Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Aneurysm av aorta i magehulen: tegn, diagnose, behandling

Begrepet "aneurisme" innebærer en slik forandring i karetveggens struktur, når den tynnes og utstikkes på det svakeste punktet. Dermed er det fare for ruptur av fartøyet. En av de farligste lokaliseringene av en slik patologi er en aneurisme av abdominal aorta.

Årsaker til aneurisme og skade

Det er viktig å forstå hvorfor denne sykdommen oppstår, fordi antall dødsfall er katastrofalt bra: 50-60% av pasientene dør 1-2 år etter påvisning av en aneurysm i abdominal aorta. Og menn slik patologi påvirker en størrelsesorden oftere enn kvinner. Årsakene som forårsaker deformasjon av vaskulær veggen, er vanlig å dele seg i betennelses- og ikke-inflammatorisk tilstand.

 • I fravær av en betennelsesprosess, den hyppigste årsaken til en aneurisme (ca 30% av tilfellene) - aterosklerose. Muskel-skjelett elastisk aorta blir ujevn i tykkelse og styrke på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk, å endre strukturen av fartøyet bekledningslag og mulig forkalkning foci. Vaskulært vev er erstattet med bindevev, som er mindre elastisk og mer utsatt for deformasjoner under innvirkning av blodtrykket på arterieveggen. Utvidelse av aorta akselererer arteriell hypertensjon, som også er nært relatert til aterosklerotiske fartøyendringer.
 • Mindre vanlig traumatisk aneurisme av abdominal aorta. Det kan skyldes lukket traumer i magen, brystet eller ryggraden. Noen ganger oppstår det etter en bilulykke, for eksempel når offeret slår med en mage eller et bryst på rattet. Alvorlig risiko for aneurysm oppstår også etter fall fra høyde og på grunn av gjennomtrengende sår i magen (fragmentering, kule osv.). I slike tilfeller, når alle lagene i vaskemuren blir ødelagt, vises først et hematom i selve vevet av aorta, da er veggen arret, og deretter kan en aneurysm i abdominal aorta brytes på bindevevssiden.
 • Til inflammatorisk i utgangspunktet inkluderer syfilitiske aneurismer. I dette tilfellet oppstår en inflammatorisk prosess først i karene som leverer blod til aorta. Deretter blir betennelsen kastet til aorta-veggen, strukturen er ødelagt, elastisiteten minker, et plaster av bindevev fremkommer. Det er her at en vaskulær "pose" - en aneurisme er dannet.
 • Spesifikke inflammatoriske aneurysmer inkluderer og tuberkulose og revmatisme. Her går den inflammatoriske prosessen til aorta fra ryggraden eller nærliggende betennelsesfoci, noe som fører til tynning og fremspring av arterieveggen.
 • Ikke-spesifikke aneurysmer av inflammatorisk natur fremstår som komplikasjoner i en rekke infeksjoner. Kausjonsmiddelet kommer inn i aorta langs blodbanen som gir det og påvirker ikke bare aorta selv, men også karene som forlater det. En slik aneurisme kalles bakterielt embolisk. Infeksjon kan hentes fra lungene, nyrene, tarmene, kan involvere aorta i pankreatitt.

Video: forekomsten av en aneurisme av aorta

Klassifisering etter forskjellige egenskaper

Av struktur og egenskaper av vevskader er aneurysmer delt inn i følgende typer:

 1. Sann aneurisme, som er preget av utvidelsen av lumen av arterien mens den opprettholder integriteten til sin vegg;
 2. Falsk aneurisme er en utvidelse av aorta lumen, hvor murens struktur er skadet, og blodet kan komme inn i vevene som fôr fartøyet; Resultatet er et såkalt "pulserende" hematom;
 3. En dissekerende aneurisme av aorta, som er lokalisert i bukdelen; Med slik skade på fartøyet, i tillegg til å forstørre lommen, observeres et hulrom i tykkelsen av vaskemuren, som kommuniserer med aorta lumen.

I form, spindelformet og saccular aneurysmer utmerker seg, og i det kliniske kurset er de kompliserte og ukompliserte.

For en mer nøyaktig diagnose bestemmer legene arten og omfanget av lesjonen, lengden av det berørte området av arterien; Se om grenene på fartøyene som går fra aorta, var involvert i den patologiske prosessen. Alle disse faktorene bestemmer alvorlighetsgraden av situasjonen, samt valg av behandlingstaktikk.

Symptomer og kliniske manifestasjoner av en aneurysm i abdominal aorta

Et symptom som indikerer aorta-aneurysmen i magehulen, og som pasienter ofte vender til leger, er smerte i magen, og de er kjedelige og smertefulle i naturen. Slike smerter kan være permanente, det kan forekomme periodisk uten tilsynelatende grunn. Det er som regel lokalisert i venstre halvdel av magen eller i nålen. I noen tilfeller kan smerter gis til lysken eller nedre rygg. Årsaken til smerten er en økning i størrelsen på det berørte området av fartøyet, når den buede aortaväggen begynner å presse på ryggene i ryggmargen.

Hos noen pasienter kan en aneurisme manifesteres av tyngde og briste i magen, en pulserende følelse. Noen ganger når tarmene blir komprimert, oppstår dyspeptiske manifestasjoner (strup, kvalme, oppkast).

En mye mer alvorlig tilstand oppstår med komplisert strømning og enda mer når aorta-aneurysmen brister. Det er mer uttalt tegn, preget av økt intensitet av smerte, som dessuten ikke fjernes med bedøvelsesmidler. Gradvis blir smerten innhyllet, blodtrykket faller (noen ganger katastrofalt), oppkast blir lagt til. Takykardi og anemi observeres. Betennelse i beina kan utvikle seg.

Symptomer, som bestemmer eksfolierende aorta-aneurisme, forekommer vanligvis i to faser:

 • Det første bildet ligner løpet av ukomplisert aneurisme, men mer alvorlige smerter er notert, ledsaget av oppkast og sammenbrudd.
 • I andre etasje, når det oppstår brudd på fartøyets vegg, oppstår massiv blødning, som vanligvis fører til døden.

Mellom stadiene kan det ta flere minutter og flere timer.

Moderne metoder for diagnose og behandling

Tidlig diagnose av aorta aneurisme kan lagre tusenvis av liv hvert år. Derfor er det viktig ved den første mistanke om denne sykdommen å gjennomføre all tilgjengelig instrumentell forskning. Disse inkluderer:

Gitt at brudd på aorta-aneurisme er sannsynlig dødelig, men kan oppstå når som helst, slik at Pasienter er vist kirurgisk inngrep. Og hos pasienter med unormal eller eksfolierende aneurysm i abdominal aorta, utføres operasjonen raskt med akutte indikasjoner. Men hvis prosessen er i utgangspunktet, og kurset ikke er komplisert av noe, kan den forventede forvaltningen av aneurysm begrunnes med en undersøkelse hvert halvår. Samtidig for de som lider av høyt blodtrykk, blir det viktig å ta medisiner som reduserer blodtrykket.

Mer informasjon om kirurgi for en aneurysm i aorta finner du på lenken.

Video: Definisjon, diagnose og behandlingsmuligheter for sykdommen

Aneurysmer av andre lokaliseringer

Til tross for at bruddet i aneurisme i de perifere arterier konsekvenser ikke vil være like dødelig, men likevel intense indre blødninger er en alvorlig trussel mot menneskers liv uansett hvilken del av kroppen det skjer. Vurder den vanligste lokaliseringen av aneurysmer i perifere arterier.

 • Aneurysm, som dannes i den stigende aorta. Det kan påvirke arterien av arterien fra aortaklappen til divergensen til brakiocephalisk stammen. Ofte har en spindel-formet og kan kompliseres ved svikt av aorta-ventilen, som i sin tur påvirke den generelle velvære for personen og tilstanden hans hjerte (mer om aorta aneurysme og hjerte, se link).
 • En aneurisme som påvirker aortabuen. Dens fare ligger i det faktum at store arterielle trunker strekker seg fra denne delen av hovedarterien mot hodet og armene. Det vil si at hvis aortabuen er skadet, oppstår ikke bare svakhet i hendene, men også symptomer som signalerer brudd på hjernecirkulasjon.
 • Milt arterie aneurisme. I følge hyppigheten av forekomsten følger den umiddelbart aneurysmen til abdominal aorta. Karakterisert av at sannsynligheten for brudd øker dramatisk i svangerskapet. Ofte har en inflammatorisk årsak og forkalket foci. Smerten er lokalisert i venstre underliv.
 • Alvorlige komplikasjoner (opp til nyreinfarkt) kan forårsake aneurisme av nyrearterien. Ofte er slike skader ensidige, sykdommen kan utvikles hos ganske unge mot bakgrunnen av fødselsdefekter av vaskulært vev.

Om aneurysmen til hjerneskipene leser du her.

 • Aneurysm av iliac arterien. Faren for denne lokaliseringen er at iliac arterien er den største etter aorta, noe som betyr at konsekvensene kan være irreversible hvis den brytes. Den slikhet av en slik aneurisme er at den kan vare lenge uten symptomer, og smerten oppstår når utvidelsen av arterien når kritiske dimensjoner og det begynner å presse på de indre organene.
 • Med en aneurisme i lårbenet Det er en pulserende svulstliknande formasjon (ofte i lyskeområdet). Den største andelen pasienter er eldre mennesker, og denne type aneurisme er ofte bilateral. En falsk aneurisme av denne arterien kalles et spesifikt hematom fra fartøyet, som ble dannet som følge av skade på vaskulærveggen.
 • Med en aneurisme av jugularvenen Det er en vaskulær sak, oftest forårsaket av traumer. Det er en falsk aneurisme. Det er dannet hovedsakelig etter "stumme" lukkede sår, forekommer sjelden med kuttskudd og skuddssår med en smal sårkanal. Aneurysmer av jugular vener, hvis de blir observert hos barn, kan være medfødte, forårsaket av et brudd på dannelsen av vaskulært vev under perioden med intrauterin utvikling.

Hvilke tiltak for å forebygge sykdommen?

Anbefalinger på ernæring for pasienter

Hvis en person er diagnostisert med en aneurisme, og legen velger den forventede behandlingsstrategien, avhenger mye av pasientens livsstil og på hvordan disiplinert han oppfyller legenes anbefalinger.

Når årsaken til en aneurisme av et hvilket som helst fartøy er anerkjent som aterosklerose, kan tilstanden forbedres ved å rette all innsats for å bekjempe denne sykdommen. Her er det på første plass i betydning at maten overholdes. Det er nødvendig å utelukke så mye som mulig fra diettfett, eggeplommer, margarin. Mager kjøtt og havfisk tilberedt uten fett er velkomne. Belastet med energi og i parallell rense kroppen av brød og frokostblandinger fra hele korn. Det er nødvendig å øke andelen grønnsaker og frukt i kostholdet, fordi fiberen i dem bidrar til normalisering av lipidmetabolismen. Fra fettost, ost og rømme er det nødvendig å nekte og erstatte dem med fettfri meieriprodukter.

Les mer om kosthold og anbefalinger for aterosklerose, som også passer til pasienter med aneurysm.

Prøv å fullstendig forlate bruken av alkohol, sterk svart te og kaffe - disse drikkene skaper en brat belastning på fartøyene, noe som kan være dødelig dersom en aneurisme er tilstede. Grønn te, på den annen side, toner blodkarene mildt og har en generell gjenopprettende effekt. En rekke dietter vil hjelpe vegetabilske oljer, tilberedt av en rekke frø og nøtter (ikke bare begrenset til solsikke). Også mange krydder bidrar til normalisering av stoffskiftet av fett i kroppen. Disse inkluderer gurkemeie, ingefær, hvitløk, løk.

Sliter med hypertensjon

En viktig risikofaktor for aneurysmer er arteriell hypertensjon. Dette skyldes det faktum at høyt blodtrykk fremkaller en rask tynning av vaskulærmuren i aneurysmområdet. Og på tidspunktet for en hypertensive krise øker sannsynligheten for brudd på fartøyet på dette stedet flere ganger. Derfor er det viktig å ikke tillate hopp i blodtrykk for å unngå en hydrodynamisk innvirkning på sykefartøyet.

Hypertensive kriser kan skyldes uregelmessig inntak av antihypertensive stoffer. Derfor er det avgjørende for pasienter med diagnostisert aneurisme at de holder seg til behandling med å ta stoffer fra trykk. Noen grupper av medisiner kan tas en gang om dagen, andre krever to eller tre ganger mottak, men hvis stoffet passer deg, gir ikke bivirkninger og doseringen er riktig valgt, avbrytes mottaket strengt ikke. Når en vanlig hypertensive pasient blir kvitt hodepine, risikerer en pasient med aneurysme livet.

En av grunnene til at det oppstår en kraftig økning i trykket, selv i relativt sunne mennesker, er stress. Hvis du har nervøs jobb, konflikter i familien eller du er bare en veldig følelsesladende person, tenk alltid å ha en beroligende hånd i hånden. En god mild effekt uten bivirkninger og avhengighet er gitt av moderne urtepreparater som kan kjøpes på apotek.

Overvåk lasten

Noen ganger foreskriver spesielt nidkjære pasienter leger absolutt hvile. Det er ikke nødvendig å forstå dette bokstavelig talt: uten fysisk anstrengelse blir blodkar raskt avtagende, noe som betyr at risikoen for aneurysmbrudd øker.

Men du må laste deg selv med sinnet. Hvis du ikke kan unngå å løfte vekter, må du ikke rykke, vurdere uønsket belastning. Hvis du er vant til å løpe om morgenen eller gå på treningsstudio, ikke gi opp dynamisk trening i det hele tatt - erstatt jogging med intense løp, treningsmaskiner - yoga gymnastikk eller pilates.

Skandinavisk turgåing er en utmerket slags balansert last

Hvis en aneurisme er funnet hos en person som ikke har en vane med vanlig fysisk aktivitet, er det på tide å starte. En enkel ti minutters ladning i morgen hurrarop og forbedre vaskulær tone, vil felles øvelser uten alvorlig belastning bedre blodsirkulasjon i armer, ben og rygg og myke pusteøvelser oxygenate indre organer. Et viktig poeng: slike belastninger bør være systematisk, ideelt - daglig.

Gi opp røyking

Denne skadelige vane øker veksten av aneurysmen, fordi stoffene som finnes i tobakkrøykene har begge en direkte skadelig effekt på karene og en indirekte.

Hver forsinkelse provoserer en ny spiral av små fartøy, inkludert de som foder aorta og andre store arterier. Og dette betyr at degenerative prosesser vil utvikle seg raskere. I tillegg, som direkte påvirker muskellaget av den berørte arterien, fremmer tobaksrøyk veksten av et aneurysm-skadet område.

Når det gjelder den indirekte effekten av røyking på aneurysmer, bør vi huske rollen som tobakk i utviklingen av aterosklerose. Røykepersoner er flere ganger høyere enn risikoen for lipidmetabolismeforstyrrelser, dannelsen av aterosklerotiske plakk og, som en konsekvens, aneurysmer.

Således, selv ved å nekte å røyke, øker sjansene for pasienter med en aneurisme av et langt, fullverdig liv.

Hva kan den tradisjonelle medisinen tilby?

I noen tilfeller kan konservativ behandling av aorta-aneurisme, inkludert folkemidlene, være berettiget. Tinkturer, urtete og noen naturlige produkter har en gunstig effekt på karene, hjertets tilstand og kroppen som helhet.

 • hagtorn - Et utmerket verktøy for pasienter som lider av ulike kardiovaskulære patologier, inkludert aneurysm. Det er nødvendig å fremstille en infusjon av tørket på et mørkt sted av frukten av treet: helle et glass med kokt vann to spiseskjeer av potets bær, la det brygge for en god (minst 3-4 timer), og drikke et glass av brygg hver dag i tre oppdelte doser.
 • Gunstig handling med aneurysmer antiinflammatoriske infusjoner, som øker immuniteten og fjerner den inflammatoriske faktoren av aneurismeutvikling. Til slike forsterkende folkemidlene omfatter infusjonen av Kalina. Og friske bær kan legges til desserter og salater.
 • Frø og gress med vanlig fennikel positivt påvirke de aneurisme-berørte fartøyene. Det er nødvendig å forberede en infusjon av 300 ml kokende vann og 1 spiseskje fersk eller tørket dill. La det brygge, tømme og på tre eller fire måter å drikke denne delen hver dag.
 • celandine Er en universell plante. Med vanlig applikasjon bekjempes vellykket med aterosklerose - hovedårsaken til aneurysmer. Blader, grove stengler og blomster samles på økologisk rene steder, tørkes i skyggen og brukes til tilberedning av infusjon. Et glass kokende vann helles i tørrstrimte deler av planten (1 spiseskje), insistere i minst en time, og deretter filtrere. Drikk 50 gram tre ganger om dagen. Behandlingsforløpet er ikke mindre enn 30 dager.
 • Stor oppmerksomhet ble betalt til våre forfedre produkter av biavl. For pasienter med aneurysm vil den største fordelen komme fra pollen. Hvis du tar det daglig for 1 teskje (kan blandes med honning), blir aldringsprosessen i kroppen bremset, fartøyene styrker, vekten normaliserer, kroppen er fylt med energi.

Du kan også forberede deg en veldig deilig dessert, som også opprettholder helsen til blodårene dine:

For å gjøre dette må du passere gjennom en kjøttkvern en sitron, ett glass russin og nøtter, og deretter tilsett et glass honning og bland godt sammen. Du kan variere blandingen ved å legge til tørkede aprikoser eller fiken. Oppbevares i kjøleskapet og spis 2 teskjeer tre ganger om dagen.

 • Utmerket vaskulær styrking har alt produkter som inneholder en stor mengde vitamin C. Så godt å spise på dagen over et glass solbær, er ikke overflødig å gå inn i din diett rogn, tyttebær, bjørnebær, jordbær. I sesongen er det obligatorisk å bruke dem friske, og om vinteren kan du fryse disse bærene eller gni med sukker (oppbevares nødvendigvis i kjøleskapet).
 • Til forberedelse av drikkevarer og salater bruk sitron (det viktigste er ikke å koke det slik at den skjøre strukturen av vitamin C ikke faller sammen). Om vinteren spiser hver dag en god moden orange.

Pulsering av abdominal aorta er normal

aorta

Aorta er betinget delt inn i 3 divisjoner - stigende, buet, nedadgående del.

Stigende aorta

Den stigende aorta begynner fra arteriell kjegle i venstre ventrikel bak venstre halvdel av fudina på nivå III i intercostal rommet. Fra dette aorta går opp, litt til høyre og fremover, kommer til nivået av bryst brusk II rett - stedet for opprinnelse brachiocephalic bagasjerommet. Denne aortaavdelingen kalles også cardioaorta. Lengden er 4-8 cm, diameteren er 1,5-3 cm. Aortalbuen starter fra brakiocefalisk stammen og vender oppover. Den er rettet fra forsiden til baksiden av brusk II av ribben på høyre side til venstre på kroppen på nivå III eller IV i brystkroppen.. Lengden av 4.5-7.5 cm i diameter på 2-3,5 cm langt segment aortabuen har en liten begrensning til 2-2,5 cm (isthmus-aorta) - i stedet for overgang inn i den nedadgående aorta. Aortabuen projiseres på brystbenet.

Nedadgående aorta

Den nedadgående aorta er delt inn i to segmentet - torakale og abdominale aorta. Brystaorta er plassert i den bakre mediastinum, ved å starte fra IV thorax vertebra, tar ned den venstre flate av brystvirvler og utganger på sin fremre overflate til XII thorax vertebra, der passerer gjennom aorta åpning. Lengden er avhengig av lengden av brystet, diameter på 2 til 3 cm.

Abdominal aorta

Abdominale aorta - starter fra nivået av torakal aorta fra aorta åpning av mellomgulvet, og varer til IV (III-V) av lumbar vertebra, hvor den deler seg i to bekkenarteriene strømmen. Nivået av bifurcation avhenger av lengden på aorta. Med alderen forlenger aorta, og nivået av bifurcation faller.

Studiet av den stigende del av aortabuen, og som er angitt i avsnitt av hjertet. Thorakalaorta fysisk undersøkelse av praktisk tilgjengelig. Ved undersøkelse, henvises det til forholdsmessig fysisk utvikling av den øvre og nedre halvdel av kroppen, fravær eller nærvær av alvorlig vaskulær pulse hals, øvre ekstremiteter, og pulseringer i den interkostalrom og rundt bladet. I en frisk person utviklingen av skjelettet og musklene i øvre og nedre halvdel av kroppen i forhold. Pulse carotis, subclavian, brachialis arterier cootvetstvuet normale ring interkostale arterier ikke er synlig med koarktasjon av torakal aorta (medfødt innsnevring) henger etter den fysiske utviklingen av den nedre halvdel av kroppen, uttrykt som den pulserende medium kaliber fartøyer av overkroppen og den svekkede rippel nedre ekstremiteter. Observert visuelt ring interkostalrom fartøy, særlig på sideflatene av brystet og tilbake-side, fra thorax vertebra og III nedenfor

Studie av thorax aorta

palpasjon

Palpasjon av studien thorakalaorta tar sikte på å anerkjenne eller eliminere jitter og anslå systolisk pulse temperament. I en frisk person palpasjon precordial region ved II-III interkostalrom ingen flimring uten pulsering av arterier av middels kaliber (carotis, subclavian, brachialis) ikke overstiger den tillatte og pulseringen av interkostalrom arte ry i hele sin lengde fra ryggraden til brystbenet ikke NDB fissilt. Når luminale innsnevring brystaorta palpering kan bestemme systolisk jitter II-III Spero di interkostale rom, og den forbedrede vaskulære pulse medium kaliber, samt interkostalrom. Dette er spesielt tydelig med Koarktasjon.

perkusjon

Perkutalt er bredden på thoracale aorta uklart. Percussion brukes av lyi på antagelsen om en aneurisme av denne avdelingen. Percussion utføres på den bakre overflaten av thoraxen fra III interkostalplassen fra den bakre aksillærlinjen til ryggraden. Sammen med dette, skal hendene bli fremført. Med en stor aneurisme i thoracale aorta er det mulig å gjenkjenne området dullhet i ryggraden i samsvar med lokaliseringen, ofte til venstre.

auskultasjon

Auskultasjon av thoracale aorta for å diagnostisere sin lesjon er veldig informativ. Det utføres bortsett fra enkel auskultasjon av hjerte og blodkar på følgende steder:

- foran, tilbakegående 2 cm fra brystbenet, i II-IV interkostale mellomrom til høyre og venstre (disse er projeksjonsstedene til de indre brystkarene);

- ved krysset mellom parasternale linjer med kulebuer (steder for best lytting av indre materielle arterier);

- at paravertsbralnym linjer fra III til XII ribber og interkostale rom i ryggraden til sternum (projeksjon plass interkostale arterier)

- Interscapular mellomrom fra II til V vertebrae, spesielt til venstre (område av thorax aorta projeksjon);

- langs den hvite linjen i magen under xiphoid-prosessen (sted for å lytte til thoracale aorta).

En sunn person i de listede stedene hører ikke lyd.

I sykdommer i toraks aorta hos hjertet og blodårer (carotis, subclavian, humerus, innvendig bryst, interkostalrom), og ryggraden på venstre og epigastriske henhold xifoid prosess kan høre en systolisk bilyd av varierende intensitet, som ofte har innsnevret genesis - Koarktasjon, aorta, og kompresjons aorta-blodstrøm forsterkes av avanserte kollateralene, og atheromatose og aortaaneurisme.

Studie av abdominal aorta

Abdominal aorta (Figur 362). Abdominal aorta er den mest tilgjengelige for fysisk undersøkelse. Inspeksjon av pasienten skal startes med en vurdering av fargen på huden på underekstremiteter, tilstanden til trofisme i hud og muskler. Hos friske mennesker, er fargen på huden på underdelene ikke forskjellig fra andre kroppsdeler. Trofé av huden (kutant mønster, hårfarge), trofiske negler, muskler i underbenene har ingen avvik.

Fig. 362. Den ventrale aorta og dens grener.

1 - abdominal Aurora,
2 - hepatisk arterie,
3 høyre nyrearterie
4 lavere mesenterisk arterie,
5 rett non-spesialisert iliac arterie;
6 - høyre ukrafennaya iliac arterie,
7 høyre ekstern iliac arterie;
8 - gastrisk arterie,
9 milt aruria,
10 - venstre nyrearterie,
11 - overlegen mesenterisk arterie,
12 venstre unspecialized subarachnoid arterie;
13 midt sakral arterie,
14 venstre ukrafennaya iliac arterie,
15 - venstre ekstern iliac arterie

Med patologi av abdominal aorta i strid med terrenget vises blek, fortynning av huden, tap av hår på beina, trofiske forstyrrelser av negler (tynning, sprø), opprinnelsen til trofiske sår på føttene, atrofi av beinmuskulaturen. Bena blir kaldt til berøring.

Synlig pulsering av abdominal aorta observert ganske ofte i veldig friske mennesker, spesielt i ung alder, astenikov pasienter med redusert effekt, uten sterk bukveggen på slutten av spenning og fysisk anstrengelse, i hissige fagene med en tom mage og tarm. Pulsering er i de fleste tilfeller synlig i pasientens vertikale stilling, men bedre i vannrett. Den forsvinner med spenningen i bukemuskulaturen. Sværheten i denne krusningen er ikke stor.

Uttrykt tilsynelatende pulsering observert hos pasienter med hyperkinetiske hemodynamikk med øket slagvolumet til hjertet - NCD, hypertensjon, hypertyreoidisme, og aorta insuffisiens. Under slike omstendigheter er pulsering av varierende intensitet i de fleste tilfeller sett fra xiphoidprosessen og navlen.

Begrenset pulserende bulging i projeksjon av aorta er karakteristisk for en stor aorta aneurisme. Sannsynligvis bare en bulging, men ikke pulserende svulst over aorta - det er ikke uvanlig for trombose av en aneurysm.

Palpasjon av abdominal aorta

Palpasjon av abdominal aorta har stor diagnostisk verdi. Det utføres i pasientens horisontale stilling med stor avslapning av bukemuskulaturen (Figur 363).

Fig. 363. Palpasjon av abdominal aorta.
Posisjonen til pasienten ligger på ryggen, doktorns fingre er på en hvit linje raskt ha over aortaaksen.
Ved å nå den bakre bukmanchetten, utmerder pasienten seg i en glidende bevegelse med rulle over aorta.
Abdominal aorta undersøkes fra xiphoid-prosessen til navlen og litt lavere.

Studien starter fra xiphoid-prosessen og slutter ved navlen. Vi må huske på at hypersthenics øvre tredjedel av magesekkens regionen er fylt med venstre leverlapp, basert på palpasjon av behovet for å pønsker lavere enn astenikov og normostenik.

Palpasjon av aorta utføres så vel som dyp palpasjon av magen. Legenes håndflate er plassert på bukveggen under xiphoidprosessen, vinkelrett på aortaaksen, slik at de terminale phalangene av II, III og IV fingrene er på den hvite linjen i underlivet. Da, med hver utånding av pasienten, synker de inn i bagasjen opp til bakveggen, med andre ord, til øyeblikket, når en pulsasjon vises under fingrene. Etter å ha nådd det, gjør fingrene på neste utånding normalt en glidende bevegelse over aorta. Manipulering gjentas 2-3 ganger. Deretter installeres fingrene på en lignende måte litt lavere og utfører palpasjon.

Slik undersøkes hele abdominal aorta fra sverdet til navlen, eller like nedenfor. I en frisk person, hvis aorta palperes, er det oppleves som et elastisk, moderat pulserende, flate, glatte rør med en diameter på 2-3 cm. Dersom den abdominale veggen ikke er sterk, magen og tarmene er ikke overfylt og er ikke hoven, er palpasjon mulig å enkelt dessuten med den første nedsenking av hånden.

Med utviklede muskler, er et tykt fettlag fylt med mage og tarmen, palpasjon mulig med store vanskeligheter. Aorta er nødvendigvis følt gjennom hele lengden. Abdominal aorta er best betraktelig i asthenika, et stort antall kvinner som fødes, med divergensen i bukemuskulaturen.

Økt pulsering Abdominal aorta er notert under spenning, på slutten av fysisk aktivitet, som er forbundet med en økning i hjertefrekvensen av hjertet.

I patologi er følgende trolige abnormiteter sannsynlig når man studerer abdominal aorta:

- forsterkning eller demping av pulsering
- Detektering av aophantin augmentation
- aneurisme;
- deteksjon av en begrenset ikke-pulserende komprimering (trombosert aneurisme),
- Tetning og bøyning av havnen.

Utpreget pulsering av den abdominale aorta i sin helhet er sett hos pasienter med hyperkine hemodynamikk (NDCs, hypertensjon), med nedoschatochnostyu aorta-ventiler, tyrotoksikose

Svekket aorta pulsering i sin helhet bestemmes ved akutt hjerte- og sirkulasjonssvikt (synkope, kollaps, sjokk, myokarditt, akutt hjerteinfarkt) med aortastenose, aorta coarctation, aortoarteriit, ytre sammenpressing av aorta over nivået av palpasjon.

Begrenset pulserende aorta bukning - En aneurisme, muligens av varierende størrelse - fra noen få centimeter til hodestørrelsen. Aneurismen kan ha en rund, oval, sakkulær form. Overflaten på aneurysmen er glatt, med en tett elastisk konsistens. Når den er trombosed, blir den tettere, dens pulsering er liten eller fraværende. Når en aneurisme oppdages, utføres hennes palpasjon med forsiktighet. uten overdreven trykk og glidende bevegelser på overflaten. Dette er farlig, da en blodpropp kan skilles med alvorlige konsekvenser. Forseglet langs hele lengden eller noen steder, er abdominal aorta ikke uvanlig i aterosklerotiske skader. Begrenset komprimering fra tid til annen blir tatt som en svulst.

Trombose av stammen av aorta eller dets grener ledsages av iskemi av underdelene (bleke, kalde føtter, fravær av pulsering på karene, gangrene). Langsom utvikling av trombose manifesteres av en reduksjon av vaskulære pulseringer, utvikling av collaterals og muskelatrofi. Pulsasjonen av en slik aorta er redusert, lokaliseringen av tromben komprimeres.

Oppstigning av abdominal aorta

Oppstigning av abdominal aorta utføres langs den hvite buklinjen fra xiphoidprosessen til navlen (Figur 364).

Stetoskop langsomt synker ned i kroppen ved pusting av pasienten: utåndingsenheten faller ned, den holdes ved inspirasjon ved en nedsenking nivå til å motstå utstøtning av abdominal-musklene.

Avhengig av utviklingen av musklene, er det mulig å nå aorta i 1 eller 3 dykk. Lytting utføres ved utånding med forsinkelse i pusten. Så fonendoskopet beveger seg fra sverd til navle. Vi legger merke til at det ikke er tillatt å få sterkt press og klemme på aorta, noe som kan føre til utseende av stenotisk støy.

Hos voksne blir ikke unge og middelaldrende folklydder hørt når de auskulterer abdominal aorta. Kun hos barn og ungdom er det mulig å gjenkjenne en liten, liten systolisk murmur midt i avstanden mellom navlen og xiphoid-prosessen.

Systolisk støy i løpet av den abdominale aorta hos forskjellige intensitet auscultated aorta atheromatose, aorta aneurysme, og komprimering av aorta. Vurdere resultatene av auskultasjon abdominal aorta, er det nødvendig å huske på det faktum at xiphoid prosess for å lytte til mulig støy forårsaket av stenose av thorakalaorta, og stenose eller komprimering av cøliaki stammen. Støy i navlen ikke uvanlig når blodstrøm i navlevenen og periomphalic i ekspandert bukveggen subkutane blodårer ved spalten navlevenen og levercirrhose.

For å diagnostisere sykdommer i abdominal aorta, samt thorax aorta, er det nødvendig å måle og sammenligne blodtrykk på armene og bena. Normalt er helvete på føttene ved 20 mmHg. høyere enn på hendene. Hvis brytbarheten av thoracic og abdominal aorta (koarctation, aortitis, trombose, komprimering fra utsiden) på bena, blir trykket redusert.

Er Kristus i live? Er Kristus steget fra de døde? Forskere studerer fakta

Aortisk undersøkelse

Aorta. Studie av thorax aorta. Studie av abdominal aorta.

aorta

Aorta er betinget delt inn i 3 divisjoner - stigende, buet, nedadgående del.

Stigende aorta

Den stigende aorta begynner fra arteriell kjegle i venstre ventrikel bak venstre halvdel av fudina på nivå III i intercostal rommet. Herfra går aorta opp, litt til høyre og fremover, når nivået av brusk II av ribben til høyre - stedet for divergensen av brachiocephalic stammen. Denne avdelingen i aorta kalles også "cardioaorta". Lengden er 4-8 cm, diameteren er 1,5-3 cm. Aortalbuen starter fra brakiocefalisk stammen og vender oppover. Den er rettet fra forsiden til baksiden av brusk II av ribben på høyre side til venstre på kroppen på nivå III eller IV i brystkroppen. Lengden er 4,5-7,5 cm, diameter 2-3,5 cm. I det endelige segmentet har aortabommen en liten innsnevring til 2-2,5 cm (aortisk isthmus) - overgangsstedet til nedstigende aorta. Aortabuen projiseres på brystbenet.

Nedadgående aorta

Den nedadgående aorta er delt inn i to segmentet - torakale og abdominale aorta. Brystaorta er plassert i den bakre mediastinum, ved å starte fra IV thorax vertebra, strekker seg nedover langs den venstre flate av brystvirvler og utganger på sin fremre overflate til XII thorax vertebra, der passerer gjennom aorta åpning. Lengden avhenger av lengden på brystet, diameteren 2 til 3 cm.

Abdominal aorta

Abdominale aorta - starter fra nivået av torakal aorta fra aorta åpning av mellomgulvet, og strekker seg til IV (III-V) av lumbar vertebra, hvor den deler seg i de to felles bekkenarterier. Nivået av bifurcation avhenger av lengden på aorta. Med alderen forlenger aorta, og nivået av bifurcation faller.

Studien av den stigende delen og aortabuen er angitt i avsnittet om hjertets studie. Den thorakale aorta til fysisk undersøkelse er nesten utilgjengelig. Ved undersøkelse, henvises det til forholdsmessig fysisk utvikling av den øvre og nedre halvdel av kroppen, fravær eller nærvær av alvorlig vaskulær pulse hals, armene, samt krusning i interkostalrom og rundt bladet. I en frisk person utviklingen av skjelettet og musklene i øvre og nedre halvdel av kroppen i forhold. Pulse carotis, subclavian, brachialis arterier cootvetstvuet normale ring interkostale arterier ikke er synlig med koarktasjon av torakal aorta (medfødt innsnevring) henger etter den fysiske utviklingen av den nedre halvdel av kroppen, uttrykt som den pulserende medium kaliber fartøyer av overkroppen og den svekkede rippel nedre ekstremiteter. Observert visuelt ring interkostalrom fartøy, særlig på sideflatene av brystet og tilbake-side, fra thorax vertebra og III nedenfor

Studie av thorax aorta

palpasjon

Palpasjon av etterforskningen av thorakalaorta tar sikte på å identifisere eller eliminere jitter og anslå systolisk pulse karakter. I en frisk person palpasjon precordial region ved II-III interkostalrom ingen flimring uten pulsering av arterier av middels kaliber (carotis, subclavian, brachialis) ikke overstiger den tillatte og pulseringen av interkostalrom arte ry i hele sin lengde fra ryggraden til brystbenet ikke NDB fissilt. Når luminale innsnevring torakal aorta, kan bestemmes ved palpering systolisk jitter II-III Spero di interkostale rom, og den forbedrede vaskulære pulse medium kaliber, inkludert interkostalrom. Dette er spesielt tydelig med Koarktasjon.

perkusjon

Perkutalt kan bredden av thoracale aorta ikke bestemmes. Percussion brukes lyi under antagelsen om en aneurisme av denne avdelingen. Percussion utføres på den bakre overflaten av thoraxen fra III interkostalplassen fra den bakre aksillærlinjen til ryggraden. I dette tilfellet må hendene fremføres. Med en signifikant aneurisme i thoracale aorta, kan du identifisere zonen av blunting i ryggraden i samsvar med sin plassering, ofte til venstre.

auskultasjon

Auskultasjon av thoracale aorta for å diagnostisere sin lesjon er veldig informativ. Det utføres i tillegg til den vanlige auskultasjonen av hjertet og blodårene på følgende steder:

- foran, tilbakegående 2 cm fra brystbenet, i II-IV interkostale mellomrom til høyre og venstre (disse er projeksjonsstedene til de indre brystkarene);

- ved krysset mellom parasternale linjer med kulebuer (steder for best lytting av indre materielle arterier);

- at paravertsbralnym linjer fra III til XII ribber og interkostale rom i ryggraden til sternum (projeksjon plass interkostale arterier)

- Interscapular mellomrom fra II til V vertebrae, spesielt til venstre (område av thorax aorta projeksjon);

- langs den hvite linjen i magen under xiphoid-prosessen (sted for å lytte til thoracale aorta).

En sunn person i de listede stedene hører ikke lyd.

I sykdommer i thorakalaorta av hjertet og blodårer (carotis, subclavia, humeral, interne mammary, interkostalrom), samt ryggraden til venstre og magesekkens henhold xiphoid prosessen, kan du høre en systolisk bilyd av varierende intensitet, som ofte har stenotisk genesis - Koarktasjon, aorta, komprimering av aorta, økt blodstrøm i de avanserte collaterals og atheromatose og aortaaneurisme.

Studie av abdominal aorta

Abdominal aorta (Figur 362). Abdominal aorta er den mest tilgjengelige avdelingen for fysisk forskning. Kontroll av pasienten skal begynne med en vurdering av fargen på huden på underekstremiteter, tilstanden til trofisme i hud og muskler. Hos friske mennesker, er fargen på huden på underdelene ikke forskjellig fra andre kroppsdeler. Trofé av huden (kutant mønster, hårfarge), trofiske negler, muskler i underbenene har ingen avvik.

Fig. 362. Den ventrale aorta og dens grener.

Fig. 362. Den ventrale aorta og dens grener.

1 - abdominal Aurora,
2 - hepatisk arterie,
3 - høyre nyrearterie
4 - inferior mesenterisk arterie,
5 - høyre felles iliac arterie;
6 - høyre ukrafennaya iliac arterie,
7 - høyre ekstern iliac arterie;
8 - gastrisk arterie,
9 - milt aruria,
10 - venstre nyrearterie,
11 - overlegen mesenterisk arterie,
12 - venstre felles arteriell arterie;
13 - midt sakral arterie,
14 - venstre ukrafennaya iliac arterie,
15 - venstre ekstern iliac arterie

Med patologi av abdominal aorta i strid med terrenget vises blek, fortynning av huden, tap av hår på beina, trofiske forstyrrelser av negler (tynning, sprø), forekomst av venøse sår på føttene, atrofi av beinmuskulaturen. Bena blir kaldt til berøring.

Synlig pulsering av abdominal aorta ofte feiret i helt friske individer, spesielt i ung alder, astenikov pasienter med nedsatt kraft, med svak bukvegg etter spenning og fysisk anstrengelse, i hissige fagene med en tom mage og tarm. Pulsering er vanligvis sett i vertikal stilling av pasienten, men bedre i det horisontale. Den forsvinner med spenningen i bukemuskulaturen. Sværheten av slike pulseringer er ikke signifikant.

Uttrykt tilsynelatende pulsering observert hos pasienter med hyperkinetiske hemodynamikk med øket slagvolumet til hjertet - NCD, hypertensjon, hypertyroidisme, samt insuffisiens av aortaventilen. I disse tilfellene er pulsering av forskjellig intensitet vanligvis synlig fra xiphoidprosessen og navlen.

Begrenset pulserende bulging i projeksjon av aorta er karakteristisk for stor aorta-aneurisme. Det er bare mulig hevelse, men ikke pulserende hevelse over aorta - det skjer når aneurisme blir trombosert.

Palpasjon av abdominal aorta

Palpasjon av abdominal aorta har veldig stor diagnostisk verdi. Det utføres i en horisontal stilling av pasienten med maksimal avslapning av bukmuskulaturen (Figur 363).

Fig. 363. Palpasjon av abdominal aorta.

Fig. 363. Palpasjon av abdominal aorta.
Posisjonen til pasienten som ligger på ryggen, ligger legenes fingre på den hvite linjen i magen over aortaaksen.
Når magehulen når baksiden av magen, ekspanderer pasienten seg inn i en glidende bevegelse med rulle gjennom aorta.
Abdominal aorta undersøkes fra xiphoid-prosessen til navlen og litt lavere.

Studien starter fra xiphoidprosessen og slutter ved navlen. Det må huskes at i hypersthenien er den øvre tredjedel av epigastriske regionen fylt med leverens venstre klods, så palpasjon skal startes lavere enn den av asthenika og normostenika.

Palpasjon av aorta utføres på samme måte som dyp abdominal palpasjon. Palm lege plassert på bukveggen under xifoid vinkelrett på aksen av aorta, slik at den endelige falanks II, III, IV fingrene var på linea alba. Videre, med hvert åndedrag av pasienten, de er nedsenket i magen inntil bakveggen, det vil si, til det øyeblikk da den rippel vil være under fingrene dine. Etter å ha nådd det, gjør fingrene på neste utånding stille en glidende bevegelse over aorta. Manipulering gjentas 2-3 ganger. Da er fingrene installert på en lignende måte litt lavere og utfører palpasjon.

Så vi studere hele bukaorta fra sverdet til navlen eller like under. I en frisk person, hvis aorta palperes, er det oppleves som et elastisk, moderat pulserende, flate, glatte rør med en diameter på 2-3 cm. Når bukveggen er svak, magen og tarmene er ikke overfylt og ikke er svellet, palpering administrere lett selv fra den første hånd nedsenking.

Med utviklede muskler, kan et tykt fettlag fylt med mage og tarmen, palpasjon være vanskelig. Aorta må følges gjennom hele lengden. Abdominal aorta er best betraktelig i asthenika, med mange kvinner som fødes, med bukemuskulaturene divergerende.

Økt pulsering Abdominal aorta er notert under spenning, etter fysisk anstrengelse, som er forbundet med en økning i hjertefrekvensen av hjertet.

I patologien er følgende palpasjonsavvik mulig når du undersøker abdominal aorta:

- forsterkning eller demping av pulsering
- Detektering av aophantin augmentation
- aneurisme;
- deteksjon av en begrenset ikke-pulserende komprimering (trombosert aneurisme),
- Tetning og bøyning av havnen.

Utpreget pulsering av den abdominale aorta i sin helhet sett hos pasienter med hyperkine hemodynamikk (NDCs, hypertensjon), med nedoschatochnostyu aorta-ventiler, tyrotoksikose

Svekket aorta pulsering i sin helhet bestemmes ved akutt hjerte- og sirkulasjonssvikt (synkope, kollaps, sjokk, myokarditt, akutt hjerteinfarkt) med aortastenose, aorta coarctation, aortoarteriit, ytre sammenpressing av aorta over nivået av palpasjon.

Begrenset pulserende aorta bukning - En aneurisme, kan være av forskjellige størrelser - fra noen få centimes til hodestørrelsen. Aneurismen kan ha en rund, oval, sakkulær form. Overflaten på aneurysmen er glatt, med en tett elastisk konsistens. Når det er trombosed, blir det tettere, med lite eller ingen krusninger. Når en aneurisme oppdages, utføres hennes palpasjon forsiktig, uten overdreven trykk og glidende bevegelser på overflaten. Dette er farlig, da en blodpropp kan skilles med alvorlige konsekvenser. Forseglet langs hele lengden eller på noen steder av abdominal aorta oppstår med en aterosklerotisk lesjon. Begrenset komprimering er noen ganger tatt for en svulst.

Trombose av stammen av aorta eller dets grener er ledsaget av iskemi av nedre ekstremiteter (bleke, kalde ben, fravær av pulsering på karene, gangrene). Langsom utvikling av trombose manifesteres av en reduksjon av vaskulære pulseringer, utvikling av collaterals og muskelatrofi. Pulsasjonen av en slik aorta er redusert, området for trombuslokalisering komprimeres.

Oppstigning av abdominal aorta

Oppstigning av abdominal aorta utføres langs den hvite buklinjen fra xiphoidprosessen til navlen (Figur 364).

Fig. 364. Lyttingspunkter
av abdominal aorta

Stetoskop gradvis nedsenket i bukhulen til pasientens åndedrag utåndingsenhet faller ned, den holdes ved inspirasjon ved en nedsenking nivå til å motstå utstøtning av abdominal-musklene.

Avhengig av utviklingen av musklene, kan du nå aorta i 1 eller 3 dykk. Lytting utføres med utånding med forsinkelse i pusten. Så fonendoskopet beveger seg fra sverd til navle. Vær oppmerksom på avvisning av sterkt press og klemming av aorta, noe som kan føre til utseende av stenotisk støy.

Hos voksne blir ikke unge og middelaldrende folklydder hørt når de auskulterer abdominal aorta. Bare hos barn og ungdom kan identifisere rolig, kort systolisk bilyd i midten av avstanden mellom navlen og xiphoid prosessen.

Systolisk støy i løpet av den abdominale aorta ved forskjellige intensiteter auscultated aorta atheromatose, aorta aneurysme, og komprimering av aorta. Vurdere resultatene av auskultasjon abdominal aorta, er det nødvendig å huske på det faktum at xiphoid prosess for å lytte til støy kan være forårsaket av stenose av thorakalaorta, og stenose eller komprimering av cøliaki stammen. Støy i navlen skjer når blodstrøm i navlevenen og periomphalic i ekspandert bukveggen subkutane blodårer ved spalten navlevenen og levercirrhose.

For å diagnostisere sykdommer i abdominal aorta, samt thorax aorta, er det nødvendig å måle og sammenligne blodtrykk på armene og bena. Vanligvis er blodtrykket 20 mm Hg på bena. høyere enn på hendene. Hvis brytbarheten av thoracic og abdominal aorta (koarctation, aortitis, trombose, komprimering fra utsiden) på bena, blir trykket redusert.

Er Kristus i live? Er Kristus steget fra de døde? Forskere studerer fakta

Les Mer Om Fartøyene