Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Abdominal aorta dimensjoner

Aneurysm i abdominal aorta er en økning i sin størrelse med 2 eller flere ganger i forhold til sonen hvor aorta har en normal diameter. Hovedårsakene til abdominal aortas aneurisme er aterosklerose og høyt blodtrykk. Det mest typisk sted for dannelse av aneurysmal utvidelse (opp til 90% av alle tilfeller) er nøyaktig den infrarenale aorta. Dette skyldes det faktum at i dette området er det en divisjon av aorta til bekkenarteriene og det maksimale trykk utøves på veggen i aorta. Aneurisme i noen del av aorta er en livstruende tilstand, siden brudd kan føre til en farlig og ofte dødelig blødning. Faren er det sjelden at en aneurisme eller ikke manifest symptomer manifestert, og det første tegn på tilstedeværelse av aneurisme kan bevise sine brudd, aorta eller tromboemboliske komplikasjoner. Noen pasienter har risikofaktorer (65 år og eldre alder, familiehistorie, røyking historie, og en stor etc.), noe som øker sannsynligheten for å ha en aneurisme. Disse pasientene er vist å gjennomføre forebyggende (screening) undersøkelser, hvorav det enkleste og mest tilgjengelige er ultralyd i bukhulen. Med en liten størrelse på en aneurisme, er risikoen for brudd ikke høy, slik at slike pasienter vanligvis observeres i en vaskulær kirurg. Med større størrelser er operasjonen den eneste måten å behandle aorta aneurysmer på. I alle fall bestemmes taktikk for behandling for hver pasient individuelt.

Hva er aneurysmen i abdominal aorta?

Hva er aneurysmen i abdominal aorta?

Aorta aneurisme er et fremspring av aortas vegger, den største arterien i kroppen, og øker dens diameter med 2 eller flere ganger. Aorta har en transportfunksjon, bærer oksygenberiget blod fra hjertet til alle kroppens organer. Siden aneurysmens vegg er i overgrodd tilstand, og har en liten tykkelse, kan dette til enhver tid føre til brudd. Brudd på aorta fører til utvikling av svært alvorlig massiv blødning, noe som kan føre til døden.

Aneurysm kan danne seg i noen del av aorta, men oftest dannes de i magen (abdominal aorta aneurisme). En annen, ganske hyppig lokalisering kan være en aneurysm i thorax aorta.

Den normale diameteren av aorta i bukregionen er 18-20 mm. Økning i diameter større enn disse dimensjonene kan betraktes som en diffus ekspansjon. Statistiske studier av det naturlige forløb av aneurysmer viste at frekvensen og sannsynligheten for aneurysmbrudd øker i forhold til økningen i størrelse. I klinisk praksis foretrekker vaskulære kirurger å dele aneurysmer i to typer avhengig av størrelsen på: liten (opptil 5 cm) og stor (mer enn 5 cm). Denne divisjonen anses å være viktig fordi den endrer behandlings taktikken. Små er vanligvis observert og utvikler seg (det vil si økende i diameter) med mer enn 5 mm i seks måneder - de opererer. Aneurysmer av stor størrelse på grunn av den høye risikoen for aneurysmbrudd opererer umiddelbart.

Avhengig av hvilken del av abdominal aorta det er en aneurisme, utskiller aneurysmer intervistseralnogo (involverer tarmarteriene), interrenalnogo (med involvering av nyrearteriene) avdelinger, subrenal (ligger straks under nyrene i nyrene), infrarenale (uten og med forlengelse til iliac arterier) og gripende (påvirker alle deler av abdominal aorta). Sistnevnte kalles også thoracoabdominale aneurysmer av type IV. Aneurysmen til infrarenal lokalisering utgjør ca 80-90% av alle aneurysmer i abdominal aorta, og det har blitt statistisk bevist at det forekommer hos 5-6% av pasientene over 65 år.

Hva er de viktigste årsakene til dannelsen av aorta aneurysmer?

Aortavegget er normalt ganske elastisk og elastisk. Ved utløpet av hver del av blodet i hjertet finner sted ekspansjon og påfølgende kompresjon av karet, hvilket gjør at blodet kan skyves videre langs karet (i distal retning) og tilpasse seg blodstrømmen. Noen forhold, som høyt blodtrykk og aterosklerose (arteriell komprimering), fører imidlertid til svekkelse av arterievegg og forstyrrelse av kompensasjonsmulighetene. Disse problemene, i kombinasjon med slitasje på fartøyet, som vanligvis oppstår under aldring, kan føre til en kraftig svekkelse av aortamuren og dens utbuling.

Aterosklerose av aortavegg og kolesterolavsetning fører til utvikling av degenerative prosesser i aorta. Med alderen er denne prosessen mulig i nesten alle avdelinger. I hjertet av degenerasjonsprosessen spilles en signifikant rolle av nederlaget av aterosklerose av aorta-arteriene som mater sin vegg. Voksens ernæring forstyrres, og dette stimulerer videre utviklingen av dystrofiske fenomener, et brudd på elasticiteten og elastisiteten til aortamuren. I flere tilfeller er kronisk infeksjon assosiert med dystrofiske forandringer. Den konstante tilstedeværelsen av et smittsomt middel, som produserer forskjellige produkter av vital aktivitet og enzymer, akselererer prosessen med ødeleggelse av bindevevskroppen av aortavegget.

I stedet for lipid- og kolesterolavsetning blir aortaväggen og dens indre membran (intima) kraftig svekket og sprø, "sprekk", noe som fører til aktivering av trombusdannelse. I tillegg til disse prosessene utvikles blødninger i aortaväggen når materens egne fartøy, det såkalte "Vasa vasorum", brytes ned, og et hematom danner mellom lagene på veggen. Deretter blir hematomen trombosert, delaminering av aortaveggen og danner en "trombosert" aorta-aneurisme. Denne prosessen reduserer ytterligere veggens motstand til økt arterielt trykk. Med en aneurysm i abdominal aorta er høyt blodtrykk en av hovedfaktorene i den videre progresjonen.

Fig. 1 Mekanisme for dannelse av trombosert aneurisme

Aterosklerose hos pasienter med middels og høy alder er vanlig i naturen og ganske ofte påvirker flere vaskulære senger (arterier i hode og nakke, hjerte, nyrer, fordøyelsesorganer, ben). Når arterier i nedre ekstremiteter er involvert i aterosklerotisk prosess, kompenseres et ytterligere hinder for blodstrømmen. Dette bidrar til økt blodtrykk og det er et markert trykk på aortaveggen i lateral retning.

I abdominal aorta er delt inn i arterier, blod forsyner beina. Dette er iliac arterier. Forstyrrelsen (stenosen) av disse arteriene på grunn av aterosklerose er en faktor som forårsaker rask vekst og en økning i størrelsen på abdominal aortaens aneurisme.

Episoder ekstra traumer (husholdning, bil, skader på arbeidsplassen) er også i stand til å stimulere til en ytterligere økning i aneurisme, og i noen tilfeller føre til alvorlige komplikasjoner - ruptur av aorta med et stort blodtap og sjokk utvikling. Aneurysm ruptur av abdominal aorta er en tilstand som krever øyeblikkelig medisinsk hjelp - en nød-aneurisme fjerning operasjon, stoppe blødning og aorta proteser. Dessverre er dette den eneste veien i en slik situasjon for å redde pasientens liv.

Fig.2 Aneurysm ruptur av abdominal aorta

Hva er symptomene på en aneurysm i abdominal aorta?

De fleste aortaaneurismer av abdominal aorta oppstår asymptomatisk, uten kliniske tegn. Noen ganger identifiserer legen dem med en forebyggende undersøkelse eller ved diagnostisering av andre sykdommer. Pasienter store tegn på sykdommen er ganske intense smerter i magen eller brystet, ubehag i magen. Disse manifestasjonene kan være periodiske eller ha en permanent karakter.

Fig. 3. Aneurysmale smerter er noen ganger vage

Ofte er det en sammenheng mellom alvorlighetsgraden av symptomene på abdominal aortas aneurisme og dens størrelse. Det er jo jo mer en aneurisme blir, jo mer intens symptomene vil bli. Med en økning i en aneurisme tar det en økende plass i bukhulen, med unntak av andre organer i fordøyelseskanalen, og i noen situasjoner, selv komprimering med utviklingen av et karakteristisk smertesyndrom.

Avhengig av hvilken av bukhulenes organer som er utsatt for trykk og utvikler spesifikke symptomer. For eksempel, når aneurysmen i magen og tolvfingret presses tilbake og klemmes, symptomer på ubehag i magen, kvalme, og noen ganger oppkast. På grunn av kompresjonen er det et brudd på matinntaket gjennom tarmene, noe som fører til symptomer som oppblåsthet, kløe etc. Hvis en aneurisme i abdominal aorta skaper trykk på bukspyttkjertelen, oppnår smerten permanent karakter og er sjelden forbundet med å spise. Aneurysm press på lumbal plexus og lumbale ryggraden kan forårsake smerter som ligner smerten som oppstår når osteokondrose i lumbale ryggraden (Isjias).

På grunn av den abdominale aorta i sin avdeling arteries avvike forsyner tynn- og tykktarmen (mesenterisk arterie), renal, aneurismell spredning prosess på disse skipene er også ledsaget av tilhørende symptomer. Med engasjement i patologisk prosess tarm arterier (cøliaki arterie, overlegen og mindreverdig tarmens arterier), det er klinisk kronisk iskemi i fordøyelsessystemet, ledsaget av smerte, tarmdysfunksjon, med langvarig strømning på grunn av brudd på matinntaket i tarmene - progressivt vekttap.

Dersom den aterosklerotiske prosess aneurismen strekker seg til nyrearteriene, oppstår høyt blodtrykk. Denne tilstanden i klinisk praksis kalles vasorenal hypertensjon og dårlig mottagelig for medisinering.

Fig.4. Fordeling av aneurysm til nyrearteriene (interrenral aneurysm)

I verste fall kan stratifikasjon eller aneurysmespredning forekomme. Dette fører til alvorlig smertsyndrom og massiv profesjonell blødning. Dette er den mest formidable komplikasjonen, som i 90% av tilfellene fører til dødelig utgang, og på kort tid.

En aneurysm i abdominal aorta kan også føre til andre ganske formidable komplikasjoner. Så for eksempel i lumen av fartøyet, i området med sin mer fremspringende eller forstørrede del, vil blodstrømmen bremse ned, noe som fører til dannelse av blodpropp (trombus) festet til veggen. Denne klumpen kan da komme av og migrere til et arterielt basseng som følge av den patologiske (vortale) blodstrømmen. Dette kan være bassenget på iliac- eller femorale arterier, noe som resulterer i akutt tromboembolisme av arteriene og utvikling av endre i endre. Noen ganger, ifølge samme mekanisme, emboler arterier, blod forsyner mage-tarmkanalen, som fører til gangrene i tarmen. Hver av disse komplikasjonene øker risikoen for å utvikle dødelig utgang.

Hvilke metoder brukes til å diagnostisere aorta aneurisme?

Aneurysmer i abdominal aorta diagnostiseres oftere ved en forebyggende undersøkelse eller som følge av studier utført for andre sykdommer. I noen tilfeller er de funnet som et resultat av en såkalt screening (rettet mot å finne denne patologien) studien, noe som gjør det mulig å identifisere dette problemet før manifestasjonen av symptomene. Det utføres av en bestemt gruppe pasienter, for eksempel hos menn som røyker mellom 65-75 år. I denne pasientkategorien vil sannsynligheten for å finne en aneurysm være større enn hos en gruppe pasienter i samme alder, men ikke med denne avhengigheten.

Pasienter med klager av ubehag i magen, oppblåsthet, forstoppelse tendens til abdominal aortaaneurisme kan oppdages under dyp palpasjon av buken. En kompetent og erfaren vaskulær kirurg er alltid i stand til å bestemme tilstedeværelsen av en aorta-aneurisme ved palpasjon av magen. Ytterligere informasjon kan gis ved auskultering av magen i projeksjon av aortas plassering. Når en abdominal aortaaneurisme i et lumen av aneurismen skaper turbulens i blodstrømmen, som danner en spesiell støy som kirurg kan lytte via stetoskop. Grov sosulichesky støy i projeksjon av aorta og viscerale kar skal alltid føre til mistanke og behovet for videre oppfølging. aneurysmer med svært store størrelser er godt palpert, og noen ganger i magre pasienter er synlige gjennom huden.

Fig.5 Aneurysme i abdominal aorta er avslørt med dyp palpasjon av magen

Vanligvis ved mistanke aneurisme, legen anbefaler straks sterkt ultralyd, CT angiografi (computertomografi) eller MRI (magnetic resonance imaging) for å identifisere denne sykdommen, og bestemme dets størrelse, noe som vil påvirke behandlingen policy (hvorvidt en nøddrift eller størrelse som trengs det er ubetydelig og så langt er det ingen trussel om komplikasjoner utvikling).

Ultralyd (US) av magen er den mest enkle, svært informativ og sikker metode for evaluering av pasienter med abdominal aortaaneurisme. Abdominal ultralyd avslører aneurisme, for å bestemme tilstanden av sine vegger, se aneurismell utvidelse (fusiforme eller sac), tilstanden av blodstrømmen på den modifiserte aneurysmal aorta-segmentet, som strekker seg fra forlengelse til abdominal aorta-arterien. Med små dimensjoner av aneurismen, hvor ingen indikasjoner for operasjoner som utføres ved hjelp av ultralyd dynamisk overvåking av dimensjonene av aneurismen.

Fig. 6 Ultralyd av en aneurysm i abdominal aorta

Hvis spørsmålet er løst med hensyn til operasjonen, bør beregningstomografi med kontrast av aorta lumen utføres. CT-angiografi gir den mest nøyaktige informasjon om abdominal aortaaneurisme, avslører dens utbredelse, for å kunne foreta differensial (relative) diagnostikk med andre lidelser abdominale organer, for å bestemme de indikasjoner, og å velge en metode for behandling av abdominalt aortaaneurisme. Ved hjelp av Computed Tomography kan frembringe en nøyaktig måling av den størrelse som er noen ganger nødvendig å velge som brukes under drift av protesen eller, hvis planlagte stenting aortaaneurisme, valg av en optimal endo-transplantat (stent).

CT angiografi av bukhulen med en aneurisme (video)

Fordi pasienter i alderen 60-70 år har andre samtidige sykdommer, spesielt patologi av koronararteriene, carotis, arteriene i nedre ekstremiteter, noen ganger disse pasientene utføre angiografi. Dette er nødvendig for å velge den optimale behandlingstaktikken, utføre den primære operasjonen på kranspulsårene, karoten arterier eller aneurysm.

Hvilke metoder for behandling av aorta aneurysmer eksisterer?

Valget av behandlingsmetode avhenger som regel av størrelsen på abdominal aortas aneurisme og hvor intensivt disse dimensjonene øker i tide. Hvis undersøkelsen avslører en stor og raskt progressiv aneurisme, trenger pasienten akutt kirurgi. Essensen av operasjonen er å erstatte stedet av den forandrede aorta med en spesiell kunstig protese (vaskulær protese), og den kalles prostetisk aorta.

Operasjonen av aorta protese innebærer å utføre åpen tilgang til aorta gjennom disseksjon av hud og bløtvev. Dette er en ganske traumatisk type inngrep, men nå er de viktigste stadiene av denne operasjonen perfeksjonert, og operasjonen er ledsaget av gode resultater med minimal dødelighet. Dette tilrettelegges av det høye nivået av intensiv omsorg og tilsyn gitt i postoperativ perioden.

Fig. 7 En typisk operasjon av reseksjon og lineær protese av abdominal aorta

Med spredning av aneurysmal utvidelse til iliac arteriene, er det behov for å utvide omfanget av inngrep. I denne situasjonen brukes ikke en lineær protese, men en bifurcation en, enden (kjever) av disse er forbundet med iliac arterier. Teknisk er denne operasjonen noe mer komplisert, siden det krever ikke to, men tre anastomoser.

Det vanskeligste er operasjonene når aneurysmen sprer seg til nyre- og viscerale arterier (tarmer i tarmen). Ved slike operasjoner blir det nødvendig å klemme aorta over disse arteriene, noe som resulterer i at deres blodtilførsel blir forstyrret. Slike operasjoner krever en høy grad av styrking av kirurgen og hastigheten på påføring av anastomoser. Disse operasjonene utføres i spesialiserte vaskulære sentre.

Siden de fleste pasienter med aneurysm i abdominal aorta er eldre og eldre, er det en økt risiko for kirurgiske komplikasjoner som utfører åpen kirurgi hos slike pasienter. Et alternativ til åpen kirurgi hos disse pasientene er implantasjonen i abdominal aorta av en endoprotese, kalt stent-graft. Operasjonen selv kalles endoprostetikk (stenting) av aorta. Dens essens ligger i det faktum at en spesiell metallisk struktur som er dekket med et syntetisk materiale, blir introdusert i aorta lumen, som styrker aortas vegger og forhindrer rupturen. For å utføre en slik operasjon er det ikke nødvendig å bruke generell anestesi, og operasjonen utføres under lokal eller spinalbedøvelse, noe som gir store fordeler hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner.

Figur 8. Endoprosthetikk (stenting) av abdominal aorta med aneurysm

Utvidelser mindre diameter aorta sjelden fører til brudd av aneurismen og behandles vanligvis med medikamenter ved å senke forhøyet blodtrykk og hjertefrekvens normalisering (behandling av arytmier), for eksempel ved anvendelse av Betablokkere. Denne terapien vil redusere blodtrykket og redusere dets effekt på aortas vegger. For å overvåke tilstanden til aneurysmen, anbefaler legen vanligvis å utføre ultralyd i dynamikk, slik at man kan vurdere om sykdommen utvikler seg eller ikke.

I tillegg anbefales pasienten en sunn livsstil, overholdelse av en spesiell (kardiologisk) diett og opphør av røyking, samt å ta medisiner som reduserer kolesterolnivået i blodet.

Alt om diagnose og behandling av abdominal aorta aneurisme i formatet av en video presentasjon

Abdominal aorta i norm og i patologi

Normal abdominal aorta

Normale voksne humane aorta i tverrsnittet målt ved den maksimale indre diameter som er i området fra 3 cm i høyde med xifoid prosessen opp til 1 cm ved nivået for forgreningen. De tverrgående og vertikale snittdiametrene må være de samme.

Målinger skal utføres på forskjellige nivåer langs hele lengden av aorta. Enhver signifikant økning i diameter under den avdelte avdelingen er en patologi.

Aorta kan forskyves i skoliose, retroperitoneale svulster eller lesjon av para-aorta lymfeknuter; i noen tilfeller kan det simulere en aneurisme. En grundig transversell skanning er nødvendig for å identifisere pulserende aorta: lymfeknuter eller andre ekstrasaortiske lesjoner vil bli visualisert bak eller rundt aorta.

Hvis aorta har en diameter på mer enn 5 cm i tverrsnittet, må det høres oppmerksom på klinikerne. Det er høy risiko for aorta-brudd på denne diameteren.

En signifikant økning i diameteren av aorta i de nedre lokaliserte områdene (mot bekkenet) er patologisk; påvisning av en økning i diameteren av aorta over normale verdier er også veldig mistenkelig for en aneurysmal utvidelse. Likevel er det nødvendig å skille aneurysmen fra aorta disseksjon, og hos eldre pasienter kan en signifikant tortuositet av aorta maske aneurysmen. Aneurismen kan være diffus eller lokal, symmetrisk og asymmetrisk. Interne reflekterte ekkoer vises i nærvær av en blodpropp (trombus), noe som kan forårsake en innsnevring av lumen. Hvis en trombose detekteres i lumenet, må måling av fartøyet inneholde både en trombus og en zhonegativny lumen av karet. Det er også viktig å måle lengden på det patologisk endrede stedet.

Også for en pulserende aneurisme, er det klinisk mulig å ta en "hesteskoformet nyre", en svulst i retroperitonealområdet, endrede lymfeknuter. Hesteskoernyen kan se anechogen og pulserende, siden hymnen ligger på aorta. Tverrsnitt og om nødvendig skiver i vinkel vil bidra til å skille mellom aorta og nyrestruktur.

Tverrsnittet av aorta på ethvert nivå bør ikke overstige 3 cm. Hvis diameteren er større enn 5 cm, eller dersom aneurismen blir kraftig øket i størrelse (en økning på mer enn 1 cm per år er ansett for å være rask), er det en betydelig sannsynlighet for å ha en bunt.

Ved identifisering av væskesvulmer i aorta-aneurysmområdet og i nærvær av smerte i pasienten, betraktes situasjonen som veldig alvorlig. Dette kan bety en stratifisering med lekkasje av blod.

Stratifisering kan forekomme på et hvilket som helst nivå av aorta på kort eller lang strekk. Oftere kan bunken foregå i thorax aorta, noe som er vanskelig å visualisere med ultralyd. Aorta disseksjon kan skape illusjonen om å fordoble aorta eller fordoble lumen. Tilstedeværelsen av en blodpropp i lumen kan i stor grad maskere bunken, siden aorta lumen vil bli innsnevret.

I alle fall, hvis det er en endring i diameteren av aorta, både en reduksjon og en økning i det, kan en stratifisering mistenkes. Lengde- og tverrsnitt er svært viktige for å bestemme plasterets totale lengde. Det er også nødvendig å lage skrå skiver for å avklare utbredelsen av prosessen.

Når det oppdages en aorta-aneurisme eller aorta-disseksjon, er det først nødvendig å visualisere nyrene og bestemme før det kirurgiske inngrep, enten de er påvirket av prosessen eller ikke. Hvis det er mulig, er det også nødvendig å bestemme tilstanden til iliac arteriene.

Hver lokal aortaforstyrrelse er signifikant og skal visualiseres og måles i to plan, ved bruk av langsgående og tverrgående seksjoner for å bestemme utbredelsen av prosessen.

Atheromatøs forkalkning kan detekteres gjennom aorta. Hvis det er mulig, er det nødvendig å spore aorta etter bifurcation langs høyre og venstre iliac arterier, som også bør undersøkes for stenose eller forstørrelse.

Hos eldre pasienter kan aorta bli innviklet og innsnevret som følge av aterosklerose, som kan være fokal eller diffus. Kalkning av aortaväggen skaper hyperechoiske områder med en akustisk skygge. Trombose kan utvikle seg, spesielt på nivået av aorta-bifurkasjon, etterfulgt av okklusjon av karet. I noen tilfeller er Doppler-undersøkelse eller aortografi (kontrastradografi) nødvendig. Før en diagnose av stenose eller utvidelse er det nødvendig å undersøke alle avdelinger i aorta.

Hvis pasienten gjennomgikk kirurgi for aorta proteser, er det viktig å bestemme plasseringen og størrelsen på protesen ved hjelp av tverrsnitt for å unngå delaminering eller lekkasje av blod. Væsken nær transplantasjonen kan være en konsekvens av blødning, men det kan også være et resultat av begrenset ødem eller betennelse etter operasjon. Det er nødvendig å korrelere mellom kliniske data og resultatene av ultralyd. I alle tilfeller er det nødvendig å bestemme protesens totale lengde, samt tilstanden til aorta over og under den.

Aneurysmer med ikke-spesifikk aortitt er vanligere hos kvinner under 35 år, men noen ganger oppdages de hos barn. Aorta kan påvirke hvilken som helst del av den nedadgående aorta og kan forårsake rørformet ekspansjon, asymmetrisk forstørrelse eller stenose. For påvisning av lesjoner er det nødvendig med en grundig undersøkelse i projeksjonen av nyrene. Pasienter med aortitt må utføre en ultralyd hver 6. måned, siden stenoseområdet kan bli utvidet og bli en aneurisme. Siden ekkografien ikke gir visualisering av thoracale aorta, er det nødvendig å utføre aortografi for å bestemme tilstanden til aorta hele veien fra aortaklappen til aorta-bifurkasjonen og for å bestemme tilstanden til hovedgrenene.

Egenskaper av abdominal aorta og sykdommen

Først må du forstå hva abdominal aorta er og hvor den ligger. Dette er fortsettelsen av thoracale aorta. Sammen skaper de den største knutepunktet på en stor sirkulasjonssirkel. Det tjener til å forsyne med næringsstoffer og den nødvendige mengden oksygen i alle bukhuleorganene og nettverket av fartøy som er forbundet med det.

Sykdommer i aorta kan føre til døden.

Funksjoner og standarder

Menneskelig anatomi regnes som en kompleks, men veldig interessant vitenskap. Å vite hva hver avdeling og kropp er ansvarlig for, hvordan kroppen vår er ordnet, blir det lettere å overvåke helsetilstanden og reagere i tide på eventuelle endringer. Mange sykdommer kan påvirke oss, bare kvalifiserte spesialister vil kunne takle dem. Ofte står vi overfor en sykdom av organer og fartøy som er direkte relatert til dem. En av dem er abdominal aorta (BA). Normalt er tverrsnittet av denne arterien 2 til 3 centimeter i diameter. Lengden overstiger ikke 13 cm. Det er en BA i den 7 thoracic ryggraden. Derfra tar den sin opprinnelse og nærer de tilstøtende bukorganene. Slutter i sonen til den fjerde lumbale vertebraen, hvoretter avdelingen går til 2 retninger.

Hver person kan ha sine egne egenskaper og strukturer, og derfor slutter BA noen ganger i området med den tredje eller femte lumbale vertebraen. Strukturen gjør at aorta kan beskyttes mot alle slags skader, da den ligger på innsiden av den menneskelige ryggraden. Du finner den litt til venstre for medialinjen. Fra toppen er dekket av fiber og kar av lymphatic type, som garanterer beskyttelse mot skade. Ligger i en rett linje av aorta i tidlig alder, endres gradvis, og får en buet form.

I nærheten av BA har en person:

 • venen til venstre nyren;
 • den nedre vena cava;
 • bukspyttkjertel;
 • miltvene;
 • intergranular plexus;
 • lumbal deler av venstre sympatisk trunks;
 • øvre røtter av tarmene i tarmene (tynn).

Denne aorta tar en direkte rolle i fordøyelsesprosessen, da det gir næringsstoffer til de fleste organer som er ansvarlige for fordøyelsen. I normal tilstand er den preget av en vanlig sylindrisk form, og med kutt er diameteren 2 til 3 centimeter. Enhver utvidelse, endring og avvik fra normen er drivkraften til eksamen og omfattende diagnose. Brudd på riktig form fører til utvikling av patologier. Påvisning av endret abdominal aorta indikerer utvikling av potensielt farlige sykdommer i indre organer og systemer. Det er nødvendig å vurdere de vanligste sykdommene, provosert av brudd på strukturen i abdominal aorta.

Vanlige sykdommer

Den forandrede diameteren av abdominal aorta, forstørret eller redusert sin størrelse, kan provosere utviklingen av en rekke patologiske prosesser. Hvert organ som ligger i nærheten er under en potensiell trussel. Det er viktig i tide å søke hjelp med sykdommen, få en ultralydsundersøkelse, det vil si ultralyd i magesekken, og følg klart doktorgradenes anbefalinger. Sykdommer er forskjellige, fordi hver av dem har sine egne symptomer. Det er viktig for folk å overvåke helsen og reagere raskt på ukarakteristiske og ubehagelige følelser. Ikke alltid et angrep av magesmerter (magen gjør vondt) er et tegn på banal fordøyelsesbesvær eller matforgiftning.

De vanligste patologiene i abdominal aorta inkluderer:

 • aneurisme;
 • aterosklerose eller trombotiske prosesser;
 • aortisk uspesifikk type.

Når du utfører ultralyd i abdominal aorta, må du være oppmerksom på tilstanden. Det kan være noen atypiske endringer som indikerer utviklingen av potensielt farlige sykdommer.

 1. Offset. Forskydning i forhold til normal tilstand av astma er mulig med skoliose, dannelse av en retroperitoneal tumor eller med sykdommen i lymfeknuter av para-aorta typen. Noen ganger ligner denne tilstanden manifestasjonen av en aneurisme, som bedra de syke og behandle leger. Det vil være nødvendig å gjennomføre en grundig skanning. For dette formål undersøkes pulsering av abdominal aorta. Lymfeknuter eller andre formasjoner vil visuelt bli vist rundt eller bak BA. Hvis det ble funnet at tverrsnittet økte til 5 centimeter eller mer under ultralyd av abdominal aorta, ville det være nødvendig med hasteintervensjon. Det er stor sannsynlighet for brudd.
 2. Innsnevring. Eventuell lokal innsnevring krever økt oppmerksomhet. De må visualiseres med ultralyd i bukhulen i 2 forskjellige fly. Dette bidrar til å bestemme nivået på utbredelsen av den patologiske prosessen. Forstyrrelsen kan observeres i hele lengden av astma. Dette kan potensielt føre til trombose.

Før pasienten får en endelig diagnose, gjennomfører de en omfattende undersøkelse og avslører omfanget og arten av endringer i astma i hele lengden. Først etter dette kan du begynne behandling. La oss nå se på sykdommene som er karakteristiske for endringer i abdominal aorta.

aneurisme

Folk har ofte en aneurisme av astma. Dette er utvidelsen av aorta i området som ligger mellom de nedre grenene og thoracale aorta. Det forstørrede området er preget av tynnere vegger, sammenlignet med andre steder, fordi det blir det mest sårbare stedet. En aneurisme manifesterer seg ikke i seg selv, noe som ikke tvinger folk til å søke hjelp. Men hvis situasjonen forverres av eksterne og interne faktorer, begynner negative konsekvenser. De uttrykkes i form av symptomer. Med en aneurisme møter en person:

 • kvalmeangrep uten objektive grunner;
 • brekninger:
 • endring i vanlig urinfarve;
 • mangel på blodtilførsel til hender og føtter;
 • manifestasjon av neoplasma i bukhulen, som er intenst pulserende;
 • smerte i nedre rygg.

Hvert tegn manifesteres i varierende grad av intensitet. Dette indikerer ofte utviklingen av astma aneurisme. Derfor er det nødvendig å forberede seg raskt til et besøk i klinikken og ultralydet i abdominal aorta. Forberedelse og ultralydforskning innebærer flere nyanser.

 1. Forbered deg på forskningen på forhånd. Prosedyren utføres på en sulten tom mage, derfor mellom siste måltid og ultralyd skal passere minst 6 til 7 timer.
 2. For et par dager før prosedyren, slutte å spise mat og drikke som kan føre til økt dannelse av gasser i tarmene. Også eliminere alle fete, skadelige og lang fordøyd.
 3. I 24 - 48 timer før ultralyd av abdominal aorta, ta som instruert av legen medisiner som stimulerer en reduksjon i dannelsen av gasser. Dette gjelder spesielt for personer som har flatulens.
 4. Preprocedural forberedelse. Før prosedyren er det bedre å ikke drikke noe og ikke spise, ikke tygge tyggegummi og ikke røyk. Dette vil tillate deg å gjøre den mest effektive undersøkelsen og foreta en nøyaktig diagnose.

Magehulen skal være forsvarlig forberedt for undersøkelsesprosedyrer. Hvis du ikke følger anbefalingene, vil legen ikke kunne få et klart bilde. Dette vil negativt påvirke den mulige diagnosen og utnevnelsen av en tilstrekkelig behandling. Det økte området med astma kan ikke tåle det overdrevne blodtrykket, miste elastisiteten og sprekke. Risikoen for brudd øker med fysisk, til og med ubetydelig fysisk anstrengelse. Når et brudd oppstår, kommer en stor mengde blod i bukhulen. Det er ikke alltid mulig å redde en person, selv i tilfelle kirurgisk inngrep. En potensiell komplikasjon av en aneurisme er også dannelsen av trombi i aortasonen. Hvis trombinen går i stykker og begynner å bevege seg gjennom sirkulasjonssystemet, kan det ende for en person med hjerteinfarkt og et dødelig utfall.

Ikke alle mennesker har en predisposisjon til aneurysmer. Risikogruppen er:

 • lider av hypertensjon
 • personer med bindevevssykdommer;
 • alkoholikere og røykere;
 • overførte smittsomme sykdommer, noe som resulterte i betennelse i aortas vegger.

Alder er en annen faktor i risikoen for astma av aneurisme. Jo eldre personen er, jo større er sannsynligheten for en slik patologi. Men med dette kan vi ikke gjøre noe. Det er nødvendig å forsøke å lede en sunn livsstil, gi opp skadelige vaner og forebygge sykdom.

aterosklerose

Dette er en prosess forårsaket av dannelse av lipidplakker på overflatene av indre vegger av astma. Det er en intern innsnevring av lumen, strømmen av blod gjennom dette nettstedet er forstyrret. Ikke glem hvor viktig denne aorta spiller i å gi blod:

Utvikling av trombose i abdominal aorta, det vil si at den gradvis tetter seg, manifesterer sig i form av en forstyrret prosess med fordøyelse. De viktigste symptomene er:

 • forstoppelse (selv med riktig og balansert diett kan ikke unngås);
 • alvorlig oppblåsthet og etterfølgende flatulens;
 • smerter i magen;
 • diaré;
 • vanlige erctations;
 • komme inn i avføringen ikke før slutten av den fordøyede maten;
 • angrep av magesmerter.

Hvis sykdommen har gått i alvorlige stadier, vil smerten i magen fortsette i flere timer. Dette er en åpenbar grunn til å umiddelbart vende seg til spesialister. Ved å forsinke undersøkelsen i klinikken, begrense smerte og prøve å stoppe den med bedøvelsesmidler, kan du provosere utbruddet av irreversible prosesser. Ending ignorerer symptomene på aterosklerose av BA-tarm-patologier, for å bli kvitt nesten ingen sjanse. Aterosklerose, som påvirker abdominal aorta, er egnet til effektiv og vellykket behandling. Mye avhenger av hvor raskt du bestemmer deg for å gå til legen, utføre en undersøkelse og starte en omfattende behandling av problemet. Jo lenger du prøver å selvmedisinere eller bare ignorere åpenbare symptomer, desto større er sannsynligheten for å forverre tilstanden din og provosere dødelige prosesser i kroppen.

Aortitt

Den ikke-spesifikke formen for aortitis er et brudd på astmafunksjonene i form av en utvidelse av sonen mellom nedre grener og thorax aorta. I et hvilket som helst område av AD, kan tubular type forlengelser, asymmetriske forlengelser og stenose potensielt utvikle seg. Resultatet av stenose er utvidelsen og transformasjonen til astma av aneurysmer. For å kunne diagnostisere bruddet i tide, er det nødvendig å gjennomføre to typer undersøkelser:

 1. Ultralyd. Ved hjelp av ultralyd eller ultralyd er det mulig å følge de sannsynlige avvikene fra normen for aorta parametere. For personer med en tendens til slike sykdommer, anbefales det å besøke ultralydssystemet to ganger i året. Dette lar deg observere dynamikken i endringer og reagere raskt på dem.
 2. Aortography. Dette er et alternativ til ekkografi i fravær av et klart bilde av hva som skjer i pasientens kropp.

Studier og nåværende statistikk indikerer en høy predisponering av kvinner under 35 år til utvikling av ikke-spesifikk aortitt. Mye mindre ofte påvirker sykdommen barn i barndommen. Men mennene hadde ennå ikke avslørt et enkelt faktum av sykdommen med aortitt. Hvis du har noen symptomer som potensielt indikerer noen av de vurderte astmasykdommene, må du konsultere en spesialist. Et optimalt verktøy for å bekrefte eller tilbakestille diagnosen blir en ultralydstudie. Ultralyd gir svar på spørsmål om et bestemt fartøy som er berørt, arten av endringene og nivået av abnormiteter.

I tillegg til ultralyd blir studier vanligvis tildelt for å studere egenskapene til vaskulære plakk. Prosedyren er ikke den mest hyggelige og kan provosere smertefulle opplevelser, men det har en høy grad av effektivitet. Det tar omtrent 30 minutter, men etter undersøkelsen får du en nøyaktig diagnose og vil kunne velge optimal behandlingstaktikk sammen med legen din. Tapet i abdominal aorta forårsaker farlige patologier som ikke kan ignoreres. Eventuelle manifestasjoner av ubehag som ikke har logiske forklaringer i form av forgiftning eller fordøyelsesbesvær, er en god grunn til å konsultere en lege og gjennomgå en undersøkelse. Jo tidligere er det mulig å oppdage endringer, jo mindre negative konsekvenser de vil lede.

Vær sunn! Abonner på vårt nettsted, snakk om det til vennene dine, legg igjen kommentarer og still spørsmål!

Les Mer Om Fartøyene