Stenoserende aterosklerose: når karene i nedre ekstremiteter påvirkes

Stenoserende aterosklerose av karene i underdelene er en av de tre kardiovaskulære lidelsene - triste ledere i antall dødsårsaker. Denne sykdommen rammer 3-5% av befolkningen over 40 år. De første symptomene på sykdommen er uspesifiserte. Dette er årsaken til diagnostiske feil i de tidlige stadiene av sykdommen. Med tiden vil behandlingen påbegynte å opprettholde pasientens helse, og noen ganger livet.

I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer refererer 10 revisjon (ICD-10) aterosklerose av benkarrene til rubrikken "Sykdommer i arteriene, arteriolene og kapillærene". Denne sykdommen i henhold til ICD-10 har koden I70.2 - "arteriosklerose av arterier av ekstremiteter".

Aterosklerose av benene: som står i fare

Aterosklerose er en sykdom som påvirker alle arteriene i kroppen. Dens essens ligger i det faktum at i fargene av karene, under sitt indre skall, blir fett deponert, hovedsakelig kolesterol. Kolesterolplakkene dannes i alle arterier i kroppen. Det kan utvikle aterosklerose i nedre eller øvre lemmer, arterier i hode og nakke, hjertesårene. Plaques er ikke dannet i venerveggene. Årsaken er at blodtrykket i venøs sengen er lavere, derfor blir ikke kolesterol deponert i venerveggene.

Dannelsen av plakk er ikke en mekanisk prosess. Han har ulike grunner. Fett i blodet kobles sammen med spesielle proteiner-vektorer. Noen mennesker er forstyrret i transportsystemet av fett (lipider). Denne tilstanden kalles dyslipidemi. Ulike typer dyslipidemi er beskrevet. Alle bidrar til utviklingen av aterosklerose.

Det er også viktig i hvilken tilstand selve vaskulasjonen er. Hvis indre fôr av karene - endotelet - er skadet, trenger kolesterolet inn i veggen lettere. Skader på vaskemuren skyldes for eksempel røyking eller svingninger i sukkernivået i diabetes mellitus. Ikke minst rolle i utviklingen av aterosklerose spilles av genetisk predisposisjon. Mange former for dyslipidemi er "familie", det vil si at de er arvet.

Stenoserende aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter utvikles oftere i representanter for følgende grupper:

 • menn;
 • folk over 40;
 • pasienter med dyslipidemi;
 • pasienter med diabetes mellitus;
 • personer som lider av kranspulsårene (iskemisk hjertesykdom) eller aterosklerose i hjernearteriene;
 • røykere;
 • pasienter med fedme;
 • pasienter med lever- og nyresykdom.

Personer i fare bør være oppmerksomme på helsen deres, for ikke å gå glipp av de første symptomene på sykdommen og starte behandlingen i tide.

Hvordan sykdommen utvikler seg: De første symptomene

Den første fasen av aterosklerose i beina er ikke-stenoserende aterosklerose. Det er et slikt nederlag av fartøyene, når innsnevringen er ubetydelig, og mer enn halvparten av deres lumen er farbar. Nonstaing aterosklerose er ikke klinisk tydelig. Plaques kan bare oppdages som et uhellssøk i ultralydsundersøkelse av blodkar. Ikke-nosening-prosessen er grunnlaget for hvilken stenose senere vil utvikle seg. Allerede på dette stadiet kan det være nødvendig med behandling for å normalisere kolesterolnivået.

Hvis mer enn halvparten av fartøyets lumen er blokkert, sies det at prosessen er stenosering. Innsnevring av karene i nedre ekstremiteter er mulig på forskjellige nivåer. Bena er blod som strømmer fra de store arteriene som drenerer fra abdominal aorta. Buttocks - grener av iliac arterier. Lårbenet forsyner den store femorale arterien, den popliteale arterien og arteriene til underbenet og foten er lavere.

Rundt det trange fartøyet utvikles collaterals-by-pass blodsirkulasjon. Hvis plakk er plassert i et grunt fartøy, så er symptomene på sykdommen helt enkelt fraværende. De første symptomene vises når et stort fartøy rammes.

De første tegn på sykdommen - det er chill føtter, kalde føtter, tyngde i beina. Periodisk kan det være en brennende følelse, kravling, en prikkende følelse, som om en person "ble værende ut av beinet". Men det er tilfeller der tegn på et alvorlig nederlag umiddelbart vises.

Avhengig av nivået av innsnevring av arteriene, er forskjellige varianter av sykdommen mulige, som hver har sine egne symptomer.

Hvordan virker aterosklerose av arteriene i underekstremiteter

Ved vasokonstriksjon nivå skille bekkenarteriene stenose, stenose av femoral-popliteal segment stenose popliteal-tibial segment (leg arterier), arteriosklerose multifokale leg arterier. Multifokal (multi-etasjers) stenose er en kombinert innsnevring av beinene i beina i flere segmenter.

Blokkering av iliac arterier, som avviker fra abdominal aorta, forårsaker det såkalte Lerish syndromet. Det er preget av smerte i begge ben, fra baken til føttene. Ved å redusere blodstrømmen i arteriene, lever blod i penis, med Lerish syndrom i en stor prosentdel av tilfellene utvikler impotens. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer 10, har Lerish syndrom en egen kode - I 74.0 og refererer til "emboli og trombose av arteriene" rubrikken. Trombosens rolle i utviklingen av denne sykdommen er understreket.

Aterosklerose i de nedre delene av lårarterien og poplitealarterien manifesteres av smerter i beina. Sjelden utvikler stenosen av arteriene i underbenet eller foten. Dette forårsaker smerte i føttene, tærne. Smerte i arteriosklerose av beinene i beina er svært karakteristisk, de oppstår under gang og gradvis øker til en slik grad at personen må stoppe. Etter en kort hvile, går smerten forbi. Dette fenomenet ble kalt "intermittent claudication".

Fire stadier av aterosklerose

I løpet av sykdommen, på hvilket som helst nivå av vasokonstriksjon, skiller 4 stadier seg. Hver av dem har sine egne symptomer.

Gangrene stopper i aterosklerose har ikke sin egen kode i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer 10 revisjon og refererer til rubrikken I 70.2.

Stenoserende aterosklerose: moderne diagnostikk

Legen ved diagnosen styres først og fremst av pasientens klager og symptomer på sykdommen, som kan identifiseres ved undersøkelse. Legen vil sjekke puls på fartøyene i lårene, skinnene, føttene. Aterosklerotisk lesjon er preget av ensidig lettelse eller mangel på puls. Når man lytter til områdene av arterier, blir det hørt støy.

Spesifikke tegn på åreforkalkning av beina kan kontrolleres av noen. Etter å ha funnet ut slike tegn, er det nødvendig å skynde seg til legen. Oppel test: fotsolen blir blek hvis du løfter foten i en vinkel på 45 grader og holder et minutt. (Enhver sunn person etter 3-4 minutter vil beinet også bli blek på grunn av utstrømning av blod). Goldflaam test: Hvis du løfter bena i en vinkel på 45 grader og gjør 20-30 bøyningsbevegelser med føttene dine, ser smerter i bena, og beina dine blir trette raskt. Panchenko test: Når du sitter "ben til fots" er det smerter og prikker i det berørte benet. Et symptom på en tørr bekk er et fall av venene på den dorsale overflaten av foten. Når du står på toppen av foten, skal venene være tydelige. Hvis venene ikke er synlige - dette er tegn på nedsatt blodsirkulasjon.

Mistenker en utryddet aterosklerose, vil legen utnevne ytterligere undersøkelsesmetoder. Denne ultralyden av beinene i beina er ultralyddopplerografi. Ultralyddiagnostikk lar deg evaluere blodgennemstrømningen gjennom karene og å oppdage forstyrrelser.

Hvis kirurgisk behandling er planlagt, vil undersøkelsesmetoder bli brukt til å nøyaktig bestemme plasseringen og størrelsen av aterosklerotiske plakk. Denne angiografien av beinene i beina er en røntgenstråle med kontrast. Anbefalt også er MR-angiografi - magnetisk resonansavbildning av beinene i beina, som kan utføres med eller uten kontrast.

Årsakene til at disse nøyaktige metodene ikke er tildelt alle på rad, er deres høye kostnader og invasivitet (behovet for å injisere et kontrastmiddel i blodet).

Hva slags behandling er mulig med aterosklerose av beinene i beina

Det er nødvendig å senke nivået av kolesterol - hovedårsaken til sykdommen: å organisere riktig ernæring, for å øke fysisk aktivitet, for å ta kolesterolreduserende legemidler. Hvis symptomene på sykdommen korresponderer med stadium I eller IIA, utføres konservativ behandling. Brukte stoffer som forbedrer blodsirkulasjonen (pentoksifyllin, rheopolyglucin), spasmolytisk (no-shpa, papaverin), vitaminer, metabolske stoffer (f.eks. Actovegin).

Perspektivet svømmer og doseres, som en metode for å forbedre sirkulasjonen i bena. Pasienter anbefales at skandinavisk går med en spesiell teknikk: ved de første tegn på tretthet, må du redusere ganghastigheten til 2-3 kilometer i timen. Når føttene hviler, økes tempoet igjen. På denne måten kan du gå fem ganger lenger enn normalt uten å stoppe.

Terapi kan suppleres med folkemidlene. De anerkjente folkemidlene for aterosklerose er hagtorn og hvitløk. 500 g hagtornefrukt og 100 ml vann oppvarmes litt og føres gjennom en juicer. Den resulterende sammensetningen er drukket tre ganger om dagen.

10 fedd hvitløk knust og helle 200 ml uberørt vegetabilsk olje. Insister i kjøleskapet for en dag og drikk en teskje 3 ganger om dagen, bland med 1 ss. skje med sitronsaft. Kurset er 3 måneder. Deilige og nyttige folkemidlene for aterosklerose er viburnum, gnidd med sukker, grapefrukt, melon og irga. Ved behandling er det umulig å være begrenset bare til folkemidlene. Men ved hjelp av folkemessige rettsmidler kan du forbedre helsen din og redusere hyppigheten av eksacerbasjoner.

Med mer alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser er kirurgisk behandling nødvendig. Det finnes flere muligheter for operasjoner: enkel fjerning av plaque fra fartøyet (endarterektomi), bypass (shunt partier tjener pasientens egne blodårer), stent (stent i lumen av fartøyet), protese når protesen er erstattet del av arterien egne årer. Arterialisering av fotens ader gjør det mulig å lagre beinet fra amputasjon på grunn av påfylling av fotens blodårer med arterielt blod. Vene arterialisering utføres hos pasienter som ikke kan utføre shunting.

Behandling, startet ved de første tegn på sykdommen, kurs i vaskulær terapi, stavgang, behandling med folkemidlene vil bidra til å holde bena sunne og unngå kirurgi.

Aterosklerose av beinene i beina: forekomst, behandling, prognose

Aterosklerose av karene i underekstremiteter er en av de alvorligste og farligste sykdommene i benene. Det er preget av det faktum at På grunn av obstruksjon av blodårer ved atherosklerotiske plakk eller trombi, oppstår en delvis eller fullstendig opphør av blodstrømmen i nedre lemmer.

Når aterosklerose oppstår innsnevring (stenose) eller fullstendig overlapping (okklusjon) vaskulære hulrommet som leverer blod til de nedre lemmer, noe som hindrer blod fra styrt på normalt vev. Når arteriell stenose mer enn 70% forandring betydelig hastighet egenskaper og arten av blodstrøm, er det utilstrekkelig blodtilførsel til celler og vev med oksygen og næringsstoffer, og de slutter å fungere på riktig måte.

Nedfallet av arteriene fører til smerte i beina. I tilfelle sykdomsprogresjonen, så vel som med utilstrekkelig eller feil behandling, kan trofasår eller til og med nekrose av ekstremiteter (gangrene) oppstå. Heldigvis skjer dette sjelden.

Obliterating arteriosklerose av arteriene av nedre ekstremiteter er en svært vanlig sykdom i blodkarene i beina. Det største antallet tilfeller oppdages i aldersgruppen over 60 år - 5-7%, i alderen 50-60 år - 2-3%, 40-50 år - 1%. Men atherosklerose kan diagnostiseres og hos yngre mennesker - i 0,3% er de syke mennesker i alderen 30-40 år. Det er bemerkelsesverdig at menn lider av aterosklerose 8 ganger oftere enn kvinner.

faktum: Den største risikoen for å utvikle utelukket aterosklerose er opplevd av røykere over 50 år.

Hovedårsakene til atherosklerose

Den viktigste årsaken til sykdommen er atherosklerose er røyking. Nikotin, inneholdt i tobakk, forårsaker arteriene til spasmodisk, og dermed forhindrer blodet i å bevege seg gjennom karene og øke risikoen for at blodpropper opptrer i dem.

Ytterligere faktorer som provoserer aterosklerose av arteriene i underdelene og fører til en tidligere forekomst og alvorlig sykdom i sykdommen:

 • økte kolesterolnivåer med hyppig forbruk av matvarer rik på animalsk fett;
 • høyt blodtrykk;
 • fedme;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hyppig stress.

Oppmerksomhet vær så snill! En risikofaktor kan også være frostbit eller langvarig avkjøling av beina, overført til ung alder av frostbit.

Symptomer på arteriosklerose av beinene i beina

Det viktigste symptomet som man bør være oppmerksom på er smerte i bena. Ofte oppstår smerte når du går i kalvemuskulaturen og musklene i lårene. Når du beveger deg i muskler i underekstremiteter, oppstår behovet for arterielt blod, som gir oksygen til vevet. De trange arteriene under fysisk anstrengelse kan ikke helt tilfredsstille behovet for vev i arterielt blod, på grunn av hvilken oksygen sult begynner i dem, og det manifesterer seg i form av intense smertefornemmelser. Ved begynnelsen av sykdommen, går smerten fort nok når den fysiske anstrengelsen stopper, men vender igjen når den beveger seg. Det er et såkalt syndrom av intermittent claudication, som er et av de viktigste kliniske tegnene til å utrydde aterosklerose av arteriene i underlempene. Smerte i hoftens muskler kalles smerter av typen høyt intermitterende claudikasjon, og smerter i benens kalver er smerter av typen lav intermittent claudication.

I eldre er slike smerter lett forvirret med smertefulle opplevelser i leddene som er forbundet med artrose og andre leddsykdommer. Leddgikt karakteriseres ikke av muskulatur, nemlig leddsmessige smerter, som har størst intensitet i begynnelsen av bevegelsen, og deretter svekkes noe når pasienten "går".

I tillegg til smerter i beinmuskulaturen under gang, kan utilsiktet atherosklerose av arteriene i underekstremiteter forårsake følgende symptomer hos pasienter (en eller flere):

 1. Chilliness og nummenhet i føttene, verre når man klatrer trapper, går eller andre belastninger.
 2. Temperaturforskjeller mellom underlempene (benet som er skadet ved åreforkalkning i benet er vanligvis litt kjøligere enn sunt).
 3. Smerter i beinet i fravær av fysisk aktivitet.
 4. I området av foten eller den nedre tredjedel av skinnen, er det ikke-helbredende sår eller sår.
 5. På tær og føtter dannes mørkede områder.
 6. Et annet symptom på aterosklerose kan være at pulsen forsvinner på underlivets arterier - bak den indre ankelen, i popliteal fossa, på låret.

Stages av sykdommen

Ifølge den eksisterende klassifikasjonen av arteriell insuffisiens av beinene i beina, kan symptomene ovenfor deles inn i 4 stadier av sykdomsutviklingen.

 • Fase I - smerter i beina, som bare vises etter en stor fysisk anstrengelse, for eksempel å gå på lange avstander.
 • IIa trinn - smerte når du går i en relativt liten avstand (250-1000 m).
 • IIb trinn - Avstanden til smertefri gangavstand reduseres til 50-250 m.
 • Trinn III (kritisk iskemi) - smerter i bena ved gange i en avstand på mindre enn 50 m På dette trinn kan den nedre lemmer muskelsmerter starte selv om pasienten er i ro, spesielt tydelig om natten.. For å lindre smerten, har pasientene en tendens til å senke beina fra sengen.
 • IV-scenen - på dette stadiet forekommer trofiske sår. Som regel vises områder av hudintensjon (nekrose) på fingre eller hælområder. I fremtiden kan dette føre til gangrene.

For ikke å bringe utryddende aterosklerose i ekstremt stadium, er det viktig å diagnostisere det i tide og utføre behandling i en medisinsk institusjon.

Behandling av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter

Denne sykdommen krever et individuelt formulert behandlingsregime for hver enkelt pasient. Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter avhenger av sykdomsstadiet, dets varighet, nivået av skade på blodkarene. I tillegg tar diagnosen og samlingen av et klinisk bilde også hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer hos pasienten.

Hvis utryddelse av aterosklerose oppdages i utgangspunktet, kan det være tilstrekkelig å forbedre tilstanden for å eliminere risikofaktorene. I dette tilfellet kan du:

 1. Obligatorisk nektelse av røyking og andre dårlige vaner.
 2. Overholdelse av diett med lavere innhold av animalsk fett og senking av kolesterol i blodet.
 3. Med overdreven fetthet eller fedme - vektkorreksjon.
 4. Opprettholde normalt blodtrykk på et nivå på ikke mer enn 140/90 mm Hg. Art.
 5. Regelmessig fysisk aktivitet (turgåing, svømmebasseng, treningssykkel, etc.).
 6. For pasienter med diabetes, blodsukker kontroll.

Når aterosklerose er strengt forbudt bruk av følgende produkter: smør, margarin, smult, margarin, fete kjøtt, pølser, patéer, kjøttprodukter, meieriprodukter med høyt fett, stekte poteter, iskrem, majones, mel baking.

Det er viktig å: En stillesittende livsstil gjør fartøyene mindre elastiske og øker sykdomsprogresjonen.

I andre stadier for behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter benyttes følgende metoder:

 • konservative;
 • Endovaskulær (minimal invasiv);
 • Operativ.

Konservativ behandling

Det kan også brukes i begynnelsen av sykdommen, så vel som i tilfeller der pasientens tilstand ikke tillater bruk av andre metoder (i tilfelle komplikasjoner med samtidig patologi). Konservativ behandling involverer bruk av medisiner, fysioterapi og inkluderer pneumoprespirasjon, dosert walking og fysioterapi øvelser.

Medikament medisiner som helt gjenoppretter normal sirkulasjon i den blokkerte arterien og helbreder aterosklerose, men dessverre eksisterer det dessverre ikke. Medisinsk behandling kan bare gi støtte og påvirke de små karene gjennom hvilke blod går rundt den blokkerte delen av arterien. Narkotikabehandling er rettet mot å utvide disse "løsningene" og kompensere for manglende blodsirkulasjon.

For å fjerne spasmer fra små arterier, fortynne blod og beskytte veggene i arteriene fra ytterligere skade, brukes spesielle medisiner, hvorav noen må være full av kurs, og andre må tas kontinuerlig.

I tillegg til medisinering, er pasienter foreskrevet pneumo-respirasjon - massasje av det myke vevet av foten ved hjelp av spesialutstyr. Ved å vekslere lavt og høyt blodtrykk i mansjetten, slitt på lemmen, øker de perifere arteriene, blodstrømmen til huden, muskler og subkutant vev øker, og karene stimuleres.

Endovaskulær behandling

De vanligste behandlingsmetodene for åreforkalkning av benkarmer er endovaskulære metoder - stenting av arterier, ballongdynatasjon, angioplastikk. De lar deg gjenopprette normal blodsirkulasjon gjennom fartøyet uten kirurgi.

Utfør slike prosedyrer i røntgen, på spesialutstyr. På slutten av pasienten påføres en trykkbinding på pasientens ben, og innen 12-18 timer må han følge sengestøtten.

Kirurgisk behandling

Hvis de blokkerte områdene av arterien på beina er for lange til å bruke endovaskulære metoder, brukes en av følgende kirurgiske prosedyrer for å gjenopprette blodsirkulasjonen i bena:

 1. protetikk del av arterien av et kunstig kar (alloprotese);
 2. bypass - gjenoppretting av blodstrøm ved omdirigering av blodstrøm gjennom en kunstig beholder (shunt). Som en shunt kan segmentet av pasientens saphenøsvein brukes;
 3. Trombendarterektomiya - fjerning av den berørte arterien aterosklerotisk plakk.

Foto: kirurgi for å fjerne plakk fra det berørte fartøyet

Kirurgiske metoder kan kombineres eller suppleres med andre typer operasjoner. Hvis operasjonen utføres på IV-stadium av sykdommen, når de nekrotiske områdene allerede har oppstått, utføres den operative fjerning av disse områdene og lukking av trofasår med en hudflappe.

Hvis utryddelse av aterosklerose flyttes til ekstremt stadium, når pasienten utviklet gangren i underbenet, og det er allerede umulig å gjenopprette blodstrømmen, utføres en amputasjon av beinet. Noen ganger blir dette den eneste måten å redde pasientens liv på.

Hvordan unngå sykdommen?

Forebygging av aterosklerose omfatter for det første:

 • Avslag på røyking.
 • Riktig ernæring, kolesterolfri diett.
 • Fysisk aktivitet.

Dette er tre hvaler som vil redusere risikoen for arteriosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Ikke utvide deg selv med fysiske øvelser, du kan bare gå til fots og gjøre fotgymnastikk hver dag. I tillegg bidrar det som forebyggende verktøy til spesiell akupressur og oppskrifter av tradisjonell medisin.

Mer informasjon om kompleks forebygging av aterosklerose leses her.

Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en sykdom hvor fettnoden er lokalisert i arteriene under bekkenområdet. Symptomene er varierte, men intermittent claudication er et vanlig symptom på sykdommen. Behandling er rettet mot å eliminere vasokonstriksjon, korrigering av symptomatiske lidelser.

Årsaker til patologi

Aterosklerotiske lesjoner utvikles på grunn av avsetning av kolesterolplater, fett og kalsium inne i fartøyets lumen. Årsakene til sykdommen er forskjellige, men patogenetisk med nosologi, det er et brudd på lipidmetabolismen. De fleste tegn på den nedre ekstremiteter aterosklerose provosert ved hypoksi, ischemisk vaskulært vev, slik at behandlingen fjerner oksygen og forhindrer feil ledsagende komplikasjoner.

Kombinasjonsbehandling er foreskrevet i lang tid. Iskemiske endringer i nedre ekstremiteter i aterosklerose oppstår fra blokken av lårarterienes indre lumen (overflategren). Med fremdriften av prosessen øker sannsynligheten for obturering av poplitealarterien.

Et vanlig symptom på tilstanden er intermitterende claudikasjon med sterk sammentrekning av muskelfibrene under bevegelse. Når det er sykdom, slutter en person å vente på smerte syndromet. Etter fortsettelse av bevegelsen oppstår repeterende smitte og smerter. Med patologienes framgang reduseres tidsintervallet mellom lameessangrep.

Til å begynne med er manifestasjonene av sykdommen lokalisert på den ene side. Med rask utvikling, får patologi symmetri. Tosidig lokalisering skyldes utseende av aterosklerotiske plakk i begge femorale arterier. Graden av symptomer er forskjellig. Med det klassiske utseendet på tegn, vil legen avgjøre hvilken side som er den primære fettplakk.

Hvis symptomet oppstår med fysisk anstrengelse, indikerer dette en lesjon av iliac, femoropopliteal arterier. Lokalisering av fettakkumulering i disse karene fører til visse nevrologiske lidelser - Lerish syndrom, ømhet i fremspring av gastrocnemius muskler med aktiv gangavstand.

Den utprøvde patologien er ledsaget av smertefulle opplevelser av tærne. For differensial diagnose av aterosklerotisk lesjon fra en neurogen spasm av blodkar, intervjuer legen pasienten om følelsene. Hvis smerten minker når du går ut av sengen - dette er en manifestasjon av atherosklerose.

Det andre diagnostiske tegnet - tap av pulsstøy over projeksjonen av lårbenet og iliac arteriene, dannes på grunn av blokkering av blodstrømmen. Ved ekstern undersøkelse kan bleken av den berørte lemmer spores. Fingerfølelse bestemmer kjøling av huden. Ved trofiske forstyrrelser og gangrene tette sorte foci blir det visualisert. Ulcerative defekter dårlig helbrede. Når man kombinerer aterosklerose med diabetes mellitus, blir de en kilde til purulente komplikasjoner.

Med denne kombinasjonen av patologiske forandringer, blir enhver mekanisk effekt på huden ledsaget av slitasje og riper. Iskemiske lesjoner av nervebuksene fører til nevrolitt med smerte langs hele lemmen. Symptomet er forskjellig fra radikulitt og brokk i sakral ryggen. En del av pasientene kan observeres hevelse i shin med langvarig oppbevaring av beinet i hevet tilstand.

Symptomer og stadier

Et hyppig symptom på aterosklerose i beina er en paroksysmal smerte i kalvemuskulaturen og låret. Patogenetiske mekanismer for dannelse av smerte i gang - mangel på blod til muskler med intensiv bevegelse. Forringelse av arterien fører til mangel på blodtilførsel. Oksygen sult av muskelfibre er ledsaget av økt akkumulering av melkesyre (laktat). Med fysisk aktivitet er arteriene smale. Oksygen sult er preget av intens smerte, der det er umulig å fortsette bevegelsen.

Symptomer på intermittent claudikasjon hos eldre er forskjellig fra artrose. Med degenerativ-dystrofisk involvering av leddflater, ødeleggelse av synovial brusk, kneledd menisk, er smertefulle opplevelser permanente. Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • forskjellen i temperatur mellom huden på venstre og høyre lemmer;
 • nummenhet i beina;
 • sårhet uten å gå
 • uskarpe fingre;
 • forsvinner puls under kneet, på låret.

De beskrevne manifestasjonene er spesifikke for atherosklerotiske noder av arteriene i nedre ekstremiteter. Når de er identifisert, er det ikke vanskelig å etablere riktig diagnose. Ifølge tilstedeværelsen av symptomer er den aterosklerotiske lesjonen av femoral og popliteale arterier delt inn i 4 trinn. På begynnelsen oppstår smertefulle lemmer når man reiser lange avstander. Symptomer på 4 stadier:

 1. Alvorlig smerte når personen beveger seg opptil 250 meter.
 2. Reduksjon av intervallet før symptomene begynner - fra 50 til 200 meter.
 3. Smertsyndrom oppstår når du går opp til 50 meter. Noen pasienter kan spores i hvile.
 4. Utseendet til trofasår. Patologi er preget av områder med mørkgjøring av huden med putrefaktiv smelting.

Avhengig av sykdommens kliniske forløb bestemmes typen av terapi-kirurgisk eller medisinsk.

Blokkende aterosklerose av benene i bena

For diagnose og behandlingsalternativer, se på nivået av skade. Aorta er et stort kar i menneskekroppen, blodet strømmer gjennom det til innholdet i det små bekkenet, indre organer og ben. Aorta er delt ned i iliac arterier. Etter å ha passert gjennom bekkenet, bifurkerer hvert fartøy å danne 2 femorale arterier. I popliteal fossa, passerer han inn i poplitealen, under - i skinnens arterie.

Smertefullt syndrom under bevegelse oppstår på grunn av blokkering av blodtilførsel til femorale eller popliteale kar. Lanserte former kombineres med gangren eller sår og provoserer et rusksyndrom. Bakteriell forurensning av blod fører til et farlig fenomen - sepsis. Med utilstrekkelig behandling og komplikasjon av åreforkalkning av bena hos eldre, er det mulig å forsterke interne nosologiske former.

Diabetes mellitus med blokkering av femorale arterien flyter tyngre: giftstoffer akkumuleres i blodet og ødelegger bukspyttkjertelceller. Mangel på glukose fører til skade på endotelet, noe som øker risikoen for fett og kolesterol. Obliterating arteriosklerose av benene er forbundet med en tykkelse av vaskulærveggen.

Gradvis dannelse av aterosklerotiske plakk fører til en langsom blokkering av den intravaskulære kanalen som fremkaller kronisk iskemi. Med fullstendig utryddelse oppstår akutt smerte når du går på en hvilken som helst avstand. Uten behandling er denne patologien dødelig. Det er en mulighet for å rive av den øvre delen av plakkene med dannelsen av pulmonal tromboflebitt.

Studier har ikke avslørt sykdommenes etiologi. Spesialister i utnevnelsen av behandling av aterosklerose i nedre eller øvre ekstremiteter anbefaler eliminering av provoserende sykdommer og dårlige vaner:

 • genetisk determinisme;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon;
 • røyking,
 • overdreven kolesterolemi
 • økt kroppsvekt.

Akutt forstyrrelse av blodtilførselen til beina er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • smerte i lemmer når du hviler
 • utmattelse av kalvemuskulaturen etter turgåing;
 • dannelsen av trophic ulcers;
 • nekrose av tær;
 • følelsesløshet i huden med intensiv funksjonalitet av muskelfibre.

Symptomer på akutt utslettende aterosklerose i ekstremiteter er spesifikke. Når nosologien er verifisert, har legen ingen problemer.

behandling

Behandlingsordningen inkluderer nødvendigvis eliminering av provokerende faktorer. Hypertensjon er en alvorlig tilstand, mot hvilken det er en forverring av sekundære sykdommer. Det er farlig å kombinere aterosklerose med diabetes mellitus. Ved behandling av pasienter i denne kategorien kan ikke beta-blokkere brukes, de vil føre til undertrykkelse av perifer blodtilførsel. Med intermittent claudication er det en reduksjon i vevets perfusjonskarakteristikker.

Fysisk aktivitet spiller en viktig rolle i diagnosen. Pasienter med smerte i kalvemuskulaturen anbefales daglig å gå for dannelsen av ekstra collaterals, noe som vil sikre normalisering av blodtilførselen til musklene. Ved utseendet til de første smertefulle opplevelsene stopper pasienten nødvendigvis. Pasienter med åreforkalkning av ekstremiteter anbefaler leger å svømme eller sykle mot dannelsen av vaskulære anastomoser.

For å øke perifer blodtilførsel anbefales pentoksifyllin. Legemidlet brukes tre ganger daglig for 300 mg. For å gjenopprette revaskularisering av beina med enkeltplakk, praktiseres endovaskulære kirurgiske teknikker som ballongangioplastikk, laserplastikk, endarterektomi.

For femoropopliteal, aorto-femoral bypass, brukes metoder med bruk av kunstige materialer for å gjenopprette patenen av arterien. Hastigheten til revaskularisering øker når lameness forstyrrer utførelsen av det daglige arbeidet. Endovaskulære metoder har blitt populær med adventen av moderne stents. Shunting utføres under tilsyn av ultralyd eller andre radioterapi metoder.

Lumbar sympathectomy er et alternativ til valg for aterosklerose i bena. Essensen av manipulasjon er kutte av lumbale nerven. Prosedyren ledsages av utvidelse av det intravaskulære lumen på grunn av muskelavslapping.

preparater

Alle pasienter med aterosklerotiske fotplaster får dosert vandring, som en markør for påfølgende medisinering. Jo tidligere en person har intermitterende claudication, desto høyere er doseringen av midler. De viktigste legemidlene for behandling av aterosklerotiske lesjoner av benene:

 1. Sulodexid - for å gjenopprette vaskulærveggen, eliminere den økte aktiviteten av fibrinogendannelse.
 2. Hvis de perifere karene er skadet, er blokkeringene hydroksymetylglutaryl-acetyl-co-enzymreduktase.
 3. For å forhindre dannelse av trombi - aspirin i en daglig dose på 75-325 mg.
 4. Utvidelse av arteriene elimineres av inhibitorer av cilostozol, fosfodiesterase.
 5. For å forbedre reologi og mikrosirkulasjon av bena - pentoksifyllin.
 6. Korrigering av dysfunksjon av endotelet utføres med arginin.
 7. For å forbedre dannelsen av collaterals - neovaskulen.

Folkemidlene

Fra ikke-tradisjonell medisin for behandling av aterosklerotiske forekomster anbefaler vi sjøprodukter med jod. En mikroelement er nødvendig for å normalisere funksjonaliteten i leveren, gjenopprette utveksling av fett. Overdreven konsentrasjon av blodkolesterol fjerner vegetativ fiber av epler, pærer, brød og kli.

For å øke oppløseligheten av blod, foreskrives fosfolipider. Jo bedre dens væskeegenskaper, desto mindre kolesterol blir avsatt i vaskulærveggen. For å stabilisere tilstanden, er vanlig bruk av vegetabilsk olje nødvendig. For å opprettholde kalsium og magnesium er det behov for lavmette meieriprodukter.

For å forebygge åreforkalkning tilbyr folkemedisin en rekke oppskrifter:

 • klem juice av halv sitron på et glass vann, spis to ganger om dagen;
 • det er svisker, fiken, epler;
 • drikke daglig et glass juice, agurk - 50 ml hver;
 • spis en spiseskje radikus tre ganger om dagen;
 • drikke infusjon av bringebær i stedet for te.

Eventuelle metoder for behandling av aterosklerose, folkemidlene og anti-aterosklerotiske prosedyrer bør avtales med legen din. Selvbehandling av patologi fører ikke til utvinning og forverrer tilstanden.

Behandling av utrydding av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Obliterating aterosklerose av karene i underdelene kan med rette kalles den vanligste typen aterosklerose. Husk at denne sykdommen påvirker kroppens arterier. Årsaken til utslettelse, det vil si blokkering av arteriene, er at atherosklerotiske plakk deponeres på indre veggen av karet på grunn av at stoffskiftet forstyrres.

I de fleste tilfeller strekker den utslettende formen av sykdommen seg til nedre ekstremiteter. I de fleste tilfeller gjelder dette menn. Du kan se bildene av sykdommen, spesielt dens interne manifestasjoner. Når arteriene i våre underekstremiteter påvirkes, øker kolesterolplakkene på veggene av benene, og deretter blir de blokkert. Så vises symptomer på sykdommen.

Symptomer på sykdommen

I de fleste tilfeller skyldes iskemi av nedre lemmer det faktum at aterosklerotiske lesjoner forekommer på den ytre gren av lårbenet. Som et resultat kan okklusjon av poplitealarterien forekomme.

Det viktigste symptomet er smerte. Det er lokalisert i gastrocnemius musklene, så vel som i musklene i lårene. Smerte oppstår når du går. Dette skyldes det faktum at muskler med fysisk anstrengelse krever mer oksygen, hvilket arterielt blod leverer til vevet. Når du løper eller går, er arteriene ikke i stand til å møte dette behovet, noe som fører til oksygen sult og intens smerte. Hvis sykdommen bare har begynt å utvikle seg, går smerten raskt bort når den fysiske aktiviteten elimineres. For eksempel går en person en viss avstand på vanlig måte. I løpet av denne tiden bygger smerten gradvis opp, men etter å ha stoppet, går smerten på kort tid.

Smerte sammen med andre symptomer er inkludert i en slik definisjon som intermittent claudication. Det inkluderer også en følelse av nummenhet og sammentrekning i musklene som også oppstår når du går. I utgangspunktet observeres intermitterende claudikasjon bare i ett lem. På dette kan alt stoppe. Imidlertid er det tilfeller der tosidig intermitterende claudikasjon observeres, selv om den uttrykkes på forskjellige måter i hver lem.

Tærne er vondt

Det skjer at smerten begynner å vises i tærne og i foten. I dette tilfellet intensiveres det ofte om natten. Reduser manifestasjonen av denne funksjonen bidrar til å senke beina fra sengen. Men hvis denne narkosemåten brukes i lang tid, kan det være ødem på skinne og fot.

Det skjer at nær poplitealarterien og på føttene er det ingen puls, og over lårbenet og iliac arteriene er det en systolisk murmur. I tillegg er det berørte benet vanligvis kaldt og muskelatrofi manifesteres. I alvorlige tilfeller gangrene er mulig. Dårlig helbrede selv små skader. Noen symptomer er avhengige av sykdomsstadiet, som vi vil vurdere nedenfor.

Stadier og typer sykdommer

Vi har allerede snakket om et fenomen som intermittent claudication, når en person har smerte i musklene etter å ha passert noen avstand. Fasen av sykdommen, og ut av bare fire, avhenger av størrelsen på denne avstanden.

 1. I den første fasen av nederlaget på nedre ekstremiteter er det ikke vanskelig for en person å reise på en avstand på mer enn 1000 meter. Smerter oppstår med tung belastning.
 2. Den andre fasen er delt inn i to faser. Den første er preget av at et smertefullt angrep oppstår når man går i en avstand på 250 til 1000 meter. I andre grad reduseres denne avstanden - fra 50 til 250 meter.
 3. Den tredje fasen av å utrydde aterosklerose er stadiet av kritisk iskemi. En person kan ikke overstige 50 meter. Han lider av smerte, spesielt nattlig. Som vi allerede har sagt, for å lette tilstanden, faller pasienten vanligvis bena fra sengen.
 4. Ved fjerde stadie av sykdommen manifesteres hudnekrose. Det begynner med fingrene og hælene, og sprer seg over hele overflaten. Gangrene kan utvikle seg.

De viktigste behandlingsmetodene

Obliterating aterosklerose som rammer nedre ekstremiteter, diagnostiseres av så velkjente metoder som ultralyd, magnetisk resonansangiografi og røntgenangiografi. Ved hjelp av resultatene identifisert ved en slik undersøkelse, vil legen foreskrive den nødvendige behandlingen.

Behandling av utryddet aterosklerose er basert på flere faktorer.

 1. Eksponering for risikofaktorer. Vi snakker om årsakene og risikofaktorene senere. Behandling inkluderer en fullstendig opphør av røyking. Beta-adrenoblokere forverrer perifer blodtilførsel, så de er uønskede å ta med iskemi av underekstremiteter.

Hos pasienter med intermittent claudicering er det nødvendig å gradvis redusere blodtrykket og deretter opprettholde det på ønsket nivå. Fysisk aktivitet er også viktig. Disse pasientene må gå ca 45 minutter hver dag. Dette vil bidra til å øke avstanden som er reist uten smerte og bygge muskelstyrke. Men du trenger ikke å gå gjennom smerte og sammentrekning i musklene. Når disse symptomene manifesterer, må du stoppe, og etter forsvinningen er det verdt å fortsette å gå. I tillegg kan du i tillegg delta i svømming eller sykling.

 1. Forbedring av hemorologi og mikrosirkulasjon. For denne legen kan du foreskrive aspirin og pentoksifyllin.
 2. Revaskularisering av nedre ekstremiteter. For dette brukes endovaskulære metoder, for eksempel laser angioplastikk og endarterektomi. Den kirurgiske ruten inkluderer forskjellige former for shunting. Revaskularisering utføres når intermittent claudication øker, noe som forstyrrer ytelsen til arbeid eller fysisk aktivitet.
 3. Lumbal sympathectomy. Den utfyller bypass, og bidrar også til å helbrede sår. Det brukes godt når andre metoder ikke er mulige.

I behandlingen er det veldig viktig å spise riktig. Du kan ikke spise mat som er rik på animalsk fett. Det er også nødvendig å utelukke alle øyeblikkene som kan forårsake en vasospasme. Benene må beskyttes mot hypotermi. Vi lovte å beskrive risikofaktorene og årsakene til sykdommen. Det er viktig å vite for forebygging av sykdommen.

Risikofaktorer og forebygging

Risikofaktorene kan være som følger:

 • diabetes mellitus;
 • røyking,
 • arvelighet;
 • mannlig kjønn;
 • arteriell hypertensjon;
 • store mengder kolesterol i blodet;
 • inaktiv livsstil;
 • vektig;
 • Underernæring - En stor mengde mat som inneholder mange fett av animalsk opprinnelse og kolesterol, fører til et brudd på lipidmetabolismen, noe som fører til en økning i kolesterolplakkene.
 • alkoholmisbruk;
 • slike sykdommer som revmatisme og tuberkulose.

Forebygging omfatter følgende tiltak:

 • rasjonell ernæring;
 • Avvisningen av slike skadelige vaner som røyking og alkoholmisbruk;
 • tilstrekkelig hvile
 • fysisk aktivitet.

Obliterating arteriosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter er en sykdom som ikke kan få lov til å kjøre sin kurs. Det er bedre å overmanne deg selv og gi opp det som forverrer situasjonen, enn å oppleve alle komplikasjonene som er forbundet med denne sykdommen. Det er viktig å huske: En sunn og aktiv livsstil og et godt humør kan beseire enda en alvorlig sykdom!

Behandling og årsaker til plakk i karene i nedre ekstremiteter

Kolesterolplakk av karene i nedre lemmer er en kronisk menneskesykdom - aterosklerose, hvorav kolesterolet settes opp i det indre hulrommet av arteriene. Av denne grunn blir karene harde og mister den nødvendige elastisitet, som til tider øker risikoen for trombose eller iskemisk skade på pasientens indre organer.

I seg selv påvirker aterosklerose forskjellige arterier i menneskekroppen. Tilstedeværelsen av plakk i karene i underdelene kan gradvis redusere fartøyets lumen, noe som til slutt fører til behovet for amputasjon.

Til nå anses aterosklerose å være en av de farligste sykdommene, noe som provoserer alvorlige konsekvenser. Det er viktig å vite hvilke symptomer sykdommen kan forårsake, og hva som kan provosere det.

Årsaker til sykdommen

Hovedårsaken til utviklingen av aterosklerotiske plakk i nedre ekstremiteter er en svikt i lipidmetabolismen, noe som medfører en kraftig økning i nivået av kolesterol i blodet.

I tillegg er det følgende faktorer som kan øke risikoen for å utvikle kolesterolplakk i bena:

 1. Hypertensjon eller en sykdom der det ofte er en økning i blodtrykket. I denne tilstanden blir en person mer utsatt for dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Videre er det med hypertensjon at elasticiteten av arteriene reduseres, noe som også har en negativ effekt.
 2. Røyking kan føre til en rekke farlige sykdommer, og atherosklerotiske vaskulære lesjoner er ikke noe unntak. I tilfelle når en person røyker i lang tid, har han risiko for å utvikle hypertensjon, som, som allerede nevnt ovenfor, kan gi impuls til aterosklerose.

Videre fører hyppig røyking (til og med passiv) til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, på grunn av hvilken en person allerede har en predisponering for vaskulære sykdommer.

 1. Overvekt er også en viktig faktor som kan gi impuls til dannelsen av plakk i underdelene. Fedme til tider øker sannsynligheten for å utvikle provoserende patologier, for eksempel: hypertensjon, diabetes mellitus og vaskulær sykdom. Spesielt farlig overvekt er for eldre.
 2. Diabetes mellitus kan forårsake plakkskader ikke bare i underbenet, men også i hele kroppen. Det skyldes at denne sykdommen fører til kronisk forstyrrelse av metabolske lipidprosesser i kroppen. Dermed er personer med diabetes i fare for å utvikle aterosklerose.
 3. Feil ernæring, nemlig forbruket av et stort antall animalske fettstoffer, som bokstavelig talt "tetter" blodkarrene. Hvis en person er avhengig av fett kjøtt, hurtigmat, halvfabrikata, fett og andre fettstoffer, risikerer han å få en aterosklerose flere ganger raskere.
 4. Ikke nok aktiv (stillesittende) livsstil fører til forstyrrelse av stoffskiftet i fett, noe som i siste instans utfordrer utviklingen av aterosklerotiske plakk.
 5. Godkjennelse av alkoholholdige drikkevarer.
 6. Den genetiske predisponering av en person til denne sykdommen manifesterer seg da hans nære slektninger også led av aterosklerose. I dette tilfellet betyr det at hvis en person ikke fører en sunn livsstil, kan han bli syk, men hvis forebyggingsregler blir observert, kan du holde blodårene sunne.
 7. Seksuell tilhørighet (aterosklerose i nedre ekstremiteter er mer vanlig hos menn enn hos kvinner).
 8. Hormonelle forandringer i kroppen, samt hyppige belastninger, nervøs overbelastning og spenning.

Plaques av karene i underarmene kan utvikle seg mot bakgrunnen av lokale sykdommer. For eksempel, etter frostskader, skader eller operasjoner på lemmer.

"Hyppig stress og en generell ustabil emosjonell tilstand kan føre til en forverring av kroniske sykdommer, inkludert patologier i fordøyelsessystemet (sår, pankreatitt). Av denne grunn er det ekstremt viktig å alltid være rolig og ikke bekymre deg. "

Stadier av utvikling av sykdommen

Det er tre stadier av aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Under utviklingen av den første fasen, er det en innsnevring av arterielle lumen og en fortykning av karenees vegger. I denne symptomatologien er det ennå ikke sterkt uttalt. Pasienten føles bare et lite ubehag i beina. Også for dette stadiet er det ingen pulsering i bena.

Den andre fasen manifesterer seg vanligvis med mer akutte symptomer. Det er berettiget av det faktum at under blodsirkulasjonen er det forstyrret og de store fartøyene i lårbenet kontrakten.

Den tredje fasen av aterosklerose er endelig. Under den utvikler den såkalte fibrøse plaketten. I denne tilstanden er det en sterk komprimering av de berørte karene og deres betennelse. Svært ofte utvikler pasienten nekrose eller gangren. Tilstanden betraktes som veldig alvorlig.

Symptomer og diagnose

I begynnelsen viser sykdommen seg ikke som akutte symptomer. En person føles bare en liten ulempe og smerte i bena.

I ferd med å utvikle seg, begynner patologi å forårsake mer akutte symptomer.

Følgende symptomer på plakkene på karene i underkroppen til en person utmerker seg:

 1. Halthet.
 2. Chilliness av bena.
 3. Oppkjøp av huden med en blek eller rødaktig hud. I de sene stadiene av sykdommen observeres en blåaktig hudtone.
 4. Utseendet på tettere hudområder.
 5. Personen føles hyppig smerte. Deres lokalisering kan være svært forskjellig - fra foten til baken. Det avhenger av det spesifikke området av fartøyets lesjon. Arten av smerten er forskjellig - vondt, skarp, trekking, søm.
 6. Gangrene utvikler seg i senere stadier.
 7. Hyppig nummenhet av tær
 8. Følelse av pulsering i foten.
 9. Lang uhelte sår på beina.
 10. Trombose.
 11. Konvulsjoner, som vanligvis manifesterer om natten.

Når symptomene ovenfor vises, må en person se en lege så snart som mulig til sykdommen har forårsaket farlige komplikasjoner.

"Det er viktig å vite at, som enhver sykdom, atherosklerose er bedre å bli behandlet i begynnelsen, så det er verdt å være oppmerksom på helsen din og ikke forsinke et besøk til en lege dersom du mistenker at blodproppene tettes."

For å identifisere aterosklerose må en person utføre slike diagnostiske prosedyrer:

 1. CT vil gi fullstendig informasjon om fartøyets tilstand.
 2. Røntgenangiografi vil vise plakens eksakte plassering.
 3. Tosidig skanning vil vise nivået på vaskulær skade.

behandling

Etter at diagnosen er etablert, velges pasienten den nødvendige behandlingen. Det kan være medisinert og kirurgisk.

Vanligvis velges terapien individuelt for hver pasient, avhengig av symptomatologien, pasientens alder, forsømmelsen av patologien og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Tradisjonell medisinsk terapi innebærer utnevnelse av følgende stoffer:

 1. Salver med tilsetning av antibiotika brukes til trophic ulcers som har oppstått som en komplikasjon fra atherosklerose. Vanligvis, for dette formålet, er slike legemidler foreskrevet: Levomekol, Oflokain.
 2. Spasmolytika brukes i alvorlig smertesyndrom. Det beste av dem er No-Shpa.
 3. Antikoagulantia er nødvendig for å forhindre utvikling av trombi (Warfvarin, Aspirin).
 4. Vitaminpreparater foreskrives som vedlikeholdsbehandling.
 5. Vasonitt og Trenal er foreskrevet for vasodilatasjon.
 6. Legemidler for å forbedre blodsirkulasjonen (Actovegin, Solcoseryl).
 7. Legemidler for å senke nivået av kolesterol i pasientens blod (Krestor, Torvakard).
 8. Forberedelser for å forbedre prosessen med å fôre vev.
 9. Trombolytika (Actylase).

Varigheten av behandlingen og måten disse medisinene tas på, velges for hver pasient separat. Samtidig er det umulig å ta og foreskrive slike stoffer alene, da feil mottak bare kan forverre en persons tilstand. Av denne grunn må alle dine handlinger samordnes med den behandlende legen.

"Det er viktig å vite at de fleste medisiner ikke kan tas under graviditet og amming, da de kan påvirke babyen negativt og forverre graviditeten. Det er spesielt farlig å ta narkotika i første trimester av graviditeten, når grunnlaget for systemene og organene til den fremtidige babyen blir lagt. "

Generell terapi for aterosklerose bør finne sted på et sykehus. Varigheten av behandlingen er vanligvis et par måneder, men dette avhenger i stor grad av hvert enkelt tilfelle.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Slike behandlingsmetoder er vanligvis foreskrevet i tilfelle når sykdommen allerede er ganske startet og forårsaker komplikasjoner i form av kärlstenose, utvikling av gangrene, trofasår og nekrose. I en slik tilstand er det nødvendig med en presserende operasjon for en person, til den inflammatoriske prosessen begynner å spre seg videre langs lemmerne.

Det er verdt å merke seg at kirurgisk behandling vanligvis praktiseres ved å begrense store fartøy i femorale og popliteale områder. Operasjoner på underben og fot er mye mindre vanlige.

I tilfelle når det er en liten stenose av arterien, blir pasienten tildelt en operasjon ved stenting-metoden. Det innebærer innføring av en stent inn i punkteringen gjennom lårarterien i stenosegionen og dens fjerning på mekanisk måte. Denne operasjonen er minimal invasiv, etter at en person ikke har åpne sår eller sømmer - bare ett punkteringssted.

Hvis innsnevringen av fartøyet er mer omfattende, blir pasienten vist en åpen kirurgi - shunting. Denne prosedyren vil forbedre tilstanden til fartøyet og gjenopprette blodsirkulasjonen. Videre tillater det i enkelte tilfeller tidsriktig omlegging for å unngå utvikling av gangrene og magesår.

Med signifikant lengde av restriksjonen brukes rekonstruktiv operasjon på karene - proteser.

Prosthetikk av det berørte området av fartøyet praktiseres dersom pasienten har nekrose av fartøyet, det vil si at den ikke lenger er gjenstand for gjenoppretting, og stenting bare ikke gir mening.

I dette tilfellet blir pasienten fjernet den berørte delen av karet og installert en kunstig syntetisk analog av arterien. Etter en slik operasjon kommer en lang periode med rehabilitering, men i de fleste tilfeller blir pasientene vellykket gjenopprettet, og lemmen mister ikke engang følsomheten.

Ballongangioplastikk praktiseres med en liten reduksjon i fartøyets lumen med en kolesterisk plakett. Denne operasjonen innebærer innføring i fartøyet av en spesiell ballong som vil utvide arterien og installere en liten metallbærende ramme inn i den. Med denne prosedyren kan du eliminere stenose i arterien.

Amputering av underbenet utføres når det er omfattende skade på benens arterie, og det er derfor en person som dør vev og utvikler infeksjon utvikler seg. Det er svært viktig å utføre operasjonen i tide, hvis betennelsen ikke stoppes, så vil lesjonen begynne å påvirke store deler av lemmen.

Prosessen med rehabilitering etter limambutasjon er alltid lang og smertefull. Pasienten trenger utnevnelsen av en rekke smertestillende midler, antibiotika og antiinflammatoriske legemidler. Det er også ofte nødvendig og psykologisk hjelp.

Behandling av aterosklerose krever tålmodighet fra pasienten og faglige ferdigheter fra legen.

Legens råd

For at behandlingsprosessen skal lykkes, må pasienten følge visse medisinske råd.

Først bør du slutte å røyke. Dette vil bidra til å forlenge blodkarens helse.

Hvis pasienten er overvektig, anbefales han diett, ellers ellers vil behandlingsforløpet finne sted til tider lengre og vanskeligere.

Hvis pasienten, i tillegg til tilstedeværelsen av plakk i karene, avslører diabetes mellitus eller hypertensjon, må han nødvendigvis gjennomgå en parallell behandling av disse sykdommene og bli observert av flere spesialister.

I de første stadiene av sykdommen må pasientene delta i treningsbehandling. I mer alvorlige tilfeller bør fysisk aktivitet være begrenset.

Det er veldig nyttig for pasienter å trene for lange turer.

I tillegg viser en person med denne diagnosen overholdelse av kosttilskudd. Det gir et komplett avslag fra alkohol og fettstoffer. Grunnlaget for en slik diett bør være frokostblandinger og supper, surmælkprodukter, kokt kjøtt og fisk, samt grønnsaker.

I tilfelle en person allerede har gjennomgått en operasjon for å fjerne en del av fartøyet, er han forbudt aktiv fysisk aktivitet, samt løftevekter. Under rehabilitering er han vist å spole bena med et spesielt elastisk bandasje, noe som vil forbedre blodsirkulasjonen. Det er også ønskelig å øke bena ofte for å normalisere utstrømningen av blod.

Separat er det nødvendig å fortelle om nasjonal behandling, spesielt oppvarming av ben eller føtter. Slike prosedyrer kan kun utføres med doktors tillatelse, da selvbehandling bare fører til en forverring av pasientens helse. Det samme gjelder for å ta medisiner uten resept.

forebygging

For å redusere sannsynligheten for å utvikle plakk i fartøyene, er det viktig å følge noen av doktors anbefalinger.

 • Først bør du gi opp dårlige vaner - røyking og drikking av alkohol. Dette vil ikke bare redusere risikoen for vaskulær sykdom, men vil også gunstig påvirke hele arbeidet i kroppssystemene.
 • For det andre er det nødvendig å behandle akutte og kroniske sykdommer som kan føre til aterosklerose (diabetes mellitus, etc.) i tide. Å støtte sin sunnhet i en stabil tilstand, kan en person beskytte seg mot åreforkalkning, selv når han har en predisposisjon til ham.
 • Neste fase av forebygging er fysisk aktivitet. Selvfølgelig er ikke alle i stand til å engasjere seg i profesjonell sport, men en liten, men vanlig øvelse på kroppen vil være ekstremt nyttig. Dermed anbefaler leger at de skal begynne opplæring med løp, lang tur eller yoga. Det er også veldig nyttig å gå inn for svømming, sykling og trening.
 • For å opprettholde sine fartøy i et godt "form" må du trene minst 30 minutter 2-3 ganger i uken. Dette vil være ganske nok for normalisering av vekt og stabilisering av kardiovaskulærsystemet.
 • Med problemet med overvekt bør du kontakte en erfaren ernæringsfysiolog. Denne spesialisten vil bidra til å skape en diett som er godt balansert, og samtidig bidra til normalisering av vekt.
 • Det er svært viktig å forhindre utseendet på plakkene i karene å spise riktig. For det meste bør menyen bestå av frukt, frokostblandinger, grønnsaker, magert fisk og gjærte melkprodukter. Fra animalsk fett er det nødvendig å nekte, som de veldig raskt korkfartøy.

Det er bevist at øker risikoen for kolesterol plakk forårsake ustabil psyko-emosjonelle tilstand, så det er ekstremt viktig å lære å kontrollere sine følelser og unngå sterk nervøs stress og angst.

Når du observerer alle de ovennevnte anbefalingene, kan du ikke bare beskytte deg mot vaskulær sykdom, men også forbedre din generelle helse.

Les Mer Om Fartøyene