AB blokkering og særegne egenskaper i klasse 2

Atrioventrikulær blokkering (AB-blokkering) er en forstyrrelse i rytmens konduktivitet, karakterisert ved en unormal spredning av elektrisk impuls fra atria til ventrikkene.

En slik hjertesykdom kan føre til signifikante hemodynamiske konsekvenser, noe som gjør at diagnosen og behandlingen av en slik tilstand er presserende.

Atrioventrikulære blokader med høy (2 og 3) grad har størst klinisk betydning.

årsaker

De etiologiske faktorene som fører til starten av atrioventrikulær blokk er som følger:

 1. Funksjonell: autonom dysfunksjon, psykologisk overbelastning, reflekspåvirkning i indre organers patologi.
 2. Koronar: iskemisk hjertesykdom, myokarditt, hjertefeil, kardiomyopati, Levy og Leneug sykdom.
 3. Giftige: overdose adrenotropnyh legemidler (betablokkere -), kjemiske midler (alkohol, tungmetallsalter), endogen toksisitet assosiert med patologien av indre organer (gulsott, renal insuffisiens).
 4. Elektrolyt ubalanse: hyperkalemi, hypermagnesia.
 5. Hormonal dysfunksjon: overgangsalder, hypotyreose.
 6. Medfødte sykdommer i atrioventrikulær ledning.
 7. Mekanisk: hjerteskade.
 8. Idiopatisk.

klassifisering

Av arten av strømmen av blokkaden:

 1. Forløpende (forbigående).
 2. Intermitterende (intermitterende).
 3. Kronisk (konstant).

Den første typen patologi oppstår ofte med hjerteinfarkt i den nedre veggen, som er forbundet med en økt tone i vagusnerven.

Avhengig av lokaliseringen av lesjonen i det ledende systemet, er følgende typer atrioventrikulære blokk skilt ut:

 1. Proksimal (på nivået av atria, AV-noden).
 2. Distal (nederlag av bunten av Hans).

Den andre typen betraktes som en prognostisk ugunstig form for rytmeforstyrrelser.

Det er akseptert å skille mellom 3 grader av patologi:

 1. 1 er preget av en forsinket oppførsel av en elektrisk puls i hvilken som helst del av ledningssystemet.
 2. Ved 2 er det en gradvis eller uventet blokkering av en, og sjelden to eller tre pulser.
 3. Grad 3 representerer fullstendig opphør av eksitasjonsbølgen og funksjonen til pacemakere med 2-3 størrelsesordener.

Sammen med dette er graden 2 delt inn i 2 typer - Mobitz 1 og Mobitz 2, karakteristikkene som vil bli vurdert nedenfor.

Klinisk bilde av AV-blokkade på 2 grader

Kliniske manifestasjoner med AB-blokkering avhenger av dens variasjon, tilstedeværelsen av samtidig patologi, nivået av skade på ledningssystemet. Det kan være fra asymptomatisk til tap av bevissthet med konvulsiv forekomst sindroma.U pasienter med atrioventrikulærblokk 2 grader type 1 ikke er observert i de fleste tilfeller symptomene.

Det kan observeres som en bivirkning ved behandling av beta-blokkere, noen kalsiumantagonister, digitalispreparater.

Ofte kan denne patologien observeres hos pasienter med akutt myokardinfarkt i nedre veggen. Funksjonell AB-ledningsforstyrrelse av Mobits type 1 er notert hos unge under søvn, idrettsutøvere.

Mer ugunstig er atrioventrikulær blokkad type 2, som ofte følger med akutt myokardinfarkt i den fremre veggen.

Pasienter klager over smerte bak brystbenet, bremse og arytmi i puls, kortpustethet, generell svakhet.

På grunn av forkortelsen av hjertefrekvensen, i det øyeblikk volumet av blod utstøting lider cerebral blodstrøm, som vil vises svimmelhet, forvirring, besvimelse.

I alvorlige tilfeller, som rytmeforstyrrelser er ledsaget av tap av bevissthet med opptreden av kloniske kramper, som er karakterisert ved en endring i hudfarge (cyanose), lavere blodtrykk, overfladisk pust.

diagnostikk

Diagnostisert brudd på pulsen på grunnlag av klager, anamnese, fysisk undersøkelse og laboratorie instrumental obsledovaniya.Osnovnaya klage av pasienter med atrioventrikulærblokk - bradykardi, uregelmessig hjerterytme. Fra en anamnese er det mulig å finne ut dataene om provoserende faktorer (stress, tung fysisk anstrengelse), tilstedeværelse av kroniske sykdommer, behandling av visse legemidler. Under undersøkelsen trekkes oppmerksomhet på en sjelden uregelmessig puls. På jugularvenene er en separat stor pulsbølge auscultert for å avgjøre en høyt første tone med jevne mellomrom.

Gullstandarden for diagnose av rytmeforstyrrelser forblir elektrokardiografi og daglig Holter-overvåking. AB-blokkering av 2. grad på kardiogrambåndet har følgende karakteristiske trekk

 1. gradvis forlengelse av P-Q-intervallet, avbrutt av tapet av det ventrikulære (QRS) komplekset med den tilbakeholdte tann P;
 2. etter tap av komplekset registreres et normalt intervall P-Q, etterfulgt av en gjentagelse av forlengelsen;
 3. rytme sinus og oftere feil.
 4. Mobitz 2:
 5. vanlig eller kaotisk prolaps av det ventrikulære komplekset med bevaring av P-bølgen;
 6. intervall P-Q normalt eller økt uten at tendensen utvikler seg til forlengelse;
 7. noen ganger utvidelsen og deformasjonen av det ventrikulære komplekset;
 8. rytme sinus, men ikke alltid korrekt.

I tilfelle av forbigående blokkad er Holter-overvåking mer informativ.

I tillegg gjennomførte laboratorie (vanlig blod og urin, blod biokjemi, studiet av hormonell status) og instrumentell (ultralyddiagnose, scintigrafi, koronar angiografi) undersøkelse som gjør det mulig å etablere et brudd av de indre organer, for å detektere strukturelle forandringer av hjertet, som fører til arytmi.

Terapi av AB - blokkering av 2 grader

Behandling avhenger av type blokkering, alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, de etiologiske årsakene til sykdommen.

Følgende behandlingsmetoder utmerker seg:

Medisineringstaktikk involverer bruk av midler for å gjenopprette rytmen.

I tilfelle AB-blokkering er atropin et universelt stoff.

Den mest effektive er imidlertid installasjonen av en permanent eller midlertidig pacemaker. Oftere er slike taktikk nødvendig på Mobitz 2, når type 1 pasienter i flertallet er gjenstand for dynamisk observasjon.

For vellykket behandling av patologi er det nødvendig å identifisere årsaken til rytmeforstyrrelser og å anvende tiltak for å eliminere det ved ulike metoder.

Terapi av Morgagni-Adams-Stokes syndrom

Angrepet av Morgani-Adams-Stokes i pasientens liv kan være det første og det siste. Derfor krever denne tilstanden å gi akutt gjenopplivingstiltak av følgende art:

 1. Gi pasienten en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend.
 2. Sørg for luftveiene, venøs tilgang.
 3. For å kontrollere de vitale funksjonene.
 4. I følge indikasjonene tilføres oksygen.
 5. Intravenøs injeksjon av atropin ved anbefalt dose.
 6. Elektroimpulserterapi med passende utstyr.
 7. Levering av pasient til sykehus.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

AV blokkering

Avhengig av alvorlighetsgraden av AV-blokkaden (atrioventrikulær blokk), kan det være 1, 2 og 3 grader (komplett).

AV blokkering av 1. grad Dette er en forlengelse av PQ-intervallet på mer enn 0,20 s. Det er funnet hos 0,5% av ungdom uten tegn på hjertesykdom. Hos eldre er førstegrads-AV-blokkaden oftest resultatet av en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom).

ved AB-blokkad av 2. grad En del av atrielle impulser når ikke ventrikkene. Blockaden kan utvikles på nivået av AV-noden og Gisa-Purkinje-systemet.

 • Dersom AV blokade (f.eks utførelse av 4: 3 eller 3: 2) PQ intervaller er ulike, og det Wencke periode, for eksempel om AV blokade andre grad Mobitts type I.
 • Med AB-blokkering av 2. grad av Mobits I-typen, er QRS-komplekser vanligvis smale, siden blokkaden skjer over bunten av Hyis på nivået til AV-noden.
 • Selv om en blokkering av buntens bunt blir observert med AB-blokkering av Mobits type I, er nivået av AV-blokkaden mest sannsynlig på nivået til AV-noden. Ikke desto mindre, i dette tilfellet, for å bekrefte nivået av blokkaden, er et elektogram av bunten nødvendig.

AV-blokkaden som gikk langt (3: 1, 4: 1 og over) refererer til AB-blokkaden av 2. grad av Mobits II-typen. Komplekser av QRS er vanligvis brede (blokkering av høyre eller venstre ben av bunten av hans er karakteristisk), og blokkadenivået er under AV-noden. AV-blokkaden av Mobits type II forekommer vanligvis på nivået av His-Purkinje-systemet eller under det. Det blir ofte en full AV-blokkering.

AV blokkering av 3. grad, eller fullføre AV-blokkering, kan kjøpes og medfødt.

Klinisk bilde

AV-blokkering av 1. grad går vanligvis asymptomatisk.

 • Ved forlengelse PQ I intervall hjerte tone blir mykere, slik at AV-blokk første grad karakteristisk ro I tone når AV blokade andre grad typen Mobitts I bind I tonehøyden avtar fra syklus til syklus, og en helt AV blokade hun er alltid annerledes.
 • Med full AV-blokkering kan funksjonell mesosystolisk murmur forekomme.

etiologi

Årsakene til AV-blokkering er gitt i tabellen. Den vanligste årsaken er en isolert sykdom i ledningssystemet (Leningras sykdom). Videre kan AV-blokk forekomme i myokardinfarkt, vanligvis i de første 24 timer. Det forekommer hos pasienter med hjerteinfarkt og bunnen 2% av pasientene med fremre infarkt.

Atrioventrikulær blokk av grad 2: symptomer, behandling, prognose

Av de mange hjertesykdommene er en tilstand som atrioventrikulær blokkering ikke uvanlig. Det oppstår på grunn av et brudd på impulsen fra atria til ventriklene. En patologi utvikler seg mot en bakgrunn av ulike hjertesykdommer.

Årsaker og symptomer

Atrioventrikulær blokkering er en av hjerteblokkens typer

Hvis den elektriske impulsen brytes langs AB-noden, oppstår en atrioventrikulær blokade. I sinusnoden genereres en impuls som passerer gjennom atrielle veier. Deretter går det gjennom atrioventrikulærknutepunktet. Her reduseres hastigheten. Videre går impulsen inn i mykardiet i ventriklene, noe som forårsaker deres sammentrekning.

Hvis patologiske endringer observeres i atrioventrikulærnoden (AB), og pulspassasjen gjennom den senkes, oppstår blokkering av signalet fra atria til ventriklene.

Mulige årsaker til hjerteblokk:

 • Overdosering av rusmidler (beta-blokkere, antiarytmika, hjerteglykosider).
 • Revmatiske patologier.
 • Iskemisk sykdom.
 • Myokarditt.
 • Myokardinfarkt.
 • Cardio.

For å fremme utviklingen av AV blokkering, kirurgisk manipulasjon i hjertet, medfødte hjertesykdommer, etc. kan forekomme.

Hvis rytmen ikke forstyrres, kan pasienten ikke merke blokkeringen av den atrioventrikulære knutepunktet. Dette er 1 grad av AV-blokkering, som oppdages under en medisinsk undersøkelse eller undersøkelse.

Med blokkad av 2. grad, føles pasienten fading av hjertet (langsom hjerterytme) og opplever en forverring i helsetilstanden under fysisk anstrengelse.

Pulsens passasje er ufullstendig og jo lengre intervallet, jo mer uttalt symptomene er. Manifestasjoner av blokade observeres med en reduksjon i hjertefrekvensen. Det er symptomer som svimmelhet, kortpustethet, svakhet, brystsmerter, kortvarig svimning.

AV-blokkad av tredje grad er preget av en tung strøm. De viktigste kliniske manifestasjoner er vedvarende kortpustethet og angrep av Morgagni-Adams-Stokes. Med full blokkering vokser symptomatologien og observeres selv i ro.

Mulige komplikasjoner

Med AB-blokkad av 2. grad, kommer en del av atriale pulser ikke til ventrikkene

På bakgrunn av AV-blokkaden reduseres hjertefrekvensen og en organisk lesjon av hjertet oppstår. Dette forverrer ikke bare pasientens tilstand, men kan føre til alvorlige konsekvenser.

Hvis det tidligere ikke var hjertesvikt, kan det i tide forekomme og forverres.

Mulige komplikasjoner med atrioventrikulær blokk:

 1. Manifestasjoner av angrepet av Morgagni-Adams-Stokes. Kramper er preget av pustefeil, utseende av anfall, plutselig svakhet. Det er et angrep med hjernehypoksi. I dette tilfellet trenger pasienten akutt medisinsk hjelp.
 2. Reduksjon av intellektuelle evner, er minne på bakgrunn av AV blokkering skyldes kronisk oksygen sult i hjernen.
 3. Forverring av iskemi.
 4. Utvikling av kardiogent sjokk. Med kardiogent sjokk, er blodtilførselen til organer svekket på grunn av en unormal rytme av kardiale sammentrekninger.
 5. I alvorlige tilfeller, hvis du ikke gir rettidig assistanse, kan angrepet føre til døden.

For å unngå utvikling av alvorlige konsekvenser, er det viktig å konsultere en lege i tide for de første tegn på funksjonsfeil i hjertet. For å forhindre deres utvikling, vil det kun hjelpe kvalifisert spesialisthjelp.

Diagnostiske metoder

Ultralyd i hjertet gir deg mulighet til å identifisere årsaken til bruddet

I utgangspunktet, når du ser en lege, undersøkes pasienten og en anonymitet samles inn. Legen lytter også til hjertefrekvensen og identifiserer eventuelle abnormiteter. Hvis det er mistanke om AV-blokkaden, tas det flere diagnostiske tiltak.

For diagnostisering av atrioventrikulærblokk utnevne instrumentelle metoder: EKG, ekkokardiografi, Holter metode. Det mest informative er elektrokardiogrammet. Denne metoden tillater å bestemme graden av ledningsforstyrrelser, tegn på iskemi, hyppighet av sammentrekninger.

På EKG ved første blokade er økningen i PQ-intervallet bestemt, men sinusrytmen forblir riktig. Med blokkad av andre grad er det registrert en unormal hjerterytme, og det er ingen QRS-kompleks etter P. Dette er en fullstendig blokkering av eksitasjonspulsen, som oppstår periodisk.

Den tredje grad av blokkering vil bli indikert ved en økning i antall atrielle komplekser, i motsetning til ventrikulære komplekser.

Daglig EKG-overvåkning kan utføres, under hvilke tegn på blokkering, pasientens opplevelser, effekten av fysisk aktivitet og resultater etter inntak av medisiner er bestemt.

Hvis en hjertesykdom er tilstede, kan magnetisk resonansavbildning, CT-kardiografi, foreskrives. Legen kan foreskrive laboratorietester for akutte og kroniske sykdommer. Dette lar deg bestemme antall enzymer, nivået av antiarytmik og andre indikatorer. Etter en grundig undersøkelse er riktig behandling foreskrevet.

Behandlingsfunksjoner og prognose

Behandling av AV-blokkering av 2. grad avhenger av sykdommens årsak og alvorlighetsgrad

Behandlingen utføres under hensyntagen til graden av AV-blokkering. Hvis den første graden er diagnostisert, trenger pasienten i dette tilfellet ikke behandling. En periodisk pasient bør besøke en kardiolog som overvåker sin helse status.

Narkotikabehandling utføres ved 2 og 3 grader av atrioventrikulær blokade. Det er nødvendig å etablere årsaken som førte til patologien, og å eliminere den.

Konservativ terapi innebærer bruk av visse grupper av rusmidler:

 • Beta-agonister (Izadrin, Atropin, dobutamin, etc.), beta-blokkere, antikoagulerende midler, antibiotika, trombolytika.
 • Agonister forbedre holdesignal, og øker styrken av hjerte sammentrekning, beta-blokkere - lavere blodtrykk, antikoagulanter - forhindrer dannelse av blodlevring slik som trombolytiske ødelegge tromber.
 • Når du tar glykosider, antiarytmiske legemidler, adrenoblokker, kan legen avbryte dem eller delvis erstatte dem.
 • I tilfelle akutt hjertesvikt administreres Glucagon intravenøst ​​ved 5 mg per time. Hvis nødvendig, utnevne diuretika og vasodilatorer. Det er mulig å bruke Euphyllin, Teopek, Corinfar.

Hvis en fullstendig blokkering er diagnostisert, utføres en midlertidig elektrisk stimulering for å gjenopprette hjertets ledningsevne. Om nødvendig er en elektrokardiostimulator installert for å gjenopprette hjertefrekvensen og hjertefrekvensen.

I mange tilfeller gjenopprettes ledningsevnen ved atrioventrikulærnoden etter behandling av hovedkardiologisk patologi.

AV blokkering er en alvorlig patologi, som, hvis det er tidlig, kan føre til alvorlige konsekvenser. I fare er de eldre. Denne kategorien av mennesker bør gjennomgå en medisinsk undersøkelse med jevne mellomrom. Med en rettidig appell til legen og behandlingen startet, er prognosen gunstig.

Mer informasjon om hvordan menneskets hjerte fungerer kan læres av videoen:

Blockade AV-node er i de fleste tilfeller en komplikasjon av den underliggende sykdommen og oftest iskemisk hjertesykdom. Forebygging av atrioventrikulær blokade er å forhindre hjertesykdommer, samt i deres rettidige behandling.

For å unngå utvikling av sykdommer i kardiovaskulærsystemet, er det nødvendig:

 • Ta vare på helsen din, lei en sunn livsstil, gi opp skadelige vaner, og trene moderat fysisk aktivitet.
 • Maten skal være riktig og full. Det anbefales å ekskludere fra kostholdet fett, stekt, salt mat. Det er ønskelig å spise mer mat som inneholder kalium og magnesium. Disse mikronæringsstoffer påvirker hjertemuskelen positivt.
 • Stressige situasjoner bør unngås, siden de påvirker sentralnervesystemet og hjertets aktivitet negativt.
 • Søvn må være minst 8 timer om dagen. Arbeid hverdagen må fortynnes med liten hvile.
 • Det er viktig å regelmessig besøke en kardiolog og ta de nødvendige tester, da er det ingen problemer med hjertearbeidet.

Med disse enkle forebyggende tiltakene kan mange sykdommer forebygges.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Atrioventrikulær blokk av grad 2

forfatter: doktor Tatintsyan VA

Atrioventrikulær blokade av grad II eller hjerteblokkade av klasse II er preget av nedsatt, forsinket eller avbrutt atriell pulsoverføring gjennom atrioventrikulærnoden til ventrikkene.

Typer blokader av 2. grad

Selv om pasienter med blokkade II graden kan være asymptomatiske, slik som en versjon derav atrioventrikulærblokk Mobitz type I kan likevel gi opphav til merkbare symptomer. Når AV-blokade II grad type 1 (Mobitts-I eller tidsskrifter Samoilova-Wencke) intervaller PQ sekvensielt forlenget, og RR-intervallene - redusert så lenge som fremdriften av atrial ikke lenger holdt i ventriklene, og deretter etter P-bølge kompleks QRS oppstår ikke. Syklusen med endringer i intervallerne P-Q og R-R blir deretter gjentatt til neste QRS-kompleks faller ut. Varigheten av hver periode er beskrevet ved forholdet mellom P-bølge og QRS-kompleksene. (4: 3, 3: 2 og så videre). Når atrial AV-blokk grad II type 1 kan manifestere vendende forlenget R-R-intervaller etter sekvensiell reduksjon. Under gruppestudie av eldre menn (gjennomsnittsalder, 75 år) med atrioventrikulærblokk Mobitz typen jeg fant ut at implantasjon av pacemaker forlenger levetiden på disse pasientene.

Med AB-blokkad II-graden av den andre typen (Mobits-I) forekommer den periodiske utfellingen av QRS-komplekset uten endring i P-Q-intervallet. Periodiciteten til blokkaden er beskrevet ved forholdet mellom prongene P og QRS-kompleksene (4: 3, 3: 2). Atrial-ventrikulær blokk type Mobit II kan føre til fullstendig hjertestans med tilhørende risiko for økt dødelighet.

Symptomer på blokkad av andre grad

Pasienter med atrioventrikulær blokade av klasse II kan ha et bredt spekter av symptomer:

Fravær av symptomer (mest typiske for pasienter som Mobit I, som velutdannede idrettsutøvere og personer uten organisk hjertesykdom)

· Svimmelhet, svakhet eller bevissthetstap (mer typisk for Mobit II-typen)

· Brystsmerter, hvis hjertestopp er forbundet med iskemi eller myokarditt

· Periodisk uregelmessig hjerteslag

· Fenomener av utilstrekkelig perfusjon av vev, inkludert hypotensjon

Atrioventrikulær blokkering av 2. grad i henhold til symptomene, kan ligne den komplette blokkaden til venstre ben av bunten.

EKG endringer

For å identifisere og bestemme typen tilknytning av atrioventrikulær blokkad av 2. grad, brukes en EKG-studie:

· blokade Type I Mobitts. Gradvis, fra en kompleks til en annen, en økning i varigheten av intervallet P - Q R, som avbrytes av tapet av QRST (med P-bølgen beholdt på EKG)

· Etter at QRST-komplekset faller ut, registreres det normale eller litt langstrakte P-QR-intervallet igjen. Da gjentas alt (Samoilov-Wenckebach-tidsskrifter). Forholdet mellom P og QRS er 3: 2, 4: 3, etc.

· blokade Type II Mobitts. Regelmessig (etter type 3: 2, 4: 3, 5: 4, 6: 5, etc.) eller den uordnede proliferasjonen av QRST-komplekset (mens P-
Tilstedeværelse av et konstant (normalt eller langstrakt) P-Q R-intervall uten progressiv forlengelse. Noen ganger blir QRS-komplekset utvidet og deformert.

· Atrioventrikulær blokk II grad av type 2: 1. Tapet av hver andre QRST-kompleks samtidig som den rette sinusrytmen opprettholdes. Intervallet P - Q R er normalt eller langstrakt. I den distale form av blokkering er ekspansjon og deformasjon av QRS ventrikulært kompleks (ikke-permanent tegn) mulig.

Førstehjelp ved atrioventrikulære blokkeringer av II-grad

Nødhjelp i blokk grad II II består i intravenøst ​​1 ml 0,1% atropin oppløsning med 5,10 ml 0,9% natriumklorid-løsning, hvilket gir en izadrina sublinguale tabletter. I et anfall av Morgani-Adams-Stokes (i tilfelle av blokade II grad forlenget ventrikulær asystole perioder som varer lenger enn 10-20 sekunder, personen mister bevisstheten og utvikler kramper lik epileptisk, noe som skyldes cerebral hypoksi) utføres cardio pulmonell gjenopplivning. I intet tilfelle kan du gå inn i hjerteglykosider, novokainamid. Les også førstehjelp for hjertearytmi. Etter gjengivelse av assistanse blir pasienten overført til et hjerteslag eller på sykehus på en bårer i kardiologisk avdeling.

Atrioventrikulær blokk av grad 2

Atrioventrikulær blokkad av 2. grad er en patologi av SSS, hvis essens er å stoppe eller senke passasjen av puls fra atria til ventriklene.

Forløpet av sykdommen kan være asymptomatisk eller ledsaget av kliniske tegn som svimmelhet, svakhet, nedsatt hjertefrekvens, bevissthetstap.

Behandlingen kan være både konservativ og operativ (implantering av en pacemaker).

årsaker

En patologi som AV-blokkering av 2. grad ser ut som følge av følgende årsaker:

1. Økt sensitivitet av vagusnerven. Det kan oppstå på grunn av mekaniske effekter på nerve, smerte.

2. Inntak av kardioaktive stoffer (beta-blokkere, digoksin, legemidler for å arrestere arytmi, noen antidepressiva og flere andre). Disse midlene påvirker AV-noden (indirekte eller direkte) og forårsaker at blokkaden utvikler seg.

3. Inflammatoriske sykdommer:

 • revmatisme, akutt respiratorisk sykdom;
 • myokarditt;
 • endokarditt;
 • Lyme sykdom.


4. Infiltrative patologier:

 • hemokromatose;
 • amyloidose;
 • ondartede neoplasmer (multiple myeloma og lymfomer);
 • sarkoidose.

5. Metabolske sykdommer og endokrine patologier:

 • sklerodermi;
 • hyperkalemi;
 • revmatoid artritt;
 • gipermagniemiya;
 • dermatomyositt;
 • hypertyreose;
 • kollagenoser (med vaskulære lesjoner);
 • tyrotoksisk lammelse;
 • myxedema.

6. Andre sykdommer:

 • akutt myokardinfarkt;
 • hjerte svulster;
 • traumer;
 • muskeldystrofi;
 • operativ intervensjon på hjertet med medfødte misdannelser;
 • nattobstruktiv søvnapné;
 • noen komplikasjoner av SSS;
 • idiopatisk alderfibrose av hjerteskjelettet.

I en del av pasientene kan AV-blokkering av 2. grad bli arvet.

Skille mellom følgende typer sykdommer:

 • AB blokkering av 2. grad av 1. type (et annet navn er Mobitz 1);
 • AB blokkering av 2. grad av 2. type (et annet navn er Mobitz 2);
 • ufullstendig AV-blokkering av høy grad.

AB-blokkaden kan også være:

 • vedvarende blokkering;
 • midlertidig AV blokkering av 2. grad (et annet navn - midlertidig AV blokkering av 2. grad);
 • intermitterende blokkering.

symptomer

Kliniske tegn på sykdommen avhenger av graden av skade på AV-noden, årsaken til blokkaden, tilstedeværelsen av samtidig patologier av SSS og deres lokalisering.

Den andre graden av AV-blokkering har mer uttalt symptomer enn den tidlige formen av sykdommen. Til dyspnø og svakhet legges slike kliniske tegn som:

 • senking av hjerteslag (følelse av "synkende hjerte");
 • konstant utmattelse og motvilje mot å engasjere seg i de mest grunnleggende saker;
 • mild hodepine.

diagnostikk

Diagnosen er laget på grunnlag av data fra anamnese, undersøkelse av pasienten og EKG-data. AB blokkering av 2. grad på EKG er som følger:

AB-blokkering av 2. grad Mobits 1 er preget av at intervallet PQ er forlenget, men med hver hjertesyklus mindre og mindre. Til slutt fører dette til at intervallet RR blir kortere og alle ender med tapet av QRS-komplekset.

AB-blokkaden av 2. grad Mobitz 2 på EKG er som følger:

 • intervallet PQ er alltid det samme, delen av atrielle pulser utføres ikke, intervallet PP er konstant;
 • Den lanserte blokkaden er preget av det faktum at for hver QRS er det mer enn en P-bølge, er QRS-komplekser med en blokkad av den andre typen brede.

behandling

Før behandlingen med AV-blokkad av 2. grad begynner, oppdager legen årsakene som forårsaket utviklingen av denne patologien.

- Hvis årsaken til sykdommen tok medisiner, må du endre doseringen eller slutte å ta det i det hele tatt. Vanligvis er dette nok til å gjenopprette hjertets rytme.

- I andre tilfeller er konservativ behandling foreskrevet, med sikte på å eliminere den underliggende patologien som forårsaket blokkaden. Hvis det er samtidige hjertesykdommer (inkludert medfødte), er pasienten foreskrevet et kurs av atropin og beta-adrenomimetikk.

- Med infarkt angis angina pectoris, iskemisk hjertesykdom, myokarditt, intravenøs IV-injeksjon.

- Med AB-blokkering, hvis forlengelse er komplisert ved hjertesvikt, injiseres pasienter med Glucagon intravenøst. Hvis det er en kongestiv form av sykdommen, inkluderer regimet vasodilatorer og diuretika.

- Hvis medikamentterapien er ineffektiv (for eksempel hvis det er gjort en diagnose av AB-blokkaden i 2. grad Mobitz 2) - behandling bør være rask (pacemakeren er installert).

I fravær av behandling kan AV blokkering føre til utvikling av hjerteastma og til og med til døden. Spesielt farlig er sykdommen for folk som misbruker alkohol og eldre.

outlook

Med denne sykdommen avhenger prognosen ikke så mye i omfanget av blokkaden som på sitt nivå. I tillegg er prognosen påvirket av årsaken til utviklingen av blokkaden og alvorlighetsgraden av de medfølgende patologiene i hjertet.

Pasienter lever med AV-blokkering av 2. grad av 1. type med fullt liv, det er bare nødvendig å hele tiden overvåke tilstanden til hjertemuskelen.

En mye verre prognose er hvis de distale delene av ledningssystemet er påvirket, da dette øker sannsynligheten for å utvikle en komplett hjerteblokk.

Til dags dato, på grunn av det faktum at det har blitt mulig å installere perfekte og kvalitative pacemakere, har prognosen for denne sykdommen blitt betydelig forbedret, og sjansene for et gunstig utfall har økt betydelig.

Hjerteblokkade: komplett og delvis, ulike lokaliseringer - årsaker, tegn, behandling

Forstyrrelser i passasjen av pulsen mellom sinus-atrialenoden og begynnelsen av forgreningen av Gisovo-bunten, kalt blokkad av hjertet, forårsaker uregelmessig hjerterytme og en reduksjon av blodtilførselen til hjernen.

Blokkering av hjertet, hvor eksitasjonspulsen senkes, regnes for å være delvis. Hvis impulsen slutter å overføres helt, dannes en komplett hjerteblokk.

Når en partiell blokkering oppstår, føler de fleste pasienter seg helt sunn, skriver av en liten ulempe for trøtthet etter en travel dag, stress, etc., da de ikke føler noen signifikante brudd på deres hjerteaktivitet. I mange tilfeller oppdages det på EKG under en annen rutinemessig kontroll eller når du søker medisinsk hjelp. Samtidig er ordet "blokkering" i mange årsaker panikk. Så hva er denne sykdommen, og hvilken fare representerer den for en person? La oss prøve å forklare.

Hva er en hjerteblokk?

arbeid av hjertets ledningssystem

Til å begynne med blir det normale arbeidet i hjertet tilrettelagt av de elektriske impulser som danner i sinus-atrialenoden. Fra det er de fordelt på atriumet, hvor sammentringene bidrar til overføring av momentum videre, gjennom atrioventrikulærknutepunktet til den atrioventrikulære gipsbunten. Fra det er det fordelt over seksjoner ved hjelp av mindre grener. Med en reduksjon i sinusknutens automatisme passasjen av pulsen bremser ned, skjer en økning (forlengelse) av intervallet mellom atrioventrikulære sammentrekninger.

Noen ganger passerer impulsen slet ikke gjennom ledersystemet. I dette tilfellet er det ingen sammentrekning av atriene eller ventrikkene. Det kommer en lang pause (atriell asystol), som ble kalt perioden Wenkebach. Når det oppstår, blir ledningsevnen igjen, takket være ektopisk rytme, som ble kalt "redningsmann". Og det neste atrioventrikulære intervallet har allerede en normal lengde. Symptomer med ufullstendig (delvis) blokkering av hjertet er nesten helt fraværende, da det ikke forstyrrer blodtilførselen til hjernen. Ofte delvis blokkering av hjertet er ledsaget av svak svimmelhet og litt svimmelhet.

Blokkering av hjertet er karakterisert ved utseendet av bradisystolia - en kraftig reduksjon av antall ventrikulære sammentrekninger (opptil 30-40), når antall atrielle sammentrekninger forblir normale. Dette forårsaker nesten alltid et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Pasienter klager over kortpustethet, svimmelhet, de plutselig mørkner i øynene.

Noen ganger forårsaker fallet i hjerteaktivitet (en kraftig reduksjon i ventrikulære sammentrekninger til 15 per minutt) hjerneekskemi. Samtidig er det et angrep av Morgagni-Adams-Stokes (MAS): epileptiform kramper utvikler seg, og personen mister bevisstheten i flere minutter. Før han ser ut, har han svakhet, en følelse av intens varme oppstår i hodet, da blir han plutselig blek og mister bevisstheten. Denne tilstanden kalles en øyeblikkelig blokkering. Den utvikler seg når en sinusrytmeforstyrrelse går over i ventrikulær automatisme. Gjentatte ganger angrep av MAS forårsaker ofte døden.

Video: hjerteblokk på EKG

Videoen gjenspeiler den intermitterende (intermitterende) blokkaden til høyre eller venstre arm av bunten

Hjerteblokkene - kort om varianter

Følgende typer blokade kan skille seg fra hvor de forekommende hindringene som forårsaker nedsatt impuls, er lokalisert.

Sinoatriell blokkering

Den syndoatriale (CA) blokkaden forårsaker vanligvis overdreven eksitering av vagusnerven, eller organisk skade på sinusnoden. Det er preget av en ledningsforstyrrelse i området mellom atriene og sinus-atrialenoden, ledsaget av tap av komplett hjertesammentrekning, som avsløres under auskultasjon (lytting). Nedfallet er uregelmessig.

Sinoatriale blokkeringer utvikler seg også under påvirkning av glykosider, som er foreskrevet for behandling av hjertesykdommer, kalium og kinidinpreparater. Det er også funnet hos mennesker med utmerket helse, engasjert i ulike idretter, på tidspunktet for økt fysisk aktivitet.
Delvis (ufullstendig) blokkering, assosiert med nedsatt aktivitet av sinus-atrialenoden, er asymptomatisk. Behandling av denne typen blokkering er ikke nødvendig. Med en signifikant reduksjon i sinusknuteproduksjonen forårsaket av økt excitabilitet av vagusnerven, kan et behandlingsforløp med subkutant atropin brukes sympatomimetika.

Atriell atriell blokk

Når det skjer Spenningen av eksitasjon er forstyrret i atriene.

Atrioventrikulær blokk

Årsaken til atrioventikulær (AV) blokkering er patologien til passasjen av den stimulerende ventrikelen samtidig langs alle tre grenene av bunten. De er delt i grader, bestemmer alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

1 grad

Blokkering av hjertet 1 grad oppstår når det er en forsinkelse i passeringen av den elektriske puls gjennom det atrioventrikulære området. Det oppdages kun av EKG. Hvis kardial aktivitet er normal, er varigheten av intervallet fra atriumet til ventriklene (P-Q) 0,18 s. Når blokkaden av den første graden utvikler seg, øker pulsledningsevnen (P-Q) til 0,3 s og høyere.

2 grader

Blokkering av 2. grad er preget av en ytterligere økning i ledningsforstyrrelser ved atrioventrikulærknutepunktet. Dette bruddet har tre typer (Mobitz).

 1. EKG hos Mobitz I (den første typen) viser en gradvis økning i P-Q-intervallet, med begynnelsen av Wenkebach-perioder (ventrikulære komplekser faller regelmessig ut).
 2. For Mobitz II (andre type) forblir P-Q-intervallet uendret, men ventrikulære sammentrekninger oppstår.
 3. Den tredje typen (Mobitz III) av AV-blokkaden i hjertet av 2. grad er ledsaget av en økning i den elektriske impulsens patologi med brå sammentrekninger. På et elektrokardiogram kan det ses at det ventrikulære QRS-komplekset blir redusert oftere.

3 grader

Ved 3 grader blokade stopper overføringen av pulser ved atrioventrikulærnoden helt. Og de begynner å krympe spontant, uavhengig av hverandre. Til utvikling av en fullstendig blokkad føre myokardets patologi, rusmiddelforgiftning og andre faktorer.

Intraventrikulær blokkering

Intraventrikulære blokkater (ventrikulær) er forbundet med dannelsen patologien til de ledende banene som befinner seg under den atrioventrikulære knutepunktet: i en gipsbunt eller en eller flere av bena. Den stimulerende impulsen med denne typen blokade, rettet mot ventriklene, er sent eller ikke overført i det hele tatt.

typer intraventrikulære blokkater

Video: en leksjon på hjerteblokkering

etiologi

 • Generelt er årsakene til hjerteblokkering i utviklingen av sykdommer, slik som:
  1. myokarditt av tyrotoksisk, difteri eller autoimmun type;
  2. diffuse bindevevssykdommer;
  3. hjertefeil og svulster;
  4. sarkodiose og amyloidose;
  5. myxedema;
  6. syfilis, som påvirker hjertet og hjerteinfarkt forårsaket av revmatisme
  7. hjerteinfarkt eller kardiosklerose.
 • Ikke mindre vanlige årsaker er rusmiddelforgiftning forårsaket av overdosering av noen stoffer: kinidin (mot arytmi), coronfar, verapamil, digitalis og flere andre. Spesielt farlig for hjerteblokkene av noe slag er digitalispreparater.
 • Ufullstendig blokkering skjer ofte hos helt friske mennesker. Oftest er det forårsaket av overexcitation av vagusnerven, som skyldes økt stress under trening eller fysisk arbeid.
 • Det har vært tilfeller av blokade av medfødt, som skyldes patologi av intrauterin utvikling. I dette tilfellet er nyfødte diagnostisert med hjertesykdom, etc.
 • Blokkering kan forårsake og noen typer kirurgisk inngrep, som brukes til å eliminere ulike hjertelegger og andre anomalier.

Blokkering av intraventrikulær lokalisering

Den vanligste hjerteblokken er intraventrikulær. Den har flere varianter, som er klassifisert etter patologien i hvilken av grenene av bunten. Mekanismen ved hvilken stimuleringsimpulsen overføres til ventrikkene fra atriene innbefatter tre forgreningssegmenter. De kalles Gies bena. Først er det en gren til bukspyttkjertelen (høyre ventrikel). Det kalles benet til bunten av Hans (høyre). Neste er det venstre segmentet (ben), som er rettet nedover. Som en fortsettelse av hovedstammen har den en større tykkelse enn resten. Litt under segmentet som forgrener seg til prostata, er det venstre segmentet delt inn i bakre og forreste grener. På den bakre grenen overføres eksitasjon til septumet og på den fremre, direkte til ventrikkelen som ligger på venstre side.

Skader på en hvilken som helst gren av en gipsbjelke bidrar til dannelsen av en enkeltbjelkeblokkering. Hvis ledningsevnen er ødelagt i to grener, så er dette en tobjelke blokkering. Dersom patologi utvikler seg i alle tre ben (fjernlys skade), betyr dette at forekomsten av fullstendig atrioventrikulær blokkering Tre-bjelketverrsnitt (distal) type.

På stedet for lokalisering av ledningspatologi er det en oppdeling i blokkater av høyre ventrikulær og venstre ventrikulær. Hvis det er en patologi av ledning langs den fremre eller bakre delen av det venstre segmentet av gipsbunten, dannes blokkering av hjertets venstre ventrikel.

 1. Patologi av fremre venstre bunt ledning utvikler seg hovedsakelig i utvikling av sykdommer, som fører til fortykkelse av veggen i venstre ventrikkel (hypertrofi). Dette kan være myokarditt, anomalier mezhpredsernoy septum, aortisk hjertesykdom, hjerteinfarkt, etc. åpenhet oppstår brudd på eksitasjon av det fremre parti av dens sidevegg. Det distribueres uregelmessig, fra de nedre delene og gradvis stigende oppover. Det er først en septum mellom ventrikkene er begeistret, så blir impulsen overført til den nedre delen av bakre veggen. På slutten av perioden forårsaker anastomosen eksitasjon for å nå den fremre delen av sidevæggen. På kardiogrammet kan det ses at QRS-intervallet er bredere enn ved en normal pulsoverføring på 0,02 s. Tannen til R er av høyere høyde, og tannen til S er større. Samtidig dannes unormale tenner Q.
 2. Når eksitasjonen helt slutter å overføres ved hjelp av en gipsbunt (langs det venstre benet), er venstre ventrikulær blokkering fullført. Men på segmentet på høyre side går pulsen i den vanlige rytmen. Og først etter at det er eksitasjon i den høyre delen av septum og prostata, blir impulsen rettet mot venstre ventrikel. Årsaker til ledningsforstyrrelser av denne typen er alvorlige hjertesykdommer, noe som gir komplikasjoner i form av forskjellige defekter i myokardiet og impulsledende systemet.
 3. Med blokkering av venstre ventrikulær ufullstendig, blir passasjen av elektropulsen før forgreningen redusert. Til LV overføres det transseptalt, i en retrograd retning (fra venstre til høyre) langs den høyre grenen av gipsbunten, fra prostata.

Utviklingen av blokkering av høyre ventrikel er i de fleste tilfeller forårsaket av sykdommer som fører til overbelastning og dannelse av veggtykkelse. Til avvikene av denne arten fører ofte til forgiftning av legemet med medisiner foreskrevet for å eliminere brudd i hjertearbeidet (beta-blokkere, kinidin, etc.). Blokkering av prostata utvikler ofte hos mennesker hvis hjerte er ganske sunt. Anomaløs patency av puls i dette tilfellet er at først septum og LV er begeistret, og bare da blir impulsen overført til prostata.

Av det ovennevnte er konklusjonen: Patologien for eksitasjonspulsens passasje i noen av grenene av Hyssov-strålen er en delvis blokkering av en av ventriklene på siden av hvilken en patologisk avbrudd av grenen har oppstått. Spenning til den blokkerte ventrikkelen på samme tid overføres på en unormal "bypass" måte: gjennom septum og ventrikkel den tilsvarende normalt fungerende grenen.

Identifiser intraventrikulær blokkering hovedsakelig ved elektrokardiografiske metoder. På kardiogrammet, avviket fra den elektriske akse til venstre side med en vinkel på 90 ° med en negativ verdi for venstre ventrikulær blokkering, forårsaket av et brudd på ledningsevnen til det fremre segmentet. Avviket fra den elektriske akse til høyre ved en vinkel på 90 ° med en positiv verdi indikerer en blokkering av den venstre bakre delen. QRS-komplekset forblir uendret. For å klargjøre diagnosen Holter-overvåking utføres (tar avlesninger innen en dag eller mer).

Video: en leksjon på blokkaden av beina til hans bunt

Er blokkaden av hjertet farlig?

Den farligste er en komplett atrioventrikulær blokk, siden det har alvorlige konsekvenser, manifestert i følgende:

 1. Utbruddet av kronisk hjertesvikt, ledsaget av besvimelse og sammenbrudd. Over tid vil det utvikle seg, forårsaker forverring av kardiovaskulære sykdommer (spesielt CHD), kronisk nyresykdom og lignende.
 2. På bakgrunn av en langsom rytme utvikler ektopisk arrytmi, inkludert ventrikulær takykardi.
 3. Bradykardi er en vanlig komplikasjon, som fører til hypoksi (oksygenmangel) og hjerne angriper MAC, den hyppige forekomst av disse i eldre mennesker er en årsak til demens.
 4. Noen ganger forårsaker et angrep av MAS ventrikelflimmer, noe som fører til plutselig død. Derfor er det viktig å gi nødhjelp i tide: utfør hjertemassasje (indirekte) om nødvendig, eller utfør ventilasjon på tvungen måte.
 5. Med infarcts eller postinfarction tilstander, kan en komplett hjerteblokk forårsake kardiogent sjokk.

diagnostisere

Når en del av sammentrekningene i ventriklene faller, reduseres deres antall. Dette skjer, både med full og delvis blokkering, inkludert den funksjonelle. For å avdekke arten av forekomsten, benyttes en såkalt atropintest. Pasienten administreres atropin. Ufullstendig blokkering, hvis forekomst ikke er forbundet med patologiske forandringer, etter dette skjer på bare en halv time.

På elektrokardiogrammet blir kun dentiklene modifisert, og viser at puls som vekker sammentrekningen, passerer svært sakte fra atrium til ventrikkel. Med delvis blokkering av hjertet i den andre graden på kardiogrammet, er det vist at impulsen passerer med en avmatning. Prøven på atriell sammentrekning er registrert, og det er ingen tann som viser ventrikulær sammentrekning. En delblokk av høyre ben er registrert på kardiogrammet med små endringer i lederne av thoraxdelene på høyre side og utseendet på små hakk på tannen S.

Behandling av patologi

Behandling av hjerteblokkering (antivoventrikulær) er foreskrevet avhengig av type og årsak til forekomsten. For en antivoventrikulær blokkade av første grad er det tilstrekkelig å konstant overvåke pasientens dispensar. Medikamentterapi utføres ved forverring av tilstanden. Hvis blokkaden utvikler seg mot en hjertesykdomssituasjon (myokarditt eller akutt hjerteinfarkt), blir den underliggende sykdommen først eliminert. Behandlingen av blokkad av 2. og 3. grad er valgt med hensyn til lokalisering av ledningsforstyrrelser.

 • Dersom blokkering er av en paroksimal type, utføres behandlingen av sympatomimetiske midler (isadrin) eller ved subkutan injeksjon av atropin.
 • Med blokkad av den distale typen gir ikke medisinering den riktige effekten. Den eneste behandlingen er elektrostimulering av hjertet. Hvis blokkaden er akutt og oppsto som følge av hjerteinfarkt, utføres midlertidig elektrisk stimulering. Ved vedvarende blokkering bør elektrostimulering utføres kontinuerlig.
 • Med en plutselig fullstendig blokkering, hvis det ikke er mulig å utføre elektrostimulering, plasseres en tablett under pasientens tunge Izuprela eller Euspirana (eller halve tabletten). For intravenøs administrering fortynnes disse stoffene i en oppløsning av glukose (5%).
 • Utvikling mot bakgrunnen for digitalis-forgiftning er fullstendig blokkering av hjertet eliminert ved eliminering av glykosider. Hvis blokkaden, hvis rytme ikke overstiger 40 slag per minutt, beholdes, selv etter avskaffelsen av glykosider, injiseres intravenøst atropin. I tillegg er intramuskulære injeksjoner laget Unitola (opptil fire ganger om dagen). Om nødvendig (med medisinske indikatorer), utføres midlertidig elektrisk stimulering.

Under påvirkning av medisiner på vagusnerven, er tilfeller der hjerteblokken helt forvandles til en delvis en ikke uvanlig.

Hjelp deg selv

Med ufullstendig blokkering trenger ingen spesifikk medisinering. men det er nødvendig å ta vare på det for å redusere sannsynligheten for overgangen til tyngre former. Og de fremvoksende symptomene, som svimmelhet, tyngde i brystet, kan ikke ignoreres. Derfor anbefales det å revidere din livsstil og kosthold, å forlate dårlige vaner. Hvis du har ubehagelige opplevelser forårsaket av blokkering, bør du gjøre følgende:

 1. Med svimmelhet og svakhet, må du ligge ned (eller sitte ned). Under turen stopper.
 2. Utfør en enkel pustøvelse:
  • ta et dypt pust;
  • ved innånding i flere sekunder (jo lengre, desto bedre) hold pusten din;
  • helt puster hele luften.
  • Øv gjenta til tilstanden forbedres.
 3. Med blokkering av hjertet, er den alkoholiske eller vanntynkningen av blomstene i May lily of the valley god. Nyttige infusjoner av blomster og hagtorns frukter:
  • For utarbeidelse av alkoholtinktur blir en del av lily-of-the-dalen-blomstene infundert i tre deler av vodka i 10 dager. Ta, fortynne 10 dråper i et halvt glass vann.
  • Ved tilberedning av vanninfusjoner brytes en teskje blomster med kokende vann (200 g) og timen er insistert. Drikk to spiseskjeer opptil 5 ganger om dagen.

Fullstendig blokkering av hjertet

La oss vurdere hvordan den komplette intraventrikulære, forårsaket av patologiske endringer, ser på EKG-blokkaden. Størrelsen på skade på hver gren av venstre ben av Gisovo er indikert av avviket fra isolinen i retning av negative eller positive verdier. Den er plassert nøytral (nullstilling), når eksitering til ventrikkene overføres i en normal rytme. Hvis pulsoverføringen brytes, blir den bredere QRS kompleks, som i noen tilfeller når mer enn 0,18 s.

Med en betydelig økning i depolarisering forårsaket av brudd på konduktivitet i Hyssov-strålen, oppstår tidlig repolarisering. På et elektrokardiogram registreres denne prosessen som følger:

 • segment ST i venstre del av brystet er forskjøvet under isolinet; tann T har formen av en negativ ikke-like-sidig trekant.
 • segment ST i høyre del av brystet - over isolinen, tannen T med en positiv verdi.

Når blokkerer høyre ventrikel, skjer følgende:

 1. Former en lavprang S større bredde;
 2. tann R, Tvert imot smal, men høy;
 3. QRS komplekset har formen i form av bokstaven M.
 4. Sekundær repolarisering (tidlig) vises i thoraxledene til høyre ved et konvekst oppadgående segment ST, som har en liten offset ned. I dette tilfellet tann T - med inversjon (invertert).

Fullstendig atrioventrikulær blokkering, som oppstår som et resultat av patologiske forandringer i hjertemuskelen eller i bakgrunnen av en overdose av visse typer narkotika kan bygges opp i den distale eller proksimale type.

 • Den proksimale typen blokkering oppstår når den ventrikulære pacemakeren er lokalisert i den atrioventrikulære knutepunktet. På EKG er denne typen blokkering merket med et konvensjonelt (ikke utvidet) kompleks QRS, hyppigheten av sammentrekninger av ventriklene er ganske høy (opptil 50 per minutt).
 • I den distale typen har den ventrikulære pacemakeren et lavere idioventrikulært sted. Han er bunten av Hans med alle grenene. Det kalles et automatisk senter i den tredje ordren. Elektrokardiogrammet viser at antall ventrikulære sammentrekninger er redusert, det overstiger ikke 30 per minutt. Dette er indikert ved utvidelse av komplekset QRS større enn 0,12 s og lagring på ventrikkelen QRS tannkompleks P. Det kan ha en endret form (hvis en automatisk puls forekommer under forgreningspunktet til grenen av Gysov-strålen). Det ventrikulære komplekset forblir uendret dersom det første punktet for lokalisering av den automatiske puls befinner seg i selve strålen.

Med blokkering av atrioventrikulær forekommer samtidig sammentrekning av ventrikler og atria. Dette gir en økt lyd av den første tonen, som ble kalt "kanon". Det er godt hørbart når du lytter. Symptomatologien til denne typen blokade avhenger av graden av forstyrrelse av sirkulasjonen og årsakene som forårsaker den. Hvis hyppigheten av sammentrekninger i ventriklene er tilstrekkelig høy (minst 36 per minutt), og det ikke er noen sammenhengende sykdommer, opplever pasientene ikke ubehag og ubehagelige opplevelser. I noen tilfeller, når den cerebrale blodstrømmen er redusert, oppstår svimmelhet, begynner bevisstheten å bli forvirret periodisk.

Med en økning i varigheten av intervallet mellom ventrikulære sammentrekninger, kan en delvis AV-blokkering gå full og forårsake en akutt sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen. Det blir ofte ledsaget av en liten formørkelse av bevissthet, hjertesmerter. I mer alvorlige tilfeller er det anfall av MAS ledsaget av kramper, i en kort tid mister en person bevisstheten. Et forlenget stopp av ventrikkene kan forårsake umiddelbar død på grunn av ventrikulær fibrillering.

Drogbehandling for fullstendig blokkering

Terapi av fullstendig blokkering av hvilken som helst type utføres fra etiologi og patogenese.

 1. Hvis årsaken ligger i overdreven bruk av medisiner, juster doseringen, opp til en fullstendig kansellering.
 2. For å eliminere blokade forårsaket av hjertegenese, er det nødvendig å bruke beta-adrenostimulanter (ortsiprenalina, isoprenalin).
 3. Stopp av anfall av MAS utføres av en tablett izadrina under tungen, så vel som introduksjonen atropin subkutant eller intravenøst. Når det er stabilt hjertesvikt, blir vasodilatorer, diuretika utnevnt. Bruken av hjerteglykosider er mulig i små doser med konstant overvåkning av pasientens tilstand.
 4. Den kommende arytmen elimineres av kinidin.
 5. For å behandle blokkad, som foregår i kronisk form, brukes symptomer med symptomer: corinfar, belloid og theopek.

Radikale metoder inkluderer implantasjon av en elektrokardiostimulator. Indikasjoner for bruk er:

 • lav frekvens av ventrikulær sammentrekning;
 • økt periode av asystol (mer enn 3 s);
 • fremveksten av anfall av MAS;
 • en komplett blokkering, komplisert av en stabil hjertesvikt, angina og andre kardiovaskulære sykdommer.

outlook

En gunstig prognose er kun gitt med delvise blokkeringer. Utviklingen av en komplett blokkad av tredje grad fører til fullstendig funksjonshemning, spesielt hvis det er komplisert ved hjertesvikt eller oppstår mot bakgrunn av hjerteinfarkt. Implantering av pacemakeren vil gi gunstigere spådommer. Ved bruk hos noen pasienter er det mulig å gjenopprette arbeidskapasitet.

Funksjoner av hjerteblokkering lokaliseringer

Bunten av Hans og hans blokkade

Blokkens blokade har ingen særegne egenskaper. Det kan være permanent eller vises periodisk. Noen ganger er forekomsten knyttet til en viss frekvens av hjertefrekvens. Men det viktigste er at denne typen hjerteblokkering ikke forverres av et alvorlig kurs. Og selv om denne blokkaden selv ikke utgjør en trussel for menneskers helse, kan den tjene som en harbinger av en mer alvorlig hjertesykdom (spesielt myokardinfarkt). Derfor er det nødvendig å periodisk gjennomgå en hjerte undersøkelse ved hjelp av et elektrokardiogram.

Livsrisikoen kan bli representert ved en patologisk ledningsforstyrrelse, hvor plasseringen er benet til bunten av Hans. Dette forklares av det faktum at hun er en sjåfør for rytmen i fjerde rekkefølge. I det regenereres pulser med redusert frekvens (ikke mer enn 30 per minutt). Det skal bemerkes at puls av høyeste frekvens (opptil 80 per minutt) dannes i sinus-atrialenoden. Den neste andre-rekkefølge atrioventrikulære enheten genererer pulser med en frekvensdråpe på opptil 50 per minutt. Gisovsky-bunten (den tredje ordens rytme-driver) genererer pulser med en frekvens på 40 per minutt. Derfor, i tilfelle impassability av den spennende impulsen av førerne av rytmen på alle nivåer, blir de automatisk dannet i Purkinje-fiberene. Men frekvensen min reduseres til 20 per minutt. Og dette fører til en betydelig reduksjon av blodtilførselen til hjernen, forårsaker hypoksi og fører til patologiske irreversible forstyrrelser i sitt arbeid.

Blockade av hjertet sinoatrial

svekkelse av generasjon eller impulser på nivået av sinusnoden

Et særegne trekk ved den syndoatriske blokkaden (SB) er at den kan forekomme samtidig med andre typer forstyrrelser i hjerterytmen og ledningspatologier. Sinoatriell blokkering er noen ganger forårsaket av svakheten i sinuskoden. Det kan være permanent, forbigående eller ha latent form.

I dette tilfellet utmerker tre stadier av manifestasjon.

 • Ved første fase forsinkes passasjen av pulsen langs sinus-atrielliten. Identifiser det kan bare elektrofysiologiske studier.
 • I andre fase bør to typer SB vurderes. Med utviklingen av den første typen, blir en enkelt puls periodisk blokkert ved utgangen fra atria. Noen ganger er flere pulser blokkert på en gang, med frekvensen av Vekenbach. P-P-intervallet som svarer til pause, er langstrakt. Men verdien er mindre enn to ganger intervallet R-R, som går foran pause. Gradvis blir intervaller som følger lang pause kortere. Det oppdages når et standard EKG utføres, hvor pulsfrekvensen vises uendret.
 • Den andre typen er karakterisert ved en plutselig svekkelse av ledningsevnen til pulsen, der det ikke er noen Vekenbach-perioder. På et kardiogram registreres en pause i form av dobling, tripling etc. pause RR.
 • Den tredje fasen er en komplett svekkelse av ledningsevnen til puls i atriumet.

Interatriell blokkering

En av de små sjeldne overtredelsene av en varm rytme er en interatriell blokkering. Som alle andre arter har det tre trinn av perkolering.

 1. Excitasjonspulsen er sen.
 2. Periodisk blokkering av spennende puls som kommer til venstre atrium.
 3. Dissociation av atriell aktivitet eller fullstendig ledningsforstyrrelse.

Den tredje fasen kjennetegnes av den automatiske dannelsen av pulser fra to kilder samtidig: sinus-atrialen og mage-atrialenoden. Det skyldes det faktum at på grunn av den fremvoksende patologien til sinusknudepunktet, reduseres antallet impulser som dannes i den, kraftig. Samtidig akselereres antall pulser i AV-noden. Dette fører til samtidig sammentrekning av ventrikler og atria, uavhengig av hverandre. Denne typen blokade har et annet navn - "pre-ventrikulær dissosiasjon" eller dissosiasjon med interferens. På et elektrokardiogram registreres det sammen med konvensjonelle forkortelser. Når man lytter, høres det fra tid til annen en mer sonorøs "kanon" tone.

Hjerteblokkering i barndommen

I barndommen og ungdomsårene er dannet av de samme typer blokader som hos voksne, ulike bare føre til: oppkjøpet (på grunn av sykdom) eller medfødt etiologi. Ervervede former i barn og unge er sekundær, og utvikle seg som en komplikasjon etter kirurgi for fjerning av kardiale sykdommer, eller på bakgrunn av sykdommer med en inflammatorisk eller infeksiøs etiologi.

Medfødt blokkering kan skyldes følgende årsaker:

 • Diffus lesjon av morens bindevev.
 • Tilstedeværelse av diabetes mellitus type II (insulinavhengig) hos moren. Dette syndromet kalles legernes sykdom.
 • Ikke helt dannet av høyre ben av gipsbjelken.
 • Anomali av utvikling av interatriale og interventrikulære septum.
 • Sykdom M.Lev.

Den farligste er III-graden av atrioventrikulær eller fullstendig tverrblokkering, forårsaket av lesjonen av alle tre ben av gipsbunten. Når de oppstår, er det ingen fullstendig bevegelse av puls til ventriklene fra atriene. Det har ikke alltid uttalt symptomer. Den eneste manifestasjonen er en bradykardi.

Men med progresjon er det gradvis strekking av hjertekamrene, et brudd på hemodynamikk med en nedgang i total blodstrøm. Dette fører til en forverring av tilførselen av hjerne og myokard med oksygen. Som et resultat av hypoksi utvikler barn nevropsykiske lidelser. De husker og assimilerer læringsmateriell, lagrer seg bak sine jevnaldrende i fysisk utvikling. Barnet er ofte preget av svimmelhet, svakhet, små faints. Enhver tilstand av stress og en økning i fysisk aktivitet kan resultere i synkope.

Ved behandling av fullstendig blokade hos barn og anvende anti-hormonelle midler, antioksidanter, nootropiske og vitaminkomplekser. Alvorlige former i hvilke medikamentterapi er ineffektivt, anbefales det å fjerne pacing. Pacemakere er også brukt ved behandling av medfødt hjerteblokkform, ledsaget av bradykardi. Nødhjelp for tap av bevissthet (MAC angrep) er å holde en lukket (indirekte) hjertemassasje, atropin eller adrenalin. Det anbefales at ledningsevnen overvåkes kontinuerlig ved EKG.

Medfødt hjerteblokkering forårsaker ofte barnets død i det første året i sitt liv. I en nyfødt, manifesterer de seg med følgende symptomer:

 1. Cyanose eller cyanose av huden, lepper;
 2. Økt angst eller omvendt overdreven sløvhet;
 3. Barnet nekter å ta brystet;
 4. Han har svette og hjertebanken.

Med milde former for narkotikabehandling er ikke nødvendig. Men barnet trenger konstant overvåkning av kardiologen. I noen tilfeller anbefales kirurgi, som kan redde et barns liv.

Les Mer Om Fartøyene