I hvilke tilfeller er ultralydsskanning av brakiocefaliske arterier?

Ultralyd av BCA, eller brachiocephalic fartøy, er en undersøkelse ved hjelp av ultralyd teknologi, der du kan se status av viktige årer og arterier. Brakiocephalic fartøy er de som er ansvarlige for blodtilførselen til hjernen, så denne type undersøkelse spiller en stor rolle i å diagnostisere visse sykdommer. Ultralyd av BCA lar deg se patency av fartøyene, vurdere deres tilstand og anatomiske egenskaper.

Hvis en pasient har blitt foreskrevet en lignende prosedyre, er det ikke nødvendig å bekymre seg, siden undersøkelsen av brakiocephalic fartøy ikke er veldig forskjellig fra tilsvarende prosess med andre organer. Det er, det er trygt og smertefritt. Til tross for det faktum at ultralydet i BCA ikke er veldig forskjellig fra standardprosedyren av denne typen, må den være nøye utarbeidet. Hvis diagnosen er vellykket, vil pasienten i løpet av en halv time vite nøyaktig hva som skjer med blodsirkulasjonen i hjernen.

For å identifisere problemer med hjernens fartøy, blir ikke bare ultralyd utført, men dets variasjon, det vil si UZDG. Under dette konseptet er Doppler-ultralyd skjult. Denne metoden gir mye mer muligheter til å lære om blodstrømmen i hjernen og å vurdere tilstanden til viktige arterier og årer. Som et resultat kan legen gjøre den riktige diagnosen og foreskrive riktig behandling. UZDG BCA gjør det mulig å analysere patenen av arterien og finne ut årsaken til dens mulige blokkering. Det vil si at spesialisten vil ha mulighet til å vurdere situasjonen tydelig og utpeke det beste alternativet for å løse problemet.

I seg selv er ultralyddopplerografi en svært effektiv metode når det gjelder å diagnostisere vaskulære lidelser. Saken er at Doppler ultralyd tillater oss å se tortuosity av vener og arterier, for å få informasjon om ventiler, vegg elastisitet, samt eventuelle hindringer som kan dannes i strømningsbanen.

Hvis en lege trenger å få informasjon om blodtilførselen til hjernen, vil en av de mest effektive diagnostiske metodene være UZDG BCA eller BCV. I det første tilfellet undersøkes arteriene, og i andre tilfeller vener. Som et resultat kan man vurdere kvaliteten på blodstrømmen og ernæringen av hjernevevet, så vel som øvre lemmer. Brakiocefaliske kar er omtalt i medisin som de viktigste. Det vil si at de er grunnleggende, store og svært viktige. Hvis disse årene og arteriene ikke utfører sine funksjoner normalt, kan dette føre til alvorlige plager.

Ved dekoding av begrepet ultralyd av OCA, benyttes termen dopplerografi av hovedkaretene i hodet ofte. Dette er også det riktige navnet, det vil si denne prosedyren er analog med undersøkelsen av brakiocephaliske arterier ved bruk av ultralyd. I alle fall utføres ultralyd på nakke- og hodekarene.

For å forstå hvor viktig denne diagnostiske prosedyren er, må du først forstå rollen som brachiocephalic arteries for menneskekroppen.

Det største fartøyet i kroppen vår er aorta. Det etterlater flere store arterier. På høyre side er brachiocephalic eller brachiocephalic stammen, som er delt inn i subclavian og carotid arterier. De er i sin tur delt inn i mindre fartøy. Noen av dem spiller en svært viktig rolle i blodforsyningssystemet, så de er også tildelt kategorien stamme.

I den venstre delen av kroppen ligger de subklaviske og karotisarteriene fra aorta, men her danner de ikke en brakiocephalisk stamme. Arterielle subklaviske fartøyer kommer fra aorta og subklave arterier, som også er svært viktige. Deretter kombinerer de seg i en basilær arterie. Dens grener, som grenene av halspulsåren, er de viktigste kildene til blod for hjernen.

Plasseringen av fartøyene som er ansvarlig for å føde hjernen, forekommer i en sirkel. Dette er nødvendig for at i tilfelle når en av de viktige arteriene ikke kan utføre sine funksjoner, var næringen på grunn av andre fartøy.

Flere typer undersøkelser kan brukes til å diagnostisere tilstanden av cerebral fartøy. En av de vanligste metodene for å verifisere tilstanden til de viktigste brachiocephalic fartøyene er USCD av BCA. I dette tilfellet kan du få en generell vurdering av tilstanden til arteriene og årene og først vurdere deres patency. Hvis det oppstår en alvorlig hindring på vei av blodstrømmen, vil dopplerografien av brakiocephalisk karene tillate det å bli sett. I dette tilfellet vil all informasjon bli sendt inn i tidsplanen.

Spesialister utpeker ofte denne typen diagnose, selv om det anses langt fra det mest informative. Det er UZDG BCA gjør oss i stand til å forstå at med arteriene og venene er problemet, men å fastslå årsaken har ikke kommet ut, som flere metoder vil være nødvendig her. For eksempel, hvis blokkering av blodårer oppstått på grunn av forekomsten av aterosklerotisk plakk eller trombe, vanlig Doppler BCA ikke vise det.

Mye mer informasjon spesialist kan få hvis pasienten gjennomgår tosidig skanning. Her kan du få et normalt bilde, som med en konvensjonell ultralydstudie. Det vil si et grått bilde dukker opp, hvorfra fartøyets plassering vil bli sett. Med en grundig undersøkelse av bildet kan du identifisere problemer med arterier og årer og til og med oppdage årsaken til patologien.

Tosidig skanning betraktes som en mye mer informativ metode enn den vanlige USCD av BSA. Det brukes hvis pasienten har visse klager, noe som tyder på at årsaken til sykdommen ligger i brudd på blodtilførselen til hjernen og øvre lemmer.

Det er 2 typer pasienter som må gjennomgå lignende diagnostiske prosedyrer. Den første gruppen inkluderer planlagte pasienter som lider av hypertensjon, diabetes, systemisk vaskulitt og overlevde slag og hjerteinfarkt. For personer med denne diagnosen, er ultralyd av brakiocephalic arterier planlagt. I tillegg er denne typen diagnose ønskelig å regelmessig gå til tunge røykere, som ofte har problemer med blodkarene i hjernen. I risikogruppen er de som har stillesittende arbeid, spesielt på datamaskinen.

Ultralydundersøkelse av OCA kan ordineres til en pasient som har konsultert en lege med en bestemt klage. For eksempel administreres disse prosedyrene av de som har en plutselig syn i synet, eller det er periodisk mangel på koordinering. US BCA bør gå til pasienter med alvorlig hodepine, med hyppig svimmelhet, hukommelsessvikt, nedsatt konsentrasjon, nær synkope, og andre manifestasjoner av den svake aktivitet i hjernen. Alle disse symptomene kan være en konsekvens av dårlig hjerneblodforsyning. Korrekt diagnostisk tilnærming vil tillate å identifisere problemet, årsaken og foreskrive behandlingen i tide. Dette indikerer at pasienten vil ha en sjanse til å fullstendig bli kvitt sykdommen uten konsekvenser og komplikasjoner.

Ultralyd av BCA lar deg se vaskulære anomalier, noe som gjør det mulig å identifisere en rekke alvorlige plager.

For eksempel, med vegeto-vaskulær dystoni, vil reguleringen av vaskulær tone bli svekket. Den samme metoden kan bestemme aneurysmer, aterosklerose, fistler mellom karene, trombose, vaskulære skader og mye mer.

For å oppnå nøyaktig informasjon, er det nødvendig å korrigere for diagnostisk prosedyre. For å gjøre dette er det først og fremst nødvendig å ekskludere fra diettprodukter som kan påvirke fylling av arterier og årer, da dette kan vesentlig forvride resultatene av undersøkelsen. På dagen for å utføre ultralyd på fartøy er det nødvendig å avstå fra drikke med koffein: te, kaffe, energi og ekskludere veldig salt mat og alkohol.

Tilstanden til de viktigste arteriene påvirkes av mengden oksygen. Hvis en person før en diagnostisk prosedyre vil bruke mye tid i tunge rom, kan dette forvride resultatene av ultralydet av fartøyene. Det er nødvendig å utelukke bruk av medisiner, unntatt de som er foreskrevet av en lege.

Ultralydprosessen skjer i nakkeområdet, som er spredt med en spesiell gel. Videre driver en spesialist en sensor i det ønskede området, og et bilde sendes til skjermen for øyeblikket. I noen tilfeller kan legen trykke på nakken og be patienten om å holde pusten.

Som et resultat, vil legen dekryptere data som for eksempel PI - pulsator indeks, RI - resistive indeks, data om status for OCA, ECA og ICA - en felles, interne og eksterne carotis arterier, såvel som NBA - supratrochlear fartøy. Hovedartarien er merket som OA, og PA er indeksen til vertebralbeholderen. I tillegg under ultralyd estimerte tilstand MCA, ACA og PCA, det vil si arteria subclavia, og SAR PSA - tilkobling fartøy.

Under diagnostisk prosedyre vurderer legen tilstanden til alle områder, og på grunnlag av dataene som er innhentet, diagnostiseres med hensyn til pasientens klager og eksisterende plager.

Indikasjoner og regler for ultralyd av karene i hodet og nakken

Med utseendet på ulike sykdommer, utpeker leger i økende grad prosedyren for USDG BCA. Bak denne forkortelsen ligger den velkjente prosedyren for instrumentell diagnostikk av sykdommer i hodene i hodet og nakken. Metoden er enkel og er tilgjengelig i nesten alle medisinske institusjoner. Hva er dens essens og i hvilke tilfeller er det utnevnt?

Fordeler med prosedyren

UZDG BSA står for ultralyddopplerografi av brakiocephaliske arterier. Denne prosedyren er en av de typer ultralydundersøkelse av BTS for sykdommer i karene i hode og nakke.

Ved utførelsen av den diagnostiske prosedyren undersøkes de viktigste vaskulære trunker. Primær betydning er gitt til store kaliber som beveger seg bort fra aortas vegger. Deres hovedoppgave er å sikre blodtilførsel til hjernen. I løpet av BTS-studien avsløres brudd på arbeidet til flere arterier:

Ved utføring av UZDG brakiocephalic fartøy, avsløres ulike patologier og anomalier i blodforsyningssystemet i hodet og nakken. Prosedyren er forskjellig fra andre instrumentelle diagnostiske metoder.

 1. En slik undersøkelse er helt ufarlig for mennesker.
 2. Når du utfører ultralyd av brakiocephalic fartøy, føler pasienten ikke smerte.
 3. Ultralyd er en svært informativ måte å oppdage sykdommer på.
 4. Gjentatte undersøkelser kan utføres så mange ganger som nødvendig.

Indikasjon for studien

Ultralyd av karene i hodet og nakken kan utføres både med eksisterende sykdommer og med sikte på å forhindre forekomst av sykdommer hvis en person er i fare. Den rutinemessige prosedyren utføres hvis pasienten observeres:

 • hypertensjon;
 • høyt blodsukker;
 • lupus erythematosus;
 • konsekvenser av hjerneslag
 • led hjerteinfarkt.

Også det er vist at oppførelsen av ultralyd av brakiocephaliske arterier er røykere.

Undersøkelse av hode og nakke er nødvendig når:

 • nedsatt syn
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser i en konstant, forbigående, episodisk form;
 • hodepine og svimmelhet;
 • rystende gang
 • pulseringer i hode og nakke;
 • minneverdigelse;
 • redusert evne til å konsentrere seg;
 • flekker og krusninger med visuell kontakt;
 • motoriske forstyrrelser;
 • tendens til å svimme.

Forberedelse for studien og prosedyren

Noen klinikker merker at en slik studie ikke krever spesiell forberedelse. Imidlertid anbefales det at visse regler følges før ultralydet på OCA på hodet og nakken. Dette vil bidra til å gjøre forskningen enklere, og resultatene vil bli mer informative.

På dagen for den foreslåtte studien bør te, kaffe, energi og alkoholholdige drikkevarer, og også salte matvarer, utelukkes. Faktum er at slik ernæring kan påvirke fartøyets tilstand. Arterier som følge av dette kan være i tonus. Også, drikkevarer og matvarer kan endre fylling av blodkar.

Tid til å starte prosedyren er verdt å bruke i frisk luft. Det er nødvendig å utelukke opphold i tunge rom, røykfrie rom. Dette har også en effekt på å fylle blodårene med blod.

Hvis pasienten tar medisiner, er det verdifullt å avtale om mottak i løpet av undersøkelsen av hodet og nakken. Avbestilling av kardiovaskulære legemidler kan kun gis av lege. Samtidig fra vitaminer, samt narkotika for å forbedre hukommelsen, og oppmerksomhet bør kasseres før du utfører ultralyd.

Når du utfører ultralyddopplerografi av hode og nakke, blir integriteten til kroppsstrukturen ikke svekket. Dette indikerer at ingen inngrep er påkrevd. Derfor er prosedyren praktisk for både pasienten og legen for funksjonell diagnostikk.

Dopplerografi utføres på samme måte som konvensjonell ultralyd. Pasienten ligger på sofaen, tar en behagelig pose, lindrer en del av kroppen fra klær som skal undersøkes. Prosedyren tar minst 20 minutter. Dens varighet kan nå opp til en time. Du kan utføre forskning både for nyfødte barn og eldre mennesker.

Påvisning av patologier i studien

Denne metoden for diagnose brukes til å identifisere ulike sykdommer.

 1. I de primære stadiene og forekomsten av komplikasjoner av aterosklerose, tykker intima-mediekomplekset (CMM) i den felles halspulsåren. En ekspert ved undersøkelsen bestemmer tilstedeværelsen av plakk som er festet til karossens vegger, markerer størrelsen på stenosen, og bestemmer også graden av manifestasjon. Ved dannelse av plakk kan karene blokkeres fullstendig (okklusjon) eller bli mindre farbar (stenose).
 2. Hvis pasienten har en endring i arteriene, bestemmer legen ved ultralyd graden av deformasjon og lokaliseringen av lokaliseringen av endringene. Som et resultat av studien oppdages brudd på hemodynamikk.
 3. Ved utføring av UZDG er det mulig å oppdage anomalier i menneskelig utvikling. På skjermen noterer spesialisten et komplett fravær av blodårer, samt en avvik i størrelsen deres fra normen. Aneurysmer, forstørrelser, fistler mellom fartøyene er sporet.
 4. Ved hjelp av ultralyd blir en stratifisering av arterieveggen, som kalles disseksjon, observert.
 5. Når fortykkelse av blodkarens vegger, kan en lege mistenke Takayasus sykdom, som også kalles uspesifisert aortoarteriitt. Disse endringene er vanskelig å skille fra aterosklerose, så legen må nøye undersøke bruddene i sirkulasjonssystemet.
 6. I løpet av forskning ved hjelp av ultralyd, kan asymmetri av systolisk arteriell trykk i hendene på 15 mm påvises. Art. I dette tilfellet er det anledning til å mistenke et brudd i en av vertebrale avdelinger.
 7. Ved endringer i livmoderhalsen er det mulig å få refleksjon på ryggradenes arterier eller direkte effekter på karene. I dette tilfellet er deres kompresjon eller spasmer notert.
 8. Etter prosedyren er det mulig å avgjøre om behandlingen av patologien til brakiocephalisk kar var effektiv.

Resultater av studien

Etter undersøkelsen vurderer legen resultatene. I et normalt bilde bør de brakiocephaliske arteriene være rett, med en jevn overflate og parallelle vegger. I nærvær av aterosklerotisk inklusjon er sammensetningen, plasseringen og størrelsen av formasjonen beskrevet. I tillegg er det en effekt på blodstrømmen og graden av innsnevring av fartøyet i området der plakkene dukket opp.

Tilstedeværelsen av deformasjon av fartøyene skal beskrives i detalj i konklusjonen. Deres plassering, grad av sirkulasjonsforstyrrelser og type patologi er notert. I løpet av studien bør legen vurdere det indre laget av fartøyets vegger, som er en indikator for bestemmelse av CMM. Parrede fartøy bør være på begge sider av samme diameter. For vertebrale arterier er verdien 3-4 mm.

I løpet av Dopplerography er overholdelse av de mottatte indeksene for systoliske og diastoliske blodstrømningshastigheter til normative tabeller bestemt. Pulsasjonsindeksen, samt motstandsindeksen, estimeres på samme måte. Disse egenskapene snakker om graden av vaskulær motstand og hvor langt de er farbare.

Ultralyddopplerografisk undersøkelse av brakiocefaliske kar gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av visse sykdommer i det vaskulære systemet i hode og nakke. For å opprette en nøyaktig diagnose er det nødvendig med flere diagnostiske metoder.

UZDG BSA - hva er det, verdien av undersøkelsen i diagnosen av patologier

Ultralyddopplerografi av brakiocephalic arteries and vessels, eller UZDG BCA og BTS - hva er det? Denne metoden for ultralyddiagnose, som lar deg vurdere tilstanden til fartøyene i nakken og arten av blodstrømmen i dem.

Med hjelpen er det mulig å vurdere eksisterende brudd på blodtilførselen til hjernen og avgjøre sannsynligheten for slike brudd i fremtiden.

Doppler ultralyd er fortsatt i bruk i dag, men det kan bli kalt utdatert i forhold til andre forskningsmetoder - duplex og triplex skanning av brachiocephalic arterier.

Essensen av studien

Brakiocephalic arterier er karene som er ansvarlige for å forsyne blodet i hjernen, vevet i hodet, skulderbeltet og armene. De er skilt fra aorta på skuldernivå. Forskningsmetoden er basert på bruk av Doppler-effekten, som er oppkalt etter den østerrikske forskeren Christian Doppler som oppdaget ham.

De viktigste fordelene ved dopplerografi av nakkens kar:

 • Dopplerografi er en ikke-invasiv og derfor smertefri metode;
 • det tar ikke mye tid - en undersøkelse tar bare noen få minutter;
 • dette er en billig studie;
 • med ultralydsdopplerografi er informativ og vil hjelpe legen til å diagnostisere riktig.

UZDG BCA tillater å bestemme:

 • tilstand av vaskulære vegger;
 • vaskulær skade selv i de tidlige stadiene;
 • tilstedeværelse og alvorlighetsgrad av aterosklerose;
 • Tilstedeværelsen og alvorlighetsgraden av stenose;
 • hastighet og art av blodstrømmen.

Doplerografi viser også de anatomiske egenskapene til halsens kar - for eksempel hvor mye de vrir rundt ryggraden.

Med alle disse fordelene, husk at doplerografi er en mer primitiv metode i sammenligning med tosidig og triplex skanning av fartøy. De er mer informative, men de krever mer komplisert utstyr og er dyrere.

Utførelse av tosidig eller trippel skanning vil gi mer informasjon, som vil hjelpe legen din til å velge riktig behandling. Informasjonsevnen øker bruken av metoden for fargekartlegging ved utføring av ultralyddiagnose.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

I risikogruppe På utviklingen av sykdommer i hjernecirkulationen inngår personer med slike sykdommer som:

 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon;
 • cervikal osteokondrose;
 • autoimmune vaskulære lesjoner (vaskulitt);
 • fedme;
 • angina pectoris;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt og hjerneslag i anamnesen;
 • hjerteinfarkt, slag, hypertensjon og aterosklerose i slektshistorie;
 • alder over 40 år.

I nærvær av disse sykdommene den periodiske (en gang i året eller toårig) planlagt passasje av ultralydet av fartøyene i nakken. Det anbefales også at denne undersøkelsen gjennomføres jevnlig for personer med røykervaring på 15 år eller mer.

Direkte indikasjoner for passering av UZDG brachiocephalic stammen er også:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • søvnforstyrrelser;
 • vedvarende eller forbigående synsforstyrrelser;
 • blinkende fluer, hylle foran øynene;
 • støy i ørene, ringer i hodet;
 • mangel på koordinering;
 • brudd på taktile følelser, svakhet i armene og bena;
 • brudd på konsentrasjon av oppmerksomhet;
 • minneverdigelse.

Mer om vitnesbyrd og gjennomføring av undersøkelsen, se videoen:

Forberedelsesregler for prosedyren og prosedyren for gjennomføring

For å forberede seg på studien må du justere dietten. Dagen før studien er det nødvendig å utelukke produkter som påvirker tonnene på fartøyene:

 • Drikker som inneholder koffein (te, kaffe, energidrikker);
 • alkohol;
 • salt mat.

To timer før prosedyren Avstå fra å ta varme bad og røyking, så vel som å være i røykfrie rom: i det første tilfellet ekspanderer arteriene og venene i andre - de komprimeres.

I tillegg forvrenger resultatene av UZDG BCA narkotika som endrer tonen i blodårene og påvirker arten av blodstrømmen. Du bør konsultere legen din om hvilke medisiner du må avbryte før du utfører en diagnose.

Som nevnt ovenfor, ultralyd dopplerografi tar litt tid. En erfaren ultralydspesialist vil ha noen minutter til å utføre alle nødvendige manipulasjoner.

For prosedyren må du kle av i midjen. Under studien ligger pasienten på sofaen, periodisk endring av stillingen - på baksiden, på den ene siden, på magen - slik at den diagnostiske spesialisten kan undersøke alle fartøyene som må kontrolleres.

Også med ultralyddiagnose av nakkens kar Ytterligere funksjonstester kan utføres:

 • holder pusten din;
 • Endre kroppens horisontale posisjon i vertikal stilling;
 • tar visse medisiner (oftest er det nitroglyserin).

Prinsipper for dekoding av resultater og normale indikatorer

En diagnostiker kan utarbeide en konklusjon umiddelbart etter at prosedyren er over. Når deklarerer resultatene, blir dataene som er oppnådd i løpet av studiet, sammenlignet med de normale indeksene for tilstanden til veggene i arteriene og arten av blodstrømmen i hver av dem.

I konklusjonen er det angitt:

 • tilstand av blodkarets vegger;
 • beskrivelse av patologiske endringer i deres tilstedeværelse;
 • karakter av blodstrøm.

Normalt er det ingen sammenbrudd og aterosklerotiske plakk i karene som vil hindre bevegelsen av blod, blodstrømmen har ingen hvirvler. I dette tilfellet blod flyter fritt gjennom arterier og årer, gi hjernen, hodet og hodet vev med nok oksygen og næringsstoffer.

Konklusjonen til spesialisten for ultralyd skal vises til den behandlende legen, hvem vil sammenligne funnene med det kliniske bildet, konsultere deg om alle problemer og om nødvendig foreskrive en behandling.

Unormaliteter og mulige diagnoser

Med endringer i blodkar og arten av blodstrømmen i konklusjonen, kan slike begreper som:

 • stenose - patologisk innsnevring av fartøyets lumen, som et resultat av hvilket blodet ikke kan fritt passere gjennom dem
 • aneurisme - fremspring av karveggen som et resultat av dets tynning, hvor vev av arterien eller venen utvides mer enn to ganger (lær om en aneurysm av karoten arterien);
 • aterosklerose - Dannelsen på blodkarets vegger av kolesterolplakk, som hindrer blodstrømmen, noe som medfører økt risiko;
 • okklusjon - brudd på fartøyets patenter på grunn av ødeleggelsen av veggen
 • turbulent strømning - Når blodet beveger seg langs fartøyet, dannes hvirvler.

Gjennomsnittlige priser i Russland og utlandet

Prisen på ultralyddopplerografi varierer i Russland svinger fra 500 til 5000 rubler. Den spesifikke kostnaden avhenger av regionen og er forskjellig fra ett sykehus eller klinikk til et annet, men gjennomsnittsprisen er 1000-1500 rubler. I CIS landene prisen er lavere - for eksempel i Ukraina er det ca 300 hryvnia.

I dette tilfellet, som nevnt ovenfor, UZDG BSA sjelden brukt. På oss brukes det hovedsakelig i statens polyklinikker for behandling under MHI-politikken. I betalte klinikker i Russland og i andre land i dag brukes mer avanserte metoder - tosidig og triplex skanning av brakiocefaliske arterier med fargekartlegging.

Det krever ikke spesielle forberedelser, bortsett fra en liten korreksjon av dietten og avbestillingen av noen stoffer dagen før prosedyren, og samtidig kan du nøyaktig vurdere ikke bare tilstanden til arteriene, men også arten av blodstrømmen i dem. Prosedyren vil gjøre det mulig for legen å velge riktig behandling for å gjenopprette normal blodtilførsel til hodet og hendene i tilfelle hans brudd, og for å unngå utvikling av alvorlige helseproblemer - for eksempel for å hindre et slag.

men Denne metoden for forskning kan allerede betraktes som foreldet, og om mulig, vær oppmerksom på en mer moderne dupleksskanning av brakiocefaliske arterier.

Ultralyd av BCA - hva er det?

Den viktigste dødsårsaken i Russland er kardiovaskulær sykdom. For å forhindre forekomsten av dette problemet, er det nødvendig med rettidig diagnose av de lidelsene som er forbundet med dem og passende behandling.

Hva er dette - ultralyd av BCA?

Beskrivelse av konseptet

En av de moderne metodene for å diagnostisere slike sykdommer er ultralydundersøkelsen av brakiocefaliske arterier.

Ultralyd av BCA er en metode for ikke-invasiv diagnose av hodeskårene, som er blodårer og hovedarterier som leverer blod til hjernen, så vel som vev. Ifølge dem går hovedvolumet av blod inn i hjernen. Når disse vaskulære lesjonene oppstår, oppstår mange ubehagelige symptomer, samt ekstremt farlige komplikasjoner som truer pasientens liv. Det er ganske enkelt å lage en ultralyd av BCA. For å gjøre dette må du kontakte et stort diagnostisk senter i byen din.

aterosklerose

Den viktigste sykdommen som påvirker brakiocefaliske arterier er aterosklerose. Den vanligste sykdommen i den moderne verden. På karossens vegger dannes kolesterolplakk, noe som fører til vanskeligheter i blodstrømmen, noe som kan påvirke hele kroppens kardiovaskulære system. Dette fører til økt blodtrykk, hodepine, svimmelhet etc.

Hva er det - ultralyd av BCA, er av interesse for mange.

Anatomisk struktur av BCA

Hovedkomponentene i BCA er brachiocephalic stammen og dets grener, den venstre subclavian arterien, den venstre felles halspulsåren. Disse fartøyene begynner i aortabuen. På brachiocephalic stammen, er to grener opprettet: den høyre subclavian og høyre felles halspulsårer. Forgreninger danner også her, hvorfra høyre og venstre ytre og indre karotisarterier avgår.

Alt dette sikrer normal drift av hjernen, og metter det med oksygen, glukose og andre nyttige stoffer. Men når patologiene til disse fartøyene oppstår, lider blodforsyningen i hjernen, dette fører til signifikante forstyrrelser i hjernen og det vaskulære systemet som helhet. Ultralyd av BCA brukes til å oppdage en slik patologi.

Hva er dette - ultralyd av BCA?

Dette er en undersøkelsesmetode som utføres ved hjelp av spesiell ultralydutstyr, og er en dupleksstudie som kombinerer alle tegn på todimensionalitet, og kan også inkludere Doppler-skanning. Denne metoden for å gjennomføre denne studien hjelper spesialisten til å se bildet av fartøyene, så vel som det omkringliggende hjernevæv og trekke en konklusjon om deres anatomiske struktur. Visualisering presenteres i svart og hvitt, og Dopplerforskning viser som regel et fargebilde, som det kan konkluderes med hvordan blodstrømmen beveger seg langs fartøyene. Samtidig er arterielt blod representert på bildet i rødt, og det venøse blodet er, for enkelhets skyld, oppfinnsomt blått.

Hva avslører det?

Ultralydteknikken til BCA (brachiocephalic arteries) bidrar til å evaluere følgende punkter:

- Mengden blodstrøm i hjernen.

- Strukturell anatomi av blodårene og hjernens arterier.

- Tilstedeværelsen eller fraværet av aterosklerotiske plakk i lumen i hjernens arterier.

- Den særegne blodstrømmen til høyre og venstre del av den menneskelige hjerne, samt en sammenligning av dem.

- Undersøkelse av tilstøtende vev.

Hvordan gjøres ultralydsskanning?

Denne typen forskning utføres ved bruk av spesielle bærbare eller stasjonære enheter som er utstyrt med spesielle sensorer som tillater at det mottatte bildet overføres til skjermen til enheten.

Hvem er tildelt en lignende studie?

Ultralyd av OCA av fartøy kan utføres både i rutine og i akutt rekkefølge. Hvis legene mistenker en pasient for å ha en akutt patologi av cerebral fartøy, skal dupleksskanning av OCA utføres umiddelbart. Slike tilstander inkluderer:

- alle slags slag;

- akutt trombose av et av de brakiocephaliske karene;

- fremmedlegemer i fartøyets lumen.

Ultralyd av BSA av nakkens fartøy utføres til pasienten i nødstilfelle eller innen noen få timer etter etableringen av den foreløpige diagnosen, eller direkte ved søknad om akuttmedisinsk behandling.

Forskning på en planlagt måte utføres i de tilfellene når pasienten opplever symptomer som indikerer patologien til hjernens kar.

symptomer

Slike symptomer kan være:

- migrene og vedvarende hodepine;

- uforutsigbare humørsykdommer;

- nummenhet av noen områder av hode og ansikt.

Hvem er i fare?

Legen kan foreskrive denne studien til andre kategorier av pasienter som ikke har lignende symptomer på denne sykdommen, men er utsatt for sannsynligheten for å utvikle disse forstyrrelsene. Disse pasientgruppene inkluderer:

- folk over 45;

- personer som lider av nikotinavhengighet;

- mennesker som lider av atrieflimmer;

- Personer med diabetes;

- pasienter som er tildelt hjernekirurgi

- pasienter som tidligere hadde hatt en akutt patologi av BCA;

- personer med overvekt og fedme.

Ultralyd av OCA og cerebral fartøy har nylig blitt foreskrevet oftere.

Forberedelse for forskning

Ultralyd av BCA er raskt utført, naturlig uten forberedelse for det, siden pasienten som skal gjennomføre denne studien, kan være i alvorlig tilstand, og studien er likevel ekstremt nødvendig, fordi resultatene er avhengige av taktikken den viktigste behandlingen av en slik pasient. Diagnostisk verdi av dette tiltaket er ikke i stand til å radikalt forstyrre enten medisinene tatt av pasienten, heller ikke mat eller en alvorlig fysisk tilstand. Dekoding av ultralyd skal utføres av en førsteklasses spesialist.

Den planlagte oppførelsen av studien krever heller ikke spesielle forberedende prosedyrer. For å gjøre det så informativt som mulig, anbefales det imidlertid å begrense inntaket av slike drikker og matvarer som kan forårsake vasospasmer før det administreres til pasienten. For eksempel bør pasienten avstå fra å ta alkoholholdige drikkevarer, sterk te og kaffe, energidrikker, samt cola eller Pepsi.

Før du utfører forskningen, anbefales det å utføre hygiene i kroppens overdel. Hvis pasienten lider av purulente lesjoner i nakkenes hud, så blir undersøkelsen i dette tilfellet best utsatt til fullstendig kur av disse patologiene. Dette er fordi i løpet av studien behandles overflaten av den menneskelige huden med en spesiell gel, noe som øker ekkogeniteten. Gelen har en vannbase. Eksponering av dette stoffet til de berørte områdene i huden kan bidra til spredning av infeksjon. Således, hvis studien ikke har arten av haster, så er det mulig å overføre det til en fullstendig gjenoppretting. I tillegg er det tilrådelig å ta en ren bleie og et håndkle med deg for å ta en ultralyd eksamen for BCA.

Forskningsprosessen

Ultralyd av BSA utføres på kontoret for funksjonell diagnostikk, og dette gjøres både på sykehus og i forhold til en polyklinisk tilstand. Prosedyren er helt smertefri, forårsaker ikke ubehagelige opplevelser, og pasientene tolereres godt.

Studierommet er utstyrt med spesialutstyr. Pasienten skal kle seg ut i livet og ligge på sofaen. Arealene i pasientens kropp som vil bli utsatt for en spesiell sensor, behandles med en hypoallergen gel. Spesialisten for ultralyd av BCA studerer bildet på skjermbildet, måler blodstrømshastigheten i alle fartøyene som skal undersøkes, og også størrelsene på slike fartøy. Aterosklerotiske plakk måles også hvis de er, fordi slike data vil hjelpe doktoren til å bestemme hvor mye fartøyet påvirkes og hvordan det påvirker blodsirkulasjonen i hjernen. I løpet av studien er ulike tester mulige, for eksempel dyp pusting eller å holde pusten.

Prosedyrets varighet er ca. 30 minutter. Umiddelbart etter prosedyren utarbeider spesialisten en konklusjon, som som regel utstedes til pasienten ved hånden.

Informativ om slutten av ultralyd av BCA

Legen dekrypterer resultatene av tosidig skanning ved å sammenligne pasientens score med alder og anatomiske satser. Graden av blodstrøm kan avhenge av kjønn og alder av pasienten. I tillegg er den sakkyndige vurderer slike faktorer som forskjeller i blodstrømningshastighet på høyre og venstre side, tykkelsen av den vaskulære veggen, bredden av hulrommet i blodårer, nærvær eller fravær av stenose og aterosklerotiske plakk, den patologiske fenomener tortuosity av enkelte arterier, og mer. Norm for ultralyd av BCA interesserer mange.

Det første tegn på atherosklerose er en økning i tetthet og tykkelse av intima-mediekomplekset (CMM). I nærheten av veggen av et fartøy er det tre lag. Intima anses som et indre skall, dekket med endotel, som er direkte i kontakt med blodet. Det skaper kollagenfibre, en elastisk membran. Tykkelse - 1/10 av tykkelsen av media.

Middels er det midtre og tykkeste skallet, som består av mange lag med glatte muskelceller og elastiske membraner. Alle arterier har en elastisk membran på utsiden. Advent kalles det ytre skallet på fartøyet, i sin struktur - kaotisk plassert elastiske og kollagenfibre, så vel som de minste blodkarene.

Når du undersøker BSA, er de indre og midtre skjellene ganske synlige, og den ytre smelter sammen med vevet. Som regel, hvis det er aterosklerose, skjer følgende endringer i CMM:

 • steder med ukarakteristisk ehostruktury (som regel økt ekkogenitet);
 • Det er ingen åpenbar differensiering i lag eller fremveksten av nye lag, der det er en annen ekkogenitet;
 • soner med veggtykkelse.

Den tillatte normen for tykkelsen av CMOT i halspulsåren er 1,1 mm. Hvis den øker med mer enn 1,3-1,5 mm, blir det diagnostisert at tilstedeværelsen av kolesterolplakk og dermed aterosklerose.

US GCA (det er nå klart) er den mest nøyaktige og effektive metode for undersøkelse, slik at det er avsluttet ved 100% nøyaktig, noe som gjør det mulig å fortsette umiddelbart til behandling av cerebrovaskulære sykdommer.

UZDG BCA hva er det? Hva er formålet med denne studien?

Doppler ultralyd brachycephaliske fartøyer - en omfattende diagnose av karene i hjernen ved hjelp av et ultralydapparat som oppdager uregelmessigheter vaskulær stenose utvikling, og avbrytelse av blodstrøm gjennom blodkarene.

Hva er formålet med denne studien?

Legen bruker denne dopplerografien til fartøyene for å få data om tilstanden til fartøyene. Disse dataene inkluderer:

 • Bestemmelse av blodstrøm gjennom store kar i hjernen (både arterier og årer);
 • Å avsløre de vaskulære lesjonene i begynnelsen;
 • Å avsløre stenoser av fartøyer;
 • For å bestemme veggene til fartøyene, dens elastisitet;
 • Identifiser fartspaspasmer, øk intrakranielt trykk, noe som kan være årsaken til hodepine;

Hvilke fartøyer tilhører BCA:

På dopplerografien i cerebral fartøyene ser legen seg etter blodpåfylling og permeabilitet av cerebral fartøyene.

Begynnelsen av blodtilførselen av hodet begynner med tre trunker, som stammer fra aortabuen:

 • brakiocefalisk stammen
 • vanlig venstre halspulsårer
 • subklaviær arterie

Fra brachiocephalic stammen til høyre avviker den vanlige felles halspulsåren og den høyre subklaviske arterien. Fra de vanlige karotidfartøyene går de ytre og indre arteriene av. Fra den ytre karotiden drenerer en rekke fartøy som leverer øvre, nedre kjeve, temporal region, ansikt og andre områder av hodet. Den interne karoten har færre grener (ca. 5). De viktigste arteriene er den okulære, fremre cerebrale, midtre cerebrale arterien, som akkurat leverer blod til meningene og har en felles (anastomose). Dette er veldig viktig, fordi når et lite fartøy er tilstoppet, forblir en del av hjernen ikke uten blodtilførsel. Med hensyn til arteria subclavia, da er det ikke lenger leverer den øvre lem, men går fra hennes høyre og venstre arteria vertebralis, som trenger inn i hulrommet gi basilaris. Denne basilære arterie deling, gir høyre og venstre bakre hjernearterier, som leverer blod til hjernen. Videre anastomazirovanie alle hjernen arterier, som danner en sirkel. En slik konstruksjon og kryss i blodkar er ikke tilfeldig, det bidrar til å gå gjennom sikkerhetsveier, med blokkering av et enkelt fartøy.

Ved utnevnelse av USDG

UZDG BCA er utnevnt av legen med visse klager fra pasienten.

Disse inkluderer:

 • svimmelhet
 • tinnitus i hodet
 • bevissthetstap

I tillegg til klager legger legen oppmerksomhet på pasientens sammenhengende sykdommer og hans generelle tilstand, slik at undersøkelsen av hjerneskarene foreskrives når:

 • Diabetes mellitus;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Økt kroppsvekt;
 • Forhøyet kolesterol;
 • Vertebral-basilær insuffisiens i anamnesen;
 • Myokardinfarkt, slag i historien;
 • Alder over 55 år, med slag, hjerteinfarkt blant blodrelaterte;

Hvilke sykdommer kan identifiseres?

Takket være ultralydet i hjerneskipene kan en lege identifisere eller motbevise visse sykdommer. På denne måten kan identifisere aterosklerose, dvs. identifisering av kolesterol plakk, spinal stenose, basilaris arterie, vaskulære anomalier av hodet, som de siste årene er ganske vanlig.

Hva kan ses?

På uzi BTSS er det mulig å se forstyrrelser av en blodstrøm forbundet med innsnevring eller en patologisk bøyning av et fartøy. Legen ser en endring i blodstrømmen, det er en slags turbulens, noe som indikerer et brudd på fartøyets patenter.

Dekoding av ultralydsresultater

Resultatet av undersøkelsen er skrevet av en lege-ultralyd. Når dekoder denne studien. Legen legger oppmerksomhet på blodstrømningshastigheten gjennom karene, til tilstanden til fartøyets vegger (normalt skal veggtykkelsen være opptil 1 ml). Normalt blodstrømningshastigheten av generell søvnige er 112cm / s på den venstre og den høyre - 80 cm / C, på utsiden - 52cm / s venstre og høyre 40 cm / s, virveldyr - 19cm / s til venstre, 30 fra den høyre cm / a. Med resultatet går pasienten til den behandlende legen, og avhengig av svaret, foreskriver legen ytterligere undersøkelse og behandling. En slik korrekt holdning til leger til pasienten og bruken av instrumentell diagnostikk bidrar til identifisering av tidlig patologi og endringer i karene.

uziprosto.ru

Encyclopedia of Ultrasound og MR

Hva er UZDG brachiocephalic arteries (BCA)?

Ultralyddopplerografi av brakiocefaliske kar er en enkel, smertefri metode for å undersøke de viktigste store karene i hodet og nakken som ikke krever penetrering i kroppen.

Normal anatomi av brachiocephalic fartøyene i hodet og nakken

BSCs betraktes som store fartøy som bære blodet til hodet.

Anatomi av brakiocefaliske kar

På høyre side av halsen skipene starter fra truncus brachiocephalicus (brachiocephalic trunk), og venstre side - på buen på thorakalaorta. Fra disse store fartøyene, går høyre og venstre karoten arterier som går direkte opp til hjernen, så vel som høyre og venstre subklave arterier, rettet mot akselbassenger.

Fra arteria subclavia forlate munningen av de vertebrale arterier, som er på et høyere dens lengde er i den lille spinalkanalen, og går så inn i hulrommet i hodet gjennom foramen magnum, og deltar i den basilære arterien i hjernen.

Anatomi av karene i nakken og hodet

Vanlige halspulsårer går nesten vertikalt langs halsen, har et forlengelsessted - karoten sinus, hvorpå de er delt inn i ytre og indre karotider.

Den eksterne halspulsåren gir av forskjellige små grener, blod som leverer livmorhalskreft og ansiktsorganer.

Den indre halspulsåren i nakkeområdet har ikke kvister og kobles til basilarterien på hjernen, og danner sirkelen av Willis. I de fleste mennesker har den en lukket struktur, som er nødvendig for å sikre at blodtilførselen til hodet og hjernen ikke stopper hvis obstruksjon forekommer i en av de store brakiocephaliske arteriene.

Hva er Doppler?

Ultralyd (kort ultralyd) er en teknikk basert på effekten av å reflektere en ultrahøy frekvens lydbølge fra kroppens vev. Som et resultat vises et bilde av kroppens indre strukturer, malt i forskjellige nyanser av grå skala, på skjermbildet.

I moderne tid ultralyddiagnose av nesten et hvilket som helst organ omfatter en studie av dens omløp ved hjelp av et regime basert på Doppler-fenomen - en spektral doppler-strømningshastigheter i form av grafer av blod og fargedoppler modus, representert ved en misfarging fartøy. Denne teknikken kalles ultralyddopplerografi.

På mer primitive apparater kan en vurdering av permeabiliteten av karene kun utføres på grunnlag av en graf. I dette tilfellet setter legen blindt på de typiske projeksjonspunktene til hodene på hodet og nakken. Denne studien heter UZDG-fartøy.

Denne metoden er ikke i stand til å identifisere årsaken til hindringen av fartøyet. En annen av dens ulemper er manglende evne til å studere unormalt plassert og ekstra fartøy.

Metode for ultralyd undersøkelse

Metoden for ultralyd BTS inneholder i hovedsak to metoder - enkle seroskala ultralyd og Doppler moduser - kalt tosidig skanning. Denne typen forskning brukes i de fleste klinikker for øyeblikket, da den er mye mer informativ enn en enkel USDG.

Noen ganger high-end utstyr i hovedsak den samme forskningen kan kalles triplex skanning, siden de kan samtidig jobbe tre moduser - grå-skala ultralyd, farge Doppler, og spektral Doppler.

Mål for studien

UZDG brakiocephalic fartøy kan bestemme følgende punkter:

 • Hvorvidt fartøyene er fordelbare
 • om det er noen formasjoner i dem (aterosklerotiske plakk eller trombi), i så fall hvor mye de dekker hullets hulrom;
 • tilstand av vaskulær veggen;
 • om det vaskulære kurset er anatomisk korrekt;
 • Studien av spektralkarakteristikkene for blodstrømmen (maksimal og minimumshastighet, ulike spesialutviklede indekser).

vitnesbyrd

Indikasjoner for ultralyd av brakiocephalic arterier er:

 • alder over 40 år for menn og 45 år for kvinner;
 • hypertensjon, diabetes mellitus, hjerneslag, hjerteinfarkt hos blodfamilier;
 • smerte i hodet;
 • svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • periodisk synshemming, bevegelser;
 • plutselige taleforstyrrelser, følsomhet;
 • nedsatt minne, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • øke eller redusere blodtrykket
 • diabetes mellitus;
 • aterosklerose;
 • metabolsk syndrom;
 • røyking i mer enn 15 år;
 • hjerneslag eller forbigående iskemisk angrep
 • hjerteinfarkt;
 • operasjoner på hodet og halsen;
 • periodisk tap av bevissthet;
 • sykdommer i vaskulærveggen.

Hvordan utføres undersøkelsen?

UZDG brakiocefaliske kar

Ingen spesiell preparatundersøkelse av brakiocefaliske arterier krever ikke. Det anbefales på dagen for besøket til legen, og ikke spis sterk te, kaffe, alkohol eller røyk dagen før, for ikke å forårsake endringer i blodstrømmen i denne bakgrunnen.

I den vanlige situasjonen tar ultralydet av brakiocephalisk kar mer enn 20 minutter. Pasientens hals skal være fri for klær, kjeder og andre ornamenter. Pasienten blir bedt om å ligge på sofaen på ryggen, under nakken og skuldrene legger en liten pute eller vals. Hodet er litt vendt mot siden motsatt undersøkt side, haken er hevet.

Legen bruker en spesiell gel rundt pasientens hals og påfører en liten ultralydstransduser. Den beveger den langsgående og transversalt langs sonene av projeksjonen av fartøyene som studeres, mens man vurderer lumen, patency av fartøyene, karossens struktur, måler blodstrømningsparametrene fra begge sider. Under undersøkelsen kan legen bede pasienten om å holde pusten hans eller, tvert imot, å puste dypt, for å klemme ut noen blodårer. Etter det gir legen et transkripsjon av mottatte data og konklusjonen.

Hvilke patologier kan bli diagnostisert

Ved USCD kan følgende bli diagnostisert:

 • Aterosklerose av fartøy fra første manifestasjoner til komplikasjoner. Initial manifestasjoner er etablert på grunnlag av fortykkelse av intima-mediekomplekset (CMM) i den felles halspulsåren. Legen ser godt plakkene seg selv festet til fartøyets vegg, måler diameteren av stenose, vurderer dens betydning.
 • Aterosklerotiske plakk kan forårsake stenose (delvis obstruksjon) eller okklusjon (fullstendig blokkering) av fartøyet.
 • Deformasjon av arteriene. Legen bestemmer tilstedeværelse, form og plassering av deformiteter, og karakteriserer de hemodynamiske forstyrrelsene som er forårsaket av dem.
 • Anomalier av utvikling. Du kan identifisere det medfødte fraværet av fartøyet, en reduksjon i diameter i forhold til normen, tilstedeværelsen av aneurysmer, utvidelser, fistler mellom karene.
 • Disseksjon av arteriene - lokal lagring av arterievegg. Denne patologien kan ha direkte ultralydskilt, og kan være vanskelig å diagnostisere.
 • Ikke-spesifikk aortoarteritt (Takayasu's sykdom) er preget av en ujevn fortykning av vaskulærveggen. Legenes oppgave i denne sykdommen er å skille den fra en aterosklerotisk lesjon og gi en detaljert beskrivelse av blodstrømssykdommer.
 • Syndrom av vertebral-subclavian stjele (stil-syndrom), det vil si blodstrømmen av hånden utføres gjennom vertebrale arterier. Et viktig tegn som gjør at man mistenker denne patologien, er asymmetrien av systolisk blodtrykk på hendene med 15 mm Hg og mer.
 • Ekstravasal innvirkning på vertebrale arterier, som oppstår når patologien til den cervicale ryggraden og fører til kompresjon eller spasmer i vertebrale arterier.
 • Evaluering av effektiviteten av kirurgisk behandling av brakiocefaliske kar.

Forklaring av resultatene

Normalt, med UZDG BCA, bør lumen av brachiocephalic arteriene ha en rett vei, ensartet diameter og parallelle vegger. Hvis det er en aterosklerotisk plakk i lumen av arterien, beskriver legen sin struktur, størrelse, grad av innsnevring av fartøyet på stedet og hvordan det påvirker blodstrømmen i denne sonen.

Viser resultatene for tosidig skanning: farge indikerer blodstrømmen i fartøyene

Når deformasjonene av blodkar avsløres, beskriver de i lekningen deres utseende, lokalisering, betydning. Vanligvis utvikler deformasjoner mot en bakgrunn av kraftige svingninger i blodtrykket eller når fartøyet klemmes av omkringliggende vev.

Det indre laget av vaskemuren bør være tydelig skilleverdig, på basis av hvilken tykkelsen av intima-mediekomplekset måles. Vanligvis bør intima-mediekomplekset i den felles halspulsåren ikke overstige 1,0 mm, i brachiocephalic stammen - 1,2 mm. Hvis den er større, indikerer dette forekomsten av aterosklerotiske endringer i karene.

Diameter av parrede fartøy på begge sider bør være omtrent det samme. Diameteren på vertebrale arterier er normalt 3 til 4 mm. Hvis det er mindre enn 2 mm, indikerer dette hypoplasia av disse arteriene, mer enn 5 mm - om akkumulering av blod i dette området.

Legen sammenligner også med regulatoriske tabeller av blodstrømningsparametere oppnådd med Doppler-ultralyd: systolisk og diastolisk hastighet, pulsasjonsindeks, resistansindeks. På grunnlag av dette blir det gjort en oppfatning av fartøyets motstand og indirekte på sin patency.

Basert på alle de ovennevnte, ser vi at det ikke er nok enkel gråskala ultralyd av BCA for en komplett kompleks diagnose av arteriene, fordi i denne modusen er det umulig å beregne mange viktige egenskaper ved blodstrømmen. Moderne Doppler-teknikker tillater en mye bredere vurdering av tilstanden til fartøyene og avslører noen patologier i dem selv i de tidlige utviklingsstadiene.

Ultralyd undersøkelse brachycephaliske (GCA) og carotis: hva er transkripsjon av vaskulær Doppler ultralyd av brachiocephalic stammen (BTSs)?

Denne enkle prosedyren, som en studie ved hjelp av ultralyd i nakke fartøy, hjelper å vite hvor godt blodtilførselen til hjernen. For sin normale drift er det nødvendig med en fullstendig blodtilførsel. Det blir således levert til hjernen næringsstoffer og oksygen, er viktig og revers blodstrømmen, som føres gjennom venene.

Hvordan er blodtilførselen til hjernen?

Brakiocephalic fartøy (eller BTS) kalles årer og arterier, som er ansvarlige for blodsirkulasjonen i hender og hoder. Deres navn kommer fra de to gamle greske ordene "brachion", som oversettes som "skulder" og "kephale", som betyr "hode".

Brakiocephalic arteries (eller BCA) separeres fra aorta, og deretter separeres i mindre fartøy. Noen - lever blod til hendene, opp til fingertuppene og andre - nærer hjernen.

For blodtilførselen av hode og nakke møtes i utgangspunktet karoten arterier. På nakken er de foran. I nærheten av skjoldbrusk er karoten arterier delt inn i indre og eksterne. Først separeres de to vanlige karoten arteriene kun av luftrøret, og over - mellom dem og foran dem er strupehode, svelg og skjoldbruskkjertel. Interne halspulsårer leverer blod direkte til hjernen. Eksterne carotidarterier er engasjert i blodtilførsel av alt som er på hodet, men utenfor kranialhulen.

Brakiocephalic fartøy er årer og arterier som er ansvarlig for blodtilførselen til hodet og hendene opp til fingertuppene

Hjernen tjener ikke bare carotidarteriene. Det er mange andre, for eksempel vertebrale arterier. De befinner seg inne i koblingene på den øvre delen av vertebral stammen, stigende, de mate ulike deler av hjernen. Utløpet av blod tilbake produserer jugular vener. De, så vel som arterier, blir undersøkt under ultralydet. Gjennom blodårene strømmer blod fra hjernen mot hjertet.

Indikasjon for undersøkelse

Ultralyd dopplerografi av brakiocephalic arterier bør gjøres av de som:

 • hørsel og syn faller;
 • ofte sår og / eller svimmel;
 • periodisk er det en støy i ørene, i hodet ser det ut til å ringe;
 • Minne forverres, det blir vanskeligere å konsentrere seg;
 • søvnforstyrrelser;
 • På nakken vises unormale pulserende formasjoner;
 • periodisk nummen eller svekke lemmer, talen er ødelagt.

Hvis disse klager ikke er tilstede, er det fortsatt tilrådelig å utføre en USCD av BSA for å hindre hjerneslagrisiko for de som:

 1. har aterosklerotiske tegn i karene i nedre ekstremiteter;
 2. konstant arterielt trykk med indikatorer mindre enn 120 til 80;
 3. har problemer med hjerterytme, iskemisk hjertesykdom;
 4. osteokondrose av livmoderhalsen;
 5. har diabetes mellitus;
 6. led et hjerteinfarkt eller hjerneslag
 7. oversteppet 40 år gamle milepæl.
Osteokondrose i livmoderhalsen øker risikoen for slag. Derfor bør personer som lider av denne sykdommen, regelmessig overvåke tilstanden av brakiocefaliske kar ved hjelp av UZGD-metoden

Hvilke metoder brukes?

Metoden for ultralyddopplerografi (UZDG) er basert på måling av endringen i frekvensen av lydbølger, som reflekteres fra bevegelige objekter. I vårt tilfelle er dette blodceller. Ultralydbølgene som reflekteres fra dem, omdannes til elektriske pulser av instrumentet, som deretter blir visualisert. Studien bidrar til å bestemme hvor raskt blodet beveger seg i blodkarene, så langt som blodstrømmen er nær normal.

UZDG brachiocephalic fartøy lar deg lære om deres patency. Konklusjonene her er laget på grunnlag av de innhentede dataene om arten og retningen av blodstrømmen i fartøyene, dens hastighet. Resultatet av studien er en graf.

Hvordan skal du forberede deg på undersøkelsen?

Ingen spesiell forberedelse for denne typen ultralyd er nødvendig. Det eneste som bør tas i betraktning er at det på dagen for undersøkelsen ikke er anbefalt å bruke kaffe, kokt te og også alkohol. Det er forbudt å røyke i to timer før prosedyrens begynnelse. Alle disse begrensningene innføres slik at det anatomiske bildet ikke virker forvrengt under forskningen.

Hvordan går prosedyren?

Før pasienten starter, må pasienten avlaste nakke og krageben fra klær, fjerne kjeder, perler, skjerf og andre ting fra undersøkelsesområdet. Da vil legen foreslå at han legger seg på sofaen, fordi undersøkelsen er i utsatt stilling. En spesiell sensorleder vil kjøre huden opp og ned i området fra begynnelsen av brystet til underkjeven. For bedre glide påføres en spesiell gel på sensoren, noe som også forbedrer konduktiviteten til ultralyd.

Tiden vil ta litt inspeksjon - bare ca 20 minutter. Etter dette kan pasienten tørke huden med et gel serviett. Og legen vil trenge litt mer tid til å registrere resultatene i protokollen og skrive en konklusjon.

Den største fordelen med BTS-undersøkelsen ved hjelp av ultralyd er at det ikke er kontraindikasjoner for det. Prosedyren til UZDG av OCA er smertefri. For kroppen er det helt ufarlig.

Prosedyren for USCD utføres i utsatt tilstand og tar ca. 20 minutter

Hvilke resultater kan fås fra undersøkelsen?

Data fra denne typen ultralyd, sammen med en tosidig undersøkelse, er en ganske komplett og pålitelig informasjon om tilstanden til fartøyene i hodet og nakken. Som et resultat av diagnosen kan legen finne ut av pasienten:

 1. problematiske områder i blodkarene, som trombi, aterosklerotiske plakk og andre endringer i BCA;
 2. unormal plassering og struktur av blodkar (disse problemene er medfødte eller ervervet, for eksempel det ujevnlige vertebrale arteriene forårsaket av osteokondrose);
 3. problemer med blodstrømmen gjennom venene fra hjernen til hjertemuskelen (noen eksperter mener at det fører til multippel sklerose og andre alvorlige sykdommer i nervesystemet).

Ved dekoding av dataene fra USCD, evaluerer legen blodstrømmen til:

 • karotisarterier (generelt, eksternt og internt);
 • vertebral arterie;
 • supra-blokk og hovedarterier;
 • bakre, midtre og fremre arterier i hjernen;
 • subklaviær arterie;
 • bakre og fremre bindevevene.

Gjennomsnittlig verdi av diameter, motstandsindeks og normal blodflowhastighet (cm / sek) i karene i brachycephalisk basseng er presentert i tabellen:

Les Mer Om Fartøyene