Er det mulig å gå tilbake til normalt liv etter et slag? Effektive metoder for rehabilitering

I møte med konsekvensene av et slag i kjære, kan vi ofte ikke umiddelbart vurdere hvor viktig det ikke er å gi opp, å slite for tilnærmingen i det øyeblikket når den innfødte kommer tilbake til det normale livet igjen. Men for at rehabilitering skal lykkes, er det nødvendig å forstå hva som må gjøres og, viktigst, når. For å forstå problemene knyttet til gjenoppretting etter et slag, vil vi prøve i denne artikkelen.

Konsekvensene av et slag

Det er to hovedtyper av slag - iskemisk og hemorragisk, hver av dem er forårsaket av spesielle grunner og har spesifikke konsekvenser.

Mann etter hemorragisk slag

Denne typen slag er ansett som den farligste, fordi den er forbundet med blødning i hjernen, noe som betyr at lesjonens område kan ha et betydelig område. Pasienter som har hatt hemorragisk slag, opplever alvorlige problemer med bevegelse, tale, minne og klarhet i bevisstheten. Delvis lammelse er en av de vanligste konsekvensene; Det påvirker høyre eller venstre del av kroppen (ansiktsdel, arm, ben), avhengig av lokalisering av hjerneskade. Det kommer et helt eller delvis tap av motoraktivitet, en endring i muskelton og følsomhet. I tillegg endrer oppførsel og psykologisk tilstand: tale etter et slag blir vakt, usammenhengende, med åpenbare brudd på ord- eller lydsekvensen. Det er problemer med minne, tegngjenkjenning, så vel som depressive tilstander og apati.

Mann etter iskemisk slag

Konsekvensene av denne typen slag kan være mindre alvorlige, i de letteste tilfellene, etter kort tid, fullføre gjenoppretting av kroppsfunksjonene. Likevel gir legene ikke positive forutsigelser veldig ofte - problemene med blodsirkulasjon i hjernen går sjelden uten spor. Etter et iskemisk slag er det brudd på svelging, tale, motorfunksjon, informasjonsbehandling og oppførsel. Ofte er denne typen hjerneslag ledsaget av påfølgende smertesyndrom som ikke har et fysiologisk grunnlag, men er forårsaket av nevrologiske problemer.

Gjennom gjenopprettingsperioden etter berreendet må du nøye overvåke øvre grense for pasientens blodtrykk for å ta en rask tiltak i tilfelle en farlig økning. Den normale verdien er 120-160 mm Hg. Art.

Egenskaper for pasientbehandling etter et slag: Råd fra spesialister

Hvis slaget resulterer i lammelser, trenger pasienten en sengestøtte. I dette tilfellet, hver 2-3 timer, bør pasientens kropp endres for å unngå dannelse av trykksår. Det er nødvendig å overvåke regelmessigheten og kvaliteten på utslippet, å bytte klær i tide, for å observere eventuelle endringer i hud og slimhinner. I senere stadier bør du først øve passiv, og da aktiv gymnastikk, massasje, må du gjenopprette pasientens motorfunksjoner, om mulig. I denne perioden er psykologisk og emosjonell støtte til slektninger og venner svært viktig.

Metoder for gjenopprettende terapi og evaluering av deres effektivitet

Måter å akselerere rehabilitering etter et slag er regelmessig forbedret, noe som hjelper pasientene til å helt eller delvis gjenopprette tapte funksjoner og gå tilbake til deres tidligere levestandard.

medisinering

Hovedoppgaven med medisiner i denne perioden er å gjenopprette normal blodstrøm i hjernen og forhindre gjendannelse av blodpropp. Derfor foreskriver legene pasienter som reduserer blodkoagulasjon, forbedrer hjernens sirkulasjon, lavere blodtrykk og nevrorotorer for å beskytte celler. Utnevne spesifikke medisiner og følg behandlingsforløpet kan bare en profesjonell lege.

Botox terapi

Spastisk er et medisinsk begrep, som betyr en tilstand hvor individuelle muskler eller deres grupper er i konstant tonus. Dette fenomenet er typisk for pasienter som nylig har hatt et slag. For å bekjempe spasmer brukes Botox injeksjoner i problemområdet, muskelavslappende midler reduserer muskelspenningen eller til og med helt redusere den til null.

Dette er en av de enkleste, men effektive måtene å returnere hender og føtter mobilitet etter et slag. Hovedmålet med terapeutisk fysisk kultur er å "våkne" levende nervefibre som har gått inn i biokjemisk stress, skape nye kjeder av forbindelser mellom dem, slik at pasienten kan komme tilbake til det normale livet eller komme forbi med minimal hjelp fra fremmede.

massasje

Etter et slag, må musklene gjenopprettes, og derfor anbefaler legene at de bruker en spesiell terapeutisk massasje. Denne prosedyren forbedrer blodsirkulasjonen, reduserer spastiske forhold, fjerner væsker fra vev og påvirker positivt arbeidet i sentralnervesystemet.

fysioterapi

Metoder basert på ulike fysiske effekter. De kan være svært effektive for å gjenopprette blodsirkulasjonen, redusere smertesyndrom, forbedre ytelsen til ulike organer. Overfloden av metoder gjør det mulig å velge riktig variant for hvert enkelt tilfelle eller å utvikle et helt kompleks av tiltak rettet mot rehabilitering av kroppssystemene. Fysioterapeutiske prosedyrer inkluderer muskel elektrisk stimulering, laser terapi, elektroforese, vibromassasje og andre.

refleksologi

Eksponering for akupunktur eller biologisk aktive punkter i kroppen bidrar til å aktivere sin vitalitet, faktisk å være en effektiv ekstra behandlingsmetode. Akupunktur og injeksjoner reduserer muskeltonen i spastiske tilstander, regulerer nervesystemet og forbedrer tilstanden i muskuloskeletalsystemet.

kinestetika

En av de mest moderne måtene å gjenopprette pasientens autonomi etter et slag. Det består i gradvis læring å utføre bevegelser som ikke forårsaker smerte. For liggende pasienter er en av kinestetikkens hovedoppgaver evnen til uavhengig å endre kroppens stilling regelmessig for å forhindre dannelse av decubitus.

Bobatterapi

Dette er en hel pakke med tiltak basert på evnen til sunne områder av hjernen til å ta på seg ansvar som tidligere var den privilegerte av de skadde. Dag etter dag lærer pasienten å ta og tilstrekkelig oppfatte kroppens korrekte posisjoner i rommet. Gjennom hele behandlingsprosessen er ved siden av pasienten en lege som forhindrer utseendet av patologiske motorreaksjoner i kroppen og bidrar til å utføre nyttige bevegelser.

Kosthold og fytoterapi

I post-stroke-tilstanden trenger pasienten riktig næring med et minimumsinnhold av fettstoffer - den viktigste kilden til skadelig kolesterol. Grunnlaget for menyen blir ofte friske grønnsaker og frukt, magert kjøtt, fullkorn. Det er best hvis legen foreskriver en diett, basert på det spesielle tilfellet. Som fytoterapeutiske metoder bruker behandlingen med essensielle oljer (rosmarin, tea tree, salvie), samt bruk av dekk og tinkturer (dogrose, St. John's wort, oregano).

psykoterapi

Etter et slag, trenger enhver pasient psykologisk hjelp, fortrinnsvis levert av en profesjonell. I tillegg til det faktum at depressive tilstander kan skyldes nedsatt hjernefunksjon, opplever pasienten konstant stress på grunn av hans hjelpeløshet. Skarp endring av sosial status kan negativt påvirke pasientens psykologiske tilstand og til og med redusere utvinningen generelt.

ergoterapi

Behaviorale reaksjoner i gjenopprettingsperioden endres også oftest, slik at pasienten trenger å lære igjen de enkleste tingene - håndtering av husholdningsapparater, ved hjelp av transport, lese, skrive, bygge sosiale nettverk. Hovedmålet med ergoterapi er å returnere pasienten til normalt liv og gjenopprette arbeidsevne.

For en stund etter det første slaget øker sannsynligheten for et andre slag med 4-14%. Den farligste perioden er de første 2 årene etter angrepet.

Varigheten av rehabilitering etter et slag

Ta skritt for å gjenopprette hver tapte funksjon av kroppen etter at et slag er nødvendig umiddelbart, så snart pasientens tilstand er stabilisert. Med en helhetlig tilnærming til dette problemet, returnerer motoraktiviteten til pasienten etter 6 måneder, og taleferansen - innen 2-3 år. Selvfølgelig er begrepet avhengig av graden av hjerneskade, kvaliteten på prosedyrene som utføres, og selv om pasientens ønske, men hvis du nærmer deg problemet med all ansvar, vil de første resultatene ikke vare lenge.

Jo mer plutselig et slag, jo mer sjokkerende konsekvensene blir. Bare i går var din nære slektning sunn og munter, men i dag kan du ikke uten hjelp utenfra. Det er nødvendig å forstå at i denne situasjonen mye avhenger av de menneskene som er nær ham. Og det er ikke bare graden av profesjonalitet (selv om dette er en viktig faktor), men også i enkel human omsorg og forståelse.

I hvilket rehabiliteringssenter kan jeg søke?

Restaurering etter et slag kan akselereres, det er nok å plassere pasienten under de forhold som vil fremme en rask gjenoppretting. Døgnkontroll, omsorg, prosedyrer, utendørs tur og fravær av ekstra stress - alt dette er nødvendig for pasienten. En moderne metropol som Moskva, med sin ugunstige atmosfære og mangel på egnede forhold for det behagelige livet til mennesker med nedsatt funksjonsevne, bidrar lite til gjenopprettingsprosessen. Men i nær Moskva er det koselige rehabiliteringssentre, som ligner på vanlige sanatorier, men med en klar spesialisering i å gjenopprette det normale livet til mennesker som har hatt et slag. Et av de gode eksemplene på en slik institusjon er det velkjente rehabiliteringssenteret "Tre søstre". Dette private etablissementet ligger 30 km fra MKAD langs Schelkovskoye-motorveien, i et økologisk rent område. Omgitt av en duftende furuskog, er dette senteret alltid åpent for de som trenger hjelp, så vel som for deres kjære. Her er det kvalifiserte spesialister som vil utvikle et individuelt rehabiliteringsprogram etter et slag og vil implementere det på høyeste nivå. Fysioterapi ved hjelp av de nyeste og klassiske teknikkene, ergoterapi, massasje, trening med en psykolog og tale terapeut, kinesitherapy er bare en ufullstendig liste over rehabiliteringsprosedyrer tilbys av "Three Sisters" -senteret. 35 komfortable rom er utstyrt etter pasientens tilstand - i hvert rom er det en alarmknapp, spesielle møbler, samt en telefon, en TV og til og med internettilgang. Å bo på "Three Sisters" Rehabiliteringssenter er ikke bare et nødvendig mål for en tidlig utvinning fra et slag, men også et hyggelig tidsfordriv i et komfortabelt og vennlig miljø.

Lisens av Helsedepartementet i Moskva-regionen nr. LO-50-01-009095 av 12. oktober 2017.

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Regler og anbefalinger for omsorg for pasienter etter et slag

Stroke kalles akutte brudd på hjernesirkulasjonen (forkortet - ONMK). Med denne diagnosen tilbringer pasienten tid på sykehuset etter et angrep. Deretter blir han utladet og sendt for videre behandling og gjenoppretting hjemme. Ofte er folk påvirket av den iskemiske typen sykdom, sjansene for rehabilitering etter som er mye høyere sammenlignet med hemorragisk slag. Nå er pasientens omsorg etter et slag fallet på skuldrene til slektninger, nært folk. Dette er en vanskelig oppgave, siden konsekvensene av slike sykdommer kan være alvorlige, mister en person sin evne til selvbetjening, og man må hjelpe i alle aspekter av livet.

En person som har hatt et hjerneslag trenger kvalitetspleie.

Når du betjener bedridde pasienter etter et slag eller delvis berøvet visse funksjoner, er det viktig ikke bare å passe på det riktig, men også å følge noen tips for å bevare ditt eget personlige liv. Noen mennesker, hvis slektninger er lammet, opprettholder ofte slike endringer, bryter ned, faller inn i depresjon. Dette påvirker alle alle negativt.

Vanlige oppgaver

Den behandlende legen bør fortelle detaljert hvordan man skal ta vare på pasienten etter et slag. Hvert tilfelle har sine egne særegenheter. Noen trenger å hjelpe med å trene, forberede og regelmessig vaske. Med alvorlig hjerneskade må en elsket drikke, vaske, matte fra en skje og ta vare på den løgne pasienten. Når en pasient er bedridden, er det vanskelig å jobbe med ham. Men du kan ikke gi opp. Ja, omsorgspersoner må gå gjennom en vanskelig periode. Til dette må du være klar på forhånd, men ikke å sette et kryss på ditt personlige liv.

Det er flere hovedoppgaver i omsorgen for en person som er lammet på grunn av et slag, utført hjemme:

 • beskyttelse mot trykksår;
 • forebygging av lungebetennelse;
 • normalisering av fordøyelsen;
 • forebygging av trombose;
 • tiltak for å forhindre tilbakefall.

Dette er fem oppgaver som må utføres regelmessig og regelmessig. La oss snakke separat om hver av retningene. I tillegg lærer du hvordan du ikke gjør ditt eget liv til hardt arbeid og opprettholder et positivt syn på livet, til tross for tester som har blitt satt på skuldrene dine. Dette er viktig, fordi omsorg for pasienter etter et slag tar mye tid og energi, blir du avhengig av dem, sjelden kan du ta deg selv.

liggesår

Hovedproblemet hos folk som er lammet som følge av et angrep av et slag er en liggende livsstil og dannelsen av trykksår. De oppstår på huden der det høyeste trykket på kroppen er konsentrert. Utvekslingsprosesser i vev er ødelagte, de dør, og forfall begynner. De fleste bedsores er dannet på ryggen, albuene, coccyx og skulderbladene. Årsaken er utilstrekkelig omsorg. Saken er at den lyve pasienten ikke er vendt om, han er i samme stilling i lang tid. Uhelbredelsen av den syke å reversere uavhengig accelererer prosessene av vevnekrose og kan være dødelig.

Bedsores er kilden til infeksjon gjennom hele kroppen. Forebygging spiller en viktig rolle. For dette må omsorgspersonene gjøre følgende:

 • endre periodisk posisjonen til fullstendig dårlige pasienter, fordi de selv ikke kan gjøre det;
 • hver dag, se på hudtilstanden, der det høyeste trykket er;
 • Bruk på sengen på pasienten en spesiell madrass som beskytter mot dannelsen av trykksår;
 • kjøp puter og sirkler av gummi som bidrar til forebygging;
 • gjør en massasje koordinert med legen din;
 • vask regelmessig kroppen din, ta alltid antibakteriell såpe, antiseptiske midler;
 • Unngå utseendet under kroppen av eventuelle overflødige gjenstander eller bretter av sengetøy.

Hvis pasientene alltid vaskes, behandles med antiseptisk middel og regelmessig kan endre kroppens stilling, vil det være mulig å forhindre farlige komplikasjoner og forbedre sjansene for utvinning betydelig. Det faktum at en person er koblet til en seng etter et angrep, betyr ikke det siste tapet av sjanser for minst delvis gjenoppretting. Kompetent omsorg og effektive rehabiliteringsforanstaltninger løfter folk ut av sengen, gjenoppretter muligheten til å gå og betjene seg selv.

lungebetennelse

Hvis du vasker pasientens kropp forsiktig og ikke gir bedsores, er det veldig bra for ham. Men det er fare for blodpropper i lungene, og derfor blir en hyppig ledsager av sengepatienter lungebetennelse. Den resulterende dysfunksjonen i dreneringssystemet i luftveiene medfører slike konsekvenser. For en pasient med slag, er det å foretrekke å forebygge lungebetennelse, siden det ikke alltid kan herdes. Terapi er vanskelig, og selv potente antibiotika hjelper ikke. Sannsynligheten for et dødelig utfall er høyt.

For å forebygge det er det nødvendig:

 • utføre vibro-massasje økter, behandle thoraxen;
 • Ta regelmessig medisiner for slimuttak, som legen utpeker når man bestemmer seg for å transportere pasienten hjem til etterfølgende rehabilitering.
 • hjelp til å utføre åndedrettsøvelser (det anbefales å blåse inn i et glass med vann gjennom et rør, oppblåse kuler, etc.).

Oppgaver er ikke de vanskeligste, men de er avgjørende for å hindre utvikling av lungebetennelse.

Fordøyelsessystemet

Liggende pasienter blir matet og vannet av folk som bryr seg om dem. Ernæring spiller en viktig rolle, siden tarmen og hele fordøyelsessystemet skal fungere effektivt og aktivt. Resultatet av et slag er et brudd på fordøyelsesfunksjonene, for å gjenopprette hvoretter du trenger å gi pasienten en stor mengde fiber. Det selges i sin rene form og tjener til å legge til forskjellige retter og drinker. Mens du mødre pasienten etter et hjerneslag, prøv å sikre en rolig atmosfære. Det er tilrådelig å plante en person som har dekket det med puter, for å minimere den innsatte innsatsen for sittestilling. Gi preferanse til flytende og puree mat. Alle retter er pre-bakken med en blender.

blodpropp

Dannelsen av trombi betraktes som en annen farlig konsekvens av et slag. I nedre lemmer stagnerer blod på grunn av en liggende livsstil. Dette øker risikoen for trombose, det vil si tilstopping av blodkar.

Slægtninge som bryr seg om pasienten trenger:

 • bidra til å utføre de foreskrevne treningsøvelsene;
 • massere lemmer hvor det er risiko for blodstasis;
 • bruk komprimerings strikkevarer;
 • bruk medisiner som fortynner blod.

Narkotika brukes kun som foreskrevet av legen i strengt anbefalte doser. Det er strengt forbudt å velge medisiner uavhengig.

Forfallsforebygging

Opplevelsen av et slag øker sjansene for et andre slag. Primærhjelp for beskyttelse mot tilbakefall blir brukt på sykehuset. Hjemme trenger du:

 • Aktivt engasjere seg i terapeutisk gymnastikk og massasje
 • utelukke stress og unødvendig belastning på pasientens kropp;
 • regelmessig og i riktig dosering gi medisiner
 • følg anbefalingen fra den behandlende legen
 • å overvåke tilstanden av helse og press, med nedsatt funksjonsevne, søk hjelp fra en spesialist;
 • hjelpe pasienten til å forlate dårlige vaner.

Pasienter bør ikke føles som en byrde. Det er vanskelig å gjøre dette i praksis, fordi omsorgsfolk ikke er jernfolk, de er fratatt normalt liv, de gir alltid sine slektninger eller en nær person som har møtt problemer.

Tips til omsorgspersoner

Dette er en ekte test, når det tar mange uker eller måneder å ta vare på personer som har hatt et slag. Du må være fysisk og psykologisk sterk til å takle slike stress. Ikke alle opprettholder en lignende rytme, bryter ned på tette og syke mennesker selv. De mister incitamentet til å engasjere seg i rehabilitering, føler seg en byrde for slektninger, faller i depresjon og bare dør. Men du må tvinge ham til å kjempe, gjøre alt mulig, slik at personen igjen kommer til føttene og gjenvinner evnen til selvbetjening.

For å motstå en slik test, vil vi gi noen nyttige råd. Ikke ignorere dem, men lytt og bruk. De vil være nyttige for alle.

 1. Du er ikke alene. Noen mennesker tror at bare de har problemer, ingen vil forstå dem, fordi de ikke opplevde noe sånt. Men rundt tusen mennesker som også må ta vare på pasienter etter et slag og andre sykdommer. Derfor er dette ikke straff, men en oppgave som må oppfylles. Moderne medisin gir gode muligheter for oppgaven, så fokuser ikke din innsats på selvmedlidenhet, men på gjenopprettelsen av en person som er kjære for deg.
 2. Tretthet fra pleie er en normal tilstand. Ikke beskyld deg selv for å være sliten og ikke lenger vil gjøre det. Fra enhver aktivitet blir en person sliten, det er normalt og naturlig. Behovet for hvile er nødvendig for alle. Du må gi deg selv tid til hvile, ellers vil huset ha en andre sengevenn.
 3. Hvil minst 30 minutter hver 4. time. Noen pasienter trenger konstant omsorg og oppmerksomhet til seg selv. Men det er ikke verdt å gjøre dette i mer enn 4 timer. Gi dagen minst 30 - 40 minutter for å gå ut på gata, puste luft, ta en tur. Ikke sett deg foran en TV eller en datamaskin. Walking vil normalisere blodsirkulasjonen, løfte stemningen og gi styrke for de neste timene med omsorg.
 4. Hver dag bør du ta en liten glede. For dette, ta tid for dine favorittforlengelser, hobbyer og ting som gir glede og godt humør. Dette vil være bedre for alle, siden depresjon vil påvirke deg negativt, og stemningen du gir til pasienten.
 5. Du har rett til å være fornærmet og sint. Bare ikke ta det som tillatelse til å gå i strid med en slektning. Gå ut i et annet rom, gå et sted, ta en tur. Dette vil gi tid og mulighet til å roe ned, for å forstå at en person oppfører seg så ikke spesifikt, det er konsekvensene av sykdommen. Men du kan ikke samle seg negativt i deg selv. Bruk forskjellige måter å helle sjelen trygt og ufarlig ut. Noen boks pære, spille dataspill eller bare løpe rundt.
 6. Ikke nøl med å be om hjelp. Folk er redd og vil ikke forstyrre slektninger og venner igjen, prøver å gjøre alt selv. Noen forstår bare ikke hintene dine. Snakk direkte, vær ikke redd for å be om hjelp i dette eller det samme. Sett virkelige mennesker foran folk. Noen kan bidra til å ta pasienten til klinikken, fordi han har en bil. En annen venn vil lære deg hvordan du skal injisere, den tredje personen vil sitte hjemme i stedet for deg, til du løser de akkumulerte spørsmålene. Jo mer aktive dine slektninger tar del i omsorg, desto bedre vil de forstå dine problemer. Et ekte vennskap er vist her og det virkelige ansiktet til noen åpner.
 7. Adresse til eksperter. Rehabilitering inkluderer ikke bare omsorg, hjemmeøvelser og riktig ernæring. Det er rehabiliteringssentre, spesialbehandlinger hvor det er nødvendig å sende syke mennesker. Dette er en anledning til å gi dem kvalifisert hjelp og midlertidig avlaste seg ansvaret. Et par uker i rehabiliteringssenteret vil tillate deg å hvile, og en slektning etter et slag vil gi stor glede av prosedyrene under oppsyn av kvalifiserte spesialister.
 8. Kommunisere med de syke. Vis at han bryr seg om deg, du vil at han skal gjenopprette, gjør alt som er mulig for dette. I tillegg til ekte hjelp, trenger pasienter enkel menneskelig kommunikasjon om temaer som er helt uavhengige av sykdommen. Diskuter de siste nyhetene i verden, se på sportssendinger sammen, fortell anekdoter, bli distrahert fra problemene. Et godt humør har en positiv effekt på alle.
 9. Ikke glem din egen helse. En person er så bekymret for en slektning som han slutter å sove normalt, ikke spiser godt, bruker ikke tid med venner, ignorerer symptomer på sine egne sykdommer. For å bry deg trenger du styrke og helse, så prøv å spise godt, sove og ta flere vitaminer.
 10. Bruk tjenestene til omsorgspersoner og frivillige. Ja, ikke alle har økonomisk evne til å ansette sykepleier for hele dagen. Men det er et par timer med ulike frivillige organisasjoner eller sykepleie. Denne gangen kan du gi deg selv, slappe av, løse presserende personlige problemer. Plus for pasientens variasjon i kommunikasjon vil gå til nytte.

Det er svært vanskelig å ta vare på personer som har opplevd et angrep av et slag. Men dette er vår plikt. Vi er ansvarlige for hvor raskt og effektivt en person vil gjenopprette og hvor mye han vil leve etter virkningen. Det er ikke alltid mulig å returnere pasientene til et helt liv. Men husk at slik som dette kan vente på noen av oss. Behandle lean folk slik du vil at de skal bry seg om deg. Trøtthet og sinne er naturlige i denne situasjonen, men du må finne styrken til å gjøre det rette.

Takk for at du leser oss! Abonner, inviter vennene dine til vårt nettsted og la kommentarer stille spørsmål!

Ta vare på pasienter etter et slag

Gjenoppretting etter et slag kan ta svært lang tid, og det er viktig å gi pasienten den nødvendige omsorg, samt gi ham muligheten til rask rehabilitering. Avhengig av type slag, lokalisering av det berørte området, pasientens generelle tilstand, kan rehabilitering ta fra flere måneder til seks måneder eller mer.

Det er viktig at omsorg etter strekningen var ordentlig organisert, inkludert alle nødvendige tiltak for å gjenopprette kroppens naturlige reaksjoner og ble utført kontinuerlig. Derfor krever slektninger fullstendig engasjement.

Priser for sykepleierens tjenester uten medisinsk utdanning

Priser for tjenester av en sosial kort sykepleier

Priser for sykepleierens tjenester med medisinsk utdanning

Sykepleie for pasient etter et slag

I løpet av de første 2 til 3 måneder etter slaget skal pasienten hele tiden være under kontroll. Du kan ikke forlate det lenge, selv om natten. Så, den profesjonelle sykepleieren må komme til nytte - fordi takket være henne får du muligheten til minst en liten hvile. Ta vare på en person som har hatt en cerebrovaskulær ulykke krever profesjonalitet. Det er viktig å gi ham den nødvendige fysiske aktiviteten, men ikke overdrive den. Det vil være nødvendig å følge hans tilstand nøye og holde kontakten med legen. Faktisk kan en økning i kroppstemperatur eller utseende av ødem indikere en forverring i pasientens helse.

Hva er nødvendig for pasienten etter bedring

Hovedmålet med å ta vare på en pasient etter et slag er å skape et komfortabelt og gunstig miljø for ham. Til dette formål, selv før pasienten kommer tilbake fra sykehuset, kan du gjøre en omplassering i sitt rom. For eksempel, kjøpe en spesiell funksjonell seng, bestående av et hode og fot seksjoner som kan installeres i forskjellige vinkler. Det vil tillate ikke bare å forhindre forekomst av trykksår, men også å gi pasientens kropp den mest komfortable posisjonen. I tillegg kan det hende du trenger en Balkanramme eller annen enhet som pasienten kan trekke seg opp på armene, eller i det minste bare styrke musklene i overkroppen. Og ikke glem om den riktige plasseringen av sengen - den må være i det åpne rommet slik at pasienten kan kontaktes fra hver side og at han kan stå opp uten å risikere å falle eller støte.

Dessuten trenger pasienten en kvalitetsmadrass med madrasser, fordi han vil tilbringe lang tid i liggende stilling. Men fra bleier er det bedre å nekte, når de svever, irritere huden, og noen pasienter riper dem bare av. Så det er best å sørge for at pasienten har til disposisjon et behagelig vanlig eller oppblåsbart fartøy. Oppblåsbare fartøy er tilrådelig å bruke når du tar vare på pasienter med lav vekt.

Power. Visse endringer bør påvirke dietten til en person som har gjennomgått en alvorlig sykdom. Tross alt har stroke en effekt på svelgfunksjonen, noe som stiller krav til formens og kvalitative egenskaper hos mat. I første omgang etter sykdommen skal pasienten få flytende mat. Det er også mulig å mate med en sonde. Og hvis du får en løgn pasient fra en skje, prøv å ta den fra den ikke-lammede siden. Og pass på at det ikke er mat igjen etter fødselen i pasientens munn. Da, som pasientens tilstand forbedrer, kan du gi ham et annet måltid og til og med tillate ham å bruke bestikk. Men husk at skjeer og gafler for pasienter som har hatt et slag, burde ha store tykke hender.

Kommunikasjonsproblemer. En annen vanlig konsekvens av et slag er taleforstyrrelser. I dette tilfellet bør slektninger gi pasienten mulighet til å uttrykke sine behov og ønsker. Du kan kjøpe for ham et magnetisk alfabet, klippe bokstaver i alfabetet eller i det minste tilby en bjelle slik at pasienten alltid kan ringe til deg eller sykepleieren. Vel, for å gjenopprette tale, henvis til tjenestene til en profesjonell tale terapeut og ikke glem om behovet for å utvikle fine motoriske ferdigheter til pasienten og om vanlig massasje av hendene. Dette bidrar også til utvinning, og bør derfor være en av prosedyrene for å ta vare på pasienten etter et slag.

Tjenester til omsorgspersoner for omsorg av en pasient etter et slag

Sykepleiere fra "Forening for beskyttere" legger særlig vekt på avdelingenes psykologiske og følelsesmessige tilstand. Tross alt faller mange mennesker i denne situasjonen i depresjon, noe som hindrer vellykket rehabilitering. Det er derfor at omsorg for å lyve pasienter etter et slag bør omfatte tiltak for å forbedre psyko-statisk tilstand. Spesielt må du regelmessig inkludere hyggelig musikk til pasienten, snakke med ham, lese bøker, etc.

For å gjenopprette hjernens aktivitet og komme nærmere pasientens tidligere intelligensnivå, må sykepleieren regelmessig engasjere seg med ham. Det er ikke nødvendig å kjøpe spesielle undervisningshjelpemidler - du kan bruke barnas bøker med suksess, ved hjelp av hvilke barn læres å oppleve farger, teksturer, former, lukter. Lese høyt, recitation er også veldig nyttig. I tillegg må sykepleieren kommunisere med pasienten, få ham til å tenke, huske noe fra fortiden. Ved regelmessig lasting av pasientens hjerne, kan du få ham til å jobbe mer aktivt, noe som raskt vil returnere en person til et normalt liv.

Behandling er nødvendig og aktive pasienter etter et slag

Selv om pasienten ikke lyver etter et slag, trenger han i hvert fall en spesiell tilnærming. Vanskeligheten er at en person må omskole alt - selv sette seg, stå opp eller snakk. Derfor kan du trenge hjelp fra en profesjonell sykepleier som har et anstendig nivå av ferdigheter og nødvendig erfaring for å jobbe med slike mennesker. Og plukke opp det vil hjelpe "Forening av patronage arbeidere." Og dette er veldig viktig, fordi pasienter i denne tilstanden krever spesiell omsorg. Følelsen av ens egen hjelpeløshet, umuligheten av å utføre de enkleste handlingene, legger dem i en blind ende og forårsaker depresjon. Stemninger og dårlige humør er en naturlig konsekvens av denne situasjonen. Derfor bør sykepleieren være oppmerksom og tolerant, velvillig, kjærlig. Den skal kunne gjenopplive pasientens kjærlighet til livet og ønsket om å leve, som han kan underholde, trene, ta ut på tur, etc. Å oppnå suksess er ikke lett, men en ekte profesjonell kan gjøre det.

Erfarne sykepleiere vet om pasienter som har hatt et slag, og en annen viktig ting. Selv å ha gjenopprettet, vil en person ikke være den samme igjen. Mange egenskaper av hans karakter (inkludert negative) manifesteres sterkere. I tillegg kan en person bli mer selvsentrert. Han vil begynne å ta sine egne ønsker veldig alvorlig, han vil ha mer oppmerksomhet, han vil kreve at noen alltid er i nærheten. I intet tilfelle bør du være sint på slike manifestasjoner av sykdommen. Du må være selvsikker og tolerant, du må kunne vise pasienten at han er viktig for deg, men ikke ofre sine egne interesser. Det er derfor du bør vende deg til en profesjonell sykepleiers tjenester. Hun vil kunne reagere riktig på den forandrede oppførselen til din slektning, og vil lære deg det samme. Hun vil være mindre følelsesmessig mottakelig for avdelingenes avdelinger, kan finne en tilnærming til den, etablere kommunikasjon. Så i familien din vil det være en gunstig atmosfære der både pasienten og andre slektninger vil føle seg komfortable.

Les Mer Om Fartøyene