Oversikt over cerebrovaskulær sykdom: årsaker, typer, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er cerebrovaskulær sykdom (forkortet til den sentrale vaskulære sykdommen), årsaker og typer. Symptomer og behandlingsmetoder.

Cerebrovaskulær sykdom er en sykdom i hjernen forårsaket av en gradvis progressiv lesjon av hjernevev mot en bakgrunn av kronisk cerebrovaskulær ulykke. I hjertet av sykdommen er en patologisk forandring i cerebrale (cerebrale) kar, noe som resulterer i utilstrekkelig blodtilførsel til hjerneceller, og som følge av oksygen sult av vev.

Sentralnervesystemet utvikler seg trinnvis på bakgrunn av noen vaskulære sykdommer. For det første, på grunn av blodkarens patologi, blir blodsirkulasjonen i hjernen brutt, noe som fører til oksygen sult. Kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer fører til forstyrrelse av ulike hjernefunksjoner. Formet først er forbigående, og deretter vedvarende organiske endringer i hjernevævet. Klinisk manifesteres dette av kognitive personlighetsforstyrrelser - flere humørsvingninger, redusert intelligens, problemer med å huske.

Cerebrovaskulær sykdom kan ikke fullstendig herdes, fordi den direkte avhenger av den underliggende årsaken, for eksempel hypertensjon, som heller ikke helbreder, men bare korrigeres. Sykdommen er svært vanlig. Diagnostisert hos mer enn 50% av pasientene etter 60-75 år. Utvikler gradvis, gjennom årene. Hans symptomer påvirker alltid kvaliteten på menneskelivet, og presenterer ofte en alvorlig trussel på grunn av komplikasjoner, hvorav det viktigste er et slag.

Legen-neurologen er engasjert i behandling av alle typer cerebrovaskulær insuffisiens. I det kroniske løpet av sykdommen er det nok ambulant overvåking og behandling. I tilfeller av utvikling av akutte forstyrrelser i hjernesirkulasjonen, akutt sykehusinnleggelse i profilen, er det nødvendig med nevrologisk avdeling, og oftere i intensivbehandling.

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom

Hovedårsakene til cerebrovaskulære lidelser er aterosklerose og hypertensjon (høyt blodtrykk).

Med aterosklerose blir kolesterolplakkene avsatt på hjernenes vegger, innsnevring av lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Som et resultat er det iskemi, hypoksi, senere blir hjernefunksjonene forstyrret, og deretter dannes permanente, irreversible forandringer i hjernevevet.

Stadier av utvikling av aterosklerose, som er årsaken til cerebrovaskulære lidelser. Klikk på bildet for å forstørre

Med arteriell hypertensjon på grunn av innsnevring av blodkarene utvikler seg utilstrekkelig oksygenforsyning til cellene. Jo oftere er hypertensive kriser (forverring av patologi), jo mer hjernen lider av hypoksi, og jo høyere er risikoen for slag.

Typer av patologi

Cerebrovaskulær insuffisiens er forbigående, akutt eller kronisk. Ulike typer CWC er klassifisert i henhold til graden av alvorlighetsgrad og varighet av fremveksten av forstyrrelser.

Tabellen nedenfor viser sykdommene som karakteriserer en bestemt type cerebrovaskulær sykdom.

Symptomer på sykdommen

Symptomer på cerebrovaskulær sykdom vokser veldig sakte, gradvis. I utgangspunktet er de dårlig uttrykt og tolkes nesten alltid av pasienter som vanlig tretthet. Tanker om å besøke en lege oppstår ikke engang.

Primær symptomer

 • Rask tretthet;
 • humørsvingninger med hyppig irritabilitet;
 • redusert effektivitet;
 • moderat hodepine;
 • episoder av svimmelhet;
 • søvnforstyrrelser;
 • støy i hodet;
 • problemer med minnet.

Ofte forekommer noen av disse tegnene selv hos friske mennesker av forskjellige aldre mot bakgrunnen av fysisk overbelastning, stress eller ulike fysiologiske prosesser, for eksempel under menstruasjon hos kvinner. Derfor blir de ikke oppfattet som begynnelsen på en alvorlig patologi.

Videre utvikling av sykdommen

Etter hvert som cerebrovaskulær sykdom utvikler seg, blir symptomene mer levende:

 • støy og hodepine intensiverer;
 • Svimmelhet blir hyppigere, oppstår selv når hodet er vendt eller vippet;
 • det er søvnløshet om natten, svakhet og døsighet i løpet av dagen;
 • Et dårlig humør er erstattet av depresjon, apati eller sletting av personens oppmerksomhet på problemer med sin egen helse;
 • mulig periodisk forstyrrelse av følsomheten til enkelte deler av lemmerne;
 • forbigående synshemming
 • taleforstyrrelser;
 • Den plutselige kortvarige sviktet med bevissthetstap i noen sekunder, kalt synkopasjon, utelukkes ikke.
 • tap av etterretning, forskjellige minneforstyrrelser blir synlige ikke bare for personen selv, men også for andre.
Symptomer på progressiv cerebrovaskulær sykdom

Hvis du ignorerer selv disse tegnene, er uvillighet til å søke medisinsk hjelp komplisert ved utvikling av akutte livstruende forhold - akutt iskemisk angrep og (eller) slag.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er svært alvorlige. Et sterkt opphør av blodstrømmen til hjernevævet forårsaker celledød. Avhengig av hjernens område berørt av det iskemiske angrepet, parese, lammelammelse, alvorlig tale eller synshemming, og ofte pasientens død er mulig.

Konsekvenser av cerebrovaskulær sykdom

En alvorlig grad av hjerneskade er ledsaget av en økning i vedvarende irreversible forandringer i hjernevevet. Dette er manifestert i form av kognitive og psykiske lidelser: en kraftig svekkelse i minnet, manglende evne til å konsentrere seg om noe, forvirring på plass, utseendet av selv-absorpsjon, fobier, tvangstanker inntil utviklingen av demens. Ofte krenkelser av koordinering av bevegelser - tremor (skjelving) av hendene, ustabilitet i gangen. Noen mennesker har nystagmus - rytmiske ufrivillige svært hyppige bevegelser av øyebollene.

De alvorligste komplikasjonene i sentralnervesystemet:

Akutt forbigående iskemisk angrep - akutt midlertidig forstyrrelse av hjernesirkulasjonen med reversible konsekvenser. De nevrologiske symptomene vises helt innenfor de første 24 timene.

Iskemisk berøring - akutt mangel på blodtilførsel til hjernen, ledsaget av celledød i den iskemiske sonen. Klinisk forekommer med cerebral og fokal symptomatologi, sistnevnte avhenger av lokalisering av fokus for nekrose. Blant tegnene er det parese eller lammelse av ekstremiteter av reversibel eller irreversibel karakter, tale- og / eller synsforstyrrelse, bevissthetstap og minne.

Subkortikal encefalopati eller binswangers sykdom - en progressiv atrofisk lesjon i hvit substans i hjernen, som fører til et gradvis økende demens, forvirring, tap av hukommelse og evne til egenomsorg hjemme.

diagnostikk

Bare en nevrolog kan opprette en nøyaktig diagnose på grunnlag av nevrologiske tester, pasientklager, laboratorie og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Blant dem:

 • Biokjemisk blodprøve.
 • Ultralyd (triplex eller dupleks skanning) i hjerneskipene.
 • Angiografi - Røntgenundersøkelse av hjerneskipene etter innføring av et kontrastmiddel i blodet.
 • Elektroencefalografi (EEG).
 • Scintigrafi er studien av blodstrøm i hjerneskap ved hjelp av radioisotoper.
 • Beregnet tomografi eller MR.

Metoder for behandling av DTC

Først og fremst bør du prøve å eliminere eller redusere årsaken til cerebrovaskulær sykdom: gå ned i vekt, slutte å røyke og drikke alkohol, for å hindre økning av blodsukkeret hos diabetikere, og jevnlig tar antihypertensiva for å hindre hypertensive kriser.

Behandling av sykdommen selv er rettet mot å gjenopprette full blodtilførsel til hjernecellene, eliminere nevrologiske symptomer og stoppe sykdomsprogresjonen. Juster tilstanden kan være både medisinering og kirurgisk inngrep.

Konservativ medisinering

Narkotikabehandling består av behandling av den underliggende sykdommen som forårsaket DIC, og den umiddelbare eliminering av de resulterende forstyrrelsene i hjernen.

Hva er cerebrovaskulær sykdom (DVB)

Ulike årsaker kan føre til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen. Denne tilstanden bidrar til utviklingen av mange patologier, som i medisin kombineres til en felles gruppe, kalt "cerebrovaskulær sykdom". Men ikke alle forstår hva slags diagnose og hva konsekvensene kan være.

Hva er det

Cerebrovaskulær sykdom (TSVB) er en tilstand der det er en progressiv skade på den menneskelige hjerne vaskulære system karakterisert ved progressiv neuronal død på grunn av mindre nødvendige næringsstoffer og oksygen.

Ifølge statistikken øker antallet personer som er diagnostisert med denne sykdommen hvert år. For 30 år siden var Russlands sentralbank utsatt for folk i avansert alder, nå er dette skjemaet i 70% av tilfellene avslørt hos pasienter fra 40 år.

Skjemaer og typer

Ifølge medisinsk klassifisering er cerebrovaskulær sykdom delt inn i akutt og kronisk. Den første gruppen inkluderer:

 • iskemisk angrep;
 • hypertensive encefalopati;
 • iskemisk, uspesifisert, hemorragisk hjerneslag.

Den kroniske formen er preget av karsirkulatorisk encefalopati, som er delt inn i følgende typer:

 • emboli, der karene er tilstoppet med koagulerer som dannes i store arterier og faller med blodstrømmen i mindre;
 • blødninger når et brudd oppstår, noe som provoserer et hemorragisk slag
 • trombose, hvor plakkene okkluderer lumen og bidrar til innsnevring.

Utviklingen av disirkulatorisk encefalopati er gradvis, med tiden utvikler den akutte stadien av sykdommen.

Hva provoserer DVB

Aterosklerose forekommer ofte. Den provokatør av hans utseende er et økt nivå av kolesterol i blodet. Dette stoffet er en viskøs masse som legger seg på de vaskulære veggene. Aterosklerotiske plakk smaler lumensene, som ofte bryter med hjernens sirkulasjon.

Vedvarende med denne tilstanden øker arteriell trykk til det faktum at veggene i karrene begynner å strekke, noe som fører til at permeabiliteten øker. Det er en gradvis innsnevring av lumen, utvikling av stenose. Slike prosesser bidrar til cellers død mot bakgrunn av oksygenmangel.

Ikke mindre viktige grunner inkluderer systemisk vaskulitt. Sykdommer som hører til denne gruppe, og deformasjon ledsaget av inflammatoriske prosesser som direkte påvirker karvegger, hvorved det oppstår en feil i sin normale drift, noe som resulterer i oksygen trenger inn i stoffet i utilstrekkelige mengder, og de dør.

Ytterligere risikofaktorer inkluderer:

 • diabetes mellitus;
 • røyking,
 • overdreven bruk av alkohol;
 • vektig;
 • kronisk kardiovaskulær patologi;
 • stress,
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • hjerne svulst;
 • smittsomme sykdommer.

I tillegg kan en provokerende faktor være arvelighet, aldersendringer, langsom metabolisme eller overgangsalderen hos kvinner.

symptomer

Russlands sentralbank i begynnelsen av utviklingen ledsages av:

 • søvnløshet;
 • generell svakhet;
 • rask tretthet;
 • hodepine;
 • nedsatt oppmerksomhet;
 • intoleranse mot mentalt arbeid.

I fravær av riktig behandling karakteriseres cerebrovaskulær sykdom i hjerneskarene av uttalt symptomer. Smerter i hodet blir mer intense, ofte pasienter anser det for en migrene, irritabilitet, svimmelhet, kvalme.

Selv om du ikke søker medisinsk hjelp i dette tilfellet, vil symptomene bli enda mer alvorlige. Blant de viktigste skiller seg:

 • alvorlig smerte i nakkebenet;
 • hyppig synkope
 • ustabil gang
 • forstyrrelser i motoriske funksjoner - parese og lammelse av lemmer;
 • liten synshemming;
 • slurred tale;
 • kramper;
 • tremor;
 • svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast.

Avhengig av sykdomsforløpet er tre grader skilt ut:

 • Den første er preget av en ubetydelig utvikling av sentralnervesystemet, og symptomatologien ligner på mange måter andre traumer og sykdommer.
 • På den andre ses psykiske lidelser, som tjener som indikator for bevilgning av funksjonshemming. På dette stadiet mister pasienten imidlertid ikke evnen til selvbetjening.
 • I tredje fase utvikler vaskulær demens. Pasienten mister evnen til å bevege seg selv, orientere seg i rommet, trenger hjelp fra slektninger. Slike pasienter skal være under konstant overvåkning.

Til tross for at sykdommene som er en del av gruppen cerebrovaskulær, kan utvikles aktivt, er det i mange pasienter stabilt i mer enn ett år.

Mulige komplikasjoner

Patologiske tilstander av hjerneaktivitet fører til utvikling av forandringer i hjernevevet, som er ledsaget av mentale og kognitive abnormiteter:

 • minnet forverres dramatisk;
 • det er fobier;
 • egocentrisme er observert;
 • desorientering i rommet;
 • ofte er det demens.

I noen tilfeller er nystagmus mulig - hyppige bevegelser av øyeboller av ufrivillig natur.

Blant de alvorligste konsekvensene av Russlands sentralbank er:

 • Akutt forbigående iskemisk angrep. Det er preget av en midlertidig svekkelse av blodsirkulasjonen med videre utvinning. Medfølgende symptomer forsvinner innen den første dagen.
 • Iskemisk slag. Hjernen slutter å motta oksygen, noe som resulterer i at cellene dør. Det er ledsaget av parese og lammelse av hender og føtter, tap av minne, tale og synshemming.
 • Binswanger sykdom. Når atrofi av den hvite hjernens substans utvikler seg gradvis desorientering, demens, er evnen til selvstendig å betjene seg tapt, minnet forverres.

Andre forhold er ikke utelukket, der prognosen ikke vil være det gunstigste, opp til et dødelig utfall.

Hvordan sykdommen er diagnostisert

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom utføres av en nevropatolog og en vaskulær kirurg. Den generelle tilstanden vurderes, en rekke obligatoriske undersøkelser utføres:

 1. Kliniske og biokjemiske blodprøver.
 2. Elektrokardiogram.
 3. Bryst røntgen.
 4. Serologisk reaksjon på syfilis.
 5. Urinalysis.
 6. Bestemmelse av protrombinindeks.

For en mer komplett studie, bruk slike metoder for instrumentell diagnose som:

 • Angiografi. Hjelper med å bestemme tilstanden til blodkar med kontrastmedium. Viser også mulig trombose, aterosklerose, aneurisme og kreft.
 • Angioscanning. Den brukes i den første diagnosen til DVB. Dette er en av de billige og raske metodene som ikke er farlig for gjentatt bruk.
 • Transcranial Doppler. Studier utføres ved hjelp av ultralyd, som gjør at du kan bestemme mengden av blodstrøm og de resulterende lidelsene.
 • Scintigrafi i hjernen er en av de enkleste metodene, som praktisk talt ikke har noen kontraindikasjoner. Dens essens ligger i innføringen av et radioaktivt preparat i en blodåre, hvoretter skanning utføres etter 15 minutter. I løpet av denne tiden sprer radioisotopene seg gjennom kroppen og akkumuleres i vev som har gjennomgått patologiske forandringer.

En viktig rolle er spilt av magnetisk resonans og datatomografi.

Helbredende tiltak

Kun en erfaren spesialist vil kunne diagnostisere patologi og foreskrive riktig terapi, hvis hovedoppgave er eliminering av hjerneskade.

Narkotikabehandling er kompleks. Først av alt er tiltak rettet mot å eliminere risikofaktorer. For disse formål, forberedelser av slike grupper som:

 • antihypertensiva;
 • antisclerosic;
 • hypoglycemic.

Først etter at grunnleggende metabolisme har blitt korrigert, er det mulig å gå videre til behandlingen av sykdommen selv.

Blant hovedgruppene av narkotika som fremmer normaliseringen av hjernecirkulasjon, skiller:

 1. Antioxidanter - Cerebrolysin, Actovegin, Cerebrokurin.
 2. Metabolikk - Sermion, Tanakan, Cavinton.
 3. Antihypoksanter - Mekaprin, Ketoprofen.
 4. Nootropiske stoffer - Glycin, Maron, Pantogam.
 5. Spasmolytisk - Dibazolum, Papaverin.
 6. Antikoagulanter av direkte virkning (Fraksiparin), indirekte - Warfarin, Phenylin.
 7. Legemidler som fremmer vasodilasjon (Agapurin, Trental).
 8. Acetylsalisylsyre.

I løpet av grunnleggende terapi er ekstern respirasjon normalisert, nevrobeskyttelse og homeostase opprettholdes.

 1. Åndedrettssystemet er sanitert, og kunstig ventilasjon utføres.
 2. Hvis symptomer på hjertesvikt vises, blir det brukt stoffer som Pentamin og Lasix.
 3. Ved hjerterytmefeil utføres antiarytmisk terapi ved bruk av Korglikon og Strofantin-preparater.
 4. For å stoppe de vegetative funksjonene foreskrive Dimedrol eller Haloperidol.
 5. I tilfelle av hjernesødem, Mannitol og Furosemide.

For å mette blodet med oksygen og dets normale inntak i vevet, brukes hyperbarisk oksygenering. Essensen av denne metoden er at pasienten er plassert i et kammer hvor oksygenmangel i vev er eliminert på grunn av ren luft. Denne prosedyren kan forbedre livet betydelig og forhindre mulige komplikasjoner.

Operativ inngripen

I alvorlige former av sykdommen, er ikke mottagelig for behandling, behovet for kirurgi, noe som resulterer i aterosklerotiske plakk fjernet og blodpropper fra arteriene. Det vaskulære lumen øker på grunn av plassering av katetre i dem.

Kirurgisk behandling utføres med intracerebrale blødninger og arterielle aneurysmer.

Metoder for tradisjonell medisin

Med cerebrovaskulære sykdommer, er behandling med folkemidlene ikke utelukket. Blant de mest testede oppskrifter bruker du følgende:

 • Tørk pionerrotten. Deretter finhakk det og hell kokt vann. La det brygge i 60 minutter. Det anbefales å ta en skje opptil 5 ganger om dagen.
 • Vri en sitron og en appelsin i en kjøttkvern (2 stk hver). Den resulterende masse blandes med flytende honning og blandes godt inntil en homogen masse oppnås. Du må insistere på et kjølig sted i 24 timer. Ta om morgenen, lunsj og kveld med 1 ss. skjeen.

Det skal huskes at bare slike metoder ikke kan kvitte seg med sykdommen. De kan bare brukes som et supplement til grunnleggende behandling.

Profylakse og prognose

For å forhindre patologi er det viktig å følge en rekke anbefalinger:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Se på vekten.
 3. Riktig å spise.
 4. Daglig å utføre enkle fysiske øvelser.
 5. Ta tidlige tiltak for å behandle co-morbiditeter.

For forebygging av narkotika kan også foreskrives, noe som undertrykker blodpropp og forbedrer blodsirkulasjonen.

Cerebrovaskulær sykdom er en så alvorlig sykdom som kan utgjøre en alvorlig nok trussel mot menneskelivet.

Livets prognose vil i stor grad avhenge av hvor tidlig medisinsk behandling ble gitt. Det viktigste er å huske at det ikke er mulig å engasjere seg i uavhengig behandling uten å ordinere en lege.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Hittil er nevrologiske sykdommer utbredt og opptar et ledende sted blant befolkningens patologi. I strukturen av kliniske former for nevrologiske sykdommer er cerebrovaskulær sykdom ganske vanlig.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom - Progressive, patologiske forandringer i hjernecirkulasjon. Celler i hjernen er ikke tilstrekkelig beriket med oksygen og næringsstoffer. På grunn av oksygen sult, så vel som under påvirkning av eksogene og endogene faktorer, er cerebrale cerebral fartøy påvirket.

Klassifisering av sykdommen

I overensstemmelse med den internasjonale klassifiseringen av sykdommer i den tiende revisjonen, er cerebrovaskulære lidelser klassifisert (ICD-kode) i følgende samme overskrifter:

 1. I60 blødning er subaraknoidal.
 2. Intracerebral blødning.
 3. I62 er ikke-traumatisk, intrakranial blødning.
 4. I63 cerebral infarkt.
 5. I64 slag.
 6. I65 "stenose og okklusjon av precerebrale kar, som ikke fører til hjerneinfarkt".
 7. I66 "stenose og okklusjon av cerebral fartøy, som ikke fører til hjerneinfarkt".
 8. I67 "Andre cerebrovaskulære sykdommer":
  • I0 stratifisering av cerebral fartøy uten brudd;
  • I1 cerebral aneurisme, uten brudd;
  • I2 cerebral aterosklerose;
  • I3 progressiv, vaskulær leukoencefalopati;
  • I4 hypertensive encefalopati;
  • I5 Moyamoya's sykdom;
  • 16 ikke-venøs trombose av det intrakraniale venøsystemet;
  • I7 arteritt cerebral;
  • I8 kronisk cerebrovaskulær sykdom;
  • I9 cerebrovaskulær sykdom, uspesifisert;
 9. I68 - "skade på hjerneskipene i sykdommer".
 10. I69 "konsekvenser av cerebrovaskulære patologier".

I den kliniske strukturen av patologi er hovedformene, akutte og kroniske, skilt ut.

Den akutte form for cerebrovaskulære lidelser er:

 • utilstrekkelig blodtilførsel til cerebral arterier;
 • dysfunksjon av cerebral sirkulasjon, som fører til blødninger i hjernen;
 • sirkulasjonsforstyrrelser med iskemisk type;

Kronisk form av sykdommen er disirkulær encefalopati, delt inn i følgende typer:

 • sinus trombose;
 • cerebral emboli;
 • hjerneblødning;

Grad av sykdom

I verden av medisinsk praksis utmerker seg tre grader av progressivitet av sykdommen:

 1. første grad - har latent karakter og er asymptomatisk;
 2. andre grad - ledsaget av utseende av psykiske lidelser
 3. tredje grad - Overgang til vaskulær demens oppstår en psykisk lidelse i vaskulær genesis;

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom

Den viktigste årsaken til patologien er atherosklerose av cerebral fartøy og hypertensjon.

I verdensmedisinske praksis utmerker seg hovedgruppen av modifiserbare faktorer for utvikling av denne patologien.

Modifiserbare faktorer av cerebrovaskulære lidelser:

 • inflammatoriske sykdommer i blodkar;
 • hypertensiv sykdom;
 • forstyrrelse av lipidmetabolismen;
 • økt nivå av glukose i kroppen;
 • trombusdannelse;
 • medfødte patologiske endringer i strukturen i blodårene og arteriene;
 • smittsomme sykdommer;
 • antiphospholipid syndrom;
 • arvelighet;

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

symptomer

Primær kliniske manifestasjoner av sykdommen er oftest latent i naturen.

Første manifestasjoner av cerebrovaskulære lidelser er milde kognitive funksjonsnedsettelser og hjerneforstyrrelser, for eksempel:

 1. Høy tretthet.
 2. Søvnforstyrrelse.
 3. Minnehemming.
 4. Redusert mental kapasitet.

Sekundære kliniske manifestasjoner av denne patologien har mer alvorlige symptomer og er preget av følgende manifestasjoner:

 • En akutt hodepine.
 • Hyppig svimmelhet.
 • Støy i hodet.
 • Tap av følsomhet i lemmer.
 • Bevegelsesforstyrrelser.
 • Cerebrale vaskulære kriser.

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom

En viktig rolle i den positive prognosen av sykdommen er tilordnet tidsriktige diagnostiske tiltak.

Den første fasen av cerebrovaskulær sykdom i hjernen er skjult. Cerebrovaskulær sykdom kan føre til en rekke ikke gunstige utfall. For å minimere risikoen for et ugunstig utfall, bør patologi diagnostiseres så raskt som mulig.

Diagnose av arrangementet utføres ved hjelp av instrumentteknikker og laboratorieundersøkelser:

 1. Blodprøve - biokjemisk og generell, bidrar til å identifisere endringer som indikerer hyperkolesterolemi
 2. Duplex og triplex skanning - Studien gir de mest nøyaktige egenskapene til det vaskulære systemet, bestemmer tilstedeværelsen av trombusdannelse og vaskulær dysfunksjon;
 3. angiografi - Den mest effektive radiopaque metoden for å bestemme området for lokalisering av innsnevring og okklusjon av cerebral fartøy
 4. Magnetic resonance imaging - en metode for å bestemme tilstanden til strukturer i sentrale og perifere nervesystemet
 5. Beregnet Tomografi og datamaskin multispiral tomografi - tillate visualisering av blodkarets struktur for å bestemme det kliniske bildet av sykdommen.

Kanskje vil du også være interessert i å vite hva som er forskjellen mellom MR og SCT,

Tidlig diagnose av cerebrovaskulær sykdom, lar deg redusere mulige farer ved uønskede utfall av sykdommen.

behandling

Programmet for behandling av sykdommen er valgt individuelt, med tanke på graden av progressivitet av patologien. Korrekt valgt behandlingsprogram, minimerer risikoen for komplikasjoner.

Medisineringsterapi

Behandling av cerebrovaskulære sykdommer, ved hjelp av medisinbehandling, er mest trygg for pasienten og er ganske effektiv.

Oppgaver av medisinering:

 • senking av kolesterol i kroppen;
 • forbedring av blodsirkulasjonen;
 • regulering av blodtrykk;
 • stabilisering av ekstern respirasjon
 • normalisering av kardiovaskulærsystemet;
 • støtte av homeostase;

Medisiner brukt:

 1. "Lasix", "Pentamin" - brukes til hjertesvikt.
 2. "Strofantin", "Korglikon" - antianginale legemidler, brukes til å gjenopprette hjerterytmen.
 3. "Dimedrol", "Haloperidol" - de stopper vegetative funksjoner.
 4. "Mannitol", "Furosemide" - brukes fra ødem i hjernen.
 5. "Dibazol", "Enalapril" - preparater for normalisering av trykk.
 6. "Piracetam", "Amilonosar" - nootropiske, psykostimulerende legemidler, øker produksjonen og syntesen av fosfolipider, forbedrer hjernens sirkulasjon og kognitive funksjoner.
 7. "Promedol", "Ketorol" - psykotrope og antikonvulsive midler.

Behandling av cerebrovaskulære lidelser, samt utført ved hjelp av tradisjonell medisin.

Folkemidlene

Det har blitt klinisk bevist at trening kan nøytralisere cerebrovaskulære sykdommer i kronisk form. I de fleste tilfeller brukes tradisjonelle behandlingsmetoder for forebyggende formål.

 • De vanligste oppskrifter er:
 • Tørket peonrot, hogg og hell kokende vann. Å insistere 60 minutter. De tas fire ganger om dagen, 15 milliliter hver.
 • Fire sitrusfrukter blir skrelt, malt og blandet med honning. Insistere på en kul temperatur på 24 timer. Ta 20 milliliter 4 ganger om dagen.
 • Tinktur av celandine. Ta om morgenen før måltider, i 14 dager.
 • Legg til dietten - kaprifol. Berry bidrar til å lindre spasmer av blodårer.
 • Bittesaft blandet med honning, i like store mengder. Å spise før måltider, tre ganger om dagen.

Moderne behandlingsmetoder

Moderne metoder for behandling av cerebrovaskulær sykdom bidrar til følgende parametere:

 1. Redusere kroppen av atherogene faktorer.
 2. Økning i elastisitet i hjerneskip.

Moderne metoder er delt inn i to typer: konservativ og operativ (kirurgisk).

Den vanligste konservative metoden for behandling av cerebrovaskulær sykdom er kryopresipitasjon (cryopharesis). I hjertet av cryopause er selektiv fjerning av plasma og patologiske stoffer fra blodet, mens alle nyttige forbindelser lagres i kroppen.

Under prosedyren reduseres viskositeten til blodet, blodstrømmen i karene og vevet forbedrer og nøytraliserer metabolske og giftige produkter fra blodet.

Med ineffektiv medisinering og konservativ behandling er kirurgisk inngrep angitt.

Kirurgisk inngrep

I verdensmedisinske praksis er det prioriterte operasjonsmetoder for fjerning av patologi:

 1. intimectomy.
  1. Blodkaret er klemmet over innsnevringsstedet
  2. . Et snitt er laget av epitelet, som skiller ut et blodkar.
  3. De tilstøtende delene av arterien er forbundet ved hjelp av en shunt, som settes inn i snittet av vevene.
  4. Videre åpnes det skadede karet og en spesiell medisinsk patch blir implantert for å tvinge fartøyet til å utvide seg.
  5. Når den optimale ekspansjonen av fartøyet oppnås, blir shunten fjernet.
   Formålet med operasjonen er å gjenopprette normal blodstrøm gjennom det berørte cerebral fartøyet.
 2. angioplastikk.
  1. Spissen av et tynt kateter, utstyrt med en ballong, settes inn i lårbenen, og flyttes jevnt til lokaliseringen av den skadede beholderen.
  2. Når den nødvendige sonen er nådd, blåses ballongen opp.
  3. Det er en utvidelse av fartøyet.
  4. Etter det blir kateteret fjernet fra venen.
  5. I det forstørrede området er en stent implantert, og forhindrer sykdommens gjentakelse.

Mulige komplikasjoner, konsekvenser

Cerebrovaskulære sykdommer er ganske farlige.

Når ikke rettidig behandling, fører patologi til et slag, samt bidrar til brudd på kognitiv aktivitet:

 • minneverdigelse;
 • tap av romlig orientering;
 • aterosklerotisk encefalopati;
 • kardiovaskulær demens. I en lignende artikkel snakker vi om stadier av demens og prognosen for forventet levealder.

For å unngå et ugunstig utfall av patologi er det nødvendig å starte et omfattende behandlingsprogram i tide. Følg anbefalinger for å forhindre tilbakefall av cerebrovaskulære patologier.

forebygging

Forebyggende tiltak er en viktig del av vellykket behandling.

For å unngå tilbakefall av sykdommen, bør følgende anbefalinger følges:

 • Holde seg til hypokolesterolemi dietten.
 • Overvåk kroppsvekten.
 • Avvise dårlige vaner.
 • Moderat fysisk aktivitet.
 • Å utøve kontroll over arteriell press.
 • Pass en forebyggende undersøkelse hvert år.

Til dags dato er det i klinisk praksis et stort antall metoder for behandling av hjernekarsykdommer i hjernen.

Takket være moderne medisinske teknikker og bruk av det nyeste medisinske utstyret, utvider mulighetene for å oppdage og behandle nevrologiske sykdommer. Ved rettidig diagnose av sykdommen, reduseres risikoen for mulige komplikasjoner.

Korrekt valgt behandlingsprogram, samt overholdelse av anbefalinger for forebygging av cerebrovaskulære sykdommer, reduserer signifikant muligheten for en tilbakefall av patologi.

Cerebrovaskulær sykdom: former, årsaker, symptomer, diagnose, hvordan å behandle

Cerebrovaskulær sykdom (DVB) - patologien til cerebral fartøy, som fører til iskemi, hypoksi og nedsattelse av ulike kroppsfunksjoner. Under påvirkning av ugunstige eksogene og endogene faktorer er cerebral fartøy skadet, og hjernesirkulasjonen er svekket.

Cerebrovaskulær sykdom fører til utvikling av vaskulær encefalopati - en sykdom, er en progressiv organisk hjerneskade som et resultat av kronisk vaskulær insuffisiens. Denne patologien ble tidligere ansett som et problem hos eldre. Foreløpig er cerebrovaskulær insuffisiens "yngre": sykdommen er i stadig større grad funnet hos personer under 40 år. Dette skyldes oppførsel av usunn livsstil, dårlig økologi og uholdbar ernæring.

Cerebrovaskulær sykdom er for tiden et betydelig medisinsk problem. Den ligger tredje i strukturen av total dødelighet etter CHD og onkopatologi. DVB er årsaken til slag og langtidssykdom.

dødsraten fra verdens BIC

klassifisering

Cerebrovaskulære sykdommer - sykdommer i sirkulasjonssystemet, som inkluderer:

 • Hemorragiske og iskemiske slag.
 • Kronisk karsirkulatorisk patologi i hjernen - okklusjon og spasmer av blodkar, arteritt, aneurisme.
 • Intrakraniale blødninger.
 • Hypertensive cerebrovaskulære sykdommer - aterosklerotisk og hypertensiv encefalopati.

etiologi

De viktigste etiologiske faktorene i sykdommen:

 1. Aterosklerotiske cerebrale kar fører til avleiring av kolesterol, plakkdannelse, innsnevring og tilstopping dem, og videre til et brudd på cerebral sirkulasjon, cerebral trofisme og mentale prosesser.
 2. Dysfunksjon av blodkoagulasjonssystem, trombose og tromboembolisme forårsaker ganske ofte frustrasjon av cerebral mikrosirkulasjon.
 3. Spasm av arterievegget mot bakgrunnen av kronisk arteriell hypertensjon reduserer cerebral blodstrøm.
 4. Vaskulitt forstyrrer blodtilførselen til hjernen.
 5. Osteokondrose kan føre til vertebro-basilær insuffisiens og forbigående sykdommer i cerebral sirkulasjon.

Krenkelser av patenen til hjernens arterier på grunn av trombose, aterosklerose, spasme (a) og brudd på blodkar i hjernen (b) er hovedårsakene til DVB

Faktorer som provoserer utviklingen av patologi:

 • Diabetes mellitus,
 • Eldre alder,
 • Hypercholesterolemi, dyslipidemi,
 • fedme,
 • hypertensjon,
 • koronarsykdom,
 • stress,
 • Craniocerebral trauma,
 • Langsiktig bruk av orale prevensjonsmidler,
 • røyking,
 • En stillesittende livsstil,
 • Arvelighet.

symptomatologi

Cerebrovaskulær sykdom i begynnelsen av utviklingen er manifestert av følgende kliniske symptomer:

 1. Redusert ytelse, økt tretthet;
 2. Irritabilitet, dårlig humør, emosjonell ustabilitet;
 3. Overdreven oppstyr
 4. søvnløshet;
 5. Følelse av varme;
 6. Tørr munn;
 7. asteni;
 8. En rask hjerterytme.

I fremtiden, etter hvert som hjernehypoksien øker, utvikler farlige lidelser og ser mer alvorlige tegn ut: en forverring av konsentrasjonsevne, en minneforstyrrelse, et brudd på tenkning, logikk, koordinering, konstant hodepine og en reduksjon i mental kapasitet.

Hos pasienter oppstår depresjon, nedsetter intellektet, neuroser og psykoser utvikles, fobier og frykt opptrer, egocentrisme, eksplosivitet, svak vilje vises. Pasienter blir utsatt for hypokondrier og usikre. I alvorlige tilfeller utvikles kramper, tremor, ustansighet i gang, tale, bevegelse og følsomhet i ekstremiteter, fysiologiske reflekser forsvinner, synets organer påvirkes.

Ytterligere økning i morfologiske forandringer i hjernevev fører til utseendet av mer uttalt og merkbare syndromer - cerebrale kriser og slag, parese og lammelse av ekstremiteter, bekkenforstyrrelser, dysfagi, voldelig latter og gråt.

Disse kliniske tegnene som er tilstede hos pasienter gjennom dagen, indikerer en akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon - cerebrovaskulært slag. Hvis de forsvinner på kortere tid, mistenker de et forbigående iskemisk angrep.

Det er 3 grader av cerebrovaskulære lidelser:

 • DVB i første grad fortsetter umerkelig. Dens skilt ligner på mange måter symptomene på andre sykdommer eller skader.
 • Den andre graden er manifestert av psykiske lidelser. Sykdommen er en indikator for funksjonshemming, men pasienten tjener seg selv.
 • Den tredje graden - overgangspatologien i fase av vaskulær demens. Pasienten kan ikke flytte og navigere i rommet, han trenger hjelp og bryr seg om mennesker rundt seg. Oppførselen til slike pasienter skal overvåkes.

De hyppigste komplikasjonene i sentralnervesystemet: slag, forbigående iskemisk angrep, demens, cerebrovaskulær koma.

diagnostikk

Neuropatologer og vaskulære kirurger er engasjert i diagnose og behandling av cerebrovaskulær patologi. De velger behandlingstaktikk i samsvar med funksjonene i sykdomsforløpet, pasientens generelle tilstand og tilstedeværelsen av samtidig lidelser.

En generell undersøkelse av pasienter med DVB inkluderer:

 1. En klinisk blodprøve,
 2. Biokjemisk blodprøve,
 3. Bestemmelse av protrombinindeks,
 4. Serologisk respons på syfilis,
 5. EKG,
 6. Generell analyse av urin,
 7. Radiografi av brystet.

Metoder utviklet for å utføre en komplett og omfattende instrumentell diagnose av cerebrovaskulære sykdommer:

 • Dupleks eller triplex angioscanning er ment for primærdiagnostisering av DVB. Det er den sikreste, raskeste og billigste. For å studere på denne måten kan de berørte fartøyene gjentas og uten helsefare.
 • Angiografi er en metode for kontrast radiografisk undersøkelse av blodkar, som gjør det mulig å bestemme deres funksjonelle tilstand, tilstedeværelsen av den patologiske prosessen og dens omfang. Serebral angiografi utføres etter innføring av et kontrastmiddel i blodet. Det gjør det mulig å bestemme pasientens tilstedeværelse av trombose, aterosklerotisk lesjon og vasokonstriksjon, onkopatologi, hematom og aneurisme.
 • Scintigrafi av hjernen - En enkel og ikke-invasiv metode for forskning, som praktisk talt ikke har kontraindikasjoner og ikke forårsaker komplikasjoner. Nuklear skanning er en svært sensitiv og informativ måte å diagnostisere cerebrovaskulær ulykke på. Det radioaktive stoffet injiseres i venen, og skanningen utføres i 15 minutter. Denne tiden er nok for at radioisotop skal spre seg gjennom hele kroppen og akkumuleres i det patologisk endrede vevet. Indikatoren inneholder en strålingsdose som er ufarlig for kroppen.
 • Transcranial Doppler - ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy, vurdering av blodstrømningshastighet og detektering av hemodynamiske lidelser.
 • En viktig rolle i diagnosen DVB har MR og CT.

behandling

Det er umulig å identifisere og kurere cerebrovaskulær sykdom uavhengig av hverandre. Bare en erfaren, høyt kvalifisert spesialist, etter å ha studert pasientens klager og fullstendig undersøker ham, vil utpeke en kompetent medisinsk behandling. Tilstrekkelig og rettidig behandling vil forbedre pasientens livskvalitet og redusere risikoen for å utvikle livstruende tilstand - slag.

Hovedmålet med behandling av sykdommen er eliminering av sykdommer i hjernefunksjonene. For å fullstendig kvitte seg med cerebrovaskulær patologi, er det nødvendig å bestemme og eliminere årsaken. I tillegg til utnevnelse av medisiner, gir spesialister viktige anbefalinger til pasienter: Endre livsstilen, gå ned i vekt, ikke røyk og ikke drikk alkohol, spis riktig og balansert.

Medisineringsterapi

Kompleks behandling av cerebrovaskulær sykdom utføres vanligvis i nevrologisk avdeling. Spesialister eliminerer primært risikofaktorer: foreskrive anti-sklerotiske, hypotensive, hypoglykemiske stoffer. Først etter korrigering av grunnmetabolismen går det til den direkte behandlingen av patologi.

Spesiell terapi

Hovedgruppene av legemidler som forbedrer hjernecirkulasjonen og er ment for behandling av kronisk cerebrovaskulær insuffisiens:

 1. Kalsiumkanalblokkere forbedre hjerneblodstrømmen, redusere impulsens hastighet, undertrykke limplastene og forbedre blodsammensetningen. Preparater basert på nifedipin dilaterer hjernebeholderne - "Corinfar", "Cardipin", preparater fra diltiazemgruppen "Dilzem", "Cardil". Kalsiumkanalblokkere inkluderer også "Cinnarizine" og dets derivater, "Verapamil".
 2. antioksidanter. En kraftig antioksidant, foreskrevet for cerebrovaskulær sykdom, hjerneslag og encefalopati - "Cerebrolysin". I tillegg brukes det ofte "Cerebrokurin", "Actovegin".
 3. antihypoxants foreskrive ved nederlaget av hjernens fartøy - "Ketoprofen", "Imidazol", "Mecaprin".
 4. Metaboliki - "Cavinton", "Sermion", "Vinpocetin", "Tanakan".
 5. Direkte antikoagulantia - "Heparin", "Fraksiparin" og indirekte - "Fenilin", "Sinkumar", "Warfarin".
 6. Antiaggregant terapi - "Acetylsalicylsyre", "Kurantil."
 7. Medisiner med hypokolesterolemisk virkning, statiner - "Lovastatin", "Lipostat", "Probuson", "Tykveol".
 8. nootropics - "Omaron", "Pyracetam", "Pantogam", "Glycine", "Fenibut".
 9. Narkotika som utvider hjernens kar - "Pentoxifylline", "Trental", "Agapurin".
 10. spasmolytika - "Papaverin", "Euphyllinum", "Dibasol".

Grunnleggende terapi

Grunnleggende behandling av sentralnervesystemet er å normalisere funksjonen av ekstern respirasjon, kardiovaskulær system, vedlikehold av homeostase, nevrobeskyttelse.

 • For å gjøre dette, rydde luftveiene, intubere luftrøret, utfør kunstig ventilasjon av lungene.
 • Ved utseende av tegn på hjertesvikt og lungeødem, bruk "Lasix", "Pentamin".
 • Antiarytmisk terapi er indisert for pasienter med hjerte rytmeforstyrrelse. Vanligvis foreskrevet antianginal medisiner, hjerteglykosider - "Strophantine", "Korglikon", antioksidanter.
 • Undertrykke vegetative funksjoner vil hjelpe "Seduxen", "Haloperidol", "Dimedrol", "Sodium Oxybutyrate".
 • For å bekjempe hjernesødem, brukes osmotiske diuretika - Mannitol, Furosemide.
 • For å stabilisere blodtrykket, utpeke "Atenolol", "Enalapril", "Nifedipin", "Dibazol".
 • Korrigering av metabolske forstyrrelser utføres ved å fylle volumet av ekstracellulær væske med løsninger av Ringer, plasma, glukose.
 • Symptomatisk terapi inkluderer antikonvulsive og psykotrope legemidler, muskelavslappende midler, analgetika - "Analgin", "Ketorol", "Promedol".

Hyperbarisk oxygenering - Fysioterapeutisk behandlingsmetode, som sikrer metning av blod med oksygen og inngangen til det berørte hjernevæv. Pasienten er i en spesiell celle og puster rent oksygen. Hyperbarisk oksygenering eliminerer oksygengjeld av vev og gjenoppretter aerob glykolyse. Denne prosedyren forbedrer pasientens livskvalitet, reduserer symptomene på patologi og forhindrer utviklingen av alvorlige komplikasjoner.

Kirurgisk behandling

Alvorlige former for patologi, dårlig egnet til medisinsk korreksjon, krever kirurgisk inngrep. Pasienter fjernet blodpropp og aterosklerotisk plakk fra arterier, øke de vaskulære hulrommet ved hjelp av et kateter, og en ballong blir satt inn i arterien stentene støtter årehulrommet åpen.

Cerebrovaskulære sykdommer er gjenstand for kirurgisk behandling: arterielle aneurysmer og intracerebrale blødninger.

Tradisjonell medisin

Den vanligste tradisjonelle medisinen som brukes til behandling av cerebrovaskulær sykdom:

 • Peonrot er tørket, malt og strømmet med kokende vann. Insister betyr for en time, filtrer og ta 5 ganger om dagen på en spiseskje.
 • På en kjøttkvern er 2 appelsiner og 2 sitroner malt, bland massen med den flytende honningen og bland den. Insister på en kald dag, og ta deretter en spiseskje 3 ganger om dagen.
 • Nål nåler er strømmet med kokende vann, insisterer og legges til avkok juice av en halv sitron. Ta stoffet på tom mage i 3 måneder.
 • Tinktur av celandine blir tatt i tom mage tre ganger om dagen i 2 uker.

Tradisjonell medisin - god tillegg til hovedterapien av patologi.

Profylakse og prognose

Tiltak for å forhindre utvikling av cerebrovaskulær sykdom:

 1. Normalisering av blodtrykk,
 2. Tidlig behandling av samtidige patologier,
 3. Bekjempelse av dårlige vaner,
 4. Utfører lette fysiske øvelser,
 5. Riktig ernæring,
 6. Optimalisering av regimet av arbeid og fritid,
 7. Vektkorrigering.

Med profylaktisk formål foreskrives pasienter som reduserer hjernesirkulasjonen og undertrykker blodkoagulasjon.

Hvis sykdommen behandles på en riktig og riktig måte, kan du ikke bare forbedre pasientens livskvalitet, men også redusere risikoen for slag og andre alvorlige komplikasjoner.

Hva truer cerebrovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom er et brudd i driften av hjerneskarene, som følge av at pasienten utvikler hypoksi og iskemi. Årsaken til endringer i hjernesirkulasjonen blir ofte aterosklerose og hypertensjon. Tegn på cerebrovaskulær patologi er ulike kognitive endringer i personligheten (redusert intellektuell evner, plutselige humørsvingninger eller minneproblemer).

Klassifisering av cerebrovaskulær patologi

DVB er en hjernesykdom forbundet med progressiv vevskader på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser i organet. Det kan oppstå på grunn av patologiene i cerebral fartøyene, som forårsaker en forandring i hjernens vevsvekst og hypoksi. I utgangspunktet er det diagnostisert hos eldre mennesker, men i sjeldne tilfeller kan sykdommen også forekomme hos et barn.

Cerebrovaskulær sykdom utvikler seg gradvis. I begynnelsen begynner hjernen å oppleve oksygenmangel på grunn av forstyrrelser av fartøyene. Med kronisk hypoksi begynner alle hjernens funksjoner å lide. I utgangspunktet er det forbigående og så vedvarende endringer i hjernevævet. Cerebrovaskulær sykdom bidrar til utviklingen av DEP i 2. grad, hvor hjerneskade oppstår.

Basert på klassifiseringen av DVB kan deles inn i rullende, akutt og kronisk. Til akutt cerebrovaskulær insuffisiens er:

 • Encefalopati i henhold til den hypertoniske typen.
 • Iskemiske angrep.
 • Stroke (multilakunarnaya form, iskemisk, hemorragisk, uspesifisert).

Kronisk cerebrovaskulær insuffisiens (HCVV) er delt inn i:

 1. Embolisme, som et resultat av at det er blokkering av blodårer blodpropper som forekommer i kroppens store arterier og med blod kan falle inn i den lille.
 2. Blødning, som skyldes ruptur av vaskulære vegger. Denne tilstanden provoserer utviklingen av hemorragisk slag.
 3. Trombose - patologi, når det er en innsnevring av blodkarets lumen og deres plugging med plakk.

Neurologen Mikhail Moiseevich Shperling vil fortelle mer om den iskemiske form for slag:

Til overgangsformen av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

årsaker

Hovedårsakene som kan føre til utvikling av cerebrovaskulær sykdom inkluderer hypertensjon og aterosklerose. Hvis pasientene har høyt blodtrykk, da blodkarrene smals, begynner hjernecellene å miste sin nødvendige mengde oksygen. Jo høyere nivå av oksygen sult, desto større er sjansen for et slag i en person.

Aterosklerose er knyttet til prosessen med avsetning på karveggene på kolesterol plakk som avgrenser spalten og redusere antall farbar gjennom blodet. Således utvikler kronisk iskemi (CHI), oksygen sult av vev og gradvis forstyrrelse av hjernen. Hvis du ikke starter behandlingen i tide, gjennomgår hjernevevet irreversible endringer.

I tillegg er det andre grunner for utviklingen av sentralbanken.

Tabell 1. Forårsaker og provokerende faktorer av cerebrovaskulær patologi

I tillegg kan avtrekkerelementet cerebrovaskulær insuffisiens av hjernen er i stand til arvelige faktorer, metabolske forstyrrelser, aldersrelaterte forandringer i kroppen og menopause hos kvinner.

Tegn på patologi

Cerebrovaskulær sykdom utvikler seg over en lengre periode. På begynnelsen av utviklingen er patologi svak og mange skriver av dette for overarbeid. Derfor søker nesten ingen medisinsk hjelp på dette tidspunktet.

De første tegnene til Russlands sentralbank er:

 1. Rapid tretthet.
 2. Moderat hodepine.
 3. Hyppig irritabilitet og humørsvingninger.
 4. Svimmelhet.
 1. Generell reduksjon i arbeidskapasitet.
 2. Støy i hodet.
 3. Minnetap.
 4. Problemer med søvn.

Alt dette kan være et symptom på overarbeid, stress eller fysiologiske prosesser, selv hos friske mennesker. Derfor påtar ingen seg utviklingen av en alvorlig sykdom.

Over tid forekommer symptomer på cerebrovaskulær sykdom oftere og blir mer uttalt. Pasienten er bekymret for:

 • Økt hodepine og støy i hodet.
 • Hyppig svimmelhet som kan oppstå under bevegelse eller sving av hodet.
 • Søvnløshet om natten og en følelse av svakhet om dagen.
 • Synshemming.
 • Kronisk depresjon og apati. Pasienten begynner å fokusere på hans dårlige helse.
 • Noen ganger er det mangel på følsomhet i lemmer.
 • Taleforstyrrelser.
 • Kort synkope.
 • Redusert intellektuelle evner, minneproblemer, som begynner å trekke oppmerksomhet mot andre.

Hvis pasienten omgående dersom disse symptomene ikke søke medisinsk hjelp, er cerebrovaskulær sykdom komplisert av faren til sine livsvilkår (slag eller iskemisk hjertesykdom).

Konsekvenser av cerebrovaskulær sykdom

Alvorlig hjerneskade ledsaget av en økning av irreversible prosesser i hjernen, som manifesterer psykiatriske, nevrologiske og kognitiv svekkelse (forekomst fobier, mangel på koordinasjon, manglende evne til å konsentrere seg og D. t.). Noen ganger er ufrivillig bevegelse av eyeballs mulig.

De alvorlige konsekvensene av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

 1. ONMK - akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, som har en reversibel karakter. Vanligvis forsvinner nevrologiske symptomer innen de første dagene.
 2. Iskemisk slag - som et resultat av utilstrekkelig blodgass til bestemte områder av hjernen, dør deres vev. I dette tilfellet er pasienten observert cerebrale og fokale symptomer assosiert med stedet for celledød. Det kan være lammelse, parese, tale eller synshemming, minnetap etc. Men slike endringer kan ha både reversibel og irreversibel karakter.
 3. Binswanger sykdom. Patologi er forbundet med en atrofisk forandring i hvitt stoff. Sykdommen har en progressiv utvikling. Gradvis kan pasienten utvikle demens, nedsatt hukommelse, en person mister muligheten til selvbetjening.

Om symptomene, årsakene og førstehjelpen til UNMIK, se videoen nedenfor:

Andre komplikasjoner er mulig som har en ugunstig prognose, inkludert pasientens død.

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom

Neuropatologer og vaskulære kirurger er i stand til å oppdage cerebrovaskulær sykdom. Til dette formål gjennomføres en rekke undersøkelser:

 • Blodtest (generell, biokjemisk).
 • Urinalysis.
 • Elektrokardiogram.
 • Bestemmelse av protrombinindeks.
 • Radiografisk undersøkelse av brystet.
 • Analyse for syfilis.
 • Angiografi - gjør det mulig å vurdere tilstanden til fartøyene, avsløre en aneurisme, trombose, onkologiske sykdommer, aterosklerose, etc.
 • Angioscanning.
 • Transcranial dopplerografi - gjør det mulig å oppdage endringer i blodstrømmen.

Behandling av cerebrovaskulær sykdom

Bestem nærvær av cerebrovaskulær sykdom bare en spesialist neurolog. Hovedmålet med terapi bør være å eliminere de lidelsene som har skjedd i hjernen.

Medisineringsterapi

Drogbehandling bør være omfattende. For det første er det viktig å eliminere eventuelle risikofaktorer. Dette bidrar til å gjøre slike legemidler:

 1. Hypoglykemiske midler.
 2. Hypertensive stoffer.
 3. Antisklerotiske stoffer.

Etter normalisering av basal metabolisme, vil legen begynne å behandle cerebrovaskulær sykdom. Hovedgruppene av medisiner som bidrar til å normalisere blodsirkulasjonen i hjernen inkluderer:

 • Metabolikk ("Cavinton", "Tanakan").
 • Antioxidanter ("Cerebrolysin", "Actovegin").
 • Antihypoksanter ("Ketoprofen").
 • Spasmolytika ("Papaverin", "Dibazol").

Under den grunnleggende behandlingen normaliserer pasienten homeostase, respiratorisk funksjon og nevrobeskyttelse. For å gjøre dette, bruk:

 1. Kunstig ventilasjon av lungene og rensing av luftveiene.
 2. Når det er tegn på hjertesvikt, er Pentamtin foreskrevet.
 1. Ved kardial rytmeforstyrrelse er applikasjonen "Strophantine" eller "Korglikona" angitt.
 2. Hvis du trenger å stoppe vegetative lidelser, foreskrive "haloperidol" eller "difenhydramin".
 3. Hvis det er tegn på hjernesødem, bruk Furosemide, Mannitol.

Kirurgisk inngrep

I tilfelle av en alvorlig form for cerebrovaskulær sykdom, som ikke løser medisiner, legen gjør en beslutning om operasjonen, hvor gjennomført fjerning av eksisterende blodpropper i arteriene, og aterosklerotisk plakk. Ved hjelp av katetre kan du øke klaring i karene. Også kirurgisk inngrep er nødvendig for å oppdage en aneurisme eller blødning i hjernevevet.

Les Mer Om Fartøyene