Oversikt over kalsiumkanalblokkere: En generell beskrivelse, typer legemidler i gruppen

Fra denne artikkelen vil du lære om kalsiumkanalblokkere og listen over disse legemidlene, under hvilke sykdommer de er foreskrevet. Ulike grupper av disse medisinene, forskjellene mellom dem, deres virkningsmekanisme. Detaljert beskrivelse av de mest foreskrevne blokkere av kalsiumkanaler.

Kalsiumkanalblokkere (CCBS forkortet), eller kalsiumantagonister (forkortet til AK) - er en gruppe av medisiner, representanter av kalsium som hindrer inngang i cellene via kalsiumkanaler. KKB opererer på:

 1. Kardiomyocytter (hjerte muskelceller) reduserer kardial kontraktilitet.
 2. Ledende system av hjertet - senk hjertefrekvensen (hjertefrekvensen).
 3. Glatte muskelbeholdere - utvide koronar og perifere arterier.
 4. Myometrium - redusere kontraktiliteten i livmoren.

Kalsiumkanaler er proteiner i cellemembranen som inneholder porer som passerer kalsium. På grunn av inntak av kalsium i cellene, oppstår muskelkontraksjon, frigivelse av nevrotransmittere og hormoner. Det finnes mange typer kalsiumkanaler, men de fleste CCBer (unntatt cilnidipin) påvirker bare deres langsomme L-type. Denne typen kalsiumkanal spiller hovedrolle i inntaket av kalsiumioner i glatte muskelceller og kardiomyocytter.

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes også andre typer kalsiumkanaler:

 • P-type - befinner seg i hjernenes celler.
 • N-type - lokalisert i hjernen.
 • R - befinner seg i cellene i cerebellumet og andre nevroner.
 • T - ligger i nevroner, celler med pacemakeraktivitet, osteocytter (celler av beinvev).

CCB er oftest foreskrevet for behandling av hypertensjon (AH) og angina pectoris (CHD), spesielt når det kombineres med diabetes mellitus. AK brukes til å behandle visse arytmier, subaraknoid blødning, Raynauds syndrom, forebygging av klyngens hodepine og forebygging av for tidlig fødsel.

KVB er oftest utpekt av kardiologer og terapeuter. Egen bruk av CCB er forbudt på grunn av risikoen for alvorlige komplikasjoner.

BPC Grupper

I klinisk praksis utmerker seg følgende grupper av BCC:

 • Dihydropyridiner (gruppe nifedipina) - virker hovedsakelig på karene, så de brukes til å behandle hypertensjon.
 • Fenylalkylaminer (verapamilgruppe) - opptre på myokardiet og hjertets ledningssystem, derfor er de foreskrevet hovedsakelig for behandling av angina og arytmi.
 • Benzodiazepiner (diltiazemgruppe) - en mellomproduktgruppe som besitter egenskapene til dihydropyridiner og fenylalkylaminer.

Fordel 4 generasjoner av CCB:

 1. 1 generasjon - nifedipin, verapamil, diltiazem.
 2. 2 generasjon - felodipin, isradipin, nimodipin.
 3. 3 generasjon - amlodipin, lercanidipin.
 4. 4 generasjon - cilnidipin.

Handlingsmekanisme

BCC binder seg til reseptorene av langsomme kalsiumkanaler, gjennom hvilke de fleste kalsiumioner kommer inn i cellen. Kalsium er involvert i funksjonen av sinusknuten og atrioventrikulær (regulere hjerterytme), reduksjon i hjertemuskelceller og vaskulære glatte muskulatur.

Ved å påvirke disse kanalene, BPC:

 • Avlaste hjertekontraksjoner, redusere oksygenbehovet.
 • Redusere tone i fartøyene og eliminere deres spasmer, redusere blodtrykket (BP).
 • Reduser krampen i kranspulsårene, og dermed øke blodtilførselen til myokardiet.
 • Senk hjertefrekvensen.
 • Blodplateaggregeringen forverres.
 • Motvirke dannelsen av nye aterosklerotiske plakk, undertrykker delingen av glatte muskelceller i vaskulærveggen.

Hver enkelt enkeltmedisin har ikke alle disse egenskapene samtidig. Noen av dem påvirker fartøyene mer, andre - på hjertet.

Indikasjoner for bruk

Kalsiumkanalblokkere foreskriver legene for behandling av følgende sykdommer:

 • AH (forhøyet blodtrykk). Ved å forårsake vasodilatasjon reduserer CCB systemisk vaskulær motstand, noe som senker blodtrykket. Disse stoffene påvirker hovedsakelig arteriene og har minimal effekt på venene. BCC inngår i fem hovedgrupper av antihypertensive stoffer.
 • Angina pectoris (smerte i hjertet). BCC dilaterer blodårene og reduserer hjertets kontraktilitet. Systemisk vasodilatasjon forårsaket av bruk av dihydropyridiner, senker blodtrykket, så faller belastningen på hjertet, noe som reduserer dens oksygenbehov. BPC, som virker i første rekke på hjertet (verapamil, diltiazem), senke hjertefrekvensen og svekket sammentrekning av hjertet, som fører til en reduksjon i oksygen det er behov for, noe som gjør dem til et effektivt middel for angina. CCB kan også utvide koronararteriene og forhindre deres spasmer, forbedre blodtilførselen til myokardiet. På grunn av disse effektene er CCB - sammen med beta-blokkere - grunnlaget for farmakoterapi for stabil angina pectoris.
 • Nadzheludochkovye arytmier. Noen CCB (verapamil, diltiazem) påvirker sinus og knuten, slik at de effektivt kan gjenopprette normal hjerterytme hos pasienter med atrieflimmer eller atrieflutter.
 • Raynauds sykdom (spastisk innsnevring av karene, oftest på hendene og føttene). Bruk av nifedipin bidrar til å eliminere spasmer i arteriene, og reduserer dermed frekvensen og alvorlighetsgraden av angrep av Raynauds sykdom. Noen ganger brukes amlodipin eller diltiazem til dette formålet.
 • Cluster hodepine (gjentatte anfall av svært alvorlig smerte i en halv av hodet, vanligvis rundt øyet). Verapamil bidrar til å redusere alvorlighetsgraden av anfall.
 • Avslapping av livmorens muskler (tocolyse). Noen ganger bruker leger nifedipin for å forhindre for tidlig fødsel.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (en sykdom der det er sterk fortykkelse av hjertets vegger). Kalsiumkanalblokkere (verapamil) svekket sammentrekning av hjertet, slik at det er indisert for behandling av hypertrofisk kardiomyopati i tilfelle av en pasient kontraindikasjoner mot betablokkere.
 • Pulmonal hypertensjon (økt trykk i lungearterien). For å behandle pulmonal hypertensjon, er nifedipin, diltiazem eller amlodipin foreskrevet.
 • Subarachnoid blødning (blødning i rommet rundt hjernen). For å forhindre spasmer i blodkar, brukes nimodipin, som har en selektiv effekt på hjernearteriene.

Kontra

Kalsiumkanalblokkere har sine kontraindikasjoner, som tydelig er stavet ut i instruksjonene til medisinen. For eksempel:

 1. Midler fra grupper av verapamil og diltiazem er kontraindisert hos pasienter med bradykardi, patologi av hjertesystemet eller systolisk hjertesvikt. Også, de kan ikke foreskrives til pasienter som allerede tar beta-blokkere.
 2. Alle kalsiumantagonister er kontraindisert hos pasienter med lavt blodtrykk, ustabil angina, alvorlig aortastensose.
 3. BPC brukes ikke hos gravide og ammende kvinner.

Bivirkninger

Bivirkninger av CCB avhenger av egenskapene til gruppen av disse midlene:

 • Effekter på myokardiet kan forårsake hypotensjon og hjertesvikt.
 • En handling på hjertesystemet kan føre til blokader eller arytmier.
 • Innflytelse på karene forårsaker noen ganger hetetall, hevelse, hodepine, utslett.
 • Andre bivirkninger inkluderer forstoppelse, gynekomasti, økt følsomhet mot sollys.

Dihydropyridin BCC

Dihydropyridiner er de mest foreskrevne kalsiumantagonister. Disse stoffene brukes primært til å redusere blodtrykket. De mest kjente stoffene fra denne gruppen er:

 • Nifedipin er en av de første CCBene som primært virker på blodårer. Tilordne for å redusere blodtrykket i hypertensive kriser, eliminere symptomer på vasospastisk angina, behandling av Raynauds sykdom. Nifedipin forverrer sjelden hjertesvikt, da forverring av myokardial kontraktilitet kompenseres av en reduksjon i belastningen på hjertet. Det er langtidsvirkende legemidler som brukes til å behandle hypertensjon og angina pectoris.
 • Nicaradipin - dette stoffet, som nifedipin, påvirker karene. Brukes til å forhindre angina angrep og behandling av hypertensjon.
 • Amlodipin og felodipin er noen av de mest foreskrevne CCB-ene. De handler på fartøyene, de forverrer ikke kontraktiliteten til hjertet. De har en langvarig effekt, noe som gjør dem praktiske til behandling av hypertensjon og angina pectoris. Deres bruk er spesielt nyttig for vasospastisk angina. Bivirkninger forbundet med utvidelse av arterier (hodepine, blits), kan de finne sted om noen dager.
 • Lercanidipin og isradipin - etter egenskaper som ligner på nifedipin, brukes kun til behandling av hypertensjon.
 • Nimodipin - dette stoffet har en selektiv effekt av hjernearterien. På grunn av denne egenskapen brukes nimodipin til å forhindre sekundær spasme av hjernearteriene i subarachnoid blødning. For behandling av andre cerebrovaskulære sykdommer, er nimodipin ikke brukt, siden det ikke er tegn på effektivitet med disse formålene.

Bivirkninger av alle dihydropyridin BCC er assosiert med vasodilasjon (hodepine, blits), de kan forsvinne om noen dager. Også ødem på beina utvikler seg ofte, noe som er vanskelig å bli eliminert av diuretika.

fenylalkylamin

Kalsiumkanalblokkere fra denne gruppen påvirker primært myokardiet og hjertesystemet i hjertet, slik at de oftest er foreskrevet for behandling av angina og arytmier.

Nesten den eneste CCA som brukes i klinisk medisin fra gruppen fenylalkylaminer er verapamil. Dette stoffet forverrer hjertets kontraktilitet, og påvirker også ledningen i atrioventrikulærnoden. På grunn av slike virkninger, er verapamil brukt til å behandle angina og supraventrikulær takykardi. Bivirkninger inkluderer økt hjertesvikt, en bradykardi, en blodtrykksfall, en økning i ledningsforstyrrelser i hjertet. Bruk av verapamil er kontraindisert hos pasienter som allerede tar beta-blokkere.

benzodiazepiner

Benzodiazepiner opptar et mellomliggende sted mellom dihydropyridiner og fenylalkylaminer, slik at de begge kan utvide blodårene og forverre kardial kontraktilitet.

Et eksempel på benzodiazepiner er diltiazem. Dette stoffet brukes oftest til angina pectoris. Det er en form for frigjøring av en forlenget handling, som er foreskrevet for behandling av hypertensjon. Siden diltiazem påvirker hjertets ledningssystem, bør det kombineres med forsiktighet med beta-blokkere.

Andre forholdsregler ved bruk av CCB

Ethvert legemiddel fra BPC-gruppen kan kun brukes som angitt av en lege. Følgende punkter bør vurderes:

Kalsiumkanalblokkere: en gjennomgang av legemidler

Kalsiumkanalblokkere eller kalsiumantagonister (AK) er legemidler som hemmer opptaket av kalsiumioner i celler gjennom kalsiumkanaler.

Kalsiumkanaler er proteinformasjoner gjennom hvilke ioner av kalsium beveger seg i retning til cellen og fra cellen. Disse ladede partiklene deltar i dannelsen og gjennomføringen av en elektrisk impuls, og gir også en reduksjon i muskelfibrene i hjerte og vaskulære vegger.
Kalsiumantagonister brukes aktivt til behandling av koronar hjertesykdom, hypertensjon og hjerterytmeforstyrrelser.

Handlingsmekanisme

Disse stoffene reduserer strømmen av kalsium inn i cellene. I dette tilfellet øker koronarbeinene, forbedrer blodstrømmen i hjertemuskelen. Som et resultat forbedres tilførselen av oksygen til myokardiet og fjerning av metabolske produkter.

Redusere hyppigheten av hjertesammentrekninger og kontraktilitet i myokardiet, AK reduserer behovet for et hjerte i oksygen. Disse stoffene forbedrer myokardiums diastoliske funksjon, det vil si dens evne til å slappe av.
AK utvider perifere arterier, noe som bidrar til å senke blodtrykket.

Noen av legemidlene i denne gruppen (verapamil, diltiazem) har antiarytmiske egenskaper.
Disse stoffene reduserer aggregeringen ("liming") av blodplater, og forhindrer dannelsen av koagulasjoner i koronarbeinene. De viser antiaterogene egenskaper, og forbedrer indeksene av kolesterol metabolisme. AK beskytter cellene, undertrykker prosessene av lipidperoksydasjon og senker frigivelsen av de farlige lysosomale enzymer inn i cytoplasma.

Klassifisering i henhold til kjemisk struktur

AK, avhengig av den kjemiske strukturen, er delt inn i tre grupper. I hver av gruppene er pregene fra den første og den andre generasjon skilt ut, karakterisert ved selektiviteten ("målrettethet") av handlingen og varigheten av effekten.

Klassifisering AK:
Derivater av difenylalkylamin:

 • 1 generasjon: verapamil (isoptin, phinoptin);
 • 2 generasjon: anipamil, gallopamil, phalipamil.
 • 1 generasjon: diltiazem (kardil, dilzem, tilzem, dilakor);
 • 2. generasjon: altiazem.
 • 1 generasjon: nifedipin (Corinfar, Cordafen, Cordyepin, Fenigidin);
 • 2. generasjon: Amlodipin (Norvasc), isradipin (Lomir), nicardipin (Cardin), nimodipin, nisoldipin (siskor), nitrendipin (baypress), Valium, felodipin (Plendil).

Derivater av difenylalkylamin (verapamil) og benzotiazepin (diltiazem) virker på både hjertet og karene. De har antianginal, antiarytmisk, hypotensiv virkning. Disse stoffene reduserer hyppigheten av hjertesammensetninger.

Derivater av dihydropyridin utvider karene, har antihypertensiv og antianginal virkning. De er ikke vant til å behandle arytmier. Disse stoffene forårsaker en økning i hjertefrekvensen. Deres effekt på angina pectoris og hypertensjon er mer uttalt enn i de to første gruppene.

For tiden er dihydropyridinderivater av den andre generasjon mye brukt, spesielt amlodipin. De har lang varighet og er godt tolerert.

Indikasjoner for bruk

Angina of Stress

For langvarig behandling av angina pectoris, brukes verapamil og diltiazem. De viser den mest hos unge pasienter med angina kombinert med sinus bradykardi, hypertensjon, bronkial obstruksjon, hyperlipidemi, biliær dyskinesi, tendens til diaré. Ytterligere indikasjoner på valget av disse legemidlene er utelukket atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter og cerebrovaskulær insuffisiens.

I mange tilfeller er kombinert terapi indikert som kombinerer diltiazem og beta-blokkere. Kombinasjonen av AK med nitrater er ikke alltid effektiv. Kombinasjonen av betablokkere og verapamil kan brukes med stor forsiktighet for å unngå mulig alvorlig bradykardi, hypotensjon, hjerteledning og redusere hjertets kontraktilitet.

Myokardinfarkt

Det kan være hensiktsmessig å anvendelse av diltiazem melkoochagovogo i pasienter med hjerteinfarkt ( "hjerteinfarkt uten tann Q»), når det ikke er noen sirkulasjonssvikt, og ejeksjonsfraksjon er større enn 40%.

Med transmural myokardinfarkt ("med tann Q") er AK ikke vist.

Hypertensiv sykdom

AK kan forårsake omvendt utvikling av venstre ventrikulær hypertrofi, beskytte nyrene, ikke forårsake metabolske forstyrrelser. Derfor er de mye brukt i behandlingen av hypertensjon. Spesielt vist er derivater av nifedipin II-generasjon (amlodipin).

Disse stoffene er spesielt indikert i kombinasjonen av arteriell hypertensjon med angina pectoris, forstyrrelser av lipidmetabolisme, obstruktiv bronkial sykdom. De bidrar til å forbedre nyrefunksjonen i diabetisk nefropati og kronisk nyresvikt.

Legemidlet "Nimotop" er spesielt indikert for kombinasjonen av hypertensjon og cerebrovaskulær insuffisiens. Ved brudd på rytme og hypertensjon anbefales det spesielt å bruke legemidler av verapamil og diltiazemgrupper.

Hjerte rytmeforstyrrelser

Ved behandling av arytmier, brukes agenter fra gruppene verapamil og diltiazem. De senker ledningen av hjertet og reduserer sinusknutens automatiskitet. Disse medisinene undertrykker mekanismen for re-entry i supraventricular takykardier.

AK brukes til å stoppe og forhindre angrep av supraventrikulær takykardi. De bidrar også til å redusere forekomsten av hjertekontraksjoner i atrieflimmer. Disse legemidlene er foreskrevet for behandling av supraventrikulær ekstrasystol.

Med ventrikulære arytmier er AK ineffektiv.

Bivirkninger

AK forårsaker vasodilasjon. Som et resultat kan svimmelhet, hodepine, rødhet i ansiktet, hjertebanken oppstå. Som et resultat av lav vaskulær tone, oppstår hevelse i bena, ankler, føtter. Spesielt er det karakteristisk for preparater av nifedipin.
AK svekke myokardial evne til å trekke seg sammen (negativ inotrop effekt), lav puls (negativ kronotropisk effekt), langsom atrioventrikulær ledningstid (negativ dromotropisk handling). Disse bivirkningene er mer uttalt i derivatene av verapamil og diltiazem.

Ved bruk av nifedipinpreparater er forstoppelse, diaré, kvalme og sjeldne oppkast mulig. Bruk av verapamil i høye doser hos noen pasienter forårsaker alvorlig forstoppelse.
Svært sjelden er det bivirkninger fra huden. De manifesteres av rødhet, utslett og kløe, dermatitt, vaskulitt. I alvorlige tilfeller er utviklingen av Lyells syndrom sannsynlig.

Uttakssyndromet

Etter en plutselig seponering av AK blir de glatte muskler i koronar og perifere arterier overfølsomme for kalsiumioner. Som et resultat utvikles spasmer av disse karene. Det kan manifesteres av økte episoder av angina pectoris, økt blodtrykk. Uttakssyndromet er mindre karakteristisk for verapamilgruppen.

Kontra

I forbindelse med forskjellen i farmakologisk virkning av stoffer, er kontraindikasjoner for forskjellige grupper forskjellig.

Derivater av verapamil og diltiazem, bør unngås hos syk sinus syndrom, atrioventrikulær blokkering, systolisk venstre ventrikkeldysfunksjon, kardiogent sjokk. De er kontraindisert ved et systolisk blodtrykksnivå under 90 mm Hg. så vel som Wolff-Parkinson-White-syndromet med anterogradlevering langs en ekstra vei.

Legemidler fra verapamil og diltiazem-grupper er relativt kontraindikert i digitalis-forgiftning, uttalt sinus bradykardi (mindre enn 50 slag per minutt), tilbøyelighet til alvorlig forstoppelse. De bør ikke kombineres med beta-blokkere, nitrater, prazosin, kinidin og disopyramid, fordi i dette tilfellet er det fare for en kraftig nedgang i blodtrykket.

Kalsiumantagonister: liste over legemidler, virkninger, indikasjoner

Det "stille" helseproblemet, som hypertensjon kalles, krever obligatorisk medisinering. De beste hodene i verden er stadig på jakt etter nye og kommende legemidler som regulerer blodtrykket, forbedrer blodsirkulasjonen og forebygge slike farlige konsekvensene av hypertensjon, som hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er mange forskjellige grupper av legemidler som tildeles denne oppgaven.

Kalsiumantagonister (AC) representerer en av disse gruppene, og som har en rekke positive egenskaper anses å være en av de beste alternativene blant antihypertensive midler generelt. De er relativt milde, de er ikke rike på bivirkninger, som, hvis de forekommer, er ganske svake.

Når blir kalsium for mye?

Preparater av denne gruppen (kalsiumantagonister) spesialister kalles, som en sånn: blokkere "langsom" kalsiumkanalblokkere (CCB), blokkering av kalsiumioner, kalsiumioner antagonister. Men hva er kalsium, at det ikke skal være tillatt inn i buret, hvis det reduserer muskel, inkludert, og hjerte, der det er disse kanalene, grunnen til at så stor oppmerksomhet til dem i det hele tatt - essensen av virkningsmekanismen av disse stoffene?

Fysiologisk aktivitet er spesiell for utelukkende ionisert kalsium (Ca ++), det vil si ikke forbundet med proteiner. I ioner av Ca, har muskelceller, som bruker det til deres funksjon (sammentrekning), svært behov for, derfor jo mer dette elementet er i cellene og vevene, jo større er sammentrekningskraften de har. Men er det alltid nyttig? Overdreven akkumulering av kalsiumioner fører til unødig spenning av muskelfibre og overbelastning, så i cellen må det være i uendret mengde, ellers vil prosessene avhengig av dette elementet bli brutt, miste periodicitet og rytmicitet.

skjema med kardiomyocyt overbelastning med kalsiumioner

Hver celle selv opprettholder konsentrasjonen av kalsium (natrium, kalium) på ønsket nivå gjennom kanaler som befinner seg i fosfolipidmembranen, som adskiller cytoplasma fra det intercellulære rommet. Oppgaven til hver kanal er å styre passasjen i en retning (enten inne i cellen eller ut) og fordelingen av visse ioner (i dette tilfellet kalsium) i selve cellen eller utenfor den. Når det gjelder kalsium, bør det bemerkes at det er svært høyt aspirasjon på noen måte å komme inn i cellen fra det intercellulære rommet. derfor, Noen QC må blokkeres slik at de ikke går glipp av overskudd av kalsiumioner som prøver å komme inn i cellen og dermed beskytte muskelfibrene mot overdreven stress (AK-virkemekanismen).

For normal funksjon kalsiumkanal, i tillegg til Ca ++, er nødvendig katekolaminer (adrenalin og noradrenalin), som aktiverer QC, imidlertid, i denne forbindelse, er ikke ønskelig kombinert bruk av kalsiumantagonister og p-blokkere (unntatt for medikamenter som tilhører nifedipin gruppe), siden overdreven undertrykkelse av kanalfunksjonen er mulig. Blodårene fra dette ikke så veldig berørt, men hjertemuskelen, har dobbel effekt, kan svare på utvikling av atrioventrikulær blokk.

Det finnes flere typer kalsiumkanaler, men virkningsmekanismen for kalsiumionantagonister styres kun ved langsom QC (L-type), som inneholder forskjellige glatte muskelvev:

 • Sinoatriale veier;
 • Atrioventrikulære veier;
 • Purkinje fibre;
 • Myofibriller i hjertemuskelen;
 • Glatte muskler i blodkar;
 • Skjelett muskulatur

Selvfølgelig forekommer komplekse biokjemiske prosesser der, beskrivelsen av hvilken er ikke vår oppgave. Vi trenger bare å merke seg det:

Automatisering av hjertemuskelen støttes av kalsium, som i cellene i hjertefibrefibrene utløser mekanismen for sin sammentrekning, så en endring i nivået av kalsiumioner vil uunngåelig føre til et brudd i hjertets arbeid.

Evner av kalsiumantagonister

Antagonister av kalsiumkanaler er representert ved forskjellige kjemiske forbindelser, som, i tillegg til å senke blodtrykket, har en rekke andre muligheter:

 1. De er i stand til reguler hjertefrekvensen, så de brukes ofte som antiarytmiske legemidler.
 2. Det bemerkes at stoffene i denne farmasøytiske gruppen positivt påvirke hjerneblodstrømmen aterosklerotisk prosess i hodeskarene og til dette formål brukes til å behandle pasienter etter et slag.
 3. Overlapping veien for ionisert kalsium i celler, disse stoffene redusere mekanisk stress i myokardiet og redusere kontraktiliteten. Takket være den antispastiske virkningen på hjørnene i koronararteriene, utvider den sistnevnte, noe som øker blodsirkulasjonen i hjertet. Effekten på perifere arterielle kar er redusert til en nedgang i det øvre (systoliske) blodtrykket og, selvfølgelig, perifer motstand. Dermed, som et resultat av påvirkning av disse farmasøytene, reduseres behovet for hjertemuskel i oksygen, og tilførselen av myokardium med næringsstoffer og fremfor alt med oksygen øker.
 4. Kalsiumantagonister på grunn av inhibering i cellene i metabolisme av Ca ++, hemmer aggregering av blodplater, det vil si, hindre dannelsen av blodpropper.
 5. Preparater av denne gruppen har antiaterogene egenskaper, redusere trykket i lungearterien og forårsake utvidelse av bronkiene, noe som gjør at deres bruk ikke bare kan brukes som et antihypertensive middel.

Ordning: Virkemekanisme og mulighet for AK 1-2 generasjoner

Forfedre og tilhenger

Legemidler som brukes til å behandle arteriell hypertensjon og hjertesykdom, som tilhører klassen kalsiumionantagonister av selektiv virkning, er klassifisert i tre grupper:

 • Den første gruppen er representert av fenylalkylaminderivater, Forfedre er verapamil. Videre verapamil, en liste av legemidler innbefatter medikamenter av annen generasjon: anipamil, tiapamil, falipamin, et annet program som er hjertemuskel trasé og beholderveggene. Siden P-blokkere ikke er like lange, som hjertemuskelen mottar dobbel effekt som kan medføre brudd (retardasjon) atrioventrikulær provodimosti.Patsientam ha en stor mengde i arsenalet av antihypertensive midler med forskjellige klasser av medikament,
  Det er nødvendig å kjenne lignende egenskaper av preparater og ved forsøk på å senke trykket på noen måte, for å bety det.
 • Gruppe dihydropyridinderivater (Andre) stammer fra nifedipin, grunnleggende evner som er til vasodilaterende (vasodilator) effekt. Lister i den annen gruppe omfatter stoffer av annen generasjon (nikardipin, nitrendipin), karakterisert ved en selektiv effekt på blodkar i hjernen nimodipin, favoriserer den koronare arterier nisoldipin og potente langtidsvirkende preparater med nesten ingen bivirkninger relatert til 3 generasjon AK: amlodipin, felodipin, isradipin. Som representanter for dihydropyridine bare påvirke den glatte muskulaturen i blodårene, mens resterende likegyldig til angrep, de er kompatible med betablokkere, og i noen tilfeller også anbefalt (nifedipin).
 • Den tredje gruppen av blokkere av langsomme kalsiumkanaler er representert ved diltiazem (benzotiazepinderivater), som er i mellomposisjonen mellom verapamil og nifedipin, og i andre klassifikasjoner refererer til stoffene i den første gruppen.

Tabell: En liste over kalsiumantagonister registrert i Russland

Interessant er det en annen gruppe kalsiumionantagonister, som ikke forekommer i klassifiseringen av slike ioner og ikke er inkludert i dem. Dette er - Ikke-selektiv AK, inkludert piperazinderivater (cinnarizin, beelred, flunarizin, etc.). Den mest populære og kjent i Russland er cinnarizine. Han har lenge vært solgt i apotek og blir ofte brukt som en vasodilator i hodepine, svimmelhet, tinnitus og dårlig koordinering av bevegelser, forårsaket av en krampetrekning av blodkar i hodet, svekke cerebral sirkulasjon. Stoffet er praktisk talt ikke endret blodtrykk, hos pasienter som det ses gjerne markert forbedring i den generelle tilstand, derfor ta lang tid ved aterosklerose av cerebrale kar, øvre og nedre ekstremiteter, samt etter ischemisk slag.

Derivater av fenylalkylaminer

Den første gruppen kalsiumkanalblokkere - derivater av fenylalkylaminer eller gruppe verapamil - er en liten liste over stoffer der verapamil (isoptin, finaptin) er den mest kjente og ofte brukt.

verapamil

Stoffet kan ha effekter ikke bare på fartøy, men også hjertemuskelen, redusere forekomsten av myokardiale sammentrekninger. Blodtrykket verapamil i normale doser reduseres litt, slik at den blir brukt for undertrykkelse av atrioventrikulær ledningsbaner og depresjon automatikk i sinusknuten, dvs. hovedsakelig virkningsmekanismen av det stoffet som brukes i forstyrrelse av hjerterytmen (supraventrikulær arytmi). I injiserbare løsninger (intravenøs administrering) begynner stoffet å virke etter 5 minutter, så det brukes ofte av ambulansedoktorer.

Effekt Isoptin og finoptin tabletter begynner to timer senere, i denne forbindelse, er de bestemt for bruk i hjemmet til pasienter med angina pectoris, når det kombinerte former av angina pectoris og supraventrikulære arrytmier, men i tilfelle av angina Prinzmetal verapamil referert til som legemiddel. Slike medikamenter, pasientene selv ikke foreskrive det - det er legen som vet at eldre mennesker verapamil bør dosen reduseres fordi de har redusert hastigheten på stoffskiftet i leveren. I tillegg kan legemidlet brukes til å korrigere blodtrykk hos gravide kvinner eller til og med som et antiarytmisk legemiddel for føtal takykardi.

Forberedelser av andre generasjon

Den kliniske bruken av andre legemidler i verapamil-gruppen som er relatert til andre generasjons legemidler, har også funnet anvendelse i klinisk praksis:

 1. anipamil adskiller seg kraftigere (sammenlignet med verapamil), som varer ca. 1,5 dager. Legemidlet påvirker hovedsakelig hjertemuskelen og veggene til karene, men atrioventrikulær ledningsevne påvirker ikke.
 2. Falipamil Selektivt virker mot sinusnoden, endrer ikke blodtrykket, derfor brukes det hovedsakelig ved terapi av supraventrikulær takykardi, hvile angina og spenning.
 3. tiapamil Ved kraft er ti ganger mindre enn verapamil, er vevselektiviteten fordi den heller ikke er typisk, men det kan betydelig blokkere kanalene av natriumioner, og har derfor vist seg godt for behandling av ventrikulære arytmier.

Derivater av dihydropiperidin

Listen over preparater av dihydropyridinderivater inkluderer:

Nifedipin (Corinfar, adalat)

Refererer til en aktiv systemisk vasodilator, som nesten ikke har noen antiarytmiske evner iboende i verapamilgruppens legemidler.

Nifedipin senker blodtrykket, hjertefrekvensen øker frekvensen av flere (refleks) har Antiaggregerende egenskaper, og derved hindrer unødig trombose. På grunn krampeløsende egenskaper, til et stoff som ofte brukes eliminere de spasmer som forekommer i vasospastisk angina i ro, så vel som for forebyggende formål (for å forhindre utvikling av anfall) i nærvær av pasientens angina.

I klinisk praksis, mye brukt instant nifedipin (Adalat retard, prokardia XL, nifikard), som trer i kraft i omtrent en halv time og holde effekten opp til 6 timer, men hvis de tygges, hjelper stoffet i 5-10 minutter, men angina dens effekt vil fortsatt ikke være så uttalt som for nitroglyserin. Tabletter av nifedipin med den såkalte bifasiske utløsningen begynner å virke etter 10-15 minutter, mens varigheten kan være omtrent en dag. Nifedipin i tabletter brukes noen ganger for raskt å redusere blodtrykket (10 mg under tungen - effekten kommer fra 20 minutter til en time).

Nå i europeiske sykehus blir stadig mer populært langtidsvirkende nifedipin, på grunn av det faktum at bivirkningene hadde mindre, og kan tas en gang om dagen. Imidlertid er den beste gjenkjent av et unikt system for anvendelse av vedvarende frigivelse nifedipin som tilveiebringer normal legemiddelkonsentrasjonen i plasma opptil 30 timer og hell brukes ikke bare som et blodtrykksenkende middel for behandling av hypertensjon, men deltar også i å lindre angina anfall hvile og stress. Det skal bemerkes at i slike tilfeller blir antallet uønskede manifestasjoner halvert når man sammenligner kontinuerlig frigivelse med nifedipin med andre former for dette legemidlet.

Nikardipin (perdipin)

Vasodilatoreffekten regnes som utbredt, stoffet er hovedsakelig inkludert i terapeutiske tiltak i kampen mot angina og hypertensjon. I tillegg er nicardipin egnet som et hurtigvirkende middel for å lindre den hypertensive krisen.

Nisoldipin (baimicard)

Virkningsmekanismen ligner nicardipin.

Nitrendipin (bypress)

Strukturelt svært lik nifedipin, har en vasodilaterende effekt, påvirker ikke atrioventrikulære og sinusnoder, kan kombineres med beta-adrenoblokker. Ved samtidig bruk med digoksin, kan bypress øke konsentrasjonen av sistnevnte i halvparten, som ikke bør glemmes hvis det blir nødvendig å kombinere disse to legemidlene.

Amlodipin (norvasc)

Noen kilder refererer til narkotika fra tredje generasjon, selv om andre hevder at det sammen med felodipin, isradipin, diltase, nimodipin, tilhører andre generasjons kalsiumantagonister. Dette er imidlertid ikke så viktig, siden det er det faktum at disse stoffene virker forsiktig, selektivt og i lang tid.

Amlodipin har høy vevselektivitet, forlater myokard, atrioventrikulær ledning og sinusknude, og varer opptil en og en halv time. I samme åndedrag med amlodipin er ofte mulig å dekke lacidipin og lerkanidipin, som også brukes for behandling av hypertensjon og tilhører den tredje generasjon blokkere inngang av kalsiumioner.

Felodipin (fanget)

Har høy selektivitet for karene, som er 7 ganger større enn nifedipin. Legemidlet fungerer godt med beta-blokkere og er foreskrevet for behandling av koronar hjertesykdom, vaskulær insuffisiens, arteriell hypertensjon i en dose som foreskrives av en lege. Felodipin kan øke konsentrasjonen av digoksin opp til 50%.

Isradipin (Lomir)

Varigheten av antianginal virkning opptil 9 timer, med oral administrasjon, kan oppstå i form av ansiktshyperemi og hevelse i føttene. Ved sirkulasjonssvikt forårsaket av overbelastning, anbefales intravenøs administrering (svært langsom!) I dosen beregnet av legen (0,1 mg / kg vekt i 1 minutt - 1 administrasjon, deretter 0,3 mg / kg - 2 administrasjon). Selvfølgelig kan pasienten selv ikke gjøre slike beregninger, og han kan heller ikke injisere stoffet, så injeksjonsløsninger av dette legemidlet brukes kun på et sykehus.

Nimodipin (nimotope)

Legemidlet absorberes raskt, den hypotensive effekten oppstår omtrent en time senere. En god effekt av intravenøs administrering av legemidlet ved den første fase av akutt cerebrovaskulær ulykke og i tilfelle av subaraknoid blødning ble notert. Bruken av nimodipin til behandling av cerebrale katastrofer skyldes den høye tropiciteten av stoffet til hjernens kar.

Nye stoffer fra klassen av kalsiumantagonister

diltiazem

Til nye typer kalsiumionblokkere, som også kan kalles narkotika fra tredje generasjon, er diltiazem. Han, som nevnt tidligere, okkuperer stillingen: "verapamil - diltiazem - nifedipin". Med verapamil er det likt at det også er "ikke likegyldig" for sinusnoden og atrioventrikulær ledning, undertrykking, om enn i mindre grad deres funksjon. Som nifedipin reduserer diltiazem blodtrykket, men gjør det mer forsiktig.

Diltiazem er foreskrevet for koronar hjertesykdom, Prinzmetal angina og ulike varianter av hypertensjon, og ved å senke bare høyt trykk (øvre og nedre). Med normalt blodtrykk forblir stoffet likegyldig for karene, så du kan ikke være redd for overdreven trykkfall og utvikling av hypotensjon. Kombinasjonen av dette stoffet med tiaziddiuretika forbedrer hypotensiv evne til diltiazem. Til tross for de mange fordelene ved det nye legemidlet, bør det imidlertid bemerkes en rekke kontraindikasjoner til bruk:

Bepredil

Den unike evne til å blokkere de langsomme kalsium og natriumkanaler har medikament bepredil at på grunn av dette kan påvirke både på den vaskulære veggen, og på den ledende system av hjertet. Som verapamil og diltiazem, virker det på AV-noden, men i tilfelle av hypokalemi, kan det føre til utvikling av ventrikulære arytmier, men ved tilordning bepredila disse egenskapene blir registrert, og nivået av magnesiumioner og kalium kontinuerlig overvåket. Det bør bemerkes at stoffet vanligvis krever spesiell omsorg, er det ikke kombineres med tiaziddiuretika, kinidin, sotalol, noen antidepressiva, så amatør pasienter står overfor ulike konsekvenser og vil være helt malplassert.

Foridon

På listen over narkotika vil jeg gjerne legge til det originale antianginale stoffet produsert i Russland, kalt foridon, som i tilstrekkelige doser kan erstatte nifedipin og diltiazem.

Funksjoner å huske på

Kalsiumantagonister har ikke så mange kontraindikasjoner, men likevel eksisterer de også det er nødvendig å vurdere:

 • Som regel er nifedipin ikke foreskrevet ved lavt starttrykk, i tilfelle svakhet i sinusnoden eller graviditeten.
 • De forsøker å unngå verapamil hvis pasienten diagnostiseres med AV-ledningsforstyrrelser, syndus knutepunktssviktssyndrom, alvorlig hjertesvikt og, selvfølgelig, arteriell hypotensjon.

Selv om tilfeller av overdose av kalsiumkanalblokkere ikke er registrert, men hvis du mistenker et lignende faktum, injiseres pasienten med kalsiumklorid intravenøst. I tillegg gir stoffene i denne gruppen, som alle farmakologiske midler, noe bivirkninger:

 1. Rødhet i ansiktshuden og dekkfeltet.
 2. Redusert blodtrykk.
 3. "Tides", som med overgangsalder, tyngde og smerte i hodet, svimmelhet.
 4. Forstyrrelser i tarmen (forstoppelse).
 5. Økt puls, hevelse påvirker hovedsakelig ankelen og shin - en bivirkning av nifedipin;
 6. Reduksjon av hjertefrekvens og atrioventrikulær blokkering kan resultere i bruk av verapamil.

Tabell: AD bivirkninger og kontraindikasjoner

Gitt det faktum at kalsiumblokkere er ofte foreskrevet i kombinasjon med betablokkere og diuretika, er det nødvendig å kjenne de negative virkningene av deres interaksjon: betablokkere forsterke bremse av pulsen og brudd på atrioventrikulær overledning og diuretika forsterke den hypotensive effekten av AK, må du huske på når utvalg av dosering av disse legemidlene.

Kalsiumkanal blokkere bivirkninger

S.Yu. Shtrygol, lege i medisinske fag. Vitenskap, professor
National Pharmaceutical University, Kharkiv

Kalsiumkanalblokkere (BCC), eller kalsiumantagonister, er mye brukt i moderne medisin. Disse stoffene har egenskapen til binding i cellemembraner med L-potensierte ("sakte") kalsiumkanaler, gjennom hvilke kalsiumioner inn i det intracellulære rommet. Disse kanalene er plassert i hjertemusklen, hjertens ledningssystem, glatte muskler i vaskemuren, som skyldes fortrinnsrettet bruk av CCB i kardiologi. I tillegg er "langsomme" kalsiumkanaler tilstede i glatte muskler i bronkiene, mage-tarmkanalen, urinveiene, livmoren og også i blodplater [1? 3].

Ved å gå inn i cellen, aktiverer kalsiumioner metabolske prosesser, øker oksygenforbruket, forårsaker muskelkontraksjon, øker spenning og konduktivitet. BPC undertrykker disse prosessene. Vi lister de viktigste farmakologiske effektene av disse stoffene innen kardiohemodynamikk:

 • relaksasjon av vaskulær glatt muskulatur, noe som fører til en reduksjon i blodtrykket, reduksjon av post-og forbelastning på hjertet, forbedrer koronar og cerebral blodstrøm, mikrosirkulasjonen, redusere trykket i lungesirkulasjonen; med dette er assosiert antihypertensiv og antianginal virkning av CCB;
 • reduksjon av myokardial kontraktilitet, som bidrar til å senke blodtrykket og redusere behovet for hjertet i oksygen; Disse effektene er også nødvendige for antihypertensiv og antianginal virkning;
 • diuretisk effekt på grunn av inhibering av natriumreabsorpsjon (deltar i senking av blodtrykk);
 • avslapning av muskulaturen av indre organer (spasmolytisk effekt);
 • bremse sinusknuten automatikk-celler Inhibering av ektopisk foci i atria, redusert ledningshastigheten av impulser langs knuten (antiarytmisk virkning);
 • inhibering av blodplateaggregering og forbedring av de reologiske egenskapene til blod, noe som er viktig for behandling av Raynauds sykdom eller syndrom.

Store grupper av kalsiumkanalblokkere

I forskjellige CCB er disse egenskapene ikke det samme. Disse midlene er delt inn i 4 hovedgrupper med litt forskjellige hemodynamiske effekter. Innenfor disse gruppene blir forberedelser av I og II generasjoner tildelt. Sistnevnte har lengre virkningstid (de tas ikke 3 til 4 ganger daglig, som preparater av første generasjon, men bare 1 til 2 ganger), de virker på forskjellige organer mer spesifikt og gir færre bivirkninger.

Derivater av dihydropyridin (nifedipingruppe)

I disse preparatene, hvis nomenklatur er presentert i tabell 1, dominerer innflytelsen på glattmuskel av karene, de har mindre innvirkning på hjertets ledningssystem og myokardiumets kontraktilitet; nimodipin (nimotope) utmerker seg ved at den utøver en overveiende ekspanderende effekt på cerebral fartøy, og brukes til forstyrrelser i cerebral sirkulasjon.

Tabell 1. Kalsiumkanalblokkere ?? dihydropyridinderivater

Nylig har preparater av langtidsvirkende nifedipin blitt utviklet? nifedipin retard og nifedipin GITS (kontinuerlig handling).

Fenylalkylaminderivatene (verapamil-gruppen)

I preparater av denne gruppen (tabell. 2) er sterkt uttrykt virkning på hjertets ledningssystem, nemlig sinusknuten der depolarisering av cellemembranene er avhengig av innstrømmingen av kalsiumioner, og knuten i hvilken utviklingen aksjonspotensialet har en verdi input-ioner kalsium og natrium. De påvirker praktisk talt ikke det ventrikulære systemet, hvor depolarisering skyldes inntak av natriumioner. BPC i denne gruppen reduserer tydelig myokardial kontraktilitet, og deres virkning på karene er langt mindre uttalt.

Tabell 2. Kalsiumkanalblokkere ?? fenylalkylaminderivater

I tillegg opprettet også et legemiddel verapamil forsinket handling? verapamil SR.

Benzotiazepinderivater (diltiazemgruppe)

Disse stoffene (tabell 3) har omtrent like stor betydning for hjertet og karene, men er noe svakere enn nifedipin-gruppen.

Tabell 3. Kalsiumkanalblokkere ?? benzotiazepinderivater

Opprettet diltiazem rusmiddel forsinket ?? diltiazem SR.

Derivater av difenylpiperazin (cinnarizingruppe)

Ved terapeutiske doser av legemidler i denne gruppen (Tabell. 4) har fortrinnsvis en ekspanderende effekt på cerebrale blodkar, og derfor blir i hovedsak brukt når cerebrovaskulære lidelser, migrene, vestibulare sykdommer. Effekten av CCB-ene på fartøyene i andre bassenger, så vel som på hjertet, er ubetydelig og ingen signifikant klinisk betydning.

Tabell 4. Kalsiumkanalblokkere ?? derivater av difenylpiperazin

La oss merke til de farmakologiske egenskapene til CCB, som bestemmer fordelene deres i sammenligning med andre grupper av legemidler av kardiovaskulær handlingsprofil [1, 3, 5, 7, 9]:

 • BCC er metabolisk nøytral? har ingen negativ effekt på metabolismen av karbohydrater, lipider, urinsyre, som skiller disse stoffene fra p-adrenoblokker, tiaziddiuretika;
 • forbedre ekskretjonsfunksjonen til nyrene, og i diabetisk nefropati reduserer signifikant proteinuri (spesielt verapamil, diltiazem);
 • ikke øke tonen i bronkiene (i motsetning til β-adrenoblokker), kan spesielt anbefales for kombinasjonen av arteriell hypertensjon med bronkial obstruktiv sykdom;
 • Ikke reduser pasientens mentale, fysiske og seksuelle aktivitet;
 • ikke forårsake psykisk depresjon, som for eksempel preparater av reserpin, klonidin, men tvert imot har en antidepressiv effekt;
 • redusere venstre ventrikulær hypertrofi (bare preparater av den andre generasjonen dihydropyridin, fenylalkylamin, benzotiazepin);
 • godt tolerert av eldre pasienter;
 • forbedre pasientens livskvalitet.

Indikasjoner for bruk av BPC

Hypertensiv sykdom og symptomatisk arteriell hypertensjon. Nifedipin anbefales for hypertensive kriser (1 tablett under tungen, du kan tygge); vanligvis blodtrykket på 10 minutter reduseres med 10% 12%, og etter en halv time? ca 20%.

Stenokardi av spenning, angina av Prinzmetal. Hvis angina kombinert med bradykardi, atrioventrikulær blokkering, alvorlig hypertensjon, er det å foretrekke å oppnevning av preparater av nifedipin, spesielt langvirkende. Dersom angina er ledsaget av supraventrikulære arytmier, hjertebank, er det fornuftig å gi preferanse til BPC fra gruppen bestående av verapamil (primært prokorumu) eller diltiazem.

Nadzheludochkovaya (sinus) takykardi, ekstrasystol, fladder og atrieflimmer (i disse tilfellene foretrekkes legemidler fra verapamilgruppen).

Akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon (spesielt dihydropyridinderivater, nimotop er det valgte stoffet for subarachnoidblødninger). Her er ikke bare den vasodilaterende virkningen og forbedringen av cerebral hemodynamikk viktig. CCBs trenger godt inn i hjernevævet, og begrensning av innføringen av kalsiumioner i nerveceller resulterer i inhibering av kalsiumavhengige mekanismer av nevronaldød (kalt apoptose) ved akutt cerebral iskemi. Dette er den nevrobeskyttende effekten av CCB.

I tillegg inkluderer indikasjonene kronisk cerebrovaskulær insuffisiens, disirkulatorisk encefalopati, vestibulære lidelser, bevegelsessykdom i transport, migrene. Med disse sykdommene, brukes cinnarizin og flunarizin.

Hypertrofisk kardiomyopati (på grunn av evnen til å forårsake regresjon av venstre ventrikulær hypertrofi, brukes andre generasjons legemidler, spesielt fra dihydropyridin-gruppen og også gallopamil).

Sykdom og Raynauds syndrom (primært dihydropyridinderivater).

Preparater grupper verapamil og diltiazem, på grunn av den utpreget antiarytmisk virkning, er det fornuftig å benytte en kombinasjon av paroksysmal supraventrikulær takykardi, kronisk atrieflimmer med hypertensjon.

Omfanget av CCB er ikke begrenset til kardiologi og angioødem. Det er andre, mer "smale" og mindre kjente indikasjoner på reseptbelagte legemidler. Disse inkluderer forebygging av kald bronkospasme, samt behandling for stamming, fordi de aktuelle stoffene eliminerer spastisk sammentrekning av membranen. Cinnarizine (stugeron) har antihistaminegenskaper og kan brukes til allergiske reaksjoner av umiddelbar type? hud kløe, elveblest. Det bør bemerkes at i de senere år BPC på grunn av deres neurobeskyttende egenskaper og psykotrope anvendelse ved behandling av Alzheimers sykdom, Huntingtons sykdom, senil demens, alkoholisme.

Farmakokinetikk og tilhørende egenskaper i formålet med individuelle legemidler

BCC kan administreres oralt, sublingualt og parenteralt. Nesten alle CCB er bra (mer enn 90%) og absorberes raskt fra mage-tarmkanalen, men det første passet gjennom leveren er ødelagt, dette er den såkalte presystemiske eliminasjonen. Biotilgjengelighet av hovedparten av legemidler? ca 35%, med administrasjon av per os, bør dosen være 4-5 ganger høyere enn ved parenteral administrering. Over disse verdiene, indeksen for nifedipin (ca. 65%), nitrepin, bypress (nitrendipin)? ca 70%, norwaska (amlodipin) opptil 90% [3].

Bare metabolitter av verapamil og diltiazem er farmakologisk aktive, de gjenværende CCBene blir ødelagt ved dannelse av inaktive produkter. De samme to legemidlene bør ikke foreskrives i tilfeller av nyresvikt, fordi de er mer sannsynlige enn andre BCC som skal slippes ut gjennom nyrene, og med nyreskade er det fare for kumulasjon og overdosering. I leversykdommer bør doser av noen BCC reduseres.

La oss se på bruksmåten for CCB i arteriell hypertensjon.

Nifedipin administreres internt ved 5-10 mg 3 til 4 ganger daglig (for lindring av hypertensive kriser 5 5 10 mg under tungen); Preparater av kortvirkende nifedipin i hypertensjon og kronisk iskemisk hjertesykdom bør ikke brukes i lang tid i en daglig dose på over 40 mg [8];

Nifedipin retard (Corinfar retard) ?? på 10 20 mg 2 ganger daglig etter måltider;

Nifedipin GITS (kontinuerlig handling) ?? for 60 90 mg en gang daglig;

Isradipin ?? 2,5 mg 2 ganger daglig, hvis ikke i 4 uker oppnås en klar effekt? doseøkning til 5 mg 2 ganger daglig, er det mulig å øke enkeltdosen til 10 mg. Det anbefales sublingual bruk av stoffet (1 tablett) for lindring av hypertensive kriser [4];

Felodipine ?? 2,5 * 10 mg en gang daglig (inne, helhet, ikke smuldre og ikke tygge tabletter, drikke med vann), øker dosen gradvis;

Amlodipin ?? 2,5 * 10 mg en gang daglig (dose økes gradvis, maksimal dose er 10 mg per dag);

Lacidipin ?? 2 mg 4 ganger daglig, helst om morgenen (start med 2 mg, etter 3 til 4 uker med utilstrekkelig effekt øke dosen til 4-6 mg), ta stoffet på ubestemt tid i lang tid;

Nesoldipin ?? Den første dosen på 5-10 mg 2 ganger daglig, om nødvendig, etter 3 til 4 uker, kan dosen økes til 20 mg to ganger daglig. ta under måltider, om morgenen og om kvelden, uten å tygge, vask med vann;

Nitrendipin ?? 10 mg to ganger daglig (morgen og kveld) eller 20 mg 1 gang om morgenen, hvis effekten er utilstrekkelig, øker dosen til 40 mg per dag i 1 2 mottakelse, etter en 2 - 4 måneders behandling kan du gradvis redusere dosen opptil 10 mg en gang daglig;

Verapamil ?? for 40? 80 mg 3? 4 ganger daglig, da hvis effekten er utilstrekkelig, 80-120 mg 3? 4 ganger daglig under eller umiddelbart etter måltider, drikkevann, kan løpet av behandlingen vare opp til 6? ? 8 måneder; Ved brudd på leverfunksjonen bør den daglige dosen ikke overstige 120 mg; For å stoppe hypertensive krisen, kan du gå inn i stoffet (5-10 mg) intravenøst ​​sakte under kontroll av blodtrykk, hjertefrekvens, EKG;

Verapamil SR ?? 120 mg to ganger daglig eller 240 mg en gang daglig;

Gallopamil ?? 50 mg to ganger daglig (under eller rett etter måltider), maksimal daglig dose? 200 mg;

Diltiazem ?? for 60? 90 mg 3 ganger daglig, ta før du spiser, ikke tygge tabletter, presset vann; maksimal daglig dose? 360 mg (90 mg 4 ganger);

Diltiazem SR ?? for 120 ° 180 mg 1 2 ganger om dagen.

Kriterier for effektiviteten og sikkerheten ved bruk av CCL

Kliniske kriterium for effektivitet er normalisering av blodtrykket (hvis det er mulig, er det ønskelig å utføre daglig overvåkning), redusere anginaangrep, øke toleransen mot fysisk anstrengelse.

På EKG er normaliseringen av T-bølgen, spesielt i standardledningen, gunstig. Ved bruk av narkotika av andre generasjon i dynamikken ved behandling av hypertensjon, er det mulig å oppdage tegn på en reduksjon i venstre ventrikulær hypertrofi. Sikkerhetskriteriet for bruk av CCB er økningen i PQ-intervallet med ikke mer enn 25% av den opprinnelige verdien (en større økning i PQ-intervallet indikerer en signifikant inhibering av atrioventrikulær ledning). Elektrokardiografisk overvåkning er spesielt viktig ved utnevnelse av CCB fra verapamilgruppen, siden disse stoffene har en overveiende uttrykt effekt på hjertet.

Bivirkninger

For nifedipin-gruppen er bivirkningen hovedsakelig på grunn av perifer vasodilasjon, og i verapamil-gruppen er bivirkninger som skyldes effekten på hjertet overveiende. Disse inkluderer:

 • hodepine, svimmelhet; rødhet i ansiktet, en følelse av varme ("hot flashes"), spesielt i begynnelsen av behandlingen, en kraftig reduksjon av blodtrykket. "Tides" forårsaker vanligvis nifedipin;
 • hevelse av føttene i føttene og anklene, hendene i albuene;
 • bradykardi (spesielt som respons på verapamil);
 • refleks takykardi som respons på en reduksjon i vaskulær tone (spesielt for nifedipin). Forberedelser av den andre generasjons dihydropyridin-gruppen, som har en langsiktig effekt (spesielt norvaskus, lacisil), forårsaker ikke takykardi;
 • forstoppelse (gir ofte verapamil); sjelden ?? en økning i transaminases aktivitet i blodet, gulsott og en reduksjon av urinering. Hudutslett.

Noen ganger kan CCB være forårsaket av utvikling eller forbedring av eksisterende parkinsonisme (spesielt farlig i denne sammenheng er cinnarizin-gruppen), hjertesvikt (spesielt når overdoserte eller uhensiktsomme kombinasjoner med andre legemidler).

Interaksjon av CCB med preparater fra andre grupper

Urimlige og farlige kombinasjoner

Kan ikke kombineres med kinidin BPC, novokainamidom og hjerteglykosider (fremfor alt det dreier seg om gruppen av verapamil og diltiazem), som sterkt senker hjertefrekvensen, øker risikoen for atrioventrikulær blokkering.

Bør ikke kombineres med verapamil eller diltiazem betablokkere (propranolol, pindolol, oksprenolol, etc.), særlig når det administreres intravenøst, ettersom det er mulig skarp hemming av hjertet. Andre CCB, spesielt medikamenter nifedipin gruppe når det administreres på innsiden kan kombineres med p-blokkere ved lave doser.

Verapamil øker den giftige effekten av karbamazepin (finlepsin) på sentralnervesystemet.

På grunn av akselerasjon av ødeleggelse i leveren, reduseres effekten av CCB ved samtidig administrasjon av fenobarbital, rifampicin.

Konsentrasjonen av den frie fraksjon av forskjellig BPC i blodet øker når den kombineres med NSAID (indometacin, acetylsalicylsyre, fenylbutazon og Brufen t. D.) sulfanilamid preparater (sulfadimezin, norsulfazol, sulfalen, Biseptolum et al.), Diazepam. Denne farmakokinetiske interaksjonen kan føre til økt bivirkning av CCB. Under behandling med BPC bør du ikke drikke alkohol.

Rasjonelle kombinasjoner

CCB er godt kombinert med diuretika, apressin, angiotensin-omdannende enzymhemmere, angiotensinreceptorblokkere. Du kan kombinere dem med nitrater, spesielt verapamil. CCB er kompatibel med antidiabetika.

Kontra

Uttalt bradykardi (for verapamilgruppe) eller takykardi (for nifedipin-gruppen), sinus node svakhetssyndrom (for alle legemidler).

Ustabil angina, akutt myokardinfarkt (økt dødelighet!) [8], kardiogent sjokk. De farligste stoffene er kortvirkende nifedipin, som for øyeblikket har begrenset bruk på grunn av akkumulerende data om den negative effekten på tilstanden til pasienter med angina, hypertensjon, hjertesvikt.

Atrioventrikulær blokade (primært for verapamilgruppen), Wolff syndrom Parkinsons sykdom.

Kronisk hjertesvikt IIB-III st. Dette er spesielt viktig kontraindikasjon for grupper av verapamil og diltiazem, som skiller seg fra narkotika nifedipin gruppe. Forfalt mer uttalt vasodilaterende handling, en betydelig reduksjon i afterload losset myokard hemodynamisk, men kort nifedipin forberedelser, i henhold til ovennevnte vedtak i lærerrådet ved Institutt of Cardiology, bør ikke brukes ved hjertesvikt.

Akutt hjertesvikt, markerte brudd på lever og nyrer.

Parkinsonisme (spesielt for gruppen av cinnarizin).

Graviditet, amming, barns alder (hos barn, i nærvær av indikasjoner relatert hovedsakelig til hjerterytmeforstyrrelser, kan verapamil brukes).

Individuell overfølsomhet mot rusmidler.

Farmakokonomiske aspekter ved BPC-søknaden

I en studie [6] svis i Volgograd Medical University på 229 hypertensive pasienter, en kobling mellom kostnaden for behandling og den prosentvise reduksjon i systolisk og diastolisk blodtrykk i 9 BKK I generasjon. Legemidlene ble foreskrevet i minst 4 uker med blodtrykksovervåking, "pris / effektivitet" -forholdet ble bestemt ved å dele kostnaden av stoffet med den prosentvise reduksjon av blodtrykk som ble oppnådd. Denne studien er interessant fordi det er betydelige forskjeller mellom lignende produkter produsert av forskjellige firmaer med forskjellige handelsnavn. Det ble funnet at den mest foretrukne forholdsverdi til den prosentvise reduksjon i både systolisk og diastolisk blodtrykk i fenigidin (0,59 for systolisk blodtrykk og diastolisk 0,52) og kordafleksa (henholdsvis 1,89 og 1,01), og diltiazem har høy verdi av denne indikatoren ?? 22,81 for systolisk trykk og 9.04 ?? for diastolisk.

Følgelig tillatt utnevnelsen av fenygidin og cordaflex den minste kostnaden for å gi monoterapi av arteriell hypertensjon med første generasjon kalsiumantagonister. Men som angitt ovenfor, i forbindelse med bivirkningene av disse CCB-ene i systematisk bruk i høye doser, blir de gradvis erstattet av andre generasjons legemidler, hvis bruk er mest foretrukket i moderne farmakoterapi.

Mens det ikke finnes noen lignende beregninger, kan man sammenligne narkotika fra andre generasjon. Imidlertid, som etablert i mange kliniske observasjoner, virker de mer selektivt, i motsetning til første generasjons CCB, regresserer de venstre ventrikulær hypertrofi, tolereres bedre av pasienter og kan administreres en gang daglig. Særlig preget av langsiktig handling, praktisk for pasienten, amlodipin, som også har størst biotilgjengelighet (se ovenfor). På grunn av den sjeldnere avtalen, som i siste instans fører til billigere behandling, og høyere klinisk effekt, færre bivirkninger og komplikasjoner, kan andre generasjons legemidler anses som den mest egnede til bruk i hjertepraksis.

 1. Gaevy MD, Galenko-Yaroshevsky P.A. Petrov VI et al. Farmakoterapi med det grunnleggende i klinisk farmakologi / Ed. V. I. Petrov. ?? Volgograd, 1998. ?? 451 sek.
 2. Lawrence DR, Bennit PN Klinisk farmakologi: I 2 volumer: Trans. fra engelsk. ?? M.: Medisin, 1993.
 3. Mikhailov IB Klinisk farmakologi. St. Petersburg: Tome, 1998. ?? 496 sek.
 4. Nikitina NV Kombinert anvendelse av isradipin med agonister av 2-adreno- og I-imidazolinreceptorer i behandling av hypertensive kriser: Sammendrag av avhandlingen. Dis.... cand. honning. vitenskap. ?? Rostov-til-Don, 1999.? 20 sek.
 5. Olbinskaya LI, Andrushishina TB Rasjonal farmakoterapi av arteriell hypertensjon // Russian Medical Journal. ?? 2001. ?? T. 9, nr 15. ?? Smp. 615? 621.
 6. . Petrov VI, Nedogoda SV, Sabanov AV, etc. Bruk av kalsiumantagonister hos pasienter med hypertensjon: kostnads- og effektivitets av deres bruk // Problemer med standardisering i helsesektoren. Forskning og praksis peer-reviewed tidsskrift ?? 2001. ?? № 4. ??. C. 128.
 7. Lægemiddelregisteret i Russland: Årlig kompendium. ?? Moskva: Remako, 1997? 2002.
 8. Et moderne konsept for bruk av kalsiumantagonister i kardiologi. Beslutningen fra Det vitenskapelige råd ved Institutt for kardiologi. AL Myasnikova av det kardiologiske vitenskapelige senteret for det russiske akademisk medisinske fag, Ter. arkiv. ?? 1996. ?? T. 68, nr. 9 ?? S. 18 ?? 19.
 9. Chekman IS, Peleshchuk AI, Pyatak OA og andre. Håndbok for klinisk farmakologi og farmakoterapi / red. Er Chekmann, AP Peleschuk, OA Pyatak.? Kiev: Jeg er veldig sunn, 1987. ?? 736 sek.

Les Mer Om Fartøyene