Hvorfor er basofiler forhøyet i blodet, hva sier det?

Den minste gruppen leukocytter er basofiler, som utfører mange funksjoner i menneskekroppen.

Spesielt støtter de ikke bare blodstrømmen i små fartøy og gir en migreringsbane for andre leukocytter i vevet, men påvirker også veksten av nye kapillærene effektivt.

Hvis basofiler heves i en voksen i blodet, indikerer dette utviklingen av sykdommen - basofili. Årsakene til denne tilstanden er forskjellige, under vil vi vurdere de viktigste plager, på grunn av hvilke basofiler i blodet stiger over normen.

Funksjoner av basofiler

Hovedfunksjonen til denne typen granulocyt er å delta i den inflammatoriske prosessen og utviklingen av allergiske reaksjoner, nemlig anafylaktisk sjokk. Videre basofiler blokk fanget i kroppen gjennom huden toksiner (forgifter insekter og dyr), og redusere blodlevring på grunn av tilstedeværelsen i disse av heparin. I stedet for ødeleggelse av basofiler er det ødem i vevet, kløe, rødhet.

Det er mulig å generalisere basofilens grunnleggende funksjoner i menneskekroppen:

 • undertrykkelse og "blokkering" av allergener;
 • hindringen for spredning av fremmede partikler gjennom kroppen;
 • bevaring av kroppens forsvar;
 • regulering av permeabilitet og tone av mikrofiler;
 • vedlikehold av vann og kolloid status, samt hudmetabolisme;
 • nøytralisering av toksiner og giftstoffer, inkludert insekter;
 • deltakelse i prosesser av koagulering og fagocytose.

Hvis basofiler økes hos en voksen, betyr det at problemet skal søges i en anamnese, for å analysere tidligere overførte sykdommer og pasientens levekår. Videre vil vi se nærmere på hvorfor det er oppdratt basofiler i en voksenes blod, og hvilke sykdommer som fører til slike indikatorer.

Normen for basofiler

Normalt antall basofiler varierer med alder og beregnes som prosent av totalt antall leukocytter i blodet:

 • for en voksen: 0,5-1%;
 • nyfødt: 0,75%;
 • 1 måned: 0,5%;
 • 1 år: 0,6%;
 • 2 år: 0,7%

Som det kan ses, er normen for basofiler i blodet fra 0,5% til 1% av det totale antall leukocytter. I absolutte tall gir dette ca. 0,3 nanoliter per liter blod.

Årsaker til forhøyede basofiler

Hvorfor er basofilen i blodet oppvokst hos en voksen, hva sier det? Ulike tilstander kan provosere en økning i verdiene av basofiler over normal, alt fra umiddelbar reaksjon på administrasjonen av legemidlet og ender med en langvarig inflammatorisk prosess.

Vurder hovedårsakene til forhøyede basofiler hos en voksen:

 1. Allergiske reaksjoner. Ved kontakt med allergenet frigjøres granulene inneholdt i cellene. På grunn av dette oppstår typiske allergi symptomer: kløe, utslett, hevelse, etc.
 2. Ved akutte smittsomme sykdommer i leveren, øker basofile også.
 3. Inflammasjoner (inkludert kroniske) ligger i fordøyelseskanalen. Spesielt tydelig er effekten observert ved akutte betennelser i tarmen.
 4. Ofte er basofile i blodet forhøyet i perioden før menstruasjonen.
 5. Permanent bestråling med små doser av stråling (for eksempel gjelder dette for de som jobber med røntgenapparater).
 6. Sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Således er en fullstendig blodtelling med et økt antall av basofile granulocytter i første omgang nevnte inntrengning av fremmed antigen, som ved dens egenskaper ikke helt inne i den antigene sammensetning av kroppen, slik at den siste og prøver så raskt som mulig for å rive fienden.

Noen ganger, er svaret veldig rask og turbulent (anafylaktisk sjokk), og pasienten krever samme rask medisinsk hjelp (adrenalin, hormoner), eller raskt kommer det triste resultatet.

Fysiologiske årsaker

Fysiologiske prosesser forårsaker en økning i basofiler:

 1. Når manstruerer, i begynnelsen av eggløsningen, når nivået av østrogen i blodet stiger.
 2. Under gjenoppretting av kroppen etter infeksjonen.
 3. Raised basophils som følge av en liten eksponering for strålingsdoser, ofte fra det lider radiologer, laboratorie teknikere.
 4. Etter å ha tatt prevensjonsmidler, som inneholder et stort antall østrogener.

Derfor er årsakene til basofili mange, så en grundig undersøkelse bør gjøres for å identifisere årsaken til hvert enkelt tilfelle. Selvbehandling er helt uakseptabelt.

Forhøyede basofiler i barnet

Hva betyr dette? Tilstanden, når basofilene i et barn er hevet, kalles basofili og årsakene til forekomsten er forskjellige:

 1. Forgiftning.
 2. Insektbiter.
 3. Infeksjon med helminths..
 4. Hemolytisk anemi.
 5. Mangel i blodet av jern
 6. Bihulebetennelse er kronisk.
 7. Nefrotisk syndrom.
 8. Smittsomme sykdommer
 9. Godkjennelse av visse medisiner.
 10. Allmenn allergi, narkotika eller mat.
 11. Myksem, eller utilstrekkelig tilførsel av vev og organer med skjoldbruskhormoner.
 12. Sykdommer i blodet: myeloid leukemi kronisk, akutt leukemi, ekte polycytemi, Hodgkin's sykdom.
 13. Gastrointestinale patologier av kronisk kurs, for eksempel ulcerøs kolitt. Basofiler kan øke ved overgang av en akutt sykdom til en akutt form.

Redusere basophils bare mulig med rettidig behandling av den underliggende sykdommen, som var årsaken til deres øker, og behovet for å sette inn i barns kosthold av matvarer som inneholder vitamin B12 (melk, egg, nyrer).

Hva å gjøre hvis basofilene i blodet er forhøyede

I de fleste tilfeller blir basofili kurert hvis den umiddelbare årsaken til forekomsten er eliminert, særlig er den underliggende sykdommen herdet. Men i noen tilfeller kan et høyt nivå av basofiler bli observert hos relativt sunne mennesker. Da er det nødvendig å dra nytte av disse anbefalingene:

 1. Øk metningen av kroppen med vitamin B12, fordi den er aktivt involvert i prosessen med dannelse av blodceller og hjernens arbeid. Dette kan gjøres ved å ta spesielle medisiner eller legge til diettretter fra kjøtt, nyrer, egg og melk.
 2. Å inkludere i kostholdet jernholdige vitaminer og matvarer: lever (spesielt kylling), bokhvete, fisk og annen sjømat.

Hvis basofile i blodet økes, er det i noen tilfeller tilstrekkelig å avbryte inntaket av medisiner: antithyroid, østrogenholdige og lignende. Hos kvinner kan basofili oppstå under eggløsning, i de tidlige dagene av menstruasjonssyklusen, samt i begynnelsen av graviditeten. Dette skyldes et direkte forhold mellom nivået av østrogener og progesteron i blodet og antall basofiler.

Basofiler i blodet

Normalt bør den relative mengden av basofiler i blodet ikke overstige 1%. Basopeni og basofili kan snakke om tilstedeværelse av inflammatoriske prosesser, blodsykdommer, etc.

Definisjonen av basofiler i leukocytformelen av en klinisk blodprøve utføres for å identifisere inflammatoriske prosesser og allergiske reaksjoner.

Basofilene i seg selv er en slags leukocyt og er blodceller avledet fra granulocytspiret.

Generell informasjon

Basofiler tilhører granulocytter, som er fordelt i perifert blod. De produseres av benmarg og kastes inn i serumet, hvoretter de legger seg i vevet. Livsyklusen til basofilen er ca 7-12 dager.

Når en inflammatorisk prosess oppstår, sendes basofiler og andre hvite blodlegemer til herden. De er ansvarlige for produksjon av histamin (kontroll av allergisk reaksjon), serotonin (nevrotransmitter, undertrykkende stress og depresjon) og heparin (et stoff som reduserer blodkoagulasjon). Basofiler inneholder også prostaglandiner, som sammen med histamin binder stimulansen (allergenet) og nøytraliserer det. På dette tidspunktet noterer pasienten utviklingen av inflammatoriske prosesser (feber, feber, svakhet, hevelse av vev, etc.). Alt dette er en reaksjon på økt blodgass og en økning i permeabiliteten av blodårene, for hvilke basofiler er ansvarlige.

Hovedformålet med basofiler er deltakelse i overfølsomhetsreaksjonen av umiddelbar og sjelden, forsinket type. De er en av de første i fokus på betennelse og, som det var, ringe på andre blodceller for å bekjempe utenlandske agenter. Denne prosessen kalles fagocytose og er en av funksjonene til det menneskelige immunsystemet. Hvis den inflammatoriske prosessen varer mer enn 3 dager, begynner beinmargen å produsere flere basofiler. Denne tilstanden i medisin kalles basophilocytosis.

Basofilene påvirker også koagulerbarheten av blod med naturlig heparin, øker permillabiliteten til kapillærene, fremmer opprettelsen av nye fartøy, stimulerer reduksjonen av glatt muskelvev.

Indikasjoner for analyse

Analyse for basofiler er nødvendig i følgende tilfeller:

 • planlagt forebyggende kontroll
 • undersøkelse før kirurgi
 • diagnostisering av inflammatoriske og smittsomme prosesser, samt blodsykdommer;
 • overvåke effekten av terapien.

Reduksjon i antall hvite kropper (basbopenia) hos barn kan forårsake dysfunksjon av det endokrine systemet, et brudd på prosessen med hematopoiesis og som følge av utviklingen av leukemi. Hos kvinner kan bassenget indikere graviditet.

Vanligvis utføres ikke studien av basofiler separat, men deklarerer resultatene i leukocyttformelen. Nivået på basofile gir en ide om de ulike inflammatoriske prosessene, allergiske reaksjoner (viktig for diagnose av anafylaktisk sjokk), kreft (blodkreft).

Konstruksjonen av leukocyttformelen utføres på grunnlag av en utviklet klinisk blodprøve.

Normen for basofiler

Når deklarerer resultatene av leukocytformelen, betraktes følgende indikatorer som norm for basofiler:

 • nyfødte - 0,75%;
 • Spedbarn (1 måned i livet) - 0,5%;
 • spedbarn (2-12 måneder) - 0,4-0,9%;
 • barn (12 år) - 0,7%;
 • ungdom (fra 12 til 21 år) - 0,6-1%;
 • voksne (over 21 år) - 0,5-1%.

Like etter fødselen øker antall basofiler i en person. Dette skyldes dannelsen av et uavhengig immunsystem. I den første måneden av livet, faller indikatoren litt, stabiliseres til 12 år og stiger igjen allerede i voksen alder.

Følgende indikatorer for basofiler kan ses i analysen: BA% (relativ mengde i prosent av andre leukocytter) og BA # (absolutt mengde, som vanligvis er 0,01-0,065 * 10 9 gram / liter).

Økning i basofili (basofili)

Tilstanden utvikler seg med en økning i antall basofiler med mer enn 0,2 * 10 9 g / l.

Viktig! Basofili kan forårsake inntak av hormonelle legemidler (østrogener), antityroid-legemidler.

I klinisk praksis er økningen i basofiler sjelden og er typisk for:

 • sykdommer i fordøyelseskanalen (kronisk form):
  • ulcerøs kolitt;
  • enterokolitt;
  • gastritt;
  • magesår og duodenalt sår, etc.;
 • sykdommer i sirkulasjonssystemet:
  • myeloid leukemi (kronisk form);
  • leukemi (akutt form);
  • polycytemi (økning i nivået av erytrocytter i en enhet av blodvolum);
  • hemolytisk og jernmangel anemi;
  • lymfogranulomatose, etc.;
 • individuell reaksjon på stimulansen (allergi);
 • scenen for tidlig remisjon av smittsomme sykdommer;
 • Hodgkins sykdom (malign patologi som påvirker lymfesystemet);
 • hypothyroidism (insuffisiens av skjoldbruskkjertelen, uttrykt i en reduksjon i sin sekretoriske funksjon);
 • Onkologi (kreft i blodet, lunger).

En økning i antall basofiler indikerer et brudd på immunitet og en aktiv invasjon av en utenlandsk agent. Kronisk basofili er også kjent hos pasienter som har blitt fjernet fra milten.

Reduksjon av basofiler (basepenia)

Med basobeni er antallet basofiler redusert (mindre enn 0,01 * 10 9 g / l).

Viktig! Reduksjon av basofiler observeres ofte i graviditetens første trimester, som er forbundet med en aktiv økning i blodtilførselen (væskefase) uten å øke antall blodceller. Men i dette tilfellet er baspenia ansett som falskt og indikerer ikke en patologisk prosess.

Også benopeni blir notert under eggløsning (midt i menstruasjonssyklusen), under inntak av kjemoterapidroger, kortikosteroider og andre "tunge" medisiner for kroppen.

Antall basofiler kan reduseres i en rekke patologier:

 • infeksjoner og sykdommer i akutt form;
 • nervøse og psykiske lidelser;
 • hypertyreose (økt sekretorisk aktivitet av skjoldbruskkjertelen);
 • akutt betennelse i lungene.

Dekryptere leukocyttformen for antall basofiler kan kun være kvalifisert spesialist: terapeut, smittsomme spesialist, hematolog eller funksjonell diagnostiker.

Anbefalinger før prosedyren

 • 8-12 timer før prosedyren, det siste måltidet er laget, og i 2-4 timer - vann;
 • Dagen før analysen skal pasienten forlate sportsopplæring, seksuelle forhold (stress for kroppen), løfte vekter og andre fysisk og psykisk stressende situasjoner. Det er også nødvendig å ekskludere fra kostholdet akutt, fet mat, næringsmiddel og snacks (chips, kjeks, etc.), alkoholholdige og tonic drikkevarer (energi, sterk kaffe, etc.);
 • Umiddelbart før du gir blod informerer pasienten legen om å ta medisiner og nylig fullførte behandlingsmåter.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

Hva er basofiler (BA, BASO) i blodet

Basofiler er typen hvite blodlegemer som inneholder granulater farget med basofil (grunnleggende) fargestoff. Hovedfunksjonene til basofile er antiparasitisk beskyttelse, og en så viktig egenskap som reguleringen av blodkoaguleringssystemet, som er sikret ved innholdet av histamin og heparin i granulatene.

Egenskaper av basofiler

Basofiler (BA, BASO) - en liten andel hvite blodlegemer, som utgjør 0% til 1% av de totale leukocyttene. Basofile leukocytter tilhører gruppen av granulocytter. Dette betyr at i cytoplasmaet til disse cellene er det granuler fylt med enzymer og biologisk aktive stoffer.

I tillegg til BASO inkluderer granulocyttgruppen nøytrofiler og eosinofiler. Basofiler er nærmere eosinofiler i forhold til deres egenskaper og egenskaper, og akkurat som eosinofile leukocytter, er de ansvarlige for immunreaktiviteten til organismen.

Kjemisk sammensetning

De cytoplasmatiske granulatene av BA inneholder:

 • heparin - en antikoagulasjonsfaktor, et stoff som fortynner blod;
 • histamin - en forbindelse som forårsaker betennelse i vevet, stimulerer dannelsen av vaskulær trombi, aktiverende fagocytose;
 • enzymer - prostaglandin, serotonin, peroksidase, trypsin, kjemotrypsin, etc.

BASO har egenskapene til fagocytose, men i mindre grad enn andre granulocytter. Basofiler er i stand til å bevege seg i vev til fokus for betennelse under lymfokinaktivitet - forbindelser som utskilles av lymfocytter i nærvær av fremmede proteiner (antigener - AG).

Overflaten av BASO-membraner inneholder reseptorer for immunoglobulin IgE - en av de viktigste proteinene som utløser en allergisk reaksjon. En granulocyt er i stand til å beholde opptil 30-100 000 IgE molekyler på overflaten. Ved stimulering av reseptorer frigjør basofiler aktive stoffer fra cytoplasmatiske granulater.

Heparin, som er inneholdt i basofiler, er nødvendig for å opprettholde normal blodstrøm i småkaliberkar.

Denne forbindelsen har en antikoagulerende effekt. Slik påvirkning fremmer normal blodsirkulasjon i de minste kapillærene i alle organer, men det er viktig å opprettholde blodstrømmen i lungene og leveren.

Ifølge enzymblandingen er BA nær mastceller (mastocytter), som deltar i immunreaksjoner, frigjør histamin.

Funksjoner av histamin

Aktivering av reseptoren for IgE forårsaker frigjøring av histamin fra de cytoplasmatiske granulene av BASO. Histamin - hovedstoffmedisatoren (mediator) av allergiske reaksjoner. Denne mediatoren utgjør ca. 10% av den totale massen av basofile leukocyttgranuler.

En del av basofilfunksjonene bestemmes av egenskapen til dette stoffet for å utvide blodårene. En slik forandring bidrar til å forbedre blodstrømmen og øker strømmen av andre celler i immunsystemet til fokus på betennelse.

Isolering av histamin - en av koblingene til kroppens forsvar mot helminter. I prosessen med ødeleggelse av parasitten, i tillegg til basofile leukocytter, nøytrofiler, IgE og komplementssystemspesifikke beskyttende proteiner som sirkulerer i blodstrømmen er involvert.

Ved overdreven isolasjon og en betydelig økning i nivået av dette stoffet øker permeabiliteten til blodkarets vegger, noe som medfører atopiske forhold - hevelse i vevet, kløe i huden, økt sekresjon av slim.

En slik tilstand provoserer:

 • elveblest;
 • atopisk dermatitt;
 • høysnue;
 • anafylaksi;
 • astma;
 • Angioødem.

Livssyklus

Det er en likhet mellom livssyklusene for basofiler og eosinofiler. BASOs levetid er, ifølge ulike kilder, fra 5 til 12 dager, hvorav basofiler utfører:

 • 1,5 dager i beinmarg hvor deres modning oppstår
 • modne former i opptil 12 timer sirkulerer i den generelle blodstrømmen;
 • Resten av tiden er i vevet der de dør.

I motsetning til eosinofiler og mastceller kan basofiler ikke akkumulere i vev. I sentrum av betennelse kommer BASO etter behov fra blodet og dør, etter å ha fullført sin oppgave å nøytralisere fremmede AI, en voksenhelminth, egg eller larver.

Funksjoner av basofiler

Basofiler deltar i prosessene:

 • nøytralisering av toksiner, forhindrer deres spredning i kroppen;
 • dannelse av en inflammatorisk reaksjon;
 • regulering av blodkoagulering ved å separere fra granulene av heparin og histaminforbindelser som har en motsatt effekt på trombusdannelse;
 • sikrer uhindret blodsirkulasjon i kapillærene;
 • stimulering av vekst av nye blodkar i kapillærnettverket.

Basofiler er involvert i IgE-avhengige allergiske reaksjoner. Deltakelse av denne populasjonen av granulocytter i allergiske reaksjoner består i isolering av enzymer fra granulater (degranulering).

Degranuleringsprosessen begynner etter et stort antall komplekser dannet av IgE-molekyler og fremmed AG dannes i vev.

Konglomerater som består av AG og IgE binder til reseptorer på basofiloverflaten og nedsenkes i cellemembranen. Denne interaksjonen forårsaker frigivelsen av basofile leukocytthistamingranuler i det ekstracellulære miljøet som utløser en allergisk reaksjon.

Under påvirkning av det frigjorte histaminet:

 • det er en reduksjon i glatte muskler i blodkarene, luftveiene;
 • øker permeabiliteten til veggene i blodkarene;
 • aktiverte T-lymfocytter - hovedlinken til cellulær immunitet.

norm

Normen for basofiler hos voksne menn og kvinner:

 • BA% - relative indikatorer - 0,5% - 1%;
 • BA abs - absolutte indekser - fra 0,01 * 10 9 / l til 0,065 * 10 9 / l.

Basofilinnholdet varierer lite med alder og kjønn. Høye nivåer av BA% finnes hos nyfødte, men i en alder av 1 år er prisene for barn og voksne de samme.

Den relative mengden av basofile hos barn (i%):

 • nyfødte - 0,75;
 • 1 dag - 0,25;
 • 4. dag - 04;
 • 7 dager - 0,5;
 • 14 dager - 0,5;
 • opptil 1 år - fra 0,4 til 0,9;
 • fra 1 år til 21 år - 0,6 - 1.

Hvis antall basofiler er høyere enn normalt og overstiger både hos menn og kvinner 0,065 * 10 9 / l, så kalles denne tilstanden basofili. Med en reduksjon i absolutt BA-innhold mindre enn 0,01 * 10 9 / l, snakker de om basepenia.

Abnormaliteter av basofiler fra normen er oftest forbundet med en økning i antallet av disse cellene i analyseresultaten.

En slik tilstand, som basobeni, er ekstremt sjelden. Utviklet baspeni med en generell reduksjon i antall granulocytter i blodet, ledsaget av utmattelse, en nedgang i kroppens beskyttende krefter.

Men hvis 0% av basofilene er funnet i blodet, betyr det ikke at de helt forsvant fra blodet. En slik verdi i analyseformen betyr bare at basofiler ikke forekom i prøven av leukocytter valgt for telling.

Mer informasjon om årsakene til avviket fra resultatene av analysen fra normen hos menn og kvinner finnes på separate sider på nettstedet.

Avvik fra basofiler fra vanlig hos kvinner

Nivået på basofile leukocytter hos kvinner avhenger av:

 • faser av menstruasjonssyklusen;
 • trimester av graviditet.

Raised basophils under eggløsning - tidspunktet for frigjøring av egget fra egglederen. I gjennomsnitt skjer eggløsning på dag 14 i 28-dagers menstruasjonssyklus.

Relativ basofile granulocytter hos kvinner i de første månedene av svangerskapet senkes. En slik reduksjon i prosenten skyldes en økning i mengden sirkulerende blod under svangerskapet.

Innholdet av basofile leukocytter avviker fra normen med slike vanlige sykdommer hos kvinner som anemi.

 • I jernmangelanemi er BA% -nivået hos kvinner høyere enn normalt.
 • Med B12-mangel og B9-mangelaktig anemi kan testverdiene reduseres til 0%.

Å ta medisiner kan også føre til en økning eller reduksjon i BA sammenlignet med normen. Resultatene av analyse hos kvinner med behandling med antithyroid-legemidler, østrogener, antidepressiva Desipramine, er økt. Antithyroid-legemidler brukes til å normalisere funksjonene i skjoldbruskkjertelen, og kvinner må noen ganger undergå en slik behandling i lang tid.

Resultatet av testen på BASO ved behandling av adrenokortikotropisk (ACTH) hormon, kortikosteroider, er et legemiddel for behandling av arytmi med Procainamid redusert. Antallet basofile granulocytter hos kvinner reduseres etter kjemoterapi.

Forhøyede basofiler blir noen ganger ledsaget av forhøyede eosinofiler. Denne kombinasjonen observeres i tidlig stadium av kronisk myeloid leukemi. Du kan finne ut om egenskapene til eosinofiler her.

Reduksjon og til og med fravær av basofiler i blodanalysen har ikke egen diagnostisk verdi. Parametrene for basofile granulocytter vurderes alltid i diagnosen, med hensyn til endringer i blodformel og kliniske symptomer.

Basophils hva er det?

Ved definisjon forstås "basofili" som en tilstand hvor en unormalt høy mengde basofiler (også kjent som basofil granulocytter) som sirkulerer i blodet, oppstår. Dette observeres oftest hos voksne diagnostisert med myeloproliferative neoplasmer, hvor beinmargen ikke fungerer som den skal. Men det er andre faktorer som påvirker ubalansen i blodceller. Identifiser tilstanden kan bare enveis - laboratorium.

Hva er basofiler?

Basofiler er en slags granulat som inneholder leukocytter (hvite blodlegemer) i beinmarg: det danner også røde blodlegemer og blodplater. De er få og utgjør bare 0,01-0,3% av totalt antall leukocytter. Selv om det finnes i små mengder, spiller basofiler en viktig rolle i å holde menneskekroppen trygg - beskytter kroppen mot bakterier og parasitter. Men deres overdreven produksjon er en grunn til bekymring, som ikke kan ignoreres.

Hva er årsaken til økte basofiler hos en voksen?

Basofili, dannet uavhengig, er sjelden, men er et tegn på kronisk myelogen leukemi. Økningen i antallet av disse cellene er også forbundet med et bredt spekter av sykdommer.

Myeloproliferative neoplasmer (MES)

Siden basofiler er produsert i benmargen, de er assosiert med økt produksjon av myeloproliferative neoplasmer - en gruppe av sykdommer som produserte en overdreven mengde av blodceller (blodplater, hvite blodlegemer og erytrocytter). Spesielt er dette fenomen som ofte observeres hos pasienter med kronisk myelogen leukemi (CML) - er en kreft forårsaker overdreven produksjon av en bestemt type hvite blodceller som kalles granulocytter. Hovedtypene er basofiler, eosinofiler og nøytrofiler. Prosessen kan bare identifiseres på laboratorie måte. Betydelig økt konsentrasjon basofiler - det er ikke mindre enn 20% av de totale hvite blodceller som sirkulerer i blodet.

onkologi

Karsinom er en kreftformet tumor dannet fra celler som danner epiteliale vev: denne typen deksel som fôr de indre overflatene av ulike organer. Prosessen dekker også de ytre overflatene, som involverer blodkar. Denne formen for ondartet neoplasm fører til utvikling av basofili, som kun kan påvises på laboratorie måte.

lymfom

Forhøyede nivåer av basofiler i blodet er også forbundet med Hodgkins lymfom - en form for kreft som forårsaker en unormal økning i antall lymfocytter (hvite blodlegemer). Neoplasma påvirker lymfesystemet, og øker dannelsen av vev. Siden lymfeknuter - naturlige reservoarer av lymfocytter dannes av dem, sammen med en økning i volumet av immunceller, er det ofte en økning i andre typer hvite blodlegemer, inkludert basofiler.

allergi

Individuell intoleranse mot visse legemidler, mat eller andre miljøfaktorer fører til en høy konsentrasjon av basofiler. Når kroppen er utsatt for allergener, aktiveres celler og histamin slippes ut. En slik reaksjon forårsaker et bredt spekter av symptomer, inkludert rennende nese og lakrimasjon.

Inflammatoriske prosesser

Kroniske inflammatoriske prosesser er også ansvarlige for å øke nivået av basofiler. Disse cellene spiller en viktig rolle i å starte inflammatorisk respons ved å frigjøre irriterende kjemikalier - histamin og serotonin. Dette fører til utvidelse av blodkarene, musklene i bronkialvegget (astma), og forårsaker dermed pusteproblemer.

infeksjon

Uansett opprinnelse - enten viral eller bakteriell sykdom, ber den kroppen til å øke produksjonen av hvite blodceller til å bekjempe organismen. Oftere forekommer det eller skjer ved en influensa, en kyllingpokke, en tuberkulose,
og kylling pox.

Jernmangel

Mangel på jern, som fører til anemi, kan også føre til økning i basofile. Med anemi er det en kraftig nedgang i antall sunne røde blodlegemer. Fullheten av organismen er hovedsakelig avhengig av kostholdstrykk for produksjon av hemoglobin (rødt, jernrikt protein). Det er tilstede i røde blodlegemer (erytrocytter). Erythrocytes evne til å bære oksygen til forskjellige deler av kroppen skyldes nettopp hemoglobin. Ufullkommenheten til jern i kostholdet fører imidlertid til mangel på dette stoffet, noe som reduserer antall sunne røde blodlegemer. Personer med jernmangel anemi, som regel, viser et høyt nivå av basofiler i blodet. Også avviket fra indikatorer fra normen kan observeres hos personer som lider av hemolytisk anemi.

endocrinopathy

Endokrinopati er definert som en endokrin systemforstyrrelse hvor kjertlene produserer hormoner og fungerer med uttalt forstyrrelser. Det er 8 kjertler av intern sekresjon, en av de mest signifikante er skjoldbrusk. En økning i basofile forekommer hos personer med diagnose av hypothyroidisme - en tilstand der skjoldbruskkjertelen gjennomgår hypofunksjon, og produserer en utilstrekkelig mengde hormoner.

Diabetes mellitus

Når endokrinopati oppstår, forringes funksjonen av bukspyttkjertelen (en annen endokrine kjertel) merkbart og forårsaker diabetes mellitus - en tilstand der et unormalt høyt nivå av sukker i blodet. Bukspyttkjertelen er involvert i produksjon av insulin, et hormon som holder konsentrasjonen av glukose under kontroll. En ugunstig tilstand av bukspyttkjertelen reduserer sekresjonen av insulin, noe som forårsaker et kronisk forhøyet blodsukkernivå. Diabetes mellitus ledsages av en økning i konsentrasjonen av basofiler, og forverrer deres motstand mot bekjempende infeksjoner. Til tross for økningen i volumet av immunceller, er diabetikere utsatt for ulike infeksjoner.

Også nivået av basofiler vil være høyt under følgende betingelser:

 • Inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt).
 • Kronisk eksem.
 • Revmatoid artritt.

Hver av disse tilstandene er preget av en inflammatorisk prosess, som er ledsaget av hud manifestasjoner, en økning i kroppstemperatur og en forverring i det generelle velvære.

Tegn på forhøyede basofiler

Symptomer på patologier der konsentrasjonen av basofiler i en voksen øker, vil variere avhengig av arten av naturen og løpet av den underliggende årsaken. For eksempel blir myeloproliferative neoplaser ofte grunnlaget for forstørrelsen av milten, noe som fører til ubehag i magen og en følelse av sprengning. Anemisk tilstand er preget av svakhet, konstant tretthet og hodepine. Mens skjoldbruskkjertelproblemer forårsaker forstoppelse, muskelsmerter, uforklarlig vektøkning og stivhet i leddene.

Behandling av en tilstand

Basofili forårsaket av en allergisk reaksjon, infeksjoner eller problemer med funksjonen av skjoldbruskkjertelen, bør ikke forårsake bekymring, siden problemet kan løses ved å ta passende medisiner. Det er viktig å søke medisinsk hjelp i tide og bli testet. Den terapeutiske tilnærmingen vil forutse hormonbehandling, administrering av antibiotika, fortifikasjonsmidler. En mer komplisert situasjon relaterer seg til utseendet av basofili, som utvikler seg mot bakgrunn av knoglemarvskreft. Dette problemet krever systemisk behandling hos en onkolog. Spesialisten vil tilby en variant av benmargstransplantasjon.

Basofiler i blodet

Basofiler er en slags leukocytter (hvite blodlegemer), som, som nøytrofiler og eosinofiler, stammer fra benmargen. Basofiler i blodet bruker en begrenset periode: å komme inn i blodet fra beinmarg, de blir eliminert derfra om noen timer. Deres viktigste livssyklus (10-12 dager) passerer i vevet. Hovedfunksjonen til basofiler er beskyttende.

Disse cellene er en viktig del av immunforløpene som foregår i kroppen. Eventuelle beskyttende og allergiske reaksjoner i kroppen (inkludert helsefarlige) utføres med aktiv hjelp av basofiler. Disse cellene (så vel som andre leukocytter) er også involvert i utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen i infeksjoner og mekaniske skader.

Et karakteristisk trekk ved basofile som celler er tilstedeværelsen av et stort antall granuler i cytoplasmaen og tilstedeværelsen av en stor kjerne bestående av lober. Basofiler inneholder et økt antall biologisk aktive forbindelser: prostaglandin, serotonin, histamin.

Normen for basofile i blodet

Basofiler er den minste gruppen av hvite blodlegemer. Når man støter på et allergen eller et fremmedmiddel, dør basofiler: de ødelegger granulater med biologisk aktive stoffer som kommer inn i blodet og forårsaker et typisk klinisk bilde av inflammatoriske og allergiske reaksjoner.

Siden basofilene tilhører leukocytter, måles deres kvantitative indeks og betegnes av leger som en prosentandel av totalt antall leukocytter. Mindre ofte i medisinske dokumenter (kliniske blodprøver) angir absoluttverdier.

Normen for basofiler hos voksne er 0,5-1%.

I absolutte tall er mengden uttrykt som følger: 0,01-0,065 * 109 g / l.

Normen for basofiler hos barn: 0,4-0,9%.

I medisinske former ser poengene med antall basofiler ut slik:

 • BA% (basofiler) - relativ indikator for basofiler;
 • BA (basofile abs.) Er det absolutte antall basofiler.
Innholdet av basofile i blodet indikerer tilstedeværelsen av inflammatoriske eller allergiske prosesser i kroppen.

Denne verdien har ikke en avgjørende diagnostisk verdi, men noen ganger trenger leger å vite om den totale aktiviteten til leukocytter i ulike patologiske forhold.

Basofili økte

Staten når basofiler er forhøyet kalles basofili. Det absolutte innholdet av basofile i blodet er variabelt: de kvantitative indeksene til disse cellene påvirkes av en rekke eksterne og interne forhold. Imidlertid er en overdreven økning i nivået av basofiler ganske sjelden.

Hovedårsakene til en økning i basofil i blodet av en voksen:

 • blodsykdommer;
 • kroniske og akutte patologiske tilstander i mage-tarmkanalen (ulcerøs kolitt, gastritt, ulcus i tolvfingre og mage);
 • Myxedema (uttalt mangel på bukspyttkjertelhormoner);
 • allergiske reaksjoner av en hvilken som helst type: urticaria, kløe, åndedrettsskader, dermatitt, eksem og andre manifestasjoner av forsvarssystemets utilstrekkelige aktivitet;

 • hemolytisk anemi;
 • kylling pox;
 • diabetes mellitus;
 • onkologiske sykdommer i bronkiene og lungene i første fase;
 • forgiftninger av annen art;
 • mottak av hormonelle stoffer i sykdommer i skjoldbruskkjertelen;
 • mottak av østrogener eller kortikosteroider.
 • Sykdommer i blodet og allergiske reaksjoner er de vanligste tilstandene der basofilene i blodet økes hos en voksen. Årsakene til økningen i basofile hos et barn kan være lik den forskjellen at listen over de vanligste årsakene til pediatrisk basofili er supplert med helminthic invasjoner og forgiftning med giftstoffer.

  Man bør dvele på blodsykdommer som fremmer basofili.
  Patologier av denne typen inkluderer:

  • kronisk leukemi (malign blodsykdom);
  • akutt leukemi;
  • Lymfogranulomatose (Hodgkin's sykdom) - ondartet lesjon av lymfesystemet;
  • polycytemi sant (godartet sykdom i blodsystemet).

  Noen av de ovennevnte sykdommene kan føre til en økning i antall leukocytter av forskjellige grupper i blodplasmaet, inkludert basofiler.

  Hvis basofiler økes i blod i et barn og en voksen i en liten mengde, kan dette indikere tilstedeværelse av noen inflammatorisk prosess i kroppen (kronisk eller akutt). Disse prosessene, som gir beskyttelse av kroppen mot uønskede faktorer, kan forekomme i fordøyelsessystemet, urinveiene, åndedrettsorganene.

  Effekten av uønskede faktorer utløser immunreaksjoner som involverer tilstedeværelse av aktive stoffer inneholdt i basofilgranulatene. Utgivelsen av histamin, prostaglandin og andre elementer og sikrer lanseringen av en mekanisme for å beskytte vev og organer fra fremmede påvirkninger.

  Hos kvinner kan basofili indikere starten på menstruasjonssyklusen, et lite forhøyet basofilnivå observeres også under eggløsning.

  En annen grunn til det høye innholdet av granulocytter er mangel på jern i kroppen.

  Dermed, hvis det i laboratorieanalysen er basofiler over normal, betyr det egentlig bare doktoren kan si. Å gjøre selvdiagnose er ikke bare meningsløs, men også helsefare.

  Senking av nivået av basofiler er også en medisinsk prerogativ. Etter den kompetente og rettidig behandling av den underliggende sykdommen, kommer antallet av disse blodcellene vanligvis tilbake til normal. Hvis årsaken til basofili er den lange mottakelsen av hormonelle stoffer, avbrytes legemidler, eller erstattes med analoger uten bivirkninger.

  For å normalisere blodsammensetningen etter hovedforløpet av behandling av inflammatoriske og infeksjonssykdommer, er en ekstra terapi foreskrevet i form av vitaminkomplekser og et spesielt diett med obligatorisk tilgjengelighet av produkter som inneholder vitamin B12. Denne forbindelsen har en positiv effekt på funksjonen av hematopoiesis generelt. Stadig økt antall basofiler er bevis på kronisk patologi, som må detekteres og elimineres.

  Basofiler senket

  Blodstaten, når basofilene senkes, kalles basepenia: det indikerer uttømming av leukocyttreserven i hematopoietiske organer.

  Årsakene til senking av basofiler hos en voksen kan være svært forskjellige:

  • akutte smittsomme sykdommer;
  • hypertyreose - overdreven aktivitet av skjoldbruskhormoner;
  • stressende situasjoner;
  • utmattelse av kroppen;
  • økt fysisk aktivitet
  • Cushings syndrom (hyperkortis) - hyperaktivitet av binyrebarken.

  Ikke alle situasjoner som fører til grunnleggende behov krever en terapeutisk respons. Ofte, et redusert antall av disse elementene i sirkulasjonssystemet vender tilbake til det normale på egen hånd.

  En reduksjon i antall basofiler observeres ofte hos gravide kvinner i første trimester. Denne indikatoren er oftest feil, fordi i løpet av svangerskapet hos kvinner øker det totale volumet av blod på grunn av en økning i sin flytende fraksjon. Det vil si at antall celler i blodet forblir det samme: bare deres antall per voluminnhold minker.

  Hvis du finner at basofilene er forhøyet eller senket på blodtestet, bør du diskutere dette med legen din. Kanskje vil han sende deg for ytterligere diagnostikk eller for mer spesialiserte spesialister. Ignorer avviket fra normen kan ikke, men ikke panikk på forhånd: det er mulig at situasjonen er midlertidig.

  Basofiler: funksjon, norm, økning i blodnivåer - årsaker, mekanisme og manifestasjoner

  Basofiler (BASO) - en liten gruppe representanter for granulocyt-serien. Disse små (mindre enn nøytrofile) celler etter formasjonen går direkte til periferien (i vevet), og oppretter ikke en reserve i benmargen. Basofilene lever ikke lenge, opp til en uke. De er svakt fagocytiske, men dette er ikke deres oppgave. Basofiler er bærere av reseptorer for immunoglobulin E, produsenter av histamin og andre stimulerende stoffer, deltar i prosessen med koagulering (produsere en antikoagulant - heparin).

  Vevformen av basofiler er mastceller, som ofte kalles mastceller. Basofiler er mange i huden, serøse membraner, så vel som i bindevevet som omgir kapillærkarene. Disse leukocytene har fremdeles mange nyttige egenskaper, selv om de selv Basofiler i ingenting av blod - 0-1%, men hvis kroppen trenger dem, vil tallet øke.

  Reduserte verdier finnes ikke

  Normen for basofiler i perifert blod hos voksne er 0-1%, men dette betyr ikke at de ikke kan være i kroppen i det hele tatt, for eksempel, deres allergiske reaksjon i øyeblikket aktiveres og deres antall vil øke. Det er ikke slikt som "basophilia" i medisinsk praksis.

  Til tross for at leukocytformelen hos barn har spesielle egenskaper for å forandre seg med alderen, opplever to kryssinger, gjelder basofilene ikke alle disse endringene - de forblir på samme figur av normen - i gjennomsnitt 0,5% (0-1%), og et nyfødt barn har ikke alltid dem i smøret. Generelt kan forholdet av hvite celler i formel (i prosent) i spedbarn variere betydelig selv om dagen (gråt, angst, administrering av sluk, temperaturendring, sykdommer), og derfor for å oppnå et mer nøyaktig resultat skal vurdere resultatene i absolutte verdier.

  Det absolutte innholdet av basofiler i normen vil ligge i området: fra 0 til 0,09 X 10 9 / l (0,09 Giga / liter).

  Årsakene til de økte verdiene av basofiler kan være forskjellige tilstander, fra umiddelbar reaksjon på introduksjonen av stoffet og slutter med en langstrømmende inflammatorisk prosess. Kort sagt, nivåene av disse cellene økes i tilfelle av:

  • Akutte overfølsomhetsreaksjoner;
  • Noen hematologiske sykdommer (hemofili, erythremi, hemolytisk anemi, kronisk myeloid leukemi)
  • Etter innføring av forebyggende vaksiner;
  • Virale infeksjoner (kyllingkopper, influensa);
  • Revmatoid artritt;
  • Tuberkulose prosess;
  • Jernmangel anemi;
  • Ikke-spesifikk ulcerøs kolitt;
  • Maligne neoplasmer av epitelvev.

  Således taler en generell blodprøve med en økt mengde basofile granulocytter først og fremst om penetrasjon av et annets antigen, som ved sine egenskaper helt og holdent ikke passer inn i den antigene sammensetningen av denne organismen, så sistnevnte og forsøker å rive fienden så snart som mulig. Noen ganger er svaret veldig stormfullt og raskt (anafylaktisk sjokk), pasienten trenger samme rask medisinsk hjelp (adrenalin, hormoner), ellers vil det triste resultatet komme raskt.

  Viktige funksjoner i en liten gruppe

  På overflaten av basofiler er et stort antall stimulerende stoffer, reseptorer for immunoglobulin E (IgE), cytokiner, komplement konsentrert. De utfører umiddelbare typer reaksjoner (granulocytt-avhengig type), der disse cellene spiller en viktig rolle. Vi kan se deltakelsen av basofiler i utviklingen av anafylaktisk sjokk. Sekunder - og personen trenger nødhjelp.

  Basofiler produserer histamin, serotonin, heparin, proteolytiske enzymer, peroksidase, prostaglandiner og andre biologisk aktive stoffer (BAS), som for tiden er lagret i deres granulat (her viser det seg, hvorfor de trengs). Kontakt med fremmede antigen fører til basofile celler raskt migrere på plass "krise" BAS og kaste ut dens pellet, og dermed lette å sette inn for å problemområder (utvidelse av kapillærene, helbredelse av såroverflater og andre.).

  Som nevnt, basofiler - deltakere i produksjon av naturlig antikoagulant - heparin, som forhindrer blodkoagulasjon der det ikke er nødvendig, for eksempel med anafylaksi, når det er en reell utviklingsfare trombohemoragisk syndrom.

  Forsvarer eller fiende?

  Kroppsligfunksjonsevnen av vev mastceller, basofile fokusere på sine overflater bindingsseter med høy affinitet for IgE (betegnet som meget affine reseptor - FcεR), som perfekt tilfredsstille behovene til denne klasse av immunglobuliner (E). Disse områder, dvs. reseptorer FcεR, i motsetning til andre Fc-strukturer, har kapasitet til å binde til å bevege seg fritt i blodet antistoffer, og derfor er høy-Athens. Kohl basofiler av natur utrustet med den fordel å ha slike reseptorer, den frittflytende antistoff dem raskt "følelse", "sitte" på dem og fast "stick" (bind). Forresten har de samme reseptorene eosinofiler, og derfor akkumuleres de alltid i sonene for å utføre overfølsomhetsreaksjoner av umiddelbar type, hvor sammen med basofiler utfører effektorfunksjon (effektorceller av IgE-medierte allergiske reaksjoner).

  Skjematisk alt dette samvirket mellom antistoffer og reseptorer hos basofile granulocytter kan representeres som følger:

  1. Antistoffer, beveger seg langs blodbanen, søker etter passende reseptorer som er funnet på membranene av basofile leukocytter. Etter å ha funnet det ønskede objektet, festes antistoffer til det, enn de får muligheten til å tiltrekke seg antigen analog til dets spesifisitet.
  2. Antigener, etter å ha trengt inn i kroppen, kommer til antistoffene som venter på dem, assosiert med basofil granulocytter.
  3. Ved å interagere med antistoffer, spesifiserer antigener "tverrbind" med dem, noe som resulterer i dannelsen av IgE-aggregater.
  4. Reseptorene signaliserer basofiler og mastceller for å utløse en lokal respons-inflammatorisk respons. Dette får dem til å aktivere og begynne å isolere innholdet av granulatene, dvs. biogene aminer og andre overfølsomhetsmediatorer av umiddelbar type.
  5. I et øyeblikk frigjøres histamin med serotonin og heparin fra basofilgranulatene (degranulering), noe som forårsaker lokal utvidelse av karene i den mikrocirkulatoriske sengen i det inflammatoriske fokuset. Permeabilitet av veggene i kapillærene øker, blodstrømmen i dette området øker, omgivende væske akkumuleres, blod sirkulerer til stedet for "katastrofe" rushes sirkulerer der granulocytter. Når degranuleringen ikke lider basofilene selv, blir deres levedyktighet bevart, alt er ordnet slik at granulene går til periferien av cellen og gjennom membranporene går ut.

  En slik rask reaksjon kan bli en forsvarer av kroppen eller tjene som en faktor som tiltrekker seg andre deltakere i immunresponsen mot det smittsomme fokuset:

  • Neutrofiler, som besitter alle egenskapene til fagocytiske celler;
  • Makrofager og monocytter som fanger og behandler fremmede stoffer;
  • Lymfocytter som ødelegger antigener eller gir kommandoer til å produsere antistoffer;
  • Antistoffene selv.

  Men det samme er først og fremst slike hendelser (reaksjoner av en umiddelbar type) grunnlaget for utviklingen av anafylaksi, og så oppfattes det allerede i en annen kapasitet.

  For histamin og serotonin er langvarig virkning ikke typisk, fordi disse stoffene ikke kan eksistere for lenge. I mellomtiden blir en lokal inflammatorisk fokus ikke forsvinner med avslutning av serotonin og histamin, er anti-infeksjon understøttet av de andre reaksjonskomponenter (cytokiner, vasoaktive metabolitter - leukotriener og andre stoffer som produseres i betennelse).

  Kliniske manifestasjoner av anafylaksi og en nødsituasjon - sjokk

  Klinisk kan allergisk (anafylaktisk) reaksjon manifesteres:

  1. Anafylaktisk sjokk, som refererer til de mest alvorlige manifestasjonene av allergi (tap av bevissthet, fallende blodtrykk) og krever øyeblikkelig legehjelp;
  2. Astma-angrepet hos pasienter med astmatikere;
  3. Kontinuerlig nysing og hevelse i neseslimhinnen (rhinitt);
  4. Utseende på utslett (urticaria).

  Tydeligvis er den raskeste responsen til kroppen til inntak av et fremmed antigen anafylaktisk sjokk. Tiden for offensiven er sekunder. Mange opplevde eller opplevde tilfellene når en bit av et insekt (oftere bier) eller innføring av medisiner (vanligvis novocain i et tannlege) forårsaket en kraftig nedgang i presset, noe som truet livet. Dette er et anafylaktisk sjokk at en person som har opplevd en slik skrekk, bør huske resten av livet, for det andre tilfellet vil utvikle seg enda raskere. Imidlertid er hver etterfølgende respons vanskeligere enn den forrige - det er allerede antistoffer. Og det er bra om det finnes et anti-sjokksett med adrenalin og glukokortikoider i nærheten...

  Hvis basofiler økes hos voksne, hva sier det?

  Basofiler i blodanalysen er ofte representert som en prosentandel av sammensetningen av leukocytformelen, og ikke som absolutt innhold av basofiler. Dette er logisk, siden de virker sammen med resten av leukocytene, som undertrykker aggressive elementer som har kommet inn i kroppen.

  For eksempel basofiler ved å isolere en faktor kalt chemotaxis "inviterer" eosinofile til stedet for betennelse eller allergisk reaksjon for å bekjempe årsaken. Tilstandsdyktige mot basofiler, til tross for deres lille mengde, er rollen som en delvis regulator av leukocyttinnsats i eliminering av inflammatorisk foki fremhevet.

  Basofiler er involvert i å organisere en akutt allergisk reaksjon på virkningene av allergener, som kalles anafylaktisk sjokk. Fordi sjokk er en umiddelbar reaksjon, bør folk som sliter med allergi på forhånd vite hva de skal gjøre i tilfelle denne tilstanden.

  Hva er basofiler

  Basofiler i blodet vises forbigående. Det vil si, det er for dem utelukkende transportmediet som de kommer inn etter dannelse i benmargen. I blodet sirkulerer de i flere timer, og flytt deretter til vevet.

  Funksjoner av basofiler

  Basofiler i stort antall inneholder:

  • histamin (hovedmediatoren av allergiske reaksjoner, som i form av et kompleks med heparin, akkumulerer basofiler og mastceller);
  • Heparin (forhindrer blodkoagulasjon, det vil si, det er et direkte antikoagulant);
  • Serotonin (en viktig nevrotransmitter, det såkalte "hormonet av lykke");
  • leukotriener (formidlere av allergiske reaksjoner og inflammatorisk natur. De spiller en viktig rolle i patogenesen av astma, som er ansvarlig for utseendet på bronkokonstriksjon).

  Også, basofiler inneholder prostaglandiner. De er viktige hormonlignende stoffer som:

  • delta i inflammatorisk respons og pyrogenreaksjoner (feber);
  • øke følsomheten for smerte;
  • Fremme vasodilasjon (utvidelse av blodkarets lumen);
  • redusere blodplateaggregering;
  • delta i reguleringen av livmoruttrengninger hos gravide, etc.

  I tillegg er basofiler i stand til aktivt å utsette eosinofil kjemotaksisfaktoren. Det er et stoff som letter rask migrasjon av eosinofiler i fokus for en allergisk reaksjon eller betennelse.

  Effekten av basofiler i allergier ligner mastceller.

  Med utviklingen av en overfølsomhetsreaksjon av umiddelbar type, begynner aktiv bevegelse av basofiler til stedet for størst opphopning av allergenet. Etter dette begynner prosessen med degranulering, da utløsningsmekanismen for ødeleggelsen av basofil granulat er immunoglobulin E.

  Etter å ha sluppet mediatorene, begynner:

  • aktiv binding av allergenet;
  • utvikling av en inflammatorisk respons;
  • økt blodgass ved reaksjonsstedet;
  • regulering av blodpropp
  • lokal styrking av vaskulær veggpermeabilitet;
  • migrasjon av andre celler (eosinofiler, monocytter, nøytrofiler) til fokus, som svar på frigjøring av kjemotaksisfaktorer.

  Normen for basofile i blodet

  Basert på betydningen av funksjonene som utføres av basofiler, antar man at deres kvantitative verdi i blodprøven (dvs. det absolutte innholdet av basofiler) vil ha en viktig diagnostisk verdi. Dette er imidlertid ikke helt sant.

  Selvfølgelig er det absolutt innhold av basofiler i blodet tatt i betraktning i diagnosen, men deres prosentandel i leukocyttformelen er viktig.

  Normalt overstiger basofile i blodet ikke over 0,75% hos nyfødte.

  Barn i den første måneden i livet - opp til 0,5%.

  Fra to måneder til ett år - normen for basofiler fra 0,4 til 0,9%.

  Hos barn under tolv år er normen fra 0,6 til 1%.

  Fra tolv år til tjueen år - fra 0,6% til 1%.

  Hos voksne varierer basofile i blodet fra 0,5 til 1%.

  Indikasjoner for analyse

  Rollen av basofiler i utviklingen av anafylaktiske reaksjoner

  Ved kontakt med allergen, basofile aktivt å migrere inn i sentrum av sin største lunger og slipper kjemotaktiske faktorer, heparin, histamin, leukotriener, etc. Dette sikrer glatt muskelspasme, en dramatisk økning i vaskulær permeabilitet, vasodilatering, og derfor den fall i blodtrykket, ødem og inflammatorisk respons.

  De første reaksjonene på inntak av et allergen opptrer fra luftveiene, huden og tarmene, noe som forklarer hoved symptomatologien av anafylaktiske reaksjoner.

  Kliniske manifestasjoner av anafylaksi og en nødsituasjon: sjokk

  Anafylaksi kalles en akutt utviklende systemisk reaksjon av organismen, som utvikler seg etter organismenes kontakt med allergenet.

  Urticaria vil bli ledsaget av en kraftig økning i permeabiliteten av karenees vegger, hyperemi (rødhet av huden), utseende av blærer og alvorlig kløe i huden.

  Hives blir ofte kombinert med angioødem (ødem i slimhinner og subkutant fett).

  Overfølsomhetsreaksjoner av den første typen inkluderer også allergisk rhinitt og rhinokonjunktivitt. Manifestasjoner av ødem og rødhet av slimhinner, lacrimation, rikelig slimutslipp fra nesepassasjen, et brudd på luktsansen.

  Patogenetisk er sjokk manifestert av hemodynamiske lidelser, iskemi (sirkulasjonssuffisiens) og hypoksi (utilstrekkelig metning av vev og organer med oksygen).

  Klinisk anafylaktiske reaksjoner manifesteres:

  • akutt hypotensjon (en kraftig trykkfall),
  • ødem i strupehode,
  • bronkospasme,
  • angioødem (ødem i slimhinner og kroppsdeler med utviklet subkutant fettvev - ansikt, lemmer, kjønnsorganer).

  Hvordan gjenkjenne begynnelsen av anafylaktisk sjokk

  Umiddelbart etter eksponering for allergenet mann blir rastløs begynner aktiv svetting, han klager over kløe i håndflatene og føttene, øresus, brystsmerter, sår hals, tett nese, hjertebank.

  Den andre fasen er ledsaget av en plutselig blekhet og Crocq sykdom, et fall i blodtrykket, utseendet av tungpustethet i lungene, kaldsvette, forvirring, nedsatt syn og hørsel.

  I den tredje fasen av sjokk er pasientens tilstand ekstremt vanskelig. En alvorlig vaskulær insuffisiens utvikles, hjerterytmen er ødelagt, respirasjonsfeil oppstår, vaskulær kollaps, og koma er mulig. Pasienten er ikke bestemt av blodtrykk, hjerte lyder er dempet, pulsen er threadlike. Det er mulig å utvikle slam og DIC syndromer. En høy sannsynlighet for et dødelig utfall innen en time siden utseendet til de første symptomene.

  Basofiler i blodet økes. årsaker

  Basofili i blodet er sjeldent. Som regel er det relatert til:

  • reaksjoner av umiddelbar type overfølsomhet (anafylaktiske reaksjoner, urtikaria, rhinitt, rhinokonjunktivitt, angioneurotisk ødem);
  • visse infeksjonssykdommer (varicella tuborkulozom, kronisk sinusitt, tuberkuløs lymfadenitt etiologi);
  • ioniserende stråling;
  • redusert skjoldbruskfunksjon
  • splenektomi (fjerning av milten);
  • hemofili;
  • blodsykdommer (polycytemi, basofilisk leukemi, kronisk myelogen leukemi, Hodgkins sykdom, benmarg metaplasi);
  • nefrotisk syndrom;
  • kronisk hemolytisk anemi
  • ulcerøs kolitt;
  • ondartede neoplasmer i lungene;
  • akutt hepatitt med alvorlig gulsott;
  • mottak av visse legemidler (tabletterte østrogenholdige prevensjonsmidler, antitheroidmidler).

  En sjelden årsak til forhøyede basofiler i blodet er jernmangel.

  Hos kvinner observeres den uutviklede, fysiologiske basofili før menstruasjon og i løpet av eggløsningstiden.

  Basofiler er forhøyet i barnet oftest på grunn av allergiske reaksjoner.

  Basofiler er senket, grunnene

  Denne tilstanden observeres når:

  • alvorlige akutte infeksjoner;
  • giperterioza;
  • alvorlig lungebetennelse
  • giperterioza;
  • langsiktig terapi med kortikosteroider;
  • sykdom og Cushings syndrom.

  Basbopeni kan også diagnostiseres hos pasienter under utvinning fra smittsomme sykdommer.

  Hvordan returnere basophils tilbake til normal

  Det er viktig å forstå at basofili er ikke en egen sykdom, men for å normalisere antall basofile i blodet, er det nødvendig å fastslå årsaken til økningen og behandle den underliggende sykdommen provosert endringer i analysene.

  Gitt den rollen basophils i utviklingen av umiddelbare overfølsomhetsreaksjoner, bør alle være i stand til å gjenkjenne anafylaktisk sjokk og kompetent gi førstehjelp på prehospital scenen.

  Deretter må pasienten legges på ryggen og gi føttene en forhøyet stilling. Hodet er vendt til siden, det åpner munnen og utvider underkjeven. Hvis det er matrester, søtsaker, etc. i munnhulen. de må slettes.

  Et viktig skritt er å begrense spredningen av allergenet som har kommet inn i kroppen. Det vil si, bitt av insekter, er stikket trukket, presset gift, blir bitt vaskes med vann, påsatt en tourniquet ovenfor (husk å angi tidspunktet for ileggelse, hvert tiende minutt, er ledningene redusert til noen få minutter). Den maksimale tiden som tourniquet er igjen er 25 minutter.

  I 10-15 minutter påføres kald (en ispakke).

  Hvis reaksjonen har utviklet seg etter å ta allergenet med:

  • mat, tabletter, etc., er det nødvendig å skylle magen og gi sorbenter (aktivt kull);
  • dråper, nese eller okulær - slimhinnene vaskes med vann, så om mulig 0,1% adrenalinrn.

  Det er også nødvendig å gi tilgang til frisk luft for å berolige offeret, for å frigjøre ham fra knusende klær.

  Hvis det er mulig, injisert intramuskulært 2% løsning Suprastinum difenhydramin eller 1% løsning. I biter (eller administrering forårsaker reaksjon) og over ledninger (fem - seks punkter) blir administrert subkutant 0,1% adrenalin oppløsning (0,2-0,3 ml fortynnet ved fire-fem milliliter 0,9% saltvann).

  Folk som er tilbøyelige til allergiske reaksjoner og de som går på hvile på naturen med barn, er det nødvendig å ha medisiner med dem, for å gi det første nødhjelp.

  Les Mer Om Fartøyene