Årsakene til forhøyede nivåer av basofiler i blodet - normen for barnet, menn og kvinner, hvordan man senker

Basofiler er en type leukocytter som støtter vedlikehold av immunaktivitet. Deres rolle er å identifisere og eliminere kreftpatologier i de tidlige stadier. Også hvite legemer bidrar til å stramme sår og kutt, forhindre forekomst av allergiske reaksjoner. Hvis basofile er forhøyet i kroppen, kan dette være en konsekvens av utviklingen av en rekke sykdommer, inkludert hypothyroidisme og polycytemi.

Hva er basofiler

Menneskekroppen produserer forskjellige typer leukocytter. De arbeider for å opprettholde helse, beskytte mot virus, bakterier, parasitter og soppinfeksjoner. Basofiler er en type slike hvite legemer (ca. 0,5% av totalt antall). De er produsert i beinmargen, men noen ganger kan de bli funnet i små mengder i alle vev i kroppen. Hvis nivået på disse cellene er lavt, er det forbundet med en alvorlig allergisk reaksjon. I kontrast kan forhøyede basofiler i blodet være et resultat av utviklingen av visse typer kreft.

Hva er ansvarlig for basofiler i blodet

Hovedrolle basofilene er å hindre at skadelige bakterier kommer inn i kroppen. Disse cellene bidrar til å stramme sår, kutt, danner en beskyttende skorpe (gjennom lymfocytter). I helbredelsesprosessen blir hvite legemer ødelagt, kløe, irritasjon, vev nær såret kan svulme. Men det er ikke alt. Basophiles utfører flere tilleggsfunksjoner:

 1. De inneholder heparin (et aktivt stoff som fortynner blodet), som forhindrer dets koagulerbarhet.
 2. Forhindre utseendet av allergiske reaksjoner, anafylaktisk sjokk. Når immunsystemet blir utsatt for økt eksponering for antigener, isolerer hvite celler histamin, fremmer produksjonen av spesielle midler (antistoffer) kalt immunoglobuliner. Dette bidrar til å myke kløen på huden.
 3. Drep parasitter, for eksempel flått.
 4. Bekjempe giftstoffer.

Normen for basofile i blodet

En analyse utført i en klinisk setting er den eneste måten å vite om basofilene er over normale. Ofte har økningen i antall hvite blodceller ikke tydelige symptomer, så leger henvender sjelden pasienten til en sjekk. Årsaken til økningen kan imidlertid identifiseres ved å gjennomføre en generell blodprøve. Hva er normen for basofiler? Med hensyn til individuelle egenskaper, i menneskekroppen, bør de være fra 1 til 300 per ml (mikroliter).

Basofiler er bare 0. 5% av alle leukocytter. I tillegg til denne typen blodkropp i blodet finner du følgende:

 1. Nøytrofile. Dette er den største gruppen av leukocytter. De takler alvorlige smittsomme forhold.
 2. Eosinofile. Hjelp å bekjempe parasittiske infeksjoner.
 3. Lymfocytter er en del av immunsystemet, hindrer invasjonen av patogener (bakterier, virus).
 4. Monocytter bekjemper antigener, infeksjoner i blodet, hjelper med å reparere skadet vev, ødelegge kreftceller.

Basofili økte

Økningen i basofile kan forhindre dannelsen av nye blodceller. Som en konsekvens utvikler alvorlige patologiske forhold, for eksempel kronisk myeloid leukemi. Basofili er ikke alltid farlig, men for å øke nivået av hvite blodceller, bør det behandles svært nøye. Dette kan indikere følgende sykdommer:

 • virusinfeksjoner (chicken pox, tuberculosis);
 • inflammatoriske prosesser i tarmen;
 • Crohns sykdom;
 • kronisk dermatitt, bihulebetennelse;
 • astma, astma;
 • Myeloproliferative sykdommer (polycytemi, myelofibrose);
 • Hodgkin's lymfom;
 • metabolske sykdommer (myxedem, hyperlipidemi);
 • hemolytisk anemi;
 • endokrine patologier (hypothyroidism, forhøyede nivåer av østrogen).

Årsaker til økte basofiler i blodet

Tilstedeværelsen av et normalt nivå av hvite legemer bidrar til bevaring av helse, deltar i beskyttelse mot infeksjoner. Hvis basofile i blodet økes, kan dette tyde på utvikling av farlige sykdommer. En av dem er knoglemarvskreft, noe som fører til produksjon av et stort antall granulocytter. I denne situasjonen øker basofilene raskt og står for 20% av alle leukocytter. Hvilke andre årsaker påvirker økningen i antall hvite kropper:

 • akutte virusinfeksjoner;
 • elveblest;
 • Konsekvensen av splenektomi (operasjon);
 • myxedema;
 • antigeninngang i blodet (allergi);
 • mangel på jern;
 • ulcerøs kolitt;
 • systemisk mastocytose;
 • ondartede svulster
 • myeloproliferative lidelser (kronisk myeloid leukemi, myelofibrose);
 • polycytemi.

I en voksen

Basofiler sammen med andre cellepopulasjoner (eosinofiler, lymfocytter, monocytter) kan føre til økning i antall leukocytter i blodet og utvikling av kreft. Hva er de andre årsakene til økningen i hvite kropper i den voksne kroppen:

 • unormal skjoldbruskfunksjon
 • lever, nyresykdom;
 • lavt nivå av progesteron;
 • kollagen vaskulær sykdom;
 • miltens patologi;
 • astma;
 • allergiske reaksjoner, overfølsomhet overfor visse legemidler;
 • diabetes mellitus;
 • virale bakterielle infeksjoner.

Noen ganger kan en økning i basofile i blodet observeres under behandlingen og tar visse legemidler. Når du mottar en liten dose stråling (passerer røntgen), øker nivået på hvite legemer, men dette er ganske normalt. Utvinningsperioden etter en smittsom sykdom er også preget av en økning i leukocytter. Dette antyder at kroppen sliter hardt for helsen.

Kvinnen

Ofte blir basofiler hevet før eggløsning, under menstruasjon, på grunn av økningen i hormonet østrogen. Graviditet er en annen grunn til dette problemet, og dette er ganske normalt. Innføringen av stoffer med østrogen fører også til at nivået av alle typer leukocytter øker. Av denne grunn, når du gir en analyse, bør du advare legen din om å ta visse medisiner for å gjøre en nøyaktig diagnose.

Barnet

I blodet av nyfødte øker nivået av basofiler og er 0,75% (hos voksne er det litt mindre). Etter å ha nådd 2-års alderen begynner denne indikatoren å synke gradvis, men den bør ikke overskride terskelen på 1 prosent. Hvorfor heve basofiler i et barn:

 • etter inokulering;
 • på grunn av den inflammatoriske prosessen;
 • fra et insektbit;
 • som et resultat av å ta medisiner.

Hva å gjøre hvis basofiler økes

Etter å ha fått ubehagelige resultater av analysen, er det ikke nødvendig å panikkere. Kanskje årsaken til økningen i nivået av leukocytter er ikke så forferdelig. Det er nødvendig å sende en andre analyse om et par dager for å trekke noen konklusjoner. Hvis alt er bekreftet, bør du umiddelbart konsultere en lege. I tilfelle av basofili, ikke engasjere seg i selvmedisinering, fordi det kan skade helsen til både en voksen og et barn. Kun en spesialist har rett til å utpeke kompetent behandling, avhengig av diagnosen og individuelle egenskaper til organismen.

Hvordan redusere basofiler

Dette problemet er en indikator på ulike sykdommer. Det er derfor du må sette en nøyaktig diagnose og utføre effektiv terapi. Så vil hvite kroppsnivåer gå ned. Hvilken behandling kan legen foreskrive:

 1. I alvorlige tilfeller, som leukemi, er benmargstransplantasjon påkrevd.
 2. Med allergiske reaksjoner som fører til respiratoriske sykdommer, kan antihistaminer foreskrives.
 3. Bakterielle infeksjoner behandles med antibiotika.

Hvis legen ikke har avdekket patologi, men analysen viste en økt innhold av basofile skal normalisere kosthold kan ta kostholdet øke inntaket av produkter som inneholder jern (dyr lever, bønner, sjømat). For å absorbere sporelementet raskere, er det bedre å ikke spise mat som forstyrrer absorpsjonen av jern (for eksempel melk). Ofte foreskriver legene injeksjoner av vitamin B12. Det fremmer hemopoiesis, forbedrer benmargens funksjon, ødelegger "dårlig" kolesterol.

video

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Basofiler er normen

Basofiler er den minste gruppen leukocytter. De tilhører granulocyt underarter av hvite blodlegemer, de er født og modne i beinmarg. Fra det går basofile til det perifere blodet og sirkulerer gjennom sengen bare noen få timer. Deretter migrere cellene til vevet. Der er de ikke mer enn tolv dager og oppfyller deres oppdrag: nøytralisering av fremmede og skadelige organismer som er uønskede for menneskekroppen.

Funksjoner av basofiler

Basofiler inneholder inne i seg granuler av heparin, histamin, serotonin - biologisk aktive stoffer. Når de kommer i kontakt med allergener, er det en degranulasjon, det vil si at innholdet utføres utenfor basofilene. Dette bidrar til å binde allergener. Et inflammatorisk fokus dannes som tiltrekker seg andre grupper av leukocytter som har muligheten til å drepe utenlandske og ubudne gjester.

Basofiler er utsatt for kjemotaksis, det vil si fri bevegelse gjennom vev. Det er slik bevegelse under påvirkning av spesielle kjemiske stoffer.

De har også en predisposisjon til fagocytose - absorpsjon av skadelige bakterier og mikroorganismer. Men dette er ikke grunnleggende og naturlig funksjon for basofiler.

Det eneste som cellene må utvilsomt utføre, er øyeblikkelig degranulering, noe som fører til økt blodgass, økt vaskulær permeabilitet, mobilisering av andre granulocytter direkte inn i det inflammatoriske fokuset.

Så hovedformålet med basofiler er å undertrykke allergener, for å begrense effekten og ikke gå glipp av kampanjen på kroppen.

Normen for basofile i blodet

Det normative innholdet av basofiler, som regel, bestemmes som en prosentandel av den totale populasjonen av leukocytter: BA%.

Mål antall celler kan være i absolutte tal: BA # 10 9 g / l.

Det optimale antall basofiler forblir uendret gjennom livet (x10 9 g / l):

Indikatoren for spesifikke vekt av celler avhenger litt av alder. For voksne er normen innenfor følgende grenser: minst halvparten og ikke mer enn en prosent.

For barn behandles det optimale innholdet av basofiler utvetydig (i%):

 • nyfødt barn: 0,75;
 • månedlig alder: 0,5;
 • år gammelt barn: 0,6;
 • opptil 12 år: 0,7.

For det første er andelen celler større (0,75%), senker og øker igjen med året. Etter tolv år, bør prosentandelen av basofiler allerede stemme overens med normen for voksne.

Avvik fra normen

Basofili økte

Overskudd av basofiler kalles basofili. Det skjer sjelden, men årsakene er godt kjent og kjent for spesialister.

Først av alt er dette en allergisk reaksjon.

Også, basofili kan følge slike lidelser:

 • Hematologisk, det vil si blodsykdommer, spesielt:
  • kronisk myelogen leukemi;
  • lymfogranulomatose eller Hodgkins sykdom: Vanligere hos ungdom, og toppene i sykelighet observeres ved 20 og 50;
  • akutt leukemi;
  • ekte polycytemi.
 • Kroniske inflammatoriske prosesser i fordøyelseskanalen.
 • Hypotyreose.
 • Akutt hepatitt, som er ledsaget av gulsott.
 • Hemolytisk anemi.

Å ta antithyroid medisiner eller østrogener kan også være årsaken til basophil vekst.

Noen ganger oppstår basophilia når det ikke er nok jern i kroppen. I sjeldne tilfeller advarer hun om utseende av en neoplasma i lungene.

Hvis en person hadde en operasjon for å fjerne milten, så vil basophili være hans følgesvenn for resten av livet.

Økningen i den spesifikke vekten av celler hos kvinner er mulig i begynnelsen av menstruasjonssyklusen, så vel som i eggløsningstiden.

Basofiler senket

Reduksjonen av basofiler utover normen er en grunnleggende forklaring. Hvor vanskelig det er, det er ingen måte å evaluere det, siden den lavere verdien av normen er for liten.

Senking av basofiler er observert når det finnes slike patologier i kroppen:

 • Akutte smittsomme sykdommer.
 • Hypertyreose.
 • Sykdom og Cushings syndrom.
 • Lungebetennelse.

Årsaken til reduksjonen av basofiler kan være stresset, samt langvarig bruk av kortikosteroider.

Bazopenia anses ikke som en patologi for kvinner som bærer barn. Det manifesterer seg i tredje trimester av svangerskapet. I løpet av denne perioden øker blodvolumet raskt, men det er en økning i plasma, og ikke antall celler. Deres nummer forblir innenfor normen. Derfor er senket basofile hos kvinner i en interessant situasjon ganske akseptabelt fenomen.
En reduksjon i nivået av basofiler under normen kan oppstå under utvinning fra smittsomme plager.

Celler forsvinner ofte helt fra blodet under kjemoterapi eller ved behandling av noe annet komplekst og vanskelig for kroppens medisinske preparater.

Hvordan returnere basophils tilbake til normal

En separat behandling som lar deg returnere basofiler tilbake til normal eksisterer ikke. Det er en terapi for plager som er ledsaget av basofili eller baseness.

Og likevel, hvis studien viser overskudd av cellene i normen, er det ikke vondt å ta vare på å øke innholdet av vitamin B12 og jern i kroppen. De vil bidra til å normalisere blod og hjernearbeid.

Ikke forsøm de naturlige kildene der det er B12. Først av alt bør dietten diversifiseres med produkter av animalsk opprinnelse: kjøtt, melk, egg. Soymilk og gjær inneholder også B12.

Å fylle opp lagrene av jern vil hjelpe:

 • Lever av kalvekjøtt og kylling;
 • fisk;
 • rødt kjøtt.

Ved moderat forbruk av tørr hvitvin aktiveres jernabsorpsjon. Denne prosessen kan bidra med appelsinjuice, som ikke er forbudt å drikke i ubegrensede mengder (hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner).

Å justere nivået av basofiler til en sunn person er nok til å bytte til riktig ernæring og fjerne slike ubehagelige vaner som røyking eller avhengighet av sterke drikker.

I noen tilfeller går basofilene tilbake til det normale etter at visse medisiner er tatt tilbake - spesielt antithyroid eller inneholder østrogener.

Hva er normer for basofiler i blodet

En av komponentene i kroppens immunsystem er basofiler. Dette er en gruppe leukocytter. En viss norm av basofiler er blitt etablert, hvorav avviket er et signal for immunitet som et allergen har "kommet inn i kroppen".

Spesielle funksjoner

Blod består av plasma og tre grupper av celler. Hver av dem utfører sin funksjon. Oppdraget med leukocytter er å generere et signal for å bestemme plasseringen av en utenlandsk agent.

Basofiler er en av de få leukocyttgruppene. Antallet deres er 0,5-1% av totalen. En slik liten brøkdel gjør det vanskelig å oppdage disse cellene i blodutslipp. Diameteren er ca. 10-15 μm.

Disse cellene dannes i granulocytdelen av benmargen. Derfra kommer de inn i blodet og sirkulerer der i flere timer. Det neste "punktet av bestemmelsesstedet" er vev. Livslengden for en slik celle er 8-12 dager.

Disse cellene består av:

Formasjon av blodceller.

 • leukotriene;
 • serotonin;
 • prostaglandin;
 • histamin;
 • heparin.

Alt dette "arsenalet" hjelper disse leukocyttene til å reagere på patogener av forskjellige arter.

Hvordan og hvilke funksjoner utføres

Stedet til den utenlandske agenten er som følger. I området for betennelse frigjør basofiler histamin, serotonin og heparin fra granulatene. De binder allergenet.

Som et resultat av dette, reduseres konsentrasjonen av disse beskyttende celler i blodet, og i henholdsvis vev øker. En slik forandring provoserer biologiske prosesser: økning i blodstrømmen, permeabilitet i nærliggende kar øker, rødhet oppstår, vevspyler, kløe.

En hotbed av betennelse er opprettet, et poeng for innkalling av celler som er i stand til å takle en fremmed agent. Kroppen begynner å reagere på patogenet og aktiverer beskyttende funksjoner, og kaster også krefter for å eliminere den negative faktoren. Basofiler er en slags "speidere" som finner en kilde til betennelse og gir et signal om beliggenheten.

I tillegg til funksjonen til å påskynde prosessen med å undertrykke allergener og forhindre spredning, blir basofiler også preget av oppfyllelse av flere oppgaver, for eksempel:

 • Stabilisering av blodstrømmen i kapillærene.
 • Transport av andre grupper av leukocytter til plasseringen av en utenlandsk agent.
 • Gir veksten av nye kapillærer.
 • Fremme næring av vev.
 • Aktiv kamp med helminths og beskyttelse mot deres effekter på hud, tarm og slimhinne.
 • Forhindre spredning av giftige insekter.
 • Deltakelse i utviklingen av en allergisk reaksjon.

Til tross for det lille antallet har basofiler en flersidig effekt på kroppen og deltar i mange beskyttelsesprosesser.

Normer etter aldersgrupper

I medisinsk praksis beregnes basofilantallet på to måter:

 • BA% er den relative mengden til andre leukocytter; spesifisert i%;
 • BA # er en absolutt mengde, normen er 0,01-0,065 * 10 9 gram / liter.

Bestemmelsen av antall basofiler er tatt i betraktning ved beregning av leukocyttformelen basert på en detaljert analyse.

Barns norm

Indikatorene for konsentrasjon av beskyttende celler i barnet er forskjellige i livsstadier. De blir stabile bare innen 12 år. Tabellen etter alder gjør det mulig å spore hoppene i innholdet av basofiler i blodet:

Relativt antall av alle leukocytter,%

I et spedbarn øker antall basofiler, siden i denne alderen skjer dannelsen av ens eget immunsystem. Etter en måned, faller dette tallet betydelig.

Denne situasjonen er normal og krever ingen behandling. Nivået faller da, og stiger deretter til normalt. Stabilisering observeres kun etter 10 år. Normen hos barn i ulike aldersgrupper er forskjellig.

Norm for voksne

Den basofile normen hos menn er 0,5-1% stabil. Den gjennomsnittlige frekvensen av basofiler hos kvinner er den samme. Men i ulike perioder av livet kan det variere litt.

Så kan overvurderte indikatorer indikere en økning i nivået av østrogen. Som regel observeres dette fenomenet i begynnelsen av menstruasjonssyklusen og i eggløsning.

Nivået under 0,01 * 10 9 gram / liter kalles stadig basepenia. Dette er normen i svangerskapet (i 1 trimester). En lignende tilstand kan oppstå etter en røntgenundersøkelse eller etter røde hunder.

Den tillatte vibrasjonen er 0-0,2 * 10 9 gram / liter. Indikatorer for basofiler kan variere av ulike årsaker. Dette betyr ofte at den patologiske prosessen utvikler seg.

Bloddonasjon for analyse

Normene for basofile i blodet kontrolleres ved analyse. For å overgi biomateriale er det nødvendig om morgenen på tom mage. Testen utføres med blodanalysen. For å gjøre dette, gjør gjerdet hennes fra fingeren.

Denne prosedyren krever en liten forberedelse:

 • 8 timer før du går på laboratoriet, kan du ikke spise.
 • For en dag stopper enhver fysisk aktivitet.
 • I 24 timer er alkohol og tunge måltider forbudt.
 • På elva er det nødvendig å redde nerver. Rolig emosjonell tilstand bidrar til å få mer nøyaktige data.

En omfattende blodprøve er en ganske populær prosedyre i medisinsk praksis. Men dens formål for å bestemme absolutt innhold av basofiler utføres bare hvis:

 • inflammatorisk prosess;
 • en allergisk reaksjon eller anafylaktisk sjokk;
 • under graviditet.

Årsaker til abnormiteter

Resultatene av undersøkelsen kan påvirkes av langvarig bruk av østrogen eller uforberedt behandling av pasienten for prosedyren. Derfor er det svært viktig å ikke donere blod uten tilstrekkelig opplæring og å advare legen om medisiner som tas innen en måned.

Et økt resultat indikerer:

 • Økt østrogen i blodet.
 • Mottak av hormon gruppe legemidler.
 • Utsatt infeksjonssykdom.
 • Svikt i funksjon av bukspyttkjertelen.
 • Godartet eller ondartet svulst.
 • Tilstedeværelse av hepatitt.
 • Mindre bestråling under medisinske undersøkelser.
 • Blodsykdom
 • Allergisk reaksjon.
 • Feil i det endokrine systemet.
 • Kirurgisk fjerning av milten.
 • Med gastrointestinale sykdommer.
 • Intoxikasjon etter en insektbit.

Regelmessig overskudd av den absolutte indeksen - 0,065 * 10 9 gram / liter kalles basofili. Det kan utvikle seg i et barn på grunn av allergi.

Hos voksne kan antallet "scouting cells" reduseres på grunn av:

 • En smittsom sykdom.
 • Eksponering for stress.
 • Hypertyreose.
 • Cushings sykdom.
 • Aktiv skjoldbrusk aktivitet.
 • Med abnormiteter i binyrene.
 • Lungebetennelse.

Stabiliser metriske

Hvis basofili eller bassenget skyldes sykdommen, bør en behandling først startes. I andre tilfeller må du revidere dietten. For eksempel deltar vitamin B12 aktivt i prosessen med dannelse av blodceller.

Derfor er det verdt å øke forbruket:

Det er ofte nødvendig å spise mat som inneholder en stor mengde jern. Det er fisk og sjømat. Moderat inntak av tørr hvitvin aktiverer absorpsjonen av jern. Den samme prosessen fremmes og appelsinjuice.

Det er nødvendig å forlate de dårlige vanene: bruk av alkohol og tobakk.

Basofiler er en markør for tilstedeværelsen av fremmedlegemer i kroppen. Denne indikatoren er kun diagnostisert med en utvidet blodprøve, dens verdi brukes til en omfattende vurdering av pasientens tilstand. Økning eller fravær av leukocytter av denne typen indikerer patologiske prosesser, hvilket betyr at det er nødvendig å gjennomgå ytterligere undersøkelser.

Basofiler i blodet

Normalt bør den relative mengden av basofiler i blodet ikke overstige 1%. Basopeni og basofili kan snakke om tilstedeværelse av inflammatoriske prosesser, blodsykdommer, etc.

Definisjonen av basofiler i leukocytformelen av en klinisk blodprøve utføres for å identifisere inflammatoriske prosesser og allergiske reaksjoner.

Basofilene i seg selv er en slags leukocyt og er blodceller avledet fra granulocytspiret.

Generell informasjon

Basofiler tilhører granulocytter, som er fordelt i perifert blod. De produseres av benmarg og kastes inn i serumet, hvoretter de legger seg i vevet. Livsyklusen til basofilen er ca 7-12 dager.

Når en inflammatorisk prosess oppstår, sendes basofiler og andre hvite blodlegemer til herden. De er ansvarlige for produksjon av histamin (kontroll av allergisk reaksjon), serotonin (nevrotransmitter, undertrykkende stress og depresjon) og heparin (et stoff som reduserer blodkoagulasjon). Basofiler inneholder også prostaglandiner, som sammen med histamin binder stimulansen (allergenet) og nøytraliserer det. På dette tidspunktet noterer pasienten utviklingen av inflammatoriske prosesser (feber, feber, svakhet, hevelse av vev, etc.). Alt dette er en reaksjon på økt blodgass og en økning i permeabiliteten av blodårene, for hvilke basofiler er ansvarlige.

Hovedformålet med basofiler er deltakelse i overfølsomhetsreaksjonen av umiddelbar og sjelden, forsinket type. De er en av de første i fokus på betennelse og, som det var, ringe på andre blodceller for å bekjempe utenlandske agenter. Denne prosessen kalles fagocytose og er en av funksjonene til det menneskelige immunsystemet. Hvis den inflammatoriske prosessen varer mer enn 3 dager, begynner beinmargen å produsere flere basofiler. Denne tilstanden i medisin kalles basophilocytosis.

Basofilene påvirker også koagulerbarheten av blod med naturlig heparin, øker permillabiliteten til kapillærene, fremmer opprettelsen av nye fartøy, stimulerer reduksjonen av glatt muskelvev.

Indikasjoner for analyse

Analyse for basofiler er nødvendig i følgende tilfeller:

 • planlagt forebyggende kontroll
 • undersøkelse før kirurgi
 • diagnostisering av inflammatoriske og smittsomme prosesser, samt blodsykdommer;
 • overvåke effekten av terapien.

Reduksjon i antall hvite kropper (basbopenia) hos barn kan forårsake dysfunksjon av det endokrine systemet, et brudd på prosessen med hematopoiesis og som følge av utviklingen av leukemi. Hos kvinner kan bassenget indikere graviditet.

Vanligvis utføres ikke studien av basofiler separat, men deklarerer resultatene i leukocyttformelen. Nivået på basofile gir en ide om de ulike inflammatoriske prosessene, allergiske reaksjoner (viktig for diagnose av anafylaktisk sjokk), kreft (blodkreft).

Konstruksjonen av leukocyttformelen utføres på grunnlag av en utviklet klinisk blodprøve.

Normen for basofiler

Når deklarerer resultatene av leukocytformelen, betraktes følgende indikatorer som norm for basofiler:

 • nyfødte - 0,75%;
 • Spedbarn (1 måned i livet) - 0,5%;
 • spedbarn (2-12 måneder) - 0,4-0,9%;
 • barn (12 år) - 0,7%;
 • ungdom (fra 12 til 21 år) - 0,6-1%;
 • voksne (over 21 år) - 0,5-1%.

Like etter fødselen øker antall basofiler i en person. Dette skyldes dannelsen av et uavhengig immunsystem. I den første måneden av livet, faller indikatoren litt, stabiliseres til 12 år og stiger igjen allerede i voksen alder.

Følgende indikatorer for basofiler kan ses i analysen: BA% (relativ mengde i prosent av andre leukocytter) og BA # (absolutt mengde, som vanligvis er 0,01-0,065 * 10 9 gram / liter).

Økning i basofili (basofili)

Tilstanden utvikler seg med en økning i antall basofiler med mer enn 0,2 * 10 9 g / l.

Viktig! Basofili kan forårsake inntak av hormonelle legemidler (østrogener), antityroid-legemidler.

I klinisk praksis er økningen i basofiler sjelden og er typisk for:

 • sykdommer i fordøyelseskanalen (kronisk form):
  • ulcerøs kolitt;
  • enterokolitt;
  • gastritt;
  • magesår og duodenalt sår, etc.;
 • sykdommer i sirkulasjonssystemet:
  • myeloid leukemi (kronisk form);
  • leukemi (akutt form);
  • polycytemi (økning i nivået av erytrocytter i en enhet av blodvolum);
  • hemolytisk og jernmangel anemi;
  • lymfogranulomatose, etc.;
 • individuell reaksjon på stimulansen (allergi);
 • scenen for tidlig remisjon av smittsomme sykdommer;
 • Hodgkins sykdom (malign patologi som påvirker lymfesystemet);
 • hypothyroidism (insuffisiens av skjoldbruskkjertelen, uttrykt i en reduksjon i sin sekretoriske funksjon);
 • Onkologi (kreft i blodet, lunger).

En økning i antall basofiler indikerer et brudd på immunitet og en aktiv invasjon av en utenlandsk agent. Kronisk basofili er også kjent hos pasienter som har blitt fjernet fra milten.

Reduksjon av basofiler (basepenia)

Med basobeni er antallet basofiler redusert (mindre enn 0,01 * 10 9 g / l).

Viktig! Reduksjon av basofiler observeres ofte i graviditetens første trimester, som er forbundet med en aktiv økning i blodtilførselen (væskefase) uten å øke antall blodceller. Men i dette tilfellet er baspenia ansett som falskt og indikerer ikke en patologisk prosess.

Også benopeni blir notert under eggløsning (midt i menstruasjonssyklusen), under inntak av kjemoterapidroger, kortikosteroider og andre "tunge" medisiner for kroppen.

Antall basofiler kan reduseres i en rekke patologier:

 • infeksjoner og sykdommer i akutt form;
 • nervøse og psykiske lidelser;
 • hypertyreose (økt sekretorisk aktivitet av skjoldbruskkjertelen);
 • akutt betennelse i lungene.

Dekryptere leukocyttformen for antall basofiler kan kun være kvalifisert spesialist: terapeut, smittsomme spesialist, hematolog eller funksjonell diagnostiker.

Anbefalinger før prosedyren

 • 8-12 timer før prosedyren, det siste måltidet er laget, og i 2-4 timer - vann;
 • Dagen før analysen skal pasienten forlate sportsopplæring, seksuelle forhold (stress for kroppen), løfte vekter og andre fysisk og psykisk stressende situasjoner. Det er også nødvendig å ekskludere fra kostholdet akutt, fet mat, næringsmiddel og snacks (chips, kjeks, etc.), alkoholholdige og tonic drikkevarer (energi, sterk kaffe, etc.);
 • Umiddelbart før du gir blod informerer pasienten legen om å ta medisiner og nylig fullførte behandlingsmåter.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

Hvorfor er basofiler forhøyet i blodet, hva sier det?

Den minste gruppen leukocytter er basofiler, som utfører mange funksjoner i menneskekroppen.

Spesielt støtter de ikke bare blodstrømmen i små fartøy og gir en migreringsbane for andre leukocytter i vevet, men påvirker også veksten av nye kapillærene effektivt.

Hvis basofiler heves i en voksen i blodet, indikerer dette utviklingen av sykdommen - basofili. Årsakene til denne tilstanden er forskjellige, under vil vi vurdere de viktigste plager, på grunn av hvilke basofiler i blodet stiger over normen.

Funksjoner av basofiler

Hovedfunksjonen til denne typen granulocyt er å delta i den inflammatoriske prosessen og utviklingen av allergiske reaksjoner, nemlig anafylaktisk sjokk. Videre basofiler blokk fanget i kroppen gjennom huden toksiner (forgifter insekter og dyr), og redusere blodlevring på grunn av tilstedeværelsen i disse av heparin. I stedet for ødeleggelse av basofiler er det ødem i vevet, kløe, rødhet.

Det er mulig å generalisere basofilens grunnleggende funksjoner i menneskekroppen:

 • undertrykkelse og "blokkering" av allergener;
 • hindringen for spredning av fremmede partikler gjennom kroppen;
 • bevaring av kroppens forsvar;
 • regulering av permeabilitet og tone av mikrofiler;
 • vedlikehold av vann og kolloid status, samt hudmetabolisme;
 • nøytralisering av toksiner og giftstoffer, inkludert insekter;
 • deltakelse i prosesser av koagulering og fagocytose.

Hvis basofiler økes hos en voksen, betyr det at problemet skal søges i en anamnese, for å analysere tidligere overførte sykdommer og pasientens levekår. Videre vil vi se nærmere på hvorfor det er oppdratt basofiler i en voksenes blod, og hvilke sykdommer som fører til slike indikatorer.

Normen for basofiler

Normalt antall basofiler varierer med alder og beregnes som prosent av totalt antall leukocytter i blodet:

 • for en voksen: 0,5-1%;
 • nyfødt: 0,75%;
 • 1 måned: 0,5%;
 • 1 år: 0,6%;
 • 2 år: 0,7%

Som det kan ses, er normen for basofiler i blodet fra 0,5% til 1% av det totale antall leukocytter. I absolutte tall gir dette ca. 0,3 nanoliter per liter blod.

Årsaker til forhøyede basofiler

Hvorfor er basofilen i blodet oppvokst hos en voksen, hva sier det? Ulike tilstander kan provosere en økning i verdiene av basofiler over normal, alt fra umiddelbar reaksjon på administrasjonen av legemidlet og ender med en langvarig inflammatorisk prosess.

Vurder hovedårsakene til forhøyede basofiler hos en voksen:

 1. Allergiske reaksjoner. Ved kontakt med allergenet frigjøres granulene inneholdt i cellene. På grunn av dette oppstår typiske allergi symptomer: kløe, utslett, hevelse, etc.
 2. Ved akutte smittsomme sykdommer i leveren, øker basofile også.
 3. Inflammasjoner (inkludert kroniske) ligger i fordøyelseskanalen. Spesielt tydelig er effekten observert ved akutte betennelser i tarmen.
 4. Ofte er basofile i blodet forhøyet i perioden før menstruasjonen.
 5. Permanent bestråling med små doser av stråling (for eksempel gjelder dette for de som jobber med røntgenapparater).
 6. Sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Således er en fullstendig blodtelling med et økt antall av basofile granulocytter i første omgang nevnte inntrengning av fremmed antigen, som ved dens egenskaper ikke helt inne i den antigene sammensetning av kroppen, slik at den siste og prøver så raskt som mulig for å rive fienden.

Noen ganger, er svaret veldig rask og turbulent (anafylaktisk sjokk), og pasienten krever samme rask medisinsk hjelp (adrenalin, hormoner), eller raskt kommer det triste resultatet.

Fysiologiske årsaker

Fysiologiske prosesser forårsaker en økning i basofiler:

 1. Når manstruerer, i begynnelsen av eggløsningen, når nivået av østrogen i blodet stiger.
 2. Under gjenoppretting av kroppen etter infeksjonen.
 3. Raised basophils som følge av en liten eksponering for strålingsdoser, ofte fra det lider radiologer, laboratorie teknikere.
 4. Etter å ha tatt prevensjonsmidler, som inneholder et stort antall østrogener.

Derfor er årsakene til basofili mange, så en grundig undersøkelse bør gjøres for å identifisere årsaken til hvert enkelt tilfelle. Selvbehandling er helt uakseptabelt.

Forhøyede basofiler i barnet

Hva betyr dette? Tilstanden, når basofilene i et barn er hevet, kalles basofili og årsakene til forekomsten er forskjellige:

 1. Forgiftning.
 2. Insektbiter.
 3. Infeksjon med helminths..
 4. Hemolytisk anemi.
 5. Mangel i blodet av jern
 6. Bihulebetennelse er kronisk.
 7. Nefrotisk syndrom.
 8. Smittsomme sykdommer
 9. Godkjennelse av visse medisiner.
 10. Allmenn allergi, narkotika eller mat.
 11. Myksem, eller utilstrekkelig tilførsel av vev og organer med skjoldbruskhormoner.
 12. Sykdommer i blodet: myeloid leukemi kronisk, akutt leukemi, ekte polycytemi, Hodgkin's sykdom.
 13. Gastrointestinale patologier av kronisk kurs, for eksempel ulcerøs kolitt. Basofiler kan øke ved overgang av en akutt sykdom til en akutt form.

Redusere basophils bare mulig med rettidig behandling av den underliggende sykdommen, som var årsaken til deres øker, og behovet for å sette inn i barns kosthold av matvarer som inneholder vitamin B12 (melk, egg, nyrer).

Hva å gjøre hvis basofilene i blodet er forhøyede

I de fleste tilfeller blir basofili kurert hvis den umiddelbare årsaken til forekomsten er eliminert, særlig er den underliggende sykdommen herdet. Men i noen tilfeller kan et høyt nivå av basofiler bli observert hos relativt sunne mennesker. Da er det nødvendig å dra nytte av disse anbefalingene:

 1. Øk metningen av kroppen med vitamin B12, fordi den er aktivt involvert i prosessen med dannelse av blodceller og hjernens arbeid. Dette kan gjøres ved å ta spesielle medisiner eller legge til diettretter fra kjøtt, nyrer, egg og melk.
 2. Å inkludere i kostholdet jernholdige vitaminer og matvarer: lever (spesielt kylling), bokhvete, fisk og annen sjømat.

Hvis basofile i blodet økes, er det i noen tilfeller tilstrekkelig å avbryte inntaket av medisiner: antithyroid, østrogenholdige og lignende. Hos kvinner kan basofili oppstå under eggløsning, i de tidlige dagene av menstruasjonssyklusen, samt i begynnelsen av graviditeten. Dette skyldes et direkte forhold mellom nivået av østrogener og progesteron i blodet og antall basofiler.

basophils

I denne artikkelen ser vi på hvilke basofiler som er i analysen av blod og hva de svarer på. Blant alle typer blodleukocytter er et spesielt sted okkupert av basofiler. De er oppkalt, fordi de er malt med alkaliske fargestoffer (fra latinbasen - base, alkali) for å utføre mikroskopisk analyse. Disse er de minste beskyttende blodcellene, hvor andel er bare 0,5-1% av det totale antall leukocytter.

Med så lite antall og kort levetid på bare 1 uke, har basofiler tid til å spille sin store rolle i å beskytte kroppen mot skadelige eksterne og interne faktorer. Dette oppnås på grunn av deres spesielle struktur og aktivitet av biokjemiske prosesser. Basofiler - heller store celler, inneholder deres cytoplasma store mengder av granuler som er i stand ved kontakt med skadelige stoffer tildele spesielle stoffer mediatorer: serotonin, histamin, prostaglandin, leukotrien.

Basofiler "varsle" kroppen om typen fare, utløse dens respons på en beskyttende reaksjon. Inntrenging av beinmarg i blodet, unge basofiler ikke lengre i det, og etter noen timer de bosette seg i vevene, utfører rollen som konstant "sentinel". Å anerkjenne faren, mister de granuler, blir til mastceller og oppfyller deres beskyttende oppdrag, dør i vev.

Denne prosessen med inntak i vev og død av basofiler foregår hele tiden, og avhengig av hvilken av dem som hersker, kan antallet deres øke eller redusere.

Normen for basofile i blodet

Indeksen for basofilinnhold i blodet er av stor betydning. Endringen i mengden i en eller annen retning indikerer tilstedeværelsen av en patologisk prosess i kroppen: betennelse, allergi, traumer, blødning, ondartet tumorutvikling.

Det vil si at hvis det er avvik fra normen i analysen, er dette en indikasjon på at pasienten skal undersøke årsaken. Unntaket er den fysiologiske svingningen som er forbundet med graviditet.

Normen for basofiler i blod av voksne (kvinner og menn) er 0,5-1%, hos barn er den litt høyere. Det meste av den nyfødte - 0,75%, og da den er redusert til 0,5% til 0,6% øker til et år, opp til 12-14 år - til 0,7%, hvoretter verdien er stabilisert, som i voksne. Dette er på grunn av utviklingsstadier av barnets kropp: dannelsen av immunforsvar, ulike infeksjoner, forekomsten av allergiske reaksjoner og skader, utvikling av det endokrine systemet.

Årsaker til forhøyede basofiler

Når antall basofiler økes, kalles denne tilstanden basofili. Følgende sykdommer kan føre til utvikling:

 • Akutte infeksjoner: viral, bakteriell, parasittisk.
 • Kronisk inflammatorisk prosess, inkludert spesifikk (tuberkulose).
 • Autoimmune sykdommer (reumatoid artritt, revmatisme, lupus erythematosus, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom).
 • Kroniske hudsykdommer (psoriasis, eksem).
 • Allergi av noe slag.
 • Onkologiske sykdommer (kreft, sarkom, lymfom, leukemi).
 • Hormonale lidelser (hypothyroidisme, diabetes).

For et økt nivå av basofiler i blodet hos barn, kan du lese her.

Behandling av basofili

Det første du må gjøre når du øker nivået av basofiler i blodet, er å gjennomgå en undersøkelse. Han må utnevne en lege, med hensyn til anamnese, pasientklager, resultatene av hans undersøkelse. Det er tilfeller der det ikke er noen klager, ingen kliniske manifestasjoner, da er en generell undersøkelse foreskrevet.

Når sykdommen oppdages, foreskrives behandling, og når gjenopprettingen utvikler seg, vil nivået av basofiler gradvis bli normalisert. Dersom det ikke ble observert patologi, justere diett: øke andelen av produkter som inneholder jern, vitaminer av gruppen B. Den gode effekt vil oralt jern og multivitaminer, eller stoffer, som kombinerer jern, folsyre (vitamin B6), askorbinsyre, vitamin B12 (hemoferon, vitaferon, sorbifer og andre).

Årsaker til reduserte basofiler

Senking av nivået av basofiler kalles basepenia, det er mer typisk for en voksen organisme og kan være forårsaket av:

 • Alvorlige former for lungebetennelse.
 • Sterkt lekkende infeksjoner.
 • Alvorlige former for allergi.
 • Insuffisiens av binyrefunksjon.
 • Thyrotoxicosis (økt funksjon av skjoldbruskkjertelen).
 • Syndrom Itenko-Cushing (endokrine sykdommer i strid med hypofysen).
 • Langsiktig stressende situasjoner.
 • En generell svekkelse av kroppen, en reduksjon i immunitet.

Behandling av basbopeni

Basopenia krever undersøkelse, fordi det ofte skyldes alvorlige sykdommer. Da de blir behandlet, vil en økning i nivået av basofiler i blodet være en god prognostisk indikator som indikerer gjenoppretting eller oppstart av remisjon.

Hvis bassenget er relatert til den generelle svekkelsen av kroppen, med en reduksjon i immunitet, bør handlingsplanen være som følger:

 • Normalisere kostholdet ved å introdusere kalorimat, vitaminer.
 • Øk motoraktiviteten, hold deg i frisk luft.
 • Gi ro og full søvn, eliminere stressende situasjoner.
 • Avvise dårlige vaner.
 • En god effekt er mottak av immunstimulerende legemidler av naturlig opprinnelse, spesielt for svekkede barn.

Basofiler hos gravide kvinner

Ved utbrudd av graviditet hos kvinner, øker det totale antall leukocytter i de første månedene, hovedsakelig på grunn av nøytrofiler. Det kan vokse under graviditet fra 4-9 til 13-15 tusen (per mikroliter blod), og kommer tilbake til normal bare etter fødsel. Dette skyldes utviklingen av fosteret, nøytraliseringen av dets toksiner. På denne bakgrunn er det en viss relativ nedgang i antall basofiler, på grunn av en økning i prosentandelen av nøytrofiler.

Basogenese er også kjent i første trimester av graviditet på grunn av økningen i volumet av sirkulerende blod, tilstrømning av væske. Men denne nedgangen i innholdet er også feil, fordi kun konsentrasjonen minker, og den absolutte mengden forblir uendret.

Liker du artikkelen? Del det med vennene dine på sosiale nettverk:

Avvik og normer av basofiler i blodet

For det meste vet kun leger hva normen for basofiler skal være, hva slags partikler er det, og hvilke plikter de har.

Men disse cellene spiller en avgjørende rolle for å beskytte en person mot skadelige organismer: Avviket fra basofilinnholdet i blodet fra normen kan indikere utviklingen av noen alvorlige sykdommer.

Hva er basofiler, deres normer?

Basofiler er en av de minste varianter av leukocytter, hvite blodlegemer. Deres produksjon håndteres av det menneskelige benmarg.

Etter fødselen flytter basofile leukocytter til blod i flere timer, hvoretter de lever i kroppens vev.

Levetiden til basofile er liten - bare tolv dager, men hele tiden prøver hvite blodlegemer å oppfylle deres formål: de beskytter en person mot skadelige organismer.

Basofiler består av biologisk aktive stoffer - serotonin, histamin, heparin, som har form av granuler.

Den beskyttende funksjon av celler er å oppdage skadelige organismer (vanligvis forskjellige allergener) og å nøytralisere ubudne gjester ved degranulering.

Dette betyr at under kontakt med fremmede celler nedbrytes basofiler, frigjør biologisk aktive granulære stoffer, og derved binder skadedyr.

Som et resultat av degranulering dannes et inflammatorisk fokus som tiltrekker seg andre grupper av leukocytter som kan ødelegge skadelige organismer eller fjerne dem fra menneskekroppen.

Blodstrømningen øker, noe som gjør det mulig for hvite blodlegemer å komme til det berørte området raskere.

Vi kan si at basofiler er den første forsvarslinjen til menneskekroppen i beskyttelse mot skadelige organismer. Deres hovedfunksjon er å oppdage allergener, stoppe deres videre fremgang og ring for hjelp.

Normen av basofiler i blodet blir vanligvis målt i prosent. Indeksen angir andelen basofile leukocytter i totalt antall hvite blodlegemer.

Noen laboratorier bestemmer frekvensen av basofiler i absolutte tal. Hos menn, så vel som hos kvinner over 12 år, regnes verdiene fra 0,5 til 1 prosent eller 10 til 65 * 10 12 celler i en liter blod sunt.

I et nyfødt barn er normen 0,75%, når barnet er en måned gammel - 0,5%. I et år er den normale verdien 0,6%, til tolv år - 0,7%.

Det skal bemerkes at prosentandelen av basofile i leukocytter ikke alltid er informativ.

For eksempel, hos kvinner i graviditetens siste trimester, økes det totale antall hvite blodlegemer betydelig, noe som forvrenger det generelle bildet. I løpet av menstruasjonssyklusen og under eggløsning øker det totale antall basofiler.

Etter operasjonen for å fjerne milten i pasienten, vil normen for basofile leukocytter være høyere enn for en sunn person.

Som regel er mengden av basofiler i menneskekroppen en konstant. Bare med enkelte plager som forekommer sjelden, er det midlertidige unormaliteter, så en omfattende blodprøve er svært viktig.

I tilfelle en økning i antall basofiler i forhold til normen, diagnostiserer legene basofili, senkebasseng.

Avvik fra normen

Høyere enn normalt antall basofiler er vanligvis i allergiske reaksjoner (urticaria, dermatitt, eksem), og forstyrrelser i sirkulasjonssystemet (akutt og kronisk leukemi, polycytemi vera, Hodgkins sykdom).

I tillegg kan basofili være et tegn på utviklingen av den inflammatoriske prosessen i kroppen. Menneskekroppen sliter med sykdommen og utløser immunreaksjoner. Som regel er avviket fra normen i dette tilfelle ubetydelig.

I tillegg kan en øket mengde av basofiler indikere nærværet av sykdom i mage-tarmkanalen (sår i tolvfingertarmen eller mage, ulcerøs kolitt), diabetes, utilstrekkelig pankreatisk produksjon av hormoner.

Forgiftning av kroppen med en rekke toksiner, langvarig bruk av kortikosteroider og hormonelle stoffer kan også føre til avvik fra normen i større side. Noen ganger i begynnelsen av kreft i lungene eller i bronkialrøret, øker mengden av basofiler også.

Hvis antallet av basofile leukocytter under det normale, da det indikerer utvikling av infeksjonssykdommer, hypertyroidisme (økt produksjon av hormoner fra bukspyttkjertelen) eller hypercorticoidism (overdreven aktivitet av binyrebarken).

Forskere har bevist at under stressende situasjoner, overdreven fysisk anstrengelse og uttømming av kroppen, kan innholdet av basofiler i blodet reduseres.

I tillegg kan kvinner i tidlig graviditet lide av basbopeni. Dette skyldes økning i blodvolum i kroppen, mens mengden av basofile forblir uendret.

Avviket fra basofile leukocyttinnhold fra normen kan skyldes feil forberedelse til analysen.

Legene advarer om at det er nødvendig å gi blod for forskning på tom mage.

Det siste måltidet skal være minst åtte timer før testen. Det er forbudt å spise tung og fet mat, drikke alkohol, gå inn for sport en dag før du tar blod.

Noen dager før du tar testen, anbefales det at du slutter å ta medisiner, da dette kan forvride bildet. Et unntak kan være tilfelle når livet til en person er avhengig av medisiner.

Hvis pasienten er en slik situasjon, må du advare legen før du analyserer alle tatt medisiner. Legen vil ta hensyn til denne faktoren når du mottar resultatet og dekrypterer dataene.

Basofiler er inneholdt i blodet og tilhører gruppen av leukocytter. Hovedoppgaven til disse hvite blodlegemer er å beskytte en person fra forskjellige skadelige organismer.

Hvis en utvidet blodprøve viste en avvik i antall basofiler fra normal, kan dette indikere tilstedeværelsen av ulike sykdommer.

I dette tilfellet kan legen foreskrive flere undersøkelser for å etablere en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Basofiler i analysen av blod - normen, strukturen, funksjonene

Basofiler er store, inaktive celler relatert til det minste antallet leukocytter. De er dannet, så vel som alle de andre uniformer blodlegemer i benmargen, stammer fra en felles proto - hemocytoblasts. Påvirkningen av visse induktorer stimulerer disse primære cellene til å dele seg, noe som tar 4 dager. Deretter, i 5 dager en morfologisk modning finner sted i løpet av hvilken, basofile har et unikt funksjonelt fordypning og spesiell struktur, noe som skiller dem som røde celler og blodplater, og på andre leukocytter - nøytrofiler, eosinofiler, monocytter og lymfocytter.

Basofile celler er unike celler i menneskekroppen. De er representert ved 3 forskjellige typer: segmenterte basofile s blod basofile granulocytter eller leukocytter, vev basofiler og mastceller, basofiler, og hypofyse.

I motsetning til basofiler, mastceller og hypofysen, basofile leukocytter som sirkulerer i blodet, faller inn i den fra benmarg ved en moden tilstand, mens hypofyse basofiler og mast er dannet fra Granulocyte parietal basseng og modnes direkte i blodet.

Alle tre typer basofiler, selv om de er direkte slektninger, men forskjellig fra hverandre, og hver utfører sitt eget spesifikke arbeid.

Struktur av basofile leukocytter

Basofile leukocytter er de største granulocyttcellene. De er mye større i størrelse enn deres "klassekamerater" - nøytrofiler og eosinofiler. Diameteren i en bloddråpe er 9 μm, og i tørre smører fra 7 til 12 μm. Formen på cellen er avrundet.

Navnet ble gitt til alle basofiler på grunn av evnen til å plette med grunnleggende fargestoffer under laboratorietesting. Etter en slik manipulasjon, kan cellene i cytoplasma skille mellom ulike størrelser perler blå-fiolett, noen ganger med en purpuraktig skjær, likner svart kaviar (basofile stipling).

Kjerne basofiler anordnet sentralt og består av 2 deler, som typisk ligner bokstaven S. Kjernen inneholder lite heterochromatin og derfor dårlig farget, og, på grunn av det store antallet fargede granuler, er det praktisk talt usynlig. I umodne celler ser det ut som en stav, på grunn av hva slike celler kalles stikker granulocytter.

Granuler av basofile leukocytter inneholder:

 • Frie saltlignende forbindelser av heparin og histamin;
 • serotonin, faktorer av anafylaksi, kjemotaksis og blodplateaktivering;
 • leukotrien C4, prostaglandiner, syre glykosaminoglykaner.

Noen av disse stoffene er konstant i cellen, mens andre syntetiseres og isoleres bare når de basofile leukocytter interagerer med allergener antigener.

På overflaten av plasmamembranen konvolutten er meget IgE immunglobulinmolekyler og reseptorer Fc-epsilon-RI og tetrametricheskie isoform (αβγ2) Denne Reaksjonsinnholdet basofil frigjøre korn - degranulering som oppstår under innflytelse av disse membranreseptorer forårsaker de viktigste oppgaver som opererer basofile leukocytter.

Funksjoner av basofile i blodet

Alle leukocytter er immunkompetente celler og svært smal spesialiserte. Noen fører en ledende rolle i byggingen av beskyttelse mot eksterne og interne motparter, ødelegge alt ukritisk (fagocytose). Noen handler selektivt. For dette valget arbeid, må cellene kunne gjenkjenne fremmede antigener, "cutting" dem i grunnleggende stykker, og deretter "Vis" dem til andre hvite blodlegemer, lymfocytter særlig T-hjelpe type 2. Det er de basofile leukocyttene som tar på denne selektive antiallergiske plikten.

Hva er responsen av basofile i blodet? Hovedfunksjonene som modne basofil granulocytter utfører.

Reaksjoner av umiddelbar type

På grunn av plasmamembranreseptorer, når et fremmed antigen oppdages, oppstår dets brudd, frigjøring av granulat og sekresjon av nødvendige bioaktive stoffer:

 • Det frigjorte heparin aktiverer mikrosirkulasjon og forhindrer trombusdannelse;
 • det frigjorte histamin øker permeabiliteten til de vaskulære veggene og forårsaker en økning i væskestrømmen direkte inn i fokus av betennelse;
 • degranulert serotonin aktiverer blodplater, øker permeabiliteten til veggene i små kar, samtidig som de utvider deres lumen;
 • Langsom syntese av leukotrien C4 tiltrekker faktorer av anafylakse og kjemotaksier nøytrofiler og eosinofiler til lesjonsstedet.

Men basofile i blodet kan bli en kilde til dødelig fare. I noen tilfeller, med gjentatt kontakt med allergener, for det meste insektfamilier, visse matvarer og medisiner, kan de utløse en kaskade av mekanismer for utvikling av anafylaktisk sjokk.

Sakte bevegelsesreaksjoner

Basofile leukocytter i kontakt med parasitter og vev proteinallergenene, insektbitt eller etter brannskader av vev, så vel som virale infeksjoner og tumorprosesser, danne cellulære infiltrater som involverer monocytter, makrofager og nøytrofiler.

Den første reaksjonen av den forsinkede typen er erytematiske flekker. Etter dette, om nødvendig, på dette stedet er det flytende infiltrater.

Lokal immunitet

Basofiler av blod og fete mastceller har en ledende posisjon i systemet med lokal immunitet av hud og slimhinner. De oppretter en beskyttende barriere som skyldes at det blir umulig å få antigener inn i blodplasmaet, og dette forhindrer generaliseringen av den smittsomme og inflammatoriske prosessen. For eksempel, rødhet, kløe og blær som har oppstått etter en insektbit - alt dette er arbeidet med basofiler.

Andre funksjoner

I tillegg til hovedformålet - blokkering av skadelig antigen og mobilisering av andre granulocytter i lesjonen, basofile leukocytter:

 • ta en direkte rolle i reguleringen av blodpropp
 • i noen tilfeller kan rense miljøet fra skadelige midler, absorbere, men etter en stund, slippe dem tilbake til blod eller vev - ufullstendig fagocytose;
 • syntetisere og slippe ut i miljøet biologisk aktive stoffer som ikke direkte deltar i beskyttelse mot allergener.

Basofiler i blodet - innholdshastigheten

Bestemmelse av det kvantitative innholdet av basofiler i blodet utføres under den utfoldede generelle blodprøve med en leukocytformel og ESR.

Eldre basofile celler er tilstede i plasma av perifert blod i ubetydelige mengder. Det er det samme for menn og kvinner, men det avhenger av alderen - antall basofiler hos barn er mye høyere. Kombinasjon av dette, hos kvinner av reproduktiv alder, kan det forekomme en liten økning i basofilene i premenstruell periode, under eggløsning og graviditet.

Den opprinnelige tellingen utføres ved hjelp av en spesiell hemolytisk analysator. Prosentandelen av basofile til totalt antall leukocytter i et tørt smør - VA% beregnes. For en slik beregning er normen for basofiler 0,5-0,8%.

Hvis den relative mengden (VA%) overstiger 1%, har kroppen inflammatoriske prosesser for å lette diagnosen som det absolutte innholdet av basofiler i blodet - BA # beregnes. Laboratorieassistenten forteller antall basofiler i et tørr smear "manuelt" under et lysmikroskop.

Referanse (normale) verdier av BA = 0,01-0,08 * 10 9 / l, i enkelte kilder - opptil 0,2 * 10 9 / l.

Normen for basofile i barnas blod er forskjellig fra voksne. Dette fenomenet kan forklares ved å gi økt beskyttelse av organismen under utviklingen.

Les Mer Om Fartøyene