Raynauds sykdom: årsaker, symptomer og behandling, prognose

Raynauds sykdom er en sykdom hvor arteriell blodtilførsel av hender eller føtter er forstyrret. Sykdommen er paroksysmal og påvirker vanligvis øvre lemmer symmetrisk. Kvinner er sykere oftere enn menn.

Vanligvis er Raynauds syndrom et sekundært fenomen, utvikler seg i forskjellige diffuse bindevevssykdommer (primært sklerodermi), lesjoner av nakkesøylen, det perifere nervesystemet (gangliopity), endokrine (hypertyroidisme, diencephalic lidelse), finger arteritt, arteriovenøse aneurismer, videre livmorhalske ribber, med kryoglobulinemi.

Hvis det ikke er noen konkrete grunner for utviklingen av Raynauds syndrom, sier de om Raynauds sykdom, hennes obligatoriske tegn er symmetrien av nederlaget i lemmerne.

Årsaker til Raynauds syndrom

Hvorfor forekommer Raynauds sykdom, og hva er det? For første gang ble denne sykdommen beskrevet av den franske legen Maurice Reynaud i 1862. Han la merke til at hendene til mange kvinner som daglig måtte vaske klær i kaldt vann hadde en cyanotisk farge. De kvinnelige arbeidstakere klaget over hyppig nummenhet og ubehagelig prikking i fingrene.

Reynaud konkluderte med at langvarig avkjøling av hendene fører til langvarig spasmer av blodkar og sirkulasjonsforstyrrelser. Den franske legen og hans etterfølgere klarte imidlertid ikke å avsløre mekanismen for sykdomsutviklingen.

Likevel er det faktorer som kan bidra til sykdomsutbrudd. Disse inkluderer:

 1. Lidelser i det endokrine systemet;
 2. Hyppige stressende situasjoner;
 3. Konstant hypotermi av lemmer;
 4. Profesjonelle faktorer (for eksempel vibrasjon);
 5. Skader på fingrene;
 6. Eventuelle revmatiske sykdommer (disse inkluderer reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarthritis og noen andre forstyrrelser);
 7. Autoimmun hemolytisk anemi med fullstendig kalde antistoffer.
 8. Arvelig faktor.

Sykdommen manifesterer seg periodisk under påvirkning av provokerende faktorer - negative følelser eller lave temperaturer. Det er nødvendig for en person å gå ut i kulde eller å være nervøs, da det er en spasme av små arterielle fartøyer av hender (mindre ofte - et stopp, ører, nese). Fingrene er hvite, de har følelser av følelsesløshet, prikking, noen ganger smerte.

Symptomer på Raynauds sykdom

Avhengig av scenen av Raynauds syndrom, vil symptomene på sykdommen utvikles (se bilde):

 • Angiospastic. Det er kortsiktige kramper av fartøyene til de terminale phalangene av fingrene på hendene (vanligvis 2. og 3.), og sjeldnere - den tredje tåen av fingrene. Spasms erstattes raskt av utvidelse av blodkar med rødhet av huden og oppvarming av fingrene.
 • Angioparaliticheskaya. Det preges av hyppige angrep som oppstår uten tilsynelatende grunn og varer i en time eller mer. Ved slutten av angrepsfasen av cyanose utvikler - det er blå-fiolett farge etterfølges av alvorlig erytem (rødhet) og en svak svelling av det berørte området sykdommen.
 • Trofoparaliticheskaya. Stadig økende angrep med lang tid med spasmer fører til at strukturen i huden på ekstremitetene er forstyrret. På fingrene kan bli dannet tungt helende sår og nekrose av hudområder. Noen ganger begynner pasienter gangrene. Denne fasen kalles trophoparalytic og er den mest alvorlige fasen av Raynauds sykdom.

I tilfelle av Raynauds sykdom, er den første symptomet økt sensitivitet for kulde tær - oftest hendene, i hvilken det så sluttet ved blanchering av de terminale tåleddet, og smerten i dem med elementer av parestesi. Disse forstyrrelsene har en paroksysmal karakter og forsvinner helt etter angrepet.

Fordelingen av perifer vaskulære lidelser har ikke et strengt mønster, men oftere er det II-III fingrene i hendene og de første 2-3 føttene. De distale delene av armer og ben er involvert i det meste av prosessen, og de andre delene av kroppen, øredobber og nesespissen er mye mindre involvert.

Sykdommen er langsomt progressiv, men uavhengig av fasen av Raynauds syndrom tilfeller er mulig omvendt utviklingsprosessen - ved opptreden av menopause, graviditet etter levering, endringer i klimatiske forhold.

Diagnose av Raynauds syndrom

Med Raynauds syndrom er diagnosen hovedsakelig basert på pasientklager og objektive data, samt på tilleggsforskningsmetoder. Under diagnosen utføres kapilloskopi av pasientens nagelbed. Det lar deg visualisere og studere funksjonelle og strukturelle endringer i ekstremiteterne. Et annet stadium i diagnosen Raynauds sykdom er kaldt test for å vurdere tilstanden til lemmer etter nedsenkning i vann med en temperatur på 10 ° C i 2-3 minutter.

Også med Raynauds sykdom inkluderer diagnosen vurdering av følgende kriterier:

 • nivå av sirkulasjonsforstyrrelser i lemmer,
 • symmetri av steder med angiospasm,
 • Tilstedeværelsen av andre flebologiske sykdommer,
 • Varigheten av manifestasjon av symptomer på Raynauds sykdom er minst 2 år.

Laboratoriemetoder som brukes i diagnosen Raynauds syndrom:

Diagnose av denne sykdommen er etablert ved hjelp av klare medisinske kriterier. I dette tilfelle er oppmerksomhet til vaskulære spasmer, idet forekomsten av disse finner sted under innvirkning av kulde eller stress; symmetri manifestasjoner av sykdomssymptomene og gjentakelse av spasmer, som er til stede i flere år.

Behandling av Raynauds sykdom

Når symptomene på Raynauds sykdom vises, kan behandlingen deles inn i to grupper - konservativ og kirurgisk.

 1. Konservative metoder inkluderer bruk av vasodilatormedisiner (f. Eks. Phentolamin). Medikamentbehandling med Raynauds sykdom fortsetter gjennom hele pasientens liv. Det bør bemerkes at ved langvarig bruk av disse stoffene utvikler komplikasjoner uunngåelig.
 2. Når angiospasmer i ekstremiteter ikke blir følsomme for vasodilatormedisiner, anbefales kirurgisk behandling av Raynauds sykdom - sympathektomi. Det består i å fjerne eller arrestere nervefibrene i den sympatiske stammen som forårsaker arterielle spasmer. Den minst traumatiske typen kirurgisk behandling av Raynauds sykdom er endoskopisk sympathektomi. Under det blir pasienten under generell anestesi gitt et klips på sympatisk trunk i bryst- eller nakkeområdet.

En viktig del av behandlingen av Raynauds sykdom er å begrense pasientens kontakt med provokerende faktorer. Med en høy negativ følelsesmessig belastning bør sedativer tas. Hvis du trenger å komme i kontakt med et kaldt og fuktig miljø, bør du kle deg varmere enn vanlig, og vær spesielt forsiktig med å varme hendene og føttene.

Hvis spesialiteten forutsetter lang eller kortvarig arbeid på gaten i noe vær, bør spørsmålet om endring av arbeidsforholdene heves. Det samme gjelder arbeidet som er forbundet med en konstant nervespenning.

Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

outlook

Med Raynauds syndrom er prognosen avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

forebygging

For å forhindre et angrep må du følge visse forholdsregler, unntatt provoserende faktorer:

 • røyking,
 • hypotermi;
 • arbeid relatert til stress av hender;
 • kontakt med kjemikalier, som er årsaken til vaskulære spasmer.

Når, etter stress eller hypotermi, føles en person følelsesløpene i fingertuppene og ser en forandring i hudens skygge, er det nødvendig å vise legen. Ikke medisinske. Ufarlig ved første øyekast, kan patologi føre til irreversible effekter i kroppen.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom - vasospastisk sykdom karakterisert ved paroksysmal uorden i blodsirkulasjon i karene av lemmer (føttene og hendene) under påvirkning av kulde eller følelsesmessige forstyrrelser. Raynauds syndrom utvikler seg i bindevevet, reumatoid artritt, vaskulitt, endokrine, nevrologiske lidelser, blodsykdommer, yrkessykdommer. Raynauds syndrom manifesterer seg klinisk angrep som involverer sekvensiell blekhet, cyanose og hyperemi av fingre eller tær, hake, nesetippen. Reynauds syndrom fører til gradvis trofiske endringer i vev. Konservative tiltak inkluderer bruk av vasodilatatorer, kirurgisk behandling er en sympathektomi.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er en sekundær tilstand som utvikler seg mot en bakgrunn av en rekke sykdommer: diffuse bindevevssykdommer (skleroderma, systemisk lupus erythematosus), systemisk vaskulitt, reumatoid artritt, sykdommer i det sympatiske ganglia, endokrine og hematologiske forstyrrelser, diencephalic forstyrrelser kompresjons nevrovaskulære bunter. I tillegg kan Raynauds syndrom provoseres ved eksponering for yrkesfare (kjøling, vibrasjon).

I patogenesen av Raynauds syndrom ledende rolle for endogen vasokonstriktor - katekolaminer, endotelin, tromboksan A2. I utviklingen av Raynauds syndrom er tre suksessive faser: iskemisk, cyanotic og kongestiv. iskemi fase utvikler seg som et resultat av trekning av perifere arterioler og kapillærer helt tom; manifesteres ved lokal lakkering av huden. I den andre fasen, på grunn av en forsinkelse i blod venyler i arteriolovenular anastomose, hud blanche erstattet cyanose (cyanose). I den siste fasen er reaktiv hyperemi, rødhet av huden bemerket.

I fravær av etiofaktorov, karakteristisk for Raynauds syndrom, er tilstedeværelsen av Raynauds sykdom foreslått. I fremveksten av Raynauds sykdom er rollen som arvelighet, endokrine disfunksjoner, psykisk traumer, kronisk nikotin og alkoholforgiftning etablert. Raynauds sykdom er vanlig blant kvinner 20-40 år, som lider av migrene.

Symptomer på Raynauds syndrom

Symptomatikk av Raynauds syndrom er forårsaket av paroksysmal vasospasme og resulterende vevskader. I typiske tilfeller påvirker Raynauds syndrom IV og II fingre på føttene og børstene, noen ganger - haken, ørene og nesen. Angrepene av iskemi er først kortvarige, sjeldne; oppstår under påvirkning av kaldstoffer, på grunn av spenning, røyking etc. Plutselig utvikler parestesi, fingrene føles kalde, huden blir alabasthvit. Nummenhet erstattes av å brenne, slikker smerte, en følelse av sprengning. Angrepet avsluttes med en skarp spyling av huden og en følelse av feber.

Progresjonen av Raynauds syndrom fører til en lengre tid på angrep på opptil 1 time, deres økning, spontan utseende uten synlige provokasjoner. Etter at høyden av paroksysmal cyanotisk fase oppstår, er det en liten hevelse i vevet. I intervaller mellom angrep forblir føttene og hendene kalde, cyanotiske, fuktige. For anfall ischemi Raynauds syndrom karakterisert ved symmetriske og ensartede utvikling vises først på fingrene på hendene, og deretter - å stoppe. Konsekvensene av iskemi av vev i tilfelle av langvarig og alvorlig Raynauds syndrom trofiske endringer kan være i form av dårlig healing venøse sår, områder av nekrose, dystrofisk lesjoner spikerplater, og deformasjon av den falangeale osteolyse, koldbrann.

Diagnose av Raynauds syndrom

En pasient med Reynauds syndrom henvises til en reumatolog og en vaskulær kirurg for råd. Syndromet av Raynauds påvise forandringer i den distale arterien tillater perifer vaskulær angiografi, som bestemmer de partier av ujevn stenose og total vaskulær obstruksjon, ingen kapillære nettverk og sikkerheter. Med kapilloskopi av neglelengden og øyets fremre overflate detekteres morfologiske endringer i det mikrovaskulære mønsteret, noe som indikerer et brudd på perfusjonen.

Laser Doppler-strømningsmåling, brukes til å vurdere det perifere mikrosirkulasjonen og metabolske defekter avslører myogene regulering av blodsirkulasjonen, redusere pulmonal arteriell reaksjoner og sympatisk aktivitet. I perioden mellom anfall i Raynauds syndrom kan vasospasm og blodstrøm evaluering tillate en kaldtest.

Behandling av Reynauds syndrom

Det første behandlingsprinsippet for Raynauds syndrom er utelukkelsen av provokerende øyeblikk - røyking, kjøling, vibrasjon og andre husholdnings- og produksjonsfaktorer. Deteksjon og behandling av den primære sykdommen som forårsaket utviklingen av Raynauds syndrom utføres. Blant de vasodilatorer med Raynauds syndrom effektivt tildelings kalsiumantagonister - nifedipin, alprostadil, selektive kalsiumkanalblokkere - verapamil, diltiazem, nicardipin. Om nødvendig benyttes ACE-hemmere (kaptopril), selektive blokkere av HS2-serotoninreceptorer (ketanserin).

Med Raynauds syndrom er antiplatelet narkotika - dipyridamol, pentoksifyllin, lavmolekylære dextraner (rheopolyglucin) foreskrevet. Progresjonen og motstanden av Reynauds syndrom til medisinering er en indikasjon på kirurgisk sympathektomi eller ganglionektomi. Med utviklingen av et iskemisk angrep, oppløser akutte tiltak lemmen i varmt vann, masserer med ullvæv, og tilbyr pasienten varme drikker. Med et langvarig angrep er injeksjon av former for antispasmodik (drotaverin, platifillin), diazepam og andre legemidler foreskrevet.

Med Raynauds syndrom brukes ikke-medisinske metoder - psykoterapi, refleksologi, fysioterapi, hyperbarisk oksygenbehandling. I Raynauds syndrom, forårsaket av systemiske kollagenoser, vises øktene av ekstrakorporeal hemokorreksjon. Et nytt ord i behandlingen av Raynauds syndrom er stamcellerterapi, med sikte på å normalisere perifer blodstrøm. Stamceller fremmer oppdagelsen av nye collaterals i karet, stimulerer regenerering av skadede nerveceller, som til slutt fører til opphør av paroksysmer av vasokonstriksjon.

Prognose og forebygging av Raynauds syndrom

Prognosen for Raynauds syndrom er avhengig av utviklingen av den underliggende patologien. Forløpet av syndromet er relativt gunstig, kan iskemiangrep spontant opphøre etter en forandring i vaner, klima, yrke, sanatoriumbehandling etc.

Mangelen på primærforebyggende tiltak gjør det mulig å snakke om bare den sekundære forebygging av Raynauds syndrom, dvs. under utelukkelse av utgangs faktorer som fører til vasospasmer -.. Hypotermi, vibrasjon, røyk, psyko-emosjonelt stress.

Raynauds sykdom: symptomer og behandling

Raynauds sykdom - de viktigste symptomene:

 • Vaskulær spasme
 • migrene
 • Smerte syndrom
 • Tap av følsomhet
 • Puffiness av ekstremiteter
 • Krenkelse av smertefølsomhet
 • Endring i hudfarge i det berørte området
 • Pallor i lemmer
 • Senker temperaturen i det berørte området
 • Lethalitet av vev
 • Symmetri av nederlag

Raynauds sykdom er en forstyrrelse av en paroksysmal type i arteriell blodtilførsel av føtter og / eller pensler som oppstår mot bakgrunn av langvarig eksponering for stress, kulde og andre faktorer. Raynauds sykdom, symptomene som manifesteres oftere blant kvinner, preges først og fremst av symmetrien av nederlaget i lemmerne.

Generell beskrivelse

Raynauds sykdom er vanligvis et sekundært fenomen som utviklingen skjer på en bakgrunn av annen type diffus sykdom som oppstår fra bindevev (særlig det skleroderma), så vel som lesjonene i nakkesøylen. Dessuten skal det bemerkes at muligheten for Raynauds sykdom og sykdommer i perifere nerver bakgrunn og det endokrine system, aneurismer og arteriovenøs finger arteritt, cervical sykdoms ytterligere ribbe og så videre.

Reynaud, en fransk lege som først beskrev sykdommen, var av den oppfatning at dette bare er en neurose som oppstår av overdreven spenning som er relevant for vasomotoriske spinal sentre.

Litt senere ble det bestemt at det symptomatiske komplekset som er forbundet med sykdommen, kan fungere som en uavhengig sykdom, og som et syndrom som oppstår fra bestemte nosologiske former (for eksempel spondylogisk patologi).

En viktig rolle kan også spille forstyrrelser i den endokrine skalaen (bindeforstyrrelser, sykdommer i skjoldbruskkjertelen), infeksjoner, samt medfødt mangel på regionen i ryggmargens laterale horn. Det er et brudd på funksjonaliteten på et annet nivå i vasomotoriske sentre, som påvirker den store hjernen (hjernebarken), hjernestammen, hypothalamus og ryggmargen. Dette bevirker i sin tur en økning i tonen av vasokonstriktorer.

Det er bemerkelsesverdig at Raynauds sykdom er en sykdom som pianister og typister er spesielt utsatt for.

Raynauds sykdom: symptomer

På grunn av dannelsen av en manifestasjon av spasmer av karene i form av spasmer i karene, er de distale delene av lemmer (ben, hender) bleke, i noen tilfeller kan det også påvirke lepper, ører og nese. Utvikling av asfyksi - asfyksi mot bakgrunnen av oksygen sult i kombinasjon med en økning i sammensetningen av blod og vev av karbondioksid, med andre ord, er pustevirkningen kraftig begrenset. I området av det berørte området, temperaturen avtar, dannes vevnekrose.

Den resulterende smerten skyldes irritasjonen opplevd av følsomme nervefibre på grunn av effekten av giftige stoffer fremstilt på det iskemiske stedet.

Som vi allerede har nevnt, er Raynauds sykdom vanlig hos kvinner (omtrent fem ganger) enn hos menn. Hovedsakelig forekommer forekomsten blant kvinner fra 20 til 40 år, muligens en kombinasjon av sykdomsforløpet med migrene. Klassiske former for Raynauds sykdom definerer tre hovedfaser av sykdommen.

 • Jeg scenen.Denne scenen er preget av utseendet av en plutselig spasme av arteriene og kapillærene i et bestemt område. Som regel får dette området et dødsfall, berøringen blir kald, det er også en nedgang i den generelle følsomheten. Varigheten av angrepet kan variere fra noen få minutter til 1 time (i noen tilfeller kan det være lengre). Da er spasmen fullført, hvorefter det tidligere berørte området får sitt normale utseende. Gjentatte anfall kan forekomme ved forskjellige tidsintervaller.
 • II-scenen. Dette stadiet er forårsaket av fenomen i form av asfyksi. Det er en spasme i form av blå-violet farging av huden. Samtidig forekommer prikking, i noen tilfeller - alvorlig smerte. Asfyksitesider mister sin iboende følsomhet. En vesentlig rolle i utviklingsmekanismen for scenen vi vurderer, tilskrives parese (delvis svekkelse, ufullstendig forlamning) av venene. Etter en stund forsvinner disse manifestasjonene. Ikke utelukker tilfeller der Raynauds sykdom forekommer bare i første fase, samt tilfeller med sykdomsforløpet, bare fra andre fase. Også muligheten for overgang fra første trinn til andre er faktisk.
 • III stadium. Utviklingen av dette stadiet oppstår etter et lengre forløb av manifestasjon av asfyksi. I dette tilfellet oppnår lemmen puffiness og blir fiolettblå, i tillegg dannes bobler med karakteristiske blodige innhold på den. Åpningen av en slik blære gjør det mulig å finne nekrose av vev på plass, i tilfelle av mer alvorlig nekrose påvirker ikke bare huden, men alle vevene, opp til beinet. Fullførelsen av prosessen er karakterisert ved arrdannelse av den dannede såroverflaten. Ofte fokuserer den karakteristiske symptomatologien på fingre og tær, med ekstremt sjelden konsentrasjon i spissene på nesen og ørene.

Når det gjelder kronisk form av sykdomsforløpet, kan det i dette tilfellet være flere tiår. Dannelsen av gangrene er en ganske sjelden utvikling av Raynauds sykdom, i dette tilfellet dekker nekrose nagelfalangene eller deler derav. Paroksysmer (intensivering av manifestasjoner, periodisk gjentakelse av symptomer karakterisert ved sykdommen) kan gjentas hos noen pasienter - flere ganger om dagen, i andre - i intervaller på en eller flere måneder.

Diagnose av Raynauds sykdom

Diagnose av sykdommen utføres i samsvar med de viktigste kliniske tegnene. Først av alt er det nødvendig å avgjøre hva som står på spill, om Raynauds sykdom eller om Raynauds syndrom. Sykdom særlig kjennetegnet ved tilstedeværelsen av symptomer i form av angrep blanche fingrene eller cyanose (cyanose), som vanligvis er tilfelle for de andre og tredje trinn av sykdommen. I tillegg kan disse manifestasjonene også påvirke de høyere delene av personen, noe som er viktig i tilfelle av alvorlig kjøling og virkningen av stimuli av emosjonell og annen natur. Raynauds sykdom er også preget av fraværet av gangren i fingers hud og sykdommens løpetid fra to år.

For Reynauds syndrom er typiske trekk ved den underliggende sykdommen typisk her. Dette angår spesielt spondylogenic syndrom region stige anterior muskelen, endokrine sykdommer, syringomeli, forgiftning oppnås på grunn av innvirkningen av visse kjemikalier, vibrasjon sykdom og så videre. Alle disse kliniske former ikke har typisk mønster særegne Raynauds sykdom.

Generelt er det ingen konkret og utvetydig klinisk manifestasjon som indikerer tilstedeværelsen av Raynauds sykdom. Spesialisten kan i tillegg utføre noen undersøkelser av pasientens lemmer for å utelukke mulig sammentrekning av blodårene, som kan fungere som en simulerende faktor for den aktuelle sykdommen. I tillegg bestemmer differensialdiagnose behovet for utelukkelse av ytterligere 70 art phlebological og autoimmune sykdommer ledsaget av Raynauds syndrom og relaterte symptomer til ham.

Et annet stadium i å diagnostisere sykdommen er kalde prøver, hvor tilstanden av lemmer er evaluert fra det øyeblikk de er nedsenket i vann ved en temperatur på 10 grader i flere minutter.

Behandling av Raynauds sykdom

Hastigheten av diagnosen "Raynauds syndrom" antyder orienteringen av terapi mot sykdommen, som er den viktigste sykdommen i denne sykdommen. Raynauds sykdom gir i sin tur behandling i en litt annen retning, som består i å stoppe symptomene på denne sykdommen, samt å forebygge årsakene som forårsaker anfall av sykdommen.

Den første behandlingsfasen av Raynauds sykdom er bruken av konservative teknikker. Dermed kan et angiospasmsangrep enkelt elimineres ved bruk av varme bad og wraps, og massasje av det berørte lemområdet blir også påført. Når det gjelder medisinering, reduseres det til å ta vasodilatormedikamenter. I tillegg bør muligheten for superkjøling og traumatiserende ekstremiteter unngås så mye som mulig, og prøver å unngå stressfulle situasjoner, styrer sin egen holdning til dem.

Sårdannelsen med samtidig nekrose av vevet krever utnevnelse av egnet sårhelingsterapi. Varigheten av medikamentell behandling for Raynauds sykdom kan være i størrelsesorden et par år, det vil si nesten til perioden frem til vasokonstriksjon angrep ikke mister sin følsomhet for de som brukes i terapi vasodilaterende medikamenter.

Når sykdommen utvikler seg i samme retning, er kirurgisk inngrep (sympathektomi) påkrevet. Spesielt består det i å arrestere eller fjerne nervefibrene i den sympatiske trunk regionen, som er hovedårsaken til arterielle spasmer. Mindre traumatisme er kjent med endoskopisk sympathektomi. I tillegg er hjelpemetoder for terapi av sykdommen sessioner av plasmaferese, som tillater å fjerne fra stoffets metabolske og giftige komponenter som har en negativ effekt.

Når symptomene som er karakteristiske for Raynauds sykdom, forekommer, bør man konsultere en vaskulær kirurg.

Hvis du tror at du har det Raynauds sykdom og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en vaskulær kirurg hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Raynauds syndrom

Reynauds syndrom det er vanlig å ringe en lidelse som forårsaker sterk innsnevring av blodkarene i huden som oppstår i en person som følge av en sterk stresset eller eksponering for kaldt.

Denne sykdommen ble kåret til ære for Maurice Reynaud, som beskrev denne lidelsen i 1862. Denne lidelsen har en paroksysmal, vasospastisk karakter. Han er referert til systemiske plager av bindevev. Denne sykdommen, ifølge ulike kilder, har 3 til 5% av befolkningen. I dette tilfellet er angrepene av dette syndromet mer sannsynlig å påvirke kvinner. Raynauds syndrom manifesterer seg som regel i en person i en senere alder, etter 35 år. Samtidig kan Raynauds sykdom forekomme hos personer som allerede er femten år gammel.

Raynauds syndrom Er en manifestasjon av den såkalte fenomenet Raynaud. I medisin er dette fenomenet vanligvis delt inn i to typer. Raynauds sykdom er definert som det primære fenomenet Raynaud. Det særegne er kurset uansett andre sykdommer. Blant det totale antall tilfeller av denne tilstanden, opptar Raynauds sykdom ca. 90% av tilfellene.

Reynauds syndrom er definert som et sekundært fenomen av Raynaud, siden denne patologen i hovedsak manifesterer seg som en del av en annen lidelse.

Årsaker til Raynauds syndrom

Grunner som fremkaller en manifestasjon av Raynauds syndrom hos en person, blir ofte en rekke sykdommer. Det er tegn på at Raynauds syndrom kan manifestere seg i mennesker med 70 sykdommer.

Denne tilstanden er typisk for noen pasienter revmatiske lidelser: systemisk lupus erythematosus, sklerodermi, dermatomyositt, revmatoid artritt, Sjogrens sykdom, nodulær periarthritis og andre. Reynauds syndrom manifesterer seg også når sykdommer i blodårer: utrydde aterosklerose, postthrombotic eller trombotisk syndrom. Ledsager dette syndromet og noen sblod avskaffelse: paroksysmal hemoglobinuri, cryoglobulinemia, trombocytose, flere myelomer.

Det er også et konsept Profesjonell Raynauds syndrom, som kan utvikle seg på grunn av vibrasjon, sterk og vanlig hypotermi, samt arbeid med PVC. veksten Nevrogen Raynauds syndrom er som regel forbundet med kompresjonen av nevrovaskulært bunt med utvikling av algodystrofi, karpaltunnelsyndrom. Den såkalte Raynauds syndrom forekommer som en reaksjon på administrering av visse legemidler - ergotamin, serotonin, beta-blokkere, narkotika med antitumor effekt, etc. Etter at legemidlet er kansellert, forsvinner slike manifestasjoner for det meste.

Det er også en rekke sykdommer som kan føre til at en person utvikler Raynauds syndrom.

Symptomer på Raynauds syndrom

Raynauds syndrom manifesterer seg i form av anfall, der det er en spasme i hudkarene. Oftest manifesterer dette syndromet på føttene og hendene i sjeldne tilfeller - på øredobber, nese, lepper, tunge. Svært ofte folk som lider av denne sykdommen, forstår ikke at de har symptomer på Raynauds syndrom, og tror at en slik reaksjon bare er en reaksjon av kroppen på virkningen av kulde. Under angrepet endres hudfargen gradvis: i begynnelsen blir den hvit, blir senere blå, og etter et angrep blir dets rødhet observert. I den første fasen av angrepet, opptrer den uttrykte plassen av huden som følge av en kraftig utstrømning av blod. I andre etappe vises blå hud som en reaksjon på mangel på oksygen. I tredje fase gjenopprettes blodsirkulasjonen og intens rødhet av den kutane polkaen. Noen ganger kan en person ikke manifestere alle stadier under et angrep.

Vær alltid oppmerksom på symmetri hudfarge endres på begge ekstremiteter. Varigheten av et slikt angrep er som regel ca. 20 minutter. Imidlertid blir Raynauds syndrom noen ganger observert hos pasienten i flere timer. Når en person opplever et angrep av Raynauds syndrom, er huden alltid kald, og noen ganger er det en skarp nummenhet, tap av følsomhet i en annen grad, prikker i de berørte ekstremiteter.

I utgangspunktet, med et angrep av Raynauds syndrom, vises ømhet etter slutten av angrepet. I tillegg føles pasienten hete og raspiranie, det er en hud hypertermi. Over tid manifesterer pasienten trofiske endringer: turgoren av huden minker, padsene av fingrene blir trukket eller flatt, sår oppstår som heler i lang tid.

Denne sykdommen utvikler seg ofte over en lang periode. De først beskrevne symptomene vises bare på spissene av flere fingre, men senere forekommer de allerede på alle fingrene, vanligvis ikke bare tommelen.

I prosessen med et slikt angrep, både på beina og på armene, et mønster av typen marmor, som kalles net guide.

I tillegg til de beskrevne tegn på sykdommen manifesteres symptomene på Raynauds syndrom av nummenhet, kjøling av huden, muligens en manifestasjon av smerte. Mellom angrep, er den menneskelige hånden ofte cyanotisk, huden på dem er kald.

Diagnose av Raynauds syndrom

Det finnes generelle og spesifikke metoder for å diagnostisere Reynauds syndrom. I dette tilfellet er Raynauds sykdom diagnostisert med utelukkelse av alle sykdommer der dette syndromet kan manifestere seg. Utelukkelsen av sykdommer bør bekreftes og med ytterligere observasjoner. I undersøkelsesprosessen gjennomgår pasienten kapillaroskopi for å oppdage og avklare typen av skader på huden. I tillegg, i diagnostisk prosess, er en laboratorieblodtest tildelt.

oppførsel koagulasjon lar deg finne ut de nødvendige dataene på blodets egenskaper. I tillegg, i noen tilfeller for diagnostisering av Raynauds syndrom, er det tilrådelig å gjennomføre en immunologisk og radiologisk studie. Noen ganger blir fingerblodstrømmen også studert ved hjelp av ultralyddopplerografi, angiografi og andre metoder.

Det er også en rekke klare medisinske kriterier som ligger til grunn for diagnosen. Dette er tilstedeværelsen av vaskulær spasme, som oppstår på grunn av effektene av stress eller kulde; symmetri av lokalisering av manifestasjoner av vaskulære angrep: tilstedeværelsen av normal pulsering av arterier, som er probed; periodiske manifestasjoner av vaskulære angrep i to eller flere år.

Behandling av Reynauds syndrom

Effektiv behandling av Raynauds syndrom avhenger av hvordan det er mulig å eliminere de faktorene som fremkaller manifestasjonen av dette syndromet, samt å påvirke mekanismer som utløser abnormiteter i blodkarens funksjon.

Tilstedeværende lege vil gi pasienten råd til først og fremst ikke å tillate hypotermi i kroppen, å slutte å røyke, ikke å komme i kontakt med ulike kjemiske stoffer, og også for å hindre andre faktorer som fremkaller manifestasjon av vasospasme. I noen tilfeller er det nok å radikalt endre noen arbeidsforhold eller flytte til et sted der klimaet er varmere, og Raynauds syndrom forsvinner i seg selv.

I andre tilfeller innebærer behandlingen av Reynauds syndrom bruk av medisinbehandling i form av legemidler som har vasodilaterende effekter. I dette tilfellet er effekten av medisiner - kalsiumantagonister. Oftest er pasientene foreskrevet opptak nifedipin, corinfar, kordafena. I tillegg brukes andre kalsiumblokkere i terapeprosessen: diltiazem, verapamil, nikardipin.

Hvis pasienten har et progressivt Raynauds syndrom, anbefales det at behandlingen er behandlet Vazaprostanom. Dette legemidlet injiseres intravenøst, frekvensen er fra 10 til 20 infusjoner. Allerede etter den tredje infusjonen begynner stoffet å påvirke pasientens tilstand, men maksimal effektivitet er merkbar etter at den har gått gjennom hele behandlingen med legemidlet. Hyppigheten av angrep, intensitet og varighet er markert redusert. Effekten av legemidlet vedvarer, vanligvis i 4 til 6 måneder, så det anbefales å gjenta administreringsforløpet to ganger i året.

Også i prosessen med komplisert terapi av denne sykdommen brukes angiotensin-omdannende enzym-inhibitorer, nemlig stoffet kaptopril. Mottak av dette legemidlet er foreskrevet i lang tid - fra seks måneder til et år. Doser hvor pasienten tar stoffet, bestemmes individuelt av den behandlende legen. Også i behandlingen av Reynauds syndrom ketanserin, som hovedsakelig er foreskrevet for eldre pasienter.

I tillegg til disse legemidlene i behandlingen av Raynauds syndrom brukes stoffer som forbedrer blodets generelle egenskaper, reduserer viskositeten. Dette er pentoxifylline, dipyridamol og andre stoffer.

Tilnærming til terapi av denne sykdommen må nødvendigvis være kompleks. Hver pasient må innse at behandlingen av Raynauds syndrom kan vare i flere år, og bruk av narkotika som tilhører ulike grupper er alltid nødvendig.

I prosessen med komplisert terapi blir lokal behandling også brukt ved å anvende 50-70% løsning dimetylsulfoksyd på de områdene som er rammet av sykdommen i anfall. Slike anvendelser er effektive som et supplement til behandling med legemidler med vaskulære og antiinflammatoriske effekter.

Tilstedeværende lege trenger nødvendigvis oppmerksomhet på om bivirkninger oppstår i behandlingsprosessen: ødem, kvalme, hodepine, allergier. I tilfelle slike fenomener, reduseres dosen av legemidlet, eller den er helt avbrutt.

I tillegg er andre behandlingsmetoder vellykket brukt i behandlingen av Raynauds syndrom - fysioterapi, psykoterapi, termiske prosedyrer, elektroforese, akupunktur, refleksologi. Også med denne sykdommen vises en massasje.

Svært sjelden, med denne sykdommen, er det tilrådelig å bruke kirurgisk behandling, som innebærer å fjerne nerveren som ligger ved siden av de berørte arteriene.

I de fleste tilfeller er Raynauds syndrom ikke farlig. Mange pasienter er ikke bekymret på grunn av ikke for sterke manifestasjoner av denne sykdommen. Imidlertid bør man vite at i de vanskeligste tilfellene fører fremdriften av Raynauds syndrom til utviklingen av koldbrann og påfølgende amputasjon av den berørte lemmen.

Forebygging av Raynauds syndrom

For tiden er det ingen utviklede metoder for primær forebygging av Raynauds syndrom. Som metoder for sekundær forebygging er det viktig å hindre effektene på menneskekroppen av faktorer som forårsaker utvikling av vasospasmer. I tillegg, som en sekundær forebygging, brukes medisinsk behandling av Reynauds syndrom for å oppnå remisjon av den underliggende sykdommen.

Personer som er utsatt for Raynauds syndrom, bør være i den kalde årstiden slitasje varme hansker og sokker, vanntette støvler, drikke varm te og andre drikker. Det er også ønskelig å ikke misbruke koffeinholdige drikker, som i likhet med nikotin, provosere vasokonstriksjon.

Raynauds sykdom: Symptomer, diagnose og behandling av sykdom

Raynauds sykdom refererer til vegetative-vaskulære sykdommer. Smerter av denne typen er forbundet med nedsatt perifer sirkulasjon av ulike årsaker. Raynauds fenomen er forskjellig fra andre typer sykdommer som dens mekanisme er forbundet med økt eksitabilitet av nervesystemet som fører til en utilstrekkelig respons på en organisme til små stimuli.

Hva er Reynauds sykdom?

Utgangspunktet for dannelsen av en sykdom er reaksjonsresponsen av organismen til kulden. Normalt reduseres lumen av små fartøy for å redusere blodstrømmen inn i huden, og derved redusere varmetapet. I dette tilfellet sendes hovedparten av blodet til kjerne i kroppen, noe som gjør det mulig å fortsette å operere uten tap, under lave temperaturforhold.

Det vegetative svaret på stress og en sterk opplevelse har akkurat samme mekanisme. Med Raynauds sykdom observeres en overdreven vegetativ reaksjon fra virkningen av en faktor av ubetydelig kraft - en mild avkjøling, en liten opplevelse.

Årsakene til denne svikt kan settes: brudd i skjoldbruskkjertelen, gonadene, binyrer, kroniske eller akutte infeksjonssykdommer, forstyrrelser i dannelsen og overføringen av nerveimpulser i hypothalamus, cerebrale hemisfærer, ved nivået av spinal sentre. Til slutt kan det være en feil i arbeidet med reseptorer i skaden på veggene i små blodkar. Enhver av disse avvikene fører til forstyrrelser i arbeidet til perifer sirkulasjon.

 • Skille Reynauds sykdom og Reynauds syndrom, for derved å separere sykdom hvor overdreven respons på patogen er den viktigste mekanisme, og en rekke sykdommer hvor symptomene på perifere sirkulasjonsforstyrrelser er sekundære til den primære diagnose. I det første tilfellet oppstår symptomene først i ungdomsperioden, men oftere om 20-25 år. Raynauds syndrom er vanligvis observert i alderen og følger med plager av bindevev og metabolisme.
 • Sykdommen er ikke bredt spredt: Ifølge statistikken lider ikke mer enn 3-5% av befolkningen. Kvinner er syke 5 ganger oftere enn menn. I risikogruppen er typister, datatypeoperatører, pianister. Sykdommen er praktisk talt ikke funnet i varme land og i nord, og er vanlig i tempererte klima.

Sann Raynauds sykdom utvikler sakte. På et hvilket som helst tidspunkt er det mulig å reversere utviklingen - med klimaendringer, graviditet, etter overgangsalderen. Forløpet av den sekundære formen er knyttet til utviklingen av den underliggende sykdommen. Etter behandling, hvis mulig, forsvinner syndromet alene.

Funksjoner av Raynauds sykdom er diskutert i denne videoen:

Den mest komplette og forståelige er klassifiseringen, opprettet i 1959 av legene L. og R. Langeron og L. Cross. Her beskrives alle mulige manifestasjoner av Raynauds syndrom forbundet med naturen til den underliggende sykdommen og årsaken til sykdommen.

 • Lokal opprinnelse - Fingre arteritt, profesjonelle skader, aneurysmer av fingrene. I dette tilfellet oppstår symptomene når arteriolene er skadet og fingrene på fingrene.
 • regional - årsaken er trappmuskelens syndrom, skade på intervertebralskiven, syndromet på den trukket hånden.
 • segmental - for eksempel segmental arteriell utrydding. Sykdommen, blant annet, kan forårsake vasomotoriske lidelser i lemmer.
 • Kombinasjon med en systemisk lidelse - arteriell hypertensjon, arteritt
 • Utilstrekkelig blodsirkulasjon - tromboflebitt, angiospasm i hjerneskader, skade på venene.
 • Forstyrrelser i nervesystemet - Multiple sklerose, for eksempel.
 • Fordøyelsessykdommer - et magesår, kolitt, organisk skade på matrøret.
 • Endokrine sykdommer - Graves sykdom, overgangsalder, binyretumorer.
 • Blødningsforstyrrelser - for eksempel, mot bakgrunnen av medfødt splenomegali.
 • sklerodermi - en bindeveske, før eller senere fører til skade på blodårene.
 • cryoglobulinemia - Avsetningen på væggene til immunforsvarets kar, som fremkaller utviklingen av systemisk vaskulitt.
 • Hormonal dysfunksjon - dysplasi i uterus, postmenopausal periode.
 • Vibrasjons sykdom - er den nest viktigste faktoren som forårsaker syndromet.
 • Sann Raynauds sykdom, det vil si forbundet med en overdreven vegetativ reaksjon.

Årsaker til utseende

Den nøyaktige årsaken, samt mekanismen for utviklingen av sykdommen, er fortsatt ukjent. Det er mulig at den genetiske predisponering er grunnlaget for sykdommen. Faktorene som fremkaller Raynauds syndrom er som følger:

 • hypotermi - hyppig og langvarig;
 • permanente småfingerskader;
 • emosjonelt stress, langvarig stress. Ifølge data er halvparten av tilfellene psykogene;
 • produksjonsfaktorer - vibrasjon er mest skadelig med den allerede eksisterende chilliness av fingre og forstyrrelser i blodsirkulasjonen;
 • forstyrrelse av det endokrine systemet - skjoldbruskkjertelen, gonadene;
 • revmatiske sykdommer - leddgikt, sklerodermi, systemisk lupus erythematosus, nodulær periarteritt.

symptomer

Vanligvis oppstår de første symptomene på en sykdom i alderen 20-25 år. Det er imidlertid registrerte sykdommer hos barn 10-14 år - i halvparten av tilfellene var det en genetisk predisposisjon.

Det første tegn er økt chilliness av fingrene. Slutt phalanges mens blek, delvis miste følsomhet. Som regel påvirkes de første 2 til 3 fingrene og 1 til 3 år. Sjelden, men spissen av nesen eller øretelefonene kan være involvert.

Symptomet manifesterer seg i form av et angrep - fra flere minutter til flere timer, noe som er mindre vanlig. Dens natur og intensitet av manifestasjon avhenger av scenen av sykdommen.

Angiospastisk - dens viktigste manifestasjon er en kortvarig vasospasme. Fase 1 er beskrevet av følgende symptomer:

 • fingertuppene bleke, fargedifferansen er veldig skarp, slående. Blanchering er ledsaget av smerte;
 • Terminalflankens temperatur er klart lavere enn kroppstemperaturen;
 • slutter kramper, fingrene mister følsomhet;
 • angrepet varer ikke mer enn noen få ti minutter.

Angioparalytisk - avviker ved lengre og alvorlige angrep. Spasms kan vare flere timer, men de går forbi seg selv. Det er flere symptomer:

 • i første etappe blir fingrene bleke, men smerten og brenningen er sterkere;
 • så blir terminalfalangene lilla-cyanotiske, som det er tilfelle med frostbit. Smertefulle symptomer er identiske;
 • cyanose kan være ledsaget av ødem;
 • små bobler kan danne seg på huden. Senere brøt vesiklene, men de helbreder hardt, arene forblir;
 • Under angrep og mellom dem er det hodepine, ryggsmerter, en følelse av tyngde i baksiden av hodet. Ofte er det søvnforstyrrelser. Disse tegnene er relatert til angiospasmen i koronar, cerebrale kar. Det kan være lyder i hjertet, paroksysmal smerte, som er funksjonell - EKG-endringer observeres ikke.

Tydelig når den sanne Raynauds sykdom er assosiasjonen mellom emosjonelle tilstand og manifestasjon, som svar på stress er observert alle karakteristika for angrep.

Tropho-paralytisk - langvarige anfall er hyppigere, noe som fører til hudatrofi på fingrene og tærne. For de alvorligste stadiene av sykdommen preget av følgende symptomer:

 • mørkere og tynning av huden;
 • ømhet av fingrene ikke bare under spasmer, men også mellom angrep;
 • utseendet av trofasår. De heler veldig hardt, det er arr;
 • hudområder blir døde. Det kan være gangrene;
 • Trinn 3 er ledsaget av paroksysmal hodepine, kvalme, oppkast.

Alle studier av sykdommen bekrefter fullstendig patency av hovedkarene og tilstrekkelig blodpåfylling. I denne forbindelse forblir frekvensen og intensiteten av anfall uforklarlig.

Raynauds sykdom (foto)

diagnostikk

Eksakte kliniske symptomer som gjør det mulig å etablere en diagnose, eksisterer ikke. En analyse av pasientens klager gir også ofte ikke et komplett bilde. Sårhet og smerte i fingrene når de blir utsatt for kulde - et ganske vanlig fenomen. Den særegne egenskapen til sykdommen er imidlertid kompleksiteten i den reverserte utviklingen av vasospasmen. Hvis en frisk person ved oppvarming funksjonalitet finger gjenoppretter raskt og nesten aldri når det stadiet av cyanose - blåaktig farge, som hos pasienter med Raynauds syndrom angrep er mye vanskeligere å fjerne.

Den første oppgaven med diagnose er å bestemme syndromets natur: om legen har en sann Raynauds sykdom eller en sekundær manifestasjon. For å fastslå sykdommens forrang, identifiserer overholdelse av følgende 5 kriterier:

 • Varigheten av sykdommen - mer enn 2 år;
 • Fravær av plager som kan provosere Raynauds syndrom;
 • symmetri av vaskulære og trofoparalytiske egenskaper;
 • fravær av endringer i fingers hud som gangrene;
 • Utseendet til tegn på syndromet etter stress og følelser, og ikke bare etter avkjøling.

Hvis symptomer blir observert i mer enn 2 år, bør fravær eller tilstedeværelse av systemiske plager i bindevev etableres:

 • mens tynning phalanges, kan fremveksten av ikke-healing sår, svelgeproblemer, bli mistenkt systemisk sklerose;
 • sommerfuglformet erytem i ansiktet, økt sensitivitet for sollys, håravfall kan indikere systemisk lupus erythematosus;
 • tørrhet i slimete øyne og munn er et tegn på Sjögrens syndrom.

En rekke studier blir brukt til å separere idiopatisk og sekundær sykdom.

 • Blodprøver - før angrepet og umiddelbart etter det i blodet, viser et økt innhold av fibrin. Sammensetningen av blodet forverres betydelig.
 • VKSP-induserte kutane sympatiske potensialer. I sklerodermi, for eksempel, er den pulsamplitude normal, og når amplituden av den primære Raynauds sykdom i hender eller føtter reduseres betraktelig, og er utvidet latente periodene.
 • Dopplerografi eller rheovasography - lar deg vurdere patronen og fylle blodkarene. Det er således mulig å identifisere patologier som ennå ikke er klinisk synlige.
 • Termisk bildebehandling - bestem forskjellen i temperatur på forskjellige steder. Spesielt indikativ under et angrep. I den andre og tredje fasen av sykdommen, er metoden brukt til å vurdere skade på bløtvev.

Metoder for behandling

Siden sykdommens etiologi forblir uklar, er behandlingen symptomatisk. Hvis Raynauds syndrom følger med den primære sykdommen, er kurset først og fremst rettet mot å eliminere hovedproblemet.

Symptomer og behandling av sykdommen er beskrevet i videoen nedenfor:

medisinert

Narkotika til behandling er rettet mot å forbedre mikrosirkulasjonen. Fullstendig helbredelse er ikke gitt, siden det ikke er dårlig blodtilførsel, men en overdreven vegetativ reaksjon.

 • Vasodilatorer - trental, platifillin, nikotinsyre. Ganglion blokkere kan også foreskrives - pachycarpin, benzohexonium. Langsiktig overvåking av pasienter viser imidlertid at effekten av bruken er kortvarig. For nylig begynte behandlingen å bruke kalsiumblokkere - nifedipin. Legemidlet forbedrer også mikrocirkulasjonen, men det gir en mer stabil klinisk effekt.
 • Korrigering av perifer sirkulasjon utføres også ved hjelp av cykloidhemmere - askorbinsyre, indometacin. Dosedoser hindrer forekomsten av spasmer.
 • For behandling av Raynauds sykdom er psykoterapi av stor betydning. I behandlingen utnevne beroligende midler - tazepam, antidepressiva, som amitriptylin og methansirin. Ikke mindre innflytelse er gitt av hypnose og autogen trening slik at pasienten kan regulere temperaturen på fingrene selv ved hjelp av enkle teknikker.

fysioterapi

Metoder for behandling er rettet mot å fjerne symptomer og under remisjon - for å stoppe angrepene. Metodene er ganske effektive, spesielt i begynnelsen av sykdommen og er svært varierte.

 • Massasje av kraftsonen - samtidig aktiveres regional blodtilførsel og reflekssoner. Massasje øker mikrosirkulasjonen og forbedrer lymfedrenering, noe som ikke tillater utseende av ødem. Kurset inneholder minst 15 prosedyrer;
 • Magnetoterapi - et løpende magnetfelt senker tonen i venules, noe som forbedrer blod- og lymfestrømmen. Prosedyren utføres ved en annen magnetfrekvens, minst 10 ganger;
 • segmentert vakuumbehandling - cervico-thoracic-regionen eller kraftsonen er påvirket av en vakuumapplikator. Dette øker graden av hydrostatisk trykk, noe som fører til en nedgang i arteriolene og aktiv utstrømning av lymf.
 • elektroforese av vasodilatatorer - for eksempel med nikotinsyre, som raskt lindrer hevelse og reduserer smertefulle symptomer;
 • Ultralyd terapi er en kombinasjon av høyspenning og supersoniske frekvensstrømmer. Øker utløpet av blod og lymfe
 • baroterapi - høyt og lavt trykk, spesielt vist med utslettende endarteritt;
 • IR-bestråling - stimulerer kapillær sirkulasjon og forbedrer tilførsel av mykt vev med oksygen.
 • lavfrekvent magnetoterapi - eksponering for lavfrekvensfelt. Forbedrer blodtilførselen til vev og trofisk;
 • Laserbestråling av blod - effektiviteten av prosedyrene er basert på absorpsjon av molekylær stråle med en laserstråle av en viss lengde. Dermed forbedrer den reologiske sammensetningen av blodet, noe som fører til reduksjon i spasmodiske fenomener.

De har også tilgang til stimulerende prosedyrer: en perle dusj, thalassoterapi, aeroterapi, kontrastbad.

drift

Når alvorlig smerte og markert trofiske endringer har tydd til sympathectomy - skjæringspunktet for den nervestammen i livmorhalsen eller lumbale ryggraden, noe som fører til en reduksjon i følsomheten av de øvre eller nedre ekstremiteter.

Effekten kommer veldig raskt, men dessverre er det kortvarig - ikke mer enn noen få uker. Når følsomheten til nervebuksene er gjenopprettet, manifesterer sykdommen seg i sin helhet. Videre viser studier at kirurgi fører til en overfølsomhet for kofferten som har gjennomgått innervering.

forebygging

Healing Raynauds sykdom er umulig, siden etiologien til sykdommen forblir ukjent. For å forhindre anfall og om mulig å redusere intensiteten, er det nødvendig å følge visse anbefalinger:

 • det er forbudt å røyke - røyking fører til sterk spasmer av blodkar, spesielt hos personer med sirkulasjonsproblemer;
 • bør unngå effektene av vibrasjon - hvis dette fenomenet er knyttet til yrket, må arbeidet endres. I hverdagen bør du unngå å holde en blander, for eksempel, eller en elektrisk drill, fordi instrumentene skaper vibrasjon. Selv en støvsuger er uønsket å bruke i lang tid;
 • Varm kjole og tørre varme sko er et uunnværlig element av klær. Hold alltid hendene og føttene varme.
 • Det er forbudt å vaske hendene med kaldt vann for ikke å forårsake krampe. Hvis det ikke er sentralisert tilførsel av varmt vann, er det nødvendig å varme vannet på komfyren for å vaske og vaske hendene.
 • Det er nødvendig å unngå stress og utmattelse, siden selv en liten spenning kan forårsake en vasospasme.

Raynauds sykdom hos kvinner

outlook

Raynauds sykdom gir ikke ut til å fullføre kur. En person som lider av denne sykdommen må, for livet, følge anbefalingene beskrevet ovenfor og regelmessig ty til metoder for fysioterapi. Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, kan legemiddelbehandling være enten permanent eller foreskrevet kurs.

Hvis Raynauds syndrom er diagnostisert, og den underliggende sykdommen er herdbar, er det ganske mulig å kvitte seg med vasospasmer. Som regel fører utvinning til forsvunnelse av faktorer som fremkaller syndromet.

Blant de vegetative-vaskulære lidelsene i distale ekstremiteter har Raynauds sykdom en ledende posisjon. Data på det er ganske motstridende. Sykdommen utgjør som regel ikke en trussel mot livet, men det begrenser mulighetene og krever konstant medisinbehandling.

Enda mer nyttig informasjon om denne sykdommen finner du i videoen nedenfor:

Les Mer Om Fartøyene