Når, hvorfor og hvordan utføres hjerne angiografi?

For å studere tilstanden til karene i hjernen og skallen, brukes en moderne metode - cerebral angiografi. Dette er en x-ray instrumentell undersøkelsesmetode, hvis essens er å introdusere et kontrastmedium i hjernens hjernevaskulatur etterfulgt av radiografi.

På grunn av kontrastmiddel i bildet innhentet vaskulære mønster er støpt i den form som synlige endringer vegger av hulrommet innsnevring av arterier eller tilstedeværelse av hindringen til blodstrømmen abnormaliteter og utspring vegger. Denne studien er invasiv, dvs. en hvor operasjonen blir utført punktering (punktering) skallen fartøyet, fulgt av innføring deri en kontrastmiddel.

Indikasjoner for ledning

Serebral angiografi utføres kun på spesielle indikasjoner, som inkluderer:

 • dårlig sirkulasjon i kar i hjernen hos hemorrhagic type (mottakelighet for forekomst av intrakranial blødning) - aneurysme (patologisk forlengelse) cerebrale arterier, diverticula- (fremspring) intrakraniale karveggendringer misdannelser og angiom (tumordannelse);
 • patologiske blodsirkulasjon i karene i hodet av ischemisk - i dette tilfellet er det oppstår hindringer for normal flyt av blod - blodpropp, aterosklerotisk plakk (cerebral arteriosklerose), deformasjon (formendring) av hjernearteriene;
 • neoplasmer i hjernen - godartede eller ondartede svulster som fører til en økning i det vaskulære mønsteret på stedet for lokalisering;
 • mangel på informativ verdi ved bruk av andre instrumentelle metoder i hjernen, i nærvær av symptomer på sykdommen eller sirkulasjonsforstyrrelser.

Typer av cerebral angiografi

Avhengig av omfanget av undersøkelsen, er følgende typer skilt ut:

 1. oversikt cerebral angiografi - et kontrastmiddel injiseres i arteriearteren som fôrer hjernen, mens alle fartøyene visualiseres;
 2. selektiv - dette er en målrettet metode for forskning, når et kontrastmiddel injiseres lokalt i en arterie som foder et lite område av hjernen.

I moderne medisin, for et mer informativt forskningsresultat, brukes en serie lagdelte bilder av hodekarene, et tredimensjonalt bilde dannes av bildene som er oppnådd på datamaskinen. Denne teknikken kalles CT cerebral angiografi av cerebral fartøy.

Kontraindikasjoner for studien

Gitt de mulige komplikasjonene ved prosedyren for radiografisk undersøkelse av cerebral fartøy, er det en rekke kontraindikasjoner:

 1. En allergisk reaksjon på administrering av jodholdige kontrastmidler er en relativ kontraindikasjon, som et alternativ bruker gadoliniumkontrastforbindelser;
 2. individuell intoleranse av noen komponenter i kontrastmedium;
 3. alvorlig psykisk lidelse i fasen av forverring (tilbakefall);
 4. akutt eller kronisk nyresvikt, som er årsaken til manglende evne til å fjerne kontrastmedia fra kroppen;
 5. akutt myokardinfarkt;
 6. kroniske sykdommer i indre organer i dekompensasjonsstadiet;
 7. graviditet, amming og alder på barn opp til 2 år (bare for helsemessige årsaker) - er en kontraindikasjon på grunn av de skadelige effektene av røntgen på fosteret eller barnet;
 8. sykdommer som er ledsaget av et brudd på blodkoagulabilitet - med høy risiko for alvorlig blødning etter vaskulær punktering.

Dette er viktig! Det skal huskes at en skriftlig nektelse av pasienten til å utføre cerebral angiografi av hodeskårene er også en kontraindikasjon for sin adferd.

Forbereder prosedyren

Utdanningsstadiet for denne studien er ikke mindre viktig, det inkluderer:

 • samtykke skriftlig til pasienten for cerebral angiografi, etter at det medisinske personalet har formidlet informasjon om naturen, metodikken og mulige komplikasjoner av studien;
 • innføringen av beroligende midler eller sedativer i forkant av studien for å lindre spenning og angst hos pasienten;
 • i henhold til indikasjonene, gjentatt administrering av sedativer og antiallergiske medikamenter umiddelbart før cerebral angiografi;
 • Sikre fastingsprosedyren etter at en 12-timers pasient avstår fra å spise - nektet middag og frokost på dagen før studien.

Dette er viktig! Det er flere forhold som er nødvendige for cerebral angiografi av cerebrale fartøy - aseptiske forhold for å hindre smitte komme inn i venepunk, et team av leger - en radiolog, anestesilege, og kardioreanimatolog. Etter prosedyren må også pasienten forbli under medisinsk tilsyn i noen tid.

Metoder for gjennomføring av cerebral angiografi

Hele prosedyren i denne studien kan deles inn i flere faser:

 1. forberedelse av et sted for punktering - hudbehandling med antiseptisk løsning for destruksjon av mikroorganismer og lokalbedøvelse;
 2. punkter punkteret med en spesiell nål og sett inn et fleksibelt kateter;
 3. innføring av et kontrastmedium gjennom kateteret inn i cerebral vaskulaturen;
 4. utfører en serie av røntgenbilder av fartøy, med CT av cerebral angiografi utføres en rekke lagdelte fotografier;
 5. Tolkning og dekoding av de innhentede bildene med konklusjonen utføres av en radiolog sammen med en vaskulær kirurg.

Med tanke på den overordnede betydningen av riktig hjernecirkulasjon, er en tilstrekkelig og korrekt diagnose av vaskulære problemer grunnlaget for deres videre vellykkede behandling.

Angiografi av cerebral fartøy

Ved sykdommer forårsaket av feil operasjon av hjerneskip, blir det nødvendig å utføre en nøyaktig diagnose for å foreskrive medisinering eller å utføre kirurgisk inngrep. Angiografi er en moderne undersøkelsesmetode som bidrar til å behandle patologi uten å skade pasienten.

Hva er angiografi?

Det er vanskelig å se fartøyene hvis du bare tar en røntgen. Den spesielle angiografien er at en spesiell kontrast-substans er introdusert, ved hjelp av hvilken det ved å undersøke en radiografisk undersøkelse er mulig å vurdere endringer i fotografiene. Metoden bidrar til å identifisere:

 • hevelse;
 • patologi av arteriene og venene;
 • faser av cerebral sirkulasjon;
 • sykdommer i vev.

Ved utførelse av angiografi av cerebrale fartøy blir kontraststoffer matet inn i karoten eller vertebrale arterier. Preparatene inneholder jod. Det skal brukes med forsiktighet hos pasienter som er allergiske overfor det. Det er nødvendig å ta hensyn til nefrotoksisitet - skadelig effekt av stoffet på nyrene. Til undersøkelse brukes kontrastmidler:

Indikasjoner for formålet med studien

Angiografi av hjernen brukes til å bestemme patologi, diagnostisere sykdommer, planoperasjoner. Tilordne denne metoden når det gjelder:

 • mistanke om en svulst;
 • hyppig bevissthetstap
 • venøs sinus trombose;
 • stenose (innsnevring) av fartøyene;
 • emboli i hjernearteriene;
 • cerebral aterosklerose;
 • vaskulære aneurismer;
 • langvarig hodepine;
 • hyppig svimmelhet.

Er det noen kontraindikasjoner

Angiografi har kontraindikasjoner, avhengig av utførelsesmetoden. Det er begrensninger for alle metoder:

 • graviditet;
 • psykiske lidelser;
 • amming;
 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • nyresvikt
 • en allergi mot jod;
 • hjertesvikt;
 • diabetes mellitus;
 • dårlig blodpropp;
 • fedme (pasienten passer ikke inn i apparatet).

Kontraindikasjon for klassisk metode og datatomografi er forbudet mot røntgenbestråling. Magnetisk resonansangiografi kan ha begrensninger forbundet med bruk av magnetfelt. Dette inkluderer:

 • Implantatdriver av hjerterytme;
 • klaustrofobi;
 • Elektroniske implantater av øret;
 • Metalldeler i kroppen - Plater, ledd.

Metoder for gjennomføring av en undersøkelse

Ved utførelse av angiografi blir et kontrastmiddel matet gjennom punkteringsnålen eller kateteret bringes til ønsket vaskulær seng. Da begynner de eksamen. Lokalisering av kontrast skiller angiografi:

 • Generelt - Kontrast gjennom kateteret blir matet inn i thoracic eller abdominal aorta;
 • selektiv - stoffet injiseres i hjernen;
 • superselektiv - kontrast gjennom et kateter fører til de mest delikate grenene i karet.

Det er flere måter å utføre angiografi på cerebral fartøy, som er forskjellig i visualiseringsteknikken. Hver har sine egne særegenheter, er tildelt av spesialister i samsvar med pasientens vitnesbyrd og den nødvendige mengden informasjon. For undersøkelsen brukes den klassiske metoden - røntgen av hjernen utføres etter at kontrasten er innført, en serie bilder avslører patologier.

Moderne angiografiske metoder er mer informative:

 • Beregnet tomografi av hjerneskip gir deg mulighet til å ta en serie bilder med kontrastmateriale på en datortomografi, etterfulgt av en 3D-visualisering av hvordan det overordnede bildet vil se ut;
 • Magnetic resonance imaging muliggjør inspeksjon uten kontrast, men i spesielle tilfeller er bruken mulig.

CT angiografi av cerebral fartøy

Når beregningstomografi utføres, injiseres et kontrastmiddel i enden av armbuearmfoldet. Det er praktisk - det er ingen kirurgisk inngrep, som i punktering. Deretter utføres en lag-for-lag-skyting av hjernen, bildene behandles med spesielle programmer i tredimensjonale bilder, som fartøyene er tydelige synlige. Resultatene av studien kan vise patologier, fungere som informasjon for å utføre operasjoner. Røntgenstråling ved denne type undersøkelse er mye lavere enn i klassisk.

MR angiografi

MRA av cerebral fartøyene utføres når pasienten har en allergi mot jod i kontrastmidler eller røntgenbestråling er kontraindisert. En magnetisk resonans-tomografi bruker et magnetfelt i sitt arbeid. Studien er smertefri. MR angiografi av cerebral fartøy gir en meget nøyaktig diagnose, som et resultat av studien, er et tredimensjonalt bilde produsert, tilstanden til karene og kapillærene kontrolleres.

Andre metoder

En av de mest progressive metodene for forskning - MSCT: multispiral computertomografi av cerebral fartøy. Det skiller seg ut med høy hastighet på skanning. Røret roterer i en spiral rundt pasienten med en gradvis bevegelse av bordet. Tredimensjonale bilder er preget av høy klarhet. Fluorescerende angiografi brukes til å studere retinalfartøy. En spesiell kontrast er introdusert i venen, med blod det kommer inn i øynene og under spesiell belysning er det sett fartøy, blir patologier avslørt.

Forbereder prosedyren

Før studien skal pasienten ikke ta mat i 10 timer og ikke drikke i 4 timer. Han må fjerne alle metallobjekter. Mens kirurgisk inngrep er nødvendig for å introdusere kontrast, foreskrives følgende:

 • en test for allergi mot jod;
 • urin og blodprøver;
 • ECG;
 • undersøkelse av nyrefunksjon
 • konsultasjon av en anestesiolog, terapeut.

Hvordan er studien av karene i hjernen og nakken

Eksamen utføres i klinikken. Etter utarbeidelse og innlevering av kontrastmedium blir pasienten plassert på bordet og hjerneskanning utføres med spesialutstyr. Det resulterende bildet bidrar til å nøyaktig fastslå diagnosen at den behandlende legen foreskriver behandling eller kirurgi. Etter å ha undersøkt fartøyene i nakken og hjernen, forblir pasienten på sykehuset i flere timer, så går det.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser etter cerebral angiografi

Studien av cerebral fartøy med angiografi kan ha mindre komplikasjoner. De inkluderer:

 • smertefulle opplevelser i stedet for kateterplassering
 • allergiske reaksjoner mot kontrastmidler;
 • puffiness forårsaket av skade på arterien under punktering;
 • Krenkelse av nyrene i kontrast
 • hjertesvikt;
 • å få et kontrastmiddel i omkringliggende vev;
 • et slag - i sjeldne tilfeller.

To dager etter den angiografiske undersøkelsen av venene, karene og hjernens arterier, vil pasienten føle seg trygg hvis han overholder visse regler. I løpet av den første dagen du trenger:

 • å tåle hvile
 • Ikke fjern bandasjen;
 • utelukke fysisk aktivitet
 • ikke å ta vannprosedyrer
 • drikke mer væsker;
 • ikke røyk
 • å avstå fra sex
 • Kjør ikke.

Hvor å lage og hvor mye er undersøkelsen av hjernen

Angiografisk undersøkelse av cerebral fartøy utføres i klinikker hvor det er tilstrekkelig utstyr, medisinske sentre. Kostnaden for prosedyrene i Moskva og i periferien er ikke forskjellig mye. Prisnedslaget er:

 • MR av arterier - 3500-4600 r.;
 • CT angiografi - 3200-8000 rubler;
 • MR i hjernen, arteriene og venus bihulene - 7200-11000 s.

Video: Hvordan er diagnosen av cerebral fartøy

anmeldelser

Victoria, 46: Jeg hadde ofte hodepine, slik at jeg ikke kunne sove. I lang tid kunne de ikke finne årsaken til de ledet meg til en datortomografi for å undersøke hjernens fartøy. Prisen på prosedyren er imidlertid høy, men smerten er allerede uutholdelig. Som et resultat, nekologen foreskrev behandling, nå føler jeg meg mye bedre. Veldig nyttig teknikk.

Anna, 56 år: Hvor mange gikk til leger for å få behandling, og så fra konstant svimmelhet går jeg og holder meg på veggen. Ønsket å sende til en datamaskin tomografi, men jeg er allergisk mot jod. Har utnevnt eller nominert inspeksjon på magnetisk resonans-tomografi og har funnet ut problemer med hjerneskinner. Nå går jeg gjennom et behandlingsforløp, svimmelhet ble mindre hyppig.

Anastasia, 48: Hvor skremt var jeg da mannen min mistet bevisstheten. De tok oss til ambulansen og laget en datastyrt tomografi av hjernen. Det viste seg at det var en svulst som klemmer fartøyet. Overraskende - på det tredimensjonale bildet er alt veldig tydelig synlig. Har utnevnt eller nominert operasjon, veldig mye, vi er bekymret for resultatene. En fantastisk metode - du kan alle se klart.

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Full beskrivelse av angiografi av cerebral fartøy: indikasjoner, prosedyren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er angiografi av cerebral fartøy, hvilke sykdommer kan detekteres med hjelp, hvordan å forberede seg på det. Prosedyre, kontraindikasjoner og komplikasjoner.

Vaskulær angiografi i hjernen er en diagnostisk prosedyre som lar deg vurdere tilstanden til arteriene og årene i denne hjernen.

Det er tre typer angiografi:

 1. Røntgenangiografi utføres ved hjelp av en enhet som utstråler røntgenbølger. For å få bildene til å vise fartøyene, blir pasienten administrert et kontrastmiddel basert på jod. Angiografi av fartøy ved hjelp av et røntgenapparat
 2. MR angiografi er studien av cerebral fartøy ved hjelp av en magnetisk resonans imager. Denne metoden involverer vanligvis ikke administrering av kontrastmedier. Imidlertid kan kontrastpreparater basert på gadolinium brukes til å oppnå spesielt detaljerte bilder. Angiografi med et magnetisk resonansbilde
 3. CT-angiografi er en diagnostisk prosedyre som gir deg mulighet til å få et detaljert tredimensjonalt bilde av blodkar ved hjelp av en datamaskin-tomografi. Røntgenbølger brukes også. Dataene fra tomografen behandles av en datamaskin, som følge av at spesialisten får et detaljert lagdelt bilde av fartøyene. Når CT angiografi også brukes jodholdig kontrastmiddel. Angiografi ved hjelp av en datamaskin tomografi

Den mest nøyaktige metoden er CT-angiografi.

Direkt selve prosedyren utføres av en angiografisk lege. Dekryptering angiografi avtaler med en nevrokirurg, angiosurgeon eller phlebologist.

Indikasjoner for ledning

Angiografi av cerebral fartøy utføres dersom pasienten er plaget av slike symptomer:

 • hyppige angrep av hodepine;
 • svimmelhet;
 • støy eller ringing i ørene
 • smerte og stivhet i livmorhalsen;
 • lavt blodtrykk;
 • kvalme;
 • periodisk synkope.

Ved hjelp av angiografi kan du identifisere:

 • innsnevring av lumen eller obstruksjon av kar med en atherosklerotisk plakk eller trombus;
 • spasmer av blodkar;
 • betennelse i blodkarets vegger;
 • patologisk tortuosity;
 • aneurysmer (fremspring av arterieveggen);
 • misdannelser (forbindelser mellom arterier og årer, som normalt ikke bør være);
 • skade på veggene på fartøyene som fører til blødninger.

Også ved hjelp av angiografi er det mulig å diagnostisere svulster i hemisfærene og den tyrkiske salen. Med neoplasmer blir cerebrale fartøy fordrevet, og nye små fartøy som vokser inn i svulsten dannes.

Hvordan forberede seg på angiografi?

Det er best å gå til prosedyren om morgenen på tom mage, da du ikke kan spise 8-10 timer før angiografi.

Hvis du bruker medisin på tidspunktet for diagnosen, fortell legen din. Han kan bestemme seg for å avbryte stoffet på angiografidagen.

Før prosedyren vil du være allergisk mot kontrastmiddel. For dette vil en liten dose av legemidlet bli administrert intravenøst. Hvis det ikke oppstår tegn på allergi innen en halv time, kan angiografi utføres. Hvis symptomer som utslett, hevelse, kvalme, svimmelhet, rennende nese og tørr hoste oppstår, er du allergisk mot kontrastmiddel. I dette tilfellet kan kun MR-angiografi utføres uten kontrastmiddel.

Umiddelbart før angiografi blir du bedt om å fjerne alle metallpyntene, så vel som proteser, om noen, og sett på en spesiell sykehuskjole.

Hvordan utføres prosedyren?

Før angiografien til hjernens kar, vil du bli injisert med et kontrastmiddel. Gjør dette med et kateter - et spesielt plastrør. Avhengig av hvilke fartøy som bør undersøkes, kan legemidlet injiseres på forskjellige steder. Hvis det er nødvendig å gjennomføre en undersøkelse av alle hjerneskipene - blir kateteret bragt til aortabuen. Hvis det er nødvendig med delvis diagnostikk, kan kateteret føre til vertebral vertebra eller karotisarterie.

Kateteret blir alltid matet gjennom mindre perifere arterier, for eksempel albuen eller lårbenet. En nål kan brukes i stedet for et kateter. Kateterisering eller punktering utføres under lokalbedøvelse.

Prosedyre angiografi av cerebral fartøy

Under injeksjon av kontrastmedium kan du føle en brennende følelse, en flush av varme, en metallisk eller salt smak i munnen. Et ansikt kan bli rødt. Disse symptomene varer vanligvis i et minutt.

Videre, avhengig av typen angiografi, ligger du på bordet av en datamaskin, magnetisk resonanstomografi eller en røntgenmaskin. Du vil bli bedt om å ligge ubevegelig til slutten av prosedyren.

Hele prosessen (sammen med kateterisering) tar omtrent en time. Bilder vises umiddelbart under prosedyren. Hvis de er utilfredsstillende i kvalitet, kan en ekstra dose kontrastmedium administreres til pasienten.

Etter angiografien vil du være under oppsyn av legen i 5-6 timer. Han vil sørge for at komplikasjoner ikke utvikler seg, og også å observere tilstanden til arterien, som kateteret eller nålen ble satt inn i. Hvis kateteriseringen er gjennom lårbenet, vil legen anbefale at du ikke bøyer benet i 6 timer etter angiografi.

Mulige komplikasjoner

Etter angiografien til hjerneskarene kan bivirkningene av kontrastmediet oppstå:

 • kvalme og oppkast,
 • utslett,
 • arytmi,
 • frysninger,
 • lavt trykk,
 • nedsatt nyrefunksjon.

Innen 6-8 timer etter diagnostisk undersøkelse observerer legen at sterke bivirkninger ikke utvikler seg, og utfører symptomatisk behandling hvis det er nødvendig.

Det kan også være komplikasjoner forbundet med kateterisering eller punktering. Dette kan være en blåmerke i punkteringsområdet - i dette tilfellet er det ikke nødvendig med spesiell behandling. En mer alvorlig komplikasjon som forekommer sjelden, er dannelsen av blodpropp i karet som ble brukt til kateterisering.

Hvem skal ikke gjøre angiografi?

Angiografi av cerebral fartøy har en rekke kontraindikasjoner. De avhenger av hvilken type prosedyre.

Bruken av kontrastmedium er kontraindisert når:

 1. alvorlige nyre- og leversykdommer;
 2. allergier mot jodholdige stoffer;
 3. bronkial astma;
 4. alvorlig hjertesykdom.

Med stor forsiktighet brukes i eldre og senile alderen.

Verifikasjon av hjerneskip ved angiografi

Angiografi er en metode for å undersøke blodkar, som utføres for å finne ut av tilstanden og funksjonen. Det utføres ved hjelp av radiografi, der et spesielt stoff brukes. Når det er mistanke om cerebrale vaskulære patologier eller deres diagnose er nødvendig, utføres angiografi av cerebrale kar (cerebral angiografi).

Når gjør angiografi

Denne prosedyren utføres om nødvendig for å identifisere kilden til blødning dersom det er mistanke om en hjernetumor, tilstedeværelse av innsnevringer, trombe eller aneurisme fartøy som fører til avbrudd av cerebral sirkulasjon. Ved hjelp av angiografi kan du identifisere overdreven krymping av blodkar eller anomalier i strukturen.

Indikasjoner for

 • Klager om årsakssykehode og svimmelhet,
 • Forekomst av regelmessig eller periodisk kvalme,
 • besvimelse,
 • Vegeto-vaskulær dystoni,
 • Behovet for å undersøke problemer etter traumatisk hjerneskade,
 • Klager fra pasienten på smerte i nakken,
 • Tilstedeværelsen av iskemisk sykdom,
 • Utsatt stroke eller mikrostroke.

Ved å bruke prosedyren, kan du ikke bare oppdage vaskulære lidelser, men også bestemme hvor mye de er uttrykt og vanlig.

Denne typen diagnose gjør det mulig å vurdere venøs utstrømning av blod, tilstanden til sirkulasjon i bypass-vaskulære måter (collaterals). Alt dette er nødvendig for å forebygge, diagnostisere og behandle mange sykdommer forbundet med sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.

Kontraindikasjoner til prosedyren

Som med hvilken som helst annen prosedyre, er det kontraindikasjoner for hjerneangiografi. De er knyttet til både selve prosedyren og med et kontrastmiddel som injiseres i blodet. Som inngangsstoff brukes jodforbindelser. Mengden av stoffet avhenger av volumet av undersøkelsen, det kan være 5-10 ml.

Serebral angiografi er ikke gjort i følgende tilfeller:

 • allergiske reaksjoner på jodholdige kontrastmidler,
 • individuell intoleranse,
 • akutt eller kronisk nyresvikt, som ikke tillater bruk av kontrastmedium,
 • forverring av kroniske sykdommer,
 • graviditet eller amming,
 • sykdommer ledsaget av et brudd på blod koagulerbarhet,
 • hjerteinfarkt,
 • alder opptil 2 år,
 • psykisk lidelse.

Typer av cerebral angiografi

Avhengig av omfanget av studien utføres en oversikt eller selektiv angiografi. Med en undersøkelsesangiografi blir en kontrastmiddel introdusert i blodet gjennom en stor arterie som fôrer hjernen. Ved å spre kontrast med blodet gjennom mindre fartøy blir det mulig å visualisere dem. Med selektiv angiografi utføres målrettet diagnose. Kontraststoff blir levert lokalt til den arterien som bare føder et bestemt område av hjernen.

På et slikt stativ utføres diagnostikk

Det er også en rett linje (karoten og vertebral) og indirekte cerebral angiografi. Carotid angiografi innebærer innføring av kontrast i halspulsåren. Når vertebral administreres kontrasten gjennom vertebralarterien. En indirekte metode betyr at tilgang til vertebral- eller karotisarterien er via et annet stort fartøy, dette kan være lårbenet eller brystkarsen. Deretter er det et langt kateter, og gjennom det blir kontrasten pumpet.

Ifølge metoden for å skaffe informasjon kan angiografi av cerebral fartøy være tradisjonell røntgen, datamaskin (basert på røntgenbilder) og magnetisk resonans.

Hvordan foregår undersøkelsen

Viktige betingelser

 • Aseptiske forhold i prosedyren,
 • Tilstedeværelsen av et team av leger: en radiolog, en anestesiolog, en kardioreanimatolog.

Prosessen med å undersøke pasienten tar omtrent en halv time. Prosedyren er ansett invasiv fordi punktering utføres for å få tilgang til arterien hvor katetret føres inn i en spesiell. Derfor cerebral angiografi er ofte kombinert med andre inngrep i kroppen som skjer via tilgang gjennom store blodkar, slik som fjerning av aneurismen.

For å unngå komplikasjoner forbundet med penetrering av infeksjon gjennom kateteriseringsstedet, behandles huden med en antiseptisk løsning. Ytterligere lokalbedøvelse utføres. Punksjon (punktering) av fartøyet utføres av en spesiell nål. Et fleksibelt infusjonskateter settes inn via dette nettstedet. Som regel blir punkteringen gjort på steder der det er lett å "komme" til de høyre fartøyene.

Gjennom et spesielt kateter injiseres et kontrastmiddel i blodet. Etter kontrasteringen utføres en serie røntgenbilder av cerebral fartøy.

Disse bildene viser forskjellige faser av sirkulasjonen: kapillær, arteriell og venøs. Med moderne medisinsk utstyr kan du lage lagdelte bilder for å danne et tredimensjonalt bilde i fremtiden ved hjelp av spesielle dataprogrammer.

Når skytingen er ferdig, blir pasienten fjernet fra kateteret, blødningen stopper. Deretter deklareres informasjonen. Vaskulær kirurg og radiolog er engasjert i deklarering og innstilling eller spesifisering av diagnosen.

Pasienten skal holde seg under medisinsk tilsyn i noen tid etter angiografi.

Trenger du spesiell forberedelse for prosedyren?

Forberedelse for oppførselen er svært viktig for prosedyrens kvalitet. Voksne pasienter bør være kjent med prosessen, forskningsmålene og mulige konsekvenser. Først etter det kan de ta en veid beslutning, som er formalisert skriftlig. I tilfelle når cerebral angiografi er nødvendig for en mindreårig pasient, tas alle beslutninger av foreldrene.

Forberedelsesstadier

 • Informere og skriftlig samtykke fra pasienten,
 • Innføringen av beroligende midler i forkant av prosedyren for å avlaste angst og spenning,
 • Tilveiebringelse av studien på tom mage (du må avstå fra middag dagen før og frokost på dagen for prosedyren).

I nærvær av allergiske reaksjoner mot kontrastmidler, men om nødvendig kan denne type undersøkelse brukes antiallergiske stoffer. Hvis pasienten stirrer for mye, kan sedativer foreskrives en gang på dagen for prosedyren.

Fordeler med prosedyren

 • Evne til å skape et tredimensjonalt bilde,
 • Vaskulær avbildning, som gjør at legen kan oppdage trombi, hematomer, aneurysmer,
 • Muligheten for en individuell tilnærming til pasienten, noe som betyr en nøyaktig diagnose.

Modeller og programmer for denne typen undersøkelse kan være svært brede, slik at du alltid kan velge det beste alternativet i hvert enkelt tilfelle. Fraværet av unøyaktigheter i diagnosen tillater rettidig og kvalitativ identifisering av problemområder i fartøyene, for å forstå årsaken til sykdommer eller forstyrrelser i drift av cerebral fartøy. Tilstrekkelig diagnose er hovedbetingelsen for riktig behandling.

Utfører angiografi av cerebral fartøy

Ved hjelp av cerebral angiografi utføres røntgenundersøkelse av hjernecirkulasjon i ulike faser: arteriell, kapillær og venøs.

Prosedyren utføres ved å legge inn et kontrastmedium med katarrisering eller arteriell punktering etterfulgt av røntgenbilder. Ved hjelp av cerebral hagiografi, lokalisering av de modifiserte karene, blir tumorer avslørt. En slik undersøkelse lar deg sette en nøyaktig diagnose i vaskulær patologi, bidrar til å utføre operasjoner.

Hjernestoffet er forsynt med blod fra hovedarteriene:

Kontrast en av dem, oftere søvnig. Som en kontrast brukes vannløselige preparater som inneholder jod:

 • Hypaque;
 • triyodtrast;
 • Urografin;
 • verografin;
 • kardiotrast;
 • triombrast.

Røntgenbilder av hodet produseres i anteroposterior og laterale fremspring. De manifesterte bildene er et angiogram som vurderer tilstanden til hjerneskibene. Hvis nødvendig, skriv inn kontrasten i tillegg og lag en ny serie bilder. Undersøkelse av utstrømningen av venøst ​​blod utføres med en serie bilder etter overføring av kontrast i vev. Varigheten av prosedyren varer omtrent en time.

Etter en undersøkelse av pasientens tilstand blir det observert opptil 8 timer for tidlig påvisning av komplikasjoner og deres behandling. For å akselerere uttaket av kontrastmedium anbefales rikelig drikking.

 • en allergi mot jod;
 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • mentale abnormiteter
 • arteriell hypertensjon;
 • graviditet;
 • barns alder;
 • koma;
 • nyreinsuffisiens.

Metoden for administrering av kontrastmiddelet bestemmer diagnostisk metode:

 • punktering, når kontrast innføres direkte i karet ved punktering;
 • kateterisering, i hvilken kontrast kommer gjennom et kateter innført gjennom den perifere (femorale) arterien langs vaskulærsengen til ønsket sted.

Avhengig av det undersøkte området, kan hjerneangiografi forekomme:

 • Generelt, visualisering av alle karene i hjernen;
 • selektiv, vurderer en av bassengene: karotid (karotidarterier) eller vertebro-basilar (vertebrale arterier);
 • superselektiv, undersøker et mindre fartøy i ett av blodårene.

Ved hjelp av superselektiv angiografi undersøkes ikke bare vaskulær status, men endovaskulær behandling utføres også. Etter å ha bestemt seg for et bestemt fartøys patologi, utføres en mikrokirurgisk operasjon:

 • fjerning av arteriell venøs misdannelse;
 • klipping av en aneurisme
 • anvendelse av anastomose.

Pasienten klager over hodepine, svimmelhet, tinnitus er en indikasjon på undersøkelse av en nevrolog, som bestemmer behovet for angiografi.

Gjennomføring av cerebral angiografi er nødvendig for å bekrefte diagnosen:

 • arteriell eller arteriovenøs aneurisme (skade) av cerebral fartøyet;
 • arteriovenøs misdannelse (trombus).

Ved hjelp av denne studien bestemme:

 1. 1. Graden av okklusjon (obstruksjon) eller stenose (innsnevring) av cerebral fartøy, det vil si størrelsen på lumen av det tilsvarende fartøy er etablert. Dermed er graden av aterosklerotiske endringer i karene og behovet for kirurgisk inngrep bestemt.
 2. 2. Når du planlegger en operasjon for å fjerne en hjernesvulst, undersøkes plasseringen av nærliggende fartøy for å få tilgang til stedet i hånden.
 3. 3. Overvåk tilstanden til klipp som tidligere ble brukt på skadede kar.

Prosedyren for CT-angiografi består av følgende trinn:

 1. 1. Angi et kontrastmiddel i venen av albuebretten.
 2. 2. Lagret røntgenbilder av hjernegionen, rekonstruert av et dataprogram til tredimensjonale bilder med en klar visualisering av fartøyene.

De viktigste fordelene ved CT angiografi:

 • Fravær av risiko fra kirurgisk inngrep i forhold til vanlig angiografi (arteriell punktering);
 • en signifikant reduksjon i den radiografiske belastningen på kroppen;
 • høy bildeinformasjon.

Bruken av spiralcomputertomografi (CT) - den nyeste generasjonen av enheter - øker ytterligere informativiteten til Prosedyrer for studien.

Kontraindikasjoner til CT-angiografi:

 • diabetes mellitus;
 • en allergi mot jod;
 • nyresvikt
 • Fedme (begrensning av bruk av en skanner - vekt opptil 200 kg);
 • graviditet og amming
 • patologi av skjoldbruskkjertelen.

Ved hjelp av magnetisk resonansangiografi visualiseres tilstanden til hjerneårene og arteriene ved en MR-tomografi, et magnetfelt brukes i stedet for røntgenstråling. Fordelen med MR angiografi er fraværet av den ødeleggende effekten av røntgenstråler på kroppen.

MR angiografi utføres med eller uten kontrast. Denne metoden for forskning er mye brukt hos pasienter med kontraindikasjon for administrering av kontrastmedium.

Kontraindikasjoner til MR-angiografi:

 • Tilstedeværelsen av metallimplantater i kroppen (kunstige ledd, elektronisk øreimplantat, metallplater, hemostatiske klips);
 • psykiske lidelser;
 • klaustrofobi;
 • fedme;
 • graviditet.

En viktig mangel på metoden er varigheten av implementeringen. Tiden på pasientens opphold i MR-enheten er fra 20 til 40 minutter.

Prosedyren for cerebral angiografi er bredt spredt på grunn av høy informativitet.

Denne diagnosen refererer til invasive metoder for forskning. Hos noen pasienter kan det føre til komplikasjoner.

Den alvorligste komplikasjonen av angiografi er manifestasjonen av en allergi mot jod. Nylig har det vært brukt trygge radioaktive stoffer som betydelig reduserte antall slike reaksjoner.

Allergi mot jod refererer til reaksjoner av umiddelbar eller anafylaktisk type, så plutselig er det:

 • rødhet;
 • kløe;
 • ødem på punkteringsstedet;
 • generell svakhet;
 • kortpustethet;
 • fall i blodtrykk;
 • anafylaktisk sjokk.

Dermed bør prosedyren ved bruk av jodholdig substans utføres under tilsyn av en lege med nødmedisin.

Hvis en venevegg er punktert eller hvis venen ikke tåler pumpens trykk, med hvilken kontrast innføres, kan en kontrastjodholdig substans komme inn i mykvevet.

Hvis mengden frigitt stoff ikke er mer enn 10 ml, er det ingen spesielle konsekvenser forutsatt. I tilfelle av mer mykt vev som kommer inn i bløtvevet, er betennelse i fett og hud mulig, nekrose i vevet mulig.

Kontrasten utskilles av nyrene. Ved kronisk nyresvikt fremkaller en stor mengde kontrast iskemi av cortical substansen av nyrene og fremdriften av brudd på nyrefunksjoner, opp til behovet for dialyse. Derfor er evaluering av funksjonell tilstand av ekskresjonssystemet før angiografiprosedyren ved bruk av jodholdig kontrast obligatorisk.

Serebral angiografi er en faktisk metode for diagnose av cerebral fartøy

Cerebral angiografi (cerebral angiografi) - en minimal invasiv måte for å undersøke tilstanden av arteriene i hodet og hjernen, er den "gullstandard" for påvisning av deres nederlag. En lignende metode diagnostiserer den aterosklerotiske prosessen, trombotiske og emboliske tilstander, medfødte sykdommer i karossens struktur, etc. Undersøkelsen gjennomføres i overensstemmelse med de tilgjengelige indikasjoner og kontraindikasjoner, for å oppnå høy sikkerhet og informasjonsinnhold i cerebral angiografi cerebrale kar.

Om prosedyren

Angiografi av cerebral fartøy er en moderne diagnostisk metode som lar deg visualisere hjernens arterier, og avslører brudd i strukturen, for eksempel:

 • ulike typer sammenbrudd og aneurysmer;
 • aterosklerotisk lesjon;
 • trombotiske masser eller andre emboler;
 • steder av ruptur av arterier;
 • svulstformasjoner, etc.

Selektiv cerebral angiografi utføres med samtidig innføring av kontrastmedium i arteriekanalen, som gjør det mulig å isolere karene på det resulterende bildet. For avbildning av hjernen og skalle klassiske typer kan brukes røntgenstråler, og en datamaskin eller magnetisk resonansavbildning (MRI eller CT, henholdsvis). Som kontrastmidler brukes jodpreparater, som er preget av høy sikkerhet for pasienter, oftest.

Formålet med prosedyren skal alltid være basert på å identifisere personens indikasjoner og kontraindikasjoner til undersøkelsen.

Selektiv angiografi er forskjellig fra standard en ved at kontrastmediet i utgangspunktet blir introdusert i et lite fartøy, slik at det oppnås bedre informativitet med mindre innvirkning på kroppen.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Ved bruk av cerebral angiografi er det svært viktig å bestemme pasientens indikasjoner og kontraindikasjoner til angiogrammet. Følgende betingelser refererer til indikasjonene:

 • aterosklerotisk lesjon av cerebral vaskulær seng og arteriell stenose av en hvilken som helst annen årsakssammenheng;
 • Blodstrømningsforstyrrelser assosiert med blodpropp eller emboli;
 • utvidelse av arterier, samt medfødte sykdommer i deres struktur;
 • høyt nivå av intrakranielt trykk;
 • hemorragisk skade på strukturen i sentralnervesystemet;
 • mistanke om en svulstlesjon i hjernen;
 • epilepsi;
 • post-stroke stater osv.

I alle disse tilfellene, når man tilordner vanlig eller selektiv angiografi, bør legen evaluere kontraindikasjonene som er tilgjengelige for pasienten. Ellers er utviklingen av ulike komplikasjoner av prosedyren mulig. Kontraindikasjoner inkluderer:

 • individuell intoleranse eller allergiske reaksjoner på jodpreparater som brukes som radioaktive stoffer;
 • akutte brudd på indre organer;
 • kronisk nyresykdom;
 • patologiske endringer i hemostasesystemet, på grunn av risikoen for trombose eller blødning;
 • graviditet og naturlig fôring.

Enhver kontraindikasjon er et direkte forbud mot utførelsen av denne diagnostiske metoden.

Hvis noen kontraindikasjoner blir avslørt, bør studien forlates ved å velge en annen metode for visualisering av cerebral fartøy.

Typer av forskning

Selektiv angiografi er "gullstandarden" for å detektere lesjoner av hjernearteriene. I dette tilfellet finnes det flere typer prosedyrer, forskjellige steder for innføring av radioaktive stoffer:

 • med generell angiografi, blir innføring av radiokontrast utført i aorta eller felles halspulsårer, som gjør det mulig å visualisere alle hodene i hodet;
 • en selektiv versjon av studien er innføring av radiopaque stoffer i hjernens arterier, noe som gjør det mulig å oppnå minimal innvirkning på andre blodkar i kroppen;
 • Med en super selektiv tilnærming utsattes kun små kvistar av hjernearteriene mot kontrast.

I tillegg til forskjeller i tilnærminger til kontraster, kan prosedyrene variere i den anvendte visualiseringsmetoden:

 • Den klassiske tilnærmingen er å bruke standard radiografi i flere fremskrivninger. Dette gjør det mulig å skaffe ikke-flyttbare bilder av hjernen med isolerte hjerneårer. Som regel benyttes denne tilnærmingen i moderne medisin når følgende typer prosedyrer ikke er tilgjengelige;
 • angiografi ved hjelp av computertomografi lar deg få et volumetrisk bilde av karet. I denne forbindelse kan legen enkelt identifisere strukturelle lidelser og avsløre en nøyaktig diagnose. Den største fordelen med denne metoden er små tidskostnader, samtidig som det opprettholder et høyt nivå av visualisering;
 • Magnetisk resonans billeddannelse med eller uten kontrast arterier tillater en høy grad av vaskulær mønster detalj, noe som gjør det mulig å oppdage selv små uregelmessigheter i strukturen av arteriene. Det er viktig å merke seg at denne metoden for angiografi tar betydelig lengre tid enn beskrevet ovenfor.

Valget av en bestemt type studie avhenger av den behandlende legen. Det er han som vurderer pasientens tilstand, tilgjengelige indikasjoner og kontraindikasjoner, og bestemmer den nødvendige tilnærmingen til å diagnostisere sykdommen.

Hva må pasienten gjøre?

Før vi snakke om hvordan å drive forskning og hva det er, cerebral angiografi av hjernen fartøy, er det nødvendig å vurdere riktig forberedelse av pasienten for eksamen. Den behandlende legen skal gi følgende forberedende faser:

 1. Gjennomføring av en diagnostisk undersøkelse som inkluderer en generell og biokjemisk blodprøve, fluorografisk undersøkelse av lungene, elektrokardiografi, blodkoagulasjonssystemanalyse.
 2. Samråd med en lege og anestesiolog.
 3. Gjennomføring av en prøve for følsomhet overfor jodholdige medisiner. Denne prøven utføres ved intravenøs injeksjon av 1 ml kontrastmedium etterfulgt av evaluering av pasientens tilstand og påvisning av kliniske symptomer på en allergisk reaksjon.
 4. Snakk med pasienten om den kommende studien.

Den behandlende legen skal diskutere med pasienten nyansene i denne studien før angiografi og forklare de nødvendige tiltakene etter prosedyren.

I tillegg til å handle fra legen, anbefales pasienten å følge følgende tips:

 • Det siste måltidet skal gjøres senest 10-12 timer før studien.
 • under prosedyren må du fjerne forskjellige øredobber, ringer, proteser, etc.

Etter disse anbefalingene kan man sikre høye sikkerhetsprosedyrer og forhindre utvikling av negative konsekvenser.

Gjennomføre en undersøkelse

Selektiv angiografi av cerebral fartøy utføres under driftsforhold ved hjelp av en spesiell angiograf. I det første trinnet blir pasienten kateterisert med lårbenet eller halspulsåren, gjennom hvilken en spesiell sonde settes inn i fartøyets lumen, som er nødvendig for levering av kontrastmedium.

Gradvis innføring av radiopaque forberedelse med samtidig datamaskin eller magnetisk resonans avbildning gjør det mulig å skaffe bilder av cerebrale arterier og avsløre patologiske prosesser i dem.

Ved slutten av studien fjernes sonden fra karet, og en trykkbinding blir påført på stedet for administrasjonen. Vanligvis overstiger tiden for angiografi sjelden en time. Det er viktig å merke seg at pasienten etter undersøkelsen skal oppfylle sengestøtten og også øke væskeinntaket.

Mulige komplikasjoner

Til tross for det høye sikkerhetsnivået for pasienter i ulike aldre, kan angiografi føre til utvikling av negative konsekvenser for pasienten. Oftest settes følgende forhold:

 • utgangen av radiokontraststoffet fra karet i de omkringliggende vevene. En lignende situasjon kan føre til inflammatoriske forandringer av varierende alvorlighetsgrad;
 • allergiske reaksjoner på et kontrastmiddel eller dets individuelle intoleranse. I slike tilfeller kan pasienten ha kløe, elveblest, Quinckes ødem og andre allergispesifikke symptomer;
 • Akutt nyresvikt, som en komplikasjon av undersøkelsen, observeres hos pasienter med sykdommer.

For å forhindre komplikasjoner av prosedyren er det nødvendig å gi en omfattende undersøkelse av pasienten før studien.

Når vi snakker om det faktum at dette er cerebral angiografi, er det viktig å merke seg at denne metoden anses å være en "gullstandard" i påvisning av sykdommer i hjerneskibene. I denne forbindelse, med noen mistanke om disse sykdommene, kan legen anbefale pasienten den angitte metoden for diagnose. Før det utføres, skal pasienten konsultere legen for å identifisere mulige indikasjoner og kontraindikasjoner.

Angiografi av cerebral fartøy: hva er det, indikasjoner og kontraindikasjoner

Angiografi av cerebral fartøy er en instrumental metode for forskning, som gjør det lettere å "se" hjernens kar. For å gjennomføre studien er det nødvendig å sette inn et kontrastmedium i korresponderende cerebral fartøy og tilstedeværelsen av et røntgenapparat, hvorved bildet av fartøyene fylt med denne kontrast vil bli løst. Angiografi av cerebral fartøy er ikke en rutinemetode for diagnose, den har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, samt dessverre komplikasjoner. Hva er denne metoden for diagnose, i hvilke tilfeller den brukes, hvor nøyaktig bruker du om andre nyanser av angiografi av cerebral fartøy, kan du lære av denne artikkelen.

Angiografi i videste forstand er oppkjøpet av bilder av kroppsbeholdere ved hjelp av røntgenstråler. Angiografi av cerebral fartøy er bare en av varianter av denne omfattende undersøkelsesmetoden.

Angiografi har vært kjent for medisin i nesten 100 år. Den ble først foreslått av den portugisiske neurologen E. Moniz i 1927. I 1936 ble angiografi brukt i klinisk praksis, og i Russland, har metoden vært brukt siden 1954, takket være Rostov nevrokirurger V.A.Nikolskomu og E.S.Temirovu. Til tross for en så lang brukstid, fortsetter angiografi av cerebrale fartøy å forbedre seg og til nåtiden.

Hva er angiografi av cerebral fartøy?

Essensen av denne undersøkelsesmetoden er som følger. Pasienten er i en viss cerebral arterie (eller hele nettverket av arterier i hjernen) innføres radiopakt materiale, vanligvis på basis av jod (Urografin, Triyodtrast, Omnipaque, Ultravist og andre). Dette er gjort slik at bildet av fartøyet kan festes på røntgenfilmen, siden fartøyene er dårlig visualisert i det vanlige bildet. Innføring røntgentett stoff kan punktere gjennom det respektive karet (hvis det er teknisk mulig), eller gjennom et kateter til en ønsket unnlatt å periferien kar (vanligvis det lårarterie). Når kontrastmaterialet er i karet, produseres en rekke røntgenbilder i to fremspring (direkte og lateralt). De mottatte bildene er estimert av lege-roentgenologen, de gjør konklusjoner om tilstedeværelsen eller fraværet av en viss patologi av cerebral fartøy.

arter

Avhengig av administrasjonsmetoden for legemidlet, kan denne undersøkelsesmetoden være:

 • punktering (når kontrast innføres ved å punktere det tilsvarende fartøyet);
 • kateterisering (når kontrast blir levert gjennom et kateter satt inn gjennom lårbenet og videreført langs vaskulærsengen til det nødvendige stedet).

I følge studieområdet er angiografien til cerebral fartøy:

 • generell (visualisert alle hjernens kar)
 • selektiv (en vask, karotid eller vertebrobasilar er vurdert);
 • superselektiv (et fartøy av mindre kaliber i en av blodbassene blir undersøkt).

Superselective angiografi brukes ikke bare som et forsknings metode, men også som en metode for endovaskulær behandling ved bestemmelse av "problem" er produsert i et bestemt fartøy "fjernelse" av dette problem, ved hjelp av mikrokirurgiske teknikker (f.eks embolisering av arteriovenøs misdannelse eller koagulering).

I forbindelse med den omfattende innføring av moderne diagnostiske metoder slik som computertomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MRI), som i de senere år i økende grad utføres CT-angiografi og MR-angiografi. Disse studiene utføres i nærvær av passende tomografer, de er mindre traumatiske og sikrere enn bare angiografi. Men mer på dette senere.

Indikasjoner for ledning

Angiografi av cerebral fartøy er en spesialisert diagnosemetode, som kun skal foreskrives av en lege. Det utføres ikke på forespørsel fra pasienten. Hovedindikasjonene er:

 • mistanke om arteriell eller arteriovenøs aneurisme av cerebral fartøy;
 • mistanke om arteriovenøs misdannelse;
 • bestemmelse av graden av stenose (constriction) eller okklusjon (blokkering) av cerebral fartøy, det vil si etablering av lumen av de tilsvarende fartøyene. I dette tilfellet etableres alvorlighetsgraden av aterosklerotiske endringer i karene og behovet for etterfølgende kirurgisk inngrep;
 • etablering av forholdet mellom cerebral fartøy med en nærliggende svulst for å planlegge operativ tilgang
 • Kontroller plasseringen av klippene plassert på hjernens kar.

Jeg vil gjerne merke seg at bare klager på svimmelhet, hodepine, tinnitus og lignende ikke er en indikasjon på angiografi. Pasienter med denne symptomatologien bør undersøkes av en nevrolog, og resultatene av undersøkelsen, samt andre undersøkelsesmetoder, bestemmer behovet for angiografi. Dette behovet er satt av legen!

Kontra

De viktigste kontraindikasjoner er:

 • allergisk reaksjon (intoleranse) til jodpreparater og andre radiopakete stoffer;
 • graviditet (på grunn av ioniserende stråling under prosedyren). I dette tilfellet er det mulig å utføre MR angiografi;
 • psykisk lidelse som ikke tillater deg å møte alle forholdene i prosedyren (for eksempel kan en person ikke holde seg stille mens du tar et bilde);
 • akutte smittsomme og inflammatoriske sykdommer (som risikoen for komplikasjoner øker);
 • brudd på parametrene til blodkoagulasjonssystemet (både nedover og oppover);
 • generell tilstand av den pasient som behandles som en tung (dette kan være graden av hjertesvikt III, ende-trinns nyre- og leversvikt, koma, etc.). I hovedsak er denne undergruppen av kontraindikasjoner relativ.

Forberedelse for angiografi

For å oppnå nøyaktige resultater og redusere risikoen for komplikasjoner fra prosedyren anbefales det:

 • for å passere de generelle og biokjemiske blodprøver, inkludert - for å bestemme parametrene i koaguleringssystemet (begrensningsperioden for analysene bør ikke overstige 5 dager). Blodgruppe og Rh-faktor bestemmes også for mulige komplikasjoner;
 • lage EKG og FG (FG hvis det ikke har blitt utført for det siste året);
 • ikke drikk alkohol innen 14 dager;
 • i løpet av den siste uken ikke å ta stoffer som påvirker blodpropp
 • utfør en allergisk test med et kontrastmiddel. For å gjøre dette i 1 til 2 dager intravenøst ​​administreres pasienten 0,1 ml av det aktuelle preparatet og reaksjonen blir evaluert (forekomsten av kløe, utslett, pustevansker og lignende). Ved reaksjon er prosedyren kontraindisert!
 • på torsdagen for å ta antihistamin (antiallergiske) legemidler og beroligende midler (om nødvendig og bare som foreskrevet av lege!);
 • Ikke spis i 8 timer og ikke drikke vann 4 timer før testen.
 • bade og barbere (om nødvendig) stedet for punktering eller kateterisering av fartøyet;
 • Før selve undersøkelsen, fjern alle metallobjekter (hårklipp, smykker).

Teknikk for forskning

I begynnelsen er pasientens tegn til samtykke til denne typen forskning. Pasienten får et intravenøst ​​perifer kateter for å få umiddelbar tilgang til sirkulasjonssystemet. Deretter gjennomføres premedisinering (ca. 20-30 minutter før prosedyren) blir administrert antihistaminer, beroligende midler, smertestillende midler, for å minimalisere ubehag under prosedyren, og faren for komplikasjoner.

Pasienten er plassert på bordet og koblet til instrumentene (hjertemonitor, pulsoksymeter). Etter behandling av huden med lokalbedøvelse og anestesi, er det tilsvarende karet (karotid eller vertebral arterie) punktert. Fordi akkurat faller inn i disse arteriene er ikke alltid mulig, er det oftest gjennomført et lite snitt i huden og punktering av lårarterie, etterfulgt av kateter dipping og holde det gjennom fartøyene til området av studien. Forløpet av kateteret langs arteriesengen er ikke ledsaget av smerte, siden indre vegg av karene er uten smertereseptorer. Kontroll av kateterets fremdrift utføres ved hjelp av en røntgenstråle. Når kateteret bringes til munnen av det nødvendige fartøyet, blir et kontrastpreparat forvarmet til kroppstemperaturen i volumet 8-10 ml. Innføringen av kontrast kan ledsages av utseendet av en metallisk smak i munnen, en følelse av varme, et rush av blod til ansiktet. Disse følelsene går på seg selv i noen minutter. Etter injeksjon av kontrast x-stråler produseres i direkte og laterale fremspring nesten hvert sekund noen ganger (som gjør det mulig å se og arterien og kapillær fase og vener). Bilder viser og evaluerer umiddelbart. Hvis noe forblir uforståelig for legen, injiseres en ekstra del av kontrastmedium, og bildene gjentas. Kateteret blir deretter fjernet, en trykkimpregnerende steril bandasje påføres stedet for vaskulær punktering. Pasienten skal iakttas av det medisinske personalet i minst 6-10 timer.

komplikasjoner

Ifølge statistiske data forekommer komplikasjoner i løpet av denne metoden for diagnose i 0,4-3% av tilfellene, det er ikke så ofte. Deres forekomst kan være relatert både til selve prosedyren (f.eks. Blodstrømmen fra stedet for punkteringen av fartøyet) og ved bruk av et kontrastmiddel. Det bør tas i betraktning at overholdelse av alle forhold i forberedelsen og gjennomføringen av angiografi er forebygging av mulige komplikasjoner. Bruken av jodholdige legemidler av den nyeste generasjonen (Omnipac og Ultravist) er preget av mindre statistikk av komplikasjoner.

Så, de mulige komplikasjoner angiografi av cerebral fartøy er:

 • oppkast;
 • en allergisk reaksjon på jod-inneholdende preparat: kløe, hevelse og rødhet på injeksjonsstedet, og deretter utseendet av dyspné (pusterefleksen lidelse), fallet i blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser. I alvorlige tilfeller kan anafylaktisk sjokk utvikle seg, noe som er livstruende;
 • spasmer av cerebral fartøy og som følge av akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon (opp til slag);
 • krampeanfall;
 • penetrasjonen av kontrastmiddel i bløtvev i området for punktering av fartøyet (utenfor karet). Hvis mengden som helles i stoffets vev, er opptil 10 ml, er konsekvensene minimal, hvis det er mer - så betennelse i huden og subkutan fett;
 • blodstrømmen fra stedet for punktering av fartøyet.

CT og MR angiografi: hvilke funksjoner?

CT og MR angiografi av cerebral fartøy er iboende en lignende studie som angiografi. Men det finnes en rekke funksjoner i disse prosedyrene som skiller dem fra angiografi av cerebral fartøy. Det handler om dette og snakkes.

CT angiografi

 • Det utføres ved hjelp av en tomografi, i stedet for et vanlig røntgenapparat. Studien er også basert på røntgenstråling. Dosen er imidlertid mye mindre enn med konvensjonell angiografi av cerebral fartøy, som er tryggere for pasienten;
 • Databehandling av informasjon gjør det mulig å få et tredimensjonalt bilde av blodkar absolutt hvor som helst i studien (dette gjelder den såkalte spiral CT angiografi utføres på en spesiell spiral tomografi);
 • kontrastmidlet er injisert i venen av albuen bøy, men ikke i arteriell nettverk (som i betydelig grad reduserer risikoen for komplikasjoner, siden innføringen av medikamentet blir vanlig intravenøs injeksjon i en perifer kateter).
 • for å utføre CT angiografi, er det en begrensning på vekten av en person. De fleste tomografer kan tåle kroppsvekt på opptil 200 kg;
 • prosedyren utføres på poliklinisk basis og krever ikke overvåkning av pasienten ved slutten av prosedyren.

MR angiografi

MR angiografi er preget av følgende egenskaper:

 • det utføres ved hjelp av en magnetisk resonans-tomografi, det vil si metoden er basert på fenomenet kjernemagnetisk resonans. Dette betyr et komplett fravær av røntgenstråler i prosedyren (og derfor er MR-angiografi tillatt i svangerskapet);
 • kan utføres både med bruk av kontrastmedium (for bedre visualisering), og uten det (for eksempel med intoleranse av jodpreparater hos pasienter). Denne nyansen er utvilsomt
  fordel over andre typer angiografi. Hvis det er nødvendig å bruke kontrast, injiseres stoffet også inn i ulnar venen gjennom det perifere kateteret;
 • bildet av fartøyene er oppnådd ved tredimensjonal på grunn av databehandling;
 • en serie skudd tar litt lengre tid sammenlignet med andre typer angiografi, mens personen alltid skal ligge i røret på tomografien. For folk som lider av klaustrofobi (frykt for lukket rom) er dette umulig;
 • prosedyren er kontraindisert i nærvær av en kunstig pacemaker, metallklemmer på fartøy, kunstige ledd, elektroniske implantater i det indre øre);
 • utføres på poliklinisk basis, og pasienten slippes umiddelbart hjem.

Generelt kan det sies at CT og MR angiografi er moderne, mindre farlige og mer informative forskningsmetoder enn konvensjonell angiografi av cerebral fartøy. Imidlertid er de ikke alltid gjennomførbare, derfor er den vanlige angiografien til hjernekarrene fortsatt en faktisk metode for å studere hjernes vaskulære patologi.

Således angiografi av cerebrale kar - meget informative metode for diagnose, hovedsakelig cerebrovaskulær sykdom, inkludert stenose og tilstoppinger som forårsaker slag. Metoden selv er ganske rimelig, og krever bare tilstedeværelsen av et røntgenapparat og et kontrastmedium. Med forbehold om alle betingelsene for forberedelse og gjennomføring av studiet angiografi av hjernen fartøy, et nøyaktig svar på spørsmålet foran henne med et minimum av komplikasjoner. I tillegg har moderne medisin slike innovative metoder som CT og MR angiografi, mer risting, mindre skadelig og traumatisk for pasienten. CT og MR angiografi tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av karene, og derfor med større sannsynlighet ikke å gå glipp av den eksisterende patologien.

Medisinsk animasjon om emnet "Cerebral angiography":

Les Mer Om Fartøyene