Hvordan behandle cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose er en patologi der cerebrale arterier er påvirket av kolesterolplakier i store og mellomstore fartøy. Det er en nosologi hos mennesker over 60 år, noe som skyldes sekundære sykdommer, giftige lesjoner i vaskulærveggen.

Aterosklerose i hjernen hos eldre fører til demens, demens med gradvis dannelse. Med langvarig utvikling blir spørsmålet etter hvilken dødstid det blir relevant. En sterk reduksjon i patensen av det intravaskulære lumen fører til en dødelig ende. Hos mennesker etter 60 år er nosologi årsaken til "senil sklerose"

Cerebral aterosklerose: årsaker, symptomer

Årsakene til atherosklerose i hjernen har ikke blitt pålitelig studert. Det er mange vitenskapelige artikler som beskriver de patogenetiske mekanismene for utvikling av nosology med dannelsen av "fett spot" etapper "liposkleroz", "aterokaltsinoza".

For å forklare sykdommenes etiologi er det provokerende faktorer:

 1. Økt fettinnhold i kroppen;
 2. Hormonal fedme;
 3. Utbredelsen av mettede fettsyrer i mat;
 4. Misbruk av alkoholholdige drikkevarer.

Symptomer på cerebral aterosklerose er ikke-spesifikke, så det er vanskelig å anta utbredelsen av en gruppe kliniske symptomer. Til tross for dannelsen av demens hos eldre med patologi, er det mulig å utvikle et kompleks av hjertemessige abnormiteter og patologier av indre organer.

Klinikken bestemmes av plasseringen av aterosklerotisk plakk. Graden av arteriell nederlag, nivået av mikrocirkulasjon blokkering lar doktoren å anta, etter hvilken tid pasientens død. Med enkle plaketter lar kirurgisk behandling å normalisere mikrosirkulasjonen. Prosedyren bidrar til å eliminere bare visse funksjoner, snarere enn en nosologisk form. Eliminering av enslig utdannelse lindrer ikke tilbøyelighet til fartøyets vegg for å akkumulere lipider.

De fleste varianter har cerebrale symptomer. I de fleste former oppstår en rekke spesifikke tegn på sykdommen:

 • Smerte av hodet;
 • Søvnforstyrrelser;
 • Hyppige humørsvingninger (spesielt hos kvinner).

Hodepine dannes på grunn av innsnevring av fartøyets lumen med en aterosklerotisk plakett. Stagnerende endringer i hjernens blodårer fører til brudd på blodtilførselen, som er ledsaget av nevronhypoksi, et brudd på trofismen.

Naturen av endringene bestemmer de medfølgende symptomene, som fører til søvnforstyrrelser, økt tretthet.

Endringen i humør er bestemt av arten av patologiske forstyrrelser i hjernevevet. Skader på hjernens nevroner er ledsaget av en rekke symptomer på cerebral aterosklerose:

 1. Tregere tenkning;
 2. Minneforringelse;
 3. Øre støy;
 4. svimmelhet;
 5. Mindre muskeltrekning;
 6. Shaky gang.

En eldre person med cerebral aterosklerose har noen spesifikke symptomer - minne blir beholdt for eksterne hendelser, med glemsomhet av situasjoner som har oppstått nylig.

Med løpet av aterosklerotiske lesjoner innen noen få måneder, oppstår "hjernekriser". En alvorlig hodepine med sykdommen er ledsaget av taleforringelse, svakhet i armen, underbenet.

Brudd på tale i sykdommen stammer fra hjernenes neurons død, og stimulerer innerveringen av vegetative fibre.

Varigheten av cerebral krisen, cerebral smerte er flere dager. Lengre perioder med disse symptomene hos eldre er sjeldne, men med utviklingen er det sannsynligvis et alvorlig sykdomsforløp.

Kliniske tegn på den første form for eksperter kalt "forbigående brudd på blodtilførselen til hjernen." Patologiens lengde på mer enn 2 dager fører til to patologiske former - iskemiske, hemorragiske forstyrrelser.

I det første tilfellet oppstår hypoksi av hjerneceller. Iskemi av hjernens nevroner fører til en rekke irreversible forandringer, hvor respiratoriske og kardiovaskulære senter kan avvises. Forekomsten av slag er en typisk konsekvens av cerebral arteriosklerose i langsiktig kurs.

Årsaker til iskemisk hjerneslag - blokkering av patronen av hjernearteriene med plakk etterfulgt av hypoksiske endringer.

Hemoragisk form oppstår på grunn av skade på veggen av hjernearterien, og øker dens permeabilitet. Hjerneblødning fører til økt intrakranielt trykk, overdreven trykk på hjernevevet. Uten akutt medisinsk behandling slutter et slag med en persons død.

Etter en tid, død med cerebral aterosklerose

Årsakene til cerebral arteriosklerose er ukjente, men i behandlingen av en stor rolle er gitt til brudd på fettmetabolismen. Med patologi er det nødvendig å lage et lipidogram til en person som vil vise ubalanse av "gode" og "dårlige" fettstoffer.

Fysiologisk bærer celler fra overskytende kolesterol høydensitetslipoproteiner. Slike fettstoffer er klassifisert som "gode". Inne i fettcellene blir det tatt med lavdensitets lipoproteiner som er syntetisert i leveren. Ubalansen mellom disse kategoriene av fett bestemmer dannelsen av aterosklerose.

Ved overdreven dannelse av lipoproteiner med lav tetthet, er vaskemuren mettet med akkumulasjoner av fettstoffer. Lavt blodnivå av lipoproteiner med høy tetthet bidrar ikke til fjerning av skadelige fettklumper fra vev. Med denne kombinasjonen utvikler en aterosklerotisk plakk.

Behandling av cerebral aterosklerose er rettet mot å øke HDL og senke LDL. Eksisterende stoffer som kalles statiner ved normalisering av fettmetabolismen, men etter å ha avsluttet opptak, gjenopprettes det patologiske lipidogrammet. For å forhindre sykdommen må du ta medisinen hele tiden.

Moderne medisiner anser de ovenfor beskrevne patogenetiske forbindelsene som hovedfaktorene i utviklingen av cerebral aterosklerose. Ifølge moderne hepatologer ligger hovedbelastningen i dannelsen av lipoproteiner med høy tetthet på leveren, siden disse stoffene blir ødelagt etter varmebehandling av mat. Mens hepatocytter takler funksjonen av aterosklerose, dannes ikke.

Hvis HDL i kroppen ikke er nok, er vaskemuren bygget på grunnlag av lave og svært lave tetthet lipoproteiner. I denne situasjonen mister det arterielle endotelet dets elastisitet og blir grovt.

Patologien i leveren fører til hepatitt eller cirrhose, som ledsages av intravaskulære lidelser. Blokken av arteriell patency fører til iskemiske og hemorragiske forandringer i hjernens kar.

I tillegg til leverendringer er årsaken til avsetning av aterosklerotiske plakk i hjernebeinene dårlig næringsnæring.

Kliniske studier har vist at forekomster av intravaskulær fett forekommer i følgende patologiske sykdommer:

 • Overdreven vedlikehold av animalsk fett i mat;
 • Dårlig arvelighet for leversykdom;
 • Hyppige psykometriske påkjenninger;
 • røyking,
 • Alkoholmisbruk.

Tilstedeværelsen av kunstige tilsetningsstoffer i mat, vanskelige arbeidsforhold for den moderne mannen, ugunstig økologi, arbeid i bedrifter med forurenset luft - disse faktorene påvirker menneskers helse på daglig basis.

Cerebral aterosklerose: behandling kombinert

Inntil nylig kunne medisin ikke selvstendig kjempe med aterosklerose. Mangelen på effektive måter å bekjempe patologi på, krevde farmakologer å bruke naturressurser for å skape effektive stoffer.

I utgangspunktet oppstod fremmede legemidler fra aterosklerose på hjemmemarkedet - lercol, zocor, lipostat.

Statiner var medisiner av høy kvalitet. Effektiviteten av behandling med langvarig bruk er ganske høy. Med konstant bruk av rusmidler, reduseres innholdet av skadelige fettstoffer i blodet, noe som fører til en reduksjon i alvorlighetsgraden av aterosklerose, forebygging av komplikasjoner.

Statiner med aterosklerotiske plakk i hjernen

Med aterosklerotiske plakk i hjerneskipene hjelper statiner ikke alltid. En bestemt kategori av pasienter viser ikke en økning i kolesterol. Tendensen til fettavsetning skyldes bare en ubalanse mellom "skadelige" og "nyttige" lipoproteiner.

Noen ganger kan du eliminere sykdommen med et tradisjonelt kolesterol diett. Statiner kan ikke brukes regelmessig, siden legemidlene har bivirkninger. Kolesterol er nødvendig for kroppens arbeid, så det kan ikke reduseres konstant.

Bivirkninger ved å ta statinmedikamenter (ifølge resultatene fra europeiske studier):

 • hodepine;
 • myalgi;
 • Søvnforstyrrelser;
 • Betennelse i leveren;
 • trombocytopeni;
 • Tarmforstyrrelser;
 • Huddermatitt.

Alle slags statiner (dyrt og billig) har en bivirkning, så skriv dem med forsiktighet. Statiner anbefales kun når hyperlipidemi oppdages.

Psykisk dysfunksjon med cerebral aterosklerose dannes tidlig, derfor er det nødvendig med en medisinsk korreksjon av lidelser.

På et tidlig stadium utvikler en person asteni. Med nosologi oppstår følgende symptomer:

 • irritabilitet;
 • Rask tretthet;
 • Minneforringelse;
 • vanning;
 • Tap av langtidshukommelse.

I asteni, kan en nervesystemet sykdommer spores i en person, autonome forstyrrelser fra de indre organer - en økning i hjertets sammentrekning, hyperventilasjon fra luftveiene.

Ved begynnelsen av sykdommen påvirkes en person av minnet. Intelligens lagrer informasjon om tidligere hendelser godt, men med åreforkalkning husker en person ikke hva som var i dag eller i går.

Hjertesykdommer utvikles gradvis. Amerikanske eksperter gjennomførte mange kliniske eksperimenter som indikerte avhengigheten av utviklingen av hjertesykdom på livsstilen til en person.

I eksperimenter med hjertesykdom ble pasientene delt inn i eksperimentelle og kontrollgrupper. Kontrollgruppen klarte å sikre konstant medisinsk kontroll. I flere måneder, studier av blod teller, hjerteaktivitet.

I forsøksgruppen ble det anvendt et anti-kolesterol diett basert på følgende prinsipper:

 1. Hele korn, belgfrukter, frukt og grønnsaker;
 2. Av animalske produkter ble bare eggprotein inkludert i dietten;
 3. Et glass yoghurt og melk per dag.

Behandling av cerebral aterosklerose i kontaktgruppen forutsettes også pusteøvelser, avslapningsprosedyrer, daglig meditasjon. Terapeutisk pust ble utført tre ganger per uke.

Et år senere viste det sig at karbonens tilbøyelighet til nedsetning av kolesterol i forsøksgruppen gikk ned. Noen pasienter glemte hodepine eller hjertesmerter. Anti-aterosklerotiske prosesser i kontrollgruppen, til tross for den pågående behandlingen, var mindre effektive. De fleste av folket kunne se utviklingen av sykdommen.

Kosthold med cerebral aterosklerose

Basert på forsøkene var det mulig å utvikle noen anbefalinger for diett for aterosklerose:

 • Bytt svinekjøtt og biff med fjærfe og fisk;
 • I stedet for egg er det bedre å konsumere belgfrukter;
 • Vegetabilsk olje brukes i stedet for en kremaktig analog;
 • Bruk salater, grønnsaker i stedet for fett snacks;
 • Drikk urtete, grønnsaksjuice i stedet for brus, kaffe.

Når hjerne- og andre typer aterosklerose anbefales, anbefales det å bruke plantefôr i stedet for matvarer som er rikt på mettet fett.

Bytt ut kjøttprodukter med fisk. Sjømat inneholder eikosansyre, som bidrar til å fjerne kolesterol fra blodet.

Fiber lar deg fjerne giftstoffer fra kroppen, overflødig fett. Grove vegetabilske fibre fjernes fra kroppens kolesterolforbindelser, toksiner. Fiber forhindrer tarmforstyrrelser og forstoppelse i alderen.

Innebygd leger krever begrensning av bruken av karbohydrater, fordi fett syntetiseres på grunnlag av dem. Amerikanske eksperter har identifisert behovet for å ta sukkerarter, da de er nødvendige for optimal cellulær respirasjon. Vaskemuren absorberer glukosebrønn. Med sin mangel på traumatiske skader som bidrar til deponering av patologisk kolesterolfoki.

Fett er nødvendig for menneskekroppen for bygging av cellemembraner, slik at behandling av cerebral aterosklerose antyder en optimal balanse mellom nøytralisering og dannelse av lipider.

Kosthold i patologi inkluderer begrensende kalorier til 2500 per dag. Daglig avvisning av fett, salt mat er nødvendig. Det er ønskelig å begrense mengden salt i dietten.

Vegetabilske fettstoffer er rike på umettede fettsyrer. Bruken av havfisk, fettfattig kjøtt er tillatt. Lavmette meieriprodukter, frukt og grønnsaker, auberginer er tradisjonelle stoffer som finnes i dietten til hver pasient med aterosklerose.

Eventuell mat skal tilberedes for et par. For normalisering av metabolisme anbefales 1,5 liter væske per dag. De resterende anbefalingene bør oppnås fra legen din.

Kompleks behandling av cerebral aterosklerose er basert på følgende prinsipper:

 1. Forberedelser for normalisering av kardiovaskulær og cerebral aktivitet;
 2. Medisiner for å redusere betennelse;
 3. Legemidler for å redusere kolesterol, lipotrop aktivitet;
 4. Mottak av komplekse multivitaminer.

Hvis konservative prosedyrer er ineffektive, anbefales kirurgisk behandling basert på kaskadfiltrering av plasma.

For å forhindre atherosklerose anbefales forebygging:

 • Røykeslutt;
 • Daglig gymnastikk;
 • Bli kvitt alkohol;
 • Går i frisk luft;
 • Korrigering av dietten ved bruk av antikolesterolprodukter.


Behandling av cerebral arteriosklerose utføres i lang tid gjennom hele livet. Algoritmer og terapi ordninger må endres med jevne mellomrom, men de kan ikke helt forlates.

Hva er cerebral aterosklerose i hjernekar: årsakene og symptomene

Halvparten av dødsfallene fra hjerte-og karsykdommer i dag skyldes cerebral vaskulær aterosklerose. En enkeltverdig teori som kan forklare årsakene til sykdomsbegivenheten eksisterer ikke.

Jeg er glad for at, ifølge medisinsk statistikk, er behandlingen av sykdommen svært effektiv, spesielt hvis den oppdages på et tidlig stadium.

Kliniske symptomer

Cerebral aterosklerose eller aterosklerose av cerebral cerebral fartøy er en av varianter av klassisk aterosklerose. Forskjellen ligger i det faktum at i sentrum av patologiske endringer er hjernens fartøyer. Mekanismen for lesjoner er den samme for alle arterier.

En viktig rolle i utviklingen av sykdommen spilles av lipoproteiner, eller rettere noen av deres arter. I menneskekroppen bærer disse stoffene transportfunksjonen for kolesterol lipid, som er nødvendig for fettbehandling, syntese av vitamin O og hormoner.

Lipoproteiner kalles for å utføre forskjellige funksjoner:

 • Low-density lipoproteins (LDL), svært lav (VLDL) og mellomliggende tetthet (LDL) frigjøring og bære kolesterol i cellene.
 • HDL er et lipoprotein med høy tetthet, fanger kolesterol og fjerner det fra cellen.

Kolesterol går inn i kroppen med mat eller produseres av kroppen selv. Stoffer består i dynamisk likevekt, som sikrer normal drift av celler. Likevel, når du spiser mat som er rik på lipoproteiner med lav tetthet, oppstår en balanseforstyrrelse. Som et resultat akkumuleres lipoproteiner i arteriene.

Utvikling av aterosklerose i hjernen

 • I begynnelsen av aterosklerose dannes lipideflater på karossens vegger. Først akkumuleres svært lave og lave tetthet lipoproteiner i intima av arterien (unicellular endothelial layer). I øyeblikket når det kommer en kritisk topp, kan lipoproteiner reagere med hvilken som helst bestanddel av det intercellulære stoffet. Produktet som er oppnådd som et resultat av reaksjonen, avsattes på beholderens vegger. Symptomene er fortsatt fraværende.
 • Den andre fasen av arteriell aterosklerose av cerebral arterier er preget av veksten av lipidpunktet, som binder lipoproteinene som kommer med blod. Som et resultat av denne prosessen dannes en aterosklerotisk plakk.
 • Cerebral aterosklerose av arteriene i tredje fase er preget av plakkens vekst. Fra det akademiske synspunkt er dette øyeblikket veldig interessant. Under veksten produserer neoplasma stoffer som blir et hinder for fremveksten av nye celler i karossens vegger. I tillegg produserer flekken substanser som støtter denne prosessen. På dette stadiet er behandlingen basert på en endring i kostholdet, da riktig konsentrasjon i HDL-blodet, som bryter den merkelige balansen, vil ødelegge og fjerne plakkene.

Hvis behandling ikke forekommer, er delingen av glatte muskelceller lokalisert på plakkstedet - lårene i arteriene er smale, og på andre steder vises mikroskopiske lesjoner som fremkaller dannelsen av trombi. En liten del av blodproppene fjernes av blodstrømmen.

Ved videre spredning av plakk, vokser nye fartøy inn i den, plakk er fylt med blod og blødning oppstår.

Patologiske endringer i arterier ledsages av forkalkning - avsetning av kalsiumsalter på veggene. Som et resultat blir de cerebrale karene sprø, deres deformasjon og ødeleggelse oppstår.

Vær oppmerksom! Spesielt alvorlige konsekvenser er nekrose av hjerneområder betjent av en skadet arterie. Til slutt degenererer vevet og blir erstattet av bindevev, og stedet taper fullstendig drift.

symptomer

Diagnose av cerebral arterie aterosklerose er vanskelig, fordi symptomene på sykdommen er vage, spesielt i tilfelle av arterie skade. Sykdommen påvirker normal blodsirkulasjon i enkelte områder.

Derfor er symptomene oftest ikke forbundet med smerte, selv om de også er til stede, men med en svekkelse av hjernen.

 1. Pasienten er kjent for nedsatt oppmerksomhet og minne.
 2. Mental evner er redusert.
 3. Visjon og hørsel forverres.
 4. Det er søvnløshet.
 5. Det kan være et tap av smak.
 6. Irritabilitet og et stabilt dårlig humør dannes.
 7. Utvikle alle slags fobier, besettelser (mistanke om nærvær av en uhelbredelig sykdom, frykt for å dø av blødning).
 8. Stat av likegyldighet til miljøet, tomhet.
 9. Langsom reaksjon og vanskeligheter med å svare på enkle spørsmål.

Alle disse symptomene er tegn på signifikant skade på hjernearteriene. Behandling for stabiliteten av disse symptomene skal utføres umiddelbart, helt opp til kirurgisk inngrep.

Gunstige faktorer

Røyking er den viktigste årsaken til sykdommen. Effekten av denne skadelige vanen er mangfoldig, men den viktigste skyldige er innsnevringen av arteriene og tapet av veggens elastisitet.

Et upassende kosthold, der et stort antall LDL-kolesterol er tilstede. Oftere er det animalsk fett og mat med høyt innhold.

Diabetes mellitus er også en "provoker" av aterosklerose. Med diabetes blir prosessen med behandling av fett og sukker forstyrret, noe som nødvendigvis påvirker hjernens kar.

Hypodinami eller mangel på motorisk aktivitet fører i det minste til hypertensjon, og deretter til komplikasjoner.

Fedme, på en eller annen måte, er forbundet med alle faktorer, bortsett fra røyking, så det skaper en større trussel.

Nervesykdommer og alkoholmisbruk (hvis det ikke handler om å drikke) har en mer forverrende og provoserende effekt.

Erklæring om diagnose

En rekke kliniske og laboratorieundersøkelser utføres for riktig diagnose:

 • Forhør av pasienten.
 • Lytte til systolisk støy.
 • Palpasjon av tilgjengelige arterier.
 • Immunologisk analyse av blod.
 • Blodtest for kolesterol.
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • MR.

I prinsippet kan kolesterolinnholdet kontrolleres hjemme. alene, for dette er det verdt å bruke en enhet som en enhet for måling av kolesterol. I det minste vil pasienten alltid være oppmerksom på hans tilstand.

Metoder for behandling

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av skaden og gir en rekke tiltak.

Obligatorisk program

I de to første stadiene av cerebral aterosklerose, når symptomene ikke er uttrykt, kan behandlingen baseres på å gjenopprette ordre i livet. Med betydelig skade på hjernen, for å eliminere risikofaktorer, må regimet observeres.

Pasienten skal slutte å røyke, siden behandlingen med vasodilatormedisiner ikke vil være hensiktsmessig dersom pasienten ikke gir opp avhengigheten.

Fra kostholdet bør det utelukkes matvarer som er høye i LDL (konditori, fett kjøtt).

Det er nødvendig å gradvis øke fysisk aktivitet.

Behandling med medisiner

Varigheten av bruk av legemidler og dosering bestemmes av en spesialist. Noen stoffer har bivirkninger som må forebygges. Følgende medisiner brukes til behandling:

 1. Antiplatelets (alle kjente aspirin og andre) legemidler forhindrer forekomst av blodpropper.
 2. Hypolipidemic - forebygge utvikling av cerebral aterosklerose. Den mest effektive er statiner og derivater av fibrøs syre. Legemidler tas gjennom hele livet. Dosen bestemmes i henhold til nivået av lipider i blodet. Pasienter med diabetes kan ta fenofibrates.
 3. Vasodilatormedisiner er foreskrevet basert på pasientens tilstand.
 4. Antiinflammatoriske legemidler med generell effekt øker blodkarets motstand til effekten av negative faktorer.
 5. Antidepressiva foreskriver for symptomer på depresjon.
 6. Tranquilizers - med forverring av fobier og angst.

Kirurgisk behandling

Stenoserende cerebral aterosklerose krever en radikal behandlingsmetode. Plakk på de ekstrakranielle karene fjernes ved den åpne metoden. Plakkene blir skåret ut samtidig som arterien, og drenering er etablert ved krysset av fartøyet.

Hvis et stort område av fartøyene påvirkes, brukes protesmetoden. I tillegg til hjernen er det aterosklerose av beinene i beina, og denne typen sykdom må også holdes i kjennskapet.

Cerebral aterosklerose: symptomer, tegn, behandling og komplikasjoner av sykdommen

Denne artikkelen beskriver hovedsymptomer, årsaker, diagnose og behandling (inkludert folkemusikk) cerebral aterosklerose. Eksempler på konsekvensene og forebyggingen av denne sykdommen er også gitt.

Sykdom der cerebrale fartøy er berørt aterosklerotiske plaketter, som fører til biokjemiske abnormiteter i hjernens substans, kalles cerebral aterosklerose. Det er en sykdom i hele kroppssystemet, der det er flekker av nedsatthet i alle blodkar, men det er cerebrale lesjoner som dominerer.

Arteriene i elastiske og muskulære elastiske typer påvirkes. På endotelet foci av kolesterol formasjoner (plaques) dannes, som fører til innsnevring lumen av fartøy med et progressivt fenomen. Dette er en eldre sykdom, men det er flere og flere hyppige tilfeller av dødelighet i den unge befolkningen nettopp fra cerebral atherosklerose.

Grader av cerebral aterosklerose

I. grad eller initial

funksjoner:

 • Karakterisert av mindre lesjoner i sirkulasjonssystemet, der det ikke er symptomatologi eller er sjelden nok etter predisponerende faktorer.
 • Det ser ut klager på minnetap, hodepine, svimmelhet, støy i ørene, forverring av søvn, oppmerksomhet.
 • Neyropsihoticheskoe studien bekrefter asteni, redusert minne og oppmerksomhet. Ved riktig behandling reduseres eller forsvinner symptomene helt.
 • kompleksitet i samfunnet opplever en person bare etter overbelastning.

II. Grad eller uttalt (kompenserende)

Karakterisert av:

 • funksjonell og morfologiske endringer i fartøyene.
 • stabil progressiv forverring av kvalitet og kvantitet av arbeid,
 • forskjeller humør, depresjon.
 • svikt for lenge arbeid.
 • brudd søvn og minne, som regel overordner pasientene seg ofte sine evner og legger ikke merke til tap eller tilbakegang av tidligere kvaliteter.

Neurologiske symptomer vises også avhengig av området organisk skade på hjernens substans. Tidligere skrev vi om hva en organisk hjerneskade har.

Symptomene kan utvikle seg:

 • parkinsonisme;
 • dysartri;
 • alexia og andre.

III. Grad eller uttalt (dekompenserende)

funksjoner:

 • klager få en permanent karakter.
 • dannet Fokus på nekrose i enkelte deler av hjernen på grunn av hyppige iskemiske angrep.
 • I disse områdene bindevev erstatter hjernevævet, som et resultat fører dette til et generelt uopprettelig tap av funksjon av lesionsstedene.

Symptomer manifesteres som:

 • betydelig progressive reduserte intellektuelle egenskaper;
 • rosredotochennostyu følelser;
 • ataktiske, pyramidale, pseudobulbar syndromer;
 • psykoser;
 • vaskulær demens.

årsaker

Vanlige årsaker til sykdommen:

 • feil i kostholdet (overdreven mengder skadelige fettstoffer, salt, krydret mat);
 • stresset (nervøs sammenbrudd, hodepine);
 • sykdom lever (økt kolesterol);
 • alkohol;
 • røyke (har en negativ effekt på blodårene);
 • arvelighet;
 • alder og sex (hos menn etter 50 år);
 • fedme med dyslipidemi;
 • fysisk inaktivitet (metabolske prosesser brytes);
 • hormonelle sykdommer (diabetes mellitus, overgangsalder og andre);
 • arteriell hypertensjon (med en reduksjon av elastisiteten til arterienes vegger, plakkene dannes og akkumuleres);
 • uønskede arbeidsforhold;
 • økologiske føre;
 • progressive forverring av organers og systemers funksjon i den generelle aldringen av organismen;
 • medfølgende sykdom.

Tegn på utvikling av cerebral aterosklerose:

 • Redusert minne;
 • Ujevn tale;
 • Humørsvingninger;
 • Søvnforstyrrelser;
 • Forverring av mental ytelse;
 • hodepine
 • Svekket oppmerksomhet;
 • svette;
 • Shaky gang
 • Bevegelse av hender.

symptomer

Symptomer på sykdommen:

 1. Den markerte nedgangen nylig minne. Først manifesterer man seg umerkelig og først etter en fysisk eller emosjonell belastning, og en kraftig tilbakegang utvikler minnesdypene videre.
 2. Redusert ytelse psykisk arbeid med rask tretthet, svekket konsentrasjon, fokus.
 3. Labilitet av stemning. Pasienter er tårefulle, deprimerte, engstelige. Ofte redd for deres helse, ikke sikker på deres egen evne.
 4. Regelmessig søvnløshet.
 5. hodepine, svimmelhet. Oftest forekommer etter endring i kroppens stilling.
 6. Psykiske lidelser. Oppstår når sykdommen utvikler seg.
 7. beslag. Oppstår også 2-3 grader av sykdommen.
 8. senestopatii. Det viser prikkende følelser i hodet, nedre ekstremiteter, varme i nakken.
 9. Patologisk åndedrett. Oppstår når medulla oblongata påvirkes.
 10. Ataksi. Det virker med organisk skade på strukturen av cerebellum. Diskoordinering og plagsomhet av bevegelser utvikler seg.
 11. Ulike brudd organisme i nederlaget til visse områder av hjernen.
 12. Intoleranse for høyt lyd, sterkt lys.

diagnostikk

Diagnose av denne sykdommen kan ikke begynne med en nevrologisk spesialist for denne sykdommen, og otorhinolaryngologist, oftalmolog eller andre leger, fordi symptomene kan oppstå fra andre organer, avhengig av lokalisering av vaskulær lesjon.

Hvis en pasient mistenkes for å ha cerebral aterosklerose, blir pasienten henvist til nevrolog for diagnosen.

I sin tur leder han til:

 • duplex skanning (graden av innsnevring av hjernens arterier overvåkes);
 • transkranial Dopplerografi (tilstanden til fartøyene blir studert);
 • angiografi forskning (røntgenstudier med innføring av kontrastmedium);
 • Datametoden tomografi (spesifikasjon av det berørte området);
 • immunologisk analyse (blodkolesterolnivå);
 • Blodprøve på koagulabilitet;
 • elektroencefalografi (omfanget av hjernestrukturer blir undersøkt);
 • Magnetisk resonans terapi (den nøyaktige tilstanden til fartøyene overvåkes)

behandling

Behandling av sykdommen:

 1. diett;
 2. Avslag fra røyking og alkohol;
 3. Normalisering av arbeid og hvile;
 4. Moderat fysisk aktivitet;

medisinering:

 • platehemmere (aspirin) dilatere blodårene og forhindre dannelsen av blodpropper på plakkens overflate;
 • Gipodipidemicheskie narkotika (statiner, cerivastatin, fluvastatin, rosuvastatin) forhindrer fremdriften av den aterosklerotiske prosessen, de tas for livet;
 • anti-inflammatorisk midler hindrer betennelse i veggene i blodkarene;
 • vasodilators Medikamenter lindrer spasmer og gjør veggen av fartøyet motstandsdyktig mot ulike faktorer;
 • antihypertensive medisiner for å opprettholde normalt blodtrykk;
 • Forberedelser bedre cerebral sirkulasjon, sakte vevsatrofi;
 • sedativa eller tonic for å opprettholde organisasjonens arbeidsevne (små doser av østrogener og andre);
 • Preparater av jod for reduksjon av cerebrale iskemiske lidelser (kalsiumjodin, kaliumjodid og andre);
 • Forhøyede doser vitaminer (B2, B6).

Operativ behandling (med stenosering av aterosklerose):

 • endarterectomy;
 • stenter;
 • sylindere og andre.

oppskrifter:

 • Hvitløk, ingefær og alfalfa insisterer separat i mørke retter. Bland deretter 7 skjeer hvitløkpasta, 2 ingefær og 3 alfalfa. For å bruke anbefaler 1 gang om dagen for 1 teskje.
 • Briar shredded og hell vodka. For 100 g rose hofter, 0,5 ml vodka. Infuse 3 dager. Bruk 3 ganger om dagen til 20 dråper, fortynnet i vann.

komplikasjoner

De vanligste komplikasjonene er:

1. Sirkulatorisk encefalopati;
2. Iskemisk berøring
3. hemorragisk slag

forebygging

Primær forebygging er rettet mot å forbedre helsestatusen:

 • svikt fra dårlige vaner;
 • behandling samtidige sykdommer;
 • riktig ernæring;
 • fysisk aktivitet;
 • normal arbeidsforhold;
 • Dagregimet tar hensyn til resten;
 • Etter 40 år måle blodtrykket regelmessig og donere blod til sukker og lipider;
 • unngå stress,
 • sunt livsstil;
 • betimelig forebyggende undersøkelser og medisinsk undersøkelse.

Sekundær forebygging forhindrer plakkbrudd, trombose, sykdomsprogresjon, komplikasjoner og tilbakefall av sykdommen:

 • Medisinprofylakse;
 • Øvelse terapi;
 • diett;
 • primær forebygging.

funksjonshemming

Med fremdriften av atherosklerose er en person ofte identifisert som funksjonshemning. Under behandlingsprosedyrene utføres, hvorpå personen også mister effektivitet i noen tid.

Men uførhet er gitt på individuell basis:

 1. På første grad cerebral aterosklerose funksjonshemning er ikke tildelt.
 2. På andre grad i den enkelte rekkefølge kan etableres III gruppe. Dette avhenger av de kliniske manifestasjonene og nivået på funksjonshemning hos hver enkelt pasient.
 3. I tredje grad, Hvis pasientene trenger konstant ekstern omsorg, får jeg en gruppe funksjonshemming, med evnen til selvbetjening - II.

ICD-10

Den internasjonale klassifiseringen av sykdommer cerebral aterosklerose kodet I67.2 og er inkludert i avsnittet "Sykdommer i sirkulasjonssystemet", underavsnitt "Cerebrovaskulære sykdommer".

Dysirkirkulatorisk encefalopati

Utilstrekkelig blodsirkulasjon i hjernens kar, som fører til funksjonelle og diffuse strukturforstyrrelser, kalles dyscirculatory enznfalopathy. Denne sykdommen utvikler seg i mer enn ett år, hovedsakelig mot bakgrunnen av cerebral aterosklerose.

typer:

 • Aterosklerotisk (hovedkarene i hodet påvirkes);
 • venøs;
 • hypertensjon;
 • Blandet.

Mot bakgrunnen cerebral aterosklerose det er aterosklerotisk og hypertensiv encefalopati.

symptomer:

 • humør labilitet;
 • depressiv tilstand;
 • irritabilitet;
 • apati;
 • søvnløshet;
 • alvorlig hodepine og følelse av støy i hodet;

Disse symptomene oppstår etter langvarig arbeid og psykologisk stress.

behandling

Metoder for behandling:

 1. fysioterapi terapi;
 2. bioresonant terapi;
 3. massasje krage sone
 4. kontroll blodtrykk og mottak av potente stoffer;
 5. korreksjon lipid metabolisme;
 6. neuroprotective terapi for å påvirke nevroner med medisiner.
 7. midler å kompensere for venøs utstrømningsforstyrrelse;
 8. angioprotectors;
 9. midler å forbedre mikrosirkulasjonen;
 10. midler for å forhindre vaskulære spasmer og forbedre cerebral blodstrøm. I en annen artikkel reiste vi allerede spørsmålet om symptomene på spasmer i hjernen.
 11. kirurgi Intervensjon hvis motstand mot narkotikabehandling er tilstede.

Behandling av sykdommen er lang (ca. 3 måneder og likevel minst rehabilitering i seks måneder) og avhenger av graden av skade og dens fremgang.

Dysirkirkulatorisk encefalopati er på listen over alvorlige sykdommer. Med denne sykdommen anbefales det regelmessig besøk til en nevrolog og gjennomføring av terapi-kurs. Selv ikke-uttalt symptomer bør være grunnen til et besøk hos en spesialist, fordi behandlingen startet i tide, kan lindre helt av symptomene og konsekvensene av sykdommen.

Årsaken til disirkulatorisk encefalopati er brudd på veggene av karene i hodetmos på bakgrunn av utviklingen av aterosklerose.

konklusjon

Med tiden bidrar behandlingen til å redusere konsekvensene av aterosklerose. Og forebygging i form av fysisk aktivitet, en sunn livsstil, riktig ernæring fra en tidlig alder reduserer Sannsynligheten for forekomsten av ikke bare cerebral aterosklerose, men også andre sykdommer.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er en direkte måte å demens

I samtalespråk kalles "sklerose" hukommelsessvikt, som ofte knytter det til eldre. Sannsynligvis var denne betydningen av ordet på grunn av forringelsen av minnet, karakteristisk for folk i alderen.

Sklerose - erstatning av parankymen av organer med tett bindevev. Det er flere typer av denne sykdommen. De varierer i årsakene til utseendet, dagens kompleksitet og prognosen. De mest kjente av disse er multippel sklerose og aterosklerose av cerebral fartøy.

Multipel sklerose er en uhelbredelig autoimmun sykdom som påvirker nervene i hjernen og ryggmargen. Aterosklerose er en kronisk sykdom hvor veggene i arteriene blir mindre elastiske og tykkere, og deretter blir plaques deponert på dem. Lumen i de skadede karene smalrer, og blodstrømmen blir vanskelig.

Sykdommen oppstår om 20 år, men mest sett hos eldre (etter 60 år). Ifølge statistikken, før 45, påvirker sykdommen oftere, etter 50 år er hyppigheten av sykdomsfall blant representanter for begge kjønn utlignet.

Utbruddet av utviklingen av en destruktiv prosess kan "starte" et brudd på blodsirkulasjon, inflammatoriske prosesser eller aldersrelaterte endringer.

Faktorer og årsaker til sykdommen

Cerebral aterosklerose av fartøy begynner på grunn av påvirkning på kroppen av flere faktorer:

 • røyke - Smalere arteriene og fører til en reduksjon i elastisiteten til veggene i arteriene;
 • mat med overdreven forbruk av stekt, krydret, salt mat og animalsk fett;
 • fysisk aktivitet - Fravær eller mangel bidrar til utseendet på negative endringer;
 • menopause - en faktor som er forbundet med alder, der det kan være en feil i produksjonen av hormoner i kroppen;
 • genetisk predisposisjon - Nære slektninger med samme sykdom øker sjansene for utseende av aterosklerose;
 • overvekt - representerer den mest alvorlige trusselen, fordi den kan føre til brudd på fettmetabolismen i kroppen - dyslipidemi;
 • alkoholmisbruk og nervesykdommer har en ytterligere forverrende effekt.

Hovedårsakene til sykdommen er flere, men hver er viktig:

 • irrasjonell ernæring;
 • hyppig stress og angst;
 • hypertensjon;
 • alkoholmisbruk og røyking;
 • arvelighet;
 • fedme;
 • mangel på fysisk aktivitet.

Utseende av aterosklerose er også lettere ved slike overførte sykdommer: gikt, diabetes mellitus, dyslipidemi, hypertensjon og kolelithiasis.

Stadier og typer sykdommer

Det er tre stadier av aterosklerose av cerebral fartøy:

 • i første fase dannes lipideflater på karets vegger;
 • på den andre - de blir større og en plakett dannes;
 • Den tredje fasen er en økning i plakett.

Det er typer klinisk kurs av sykdommen:

 • sakte-progressiv - ugunstig, mer og hyppigere symptomatologi;
 • remitting - er preget av perioder med topp-nedgang i utvikling;
 • Malignt - tilbakevendende slag som fører til dyp demens;
 • akutt kurs - utbruddet av psykiske lidelser.

Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er en patologi som alltid manifesterer seg. Aterosklerose av cerebral fartøy påvirker normal bevegelse av blod i visse områder, så de bekymrende symptomene er hovedsakelig forbundet med nedsatt hjernens aktivitet. Gradvis blir de stadig mer omfattende og uttrykt.

Symptomatologi og manifestasjoner av sykdommen

De viktigste symptomene på cerebral aterosklerose:

 • hodepine etter mentalt stress, som ofte gjentas;
 • en plutselig reduksjon i mental ytelse;
 • generell svakhet i lang tid;
 • søvnforstyrrelser;
 • hyppige og urimelige humørsvingninger;
 • svette;
 • rødme;
 • forverring av visjonen;
 • støy i ørene;
 • vedvarende svimmelhet;
 • problemer med fine motoriske ferdigheter;
 • forekomst av ustabil gang
 • progressiv minneverdigelse;
 • forvirring av tale.

Også hjernekriser kan dannes. På slike tidspunkter er det en merkbar hodepine, svakhet i ekstremiteter på en side.

Enda sjeldnere blir visjonen forverret, og det er problemer med taleenheten. Dette varer fra 24 til 48 timer, og deretter fortsetter den omvendte syklusen av utviklingen systematisk. Hvis tilstanden varer lengre enn 48 timer, er det allerede et spørsmål om umuligheten av kvalitativ tilførsel av hjernen med oksygen. Du bør konsultere en spesialist for hjelp.

Diagnostiske kriterier

Aterosklerose av cerebrale arterier refererer til sykdommer, hvor de første tegnene kan være vanskelig å oppdage. Det er viktig å henvende seg til en spesialist innen kardiologi, angiosurgery og nevrologi i tide.

Det første trinnet er å besøke terapeuten. Han, gitt behovet, vil skrive veibeskrivelse til andre, mer smal spesialiserte spesialister. Hovedbehandlingen utføres vanligvis av en kardiolog og en nevrolog, og resten av legene hjelper i prosessen. For å gjøre en diagnose må du gjennomføre en rekke undersøkelser.

Forklaringen utpeker sakkyndige slike prosedyrer:

En kompetent tilnærming til diagnose vil bidra til å raskt oppdage den allerede utviklede form for cerebral arteriosklerose og velge riktig behandlingsalternativ.

Metoder for terapi

Det er medisinske og kirurgiske måter å behandle sykdommen på. En pasient er oppmerksom Mer spesielle måltider, inkludert bruk passende mengde vann (1,5 L), som ikke er stekt, røkt, fettsyre, salt mat og øke trykket.

I de innledende stadier av sykdommen kan behandles med medikamenter, å normalisere blodtrykket, lipidmetabolisme, forbedrer blodstrømmen og cerebrale blodkar reduserer blod-kolesterolforholdet.

Stabilisering av tilstanden og langvarig effekt observeres ved bruk av spesielle preparater. For behandling av cerebral aterosklerose i hjerneskip brukes følgende grupper av legemidler:

 • desagregants (Aspirin) - dilatere blodårene og redusere sannsynligheten for trombusdannelse;
 • statiner (Cerivastatin, Mevakos, Mefakor, Rosuvastatin) - hemmer utviklingen av aterosklerose;
 • antiinflammatoriske legemidler - er nødvendig for å redusere vaskulære endringer og øke motstanden mot virkningen av uønskede faktorer;
 • legemidler med vasodilaterende effekt - redusere spasmer av fartøyene, øke deres lumen (Papaverin, Euphyllinum, Clentiazem);
 • antihypertensive stoffer - regulere blodtrykket (Enalapril, Ramipril, Captopril);
 • legemidler som påvirker hjernens sirkulasjon - normaliser arbeidet med vev og blodkar i hjernen (Nimodipin, Tanakan, Detralex, Bilobil, Vinpocetine).

Alle legemidler er kun foreskrevet på resept og selges individuelt. Bare en erfaren lege som er kjent med sykdomshistorien til en bestemt pasient vil kunne velge riktig behandlingsregime. Med en progressiv form for cerebral aterosklerose er en funksjonshemming registrert.

Hvis kolesterolnivåer nærmere normalt ikke kan, så gjennomføre en plasmafereseseparasjon prosedyre og dens varianter (krioferez, fotoferese, kaskade plasma filtrering).

I trinn når aterosklerotisk plakk typen og også tromben 70% og mer og dekker hulrommet i fartøyet begynner å kollapse, er kirurgisk intervensjon er nødvendig. Pasienter er oftest karotid endarterektomi.

Denne operasjonen innebærer å kutte fartøyet rundt halsen og fjerne farlig formasjon etterfulgt av anvendelse av vaskulære og kutane suturer. Deretter er pasienten fast avløp, som fjernes etter en dag. I kompliserte tilfeller erstattes den skadede delen av fartøyet med en spesiell protese.

For å unngå mulige komplikasjoner utføres operasjonen med overvåking av ultralyd av hjerneskip. En annen radikal måte er perkutan transluminal angioplastikk. I dette tilfellet brukes spesielle sylindere som innføres i arterien via et kateter. Han ekspanderer, utøver trykk på fartøyet og ødelegger plaketten.

Cerebral aterosklerose er en patologi av en kronisk type, for hvilket et forlenget kurs er karakteristisk. Med sirkulasjonsforstyrrelser og aktiv skade på hjernevævet, er prognosen ugunstig - opp til et dødelig utfall.

Statiske data om hvor raskt døden kommer, nei. Det avhenger av slike nyanser som helsetilstanden generelt, pasientens alder og sosiale status. Behandling innebærer en symptomatisk og integrert tilnærming.

Hvordan ikke å møte problemet og dets tilbakefall?

I de to første stadiene av sykdommen kan all behandling bestå i å respektere den riktige livsstilen. Ernæring i dette tilfellet skal være rettet mot å optimalisere fettmetabolismen og forbedre tilstanden til veggene i blodårene. Kostholdet må skape hindringer for akkumulering av skadelige komponenter.

Det er også nødvendig å redusere kaloriinntaket av mat tatt i løpet av dagen til 2000-2500 kalorier. Det er viktig å redusere saltforholdet betydelig.

Det bør også brukes oftere vegetabilsk fett, kjøtt, sjøfisk, surmelkeprodukter. Det anbefales å spise så mange sesongens grønnsaker og frukt som mulig. For at dietten skal være full, må du legge til diettbelgfrukter og aubergine. De gjør det mulig å redusere forholdet mellom kolesterol i blodet og optimalisere metabolisme. Å konsumere opptil 1,5 liter væske per dag er også et viktig element i riktig ernæring.

Primær forebygging inkluderer:

 • nekte å røyke og drikke alkohol
 • opprettholde det optimale nivået av sukker i blodet;
 • går minst en time hver dag;
 • begrensning av stressmomenter;
 • svømming, meditasjon, yoga og jogging.

Sekundær forebygging er nødvendig for å forhindre separering av den dannede plakk, utelukkelse av trombose i den vaskulære veggen, noe som reduserer sannsynligheten for tilbakefall og opprettholde et tilfredsstillende helsetilstand. Det er foreskrevet med obligatorisk bruk av legemidler for livet.

Cerebral aterosklerose er herdbar, men det er lettere å hindre enn å få alvorlige komplikasjoner eller miste arbeidsevne, opp til funksjonshemming. Derfor er forebyggende tiltak svært viktige og bør overholdes av alle.

Cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose er et skjema av arteriosklerose i hvilken der er et dannelsen av aterosklerotisk plakk i de cerebrale kar, noe som fører til nedsatt cerebral blodtilførsel.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy står for ca 20% av den totale nevrologiske patologien, og ca. 50% av alle tilfeller av kardiovaskulær sykdom. Aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy kan observeres så tidlig som 20-30 år, men merkede kliniske manifestasjoner av sykdommen oppstår vanligvis hos pasienter over 50 år. Sykdommen er mer mottakelig for menn, men med alderen blir cerebral atherosklerose registrert hos menn og kvinner med omtrent samme frekvens. Dette skyldes det faktum at etter utbruddet av overgangsalderen i kroppen av en kvinne, reduseres nivået av østrogen, noe som begrenser utviklingen av aterosklerotiske lesjoner av blodkar.

De viktigste kliniske manifestasjonene av sykdommen er gradvis forårsaket av cerebral sirkulasjonsmangel som fører til iskemi av vevet mot bakgrunnen av den cerebrale vaskulære lesjonen. Dannelsen av en aterosklerotisk plakk forekommer i flere stadier (fra et lipidpunkt til atherokalcinose eller kalsifisering). Den dannede plakk øker i størrelse og blokkerer gradvis lumen i det berørte blodkaret, noe som bidrar til tilstopping av blodpropper. Reduksjon av blodkarets lumen og følgelig fører forverringen av blodtilførselen til hjernegruppen til utvikling av hypoksi og næringsdefekter. Progresjon av den patologiske prosessen forårsaker degenerative endringer og død av individuelle nevroner. En del av den aterosklerotiske plakk kan komme ut og bli båret med blodstrøm i mindre kar, noe som fører til en plutselig okklusjon av blodkaret. Brudd på elastisiteten av karveggen på stedet av aterosklerotisk plakkdannelse, spesielt med samtidig hypertensjon kan føre til brudd av karveggen og utvikling av blødningskomplikasjoner.

Av alle cerebrale fartøyene er aterosklerotiske lesjoner mer utsatt for arteriene til varioliumbroen, thalamusen og de subkortiske noder.

Utviklingen av alvorlige komplikasjoner av cerebral aterosklerose kan føre til funksjonshemning hos pasienten, samt et dødelig utfall.

Årsaker og risikofaktorer

Cerebral aterosklerose er referert til som polyetologiske sykdommer. Først og fremst øker risikoen for å utvikle cerebral aterosklerose hos cerebrale kar med alder. Utseendet av det i en tidligere alder oppstår vanligvis på bakgrunn av irrasjonell ernæring, metabolske forstyrrelser, overvekt, mangel på fysisk aktivitet, røyking og alkoholmisbruk. I tillegg utviklingen av patologi arteriell hypertensjon. Ofte hos pasienter er det en kombinasjon av cerebral atherosklerose og høyt blodtrykk, som begge forverrer strømmen av hverandre.

Risikofaktorene inkluderer også kroniske infeksjonsprosesser og forgiftning av legemet, som har en skadelig effekt på vaskulærveggen. En viss rolle er spilt av en ugunstig psyko-statisk stat, mental overstyring, og også hyppige stressende situasjoner. Den genetiske predisponering er også viktig. I klinisk praksis registreres ofte familiefunksjoner med utvikling av slike komplikasjoner av cerebral arteriosklerose som slag.

Former av sykdommen

Cerebral aterosklerose er klassifisert etter sted og klinisk kurs.

Avhengig av plasseringen av lesjon i den patologiske prosess kan innebære bakre cerebral arterie, anteriore cerebral arterie, indre halsarterie, eller felles, brachiocephalic stammen, blodårer av mindre kaliber.

I følge det kliniske kurset er cerebral aterosklerose delt inn i intermitterende, sakte progressiv, akutt og ondartet.

Stages av sykdommen

I det kliniske bildet av cerebral aterosklerose er tre stadier skilt ut:

 1. Utviklingen av funksjonelle vasomotoriske lidelser, symptomene er bare noen ganger ustabile.
 2. Utvikling av funksjonsmorfologiske forstyrrelser, symptomene blir mer stabile.
 3. Organisk skade på blodkarene, symptomene er konstant, komplikasjoner utvikler seg ofte.

symptomer

Kliniske manifestasjoner av cerebral arteriosklerose forekommer mot bakgrunnen av vevsekemi, som utvikler seg når den cerebrale blodstrømmen er blokkert av en atherosklerotisk plakk.

I den første fasen av sykdommen manifestasjoner av cerebral aterosklerose har en forbigående karakter, oppstår de vanligvis med fysisk og / eller mental overstyring og forsvinner i ro. Pasienter klager over svakhet, sløvhet, tretthet, økt irritabilitet, nedsatt konsentrasjon, minneverdighet. Det er periodiske forstyrrelser av natts søvn, søvnløshet, døgnetid døsighet, svimmelhet (spesielt når du endrer kroppens stilling fra horisontal til vertikal). Det rådende symptomet på dette stadiet av sykdommen kan være hodepine, som kombineres med støy i hodet, i ørene eller i det ene øre. I tillegg kan pasienter klager av nummenhet i de nedre ekstremiteter, prikking i ansiktet, en følelse av varme i occipital området, uklar tale, uklart syn, hørsel tap (opp for å fullføre sin tap), smaksforstyrrelser.

Med videre utvikling av patologi forverres de intellektuelle mishandlingsforstyrrelsene, kan depresjon utvikles. Pasienten har angst, mistenksomhet, raske endringer i humøret. Støy i hodet kan plage hele tiden. Også på dette stadiet kan gang- og bevegelseskoordinasjon bli forstyrret, en skjelving av hodet og / eller fingrene kan bli notert. Gradvis mistet arbeidskapasiteten.

Med videre utvikling av sykdommen er pasienter med cerebral aterosklerose kjent for å ha minnefeil, apati, tap av evne til å navigere i tid og i miljøet, er selvbetjeningsevner tapt.

En viktig funksjon som bør tas i betraktning i nærvær av cerebral aterosklerose er utviklingen av en cerebral eller hypertensiv krise. Denne tilstanden er ledsaget av intenst hodepine, svakhet i en av de øvre og / eller nedre ekstremiteter, taleforstyrrelser og synshemming. Vanligvis varer krisen ikke mer enn to dager, hvoretter pasientens tilstand stabiliserer seg. Bevaring av symptomer som er lengre enn to dager kan indikere en komplikasjon av cerebral aterosklerose ved hjerneslag.

Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy står for ca 20% av den totale nevrologiske patologien, og ca. 50% av alle tilfeller av kardiovaskulær sykdom.

diagnostikk

For å diagnostisere hjerne aterosklerose, bør pasienten undersøkes av en nevrolog. Diagnosen av sykdommen er basert på historie, kliniske manifestasjoner, samt data fra en rekke tilleggsundersøkelser. Tosidig skanning gir en mulighet til å vurdere tilstanden av ekstrakranielle arterier som føder hjernen. Denne diagnostiske metode i kombinasjon med ultralyd cranial arteries kan gi informasjon om lokalisering av aterosklerotiske lesjoner, graden av innsnevring av blodkaret, så vel som av naturen av den aterosklerotiske plakk. Tilstanden av blodkarene i hjernen kan vurderes ved angiografisk undersøkelse. Computertomografi brukes ofte hos pasienter med cerebral aterosklerose som har hatt slag, for å avklare plasseringen av lesjon og et utvalg av taktikk av videre behandling. Magnetoresonans-tomografi brukes også til å vurdere tilstanden til hjerneskibene. Hjernens funksjonelle tilstand kan vurderes ved hjelp av elektroensfalografi. Patologiske endringer i retinalfartøyene kan påvises under oftalmopopi. Ved hørselshemmelser må pasienten undersøkes av en otorhinolaryngolog med audiometri. Det kan være nødvendig immunologiske studier, og biokjemisk analyse av blod for å bestemme nivået av kolesterol og lipoprotein (lipidogram).

Behandling av cerebral aterosklerose

Cerebral aterosklerose er ikke kur, men i løpet av rettidig adekvat terapi er det mulig å bremse sin progresjon. Ved behandling av cerebral aterosklerose er det først og fremst nødvendig å eliminere de ugunstige faktorene som forårsaket utviklingen av den patologiske prosessen.

Konservativ behandling av cerebral aterosklerose er primært rettet mot å forbedre cerebral sirkulasjon, samt forhindre trombose.

I nærvær av en pasient med cerebral aterosklerose av hypertensjon, er hypotensiv terapi nøye valgt. For å korrigere innholdet av kolesterol og / eller lipoproteiner i blodet, brukes hypolipidemiske legemidler. Bruk av nootropic medisiner forbedrer kognitive evner. Om nødvendig, er pasienter med cerebral aterosklerose foreskrevet antiplatelet, vasodilatatorer, legemidler, legemidler som reduserer inflammatorisk prosess i blodårene. For å forhindre utvikling av sirkulasjonsforstyrrelser, foreskrives koronarolytiske legemidler. I tillegg har det i flere tilfeller vært til kaskadefiltrering av blodplasma og kryoferese.

Aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy kan observeres så tidlig som 20-30 år, men merkede kliniske manifestasjoner av sykdommen oppstår vanligvis hos pasienter over 50 år.

Pasienter som viser diett unntatt mat med høyt kolesterol (margarin, fettholdig kjøtt, egg, pølser, hermetisk fisk, etc.), ved en forhøyet kroppsvekt ble redusert daglige kaloriinntak.

Repeterende forbigående ischemisk anfall, karotidarterien okklusjon med avtagende klaring på mer enn 70%, liten slaglengde anamnese blir indikasjoner for kirurgisk behandling av cerebral aterosklerose. De viktigste driftsmetoder i denne sykdommen er fjerning av aterosklerotiske plakk fra intima del av blodåre (endarterektomi) og etablering av en vaskulær shunt, som omhyller det berørte område av arterien.

Endarterektomi i tilfellet av cerebral aterosklerose holdes lukket, dvs. E. endoskopisk fremgangsmåte ved bruk av ballonger og stenter. For dette formål er et blodkar med en stent innført endoskop, deretter under gjennomlysning, flytter han til området for okklusjon av en arterie aterosklerotisk plakk, hvor stenten er installert, noe som øker hulrommet av blodkaret og således gjenopprette blodstrømmen. Ifølge vitnesbyrd kan holdes protetikk brachiocephalic bagasjerommet, dannelsen av ekstra-intrakranielle anastomose.

Shunting av cerebral fartøy er en operasjon som består i å skape en annen vei for blodstrøm, omgå et fartøy som er berørt av aterosklerose. Shunten er skapt fra pasientens vene eller tatt kunstig. Det sutureres inn i den berørte arterien før og etter blokkering, uten å fjerne det skadede området.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

I fravær av rettidig diagnose og riktig behandling velges på bakgrunn av cerebral aterosklerose utvikle demens, kronisk cerebral ischemi, slag, myokardialt infarkt, slag og så videre.

outlook

Prognosen for cerebral aterosklerose er i stor grad avhengig av pasientens alder, aktualiteten til initiering av behandling og evnen til å eliminere risikofaktorene som forårsaket sykdommen.

Utviklingen av alvorlige komplikasjoner av cerebral aterosklerose kan føre til funksjonshemning hos pasienten, samt et dødelig utfall.

forebygging

For å forebygge cerebral aterosklerose anbefales det:

 • rettidig behandling av sykdommer som kan forårsake utseende av cerebral aterosklerose;
 • korreksjon av overflødig vekt;
 • unngå stress og mentalt stress;
 • høy klasse drøm;
 • tilstrekkelig fysisk anstrengelse;
 • balansert ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner.

Les Mer Om Fartøyene