Hvorfor oppstår, hvor farlig, og hvordan å behandle stenose av halspulsåren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er stenos av karoten arterien, hva som forårsaker og risikofaktorer forårsaker utvikling. De viktigste symptomene på stenose, behandlingsmetoder og spådommer for sykdommen.

Stenose av karoten arterien - innsnevring av lumen av en av de største arteriene, ansvarlig for blodtilførselen av hjernen.

Hva skjer i patologi? Av ulike grunner (arvelig disposisjon, skade, brudd på lipidmetabolismen, deformering av fartøyet) er spesifikke lipider og proteiner som danner en aterosklerotisk plakett festet til den indre overflaten av arterien. Som et resultat av dette, reduserer lumen av fartøyet gradvis, hjernen mottar ikke nok blod, oksygen sulten (iskemi) utvikler seg, og deretter hjerneblødningen (blødning).

Et særegent trekk ved stenose av halspulsåren fra stenose av andre fartøy er området for lesjonen - hjernen, siden denne delen av kroppen forsyner halspulsåren.

Sykdommen er farlige komplikasjoner - i 70% av tilfellene fører stenose til kroniske og akutte hjertesirkulasjoner, som følge av hvilken hjernens aktivitet, minne, syn, koordinering av bevegelser forverres. Over tid er det mulig å avslutte lumen av fartøyet (trombose) med dødelig utgang.

Avsmalning av karoten arterien fjernes kirurgisk. Hvis operasjonen ble utført i tide, på et stadium der hjernesirkulasjonsforstyrrelser ikke ble irreversible, kan stenosen og dens konsekvenser helbredes.

For å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk og innsnevring av blodårene foreskrives medisiner på bakgrunn av en obligatorisk diett av terapeuten. Med manifestasjon av nevrologiske sykdommer - en nevropatolog.

årsaker

Årsaken til å redusere lumen av karoten arterien i 90% av tilfellene er aterosklerose av karene (kolesterol plaques). I de resterende 10% kan innsnevring forårsake slike patologier:

 1. Kollagenose (spredning av bindevev).
 2. Arteritt av forskjellig opprinnelse (betennelse i vaskulærveggen).
 3. Fibro-muskulær dysplasi (ringformede formasjoner av muskel og fibrøst vev, overlapper fartøyets lumen).
 4. Sykdommer i blod med nedsatt koagulasjon.
 5. Stratifisering av karoten arterievegg.

Resultatet av vaskulær aterosklerose eller annen skade på veggen er en endring i retningen av blodstrømmen. Ved å skumme hindringen (aterosklerotisk plakk) under trykk, kan det skade karetets vegger og provosere dannelsen av blodpropp, som til slutt helt blokkerer lumen og forårsaker trombose av karoten arterien.

Trombuset blokkerte blodstrømmen gjennom halspulsåren. På veggen av fartøyet - kolesterolplakk

Risikofaktorer

Patologi er mer aktivt dannet i nærvær og kombinasjon av følgende risikofaktorer:

 • arvelig predisposition;
 • Krenkelse av lipidmetabolisme (økning i kolesterol);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus og andre sykdommer som kan forårsake forstyrrelser i elastisiteten i vaskulære vegger;
 • virusinfeksjon (Epstein-Barr-virus);
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • alder (i løpet av årene øker risikoen);
 • noen stadier av fedme;
 • mangel på mosjon,
 • røyking,
 • traumer av blodkar.

Disse forholdene og sykdommene multipliserer risikoen for skade på de vaskulære veggene.

Hypodinami er et brudd på kroppens funksjoner på grunn av en stillesittende livsstil. Hypodinamien er årsaken til mange sykdommer, blant annet som følge av at den kan utvikle seg og stenose av karoten arterien

symptomer

Stenose utvikler seg gradvis og har i utgangspunktet ingen karakteristiske symptomer eller tegn, forverrer ikke livskvaliteten, hindrer ikke implementeringen av innenlandske aktiviteter.

Langvarig oksygen sult fører gradvis til ulike nevrologiske sykdommer i hjernens aktivitet:

 • forverring av søvn;
 • emosjonell ustabilitet;
 • Kompleksiteter med oppfatning og reproduksjon av informasjon;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • retardasjon.

Vanligvis på dette stadiet blir symptomene oppfattet som effekten av stress, tretthet eller depresjon. De forstyrrer ikke implementeringen av ulike daglige aktiviteter, men de reduserer effektiviteten og kvaliteten på livet betydelig.

Etterpå når fartøyets lumen lukker mer enn 50%, er det uttalt tegn på forstyrrelser. Det første og mest åpenbare symptomet på blodpulsårens stenose på dette stadiet kan betraktes som iskemisk forbigående angrep (midlertidig svekkelse av cerebral sirkulasjon):

 1. En person mister evnen til å snakke tydelig og å oppleve tale.
 2. Det er problemer med implementeringen av elementære innenlandske aktiviteter og koordinering av bevegelser.
 3. Visjon er svekket.
 4. Utvikler tap av følsomhet, følelsesløshet, prikken i leddene (høyre eller venstre).
 5. Vanskelighetsgrad å svelge refleks.
 6. Det er svimmelhet, kvalme, oppkast.
 7. En person føler en plutselig svakhet, kan miste bevisstheten.

Varigheten av et slikt angrep avhenger av graden av blodpulsårens blodkar og kan vare fra flere minutter til en time, og alle symptomene går vanligvis bort selv innen 24 timer.

Etterpå, når forstyrrelsen av cerebral blodtilførsel blir kronisk, og stenosen av karoten arteriesymptomene blir mer uttalt, resulterer anfallene i akutt nedsatt cerebral sirkulasjon (slag). Resultatet er en delvis eller total funksjonshemming hos overlevende av stroke (mer enn 80% av pasientene blir deaktivert).

Forløpende iskemisk angrep (cerebral blodstrømningsforstyrrelse), som ble forårsaket av stenose av den indre halspulsåren

behandling

Hvis stenosen elimineres i tide, er hjernens sirkulasjon fullstendig restaurert, selv i stadier når midlertidige iskemiske forbigående angrep forekommer.

Cure effekter av stenose (cerebral sirkulasjonsforstyrrelser) er umulig når de blir irreversible (etter slag eller hjerneinfarkt av karene). Etter et slag kan man bare håpe at omfanget av skade i hjernen er minimal og til slutt vil gjenopprette de grunnleggende funksjonene (tale, koordinering av bevegelser, følsomhet, etc.).

Behandlingen av pasienter som er diagnostisert med karotidarterieinnsnevring er delt inn i to faser: kirurgisk inngrep for å eliminere feilen og utnevnelsen av medisiner som forhindrer aterosklerose i karene.

Hvorfor i denne rekkefølgen? Vanligvis blir stenose diagnostisert på et stadium når det er umulig å behandle det med medisiner, og det gir ingen mening. Selv i de tidlige stadier (når fartøyets lumen ikke er lukket med mer enn 50%), blir pasientens tilstand forbedret med kun 30% i legemiddelbehandling. Derfor er i de fleste tilfeller en operasjon først nødvendig, etterfulgt av korreksjon av tilstander eller sykdommer som er blitt jord for utvikling av stenose.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling utføres ved flere metoder:

Hva er aterosklerotisk lesjon av karoten arterier

Aterosklerose av karoten arterier er en ganske vanlig lidelse, i tillegg har de siste årene denne sykdommen blitt betydelig "forynget". Sykdommen fører til utseendet av alvorlige komplikasjoner, dersom pasienten er uoppmerksom overfor sin helse og ikke engasjert i behandling.

Vi vil fortelle deg hva det er, hvorfor blokkering av arteriene utvikler seg, så vel som hva som har symptomer og hvordan det behandles.

Rollen av blodkarene i nakken og risikoen for ødeleggelse

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. De mater alle organene i hodet, inkludert de viktigste - hjernen. Og han, som kjent, bruker 1/5 av alt oksygen som kommer inn i blodet. Følgelig, med innsnevring av lumen av disse blodkarene, lider det viktigste organet i kroppen.

Den normale veggen på fartøyene er jevn, med absolutt ingen utenlandske elementer på den. Hvis kolesterolplakk blir avsatt på veggene, utvikler en sykdom kalt aterosklerose. Plakkene inneholder også kalsium, lipidavsetninger. Alle bryter mot normal blodstrøm.

Plakkavsetning på veggene av halspulsårene skjer når andre arterier allerede er påvirket av aterosklerose. Økningen i antallet og størrelsen på slike innskudd fører til at hjernens ernæring forstyrres, noe som igjen medfører utvikling av en rekke farlige komplikasjoner. De alvorligste av dem er iskemisk eller hemorragisk slag, som ofte fører til døden.

I de tidlige stadier av pasienten utvikler ikke-stenoserende aterosklerose, fører det ikke til en innsnevring av fartøyets lumen. Men i de siste stadiene av sykdommen er det allerede stenosering av aterosklerose, noe som fører til blokkering av vitale blodkar.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Søvnige arterier bør ideelt sett kjøre jevnt. Dette er viktig fordi de bærer oksygen og næringsstoffer til hjernen. Men over tid kan de smale og bli stive. Dette skjer på grunn av akkumulering av aterosklerotiske plakk på veggene sine.

Hovedårsakene til utviklingen av aterosklerose av karoten arterier er:

 1. Dårlige vaner, som er røyktobak og drikker alkohol.
 2. Arteriell hypertensjon.
 3. Dysfunksjon av organene med intern sekresjon.
 4. Ulike patologier av fettmetabolismen (i første omgang er fedme).
 5. Unøyaktigheter i kostholdet, brudd på et foreskrevet diett.
 6. Ufordelaktig genetisk plassering.
 7. Hyppig nervebelastning.
 8. Hypodinami, det vil si mangelfull fysisk aktivitet.
 9. Noen tidligere overførte smittsomme patologier.
 10. Forstyrrelser i immunsystemet (samt enkelte autoimmune patologier).
 11. Diabetes mellitus. En slik sykdom påvirker fettmetabolismen negativt, som et resultat av at kroppen behandler fett dårlig.
 12. Et økt nivå av "dårlig" kolesterol, triglyserider i blodet bidrar også til intensiv deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i karoten arterier.

Vanligvis virker ovennevnte årsaker på kroppen i et kompleks. På grunn av dette øker sannsynligheten for å utvikle aterosklerose ytterligere.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg på grunn av en aneurisme av halspulsåren eller dysplasi.

Karakteristiske tegn på sykdommen

Aterosklerotisk lesjon av nakkekarene er farlig fordi i de tidlige stadier ingenting viser seg, gir ikke klart uttrykte tegn. Og legen oppdager sykdommen ofte, selv når nederlaget i de indre karotisarteriene har nådd et utpreget nivå.

Men likevel er det en rekke tegn på hvilke det er mulig å mistenke seg selv sykdom og i tide for å ta kontakt med legen.

I de tidlige stadier må altså iskemiske angrep varsles, som imidlertid raskt går forbi. Symptomer på slike angrep:

 • prikkende følelse eller følelsesløshet i kroppen;
 • kløe i lemmer;
 • følelse av stupor;
 • taleforringelse (det blir uleselig);
 • synsforstyrrelse i ett øye;
 • tap av følsomhet av ett lem.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir denne symptomatien mer og mer levende, og forbigående angrep varer lenger. Dette er et sikkert tegn på at du må gå til legen så snart som mulig.

Vi legger spesiell oppmerksomhet til leserne om at symptomene ovenfor er en harbinger av et slag. Dette viser igjen at legen trenger hjelp så snart som mulig!

Alternativer for utviklingen av sykdom

Som allerede nevnt er den farligste komplikasjonen for atherosklerose et slag. Det er slike varianter av utviklingen av sykdommen når arteriene er blokkert av aterosklerotiske plakk:

 • Progressiv reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod til hjernen.
 • Ruptur av aterosklerotiske plakk. I dette tilfellet kan de spre med blod inn i mindre fartøy. Så det er en blokkering av normal blodtilførsel av et bestemt område av hjernen, på grunn av det som dør.
 • Blokkering av blodstrømmen med blodpropp (trombose). Dette skyldes det faktum at blodplater akkumuleres i blodet på grunn av brudd på plakkene. De forener og danner blodpropp. Hvis den er stor, bremser den blodstrømmen, noe som forårsaker apopleksi.

Diagnostiske funksjoner

 • For å få en diagnose er det nødvendig med en grundig undersøkelse av pasienten. Først etter en tilstrekkelig undersøkelse kan den riktige behandlingen av karoten arteriell aterosklerose foreskrives. Diagnosen begynner med en anamnese. Legen må etablere risikofaktorene for sykdommen.
 • Det er viktig å etablere auskultasjon (lytting) av karoten arterier.
 • Det er nødvendig å måle blodtrykket, fordi økte indekser av tonometeren kan indikere brudd i karoten arterier.
 • Obligatorisk ultralyd med Doppler-skanning av blodkar er også obligatorisk. Denne undersøkelsesmetoden er helt sikker og smertefri og lar deg nøye opprette diagnosen.

Ved tvilsomme resultater av undersøkelsen må pasienten foreskrive slike typer diagnostikk som:

 1. Datatomografi (CT). Det gjør det mulig å bestemme strukturen av arteriene nøyaktig. CT utføres nødvendigvis med bruk av kontrastmedium.
 2. Magnetisk resonanstomografi.
 3. Angiografi utføres nødvendigvis ved bruk av spesielle kontrastmidler. På grunn av risikoen for å separere den aterosklerotiske plakk, er denne typen diagnose sjelden brukt nå.

Prinsipper for terapi

Det bør bemerkes at bare kompleks behandling gjør det mulig å normalisere tilstanden til arteriene. Og du bør starte det så snart som mulig.

Behandling med folkemessige rettsmidler, som regel, gir ikke de forventede resultatene. Samtidig er verdifull tid gått tapt, og i stedet for lettelse er det en markert forverring av patologien.

Først av alt må du justere strømmen. Kostholdet forbyder bruk av slike matvarer som:

 • røkt mat;
 • fett;
 • fet mat;
 • soda;
 • alkohol;
 • kaffe og sterk te;
 • brød laget av mel av høyeste kvalitet;
 • søtsaker.

Menyen skal ha flere friske grønnsaker, frukt, dampede retter.

Medisinsk terapi er også obligatorisk:

 1. Medisiner som fjerner symptomene på aterosklerose blir brukt.
 2. Vanligvis er pasienten foreskrevet medisiner som senker blodtrykket. Behovet for avtale bør veies.
 3. Det er svært viktig å ta midler for å senke nivået av kolesterol i blodet. De bidrar til en reduksjon i intensiteten av deponering av aterosklerotiske plakk på veggene på karene.
 4. Parallelt brukes narkotika til å normalisere metabolisme, generell styrking av blodårene.
 5. Noen ganger kan en lege foreskrive pasienten inntak av en liten mengde acetylsalisylsyre for å forhindre dannelse av blodpropper. Slike behandlinger bør utføres i lang tid. Det konstante inntaket av aspirin fremmer noe normalisering av blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for farlige komplikasjoner.

Kategorisk kontraindisert selvbehandling av aterosklerose! Det kan føre til ekstremt farlige konsekvenser.

Kirurgisk inngrep

Hvis de ovennevnte konservative behandlingsmetoder ikke gir de forventede resultatene, vurderes spørsmålet om kirurgisk behandling. For dette kan legen foreskrive følgende typer operasjoner:

 1. Carotid endarterektomi. Vanligvis utføres det med generell anestesi. Etter at legen har gjort et lite snitt, blir plakkene fjernet.
 2. Ballongangioplastikk utføres i de tilfellene når endarterektomi er kontraindisert. Denne operasjonen er også berettiget i tilfelle at den aterosklerotiske plakk er i et fjernt sted. Denne inngripen kan også utføres under lokalbedøvelse.
 3. Stenting er at arterien er punktert i lår- eller skulderområdet. I lumen av karoten arterien blir en stent satt inn - et lite metallapparat. Det ekspanderer fartøyets lumen og muliggjør normal blodgass.

Angioplastikk er i dag en relativt ny behandlingsmetode. Hans innflytelse på karene og på kroppen som helhet er fortsatt gjenstand for forsiktig forskning. Men hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner, viser disse operasjonene seg å være effektive.

Om nasjonal behandling og forebygging av sykdommer

Bare etterlevelse av et spesielt diett er begrunnet bare i de tidlige stadier. I tillegg til å bytte til et sparsomt kosthold, vil det være svært nyttig å implementere slike anbefalinger:

 1. Spis opptil 1 kg kirsebær per dag (det er bedre å drikke dem med melk).
 2. Det er nyttig å spise solbær, plomme, aubergine, vannmelon.
 3. Sukker kan forbrukes, men bare i svært begrensede mengder.
 4. Menyen skal ha mer hvitløk og løk.
 5. I stedet for den vanlige svart teen, bør man drikke drikker fra bladene av solbær, jordbær, blåbær, tørket frukt.
 6. Hjelp til å fjerne "dårlige" kolesterol valnøtter, mais og olivenolje.
 7. Normaliser trykket av dekk og te fra melissa, hagtorn.

Slike terapeutiske tiltak er bare relevante hvis sykdommen ikke har gått langt. Hvis det var behov for kirurgisk operasjon, må det gjøres så snart som mulig.

Blant forebyggende tiltak er det nødvendig å tildele slik:

 • umiddelbar opphør av røyking og bruk av alkohol
 • fysisk trening;
 • diettoverholdelse
 • normalisering av kroppsvekt;
 • overvåking av blodtrykk og blodsukker.

Det er mye lettere å hindre en slik patologi enn å behandle den. I mange tilfeller anbefales kirurgisk inngrep for å gjenopprette normal blodsirkulasjon.

Carotid arterie stenose

Søvnige arterier som ligger i nakken anses å være en av de mest vitale blodkarene som gir blodstrøm til hjernestrukturer. Ofte blir de utsatt for unormal innsnevring (stenose) eller fullstendig blokkering. Stenose av en av karoten arterier fører til en reduksjon i blodtilførselen, brudd på cerebral aktivitet og risikoen for å utvikle iskemiske slag. Fullstendig blokkering av disse arteriene er fulle av alvorligere konsekvenser, inkludert det som kan forårsake øyeblikkelig død.

Stenose av karoten arterien betraktes som en farlig kopi av migrene. Sykdommer ha lignende symptomer, inkludert en ensidig smerte, men i motsetning til migrene, stenose av fartøyer trange, utvikler smerte plutselig uten aura, slik det er støy eller øresus og balansen er forstyrret.

Carotid stenose: symptomer og tegn

I begynnelsen, når lumen på fartøyet er innsnevret litt, manifesterer stenose praktisk talt seg ikke. Den asymptomatiske perioden kan noen ganger vare mer enn et år, mens personen ikke vet alt om denne patologien.

Det første forstyrrende symptomet på stenose hos en av karoten arterier er de tilbakevendende iskemiske angrepene eller utviklingen av et mikroslag. På slike tidspunkter blir blodtilførselen av individuelle hjernestrukturer redusert i en kort stund, deres oksygen sult forekommer og pasienten begynner å bekymre seg for følgende symptomer:

 • ensidig hodepine;
 • intens svimmelhet, besvimelse
 • oppkast av oppkast, som ofte oppstår uten følelse av kvalme;
 • redusere oppfatningen av informasjon fra andre;
 • ensidige synsforstyrrelser, uttrykt i nebelen, følelsen av erosjon av gjenstander eller fullstendig blindhet;
 • kortsiktig amnesi og tap av tale;
 • ensidig tinning i lemmer, følelse av nummenhet;
 • lammelse av den delen av kroppen som patologien utvikler seg fra;
 • redusert svelging refleks;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert koordinering av bevegelser.

Tegn på iskemiske angrep er svært forstyrrende i 15-25 minutter, da forsvinner de og funksjonene går tapt i en stund etter at en time er normalisert. Ved et mikroslag kan alvorlige symptomer i form av lammelse og brudd på hjernevirksomhet bli langvarig og føre til irreversible prosesser. For å unngå at dette skjer, er det nødvendig å konsultere en lege for beredskapsbehandling ved første tegn på disse farlige sykdommene, som vitner om halshinnes stenose.

Årsaker til karotidarterie stenose

Aterosklerose kalles en av hovedårsakene til å redusere lumen i arteriene. Sykdommen oppstår som et resultat av aldersrelaterte forandringer, overdrevent inntak av fet mat og metabolske forstyrrelser. Under påvirkning av disse faktorene på veggene i blodkarene begynner å dannes aterosklerotiske plakk, som innsnevrer eller fullstendig stoppe deres lumen, og derved i vesentlig grad hindre eller stoppe sirkulasjonen av blodet.

Stenose av karoten arterien kan forekomme under påvirkning av andre patologiske årsaker og irriterende faktorer. De inkluderer:

 • kollagenoser - reumatoide sykdommer som oppstår på grunn av forstyrrelser i immunsystemet;
 • fibro-muskulær dysplasi av store kar (inkludert carotid arterier), som gir blodstrømmen til hjernen;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt - en sykdom av autoimmun natur, med utvikling av hvilke store arterier som er utsatt for inflammatoriske prosesser;
 • diabetes mellitus;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon;
 • koronar arteriesykdom;
 • sykdom i det endokrine systemet;
 • dårlige vaner (for eksempel røyking);
 • arvelig forutsetning for aterosklerose;
 • alderdom;
 • overdreven vekt;
 • et signifikant overskudd av kolesterolet i blodet.

Stenose av karoten arterier er mer vanlig hos menn. Imidlertid eksisterer risikoen for å utvikle sykdommen i begge kjønn hvis pasienten har en historie om en av de nevnte sykdommene eller er utsatt for flere av faktorene nevnt ovenfor.

Diagnostiske metoder

Gitt den særegne manifestasjonen av symptomer, er det allerede på et sent stadium av sykdommen å diagnostisere innsnevring av karoten arterier. Avhengig av pasientens tilstand og klager utfører nevrolog eller karsykir en visuell undersøkelse. Spesialisten vurderer tilstanden til karene over karoten arterier, prober og lytter til dem for å bestemme graden av blodstrømning ved karakteristisk støy. Etter dette kan pasienten ha behov for følgende typer undersøkelser:

 • UZ-dopplerografi av karoten arterier - for å bestemme lokaliseringen av sykdommen, alvorlighetsgrad og påvirkning på hjernens aktivitet.
 • MR ved bruk av kontrastmedium.
 • Blodtest for kolesterol.
 • MR eller datatomografi for å evaluere aktiviteten til individuelle hjerneområder.
 • Angiografi.

Sistnevnte metode for diagnose brukes i tilfeller der resultatene fra tidligere studier ikke tillater oss å bestemme graden av innsnevring av lumen av arteriene og bestemme typen behandling.

Angiografi utføres i en medisinsk institusjon under lokalbedøvelse. Operasjonen med riktig forberedelse er trygt og smertefritt. Først settes et spesielt kateter inn i arterien til en av ekstremiteter, som langsomt blir introdusert i karoten arterien. Så gjennom kateteret blir et kontrastmiddel levert til problemstedet og radiografi utføres. Ifølge bildet er det mulig å bestemme hvor smal blodkarene er og om det er en sannsynlighet for å utvikle cerebral iskemi.

Metoder for behandling av karotidstenose

Behandlingsmetoden er valgt avhengig av graden av deres patency. Den første sykdomsformen, når blodstrømmen reduseres litt, behandles konservativt.

Medikamentterapi består av følgende legemidler og preparater:

 • blodfortyndende stoffer (aspirin, kardiomagnet);
 • Preparater for forebygging av trombose (heparin, fraksiparin);
 • kolesterolreduserende midler (Mortenil, Crestor);
 • preparater som aktiverer plasminogenvev (activazase) foreskrives for et forestående eller nærliggende slag.

Med den startede formen av stenose og små lumenarterier, anbefales kirurgisk inngrep til pasienten, som krever innlegging av sykehus og grundig foreløpig diagnose. I hjemmemedisin praktiseres to typer operasjoner - karotid endarterektomi og stenting.

Carotid endarterektomi er en åpen operasjon utført under lokal eller generell anestesi, der kolesterolplakk og trombi fjernes ved steder med arteriell innsnevring. For å gjøre dette, i karoten arterien, gjør karsykiren et snitt. I området for innsnevring er arterien åpnet, og dens indre del, som er påvirket av aterosklerotiske forandringer, fjernes. Etter det sys skibets vegger og huden på nakken. Fordelen ved denne operasjonen er en kort rehabiliteringsperiode og en rask gjenoppretting av blodstrømmen.

stenting - en minimal invasiv moderne metode for operativ behandling av stenose, hvor ekspansjonen og styrken av arterienes vegger utføres ved å sette inn en metallmetallramme (stent) inn i interiøret. For dette brukes stenter belagt med et medikament og ubelagt metall. I det første tilfellet absorberes stoffet gradvis inn i arterien og sprer seg med blodstrømmen gjennom systemet, og forhindrer dermed dannelsen av blodpropper.

Den første fasen av stenting er introduksjonen i fartøyet til et spesielt kateter i form av en ballong. Bevegelsen av kateteret overvåkes på et angiogram, mens pasienten er bevisst og ikke opplever smerte. Kateteret bringes til problemstedet til karoten arterien og åpner, og danner dermed en sterk metallramme. Som et resultat øker fartøyets lumen og blodstrømmen blir normalisert.

I begge tilfeller er varigheten av operasjonen 1,5-3 timer, rehabiliteringsperioden overskrider ikke 7-10 dager. Etter denne perioden pasienten tilbake til det kjente liv, samtidig som vi respekterer legens anbefalinger: administrasjon av medikamenter som hindrer dannelsen av blodpropp, riktig kosthold, røykeforbudet og alkohol, mangel på intensiv trening.

Folk behandling av carotid stenose

Effektivt brukt til å rense fartøyene i begynnelsen av sykdommen og folkemidlene. De brukes med hell som vedlikeholdsbehandling under hovedbehandlingen. De vanligste og anerkjente oppskriftene er:

 1. Avkjøling av timian. I 0,5 liter kokende vann må du bryte en spiseskje råvarer og i tett lukket form, insistere på 1 time. Deretter i 200 ml av den ferdige løsningen tilsett juice av den gyldne mustasjen i en mengde 5 dråper og ta en drink på 1 glass daglig i tre delte doser i en måned.
 2. Tinktur av honning og løkjuice. Effektive midler, som forhindrer trombose av arteriene og stenosen som en konsekvens. I et glass honning, tilsett 200 ml løkjuice, bland alt og gå i tinkturrommet i 5 dager. Deretter plasseres kurativet i kjøleskapet i ytterligere 14 dager. Innen 60 dager skal agensen tas daglig på en spiseskje tre ganger daglig, forbedringen av tilstanden observeres etter bare 2 uker.
 3. Hvitløk infusjon. Rastolchennuyu hode hvitløk helle et glass solsikkeolje og sett på et kaldt sted for en dag. Deretter tilsetter du juiceen fra 1 sitron til infusjonen som er oppnådd, filtrer den og ta den tre ganger daglig i 90 dager.

Det er mange andre oppskrifter for buljonger og infusjoner, normalisering av karoten arterier, men mottaket må samordnes med legen som behandler.

Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Symptomer og behandling av carotid blokkering

Hva er en karotidobstruksjon?

Blokkering av halspulsåren, også kalt stenose av halspulsåren, er en reduksjon i den indre overflaten av halspulsåren på grunn av dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Med andre ord er blokkering av karoten arterien resultatet av å blokkere blodkaret i nakken på grunn av dannelsen av en plakett på veggene.

Søvnige arterier - disse er to store blodkar som passerer på hver side av nakken som bærer blod, oksygen og viktige næringsstoffer til hjernen. De avgrener seg fra aorta og stiger opp langs halsen. Det er gjennom halspulsårene at du kan føle pulsen fra hver side av nakken. Blokkering av disse arterier provoserer aterosklerose, vaskulær progressiv sykdom som er karakterisert ved dannelse på de indre veggene i arteriene av aterosklerotisk plakk som består av fettstoffer, kalsium, fibrin, cellerester og kolesterol. Denne sykdommen fører til en innsnevring av arteriene og forårsaker en tilstand som kalles karotidarteriesykdom.

Risiko for plugging av karoten arterien

Det skal bemerkes at blokkering av karoten arterien er en av hovedfaktorene som bidrar til slag. Dette skyldes det faktum at med tiden, når plakkene herdes og til slutt smalrer arterien, er strømmen av blod og oksygen til hjernen begrenset. Uten riktig mengde blod og oksygen begynner hjernens celler å dø. Dette fører til tap av funksjon og irreversibel skade på hjernen eller død av pasienten.

I visse tilfeller kan den dannede plakken løsne seg fra arterien, bevege seg langs blodbanen og sitte fast i en av hjernens kar. Dette kan provosere et forbigående iskemisk angrep. I denne forbindelse er det svært viktig å observere utseendet på symptomer på å plugge halspulsåren for å ta alle nødvendige tiltak før pasientens tilstand begynner å forverres.

Vanlige symptomer

Ved begynnelsen av blokkering av karoten arterien kan det ikke ledsages av noen symptomer. Hvis det er en signifikant akkumulering av plakk i arterien, men de har ingen signifikant effekt på blodstrømmen, blir det vanligvis ikke observert symptomer. En gradvis økning i akkumulering av plakk kan imidlertid føre til fullstendig blokkering av blodstrømmen og forårsake et forbigående iskemisk angrep eller hjerneslag.

I tilfelle av forbigående iskemisk angrep kan følgende symptomer oppstå:

 • Svakhet eller manglende evne til å bevege armer og ben
 • Forstyrrelser av bevissthet og svimmelhet
 • hodepine
 • besvimelse
 • Vanskelig, uklar tale
 • Tap av motorkoordinasjon
 • Plutselig og midlertidig nummenhet i ansiktet
 • Midlertidig tap av syn
 • Vanskelig svelging
 • En følelse av tingling i hendene, gi bort til andre deler av kroppen

Hvis en person får slag, i tillegg til disse symptomene, kan det også observeres tap av andre vitale kroppsfunksjoner, slik som å huske og tenkning, matinntak, urinlekkasje og kontrollere følelser.

diagnostikk

Hvis noen av disse symptomene oppstår, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Unntatt i tilfeller når det er et slag eller lammelser, de fleste leger stole på å sjekke pulsen med et stetoskop for å oppdage eventuelle uvanlige lyder som oppstår som blod overvinner hindringer. Etter at okklusjonsstedet er bestemt, for å detektere og bestemme mengden blod som strømmer gjennom arterien, utføres en dupleks-ultralyd. For å bestemme graden av stenose, brukes en annen diagnostisk test, kjent som cerebral angiografi. I arterien injiseres en spesiell kontrastmiddel (vanligvis blå eller svart), etterfulgt av en røntgenundersøkelse. Resultatene av denne studien viser, takket være kontrastmiddelet, den nøyaktige plasseringen og størrelsen på blokkeringen.

I tilfelle av et slag eller slag leger kan utføre slike tester som CT, tosidig skanning av carotis TRANSKRANIELT Doppler-ultralyd, MR, magnetisk resonans-angiografi, CT xenon forbedret, radionuklid gamma tomografi, cerebral angiografi, og positronemisjonstomografi og transesophageal ekkokardiografi.

Hvordan karotisarterie okklusjonen blir behandlet

Behandling av carotidblokkering avhenger av ulike faktorer, inkludert pasientens alder, helse og medisinske historie. Behandling vanligvis definerer eksisterende tegn og symptomer, graden av stenose og toleranse for ulike kirurgiske prosedyrer og medisiner, for eksempel normapulsa.org Generelt kan behandling av okklusjon av arteria carotis utføres i tre hovedretninger - medisiner, livsstilsendringer og kirurgi.

Endring i livsstil

I tillegg til alder og tilstedeværelse av blokkering av karoten arterien i en slektshistorie, er risikofaktorene for denne sykdommen høyt blodtrykk, høyt kolesterol i blodet og diabetes. Ytterligere forverring av tilstanden kan bidra til røyking, en diett rik på mettet fett, stillesittende livsstil og fedme. For å kontrollere dannelsen av aterosklerotiske plakk, bør du slutte å røyke og spise mat lavt i mettet fett og transfett. Det er viktig å opprettholde en normal vekt, holde seg til et sunt kosthold og trene regelmessig. For å effektivt redusere sannsynligheten for slag, må du overvåke blodtrykk og diabetes.

Legemiddeladministrasjon

Hvis arterien er blokkert av plaketter med mindre enn 60%, kan visse legemidler foreskrives for å forhindre dannelse av trombusarterier. Ofte brukes slike antiplatelet midler, klopidogrel og dipyridamol. Disse stoffene reduserer blodplasternes evne til å limes sammen og danne blodpropper i arteriene. For å redusere risikoen for blodpropper, antikoagulerende legemidler eller blodfortynnere, brukes.

Hvis høyt blodtrykk blir observert, kan antihypertensiva anbefales for kontrollen. Med en økt mengde fett i blodet, brukes antihyperlipidemiske legemidler som pravastatin og simvastatin. Det er kjent at disse stoffene reduserer tykkelsen av veggene i arteriene og øker deres lumen.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Hvis aterosklerotiske plakker hindrer arterien med 70 prosent eller mer, eller hvis pasienten allerede har gjennomgått en mikrostroke, vurderes kirurgiske behandlingsmetoder. Ved tilstopping fra 50% til 69%, kan leger anbefale kirurgisk inngrep basert på pasientens alder og helsestatus.

Carotid angioplastikk med stenting

En nyere prosedyre for behandling av koagulering av karoten arterien er karotid angioplasti med stenting sammenlignet med endarterektomi. Som en minimal invasiv prosedyre involverer det å sette et kateter inn i halspulsåren gjennom et blodkar i lysken. Når kateteret er på plass, blir en liten ballong oppblåst i arterien, som åpner lumen, hvoretter en stent plasseres på okklusjonsstedet. En stent er et miniatyrnettet som holder arterien åpen. For å forhindre overføring av partikler av plaketter under prosedyren til andre deler av kroppen, bruker kirurgen et embolisk filter som fanger dem.

intimectomy

Dette er den standard kirurgiske prosedyren som brukes til å behandle blokkering av karoten arterien, der fettplakkene i den blir fjernet gjennom snittet på nakken. Etter å ha fått tilgang til arterien ved å kutte vev, klemmer kirurgen på arterien og åpner den i lengderetningen. Deretter utfører han fysisk fjerning av plaketten ved å skrape, og på slutten utvider han arterien med en diamantformet klaff og syker den.

Så, for å hindre en dødelig slag eller lammelser, bør overvåkes for fremveksten av symptomer på blokkering av halspulsåren, og umiddelbart utføre riktig behandling. For å unngå blokkering av karoten arterien er det viktig å beskytte helsen og opprettholde en god fysisk form. Unngå utseendet av denne sykdommen er i stor grad bidra til tiltak som å unngå alkohol og tobakk, overholdelse av en diett lav på fett og kolesterol, samt regelmessig mosjon.

Les Mer Om Fartøyene