Hva er AB Blockade: Årsaker, Diagnose og Behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er AB-blokkaden, hva avhenger av alvorlighetsgraden av behandlingen og prognosen, hva er levetiden etter implantering av pacemakeren, hvordan opprettholde hjertet hjemme.

Atrioventrikulær blokkering er opphør av en nerveimpuls mellom atria og ventrikler i hjertet.

Det er det som skjer med den mest alvorlige atrioventrikulære blokkaden (klasse 3)

Hjertets koordinerte, koordinerte arbeid koordineres av et autonomt hjerteledningssystem. Den består av spesielle muskelfibre som er i stand til å utføre en nerveimpuls. Hodet til det autonome ledningssystemet i hjertet er det autonome nervesystemet.

Egenheten ved hjertets ledningssystem er at dets fibre er i stand til å generere selve impulsen, noe som er nødvendig for sammentrekning. Antallet pulser avtar fra topp til bunn.

Hjertesystemet i hjertet kalles autonomt, fordi det gir impulser for myokardiell sammentrekning. Dette gir personen en sikkerhetsmargin for overlevelse. Ved alvorlige skader, bevissthetstap og andre katastrofer fortsetter hjertet å slå, og øker sjansene for livet.

Normalt genererer sinusnoden en rytme med en frekvens på 60 til 90 slag per minutt. Med denne frekvensen er atria-kontrakten. Oppgaven av den atrioventrikulære delen er å forsinke eksitasjonsbølgen på vei til ventrikkene. Sammentrekningen av ventriklene begynner først etter at atria har avsluttet sitt arbeid. Frekvensen fra den atrioventrikulære delen er 40-60 pulser. For et fullt liv er dette ikke nok, men fortsatt bedre enn ingenting.

Atrioventrikulær knutepunkt er en del av kardial ledningssystemet

Staten hvor impulsen ikke utføres fra sinusnoden kalles AV-blokkaden. Jo lavere nivå, jo færre pulser hjertet mottar. Redusering av hjertefrekvensen gjør blodsirkulasjonen ineffektiv, i alvorlige tilfeller truer livet.

Kardiologen behandler hjerteblokkering. Det bør tas opp i tilfelle at en person føler forstyrrelser. Etter 40 år er det tilrådelig å få en kardiologs råd årlig for å "fange" problemet på et tidlig stadium. De første blokkene er godt behandlingsbare, de kan leve med i mange år. Ved blokker av moderat alvorlighetsgrad kan de kompenseres ved vanlig medisinadministrasjon og ved riktig veksling av trening og hvile. Alvorlige tilfeller behandles med implantering av en pacemaker, som med hell kan leve til en avansert alder.

Av blokkering av 2. grad

Atrioventrikulær blokkering (AV blokkering)

AV-blokkering er preget av en forsinkelse eller stopp av impulser fra atria gjennom AV-noden, bunten av Hans og hans ben til ventriklene.

AV-blokkeringer er delt inn i 2 store grupper: ufullstendig og komplett, samt forbigående og permanent.

1. Delvis Av-blokkad av 1. grad.

Den er preget av en forsinkelse i passasjen av pulsen fra atria til ventrikkene. På EKG manifesteres dette ved en forlengelse av PQ-intervallet, som er mer enn 0,20 s. I de fleste tilfeller er PQ-intervallet 0,21-0,35 s. og er konstant i alle komplekser. Siden spredningen av pulsen i atria ikke forstyrres, blir ikke P-bølgen og QRS-komplekset endret. Avstanden P - P (R - R) er den samme, hvis det ikke er noen sinusarytmi. Med en stor forlengelse av PQ kan P-tannen overlappe det tidligere ventrikulære komplekset og være dårlig synlig. ( Se EKG )

AV-blokk av en grad er den mest vanlige brudd på AV-ledningstid og registreres i 0yu5 - 2,0% av det friske mennesker, spesielt hos eldre, men osovnom observert lesjoner av hjertemuskelen - cardiosclerosis, myokarditt, hjertefeil, en overdose av hjerteglykosider.

2. Delvis AV-blokkering av II-graden

Ved en slik blokkering observeres dypere ledningsforstyrrelser, og ikke alle impulser blir utført til ventrikkene. Antallet atrielle tenner overgår også antall ventrikulære komplekser.

Det er 4 typer AV-blokkering av II-graden.

1. Delvis Av blokkering II grad med perioder av Wenkebach (den første typen Mebitz). 2. Delvis blokk II grad 2 type (den andre typen Mebitz). 3. Delvis blokkering av II-graden 2: 1. 4. Progressiv AV blokkering.

1. Delvis blokkering av 2. grad av 1. type (med Wenckebach periodene).

Det er forbundet med forlengelsen av den absolutte og relative ildfaste periode i AV-forbindelsen. Med denne blokkaden forverres konduktiviteten i AV-noden gradvis fra sammentrekning til sammentrekning til AV-forbindelsen ikke klarer å utføre en annen impuls til ventrikkene. Dette fører til periodisk tap av ventrikulære sammentrekninger. Under en lang pause gjenopprettes ledningen i knutepunktet, hvoretter hele syklusen gjentas. På EKG manifesteres dette ved en progressiv forlengelse av PQ-intervallet fra komplekset til komplekset, da bare P-bølgen blir registrert, og QRS-ventrikulærkomplekset faller ut. I det første komplekset etter høsten er intervallet PQ det minste, men da blir syklusen gjentatt (Wenckebach-perioden). Siden tapet av ventrikulære komplekser er naturlig, observeres en AV-blokkering med et forhold på 3: 2, 4: 3, etc. (Legg merke til antall atrielle komplekser i telleren, og antall ventrikulære komplekser i nevneren). Under høsten av ventrikulære komplekser kan det være rykkete sammentrekninger. ( Se EKG )

Ofte skjer slike blokkeringer når en overdose av hjerteglykosider, antiarytmiske midler, med hjerteinfarkt.

2. Delvis AV-blokkade II grad 2 type (den andre typen Mebitz).

Det er preget av periodisk tap av ventrikulære sammentrekninger uten en syklus av endringer i PQ-intervallet, som kan være langstrakt eller normal. Drop ventrikulære komplekser kan være regelmessig (hver 3 eller 4 eller 5) eller uregelmessig haoticheskim.Diagnostika slike saker noen ganger vanskelig lamine popup vokrascheny, ekstrasystoler. ( Se EKG )

AV-blokkert Megabit peker alltid på dype brudd på hjertemuskelen, det blir ofte en fullstendig blokkering.

3. Delvis blokkering av II-graden 2: 1.

I denne typen blokkeres hver andre impuls, og hvert sekund sammentrekning av ventriklene faller regelmessig. På EKG, for hver P-bølge, er det ett QRS-ventrikulært kompleks. I fravær av sinusarytmi er avstanden P - P den samme og QRS avstandene er de samme, men dobbelt så store. En bradykardi utvikler seg. En slik blokkering skjer vanligvis med alvorlig hjerteskader. ( Se EKG )

4. Progressiv Av blokkering.

Med en slik AV-ledningstid blokade brutt så brått at blokkert to eller flere påfølgende ventrikulær kontraksjon (3: 1, 4: 1, 5: 1), hvor en slik blokkering kan følge rytmisk og ujevnt. Pasienten kan oppstå anfall Adams-Stokes_Morgani. ( Se EKG )

Full transversal blokkering (AV-blokkad III grad).

I dette tilfellet er det ingen impuls gjennom atrioventrikulær forbindelse fra atria til ventrikkene. Atria er begeistret fra sinusnoden, og ventrikkene fra atrioventrikulærnoden eller ektopiske foci av automatisme II eller III rekkefølge. En uttalt bradykardi med ineffektiv hemodynamikk kan utvikle seg. På EKG er det en fullstendig dissosiasjon mellom dentiklene P og kompleksene QRS. Fullstendig blokkering er ofte kombinert med blokkad av bena til bunten av Hisnus, ekstrasystole. ( Se EKG )

Hva er AB Blockade 2 Degrees

Med forbigående AB blokkering av 2. graden, er ledningsevnen til den elektriske impulsen fra atria til ventrikkene delvis svekket. Atrioventrikulær blokkering skjer noen ganger uten synlige symptomer, kan være ledsaget av svakhet, svimmelhet, angina, i noen tilfeller bevissthetstap. AV-noden er en del av hjertens ledningssystem, som gir en konsistent reduksjon i atria og ventrikkene. Når AV-noden er skadet, slår den elektriske impulsen ned eller virker ikke i det hele tatt, og organet svikter derfor.

Årsaker og omfang av sykdommen

Atrioventrikulær blokkad av 2. grad kan også observeres hos friske trente personer. Denne tilstanden utvikler seg under hvile og under fysisk anstrengelse. De eldre og personer med organiske hjertesykdommer er mest utsatt for denne patologien:

 • iskemisk sykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjertesykdom;
 • myokarditt;
 • hevelse i hjertet.

Noen ganger utvikler sykdommen mot bakgrunnen av overdosering av medisiner, det er mindre vanlig medfødt patologi. Årsaken til atrioventrikulær blokkering kan være kirurgiske inngrep: Innføring av et kateter i høyre hjerte, ventilprothese, orgelplast. Sykdommer i det endokrine systemet og smittsomme sykdommer bidrar til utviklingen av en 2-graders blokkade.

I medisin er atrioventrikulære blokkeringer delt inn i 3 grader. Det kliniske bildet på 1 stadium av sykdommen har ingen alvorlige symptomer. I dette tilfellet er det en nedbremsing av passasjen av impulser på organets side.

I 2 grader er bremsing og delvis gjennomgang av sinuspulser karakteristiske, som følge av at ventriklene ikke mottar et signal og ikke er spente. Avhengig av graden av tap av impulser er det flere varianter av en blokkad av 2. grad:

 1. Mobitz 1 - kjennetegnes av en gradvis forlengelse av intervallet P-Q, hvor forholdet mellom kompleksene P og QRS er 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.
 2. Et annet alternativ - Mobitz 2 - er preget av ufullstendig blokkering med konstant intervall av P-Q. Etter en eller to pulser forverres ledningsevnen til systemet, og det tredje signalet mottas ikke lenger.
 3. 3 alternativ innebærer en høy grad av blokkering 3: 1, 2: 1. Når det diagnostiseres på et elektrokardiogram, faller hver andre ikke-overførte puls ut. Denne tilstanden fører pasienten til å redusere hjertefrekvens og bradykardi.

AB blokkering (grad 2) med ytterligere forverring av tilstanden fører til fullstendig blokkering, når ingen puls passerer til ventrikkene. Denne tilstanden er typisk for den tredje graden av sykdommen.

Symptomer og behandling

Symptomene på patologien utvikler seg mot bakgrunnen av en sjelden hjerteslag og sirkulasjonsforstyrrelser. På grunn av utilstrekkelig blodgass i hjernen oppstår svimmelhet, kan pasienten miste bevisstheten en stund. Pasienten føler seg sjeldne kraftige tremor i brystet, senker pulsen.

Når man vurderer pasientens tilstand, finner spesialisten ut om han hadde hatt tidligere hjerteinfarkt, kardiovaskulære sykdommer, en liste over medisiner tatt. Hovedforskningsmetoden er elektrokardiografi, som lar deg fange og grafisk gjengi hjerte-systemet. Daglig overvåkning av Holter lar deg vurdere pasientens tilstand i ro og med lite fysisk anstrengelse.

Ytterligere studier utføres ved hjelp av ekkokardiografi, multispiral datastyrt kardiografi og magnetisk resonansbilder.

Hvis AB-blokkering (klasse 2) oppsto for første gang, er pasienten foreskrevet et behandlingsforløp. Avskaffe alle rusmidler som reduserer pulsenes konduktivitet. Tilordne midler som øker hjertefrekvensen og blokkere effekten av nervesystemet på sinusnoden. Disse stoffene inkluderer: Atropin, Iazrin, Glukagon og Prednisolon. I tilfelle av kronisk sykdom av sykdommen, er Belloid, Corinfar, foreskrevet i tillegg. Gravid og folk som lider av epilepsi, anbefaler Teopek. Dosering foreskrives av legen avhengig av pasientens tilstand.

Langvarig hjertesvikt fremmer opphopning av væske i kroppen. For å eliminere stasis blir diuretika tatt Furosemid, hydroklortiazid.

Alvorlig form av sykdommen med AB-blokkering av 2. grad av Mobitz type 2 krever radikal behandling. Til dette formål utføres en operasjon for å installere pacemakeren - en enhet som styrer rytmen og hjertefrekvensen. Indikasjon for operasjonen:

 • et klinisk bilde av en pasient med hyppig besvimelse
 • AB blokkering (grad 2) av Mobitz type 2;
 • angrep Morgani-Adams-Stokes;
 • hjertefrekvensen er mindre enn 40 slag per minutt;
 • hjertesvikt på mer enn 3 sekunder.

Moderne medisin bruker de nyeste enhetene som jobber på etterspørsel: elektrodene produserer bare pulser når hjertefrekvensen begynner å falle. Operasjonen forårsaker minimal skade og utføres under lokalbedøvelse. Etter at stimulanten er satt, blir pasientens puls normalisert, smerte forsvinner og trivsel forbedres. Pasientene må overholde alle forskrifter fra legen og delta i en kardiolog. Varigheten av enheten er 7-10 år.

Prognose og forebygging av sykdommen

I kronologisk forlengelse av patologi er det alvorlige komplikasjoner mulig. Pasienter utvikler hjertesvikt, nyresykdom, det er en arytmi og takykardi, det er tilfeller av hjerteinfarkt. Dårlig blodtilførsel til hjernen fører til svimmelhet og svimmelhet, kan være et brudd på intellektuell aktivitet. Morgani-Adams-Stokes-angrep, som er et symptom på feber, blep av huden, kvalme og svimmelhet blir farlig for en person. I slike tilfeller trenger pasienten akutt hjelp: hjertemassasje, kunstig åndedrett, gjenopplivning. Angrepet kan resultere i hjertestans og død.

Forebygging av sykdommen er rettidig behandling av hjertesykdommer, hypertensjon, kontroll av blodsukkernivå. Unngå stress og belastning.

Ved AV-blokkeringer i annen grad er det forbudt:

 • å engasjere seg i profesjonell sport;
 • Overdreven fysisk anstrengelse;
 • røyk og konsumere alkohol;
 • Etter at du har installert pacemakeren, bør du unngå elektriske og elektromagnetiske felt, fysioterapi og skader i brystet.

Den planlagte passasjen av elektrokardiogrammet vil bidra til å identifisere sykdommen i de tidlige stadier og gjennomføre konservativ behandling, noe som vil bidra til fullstendig gjenoppretting av en person og hans retur til en normal livsstil.

AB blokkering og særegne egenskaper i klasse 2

Atrioventrikulær blokkering (AB-blokkering) er en forstyrrelse i rytmens konduktivitet, karakterisert ved en unormal spredning av elektrisk impuls fra atria til ventrikkene.

En slik hjertesykdom kan føre til signifikante hemodynamiske konsekvenser, noe som gjør at diagnosen og behandlingen av en slik tilstand er presserende.

Atrioventrikulære blokader med høy (2 og 3) grad har størst klinisk betydning.

årsaker

De etiologiske faktorene som fører til starten av atrioventrikulær blokk er som følger:

 1. Funksjonell: autonom dysfunksjon, psykologisk overbelastning, reflekspåvirkning i indre organers patologi.
 2. Koronar: iskemisk hjertesykdom, myokarditt, hjertefeil, kardiomyopati, Levy og Leneug sykdom.
 3. Giftige: overdose adrenotropnyh legemidler (betablokkere -), kjemiske midler (alkohol, tungmetallsalter), endogen toksisitet assosiert med patologien av indre organer (gulsott, renal insuffisiens).
 4. Elektrolyt ubalanse: hyperkalemi, hypermagnesia.
 5. Hormonal dysfunksjon: overgangsalder, hypotyreose.
 6. Medfødte sykdommer i atrioventrikulær ledning.
 7. Mekanisk: hjerteskade.
 8. Idiopatisk.

klassifisering

Av arten av strømmen av blokkaden:

 1. Forløpende (forbigående).
 2. Intermitterende (intermitterende).
 3. Kronisk (konstant).

Den første typen patologi oppstår ofte med hjerteinfarkt i den nedre veggen, som er forbundet med en økt tone i vagusnerven.

Avhengig av lokaliseringen av lesjonen i det ledende systemet, er følgende typer atrioventrikulære blokk skilt ut:

 1. Proksimal (på nivået av atria, AV-noden).
 2. Distal (nederlag av bunten av Hans).

Den andre typen betraktes som en prognostisk ugunstig form for rytmeforstyrrelser.

Det er akseptert å skille mellom 3 grader av patologi:

 1. 1 er preget av en forsinket oppførsel av en elektrisk puls i hvilken som helst del av ledningssystemet.
 2. Ved 2 er det en gradvis eller uventet blokkering av en, og sjelden to eller tre pulser.
 3. Grad 3 representerer fullstendig opphør av eksitasjonsbølgen og funksjonen til pacemakere med 2-3 størrelsesordener.

Sammen med dette er graden 2 delt inn i 2 typer - Mobitz 1 og Mobitz 2, karakteristikkene som vil bli vurdert nedenfor.

Klinisk bilde av AV-blokkade på 2 grader

Kliniske manifestasjoner med AB-blokkering avhenger av dens variasjon, tilstedeværelsen av samtidig patologi, nivået av skade på ledningssystemet. Det kan være fra asymptomatisk til tap av bevissthet med konvulsiv forekomst sindroma.U pasienter med atrioventrikulærblokk 2 grader type 1 ikke er observert i de fleste tilfeller symptomene.

Det kan observeres som en bivirkning ved behandling av beta-blokkere, noen kalsiumantagonister, digitalispreparater.

Ofte kan denne patologien observeres hos pasienter med akutt myokardinfarkt i nedre veggen. Funksjonell AB-ledningsforstyrrelse av Mobits type 1 er notert hos unge under søvn, idrettsutøvere.

Mer ugunstig er atrioventrikulær blokkad type 2, som ofte følger med akutt myokardinfarkt i den fremre veggen.

Pasienter klager over smerte bak brystbenet, bremse og arytmi i puls, kortpustethet, generell svakhet.

På grunn av forkortelsen av hjertefrekvensen, i det øyeblikk volumet av blod utstøting lider cerebral blodstrøm, som vil vises svimmelhet, forvirring, besvimelse.

I alvorlige tilfeller, som rytmeforstyrrelser er ledsaget av tap av bevissthet med opptreden av kloniske kramper, som er karakterisert ved en endring i hudfarge (cyanose), lavere blodtrykk, overfladisk pust.

diagnostikk

Diagnostisert brudd på pulsen på grunnlag av klager, anamnese, fysisk undersøkelse og laboratorie instrumental obsledovaniya.Osnovnaya klage av pasienter med atrioventrikulærblokk - bradykardi, uregelmessig hjerterytme. Fra en anamnese er det mulig å finne ut dataene om provoserende faktorer (stress, tung fysisk anstrengelse), tilstedeværelse av kroniske sykdommer, behandling av visse legemidler. Under undersøkelsen trekkes oppmerksomhet på en sjelden uregelmessig puls. På jugularvenene er en separat stor pulsbølge auscultert for å avgjøre en høyt første tone med jevne mellomrom.

Gullstandarden for diagnose av rytmeforstyrrelser forblir elektrokardiografi og daglig Holter-overvåking. AB-blokkering av 2. grad på kardiogrambåndet har følgende karakteristiske trekk

 1. gradvis forlengelse av P-Q-intervallet, avbrutt av tapet av det ventrikulære (QRS) komplekset med den tilbakeholdte tann P;
 2. etter tap av komplekset registreres et normalt intervall P-Q, etterfulgt av en gjentagelse av forlengelsen;
 3. rytme sinus og oftere feil.
 4. Mobitz 2:
 5. vanlig eller kaotisk prolaps av det ventrikulære komplekset med bevaring av P-bølgen;
 6. intervall P-Q normalt eller økt uten at tendensen utvikler seg til forlengelse;
 7. noen ganger utvidelsen og deformasjonen av det ventrikulære komplekset;
 8. rytme sinus, men ikke alltid korrekt.

I tilfelle av forbigående blokkad er Holter-overvåking mer informativ.

I tillegg gjennomførte laboratorie (vanlig blod og urin, blod biokjemi, studiet av hormonell status) og instrumentell (ultralyddiagnose, scintigrafi, koronar angiografi) undersøkelse som gjør det mulig å etablere et brudd av de indre organer, for å detektere strukturelle forandringer av hjertet, som fører til arytmi.

Terapi av AB - blokkering av 2 grader

Behandling avhenger av type blokkering, alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, de etiologiske årsakene til sykdommen.

Følgende behandlingsmetoder utmerker seg:

Medisineringstaktikk involverer bruk av midler for å gjenopprette rytmen.

I tilfelle AB-blokkering er atropin et universelt stoff.

Den mest effektive er imidlertid installasjonen av en permanent eller midlertidig pacemaker. Oftere er slike taktikk nødvendig på Mobitz 2, når type 1 pasienter i flertallet er gjenstand for dynamisk observasjon.

For vellykket behandling av patologi er det nødvendig å identifisere årsaken til rytmeforstyrrelser og å anvende tiltak for å eliminere det ved ulike metoder.

Terapi av Morgagni-Adams-Stokes syndrom

Angrepet av Morgani-Adams-Stokes i pasientens liv kan være det første og det siste. Derfor krever denne tilstanden å gi akutt gjenopplivingstiltak av følgende art:

 1. Gi pasienten en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend.
 2. Sørg for luftveiene, venøs tilgang.
 3. For å kontrollere de vitale funksjonene.
 4. I følge indikasjonene tilføres oksygen.
 5. Intravenøs injeksjon av atropin ved anbefalt dose.
 6. Elektroimpulserterapi med passende utstyr.
 7. Levering av pasient til sykehus.

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær (atrioventrikulær) blokkasje (AV-blokkering) er et brudd på konduktivitetsfunksjonen, som manifesterer seg i bremsing eller stopp av passasjen av en elektrisk puls mellom atria og ventriklene og fører til en forstyrrelse av hjerterytmen og hemodynamikken. AV-blokkering kan være asymptomatisk eller ledsaget av bradykardi, svakhet, svimmelhet, angina angrep og bevissthetstap. Atrioventrikulær blokkering er bekreftet ved elektrokardiografi, Holter EKG-overvåking, EFI. Behandling av atrioventrikulær blokade kan være medisinert eller kardiologisk (implantering av pacemakeren).

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær blokkering er basert på den langsommere eller fullstendig opphør av passasjen av pulsen fra atria til ventrikkene på grunn av ødeleggelsen av den faktiske AV-noden, bunden av Hisniaen eller benene til hans bunt. På samme tid, jo lavere nivået av nederlag, jo tyngre manifestasjoner av blokade og den utilfredsstillende prognosen. Utbredelsen av atrioventrikulær blokade er høyere blant pasienter som lider av samtidig hjerteinfarkt. Blant de med hjertesykdom forekommer grad I AV-blokkering i 5% tilfeller, grad II i 2%, og grad III av AV-blokkering utvikles vanligvis hos pasienter over 70 år. Plutselig hjertedød, ifølge statistikk, forekommer hos 17% av pasientene med fullstendig AV-blokkering.

Atrioventrikulærnoden (AV-noden) er en del av hjerteledningssystemet, som gir en konsekvent reduksjon i atria og ventrikler. Bevegelsen av elektriske impulser som kommer fra sinusnoden, senkes ned i AV-noden, og gir mulighet for atriell sammentrekning og injeksjon av blod inn i ventriklene. Etter en kort forsinkelse forplanter pulser seg langs bunten av Hans og hans ben til høyre og venstre ventrikler, og fremmer deres excitasjon og sammentrekning. Denne mekanismen gir alternativ reduksjon av myokardiet i atria og ventrikler og opprettholder stabil hemodynamikk.

Klassifisering av AV blokkat

Avhengig av nivået hvor nedsatt elektrisk impuls utvikler, identifiseres proksimale, distale og kombinerte atrioventrikulære blokkeringer. Med proksimale AV-blokkeringer kan impulsen forstyrres på nivået av atria, AV-noden, bunten i bunten; på distal - på nivået av grenene av Hans bunt; når kombinert - det er forskjellige nivåer av ledningsforstyrrelser.

Gitt varigheten av atrioventrikulærblokk fordele dens akutte (hjerteinfarkt, dosering av medikamenter, etc...), intermitterende (intermitterende - i IHD ledsaget av forbigående koronarinsuffisiens) og kroniske former. Ved elektro kriteriene (retardasjon, frekvensen eller fravær av en puls til ventriklene) er tre blokk grad II:

 • Jeg grad - Atrioventrikulær ledning gjennom AV-noden er redusert, imidlertid kommer alle pulser fra atriene til ventriklene. Klinisk ikke anerkjent; På EKG blir P-Q-intervallet forlenget> 0,20 sekunder.
 • II grad - ufullstendig atrioventriural blokk ikke alle atrielle impulser når ventrikkene. På EKG - det periodiske fallet av ventrikulære komplekser. Det er tre typer AB-blokkering av II-grad ifølge Mobitsu:
  1. Type I Mobbit - forsinkelsen av hver påfølgende puls i AV-noden fører til en fullstendig forsinkelse av en av dem og tapet av det ventrikulære komplekset (Samoilov-Wenckebach-perioden).
  1. Type II Mobbit - kritisk pulsforsinkelse utvikler seg plutselig uten forrige forlengelse av forsinkelsesperioden. I dette tilfellet er fraværet av hver sekund (2: 1) eller tredje (3: 1) puls notert.
 • III grad - (fullstendig atrioventrikulær blokk) - fullstendig opphør av passasjen av impulser fra atria til ventrikkene. Atria-kontrakten påvirker sinusnoden, ventriklene i egen rytme, mindre enn 40 ganger per minutt, noe som ikke er tilstrekkelig til å sikre tilstrekkelig blodsirkulasjon.

Atrioventrikulære blokkeringer av I og II grad er delvise (ufullstendige), blokkad av III-grad - komplett.

Årsakene til utviklingen av AV-blokkering

På etiologi er forskjellige funksjonelle og organiske atrioventrikulære blokkeringer. Funksjonell AV-blokkering skyldes økt tone i den parasympatiske avdelingen i nervesystemet. Atrioventrikulær blokkering av I og II grader i enkelt tilfeller blir observert hos unge fysisk friske personer, trente idrettsutøvere, piloter. Vanligvis utvikler den seg i en drøm og forsvinner under fysisk aktivitet, noe som forklares av økt aktivitet av vagusnerven og regnes som en variant av normen.

AV-blokkering organisk (cardiac) genesis utvikles som et resultat av sklerose og idiopatisk fibrose av hjerteledningssystemet i dets forskjellige sykdommer. Forårsaker kardial AV-blokk kan tjene revmatiske prosesser i myokardium, kardiosklerosis, syfilis hjertesvikt, myokardial interventricular septum, hjertesykdom, kardiomyopati, myxedema, diffus bindevevssykdom, myokarditt forskjellig opprinnelse (autoimmune, difteri, thyrotoxic), amyloidose, sarkoidose, hemokromatose tumorer i hjertet og andre. ved hjerte aV blokade delvis blokkering kan observeres ved begynnelsen, men utvikler progresjon kardiopatologii blokaden trinn III Yeni.

Ved utviklingen av atrioventrikulær blokkering kan føre til en rekke kirurgiske prosedyrer: aortaventilen, plast medfødt hjertefeil, atrioventrikulær hjerte RFA, høyre hjerte kateterisering og andre.

Ganske sjelden i kardiologi vanlige form av medfødt atrioventrikulær blokkering (1:20 000 levende fødte). I tilfellet av medfødt AV blokade er observert fravær av ledende deler av systemet (mellom atriene og AV-noden mellom AV-noden og ventriklene eller begge ben grenblokk) som tilsvarer utviklingen blokade nivå. En fjerdedel av spedbarn atrioventrikulær blokkering i kombinasjon med andre hjerteuregelmessigheter medfødt natur.

Blant årsakene til atrioventrikulær blokkering ikke uvanlig ved forgiftning stoffer: hjerteglykosider (digitalis), p-blokkere, kalsiumkanalblokkere (verapamil, diltiazem, minst - corinfar), antiarytmika (kinidin), litiumsalter, enkelte legemidler og kombinasjoner derav.

Symptomer på AV-blokkering

Arten av kliniske manifestasjoner av atrioventrikulære blokker avhenger av nivået av ledningsforstyrrelser, grad av blokkering, etiologi og alvorlighetsgrad av samtidig hjertesykdom. Blokker som utvikler seg på nivået av atrioventrikulærknutepunktet og ikke forårsaker bradykardi klinisk, manifesterer seg ikke. Klinikk for AV-blokkering med denne topografien av lidelser utvikles i tilfelle av alvorlig bradykardi. På grunn av den lille hjertefrekvensen og fallet i blodutløpet av blod i hjertet i fysiske anstrengelser, opplever slike pasienter svakhet, dyspné og noen ganger anginaangrep. På grunn av en reduksjon i hjerneblodstrømmen kan det oppstå svimmelhet, forbigående fornemmelser av forvirring og besvimelse.

Når blokk grad II II pasienter opplever tap av pulsbølgen som avbrytelsene i hjertet. Når AV-blokk Type III er det angrep av Morgagni-Adams-Stokes: bremse hjertefrekvensen til 40 eller færre slag per minutt, svimmelhet, svakhet, mørkfarging av øynene, kortvarig tap av bevissthet, smerter i hjertet, cyanose i ansikt, kanskje - kramper. Medfødte AV-blokkeringer hos barn og ungdom kan være asymptomatiske.

Komplikasjoner av AV-blokkering

Komplikasjoner av atrioventrikulære blokader skyldes hovedsakelig en markant bremsing av rytmen, som utvikler seg mot bakgrunnen av organisk skade på hjertet. Det hyppigste løpet av AV-blokkering er ledsaget av utseende eller forverring av kronisk hjertesvikt og utvikling av ektopiske arytmier, inkludert ventrikulær takykardi.

Forløpet av fullstendig atrioventrikulær blokade kan være komplisert ved utvikling av Morgagni-Adams-Stokes-anfall i forbindelse med hjernehypoksi som følge av bradykardi. Utbruddet av et angrep kan foregå av en følelse av feber i hodet, tilpasning av svakhet og svimmelhet; under et angrep pasienten, og utvikler deretter cyanose og tap av bevissthet. På dette tidspunktet kan pasienten måtte utføre indirekte hjerte- og ventilasjonsmassasje, siden langvarig asystol eller vedlegg av ventrikulære arytmier øker sjansen for plutselig hjertedød.

Flere episoder av bevissthetstap hos pasienter med senil alder kan føre til utvikling eller forverring av intellektuelle mishandlinger. Mindre vanlig med AV-blokkering er utvikling av arytmogent kardiogent sjokk, oftere hos pasienter med hjerteinfarkt.

I tilfeller av utilstrekkelig blodtilførsel i AV-blokkering, er det noen ganger kardiovaskulære hendelser (kollaps, svimmelhet), forverring av koronar hjertesykdom, nyresykdom.

Diagnose av AV-blokkering

Når man skal vurdere pasientens historie i tilfelle av mistanke om atrioventrikulærblokk konstatere faktum migrerte forbi hjerteinfarkt, myokarditt og andre kardiopatology, medisinering av brudd på atrioventrikulær (digitalis, beta-blokkere, kalsiumkanalblokkere, etc.).

Med auscultasjon av hjerterytmen, høres den rette rytmen, avbrutt av lange pauser, noe som indikerer tap av ventrikulære sammentrekninger, bradykardi, utseendet på en kanon, jeg tonen Strazhesko. En økning i pulsasjonen av livmorhalsene er bestemt i forhold til karoten og radiale arterier.

På EKG AV-blokkaden av 1. grad manifesteres ved en forlengelse av intervallet P-Q> 0,20 sek. II-grad - sinusrytme med pauser, som følge av ablation av ventrikulære komplekser etter P-bølgen, utseendet på Samoilov-Wenckebach-kompleksene; III grad - en reduksjon i antall ventrikulære komplekser i 2-3 ganger sammenlignet med atriell (fra 20 til 50 per minutt).

Gjennomføring daglig elektrokardio Holter-overvåkning hvis AV-blokk gjør det mulig å sammenligne subjektiv følelse pasientens elektrokardiografiske endringer (f.eks besvimelse skarpt bradykardi), vurdere graden av bradykardi og blokade kommunikasjon med pasienten aktivitet, legemiddeladministrering for å bestemme tilstedeværelsen av indikasjonene for implantering av pacemakeren og andre.

Ved hjelp av elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet (EFI) er topografien til AV-blokkaden spesifisert og indikasjoner for sin kirurgiske korreksjon bestemmes. Ved tilstedeværelse av samtidig kardiopatologi og dets påvisning i AV-blokkering, ekkokardiografi, MSCT eller MR i hjertet, utføres.

Gjennomføre ytterligere laboratoriestudier med AV-blokk som er vist i nærvær av andre sykdommer og tilstander (som definert i blodelektrolyttnivå når hyperkalemi, antiarytmika innhold på deres overdosering enzymaktivitet i hjerteinfarkt).

Behandling av AV blokkering

Med atrioventrikulær blokade av første grad, som går uten kliniske manifestasjoner, er det bare mulig å observere dynamisk observasjon. Hvis AV-blokkaden skyldes å ta medisiner (hjerte glykosider, antiarytmika, β-blokkere), er en dosejustering eller fullstendig kansellering nødvendig.

Når AV-blokk genesen av hjerte (hjerteinfarkt, myokarditt, kardiosklerosis et al.) Behandling utføres β-adrenostimulyatorov (isoprenalin, orciprenalin) i det etterfølgende er vist implantert pacemaker.

Førstehjelp preparater kopping Morgani-Adams-Stokes er isoprenalin (sublingualt), atropin (intravenøs eller subkutan). Med symptomer på kongestiv hjertesvikt fore diuretika, hjerteglykosider (med forsiktighet) vasodilatorer. Som en symptomatisk behandling utføres lechenieteofillinom, belladonna ekstrakt, nifedipin i kronisk AV-blokk.

Radikal behandling AV blokaden er å sette pacemaker (ECS), noe som reduserer den normale rytme og puls. Indikasjoner for endocardiale pacemakerimplantasjon er tidligere krampeanfall Morgani-Adams-Stokes (enda en gang); frekvensen av ventrikulær rytme er mindre enn 40 per minutt og perioder med asystol er 3 eller flere sekunder; AV blokkade II grad (type II i henhold til Mobitsu) eller III grad; total AV-blokk, fulgt av angina, kongestiv hjertesvikt, hypertensjon høy og så videre. d. For å avgjøre om en operasjon er nødvendig å oppsøke hjerte kirurg.

Prognose og forebygging av AV blokkering

Påvirkningen av den utviklede atrioventrikulære blokkaden på pasientens videre livs- og arbeidskapasitet bestemmes av en rekke faktorer og fremfor alt nivå og grad av blokkering, hoved sykdom. Den mest alvorlige prognosen for klasse III AB blokkering: pasienter er deaktivert, det er en utvikling av hjertesvikt.

Utviklingen av distale AV-blokkeringer kompliserer prognosen på grunn av trusselen om fullstendig blokkering og en sjelden ventrikulær rytme, samt deres forekomst mot bakgrunnen av akutt myokardinfarkt. Tidlig implantasjon av pacemakeren gjør det mulig å øke levetiden til pasienter med AV-blokkeringer og forbedre livskvaliteten. Komplekse medfødte atrioventrikulære blokkeringer er mer prediktive enn de som er oppnådd.

Typisk, atrioventrikulær blokkering på grunn av underliggende sykdom eller patologisk tilstand, og derfor dens forebygging er å eliminere de forårsakende faktorer (behandling av hjertesykdom, ukontrollerte mottak unntaks legemidler som påvirker ledningen av impulser og lignende. D.). For å forhindre forverring av graden av AV-blokkering, vises implantering av pacemakeren.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

AV blokkering

Avhengig av alvorlighetsgraden av AV-blokkaden (atrioventrikulær blokk), kan det være 1, 2 og 3 grader (komplett).

AV blokkering av 1. grad Dette er en forlengelse av PQ-intervallet på mer enn 0,20 s. Det er funnet hos 0,5% av ungdom uten tegn på hjertesykdom. Hos eldre er førstegrads-AV-blokkaden oftest resultatet av en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom).

ved AB-blokkad av 2. grad En del av atrielle impulser når ikke ventrikkene. Blockaden kan utvikles på nivået av AV-noden og Gisa-Purkinje-systemet.

 • Dersom AV blokade (f.eks utførelse av 4: 3 eller 3: 2) PQ intervaller er ulike, og det Wencke periode, for eksempel om AV blokade andre grad Mobitts type I.
 • Med AB-blokkering av 2. grad av Mobits I-typen, er QRS-komplekser vanligvis smale, siden blokkaden skjer over bunten av Hyis på nivået til AV-noden.
 • Selv om en blokkering av buntens bunt blir observert med AB-blokkering av Mobits type I, er nivået av AV-blokkaden mest sannsynlig på nivået til AV-noden. Ikke desto mindre, i dette tilfellet, for å bekrefte nivået av blokkaden, er et elektogram av bunten nødvendig.

AV-blokkaden som gikk langt (3: 1, 4: 1 og over) refererer til AB-blokkaden av 2. grad av Mobits II-typen. Komplekser av QRS er vanligvis brede (blokkering av høyre eller venstre ben av bunten av hans er karakteristisk), og blokkadenivået er under AV-noden. AV-blokkaden av Mobits type II forekommer vanligvis på nivået av His-Purkinje-systemet eller under det. Det blir ofte en full AV-blokkering.

AV blokkering av 3. grad, eller fullføre AV-blokkering, kan kjøpes og medfødt.

Klinisk bilde

AV-blokkering av 1. grad går vanligvis asymptomatisk.

 • Ved forlengelse PQ I intervall hjerte tone blir mykere, slik at AV-blokk første grad karakteristisk ro I tone når AV blokade andre grad typen Mobitts I bind I tonehøyden avtar fra syklus til syklus, og en helt AV blokade hun er alltid annerledes.
 • Med full AV-blokkering kan funksjonell mesosystolisk murmur forekomme.

etiologi

Årsakene til AV-blokkering er gitt i tabellen. Den vanligste årsaken er en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom). Videre kan AV-blokk forekomme i myokardinfarkt, vanligvis i de første 24 timer. Det forekommer hos pasienter med hjerteinfarkt og bunnen 2% av pasientene med fremre infarkt.

Hva er av blokkad av hjertet?

Atrioventrikulær blokkering (AV blokkering)

Atrioventrikulær blokkering (AV-blokkering) refererer til delvis eller fullstendig krenkelse av eksitasjonspulsen fra atria til ventriklene.

Årsaker til AV-blokkering :

 • organisk hjertesykdom:
  • kronisk iskemisk hjertesykdom;
  • akutt myokardinfarkt;
  • cardio;
  • myokarditt;
  • hjertesykdom;
  • kardiomyopati.
 • forgiftning med legemidler:
  • glykosidforgiftning, kinidin;
  • en overdose av beta-blokkere;
  • en overdose av verapamil, andre antiarytmiske legemidler.
 • uttalt vagotonia;
 • idiopatisk fibrose og forkalkning av hjertets ledningssystem (Leningras sykdom);
 • fibrose og kalsifisering av interventrikulær septum, mitral og aorta ventilringer (Levys sykdom);
 • skade på myokardiet og endokardiet forårsaket av bindevevssykdommer;
 • brudd på elektrolyttbalansen.

Klassifisering av AV blokkat

 • stabiliteten av blokkaden.
  • forbigående (forbigående);
  • intermitterende (intermitterende);
  • konstant (kronisk).
 • blokkerende topografi.
  • proksimal nivå - på nivået av atria eller atrioventrikulær knutepunkt;
  • distalt nivå - på nivået av stammen til bunken av hans gren eller dens grener (den mest ugunstige typen blokade i prognostisk respekt).
 • grad av AV blokkering.
  • AV-blokkering av 1. grad - ledningsforsinkelse i hvilken som helst del av hjertets ledningssystem;
  • AV-blokkering av II-graden - gradvis (plutselig) forringelse av ledningsevnen i en hvilken som helst del av det ledende hjerte-systemet med periodisk fullstendig blokkering av en (to, tre) eksitasjonsimpulser;
  • AV-blokkering III-grad (komplett AV-blokkering) - fullstendig opphør av atrioventrikulær ledning og funksjon av ektopiske sentre II, III-ordning.

Avhengig av graden av blokkering av eksiteringspulsen i atrioventrikulær system er følgende typer AV-blokk, hvor hver av disse i sin tur kan oppnå varierende grad av blokkering eksitasjonspulsen - fra I til III grader (på samme tid, hver av de tre grader blokade kan tilsvarer et annet nivå av ledningsforstyrrelser):

 1. Internode blokkering;
 2. Nodal blokkering;
 3. Stamblokkade;
 4. Trebjelke blokkering;
 5. Kombinert blokkering.

Kliniske symptomer på AV-blokkering :

 • ulik frekvens av vaskulær og arteriell puls (hyppigere atrielle sammentrekninger og mer sjeldne ventrikulære sammentrekninger);
 • "Giant" pulsbølger som oppstår i perioden med tilfeldig tilfeldighet av systolene i atria og ventrikler, som har karakteren av en positiv venepuls;
 • det periodiske utseendet til en "kanon" (veldig høyt) jeg tone i hjertets auskultasjon.

AV blokkering av I-graden

 • alle former AV-blokkering av I-graden:
  • riktig sinusrytme;
  • økning i PQ-intervallet (mer enn 0,22 s med bradykardi, mer enn 0,18 s med takykardi).
 • proksimal proksimal AV blokkering av 1. grad (50% av alle tilfeller):
  • økning i varigheten av PQ-intervallet (hovedsakelig på grunn av PQ-segmentet);
  • Den normale bredden på P og QRS komplekse tenner.
 • atriell proksimal.
  • økningen i PQ-intervallet er mer enn 0,11 s (hovedsakelig på grunn av bredden av P-bølgen);
  • ofte en splittetann P;
  • varigheten av PQ-segmentet er ikke mer enn 0,1 s;
  • QRS-kompleks av normal form og varighet.
 • distal trebjelkeform blokade:
  • økt intervall PQ;
  • bredden på tannen P overstiger ikke 0,11 s;
  • et utvidet QRS-kompleks (mer enn 0,12 s) deformert av typen to-stråle blokkade i His-systemet.

AV blokkering av II grad

 • alle former AV blokkering av II-graden:
  • Sinus uregelmessig rytme;
  • Periodisk fullstendig blokkering av individuelle excitasjonsimpulser fra atria til ventrikler (fravær av QRS-kompleks etter P-bølgen).
 • nodular form AV blokkering (type I Mobbit):
  • gradvis økning i bredden av PQ-intervallet (fra ett kompleks til et annet), avbrutt av tapet av det ventrikulære QRST-komplekset mens du beholder P-bølgen;
  • normalt, litt utvidet intervall PQ, registrering, etter utfelling av QRST-komplekset;
  • de ovenfor beskrevne avvik kalles periodisk Samoilova-Wencke - forholdet mellom tennene P og QRS-komplekser er 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.
 • distal form AV-blokkering (Mobitz type II):
  • vanlig eller uregelmessig nedbør av QRST-komplekset mens du beholder P-bølgen;
  • konstant normalt (utvidet) PQ-intervall uten progressiv forlengelse;
  • utvidet og deformert QRS-kompleks (noen ganger).
 • AV-blokkering av II-graden av type 2: 1.
  • tap av hver andre QRST-kompleks med riktig sinusrytme bevaret;
  • normalt (utvidet) intervall PQ;
  • muligens et forstørret og deformert ventrikulært QRS-kompleks med en distal blokkade (ikke-permanent tegn).
 • fortsetter AV blokkade av II grad.
  • vanlig eller uregelmessig deponering av to (eller flere) kontraherte ventrikulære QRST-komplekser med konservert tann P;
  • normalt eller utvidet intervall PQ i de kompleksene der det er en tann P;
  • utvidet og deformert QRS-kompleks (ikke-permanent funksjon);
  • utseendet på substituerende rytmer med uttalt bradykardi (ikke-permanent tegn).

AV-blokkering av III-graden (komplett AV-blokkering)

 • alle former fullfør AV-blokkering:
  • atrioventrikulær dissosiasjon - fullstendig dissosiasjon av atrielle og ventrikulære rytmer;
  • en vanlig ventrikulær rytme.
 • proksimal form AV-blokkering av tredje grad (den ektopiske pacemakeren befinner seg i det atrioventrikulære veikrysset under blokkaden):
  • atrioventrikulær dissosiasjon;
  • konstante intervaller P-P, R-R (R-R> P-P);
  • 40-60 ventrikulære kutt per minutt;
  • QRS-komplekset er nesten uendret.
 • distal (triphasicular) form fullfør AV-blokkering (ektopisk pacemaker er i en av grenene av stammen til bunten av Hans):
  • atrioventrikulær dissosiasjon;
  • konstante intervaller P-P, R-R (R-R> P-P);
  • 40-45 ventrikulære kutt per minutt;
  • QRS-komplekset er utvidet og deformert.

Syndrom Frederick

Kombinasjonen av AV-blokkad III-grad med fibrillering eller atriell flutter kalles syndrom av Frederick. Med dette syndromet blir eksitasjonspulser fra atria til ventriklene helt stoppet - kaotisk eksitasjon og sammentrekning av individuelle grupper av atrielle muskelfibre observeres. Ventrikkene er begeistret av pacemakeren, som befinner seg i det atrioventrikulære krysset eller i ventrikulærsystemet.

Frederic syndrom er en konsekvens av alvorlige organiske hjerte lesjoner, som ledsages av sklerotiske, inflammatoriske, degenerative prosesser i myokardiet.

EKG-tegn på Fredericks syndrom :

 • atrieflimmer (f) eller atrieflimmer (F), som er registrert i stedet for P-bølger;
 • ikke-sinus ektopisk (nodal eller idioventrikulær) rytme av ventriklene;
 • riktig rytme (konstant intervaller R-R);
 • 40-60 ventrikulære kutt per minutt.

Morgagni-Adams-Stokes syndrom

AV-blokk II, III grad (spesielt den distale form), karakterisert ved en reduksjon i minuttvolum og hypoksi organer (spesielt hjerne) forårsaket ventrikulær asystoli i løpet av hvilken det ikke er noen effektiv deres forkortelser.

Årsaker til asystol i ventriklene :

 • som et resultat av overgangen av AV-blokkad II-graden til full AV-blokkaden (når en ny ektopisk pacemaker, som befinner seg under blokkadenivået, ikke har begynt å fungere);
 • en skarp undertrykkelse av automatikken til ektopiske sentre i II, III rekkefølge med en blokkad av tredje grad;
 • fladder og fibrillering av ventriklene, observert med fullstendig AV-blokkering.

I tilfelle at asystolen i ventriklene varer mer enn 10-20 sekunder, utvikler et anfallssyndrom (Morgagni-Adams-Stokes syndrom ), forårsaket av hjernehypoksi, noe som kan føre til dødelig utgang.

Prognose med AB blokkering

 • AV-blokkad av 1. grad og II grad (jeg skriver Mobitsa) - Prognosen er gunstig, da blokkaden er ofte funksjonell og er sjelden omdannet til full AV-blokkering (eller type II Mobits);
 • AV blokkat II-grad (II type Mobitsa) og fremskritt AV blokkering - er mer alvorlig prognose (spesielt danner distal-blokade), fordi en slik blokkade forverre symptomer på hjertefeil, ledsaget av tegn på mangel på cerebral perfusjon, ofte omdannes til et komplett AV-blokk med et syndrom av Morgani-Adams-Stokes;

 • Full AV-blokk Det har en ugunstig prognose, fordi ledsaget av rask utvikling av hjertesvikt, forverring av perfusjon av vitale organer, høy risiko for plutselig hjertedød.
 • Behandling av AV blokkering

  • AV blokkering av I-graden - Behandling av den underliggende sykdommen + korreksjon av elektrolyt metabolisme er nødvendig, ingen spesiell behandling er nødvendig;
 • AV-blokkering av II-graden (Mobitz I) - Atropin IV (0,5-1 ml 0,1% løsning), med ineffektivitet - midlertidig eller permanent elektrostimulering av hjertet;

 • AV-blokkering av II-graden (Mobitz II) - midlertidig eller permanent elektrostimulering av hjertet

 • AV-blokkering av III-graden - behandling av den underliggende sykdommen, atropin, midlertidig elektrisk stimulering.
 • Atrioventrikulær blokk av grad 2

  forfatter: doktor Tatintsyan VA

  Atrioventrikulær blokade av grad II eller hjerteblokkade av klasse II er preget av nedsatt, forsinket eller avbrutt atriell pulsoverføring gjennom atrioventrikulærnoden til ventrikkene.

  Typer blokader av 2. grad

  Selv om pasienter med blokkade II graden kan være asymptomatiske, slik som en versjon derav atrioventrikulærblokk Mobitz type I kan likevel gi opphav til merkbare symptomer. Når AV-blokade II grad type 1 (Mobitts-I eller tidsskrifter Samoilova-Wencke) intervaller PQ sekvensielt forlenget, og RR-intervallene - redusert så lenge som fremdriften av atrial ikke lenger holdt i ventriklene, og deretter etter P-bølge kompleks QRS oppstår ikke. Syklusen med endringer i intervallerne P-Q og R-R blir deretter gjentatt til neste QRS-kompleks faller ut. Varigheten av hver periode er beskrevet ved forholdet mellom P-bølge og QRS-kompleksene. (4: 3, 3, 2 og så videre). Når atrial AV-blokk grad II type 1 kan manifestere vendende forlenget R-R-intervaller etter sekvensiell reduksjon. Under gruppestudie av eldre menn (gjennomsnittsalder, 75 år) med atrioventrikulærblokk Mobitz typen jeg fant ut at implantasjon av pacemaker forlenger levetiden på disse pasientene.

  Med AB-blokkad II-graden av den andre typen (Mobits-I) forekommer den periodiske utfellingen av QRS-komplekset uten endring i P-Q-intervallet. Periodiciteten til blokkaden er beskrevet ved forholdet mellom prongene P og QRS-kompleksene (4, 3, 3: 2). Atrial-ventrikulær blokk type Mobit II kan føre til fullstendig hjertestans med tilhørende risiko for økt dødelighet.

  Symptomer på blokkad av andre grad

  Pasienter med atrioventrikulær blokade av klasse II kan ha et bredt spekter av symptomer:

  Fravær av symptomer (mest typiske for pasienter som Mobit I, som velutdannede idrettsutøvere og personer uten organisk hjertesykdom)

  · Svimmelhet, svakhet eller bevissthetstap (mer typisk for Mobit II-typen)

  · Brystsmerter, hvis hjertestopp er forbundet med iskemi eller myokarditt

  · Periodisk uregelmessig hjerteslag

  · Fenomener av utilstrekkelig perfusjon av vev, inkludert hypotensjon

  Atrioventrikulær blokkering av 2. grad i henhold til symptomene, kan ligne den komplette blokkaden til venstre ben av bunten.

  EKG endringer

  For å identifisere og bestemme typen tilknytning av atrioventrikulær blokkad av 2. grad, brukes en EKG-studie:

  · blokade Type I Mobitts. Gradvis, fra en kompleks til en annen, en økning i varigheten av intervallet P - Q R, som avbrytes av tapet av QRST (med P-bølgen beholdt på EKG)

  · Etter at QRST-komplekset faller ut, registreres det normale eller litt langstrakte P-QR-intervallet igjen. Da gjentas alt (Samoilov-Wenckebach-tidsskrifter). Forholdet mellom P og QRS er 3: 2, 4: 3, etc.

  · blokade Type II Mobitts. Regelmessig (etter type 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.) eller den uordnede proliferasjonen av QRST-komplekset (mens P-

  Tilstedeværelse av et konstant (normalt eller langstrakt) P-Q R-intervall uten progressiv forlengelse. Noen ganger blir QRS-komplekset utvidet og deformert.

  · Atrioventrikulær blokk II grad av type 2: 1. Tapet av hver andre QRST-kompleks samtidig som den rette sinusrytmen opprettholdes. Intervallet P - Q R er normalt eller langstrakt. I den distale form av blokkering er ekspansjon og deformasjon av QRS ventrikulært kompleks (ikke-permanent tegn) mulig.

  Førstehjelp ved atrioventrikulære blokkeringer av II-grad

  Nødhjelp i blokk grad II II består i intravenøst ​​1 ml 0,1% atropin oppløsning med 5,10 ml 0,9% natriumklorid-løsning, hvilket gir en izadrina sublinguale tabletter. I et anfall av Morgani-Adams-Stokes (i tilfelle av blokade II grad forlenget ventrikulær asystole perioder som varer lenger enn 10-20 sekunder, personen mister bevisstheten og utvikler kramper lik epileptisk, noe som skyldes cerebral hypoksi) utføres cardio pulmonell gjenopplivning. I intet tilfelle kan du gå inn i hjerteglykosider, novokainamid. Les også førstehjelp for hjertearytmi. Etter gjengivelse av assistanse blir pasienten overført til et hjerteslag eller på sykehus på en bårer i kardiologisk avdeling.

  AB (atrioventrikulær blokk)

  Atrioventrikulær blokade er en type hjertearytmi hvor impulsoverføring fra atriene til ventriklene oppstår.

  Genesis av atrioventrikulær blokkade kan være funksjonell og organisk. I det første tilfellet snakker vi om blokaden av nevrogen, på grunn av en økning i vagal tone i den andre - på revmatiske prosessen i hjertemuskelen, en aterosklerose i koronarkarene, hjerteinfarkt interventricular septum eller syfilitisk lesjoner i hjerte. Dette er den såkalte hjerteformen av den atrioventrikulære blokk. Med dette skjemaet kan det i begynnelsen være en ufullstendig blokkering, men når den patologiske prosessen utvikler seg, utvikles en komplett blokkad. Prognosen er avhengig av både den underliggende sykdommen og omfanget av blokkaden selv.

  Tre grader av AB blokkering

  Det er tre grader av atrioventrikulær blokade.

  Atrioventrikulær blokk i første grad

  Atrioventrikulær blokkad av første grad er preget av en forsinkelse i å utføre impulser fra atria til ventrikkene. Subjektive følelser forårsaker ikke. Med auskultasjon er det mulig å oppdage en reduksjon i I-tone og en ekstra atriell tone.

  På EKG er PQ-intervallet lengre enn 0,18-0,2 s.

  Ved denne type blokkering er det ikke nødvendig med spesiell behandling.

  Atrioventrikulær blokk i annen grad

  Med atrioventrikulær blokkering av andre grad, passerer enkelte impulser fra atriaene ikke gjennom ventrikkene til tider. Hvis et slikt fenomen forekommer sjelden, og bare ett ventrikulært kompleks faller ut, kan pasientene ikke føle noe, men noen ganger opplever de perioder med hjertestans, hvor det er svimmelhet eller mørkhet i øynene. Symptomatologi øker med tap av flere ventrikulære komplekser på rad (en vidtgående type blokade).

  På EKG kan periodisk forlengelse av PQ-intervallet registreres etterfulgt av en enkelt P-bølge uten et ventrikulært kompleks som følger den (type I-blokkering med Wenckebach-tidsskrifter). Vanligvis skjer denne varianten av blokkad på nivået av det atrioventrikulære veikrysset.

  En annen utførelse (Type II atrioventrikulærblokk vises på EKG-QRS-kompleks avsetning på bakgrunn av normal varighet eller like langstrakte PQ mellomrom-forhold P-bølger og QRS-komplekser kan være forskjellige:... 3. 2 4. 3, etc., og mulig tap av flere sammenhengende ventrikulære komplekser, ledsaget av tidligere beskrevne kliniske manifestasjoner.

  Atrioventrikulær blokk i tredje grad

  Når blokade av tredje grad eller fullstendig atrioventrikulærblokk, impulsene fra atria til ventriklene R ikke faller, begynner således å operere sekundære ektopisk sentrum automatikk av hjertet, hvilke pulser forplanter seg langs ventriklene og forårsake deres sammentrekning. I dette tilfellet er pasientene klager ofte over generell svakhet, tretthet, svimmelhet, kortpustethet, intermitterende beslag, beslag Morgani - Adams - Stokes.

  Ved auskultasjon er sjeldne hjerteaktiviteter lyttet, jeg har hjertesynge i intensitet, noen ganger sterk (pistol). AD økte betydelig. På EKG observeres uavhengig aktivitet av atria og ventrikler. Frekvensen av P-bølgene overskrider frekvensen av QRS-komplekser, utvidet eller normal varighet.

  Kombinasjonen av atrieflimmer med fullstendig atrioventrikulær blokade kalles fenomenet Frederick.

  Ufullstendig atrioventrikulær blokk

  Intervallet mellom sammentrekning av atria og ventrikler er lengre. I tilfelle ufullstendig blokkering skilles tre grader avhengig av hvor uttalt brudd på passasjen av pulsen er.

  1. Blockade I-grad - den hyppigste og lyse formen. Med det går alle impulser fra atriumet til ventrikkene, men transittiden strekker seg til 0,2-0,4 sekunder og mer i stedet for det normale 0,18-0,19 sekunder og ventriklene trekkes sammen med noe forsinkelse.
  2. Blockade II-graden er preget av en gradvis forlengelse av tidspunktet for passasje av puls fra atriumet til ventriklene, etterfulgt av tap av en av sammentringene som følge av starten av øyeblikket for fullstendig forstyrrelse av patensen. I dette tilfellet klager pasienter om hjertesvikt, svimmelhet. Klinisk manifesterer dette seg i en lang diastolisk pause og et periodisk tap av puls. I løpet av denne perioden med langstrakt diastol gjenopprettes ledningsevnen.
  3. Med blokkad av tredje grad er ledningsevnen til pulsen så lav at de ikke regelmessig når ventriklene, og sammentrekningen av sistnevnte faller ut med bestemte intervaller (1: 2, 1: 3, etc.).

  Behandling. Med ufullstendig atrioventrikulær blokkering bestemmes behandlingen av årsakssakene som forårsaket den.

  Komplet atrioventrikulær blokk

  Med denne blokkaden er passasjen av impulser fra atria til ventriklene fullstendig forstyrret og sistnevnte passerer til en uavhengig automatisk rytme; mens impulser til sammentrekning oppstår på et hvilket som helst punkt i ledersystemet under atrioventrikulærknutepunktet.

  Antall ventrikulære sammentrekninger i dette tilfellet bestemmes av opprinnelsen til den automatiske puls. Jo lengre det er fra atrioventrikulær knutepunkt, jo mindre er sammentrekningen av ventriklene, hvorav antallet, med full blokkering, kan nå 40-30-15 per minutt. Med tilfeldigheten av sammentrekninger av atria og ventrikler øker sonoriteten til den første tonen kraftig - "kanonkonfigurasjon" Strazhesko.

  Fullstendig blokkering diagnostiseres klinisk: Ved undersøkelse av en pasient i en liggende stilling kan man telle 70-80 vinkler av jugularvenen med en puls på 30-40.

  Med lange mellomrom mellom de enkelte ventrikulære kontraksjoner, særlig ved det øyeblikk da ufullstendig atrioventrikulærblokk i sin helhet, kan det oppstå akutte forstyrrelse av cerebral sirkulasjon inntil ischemi.

  Klinisk bilde

  Det kliniske bildet er forskjellig - fra svak bevissthet til epileptiform kramper, som bestemmes av varigheten av ventrikulær arrestasjon (fra 3 til 10-30 sekunder); puls opp til 10-20 slag per minutt, det er nesten ikke probed, blodtrykket er ikke hørbart. Dette er Morgagni-Edessa-Stokes syndromet. Angrep kan gjenta hele dagen flere ganger og være av varierende intensitet; med en varighet på opptil 5 minutter kan ende dødelig.

  På tidspunktet for ufullstendig blokkering kan ventrikulær fibrillasjon oppstå, noe som skyldes plutselig død. For å undertrykke fibrillering eller fibrillering av ventriklene, blir elektrisk defibrillering påført når hjertet blir utsatt for brystet, under påvirkning som den sirkulære overføringen av excitasjon opphører.

  Ventrikulær fibrillering kan være en reversibel prosess med raskt tatt tiltak.

  Atrioventrikulær blokkering er bremsing eller stopp av impulser fra atria til ventrikkene. For utvikling av atrioventrikulærblokk nivå skader på ledningssystemet kan være forskjellig - et brudd på atrium til atrioventrikulær forbindelse og til og med i ventriklene.

  Årsakene til atrioventrikulær blokade er det samme som i andre ledningsforstyrrelser. Imidlertid er de kjente og selvutviklende degenerative og sklerotiske endringer i hjerteledningssystem som fører til atrioventrikulær blokkering hos eldre pasienter (sykdom Lenegre og Leva).

  Tilstedeværelsen av medfødt atrioventrikulær blokkering er ledsaget av en slik medfødt hjertefeil, som en ventrikulær septal defekt, endokardiale fibroelastose sjelden aorta koarktasjon, tetralogy tetrade, atrofi av Trikuspidalklaff, aneurisme i membranen eller skilleveggen. Det er også en atrioventrikulær blokk, overført ved arv autosomal dominerende måte og manifestert i 30-60 år. Før det skjer, legger du ofte merke til utseendet av blokkeringer i benene til bunten av Hans.

  Les Mer Om Fartøyene