Aterosklerose av cerebral kar: årsaker, symptomer, komplikasjoner, behandling

Aterosklerose av blodkarene i hjernen er en sykdom som består i dannelse av foki av lipidavsetning i lumen av karene med deres påfølgende inflammasjon. Prosessen fører til trombose av karet og en forstyrrelse i ernæringen av den tilhørende hjernen. Lider av sykdommen hovedsakelig i alderdom menn og kvinner over 60 år. Det er også tilfeller av sykdom hos unge mennesker.

Hvordan begynner sykdommen?

De cerebrale karene (GM) er skadet som et resultat av dannelsen av lipidplakkene som hovedsakelig består av kolesterol på den indre overflaten. Bindevevet, som vokser i en aterosklerotisk plakk, reduserer signifikant lumen på fartøyet, forverrer blodsirkulasjonen.

Ytterligere kalsinering av karvegveggen på stedet for vedlegg av kolesterolplakkene forårsaker dens fortykkelse. Dette fører igjen til en reduksjon i permeabiliteten av blodkaret, økt skjøthet av veggene. Blodkaret mister evnen til å levere oksygen og næringsstoffer. Som et resultat er næringen av den tilhørende delen av hjernen forstyrret.

Endringer i kolesterolplakkene forekommer også. Etter å ha nådd en viss verdi, begynner den å kollapse. Denne prosessen er ledsaget av blødninger i tykkelsen av selve plakken. De dannede blodproppene tromboserte fartøyets lumen, fremmer dannelsen av fremspring av veggen, blokkerer blodstrømmen. Resultatet av betennelse er en underernæring i et lite område av hjernen.

Det berørte området av hjernen er ikke i stand til å gi nerve regulering av de relevante organer og systemer. Lokale forstyrrelser vises ikke eksternt, påvirker ikke pasientens oppførsel. Faren oppstår når store områder av GM er involvert i betennelse.

symptomer

De første tegn på hjernen aterosklerose er ustabil følelsesmessig tilstand, raske humørsvinger, minnesforringelse, manglende evne til å konsentrere seg, for å holde minnet av boka, for å huske ny informasjon. Å gjøre en avtale med en spesialist bør gjøre deg svimmel, tinnitus, besvimelse, søvnløshet om natten og redusert evne til å jobbe. Kombinasjonen av aterosklerose med høyt blodtrykk kan forårsake stroke, lammelse, død.

De første stadiene av sykdommen går vanligvis uhøyd, og atherosklerose kan diagnostiseres allerede i senere stadier i henhold til egenartene ved atferd og endringer i mentale reaksjoner. Stadier av aterosklerose har karakteristiske mentale symptomer.

Aterosklerose ledsages ofte av hypertensjon og diabetes. Derfor er kontroll over nivået av sukker og blodtrykk viktig.

Den første fasen

Sykdommen er preget av asteni:

 • redusert effektivitet;
 • hodepine;
 • minne tap;
 • manglende evne til å konsentrere oppmerksomheten.

Etterpå forsvinner symptomene, arbeidskapasiteten blir gjenopprettet.

Pasienter beholder et langt minne. For lenge siden husker de hendelser lettere. Den psyko-statiske tilstanden er deprimert, endringene som skjer for dem, folk innser, er i stand til å behandle dem kritisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, endres karakteren av pasientene, interessen sirkulerer, stinginess, feilhet, stædighet og ønsket om å pålegge sin egen mening.

Den andre fasen

I den andre fasen av aterosklerose inngår somatiske og nevrologiske lidelser de asteniske manifestasjonene. Pasienten kan falle i alvorlig depresjon. Behavioral tegn på andre fase:

 • tearfulness, overdrevet angst for helse;
 • ubehagelige opplevelser - beina dine blir nummen, tingle ansiktet ditt;
 • Det er delirium av forfølgelse, frykt for å pådra seg en uhelbredelig sykdom, mistanke.

På dette stadiet kan en person bli låst i seg selv, gjemme seg fra folk, ikke forlate huset. Symptomene på den første fasen øker, de blir slått av skurken av gangen, skjelving av hode og fingre, taleforstyrrelser.

Den tredje fasen

Den siste fasen av aterosklerose er stadium av demens. Pasienter kan ikke betjene seg selv, husker ikke tette hendelser, husk bare fortiden. Orientering kan faktisk være opprørt, i virkeligheten, inkludert i ens personlighet. Krenkelser av hjernen manifesteres av årsakssammenhengende voldsom gråt, latter. Noen ganger allerede hos eldre, er det epileptiske anfall. På dette stadiet er slag og lammelse mulig. En slik pasient trenger konstant omsorg.

årsaker

Aterosklerose utvikler seg mot en bakgrunn av metabolske forstyrrelser. Arvelig disposisjon er også viktig: egenskapene i sirkulasjonssystemet, strukturen av arteriene er arvet. Hyppige repeterende stress, mangel på bevegelse, dårlige vaner, spesielt røyking, utløser nevrohumorale mekanismer som forårsaker patologiske forandringer i blodårene.

Komplekset av faktorer som forårsaker aterosklerose inkluderer:

 • høyt kolesterol i blodet;
 • svekket kolesterol ekskresjon;
 • diabetes;
 • infeksjon cytomegalovirus, klamydia;
 • en stor mengde animalsk fett i mat;
 • røyking,
 • høyt blodtrykk.

Komplikasjoner av atherosklerose av blodkar av GM

Trombose av blodårene som føder hjernen fører til mikroutbrudd med dannelsen av hematomer. Akkumulerende endringer kan provosere alvorlige komplikasjoner:

Hjerne iskemi - oksygen sult av vev forårsaket av brudd på blodstrøm, manifesterer seg ved en reduksjon i minne, glemsomhet, rask tretthet i mentalt arbeid.

Flere endringer fremkaller en enda mer formidabel komplikasjon av aterosklerose av GM-slag. En vanlig årsak til et slag er mangel på ernæring i et stort område som forstyrrer hjernen. I tillegg til å forårsake slag er en kraftig blødning med dannelsen av en hematom som blokkerer arbeidet i hele segmentet av GM.

diagnostikk

Sykdommen er diagnostisert av resultatene av en fysisk undersøkelse, lipidogram og undersøkelsesdata:

behandling

medisinering

I første fase er det mulig å fullstendig gjenopprette pasientens arbeidsevne.

 • Tilordne disaggregants. I de tidlige stadiene forbedrer de pasientens tilstand betydelig. Hvis sykdommen oppdages i de sentrale stadiene, er deaggregerne bare i stand til å opprettholde tilstanden stabil.
 • Pasienter er foreskrevet midler med lipotrop effekt.
 • Brukte stoffer som reduserer betennelse - parmidin, stugeron.
 • Tilordne vasodilatormedikamenter.
 • Påfør antikoagulantia - sinkumar, heparin, pelent.

I tillegg har pasienter foreskrevet generelle forsterkende stoffer, vitaminer, biostimulerende midler, hormonbehandling.

kirurgi

 • Carotid endarterektomi - operasjonen er rettet mot å gjenopprette fartøyets normale lumen og forbedre hjernens sirkulasjon. Under intervensjonen blir kolesterolplakkingen kirurgisk fjernet under videokontrollen til legen.
 • Endovaskulær fjerning av det berørte området av blodkaret og dets erstatning med en protese.

forebygging

Den beste forebyggelsen av aterosklerose er valget av sunn mat, en målt livsstil uten negative mentale påvirkninger og stress, en positiv holdning, moderat fysisk aktivitet. Det er mer nyttig å være ute ute, ikke overbelast deg selv med uutholdelig arbeid. Å ta tiltak mot aterosklerose, beskytter en person seg mot et slag.

diett

Bruk av diett er nødvendig for å kontrollere vekten. I dietten bør begrense mengden av kolesterol, og for dette formålet å ekskludere fra dietten fett rødt kjøtt, fett, nyrer, animalsk fett. Det er nyttig å introdusere i det daglige kostholdet en liten surkål, en skje med syltetøy laget av solbær, 1-2 stk. valnøtter, grønnsaker, frukt, grønnsaker. Det er nyttig å spise persille, selleri, legge dem til de første rettene, til salater.

Terapeutisk fysisk trening

Moderat fysisk aktivitet, i forhold til alder og helse, vil være til nytte for blodårene. Det anbefales å gå, jogge, svømme, aerobic.

Behandling av samtidige sykdommer

Aterosklerose ledsages ofte av hypertensjon og diabetes. Kontrollere nivået av sukker og arteriell trykk vil bidra til å stabilisere tilstanden i åreforkalkning av GM.

outlook

Lanserte former for sykdommen, brudd på arbeids- og hvilevernet, kan underernæring føre til et slag. Stroke selv i den gunstigste strømmen reduserer evnen til å jobbe, forårsaker permanent motor og nevrologiske endringer.

En video om effekten av å spise på sannsynligheten for atherosklerose.

En fullstendig beskrivelse av aterosklerose av cerebrale kar: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan og hvorfor det er en utvikling av aterosklerose av hjerneskip, manifestasjoner og konsekvenser av patologi, hvilke behandlingsmetoder som finnes, og hvor effektive de er.

Aterosklerose av karene i hjernen - innsnevring eller tilstopping av kolesterolplakk av arterielle kar som bringer blod til hjernen. Resultatet av slike endringer er forverring av blodtilførselen til hjernen, et brudd på sin normale struktur og tap av funksjoner. I 85-90% av tilfellene er personer eldre enn 45-50 år syk.

Symptomene og konsekvensene forårsaket av aterosklerose av cerebrale kar, forskjellig fra periodisk svimmelhet og redusere minne før de slag (hjernevevet nekrose del) pasienter med alvorlig nedsatt funksjonsevne (lammelse, tap av evne til å vandre og elementær selvbetjening).

Sykdommen utvikler seg gradvis i flere måneder eller til og med år. Hos 80-90% av pasientene forstyrrer ikke de første manifestasjonene av aterosklerose i hjernearteriene den generelle tilstanden og den vanlige levemåten. Hvis det etter utseendet er å konsultere en spesialist, kan sykdomsprogresjonen og irreversible sykdommer i hjernesirkulasjonen (slag) forebygges. Behandlingsmedisin, livslang i form av periodiske kurs 2-3 ganger i året. I 20-30% av tilfellene er det nødvendig med kirurgi.

Er engasjert i behandling av en nevrolog. Om nødvendig innebærer kirurgisk behandling en vaskulær eller endovaskulær nevrokirurg. Fullstendig utvinning er umulig, forhindrer utviklingen av patologiske forandringer i blodårene og normaliserer den cerebrale blodstrømskanalen.

Essens, stadier av sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som er basert på tap av vaskulær veggen med kolesterolplakk - overdreven forekomst av kolesterol i form av knuter. Disse plakkene stikker inn i fartøyets lumen, noe som forårsaker innsnevring av lumen, tap av styrke og elastisitet av veggen. Sykdommen påvirker bare arteriene - fartøy som bærer blod beriket med oksygen og næringsstoffer til hjernen.

Patologiske endringer i cerebral arterier i aterosklerose forekommer i flere stadier og er utsatt for gradvis progresjon:

 1. Overdreven mengde kolesterol (atherogen fett, lipider) i blodet - hyperkolesterolemi, hyperlipidemi.
 2. Impregnering av hjernens arteries indre vegger med kolesterolinnlegg, akkumulering i form av knuter, plakk.
 3. Betennelse i vaskulær veggen, dannelsen av tette arr, øker størrelsen på kolesterolplakkene, blir til aterosklerotisk.
 4. Avsetningen av kalsium på overflaten av plakkene, deres brudd, som forårsaker dannelsen av trombi.
 5. Konstruksjon eller utryddelse (komplett overlapping) av lumenarteriene med plakk og trombi, redusert styrke, risiko for spontan ruptur av fartøyet.
 6. Reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod, nedsatt blodsirkulasjon eller nekrose (hjerneslag) i hjernen.

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Ved aterosklerose av cerebrale kar er bare en direkte årsak til utvikling - et økt nivå av kolesterol og andre aterogene fett (low-density lipoprotein, triglyserider). En slik bytteforstyrrelse kan bare forekomme hos et begrenset antall personer (ca. 30-40%). Personer med økt risiko for å utvikle sykdommen kalles en risikogruppe:

 • alder over 45 år;
 • fedme;
 • hypertensiv sykdom (høyt blodtrykk);
 • nærvær av aterosklerose av cerebral fartøy i nære slektninger;
 • diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • systematisk misbruk av alkohol
 • stillesittende livsstil;
 • økt koagulerbarhet av blod (blodtykkelse).

I 50 til 60% av pasienter med aterosklerose av de cerebrale arterier kombinert med en lignende vaskulære lesjoner på andre steder (koronararteriene i hjerte, aorta, de nedre lemmer, nyre, tarm). Derfor bør de typiske tegn og symptomer på nervesystemet i kombinasjon med aterosklerose på alle andre områder beskytte mot aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier.

Symptomer og konsekvenser av cerebral aterosklerose

I seg selv er aterosklerosen av karene i hjernen ikke farlig og manifesterer seg ikke. Fare og negative symptomer forårsaker sykdommer og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, som aterosklerose provoserer.

Manifestasjoner og tegn på cerebral artery aterosklerose kan være akutt (først oppstår) og kronisk (observert i flere måneder, år). Typer og manifestasjoner av denne patologien er gitt i tabellen:

Egenskaper av sykdomsforløpet, som symptomene er avhengige av

I 25 til 30% av pasienter med aterosklerose kan utvikles i 10-15 år, uten å forårsake forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, med disse pasientene alle arteriene i varierende grad overrasket aterosklerotiske prosess. I 15-20% av pasientene i løpet av noen få måneder eller år, er det alvorlige forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, som fører til uførhet som sykdomsprosessen påvirker bare en arterie.

Symptomer på atherosklerose av hjernens arterier og tidspunktet for deres oppstart avhenger av slike faktorer:

  1. Graden av økning i kolesterolnivået - jo høyere er det, desto raskere er progressjonen av aterosklerose.
  2. Livstiden til overflødig kolesterol er over 5 år - risikoen for cerebral aterosklerose øker med 50-60%.
  3. Individuelle trekk ved forgrening av hjernearteriene og deres diameter. For eksempel, hvis de har den type stammen (flere arterier er ansvarlig for alle blodtilførsel), eller bort fra hverandre i en rett vinkel - rask progresjon av aterosklerose og forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon tidlig og alvorlige.
  4. Fraværet av sammenhenger mellom hjerne- og vertebrale arterielle systemer i hjernen - separasjonen av Willis-sirkelen, fraværet av collaterals. Dette øker risikoen for alvorlige og tidlige cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med 60-70%.
 1. Hva slags arterie overrasket - hvert fartøy er ansvarlig for flyten av blod til et bestemt område av hjernen: anterior cerebral arterie til frontallappen, midten - parietotemporal, tilbake - til occipital og lillehjernen. Den vanligste (55-65%) er berørt av bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Pålitelige diagnostiske metoder

Mistenkelser av aterosklerose av cerebral fartøy må enten bekreftes eller bekreftes. For dette brukes laboratorietester (blodprøver) og instrumentelle (hardware studies) diagnostikk:

 • Biokjemisk analyse av blodets lipidspektrum: Kolesterol, triglyserider, LDL (lavt tetthet lipoproteiner). For dette må du donere blod fra venen. Analysen bekrefter ikke diagnosen aterosklerose, men bestemmer bare om en person er i fare for denne sykdommen: om prisene overskrides for minst en av disse indikatorene. Hos 50% av pasientene med åpenbare symptomer på aterosklerose er de studerte parametrene innenfor det normale området.
 • US-Doppler, tosidig skanning av cerebral fartøy. Metoden er den mest informative for å studere bare store cerebrale arterier.
 • Angiografi av hjernens arterier - innføring av kontrastmiddel direkte inn i halsens arterielle system. Hvert stort og lite fartøy er kontrastert og blir synlig på røntgenfilmen, røntgenmonitor. Dette er den mest pålitelige metoden i diagnosen aterosklerose.
 • Tomografi av hjernen (CT eller MR) med intravenøs injeksjon av kontrastmedium er en god, rask og pålitelig diagnosemetode som viser tilstanden til alle cerebrale kar.
Metoder for diagnostisering av cerebral arterie aterosklerose

Moderne behandling

Kompleks av terapeutiske tiltak for hjernens arteriell aterosklerose:

 1. diettmat;
 2. medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme;
 3. reduksjon i blodviskositet;
 4. forbedring av blodtilførselen til hjernen;
 5. korreksjon av blodtrykk;
 6. kirurgiske operasjoner.

Behandling bør være livslang i form av alternerende behandlingsforløp med disse eller andre typer legemidler 2-3 ganger i året. Siden aterosklerose er en bakgrunnssykdom, en forløper for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, er hovedmålet med terapi ikke så mye å kurere det helt, for å forhindre progresjon og komplikasjoner. Fullstendig gjenoppretting er bare mulig på scenen av de første endringene.

1. Kostholdsmat

Å begrense mengden kolesterol som brukes sammen med mat, kan redusere konsentrasjonen i blodet. Ved en aterosklerose av kar av hjernefett av animalsk opprinnelse, stekte retter, er røykte produkter forbudt. Grunnlaget for dietten - produkter som inneholder omega-3 fettsyrer (grønnsaker og frukt, fisk, lin og olivenolje, nøtter).

2. Medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme

For å redusere konsentrasjonen av kolesterol brukte legemidler:

  1. Antikviteter: Simvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Atoris. Det har vært vitenskapelig bevist at systematisk administrasjon pålidelig (med 40%) reduserer risikoen for iskemisk berøring og andre sykdomsforstyrrelser. Det er nok å bruke stoffet en gang om dagen.
Antioksidanter brukes til å redusere kolesterolkonsentrasjonen
 1. Omega-3 fettsyrer - den kraftigste substansen av naturlig opprinnelse mot arteriosklerose av blodkar, inkludert hjernearteriene. Det er best å fylle ut forsyningen med omega-3 mat (linolje, gul fisk, nøtter). Legemidler og biologisk aktive tilsetningsstoffer produseres også.
 2. E-vitamin (tokoferol). I seg selv har den en svak effekt mot aterosklerose, men i kombinasjon med andre midler forbedrer dets terapeutiske effekter.

3. Blodfortynning

Ethvert stadium av cerebral artery aterosklerose er en indikasjon på å ta blodtynning medisiner:

 • Acetylsalisylsyre, aspirin, kardiomagnolo, magnikor, lospirin;
 • Clopidogrel, Tromboneet, Plavix, Plagril;
 • Warfarin, Cincumar. Mer egnet til pasienter med alvorlige symptomer på cerebral aterosklerose, komplisert av enhver type hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

4. Forbedre hjernens ernæring

Forberedelser av denne gruppen påvirker ikke aterosklerose av cerebrale kar, men de tillater at nerveceller ikke mister funksjonen mot bakgrunnen av sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Normaliserende mikrocirkulasjon: Cavinton, Trental, Cerebrolysin, Plestazol;
 • Cerebroprotectors: Cinnarizine, Fezam, Ceraxon, Sermion, Neuraxon;
 • Nootropics: Thiocetam, Nootropil, Pyracetam, Cortexin.

5. Kontroll av blodtrykk

Gradvis normalisering av høyt blodtrykk og opprettholde det på et normalt nivå (ikke høyere enn 140/90) bremser forverringen av aterosklerotiske forandringer i hjerneskarene med 30-40%. For dette er mottaket av de tilsvarende antihypertensiva midler angitt: bisoprolol, Berlipril, Lipraside, Valsacor. De er utnevnt av en lege-terapeut eller kardiolog.

Narkotika for blodtrykkskontroll

6. Operativ behandling: indikasjoner og effektivitet

Aterosklerose av hjernens arterier, to typer operasjoner på karene utføres: endovaskulær (gjennom punktering) og åpen (gjennom snittet). Indikasjoner for kirurgisk behandling er begrenset eller liten (opptil 1 cm) innsnevring av mer enn 50% av 1 til 3 hoved cerebral fartøy. Med ensartede flere lesjoner i arteriene er operasjonen upraktisk. Indikasjoner forekommer hos 45% av pasientene. De kan bestemmes bare etter angiografi eller tomografi av hjernen.

Endovaskulær kirurgi

Endovaskulære inngrep er en virkelig effektiv metode for å forhindre effekten av avansert aterosklerose (iskemisk berøring).

Essensen av operasjonen: en punktering av arterien på låret eller skulderen, innføringen i lumen av et tynt kateter, som under kontroll av datautstyr utføres til den trange kar av hjernen. I dette området er en stent (vår) installert, og eliminerer innsnevringen.

Tradisjonell operasjon

Åpen intervensjon på fartøy som befinner seg i kranialhulen er ikke teknisk mulig. Så du kan eliminere aterosklerotiske plakk på halsens halshalsarterier. Bruk enten direkte fjerning av revet plakk fra arterie lumen (endarterektomi kirurgi) eller erstatning av det endrede stedet med en kunstig protese (bypass kirurgi, vaskulær protese).

Den mest sannsynlige prognosen

Statistiske data om aterosklerose av cerebral fartøy er som følger:

 • Hos 50-60% av pasientene i alderen 40 til 55 år, resulterer symptomene på sykdommen i iskemisk slag på grunn av en kraftig innsnevring av ett stort fartøy. Konsekvensene for 45 - 55% av dem - en dyp funksjonshemming eller død.
 • Ca. 80% av pasientene med cerebral aterosklerose over 65 år lider av kronisk eller forbigående forringelse av hjernecirkulasjon. I 30% av dem etterpå er det et slag.
 • I 5-7% av mennesker er sykdommen asymptomatisk og har ingen konsekvenser.

Disse dataene indikerer at jo yngre symptomene på aterosklerose vises, jo verre konsekvenser og dårligere prognosen. Hvis problemet oppdages på et tidlig stadium, kan det i 30-45% av tilfellene løses ved endovaskulær kirurgisk behandling. I mennesker etter 60 år er innsnevringen av fartøyene løs. I 80% tilfeller øker medisinsk behandling blodtilførselen til hjernen.

Aterosklerose av cerebral fartøy - symptomer og behandling

Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar. Med den er foci av kolesterol innskudd form på indre membran av arteriene, forårsaker de innsnevring av lumen av karene opp til fullstendig blokkering.

Med en sakte økende blokkering bestemmer symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose graden av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Med rask blokkering av lumen av arteriene med en trombose eller innholdet i den disintegrerte kolesterolplakk, dannes foci av nekrose i hjernen.

Problemet med strømmen av aterosklerose er at den tidlige periode av sykdommen er nesten ikke følt, selv vaskulær stenose ved 2 3 ikke gir et klart bilde av sykdommen, men bare provoserer en svak svimmelhet og tinnitus, som en mann trekker å stresse eller tretthet.

I denne artikkelen vil vi snakke om årsakene til cerebral arteriosklerose, symptomer og aktuelle behandlingsmetoder. I tillegg vurderer diettaspekter for å senke blodkolesterolnivået.

Årsaker til aterosklerose

Hvorfor arteriosklerose oppstår av cerebral fartøy, og hva er det? På et tidlig stadium av den patologiske prosessen assosiert med brudd på lipidmetabolisme, begynner kolesterol å samle seg på overflaten av den tidligere skadede vaskemuren. Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, hindrer kolesteroloppbyggingen blodets passasje og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodstrømmen. Dette fører til ødeleggelse av blodplater og leukocytter, samt gradvis dannelse av en trombus. Under ugunstige forhold for kroppen, er det i stand til å komme ut og tette hjernearterien. Samtidig kan en ødelagt forringelse av blodsirkulasjonen i hjernens kar og føre til utslettelse bli revet av kolesterolplakkene.

Enkelt sagt, atherosklerose utvikler seg på grunn av et brudd i kroppen av fettmetabolismen. Som et resultat av dette, fra "dårlig kolesterol" på intima av karene, dannes aterosklerotiske plakk.

Også årsakene som bidrar til sykdommen er:

 • stillesittende livsstil (hypodynamien);
 • brudd på metabolske prosesser;
 • genetisk faktor (arvelighet);
 • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer;
 • dårlige vaner (røyking, alkohol);
 • underernæring (dominans i kosten av fett og kolesterol).

Ikke desto mindre er hovedårsaken til cerebral artery aterosklerose avsetningen av kolesterol på vegger av karene og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive like nedenfor.

bevis

Visse tegn på hjerne-arterie-aterosklerose inkluderer et slikt symptomatisk bilde:

 • Søvnløshet, mareritt om natten, vanskelig gjenoppretting og problemer med gjentatt å sovne;
 • Tap av halv kroppsfølsomhet;
 • Sterke, ofte gjentatte hodepine;
 • Endre gang, trinnene er usikre og rystende;
 • Endring i tale, syn, tinnitus;
 • Irritasjon, depresjon, tearfulness og en følelse av angst;
 • Varmepoeder og svette i ansiktet;
 • Tretthet, svakhet og fravær
 • Skjelving av haken og lemmer;
 • Problemer med minne;
 • Asymmetri i ansiktet.

De ovennevnte tegnene er ikke en diagnose ennå. For å bekrefte eller avvise aterosklerose må du kontakte en nevrolog eller, i det minste, kontrollere kolesterolnivået ved å passere den aktuelle analysen.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I tilfelle utvikling av aterosklerose i hjerneskarene er de første symptomene smerter av hele overflaten av hodet, som først vises noen ganger, og deretter øker intensiteten og varigheten.

Det er endringer i ferd med å sovne og sove: søvnløshet, rastløs søvn, marerittdrømmer, døsighet i løpet av dagen. Pasienter rapporterer permanent tretthet, redusert effektivitet. Karakter og vaner endres: Konstant humørsvingninger, irritabilitet, tårefullhet, misnøye med livet og alle andre er mulige. Noen ganger er det mangel på koordinering og senking av noen bevegelser.

I mange mennesker manifesterer symptomene på aterosklerose på forskjellige måter, i tillegg kan denne sykdommen tilskrives dobbelt farlig fordi det er vanskelig å oppdage. Og det er ikke tidkrevende og vanskelig diagnose, og det faktum at de fleste foretrekker å ikke betale noen oppmerksomhet til tegn på sykdommen, de fleste av dem skylden på en enkel hodepine, tretthet og hodepine.

Stadier av

Basert på kurs og progresjon av de ovennevnte symptomene på aterosklerose i hjerneskarene, er det flere stadier:

 1. Den første fasen. Har ikke uttalt symptomer, men fortsatt mannen som ser etter deres helse, merker endringer som tretthet etter mindre fysisk anstrengelse, svimmelhet, tilbakevendende hodepine, tap av hukommelse og ytelse. Slike symptomer vises ofte om ettermiddagen, men etter hvile eller søvn passerer de seg selv.
 2. Stage av progresjon. På dette stadiet har en person en tendens til å overvurdere sin styrke og evne i sine feil å klandre andre. Det er en økning i symptomene i første fase. De blir slått av angst, depresjon, mistenksomhet. Fra tid til annen oppdages svimmelhet, ustansighet av gangen, skjelving av fingrene eller hodet, utryddelse av tale eller kvælning under spising.
 3. Dekompensasjonsstadiet. Svært stadium av åreforkalkning av cerebral fartøy, som er preget av tap av minne, evne til å tenke og tjene seg selv. På dette stadiet er det ofte lammelser, slag. Behov for ekstern omsorg.

Cerebral aterosklerose kan føre til kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og utvikling av vaskulær encefalopati og ligger til grunn for forbigående cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser (TIA) og slag.

diagnostikk

For tiden brukes ultralydsundersøkelser for å bestemme forekomsten av sykdomsforløpet:

 1. Angiography of cerebral vessels - denne metoden er komplementær selv med en bekreftet diagnose, når ved å introdusere et spesielt stoff i blodkaret, vurderes tilstanden til veggene.
 2. Transcranial Doppler ultralyd eller ultralyd av hjernens intrakraniale kar.
 3. Tosidig skanning eller ultrasonografi av ekstrakranielle fartøy.

Disse metodene er sikre og i forbindelse med de grunnleggende laboratorietester (OAB, OAM, biokjemisk blodprøve), som gjør det mulig å beregne kolesterolnivåindikatoren, gi fullstendig informasjon om pasientens tilstand.

forebygging

Den mest effektive måten å forhindre aterosklerose i hjernen er diett, avvisning av dårlige vaner og en aktiv livsstil. Personer utsatt for denne sykdommen vil være nyttige for å utelukke produkter som inneholder kolesterol, erstatte animalsk fett med grønnsak, inkludere i dietten av meieriprodukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt, fett, stekt og stekt mat.

Dietten vil være nyttig å inkludere produkter som tang, bønner, blomkål, nøtter og rosiner, aubergine, kvede, grapefrukt, moden kirsebær og vannmelon.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Ordningen for behandling av aterosklerose er en langsiktig og oftere en livslang prosess. I denne forbindelse er målene for terapi:

 • reduksjon av iskemiske manifestasjoner;
 • restaurering av en del av celler og deres funksjoner;
 • forebygging av alvorlige konsekvenser av slag
 • endre fettmetabolismen for utgangen av "dårlig" kolesterol.

Nevrologgen tar seg av disse oppgavene, hans jobb er å identifisere personer med lignende problemer, vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og utføre konservativ terapi. Først av alt er den designet for å forbedre blodtilførselen til hjernen for å forhindre forebygging av arteriell trombose.

medisinering

Moderne metoder for narkotikabehandling er rettet mot å eliminere konsekvensene av cerebrovaskulær aterosklerose og gjenopprette normal funksjonalitet i blodkar og arterier. Til dette formål:

 1. Statiner (Lipitor, Atoris, Zocor, mertinil, etc.) - redusere blodkolesterolnivåer til det normale og bidra til å stabilisere aterosklerotisk plakk og økning i størrelse.
 2. Fibrer (fenofibrat) - senker nivået av triglyserider. Godta kurs, kontrollbehandling etter 1-2 måneders kontinuerlig opptak.
 3. Nikotinsyre, så vel som dets derivater - disse stoffene kan noen ganger brukes til å behandle aterosklerose av cerebrale kar.
 4. Gallsyresekvestranter (kolestid) er ionbytterharpikser, de kan binde fettsyrer i tarmen og ikke tillate dem å bli absorbert.
 5. Ezetemibe - forhindrer aktiv absorpsjon av kolesterol i tarmen.
 6. Hypotensive stoffer er piller som senker blodtrykket. De må tas daglig.
 7. Antiaggreganter (trombotisk rump, kardiomagnesium) er stoffer som fremmer blodfortynning, noe som reduserer risikoen for blodpropper.
 8. Vitaminer i gruppe B, vitamin C, vitamin A - har en generell styrke effekt og refererer til hjelpemidler.

Etter undersøkelsen vil den behandlende legen foreskrive de aktuelle legemidlene. Resept av medisiner vil være lang nok, og i noen tilfeller må de tas for livet. Derfor, før du tar medisiner, bør du nøye lese instruksjonene og mulige bivirkninger.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon.

Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering. Også nylig, en ny type operasjon - angioplastikk. I arterien settes et kateter inn, som utvider karet, og derved gjenoppretter blodstrømmen og skyver kolesterolplakkene.

I noen tilfeller kan du søke stenting. For dette er en ledningsramme installert i fartøyet, som sprer arterien og holder sin form.

diett

Suksessen og effektiviteten av behandlingen av aterosklerose er direkte avhengig av overholdelse av dietten. Oftest er personer med overvekt utsatt for denne sykdommen. For å unngå komplikasjoner av sykdomsforløpet og akselerere utvinning, trenger du en diett for å lage en kostholdsstil.

Fra kostholdet bør utelukkes matvarer med høyt innhold av kolesterol:

 • Fett kjøtt og fisk;
 • Alkoholholdige drikker;
 • Sjokolade, kaker, boller, kakao;
 • Fettete, rike supper og buljonger;
 • Lever, hjerne, nyre;
 • Alle typer fett og animalsk fett;
 • Skarpe, salte retter;
 • Kaffe, sterk svart te.

I stedet for animalsk fett kan du bruke flytende fett av vegetabilsk opprinnelse. Spesielt nyttig er oljer som inneholder flerumettede fettsyrer i Omega-gruppen: Omega-3, Omega-6, Omega-9. De er rike på linfrø og olivenolje. Til tross for det høye kaloriinnholdet bidrar disse produktene til rensing og styrking av blodkarene, gir dem elastisitet, normaliserer metabolske prosesser.

Overholde regimet

En pasient i alle aldre trenger trening, gjennomførbare fysiske øvelser. Nyttige lange turer, svømming, klasser i gruppen "Helse". Det anbefales ikke å delta i krafttrening. På den stasjonære sykkelen er det nødvendig å etablere en mild modus.

Pasienten trenger positive følelser. De vil tillate å kvitte seg med negative konsekvenser av livspenninger. I slektssirkelen bør det gis oppgaver og råd fra en eldre person. Hans kunnskap og erfaring bør evalueres av slektninger.

outlook

Det er verdt å forstå at cerebral aterosklerose er klassifisert som en kronisk sykdom, så behandling er ofte livslang. Avhengig av hvor raskt diagnosen ble utført og behandlingen startet, vil prognosen også avhenge av.

I praksis av nevrologer er det kjent om omfattende former for cerebrovaskulær aterosklerose, noe som likevel tillot folk ikke bare å leve lenge, men også å forbli effektiv. Imidlertid er tilfeller når den første kliniske manifestasjonen av denne sykdommen slutter med et slag og et dødelig utfall for en person ikke uvanlig.

Derfor spiller legene en så viktig rolle i den tidlige diagnosen av sykdommen og den kvalifiserte behandlingen.

Hva er aterosklerose i hjernen, symptomene og behandlingen

Blant alle typer sykdommer i kardiovaskulærsystemet, er aterosklerose i hjernebeinene et spesielt sted. Dette er en ekstremt farlig sykdom, behandlingen skal starte når de første symptomene oppstår.

Hvis du ikke tar denne patologien alvorlig nok, er det en mulighet for utvikling av slike alvorlige komplikasjoner som iskemi, hjerteinfarkt, hjerneslag og andre forhold som er farlige for menneskers helse og liv.

Beskrivelse av sykdommen og dens prevalens

Aterosklerose i hjerneskipene er en sykdom som preges av innsnevring av arteriene av arterier som følge av veksten av aterosklerotiske plakk. Ofte forekommer sykdommen på grunn av at menneskekroppen bryter med lipidmetabolismen. Samtidig begynner bindevevet å ekspandere, og i lumen i de vaskulære veggene blir kalsiumsaltene aktivt avsatt.

Dette fører til at fartøyene smals, og noen ganger helt tilstoppet. I hjernen Flere fartøy blokkeringer kan oppstå innskudd, bestående av deres kolesterolplakk.

Faren for denne sykdommen er dens ekstremt langsomme utvikling. Ved de første stadiene av sykdommen en person kan ikke føle noen mistenkelige symptomer i det hele tatt, og likevel i kroppen fortsetter en farlig prosess, der de indre organene får mindre næringsstoffer og vitalt oksygen.

Aterosklerotiske plakk, som fyller blodårene, består av kalsium og fett. Hovedrisikogruppen for denne sykdommen er voksne menn og kvinner fra 50 år og over. Blant dem er aterosklerose i hjerneskipene svært vanlig - hver sjette person.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste årsaken til aterosklerose av hovedårene i hjernen er at kroppen bryter ned den normale fettmetabolisme, noe som fører til akkumulering av kolesterol i blodårene. Aldersfaktoren til sykdommen er forklart av det faktum at overskudd av kolesterol i ungdom er vellykket utskilt fra kroppen. I eldre mennesker er det mye verre med dette - Kolesterol akkumulerer og danner aterosklerotiske plakk.

Forskere har ennå ikke kommet til enighet om de spesifikke årsakene til denne patologien. Allokere bare en rekke faktorer som bidrar til utbruddet av aterosklerose:

 • metabolske forstyrrelser;
 • feil i arbeidet med endokrine kjertler - spesielt skjoldbruskkjertelen;
 • genetisk predisposisjon;
 • systemiske sykdommer - for eksempel diabetes mellitus;

 • fedme;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • hyppige stressende forhold
 • høyt blodtrykk;
 • mangel på motoraktivitet, stillesittende livsstil;
 • underernæring - spiser mye fet mat, konstant overspising, mangel på grønnsaker i kostholdet, frukt og grønnsaker;
 • økt koagulabilitet og blodviskositet.
 • Former av sykdommen

  Det er to grunnleggende former aterosklerose i hjernen - progressiv og cerebral.

  progressive

  Denne typen sykdom er preget av:

  • minneverdighet,
  • rask tretthet,
  • dårlig konsentrasjon av oppmerksomhet,
  • hodepine
  • emosjonelle oppturer og nedturer, opp til langvarige depressive tilstander,
  • søvnforstyrrelser,
  • besvimelse,
  • svimmelhet, som kan oppstå med en kraftig økning fra en sittende eller liggende stilling.

  Hvis aterosklerose er progressiv, det Utvikler seg veldig raskt, og å stramme eller forsinke med behandling, uten at det er umulig. Denne sykdomsformen kan påvirke pasientens mentale tilstand.

  cerebral

  Denne sykdomsformen påvirker sentralnervesystemet, og brudd på funksjonaliteten. Graden av innflytelse på sentralnervesystemet avhenger av hvor mye hjernens kar er berørt. Blodstrømmen i hjernen minker, det er oksygen sult, som et resultat av hvilke nevroner slutter å fungere normalt.

  Tegnene på cerebral aterosklerose er direkte avhengig av hvilken del av hjernen som er berørt. Blant dem er: svekket hukommelse, skjelvinger i hender eller føtter, hodepine, nedstemthet, søvnløshet, økt svetting, forverring av mentale evner, hørsel og synshemming, lysskyhet.

  Stadier av

  Denne vaskulære sykdommen utvikler seg i flere stadier, hver av disse er ledsaget av sine symptomer:

  • Den første fasen. Det er ingen tydelige markerte tegn ennå. Du kan bare se økt tretthet selv med liten fysisk anstrengelse, noen ganger er det svimmelhet, sjeldne smerter i hodet. Det blir vanskelig for en person å huske om noen enkle ting. Symptomene vises nesten alltid senere om kvelden, men etter søvnen passerer de helt.
  • Den andre fasen. Symptomer oppstår mye oftere, slike fenomen som tremor skjelving, skarpe humørsvingninger, deprimert emosjonell tilstand, talerproblemer blir lagt til dem.
  • Den tredje fasen. På dette stadiet, er det allerede alvorlige skader på hjernen, som er manifestert ved hyppige tilfeller av tap av hukommelse, manglende evne til å utføre enkle daglige aktiviteter, riste hender, hjerterytme feil.

  Fremgang, atherosklerose fører til det faktum at pasienten er ikke i stand til å huske noen ny informasjon, men hendelsene fra fortiden husker ganske enkelt. Mannen mister kontroll over sine handlinger. Det er ofte tilfeller når han kan slå på vann eller gass, så gå ut.

  Personer med alvorlige stadier av aterosklerose kan lett gå seg vill selv i et kjent område, fordi de mister sitt landemerke. Pasienter kan ofte ikke huske hvilken dag og til og med år nå. Slike pasienter skal være under tilsyn av nærtstående personer, eller i spesielle medisinske institusjoner.

  Hva er farlig og kan det være komplikasjoner?

  Som et resultat av utviklingen av aterosklerose, smelter lumen i hjerneskarene, noe som fører til utilstrekkelig oksygenmetning av celler. Hvis denne tilstanden er kronisk, begynner hjernevævet å delvis atrofi, det er mentale og følelsesmessige forstyrrelser.

  Men den største faren for aterosklerose er muligheten for å utvikle et slag. Det oppstår når trykket i hjerneskarene når en toppverdi, kan ikke veggene i fartøyet stå og sprekke, noe som fører til blødning i hjernen.

  Første tegn

  Enhver form for atherosklerose har Generelle kliniske manifestasjoner:

  • støy i ørene;
  • hodepine;
  • søvnløshet;
  • angst, spenning, nervøsitet;
  • rask tretthet;
  • svakhet og døsighet i løpet av dagen;
  • dårlig oppmerksomhetskonsentrasjon;
  • minneproblemer;
  • taleforstyrrelser, problemer med å svelge mat.

  Hvilken lege helbreder og når skal han behandles?

  Ved de første tegn på atherosklerose er det nødvendig med en hast gå til en kardiolog. De tidligere tiltakene blir tatt for å kurere, desto større er sannsynligheten for et vellykket resultat.

  Hvis en person begynner å føle en uforklarlig tretthet selv på minimum belastning, støy eller soner i ørene, hyppige anfall av svimmelhet og hodepine som ikke går under påvirkning av smertestillende - Ikke forsink og konsulter lege.

  Alle detaljer om aterosklerose i venene i underekstremitetene finner du i et eget materiale - de første symptomene og mye mer.

  Og i denne artikkelen vil du lære alt om behandling av aterosklerose i hjernens folkemidler - om det er trygt og hva som kan brukes.

  diagnostikk

  Med bruk av moderne diagnostiske metoder kan du raskt identifisere en person aterosklerose i hjernen. vanligvis utnevne følgende undersøkelser:

  • ultralydsskanning av fartøy;
  • en blodprøve for kolesterol;
  • Tomografi av hjernearteriene;
  • angiografi;
  • MRI;
  • Ultralyd av hjertet og indre organer.

  Mer om sykdommen, se videoen:

  Behandlingsmetoder

  Aterosklerose er en kompleks sykdom og behandlingen bør være omfattende. I tillegg til å ta medisiner, foreskrives et spesielt diett og daglig mosjon, noe som forbedrer blodsirkulasjonen og styrker kroppen.

  medisinering

  Legemidler som er foreskrevet for aterosklerose:

  • Vasodilator midler: Cinnarizine, Nimodipine, Corinfar, Cavinton, Eufillin, papaverine, Isoptin, Vinpocetin, niacin, Adalat.
  • Narkotika som styrker veggene i arteriene: Selen, Dihydroquercetin, Kalium.
  • Midler for senking av kolesterol: Simvastatin, Ciprofibrat, Lovastatin, Atorvastatin, Cenofibrat.

  Foruten dem, kan foreskrives tranquilizers og antidepressiva. Med alvorlig hodepine, foreskrives et kurs av smertestillende midler. I en annen artikkel, mer om forberedelser for behandling av cerebrovaskulær aterosklerose.

  diett

  Kosthold i behandlingen av denne sykdommen bør også justeres. Det er nødvendig å utelukke en rekke produkter og retter, inneholder en stor mengde kolesterol, nemlig:

  • fett kjøtt;
  • Meieriprodukter hvor fettinnholdet overstiger 1%;
  • sukker, honning, søte bakverk.

  Preference bør gis til følgende produkter:

  • grøt (havremel), gelé;
  • puré fra hagtorn;
  • lavt søte frukter, grønnsaker;
  • lavmette cottage cheese - den kan ikke bli konsumert mer enn 150 g per dag;
  • havkål og tang - de er rike på vitaminer og sporstoffer, noe som forbedrer blodtilførselen til blodkarene i hjernen.

  Prognose og forebyggende tiltak

  Forebygging av aterosklerose av hjernens arterier er den viktigste delen av behandlingen, som du kan forhindre komplikasjoner av sykdommen og forbedre helsen din. Først av alt, det er nødvendig å følge alle reseptbelagte legene, gi opp sigaretter og minimere bruken av alkoholholdige drikker.

  Med rettidig behandling er prognosen for denne sykdommen meget gunstig. Tilstrekkelig behandling, overholdelse av alle medisinske anbefalinger og en sunn livsstil, vil bidra til å takle sykdommen og forhindre mulige komplikasjoner.

  Aterosklerose i hjernen: Årsaker til utvikling, symptomer og behandling

  Aterosklerose i hjernen kalles arteriell sykdom, preget av tetting av veggene på grunn av avsetning av kolesterol i dem

  Aterosklerose av cerebral fartøy er en ganske vanlig sykdom i dag, som påvirker det indre skallet til hjernens blodkar. Rundt aterosklerotisk plakk begynner å vokse bindevev, er kalsiumsalter avsettes på beholderveggene, og dette fører til en innsnevring av hulrommet av blodkaret, ofte opp til sin fullstendig lukking.

  Aterosklerose er en sykdom i arteriene, preget av tetting av veggene på grunn av avsetning av kolesterol i dem. Dens lag vokser med tiden, lumen i karet minker og blodstrømmen forverres, derfor får vev og selve hjernen mye mindre oksygen.

  Utviklingen av cerebral aterosklerose forekommer gradvis, og tegn på det ser ut til en tilstrekkelig lang periode.

  Årsaker til utvikling av cerebral aterosklerose

  De såkalte risikofaktorene er utvilsomt av stor betydning i forekomsten av denne sykdommen. Blant dem er, i særdeleshet, er det helt uunngåelig, delvis unngått, så vel som de som det er mulig å bli kvitt hvis du ønsker det.

  Så faktorene som bidrar til utviklingen av hjernen aterosklerose er som følger:

  • tilhører det mannlige kjønn;
  • alder;
  • Familie arvelighet, belastet med aterosklerose;
  • endokrine sykdommer;
  • kostholdsvekt
  • arteriell hypertensjon;
  • røyking,
  • ulike typer metabolske forstyrrelser;
  • diabetes mellitus;
  • utilstrekkelig fysisk aktivitet
  • overdreven følelsesmessig overstyring (systematisk);
  • utilstrekkelig ernæring, spesielt preferanse for mat, rik på animalsk fett, tilbøyelighet til overmåling, etc.);
  • personlige egenskaper av en person.

  Det skal bemerkes at moderne medisin til dags dato ennå ikke har funnet ut nøyaktig hva som forårsaker sykdommen som aterosklerose i hjerneskipene - den naturlige aldringen av menneskekroppen, eller er det virkelig en sykdom.

  Tegn og symptomer på cerebral aterosklerose

  Til menneskehjernen strømmer blod gjennom to vertebrale arterier, så vel som to karotisarterier som ligger på sidene av nakken. Aterosklerose av disse arteriene fører, som vi allerede har sagt, til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen og følgelig til visse brudd i sitt arbeid. Det må understrekes at i tillegg til disse arteriene sykdommer kan utvikle seg også i de intrakraniale blodkar som direkte mater alle hjernevevet, og denne prosessen er, som en regel, øker risikoen for slag og intrakraniell blødning.

  Det aller første tegn på cerebral aterosklerose kan være hodepine - de stammer fra stagnasjon av blod i karene, samt mangel på vev i hjernens oksygen. Disse er vanligvis kjedelige, vondt smerter, som pleier å øke på grunn av overarbeid. Og over tid, uten tilstrekkelig behandling av sykdommen, kan de bli permanente.

  I tillegg kan det være andre symptomer:

  • svimmelhet;
  • ringer i ørene
  • "Flyr" foran øynene;
  • vanskeligheter med å koordinere små bevegelser;
  • ustansighet av gang
  • rødhet og svetting av ansiktet;
  • søvnforstyrrelser - det blir intermitterende og forstyrrende, det er ikke uvanlig at pasienten blir plaget av mareritt.

  Det skal bemerkes at i begynnelsen av sykdommen reduseres oppmerksomhet og mental aktivitet hos pasienter, de klager over rask tretthet.

  Et typisk tegn på cerebral aterosklerose er hukommelsessvikt i nyere hendelser. Men flere lengre hendelser i dette tilfellet husker en person til små detaljer. Den logiske tenkning på pasienten lider ikke.

  I noen tilfeller kan aterosklerose ha slike symptomer:

  • mistenksomhet;
  • tearfulness;
  • angst;
  • grouchiness;
  • nøyaktighet;
  • økt irritabilitet
  • en langsommere opplevelse av fiasko;
  • depresjon.

  I klinisk bilde under undersøkelsen oppdager legen:

  • skjelving av haken og hodet;
  • sakte bevegelse;
  • elever skaker (nystagmus) og endrer sin form;
  • skjelving av hender (en eller to om gangen);
  • asymmetri av ansiktet;
  • økt pulsering av fartøyene i nakken, selv ved normalt arterielt trykk.

  Aterosklerose i hjernen i pasientens blod, nivået av kolesterol kan økes, og undersøkelse av fundus viser ofte tortuositet og innsnevring av venene.

  Diagnose av aterosklerose

  Behandlingen kan ikke startes før diagnosen er nøyaktig bestemt. Legen bør først og fremst finne ut hvilken grad av sykdom hvor lokaliseringen av plakk er, og også i hvilke årsaker som har medført utvikling av sykdom. I tillegg til å undersøke pasienten, omfatter diagnosen hjerne aterosklerose et lipidogram - en blodprøve for kolesterol og dets komponenter, samt spesielle diagnostiske prosedyrer som:

  • ultralyd undersøkelse av indre organer, spesielt av hjertet;
  • magnetisk resonans avbildning av hjernen;
  • angiografi (X-ray studie av ulike blodårer) - en svært nøyaktig og ganske traumatisk prosedyre, og derfor er det laget utelukkende av spesielle indikasjoner: å finne ut om det er behov for kirurgisk inngrep, og i så fall hva som bør være strategien for kirurgen,
  • tosidig skanning (ultralyd av ekstra cerebrale kar) - gjør det mulig å nøyaktig vurdere tilstanden til ekstrakranielle kar - subklaviske og karotisarterier. En slik undersøkelse er som regel nok til å oppdage aterosklerose i hjernen;
  • dopplerografi av blodkar.

  For å utføre kvalitativ diagnostikk og foreskrive målrettet effektiv terapi er kun mulig i en velutstyrt moderne klinikk, ved hjelp av høyt profesjonelle leger.

  Behandling av aterosklerose i hjernen

  Først og fremst bør det bemerkes at man med åreforkalkning ikke bør selvmiljøere, da risikoen for å utvikle et slag og andre usikre komplikasjoner er sannsynlig.

  Ved behandling av pasienter diagnostisert med åreforkalkning av cerebral fartøy er et av hovedpunktene en rasjonell livsstil og riktig ernæring. Pasienten må klart forstå at det er kontraindisert produkter med høyt kolesterolinnhold (animalsk fett, egg, fett kjøtt, kakao, sjokolade, brislinger).

  I tillegg øke mengden av vitamin B2 og C - er nødvendig å ta dem i form av medisiner, fordi de bidrar til å redusere dannelsen av kolesterol plakk i blodkarvegger, er også administreres til pasienter jodpreparater.

  Narkotika som er foreskrevet for diagnose av cerebral arterie aterosklerose:

  • statiner;
  • vasodilatorer;
  • lecitin;
  • yodoterapii;
  • cerebrolysin;
  • vitaminer C, A, E (fortrinnsvis i kombinasjon med mikroelementer);
  • antioksidanter som hemmer oksidasjonsprosesser.

  Behandling av aterosklerose i hjernens folkemekanismer

  Men i tillegg til medikamenter cerebral aterosklerose og behandlet med tradisjonelle metoder som bidrar til bevaring av elastisiteten i karvegger, hindre eller retardere dannelsen av sklerotiske plakk.

  Dette bør være medisinske urter og planter som øker immuniteten, slik at kolesterolet vil bli utskilt vellykket fra kroppen. For eksempel, følgende:

  • frukt av hagtorn i form av juice;
  • blader av plantain stor (tinktur);
  • en avkok av blader av vill jordbær;
  • avkok av pepperrotrot;
  • sitronbalsam;
  • sjøkale;
  • løk, hvitløk;
  • hvitløk tinktur;
  • bark og rot av Eleutherococcus spiny (tinktur).

  En av de viktige tiltakene i behandlingen av hjernens aterosklerose er å redusere til optimale nivåer av overvekt.

  I tillegg må pasienten nødvendigvis gi opp røyking og opprettholde blodtrykk innenfor normale grenser. Faktum er at med en hyppig endring i diameteren av karene (dette skjer ved forhøyet blodtrykk og under påvirkning av nikotin) øker risikoen for sykdomsprogresjon betydelig.

  Et viktig poeng er også den optimale modusen for arbeid og hvile, for å lindre nevropsyk stress. Erfaringer, stress og negative følelser bare provoserer utviklingen av cerebral aterosklerose, slik at pasientene i vanskelige situasjoner bedre kan ta beroligende midler (selvfølgelig under tilsyn av en lege).

  Kosthold for aterosklerose av cerebral fartøy

  Først av alt bør dietten være antisklerotisk:

  • Utelukkelse av produkter som inneholder kolesterol;
  • erstatning av animalsk fett med vegetabilske oljer - margarin, vegetabilsk olje;
  • magert kjøtt - på fjørfe og havfisk;
  • hele egg trenger å foretrekke protein;
  • melk og meieriprodukter (fettfattig);
  • nektelse av salt eller reduksjon av bruken av det;
  • økt forbruk av frukt og grønnsaker;
  • avslag på smør, fett og stekt
  • mat som helst kokes eller bakt
  • det er et behov 4-5 ganger om dagen og i små porsjoner;
  • Du bør ikke spise før du går til sengs.

  For å forebygge åreforkalkning, anbefaler eksperter å bruke solsikkeolje fordi den inneholder fettstoffer umettede syrer. Saften av rå poteter har en utmerket effekt på tilstanden til blodkar - det tas om morgenen en time før måltider.

  Forebygging av aterosklerose, som faktisk og enhver annen sykdom, er basert på utelukkelsen av årsakene til dens utvikling. For å forhindre forekomsten av denne sykdommen, må du unngå fet mat, samt forlate dårlige vaner, for eksempel å røyke og drikke alkohol.

  I tillegg bør du lede en aktiv livsstil, som vil bidra til å bli kvitt overflødig vekt. Hvis det er mulig, bør du også prøve å ikke komme i stressende situasjoner.

  Les Mer Om Fartøyene