Aterosklerose av cerebral cerebral fartøy

Som i et hvilket som helst organ, forekommer en rekke metabolske prosesser i den menneskelige hjerne. Blodet flyter gjennom arteriene til nervevevet, beriket med oksygen og andre nødvendige stoffer, spesielt glukose. Deretter er det en utveksling på kapillærnivået, og så strømmer blodet allerede gjennom blodårene med høyt innhold av karbondioksid og metabolske produkter. Hvis innstrømningen av arterielt blod til hjernecellene blir brutt, er det iskemi og hypoksi, samt dysfunksjon av nevroner. En av grunnene til denne tilstanden er cerebral aterosklerose. Denne sykdommen kjennetegnes av en innsnevring av lumen i hjernearteriene på grunn av dannelsen av kolesterolplakk.

årsaker

Årsakene til atherosklerose av cerebral fartøy er ikke fundamentalt forskjellig fra risikofaktorene for utviklingen av en systemisk aterosklerotisk prosess. Disse inkluderer:

 • irrasjonell ernæring med mange animalske fettstoffer og produkter som kan skade kargen og gjøre den mer sårbar (stekt, krydret, salt);
 • brudd på syntesen av kolesterol av leverceller;
 • kronisk stress, nervøs overbelastning og tretthet, ledsaget av frigjøring i blodet av katekolaminer, noe som forårsaker spasmer i muskel-skjelettmuskler i arteriene og fører til utvikling av iskemi;
 • belastet arvelighet;
 • mannlig kjønn og pensjonsalder;
 • fedme eller overvekt, ledsaget av dyslipidemi;
 • Diabetes mellitus, da dette bryter fettmetabolismen;
 • mangel på tilstrekkelig motoraktivitet
 • hormonelle lidelser, spesielt hos postmenopausale kvinner;
 • økt blodtrykk;
 • samtidige sykdommer som kan forårsake skade på arterieveggen.

klassifisering

Det er flere forskjellige klassifikasjoner av sykdommen:

 1. Avhengig av lokaliseringen av hovedprosessen kan de cerebrale bakre, indre eller felles karotisarterier, brakiocefalisk stamme og kar med mindre diameter være involvert. I dette tilfellet vil de nevrologiske tegnene på sykdommen variere.
 2. I følge det kliniske kurset kan hjerne-arterien aterosklerose være intermitterende, langsomt fremgang, akutt eller ondartet. Sistnevnte alternativ er den mest alvorlige formen av sykdommen og fører snarere til demens eller død av pasienten fra gjentatte iskemiske angrep.

Avhengig av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og lesjonsområdet utmerker man tre grader av cerebral arteriosklerose:

 1. På begynnelsen skjer symptomene bare av og til, bare ved hjelp av ekstra provokerende faktorer. Vasomotoriske lidelser er hovedsakelig av funksjonell natur.
 2. Med aterosklerose i 2. grad blir endringer i karene ikke bare funksjonelle, men også morfologiske, og manifestasjoner av sykdommen er mer stabile.
 3. Ved den tredje graden av cerebrale arterier skader på grunn av gjentatte iskemiske angrep forekommer nekrose i enkelte deler av hjernen, som til slutt erstattes av bindevev og permanent mister sin opprinnelige funksjon. Symptomene på sykdommen er tilstede konstant og fører ofte til pasientens funksjonshemning.

symptomer

Symptomer på atherosklerose av cerebrale arterier er forbundet med utviklingen av dysfunksjon av enkelte deler av hjernen, eller svekkelsen av hjernens aktivitet som helhet. De mest karakteristiske manifestasjonene av denne sykdommen er:

 • brudd på oppmerksomhet og minne;
 • reduksjon av intellektuelle evner;
 • forverring av søvn;
 • redusert hørsel og syn;
 • tinnitus, ikke forbundet med patologi av ENT organer;
 • hyppig hodepine og migrene;
 • hyperemi i ansiktet og svette;
 • svakhet eller skjelving i lemmer
 • følelsesmessig labilitet, tårefullhet, lav stressmotstand;
 • unormal reaksjon på noen lyd eller lys stimuli;
 • en nedgang i humør og en tendens til depresjon.

Med utviklingen av mikrostreker er det mulig å feste fokal symptomer (parese, lammelse, avasi, etc.).

diagnostikk

I henhold til ICD 10 kan diagnosen cerebral atherosklerose kun skje etter en rekke undersøkelser:

 • Blodtest for koagulering, lipidprofil.
 • Ultralydundersøkelse av de ekstra cerebrale arteriene (intern og generell somnolens) ved bruk av dopplerografi.
 • Transcranial dopplerografi av intracerebrale kar (gjennom naturlige hull i skallen - temporal fossae).
 • Angiografi ved bruk av jodholdig kontrast, som injiseres direkte inn i det berørte området, og deretter under røntgen, vurderes graden av innsnevring av arteriene.
 • EEG gir deg mulighet til å bedømme omfanget av skade på hjernens kortikale strukturer.
 • MR, inkludert bruk av kontrast, sammen med angiografi, er den mest diagnostiske metoden for undersøkelse av pasienter med mistanke om cerebral aterosklerose.

behandling

Behandling av cerebral arteriosklerose kan være medisinert eller kirurgisk, men i begge tilfeller er det nødvendig å følge spesiell oppførsel og diett:

 • diettoverholdelse
 • avvisning av dårlige vaner
 • korrekt distribusjon av arbeids- og hvileperioder;
 • moderat trening.

Blant de medisinske preparatene for behandling av aterosklerose hos cerebrale arterier, benyttes følgende klasser:

 • Disaggreganter (aspirin) reduserer risikoen for blodpropper betydelig på overflaten av den skadede aterosklerotiske plakk. Som et resultat av dette reduseres sannsynligheten for å utvikle iskemisk slag.
 • Lipidsenkende legemidler er nødvendig for å forhindre atferosklerotiske prosessers fremgang, inkludert i hjerneskarene. Den mest effektive blant dem er statiner, som må tas for livet, og dosen justeres avhengig av blodlipidogrammet.
 • Antiinflammatoriske stoffer reduserer endringene i vaskemuren og gjør det mer motstandsdyktig mot effektene av ugunstige faktorer.
 • Vasodilatormedisiner reduserer spasmen av glatte muskler i hjernens arterier og øker blodstrømmen til nevronene. Som et resultat av dette, reduserer symptomene av sykdommen midlertidig.
 • Hypotensiv terapi tar et spesielt sted i behandlingen av cerebral aterosklerose. Ved normalt trykk, er risikoen for slag redusert markert.

Stenoserende cerebral aterosklerose er i de fleste tilfeller en indikasjon på kirurgisk behandling. Intervensjon kan gjøres på en tradisjonell åpen måte. I dette tilfellet utførte man oftest en operasjon på ekstrakranielle arterier (intern og vanlig carotid, celiac stamme). Gjennom snittet på nakken åpner legen det berørte området og fjerner aterosklerotisk plakk sammen med indre karet (endarterektomi). Deretter legges en vaskulær og dermal sutur over, og en liten drenering blir igjen i såret i en dag. For å unngå mulige komplikasjoner utføres manipulering under kontroll av UZDG-fartøy i hjernen. Hvis det er en utvidet stenose, blir proteser av dette området utført ved hjelp av et spesielt bølgepapp.

Også, for å behandle cerebral aterosklerose, kan du også bruke spesielle stenter og ballonger, som settes inn i lumen av karene ved hjelp av katetre. I dette tilfellet kan manipulasjon utføres både på cerebrospinal og intracerebral arterier med tilstrekkelig diameter (mer enn 2 mm). Blåsning av ballongen ved innsnevringspunktet knuses legen en aterosklerotisk plakk. Deretter plasseres en stent på dette nettstedet, som forhindrer ytterligere innsnevring av arterien lumen. Alle pasienter etter slike inngrep er vist å ta klopidogrel i minst et år, ellers øker risikoen for stenttrombose og utvikling av iskemisk beredskap.

Aterosklerose er en systemisk prosess, men i noen tilfeller oppstår en primær lesjon av hjerneskarene. I dette tilfellet forstyrres blodtilførselen til sentralnervesystemet, og neuroner blir gradvis ødelagt. Dette fører til hjernedysfunksjon og utvikling av en felles nevrologisk symptomatologi. Pasientens minne og oppmerksomhet er oftest påvirket, og hodepine og hørselstap kan også forekomme. Hvis en trombus blir dannet på den skadede overflaten av en atherosklerotisk plakk, vil det utvikle et typisk iskemisk slag. Behandling av cerebral aterosklerose avhenger av graden av innsnevring av arterien lumen og kan medisineres eller kirurgisk.

Behandling av cerebral aterosklerose i cerebral fartøy

Aterosklerose av cerebral fartøy er en patologi forårsaket av skade på cerebral kar med kolesterol innskudd. Med langvarig utvikling fører til døden. Det er viktig å starte behandlingen i tide.

Cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose forverrer hjernens sirkulasjon, er en av typer demens. Det forekommer hos mennesker på 20 år, men oftere hos eldre.

Cerebral aterosklerose med hypertensjon er preget av en signifikant brudd på systolisk og diastolisk trykk. Trykket i begynnelsen øker sjelden, men over tid erverver det en permanent karakter. Pasienten er truet med venstre hjertekammer hypertrofi, slag eller encefalopati, som er bortdøen av nevronene i hjernen på grunn av stans i blodstrømmen og utilstrekkelig oksygentilførsel.

Stadier av utvikling av cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy utvikler seg på grunn av en sykdom forbundet med en forstyrrelse av fettmetabolismen i kroppen. Sykdommen begynner med avsetning av kolesterol på de indre veggene i arterien (dannelsen av lipidflater). Gradvis utvikler disse forekomstene til en fettflekk, som begynner å tykes og blir dekket av bindevev (liposklerose). Det er en aterosklerotisk plakk. Det begynner å lukke fartøyets passasje, forårsaker utilstrekkelig blodtilførsel til nærliggende vev (atherocalcinose). Forekommer okklusjon av fartøyet (utslettelse).

Kolesterolplakkene akkumuleres i hoved- og midtre cerebrale arterier. I små arterier er det fete flekker, og små kapillærer med cerebral aterosklerose påvirkes ikke.

Årsaker til cerebral aterosklerose

Aterosklerose av cerebral arterier oppstår ved skade på leveren, dets manglende evne til å reprodusere "godt kolesterol" (HDL) med høy tetthet. Den har anti-sklerotiske egenskaper, gir karene elastisitet og styrke. Når det oppstår leversvikt, begynner kroppen å bygge vaskulære celler fra "dårlig" kolesterol (LDL) med lav tetthet. De blir grove og uelastiske.

Andre årsaker som forårsaker aterosklerose i cerebral arterien er:

 • Hypodinami er en uvillighet til å engasjere seg i moderat fysisk aktivitet.
 • Avhengighet av fettstoffer koster leveren, som ikke kan takle normal belastning.
 • Kronisk stress, manglende evne til å kontrollere situasjonen fører til overbelastning og overarbeid. Det er et utkast i blodet av katekolaminer, noe som fører til spasmer i arteriene og videre til iskemi.
 • Hypertensjon gjør overdreven stress på sprø fartøy.
 • Diabetes mellitus forstyrrer fettmetabolismen.
 • Dårlige vaner og dårlig økologi forverrer sykdomsforløpet.
 • Fedme.
 • Hormonale abnormiteter forbundet med overgangsalder.
 • Alder - folk i avansert alder er mer tilbøyelige til åreforkalkning i hjernearteriene.
 • Arvelig faktor.

Symptomer på sykdommen

Identifisere cerebral aterosklerose i begynnelsen er problematisk nok. Symptomene på sykdommen avhenger av scenen hvor pasienten er.

De aller første symptomene som forstyrrer en person er hodepine. Årsaken til forekomsten er kolesterolplakk, som tetter opp karet. Som et resultat blir utilstrekkelig oksygen tilført til hjernen. Herfra dumme, vondt hodepine, blir permanent. Øker tretthet, reduserer effektiviteten. Om natten er søvnløshet plagsomt. Pasienter lider av et raskt skiftende humør. Det er mangel på koordinering.

Deretter blir nye symptomer lagt til symptomene på hjerneskarene: hukommelsestap, tinnitus, svimmelhet, ustabil ganggang. Dette forverres av hjernedrep, deres manifestasjon er ledsaget av ulike symptomer som er avhengige av stedet for hjerneskade. Når endringer i karoten arterien oppstår nummenhet og et brudd på følsomheten til halvparten av kroppen. Hvis hjerneinfarkt påvirket venstre halvkule, er epileptiske anfall og taleforstyrrelser mulig. Hvis den occipital og tidsmessige delen av hjernen - sløret syn, dysfunksjon av svelging.

Varigheten av iskemiske angrep er ikke mer enn to dager. Pasienten etterpå husker ikke noe. Hvis de varer lenger enn denne perioden, oppstår et hjerneslag. Et slag er et ischemisk (er vist i karlumenet lukking av plakk) (blødning i hjernen finner sted på bakgrunn av fartøyet ruptur) og hemoragisk.

På siste stadium av sykdommen manifesteres tegn på cerebral aterosklerose i følgende: fullstendig likegyldighet til alt, dårlig orientering i tid og rom, brudd på kontroll over urinering. Nesten helt tal er tapt, opptrer lammelse.

behandling

Hvordan behandle cerebral aterosklerose bør utpeke slike spesialister som nevrolog og terapeut. Diagnostisering av sykdommen i utgangspunktet er ganske vanskelig. Men hvis det er riktig diagnostisert i begynnelsen av sykdommen, er resultatet nesten alltid positivt.

diagnostikk

For å få riktig diagnose er det nødvendig å gjennomføre en rekke undersøkelser:

 • blodprøve for MNO, lipidprofil;
 • Ultralyd av arterier (intern og vanlig carotid) med dopplerografi;
 • angiografi ved bruk av jodholdig kontrast: en røntgenundersøkelse evaluerer passasjen i arterien;
 • EEG avslører et brudd på hjernens kortikale strukturer;
 • MR er den mest brukte undersøkelsen.

forebygging

Behandling av cerebral fartøy er avhengig av symptomene på sykdommen. I første etappe er det nok å lede en sunn livsstil, holde på en diett, ta lange turer i frisk luft. Ikke spis mat som inneholder fett og kolesterol. Inkluder i kostholdet flere grønnsaker, frukt, surmelkeprodukter, fisk og sjømat. Alle disse tiltakene er relevante som forebygging i begynnelsen av sykdommen, kan bidra til å kurere det.

medisinering

I neste fase utføres behandlingen under tilsyn av en lege. Det er nødvendig å bruke medisiner av følgende grupper:

 • Disaggregeringsmidler (aspirin, klopidogrel) reduserer muligheten for blodpropper og forekomst av et slag.
 • Gipolipidemiske legemidler brukes til å redusere fremdriften av aterosklerose, de forbedrer fluiditeten i blodet. De mest effektive er statiner: Atorvastatin, Rosart, Simvastatin. De må tas hele livet, justere dosen i henhold til resultatene av lipidanalysen. Disse stoffene har mange bivirkninger: de bidrar til utvikling av diabetes, katarakt.
 • Antiinflammatoriske legemidler gjør karene resistente mot ugunstige faktorer.
 • Vasodilatormedisiner eliminerer spasmer, øker blodstrømmen til nevroner. Når de tas, forsvinner symptomene. Disse inkluderer: Euphyllin, Papaverin, Diprofen.
 • Hypotensiv terapi er en av de mest betydningsfulle i behandlingen av hjernens aterosklerose, da den reduserer risikoen for hjerneslag og encefalopati, en reduksjon i hjernefunksjonen. Kaptopril, Losartan, Moxonidin er preparater av denne gruppen.
 • Preparater: Pyracetam, Pikamilon - Forbedre hjernecirkulasjonen, normaliser hjernen.

Kirurgiske metoder

I den siste fasen av utvikling av hjernens aterosklerose er kirurgisk inngrep brukt. Stenoserende aterosklerose drives av den åpne metoden på de indre og vanlige karotisarterier. Gjennom disseksjonen på nakken åpner legen det syke området og tar ut plakkene sammen med indre membran. Deretter setter det en søm og legger litt drenering. Utfør en slik operasjon under kontroll av ultralyd av hjerneskipene.

På de indre hjernearteriene utføres en stentoperasjon ved å sette inn en ballong som knuser plakk og en stent er plassert på dette nettstedet. Etter denne operasjonen utpeker behandlende lege adopsjon av adskillelser for livet.

effekter

I begynnelsen av sykdommen er prognosen gunstig. Hvis alle anbefalingene blir observert, er det mulig å eliminere årsakene som bidrar til sykdommens videre forlengelse.

Når sykdommen går til andre etappe, vil det ikke være helt mulig å bli kvitt aterosklerose, den kan stoppe utviklingen, forhindre forekomst av slag og encefalopati.

Den tredje fasen fører uunngåelig til pasientens død, om ikke å gjennomføre kirurgisk inngrep.

Cerebral aterosklerose i hjernen forandrer i stor grad personligheten til pasienten. Dens oppførsel endres, psykiske lidelser, hodepine, svimmelhet observeres. Også lokale lidelser: tap av syn og tale. Det er nødvendig å bestemme sykdommen i de tidlige stadiene, og begynne behandling.

Serebral arterier hva er det?

Aterosklerose er en vanlig kronisk sykdom som rammer alle store kar i kroppen. Fra ham lider i hvilken som helst alder, men patologier er mer utsatt for eldre. I voksen alder registreres endringer i hjernens fartøy oftest, noe som fører til diagnosen "cerebral aterosklerose". Sykdom med ubehagelige og progressive symptomer, livstruende. Helse kan bare opprettholdes dersom det foreligger rettidig diagnose og riktig behandling.

Hva er cerebral aterosklerose: former og stadier

Aterosklerose - patologien til karene, som er preget av forverring av arteriell blodstrøm på grunn av kolesterolforekomster. Det anses at bare eldre mennesker lider av det, slik at sykdommen ofte kalles senil sklerose. I denne troen er det noen sannhet, men bare hvis det er en aterosklerose av cerebral fartøy.

Cerebral aterosklerose - hva er det? Dette er en av varianter av vaskulær patologi som påvirker hjernen. Sykdommen er ganske farlig og lumsk, fordi selv små problemer med cerebral arterier fører til alvorlige komplikasjoner og død. Den vanligste konsekvensen i dette tilfellet er et slag som fører til delvis eller fullstendig funksjonshemning.

Aterosklerose er en kronisk sykdom der veggene i arteriene blir mindre elastiske og tykkere, og deretter blir plaques deponert på dem

Det er fire former for sykdommen:

 • sakte progressiv (mild symptomatologi);
 • remittent (uforutsigbar, med vekslende eksacerbasjoner);
 • Ondartet (mikroinsult, dyp demens);
 • akutte (alvorlige nevropsykiatriske lidelser).

Aterosklerose av cerebrale arterier forekommer ikke plutselig, den utvikler seg gjennom livet under påvirkning av ugunstige eksterne og interne faktorer.

I formasjonen passerer sykdommen gjennom flere stadier:

 • funksjonsforstyrrelser i cerebral aktivitet med asymptomatisk eller lavt symptomkurs;
 • organisk vaskulær skade med vedvarende klinisk bilde
 • en dyp lesjon av arteriene med åpenbare tegn på sirkulasjonssykdom i hjernen.

Kjeden av fysiologiske endringer begynner vanligvis med en liten økning i kolesterol og dets avsetning på veggene, noe som ikke signifikant påvirker blodstrømmen. Deretter dannes store plaketter i fartøyets lumen, som opptar mer enn halvparten av rommet. Som et resultat er lumen blokkert, og blodet slutter å komme til hjernen, forekommer hypoksi og akutt vevsekemi. Bare rettidig og tilstrekkelig behandling vil bidra til å bevare helse og liv.

Aterosklerose av cerebral type refereres til som farlige typer sykdommer

Faktorer i utviklingen av cerebral cerebral arteriosklerose

Den umiddelbare årsaken til sykdommen er tap av elastisitet og tetthet av blodkar, deponering av kolesterolplakk på veggene med påfølgende blodstrømbrudd.

Denne patologiske tilstanden forekommer ikke plutselig, men utvikler seg i mange år mot bakgrunnen av provokerende faktorer:

 • utilstrekkelig ernæring med et overskudd av animalsk fett, søtsaker og skadelige produkter;
 • akkumulering av skadelig kolesterol i kroppen fra mat og med leverfunksjonen;
 • misbruk av røyking og alkohol;
 • kroniske sykdommer - arteriell hypertensjon, diabetes, fedme;
 • lav motoraktivitet, stillesittende arbeid, mangel på fysisk aktivitet;
 • genetisk disposisjon, arvet fra nære slektninger;
 • hyppige belastninger, nevropsykiske lidelser, depressive tilstander;
 • fysiologisk aldring av kroppen etter 50-60 år;
 • hormonelle lidelser, spesielt i overgangsalderen hos kvinner.

Hvis en negativ effekt av en eller flere faktorer øker risikoen for aterosklerotisk patologi. Ta vare på helsen din akkurat nå for å unngå mulige fjerne, men veldig ekte, vaskulære komplikasjoner i form av et iskemisk slag eller til og med død av hjerne aterosklerose.

Cerebral aterosklerose begynner på grunn av innflytelsen på organismen flere faktorer: røyking - smalner arterier og reduserer elastisiteten i arterieveggene

Symptomer og tegn på sykdom

Det kliniske bildet av cerebral aterosklerose - hva er det? Dette er et sett med symptomer som forstyrrer pasienten i et bestemt stadium av sykdommen. I utgangspunktet er de vanligvis ubetydelige. Etter hvert som hjerneskade utvikler seg, vokser symptomatologien og blir mer akutt.

De første tegnene på patologi ser slik ut:

 • svimmelhet;
 • urimelig hodepine;
 • redusert oppmerksomhet og effektivitet;
 • periodisk tinnitus;
 • søvnforstyrrelser;
 • labilitet av humør.

Dyp skade på cerebral arterier med vedvarende nedsatt blodsirkulasjon forårsaker:

 • alvorlig og hyppig hodepine;
 • pre-synkope, besvimelse;
 • svakhet, prikking, kramper i lemmer;
 • forverring av minne, oppmerksomhet, mental aktivitet;

De viktigste symptomene på cerebral aterosklerose: hodepine etter mental overstyring, som ofte gjentas

 • psykiatriske lidelser, depresjon;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • delvis minne dips;
 • hørselstap, fullstendig tap;
 • kortsiktige tap av syn
 • forvrengt reaksjon på lyder, smaker, lys;
 • parese, lammelse av deler av kroppen.

Kliniske manifestasjoner av sykdommen øker gradvis, i flere år eller til og med tiår. I lang tid kan bare mild sykdom og en av de vanlige symptomene plage seg. Etter en tid øker funksjonelle og organiske sykdommer i hjernen, nye aterosklerotiske symptomer vises, de blir lysere og skarpere. Vanligvis bare pasienten på dette stadiet konsulterer en lege og begynner behandling. Ofte tilfeller når den første medisinske hjelpen allerede er etter utvikling av et slag.

Diagnose av cerebral aterosklerose

Diagnosen "cerebral aterosklerose" er nesten umulig å legge ut på grunnlag av pasientens klager. Det er behov for et komplekst klinisk test og undersøkelser som vil bidra til å bestemme tilstanden til blodkar og blodstrøm, samt risikoen for komplikasjoner.

Aterosklerose av cerebrale arterier refererer til sykdommer, hvor de første tegnene kan være vanskelig å oppdage

Det er nødvendig å ta kontakt med nevropatologen som på grunnlag av anamnesen skal utpeke diagnostikk:

 • en blodprøve for kolesterol (lipidogram) - for å bestemme nivået av kolesterol i kroppen;
 • en blodprøve for sukker - å identifisere pre-diabetisk tilstand, graden av kompensasjon for diabetes;
 • Koagulasjonsanalyse - bestemme risikoen for trombose og slagtilfelle;
 • ultralyd undersøkelse av fartøy (Doplerography) - duplex skanning metode, bestemme tilstanden av arterier og blodstrøm;
 • Beregnet tomografi med kontrast - ved hjelp av et kontrastmedium, oppnås et tredimensjonalt bilde av arteriene med evnen til å samle detaljert informasjon om det berørte området;
 • magnetisk resonansangiografi - undersøker hulrummet til fartøyene, identifiserer tallet og størrelsen på kolesterolplakkene, velger en passende behandlingsmetode;
 • Røntgenkontrastangiografi utføres hovedsakelig i komplekse kliniske tilfeller.

Et sett med grunnleggende metoder for å stille en nøyaktig diagnose kan justeres av en lege individuelt. Av stor betydning er pasientens alder og sammenhengende sykdommer. For eksempel er ultralyd utføres for alle, og de kontrast metoder har kontraindikasjoner (allergi, hjerte implantater, fedme, nyre- eller leversvikt).

Diagnose av hjernens arterier er smertefri, trygg og ekstremt viktig for valg av effektiv terapi.

Prinsipper for behandling av cerebral cerebral arteriosklerose

Med den bekreftede diagnosen er "aterosklerose cerebral" behandling valgt ut avhengig av sykdomsstadiet, pasientens tilstand, samtidige patologier og mulige komplikasjoner. Typisk inkluderer det terapeutiske skjema flere komplementære terapeutiske metoder.

I begynnelsen kan sykdommen behandles med medisiner, som normaliserer blodtrykk, lipidmetabolisme

Medisiner.

Preparater fra cerebral aterosklerose kan omfatte kolesterolsenkende medikamenter ( "Lovastatin"), psykostimulerende midler ( "Cavinton"), antihypertensive midler ( "Lisinopril"), antikoagulasjon ( "heparin"), neurobeskyttende midler ( "Pyracetam"), lipotropics ( "Gepaleks" ), vaskulær ( «L-lysin estsenat") medisiner, multivitamin ( "Vitrum").

Operasjon.

I avanserte og kompliserte tilfeller, når lumen på fartøyet er dekket av kolesterolinnsatser mer enn halvparten og forhindrer blodgennemstrømning, indikeres en kirurgisk operasjon. Det utføres på en minimal invasiv måte (stenting, angioplastikk) eller fullskala (endarterektomi).

Tradisjonell medisin.

Det er kun tillatt som hjemmepleje. Påfør infusjoner, avkok, te basert på urteavfall (dogrose, elecampane, hagtorn, calendula, oregano, alfalfa, mynte, melissa). Hjelpe å forbedre hjernens sirkulasjon av hvitløk, honning, mumier, løkjuice, reddiker, poteter, persille.

Diet.

Riktig ernæring er en forutsetning for effektiv behandling og gjenoppretting. I den daglige dietten bør være tilstede grønnsaker, frukt, greener, frokostblandinger, vegetabilsk olje, magert kjøtt og fisk. Det bør avstå fra å spise fett og stekt mat, konserver, pølser, halvfabrikata, søtsaker.

Sunn livsstil.

En viktig rolle i terapi av aterosklerose spilles av sunn søvn, moderat fysisk aktivitet (turgåing, svømming, gymnastikk), avslag fra røyking og alkohol, stabil emosjonell tilstand.

Cerebral aterosklerose behandles med rettidig tilgang til lege og gjennomføring av alle medisinske forskrifter. Det er spesielt viktig å overvåke dietten og føre en sunn livsstil.

Cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose er et skjema av arteriosklerose i hvilken der er et dannelsen av aterosklerotisk plakk i de cerebrale kar, noe som fører til nedsatt cerebral blodtilførsel.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy står for ca 20% av den totale nevrologiske patologien, og ca. 50% av alle tilfeller av kardiovaskulær sykdom. Aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy kan observeres så tidlig som 20-30 år, men merkede kliniske manifestasjoner av sykdommen oppstår vanligvis hos pasienter over 50 år. Sykdommen er mer mottakelig for menn, men med alderen blir cerebral atherosklerose registrert hos menn og kvinner med omtrent samme frekvens. Dette skyldes det faktum at etter utbruddet av overgangsalderen i kroppen av en kvinne, reduseres nivået av østrogen, noe som begrenser utviklingen av aterosklerotiske lesjoner av blodkar.

De viktigste kliniske manifestasjonene av sykdommen er gradvis forårsaket av cerebral sirkulasjonsmangel som fører til iskemi av vevet mot bakgrunnen av den cerebrale vaskulære lesjonen. Dannelsen av en aterosklerotisk plakk forekommer i flere stadier (fra et lipidpunkt til atherokalcinose eller kalsifisering). Den dannede plakk øker i størrelse og blokkerer gradvis lumen i det berørte blodkaret, noe som bidrar til tilstopping av blodpropper. Reduksjon av blodkarets lumen og følgelig fører forverringen av blodtilførselen til hjernegruppen til utvikling av hypoksi og næringsdefekter. Progresjon av den patologiske prosessen forårsaker degenerative endringer og død av individuelle nevroner. En del av den aterosklerotiske plakk kan komme ut og bli båret med blodstrøm i mindre kar, noe som fører til en plutselig okklusjon av blodkaret. Brudd på elastisiteten av karveggen på stedet av aterosklerotisk plakkdannelse, spesielt med samtidig hypertensjon kan føre til brudd av karveggen og utvikling av blødningskomplikasjoner.

Av alle cerebrale fartøyene er aterosklerotiske lesjoner mer utsatt for arteriene til varioliumbroen, thalamusen og de subkortiske noder.

Utviklingen av alvorlige komplikasjoner av cerebral aterosklerose kan føre til funksjonshemning hos pasienten, samt et dødelig utfall.

Årsaker og risikofaktorer

Cerebral aterosklerose er referert til som polyetologiske sykdommer. Først og fremst øker risikoen for å utvikle cerebral aterosklerose hos cerebrale kar med alder. Utseendet av det i en tidligere alder oppstår vanligvis på bakgrunn av irrasjonell ernæring, metabolske forstyrrelser, overvekt, mangel på fysisk aktivitet, røyking og alkoholmisbruk. I tillegg utviklingen av patologi arteriell hypertensjon. Ofte hos pasienter er det en kombinasjon av cerebral atherosklerose og høyt blodtrykk, som begge forverrer strømmen av hverandre.

Risikofaktorene inkluderer også kroniske infeksjonsprosesser og forgiftning av legemet, som har en skadelig effekt på vaskulærveggen. En viss rolle er spilt av en ugunstig psyko-statisk stat, mental overstyring, og også hyppige stressende situasjoner. Den genetiske predisponering er også viktig. I klinisk praksis registreres ofte familiefunksjoner med utvikling av slike komplikasjoner av cerebral arteriosklerose som slag.

Former av sykdommen

Cerebral aterosklerose er klassifisert etter sted og klinisk kurs.

Avhengig av plasseringen av lesjon i den patologiske prosess kan innebære bakre cerebral arterie, anteriore cerebral arterie, indre halsarterie, eller felles, brachiocephalic stammen, blodårer av mindre kaliber.

I følge det kliniske kurset er cerebral aterosklerose delt inn i intermitterende, sakte progressiv, akutt og ondartet.

Stages av sykdommen

I det kliniske bildet av cerebral aterosklerose er tre stadier skilt ut:

 1. Utviklingen av funksjonelle vasomotoriske lidelser, symptomene er bare noen ganger ustabile.
 2. Utvikling av funksjonsmorfologiske forstyrrelser, symptomene blir mer stabile.
 3. Organisk skade på blodkarene, symptomene er konstant, komplikasjoner utvikler seg ofte.

symptomer

Kliniske manifestasjoner av cerebral arteriosklerose forekommer mot bakgrunnen av vevsekemi, som utvikler seg når den cerebrale blodstrømmen er blokkert av en atherosklerotisk plakk.

I den første fasen av sykdommen manifestasjoner av cerebral aterosklerose har en forbigående karakter, oppstår de vanligvis med fysisk og / eller mental overstyring og forsvinner i ro. Pasienter klager over svakhet, sløvhet, tretthet, økt irritabilitet, nedsatt konsentrasjon, minneverdighet. Det er periodiske forstyrrelser av natts søvn, søvnløshet, døgnetid døsighet, svimmelhet (spesielt når du endrer kroppens stilling fra horisontal til vertikal). Det rådende symptomet på dette stadiet av sykdommen kan være hodepine, som kombineres med støy i hodet, i ørene eller i det ene øre. I tillegg kan pasienter klager av nummenhet i de nedre ekstremiteter, prikking i ansiktet, en følelse av varme i occipital området, uklar tale, uklart syn, hørsel tap (opp for å fullføre sin tap), smaksforstyrrelser.

Med videre utvikling av patologi forverres de intellektuelle mishandlingsforstyrrelsene, kan depresjon utvikles. Pasienten har angst, mistenksomhet, raske endringer i humøret. Støy i hodet kan plage hele tiden. Også på dette stadiet kan gang- og bevegelseskoordinasjon bli forstyrret, en skjelving av hodet og / eller fingrene kan bli notert. Gradvis mistet arbeidskapasiteten.

Med videre utvikling av sykdommen er pasienter med cerebral aterosklerose kjent for å ha minnefeil, apati, tap av evne til å navigere i tid og i miljøet, er selvbetjeningsevner tapt.

En viktig funksjon som bør tas i betraktning i nærvær av cerebral aterosklerose er utviklingen av en cerebral eller hypertensiv krise. Denne tilstanden er ledsaget av intenst hodepine, svakhet i en av de øvre og / eller nedre ekstremiteter, taleforstyrrelser og synshemming. Vanligvis varer krisen ikke mer enn to dager, hvoretter pasientens tilstand stabiliserer seg. Bevaring av symptomer som er lengre enn to dager kan indikere en komplikasjon av cerebral aterosklerose ved hjerneslag.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy står for ca 20% av den totale nevrologiske patologien, og ca. 50% av alle tilfeller av kardiovaskulær sykdom.

diagnostikk

For å diagnostisere hjerne aterosklerose, bør pasienten undersøkes av en nevrolog. Diagnosen av sykdommen er basert på historie, kliniske manifestasjoner, samt data fra en rekke tilleggsundersøkelser. Tosidig skanning gir en mulighet til å vurdere tilstanden av ekstrakranielle arterier som føder hjernen. Denne diagnostiske metode i kombinasjon med ultralyd cranial arteries kan gi informasjon om lokalisering av aterosklerotiske lesjoner, graden av innsnevring av blodkaret, så vel som av naturen av den aterosklerotiske plakk. Tilstanden av blodkarene i hjernen kan vurderes ved angiografisk undersøkelse. Computertomografi brukes ofte hos pasienter med cerebral aterosklerose som har hatt slag, for å avklare plasseringen av lesjon og et utvalg av taktikk av videre behandling. Magnetoresonans-tomografi brukes også til å vurdere tilstanden til hjerneskibene. Hjernens funksjonelle tilstand kan vurderes ved hjelp av elektroensfalografi. Patologiske endringer i retinalfartøyene kan påvises under oftalmopopi. Ved hørselshemmelser må pasienten undersøkes av en otorhinolaryngolog med audiometri. Det kan være nødvendig immunologiske studier, og biokjemisk analyse av blod for å bestemme nivået av kolesterol og lipoprotein (lipidogram).

Behandling av cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose er ikke kur, men i løpet av rettidig adekvat terapi er det mulig å bremse sin progresjon. Ved behandling av cerebral aterosklerose er det først og fremst nødvendig å eliminere de ugunstige faktorene som forårsaket utviklingen av den patologiske prosessen.

Konservativ behandling av cerebral aterosklerose er primært rettet mot å forbedre cerebral sirkulasjon, samt forhindre trombose.

I nærvær av en pasient med cerebral aterosklerose av hypertensjon, er hypotensiv terapi nøye valgt. For å korrigere innholdet av kolesterol og / eller lipoproteiner i blodet, brukes hypolipidemiske legemidler. Bruk av nootropic medisiner forbedrer kognitive evner. Om nødvendig, er pasienter med cerebral aterosklerose foreskrevet antiplatelet, vasodilatatorer, legemidler, legemidler som reduserer inflammatorisk prosess i blodårene. For å forhindre utvikling av sirkulasjonsforstyrrelser, foreskrives koronarolytiske legemidler. I tillegg har det i flere tilfeller vært til kaskadefiltrering av blodplasma og kryoferese.

Aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy kan observeres så tidlig som 20-30 år, men merkede kliniske manifestasjoner av sykdommen oppstår vanligvis hos pasienter over 50 år.

Pasienter som viser diett unntatt mat med høyt kolesterol (margarin, fettholdig kjøtt, egg, pølser, hermetisk fisk, etc.), ved en forhøyet kroppsvekt ble redusert daglige kaloriinntak.

Repeterende forbigående ischemisk anfall, karotidarterien okklusjon med avtagende klaring på mer enn 70%, liten slaglengde anamnese blir indikasjoner for kirurgisk behandling av cerebral aterosklerose. De viktigste driftsmetoder i denne sykdommen er fjerning av aterosklerotiske plakk fra intima del av blodåre (endarterektomi) og etablering av en vaskulær shunt, som omhyller det berørte område av arterien.

Endarterektomi i tilfellet av cerebral aterosklerose holdes lukket, dvs. E. endoskopisk fremgangsmåte ved bruk av ballonger og stenter. For dette formål er et blodkar med en stent innført endoskop, deretter under gjennomlysning, flytter han til området for okklusjon av en arterie aterosklerotisk plakk, hvor stenten er installert, noe som øker hulrommet av blodkaret og således gjenopprette blodstrømmen. Ifølge vitnesbyrd kan holdes protetikk brachiocephalic bagasjerommet, dannelsen av ekstra-intrakranielle anastomose.

Shunting av cerebral fartøy er en operasjon som består i å skape en annen vei for blodstrøm, omgå et fartøy som er berørt av aterosklerose. Shunten er skapt fra pasientens vene eller tatt kunstig. Det sutureres inn i den berørte arterien før og etter blokkering, uten å fjerne det skadede området.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

I fravær av rettidig diagnose og riktig behandling velges på bakgrunn av cerebral aterosklerose utvikle demens, kronisk cerebral ischemi, slag, myokardialt infarkt, slag og så videre.

outlook

Prognosen for cerebral aterosklerose er i stor grad avhengig av pasientens alder, aktualiteten til initiering av behandling og evnen til å eliminere risikofaktorene som forårsaket sykdommen.

Utviklingen av alvorlige komplikasjoner av cerebral aterosklerose kan føre til funksjonshemning hos pasienten, samt et dødelig utfall.

forebygging

For å forebygge cerebral aterosklerose anbefales det:

 • rettidig behandling av sykdommer som kan forårsake utseende av cerebral aterosklerose;
 • korreksjon av overflødig vekt;
 • unngå stress og mentalt stress;
 • høy klasse drøm;
 • tilstrekkelig fysisk anstrengelse;
 • balansert ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner.

Viktige aspekter av cerebral aterosklerose av hjerneskibene

Hjernen er et av de mest komplekse systemene i menneskekroppen. Den samler, behandler og overfører informasjon mottatt fra eksterne analysatorer, og kontrollerer også funksjonen til alle indre organer. Som i ethvert annet system forekommer en rekke metabolske prosesser i hjernen. Oksygen og næringsstoffene flyter til nervevevet langs arteriene og kapillærene, og utløpet av metabolske produkter og behandlede næringsstoffer foregår gjennom venene.

Metabolske forstyrrelser i hjernevevet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Blant de ulike diagnosene, opptar cerebral aterosklerose et spesielt sted, da det ofte forårsaker en livstruende komplikasjon-akutt cerebrovaskulær ulykke (hjerneslag). Årsakene, utviklingsmekanismen, karakteristiske symptomer, samt faktiske metoder for diagnose og behandling av cerebral arteriosklerose i hjerneskarene, vil vi snakke i vår gjennomgang.

Og hva er cerebral aterosklerose? Denne metabolske sykdommen er forbundet med dyslipidemiske prosesser i menneskekroppen. Med den blir balansen mellom "dårlige" og "gode" fettene forstyrret, og kolesterolmolekyler begynner å bli avsatt på indre vegger av karene, og danner tette plakk som forstyrrer blodsirkulasjonen.

På utviklingen av cerebral atherosklerose taler i tilfelle skade på aterosklerotiske plakk av cerebral fartøy. Oftere utvikler slike patologi hos eldre eldre enn 60-65 år, noe som forklares av generell bremse av metabolisme, samtidige sykdommer, degenerativ lesjon av vaskemuren,

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til cerebrale vaskulære lesjoner med kolesterolplakk er ikke vesentlig forskjellig fra faktorene ved utbruddet av systemisk aterosklerose. Sykdommen utvikler seg når:

 • patologier ledsaget av overdreven syntese av kolesterol i hepatocytter (funksjonelle leverceller);
 • arvelige forstyrrelser av lipidmetabolismen (dyslipoproteinemi, familiær hyperkolesterolemi, etc.);
 • irrasjonell ernæring, ledsaget av bruk av en stor mengde animalsk fett, mettet med kolesterol;
 • kronisk stress og overarbeid;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme, overflødig vekt;
 • mangel på tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • arteriell hypertensjon;
 • sykdommer ledsaget av brutto metabolske sykdommer (diabetes mellitus, metabolsk syndrom);
 • hormonelle lidelser (hypo- / hypertyreose, nedsatt syntese av kjønnshormoner);
 • patologier fra blodets koagulasjonssystem.

Vær oppmerksom! I ung alder (opptil 45-50 år) er en ekstra risikofaktor for utvikling av aterosklerose mannens kjønn.

Mekanismen for dannelse av en kolesterisk plakk

Kolesterol, som andre fettstoffer i kroppen, overføres via vaskulærsengen ved hjelp av spesielle transportproteiner - apolipoproteiner. Slike komplekser i biokjemi kalles lipoproteiner. Avhengig av forholdet mellom lipid og fettdeler i deres sammensetning, er de:

 • LP (høy tetthet lipoproteiner);
 • LP lav tetthet;
 • LP er veldig lav tetthet.

Dersom den første kolesterolfraksjonen (HDL, "gode" kolesterolet) er ansvarlig for lipid transport av organer og vev til leveren for resirkulering og har antiaterogeniske egenskaper (forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plakk), lipoproteiner med lav densitet (LDL, og i mindre grad, VLDL ) er en av de viktigste risikofaktorene for utviklingen av cerebrovaskulære sykdommer.

Aterosklerose av cerebral fartøy utvikles når det optimale forholdet mellom "gode" og "dårlige" kolesterolfraksjoner er forstyrret. Overflødig LDL i nærvær av predisponerende faktorer og mikrodammer av vaskulærveggen setter seg på fartøyets intima. Den første lipidflaten, som ser ut som en flat, ikke-stigende del av en gulaktig farge, øker gradvis i størrelse og, uten riktig behandling, tetter fullstendig i lumen av arterien. Dette medfører problemer med blodtilførsel til organer og vev. Spesielt hjernen lider, stadig behov for store mengder oksygen, glukose og andre næringsstoffer.

klassifisering

Det er flere alternativer og suksessive stadier av sykdommen. Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er klassifisert av:
Grader av alvorlighetsgrad:

 1. 1 grad - symptomene på patologi forekommer bare av og til, med intens psykisk eller psykologisk stress, fysisk stress. Vaskulære sykdommer er funksjonelle (ankommer).
 2. 2 grader - tegn på aterosklerose blir mer stabile, funksjonelle lidelser utvikles gradvis til morfologiske.
 3. 3 grader - vanlige iskemiske angrep forårsaker irreversible forandringer i hjernevevet. Små områder av nekrose blir erstattet med bindevev og slutter å utføre sine funksjoner.

Lokalisering. Avhengig av den primære lesjonen er aterosklerose isolert:

 1. posterior cerebral arterie;
 2. indre halspulsårer;
 3. brachiocephalic trunk;
 4. fartøy av liten diameter.
 1. latent aterosklerose er preget av nesten fullstendig fravær av symptomer;
 2. intermitterende utmerker seg ved et spesielt bølgende kurs, i hvilke perioder med forverring, ledsaget av et klart klinisk bilde, erstattes av relativ velvære;
 3. Sakte fremgang i atherosklerose utvikler seg gradvis, med en økning i symptomene på vaskulære lidelser;
 4. stenosering aterosklerose fører raskt til en signifikant innsnevring av lumen i hjernekarrene eller deres fullstendige blokkering;
 5. Den ondartede formen av sykdommen er preget av tidlig utvikling av akutte komplikasjoner.

Mulige symptomer

Til tross for de forskjellige varianter av aterosklerose av cerebral fartøy, utvikler symptomene på patologi i et lignende scenario. Et kompleks av tegn som karakteriserer en progressiv svekkelse av cerebral sirkulasjon ble kalt disirkulatorisk encefalopati (DE).

Aterosklerose av cerebral arterier, ledsaget av grad 1 encefalopati, er preget av et relativt dårlig klinisk bilde. Symptomene på sykdommen er enten fraværende eller er bestemt etter overarbeid. Pasientene kan klage om:

 • minneverdigelse og konsentrasjonsprosesser;
 • svimmelhet, hodepine;
 • søvnløshet om natten og sammenbrudd i løpet av dagen;
 • periodisk støy i ørene.

Med DE i den andre graden, forverres en persons tilstand gradvis. Han utvikler:

 • reduksjon i effektivitet og generell forringelse av kvaliteten på det utførte arbeidet;
 • skarpe humørsvingninger;
 • depresjon, selvmordstanker;
 • minneverdigelse;
 • søvnløshet eller tvert imot, patologisk døsighet;
 • Nevrologiske symptomer, som avhenger av lokalisering av aterosklerotiske plakk i hjernens kar.

Vær oppmerksom! Ofte hos pasienter med DE i 2. grad, er den kritiske holdningen mot helsen redusert: de "ser ikke" de eksisterende problemene.

Discirkulatorisk encefalopati av den tredje graden karakteriseres ved dekompensering av staten. Typiske symptomer på cerebral aterosklerose:

 • progressiv reduksjon av pasientens mentale og intellektuelle evner;
 • distraksjon, følelsesmessig labilitet (ustabilitet);
 • utseendet av lyse nevrologiske syndromer - pyramidal, ataksisk, pseudobulbar;
 • akutt psykose;
 • kardiovaskulær demens.

Naturen av eldre pasienter med sirkulasjons encefalopati i de senere stadier blir ofte uutholdelig for familien. Skjerpet personlighet: før folk blir sparsommelig nøysom, omhyggelig - kjedelig, etc. Det er viktig å lytte til "innfall", husker at de er påvirket av sykdommen, snarere enn en personlig innfall..

Forsiktig: slag

En farlig komplikasjon av cerebral aterosklerose er en akutt nedsatt blodsirkulasjon i hjernens arterier - et slag. Denne tilstanden utgjør en alvorlig trussel mot livet: Nekrose (irreversibel død) av hjernevev fører til grov forstyrrelse av hele kroppen.

Tiden etter starten av cerebral aterosklerose hos en pasient utvikler et slag, er spørsmålet rent individuelt. Sakte fremgang i sykdomsformen kan vare i mange år uten å forårsake mye ubehag hos pasienten. En høy risiko for komplikasjoner er ondartet og stenosering av aterosklerose.

Ring straks en ambulanse hvis du ser ett eller flere av symptomene ovenfor:

 • plutselig svakhet, alvorlig lammelse eller nummenhet i ansiktsmuskulaturen, øvre eller nedre ekstremiteter;
 • dysartri - brudd eller vanskelighetsgrad;
 • akutt forverring av synsstyrken i ett eller begge øyne;
 • svimmelhet, gangløshet, bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser;
 • akutt oppstått intens smerte i den parietale delen av hodet, som ikke har åpenbar grunn.

Vær oppmerksom! Talet hos pasienter med akutt nedsatt sirkulasjon av frontal eller parietallobe er usammenhengende og uforståelig. Ofte kan en person ikke svare på enkle spørsmål om eget navn eller dagens dag i uken.

Jo tidligere pasienten vil bli hjulpet med et brudd på cerebral blodtilførsel, jo høyere er sjansen for overlevelse og utvinning. Det terapeutiske vinduet, når alle medisinske manipulasjoner er svært effektive, er 6 timer fra begynnelsen av denne patologien.

Diagnostiske metoder

Alle pasienter med mistanke om cerebral aterosklerose gjennomgår en screening som inkluderer:

 1. Samling av klager, anamnesis av sykdommen og anamnese av livet. Fortell legen din om alle symptomene som angår deg, husk når du først merket utseende, hvilke tabletter eller medisiner som ble tatt om dette. Ikke glem å nevne de siste sykdommene i livet, så vel som tilstedeværelsen / fraværet av allergier.
 2. Generell medisinsk undersøkelse, inkludert vurdering av hud og slimhinner. Spesiell oppmerksomhet bør rettes til en spesialist for å finne Skoda Xanthi - liten som rager over hudoverflaten formasjonene, som består av kolesterol og triglyserider, xanthomas er et synlig tegn på fettmetabolismesykdommer.
 3. Auskultasjon av hjerte og lunger. Det er utført for å vurdere kroppens generelle tilstand og identifisere mulige ko-morbiditeter.
 4. Måling av blodtrykk. Økt trykk - en av de utløsende faktorer av kolesterol deponering molekyler på den indre overflaten av beholderen, så cerebral arteriosklerose med hypertensjon er ikke uvanlig.
 5. Laboratorietester: UAC, LHC og OAM - rutinemessige diagnostiske metoder for å vurdere kroppens generelle tilstand. Lipidogram - kompleks lipidmetabolismen forskning metode for å bestemme nivået av totalt kolesterol og dens fraksjoner og for å identifisere forholdet mellom "dårlig" og "gode" lipoproteiner. Denne relative verdien kalles koeffisienten for atherogenicitet (CA). Blodtest for koagulering.
 6. Instrumenttester rettet mot studiet av den nøyaktige plasseringen og graden av kolesterolvaskulær sykdom. Standardundersøkelseslisten kan omfatte: Duplex skanning; Angiografi av cerebrale arterier (ved bruk av radiopakkete stoffer); Transcranial dopplerography - ultralyd undersøkelse av hjerneskipene gjennom kraniet; Magnetic resonance imaging; Elektroencefalografi - brukes til å evaluere den funksjonelle aktiviteten til hjernevæv.

Prinsipper for behandling

Etter å ha bekreftet diagnosen og bestemme graden av lesjon av cerebrale arterier, behandles pasienten. Behandling av cerebral aterosklerose bør være kompleks, rettet ikke bare på de patologiske symptomene, men også på årsakene til sykdommen. Behandle patologien vil være en nevrolog, om nødvendig, involverer terapeut og andre spesialister for konsultasjoner.

Før du bruker sterke legemidler, anbefales alle pasienter med cerebral aterosklerose å være oppmerksom på deres livsstil. Å redusere nivået av totalt kolesterol og minimere risikoen for dannelsen av nye aterosklerotiske plakk vil hjelpe:

 • nektelse fra røyking og alkoholmisbruk;
 • normalisering av kroppsvekt;
 • tilstrekkelig fysisk aktivitet
 • reduksjon av stressnivå
 • normalisering av arbeids- og hvilemodus;
 • regelmessige forebyggende undersøkelser.

Skadelige vaner påvirker ikke bare helse generelt, men øker også risikoen for å utvikle aterosklerose direkte. Nikotin, inneholdt i inhalert tobakkrøyk, bidrar til utviklingen av mikroskader i vaskulærvegen og innsnevring av arteriene. En vanlig bruk av alkohol fører til en økning i nivået av kolesterol i blodet.

Fedme er en annen faktor som provoserer utviklingen av dyslipidemi. Normalisering av kroppsvekt, som oppnås ved riktig ernæring og fysisk aktivitet, reduserer risikoen for nye aterosklerotiske plakker betydelig.

Aktivt liv er en annen hjelper i kampen mot cerebral aterosklerose. For å sikre at hjerneskipene er sunne, anbefaler leger at de tar opp en av de tillatte idrettene:

 • bading,
 • Callanetics;
 • Pilates;
 • Skandinavisk gangavstand;
 • yoga.

I dette tilfellet bør fysisk anstrengelse ikke forårsake ubehag i pasienten og gi negative følelser. Nyttig for sykdom og gå i frisk luft: i parken, skogen.

Hypokolesterol diett

Alle pasienter med cerebral aterosklerose anbefales i lang tid å observere prinsippene for et hypokolesterol diett. Og hva er det?

Hovedprinsippene for terapeutisk ernæring for å senke kolesterol er:

 1. Skarp restriksjon av animalsk fett rik på mettede fettsyrer og kolesterol. Forbudt fettkjøtt (biff, svinekjøtt), fett, lever, nyrer, hjerner, tunge og andre slagteboller, smør, fete oster.
 2. Spise mye grønnsaker og frukt. Når det brukes i det daglige dietten av gulrøtter, forbedrer biff, rogn, epler, sitrusfrukter, etc. fordøyelsen, og nivået av "dårlig" kolesterol, som dannes i leveren og absorberes i tarmene, reduseres.
 3. Overholdelse av drikkeregimet. I mangel av problemer med nyrene, anbefales det at alle pasienter med dyscirculatory encefalopati drikker opptil 1,5-2 liter væske per dag.

Medisineringsterapi

Planen for narkotikapreparasjon er laget for hver pasient individuelt. Listen over legemidler som brukes i cerebral aterosklerose er presentert i tabellen nedenfor.

Les Mer Om Fartøyene