Sykdommer i hjertet

Hovedårsaken til en slik farlig sykdom som aterosklerose i hjertet er nederlaget av vener og arterier som fører til hjertet, kolesterolet. Denne patologien er preget av kompleksiteten av terapi og en alvorlig fare i fravær av behandling eller manglende overholdelse av reglene for en sunn livsstil.

Den største vanskeligheten med terapien er basert på det faktum at sykdommen for vellykket eliminering skal diagnostiseres så snart som mulig, og i begynnelsen viser patologien seg ubetydelig. Bare ved rettidig behandling kan det forebygge og eliminere de skadelige endringene i blodkarene og redusere sannsynligheten for livstruende komplikasjoner.

Hva er sykdommen?

For noen årtier siden oppstod atherosklerose av koronarbeinene og blodårene hos personer som har krysset 50-åringen. Det var en oppfatning at denne patologien er mer utsatt for menn. Ifølge moderne medisinsk forskning begynte patologi å manifestere seg i yngre menn og kvinner. Utseendet til sykdommen hos svært unge mennesker har allerede opphørt å være sjeldne.

Essensen av sykdommen er en alvorlig innsnevring av blodårene og en reduksjon i blodvolumet som passerer gjennom dem og vanskeligheten ved inntaket til viktige organer. De får mye mindre oksygen og næringsstoffer som er nødvendige for deres helse. Hvis fartøyene er påvirket av aterosklerose, er det en innsnevring av det indre lumen i blodkar og blodårer. Konsentrasjon oppstår på grunn av den stadig økende kolesteroldeposisjonen på bakgrunn av sykdommen. Utviklingen av patologi begynner med en spesiell ikke-stenotisk form.

Det er ingen klart uttrykte symptomer og kliniske manifestasjoner. En persons livsaktivitet er ikke på noen måte brutt, og patologi kan bare oppdages ved hjelp av spesialmedisinsk utstyr. Etter hvert som utviklingen av kranspulsårene blir stadig raskere, begynner en person å møte problemer og tegn som er karakteristiske for hjertesvikt.

Blant de mest åpenbare symptomene kan nevnes:

 1. Smerte i brystet;
 2. Brennende følelse i hjertet;
 3. Kvalme og svelging problem;
 4. svimmelhet;
 5. Veldig rask kroppsutmattelse;
 6. Alvorlige nervøse og psykiske lidelser.

De viktigste farene ved aterosklerose

Patologiske endringer med aorta og blodårer bærer automatisk fare for mennesker. Som avsetning på vegger av karene med aterosklerotisk formasjon blir den menneskelige tilstanden stadig mer forverret. Når fartøyene smaler mer enn 50%, begynner pasienten å møte et så farlig og ubehagelig problem som oksygen sult, som påvirker hjertefrekvensen, utviklingen av hjerteinfarkt og hjerneslag.

Kurset i patologi er betydelig komplisert av slike ugunstige faktorer som:

 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner - bruk av alkoholholdige drikkevarer, røyking, minimal fysisk aktivitet. Alt dette akselererer i stor grad utviklingen av aterosklerotiske plakk.
 • En ekte slag mot det kardiovaskulære systemet en person mottar under samtidig røyking av en sigarett og en kopp kaffe.
 • Betraktelig, sykdommen forverres av slike relaterte problemer som metabolske sykdommer, diabetes.
 • Fullstendig mangel på fysisk aktivitet eller stillesittende livsstil.

Helsen til en moderne person avhenger direkte av hvordan han behandler sport og hvordan han bygget sitt daglige kosthold. Hvis disse reglene ignoreres og de tilknyttede sykdommene ikke blir behandlet, blir glatte kar og arterier som er myke fra naturen porøse, fettavsetninger akkumuleres i dem, på grunnlag av hvilke aterosklerose i hjertet utvikler seg.

Hvis patologien har utviklet seg ganske sterkt, vil det ikke fungere enkle folkemetoder for behandling og medisiner. En kirurgisk operasjon av hjertet vil bli foreskrevet av legen, som forhindrer hjerteinfarkt og iskemisk hjertesykdom.

Hvordan riktig og effektivt å behandle aterosklerose i hjertet?

Den tradisjonelle form for kompetent behandling av hjerte-kars-aterosklerose i hjertet er basert på to hovedmetoder - å ta moderne medisiner og gjennomføre en profesjonell kirurgisk operasjon. Metoden for medisinsk og kirurgisk inngrep kan kun utnevnes etter en fullstendig og omfattende undersøkelse av pasienten.

Legen vil stole på slike viktige faktorer som:

 • Sykdommens historie, det vil si årsakene til dens utvikling og særegenheter av kurset;
 • Grad og nivå av kjærlighet av blodårer og hjertesårene;
 • Det samlede kliniske bildet av lesjonen er viktig;
 • Resultatene av analysene og resultatene av undersøkelsen gjennomført med moderne utstyr tas i betraktning. Som regel foreskrives ultralyd og MR.

Etter å ha fått et komplett bilde av sykdommen, foreskriver legen medisiner, hvis tiltak er rettet mot å redusere total mengde farlig kolesterol i blodet, for å eliminere symptomer og for å forbedre den generelle tilstanden og forbedre effektiviteten betydelig.

Aterosklerose i hjertet, pasienten opplever en økning i blodtrykk, derfor kan ikke legemidler brukes til å redusere det. I behandlingsprosessen er det svært viktig å fortynne blodsammensetningen for å unngå et så ubehagelig og farlig fenomen som aorta-brudd og alvorlig tynning av veggene til mange årer og kar.

Kirurgisk inngrep utnevnes utelukkende på grunnlag av de samlede resultatene av diagnosen. Ett hundre prosent indikasjon er en spesiell og seriøs tre-farts generell lesjon av hjerteårene, fullstendig umulighet av stoffbehandling eller dens meningsløse. Hvis fartøyene er tett tilstoppet med fettklynger, er dette en direkte medisinsk indikasjon for en kirurgisk operasjon.

Vanligvis utføres to stadier av kirurgisk inngrep: En spesiell stent settes inn i den indre delen av aorta, noe som styrker aortaveggen betydelig og beskytter den mot en mulig brudd. I løpet av andre fasen utfører spesialisten en fullstendig fjerning av det berørte området av karet og erstatter det med en protese. Den kirurgiske formen for behandling er svært viktig og effektiv.

Hvis operasjonen utføres av en erfaren spesialist, kan det garanteres å beskytte kroppen mot de alvorligste konsekvensene av hjertets aterosklerose, enda viktigere, fra et dødelig utfall. Profesjonelle kombinerer vanligvis terapimetoder på alle mulige måter, og oppnår dermed den maksimale positive effekten.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

Ulike former og metoder for ikke-tradisjonell behandling av hjerteskiftet av farlig aterosklerose bør ikke erstatte bruk av medisiner. Dette er et ideelt tillegg til den viktigste behandlingen, og det er også optimal som et forebyggende tiltak.

Brukes i behandlingen av urter og aktiviteter fjerner raskt manifestasjonen av ubehagelige og skadelige for helsesymtomene, normaliserer metabolisme, hjelper fett mye raskere splittelse.

For å raskt og effektivt rense blodkarene i kroppen, forbedre den generelle helsen, er det verdt å bruke følgende oppskrifter, kostholdsregler og prosedyrer:

 1. Birkknopper i et volum på 5 gram fylles med et glass vann og alt kokes i ca 15 minutter. Etter spenning blir sammensetningen tatt omtrent et halvt glass omtrent 4 ganger om dagen og strengt etter et måltid.
 2. Effektivt behandlet med hagtorn. 5 gram råmateriale helles i et glass kokt kokende vann, alt er tett lukket med lokket og oppvarmet i et bad i ca. 15 minutter. Etter fullstendig avkjøling av sammensetningen kan den tas oralt to eller tre ganger en halv time før du spiser.
 3. Du kan bruke fargen på bokhvete. En spiseskje tørket plante uten topp brygges med to fulle briller med varmt kokende vann. Sammensetningen er infundert strengt i et lokk lukket med et lokk, da det må filtreres og drukket halvparten av glasset tre ganger. Det er et ideelt middel som ikke bare effektivt fjerner aterosklerose, men normaliserer også blodtrykket og beroliger nervesystemet.
 4. Devyasil har en god effekt på menneskekroppen, som lider av aterosklerose. For å lage en sammensetning, ta 30 gram elecampanrot, hell den med 500 gram vodka. Sammensetningen er tatt etter å insistere den i 40 dager og strengt 25 dråper før du spiser. En egenskap ved denne planten er evnen til å eliminere hodepine.
 5. Utmerket rot hjelper eller blader av jordbær, ser hva som er til stede. Hvis det er en rot, må den bli grundig knust og helles et glass vann. Etter 15 minutters koking og timeinfusjon kan preparatet være full. Alt mottatt volum er full i løpet av dagen, det er ønskelig å dele det i tre doser. Hvis blader av vill vill jordbær er tilgjengelige, må du ta dem i mengden 20 gram, hell et glass vann og koke i 10 minutter. Ta en blanding av en stor skje omtrent 3-4 ganger eller litt mer. Blad av denne planten kan ha en vanndrivende effekt, og samtidig med urin utskilles en stor mengde kolesterol.
 6. En medisinsk samling av slike komponenter som 20 gram hvetegress, 10 gram lakris og samme mengde løvetann er nyttig. Denne sammensetningen blir dampet med kokende vann - 0,5 liter. Alt blir brann, en halv time omtrent. I den mottatte drikke er det nødvendig å legge til litt honning og å akseptere på en skje tre ganger om dagen.
 7. Hvis sykdommen er ledsaget av en sterk nervestrøm, samtidig med medisiner, vil en balsam bli foreskrevet. Gresset lindrer spasmer, forbedrer hjernens overordnede arbeid, tinnitus og alvorlig svimmelhet vil bli eliminert. Du kan ta stoffet, både friskt i form og i det tørre, kan du ganske enkelt ikke legge til mye te. For å forberede kjøttkraft må du ta en skje sminke og bryg den med 200 ml varmt vann. Legemidlet har ingen kontraindikasjoner, fordi det kan tas lengre tid.
 8. En høy positiv effekt kan oppnås hvis du bruker avkok av plantain. For å forberede blandingen må du ta bare en skje av råmateriale, hell den med et glass kokende vann og insister i 10 minutter. Drikker alt om en time - og dette er den daglige prisen som er nødvendig for behandling. Hvis behandlingstiden var om sommeren, kan du bruke saften av friske blader av plantain. Etter å ha klemmet væsken, må den blandes med en liten mengde honning og lage litt mat i bare 20 minutter. Det tar 2-3 små skjeer om dagen. Sammensetningen lagres i en meget tett og nøye lukket beholder og fortrinnsvis i kjøleskap.
 9. Mange fagpersoner anbefaler å gjennomgå et lite behandlingsforløb med Sophora japansk. Planten fjerner meget aterosklerotiske formasjoner og fjerner effektivt blodet. For å forberede sammensetningen, må du ta ca 50 gram blomster og insistere på 500 ml vodka i minst 30 dager. Påfør infusjon av en liten skje tre ganger i en hel 3 måneder. Hvis alkoholholdige drikkevarer er kontraindisert av en eller annen grunn, er det mulig å insistere på at natten bare er på et glass vann. Dette betyr at det er drukket to skjeer to ganger om dagen.
 10. En unik innflytelse er preget av dogrose, decoctions og nyttige tinkturer fra den. For å forberede, må du tømme fruktene av planten, fyll dem med om lag to tredjedeler av en halvliter krukke eller flaske og hell alle vodkaene til toppen. Sammensetningen bør insisteres i 2 uker, og du må riste den hver dag. For mottak må du dryppe 20 dråper av blandingen på et lite stykke sukker. Dette er en ideell sykdomsforebygging. Du kan bruke tinktur uten sukker, men i ren form. Resepsjonen starter med 5 dråper og øker gradvis til 100, hver dag legger 5-10 dråper. Så går behandlingsordningen i motsatt retning.

Det er nyttig fra tid til annen å gjennomgå en hirudoterapi, det vil si behandling med leeches. Dette er en effektiv metode for ikke-tradisjonell behandling, som brukes som et supplement til konvensjonell terapi med moderne medisiner.

Essensen av denne behandlingen ligger i de spesielle egenskapene som er utstyrt med spytt av leeches. Den har et spesielt enzym som forhindrer blodpropp.

Basert på denne effekten, reduseres risikoen for dødelig trombose.

Aterosklerose diett

For positive endringer i hjertet og det generelle vaskulære systemet til en person som lider av hjertets aterosklerose, er det ofte nødvendig med en fullstendig gjennomgang av det generelle bildet av vanlig liv og ernæring. Alle moderne behandlingsmetoder tar hensyn til denne faktoren. Svært ofte bidrar en enkel livsstilsendring til å bli kvitt den første fasen av aterosklerose.

Under behandlingen av pasienten vil legen utvikle og bestemme en diett som tar hensyn til egenskapene til menneskekroppen, graden av utvikling av patologi og vaskulær sykdom. Alt dette er bestemt etter levering av tester og en profesjonell eksamen.

Med alle former for avansert aterosklerose anbefales pasienten å fullstendig forlate slike produkter som:

 • Rødt kjøtt med høyt fettinnhold;
 • Saltede og røkt produkter;
 • Kjøttpålegg på kjøtt;
 • Ulike søtsaker med et stort antall kalorier.

Introduksjonen til det daglige kostholdet av mat som er fylt med vitaminer, som forårsaker eliminering av fett og dets utskillelse, vil raskt gjenopprette karene ved deres første utviklingsstadium.

Disse er så viktige produkter som chokeberry, som du trenger å spise i mengden av et halvt glass om dagen og vanlige solsikkefrø, som må konsumeres i volumet av ett eller to briller. Det er visse produkter som har den mest fordelaktige effekten på kroppen, påvirket av aterosklerose.

Blant de populære og enkle å identifisere kan du:

 • Marine Far Eastern Kål, som er tatt i tørr form for en skje tre ganger om dagen;
 • Valnøtt. Dens frukt må konsumeres ca 100 gram hver dag, ikke mer. Med slike helseproblemer som aterosklerose er vanlig sklerose og farlig hypertensjon den optimale løsningen. Som en behandling kan du også bruke valnøttblader. Det vil være nødvendig å ta en skje med blader, insistere alt dette i en time og koke. Et middel for 0,5 kopper tas 3 eller 4 ganger om dagen;
 • Det er nødvendig å fylle dietten med friske urter, spesielt persille;
 • Grapefrukt reduserer mengden kolesterol og er fylt med vitamin C og beta-karoten;
 • Hvitløk og løk - har mye spesiell substans med spesiell antikoagulant aktivitet. Det reduserer blodtrykk og kolesterol;
 • Artisjokker - har den mest positive effekten på fettmetabolismen, noe som er svært viktig for atherosklerose;
 • Røde druer - reduserer totalt antall blodplater alvorlig;
 • Kvalitet svart og grønn te, riktig brygget.

Samtidig, i en daglig diett for å bringe slike nyttige produkter som grønnsaker og alle mulige frukter rik på vitamin C, alle slags fisk, trenger du mange avkoker av rosen hofter og solbær.

Hvis du blir profesjonell, kan du stole på at han ikke bare anbefaler nyttige produkter og gir det optimale menyalternativet.

Gjenoppretting etter sykdom og forebygging

Pasienter som lider av atherosklerose i hjertet trenger lang nok tidgjenoppretting og godt designet forebygging. Den startede sykdommen går raskt inn i kronisk form, fordi en person må ta medisin og følge et bestemt regime gjennom livet.

For å beskytte mot dannelsen av aterosklerotiske plakk i hjertet, er det verdt å lede et aktivt liv, å gjennomgå kurs av terapeutisk fysisk trening.

Det er veldig viktig å fullstendig forlate dårlige vaner. Forsiktig observasjon av medisinske forskrifter og opprettholde en sunn livsstil er et ideelt alternativ for å unngå de farligste komplikasjonene.

Jo mer rettidig diagnosen er, desto større effekt kommer behandlingen med. Dette gjelder for alle stadier av sykdomsutviklingen uten unntak. I prosessen med å nå målet og det positive resultatet, vil den avgjørende faktoren være et raskt ønske om å raskt bli kvitt problemet.

Full avvisning av dårlige vaner, maksimal fysisk aktivitet gir deg alltid mulighet til å oppnå positive resultater. Hvis en kirurgisk operasjon ble utført, er det nødvendig å tenke over restaureringen av organismen i et sanatorium eller i et kursted.

Vi lærer alle farene ved plakkene i hjertets kar

Koronararterier som foder hjertemuskelen er det hyppigste stedet for deponering av overskytende kolesterol i form av plaques. Aterosklerotiske forekomster inneholder ikke bare kolesterol, men også binde- og muskelvev med celler av betennelse. Derfor, en gang dannet, de Som en magnet tiltrekker nye molekyler kolesterol til den mekaniske utmattingen av strukturen kommer og plakkene ikke faller sammen.

Hvordan plaketter oppfører seg

Stabile, gradvis voksende plakkene forårsaker myokardisk iskemi - en tilstand som er preget av manglende samsvar mellom blodtilførselen til hjertemusklene langs den trange arterien og den nødvendige mengden oksygen.

Før eller senere er det en komplikasjon av atherosklerose i blodkarene - atherotrombose. Det er en konsekvens av den uunngåelige rupturen av kolesterolplakk og aggregering i stedet for trombocytter med dannelsen av en trombus.

Nyklumpet trombus kan være tett festet til den indre overflaten av arterien, noe som forårsaker en fullstendig eller delvis innsnevring av dens lumen.

effekter

Hjerteinfarkt

Langvarig reversibel iskemi av myokardiet fører til samme sykdom - iskemisk hjertesykdom. Hvis myokardiell iskemi skyldes en stabil kolesterolplakk, er det en stabil kranspulsårssykdom. Dens viktigste symptom er angina pectoris. Smerter i angina er preget av:

 • lokalisering bak brystbenet;
 • bestråling i venstre halvdel av stammen, skulderen, kjeften, scapulaen;
 • forekomst på bakgrunn av følelsesmessig stress, fysisk aktivitet, rikelig inntak av mat eller spontant i ro
 • varigheten er ikke mer enn 15 minutter;
 • spontan forsvinning;
 • mulighet for cupping med nitroglycerin.

En alvorlig fare for en person er den ikke-smertefrie iskemien som ikke får seg til å føle seg.

Symptomer på ustabil angina:

 • lang (mer enn 30 minutter) ikke passerer kompressiv eller trykker smertefulle opplevelser i hjertet av hjertet;
 • Det umulig å eliminere smerte med nitroglyserin.

Ustabil angina kan jevnt flytte inn i en annen formidabel tilstand - myokardinfarkt, som er preget av følgende kliniske bilde:

 • vedvarende vaginal kontinuerlig smerte;
 • skinn av huden;
 • kald klissete svette;
 • bevissthetstap.

Myokardinfarkt er ikke bare årsaken til høy dødelighet fra aterosklerotisk sykdom, men også

 • hjerte aneurisme;
 • Kardiosklerose etter hjerteinfarkt med hjerterytmeforstyrrelser og ledelse;
 • kronisk hjertesvikt.

Kronisk hjertesvikt er et dødelig resultat av hjertesykdom. Symptomer på CHF:

 • Dyspné med fysisk anstrengelse, og i fremtiden - og i ro
 • umulighet å utholde vanlig fysisk aktivitet;
 • ødem i ankler, ben;
 • generell svakhet, økt tretthet.

Risikofaktorer

Årsakene til deponering av kolesterolplakk i lumen i hjertekarene er delt inn i 3 grupper. De to første gruppene av risikofaktorer kan elimineres ved rettidig behandling, forebyggende behandling til legen og overholdelse av en sunn livsstil.

1 gruppe - forbundet med livsstil og dårlige vaner:

 • mat med høyt kolesterol og skadelige transfettstoffer;
 • tobakksrøyking;
 • alkoholmisbruk;
 • hypodynami (lav motoraktivitet).

2 gruppe - knyttet til egenskapene ved sammensetningen av blod og stoffskifte:

 • forhøyede nivåer av totalt kolesterol, triglyserider og LDL i blodserumet;
 • lave konsentrasjoner av anti-atherogen HDL;
 • blodtrykk over 120/80 mm. Hg. Artikkel.;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • tidlig overgangsalder;
 • tendens til trombose;
 • hjertefrekvensen er mer enn 70 slag per minutt.

3 gruppe - faktorer som ikke kan korrigeres fra utsiden:

 • mannlig kjønn;
 • alder over 65 år for kvinner og 55 for menn;
 • arvelig forutsetning for aterosklerotisk sykdom, død av hjerteinfarkt eller hjerneslag i nærmeste familie;
 • rase tilknytning.

En historie om hvilke matvarer provoserer sykdommen

Hvordan kroppen kjemper med tette av fartøyet

På stedet av fartøyet, påvirket av en kolesterisk plakk, reduseres blodstrømmen. Kroppen slutter ikke å kjempe med mangel på forsyning til oksygenvevet til full okklusjon av arterien lumen.

På grunn av det intensive arbeidet i myokardiet, øker blodtrykket for å skape blod gjennom det smale området mer effektivt. Å arbeide i nødmodus kardiomyocytter volumøkning, hypertrofi, og deres effekt er brutt på grunn av mangel av kapillærene, og de har enda mer iskemi enn før.

behandling

diett

For korrigering av kolesterol metabolisme anbefales tabell nr. 10c. Den er preget av en reduksjon i energiværdi på grunn av karbohydrater og fett. Det totale kaloriinnholdet er opptil 2600 kcal. Anbefalte produkter:

 • grovt brød;
 • Fettfattige varianter av kjøtt, dampet eller kokt;
 • vegetariske supper og buljonger;
 • meieriprodukter med lavt fettinnhold;
 • kokt, rå og bakt grønnsaker;
 • nøtter;
 • frukt, honning.

Produkter som skal utelukkes fra kostholdet:

 • bakt brød, ferskt brød;
 • fett supper;
 • stekt, røkt, krydret, syltetøy, spesielt pølser;
 • nyre;
 • bønner;
 • syltet grønnsaker;
 • sjokolade, kaffe, sterk te, sitronader, energidrikker.

Kirurgisk behandling

Hittil er kirurgiske inngrep radikale metoder som forbedrer livskvaliteten til mennesker med utslettende karsykdommer.

Følgende operasjoner utføres på arteriene i nedre ekstremiteter:

 • simpatekomiya;
 • ballong dilatasjon av fartøyet med stent plassering;
 • shunting operasjoner;
 • Vaskulær protese;
 • trombintimektomiya.

For behandling av koronararterien aterosklerose,

 • perkutan transluminal koronar angioplasti;
 • singel, bilateral eller sekvensiell bryst, U-formet shunting, CABG;
 • stenting.

Ekstrakorporeal hemokorreksjon

Høyteknologisk prosedyre skal passere pasientens blod gjennom spesielle filtre for å korrigere sammensetningen. I filtreringsanordningen holdes overskuddsfritt kolesterol og dets estere inneholdt i LDL selektivt.

Prisen på den er diktert av metoden for rensing av blodet, antall økter, utstyret som brukes, og beløper seg til 50 tusen rubler for behandlingsforløpet.

Aterosklerose i hjertekarene - årsakene til utseendet og prognosen for livet

Aterosklerose - patologien til karene, innenfor hvilke kolesterolplakkene dannes. Oppvokser lukker lumen i arterien, som forhindrer normal blodgass i karene.

Konsekvensen av denne avviken i blodet er den utilstrekkelige tilførsel av blod til de indre organene, hjernen.

Komplisert sklerose er en progressiv sykdom: kardiosklerose, angina pectoris, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Hos menn utvikler sykdommen oftere fire ganger enn hos kvinner.

Klassifisering etter internasjonal klassifisering av sykdommer

Aterosklerose i hjertet har sin egen klassifisering på den internasjonale systematiseringen av sykdommer ICD - 10 - Kode nr. 170.

Klassifisering av Verdens helseorganisasjon

Aterosklerose har også sin egen systematikk med opprinnelse av sykdommer ifølge WHO:

 • Hemodynamisk patologi (komplisert form av hypertensjon og vaskulære sykdommer);
 • Metabolisk patologi (komplikasjoner av svikt i det endokrine systemet, samt genetikk);
 • Blandet etiologi.
til innholdet ↑

Stadier av utvikling av aterosklerose i hjertet

Denne sykdommen utvikler sakte og begynner å utvikle seg fra brudd på lipidmetabolisme og proteinmetabolisme. Den første fasen av sykdommen er ikke uttrykt i signifikante avvik, men er preget av små manifestasjoner i forholdet mellom fosfolipider, kolesterolmolekyler og også proteiner.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, mister blodårene sine elastisitet, karene er tilstoppet med oppløst kolesterol, blir mer sprø og mottakelig for angrep av kolesterolmolekyler. Under påvirkning av provokatører er det lokalisering av det destruktive fokuset på det berørte området av arterievevet.

I første fase av utviklingen kan fettmolekyler undersøkes ved hjelp av et mikroskop.

Den andre fasen av aterosklerose er preget av veksten av kolesterol innskudd. På dette stadiet er dannelsen av kolesterolplakk. Strukturen av dette innskuddet er en gelignende konsistens, uten klare grenser av plaketten.

Den andre fasen av aterosklerose behandles gunstig ved hjelp av medisinering. Plaques er helt i stand til å oppløse under påvirkning av medisiner.

I de 3 stadiene blir kolesterolmolekylene komprimert i sedimentet, konsentrasjonen av kalsiumsalt i arteriene øker. Patologi begynner å gradvis intensivere: arterievegger smale, atherosklerotiske plakker fører til deformasjon.

Det er utvikling av trombose, tilstoppede kar og det er stor sannsynlighet for trombose og blokkering av arterier med liten diameter. En større sannsynlighet på dette stadiet er utviklingen av hjerteinfarkt, så vel som slagtilfelle.

Risikofaktorer

symptomer

Symptomer på aterosklerose er avhengig av sykdomsformen.

Men de generelle opplevelsene som forverres ved et treningsspenning, er slik:

 • Komprimerende smerte bak brystet, ricochets i nakken, begge hender, på ryggen mellom skulderbladene;
 • Smerter kan ikke stoppe før 3 til 4 dager;
 • Vanskelighetsgrad ved svelging, hesende stemme;
 • Høyt systolisk trykk og diastolisk trykk kan ligge innenfor den normative indeksen;
 • Hodet vrider og hodepine;
 • besvimelse;
 • Kramper av lemmer med forandring i kroppens stilling;
 • Pulserende bevegelser i riktig hypokondrium;
 • Utseende av fettkjertler i ansiktet;
 • Svakhet i hele kroppen;
 • Subfebril temperatur er mulig med akutt utvikling av sykdommen;
 • Økt hjerterytme;
 • Nummenhet i nedre lemmer;
 • Føler seg kald i bena;
 • Senking av tonen i kalvemuskulaturen;
 • Hevelse i nedre ekstremiteter.
til innholdet ↑

Særtrekk av sykdomsfremdriften

Et karakteristisk trekk ved atherosklerose i hjertet er en lang periode med utvikling av sykdommen til kliniske manifestasjoner.

Den latente perioden med aterosklerose kan ta flere år.

Fordi den første fasen av sykdommen og den andre fasen av aterosklerose utvikles nesten asymptomatisk.

Bestem aterosklerose er bare mulig med diagnostisk undersøkelse.

Helseforholdet i de to første stadiene av aterosklerose i hjertet forverres ikke. Hvis brudd forekommer, er pasienten foreskrevet behandling for kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom). Iskemi er behandlet hvis det oppstår symptomer som brystsmerter, etter belastning eller overbelastning.

Det er en spasme i arteriene, og tilgang til hjertemusklene i oksygen er blokkert og myokardinfarkt oppstår. Infarction er den farligste formen for komplisert atherosklerose.

Aterosklerose av aorta - hva er det?

Aterosklerose av aorta er en farlig lokalisering av patologisk prosess. Denne sykdommen forekommer ofte i alderen. Når aterosklerose, penetrerer lipider med kolesterol i karet, som kondenserer aortaveggene og danner aterosklerotiske plakk.

I området av disse plakkene er lesjoner av fibrøse fibre lokalisert. Over tid vokser disse områdene, noe som fører til en innsnevring av lumen inne i arterien.

Blodstrømmen i de ødelagte arteriene er svak, kolesterolplakkene skaper tilstander for dannelsen av blodpropper.

Aterosklerose forekommer hvor som helst i arterien og provoserer denne sykdommen i fartøyets vegger tilstedeværelsen av en sklerotisk plakk. Plakkene består av kolesterol, rester av fett og kalsiummolekyler. Sklerose av aorta er mer vanlig i den mannlige kroppen etter fylte 40 år.

Med aortos aterosklerose manifesteres symptomatologien på grunnlag av lokalisering av fokus for ødeleggelse av arterien ved patologi:

 • Den thoracic avdelingen er den stigende delen av aorta;
 • Nedfallssted - område av rygg og bukhule;
 • En aneurisme av aortabuen er en lesjon av aorta i nakke- og skulderleddet.

Et uttalt symptom manifesteres bare i perioden med kliniske tegn, og avhenger av hovedartarens sti, blodets strømning av en person:

 • Smerter bak brystet, gir til nakken og skulderen;
 • Smerter i å svelge, en avgjort stemme;
 • Høytrykksindeks;
 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • Konvulsjoner av lemmer med endring i kroppens stilling.

Dette er en symptomatologi av den stigende bane av aorta ødeleggelse, tegn på en synkende bane:

 • Smerter i underlivet;
 • Kronisk forstoppelse;
 • flatulens;
 • Vekttap;
 • Redusert appetitt;
 • Nummenhet i bena;
 • Føler seg kald i bena;
 • Redusert følsomhet av bena;
 • Intermittent claudication;
 • Senking av tonen i kalvemuskulaturen;
 • Hevelse i bena;
 • Trofiske sår på bena;
 • Impotens.

Komplisert aterosklerose av aorta er farlig ved stratifisering av arterievegg og ruptur av koronararterien, som kan provosere alvorlig blødning og død.

Diagnostisk studie

Å gjenkjenne aterosklerose i hjertet er ganske enkelt. Sykdommen kan påvises i den første fasen av sykdommen. Bare for å avsløre fokuset på nederlag og årsaken er ikke så enkelt.

Start studien av aterosklerose i hjertet med undersøkelse av pasienten, identifisering av åpne tegn, så vel som for studiet av patologi er det nødvendig å gjennomgå en rekke prosedyrer:

 • Generell blodprøve (UAC) og uriner;
 • Ultralyd (ultralyd) av hjertet;
 • EKG (elektrokardiografi);
 • Biokjemisk analyse;
 • En blodprøve for påvisning av kolesterol;
 • aortography;
 • radiografi;
 • Koronar angiografi;
 • Nyrer ultralyd;
 • Angiografi.

UAC og uriner avslører abnormiteter i blodsammensetningen, og viser også en indeks i blodet av blodplater, hvite blodlegemolekyler, erytrocytindeks og hemoglobinindeks. Ifølge UAC kan betennelse i kroppen bli gjenkjent.

Ultralydet i hjertet løser sykdommen i aterosklerosen i aorta, og viser også deler av arterier som påvirkes av plakk.

Elektrokardiografi er en instrumentell undersøkelse av hjertet og arteriene, som vil skille mellom aorta lesjon fra andre hjertesykdommer.

Aortografi bestemmer utvidelsen av veggene til fartøyene, dannelsen av forkalkningssykdom, tilstanden til arteriene.

X-ray lar deg bestemme grensene til hjertemuskelen når du diagnostiserer, som i utgangspunktet kan avsløre skjulte patologier i myokardiet, samt med røntgenstråling - kalsiumsalter som er inneholdt i aterosklerotiske plakk, kaster en skygge, og viser lokalisering av det destruktive fokuset.

Koronarografi avslører aterosklerotisk akkumulering i veggene i kranspulsårene.

MR (magnetisk resonansbilding) vil tillate å utforske veggene i arteriene, mitralventilen, myokardiet.

behandling

De gunstigste forholdene for helbredelse av atherosklerose, denne terapien i første fase av sykdommen.

For å kurere aterosklerose er det nødvendig å eliminere årsakene som fremkaller aterosklerotiske forandringer i arteriene:

 • Ta opp kolesterolindeksen;
 • Hold vekten din under kontroll
 • Ernæringskultur;
 • Bli kvitt røyking og alkoholisme;
 • Å lede en fysisk aktiv livsstil;
 • Unngå stress.

Og videre følge disse reglene for forebygging.

Kolesterolplakk i hjertet

Kolesterolplakk på de indre veggene til kranspulsårene, som fôrer hjertet, er en av de viktigste årsakene til hjertesykdom.

I de siste tiårene har problemet med atherosklerose og økt kolesterol fått økende oppmerksomhet: nå er disse sykdommene diagnostisert ikke bare i alderdommen, men også i ung aldersgrupper i store byer.

Påvirkning av brudd på fettmetabolismen på arbeidet til alle organer og systemene til leger ble interessert i 30-tallet av det tjuende århundre. Omtrent samtidig ble det funnet en økning i forekomsten av kardiovaskulær og nevrologisk patologi hos individer som lider av fedme og økt kolesterol. I dag er aterosklerotiske plakk i hjertet og arteriene en vanlig patologi som krever grundig diagnose og omfattende behandling.

Hvorfor forekommer kolesterolplakk?

Selv om hovedårsaken til atherosklerose fortsatt er et spørsmål om debatt blant forskere, påvirker en rekke faktorer utviklingen og dannelsen av aterosklerotiske plakk i hjertet og blodårene. De inkluderer:

 • mat med for mye mengde fettmettet mat - fett kjøtt og fett, biprodukter, egg, melk og meieriprodukter;
 • stillesittende livsstil, inaktivitet;
 • hyppige stress og psykotraumatiske situasjoner;
 • hormonelle sykdommer, inkludert kronisk patologi av skjoldbruskkjertelen og diabetes mellitus;
 • arteriell hypertensjon;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • alderdom;
 • arvelig disposisjon.

Før vi utarbeider hver av disse grunnene, er kolesterolfunksjoner verdt å nevne. Denne fettalkoholen er ikke bare et "skadelig" stoff, som er grunnlaget for aterosklerotiske plakker i hjertet og karene, men også en aktiv deltakende i mange biokjemiske prosesser i kroppen. kolesterol:

 • er det viktigste strukturelle elementet i celleveggene;
 • gir kroppen nok energi til å opprettholde livet under ugunstige forhold;
 • deltar i prosessene for fordøyelsen, er en av komponentene i galle;
 • er en forløper substans av binyrene hormoner: glukokortikoider, mineralocorticoids, kjønnshormoner.

Dermed, i normal konsentrasjon (avhengig av alder, det varierer, men varierer fra 3 til 6 mmol / l), kolesterol er nødvendig for kroppen og utfører mange funksjoner. Bare i tilfeller der stoffet begynner å vises i blodet som er overskudd, blir det lagt på veggen av karene og fører til utseende av en aterosklerotisk plakk.

Flere detaljer om årsakene

 1. Feil i kostholdet. Det er kjent at opptil 85% av kolesterolet er produsert i leverceller. Denne typen substans ble kalt endogen. De resterende 15% kommer med mat (eksogent kolesterol). Hvis produksjonen av fettalkohol i leveren for å påvirke nesten umulig, med økende inntak av kolesterol er i stand til å bli absorbert inn i den kapillære nettverk av tynntarmen og aktivt sirkulere i blodet. Den daglige normen for inntak av kolesterol av en voksen er -300 mg, med diagnostisert aterosklerotisk plaque denne indikatoren anbefales å bli halvert.
 2. Fysisk inaktivitet. Stillesittende arbeid, lav fysisk aktivitet fører uunngåelig til redusert metabolisme, og dermed en nedgang i energiforbruket av kroppen. I dette tilfellet kan selv de minste feilene i dietten føre til avsetning av fettbutikker og øke nivået av kolesterol i blodet.
 3. Hyppig stress. Nivået på angst hos den moderne mannen er mye høyere enn flere århundrer siden. Som svar på ugunstige situasjoner i binyrene utvikles et hormon kalt kortisol, som også kalles stresshormonet. Nivået på kortisol i biokjemiske analyser av en storbybefolkning kan overskrides 5-10 ganger. Siden forløperen til dette hormonet er endogent kolesterol, øker produksjonen også, og nivået i blodet øker gradvis.
 4. Endokrine sykdommer. Med diabetes og skjoldbrusk sykdommer, er det et brudd på alle typer metabolisme, inkludert fett. I tillegg blir fartøy med endokrin patologi sprø og utsatt for skade, noe som også bidrar til utseendet av kolesterolplakk i hjerte og blodkar.
 5. Arteriell hypertensjon. Den konstante tilstedeværelsen av arterier i patologisk tone gjør veggene mer dumme, og den indre overflaten er dekket av en rekke mikrobrudd. Disse faktorene bidrar til avsetning av kolesterol på overflaten av karene i hjertet og andre organer, og utseendet av aterosklerotiske plakk.
 6. Røyking og alkoholmisbruk. Skadelige vaner påvirker også strukturen i vaskemuren, og atherosklerotiske plaques blir lett avsatt på skadede arterier.
 7. Age. Jo eldre personen, jo langsommere hans metabolisme, og nivået av kolesterol - høyere. Derfor er det spesielt viktig å overvåke laboratorieindikatorene for fettmetabolismen i alderen. Til tross for at kolesterol er høyere enn 6 mmol / l over en alder på 60 år som er normalt (norm av stoffet i de eldre delene 7,3 mmol / L), må man følge dietten, og forsøke å opprettholde et forhold mellom "nyttige" high-density lipoprotein og " skadelige "low-density lipoproteins på riktig nivå.

Hvordan plakkene dannes

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk er ganske komplisert og involverer flere stadier.

Vanligvis er fartøyene med mikroskader og blødninger de første som berøres. Venøs, nærende hjerte, har en tynn og delikat overflate, og når den er utsatt for de ovenfor angitte faktorene, er det lett å skade. Når de normale verdiene overskrides, kolesterer kolesterolet lett på erosjonspunktene, og danner små (1-1,5 mm) fett flekker. Her er også klumper avsatt, utformet for å "lukke" skaden på karet. I tillegg til flekker, på hjerte og aorta arterier, kan lipidbånd strekke seg opp til flere millimeter.

  1. Formasjon av bindevev plakk (liposklerose).

Deretter gjennomgår en myk og sprø lipidflate sklerotiske forandringer og styrkes av bindevev. Så kolesterolplakk blir tettere, dens dimensjoner øker, og lumen av karene som foder hjertet, reduseres.

 1. Kalkning av plakk og utvikling av komplikasjoner.

Med aktive sklerotiske prosesser og plakklukning av lumen i kranspulsårene med ⅓, kan pasienten allerede oppleve symptomer på kranspulsårene. Fullstendig utrydding av blodkar som fôrer hjertet kan føre til en så alvorlig komplikasjon som hjerteinfarkt.

Den "eldre" kolesterolplakk, desto vanskeligere er det å bli kvitt: Kolesterol deponert av et lag av fibrøse fibre, klumpete koagulasjoner og kalsifiseringer, gjennomgår nesten ikke fjerning.

Symptomer på plakk i hjertet

Den innledende stadier av sykdommen er asymptomatiske: mens den aterosklerotiske plakk er sprøtt og har en liten størrelse, blodstrømmen i kransarterier som mater hjerte, ikke brutt.

De første symptomene på sykdommen er forskjellige og påvirker nesten alle organer og vev, siden aterosklerose er en systemisk sykdom. Den første lider, som regel, hjertet og hjernen, fordi det er disse organene som trenger konstant og uavbrutt tilførsel av oksygen og næringsstoffer.

Symptomer på atherosklerose i nederlaget i hjertets arterier er i utgangspunktet ustabile, kortvarige og forekommer bare ved intens fysisk anstrengelse eller alvorlige emosjonelle erfaringer.

Kolesterolplakk i hjertet manifesteres:

 • smerte i brystområdet (bak brystbenet). Den har en brennende, pressende karakter, bestråler (gir) til venstre halvdel av stammen, skulderen, armen;
 • følelsen av å klemme brystet, frykten for å ta et dypt pust, beveger seg;
 • ustabilitet av blodtrykket ved angrepstidspunktet;
 • smerte i venstre øre, underkjeven, venstre halvdel av ansiktet;
 • svakhet i armene og bena;
 • kuldegysninger, blek, kaldt svette under et angrep;
 • arytmi, en reduksjon i hjertefrekvens eller tvert imot takykardi;
 • kvalme, svimmelhet.

Faktisk er alle disse symptomene manifestasjoner av koronar hjertesykdom (CHD) og angina pectoris. De mer kroniske arteriene i hjertet påvirkes av aterosklerotiske plakk, jo oftere har pasienten smertefulle angrep, og jo sterkere er intensiteten. I tillegg til plakk i hjertets kar, kan utseendet til et smerteangrep provosere en økning i blodtrykk, fysisk stress, stress, overspising.

Komplikasjoner av kranspuls aterosklerose

Myokardinfarkt er en formidabel komplikasjon som oppstår når blodårene som foder hjertet er helt tilstoppet. Oftest utvikler tilstanden plutselig, men det kan være en periode med progression av IHD, når frekvensen og intensiteten av anfall øker.

Et infarkt er en nekrose (død) av hjertemuskelen. Tilstanden er preget av irreversible kjemisk-biologiske endringer i hjertets vev og kan føre til utilstrekkelig organ og død av pasienten.

Symptomer på hjerteinfarkt:

 • plutselig intens, ofte uutholdelig smerte bak brystbenet, som forhindrer dyp pusting eller omrøring, bestråling til venstre halvdel av kroppen;
 • kuldegysninger, kaldt svette, skjelvende over hele kroppen;
 • skarp svakhet eller omvendt panikk, frykt for døden.

Hvis du har ett eller flere symptomer på sykdommen, bør du umiddelbart ringe en ambulanse. Etter å ha undersøkt og utført diagnostisk elektrokardiografi, bør legen ta stilling til analgesi med narkotiske analgetika og gjennomføre trombolyse.

Restaurering etter myokardinfarkt i lang tid krever medisinering og regelmessig overvåking av laboratorietester. Med hjerteinfarkt i myokardiet (som påvirker hele muskelvegget i hjertet), kan pasienter få en funksjonshemningsgruppe.

Diagnose av plakk i hjertet

Hvis pasienten klager over smerte i hjertet, må legen gi ham en fullstendig undersøkelse for å fastslå årsakene til denne tilstanden. Det diagnostiske minimumet for kolesterolplakkene i hjertet inkluderer:

 • Generell klinisk blod og urintester for å vurdere kroppens grunnleggende funksjoner;
 • biokjemisk blodprøve: kolesterol, HDL, LDL, VLDL, kreftfremkallingsindeks og andre indikatorer for lipidprofil. Analyser gis om morgenen på tom mage;
 • elektrokardiografi (EKG) - innsamling og visuell visning av hjerte biopotensialer. Det gjør det mulig å oppdage iskemi (utilstrekkelig tilførsel av oksygen) av myokardiet;
 • tester med belastning. Hvis det er få kolesterolplakk i hjertens arterier, og symptomene på IHD ikke er veldig uttalt, er det ofte ikke tegn på iskemi på standard EKG. I dette tilfellet brukes tester med en belastning (velergometri, tredemølleprøve), der pasienter inviteres til å utføre en dosert fysisk trening med EKG-overvåking;
 • ultralyddopplerografi - en studie som kan bestemme blodstrømmen gjennom hjertets hjertearterier, blodets reologiske egenskaper og graden av innsnevring av blodstrømmen;
 • ekkokardiografi - ultralydsundersøkelse av hjertet, som gjør det mulig å estimere størrelsen på kamrene og kontraktiliteten;
 • hjertekateterisering med angiografi av koronararterier - metoden for røntgendiagnostikk ved å bruke fargestoff, slik at det kan vurderes patronen til koronarbeinene og å avsløre graden av innsnevring.

Behandling av kardiovaskulær aterosklerose

Ikke-medisinsk behandling

Alle pasienter med kolesterolplakk i hjertekarene foreskrives ikke-behandlingsmetoder, inkludert:

 • en diett med en begrensning av mat som er rik på kolesterol. Helt å bli ekskludert fra kosthold bacon, svinekjøtt, innmat (hjerne, nyrer), lettmelk og melkeprodukter (ost, fløte, is fløte, smør, rømme, etc.). Også, for å normalisere blodtrykket og vann og saltbalansen anbefales å holde drikke regime - spise opp til 1,5-2 liter vann om dagen - og begrense daglig inntak av salt, som beholder væske i hoveddelen opp til 3 år
 • utvidelse av fysisk aktivitet. I tillegg til å lure munterhet og godt humør, vil idrettssporter bidra til å kvitte seg med aterosklerotiske plakk i hjernens kar. Å velge hvilken type fysisk aktivitet du trenger å nærme seg ansvarlig og begynne å øve sport bare etter å ha konsultert en lege. Vanligvis anbefaler terapeuter folk med åreforkalkning, svømming, turgåing, pilates, etc.

Disse aktivitetene, om enn sakte og gradvis, redusere kolesterol og hjelpe bli kvitt plakk i blodårene i hjertet og andre organer, så de bør anbefales til pasienter med iskemisk hjertesykdom forårsaket av aterosklerose.

medisinering

I tilfeller der korreksjonen av ernæring og livsstil er ineffektiv, og symptomene på atherosklerose fremgang, kan kolesterolplakkene i hjertet oppløses av medisinering.

Følgende grupper av legemidler er brukt:

 • Statiner (Rozuvostatin, Atorvostatin) og fibrater (ciprofibrat, Fenilfibrat) - medikamenter reduserer nivået av "dårlige" kolesterol-fraksjoner (LDL, VLDL) og bryte deres absorpsjon i tarmen.
 • Antiblodplatemidler (trombotisk-ass, Cardiomagnyl) - et stoff som reduserer trombedannelse og redusere blodplateaggregasjon i områder microdamages fartøy. Dermed påvirker antiplatelet narkotika innskudd av kolesterol og dannelse av plaques i hjertet, aorta og andre kar.
 • Betablokkere (Metoprololol, Propranolol) - stoffer som er anbefalt for behandling av hypertensjon hos pasienter med iskemisk hjertesykdom og aterosklerotiske plakk. Betablokkere reduserer etterbelastningen på hjertet, reduserer hjerterytmen og reduserer behovet for myokardium i oksygen noe. Bør brukes lenge og regelmessig.
 • ACE-hemmere (Enalapril, Captopril) er medisiner som brukes til å senke blodtrykket, normalisere hjertet og redusere smerte syndromets alvorlighetsgraden. De er det valgte stoffet hos pasienter med samtidig diabetes mellitus.
 • Kalsiumkanalblokkere (verapamil, nifedipin), - midler for å eliminere en slik risikofaktor av aterosklerose og dannelsen av aterosklerotiske plakk, som øker blodtrykket. I tillegg fjerner kalsiumkanalblokkere fenomenet angina pectoris.

De fleste terapeuter anbefaler pasienter med aterosklerose en kombinasjon av flere av de nevnte legemidlene, for eksempel et middel fra statinene + betablokkeren. Behandlingsforløpet med valgfrie legemidler varer minst tre måneder. Etter denne perioden kan du se de første resultatene og evaluere effektiviteten av det valgte behandlingsregime.

Kirurgisk behandling

Ved medikamentell behandling også ikke har den ønskede virkning på lipid-metabolisme, og blokkering av blodårene som mater hjerte, full, for å redusere alvorlighetsgraden av angina og forhindring av myokardinfarkt utført kirurgisk behandling av plakk i hjertet.

En av følgende kirurgiske prosedyrer utføres:

 • Stenting av hjerteslageren er en operativ behandling basert på den mekaniske ekspansjonen av vaskulær hulrom ved hjelp av en spesiell stentanordning. Under overvåkning av ultralyd setter legen et tynt kateter inn i et kar med kolesterolplakk. Når målet er nådd, stoppes kateteret, og for å utvide fartøyets lumen blir ballongen oppblåst i sin ende. Da er arterien festet i denne posisjonen med en spesiell maske-stent, og kateteret blir fjernet. Stenting er en av de mest effektive og minimalt invasive operasjonene for behandling av plakk i hjertet.
 • Endarterektomi - mekanisk fjerning av aterosklerotisk plakk med en del av den indre veggen av arterien;
 • Shunting er opprettelsen av en sirkulasjonsvei for blodtilførselen, som krysser arterieområdet, tilstoppet med en plakett. Operasjonen utføres laparoskopisk, shunten er laget av en spesiell gummirør som minner om strukturen i vaskemuren.

Oppskrifter av tradisjonell medisin: hvordan å "rense" fartøyene fra plaketter

Folkemetoder for å redusere kolesterol kan også bidra til å fjerne plakkene fra kroppen:

 • Personer med aterosklerose er anbefalt å spise 3-5 valnøtt kjerner daglige: mettet "nyttige" HDL fett og omega-3, produktet bokstavelig talt "pull" plaque med vaskulær overflate;
 • Rengjør beholderne med sitron og hvitløk: bla i kjøttkvern 4 skurte hoder (ikke skiver) hvitløk og 4 sitroner med hud. Hell 3 liter kokt vann (varm). Tilsett 72 timer, belastning og ta 1/3 glass 3 ganger om dagen. Det antas at dette middelet renser hjertets blodkar godt og lindrer kolesterolplakkene.
 • Behandling av urtedekk. For å redusere kolesterol brukt kamille apotek, kløver eng (rød), hagtorn.

Dermed er de viktigste metodene for behandling og forebygging av aterosklerose i hjertet et sunt balansert kosthold og tilstrekkelig fysisk aktivitet. Nødvendige medisiner terapi når den skal administreres samtidig garanterer senking av kolesterol, hjelper til med å oppløse de plakk og redusere alvorlighetsgraden av symptomene på koronar hjertesykdom. En hjelpemetode som reduserer antallet og diameteren av plakkene i hjertets blodkar er folkemessige oppskrifter for behandling av forhøyet kolesterol. I alvorlige kroniske former for aterosklerose, brukes kirurgiske operasjoner, som er en metode for radikal behandling.

Les Mer Om Fartøyene