffektivt med en full AB blokkering, påvirker ikke konduktiviteten i bunten av hans-purkinje.

Behandling av forbigående AV-blokk grad 2 type 1 ofte ikke nødvendig - det er markert i en drøm, selv hos friske mennesker, men sykdommen er klassifisert som ugunstig, og i tilfelle av diagnose krever overvåking spesialist.

Atrioventrikulær blokk av grad 2

Atrioventrikulær blokkad av 2. grad er en patologi av SSS, hvis essens er å stoppe eller senke passasjen av puls fra atria til ventriklene.

Forløpet av sykdommen kan være asymptomatisk eller ledsaget av kliniske tegn som svimmelhet, svakhet, nedsatt hjertefrekvens, bevissthetstap.

Behandlingen kan være både konservativ og operativ (implantering av en pacemaker).

årsaker

En patologi som AV-blokkering av 2. grad ser ut som følge av følgende årsaker:

1. Økt sensitivitet av vagusnerven. Det kan oppstå på grunn av mekaniske effekter på nerve, smerte.

2. Inntak av kardioaktive stoffer (beta-blokkere, digoksin, legemidler for å arrestere arytmi, noen antidepressiva og flere andre). Disse midlene påvirker AV-noden (indirekte eller direkte) og forårsaker at blokkaden utvikler seg.

3. Inflammatoriske sykdommer:

 • revmatisme, akutt respiratorisk sykdom;
 • myokarditt;
 • endokarditt;
 • Lyme sykdom.


4. Infiltrative patologier:

 • hemokromatose;
 • amyloidose;
 • ondartede neoplasmer (multiple myeloma og lymfomer);
 • sarkoidose.

5. Metabolske sykdommer og endokrine patologier:

 • sklerodermi;
 • hyperkalemi;
 • revmatoid artritt;
 • gipermagniemiya;
 • dermatomyositt;
 • hypertyreose;
 • kollagenoser (med vaskulære lesjoner);
 • tyrotoksisk lammelse;
 • myxedema.

6. Andre sykdommer:

 • akutt myokardinfarkt;
 • hjerte svulster;
 • traumer;
 • muskeldystrofi;
 • operativ intervensjon på hjertet med medfødte misdannelser;
 • nattobstruktiv søvnapné;
 • noen komplikasjoner av SSS;
 • idiopatisk alderfibrose av hjerteskjelettet.

I en del av pasientene kan AV-blokkering av 2. grad bli arvet.

Skille mellom følgende typer sykdommer:

 • AB blokkering av 2. grad av 1. type (et annet navn er Mobitz 1);
 • AB blokkering av 2. grad av 2. type (et annet navn er Mobitz 2);
 • ufullstendig AV-blokkering av høy grad.

AB-blokkaden kan også være:

 • vedvarende blokkering;
 • midlertidig AV blokkering av 2. grad (et annet navn - midlertidig AV blokkering av 2. grad);
 • intermitterende blokkering.

symptomer

Kliniske tegn på sykdommen avhenger av graden av skade på AV-noden, årsaken til blokkaden, tilstedeværelsen av samtidig patologier av SSS og deres lokalisering.

Den andre graden av AV-blokkering har mer uttalt symptomer enn den tidlige formen av sykdommen. Til dyspnø og svakhet legges slike kliniske tegn som:

 • senking av hjerteslag (følelse av "synkende hjerte");
 • konstant utmattelse og motvilje mot å engasjere seg i de mest grunnleggende saker;
 • mild hodepine.

diagnostikk

Diagnosen er laget på grunnlag av data fra anamnese, undersøkelse av pasienten og EKG-data. AB blokkering av 2. grad på EKG er som følger:

AB-blokkering av 2. grad Mobits 1 er preget av at intervallet PQ er forlenget, men med hver hjertesyklus mindre og mindre. Til slutt fører dette til at intervallet RR blir kortere og alle ender med tapet av QRS-komplekset.

AB-blokkaden av 2. grad Mobitz 2 på EKG er som følger:

 • intervallet PQ er alltid det samme, delen av atrielle pulser utføres ikke, intervallet PP er konstant;
 • Den lanserte blokkaden er preget av det faktum at for hver QRS er det mer enn en P-bølge, er QRS-komplekser med en blokkad av den andre typen brede.

behandling

Før behandlingen med AV-blokkad av 2. grad begynner, oppdager legen årsakene som forårsaket utviklingen av denne patologien.

- Hvis årsaken til sykdommen tok medisiner, må du endre doseringen eller slutte å ta det i det hele tatt. Vanligvis er dette nok til å gjenopprette hjertets rytme.

- I andre tilfeller er konservativ behandling foreskrevet, med sikte på å eliminere den underliggende patologien som forårsaket blokkaden. Hvis det er samtidige hjertesykdommer (inkludert medfødte), er pasienten foreskrevet et kurs av atropin og beta-adrenomimetikk.

- Med infarkt angis angina pectoris, iskemisk hjertesykdom, myokarditt, intravenøs IV-injeksjon.

- Med AB-blokkering, hvis forlengelse er komplisert ved hjertesvikt, injiseres pasienter med Glucagon intravenøst. Hvis det er en kongestiv form av sykdommen, inkluderer regimet vasodilatorer og diuretika.

- Hvis medikamentterapien er ineffektiv (for eksempel hvis det er gjort en diagnose av AB-blokkaden i 2. grad Mobitz 2) - behandling bør være rask (pacemakeren er installert).

I fravær av behandling kan AV blokkering føre til utvikling av hjerteastma og til og med til døden. Spesielt farlig er sykdommen for folk som misbruker alkohol og eldre.

outlook

Med denne sykdommen avhenger prognosen ikke så mye i omfanget av blokkaden som på sitt nivå. I tillegg er prognosen påvirket av årsaken til utviklingen av blokkaden og alvorlighetsgraden av de medfølgende patologiene i hjertet.

Pasienter lever med AV-blokkering av 2. grad av 1. type med fullt liv, det er bare nødvendig å hele tiden overvåke tilstanden til hjertemuskelen.

En mye verre prognose er hvis de distale delene av ledningssystemet er påvirket, da dette øker sannsynligheten for å utvikle en komplett hjerteblokk.

Til dags dato, på grunn av det faktum at det har blitt mulig å installere perfekte og kvalitative pacemakere, har prognosen for denne sykdommen blitt betydelig forbedret, og sjansene for et gunstig utfall har økt betydelig.

Les Mer Om Fartøyene