Full gjennomgang av alle typer adrenoblokere: selektiv, ikke-selektiv, alfa, beta

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er adrenoblokere, hvilke grupper de er delt inn i. Mekanismen for deres handling, indikasjoner, en liste over narkotika-adrenoblokere.

Adrenolytika (adrenoblokere) er en gruppe medikamenter som blokkerer nerveimpulser som reagerer på norepinefrin og epinefrin. Den medisinske effekten er motsatt til adrenalin og noradrenalin på kroppen. Navnet på denne farmasøytiske gruppen taler for seg selv - stoffene som kommer inn i det, "avbryter" virkningen av adrenoreceptorer som ligger i hjertet og veggene i blodårene.

Slike medisiner er mye brukt i kardiologisk og terapeutisk praksis for behandling av vaskulære og hjertesykdommer. Kardiologer tilordner ofte dem til eldre mennesker som har arteriell hypertensjon, hjerterytmeforstyrrelser og andre kardiovaskulære patologier.

Klassifisering av adrenoblokker

I skipets vegger er det 4 typer reseptorer: beta-1, beta-2, alfa-1, alfa-2-adrenerge reseptorer. De vanligste er alfa- og beta-adrenoblokker, som "slår av" de tilsvarende adrenalinreseptorer. Det finnes også alfa-beta-blokkere som blokkerer alle reseptorer samtidig.

Midlene til hver av gruppene kan være selektive, avbryter selektivt bare en type reseptor, for eksempel alfa-1. Og ikke-selektiv med samtidig blokkering av begge typer: beta-1 og -2, eller alfa-1 og alfa-2. For eksempel kan selektive beta-blokkere bare påvirke beta-1.

Den generelle virkningsmekanismen for adrenoblokker

Når norepinefrin eller adrenalin frigjøres i blodet, reagerer adrenerge reseptorer umiddelbart ved å binde seg til det. Som et resultat av denne prosessen, oppstår følgende effekter i kroppen:

 • fartøy smalere;
 • pulsfrekvensen øker;
 • blodtrykk stiger;
 • blodsukker øker;
 • forstørrede bronkier.

Hvis det er visse sykdommer, for eksempel arytmi eller hypertensjon, er slike virkninger uønskede for en person, fordi de kan provosere hypertensive kriser eller tilbakefall av sykdommen. Adrenoblokere "slå av" disse reseptorene, slik at de opptrer direkte motsatt:

 • utvide blodårene;
 • redusere hjertefrekvensen;
 • forhindre økning av sukker i blodet;
 • smal lumen av bronkiene;
 • senke blodtrykket.

Dette er vanlige handlinger, karakteristiske for alle typer legemidler fra adrenolittiske gruppen. Men narkotika er delt inn i undergrupper, avhengig av effekten på visse reseptorer. Deres handlinger er litt forskjellige.

Vanlige bivirkninger

Vanlige for alle adrenoblokere (alfa, beta) er:

 1. Hodepine.
 2. Rask tretthet.
 3. Døsighet.
 4. Svimmelhet.
 5. Økt nervøsitet.
 6. Mulig kortvarig besvimelse.
 7. Brudd på normal aktivitet i magen og fordøyelsen.
 8. Allergiske reaksjoner.

Siden stoffene fra ulike undergrupper har litt forskjellige terapeutiske virkninger, adskiller de uønskede konsekvensene fra mottakelsen seg også.

Generelle kontraindikasjoner for selektive og ikke-selektive beta-blokkere:

 • bradykardi;
 • svakt sinus node syndrom;
 • akutt hjertesvikt;
 • atrioventrikulær og sinoatriell blokk;
 • hypotensjon;
 • Dekompensert hjertesvikt;
 • allergi mot legemiddelkomponenter.

Ikke-selektive blokkere kan ikke tas med bronkial astma og utrydde vaskulær sykdom, selektiv - i patologien til perifer sirkulasjon.

Klikk på bildet for å forstørre

Slike medisiner bør foreskrives av en kardiolog eller terapeut. Uavhengig ukontrollert mottak kan føre til alvorlige konsekvenser opp til et dødelig utfall på grunn av hjertestans, kardiogen eller anafylaktisk sjokk.

Alfablokkere

effekt

Adrenoblokere av alfa-1-reseptorer dilaterer karene i kroppen: Perifere er merkbare i rødmen av huden og slimhinnene; indre organer - spesielt tarmene med nyrene. På grunn av dette øker den perifere blodstrømmen, forbedrer mikrocirkulasjonen av vev. Motstanden av karene til periferien minker, og trykket avtar, uten en refleksøkning i hjertefrekvensen.

Ved å redusere retur av venøst ​​blod til atriumet og utvide "periferien", reduseres belastningen på hjertet betydelig. På grunn av det enkle arbeidet hans, reduseres hypertrofi av venstre ventrikel, karakteristisk for hypertensive pasienter og eldre med hjerteproblemer.

 • Påvirker fettmetabolismen. Alpha-AB reduserer nivået av triglyserider, "dårlig" kolesterol og øker lipoproteinene med høy tetthet. Denne ekstra effekten er bra for personer som lider av høyt blodtrykk belastet av aterosklerose.
 • Påvirke metabolismen av karbohydrater. Når du tar medisiner, øker følsomheten av celler til insulin. På grunn av dette absorberes glukose raskere og mer effektivt, noe som betyr at nivået ikke stiger i blodet. Denne effekten er viktig for diabetikere, i hvilke alfa-adrenoblokere reduserer sukkernivået i blodet.
 • Reduserer tegn på betennelse i organene i genitourinary systemet. Disse stoffene blir vellykket brukt i hyperplasi av prostata for å eliminere visse karakteristiske symptomer: delvis tømming av blæren, brennende i urinrøret, hyppig og nattlig vannlating.

Blokkere av alfa-2 adrenalinreseptorer har motsatt effekt: smale blodkar, øke blodtrykket. Derfor er det ikke brukt i kardiologisk praksis. Men de behandler vellykket impotens hos menn.

Liste over narkotika

Tabellen gir en liste over internasjonale ikke-proprietære narkotika navn fra gruppen av alfa-reseptor blokkere.

Heling av hjertet

online katalog

Moderne betablokkere liste

Narkotika med viktige terapeutiske effekter er mye brukt av spesialister. De er vant til å behandle hjertesykdommer, som er de hyppigste blant andre patologier. Disse sykdommene fører ofte til pasientens død. Narkotika som trengs for å behandle disse sykdommene er beta-blokkere. Listen over legemidler av klassen, bestående av 4 seksjoner, og deres klassifisering er presentert nedenfor.

Klassifisering av betablokkere

Den kjemiske strukturen av preparatene til klassen er ikke homogen, og de kliniske effektene er ikke avhengige av den. Det er mye viktigere å fremheve spesifisiteten for bestemte reseptorer og tilhørighet for dem. Jo høyere spesifisitet for beta-1-reseptorer, de mindre bivirkningene av legemidler. I denne forbindelse er en fullstendig liste over preparater av beta-blokkere representativt representert som følger.

Den første generasjonen av rusmidler:

 • ikke-selektiv beta-reseptor 1 og type 2, "Propranolol" og "Sotalol", "timolol" og "oxprenolol", "nadolol", "Penbutamol".
 • selektiv til beta-reseptorer av den første typen: "Bisoprolol" og "Metoprolol", "Acebutalol" og "Atenolol", "Esmolol".
 • Selektive beta-1-blokkere med ekstra farmakologiske egenskaper: Nebivolol og Betaxalol, Talinolol og Celiprolol.
 • Nelektivnye beta-1 og beta-2 blokkere med ytterligere farmakologiske egenskaper: "Carvedilol" og "carteolol," "labetalol" og "bucindolol".

Disse betablokkene (preparatlisten se ovenfor) på forskjellige tidspunkter var hovedgruppen av legemidler som ble brukt og brukes nå til sykdommer i blodkar og hjerte. Mange av dem, hovedsakelig representanter for andre og tredje generasjon, benyttes fortsatt i dag. På grunn av deres farmakologiske effekter klarer å kontrollere pulsen og holde ektopisk rytme til ventriklene, for å redusere hyppigheten av angina angrep av angina.

Forklaring av klassifisering

De tidligste stoffene er representanter for den første generasjonen, det vil si ikke-selektive beta-blokkere. Listen over legemidler og preparater er presentert ovenfor. Disse medisinske stoffene er i stand til å blokkere reseptorene av type 1 og 2, som har både terapeutisk effekt og bivirkning, som uttrykkes av bronkospasme. Derfor er de kontraindisert i KOL, bronkial astma. De viktigste forberedelsene til den første generasjonen er: Propranolol, Sotalol, Timolol.

Blant representanter fra andre generasjon, er en liste over preparater av beta-blokkere blitt sammensatt, hvilken virkningsmekanisme er relatert til preferensiell blokkering av reseptorene av den første type. De er preget av en svak affinitet for type 2-reseptorer, fordi de sjelden forårsaker bronkospasme hos pasienter med astma og KOL. De viktigste stoffene i andre generasjon er "Bisoprolol" og "Metoprolol", "Atenolol".

Den tredje generasjonen av beta-blokkere

Representanter fra tredje generasjon er de mest moderne betablokkere. Listen over preparater består av Nebivolol, Carvedilol, Labetalol, Butcindolol, Celiprolol og andre (se ovenfor). Det viktigste fra et klinisk synspunkt er følgende: Nebivolol og Carvedilol. Den første blokkerer hovedsakelig beta-1-reseptorer og stimulerer NO-frigivelse. Dette fører til utvidelse av blodkar og redusert risiko for atherosklerotiske plakk.

Det antas at beta-blokkere er medisiner for hypertensjon og hjertesykdom, mens Nebivolol er et universelt stoff som passer godt til begge formål. Men verdien er litt høyere enn prisen på resten. Lignende i egenskaper, men litt billigere, er Carvedilol. Den kombinerer egenskapene til beta-1 og alfa-blokkeren, noe som gjør at du kan redusere frekvensen og styrken av hjertekontraksjonene, samt utvide periferfartøyene.

Disse effektene kan kontrollere kronisk hjertesvikt og hypertensjon. Og i tilfelle av CHF "Carvedilol" - stoffet av valg, fordi det fortsatt er en antioksidant. Derfor forebygger stoffet forverring av aterosklerotiske plakk.

Indikasjoner for bruk av legemiddelgruppe

Alle indikasjoner på bruk av beta-blokkere avhenger av de spesifikke egenskapene til den spesifikke legemiddelgruppen. I ikke-selektive blokkere er indikasjoner smalere, mens selektive blokkere er mer sikre og kan brukes i større grad. Generelt er indikasjonene vanlige, selv om de er begrenset til at det ikke er mulig å bruke stoffet hos noen pasienter. For ikke-selektive legemidler er indikasjonene som følger:

 • myokardinfarkt i noen perioder, angina av spenning, hvile, ustabil angina;
 • atrieflimmer, normoform og takyform;
 • sinus takyarytmi med eller uten ventrikulær bevegelse;
 • hjertesvikt (kronisk);
 • arteriell hypertensjon;
 • hypertyreose, tyrotoksikose med eller uten krise;
 • feokromocytom med en krise eller for grunnleggende terapi av sykdommen i preoperativ perioden;
 • migrene;
 • aorta aneurysm exfoliating;
 • alkoholisk eller narkotisk tilbaketrekningssyndrom.

På grunn av sikkerheten til mange av gruppens medisiner, spesielt andre og tredje generasjoner, er listen over betablokkere ofte vist i protokollene for behandling av hjertesykdom og blodårer. På applikasjonsfrekvens er de praktisk talt identiske med ACE-hemmere, som brukes til behandling av CHF og hypertensjon med og uten metabolsk syndrom. Sammen med diuretika kan disse to stoffgruppene øke forventet levealder ved kronisk hjertesvikt.

Kontra

Betablokkere, som andre stoffer, har noen kontraindikasjoner. Dessuten, siden legemidler påvirker reseptorene, er de sikrere enn ACE-hemmene. Generelle kontraindikasjoner:

 • bronkial astma, COPD;
 • Bradyarytmi, syndrom av svakhet i sinuskoden;
 • atriell-ventrikulær blokkad av 2. grad;
 • symptomatisk hypotensjon
 • graviditet, barnalder;
 • dekompensering av hjertesvikt - CHF II B-III.

Også som en kontraindikasjon er en allergisk reaksjon som respons på en blokkering. Hvis et legemiddel utvikler en allergi, løser problemet med å erstatte medisinen med en annen.

Virkninger av klinisk bruk av rusmidler

Med angina pectoris preparater reduserer hyppigheten av anginale angrep og deres styrke, reduserer sannsynligheten for å utvikle akutte koronarhendelser. I CHF øker behandlingen med beta-blokkere med ACE-hemmere og to diuretika forventet levealder. Medikamenter effektivt kontrollerer takyarytmier og hemmer hyppige ektopiske rytmer på ventriklene. Samlet bidrar stoffene til å kontrollere manifestasjonen av hjertesykdommer.

Konklusjoner om betablokkere

"Carvedilol" og "Nebivolol" er de beste betablokkene. En liste over legemidler som viser en dominerende aktivitet for beta-reseptorer, kompletterer listen over viktige terapeutisk viktige legemidler. Derfor bør det brukes i den kliniske praksisen eller representanter fra den tredje generasjonen, nemlig "Carvedilol" eller "Nebivolol", eller hovedsakelig selektive til beta-1-reseptormedisiner: "Bisoprolol", "Metoprolol." Selv i dag, gjør bruk av dem det mulig å kontrollere hypertensjon og behandle hjertesykdom.

Betablokkere - en klasse med legemidler som brukes i sykdommer i kardiovaskulærsystemet (hypertensjon, angina pectoris, hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelse og kronisk hjertesvikt) og andre. For tiden er beta-blokkere akseptert av millioner av mennesker over hele verden. Utvikleren av denne gruppen farmakologiske midler har revolusjonert behandlingen av hjertesykdom. I moderne praktisk medisin har beta-blokkere blitt brukt i flere tiår.

Adrenalin og andre katecholaminer spiller en uunnværlig rolle i den livlige aktiviteten til menneskekroppen. De blir utskilt i blodet og påvirker de sensitive nerveender - adrenoreceptorer som ligger i vev og organer. Og de er i sin tur delt inn i 2 typer: beta-1 og beta-2-adrenerge reseptorer.

Betablokkere blokkerer beta-1-adrenerge reseptorer, og etablerer beskyttelse av hjertemusklene fra påvirkning av katecholaminer. Som følge av dette reduseres frekvensen av sammentrekninger av hjertemusklene, risikoen for angina angrep og brudd på hjerterytmen minker.

Betablokkere reduserer blodtrykket ved å bruke flere virkningsmekanismer:

 • blokkering av beta-1-reseptorer;
 • depresjon av sentralnervesystemet
 • redusert sympatisk tone;
 • en reduksjon i reninnivå i blodet og en reduksjon i sekresjonen;
 • reduksjon i frekvensen og frekvensen av sammentrekning av hjertet;
 • reduksjon av hjerteutgang.

Med aterosklerose er beta-blokkere i stand til å lindre smerte og forhindre videre utvikling av sykdommen, justere hjertefrekvensen og redusere regresjonen i venstre ventrikel.

Sammen med beta-1-beta-2-adrenerge reseptorer er blokkert, noe som fører til negative bivirkninger ved bruk av beta-blokkere. Derfor er hvert legemiddel av denne gruppen gitt den såkalte selektiviteten - evnen til å blokkere beta-1-adrenerge reseptorer uten å forstyrre på noen måte med beta-2-adrenerge reseptorer. Jo høyere selektiviteten av legemidlet er, desto mer effektiv er dets terapeutiske effekt.

til innholdsfortegnelsen ^ Indikasjon

Listen over indikasjoner på betablokkere inkluderer:

 • hjerteinfarkt og postinfarkt;
 • angina pectoris;
 • hjertesvikt;
 • høyt blodtrykk;
 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • problemer med hjerterytmen;
 • essensiell tremor;
 • Marfan syndrom;
 • migrene, glaukom, angst og andre sykdommer som ikke er kardiologiske i naturen.

Betablokkere er svært enkle å gjenkjenne blant andre medisiner ved navn med en karakteristisk slutt "lol". Alle preparater fra denne gruppen har forskjeller i virkningsmekanismene på reseptorer og bivirkninger. I henhold til grunnklassifiseringen er betablokkere delt inn i 3 hovedgrupper.

til innholdsfortegnelsen ^ I generasjon - noncardioselective

Forberedelser av den første generasjonen - noncardioselektive adrenoblokker - er blant de tidligste representanter for en slik gruppe medisiner. De blokkerer reseptorene av den første og andre typen, og gir dermed både terapeutisk og bivirkning (kan føre til bronkospasme).

til innholdet ^ Med inneboende sympatomimetisk aktivitet

Noen beta-blokkere har evne til delvis å stimulere beta-adrenerge reseptorer. Denne egenskapen kalles intern sympatomimetisk aktivitet. Slike betablokkere i mindre grad reduserer rytmen i hjertet og styrken av dens sammentrekninger, har en mindre negativ effekt på lipidmetabolismen og fører ikke ofte til utviklingen av uttakssyndrom.

Til forberedelser av den første generasjonen med intern sympatomimetisk aktivitet er:

 • alprenolol (Aptin);
 • bucindolol;
 • labetalol;
 • oxprenolol (Trazikor);
 • penbutolol (Betasprin, Levatol);
 • dilevalol;
 • pindolol (Whisky);
 • bopin (Sandonorm);
 • Carteolol.

til innholdsfortegnelsen ^ Uten intrinsic sympatomimetisk aktivitet

 • nadolol (Korgard);
 • timolol (Blokarden);
 • propranolol (Obsidan, anaprilin);
 • sotalol (Sotagexal, Tenzol);
 • Flestrolol;
 • Nepradilol.

til innholdsfortegnelsen ^ II generasjon - kardioselektiv

Forberedelser av andre generasjon blokkerer hovedsakelig reseptorer av den første typen, hvorav størstedelen er lokalisert i hjertet. Kardioselektive beta-blokkere har derfor færre bivirkninger og er trygge ved forekomsten av lungesykdommer. Deres aktivitet påvirker ikke beta-2-adrenerge reseptorer i lungene.

Betablokkere av den andre generasjonen er som regel inkludert i listen over effektive legemidler foreskrevet for atrieflimmer og sinus takykardi.

til innholdet ^ Med inneboende sympatomimetisk aktivitet

 • talinolol (Kordanum);
 • acebutolol (Sectral, Acecor);
 • epanolol (Vazakor);
 • Celiprolol.

til innholdsfortegnelsen ^ Uten intrinsic sympatomimetisk aktivitet

 • atenolol (Betacard, Tenormin);
 • esmolol (Brevibrok);
 • metoprolol (Serdol, Methocol, Metocard, Egilok, Metodok, Korvitol, Betalokzok, Betalok);
 • bisoprolol (Coronale, Cordinorm, Tirez, Niperten, Corbis, Concor, Bizomor, Bisogamma, Biprol, Biol, Bidop, Aritel);
 • Betaxolol (Kerlon, Lokren, Betak);
 • nebivolol (Nebilong, Nebilet, Nebilan, Nebikor, Nebivator, Binelol, Od-neb, Nevotenz);
 • karvedilol (Talliton, Rekardium, Coriol, Carvenal, Carvedigamma, Dilatrend, Vedicardol, Bagodolol, Acridilol);
 • Betaxolol (Kerlon, Lokren, Betak).

til innholdsfortegnelsen ^ III generasjon - med vasodilaterende egenskaper

Betablokkere av tredje generasjon har ytterligere farmakologiske egenskaper, da de ikke bare blokkerer beta-reseptorene, men også alfa-reseptorene som finnes i blodkarene.

til innholdsfortegnelsen ^ Noncardioselective

Ikke-selektive beta-blokkere av den nye generasjonen er stoffer som også påvirker beta-1 og beta-2-adrenerge reseptorer og fremmer avspenning av blodkar.

 • pindolol;
 • nipradilol;
 • Medroksalol;
 • labetalol;
 • dilevalol;
 • bucindolol;
 • Amozulalol.

til innholdsfortegnelsen ^ Cardioselective

Kardioselektive legemidler fra tredje generasjon bidrar til en økning i utslipp av nitrogenoksyd, noe som forårsaker vasodilasjon og reduksjon i risikoen for atherosklerotiske plakk. Til en ny generasjon av kardioselektive adrenoblokere er:

 • karvedilol;
 • Celiprolol;
 • Nebivolol.

til innholdsfortegnelsen ^ Etter handlingsvarighet

I tillegg klassifiseres beta-blokkere etter brukstid for langvirkende og ultra-kortvirkende stoffer. Ofte avhenger varigheten av den terapeutiske effekten av den biokjemiske sammensetningen av beta-blokkere.

Til innholdsfortegnelsen ^ Langsiktig handling

Langvirkende stoffer er delt inn i:

 • Lipofil kortvirkende - er lettoppløselig i fett, leveren er aktivt involvert i behandlingen, de virker i flere timer. De bedre overvinne barrieren mellom sirkulasjons- og nervesystemet (propranolol);
 • Lipofil langtidsvirkende (Retard, Metoprolol).
 • Hydrofil - oppløses i vann og ikke behandles i leveren (atenolol).
 • Amphiphilic - har evne til å oppløse i vann og i fett (Bisoprolol, Celineprolol, Acebutolol), har to måter å trekke seg fra kroppen (nyreutskillelse og levermetabolisme).

Langvirkende stoffer varierer i virkningsmekanismene på adrenoreceptorer og er delt inn i kardioselektive og noncardioselektive.

til innholdsfortegnelsen ^ Noncardioselective

 • sotalol;
 • penbutolol;
 • nadolol;
 • Bopin.

til innholdsfortegnelsen ^ Cardioselective

 • epanolol;
 • bisoprolol;
 • Betaxolol;
 • Atenolol.

til innholdsfortegnelsen for den ultrakorte handlingen

Beta-blokkere av ultrashort-tiltak brukes bare til droppere. De gunstige stoffene i stoffet blir ødelagt av virkningen av blodenzymer og stopper etter 30 minutter etter avslutningen av prosedyren.

Kortsiktig handling gjør stoffet mindre farlig med samtidige sykdommer - hypotensjon og hjertesvikt og kardioselektivitet - med bronkobstruktivt syndrom. En representant for denne gruppen er et stoff esmolol.

til innholdsfortegnelsen Kontraindikasjoner

Mottak av beta-blokkere er absolutt mot-indikativ på:

 • lungeødem;
 • kardiogent sjokk;
 • alvorlig hjertesvikt
 • bradykardi;
 • kronisk obstruktiv lungesykdom;
 • bronkial astma;
 • 2 grader av atrioventrikulær blokkade av hjertet;
 • hypotensjon (senking av blodtrykk med mer enn 20% av normale frekvenser);
 • ukontrollert insulinavhengig diabetes mellitus;
 • Raynauds syndrom;
 • aterosklerose av perifere arterier;
 • manifestasjoner av allergi mot stoffet;
 • graviditet, og også i barndommen.

til innhold ^ bivirkninger

Bruk av slike legemidler skal behandles svært alvorlig og forsiktig, fordi de i tillegg til terapeutisk effekt har følgende bivirkninger.

 • Overarbeid, søvnforstyrrelser, depresjon;
 • Hodepine, svimmelhet;
 • Minneforringelse;
 • Utslett, kløe, psoriasis symptomer;
 • Hårtap;
 • stomatitt;
 • Dårlig toleranse for fysisk aktivitet, rask tretthet;
 • Forverring av løpet av allergiske reaksjoner;
 • Krenkelse av rytmen i hjertet - en reduksjon i hjertefrekvensen;
 • Hjerteblokkering, provosert av et brudd på hjertens ledningsfunksjon
 • Reduksjon av blodsukker;
 • Redusert kolesterol i blodet;
 • Forverring av sykdommer i luftveiene og krampe i bronkiene;
 • Utbruddet av et hjerteinfarkt;
 • Fare for en plutselig økning i trykk etter seponering av legemidlet;
 • Fremveksten av seksuell dysfunksjon.

Hvis du likte vår artikkel, og du har noe å legge til, kan du dele tankene dine. Det er veldig viktig for oss å kjenne din mening!

Viktig rolle i reguleringen av kroppsfunksjoner er katecholaminer: epinefrin og norepinefrin. De blir utskilt i blodet og opptrer på spesielle følsomme nerveender - adrenoreceptorer. Sistnevnte er delt inn i to store grupper: alfa- og beta-adrenerge reseptorer. Beta-adrenerge reseptorer ligger i mange organer og vev og er delt inn i to undergrupper.

Ved aktivering av β1-adrenerge reseptorer øker frekvensen og styrken av hjertekontraksjoner, koronararterier utvides, ledning og automatisering av hjertet forbedres, nedbrytning av glykogen i leveren og dannelse av energiøkning.

Når β2-adrenerge reseptorer er begeistret, blir veggene til karene, muskler i bronkiene avslappet, livmorens tone reduseres under graviditet, insulinutskillelse og fettforstyrrelse øker. Dermed fører stimulering av beta-adrenoreceptorer med katecholaminer til mobilisering av alle kroppskrefter for aktivt liv.

Beta-adrenoblokker (BAB) - en gruppe medikamenter som binder beta-adrenoreceptorer og forhindrer dem i å opptre catecholaminer. Disse stoffene er mye brukt i kardiologi.

Handlingsmekanisme

BAB reduserer hjertefrekvensen og styrken, reduserer blodtrykket. Som et resultat av dette reduseres oksygenforbruket ved hjertemusklene.

Diastolen er forlenget - hvileperioden, avslapping av hjertemusklen, der koronarbeinene er fylt med blod. Forbedring av koronarperfusjonen (blodtilførsel til myokardiet) lettes av en reduksjon i intrakardialt diastolisk trykk.

Det er en omfordeling av blodstrøm fra normalt blodtilførselssted til iskemisk, og som et resultat blir toleransen for fysisk anstrengelse forbedret.

BAB har antiarytmisk virkning. De undertrykker kardiotoksiske og arytmogene effekter av katecholaminer, og forhindrer også akkumulering av kalsiumioner i hjertecellene, noe som forverrer energiomsetningen i myokardiet.

klassifisering

BAB er en omfattende gruppe medisiner. De kan klassifiseres av mange funksjoner.
Kardioselektivitet - stoffets evne til å blokkere bare β1-adrenerge reseptorer, uten å påvirke β2-adrenoreceptorer, som ligger i veggen av bronkiene, karene, uterus. Jo høyere selektiviteten til BAB, desto sikrere er det å bruke sammen med sykdommer i luftveiene og perifere kar, samt diabetes mellitus. Selektiviteten er imidlertid en relativ sikt. Når stoffet administreres i store doser, reduseres graden av selektivitet.

Noen BAB har iboende sympatomimetisk aktivitet: Evnen til å stimulere beta-adrenerge reseptorer til en viss grad. I sammenligning med konvensjonelle BAB, reduserer slike legemidler hjertefrekvensen og kraften i dens sammentrekninger, fører til utvikling av tilbakeslagssyndrom, mindre negativt påvirker lipidmetabolismen.

Noen BAB er i stand til å utvide fartøyene, det vil si at de har vasodilerende egenskaper. Denne mekanismen realiseres ved hjelp av uttalt intern sympatomimetisk aktivitet, blokkering av alfa-adrenoreceptorer eller direkte virkning på vaskulære vegger.

Varigheten av handlingen er oftest avhengig av egenskapene til den kjemiske strukturen til BAB. Lipofile midler (propranolol) varer i flere timer og elimineres raskt fra kroppen. Hydrofile stoffer (atenolol) er effektive i lengre tid, kan foreskrives sjeldnere. I dag er lipofile substanser av langsiktig virkning (metoprolol retard) også opprettet. I tillegg er det BAB med svært kort varighet av virkning - opptil 30 minutter (esmolol).

liste

1. Noncardioselektiv BAB:

A. Uten intrinsic sympatomimetisk aktivitet:

 • propranolol (anaprilin, obzidan);
 • nadolol (kurgard);
 • sotalol (сотагексал, тензол);
 • timolol (blokkade);
 • nipradilol;
 • fl usrololol.

B. Med egen sympatomimetisk aktivitet:

 • oksprenolol (tracicore);
 • pindolol (vintreet);
 • alprenolol (aptin);
 • Penbutolol (beta-pressin, levatol);
 • bopindolol (sandonorm);
 • bucindolol;
 • dilevalol;
 • carteolol;
 • labetalol.

2. Kardioselektiv BAB:

A. Uten intrinsic sympatomimetisk aktivitet:

 • metoprolol (betalk, betalkoccus, corvitol, metozok, metokard, metokor, serdol, egilok);
 • atenolol (betacard, tenormin);
 • betaxolol (betac, lokren, curlon);
 • esmolol (breivabloc);
 • bisoprolol (aryl, bidop, biol, biprol, bisogamma, bisomor, konkor, corbis, cordinorm, coronale, niperten, tyrese);
 • karvedilol (akridilol, bagodilol, vedicardol, dilatrerende, carvedigamma, carvenol, coriol, rekardium, talliton);
 • nebivolol (binetol, nebivator, nebikor, nebilan, nebilet, nebilong, nevotenz, od-neb).

B. Med egen sympatomimetisk aktivitet:

 • acebutolol (atsekor, sektral);
 • talinolol (cordanum);
 • Celiprolol;
 • epanolol (vasacor).

3. BAB med vasodilaterende egenskaper:

 • amozulalol;
 • bucindolol;
 • dilevalol;
 • labetalol;
 • medroksalol;
 • nipradilol;
 • pindolol.

4. Den langtidsvirkende BAB:

5. BAB av ultrashort action, cardioselective:

Søknad om sykdommer i kardiovaskulærsystemet

Angina of Stress

I mange tilfeller er BAB en av de ledende agenter for behandling av angina pectoris og forebygging av anfall. I motsetning til nitrater forårsaker disse stoffene ikke toleranse (stoffresistens) med langvarig bruk. BAB kan akkumulere (akkumulere) i kroppen, noe som tillater etter en stund å redusere doseringen av legemidlet. I tillegg beskytter disse midlene seg selv, og forbedrer prognosen ved å redusere risikoen for gjentatt hjerteinfarkt.

Den antianginale aktiviteten til alle BAB er omtrent det samme. Deres valg er basert på effektens varighet, alvorlighetsgraden av bivirkninger, kostnader og andre faktorer.

Begynn behandlingen med en liten dose, gradvis øke den til en effektiv dose. Dosen er valgt på en slik måte at hjertefrekvensen i hvilen ikke er lavere enn 50 per minutt, og nivået på systolisk blodtrykk ikke er mindre enn 100 mm Hg. Art. Etter utbruddet av den terapeutiske effekten (opphør av angina angrep, forbedring av treningstoleranse), reduseres dosen gradvis til det minste effektive.

Langvarig bruk av høye doser BAB er upraktisk, siden risikoen for bivirkninger øker betydelig. Med utilstrekkelig effektivitet av disse stoffene, er det bedre å kombinere dem med andre grupper av stoffer.

BAB kan ikke abrupt avskaffes, da dette kan føre til uttakssyndrom.

BAB er spesielt indikert hvis stress angina kombineres med sinus takykardi, arteriell hypertensjon, glaukom, forstoppelse og gastroøsofageal reflux.

Myokardinfarkt

Tidlig bruk av BAB med hjerteinfarkt bidrar til å begrense nekrosisonen i hjertemuskelen. Samtidig faller dødeligheten, risikoen for gjentatt myokardinfarkt og hjerteinfarkt minker.

Denne effekten har en BAB uten intern sympatomimetisk aktivitet, det er å foretrekke å bruke kardioselektive midler. De er spesielt nyttige i kombinasjonen av hjerteinfarkt med arteriell hypertensjon, sinus takykardi, postinfarct angina og tachysystolisk form for atrieflimmer.

BAB kan utnevnes umiddelbart når en pasient går inn på sykehuset til alle pasienter i fravær av kontraindikasjoner. I fravær av bivirkninger fortsetter behandlingen med dem i minst et år etter et tidligere myokardinfarkt.

Kronisk hjertesvikt

Bruken av BAB i hjertesvikt blir studert. Det antas at de kan brukes i en kombinasjon av hjertesvikt (spesielt diastolisk) og angina pectoris. Brudd på rytmen, arteriell hypertensjon, tahisystolisk form for atrieflimmer i kombinasjon med kronisk hjertesvikt er også grunnlag for utnevnelsen av denne gruppen av legemidler.

Hypertensiv sykdom

BAB er indikert ved behandling av hypertensjon, komplisert ved venstre ventrikulær hypertrofi. De er også mye brukt hos unge pasienter som leder en aktiv livsstil. Denne gruppen medikamenter er foreskrevet for kombinasjonen av arteriell hypertensjon med angina pectoris eller hjerterytmeforstyrrelser, samt etter et tidligere myokardinfarkt.

Hjerte rytmeforstyrrelser

BAB brukes til slike hjerterytmeforstyrrelser som atrieflimmer og flutter, supraventrikulære arytmier, dårlig tolerert sinus takykardi. De kan foreskrives for ventrikulære arytmier, men deres effektivitet er vanligvis mindre uttalt i dette tilfellet. BAB i kombinasjon med kaliumpreparater brukes til å behandle arytmier forårsaket av glykosidisk forgiftning.

Bivirkninger

Kardiovaskulær system

BAB presser ned sinusknutepunktet til å produsere impulser som forårsaker sammentrengninger i hjertet, og forårsaker en sinus bradykardi - senker pulsen til verdier mindre enn 50 per minutt. Denne bivirkningen er mye mindre uttalt i BAB med egen sympatomimetisk aktivitet.

Forberedelser av denne gruppen kan forårsake atrioventrikulær blokkering av forskjellig grad. De reduserer også hjerteslagets styrke. Den sistnevnte bivirkningen er mindre uttalt i BAB med vasodilaterende egenskaper. BAB lavere blodtrykk.

Medisiner i denne gruppen forårsaker spasmer av perifere kar. Chills av lemmer kan dukke opp, Reynaud syndromet forverres. Disse bivirkningene er nesten blottet for rusmidler med vasodilaterende egenskaper.

BAB reduserer nyreblodstrømmen (unntatt nadolola). På grunn av forverring av perifer sirkulasjon under behandling med disse stoffene, er det noen ganger en uttalt generell svakhet.

Åndedrettsorganer

BAB forårsaker krampe i bronkiene på grunn av samtidig blokkering av β2-adrenerge reseptorer. Denne bivirkningen er mindre uttalt i kardioselektive midler. Imidlertid er deres doser effektive for angina eller hypertensjon ofte ganske høye, og kardioselektiviteten reduseres betydelig.
Bruk av høye doser BAB kan provosere apné, eller midlertidig åndedrettsstanse.

BAB forverrer løpet av allergiske reaksjoner på insektbitt, medisinske og matallergene.

Nervesystemet

Propranolol, metoprolol og andre lipofile BAB penetrerer fra blodet inn i hjernecellene gjennom blod-hjernebarrieren. Derfor kan de forårsake hodepine, søvnforstyrrelser, svimmelhet, nedsatt hukommelse og depresjon. I alvorlige tilfeller oppstår hallusinasjoner, kramper, koma. Disse bivirkningene er mye mindre uttalt i hydrofil BAB, spesielt atenolol.

Behandling av BAB kan ledsages av et brudd på nevromuskulær ledning. Dette fører til utseende av muskel svakhet, redusert utholdenhet og rask tretthet.

metabolisme

Ikke-selektiv BAB undertrykker produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen. På den annen side hemmer disse stoffene mobiliseringen av glukose fra leveren, noe som bidrar til utviklingen av langvarig hypoglykemi hos pasienter med diabetes mellitus. Hypoglykemi fremmer frigjøringen av adrenalin i blodet, som virker på alfa-adrenerge reseptorer. Dette fører til en betydelig økning i blodtrykket.

Derfor, hvis det er nødvendig å foreskrive BAB til pasienter med samtidig diabetes, er det nødvendig å gi fortrinn til kardioselektive legemidler eller erstatte dem med kalsiumantagonister eller andre grupper.

Mange BAB, spesielt ikke-selektiv, redusere blodnivåer av det "gode" kolesterolet (a-lipoprotein med høy densitet) og øke nivået av "dårlige" (triglyserider og tetthet lipoproteiner med svært lav). Blottet for denne ulempe ß1-medikamenter med sympatomimetiske og α-blokkerende aktivitet (carvedilol, labetalol, pindolol, dilevalol, celiprolol).

Andre bivirkninger

Behandling BAB i noen tilfeller er ledsaget av seksuell dysfunksjon: et brudd på ereksjon og tap av seksuell lyst. Mekanismen for en slik effekt er uklar.

BAB kan forårsake hudendringer: utslett, kløe, erytem, ​​psoriasis symptomer. I sjeldne tilfeller registreres hårtap og stomatitt.

En av de alvorlige bivirkningene er undertrykkelsen av hematopoiesis med utviklingen av agranulocytose og trombocytopenisk purpura.

Uttakssyndromet

Hvis BAB brukes i lang tid i høy dosering, kan en plutselig opphør av behandling utløse et såkalt uttakssyndrom. Det manifesteres av økningen i angina angrep, forekomsten av ventrikulære rytmeforstyrrelser, utviklingen av hjerteinfarkt. I mildere tilfeller er tilbaketrekningssyndrom ledsaget av takykardi og økt blodtrykk. Uttakssyndromet manifesteres vanligvis etter noen dager etter at BAB er stoppet.

For å unngå utvikling av uttakssyndrom, bør følgende regler overholdes:

 • å avskaffe BAB sakte, innen to uker, gradvis redusert doseringen for en dose;
 • under og etter opphevelse av BAB må begrense fysisk aktivitet, øke doseringen av nitrater og andre anti-anginale medikamenter, og medikamenter som reduserer blodtrykket, hvis det er nødvendig.

Kontra

BAB er absolutt kontraindisert i følgende situasjoner:

 • lungeødem og kardiogent sjokk;
 • alvorlig hjertesvikt
 • bronkial astma;
 • syndrom av svakhet i sinuskoden;
 • atrioventrikulær blokkade av II-III grad;
 • nivå av systolisk blodtrykk 100 mm Hg. Art. og under;
 • hjertefrekvens mindre enn 50 per minutt;
 • dårlig kontrollert insulinavhengig diabetes mellitus.

Relativ kontraindikasjon til utnevnelse av BAB - Raynauds syndrom og aterosklerose av perifere arterier med utvikling av intermitterende claudikasjon.

 • Betablokkere: funksjon
 • Betablokkere: varianter
  • Lipo-og hydrofile preparater
 • Hvordan virker beta-blokkere?
 • Moderne beta-blokkere: en liste

Moderne beta-blokkere er legemidler som er foreskrevet for terapi av hjerte-og karsykdommer, særlig hypertensiv sykdom. Det finnes et bredt spekter av produkter fra denne gruppen. Det er ekstremt viktig at behandlingen er foreskrevet utelukkende av en lege. Selvmedisinering er strengt forbudt!

Betablokkere er en svært viktig gruppe medikamenter som er foreskrevet for pasienter med høyt blodtrykk og hjertesykdom. Mekanismen for arbeidet med narkotika er å påvirke sympatisk nervesystem. Narkotika i denne gruppen er blant de viktigste verktøyene i behandlingen av sykdommer som:

 • arteriell hypertensjon;
 • iskemisk sykdom;
 • hjertesvikt;
 • syndrom av forlenget QT-intervall;
 • arytmier av ulike etymologier.

Også hensikten med denne gruppen av medikamenter er begrunnet i pasienter med Marfans syndrom, migrene, abstinenssyndrom, mitralklaffprolaps, aortaaneurisme i tilfellet av autonome kriser. Prescribe narkotika bør utelukkende være legen etter en detaljert undersøkelse, pasientens diagnose og innhenting av klager. Til tross for fri tilgang til medisiner på apotek, kan man på ingen måte velge sin egen medisin. Behandling med betablokkere er en kompleks og alvorlig oppgave som kan gjøre livet lettere for både pasient og betydelig skade henne om feil oppdraget.

Tilbake til innholdet

Listen over rusmidler i denne gruppen er svært omfattende.

Følgende grupper av beta-adrenalinreceptorblokkere er identifisert:

 1. Forberedelser av 1., 2. og 3. generasjon. Narkotika av 1. generasjon inkluderer ikke-selektive midler. Medlemmer av denne generasjonen av narkotika - det Propranolol, Inderal, timolol, nadolol, alprenolol og andre preparater av andre generasjon. - Det karioselektivnye som Concor, atenolol, Lokren. Den tredje generasjonen av rusmidler inkluderer stoffer som har en vasodilerende effekt, det vil si, de hjelper til med å slappe av blodårene. For eksempel fremmer labetalol fremstillingen blokkering av alfa- og beta-adrenoseptorer, Nebivolol synteseprosessen øker nitrogenoksyd - et stoff som slapper blodkarene og karvedilol og utfører begge disse funksjoner.
 2. Kardioselektiv og ikke-selektiv. Det skal bemerkes at evnen til å redusere trykket i dem er omtrent det samme. Forskjellen er at kardioselektive stoffer forårsaker færre bivirkninger. Det er svært viktig at de ikke forårsaker bronkokonstriksjon og er bedre egnet for pasienter som har problemer med perifer sirkulasjon, som mindre innvirkning på vaskulær motstand. Utbredt kardioselektive medikamenter slik som Lokren, Concor, atenolol, metoprolol, og blant de ikke-selektive fungerte bra nadolol, timolol, sotalol.
 3. Forberedelser med inneboende sympatomimetisk aktivitet og ikke besittelse av slike. Sympatomimetisk aktivitet manifesteres ved samtidig blokkering og stimulering av beta-adrenerge reseptorer. For medisiner som har denne egenskapen, er andre egenskaper også karakteristiske:
 • Frekvensen av kardiale sammentrekninger bremser ned;
 • ikke så reduserer pumpefunksjonen til hjertet;
 • perifer vaskulær motstand er mindre økt;
 • ikke så stor risiko for atherosklerose, fordi effekten på blodkolesterol er minimal.

Imidlertid er begge typer legemidler like effektive for å redusere blodtrykket. Bivirkninger ved å ta disse medisinene er også mindre.

Listen over legemidler som har sympatomimetisk aktivitet: Sektral, Kordanum, celiprolol (gruppe av kardio) Alprenolo "Trazikor (fra ikke-selektive gruppe).

Uten dette trekk følgende legemidler: legemidler kardio betaxolol (Lokren), bisoprolol, Concor, metoprolol (Vazokordin, Engilok) Nebivolol (Nebvet) og ikke-selektive nadolol (Korgard), Inderal (Inderal).

Tilbake til innholdet

Lipo-og hydrofile preparater

En annen slags blokkere. Lipofile stoffer oppløses i fett. Når de tas inn, behandles disse stoffene i stor grad av leveren. Virkningen av narkotika av denne type er ganske kortvarig, da de raskt elimineres fra kroppen. Samtidig utmerker de seg ved bedre penetrering gjennom blod-hjernebarrieren, gjennom hvilken næringsstoffer passerer inn i hjernen, og sløsing med vital aktivitet i nervesystemet blir utskilt. I tillegg ble det vist en mindre prosentandel av dødsfall blant pasienter med iskemi som fikk lipofile blokkere. Imidlertid har disse legemidlene bivirkninger på sentralnervesystemet, forårsaker søvnløshet, depressive tilstander.

Hydrofile oppløses godt i vann. De går ikke gjennom prosessen med metabolisme i leveren, men er avledet hovedsakelig gjennom nyrene, det vil si med urin. I dette tilfellet kan medisinens type ikke endres. Hydrofile stoffer har langvarig effekt, siden de ikke utskilles fra kroppen veldig raskt.

Noen medisiner har egenskaper av både lipo- og hydrofile, det vil si at de er like vellyste oppløst både i fett og i vann. Bisoprolol har denne eiendommen. Dette er spesielt viktig i tilfeller der pasienten har problemer med nyrene eller leveren: kroppen selv "velger" for tilbaketrekking av legemidlet som er i en sunnere tilstand.

Vanligvis tas lipofile blokkere uavhengig av inntak av mat, og hydrofile blokkere blir tatt før måltider og med mye vann.

Valget av en beta-blokkering er en arkiv og svært vanskelig oppgave, fordi valget av en bestemt medisin er avhengig av mange faktorer. Alle disse faktorene kan kun tas i betraktning av en kvalifisert spesialist. Moderne farmakologi har et bredt spekter av virkelig effektive stoffer, så pasientens viktigste primære oppgave er å finne en god lege som riktig velger riktig behandling for en bestemt pasient og bestemmer hvilke medisiner som vil være bedre for ham. Bare i dette tilfellet vil medikamentterapi bringe resultatet og i bokstavelig forstand av ordet vil forlenge pasientens liv.

Tilbake til innholdet

Hvordan virker beta-blokkere?

Først av alt må du forstå hva som påvirker hjertet. Spesielt er det adrenalin i menneskekroppen. Det er et hormon som forårsaker stimulering av beta-1 og beta-2-adrenerge reseptorer. I sin tur blokkerer narkotika beta-1-adrenerge reseptorer, og derved beskytter hjertet mot den negative effekten av hormon på den. Som følge av beta-blokkere oppstår følgende prosesser:

 • sammentringene i hjertet er mindre hyppige, kraften i sammentrekninger reduseres også;
 • trykket avtar
 • hjerteutgangen minsker;
 • nivået av sekresjon og konsentrasjon i plasma av renin reduseres;
 • Baroreceptormekanismene til aorta-buen og sinokarotid sinus rekonstrueres;
 • den sentrale sympatiske tonen minker;
 • den perifere tonen av blodkar reduseres;
 • er en kardioprotektiv effekt, det vil si å beskytte hjertet mot aterosklerose.

Betablokkere har også antiarytmisk effekt: smerte i hjertet minker, anginaangrep blir også mindre hyppige. Men det må huskes at disse medisinene ikke er foreskrevet ved diagnosen hypertensjon. Unntak er klager på tilbakevendende hjerteinfarkt og brystsmerter.

Alt dette letter arbeidet i hjertet, reduserer risikoen for å utvikle angina og dødsfall fra et hjerteinfarkt. Men å ta denne gruppen medikamenter er ledsaget av bivirkninger. Dette skyldes det faktum at blokkering av beta-1-adrenoreceptorer, stoffblokkene og beta-2-adrenerge reseptorer. Dette forårsaker slike bivirkninger. I dette tilfellet er det et direkte forhold mellom stoffets selektivitet og bivirkninger: jo høyere er det, desto mindre er reaksjonen som forårsaker stoffet.

Tilbake til innholdet

Moderne beta-blokkere: en liste

Moderne medisiner har et bredt spekter av betablokkere. Samtidig foretrekker mange leger å behandle pasienter med legemidler som ikke er lavere enn andre generasjon. Den mest utbredte er følgende:

 1. Karvedikol. Analogen av preparatet er Coriol.
 2. Bisoprolol. Analoger er Concor, Biprol.
 3. Metoprololsuccinat. Analog av stoffet - Betalok ZOK.
 4. Nebivolol. Den kan erstattes av Nebilet, Binelol.

Alle stoffer som reduserer trykket, virker omtrent det samme. Deres effekt i å redusere utviklingen av sykdommer i kardiovaskulærsystemet er forskjellig. Og hovedoppgaven til narkotika er forebygging av komplikasjoner av hypertensjon. Det er med denne oppgaven at blokkere håndterer på forskjellige måter.

Effektiviteten av moderne midler er høyere enn tidligere generasjoner. Dette skyldes det faktum at moderne medisiner med mer effektivitet forårsaker mye mindre bivirkninger, noe som gjør at de kan tildeles ulike kategorier av pasienter.

№ 4. Beta-adrenoblokere: virkningsmekanisme, klassifisering, kardioselektivitet

Du leser en serie artikler om antihypertensive (antihypertensive) legemidler. Ønsker du et mer helhetlig syn på emnet, vennligst start fra begynnelsen: En oversikt over antihypertensive stoffer som virker på nervesystemet.

Betablokkere kalt medisiner som reversibelt (midlertidig) blokkerer forskjellige arter (β1-, β2-, β3-) adrenerge reseptorer.

Verdien av beta-blokkere det er vanskelig å overvurdere. De er den eneste klassen av narkotika i kardiologi, for hvilken utvikling er gitt Nobelprisen i medisin. Tildele en premie i 1988, kalte Nobelkomiteen den kliniske betydningen av beta-blokkere "Det største gjennombrudd i kampen mot hjertesykdom etter oppdagelsen av digitalis for 200 år siden".

Forberedelser digitalis (planter Digitalis, Latin Digitalis) kalte gruppen hjerte glykosider (digoxin, strophanthin og andre), som brukes til å behandle kronisk hjertesvikt siden rundt 1785.

Kort klassifisering av betablokkere

Alle beta-blokkere er delt inn i ikke-selektive og selektive.

selektivitet (cardioselective) - evne til å blokkere bare beta 1--adrenerge reseptorer og har ingen innvirkning på beta2-reseptorer, ettersom gunstige virkninger av betablokkere skyldes hovedsakelig beta 1 reseptor-blokkade, og store bivirkninger - beta 2-reseptorer.

Selektiviteten er med andre ord selektivitet, virkningsaktivitet (fra engelsk. selektiv - selektiv). Denne kardioselektiviteten er imidlertid bare relativ - selv i høye doser kan selvselektive beta-blokkere delvis blokkere beta2-adrenerge reseptorer. Vær oppmerksom på at kardioselektive stoffer er sterkere lavere diastolisk (lavere) trykk, enn ikke-selektive.

Fortsatt hos noen beta-adrenoblokere er det en såkalt BCA (egen sympatomimetisk aktivitet). Mindre ofte kalles det PAS (egen sympatomimetisk aktivitet). BCA er betablokkers evne delvis stimulere undertrykt beta-adrenoreceptorer, som reduserer bivirkninger ("mykner" effekten av stoffet).

For eksempel betablokkere med BCA i mindre grad redusere hjertefrekvensen, og hvis hjertefrekvensen er i utgangspunktet lav, kan det til og med i noen tilfeller øke den.

Betablokkere med blandet virkning:

 • karvedilol - blandet a1-, β1-, β2-adrenoblokker uten BCA.
 • labetalol - a-, β1-, β2-adrenoblokker og partiell agonist (stimulant) β2-reseptorer.

Nyttige effekter av beta-blokkere

For å forstå hva vi kan oppnå fra bruk av beta-blokkere, må vi forstå effektene som oppstår ved stimulering og blokkering av adrenoreceptorer.

Kardial regulering.

Adrenoreceptorer og katekolaminer som virker på dem [epinefrin, norepinefrin, dopamin], samt ungdommene som utskiller epinefrin og norepinefrin direkte inn i blodet, er forenet i sympathoadrenal system (NAC). Aktivering av sympathoadrenalsystemet skjer:

 • hos friske mennesker under stress,
 • hos pasienter med en rekke sykdommer:
  • hjerteinfarkt,
  • akutt og kronisk hjertesvikt (hjertet kan ikke pumpe blodet. Kronisk obstruktiv dysfunksjon forårsaker dyspnø (hos 98% av pasientene), tretthet (93%), hjertebanken (80%), hevelse, hoste)
  • arteriell hypertensjon og andre.

Beta1-adrenoblokere begrenser effektene av epinefrin og norepinefrin i kroppen, og derved fører til 4 viktige effekter:

 1. reduksjon i styrken av hjertets sammentrekninger,
 2. reduksjon i hjertefrekvens (HR),
 3. reduksjon av ledningen i hjertets ledningssystem,
 4. reduser risikoen for arytmier.

Nå for mer informasjon om hvert element.


Reduksjon av hjerteslag

Redusere kraften i hjerteslagene fører til at hjertet skyver blod i aorta med mindre kraft og skaper et lavere systolisk (øvre) trykk. Redusere kraften i sammentrekninger reduserer hjertearbeidet og følgelig behovet for myokardium i oksygen.

Redusert hjertefrekvens gjør at hjertet kan hvile mer. Dette er kanskje det viktigste av lovene i hjertets arbeid, som jeg skrev tidligere. Under sammentrekning (systole) gir blodets muskelvev ikke blod, ettersom kransetankene i myokardiet klemmes. Blodtilførsel av myokardiet kanskje bare i løpet av hans avslapning (diastole). Jo høyere hjertefrekvensen er, desto mindre er den totale varigheten av perioder med hjerteavslapping. Hjertet har ikke tid til å hvile og kan oppleve ischemi (mangel på oksygen).

Så, reduserer beta-adrenoblokker kraften i hjerteslagene og behovet for myokard i oksygen, og forlenger også hvileperioden og blodtilførselen til hjertemuskelen. Det er derfor betablokkere har en uttalelse anti-iskemisk virkning og brukes ofte til behandling av angina pectoris, som er en form for kranskärlssykdom (iskemisk hjertesykdom). Det gamle navnet på angina pectoris - angina pectoris, på latin angina pectoris, derfor kalles også anti-iskemisk virkning angina. Nå vil du vite hva den antianginale virkningen av beta-blokkere er.

Vær oppmerksom på at blant alle klasser av hjerte medisiner beta-blokkere uten BCA beste alle redusere hjertefrekvensen (hjertefrekvens). Av denne grunn, når hjertebank og takykardi (Hjertefrekvens over 90 per minutt), de er de første som skal utnevnes.

Fordi beta-blokkere reduserer hjertefunksjonen og blodtrykket, de kontra i situasjoner hvor hjertet ikke kan takle sitt arbeid:

 • alvorlig arteriell hypotensjon (Blodtrykk mindre enn 90-100 mm Hg),
 • akutt hjertesvikt (kardiogent sjokk, lungeødem, etc.)
 • CHF (kronisk hjertesvikt) i dekompensasjon.

Interessant bør betablokkere brukes (parallelt med tre andre klasser av legemidler - ACE-hemmere, hjerteglykosider, diuretika) i behandling av de første stadiene av kronisk hjertesvikt. Betablokkere beskytter hjertet mot overdreven aktivering av sympathoadrenalsystemet og øke forventet levealder pasienter. I mer detalj vil jeg snakke om moderne prinsipper for behandling av CHF i temaet hjerteglykosider.

Reduksjon av ledningsevne (redusere hastigheten til å gjennomføre elektriske impulser med ledende hjertesystem) som en av effektene av beta-blokkere er også av stor betydning. Under visse forhold kan betablokkere forstyrre atriell-ventrikulær ledning (impulser fra atria til ventrikler i AV-noden), som vil forårsake atrioventrikulær blokkering (AV-blokkering) av varierende grad (fra I til III).

Diagnose av AV-blokkering forskjellige grader av alvorlighetsgrad er satt på EKG og manifesteres av ett eller flere symptomer:

 1. den konstante eller sykliske forlengelsen av P-Q-intervallet er større enn 0,21 s,
 2. tap av individuelle ventrikulære sammentrekninger,
 3. redusert hjertefrekvens (vanligvis fra 30 til 60).

Stabil økt varighet av P-Q intervallet fra 0,21 s og høyere.

a) perioder med gradvis forlengelse av P-Q-intervallet med utfelling av QRS-komplekset;
b) tap av individuelle QRS-komplekser uten gradvis forlengelse av P-Q-intervallet.

Minst halvparten av QRS ventrikulære komplekser faller ut.

Pulser fra atria til ventrikkene utføres ikke i det hele tatt.

Herfra rådetDersom pasientens hjerterytme ble mindre 45 slag per minutt, eller har uvanlig ujevn rytme, må du gjøre et elektrokardiogram, og mest av alt, å justere dosen av stoffet.

I hvilke tilfeller er det risiko for ledningsforstyrrelser?

 1. Hvis en beta-blokkering administreres til en pasient med bradykardi (Hjertefrekvens under 60 per minutt),
 2. hvis først tilgjengelig forstyrrelse av atrioventrikulær ledning (tiden for elektriske pulser i AV-noden er økt med mer enn 0,21 s),
 3. hvis pasienten individuelt høy følsomhet til beta-blokkere,
 4. om skredet (feilkorrigert) dose av beta-blokkere.

For å unngå ledningsforstyrrelser må man begynne med små doser av beta-blokkere og øke doseringen gradvis. Hvis bivirkninger oppstår, kan betablokkeren ikke abrupt avskaffes på grunn av risikoen for takykardi (palpitasjon). Det er nødvendig å redusere doseringen og avbryt formulering gradvis, om noen dager.

Beta-adrenoblokere er kontraindisert dersom pasienten har en farlig unormalitet på EKG, for eksempel:

 • ledningsforstyrrelser (atrioventrikulær blokk med II eller III grad, sinoatrial blokk, etc.),
 • for mye sjelden rytme (Hjertefrekvensen er mindre enn 50 per minutt, dvs. alvorlig bradykardi),
 • syndrom av svakhet i sinuskoden (SSS).


Redusere risikoen for arytmi

Opptak av beta-blokkere fører til reduksjon i excitabilitet av myokardiet. I hjertemuskelen er det færre fokus på spenning, som hver kan føre til hjertearytmi. Av denne grunn er beta-blokkere effektive i behandlingen av ekstrasystol, samt for forebygging og behandling av supraventrikulær og ventrikkel rytmeforstyrrelser. Kliniske studier har vist at beta-blokkere reduserer risikoen for å utvikle dødelige (fatal) arytmier (f.eks. Ventrikulær fibrillasjon) og brukes derfor aktivt til forebygging av plutselig død, inkludert den patologiske forlengelsen av Q-T-intervallet på EKG.

Eventuelt hjerteinfarkt på grunn av smerte og nekrose (død) i hjerte muskelområdet er ledsaget av merket aktivering av sympathoadrenalsystemet. Utnevnelsen av beta-blokkere med myokardinfarkt (hvis det ikke foreligger noen ovenfor kontraindikasjoner) reduserer risikoen for plutselig død betydelig.

Indikasjoner for bruk av beta-blokkere:

 • IHD (angina pectoris, hjerteinfarkt, kronisk hjertesvikt),
 • forebygging av arytmier og plutselig død,
 • arteriell hypertensjon (behandling av forhøyet blodtrykk),
 • Andre sykdommer med økt aktivitet av katekolaminer [epinefrin, norepinefrin, dopamin] i kroppen:
  1. thyrotoxicose (hypertyreose)
  2. alkoholavhold (behandling av drikker) osv.

Bivirkninger av beta-blokkere

En del av bivirkningene skyldes overdreven virkning av beta-blokkere på kardiovaskulærsystemet:

 • skarp bradykardi (Hjertefrekvens under 45 per min.),
 • atrioventrikulær blokade,
 • arteriell hypotensjon (systolisk blodtrykk under 90-100 mm Hg) - oftere med intravenøs injeksjon av beta-blokkere,
 • økt hjertesvikt opp til lungeødem og hjertestans,
 • forverret sirkulasjon i beina med redusert hjerteutgang - oftere hos eldre med perifer vaskulær aterosklerose eller endarteritt.

Hvis pasienten har feokromocytom (en godartet tumor av adrenalmedulla eller noder av det sympatiske autonome nervesystemet som utskiller katekolaminer; forekommer hos 1 av 10 000 pasienter og opptil 1% av pasientene med hypertensjon), da Betablokkere kan til og med øke blodtrykket ved å stimulere a1-adrenerge reseptorer og spasmer av arterioler. For å normalisere blodtrykket bør beta-blokkere kombineres med alfa-blokkere.

I 85-90% av tilfellene er feokromocytom en svulst i binyrene.

Betablokkere viser seg i seg selv antiarytmisk effekt, Imidlertid er det i kombinasjon med andre antiarytmiske legemidler mulig å provosere anfall av ventrikulær takykardi eller ventrikulær bigeminy (konstant veksling av normal sammentrekning og ventrikulær ekstrasystol, fra lat. bi - to).

De resterende bivirkningene av beta-blokkere er exocardiac.


Konsentrasjon av bronkier og bronkospasmer

Beta2-adrenerge reseptorer utvider bronkiene. Følgelig betablokkere som virker på beta2-adrenerge reseptorer, reduserer bronkiene og kan provosere bronkospasmer. Dette er spesielt farlig for pasienter med bronkial astma, røykere og andre mennesker med lungesykdommer. De har økt hoste og kortpustethet. For å forhindre denne bronkospasmen må du ta hensyn til risikofaktorer og gjelde bare kardioselektive beta-blokkere, som i normale doser ikke virker på beta2-adrenoreceptorer.


Reduksjon av sukkernivå og forringelse av lipidprofil

Siden stimulering av beta2-adrenerge reseptorer forårsaker spaltning av glykogen og en økning i glukosenivåer, kan betablokkere senk sukkernivået i blodet med utvikling moderat hypoglykemi. Mennesker med normal karbohydratmetabolisme har ingenting å frykte, og pasienter med diabetes som får insulin bør være mer forsiktige. I tillegg, beta-blokkere maske slike symptomer på hypoglykemi som tremor (riste) og hjerterytme (takykardi), på grunn av overdreven aktivering av sympatisk nervesystem på grunn av frigjøring av motinsulerende hormoner i hypoglykemi. Vær oppmerksom på at svettekjertler styres av sympatisk nervesystem, men de inneholder M-kolinergreceptorer som ikke blokkeres av adrenoblokker. Derfor er hypoglykemi under mottak av beta-blokkere karakterisert spesielt alvorlig svette.

Pasienter med diabetes, som er på insulin, bør informeres om økt risiko for hypoglykemisk koma ved bruk av beta-blokkere. For slike pasienter å foretrekke selektive beta-blokkere, ikke virker på beta2-adrenerge reseptorer. Pasienter med diabetes mellitus i ustabil tilstand (dårlig forventet blodsukkernivå) Betablokkere anbefales ikke, i andre tilfeller - vær så snill.

I de første månedene av opptak en moderat økning i nivået av triglyserider (lipider), samt en forverring i forholdet mellom "godt" og "dårlig" kolesterol i blodet.

Mulig utvikling impotens (nåværende navn - erektil dysfunksjon), for eksempel ved opptak propranolol innen 1 år det utvikler seg i 14% av tilfellene. Det var også en utvikling fibrotiske plaketter i penisens kropp med dens deformitet og ereksjonsproblemer når man tar det propranolol og metoprolol. Seksuelle lidelser er vanligere hos personer med aterosklerose (det vil si at problemer med effekten av beta-blokkere forekommer vanligvis hos dem som de er mulige til og uten rusmidler).

Å være redd for impotens og av denne grunn ikke å ta medisin for arteriell hypertensjon er en feil beslutning. Forskere har funnet det i lang tid økt blodtrykk fører til erektil dysfunksjon uavhengig av tilstedeværelsen av samtidig aterosklerose. Med høyt blodtrykk Veggene på fartøyene tykkere, blir tettere og kan ikke forsyne de indre organene med riktig mengde blod.


Andre bivirkninger av beta-blokkere

Andre bivirkninger når du tar betablokkere:

 • av mage-tarmkanalen (i 5-15% av tilfellene): forstoppelse, mindre ofte diaré og kvalme.
 • av nervesystemet: depresjon, søvnforstyrrelser.
 • av hud og slimhinner: et utslett, elveblest, rødhet i øynene, redusere sekretjon av tårevæske (det er faktisk for bruk av kontaktlinser), etc.
 • ved opptak propranolol av og til skjer laryngism (hindret støyende, hvesende) som en manifestasjon av en allergisk reaksjon. Laryngospasme oppstår som en reaksjon på et kunstig gul fargestoff Tartrazine i en tablett på ca. 45 minutter senere etter å ha tatt stoffet inni.

Uttakssyndromet

Hvis du tar betablokkere i lang tid (flere måneder eller uker), og så plutselig slutter å motta, uttakssyndrom. I dagene etter avbestillingen, hjertebank, angst, angina angrep øker, EKG forverres, kan utvikle hjerteinfarkt og til og med plutselig død.

Utviklingen av abstinenssyndrom skyldes det faktum at i løpet av tiden for å ta betablokkere, tilpasser organismen til redusert påvirkning av (eller) adrenalin og øker antall adrenoreceptorer i organer og vev. I tillegg siden propranolol bremser transformasjonen av skjoldbruskkjertelsens hormon tyroksin (T4) i hormonet trijodtyronin (T3), kan noen tegn på uttak (angst, skjelving, hjertebank), spesielt uttalt etter avskaffelsen av propranolol, være forårsaket av et overskudd av skjoldbruskhormoner.

For forebygging av uttakssyndrom anbefales gradvis tilbaketrekking av stoffet innen 14 dager. Hvis det er behov for kirurgisk manipulering av hjertet, er det andre legemiddelavtak, men i alle fall må pasienten Kjenn medisinene dine: Hva, i hvilken dosering, hvor mange ganger om dagen og hvor lang tid det tar. Eller skriv dem i det minste på et stykke papir og bære det med deg.

Funksjoner av de mest signifikante betablokkene

PROPRANOLOL (ANAPRILIN) er en ikke-selektiv beta-blokkering uten BCA. Dette er det mest kjente stoffet fra beta-blokkere. handlinger kort - 6-8 timer. Uttakssyndromet er karakteristisk. Fettløselige, penetrerer derfor i hjernen og besitter beroligende effekt. Ikke-selektive har derfor et stort antall bivirkninger på grunn av beta2-blokkering (smaler bronkiene og styrker hoste, hypoglykemi, kalde ekstremiteter).

Det anbefales å motta under stressfulle situasjoner (for eksempel før eksamen, se hvordan du tar eksamen på riktig måte). Siden det noen ganger er mulig å øke individuell følsomhet overfor en beta-blokkering med en rask og signifikant reduksjon av blodtrykket, anbefales det at den første avtalen utføres under tilsyn av en lege. med en veldig liten dose (for eksempel 5-10 mg anaprilin). Å øke blodtrykket bør innføres atropin (og ikke glukokortikoidhormoner). For konstant mottak propranolol det er ikke egnet, i dette tilfellet anbefales en annen beta-blokkering - bisoprolol (se nedenfor).


ATENOLOL er en kardioselektiv beta-blokkering uten BCA. Tidligere var det et populært stoff (så vel som metoprolol). Den brukes 1-2 ganger om dagen. Vannløselige, så det trenger ikke inn i hjernen. Har et uttakssyndrom.


METOPROLOL - kardioselektiv beta-blokkering uten BCA, ligner på atenolol. Det aksepteres 2 ganger om dagen. Atenolol og metoprolol har nå mistet sin betydning på grunn av spredning bisoprolol.


BETAXOLOL (LOCHEN) er en kardioselektiv beta-blokkering uten BCA. Hovedsakelig brukt til behandling arteriell hypertensjon. Det tas en gang om dagen.


BISOPROLOL (CONCORE) er en kardioselektiv beta-blokkering uten en ICA. Kanskje det viktigste stoffet til dato fra beta-blokkere. Praktisk form for mottak (1 gang per dag) og pålitelig glatt 24-timers antihypertensiv virkning. Reduserer blodtrykket med 15-20%. Påvirker ikke nivået av skjoldbruskhormoner og blodsukker, så det tolereres i diabetes mellitus. Bisoprolol har et svakere tilbakeslagssyndrom. Det er mange generiske produkter i markedet bisoprolol forskjellige produsenter, slik at du kan velge billig. I Hviterussland, det billigste generiske stoffet for i dag - Bisoprolol-Luga (Ukraina).


ESMOLOL - frigjøres kun i en løsning for intravenøs administrering som antiarytmisk medikament. Virkningsvarigheten er 20-30 minutter.


NEBYVOLOL (NEBILET) - en kardioselektiv beta-blokkering uten BCA. Også et utmerket stoff. Forårsaker en jevn reduksjon i blodtrykket. Den utprøvde antihypertensive effekten oppstår etter 1-2 ukers opptak, maksimum etter 4 uker. Nebivolol forbedrer produksjonen nitrogenoksid (NO) i det vaskulære endotelet. Den viktigste funksjonen av nitrogenoksid - vasorelaksasjon. I 1998 ble det tildelt Nobelprisen i medisin med ordlyden "For oppdagelsen av nitrogenoksydets rolle som et signalmolekyl i reguleringen av det kardiovaskulære systemet". Nebivolol har en rekke ekstra nyttige effekter:

 • vasodilator [vasodilaterende] (fra latin. vas - fartøyet dilatatio - forlengelse)
 • platehemmende (hemmer blodplateaggregasjon og trombose),
 • angioprotektivnoe (beskytter fartøyene mot utvikling av aterosklerose).


CARVEDYL - a1-, p-adrenoblokker uten BCA. På grunn av blokkaden a1-reseptorer, besitter vasodilatorvirkning og i tillegg reduserer blodtrykket. Mindre atenolol reduserer hjertefrekvensen. Forverrer ikke toleransen for fysisk aktivitet. I motsetning til andre blokkere, senker blodsukkernivået, så det anbefales for type 2 diabetes. har antioksidant egenskaper, senker prosessen med aterosklerose. Det tas 1-2 ganger om dagen. Spesielt anbefalt for behandling av kronisk hjertesvikt (CHF).


LABETALOL - α-, β-adrenoblokker og delvis stimulerer β2-reseptorer. Vel reduserer blodtrykket med en liten økning i hjertefrekvensen. Har en antianginal effekt. Det er i stand til å øke nivået av sukker i blodet. I store doser kan det forårsake bronkospasmer, så vel som kardioselektive beta-blokkere. Det brukes intravenøst med hypertensive kriser og (sjeldnere) oralt 2 ganger daglig for behandling av hypertensjon.

Drug Interaksjoner

Som jeg allerede har påpekt ovenfor, kombinasjon av betablokkere med andre antiarytmiske legemidler potensielt farlig. Dette er imidlertid problemet med alle grupper av antiarytmiske legemidler.

Blant antihypertensive (antihypertensive) legemidler er forbudt bare en kombinasjon av beta-blokkere og kalsiumkanalblokkere fra gruppen verapamil og diltiazem. Dette er forbundet med økt risiko for hjertekomplikasjoner, siden alle disse stoffene virker på hjertet, reduserer kraften av sammentrekninger, hjertefrekvens og ledning.

Overdosering av betablokkere

Overdose symptomer Betablokkere:

 • skarp bradykardi (hjertefrekvens under 45 per minutt),
 • svimmelhet til tap av bevissthet,
 • arytmi,
 • akrocyanose (blå fingertuppene)
 • hvis beta-blokkeren er fettløselig og penetrerer hjernen (for eksempel, propranolol), da kan koma og kramper utvikle seg.


Bistand med overdose Betablokkere avhenger av symptomene:

 • ved bradykardi - atropin (parasympatisk middel), p1-stimulanter (dobutamin, isoproterenol, dopamin)
 • ved hjertesvikt - hjerte glykosider og diuretika,
 • ved lavt blodtrykk (hypotensjon under 100 mm Hg) - epinefrin, meseton og andre.
 • ved bronkospasme - aminofyllin (efufillin), isoproterenol.

Interessant å vite

ved lokal søknad (ved innånding i øynene) beta-blokkere redusere dannelsen og utskillelsen av vandig humor, som reduserer intraokulært trykk. Lokale betablokkere (timolol, proxodolol, betaxolol etc.) brukes til behandling av glaukom (øye sykdom med en gradvis innsnevring av synsfeltene på grunn av økt intraokulært trykk). Mulig utvikling systemiske bivirkninger, forårsaket av inntak av anti-glaukom beta-blokkere langs tåre-nesekanalen i nesen og derfra inn i magen etterfulgt av absorpsjon i fordøyelseskanalen.

Betablokkere anses som mulig doping, og idrettsutøvere bør brukes med alvorlige begrensninger.

Tillegg om Koraksan

I forbindelse med hyppige spørsmål i kommentarene om stoffet Koraksan (ivabradin) Jeg vil fremheve dens likheter og forskjeller med beta-blokkere. Coraxan blokkerer jegf-kanalene i sinusnoden og derfor ikke relatert til beta-blokkere.

Les Mer Om Fartøyene