Atrioventrikulær (AB) blokkad av 1. grad - hva er det og hvordan å behandle det

Blokk grad II 1 - patologisk (minst - fysiologisk) Testen for bestemmelse av elektrokardiogram, reflekterer brudd på en nerveimpuls på hjerteledningssystem.

For å forstå hva denne tilstanden, og hvordan å behandle AV-blokk av en grad, er det nødvendig å presisere at det er i hjertet ledningssystem, som har et klart hierarki. AV-noden (Aschoff-Tawara noden) som ligger i den interatrial septum og er ansvarlig for en reduksjon i signal fra atria til ventriklene.

epidemiologi

AV-blokkering av grad 1 er ganske vanlig. Forekomsten øker i direkte forhold til alder, fordi risikoen for hjertepatologi (spesielt CHD) over tid øker betydelig.

Det finnes data som AB-blokk 1 grad observeres hos 5% av personer med hjerteproblemer. Når det gjelder barn, varierer forekomsten fra 0,6 til 8%.

klassifisering

Etter frekvens og periodisk utvikling:

 • vedvarende - identifiseres og vedvarer i fremtiden;
 • forbigående (forbigående) - ble funnet en gang, men forsvant senere;
 • Intermittent - etter at bestemmelsen gikk, men da ble det oppdaget igjen.

Ved lokalisering av blokken er AV-blokkaden delt inn i:

 • proksimal (en lidelse i delen av knuten nærmest atriaen);
 • distal (slått del nærmet til ventrikkene);
 • Det er blokader av en kombinert type.

I henhold til prognostisk verdi

 • Relativt gunstig: proximal AV-blokkeringer av grad 1 av funksjonell natur;
 • Tilstrekkelig: blokkeringer fulle av akutt type, med QRS forlengelse (distal blokk).

Årsaker til AV-blokkering

Årsaker til sykdommen kan deles inn i organisk og funksjonell.

Det finnes også en rekke syndromer som bemerker isolert degenerasjon av AV-knuten og hans bunt.

1) I første omgang observeres delvis anatomisk (strukturell) skade på ledningssystemet. Dette observeres, for eksempel når noden er involvert i fibrose etter myokardittskader, i myokarditt, IHD, Lyme sykdom. Sjeldne medfødte abblokkade (barn fra mødre, pasienter med SZST lider). AV-noden er ofte involvert i lavere myokardinfarkt.

2) Med funksjonell blokkering er nodens morfologi ikke svekket, bare funksjonen lider, som selvfølgelig er bedre egnet til korreksjon.

En slik tilstand er det overvekt av parasympatiske nervesystemet, antiarytmika (beta-blokkere - bisoprolol, atenolol, kalsiumkanalblokkere - verapamil, diltiazem; glykosider - Korglikon, strofantin), elektrolyttabnormaliteter (hyper- / hypokalemi).

Det er også verdt å nevne at AV-blokkering av den i-graden også normalt kan forekomme, behandling er ikke nødvendig. Det skjer for eksempel med profesjonelle idrettsutøvere, unge mennesker.
3) Degenerative endringer i AV-noden i genetisk patologi.

De utvikler seg med mutasjoner av et gen som koder for syntese av proteiner fra natriumkanaler av kardiomyocytter.

Følgende syndromer er spesifikke: Lyova, Lenegra, idiopatisk forkalkning av noden.

manifestasjoner

Hva er en hjerteblokk? I dette tilfellet er de diagnostiske EKG-kriteriene for denne tilstanden - forlengelse PQ-intervallet er større enn 0,2 sekunder, mens normal tine P, QRS-komplekser ikke faller ut.

Klinisk manifesterer denne tilstanden seg ikke på noen måte, fordi hjertet er kontrahert riktig, men sjeldnere enn i normen.

Derfor viser dette funnet på EKG ikke behovet for behandling, men det er behov for overvåkning av tilstanden.

Kanskje utseendet av symptomer under virkningen av utløseren - fiz. belastning. Når det er synkopeposter (besvimelse), bør svimmelhet antas å overføre blokkad til annen grad (neste trinn).

Program for overvåking av pasientens status

For å legge merke til utviklingen av den ufullstendige blokkaden i tide og begynne å korrigere den i tide, vises følgende:

 • gjentatte EKG-studier (multiplikasjonen bestemmes av legen);
 • daglig (Holter) EKG-overvåking.

Utvilsomt gir EKG omfattende informasjon om rytmeforstyrrelser, som er den første graden AV-blokkering. Men for å identifisere årsakene vil det være nyttig å bruke flere studier, for eksempel ekkokardiografi. Diagnostisk viktig er bestemmelsen av konsentrasjonen av medisiner tatt i blodet, studien av den ioniske sammensetningen av blodet.

behandling

AV blokkering 1 grad betyr ikke medikamentbehandling. Dynamisk kontroll av tilstanden til slike personer er vist. Men hvis årsaken er identifisert og er mulig for eliminering, må du gjøre dette.

Med utvikling av patologi som et resultat av å ta medisiner - reduser dosen eller avbryt stoffet med valg av en annen, i tilfelle elektrolyttforstyrrelser - korrigering av elektrolyttbalansen. Som en oppsummering kan vi si at en funksjonell AB-blokkering på 1 grad kan og skal håndteres, i tilfelle en organisk lesjon av noden, bør vent-og-se-taktikk velges.

Med en bevist funksjonsblokk kan du nøye justere tonen av vegetativ innervering. Påfør narkotika som belloid, teopek.

Funksjoner hos barn

Forringet impulsgjennomføring i hjertet er vanlig hos barn. Dette skyldes graviditetens patologi, som oppsto som følge av mors sykdommer (diabetes mellitus, SLE), miljøfaktorer etc.

Hjertefrekvensen er estimert hos spedbarn forskjellig enn hos voksne: hjertefrekvens på 100 slag per minutt. er allerede ansett som en bradykardi og krever oppmerksomhet. Derfor er AV-blokken i første grad merkbar ved fødselen.

Følgende symptomer er nevnt: blep eller cyanose, sløvhet, svakhet, avvisning av brystet, økt svette. Samtidig kan det ikke være kliniske manifestasjoner i klasse 1.

outlook

Med funksjonelle lidelser er det gunstig, med den organiske patogenesen som sannsynligvis vil utvikle seg. Distale blokkeringer av atrioventrikulær er mye farligere når det gjelder risiko for komplikasjoner enn proksimale.

forebygging

Det er ingen spesielle tiltak for å forhindre AV-blokkering av første grad.

Som et mål for sekundær forebygging (forebygging av progresjon) er det mulig å utelukke overvåkingen av tilstanden, implantasjonen av en pacemaker (med forringelse).

Hva er AB Blockade: Årsaker, Diagnose og Behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er AB-blokkaden, hva avhenger av alvorlighetsgraden av behandlingen og prognosen, hva er levetiden etter implantering av pacemakeren, hvordan opprettholde hjertet hjemme.

Atrioventrikulær blokkering er opphør av en nerveimpuls mellom atria og ventrikler i hjertet.

Det er det som skjer med den mest alvorlige atrioventrikulære blokkaden (klasse 3)

Hjertets koordinerte, koordinerte arbeid koordineres av et autonomt hjerteledningssystem. Den består av spesielle muskelfibre som er i stand til å utføre en nerveimpuls. Hodet til det autonome ledningssystemet i hjertet er det autonome nervesystemet.

Egenheten ved hjertets ledningssystem er at dets fibre er i stand til å generere selve impulsen, noe som er nødvendig for sammentrekning. Antallet pulser avtar fra topp til bunn.

Hjertesystemet i hjertet kalles autonomt, fordi det gir impulser for myokardiell sammentrekning. Dette gir personen en sikkerhetsmargin for overlevelse. Ved alvorlige skader, bevissthetstap og andre katastrofer fortsetter hjertet å slå, og øker sjansene for livet.

Normalt genererer sinusnoden en rytme med en frekvens på 60 til 90 slag per minutt. Med denne frekvensen er atria-kontrakten. Oppgaven av den atrioventrikulære delen er å forsinke eksitasjonsbølgen på vei til ventrikkene. Sammentrekningen av ventriklene begynner først etter at atria har avsluttet sitt arbeid. Frekvensen fra den atrioventrikulære delen er 40-60 pulser. For et fullt liv er dette ikke nok, men fortsatt bedre enn ingenting.

Atrioventrikulær knutepunkt er en del av kardial ledningssystemet

Staten hvor impulsen ikke utføres fra sinusnoden kalles AV-blokkaden. Jo lavere nivå, jo færre pulser hjertet mottar. Redusering av hjertefrekvensen gjør blodsirkulasjonen ineffektiv, i alvorlige tilfeller truer livet.

Kardiologen behandler hjerteblokkering. Det bør tas opp i tilfelle at en person føler forstyrrelser. Etter 40 år er det tilrådelig å få en kardiologs råd årlig for å "fange" problemet på et tidlig stadium. De første blokkene er godt behandlingsbare, de kan leve med i mange år. Ved blokker av moderat alvorlighetsgrad kan de kompenseres ved vanlig medisinadministrasjon og ved riktig veksling av trening og hvile. Alvorlige tilfeller behandles med implantering av en pacemaker, som med hell kan leve til en avansert alder.

Atrioventrikulær blokk

Generell informasjon

Atrioventrikulær blokade er en patologisk tilstand hvor spredningen av excitasjon i hjertet fra atria til ventrikkene forstyrres. I dette tilfellet er det et brudd på hjerterytmen, blodsirkulasjonen.

Mellom atria og ventrikler i hjertet er en atrioventrikulær knute - en klynge av celler som ligner nerver i struktur og funksjon. Det tar elektriske impulser fra atriene, forsinker dem for brøkdeler av et sekund, og sender dem deretter til ventrikkelen. På grunn av dette samordnes hjerteavdelingene i rekkefølge, blodet sirkulerer riktig. Ved atrioventrikulær blokkering blir forsinkelsen av nerveimpulsen lengre, eller det går ikke overhodet.

Årsakene til atrioventrikulær blokkering

I de fleste tilfeller er atrioventrikulær blokade et av symptomene på ulike hjertesykdommer:
• Angina pectoris - innsnevring av hjertets hjerteslag, som manifesterer seg i form av periodisk smerte bak brystbenet.
• Myokardinfarkt.
• Kardiomyopati - nederlaget i hjertemusklen, som ikke er forbundet med et brudd på blodsirkulasjonen i hjertets hjertesykdommer og dets smerter.
• Myokarditt - betennelse i hjertemuskelen.
• Hjerteskader i revmatisme.
• Hjertefeil.
• Tumorer i hjertet.
• Hjerteslag med syfilis, difteri, soppinfeksjoner, etc.

Atrioventrikulær blokkering kan utvikles hos utøvere under intensiv trening, mens du tar visse medisiner (antiarytmika, antispasmodik).

Symptomer på atrioventrikulær blokade

Det er tre grader av atrioventrikulær blokk. Hver av dem manifesterer seg som sine egne symptomer.
Ved den første graden av atrioventrikulær blokade er nerveimpulser fra atria til ventriklene langsommere enn normalt. Dette påvirker ikke tilstanden til personen: han føler seg helt normal. Endringer oppdages ved et uhell under elektrokardiografi. Hvis hjertefrekvensen faller under 60, kan det være bekymret for svakhet, økt tretthet, kortpustethet, brystsmerter.

Ved den andre graden av atrioventrikulær blokade, når noen impulser fra atria til ventrikkene ikke. Det vil si atriene sender blod til ventriklene, og ventriklene pumper det ikke til organer og vev. Når dette skjer, føles en person plutselig svak, svimmel og mørkere i øynene. Det kan være kortpustethet, brystsmerter, bevissthetstap.

Ved den tredje graden av atrioventrikulær blokkering passerer ikke impulser fra atria til ventriklene i det hele tatt. Ventrikkene selv begynner å generere impulser og kontrakt med en frekvens på 40 slag per minutt. Det er de samme symptomene som den andre grad av blokkering, men de er mer uttalt. Hvis hjertefrekvensen faller til 20 slag per minutt eller mindre, slutter hjernen å motta den nødvendige mengden oksygen. En person mister bevisstheten, huden blir cyanotisk.

Hva kan du gjøre?

Atrioventrikulær blokkad av II og III grad er en alvorlig sykdom som krever akutt behandling. Hvis symptomene oppstår, bør du konsultere en kardiolog. Ifølge statistikk har pasienter med atrioventrikulær blokade stor risiko for plutselig død som følge av hjertestans.

Hvis det oppstår symptomer som ligner III-graden av atrioventrikulær blokkering, bør du umiddelbart ringe en ambulanse.

Hva kan legen gjøre?

Atrioventrikulær blokade detekteres ved elektrokardiografi. Det bidrar til å se alle brudd på forplantningen av en elektrisk impuls i hjertet.

Ved den første graden av atrioventrikulær blokkering er det vanligvis nok å observere en kardiolog - ingen spesiell behandling er nødvendig. Det er nødvendig å ta med forsiktige medisiner som påvirker hjertearbeidet. Hvis legen foreskriver slike rettsmidler, bør pasienten advare ham om brudd på hjerterytmen.

Ved den andre og tredje graden av atrioventrikulær blokkering er en pacemaker installert. Under et angrep, når impulser fra atriene ikke gjennomføres i det hele tatt til ventriklene, er nødhjelp nødvendig.

outlook

Med blokkgraden I er prognosen gunstig. Ved II og III grad blir pasienter ofte deaktivert. Bruken av en pacemaker bidrar til å forbedre livskvaliteten betydelig og forlenge den. Med medfødt blokkering er prognosen gunstigere enn med den oppkjøpte.

forebygging

Tidlig behandling av hjertesykdom bidrar til å forhindre utvikling av atrioventrikulær blokade.

Årsakene til AB blokkering 1, 2, 3 grader

Grunnen til AV-blokk kan være isolerte sykdom i ledningssystemet (Lenegre sykdom), hjerteinfarkt (blokade vanligvis manifestert med de første 24 timer), koronar hjertesykdom (CHD), medfødt og ervervet hjertesykdom, lenge eksisterende hypertensjon, hjerte, noen endokrine sykdommer, etc. Årsakene til AV-blokk kan også være funksjonell (ta visse typer narkotika, intensive sports).

Funksjonelle årsaker AV hjerteblokk, slik som mottakelse av p-blokkere, hjerteglykosider (digitalisglykosider), antiarytmiske medikamenter (kinidin), intravenøs drotaverine og papaverin, kalsiumkanalblokker (diltiazem, verapamil, korinfaroma) Slamstrømmen litium kan løses ved å slippe fra å ta medisiner. Generelt er funksjonaliteten av årsaker og utvikling av AV-blokk forårsaket av økt tone av det parasympatiske delingen av nervesystemet.

Årsakene til AV-blokkering hos barn er medfødt hjertefeil og noen sykdommer i moren under graviditet (slik som systemisk lupus erythematosus i moder). Ofte medfødt form av atrioventrikulærblokk til barn på grunn av mangel på land ledningssystemet (mellom AV-noden og ventriklene, mellom atriene og AV-noden mellom de to grenblokk oppstart ben).

Årsakene til AV blokkering 1 grad

Atrioventrikulær blokkering av 1 og 2 grader i enkelt tilfeller blir observert hos unge trente personer (idrettsutøvere, piloter, militær, etc.). Årsaken til AV blokkering 1 grad i dette tilfellet er økt aktivitet av vagus nerve - blokkaden manifesterer seg som regel i en drøm og passerer under fysisk aktivitet. Denne manifestasjonen av det regnes som en variant av normen og krever ingen behandling.

Årsaken til AV-blokkering av 1 grad kan være bruk av narkotika som reduserer hjertefrekvensen (hjertefrekvensen). Slike rusmidler bør tas med forsiktighet når AV-blokkering oppstår. Selve sykdommen (avvik) kan bare oppdages på et elektrokardiogram (EKG).

Årsakene til AV blokkering 1 ss. uten bakgrunnsskader på myokardiet er ikke søkt, behandling er ikke foreskrevet, men pasienten anbefales å gjennomgå en vanlig medisinsk undersøkelse, tk. sykdommen har en tendens til å utvikle seg. I de fleste tilfeller er AB blokkering av 1 ss. er forbigående (forbigående), manifesterer seg ikke klinisk, og årsaken kan være vegetativ-vaskulær dystoni av hypotonisk type.

Årsakene til den forbigående AB-blokkaden er ofte misbruk av medisinske rusmidler, inkludert deres feilaktige kombinasjon med hverandre. Økt fysisk aktivitet som fører til økning i vagal nerveaktivitet er også årsaken til forbigående AV-blokkeringer i søvn.

Årsakene til AB blokkeringer av 2. klasse Mobitz I og II type

På bunnen av AV-blokkering av 2 ss. Mobitz I og II typer lider ofte organiske sykdommer:

 • CHD - iskemi hjertemuskelen lang tid på mangel på oksygen (hypoksi), i forbindelse med hvilken det er mikroskopiske vevssnitt, for ikke å drive elektriske pulser (og ikke fullt ut napp). Dersom slike lommer er konsentrert nær grensene av atriene og ventriklene vises hindring puls forplantning - som oppstår og utvikler blokker;
 • myokardinfarkt (akutt og subakutt) - en lignende mekanisme, men det er også områder med døde vev;
 • hjertefeil (medfødt eller oppkjøpt) - en alvorlig forstyrrelse av muskelfibrens struktur som fører til en strukturell forandring i hjertekamrene, kardiomyopatier;
 • arteriell hypertensjon (langvarig) - fører til hypertrofisk eller obstruktiv venstre-ventrikulær kardiomyopati.

Grunner blokk grad II 2 kan være i isolerte hjerteledning systemsykdommer - sykdom og sykdom Lenegre Leva, forkalkning av ventil ringer, infiltrerende sykdoms av myokard - amyloidose, sarkoidose, gemohramotoze. Årsaken til medfødt AV-blokkering av 2 ss. kan bli systemisk lupus erythematosus hos moren. Medfødt hjertesykdom - atrieseptumdefekt typen ostium primum og transposisjon av de store arterier - kan også føre til AV-blokk 2 ss. Mobitz 1 og 2 typer.

AV blokade årsaker til 2 grader og inflammatoriske sykdommer er: infeksiøs endokarditt, myokarditt (Lyme sykdom, Chagas' sykdom, revmatisk feber, meslinger, tuberkulose, kusma). Endokrine sykdommer slik som diabetes (spesielt type 1), hypotyroidisme, og magesår, primære adrenal insuffisiens er også bevirker fremkomsten av AV-blokkering av 2 grader.

Årsaker til AV-blokk grad 2 kan være: metabolske sykdommer - hyperkalemi, gipermagniemiya, skade på AV-noden under hjertekirurgi, Hjartekateterisering, kateter degradering, bestråling av mediastinum, nevromuskulære sykdommer (f.eks, atrofisk myotoni). Årsaker til 2 AV-blokk grad kan være kraniocerebralt traumer, rus og forgiftning, smittsomme sykdommer, feber.

Tumorer (mesothelioma, melanom, lymfom, rhabdomyosarkom), kollagene sykdommer (reumatoid artritt, systemisk skleroderma, systemisk lupus erythematosus, Reiters syndrom, ankiloziruyushy spondylitt, polymyositt) kan også virke som årsaker til AV-blokkering 2 ss. Neurogene årsaker til transient og permanent AV-blokk grad 2 i unge og eldre kan utløses av sykdommer slik som hals sinus-syndrom eller vasovagale reaksjoner.

Generelt er årsakene til AV-blokk 2 grader er utviklingen av fibrose og idiopatisk sklerose hjerteledning system i sine forskjellige sykdommer. Dette kan omfatte en hel liste av sykdommer forbundet med revmatiske prosesser i hjertemuskelen, syfilis hjerteskader, cardiosclerosis infarkt ventrikulær septal diffuse bindevevssykdommer.

Uavhengig av årsakene til AB-blokkaden i 2. grad reduseres behandlingen som regel til installasjonen av en elektrokardiostimulator. Medisinsk behandling alene utføres ikke. I sjeldne tilfeller - når årsaken til sykdommen var bruk av medisiner - behandling reduseres til avskaffelse av medisinering.

Årsaker til fullstendig AV-blokkering (klasse 3)

Årsakene til AB-blokkering av tredje grad (komplett blokkering) er de samme som 2 grader. Ikke sjelden AV-blokkering av 2 ss. passerer inn i en fullstendig blokkering. Behandling - installasjon av en pacemaker.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

AV blokkering

Avhengig av alvorlighetsgraden av AV-blokkaden (atrioventrikulær blokk), kan det være 1, 2 og 3 grader (komplett).

AV blokkering av 1. grad Dette er en forlengelse av PQ-intervallet på mer enn 0,20 s. Det er funnet hos 0,5% av ungdom uten tegn på hjertesykdom. Hos eldre er førstegrads-AV-blokkaden oftest resultatet av en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom).

ved AB-blokkad av 2. grad En del av atrielle impulser når ikke ventrikkene. Blockaden kan utvikles på nivået av AV-noden og Gisa-Purkinje-systemet.

 • Dersom AV blokade (f.eks utførelse av 4: 3 eller 3: 2) PQ intervaller er ulike, og det Wencke periode, for eksempel om AV blokade andre grad Mobitts type I.
 • Med AB-blokkering av 2. grad av Mobits I-typen, er QRS-komplekser vanligvis smale, siden blokkaden skjer over bunten av Hyis på nivået til AV-noden.
 • Selv om en blokkering av buntens bunt blir observert med AB-blokkering av Mobits type I, er nivået av AV-blokkaden mest sannsynlig på nivået til AV-noden. Ikke desto mindre, i dette tilfellet, for å bekrefte nivået av blokkaden, er et elektogram av bunten nødvendig.

AV-blokkaden som gikk langt (3: 1, 4: 1 og over) refererer til AB-blokkaden av 2. grad av Mobits II-typen. Komplekser av QRS er vanligvis brede (blokkering av høyre eller venstre ben av bunten av hans er karakteristisk), og blokkadenivået er under AV-noden. AV-blokkaden av Mobits type II forekommer vanligvis på nivået av His-Purkinje-systemet eller under det. Det blir ofte en full AV-blokkering.

AV blokkering av 3. grad, eller fullføre AV-blokkering, kan kjøpes og medfødt.

Klinisk bilde

AV-blokkering av 1. grad går vanligvis asymptomatisk.

 • Ved forlengelse PQ I intervall hjerte tone blir mykere, slik at AV-blokk første grad karakteristisk ro I tone når AV blokade andre grad typen Mobitts I bind I tonehøyden avtar fra syklus til syklus, og en helt AV blokade hun er alltid annerledes.
 • Med full AV-blokkering kan funksjonell mesosystolisk murmur forekomme.

etiologi

Årsakene til AV-blokkering er gitt i tabellen. Den vanligste årsaken er en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom). Videre kan AV-blokk forekomme i myokardinfarkt, vanligvis i de første 24 timer. Det forekommer hos pasienter med hjerteinfarkt og bunnen 2% av pasientene med fremre infarkt.

Atrioventrikulær blokkade (AV) i hjertet: årsaker, grader, symptomer, diagnose, behandling

Normalt er sammentrekningsgraden av det menneskelige hjerte 60-80 kutt per minutt. Denne rytmen gir tilstrekkelig blodpåfylling av blodårene på tidspunktet for kardial sammentrekning for å fullt ut tilfredsstille behovene til indre organer i oksygen.

Den normale oppførselen til elektriske signaler skyldes det velkoordinert arbeidet til myokardets ledende fibre. Den rytmiske elektriske impulser generert i sinusknuten, atrial fibre deretter utvide til forbindelse atrioventrikulær (AV-node), og videre ved ventrikulær vev (se. Bildet til venstre).

En blokk for å holde en puls kan forekomme på hver av de fire nivåene. derfor slipper sinoatrial, intrakardial, atrioventrikulær og intraventrikulær blokade. Intraatrial fare for blokkering for kroppen ikke bærer sinoatrialnaya kan være en manifestasjon av syk sinus syndrom og ledsaget av alvorlig bradykardi (langsom hjerterytme). Atrioventrikulær (AV, AV) blokkering kan i sin tur føre til alvorlige brudd på hemodynamikk, hvis det er brudd på konduktivitet ved tilhørende knutepunkt 2 og 3 grader.

statistikk

Ifølge WHO-statistikken kommer utbredelsen av AV-blokkering på resultatene av den daglige EKG-overvåkingen til å nå følgende tall:

 • Hos friske unge mennesker, er første grad blokkering registrert til 2% av alle fag,
 • Hos unger med en funksjonell eller organisk patologi i hjertet og blodårene registreres en 1-graders blokkade i 5% av alle tilfeller,
 • Hos mennesker over 60 med hovedkardiale abnormiteter, forekommer AV blokkering 1, 2 og 3 grader i 15% tilfeller,
 • Hos personer over 70 år - i 40% av tilfellene,
 • Hos pasienter med hjerteinfarkt registreres AV blokkering 1, 2 eller 3 grader i mer enn 13% av tilfellene,
 • Iatrogen (medisinsk) AV-blokkering forekommer i 3% av tilfellene blant alle pasienter,
 • Atrioventrikulær blokade som årsak til plutselig hjertedød fremkommer i 17% av alle tilfeller.

årsaker

AV-blokkering 1 grad kan forekomme i normalt hos friske mennesker, hvis det ikke er bakgrunnsskader på myokardiet. I de fleste tilfeller er det forbigående (forbigående). Denne typen blokade fører ofte ikke til kliniske manifestasjoner, og det oppdages derfor under planlagt EKG-passasje under forebyggende medisinske undersøkelser.

Også 1 grad kan bli funnet hos pasienter med hypotonisk type vegetativ-vaskulær dystoni, når parasympatiske påvirkninger på hjertet dominerer. En vedvarende blokkering av 1 grad kan imidlertid også indikere en mer alvorlig patologi i hjertet.

2 og 3 grader i det overveldende flertallet av tilfeller indikerer tilstedeværelsen av pasientens organiske skade på myokardiet. Slike sykdommer inkluderer følgende (i henhold til frekvensen av deteksjon av blokkaden):

 1. Iskemisk hjertesykdom. På grunn av det faktum at i løpet av ischemi myokard trenger lang tid, kronisk mangel på oksygen (hypoksi), er effektiviteten av hjertemuskelen betydelig redusert. Det er mikroskopiske foci av vev som ikke krymper fullt og ikke utfører impulser. Hvis slike foci befinner seg på grensen til atriene og ventrikkene, vises det hindringer på pulsens bane, og blokkaden utvikler seg.
 2. Akutt og subakutt hjerteinfarkt. Mekanismen for utbrudd av blokade er lik, bare årsaken til nedsatt impulser er både foksen for iskemisk vev og nekrotisk (avdøde) myokardvev.
 3. Medfødte og anskaffe hjertefeil. Mekanismen for utvikling av blokkaden er et grovt brudd på den morfologiske strukturen i muskelfibre, siden hjertefeil fører til dannelse av kardiomyopati -
  strukturelle endringer i hjertekamrene.
 4. Kardiosklerose, spesielt etter overført myokarditt. Dette er en erstatning for det vanlige hjertevevet med arrfarger, hvilke impulser ikke kan utføre i det hele tatt, og som et resultat er det et hinder for dem.
 5. Arteriell hypertensjon, som eksisterer i lang tid og fører til hypertrofisk eller obstruktiv venstre ventrikulær kardiomyopati. Mekanismen for blokkadutvikling er lik tidligere sykdommer.
 6. Sykdommer i andre organer - endokrine sykdommer (diabetes mellitus, spesielt type 1, hypothyroidism - mangel på blodhormoner utsatt for skjoldbruskkjertelen, etc.); Magesår forgiftning og forgiftning; feber og smittsomme sykdommer; craniocerebral trauma.

symptomer

Symptomatologien til AV blokkering 1 grad kan være mager eller fraværende helt. Men ofte pasienter rapporterer slike symptomer som tretthet, svakhet, følelse kortpustet ved anstrengelse, svimmelhet og følelsen av avbrudd av hjertet, presyncopal tilstand med blafrende flyr foran øynene, øresus og andre bud om det som nå personen vil miste bevisstheten. Dette er spesielt tydelig i rask gange eller løping, som hjertet av blokaden er ikke i stand til å tilby et komplett blodstrømmen til hjernen og musklene.

AV-blokkering på 2 og 3 grader er mye mer uttalt. Under en sjelden hjerteslag (mindre enn 50 per minutt), kan pasienten miste bevisstheten i kort tid (ikke mer enn 2 minutter). Dette kalles et angrep av MES (Morgagni-Edemsa-Stokes) og utgjør en trussel mot liv, fordi denne type ledningsforstyrrelser kan føre til full hjertestans. Men vanligvis pasienten gjenvinner bevisstheten, hjerteinfarkt "inkluderer" work-arounds og flere måter å gjennomføre, og hjertet begynner å avta med normal eller litt sjeldnere frekvens. Imidlertid bør en pasient med et angrep av MES bli undersøkt av en lege på en riktig måte, og ble innlagt på sykehus i kardiologi, Arrhythmology eller terapeutisk innleggelse sykehus, som vil deretter ta stilling til behovet for å installere en pacemaker eller en kunstig pacemaker.

I ekstremt sjeldne tilfeller kan en pasient etter et angrep av MES aldri komme til bevissthet, særlig så snart som mulig, skal det leveres til sykehus.

Diagnose av AV-blokkering

Algoritmen for å diagnostisere rytmeforstyrrelser generelt og AV-blokkering består av følgende tiltak:

Hvis pasienten har de ovenfor beskrevne klagerne - ring et ambulanseteam eller se en terapeut (kardiolog / arytmolog) i polyklinikken på bostedet med et elektrokardiogram.

EKG blir straks synlig funksjoner, for eksempel en reduksjon i en parameter som gjenspeiler ventrikulær kontraksjon (bradykardi), øker avstanden mellom tennene på filmen F ansvarlig for atriale og QRS-komplekser er ansvarlige for ventrikulær kontraksjon. Når blokade AV 2 grader gjenvinnes Mobittsa type 1 og type 2 Mobittsa manifestert ved EKG periodisk tap av ventrikulære kontraksjoner. Ved 3 grader ser ut til ytterst sjelden puls på grunn av fullstendig tverrblokk, atrial operere i sin normale rytme, og i dens ventrikler (med en frekvens på 20-30 per minutt og mindre).

Etter sykehusinnleggelse av pasienten i avdelingen for terapi, kardiologi eller arytmologi, han gjennomførte instrumentelle metoder for forhåndsundersøkelse:

 • Ultralyd av hjertet (ekkokardioskopi), for å klargjøre naturen til myokardets patologi, om noen; muskel kontraktilitet og en brøkdel av frigjøring av blod i store kar er også vurdert,
 • Holter overvåking av blodtrykk og EKG i løpet av dagen, etterfulgt av en vurdering av graden av blokkering, hyppigheten av forekomsten og forbindelsen med mosjon,
 • Prøver med fysisk aktivitet brukes hos pasienter med hjerteinfarkt og kronisk hjertesvikt.

Under alle omstendigheter kan den nøyaktige planen for pasientens undersøkelse kun foreskrives av legen i løpet av en heltidseksamen.

Behandling av AV blokkering

Pasienter med atrioventrikulær blokade av 1 grad trenger ikke behandling hvis de ikke har en organisk patologi av hjertet eller sykdommer i andre organer.

I milde tilfeller er det vanligvis nok å gjøre en livsstilsjustering - å gi opp frikostede matvarer, spise riktig, tilbringe mer tid utendørs og eliminere dårlige vaner. I nærvær av vegetativ dystoni-vaskulær gunstig for det kardiovaskulære system påvirke kontrastdusjer.

Hvis pasienten observerer svakhet, tretthet, og nedsatt aktivitet, ledsaget av lavt blodtrykk og puls sjeldne (ikke mindre enn 55 ppm), kan det ta kurs tinkturer ginseng, magnolia eller Eleutherococcus som styrkende og toniske preparater, men bare i samråd med behandlende lege.

Med AV-blokk 2 og 3 grader, spesielt ledsaget av angrep eller ekvivalenter av MES, trenger pasienten full behandling.

Så kommer behandlingen av den underliggende hjertesykdommen eller andre organer i forkant. Mens Rotårsaken diagnostikk utført blokade og de første trinnene i behandlings blokkade pasienten er foreskrevet for medikamenter slik som atropin, izadrin, glukagon og prednisolon (subkutant, intravenøst, eller tabletter, avhengig av stoffet). I tillegg er det i tablettene mulig å benytte teopisk, euphyllin eller corinfar (nifedipin, cordaflex).

Som regel, etter behandling av den underliggende sykdommen, blir ledningsevnen langs AV-noden gjenopprettet. Imidlertid kan et dannet arr på knutepunktet gi en vedvarende svekkelse av ledningen på dette stedet, og deretter blir effektiviteten av konservativ terapi tvilsom. I slike tilfeller er pasienten å foretrekke å installere en pacemaker, som vil stimulere sammentrekning av atriene og ventriklene til den fysiologiske hastigheten for å gi den korrekte rytmen.

Operasjonen for installasjon av EKS kan nå utføres kostnadsfritt av kvoter mottatt i Helsedepartementets regionale avdelinger.

Er komplikasjoner av AV blokkering mulig?

Komplikasjoner av atrioventrikulærblokk virkelig kan utvikle, og de er ganske tunge og livstruende. For eksempel på grunn av angrep MES uttrykt sjeldne puls på full AV blokade kan føre til plutselig hjertedød eller arytmogene sjokk. I tillegg til akutte komplikasjoner som oppstår hos pasienter med lang eksisterende AV-blokkering blir forsterket for kronisk hjertesvikt, såvel som på grunn av en jevn nedgang i blodstrømmen i karene i hjernen utvikler seg encefalopati.

Forebygging av komplikasjoner er ikke bare aktiviteter som opprinnelig var rettet mot fremveksten av alvorlig kardiovaskulær patologi. Tidlig appell til en lege, en grundig diagnose og kompetent behandling, vil hjelpe deg med å identifisere blokkaden og unngå utvikling av komplikasjoner.

Prognose av sykdommen

Prognostisk er AB-blokkad 1 grad gunstigere enn 2 og 3 grader. Likevel, ved riktig valgt behandling, ved 2 og 3 grader, reduseres risikoen for komplikasjoner, og livskvaliteten og varigheten i pasientene blir forbedret. Etablert ECS, ifølge en rekke studier, øker overlevelsesgraden til pasientene betydelig de første ti årene.

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær (atrioventrikulær) blokkasje (AV-blokkering) er et brudd på konduktivitetsfunksjonen, som manifesterer seg i bremsing eller stopp av passasjen av en elektrisk puls mellom atria og ventriklene og fører til en forstyrrelse av hjerterytmen og hemodynamikken. AV-blokkering kan være asymptomatisk eller ledsaget av bradykardi, svakhet, svimmelhet, angina angrep og bevissthetstap. Atrioventrikulær blokkering er bekreftet ved elektrokardiografi, Holter EKG-overvåking, EFI. Behandling av atrioventrikulær blokade kan være medisinert eller kardiologisk (implantering av pacemakeren).

Atrioventrikulær blokk

Atrioventrikulær blokkering er basert på den langsommere eller fullstendig opphør av passasjen av pulsen fra atria til ventrikkene på grunn av ødeleggelsen av den faktiske AV-noden, bunden av Hisniaen eller benene til hans bunt. På samme tid, jo lavere nivået av nederlag, jo tyngre manifestasjoner av blokade og den utilfredsstillende prognosen. Utbredelsen av atrioventrikulær blokade er høyere blant pasienter som lider av samtidig hjerteinfarkt. Blant de med hjertesykdom forekommer grad I AV-blokkering i 5% tilfeller, grad II i 2%, og grad III av AV-blokkering utvikles vanligvis hos pasienter over 70 år. Plutselig hjertedød, ifølge statistikk, forekommer hos 17% av pasientene med fullstendig AV-blokkering.

Atrioventrikulærnoden (AV-noden) er en del av hjerteledningssystemet, som gir en konsekvent reduksjon i atria og ventrikler. Bevegelsen av elektriske impulser som kommer fra sinusnoden, senkes ned i AV-noden, og gir mulighet for atriell sammentrekning og injeksjon av blod inn i ventriklene. Etter en kort forsinkelse forplanter pulser seg langs bunten av Hans og hans ben til høyre og venstre ventrikler, og fremmer deres excitasjon og sammentrekning. Denne mekanismen gir alternativ reduksjon av myokardiet i atria og ventrikler og opprettholder stabil hemodynamikk.

Klassifisering av AV blokkat

Avhengig av nivået hvor nedsatt elektrisk impuls utvikler, identifiseres proksimale, distale og kombinerte atrioventrikulære blokkeringer. Med proksimale AV-blokkeringer kan impulsen forstyrres på nivået av atria, AV-noden, bunten i bunten; på distal - på nivået av grenene av Hans bunt; når kombinert - det er forskjellige nivåer av ledningsforstyrrelser.

Gitt varigheten av atrioventrikulærblokk fordele dens akutte (hjerteinfarkt, dosering av medikamenter, etc...), intermitterende (intermitterende - i IHD ledsaget av forbigående koronarinsuffisiens) og kroniske former. Ved elektro kriteriene (retardasjon, frekvensen eller fravær av en puls til ventriklene) er tre blokk grad II:

 • Jeg grad - Atrioventrikulær ledning gjennom AV-noden er redusert, imidlertid kommer alle pulser fra atriene til ventriklene. Klinisk ikke anerkjent; På EKG blir P-Q-intervallet forlenget> 0,20 sekunder.
 • II grad - ufullstendig atrioventriural blokk ikke alle atrielle impulser når ventrikkene. På EKG - det periodiske fallet av ventrikulære komplekser. Det er tre typer AB-blokkering av II-grad ifølge Mobitsu:
  1. Type I Mobbit - forsinkelsen av hver påfølgende puls i AV-noden fører til en fullstendig forsinkelse av en av dem og tapet av det ventrikulære komplekset (Samoilov-Wenckebach-perioden).
  1. Type II Mobbit - kritisk pulsforsinkelse utvikler seg plutselig uten forrige forlengelse av forsinkelsesperioden. I dette tilfellet er fraværet av hver sekund (2: 1) eller tredje (3: 1) puls notert.
 • III grad - (fullstendig atrioventrikulær blokk) - fullstendig opphør av passasjen av impulser fra atria til ventrikkene. Atria-kontrakten påvirker sinusnoden, ventriklene i egen rytme, mindre enn 40 ganger per minutt, noe som ikke er tilstrekkelig til å sikre tilstrekkelig blodsirkulasjon.

Atrioventrikulære blokkeringer av I og II grad er delvise (ufullstendige), blokkad av III-grad - komplett.

Årsakene til utviklingen av AV-blokkering

På etiologi er forskjellige funksjonelle og organiske atrioventrikulære blokkeringer. Funksjonell AV-blokkering skyldes økt tone i den parasympatiske avdelingen i nervesystemet. Atrioventrikulær blokkering av I og II grader i enkelt tilfeller blir observert hos unge fysisk friske personer, trente idrettsutøvere, piloter. Vanligvis utvikler den seg i en drøm og forsvinner under fysisk aktivitet, noe som forklares av økt aktivitet av vagusnerven og regnes som en variant av normen.

AV-blokkering organisk (cardiac) genesis utvikles som et resultat av sklerose og idiopatisk fibrose av hjerteledningssystemet i dets forskjellige sykdommer. Forårsaker kardial AV-blokk kan tjene revmatiske prosesser i myokardium, kardiosklerosis, syfilis hjertesvikt, myokardial interventricular septum, hjertesykdom, kardiomyopati, myxedema, diffus bindevevssykdom, myokarditt forskjellig opprinnelse (autoimmune, difteri, thyrotoxic), amyloidose, sarkoidose, hemokromatose tumorer i hjertet og andre. ved hjerte aV blokade delvis blokkering kan observeres ved begynnelsen, men utvikler progresjon kardiopatologii blokaden trinn III Yeni.

Ved utviklingen av atrioventrikulær blokkering kan føre til en rekke kirurgiske prosedyrer: aortaventilen, plast medfødt hjertefeil, atrioventrikulær hjerte RFA, høyre hjerte kateterisering og andre.

Ganske sjelden i kardiologi vanlige form av medfødt atrioventrikulær blokkering (1:20 000 levende fødte). I tilfellet av medfødt AV blokade er observert fravær av ledende deler av systemet (mellom atriene og AV-noden mellom AV-noden og ventriklene eller begge ben grenblokk) som tilsvarer utviklingen blokade nivå. En fjerdedel av spedbarn atrioventrikulær blokkering i kombinasjon med andre hjerteuregelmessigheter medfødt natur.

Blant årsakene til atrioventrikulær blokkering ikke uvanlig ved forgiftning stoffer: hjerteglykosider (digitalis), p-blokkere, kalsiumkanalblokkere (verapamil, diltiazem, minst - corinfar), antiarytmika (kinidin), litiumsalter, enkelte legemidler og kombinasjoner derav.

Symptomer på AV-blokkering

Arten av kliniske manifestasjoner av atrioventrikulære blokker avhenger av nivået av ledningsforstyrrelser, grad av blokkering, etiologi og alvorlighetsgrad av samtidig hjertesykdom. Blokker som utvikler seg på nivået av atrioventrikulærknutepunktet og ikke forårsaker bradykardi klinisk, manifesterer seg ikke. Klinikk for AV-blokkering med denne topografien av lidelser utvikles i tilfelle av alvorlig bradykardi. På grunn av den lille hjertefrekvensen og fallet i blodutløpet av blod i hjertet i fysiske anstrengelser, opplever slike pasienter svakhet, dyspné og noen ganger anginaangrep. På grunn av en reduksjon i hjerneblodstrømmen kan det oppstå svimmelhet, forbigående fornemmelser av forvirring og besvimelse.

Når blokk grad II II pasienter opplever tap av pulsbølgen som avbrytelsene i hjertet. Når AV-blokk Type III er det angrep av Morgagni-Adams-Stokes: bremse hjertefrekvensen til 40 eller færre slag per minutt, svimmelhet, svakhet, mørkfarging av øynene, kortvarig tap av bevissthet, smerter i hjertet, cyanose i ansikt, kanskje - kramper. Medfødte AV-blokkeringer hos barn og ungdom kan være asymptomatiske.

Komplikasjoner av AV-blokkering

Komplikasjoner av atrioventrikulære blokader skyldes hovedsakelig en markant bremsing av rytmen, som utvikler seg mot bakgrunnen av organisk skade på hjertet. Det hyppigste løpet av AV-blokkering er ledsaget av utseende eller forverring av kronisk hjertesvikt og utvikling av ektopiske arytmier, inkludert ventrikulær takykardi.

Forløpet av fullstendig atrioventrikulær blokade kan være komplisert ved utvikling av Morgagni-Adams-Stokes-anfall i forbindelse med hjernehypoksi som følge av bradykardi. Utbruddet av et angrep kan foregå av en følelse av feber i hodet, tilpasning av svakhet og svimmelhet; under et angrep pasienten, og utvikler deretter cyanose og tap av bevissthet. På dette tidspunktet kan pasienten måtte utføre indirekte hjerte- og ventilasjonsmassasje, siden langvarig asystol eller vedlegg av ventrikulære arytmier øker sjansen for plutselig hjertedød.

Flere episoder av bevissthetstap hos pasienter med senil alder kan føre til utvikling eller forverring av intellektuelle mishandlinger. Mindre vanlig med AV-blokkering er utvikling av arytmogent kardiogent sjokk, oftere hos pasienter med hjerteinfarkt.

I tilfeller av utilstrekkelig blodtilførsel i AV-blokkering, er det noen ganger kardiovaskulære hendelser (kollaps, svimmelhet), forverring av koronar hjertesykdom, nyresykdom.

Diagnose av AV-blokkering

Når man skal vurdere pasientens historie i tilfelle av mistanke om atrioventrikulærblokk konstatere faktum migrerte forbi hjerteinfarkt, myokarditt og andre kardiopatology, medisinering av brudd på atrioventrikulær (digitalis, beta-blokkere, kalsiumkanalblokkere, etc.).

Med auscultasjon av hjerterytmen, høres den rette rytmen, avbrutt av lange pauser, noe som indikerer tap av ventrikulære sammentrekninger, bradykardi, utseendet på en kanon, jeg tonen Strazhesko. En økning i pulsasjonen av livmorhalsene er bestemt i forhold til karoten og radiale arterier.

På EKG AV-blokkaden av 1. grad manifesteres ved en forlengelse av intervallet P-Q> 0,20 sek. II-grad - sinusrytme med pauser, som følge av ablation av ventrikulære komplekser etter P-bølgen, utseendet på Samoilov-Wenckebach-kompleksene; III grad - en reduksjon i antall ventrikulære komplekser i 2-3 ganger sammenlignet med atriell (fra 20 til 50 per minutt).

Gjennomføring daglig elektrokardio Holter-overvåkning hvis AV-blokk gjør det mulig å sammenligne subjektiv følelse pasientens elektrokardiografiske endringer (f.eks besvimelse skarpt bradykardi), vurdere graden av bradykardi og blokade kommunikasjon med pasienten aktivitet, legemiddeladministrering for å bestemme tilstedeværelsen av indikasjonene for implantering av pacemakeren og andre.

Ved hjelp av elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet (EFI) er topografien til AV-blokkaden spesifisert og indikasjoner for sin kirurgiske korreksjon bestemmes. Ved tilstedeværelse av samtidig kardiopatologi og dets påvisning i AV-blokkering, ekkokardiografi, MSCT eller MR i hjertet, utføres.

Gjennomføre ytterligere laboratoriestudier med AV-blokk som er vist i nærvær av andre sykdommer og tilstander (som definert i blodelektrolyttnivå når hyperkalemi, antiarytmika innhold på deres overdosering enzymaktivitet i hjerteinfarkt).

Behandling av AV blokkering

Med atrioventrikulær blokade av første grad, som går uten kliniske manifestasjoner, er det bare mulig å observere dynamisk observasjon. Hvis AV-blokkaden skyldes å ta medisiner (hjerte glykosider, antiarytmika, β-blokkere), er en dosejustering eller fullstendig kansellering nødvendig.

Når AV-blokk genesen av hjerte (hjerteinfarkt, myokarditt, kardiosklerosis et al.) Behandling utføres β-adrenostimulyatorov (isoprenalin, orciprenalin) i det etterfølgende er vist implantert pacemaker.

Førstehjelp preparater kopping Morgani-Adams-Stokes er isoprenalin (sublingualt), atropin (intravenøs eller subkutan). Med symptomer på kongestiv hjertesvikt fore diuretika, hjerteglykosider (med forsiktighet) vasodilatorer. Som en symptomatisk behandling utføres lechenieteofillinom, belladonna ekstrakt, nifedipin i kronisk AV-blokk.

Radikal behandling AV blokaden er å sette pacemaker (ECS), noe som reduserer den normale rytme og puls. Indikasjoner for endocardiale pacemakerimplantasjon er tidligere krampeanfall Morgani-Adams-Stokes (enda en gang); frekvensen av ventrikulær rytme er mindre enn 40 per minutt og perioder med asystol er 3 eller flere sekunder; AV blokkade II grad (type II i henhold til Mobitsu) eller III grad; total AV-blokk, fulgt av angina, kongestiv hjertesvikt, hypertensjon høy og så videre. d. For å avgjøre om en operasjon er nødvendig å oppsøke hjerte kirurg.

Prognose og forebygging av AV blokkering

Påvirkningen av den utviklede atrioventrikulære blokkaden på pasientens videre livs- og arbeidskapasitet bestemmes av en rekke faktorer og fremfor alt nivå og grad av blokkering, hoved sykdom. Den mest alvorlige prognosen for klasse III AB blokkering: pasienter er deaktivert, det er en utvikling av hjertesvikt.

Utviklingen av distale AV-blokkeringer kompliserer prognosen på grunn av trusselen om fullstendig blokkering og en sjelden ventrikulær rytme, samt deres forekomst mot bakgrunnen av akutt myokardinfarkt. Tidlig implantasjon av pacemakeren gjør det mulig å øke levetiden til pasienter med AV-blokkeringer og forbedre livskvaliteten. Komplekse medfødte atrioventrikulære blokkeringer er mer prediktive enn de som er oppnådd.

Typisk, atrioventrikulær blokkering på grunn av underliggende sykdom eller patologisk tilstand, og derfor dens forebygging er å eliminere de forårsakende faktorer (behandling av hjertesykdom, ukontrollerte mottak unntaks legemidler som påvirker ledningen av impulser og lignende. D.). For å forhindre forverring av graden av AV-blokkering, vises implantering av pacemakeren.

Hva er av blokkad av hjertet?

Atrioventrikulær blokkering (AV blokkering)

Atrioventrikulær blokkering (AV-blokkering) refererer til delvis eller fullstendig krenkelse av eksitasjonspulsen fra atria til ventriklene.

Årsaker til AV-blokkering :

 • organisk hjertesykdom:
  • kronisk iskemisk hjertesykdom;
  • akutt myokardinfarkt;
  • cardio;
  • myokarditt;
  • hjertesykdom;
  • kardiomyopati.
 • forgiftning med legemidler:
  • glykosidforgiftning, kinidin;
  • en overdose av beta-blokkere;
  • en overdose av verapamil, andre antiarytmiske legemidler.
 • uttalt vagotonia;
 • idiopatisk fibrose og forkalkning av hjertets ledningssystem (Leningras sykdom);
 • fibrose og kalsifisering av interventrikulær septum, mitral og aorta ventilringer (Levys sykdom);
 • skade på myokardiet og endokardiet forårsaket av bindevevssykdommer;
 • brudd på elektrolyttbalansen.

Klassifisering av AV blokkat

 • stabiliteten av blokkaden.
  • forbigående (forbigående);
  • intermitterende (intermitterende);
  • konstant (kronisk).
 • blokkerende topografi.
  • proksimal nivå - på nivået av atria eller atrioventrikulær knutepunkt;
  • distalt nivå - på nivået av stammen til bunken av hans gren eller dens grener (den mest ugunstige typen blokade i prognostisk respekt).
 • grad av AV blokkering.
  • AV-blokkering av 1. grad - ledningsforsinkelse i hvilken som helst del av hjertets ledningssystem;
  • AV-blokkering av II-graden - gradvis (plutselig) forringelse av ledningsevnen i en hvilken som helst del av det ledende hjerte-systemet med periodisk fullstendig blokkering av en (to, tre) eksitasjonsimpulser;
  • AV-blokkering III-grad (komplett AV-blokkering) - fullstendig opphør av atrioventrikulær ledning og funksjon av ektopiske sentre II, III-ordning.

Avhengig av graden av blokkering av eksiteringspulsen i atrioventrikulær system er følgende typer AV-blokk, hvor hver av disse i sin tur kan oppnå varierende grad av blokkering eksitasjonspulsen - fra I til III grader (på samme tid, hver av de tre grader blokade kan tilsvarer et annet nivå av ledningsforstyrrelser):

 1. Internode blokkering;
 2. Nodal blokkering;
 3. Stamblokkade;
 4. Trebjelke blokkering;
 5. Kombinert blokkering.

Kliniske symptomer på AV-blokkering :

 • ulik frekvens av vaskulær og arteriell puls (hyppigere atrielle sammentrekninger og mer sjeldne ventrikulære sammentrekninger);
 • "Giant" pulsbølger som oppstår i perioden med tilfeldig tilfeldighet av systolene i atria og ventrikler, som har karakteren av en positiv venepuls;
 • det periodiske utseendet til en "kanon" (veldig høyt) jeg tone i hjertets auskultasjon.

AV blokkering av I-graden

 • alle former AV-blokkering av I-graden:
  • riktig sinusrytme;
  • økning i PQ-intervallet (mer enn 0,22 s med bradykardi, mer enn 0,18 s med takykardi).
 • proksimal proksimal AV blokkering av 1. grad (50% av alle tilfeller):
  • økning i varigheten av PQ-intervallet (hovedsakelig på grunn av PQ-segmentet);
  • Den normale bredden på P og QRS komplekse tenner.
 • atriell proksimal.
  • økningen i PQ-intervallet er mer enn 0,11 s (hovedsakelig på grunn av bredden av P-bølgen);
  • ofte en splittetann P;
  • varigheten av PQ-segmentet er ikke mer enn 0,1 s;
  • QRS-kompleks av normal form og varighet.
 • distal trebjelkeform blokade:
  • økt intervall PQ;
  • bredden på tannen P overstiger ikke 0,11 s;
  • et utvidet QRS-kompleks (mer enn 0,12 s) deformert av typen to-stråle blokkade i His-systemet.

AV blokkering av II grad

 • alle former AV blokkering av II-graden:
  • Sinus uregelmessig rytme;
  • Periodisk fullstendig blokkering av individuelle excitasjonsimpulser fra atria til ventrikler (fravær av QRS-kompleks etter P-bølgen).
 • nodular form AV blokkering (type I Mobbit):
  • gradvis økning i bredden av PQ-intervallet (fra ett kompleks til et annet), avbrutt av tapet av det ventrikulære QRST-komplekset mens du beholder P-bølgen;
  • normalt, litt utvidet intervall PQ, registrering, etter utfelling av QRST-komplekset;
  • de ovenfor beskrevne avvik kalles periodisk Samoilova-Wencke - forholdet mellom tennene P og QRS-komplekser er 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.
 • distal form AV-blokkering (Mobitz type II):
  • vanlig eller uregelmessig nedbør av QRST-komplekset mens du beholder P-bølgen;
  • konstant normalt (utvidet) PQ-intervall uten progressiv forlengelse;
  • utvidet og deformert QRS-kompleks (noen ganger).
 • AV-blokkering av II-graden av type 2: 1.
  • tap av hver andre QRST-kompleks med riktig sinusrytme bevaret;
  • normalt (utvidet) intervall PQ;
  • muligens et forstørret og deformert ventrikulært QRS-kompleks med en distal blokkade (ikke-permanent tegn).
 • fortsetter AV blokkade av II grad.
  • vanlig eller uregelmessig deponering av to (eller flere) kontraherte ventrikulære QRST-komplekser med konservert tann P;
  • normalt eller utvidet intervall PQ i de kompleksene der det er en tann P;
  • utvidet og deformert QRS-kompleks (ikke-permanent funksjon);
  • utseendet på substituerende rytmer med uttalt bradykardi (ikke-permanent tegn).

AV-blokkering av III-graden (komplett AV-blokkering)

 • alle former fullfør AV-blokkering:
  • atrioventrikulær dissosiasjon - fullstendig dissosiasjon av atrielle og ventrikulære rytmer;
  • en vanlig ventrikulær rytme.
 • proksimal form AV-blokkering av tredje grad (den ektopiske pacemakeren befinner seg i det atrioventrikulære veikrysset under blokkaden):
  • atrioventrikulær dissosiasjon;
  • konstante intervaller P-P, R-R (R-R> P-P);
  • 40-60 ventrikulære kutt per minutt;
  • QRS-komplekset er nesten uendret.
 • distal (triphasicular) form fullfør AV-blokkering (ektopisk pacemaker er i en av grenene av stammen til bunten av Hans):
  • atrioventrikulær dissosiasjon;
  • konstante intervaller P-P, R-R (R-R> P-P);
  • 40-45 ventrikulære kutt per minutt;
  • QRS-komplekset er utvidet og deformert.

Syndrom Frederick

Kombinasjonen av AV-blokkad III-grad med fibrillering eller atriell flutter kalles syndrom av Frederick. Med dette syndromet blir eksitasjonspulser fra atria til ventriklene helt stoppet - kaotisk eksitasjon og sammentrekning av individuelle grupper av atrielle muskelfibre observeres. Ventrikkene er begeistret av pacemakeren, som befinner seg i det atrioventrikulære krysset eller i ventrikulærsystemet.

Frederic syndrom er en konsekvens av alvorlige organiske hjerte lesjoner, som ledsages av sklerotiske, inflammatoriske, degenerative prosesser i myokardiet.

EKG-tegn på Fredericks syndrom :

 • atrieflimmer (f) eller atrieflimmer (F), som er registrert i stedet for P-bølger;
 • ikke-sinus ektopisk (nodal eller idioventrikulær) rytme av ventriklene;
 • riktig rytme (konstant intervaller R-R);
 • 40-60 ventrikulære kutt per minutt.

Morgagni-Adams-Stokes syndrom

AV-blokk II, III grad (spesielt den distale form), karakterisert ved en reduksjon i minuttvolum og hypoksi organer (spesielt hjerne) forårsaket ventrikulær asystoli i løpet av hvilken det ikke er noen effektiv deres forkortelser.

Årsaker til asystol i ventriklene :

 • som et resultat av overgangen av AV-blokkad II-graden til full AV-blokkaden (når en ny ektopisk pacemaker, som befinner seg under blokkadenivået, ikke har begynt å fungere);
 • en skarp undertrykkelse av automatikken til ektopiske sentre i II, III rekkefølge med en blokkad av tredje grad;
 • fladder og fibrillering av ventriklene, observert med fullstendig AV-blokkering.

I tilfelle at asystolen i ventriklene varer mer enn 10-20 sekunder, utvikler et anfallssyndrom (Morgagni-Adams-Stokes syndrom ), forårsaket av hjernehypoksi, noe som kan føre til dødelig utgang.

Prognose med AB blokkering

 • AV-blokkad av 1. grad og II grad (jeg skriver Mobitsa) - Prognosen er gunstig, da blokkaden er ofte funksjonell og er sjelden omdannet til full AV-blokkering (eller type II Mobits);
 • AV blokkat II-grad (II type Mobitsa) og fremskritt AV blokkering - er mer alvorlig prognose (spesielt danner distal-blokade), fordi en slik blokkade forverre symptomer på hjertefeil, ledsaget av tegn på mangel på cerebral perfusjon, ofte omdannes til et komplett AV-blokk med et syndrom av Morgani-Adams-Stokes;

 • Full AV-blokk Det har en ugunstig prognose, fordi ledsaget av rask utvikling av hjertesvikt, forverring av perfusjon av vitale organer, høy risiko for plutselig hjertedød.
 • Behandling av AV blokkering

  • AV blokkering av I-graden - Behandling av den underliggende sykdommen + korreksjon av elektrolyt metabolisme er nødvendig, ingen spesiell behandling er nødvendig;
 • AV-blokkering av II-graden (Mobitz I) - Atropin IV (0,5-1 ml 0,1% løsning), med ineffektivitet - midlertidig eller permanent elektrostimulering av hjertet;

 • AV-blokkering av II-graden (Mobitz II) - midlertidig eller permanent elektrostimulering av hjertet

 • AV-blokkering av III-graden - behandling av den underliggende sykdommen, atropin, midlertidig elektrisk stimulering.
 • Atrioventrikulær blokk av grad 2

  forfatter: doktor Tatintsyan VA

  Atrioventrikulær blokade av grad II eller hjerteblokkade av klasse II er preget av nedsatt, forsinket eller avbrutt atriell pulsoverføring gjennom atrioventrikulærnoden til ventrikkene.

  Typer blokader av 2. grad

  Selv om pasienter med blokkade II graden kan være asymptomatiske, slik som en versjon derav atrioventrikulærblokk Mobitz type I kan likevel gi opphav til merkbare symptomer. Når AV-blokade II grad type 1 (Mobitts-I eller tidsskrifter Samoilova-Wencke) intervaller PQ sekvensielt forlenget, og RR-intervallene - redusert så lenge som fremdriften av atrial ikke lenger holdt i ventriklene, og deretter etter P-bølge kompleks QRS oppstår ikke. Syklusen med endringer i intervallerne P-Q og R-R blir deretter gjentatt til neste QRS-kompleks faller ut. Varigheten av hver periode er beskrevet ved forholdet mellom P-bølge og QRS-kompleksene. (4: 3, 3, 2 og så videre). Når atrial AV-blokk grad II type 1 kan manifestere vendende forlenget R-R-intervaller etter sekvensiell reduksjon. Under gruppestudie av eldre menn (gjennomsnittsalder, 75 år) med atrioventrikulærblokk Mobitz typen jeg fant ut at implantasjon av pacemaker forlenger levetiden på disse pasientene.

  Med AB-blokkad II-graden av den andre typen (Mobits-I) forekommer den periodiske utfellingen av QRS-komplekset uten endring i P-Q-intervallet. Periodiciteten til blokkaden er beskrevet ved forholdet mellom prongene P og QRS-kompleksene (4, 3, 3: 2). Atrial-ventrikulær blokk type Mobit II kan føre til fullstendig hjertestans med tilhørende risiko for økt dødelighet.

  Symptomer på blokkad av andre grad

  Pasienter med atrioventrikulær blokade av klasse II kan ha et bredt spekter av symptomer:

  Fravær av symptomer (mest typiske for pasienter som Mobit I, som velutdannede idrettsutøvere og personer uten organisk hjertesykdom)

  · Svimmelhet, svakhet eller bevissthetstap (mer typisk for Mobit II-typen)

  · Brystsmerter, hvis hjertestopp er forbundet med iskemi eller myokarditt

  · Periodisk uregelmessig hjerteslag

  · Fenomener av utilstrekkelig perfusjon av vev, inkludert hypotensjon

  Atrioventrikulær blokkering av 2. grad i henhold til symptomene, kan ligne den komplette blokkaden til venstre ben av bunten.

  EKG endringer

  For å identifisere og bestemme typen tilknytning av atrioventrikulær blokkad av 2. grad, brukes en EKG-studie:

  · blokade Type I Mobitts. Gradvis, fra en kompleks til en annen, en økning i varigheten av intervallet P - Q R, som avbrytes av tapet av QRST (med P-bølgen beholdt på EKG)

  · Etter at QRST-komplekset faller ut, registreres det normale eller litt langstrakte P-QR-intervallet igjen. Da gjentas alt (Samoilov-Wenckebach-tidsskrifter). Forholdet mellom P og QRS er 3: 2, 4: 3, etc.

  · blokade Type II Mobitts. Regelmessig (etter type 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.) eller den uordnede proliferasjonen av QRST-komplekset (mens P-

  Tilstedeværelse av et konstant (normalt eller langstrakt) P-Q R-intervall uten progressiv forlengelse. Noen ganger blir QRS-komplekset utvidet og deformert.

  · Atrioventrikulær blokk II grad av type 2: 1. Tapet av hver andre QRST-kompleks samtidig som den rette sinusrytmen opprettholdes. Intervallet P - Q R er normalt eller langstrakt. I den distale form av blokkering er ekspansjon og deformasjon av QRS ventrikulært kompleks (ikke-permanent tegn) mulig.

  Førstehjelp ved atrioventrikulære blokkeringer av II-grad

  Nødhjelp i blokk grad II II består i intravenøst ​​1 ml 0,1% atropin oppløsning med 5,10 ml 0,9% natriumklorid-løsning, hvilket gir en izadrina sublinguale tabletter. I et anfall av Morgani-Adams-Stokes (i tilfelle av blokade II grad forlenget ventrikulær asystole perioder som varer lenger enn 10-20 sekunder, personen mister bevisstheten og utvikler kramper lik epileptisk, noe som skyldes cerebral hypoksi) utføres cardio pulmonell gjenopplivning. I intet tilfelle kan du gå inn i hjerteglykosider, novokainamid. Les også førstehjelp for hjertearytmi. Etter gjengivelse av assistanse blir pasienten overført til et hjerteslag eller på sykehus på en bårer i kardiologisk avdeling.

  AB (atrioventrikulær blokk)

  Atrioventrikulær blokade er en type hjertearytmi hvor impulsoverføring fra atriene til ventriklene oppstår.

  Genesis av atrioventrikulær blokkade kan være funksjonell og organisk. I det første tilfellet snakker vi om blokaden av nevrogen, på grunn av en økning i vagal tone i den andre - på revmatiske prosessen i hjertemuskelen, en aterosklerose i koronarkarene, hjerteinfarkt interventricular septum eller syfilitisk lesjoner i hjerte. Dette er den såkalte hjerteformen av den atrioventrikulære blokk. Med dette skjemaet kan det i begynnelsen være en ufullstendig blokkering, men når den patologiske prosessen utvikler seg, utvikles en komplett blokkad. Prognosen er avhengig av både den underliggende sykdommen og omfanget av blokkaden selv.

  Tre grader av AB blokkering

  Det er tre grader av atrioventrikulær blokade.

  Atrioventrikulær blokk i første grad

  Atrioventrikulær blokkad av første grad er preget av en forsinkelse i å utføre impulser fra atria til ventrikkene. Subjektive følelser forårsaker ikke. Med auskultasjon er det mulig å oppdage en reduksjon i I-tone og en ekstra atriell tone.

  På EKG er PQ-intervallet lengre enn 0,18-0,2 s.

  Ved denne type blokkering er det ikke nødvendig med spesiell behandling.

  Atrioventrikulær blokk i annen grad

  Med atrioventrikulær blokkering av andre grad, passerer enkelte impulser fra atriaene ikke gjennom ventrikkene til tider. Hvis et slikt fenomen forekommer sjelden, og bare ett ventrikulært kompleks faller ut, kan pasientene ikke føle noe, men noen ganger opplever de perioder med hjertestans, hvor det er svimmelhet eller mørkhet i øynene. Symptomatologi øker med tap av flere ventrikulære komplekser på rad (en vidtgående type blokade).

  På EKG kan periodisk forlengelse av PQ-intervallet registreres etterfulgt av en enkelt P-bølge uten et ventrikulært kompleks som følger den (type I-blokkering med Wenckebach-tidsskrifter). Vanligvis skjer denne varianten av blokkad på nivået av det atrioventrikulære veikrysset.

  En annen utførelse (Type II atrioventrikulærblokk vises på EKG-QRS-kompleks avsetning på bakgrunn av normal varighet eller like langstrakte PQ mellomrom-forhold P-bølger og QRS-komplekser kan være forskjellige:... 3. 2 4. 3, etc., og mulig tap av flere sammenhengende ventrikulære komplekser, ledsaget av tidligere beskrevne kliniske manifestasjoner.

  Atrioventrikulær blokk i tredje grad

  Når blokade av tredje grad eller fullstendig atrioventrikulærblokk, impulsene fra atria til ventriklene R ikke faller, begynner således å operere sekundære ektopisk sentrum automatikk av hjertet, hvilke pulser forplanter seg langs ventriklene og forårsake deres sammentrekning. I dette tilfellet er pasientene klager ofte over generell svakhet, tretthet, svimmelhet, kortpustethet, intermitterende beslag, beslag Morgani - Adams - Stokes.

  Ved auskultasjon er sjeldne hjerteaktiviteter lyttet, jeg har hjertesynge i intensitet, noen ganger sterk (pistol). AD økte betydelig. På EKG observeres uavhengig aktivitet av atria og ventrikler. Frekvensen av P-bølgene overskrider frekvensen av QRS-komplekser, utvidet eller normal varighet.

  Kombinasjonen av atrieflimmer med fullstendig atrioventrikulær blokade kalles fenomenet Frederick.

  Ufullstendig atrioventrikulær blokk

  Intervallet mellom sammentrekning av atria og ventrikler er lengre. I tilfelle ufullstendig blokkering skilles tre grader avhengig av hvor uttalt brudd på passasjen av pulsen er.

  1. Blockade I-grad - den hyppigste og lyse formen. Med det går alle impulser fra atriumet til ventrikkene, men transittiden strekker seg til 0,2-0,4 sekunder og mer i stedet for det normale 0,18-0,19 sekunder og ventriklene trekkes sammen med noe forsinkelse.
  2. Blockade II-graden er preget av en gradvis forlengelse av tidspunktet for passasje av puls fra atriumet til ventriklene, etterfulgt av tap av en av sammentringene som følge av starten av øyeblikket for fullstendig forstyrrelse av patensen. I dette tilfellet klager pasienter om hjertesvikt, svimmelhet. Klinisk manifesterer dette seg i en lang diastolisk pause og et periodisk tap av puls. I løpet av denne perioden med langstrakt diastol gjenopprettes ledningsevnen.
  3. Med blokkad av tredje grad er ledningsevnen til pulsen så lav at de ikke regelmessig når ventriklene, og sammentrekningen av sistnevnte faller ut med bestemte intervaller (1: 2, 1: 3, etc.).

  Behandling. Med ufullstendig atrioventrikulær blokkering bestemmes behandlingen av årsakssakene som forårsaket den.

  Komplet atrioventrikulær blokk

  Med denne blokkaden er passasjen av impulser fra atria til ventriklene fullstendig forstyrret og sistnevnte passerer til en uavhengig automatisk rytme; mens impulser til sammentrekning oppstår på et hvilket som helst punkt i ledersystemet under atrioventrikulærknutepunktet.

  Antall ventrikulære sammentrekninger i dette tilfellet bestemmes av opprinnelsen til den automatiske puls. Jo lengre det er fra atrioventrikulær knutepunkt, jo mindre er sammentrekningen av ventriklene, hvorav antallet, med full blokkering, kan nå 40-30-15 per minutt. Med tilfeldigheten av sammentrekninger av atria og ventrikler øker sonoriteten til den første tonen kraftig - "kanonkonfigurasjon" Strazhesko.

  Fullstendig blokkering diagnostiseres klinisk: Ved undersøkelse av en pasient i en liggende stilling kan man telle 70-80 vinkler av jugularvenen med en puls på 30-40.

  Med lange mellomrom mellom de enkelte ventrikulære kontraksjoner, særlig ved det øyeblikk da ufullstendig atrioventrikulærblokk i sin helhet, kan det oppstå akutte forstyrrelse av cerebral sirkulasjon inntil ischemi.

  Klinisk bilde

  Det kliniske bildet er forskjellig - fra svak bevissthet til epileptiform kramper, som bestemmes av varigheten av ventrikulær arrestasjon (fra 3 til 10-30 sekunder); puls opp til 10-20 slag per minutt, det er nesten ikke probed, blodtrykket er ikke hørbart. Dette er Morgagni-Edessa-Stokes syndromet. Angrep kan gjenta hele dagen flere ganger og være av varierende intensitet; med en varighet på opptil 5 minutter kan ende dødelig.

  På tidspunktet for ufullstendig blokkering kan ventrikulær fibrillasjon oppstå, noe som skyldes plutselig død. For å undertrykke fibrillering eller fibrillering av ventriklene, blir elektrisk defibrillering påført når hjertet blir utsatt for brystet, under påvirkning som den sirkulære overføringen av excitasjon opphører.

  Ventrikulær fibrillering kan være en reversibel prosess med raskt tatt tiltak.

  Atrioventrikulær blokkering er bremsing eller stopp av impulser fra atria til ventrikkene. For utvikling av atrioventrikulærblokk nivå skader på ledningssystemet kan være forskjellig - et brudd på atrium til atrioventrikulær forbindelse og til og med i ventriklene.

  Årsakene til atrioventrikulær blokade er det samme som i andre ledningsforstyrrelser. Imidlertid er de kjente og selvutviklende degenerative og sklerotiske endringer i hjerteledningssystem som fører til atrioventrikulær blokkering hos eldre pasienter (sykdom Lenegre og Leva).

  Tilstedeværelsen av medfødt atrioventrikulær blokkering er ledsaget av en slik medfødt hjertefeil, som en ventrikulær septal defekt, endokardiale fibroelastose sjelden aorta koarktasjon, tetralogy tetrade, atrofi av Trikuspidalklaff, aneurisme i membranen eller skilleveggen. Det er også en atrioventrikulær blokk, overført ved arv autosomal dominerende måte og manifestert i 30-60 år. Før det skjer, legger du ofte merke til utseendet av blokkeringer i benene til bunten av Hans.

  Les Mer Om Fartøyene