Stenting hjertet - hvor mange lever etter operasjonen?

stenting Det er et medisinsk kirurgisk prosedyre som er utført for å etablere en stent - en spesiell ramme som er plassert i åpningen av de hule organer, for eksempel koronar hjertekarene, og gjør det mulig å utvide området begrenses ved patologiske prosesser.

Fartøyene kan smale som et resultat av aterosklerose, og dette utgjør en stor trussel mot menneskers helse og liv. Avhengig av hvilke fartøy som er skadet, fører en nedgang i lumen til iskemi, en funksjonsfeil i hjernens sirkulasjon, aterosklerose i bena og andre farlige sykdommer.

For å gjenopprette patenter av arteriene, er noen teknikker kjent, de viktigste er:

 • konservativ terapi,
 • angioplastikk,
 • Stenting av hjertekar og andre berørte arterier,
 • koronar arterie bypass graft. Shunting hjertets kar - hva er det?

Koronar stenting av hjertekarene regnes som en av de mest effektive metoder for intravaskulær protese av hjerteårene under ulike patologier.

Indikasjoner for stenting

Hjertet er en kraftig pumpe som gir blodsirkulasjon. Sammen med blodsirkulasjonen til organer og vev begynner næringsstoffer og oksygen å strømme, i fravær av deres funksjon vil det være umulig.

Aterosklerose regnes som den vanligste kroniske sykdommen som påvirker arteriene. Over tid regnes aterosklerotiske plakk som vokser inne i veggen av karvegveggen, enkelt eller flere, som kolesterolavsetninger.

I tilfelle av proliferasjon i arteriene og forkalkning av bindevev i karveggene fører til en gradvis utvikling av deformasjon noen ganger begrenser åpningen for å fullføre utsletting av arterien, noe som vil føre til en varig, økende mangel på systemisk blodstrømmen, som mates gjennom den skadede arterie.

Med utilstrekkelig blodsirkulasjon i hjertemuskelen, føles en person utseendet av slike symptomer:

 1. smerte i brystet, ledsaget av frykt for døden;
 2. kvalme;
 3. kortpustethet;
 4. hjertebanken;
 5. overdreven svette.
 • Utvalg av pasienter med iskemi for kirurgisk inngrep utføres av en hjertekirurg. Pasienten skal gjennomgå den nødvendige undersøkelsen, som inkluderer alle nødvendige blod- og urintester for å bestemme arbeidet til de indre organer, lipogram, blodpropper.
 • elektrokardiogram vil gi en mulighet til å klargjøre stedet for skade på hjertemusklene etter et hjerteinfarkt, spredning og konsentrasjon av prosessen. Ultralydet i hjertet vil demonstrere arbeidet til hver avdeling av atriene og ventriklene.
 • Det er nødvendig å utføre angiografi. Denne prosessen består av å sette inn i beholderne i kontrastmedium og flere røntgenbilder, som utføres ved fylling av karet. De mest skadede grenene, deres konsentrasjon og graden av innsnevring er funnet ut.
 • Intravaskulær ultralyd bidrar til å vurdere evne til arterievegget innsiden.

Indikasjon for kirurgisk inngrep:

 • vanskelige vanlige angina angrep som kardiologen identifiserer som et preinfarkt;
 • Støtte for aortokoronary shunt som har en tendens til å begrense seg over 10 år;
 • av vitale tegn under et alvorlig transmursjonsinfarkt.

Kontra

Det er ikke mulig å komme inn i stent på tidspunktet for diagnosen:

 • Den vanlige skaden på alle kranspulsårene, i forbindelse med hvilke det ikke blir plass til stenting.
 • Diameteren av den trange arterien er mindre enn 3 mm.
 • Redusert blodpropp.
 • Dysfunksjon av nyrene, leveren, pustevansker.
 • Allergi av pasienten til preparater som inneholder jod.

Effektivitet av drift, konsekvenser

Denne metoden for terapi er preget av visse fordeler som tvinger spesialister til å velge kirurgisk inngrep.

Disse fordelene er:

 • kort varighet av kontrollperioden fra spesialistenes side av utvinning;
 • det er ikke nødvendig å kutte brystet;
 • en kort periode med rehabilitering;
 • relativt billig pris.

Mange pasienter som er tildelt denne operasjonen, er interessert i hvor trygg det er, og hvor mange personer som har gjennomgått det etter operasjonen lever.

Bivirkninger forekommer sjelden, hos ca 10% av pasientene. Men helt avvise en slik risiko bør ikke være.

Stenting av hjertekarene regnes som det mest sikre tiltaket av terapi. Pasienten bør nøye overvåke helsen, følge anbefalingene fra en spesialist, bruke nødvendige medisiner og gjennomgå undersøkelser i henhold til planen.

Det skjer at selv etter operasjonen forblir sannsynligheten for å begrense arterien, men den er liten, og forskere fortsetter å forske på dette området, og antall forbedringer øker.

Stenting av hjertet etter et hjerteinfarkt kan karakteriseres av farlige komplikasjoner som oppstår under kirurgisk inngrep, etter kort tid etter eller etter en lang periode.

rehabilitering

Etter denne operasjonen føles personen bedre, smerten i hjertet etter stenting blir ikke så sterk, men prosessen med åreforkalkning stopper ikke, bidrar ikke til endring i dysfunksjon av fettmetabolismen. Derfor må pasienten følge anbefalinger fra en spesialist, observere innholdet av kolesterol og sukker i blodet.

Målet med rehabilitering etter operasjonen:

 1. Gjenopprett til maksimal mulig funksjon av hjertet;
 2. Forebygging av postoperative komplikasjoner, særlig gjentakelse av innsnevring av stentede kar
 3. For å senke fremdriften av iskemi, forbedre prognosen av sykdommen;
 4. Øk pasientens fysiske evner, minimer begrensninger i livsstil;
 5. Reduser og optimaliser medisinebehandlingen mottatt av pasienten;
 6. Normalisere laboratorieindikatorer;
 7. Gi en psykologisk komfortabel tilstand til pasienten;
 8. Korrigere pasientens livsstil og oppførsel, noe som vil bidra til å redde resultatene oppnådd under rehabilitering.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

Regler, anbefalinger etter operasjon, diett

Etter operasjonen er det nødvendig å holde seg til hvilerommet i en viss tid. Legen observerer forekomsten av komplikasjoner, anbefaler en diett, bruk av medisiner, restriksjoner.

Livet etter stenting har i tankene samsvar med visse krav. Når stenten er installert, skjer pasientens kardiorehabilitering.

Hennes grunnleggende krav er kosthold, treningsterapi og positivt humør:

 • For 1 uke Rehabiliteringsprosessen er knyttet til fysisk aktivitet begrensninger, bad er forbudt. 2 måneder eksperter anbefaler ikke å kjøre biler. Senere anbefalinger består av et kolesterolfritt kosthold, dosert fysisk aktivitet, regelmessig bruk av medisiner.
 • Det er nødvendig å fjerne fett fra kostholdet animalsk opprinnelse og begrense karbohydrater. Ikke ta fettstoffer svinekjøtt, oksekjøtt, lam, smør, bacon, majones og varmt krydder, pølser, ost, egg, pasta fra myk hvete, sjokolade, søt og mel, hvitt brød, kaffe, sterk te, alkoholholdige drikkevarer, soda.
 • I kostholdet Det er nødvendig å inkludere i menyen grønnsaks- og fruktsalater eller ferske juice, kokt fjærkre kjøtt, fisk, frokostblandinger, pasta, cottage cheese, sur melk, grønn te.
 • Trenger å spise litt, men ofte, 5-6 ganger, se på vekten. Hvis det er mulig, gjør losingsdager.
 • Hver dag, gymnastikk om morgenen bidrar til å øke stoffskiftet, tilpasser seg positivt humør. Gjør ikke øyeblikkelig vanskelige øvelser. Vandring anbefales, først i kort avstand, etter å øke avstanden. Nyttig rolig gange på trappene, trening på simulatorer. Du kan ikke føre til alvorlig overbelastning med takykardi.
 • medisinering er å ta stoffer som senker blodtrykket, statiner, for å normalisere kolesterolet og legemidler som reduserer trombose. De som lider av diabetes fortsetter spesiell terapi på anbefaling av endokrinologen.
 • optimalt, når rehabiliteringsprosessen etter operasjonen vil foregå i sanatorier eller alpinanlegg, under tilsyn av leger.

Postoperativ terapi har en viktig verdi, etter at pasienten etter 6-12 måneder skal drikke medisin hver dag. Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er eliminert, men årsaken til aterosklerose forblir, som er risikofaktorene.

Mange pasienter stiller spørsmålet: Er det mulig å registrere funksjonshemning etter operasjonen? Stenting bidrar til å forbedre pasientens tilstand og vil gi ham riktig arbeidsevne, så det er ikke nødvendig med denne prosedyren.

Postoperativ prognose

 • Stenting av hjerteskjermer er en sikker operasjon som gir den rette effekten. Sannsynligheten for bivirkninger er lav. Selv etter stenting vil en person komme tilbake til den vanlige livsstilen og gjenopprette sin arbeidsevne.
 • Ikke glem det, at en upassende livsstil som forårsaket iskemi igjen kan forårsake tilstopping av arteriene dersom den ikke endres. Operasjonen kjennetegnes av en liten postoperativ gjenopprettingstid.
 • Med hensyn til den påfølgende prognosen, så stenting er effektiv i ca 80% av situasjonene. Det skjer at prosessen går tilbake, til tross for den påførte innsatsen, blir arterien igjen smalere. Men forskere fortsetter å utføre forskning og forbedre operasjonsteknologien. Antall positive resultater øker.
 • Nå kardiosurger Påfør helt nye stenter, minimere sannsynligheten for utseendet av revers innsnevring av kranspulsårene.

Mulige komplikasjoner etter operasjonen

I prosessen med å utføre stenting er det ulike negative konsekvenser, hvorav de mest kjente er:

 1. tilstopping av den opererte arterien,
 2. nederlag av vaskemuren,
 3. utseende av blødning eller dannelse av en hematom ved punkteringsstedet,
 4. En allergi mot et kontrastmiddel av varierende alvorlighetsgrad, inkludert nyresvikt.
 • Tar hensyn til det faktum at blodsirkulasjonen oppstår i menneskekroppen, i noen tilfeller under stenting, forekommer konsekvensene i de gjenværende arteriene som ikke påvirkes av operasjonen.
 • Økt risiko Utseendet på komplikasjoner etter operasjon hos personer med alvorlige nyresykdommer, diabetes mellitus og funksjonsfeil i blodkoagulasjonssystemet. Derfor blir slike pasienter grundig undersøkt før stenting, de er dessuten forberedt ved å ordinere spesielle medisiner, og deretter etter operasjonen blir de observert i intensivavdelingen eller gjenopplivningen.
 • Stenting garanterer ikke fra fullstendig utvinning fra iskemi. Sykdommen kan utvikle seg, andre aterosklerotiske plakk kan dannes i arteriene eller den tidligere kan vokse. Stenten selv kan overgrow eller skape en trombose over tid. Derfor er alle pasienter som har gjennomgått stentning av kranspulsårene under regelmessig tilsyn av legen, for å kunne identifisere sykdomsfallet igjen og sende det til en spesialist igjen.
 • Stenttrombose er en av de farligste konsekvensene etter operasjonen. Det er farlig at det utvikles når som helst: både i tidlig og sen postoperativ periode. Ofte fører denne konsekvensen til fremveksten av alvorlig smerte, og hvis den blir ubehandlet, fører det til hjerteinfarkt.
 • En mindre farlig konsekvens, men mer vanlig er stentens restose, som utvikler seg på grunn av stentens "innvekst" i vaskulærveggen. Dette er en naturlig prosess, men for noen pasienter utvikler den seg for aktivt. Lumen av den opererte arterien begynner å begrense betydelig, forårsaker et tilbakefall av angina pectoris.
 • Hvis du ikke følger medisinen, diett og diett foreskrevet av en lege, vil dannelsen av aterosklerotiske plakkene i kroppen utvikles, noe som vil føre til fremveksten av nye lesjoner i sunne tidligere arterier.

Tegn på komplikasjoner

Ca. 90% av situasjonene når stenten er installert, gjenopptar den riktige blodstrømmen i arteriene, og ingen komplikasjoner vises.

Men det er tilfeller der negative konsekvenser er sannsynlige:

 • Arteriell veggintegritetsfeil;
 • blødning;
 • Vanskeligheter med nyrearbeid;
 • Utseende av blåmerke på punkteringsstedet;
 • Restenose eller trombose i stentene.

En av de mulige komplikasjonene er okklusjonen av arterien. Det skjer ganske sjeldent, når en patologi oppstår, sendes pasienten straks til aortokoronary shunting.

Kostnad for drift

 • Kostnaden for stenting varierer fra arteriene som må opereres, samt fra staten, medisinsk institusjon, instrumentering, utstyr, type, totalt antall stenter og andre forhold.
 • Det er en høyteknologisk operasjon som krever bruk av et spesielt operasjonssystem, som er utstyrt med sofistikert dyrt utstyr. Stenting utføres i henhold til nye metoder av kvalifiserte kardiokirurger. I denne forbindelse vil operasjonen ikke være billig.
 • Kostnaden for stenting varierer i hvert land. For eksempel, i Israel, fra ca 6000 euro, i Tyskland - fra 8.000, i Tyrkia - fra 3.500 euro.
 • Stenting anses som en av de vanligste operasjonene i vaskulær kirurgi. Det er preget av lav traumatisme, gir den rette effekten og trenger ikke en lang gjenoppretting.

anmeldelser

De fleste anmeldelser Resultatene av stenting er positive, sannsynligheten for bivirkninger etter at prosedyren er minimal og det kirurgiske inngrepet selv anses som trygt. I visse situasjoner er det en mulighet for forekomst av en organismes allergi mot et stoff introdusert under en operasjon for røntgen observasjon.

pasienter, som gjennomgikk kirurgisk inngrep, karakteriserer dens likhet med en ganske enkel medisinsk prosedyre, og ikke en operasjon. Siden det ikke er behov for en lang gjenopprettingsperiode, føler pasientene at de har fullstendig gjenopprettet seg.

Ikke glem det, at med den ideelle teknikken for hjertekirurgi, er behovet for å ta vare på ens helse ikke negert.

Livet etter stenting

Stenting er en medisinsk kirurgisk prosedyre, hvis formål er å installere en stent. Det er plassert i de hule delene av hjertets hjertekarre, som gjør det mulig å utvide fokusets smalere patologi. Eventuelle avvik i arterietreet forårsaker deres innsnevring, som følge av at blodstrømmen senkes. Myokardium mangler oksygen, som gradvis mister sin normale funksjon, noe som fører til hjertesykdom.

Indikasjoner for intervensjon

Opprettelsen og introduksjonen av stenter i kardiologi er en betydelig impuls i behandlingen av IHD. Over deres design, hele tiden, er det forbedringer. Stenten i seg selv er et ledningsrør med tilhørende celler, som kommer inn i det berørte området av ilden og oppblåses av en spesiell ballong. Han sprer sammenkjenningen, klemmer seg inn i fartøyets vegger. Etter det øker dens lumen, noe som forbedrer blodstrømmen i hjertet.

Gjennomføring av arterier kan behandles ved å anvende følgende teknikker:

 • konservativ terapi;
 • koronar bypass;
 • stenting av berørte arterier;
 • angioplastikk.

Narkotikabehandling er ikke alltid effektiv, og pasienten fortsetter å lide av anginaangrep. Han tilbys andre metoder, inkludert stenting av hjerteskjoldene.

Til tross for metodens lave invasivitet forblir operasjonen en ekstern forstyrrelse i kroppens aktivitet. Risiko kan være alvorlig. Derfor må vi ta hensyn til fordelene som bør rettferdiggjøre dem. For dette utføres en grundig diagnose av tilstanden til hjertet og arteriene. Spørsmålet om den tekniske muligheten for stenting blir behandlet.

Indikasjoner for intervensjon:

 • Angina pectoris er progressiv når ambulansen "faller ikke ut" fra huset.
 • Postmyokardial infarkt angina tidlig, hvis anfallene gjentar, til tross for forsøk på å kurere.
 • Stenokardi spenning, som ikke påvirkes av stoffet eksponering, men undervurdert livskvaliteten.
 • Tidlige forutsetninger for hjerteinfarkt eller koronarsyndrom.
 • Kardiovaskulær dødelighetsrisiko, funnet under forskningen.

Pasienten drives. Vil han umiddelbart føle seg lettet? Hvorfor kan hjertesmerter etter stenting forgifte liv og dishearten? Dette er en naturlig prosess for tilpasning av organismen til nye forhold:

 1. Den aller første grunnen er forandringen i hemodynamikk i hjertet og hele kroppen. Det tar tid for tilpasning, og hver pasient har det individuelt.
 2. Utseendet til en fremmedlegeme i et koronarfartøy forårsaker en antagonisme av immunsystemet.
 3. Blodkoagulasjon er klar for vaskulær trombose, aterosklerose.

Sjansen for en ny livsstil skal sikres.

Komplikasjoner, konsekvenser, risiko

Komplikasjoner har en betinget deling:

Intraoperativ, som lar deg se endringer under intervensjonen:

 • forstyrrelse av rytmen til myokardiet;
 • hjerteinfarkt;
 • løsrivelse av fartøyets indre skall
 • anginal bluss
 • en sjelden mulighet for et dødelig utfall;
 • behovet for å endre operasjonen for shunting;

Postoperativ provokasjon i tidlige stadier:

 • hjertesvikt;
 • koronar trombose av stenten forårsaker et hjerteinfarkt;
 • blåmerker ved kateterets penetrasjonspunkt
 • aneurismefartøy med stent;

Postoperative endringer i sentrale vilkår:

 • Restenose.

Etter stenting på hjertet kan det være smerter i thoraxområdet på grunn av slike komplikasjoner. Men de følger ikke nødvendigvis operasjonen. Ifølge statistikken har 90% av pasientene gunstige konsekvenser. Over tid vil det komme en vedvarende gjenoppretting, blodsirkulasjonen vil stabilisere seg, noe som vil ha en positiv effekt på trivsel.

Om risiko for operasjon, advare legen pasienten. Det er som i instruksjonene til narkotika, der bivirkninger er indikert, men dette er ikke nødvendigvis deres manifestasjon. Eksisterende risiko for stenting:

 1. Blødning, blodpropper, infeksjon på kateterets penetrasjonsside.
 2. Hjertearytmi, ruptur av kranspulsåren, hjerteinfarkt, skade på blodårene.
 3. Formasjon av trombi i ekstremiteter eller lunger.
 4. En allergi mot kontrastmedisiner eller et legemiddel som brukes i en stent.
 5. Stent shift.
 6. Nyresvikt eller slagtilfelle.

Rehabilitering og forventet levealder

Hensikten med rehabilitering er et sett med tiltak rettet mot:

 1. Fortsett arbeidskapasiteten til hjertet.
 2. Eliminere postoperative bivirkninger, spesielt innsnevring av stentede arterier.
 3. Sakte utviklingen av iskemi.
 4. Øk pasientens fysiske evner, reduser restriksjonene i livsstilen.
 5. Forbedre terapeutisk behandling.
 6. Gjenopprett indikatorene for laboratorietester.
 7. Lag en komfortabel psykologisk situasjon for pasienten;
 8. Endre pasientens livsstil og helse

For en fullstendig gjenoppretting av kroppen er oppholdstiden på sykehuset utilstrekkelig. Kardiorehabilitering, som består av et sett med helbredelsesprosedyrer, blir uunnværlig ved å fikse resultatene av terapien. Tilpasse til et nytt liv vil hjelpe en spesiell opplæring. Denne perioden anbefales å bli brukt i et kardiologisk sanatorium. Hovedrehabiliteringsaktiviteter:

 • medisinering;
 • diettmat;
 • øvelser øvelse;
 • regelmessige undersøkelser av legen
 • opplysning arbeid.

Pasienten bør forstå at operasjonen ikke er behandling av den underliggende sykdommen. Han fortsetter å lide av aterosklerose. Relief etter stenting skal minne deg om kampen mot kolesterol. Derfor er varigheten av eksistensen på jorden i hendene til pasienten. Hver pasient har sin egen individuelle evne til organismen, tilhørende patologier. Oppfyller anbefalingene fra legen, hvis essens i sunn fornuft, endrer holdning til ernæring, restaurering av metabolske prosesser, kan du leve lykkelig etter hvert.

Tilordne funksjonshemming

Coronary stenting er ikke en grunn til å få en gruppe funksjonshemninger. Operasjonen har som mål å gjenopprette pasientens helse- og arbeidsevne. Men begrensningen av arbeidsaktivitet i nærvær av sykdommen som den ble produsert for, kan føre til det, for eksempel:

 1. Den tredje gruppen av funksjonshemning er etablert for pasienter som har hatt et hjerteinfarkt uten en spesiell forstyrrelse av venstre ventrikel eller angina pectoris.
 2. 2 grupper av funksjonshemning er tildelt i tilfelle av hjertesykdommer, noe som førte til begrensning av bevegelse og arbeidskraftaktivitet.
 3. En gruppe funksjonshemninger er gitt til pasienter med hjertepatologi i form av angina og infarkt, som har mistet muligheten for selvbetjening.

Restaurering av belastninger etter stenting

Hvis operasjonen var vellykket, kan pasienten etter rehabiliteringskurset gå tilbake til sitt tidligere liv. Det viktigste for en person er hans arbeidsaktivitet. Området for intellektuelt arbeid lar deg involvere deg i arbeidet umiddelbart. Arbeid tilknyttet fysisk aktivitet har tidsbegrensninger. Vi må teste oss selv for muligheten for belastninger i noe vær, i hvilket volum etter stenting de ikke forårsaker smerte i hjertets kar.

Det er de aktive belastningene som er relevante for å gjenopprette det gamle livet:

 1. De er assisterende i å vurdere muligheter til å takle hverdagen.
 2. Aktivitet i form av turgåing, svømming, sykling, forbedrer funksjonaliteten til kardiovaskulærsystemet.
 3. Med fysisk aktivitet hemmer fremdriften av aterosklerose, myokard er herdet, hypertensjon stabiliserer, fett blir brent

Fysisk rehabilitering starter umiddelbart etter operasjonen. Aktiviteten øker gradvis under hensyntagen til organismens individualitet. Øvelser velges, basert på pasientens velvære, en liste over hans patologier, for å utelukke årsakene til smerte i hjertet etter stenting. For alt dette er ansvaret til legen. Opplæring kan gjennomføres i behandlingssenteret under kontroll eller hjemme i henhold til en individuell plan. Hjemme er trykket, hjerteslag kontrollert.

Medisin og diett

Langsiktig stent-tjeneste er avhengig av pasientens bevissthet om alle finesser av prosessen. Smerte i hjertet etter stenting kan styrkes ved å forsømme legenes resept. Rehabilitering er ikke mulig uten å ta medisiner. Deres tiltak bidrar til å utrydde risikoen for gjenopptakelse av hjertets stenose. Terapeutisk terapi utføres i henhold til instruksjonene.

 1. Forebygging av kranspuls okklusjon
 2. Blodproppssykdom. Etter operasjonen foreskrives en sjokkdose av disaggregerende legemidler: "Acetylsalicylsyre" og "Plavix".
 3. Normalisering av kolesterolnivåer skjer ved bruk av statin-legemidler.

Mottaksvarighet "Plavix" kan justeres av legen på laboratorieindikasjoner. "Acetylsalisylsyre" tas av pasienten for livet. Hvis du har hjertesmerter etter stenting og forverret din helsetilstand, bør du konsultere en lege for undersøkelse og korreksjon av behandlingen.
Effekten av å ta statin medisiner er forbedret med rasjonell ernæring. Dietten er ikke streng, det er ikke vanskelig å opprettholde. Det er nødvendig å ekskludere fra menyen fett, stekt, røkt, skarp, salt mat og karbohydrater. Kjøtt og fisk av magre varianter som brukes i kokt form. Måltider er delt opp til 6 ganger, men i små porsjoner. Kostholdet tar sikte på å redusere vekten, noe som igjen hemmer utviklingen av aterosklerose.

Stenting er svært sannsynlig å forbedre pasientens livskvalitet. Hvis du følger reglene for rehabilitering og legenes anbefalinger, kan du nesten glemme smerten i thoracic avdelingen.

Arten og varigheten av smerte etter stenting

En av komplikasjonene av stenting av koronarbeinene er utseendet av kardialgi etter operasjonen. Til årsakene til utviklingen av smertsyndromet inngår: utbredt aterosklerose, iskemisk sykdom eller stent okklusjon (restenose). Genoptakelsen av angrep av typen angina pectoris krever ytterligere undersøkelse for å utelukke gjentatt myokardinfarkt.

Les i denne artikkelen

Årsaker til smerte i tidlig postoperativ periode

Stenting anses å være en forholdsvis effektiv måte å gjenopprette koronar sirkulasjon i nederlaget i hjertets hjertekaronier. Denne operasjonen kan fjerne konsekvensene av aterosklerose, men ikke dens årsak (røyking, hypertensjon, dyslipidemi, alder).

Derfor kan anginaangrep returnere tidlig og sent postoperativt, spesielt hvis pasienten ikke har sluttet å røyke, drikker alkohol, følger ikke en diett, forsømmer anbefalinger for å ta medisiner.

Mindre ofte er smertesyndromet forbundet med skade på arterieveggen under operasjonen, feil utvalg av stent i størrelse, dannelsen av en falsk aneurisme. Postoperativ okklusjon av det etablerte vaskulære stillaset er også mulig. Risikoen stiger når:

 • høy blodkoagulasjonsaktivitet;
 • nedsatt lever- og nyrefunksjon;
 • saccharin diabetes (den vanligste faktoren);
 • arteriell hypertensjon;
 • atrieflimmer.

Gjentatt innsnevring av lumen (restenose) er forbundet med anatomiske trekk ved arteriene (mindre enn 2,5 mm i diameter) og utbredt aterosklerose (mer enn 20 mm i lengden).

Teknikken i seg selv, som innebærer å knuse et aterosklerotisk plakk med innsetting av dets deler i arterieveggen, kan tjene som en kilde til gjentatt trombusdannelse i denne sonen. Etter plastikkirurgi kollapser arterien som følge av strekking (negativ remodeling), noen ganger er klaringen utenfor stent mindre enn før kirurgi.

For å unngå komplikasjoner, bruk spesielle medisinske belegg av stenter og spesialmaterialer, som over tid kan absorberes, noe som reduserer risikoen for betennelse i postoperativ periode. Også alle pasienter er foreskrevet antikoagulant terapi, vasodilatatorer.

Og her handler det mer om rehabilitering etter shunting.

Hvorfor har hjertet vondt, venstre arm, skulder etter stenting

Smertsyndromet i hjertet kan fortsette i henhold til type cardialgi som oppstår med angina pectoris. Egenheten ved innerveringen av hjertet er den hyppige forekomsten av bestråling (reflektert) smerte. For dem er fordelingen til venstre halvdel av stammen, armen under skulderbladet, regionen av skulderleddet karakteristisk.

Det er umulig å utelukke utseende av smerte i cervico-thoracic ryggraden assosiert med osteokondrose, ofte oppfattes som kardialgi. I dette tilfellet forsterkes tegnene knyttet til brudd på ryggraden i ryggraden, ved å snu kroppen, puste, hevde hendene. Med myokardisk iskemi starter angrepet mot en bakgrunn av høy aktivitet - fysisk aktivitet eller psykometrisk stress, fjernes av nitroglyserin.

For å fastslå den nøyaktige årsaken til smerte anbefales det å utføre et EKG i overvåkingsmodus, ultralyd med dopplerografi, brystrøntgen, koronar angiografi. Hvis hjerteinfarkt mistenkes for tilbakefall, undersøkes innholdet av myoglobin og kreatinfosfokinase i blodet.

Hvor lenge vil ubehag etter et hjerteinfarkt og vaskulær kirurgi

I mangel av komplikasjoner av stenting, varer smertefulle opplevelser ikke mer enn 2 til 4 uker, med lite ubehag i brystet eller sporadisk tinning, kjedelig eller vond smerte.

Ved gjenopptakelse av angina angrep er det nødvendig med en grundig klinisk og instrumentell undersøkelse, fordi tilbakefall av angina smerter betraktes som en økt risiko for gjentatt hjertemuskulær infarkt. De kan også bety utbruddet av restenose på stedet for en etablert stent.

Steder og hoved tegn på angina angrep

Metoder for å bekjempe smerter

Intensiteten av ubehagelige opplevelser i hjertet kan påvirkes av:

 • fullstendig nektelse fra røyking og alkoholmisbruk
 • riktig næring med unntak av fettstoffer av animalsk opprinnelse, delvis hydrogenerte oljer (margarin, sauser, industrielle desserter), søtsaker;
 • menyen må nødvendigvis omfatte: fisk, nøtter, belgfrukter, fettfattig kjøtt, fettfattige meieriprodukter, hele kornblandinger, friske og kokte grønnsaker;
 • dosert fysisk aktivitet for å forbedre tilpasningen av hjertemuskelen til nærvær av en stent;
 • kontroll og korrigering av blodtrykk, sukker og kolesterol i blodet.

Se på videoen om rehabilitering i kardiologi:

En obligatorisk tilstand for å opprettholde adekvat patency av koronarbeinene er bruken av:

 • antikoagulantia (warfarin);
 • antiplatelet midler (Trombo Ass, Plavix, Curantil);
 • vasodilatorer (Cardiket, Monochinkwe, Diakordin);
 • lipidsenkende legemidler (Simgal, Liprimar).

Korrekt utvalgt medisinsk terapi forbedrer rheologiske egenskaper av blod og lindrer krampe i koronarbeholdere, og reduserer årsakene til smerte i hjertet etter stenting. Nitroglyserin med aspirintabletten kan om nødvendig bli anbefalt for å lindre anfall.

Og her er det mer detaljert om stenting av fartøy av en hjerne.

Smerter i hjertet etter et hjerteinfarkt og påfølgende stenting av koronarbeinene kan være forbundet med gjenopptakelse av angina pectoris. Det er farlig at det ofte er en harbinger av gjentatt myokardinfarkt. Årsaken til smertsyndromet er også en blokkering av trombotiske masser av stenten eller skade på arterien under operasjonen.

I normal løpet av gjenopprettingsperioden stabiliserer pasientens tilstand hele måneden. For å forhindre komplikasjoner trenger du en fullstendig avvisning av dårlige vaner, riktig ernæring, dosert fysisk aktivitet, inntak av anbefalte medisiner.

Å ta alkohol etter et hjerteinfarkt anbefales ikke i det hele tatt. Selv om noen hevder at det ikke bare kan, men også trenger for kvinner og menn, selv etter stenting. Hvor mye kan du drikke øl, rødvin og vodka?

Stenting utføres etter et hjerteinfarkt for å gjenopprette fartøyene og redusere komplikasjoner. Rehabilitering utføres med bruk av medisiner. Behandlingen fortsetter og etter. Spesielt etter et stort hjerteinfarkt, kontroll over lasten, er arteriell press og generell rehabilitering nødvendig. Er funksjonshemming gitt?

Du kan ikke bruke kaffe etter et hjerteinfarkt. Egentlig er ikke alle kjerner forbudt. Så kan du drikke kaffe etter et hjerteinfarkt, hypertensive pasienter, med arytmi?

Hvis hjerteinfarkt av hjertet utføres, vil studien vise egenskapene til strukturen for videre behandling. Hvordan gjør de det? Hvor lenge er den sannsynlige effekten? Hva slags trening er nødvendig?

LFK begynner etter et hjerteinfarkt fra de første dagene. Øvelseskomplekset øker gradvis. For å gjøre dette, bestemmer legene graden av treningsterapi, som pasienten er klar etter hjertesvikt og stenting, om noen.

Hvis aorta-aneurisme er inflammet, kan operasjonen redde et liv. Pasienten bør vite hvilke operasjoner som utføres, viktige indikatorer for kirurgisk inngrep, rehabilitering og prognose etter konsekvensene av intervensjonen. Og også om livsstil og ernæring etter.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er svært viktig. Viktige anbefalinger fra legen om kosthold, ernæring, adferdsregler i den postoperative perioden med koronar bypass. Hvordan organisere livet etter? Er funksjonshemming utstedt?

For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

Livstruende trombose av nyrearterien er vanskelig å behandle. Årsakene til utseendet hans - feil i ventiler, innvirkning i magen, stentinstallasjon og andre. Symptomer ligner akutt nyrekolikk.

Hva skal jeg gjøre under rehabilitering etter stenting av hjerteskjermer? Råd av leger

Koronar stenting - en minimal invasiv prosedyre hvor en pasient i arterien innsnevret kalsium kolesteriske plakk gi stent - et metallrør av et nett kobolt-krom-legering, som mekanisk utvider lumen av fartøyet.

Stenting av hjertekarene

Etter at stenten er installert, forbedrer blodstrømmen i hjertemuskelen, og angrep av brystsmerter under fysisk anstrengelse forsvinner. Etter stentning av koronarbeinene, reduseres symptomene på angina. I noen tilfeller er denne prosedyren foreskrevet for akutt myokardinfarkt.

Stenting er en smertefri prosedyre som sjelden forårsaker smerte i hjertet. En kort periode med utvinning, en rask helbredende effekt, en god tilstand av helse er bare en illusorisk følelse av utvinning. Denne prosedyren eliminerer symptomene på sykdommen, men helbreder ikke årsakene som forårsaket dem. Aterosklerose er hovedårsaken til kardiovaskulære sykdommer. Bare livsstilsendringer kan redusere den irreversible prosessen med vaskulær sklerotisering.

Rehabilitering etter stenting av hjerteskjermer

Regelmessig fysisk aktivitet reduserer prosessen med atherosklerotisering og trener kardiovaskulærsystemet. Å ta idrett er en av betingelsene for pasientens raskeste rehabilitering. Moderat fysisk aktivitet øker sensitiviteten til insulinreseptorer, akselererer lipolyse (fettforbrenning) og stabiliserer nivået av totalt kolesterol i blodet.

Oppmerksomhet vær så snill! Den tillatte intensiteten av fysisk anstrengelse avhenger av tilstanden din og må diskuteres med behandlende lege. Avhengig av hvor mye ukentlig trening anbefales, avhenger den påfølgende livsstilen.

Det er nødvendig å etablere et klart regime av dagen - for å danne en dynamisk stereotype. Prøv å gjøre visse ting på en klar tid: sove, spis, lek på sport, arbeid og slapp av. Dagens stabile regime vil redusere den negative effekten av stressfaktorer på livet ditt.

Aerobic trening som vil bidra til å gjøre hjertet sterkere:

 • rask gange (6-7 km / t);
 • Skandinavisk walking (med pinner);
 • bading,
 • sykling (10-11 km / time);
 • moderat løp;
 • morgenavgift.

Det er umulig å engasjere seg i kraftbelastninger, da dette negativt påvirker hjertet (det er full av utseende av ventrikulær hypertrofi) og truer alvorlige skader. Å drive et aktivt seksuelt liv er ikke forbudt, men i noen tilfeller anbefales det ikke.

Viktig! Ved alvorlig smerte i brystet eller i hjertet, bør enhver fysisk anstrengelse avbrytes. Hvis du har blitt diagnostisert med angina pectoris, kontakt lege om tilrådelig fysisk aktivitet.

Anbefalinger for sunn mat

Etter hjerteinfarkt, som etter hjerteinfarkt, blir spesiell oppmerksomhet til kostholdet. Det anbefales å begrense inntaket av bordsalt (ikke mer enn 1 gram per dag) og mettede fettsyrer (svin, margarin og fett). Mettet fett utløser begynnelsen av aterosklerose, og bordsalt øker blodtrykket. Engang økt forbruk av natriumklorid fører til en økning i det totale volumet av sirkulasjonsvæske, og regelmessig - til hypertensjon.

Mat rik på kolesterol og søtsaker er de ledende risikofaktorene for aterosklerose. Egg, biff og fårkjøtt, kyllinghud, pates, pølser, margariner og smør er de viktigste kildene til "skadelig" kolesterol (mettede fettsyrer).

Kroppen mottar 15% av alt kolesterol med mat, resten er 85% produsert av seg selv. Aterosklerotiske plakk består av kolesterol og kalsium. Ovennevnte produkter kan være spesielt farlige for de som har arvelig predisponering for trombose.

Produkter med kolesterol

Livet etter stenting av hjerteskjærene stiller visse restriksjoner på mottak av konfekt. Søt kan stimulere trombusdannelse i hjertets kar og forårsake sykdomsfall. Sukrose (glukose og fruktose) i store mengder kan forårsake insulinresistens - en annen faktor som har en ødeleggende effekt på hjertet.

Ofte overspising kan forårsake stikkende smerter i hjertet, spesielt hos personer med angina pectoris. Alvorlig smerte i thoraxområdet etter å ha spist - en anledning til å konsultere en lege.

Det er viktig å utelukke bruk av koffeinholdige produkter, fordi de stimulerer sentralnervesystemet. Koffein er et enkelt stimulerende middel for hjerte- og bronkopulmonal aktivitet. Hvis du er en kaffe elsker, må du leve uten det. Det er farlig fordi det kan forårsake reperfusjonsarytmi. En stor mengde koffein hemmer GABA og fører til overdreven eksitering av hjertet.

Hvorfor har hjertet vondt etter stenting?

Ofte er smerten i hjertet etter stenting på grunn av komplikasjoner som ikke er tatt i betraktning på sykehuset. Hvis du opplever følgende symptomer - ring en ambulanse:

 • akselerert hjertefrekvens;
 • gipegidroz;
 • arytmi, uregelmessigheter i hjertet;
 • bevissthetstap
 • forskjeller i blodtrykk.

Med ineffektiv stenting av hjertets hjerteslagarterier utføres aortokoronar bypass-kirurgi. I noen tilfeller gjentas prosedyren for stenting.

Hvor mange lever etter stenting av hjertets blodkar?

Med iskemisk hjertesykdom må du besøke en kardiolog regelmessig for å hindre mulige tilbakefall. Ubegrenset behandling kan føre til hjerteinfarkt.

Stenting hjertet er ikke løst av alle problemer, slik at pasienten kan oppleve tilbakefall av angina, hypertensive kriser eller andre lidelser. Kardialrehabilitering er det minste som er nødvendig for å gjenopprette pasientens helse og bevare resultatene av operasjonen i lang tid. Uten en riktig livsstilsjustering kan det ikke unngås et negativt utfall. Mye avhenger av pasientens ønske om å forandre sine vaner eller å forlate dem.

Tips! Røyking er en av de ledende faktorene i utviklingen av koronar hjertesykdom. Nikotin forårsaker stenose av blodkar, øker blodtrykket og øker hjertefrekvensen. Å forlate denne vanen reduserer risikoen for plutselig død fra et hjerteinfarkt.

Arbeidbarheten etter stenting av hjertet blir restaurert til opprinnelig nivå i 2-3 måneder. Personer som er engasjert i psykisk arbeid, kan begynne å jobbe umiddelbart etter stenting. Denne operasjonen eliminerer symptomene på koronar hjertesykdom, slik at funksjonshemming etter at den er bevilget ekstremt sjelden og bare i alvorlige tilfeller. Hvis stentningen av koronarbeinene ikke førte til en signifikant forbedring i løpet av angina pectoris, øker sjansene for å få en funksjonshemningsgruppe dramatisk.

Forventet levetid etter stenting av hjerteskjærene er svært variabel: fra en dag til flere år. Hvis pasienten fører en aktiv livsstil, misbruker ikke psykotrope stoffer, spiser riktig og observerer dagens regime, så er risikoen for å dø i løpet av de neste 10 årene betydelig redusert. En viktig betingelse er rettidig mottak av foreskrevne medisiner.

Det er verdt å merke seg at noen former for IHD er arvelig og avhenger lite av miljøfaktorer.

Hva er rehabiliteringsperioden etter stenting?

Aterosklerose er en vanlig sykdom, hovedsymptomen som er forstyrret metabolisme. Provoke en sykdom av underernæring, stillesittende livsstil, skadelige stoffer i atmosfæren, andre faktorer. Når aterosklerose i blodet øker nivået av kolesterol og andre skadelige lipider, som blir avsatt i blodkarets vegger. Ulike metoder brukes til å behandle iskemiske sykdommer. Takket være hjerteskjermerens stenting skjer det raskere og enklere å gjenopprette organismen. Finn ut hvem operasjonen er for.

Indikasjon for operasjonen

Stentning av koronararteriene kan kun utføres etter en komplett diagnose, inkludert angiografi - undersøkelse av røntgen og kontrast av kardiovaskulærsystemet. Dette bidrar til å bestemme tilstedeværelsen av sammenbrudd i karene, lokalisering, omfang, andre nyanser. Basert på dataene, bestemmer legen om det er tillatt å utføre stenting til pasienten, og velger riktig type rør.

Kirurgi styres også av radiografi. Noen ganger utføres koronar angiografi og stenirovanie på en dag. Den andre operasjonen er imidlertid ikke egnet for alle, men bare:

 • pasienter med iskemi som ikke er hjulpet av medisinering;
 • de pasienter som stent i hjertet (aterosklerose hvis ikke truffet hovedstammen pulsåren) ble godkjent av resultatene av analysene;
 • pasienter med angina pectoris, hvis yrkesaktivitet er nært knyttet til alvorlig fysisk anstrengelse;
 • som har ustabil angina eller som nylig har overlevd hjerteinfarkt:
 1. hvis i institusjonen, hvor de ble tatt, kan de utføre en slik operasjon
 2. og hvis pasientens tilstand tillater det.

Hovedtyper av coronary stents

Stentypen er valgt av en kirurg. Spesialister innen kardiologi, som regel, tilbyr pasienter det beste utstyret som er tilgjengelig fra dem. Når du velger en stent, avhenger mye av pasientens individuelle egenskaper, for eksempel hvis han har økt blodkoagulasjon, legg bedre belagt type. Men hvis en pasient med hjerteinfarkt trenger en nødoperasjon, setter han alle tilgjengelige stent. Under slike omstendigheter er hovedmålet å raskt gjenopprette blodtilførselen til myokardiet. Stents er delt inn i to typer:

 1. Uten dekning. Disse er rør av metalllegeringer som ser ut som maskerammer. På riktig sted for den moderne stenten kan du gjøre en utvidelse av en passende diameter. Den nyeste generasjonen av medisinsk utstyr har et spesielt belegg av medisinske stoffer. På grunn av dette reduseres risikoen for re-stenose i den leverte stenten betydelig. Stoffer som påføres kanalene, forhindrer dannelsen av en gjentatt innsnevring av fartøyet inne i stenten, inkludert om dette vil være en arteriereaksjon på et etablert utenlandsk objekt.
 2. Belagt med spesiell polymer. Stenter belagt med monokomponent som tidligere ble brukt, føre til negative konsekvenser: varigheten av helbredelsesprosessen, økes, for stabler vaskulær inflammasjon inntrådt, øket risiko for trombose. Pasienter med disse rørene måtte ta thienoperidiner for livet. Nye stenter med et multikomponent polymerbelegg har et høyt nivå av biokompatibilitet og sikrer en jevn frigjøring av legemidlet fra røret.

Er det noen kontraindikasjoner for stenting av blodårer?

 1. Stenting kan ikke utføres dersom pasienten har en vanlig stenose som opptar det meste av aorta. I dette tilfellet er stenten ikke nok til å dekke hele fartøyet og gjenopprette dets patency.
 2. Å sette en stent i hjertet anbefales ikke i alderen. Det er en risiko for å utvikle stent-trombose av inngripsartikkelen hos slike pasienter.
 3. Aortokoronær stenting er forbudt med en betydelig innsnevring av lumen i flere fartøy.
 4. Hvis arteriosklerosen av karene har spredt seg til kapillærene eller små arterier, er stenten ikke installert på grunn av signifikante forskjeller i diameter.
 5. De avstår fra stenting av hjertets blodkar, hvis pasienten har noen hindringer for operasjonen (selv de som er minimal invasive).

Hvordan utføres stenting?

Innsnevring av blodårene på grunn av utviklingen av aterosklerose er svært farlig for mennesker. Avhengig av stedet for arteriell sykdom, kan sykdommen føre til brudd på blodtilførselen til hjerne-karoten arterier mate den med blod, og med stenose forverres denne funksjonen. Det er andre like alvorlige patologier. Hyppige problemer:

 • hjertets iskemi
 • aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Moderne medisin (industrien - endovaskulær kirurgi) har flere vanlige metoder for restaurering av arteriell patency:

 • konservativ medisinering;
 • stenirovanie hjerte fartøy;
 • aortokoronary shunting;
 • angioplastikk (åpning ved hjelp av et kateter av den berørte arterien).

Prosedyren for stenting kan utføres i en nødsituasjon (i nærvær av ustabil angina eller hjerteinfarkt). I andre tilfeller utføres operasjonen på en planlagt måte. Ifølge resultatene fra laboratorieundersøkelser, hvor tilstanden til karene og pasientens hjerte er bestemt, godkjenner legen eller forbyder stenting av karene. Før stentplassering:

 • pasienten er tatt for en generell analyse av blod, urin
 • lage EKG, koagulogram;
 • utføre en ultralyd.

Stenting utføres under sterile forhold i operasjonen med lokalbedøvelse. Installasjonen av stenter gjøres under kontroll av fluoroskopi. For å få tilgang til de skadede karene, gjør doktoren en punktering av en stor arterie. Et lite rør (introducer) settes inn gjennom hullet. Det er nødvendig å introdusere andre instrumenter inn i arterien. Et fleksibelt kateter settes inn gjennom innføreren til munnen av den berørte arterien. Gjennom den blir en stent levert direkte til båtens side.

Spesialisten plasserer håndsettet på en slik måte at det etter åpningen ligger så godt som mulig. Da er stentballongen fylt med kontrast, noe som fører til inflasjonen. Under påvirkning av trykk retter røret. Hvis stenten er plassert riktig, trekker legen ut instrumentene og påfører et bandasje til punkteringsstedet. Stenting tar i gjennomsnitt 30 til 60 minutter, men forlenges hvis flere rør skal installeres samtidig.

Mulige komplikasjoner etter prosedyren

Komplikasjoner er mest sannsynlig hos pasienter som har alvorlige former for hjerte-og karsykdommer. Høy blodkoagulasjon og diabetes er nødvendig. Reduser risikoen for restenose og øke hastigheten på gjenopprettingsprosessen ved å nøye observere legenes resept. Som en regel overstiger den potensielle fordelen med blodkärlsstamming mulige farer, så de fleste pasienter med aterosklerosymptomer gjennomgår kirurgi. Mulige komplikasjoner av stenting av fartøy inkluderer:

 • en allergisk reaksjon på et kontrastmiddel;
 • trombose av fartøyet som ble punktert;
 • blødning fra et punktert fartøy
 • hjerteinfarkt under stenting;
 • restenose av den punkterte arterien;
 • tidlig angina etter operasjonen.

Rehabiliteringsperiode

Rehabilitering etter stenting inkluderer et sett med tiltak som vil hjelpe en person til å gjenopprette raskere og redusere risikoen for sykdomsfall. Umiddelbart etter operasjonen må pasienten overholde strenge hviler på et sykehus (1-2 dager). Den behandlende legen på dette tidspunktet overvåker hele tiden tilstanden til en person. Når pasienten slippes ut, må han sørge for maksimal fred hjemme. Fysisk stress er ikke tillatt først. I tillegg, etter stenting, kan du ikke ta en varm dusj / bad.

Rehabilitering etter stenting innebærer å ta medisiner foreskrevet av lege. Med hjelp av rusmidler reduseres risikoen for hjerteinfarkt betydelig, og indikatorer som varighet og livskvalitet i hjertesykdom økes. Gjennomsnittlig varighet på kurset er opptil seks måneder. Til listen over reseptbelagte legemidler etter stenting-fartøy er:

 • redusere mengden kolesterol i blodet;
 • antiargeganty;
 • antikoagulantia.

Under rehabiliteringsperioden er det viktig å følge en diett. I det menneskelige kostholdet bør fettstoffer begrenses. Med hypertensjon er det verdt å gi opp salt. Hvis pasienten lider av diabetes, bør kostholdet bare inneholde produktene i den niende tabellen for Pevzner. Folk med fedme bør minimere kaloriinntaket av mat.

Postoperert stenting av hjertesykdommer en person bør regelmessig utføre LFK (treningsbehandling) 1-2 uker etter operasjonen. forskrifter:

 1. Turgåing er et ideelt alternativ. Viser enkle lekser.
 2. Lastens varighet bør være begrenset til 30-40 minutter og utføres daglig.
 3. Et utmerket rehabiliteringsmiddel anses å være timekurken - begrenset i tid, vinkel og avstand til oppstigning gjennom spesielle organiserte ruter.
 4. Klasser bidrar til mild trening av hjertet og gradvis gjenoppretter sin funksjon.

Hva er den beste stenten eller shunting?

Begge metodene har positive og negative sider, derfor bestemmer legen hvordan behandlingen skal avhenge av de individuelle egenskapene til det kliniske bildet. Stenting behandles ofte dersom pasienten er ung og har lokale endringer på fartøyene. En feil kan korrigeres ved å installere flere rør. For pasienter med avansert alder med alvorlige lesjoner i arteriene, blir det vanligvis brukt shunting. Doktoren tar imidlertid hensyn til alvorlighetsgraden av pasientens tilstand - belastningen på kroppen med ripping er mye høyere.

Video: Hva er hjerte stenting?

Pasientanmeldelser

Alain, 32: Far var nylig stenting hjertefartøy, 4 rør ble levert. Hittil er han i intensiv omsorg, fordi etter operasjonen ble nyresvikt oppdaget (på grunn av lavt trykk, kan nyrene ikke klare væsken). Legen sa at dette kan være en komplikasjon etter stenting. Selv min far hadde kortpustethet, men legene lover at dette snart vil passere.

Vasily, 48 år gammel: For ett år siden ble stenting gjort for meg, rørene ble plassert med et legemiddelbelegg. Operasjonen ble gjort i en privat klinikk, så det kostet meg ikke billig. På rehabilitering drakk jeg 3 stoffer i 12 måneder. Det var ingen bivirkninger og komplikasjoner. Jeg gjenopprettet etter å ha stanset fartøyene nesten helt, jeg går inn for sport, men jeg overbelaster meg ikke.

Lyudmila, 51 år: For 3 år siden stanset jeg tre rør. Etter det foreskrevne medisinske kurset (Plavix, Trombo ACC, Tulip, etc.) ble fullført. Jeg følte meg bra hele tiden, men for noen måneder siden kom smertene tilbake. Jeg planlegger å besøke en lege igjen, fordi, som jeg ble fortalt, er det økt risiko for blodpropp og det er verdt å sjekke ut.

Rehabilitering etter stenting av hjerteskjermer

Regelmessig fysisk aktivitet reduserer prosessen med atherosklerotisering og trener kardiovaskulærsystemet. Å ta idrett er en av betingelsene for pasientens raskeste rehabilitering. Moderat fysisk aktivitet øker sensitiviteten til insulinreseptorer, akselererer lipolyse (fettforbrenning) og stabiliserer nivået av totalt kolesterol i blodet.

Oppmerksomhet vær så snill! Den tillatte intensiteten av fysisk anstrengelse avhenger av tilstanden din og må diskuteres med behandlende lege. Avhengig av hvor mye ukentlig trening anbefales, avhenger den påfølgende livsstilen.

Det er nødvendig å etablere et klart regime av dagen - for å danne en dynamisk stereotype. Prøv å gjøre visse ting på en klar tid: sove, spis, lek på sport, arbeid og slapp av. Dagens stabile regime vil redusere den negative effekten av stressfaktorer på livet ditt.

Aerobic trening som vil bidra til å gjøre hjertet sterkere:

 • rask gange (6-7 km / t);
 • Skandinavisk walking (med pinner);
 • bading,
 • sykling (10-11 km / time);
 • moderat løp;
 • morgenavgift.

Det er umulig å engasjere seg i kraftbelastninger, da dette negativt påvirker hjertet (det er full av utseende av ventrikulær hypertrofi) og truer alvorlige skader. Å drive et aktivt seksuelt liv er ikke forbudt, men i noen tilfeller anbefales det ikke.

Viktig! Ved alvorlig smerte i brystet eller i hjertet, bør enhver fysisk anstrengelse avbrytes. Hvis du har blitt diagnostisert med angina pectoris, kontakt lege om tilrådelig fysisk aktivitet.

Anbefalinger for sunn mat

Etter hjerteinfarkt, som etter hjerteinfarkt, blir spesiell oppmerksomhet til kostholdet. Det anbefales å begrense inntaket av bordsalt (ikke mer enn 1 gram per dag) og mettede fettsyrer (svin, margarin og fett). Mettet fett utløser begynnelsen av aterosklerose, og bordsalt øker blodtrykket. Engang økt forbruk av natriumklorid fører til en økning i det totale volumet av sirkulasjonsvæske, og regelmessig - til hypertensjon.

Mat rik på kolesterol og søtsaker er de ledende risikofaktorene for aterosklerose. Egg, biff og fårkjøtt, kyllinghud, pates, pølser, margariner og smør er de viktigste kildene til "skadelig" kolesterol (mettede fettsyrer).

Kroppen mottar 15% av alt kolesterol med mat, resten er 85% produsert av seg selv. Aterosklerotiske plakk består av kolesterol og kalsium. Ovennevnte produkter kan være spesielt farlige for de som har arvelig predisponering for trombose.

Livet etter stenting av hjerteskjærene stiller visse restriksjoner på mottak av konfekt. Søt kan stimulere trombusdannelse i hjertets kar og forårsake sykdomsfall. Sukrose (glukose og fruktose) i store mengder kan forårsake insulinresistens - en annen faktor som har en ødeleggende effekt på hjertet.

Ofte overspising kan forårsake stikkende smerter i hjertet, spesielt hos personer med angina pectoris. Alvorlig smerte i thoraxområdet etter å ha spist - en anledning til å konsultere en lege.

Det er viktig å utelukke bruk av koffeinholdige produkter, fordi de stimulerer sentralnervesystemet. Koffein er et enkelt stimulerende middel for hjerte- og bronkopulmonal aktivitet. Hvis du er en kaffe elsker, må du leve uten det. Det er farlig fordi det kan forårsake reperfusjonsarytmi. En stor mengde koffein hemmer GABA og fører til overdreven eksitering av hjertet.

Hvorfor har hjertet vondt etter stenting?

Ofte er smerten i hjertet etter stenting på grunn av komplikasjoner som ikke er tatt i betraktning på sykehuset. Hvis du opplever følgende symptomer - ring en ambulanse:

 • akselerert hjertefrekvens;
 • gipegidroz;
 • arytmi, uregelmessigheter i hjertet;
 • bevissthetstap
 • forskjeller i blodtrykk.

Med ineffektiv stenting av hjertets hjerteslagarterier utføres aortokoronar bypass-kirurgi. I noen tilfeller gjentas prosedyren for stenting.

Hvor mange lever etter stenting av hjertets blodkar?

Med iskemisk hjertesykdom må du besøke en kardiolog regelmessig for å hindre mulige tilbakefall. Ubegrenset behandling kan føre til hjerteinfarkt.

Stenting hjertet er ikke løst av alle problemer, slik at pasienten kan oppleve tilbakefall av angina, hypertensive kriser eller andre lidelser. Kardialrehabilitering er det minste som er nødvendig for å gjenopprette pasientens helse og bevare resultatene av operasjonen i lang tid. Uten en riktig livsstilsjustering kan det ikke unngås et negativt utfall. Mye avhenger av pasientens ønske om å forandre sine vaner eller å forlate dem.

Tips! Røyking er en av de ledende faktorene i utviklingen av koronar hjertesykdom. Nikotin forårsaker stenose av blodkar, øker blodtrykket og øker hjertefrekvensen. Å forlate denne vanen reduserer risikoen for plutselig død fra et hjerteinfarkt.

Arbeidbarheten etter stenting av hjertet blir restaurert til opprinnelig nivå i 2-3 måneder. Personer som er engasjert i psykisk arbeid, kan begynne å jobbe umiddelbart etter stenting. Denne operasjonen eliminerer symptomene på koronar hjertesykdom, slik at funksjonshemming etter at den er bevilget ekstremt sjelden og bare i alvorlige tilfeller. Hvis stentningen av koronarbeinene ikke førte til en signifikant forbedring i løpet av angina pectoris, øker sjansene for å få en funksjonshemningsgruppe dramatisk.

Forventet levetid etter stenting av hjerteskjærene er svært variabel: fra en dag til flere år. Hvis pasienten fører en aktiv livsstil, misbruker ikke psykotrope stoffer, spiser riktig og observerer dagens regime, så er risikoen for å dø i løpet av de neste 10 årene betydelig redusert. En viktig betingelse er rettidig mottak av foreskrevne medisiner.

Det er verdt å merke seg at noen former for IHD er arvelig og avhenger lite av miljøfaktorer.

Hvorfor trenger jeg en stent i et fartøy?

Angina pectoris og myokardinfarkt er manifestasjoner av hjerte-iskemi - en sykdom forbundet med oksygen sult av hjertemuskulaturen. Forringelse av ernæringen er et resultat av et brudd på blodsirkulasjonen i kranspulsårene, som gir blod til hjertet.

Utilstrekkelig blodtilførsel er forårsaket av innsnevring (stenose) av arteriene som følge av tilstopping av kolesterolplakkene. Ikke mindre farlig er trombi.

For å øke klaring i fartøyet, plasseres en stent i den. Det er en fleksibel maskestruktur som utvider den vaskulære sengen, gjenoppretter normal blodstrøm. I dag, i spesialiserte kardiologiske sentre, utføres en slik operasjon av alle pasienter med hjerteinfarkt.

Stenter er installert på riktig koronar (RCA), venstre fremre nedstigende gren (LAD), venstre koronararterie (LCA) og aorta.

Typer av stenter og deres egenskaper

En stent er en fjær av sylindrisk form, laget av spesielt metall eller plast. Den blir introdusert i det berørte fartøyet i komprimert form og spres på riktig sted ved hjelp av en ballong inn i hvilket trykk påføres. Boksen fjernes deretter, og våren forblir på plass og holder vaskulærveggen.

Typer av stenter er forskjellige i design, så vel som i materialet de er laget av.

Cardiosurgery bruker følgende strukturer:

 • Laget av fin ledning, de kalles ledning;
 • Bestått av individuelle lenker i form av ringer;
 • Representerer et fast rør - rørformet;
 • Utført i form av et rutenett.

Ved akutte tilstander (under et infarkt eller angrep av ustabil angina) blir blanke metallstenter ofte brukt. De brukes når innsnevringen av koronararteriene ikke når kritisk nivå, og sannsynligheten for ytterligere stenose er liten.

Stents med et stoffbelegg

Stents av den nye generasjonen er produsert med et medikamentbelegg, som forhindrer forekomsten av komplikasjoner og reduserer risikoen for re-okklusjon av arterien.

Det finnes flere typer slike stents. De er metallstrukturer med et polymerbelegg, som er dekket av et lag med medisin som undertrykker veksten av vevet av fartøyet.

Gradvis kommer dette legemidlet inn i kroppen, og polymeren løses. Holder en metallramme som støtter arterienes vegger. Biokompatible stenter med medisinsk belegg er mye brukt i europeiske og russiske klinikker.

Stent med bionedbrytbart belegg

Betingelser for opptak av stativet

Den mest moderne typen stent - stillas. Han utfører rollen som stillas i fartøyet. Driftsprinsippet er følgende - Etter innsetting i arterien støtter stenten sine vegger i ønsket tilstand.

Forkrosset aterosklerotisk plakk med en spesiell beholder skal helbrede for å forhindre dannelse av trombi på den. I perioden fra 3 til 6 måneder, er stenten "arbeider" som frigir medisinen, helbredende vaskulært endotel (indre skall) og ikke tillate den å vokse normalt.

Et stillas laget av det fineste metallnettverket (nesten 20 ganger tynnere enn et menneskehår) med en bionedbrytbar polymerbelegg. Seks måneder senere er strukturen fullstendig dekket med endotel, og polymerbelegget som inneholder stoffet, oppløses. Som et resultat forblir det normale lumen i arterien, og veggene forblir elastiske.

Fordeler, ulemper og levetid for stenter

Coronary stenting løser mange problemer forbundet med aterosklerotiske skader i arteriene. Det gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen, forbedre livskvaliteten hos pasienter med hjerteinfarkt, forhindrer hjerteinfarkt. Og likevel er stentene ikke perfekte, sammen med de dyder de har ulemper med.

Fordelene ved stenting er:

 • Liten traumatisme i forhold til en åpen operasjon på hjertet;
 • Bruk bare lokalbedøvelse;
 • Kort rehabiliteringstid;
 • Høyt resultat - mer enn 85% av operasjonene er vellykkede.

Ulempene med stenting kan tilskrives:

 • Risikoen for komplikasjoner og re-stenose, det er lavere når du installerer narkotika-eluerende stenter;
 • Kompleksiteten i operasjonen i nærvær av kalsiumavsetninger i karene;
 • Tilstedeværelse av kontraindikasjoner.

I tillegg bryter metallstrukturen som er igjen i karveggen, sin evne til å kontrakt og slappe av. Et ufullstendig resorbert polymermateriale som inneholder stoffet kan forårsake separerte effekter i form av en allergi.

Hvor lenge vil stenten vare?

Stentens liv er avhengig av mange faktorer:

 • Stentens overlevelse (avslag er ekstremt sjeldne);
 • Overholdelse av pasientens alle kardiologiske forskrifter for neste år (i noen tilfeller er dette så lenge spesialbehandling varer);
 • God toleranse for nødvendige medisiner til pasienter;
 • Tilstedeværelse eller fravær av andre alvorlige sykdommer, for eksempel diabetes, trophic ulcers eller magesår.

Under alle gunstige forhold vil stenten tjene til slutten av livet.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Ikke alle pasienter med iskemi i hjertet viste stenting.

Det utføres bare i følgende tilfeller:

 • Preinfarkt med trussel om akutt myokardinfarkt;
 • Ustabil angina;
 • Progresjon av angina pectoris med hyppige alvorlige anfall ikke fjernet av nitroglyserin;
 • Akutt hjerteinfarkt;
 • Utbruddet av angina angrep for de første 2 ukene etter et akutt infarkt;
 • Stabil angina 3 og 4 funksjonell klasse;
 • Re-innsnevring av arterien etter stentplassering.

Det er en gruppe pasienter som blir vist installasjonen av en stoffeluerende stent.

Disse inkluderer pasienter:

 • Diabetes mellitus;
 • På hemodialyse
 • Med gjentatt stenose etter installasjonen av holometallisk stent;
 • Med utvikling av stenosis av shunt etter aortokoronary shunting.

Kontra

Det finnes en rekke kontraindikasjoner for stentinstallasjon (selv i nødstilfeller):

 • Alvorlig respirasjons-, lever- og nyreinsuffisiens
 • Periode med akutt slag
 • Nåværende smittsomme sykdommer;
 • Intern blødning;
 • Redusert blodpropp med trusselen om blødning.

Kontraststoff for røntgenkontrolloperasjon inneholder jod. Derfor kan folk med allergier mot det stent ikke bli installert. Ikke bruk denne metoden med arterie lumen mindre enn 3 mm og med generell aterosklerotisk skade på vaskulærsengen.

Faser av operasjonen

Prosedyren for installering av stenten krever forberedelse av pasienten. På dette stadiet utføres koronarangiografi for å bestemme lokaliseringen av det tilstoppede karet og for å bestemme omfanget av dets lesjon. I en nødsituasjon er blodprøver og EKG også utført. Ved en planlagt operasjon utføres en grundigere undersøkelse av pasienten.

Den inkluderer:

 • Laboratorietester av urin og blod - generelt og biokjemisk, bestemmelse av blodkoagulasjon, for hepatitt og HIV;
 • Hjertestudier - ekkokardiografi, daglig EKG-overvåking, ultralyd av koronarbeholdere med dupleksskanning og Doppler.

Om nødvendig utnevner du også magnetisk resonansbilder eller datortomografi. Før operasjonen injiseres pasienten med legemidler som fortynner blodet og forhindrer blodpropper, samt en beroligende.

Hvordan sette en stent?

Tilgang til koronararteriene er gjennom lårarterien eller gjennom armen. Den andre måten - innføring av en introducer med en stent gjennom den radiale arterien av underarmen - brukes hyppigere på grunn av lettere tilgang til koronarbein.

Driftsprosedyre:

 • Punktstedet er bedøvet og en leder med en boks er satt inn i den.
 • Med blodstrømmen under kontroll av røntgen, når han det ønskede stedet i arterien;
 • Etter at ballongen er festet på riktig sted, oppblåses den med en sprøyte;
 • Under trykk oppstår ødeleggelse av den aterosklerotiske plakk;
 • En leder med en boks er fjernet og en stent med en ballong inne er installert på plass;
 • Kateteret injiseres igjen i det berørte fartøyet, ballongen ekspanderer under trykk og åpner stenten og fester den fast til veggene av arterien på stedet av den ødelagte plakken.

Etter operasjonen er pasienten i intensivavdelingen i 1 til 2 dager, deretter overført til den generelle. Rehabilitering etter stenting er begrenset mobilitet og tar 5 til 7 dager, hvoretter pasienten slippes ut fra sykehuset.

Hvordan leve med en stent?

Livet etter operasjonen må være underlagt visse regler. Legen før utslipp gir råd om å ta medisiner, fysisk aktivitet og diett.

Video: Alt om hjerte stenting

Etter operasjonen føles pasienten umiddelbart lettet - er kortpustethet, brystsmerter og andre symptomer på angina pectoris.

For å unngå komplikasjoner og re-stenose i fremtiden må følgende forhold følges:

 1. Fortsetter å ta i løpet av det første året medisin, utnevnt av en lege. Dette er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper (Plavix, Aspirin Cardio eller Cardiomagnolo). Et år senere kan du redusere doseringen.
 2. Unngå eller alvorlig begrense mat med fettinnhold, nekte salte, røkt og syltetøy. Ta om nødvendig statiner som senker kolesterolnivået i blodet.
 3. Hypertensjon krever konstant overvåking av trykk og bruk av antihypertensive stoffer, foreskrevet av lege. Dette vil bidra til å redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag etter stenting.
 4. Det er nødvendig å kvitte seg med dårlige vaner.
 5. Nødvendig dosering fysisk aktivitet. Det er nok å gjøre daglige turer i 30-40 minutter.

I løpet av året, mens du tar medisiner som reduserer blodpropp, unngå skader og kutt. Hvis det er behov for en akutt operasjon i denne perioden, bør den behandlende legen vite hvor mye tid det har gått siden stent ble installert. Disse forholdene må følges nøye når du installerer et stoffstent. Enkel holometallisk krever ikke slik behandling.

Hjertesykdom i vår tid er mye "yngre". Ofte utføres kardiostering av svært unge menn. En vellykket operasjon uten komplikasjoner tillater dem å fortsette å leve et fullt liv.

Hvor mange lever etter stentinstallasjon

Med overholdelse av en sunn aktiv livsstil, alle medisinske anbefalinger og fraværet av andre alvorlige sykdommer, er forventet levealder for pasienter med hjertesykemi betydelig økt. Dette fremgår også av pasientens tilbakemelding.

Mulige komplikasjoner

Operasjonen av stenting er nå betraktet som rutinemessig og fullt teknologisk praktisert. Derfor komplikasjoner etter utførelsen - en sjeldenhet.

Likevel er de og er som følger:

 • Under operasjonen det kan være en allergi mot medisiner som brukes, blødning (ikke mer enn 1,5% av tilfellene), forekomsten av arytmi, utvikling av angina pectoris og hjerteinfarkt;
 • postoperativ - dette er en hematom ved inngangen til lårbenet eller den radiale arterien (forekommer ofte), aneurisme, arytmi, trombose;
 • fjern - trombose, gjentatt innsnevring av arterien.

Hvor mye koster kronisk stenting i Russland og Ukraina?

I nødstilfeller, når stenten er installert i henhold til vitale indikasjoner, gjøres det innenfor rammen av obligatorisk sykeforsikring. Det er, det er gratis for pasienten.

Kostnaden for den planlagte operasjonen består av mange komponenter og beregnes individuelt, avhengig av kostnadene ved operasjonen. Prisen for stenting for Ukraina og Russland er omtrent like stor. I Russland, kan en stent bli satt for 100 - 150 tusen rubler, i Ukraina operasjonen vil koste 30 - 40 000 hryvnia.

anmeldelser

Marina Sergeevna, 58 år gammel, Kemerovo

Moren min ble gitt en stent for 8 år siden i en nødsituasjon under et hjerteinfarkt. Gjort det gratis. Siden da har angina angina nesten opphørt, men alvorlig kortpustethet vedvarer. Men hun er allerede 81 år gammel og mange andre sår. Hun er fortsatt veldig aktiv, foretrekker å leve separat. Jeg tror at stenten betydelig forlenget livet hennes.

Mikhail Mikhailovich, 60 år gammel, Voronezh

Har fått kirurger allerede etter et hjerteinfarkt. Operasjonen for å installere stenten var relativt enkel. Etter operasjonen var det problemer med pulsfrekvensen - etter den vanlige 50-55 steg den til 90-110. Og trykket derimot gikk ned til normen - 120/80. Etter noen måneder gikk alt tilbake til normal - igjen økte trykket, og pulset returnerte til normalt. I tre år har jeg levd stille uten en konstant frykt for et hjerteinfarkt. Min tilstand har forbedret seg betydelig.

Hva er det

Hva er koronar angiografi og stenting av hjertekarene? Denne prosedyren er en minimal invasiv endovaskulær kirurgi, hovedformålet er å gjenopprette lumen i arterier som er rammet av aterosklerotiske plakk.

I den innledende fasen av ateroskleroselesjoner person ikke føler ubehag fornemmelser, men som begroingsblodårene og innsnevring av lumen det går til hjertet av en mindre mengde av blod, noe som resulterer i kroppen begynner å lide av alvorlige hypoxia (iskemi). I en slik situasjon er konservative behandlingsmetoder ikke effektive, og pasienten utfører kirurgisk inngrep.

Stenten er plassert gjennom et lite snitt på huden, inn i hvilket et kateter settes inn, på enden utstyrt med en ballong. På det smaleste punktet av arterien blåser ballongen selv, og dermed utvider karetets vegger. For at lumen skal forbli så forstørret i arterien, etableres en spesiell konstruksjon som utfører rollen av slagtekroppen - dette kalles stenting.

Når kan jeg gjøre uten å installere en stent?

Anvendelsesområdet for stenter er stort nok, oftest er prosedyren foreskrevet under følgende forhold:

 1. iskemisk hjertesykdom og risikoen for å utvikle et stort myokardinfarkt - Stentning av koronarfartøyene bidrar til å utvide lumen i arteriene som er berørt av aterosklerose, og derved bringe tilstrekkelig mengde blod og oksygen til hjertet. I noen tilfeller er en slik operasjon nødvendig for en pasient med akutt infarkt, men senest innen 6 timer etter et angrep - hjelper dette med å raskt gjenoppta blodstrømmen i karene og redde en persons liv.
 2. Lanserte aterosklerose i hjertet.
 3. Lanserte sykdommer av arterier av nedre ekstremiteter - Som følge av denne patologien blir blodstrømmen i beina forstyrret, mot hvilken pasienten opplever alvorlige smerter i føttene, skinnene, baken og lårene når de går. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan pasienten utvikle gangren i ekstremiteter. Stenting av arteriene i nedre lemmer bidrar til å gjenopprette full blodstrøm og eliminere smertefulle opplevelser når du går.
 4. Nedfallet av cerebral fartøy med aterosklerotiske plakk - Stokking av karoten arterier er et lavt traumatisk inngrep, der det er mulig å gjenopprette fartøyets lumen. Søvnige arterier gir blodstrøm til hjernen og dets metning med næringsstoffer og oksygen. Operasjonen består av å installere en stent og ytterligere spesialfiltre. Disse ekstra enhetene spiller rollen som en felle for blodpropper og små blodpropper, forsinker dem, men samtidig, uten å hindre full blodstrøm.
 5. Gjentatt stenose av koronararterien etter angioplastikk - Omtrent halvparten av pasientene som gjennomgår operasjon på koronarbeholdere i løpet av første halvår av året etter inngrep, er det et tilbakefall av sykdommen - gjentatt innsnevring av fartøyets lumen på samme sted. For å redusere risikoen for tilbakefall, pasienten stenger også kranspulsårene under angioplastikk.
 6. Hos pasienter med IHD som gjennomgått aortokoronar bypassoperasjon, Noen få år etter operasjonen kan stenose av shunt forekomme. I en slik situasjon blir coronary stenting av fartøyene et alternativ til å installere shunten på nytt.

Hvilke stenter brukes til operasjonen?

Stents hovedmål er å gi full blodsirkulasjon og støtte veggene til et fartøy som er blokkert av aterosklerose. Stentene selv er utsatt for høy belastning, så disse strukturene er laget av høy kvalitet, oftest av metall.

Detaljer om typer stents og deres funksjoner er presentert i tabellen under.

Hva er fordelene med stenting?

Koronaroskopi av hjertekarene og installasjon av et spesielt design i den berørte arterien har en rekke fordeler:

 • pasientens kropp blir raskt gjenopprettet etter intervensjonen, siden prosedyren er minimal invasiv;
 • Det er ikke nødvendig med langvarig sykehusinnleggelse av pasienten.
 • inngrep gjennomføres under lokalbedøvelse, slik at stentplassering er mulig selv for de pasientene som er kontraindisert i generell anestesi på grunn av sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • operasjonen er ikke veldig traumatisk - under stentinstallasjonen er det ikke nødvendig å utføre åpningen av brystbenet, som for eksempel under shunting eller hjertekirurgi;
 • minimal risiko for postoperative komplikasjoner;
 • Prisen på prosedyren er lavere enn når du utfører rutinemessig operasjon på hjerte- eller koronarbeinene.

Er det noen kontraindikasjoner for stenting?

Som alle kirurgiske inngrep har koronarangiografi av hjertekarene og stentinstallasjonen en rekke kontraindikasjoner til prosedyren.

Disse inkluderer:

 • brudd på blodets koagulerte funksjon;
 • alvorlig nyre- og leversykdom;
 • diameter av arterien mindre enn 2-3 mm;
 • nederlaget for aterosklerotiske plakk av en for stor del av karet;
 • Tilstedeværelse av jodintoleranse hos pasienten - Koronarangiografi av hjertekarene utføres ved bruk av et kontrastmiddel, som inkluderer jod;
 • alvorlig respiratorisk svikt hos pasienten.

Stenting teknikk

Først av alt, før operasjonen pasienten pliktig tilbringe koronar angiografi årene i hjertet - en diagnostisk studie med bruk av kontrastmiddel, noe som gjør at du kan sette den nøyaktige plasseringen av lokalisering av patologisk prosess og innsnevring av den arterielle lumen. Når lesjonens plassering er etablert, fortsett med operasjonen.

Instruksjon for stenting:

 • før inngrep injiseres pasienten intravenøst ​​med et medikament som reduserer blodkoagulasjon
 • lokalbedøvelse injiseres for å bedøve hudens område hvor snittet vil bli gjort;
 • På rett sted gjøres et lite snitt eller punktering gjennom hvilket et kateter settes inn i lumen av den berørte arterien, utstyrt med en spesiell ballong;
 • Ballongen når det eksakte stedet for lesjonen, hvor den blåses uavhengig, og derved utvider lumen av arterien;
 • På stedet for den blåste ballongen under endoskopets kontroll installerer legen et spesielt filter som senere vil fange små blodpropper, blodpropper, hindre utviklingen av hjerteinfarkt og slagtilfelle.
 • punktering i huden injiserte et annet kateter utstyrt med oppblåsbar ballong - så snart den komprimerte gassbeholderen når fartøyet innsnevring, konstruksjons knuser, som gir et kraftig rammeverk veggene i arteriene;
 • Alle kirurgiske instrumenter blir fjernet, en steril bandasje eller en liten selvabsorberende sutur blir påført til intervensjonsområdet (dersom et hudinnsnitt blir gjort).

Varigheten av prosedyren varer fra 1 til 3 timer, alle handlinger av kirurgen blir overvåket på skjermen. Under operasjonen føles pasienten ikke smerte, det er bare ubehagelig i det øyeblikket ballongen er oppblåst. Videoen i denne artikkelen viser hvordan stenting-operasjonen utføres, eksperten forteller i detalj om denne teknikken og typene stents.

Hva er konsekvensene av stenting i pasienten?

I de fleste tilfeller er postoperativ periode etter stentplassering normal og det er ingen komplikasjoner hos pasienter.

Ca. 10% av tilfellene etter intervensjon på koronarbein kan følgende komplikasjoner utvikles:

 • brudd på integriteten til store fartøyers vegger;
 • massiv blødning som truer livet
 • nedsatt nyrefunksjon
 • hematomer på stedet for punktering av hud og kar
 • gjentatt innsnevring av arterie lumen;
 • dannelse av en stor blodpropp i stentplasseringsområdet.

Viktig! Dersom etter å ha fått en koronar stent i en pasient er det en skarp smerte bak brystbenet, er det vanskeligheter med å puste, raskt fallende blodtrykk og virker som en kaldsvette, bør man kalle en ambulanse. Pasienten selv må forbli i en løgnløs tilstand før legenes ankomst.

Rehabilitering etter stenting av hjertets hjerteskjermer

Etter overføring av stenting av arteriene til pasienten, er det litt tid best å observere sengestøtte, dette vil redusere sannsynligheten for gjentakelse av innsnevring av fartøyets lumen og redusere risikoen for postoperative komplikasjoner.

Livet etter stentning av hjertets hjertekarre innebærer passering av hjerterehabilitering, basert på et spesielt diett, en positiv holdning og terapeutisk trening.

Restaurering etter stenting av hjerteskjærene skjer som regel raskt, men for dette må pasienten strengt følge anbefalingene fra den behandlende legen, blant annet:

 • begrense fysisk aktivitet
 • å nekte for en stund å ta et bad, bare en dusj;
 • Ikke løft vekter på mer enn 3 kg;
 • Ikke kjør i 3-4 uker etter stenting;
 • unngå stress og bekymring.

LFK etter stenting av hjertekarene

Terapeutisk trening foreskrives hos pasienter allerede fra 2 uker etter operasjonen. Øvelser er foreskrevet for hver enkelt av lege kardiolog.

Som regel er disse ikke komplekse belastninger, moderate, som bidrar til å normalisere blodtrykk, vekt, styrke muskler og forhindre hjerteinfarkt og slag.

diett

Siden den viktigste årsaken til koronar hjertesykdom og aterosklerose er en ubalansert kosthold, og absorpsjon av mat, rik på karbohydrater og fett rask, pasienter som gjennomgikk stenting av koronarkar, bør vies spesiell oppmerksomhet til kosthold.

Hvordan leve etter stenting av koronarbeinene og hva å spise? Først av alt, er slike mat helt utelatt fra kostholdet:

 • margarin, smalets, smør;
 • bakte bakverk;
 • sjokolade;
 • kaker og kaker med fettkrem;
 • sterk svart kaffe, te;
 • biprodukter - hjerner, lever, nyrer;
 • fett.

Det bør også begrense bruken av bordsalt og meieriprodukter med høyt fettinnhold. Til matlaging brukes vegetabilske oljer, og retterne selv er best forberedt ved slukking, koking, baking uten crusting.

Grunnlaget for dietten består av frokostblandinger, friske grønnsaker og frukt, grønnsaker, nøtter, fettfattig kjøtt, fettfisk (makrell, torsk, laks). Det er fettfisk som er rik på flerumettede fettsyrer, som forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plakk og blokkering av arterier.

Viktig! Ikke forlat kostholdet, som å spise forbudte matvarer, kan røyking og sterk kaffe provosere re-deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i arteriene.

For at pasienten skal trives godt etter å ha installert stenten, må han følge legenes anbefalinger:

 • ta medisiner foreskrevet for å hindre dannelse av blodpropper - vanligvis acetylsalisylsyre eller Plavix;
 • ikke la hopp i blodtrykk - når hypertensjon er foreskrevet, medisiner som normaliserer blodtrykket;
 • holde seg til et anti-kolesterol diett og ta medisiner som reduserer kolesterolnivået i blodet;
 • lede en aktiv livsstil.

Avslutningsvis bør det bemerkes at gjennomføringen av hjertets fartøyene stenting er ikke en direkte indikasjon på pasientens uførhet, men hvis tilstanden er ledsaget av andre sykdommer, brudd på menneskelig ytelse, kan han utstede en retning til Kommisjonen av Kirkenes verdensråd, som vil avgjøre om en funksjonshemming er nødvendig.

Les Mer Om Fartøyene