Oversikt over cerebrovaskulær sykdom: årsaker, typer, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er cerebrovaskulær sykdom (forkortet til den sentrale vaskulære sykdommen), årsaker og typer. Symptomer og behandlingsmetoder.

Cerebrovaskulær sykdom er en sykdom i hjernen forårsaket av en gradvis progressiv lesjon av hjernevev mot en bakgrunn av kronisk cerebrovaskulær ulykke. I hjertet av sykdommen er en patologisk forandring i cerebrale (cerebrale) kar, noe som resulterer i utilstrekkelig blodtilførsel til hjerneceller, og som følge av oksygen sult av vev.

Sentralnervesystemet utvikler seg trinnvis på bakgrunn av noen vaskulære sykdommer. For det første, på grunn av blodkarens patologi, blir blodsirkulasjonen i hjernen brutt, noe som fører til oksygen sult. Kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer fører til forstyrrelse av ulike hjernefunksjoner. Formet først er forbigående, og deretter vedvarende organiske endringer i hjernevævet. Klinisk manifesteres dette av kognitive personlighetsforstyrrelser - flere humørsvingninger, redusert intelligens, problemer med å huske.

Cerebrovaskulær sykdom kan ikke fullstendig herdes, fordi den direkte avhenger av den underliggende årsaken, for eksempel hypertensjon, som heller ikke helbreder, men bare korrigeres. Sykdommen er svært vanlig. Diagnostisert hos mer enn 50% av pasientene etter 60-75 år. Utvikler gradvis, gjennom årene. Hans symptomer påvirker alltid kvaliteten på menneskelivet, og presenterer ofte en alvorlig trussel på grunn av komplikasjoner, hvorav det viktigste er et slag.

Legen-neurologen er engasjert i behandling av alle typer cerebrovaskulær insuffisiens. I det kroniske løpet av sykdommen er det nok ambulant overvåking og behandling. I tilfeller av utvikling av akutte forstyrrelser i hjernesirkulasjonen, akutt sykehusinnleggelse i profilen, er det nødvendig med nevrologisk avdeling, og oftere i intensivbehandling.

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom

Hovedårsakene til cerebrovaskulære lidelser er aterosklerose og hypertensjon (høyt blodtrykk).

Med aterosklerose blir kolesterolplakkene avsatt på hjernenes vegger, innsnevring av lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Som et resultat er det iskemi, hypoksi, senere blir hjernefunksjonene forstyrret, og deretter dannes permanente, irreversible forandringer i hjernevevet.

Stadier av utvikling av aterosklerose, som er årsaken til cerebrovaskulære lidelser. Klikk på bildet for å forstørre

Med arteriell hypertensjon på grunn av innsnevring av blodkarene utvikler seg utilstrekkelig oksygenforsyning til cellene. Jo oftere er hypertensive kriser (forverring av patologi), jo mer hjernen lider av hypoksi, og jo høyere er risikoen for slag.

Typer av patologi

Cerebrovaskulær insuffisiens er forbigående, akutt eller kronisk. Ulike typer CWC er klassifisert i henhold til graden av alvorlighetsgrad og varighet av fremveksten av forstyrrelser.

Tabellen nedenfor viser sykdommene som karakteriserer en bestemt type cerebrovaskulær sykdom.

Symptomer på sykdommen

Symptomer på cerebrovaskulær sykdom vokser veldig sakte, gradvis. I utgangspunktet er de dårlig uttrykt og tolkes nesten alltid av pasienter som vanlig tretthet. Tanker om å besøke en lege oppstår ikke engang.

Primær symptomer

 • Rask tretthet;
 • humørsvingninger med hyppig irritabilitet;
 • redusert effektivitet;
 • moderat hodepine;
 • episoder av svimmelhet;
 • søvnforstyrrelser;
 • støy i hodet;
 • problemer med minnet.

Ofte forekommer noen av disse tegnene selv hos friske mennesker av forskjellige aldre mot bakgrunnen av fysisk overbelastning, stress eller ulike fysiologiske prosesser, for eksempel under menstruasjon hos kvinner. Derfor blir de ikke oppfattet som begynnelsen på en alvorlig patologi.

Videre utvikling av sykdommen

Etter hvert som cerebrovaskulær sykdom utvikler seg, blir symptomene mer levende:

 • støy og hodepine intensiverer;
 • Svimmelhet blir hyppigere, oppstår selv når hodet er vendt eller vippet;
 • det er søvnløshet om natten, svakhet og døsighet i løpet av dagen;
 • Et dårlig humør er erstattet av depresjon, apati eller sletting av personens oppmerksomhet på problemer med sin egen helse;
 • mulig periodisk forstyrrelse av følsomheten til enkelte deler av lemmerne;
 • forbigående synshemming
 • taleforstyrrelser;
 • Den plutselige kortvarige sviktet med bevissthetstap i noen sekunder, kalt synkopasjon, utelukkes ikke.
 • tap av etterretning, forskjellige minneforstyrrelser blir synlige ikke bare for personen selv, men også for andre.
Symptomer på progressiv cerebrovaskulær sykdom

Hvis du ignorerer selv disse tegnene, er uvillighet til å søke medisinsk hjelp komplisert ved utvikling av akutte livstruende forhold - akutt iskemisk angrep og (eller) slag.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er svært alvorlige. Et sterkt opphør av blodstrømmen til hjernevævet forårsaker celledød. Avhengig av hjernens område berørt av det iskemiske angrepet, parese, lammelammelse, alvorlig tale eller synshemming, og ofte pasientens død er mulig.

Konsekvenser av cerebrovaskulær sykdom

En alvorlig grad av hjerneskade er ledsaget av en økning i vedvarende irreversible forandringer i hjernevevet. Dette er manifestert i form av kognitive og psykiske lidelser: en kraftig svekkelse i minnet, manglende evne til å konsentrere seg om noe, forvirring på plass, utseendet av selv-absorpsjon, fobier, tvangstanker inntil utviklingen av demens. Ofte krenkelser av koordinering av bevegelser - tremor (skjelving) av hendene, ustabilitet i gangen. Noen mennesker har nystagmus - rytmiske ufrivillige svært hyppige bevegelser av øyebollene.

De alvorligste komplikasjonene i sentralnervesystemet:

Akutt forbigående iskemisk angrep - akutt midlertidig forstyrrelse av hjernesirkulasjonen med reversible konsekvenser. De nevrologiske symptomene vises helt innenfor de første 24 timene.

Iskemisk berøring - akutt mangel på blodtilførsel til hjernen, ledsaget av celledød i den iskemiske sonen. Klinisk forekommer med cerebral og fokal symptomatologi, sistnevnte avhenger av lokalisering av fokus for nekrose. Blant tegnene er det parese eller lammelse av ekstremiteter av reversibel eller irreversibel karakter, tale- og / eller synsforstyrrelse, bevissthetstap og minne.

Subkortikal encefalopati eller binswangers sykdom - en progressiv atrofisk lesjon i hvit substans i hjernen, som fører til et gradvis økende demens, forvirring, tap av hukommelse og evne til egenomsorg hjemme.

diagnostikk

Bare en nevrolog kan opprette en nøyaktig diagnose på grunnlag av nevrologiske tester, pasientklager, laboratorie og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Blant dem:

 • Biokjemisk blodprøve.
 • Ultralyd (triplex eller dupleks skanning) i hjerneskipene.
 • Angiografi - Røntgenundersøkelse av hjerneskipene etter innføring av et kontrastmiddel i blodet.
 • Elektroencefalografi (EEG).
 • Scintigrafi er studien av blodstrøm i hjerneskap ved hjelp av radioisotoper.
 • Beregnet tomografi eller MR.

Metoder for behandling av DTC

Først og fremst bør du prøve å eliminere eller redusere årsaken til cerebrovaskulær sykdom: gå ned i vekt, slutte å røyke og drikke alkohol, for å hindre økning av blodsukkeret hos diabetikere, og jevnlig tar antihypertensiva for å hindre hypertensive kriser.

Behandling av sykdommen selv er rettet mot å gjenopprette full blodtilførsel til hjernecellene, eliminere nevrologiske symptomer og stoppe sykdomsprogresjonen. Juster tilstanden kan være både medisinering og kirurgisk inngrep.

Konservativ medisinering

Narkotikabehandling består av behandling av den underliggende sykdommen som forårsaket DIC, og den umiddelbare eliminering av de resulterende forstyrrelsene i hjernen.

Hva er cerebrovaskulær sykdom (DVB)

Ulike årsaker kan føre til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen. Denne tilstanden bidrar til utviklingen av mange patologier, som i medisin kombineres til en felles gruppe, kalt "cerebrovaskulær sykdom". Men ikke alle forstår hva slags diagnose og hva konsekvensene kan være.

Hva er det

Cerebrovaskulær sykdom (TSVB) er en tilstand der det er en progressiv skade på den menneskelige hjerne vaskulære system karakterisert ved progressiv neuronal død på grunn av mindre nødvendige næringsstoffer og oksygen.

Ifølge statistikken øker antallet personer som er diagnostisert med denne sykdommen hvert år. For 30 år siden var Russlands sentralbank utsatt for folk i avansert alder, nå er dette skjemaet i 70% av tilfellene avslørt hos pasienter fra 40 år.

Skjemaer og typer

Ifølge medisinsk klassifisering er cerebrovaskulær sykdom delt inn i akutt og kronisk. Den første gruppen inkluderer:

 • iskemisk angrep;
 • hypertensive encefalopati;
 • iskemisk, uspesifisert, hemorragisk hjerneslag.

Den kroniske formen er preget av karsirkulatorisk encefalopati, som er delt inn i følgende typer:

 • emboli, der karene er tilstoppet med koagulerer som dannes i store arterier og faller med blodstrømmen i mindre;
 • blødninger når et brudd oppstår, noe som provoserer et hemorragisk slag
 • trombose, hvor plakkene okkluderer lumen og bidrar til innsnevring.

Utviklingen av disirkulatorisk encefalopati er gradvis, med tiden utvikler den akutte stadien av sykdommen.

Hva provoserer DVB

Aterosklerose forekommer ofte. Den provokatør av hans utseende er et økt nivå av kolesterol i blodet. Dette stoffet er en viskøs masse som legger seg på de vaskulære veggene. Aterosklerotiske plakk smaler lumensene, som ofte bryter med hjernens sirkulasjon.

Vedvarende med denne tilstanden øker arteriell trykk til det faktum at veggene i karrene begynner å strekke, noe som fører til at permeabiliteten øker. Det er en gradvis innsnevring av lumen, utvikling av stenose. Slike prosesser bidrar til cellers død mot bakgrunn av oksygenmangel.

Ikke mindre viktige grunner inkluderer systemisk vaskulitt. Sykdommer som hører til denne gruppe, og deformasjon ledsaget av inflammatoriske prosesser som direkte påvirker karvegger, hvorved det oppstår en feil i sin normale drift, noe som resulterer i oksygen trenger inn i stoffet i utilstrekkelige mengder, og de dør.

Ytterligere risikofaktorer inkluderer:

 • diabetes mellitus;
 • røyking,
 • overdreven bruk av alkohol;
 • vektig;
 • kronisk kardiovaskulær patologi;
 • stress,
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • hjerne svulst;
 • smittsomme sykdommer.

I tillegg kan en provokerende faktor være arvelighet, aldersendringer, langsom metabolisme eller overgangsalderen hos kvinner.

symptomer

Russlands sentralbank i begynnelsen av utviklingen ledsages av:

 • søvnløshet;
 • generell svakhet;
 • rask tretthet;
 • hodepine;
 • nedsatt oppmerksomhet;
 • intoleranse mot mentalt arbeid.

I fravær av riktig behandling karakteriseres cerebrovaskulær sykdom i hjerneskarene av uttalt symptomer. Smerter i hodet blir mer intense, ofte pasienter anser det for en migrene, irritabilitet, svimmelhet, kvalme.

Selv om du ikke søker medisinsk hjelp i dette tilfellet, vil symptomene bli enda mer alvorlige. Blant de viktigste skiller seg:

 • alvorlig smerte i nakkebenet;
 • hyppig synkope
 • ustabil gang
 • forstyrrelser i motoriske funksjoner - parese og lammelse av lemmer;
 • liten synshemming;
 • slurred tale;
 • kramper;
 • tremor;
 • svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast.

Avhengig av sykdomsforløpet er tre grader skilt ut:

 • Den første er preget av en ubetydelig utvikling av sentralnervesystemet, og symptomatologien ligner på mange måter andre traumer og sykdommer.
 • På den andre ses psykiske lidelser, som tjener som indikator for bevilgning av funksjonshemming. På dette stadiet mister pasienten imidlertid ikke evnen til selvbetjening.
 • I tredje fase utvikler vaskulær demens. Pasienten mister evnen til å bevege seg selv, orientere seg i rommet, trenger hjelp fra slektninger. Slike pasienter skal være under konstant overvåkning.

Til tross for at sykdommene som er en del av gruppen cerebrovaskulær, kan utvikles aktivt, er det i mange pasienter stabilt i mer enn ett år.

Mulige komplikasjoner

Patologiske tilstander av hjerneaktivitet fører til utvikling av forandringer i hjernevevet, som er ledsaget av mentale og kognitive abnormiteter:

 • minnet forverres dramatisk;
 • det er fobier;
 • egocentrisme er observert;
 • desorientering i rommet;
 • ofte er det demens.

I noen tilfeller er nystagmus mulig - hyppige bevegelser av øyeboller av ufrivillig natur.

Blant de alvorligste konsekvensene av Russlands sentralbank er:

 • Akutt forbigående iskemisk angrep. Det er preget av en midlertidig svekkelse av blodsirkulasjonen med videre utvinning. Medfølgende symptomer forsvinner innen den første dagen.
 • Iskemisk slag. Hjernen slutter å motta oksygen, noe som resulterer i at cellene dør. Det er ledsaget av parese og lammelse av hender og føtter, tap av minne, tale og synshemming.
 • Binswanger sykdom. Når atrofi av den hvite hjernens substans utvikler seg gradvis desorientering, demens, er evnen til selvstendig å betjene seg tapt, minnet forverres.

Andre forhold er ikke utelukket, der prognosen ikke vil være det gunstigste, opp til et dødelig utfall.

Hvordan sykdommen er diagnostisert

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom utføres av en nevropatolog og en vaskulær kirurg. Den generelle tilstanden vurderes, en rekke obligatoriske undersøkelser utføres:

 1. Kliniske og biokjemiske blodprøver.
 2. Elektrokardiogram.
 3. Bryst røntgen.
 4. Serologisk reaksjon på syfilis.
 5. Urinalysis.
 6. Bestemmelse av protrombinindeks.

For en mer komplett studie, bruk slike metoder for instrumentell diagnose som:

 • Angiografi. Hjelper med å bestemme tilstanden til blodkar med kontrastmedium. Viser også mulig trombose, aterosklerose, aneurisme og kreft.
 • Angioscanning. Den brukes i den første diagnosen til DVB. Dette er en av de billige og raske metodene som ikke er farlig for gjentatt bruk.
 • Transcranial Doppler. Studier utføres ved hjelp av ultralyd, som gjør at du kan bestemme mengden av blodstrøm og de resulterende lidelsene.
 • Scintigrafi i hjernen er en av de enkleste metodene, som praktisk talt ikke har noen kontraindikasjoner. Dens essens ligger i innføringen av et radioaktivt preparat i en blodåre, hvoretter skanning utføres etter 15 minutter. I løpet av denne tiden sprer radioisotopene seg gjennom kroppen og akkumuleres i vev som har gjennomgått patologiske forandringer.

En viktig rolle er spilt av magnetisk resonans og datatomografi.

Helbredende tiltak

Kun en erfaren spesialist vil kunne diagnostisere patologi og foreskrive riktig terapi, hvis hovedoppgave er eliminering av hjerneskade.

Narkotikabehandling er kompleks. Først av alt er tiltak rettet mot å eliminere risikofaktorer. For disse formål, forberedelser av slike grupper som:

 • antihypertensiva;
 • antisclerosic;
 • hypoglycemic.

Først etter at grunnleggende metabolisme har blitt korrigert, er det mulig å gå videre til behandlingen av sykdommen selv.

Blant hovedgruppene av narkotika som fremmer normaliseringen av hjernecirkulasjon, skiller:

 1. Antioxidanter - Cerebrolysin, Actovegin, Cerebrokurin.
 2. Metabolikk - Sermion, Tanakan, Cavinton.
 3. Antihypoksanter - Mekaprin, Ketoprofen.
 4. Nootropiske stoffer - Glycin, Maron, Pantogam.
 5. Spasmolytisk - Dibazolum, Papaverin.
 6. Antikoagulanter av direkte virkning (Fraksiparin), indirekte - Warfarin, Phenylin.
 7. Legemidler som fremmer vasodilasjon (Agapurin, Trental).
 8. Acetylsalisylsyre.

I løpet av grunnleggende terapi er ekstern respirasjon normalisert, nevrobeskyttelse og homeostase opprettholdes.

 1. Åndedrettssystemet er sanitert, og kunstig ventilasjon utføres.
 2. Hvis symptomer på hjertesvikt vises, blir det brukt stoffer som Pentamin og Lasix.
 3. Ved hjerterytmefeil utføres antiarytmisk terapi ved bruk av Korglikon og Strofantin-preparater.
 4. For å stoppe de vegetative funksjonene foreskrive Dimedrol eller Haloperidol.
 5. I tilfelle av hjernesødem, Mannitol og Furosemide.

For å mette blodet med oksygen og dets normale inntak i vevet, brukes hyperbarisk oksygenering. Essensen av denne metoden er at pasienten er plassert i et kammer hvor oksygenmangel i vev er eliminert på grunn av ren luft. Denne prosedyren kan forbedre livet betydelig og forhindre mulige komplikasjoner.

Operativ inngripen

I alvorlige former av sykdommen, er ikke mottagelig for behandling, behovet for kirurgi, noe som resulterer i aterosklerotiske plakk fjernet og blodpropper fra arteriene. Det vaskulære lumen øker på grunn av plassering av katetre i dem.

Kirurgisk behandling utføres med intracerebrale blødninger og arterielle aneurysmer.

Metoder for tradisjonell medisin

Med cerebrovaskulære sykdommer, er behandling med folkemidlene ikke utelukket. Blant de mest testede oppskrifter bruker du følgende:

 • Tørk pionerrotten. Deretter finhakk det og hell kokt vann. La det brygge i 60 minutter. Det anbefales å ta en skje opptil 5 ganger om dagen.
 • Vri en sitron og en appelsin i en kjøttkvern (2 stk hver). Den resulterende masse blandes med flytende honning og blandes godt inntil en homogen masse oppnås. Du må insistere på et kjølig sted i 24 timer. Ta om morgenen, lunsj og kveld med 1 ss. skjeen.

Det skal huskes at bare slike metoder ikke kan kvitte seg med sykdommen. De kan bare brukes som et supplement til grunnleggende behandling.

Profylakse og prognose

For å forhindre patologi er det viktig å følge en rekke anbefalinger:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Se på vekten.
 3. Riktig å spise.
 4. Daglig å utføre enkle fysiske øvelser.
 5. Ta tidlige tiltak for å behandle co-morbiditeter.

For forebygging av narkotika kan også foreskrives, noe som undertrykker blodpropp og forbedrer blodsirkulasjonen.

Cerebrovaskulær sykdom er en så alvorlig sykdom som kan utgjøre en alvorlig nok trussel mot menneskelivet.

Livets prognose vil i stor grad avhenge av hvor tidlig medisinsk behandling ble gitt. Det viktigste er å huske at det ikke er mulig å engasjere seg i uavhengig behandling uten å ordinere en lege.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Hittil er nevrologiske sykdommer utbredt og opptar et ledende sted blant befolkningens patologi. I strukturen av kliniske former for nevrologiske sykdommer er cerebrovaskulær sykdom ganske vanlig.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom - Progressive, patologiske forandringer i hjernecirkulasjon. Celler i hjernen er ikke tilstrekkelig beriket med oksygen og næringsstoffer. På grunn av oksygen sult, så vel som under påvirkning av eksogene og endogene faktorer, er cerebrale cerebral fartøy påvirket.

Klassifisering av sykdommen

I overensstemmelse med den internasjonale klassifiseringen av sykdommer i den tiende revisjonen, er cerebrovaskulære lidelser klassifisert (ICD-kode) i følgende samme overskrifter:

 1. I60 blødning er subaraknoidal.
 2. Intracerebral blødning.
 3. I62 er ikke-traumatisk, intrakranial blødning.
 4. I63 cerebral infarkt.
 5. I64 slag.
 6. I65 "stenose og okklusjon av precerebrale kar, som ikke fører til hjerneinfarkt".
 7. I66 "stenose og okklusjon av cerebral fartøy, som ikke fører til hjerneinfarkt".
 8. I67 "Andre cerebrovaskulære sykdommer":
  • I0 stratifisering av cerebral fartøy uten brudd;
  • I1 cerebral aneurisme, uten brudd;
  • I2 cerebral aterosklerose;
  • I3 progressiv, vaskulær leukoencefalopati;
  • I4 hypertensive encefalopati;
  • I5 Moyamoya's sykdom;
  • 16 ikke-venøs trombose av det intrakraniale venøsystemet;
  • I7 arteritt cerebral;
  • I8 kronisk cerebrovaskulær sykdom;
  • I9 cerebrovaskulær sykdom, uspesifisert;
 9. I68 - "skade på hjerneskipene i sykdommer".
 10. I69 "konsekvenser av cerebrovaskulære patologier".

I den kliniske strukturen av patologi er hovedformene, akutte og kroniske, skilt ut.

Den akutte form for cerebrovaskulære lidelser er:

 • utilstrekkelig blodtilførsel til cerebral arterier;
 • dysfunksjon av cerebral sirkulasjon, som fører til blødninger i hjernen;
 • sirkulasjonsforstyrrelser med iskemisk type;

Kronisk form av sykdommen er disirkulær encefalopati, delt inn i følgende typer:

 • sinus trombose;
 • cerebral emboli;
 • hjerneblødning;

Grad av sykdom

I verden av medisinsk praksis utmerker seg tre grader av progressivitet av sykdommen:

 1. første grad - har latent karakter og er asymptomatisk;
 2. andre grad - ledsaget av utseende av psykiske lidelser
 3. tredje grad - Overgang til vaskulær demens oppstår en psykisk lidelse i vaskulær genesis;

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom

Den viktigste årsaken til patologien er atherosklerose av cerebral fartøy og hypertensjon.

I verdensmedisinske praksis utmerker seg hovedgruppen av modifiserbare faktorer for utvikling av denne patologien.

Modifiserbare faktorer av cerebrovaskulære lidelser:

 • inflammatoriske sykdommer i blodkar;
 • hypertensiv sykdom;
 • forstyrrelse av lipidmetabolismen;
 • økt nivå av glukose i kroppen;
 • trombusdannelse;
 • medfødte patologiske endringer i strukturen i blodårene og arteriene;
 • smittsomme sykdommer;
 • antiphospholipid syndrom;
 • arvelighet;

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

symptomer

Primær kliniske manifestasjoner av sykdommen er oftest latent i naturen.

Første manifestasjoner av cerebrovaskulære lidelser er milde kognitive funksjonsnedsettelser og hjerneforstyrrelser, for eksempel:

 1. Høy tretthet.
 2. Søvnforstyrrelse.
 3. Minnehemming.
 4. Redusert mental kapasitet.

Sekundære kliniske manifestasjoner av denne patologien har mer alvorlige symptomer og er preget av følgende manifestasjoner:

 • En akutt hodepine.
 • Hyppig svimmelhet.
 • Støy i hodet.
 • Tap av følsomhet i lemmer.
 • Bevegelsesforstyrrelser.
 • Cerebrale vaskulære kriser.

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom

En viktig rolle i den positive prognosen av sykdommen er tilordnet tidsriktige diagnostiske tiltak.

Den første fasen av cerebrovaskulær sykdom i hjernen er skjult. Cerebrovaskulær sykdom kan føre til en rekke ikke gunstige utfall. For å minimere risikoen for et ugunstig utfall, bør patologi diagnostiseres så raskt som mulig.

Diagnose av arrangementet utføres ved hjelp av instrumentteknikker og laboratorieundersøkelser:

 1. Blodprøve - biokjemisk og generell, bidrar til å identifisere endringer som indikerer hyperkolesterolemi
 2. Duplex og triplex skanning - Studien gir de mest nøyaktige egenskapene til det vaskulære systemet, bestemmer tilstedeværelsen av trombusdannelse og vaskulær dysfunksjon;
 3. angiografi - Den mest effektive radiopaque metoden for å bestemme området for lokalisering av innsnevring og okklusjon av cerebral fartøy
 4. Magnetic resonance imaging - en metode for å bestemme tilstanden til strukturer i sentrale og perifere nervesystemet
 5. Beregnet Tomografi og datamaskin multispiral tomografi - tillate visualisering av blodkarets struktur for å bestemme det kliniske bildet av sykdommen.

Kanskje vil du også være interessert i å vite hva som er forskjellen mellom MR og SCT,

Tidlig diagnose av cerebrovaskulær sykdom, lar deg redusere mulige farer ved uønskede utfall av sykdommen.

behandling

Programmet for behandling av sykdommen er valgt individuelt, med tanke på graden av progressivitet av patologien. Korrekt valgt behandlingsprogram, minimerer risikoen for komplikasjoner.

Medisineringsterapi

Behandling av cerebrovaskulære sykdommer, ved hjelp av medisinbehandling, er mest trygg for pasienten og er ganske effektiv.

Oppgaver av medisinering:

 • senking av kolesterol i kroppen;
 • forbedring av blodsirkulasjonen;
 • regulering av blodtrykk;
 • stabilisering av ekstern respirasjon
 • normalisering av kardiovaskulærsystemet;
 • støtte av homeostase;

Medisiner brukt:

 1. "Lasix", "Pentamin" - brukes til hjertesvikt.
 2. "Strofantin", "Korglikon" - antianginale legemidler, brukes til å gjenopprette hjerterytmen.
 3. "Dimedrol", "Haloperidol" - de stopper vegetative funksjoner.
 4. "Mannitol", "Furosemide" - brukes fra ødem i hjernen.
 5. "Dibazol", "Enalapril" - preparater for normalisering av trykk.
 6. "Piracetam", "Amilonosar" - nootropiske, psykostimulerende legemidler, øker produksjonen og syntesen av fosfolipider, forbedrer hjernens sirkulasjon og kognitive funksjoner.
 7. "Promedol", "Ketorol" - psykotrope og antikonvulsive midler.

Behandling av cerebrovaskulære lidelser, samt utført ved hjelp av tradisjonell medisin.

Folkemidlene

Det har blitt klinisk bevist at trening kan nøytralisere cerebrovaskulære sykdommer i kronisk form. I de fleste tilfeller brukes tradisjonelle behandlingsmetoder for forebyggende formål.

 • De vanligste oppskrifter er:
 • Tørket peonrot, hogg og hell kokende vann. Å insistere 60 minutter. De tas fire ganger om dagen, 15 milliliter hver.
 • Fire sitrusfrukter blir skrelt, malt og blandet med honning. Insistere på en kul temperatur på 24 timer. Ta 20 milliliter 4 ganger om dagen.
 • Tinktur av celandine. Ta om morgenen før måltider, i 14 dager.
 • Legg til dietten - kaprifol. Berry bidrar til å lindre spasmer av blodårer.
 • Bittesaft blandet med honning, i like store mengder. Å spise før måltider, tre ganger om dagen.

Moderne behandlingsmetoder

Moderne metoder for behandling av cerebrovaskulær sykdom bidrar til følgende parametere:

 1. Redusere kroppen av atherogene faktorer.
 2. Økning i elastisitet i hjerneskip.

Moderne metoder er delt inn i to typer: konservativ og operativ (kirurgisk).

Den vanligste konservative metoden for behandling av cerebrovaskulær sykdom er kryopresipitasjon (cryopharesis). I hjertet av cryopause er selektiv fjerning av plasma og patologiske stoffer fra blodet, mens alle nyttige forbindelser lagres i kroppen.

Under prosedyren reduseres viskositeten til blodet, blodstrømmen i karene og vevet forbedrer og nøytraliserer metabolske og giftige produkter fra blodet.

Med ineffektiv medisinering og konservativ behandling er kirurgisk inngrep angitt.

Kirurgisk inngrep

I verdensmedisinske praksis er det prioriterte operasjonsmetoder for fjerning av patologi:

 1. intimectomy.
  1. Blodkaret er klemmet over innsnevringsstedet
  2. . Et snitt er laget av epitelet, som skiller ut et blodkar.
  3. De tilstøtende delene av arterien er forbundet ved hjelp av en shunt, som settes inn i snittet av vevene.
  4. Videre åpnes det skadede karet og en spesiell medisinsk patch blir implantert for å tvinge fartøyet til å utvide seg.
  5. Når den optimale ekspansjonen av fartøyet oppnås, blir shunten fjernet.
   Formålet med operasjonen er å gjenopprette normal blodstrøm gjennom det berørte cerebral fartøyet.
 2. angioplastikk.
  1. Spissen av et tynt kateter, utstyrt med en ballong, settes inn i lårbenen, og flyttes jevnt til lokaliseringen av den skadede beholderen.
  2. Når den nødvendige sonen er nådd, blåses ballongen opp.
  3. Det er en utvidelse av fartøyet.
  4. Etter det blir kateteret fjernet fra venen.
  5. I det forstørrede området er en stent implantert, og forhindrer sykdommens gjentakelse.

Mulige komplikasjoner, konsekvenser

Cerebrovaskulære sykdommer er ganske farlige.

Når ikke rettidig behandling, fører patologi til et slag, samt bidrar til brudd på kognitiv aktivitet:

 • minneverdigelse;
 • tap av romlig orientering;
 • aterosklerotisk encefalopati;
 • kardiovaskulær demens. I en lignende artikkel snakker vi om stadier av demens og prognosen for forventet levealder.

For å unngå et ugunstig utfall av patologi er det nødvendig å starte et omfattende behandlingsprogram i tide. Følg anbefalinger for å forhindre tilbakefall av cerebrovaskulære patologier.

forebygging

Forebyggende tiltak er en viktig del av vellykket behandling.

For å unngå tilbakefall av sykdommen, bør følgende anbefalinger følges:

 • Holde seg til hypokolesterolemi dietten.
 • Overvåk kroppsvekten.
 • Avvise dårlige vaner.
 • Moderat fysisk aktivitet.
 • Å utøve kontroll over arteriell press.
 • Pass en forebyggende undersøkelse hvert år.

Til dags dato er det i klinisk praksis et stort antall metoder for behandling av hjernekarsykdommer i hjernen.

Takket være moderne medisinske teknikker og bruk av det nyeste medisinske utstyret, utvider mulighetene for å oppdage og behandle nevrologiske sykdommer. Ved rettidig diagnose av sykdommen, reduseres risikoen for mulige komplikasjoner.

Korrekt valgt behandlingsprogram, samt overholdelse av anbefalinger for forebygging av cerebrovaskulære sykdommer, reduserer signifikant muligheten for en tilbakefall av patologi.

Cerebrovaskulære sykdommer i cerebral fartøy

Forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen kan oppstå av ulike årsaker, noe som fører til ulike sykdommer som kombinerer seg i en gruppe som kalles "cerebrovaskulær sykdom". Patologi fører til en endring i arbeidet til «tilsynsmyndigheten», og i de senere år er flere og flere mennesker ikke eldre, men i mellom og til og med unge. På mange måter er denne utviklingen mulig på grunn av usunn livsstil, og mer om årsakene til og manifestasjonene av forstyrrelsen i hjernens fartøys funksjon vil bli diskutert nedenfor.

Funksjoner av patologi

Cerebrovaskulært syndrom refererer til en gruppe hjernesykdommer som er forårsaket av nedsatt cerebral sirkulasjon mot bakgrunnen av organisk eller funksjonell skade på hjernekarrene. Symptomer på patologien kan ikke merkes i de tidlige stadiene, men senere oppnår de høy grad av alvorlighetsgrad. På bakgrunn av vasokonstriksjon, som i de fleste tilfeller er på grunn av arteriell hypertensjon og aterosklerose, cerebral blod strømning finner sted og påfølgende hypoksi og iskemi av hjernevev. Fordi hjernen er ansvarlig for normal funksjon av alle organer og systemer, og senere i cerebrovaskulær sykdom patologisk endre funksjonen de berørte deler av kroppen.

Cerebrovaskulær syndrom fører til utvikling av vaskulær encefalopati - en progressiv organisk hjerneskade. Nå er han et alvorlig medisinsk problem. For tiden, cerebrovaskulær sykdom, som kan eksistere i en akutt, forbigående og kronisk form, forårsaker svikt av cerebral sirkulasjon, er den ledende årsak til død. De rangerer andre i dødsfall av kardiovaskulære patologier, andre bare for iskemisk hjertesykdom og samlet dødelighet struktur - tredje sted etter iskemisk hjertesykdom og kreft.

Med hensyn til statistikk, i det totale antall cerebrovaskulære patologier, er en stor andel okkupert av slag - akutte forstyrrelser i cerebral blodstrøm. Iskemisk slag er opptil 75% av alle slag, subaraknoide blødninger - 5%, resten skyldes et hemorragisk slag. Kroniske cerebrovaskulære sykdommer markerer ca 700 personer for hver 100 000 av befolkningen. Dødsfrekvensen fra slag er ca 1,23 personer per 1.000 innbyggere per år, mens en annen halvdel av de overlevende dør i det første året etter slag.

Klassifisering av sykdommer

Fra patologiene til sirkulasjonssystemet, kommer cerebrovaskulære sykdommer inn i blokken med koder 160-169 (i henhold til ICDs internasjonale klassifisering av sykdommer). Av akutte patologier, klassifiseringen klassifiseres ulike former for hemorragisk slag, former for iskemisk slag og uspesifisert form for hjerneslag. Kroniske sykdommer, inkludert cerebrovaskulær syndrom og inkludert i begrepet "dyscirculatory encephalopathy", er:

 • okklusjon og stenose av cerebral fartøy;
 • cerebral aneurisme;
 • hypertensive encefalopati;
 • aterosklerotisk encefalopati;
 • cerebral arteritis;
 • trombose av venus bihuler uten iskemisk slagtilfelle;
 • Moyamoy sykdom.

Med hensyn til en slik patologi som hypertensiv krise, eller forbigående iskemisk angrep, tilhører det ifølge klassifiseringen den gruppen av sykdommer i nervesystemet, men spesialister er anerkjent som en form for cerebrovaskulære sykdommer. Forløpende iskemisk angrep - dette er en forbigående blodsirkulasjonsforstyrrelse, så det har også rett til å ta sin plass i listen over vaskulære lesjoner i hjernen. I tillegg inneholder listen over cerebrovaskulære sykdommer forekomster av lokale vaskulære bassenger, samt lacunarutvidelse av cerebrale perivaskulære rom og andre lacunar-syndromer.

Det er en annen klassifisering av cerebrovaskulære sykdommer, som delvis overlapper med ICD:

 1. Sykdommer i hjernen, inkludert iskemisk skade:
  • iskemisk hjerneinfarkt;
  • hemorragisk hjerneinfarkt;
  • iskemisk encefalopati.
 2. Intrakranial blødning:
  • Hjernehinne;
  • intra;
  • blandet.
 3. Hypertensive cerebrovaskulære sykdommer:
  • lacunar lesjoner;
  • hypertensive encefalopati;
  • subkortisk leukoencefalopati.

Årsaker til cerebrovaskulære sykdommer

I det overveldende flertallet av tilfellene er akutte og kroniske prosesser i hjernen forårsaket av atherosklerose av karene - kolesterol innskudd, som danner plakk. Disse plakk er de høye cerebrovaskulære risiko, da det fører til innsnevring og blokkering av blodkarene i hjernen, noe som i fremtiden vil kunne utløse cerebral blodstrøm, cerebral ischemi, med alvorlige konsekvenser.

Andre årsaker til cerebrale vaskulære sykdommer kan være:

 1. Trombose og emboli på grunn av forstyrrelse av blodkoagulasjonssystemet.
 2. Vaskulitt eller bindevevslesjoner, som ofte dekker store og små kar.
 3. Dystoni av cerebral fartøy, eller et brudd på nervøs regulering av vaskulær tone, samt alvorlig psykomotisk overstyring.
 4. Spasm av arteriene mot bakgrunnen av kronisk arteriell hypertensjon.
 5. Osteokondrose i livmorhalssegmentet i ryggraden, forårsaker forbigående sykdommer i hjernecirkulasjon.
 6. Inflammatoriske sykdommer i cerebral fartøy.

Faktorer som utløser utviklingen av cerebrovaskulære sykdommer inkluderer:

 • dårlige vaner - røyking, alkoholisme;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • hyppig stress og nervøs overbelastning;
 • alderdom;
 • dyslipidemi;
 • hypertensjon av hvilken som helst grad
 • iskemisk hjertesykdom;
 • blodtykkelse;
 • hodetraume;
 • mangel på mosjon,
 • belastet arvelighet;
 • lang bruk av hormonelle prevensjonsmidler
 • gikt.

Symptomer på manifestasjon

Første manifestasjoner av cerebrovaskulære sykdommer i deres kroniske kurs kan gå ubemerket, ettersom pasienten oppfatter dem som en konsekvens av tretthet, overarbeid, utmattende arbeid. Klinikk av sykdommer på dette stadiet kan inneholde slike tegn:

 • søvnløshet eller mindre søvnforstyrrelser;
 • hodepine;
 • tretthet vekst;
 • dårlig toleranse for mental belastning;
 • svakhet;
 • redusert minne og oppmerksomhet;
 • fall i læring.

I fremtidig cerebrovaskulær insuffisiens, hvis behandling ikke er startet, manifesterer seg seg mer levende. Det er hodepine som en person ofte tar for en migrene, og noen ganger drikker helt uegnet tabletter og rettsmidler. Så blir søvnløsheten alvorlig, det er høy irritabilitet, følelsesløp i hender og føtter, svimmelhet, kvalme, tinnitus.

Selv om en person ikke på dette stadium konsulterer en lege, kan enda alvorligere symptomer oppstå:

 • alvorlig occipital smerte;
 • depressive forhold
 • midlertidig, forbigående synshemming - flekker, fluer, tap av synsfelt;
 • besvimelse;
 • motoriske lidelser - parese og lammelse;
 • alvorlig minneverdighet
 • tegn på forbigående vaskulære kriser;
 • hyppig svimmelhet med kvalme og oppkast;
 • ustansighet av gang
 • fallangrep - svakhet og fallende uten å miste bevisstheten.

Til tross for at cerebrovaskulære sykdommer er utsatt for progresjon, er tilstanden stabil hos mange pasienter i mange år og endres ikke. Men likevel er faren for komplikasjoner svært høy. Blant dem er forbigående iskemiske angrep, forstyrrelse av indre organer, ulike nevrologiske komplikasjoner, vaskulær demens. Alle disse problemene fører til en persons handikap med hver forekommende hjerne krise truer utviklingen av den tyngste malting - blødninger i hjernen, eller hemoragisk slag og akutt oksygenmangel i hjernen - hjerneinfarkt.

Etter et slag kan en person falle inn i koma eller dø i løpet av de første dagene eller ukene.

Senere, selv når pasienten klarer å overleve, kan han ha mangel på følsomhet i lemmer og lammelse, kognitive forstyrrelser og et brudd på kontrollen av funksjonene til indre organer, svikt av vitale reflekser etc. Disse problemene kan forebygges hvis du søker tidlig hjelp, noe som vil være den beste forebyggelsen av hjerneslag, samt subkortisk encefalopati - et gradvis tap av evne til selvbetjening og utvikling av epileptiske anfall.

Gjennomføring av diagnostikk

For å diagnostisere patologien, bør du konsultere en kvalifisert angiosurgeon eller nevrolog. Parallelt vil det i de fleste tilfeller være nødvendig å bli undersøkt og behandlet under kontroll av en kardiolog for å påvirke årsaken til cerebrovaskulær sykdom som har oppstått. Med utviklingen av en akutt form for cerebral sirkulasjon, blir pasienten plassert på et sykehus, og allerede der gjennomfører de alle nødvendige undersøkelser.

De grunnleggende metodene for instrumentell diagnostikk som utføres for å etablere en nøyaktig diagnose:

 1. EKG.
 2. Radiografi av brystet.
 3. Encephalography.
 4. Dupleks- eller triplexbeholdere (angioscanering av blodkar) eller transcranial dopplerografi.
 5. Angiografi.
 6. Scintigrafi eller MR med kontrast.

Moderne undersøkelsesmetoder, som angitt ovenfor, spesielt MR og scintigrafi, er svært følsomme for endringer i hjernen. De bidrar til å identifisere aterosklerose av blodkar og tilstedeværelsen av blodpropper, onkopatologi, aneurisme, hematom. Dupleks skanning av blodårer avslører blodstrømningshastighet og pågående hemodynamiske lidelser. Fra laboratoriestudier alltid utføre lipid-profilen, fullstendig blodtelling, urinanalyse og renal funksjonsstudier, blodkjemi, blodprøve for protrombin indeks og indikatorer for koagulering.

Konservativ og kirurgisk behandling

Hjemme er det helt umulig å kurere denne sykdommen, derfor er det bedre å utføre terapi under tilsyn av en lege. Hvis du starter en tilstrekkelig behandling av kroniske cerebrovaskulære sykdommer i et tidlig stadium, vil dette bidra til å forhindre et slag. Siden hjerneskade er sekundær, først og fremst, må du jobbe med årsaken - hypertensjon, aterosklerose, vaskulitt og andre sykdommer. Også målene for behandlingen er forbedring av hemodynamikk i cerebral fartøy, korrigering av de viktigste tegn på sykdommen, optimalisering av metabolisme.

Hvis pasienten har subkortisk encefalopati i nærvær av arteriell hypertensjon, bør de første tiltakene være rettet mot å korrigere trykket. Når cerebralt infarkt på grunn av flere emboli og koagulopatier inntrengende begynner blodplatehemmende behandling (Aspirin), antikoagulantia (Warfarin). Med aterosklerose, blir statiner (Crestor) introdusert i løpet av behandlingen, er det obligatorisk å bruke en diett med en nedgang i mengden av fett i dietten.

Andre legemidler som kan anbefales til en person med cerebrovaskulære sykdommer:

 1. Blokkere av kalsiumkanaler for å forbedre cerebral blodstrøm og blodsammensetning (Corinfar, Cinnarizin).
 2. Preparater med metabolsk virkning for å forbedre stoffskiftet i vev (Sermion, Tanakan).
 3. Nootropics for normalisering av blodkar og mikrosirkulasjon (Piracetam, glycin).
 4. Antioksidanter og antihypoksanter for å eliminere iskemi og optimalisere vevstoffskifte (Actovegin, Cerebrolysin, Mecaprin).
 5. Vasodilatorer, vasoaktive stoffer (Pentoxifylline, Agapurin).
 6. Forberedelser for fjerning av spasmer av blodkar (Papaverin, No-shpa).
 7. Diuretika for hevelse i hjernen og utseendet på tegn på hjertesvikt (Lasix, Veroshpiron, Mannitol).
 8. Sedativ og antidepressiva, beroligende midler for normalisering av autonome funksjoner og eliminering av psykoneurologiske symptomer (Haloperidol, Seduxen).
 9. Forberedelser for korrigering av metabolske forstyrrelser og for påfylling av plasma (Glukose, Ringers løsning).
 10. Analgetika for alvorlig hodepine (Analgin, Promedol).
 11. Narkotika i strid med kognitive funksjoner (Ginkgo Biloba).

I alvorlige tilfeller av akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjonen brukes intubasjon av luftrøret, om nødvendig er pasienten koblet til ventilatoren. Samtidig blir luftveiene sanitert. Veletablert i behandling av cerebrovaskulær sykdom metode for hyperbar oksygentilførsel, noe som bidrar til oksygenering av blodet, og deretter flytte det til hjernen. Alvorlige sykdomsformer kan kreve kirurgisk inngrep. Det kan omfatte fjerning av et aterosklerotisk plakk, tromben fra den angjeldende kar (endarterektomi) øke karlumenet ved hjelp av en stent (stent) med et ballongkateter (PTCA). Også kirurgisk behandlet er arterielle aneurysmer, noen typer intracerebral blødning.

Folkemetoder og andre behandlingsmetoder

I dag er det allerede bevist at den målte moderate fysiske aktiviteten bidrar til å kurere mange cerebrovaskulære sykdommer i kronisk form. Hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, vil legen anbefale en spesiell gymnastikk (LFK), som pasienten må utføre daglig for å opprettholde normal funksjon av alle fartøy. Også i behandlingsprogrammet må det være en diett med en begrensning av salt og fett, kalorier med næringssystem som hjelper en person å miste vekt. For rehabilitering er pasienten vist undervisning med en psykolog, tale terapeut.

Folkebehandling kan tjene som en god metode for å forhindre akutte komplikasjoner av cerebrovaskulære sykdommer, men bare i kombinasjon med tradisjonell behandling. Slike oppskrifter er effektive:

 1. Klipp peonroten i stykker, hell en teskje av kokende vann over det, insister 2 timer. Stamme, drikk en spiseskje fire ganger om dagen.
 2. Sitronens masse er hakket. Separat 2 ss pine nåler og hell 400 ml og insistere en time. Stamp kjøttkraft, hell den en sitron, konsum denne løsningen før måltider 50 ml tre ganger om dagen.
 3. Klem betesaften, kombinere med honning i like deler. Ta 3 skjeer to ganger om dagen.
 4. Kombiner et glass pepperrotjuice, sitron og rødbær, legg til et glass honning. Ta medisinen på en spiseskje tre ganger om dagen.
 5. Spis så ofte som mulig bær av kaprifol, som lindrer spasmer av blodårer og hodepine.

Hva du ikke kan gjøre

Strengt forbudt å fortsette å røyke, drikke alkohol. Du kan ikke lede en passiv livsstil, spise med en overflod av animalsk fett og røkt mat, saltet og krydret mat. Overdreven fysisk aktivitet og tungt fysisk arbeid er heller ikke tillatt.

Forebyggende tiltak

For å unngå sykdommen bør du følge disse tipsene:

 • holder seg til en hypo kolesterol diett;
 • bli kvitt alle dårlige vaner;
 • kontroller trykket ditt
 • ikke tillate overbelastning
 • redusere vekten;
 • å bli kvitt stress og deres konsekvenser;
 • etter 45 år gjennomgår regelmessig forebyggende undersøkelser;
 • Ta om nødvendig antiaggregeringsmidler og medikamenter for å optimalisere cerebral blodstrøm for forebyggende formål.

Materialene som presenteres er generell informasjon og kan ikke erstatte råd fra en lege.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom (TSVB) - er en patologisk tilstand som er karakterisert ved en progressiv skade på hjernen blodkar, for derved gradvis nerveceller begynner å dø ut, slik det kreves taper oksygen og næringsstoffer. Nylig har det vært en tendens til å øke antall personer som lider av denne form for sirkulasjonsforstyrrelser. Således lærer et økende antall mennesker på forhånd om hva det er og de mulige konsekvensene av cerebrovaskulær sykdom.

For 30 år siden ble cerebrovaskulær sykdom først og fremst diagnostisert hos personer over 60 år. Men nå oppdages denne form for cerebral sirkulasjon hos 70% av befolkningen i alderen 45-50 år. De første tegnene som følger med cerebrovaskulært syndrom er ikke uvanlig for tiden og for de som nylig har krysset 35-års alderslinjen. Utviklingen av sentralnervesystemet utgjør en stor fare, derfor må pasienten under de første manifestasjoner av denne patologiske tilstanden gjennomgå komplisert behandling.

Hovedårsakene til cerebrovaskulær sykdom

Hjernen er en ekstremt kompleks struktur som gir kontroll over en rekke prosesser som forekommer i menneskekroppen. For normal funksjon, bør denne kroppen få en stor mengde oksygen og næringsstoffer. Hjernens vev er ekstremt følsomme for en reduksjon i nivået av metning med de nødvendige stoffene. Med økende sirkulasjonsforstyrrelser begynner nevroner å dø ut massivt, noe som gir ekstremt ugunstige konsekvenser for hele organismen.

På noen måter er cerebrovaskulær sykdom en kollektiv begrep, under hvilken mange former for hjernesirkulasjonsforstyrrelser i ulike etiologier er skjult.

Uttrykket cerebral hemoragisk sykdom kan lure typer og iskemisk slag, intrakranial blødning av forskjellig lokalisering, hjerne patologi kronisk diskulyatornaya, aterosklerotiske og hypertensiv encefalopati og så videre. D. Disse tilstandene er forskjellige akutte eller kroniske forstyrrelser av den cerebrale blodsirkulasjonen. Den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer inkluderer et betydelig antall patologier til klassen av cerebrovaskulære lidelser.

For mange moderne mennesker er helsen på 2. eller 3. plass, derfor, hva er en cerebrovaskulær sykdom de lærer etter å ha gjort riktig diagnose. Denne alvorlige sykdommen er imidlertid forbundet med to svært vanlige patologiske forhold hos moderne mennesker, inkludert aterosklerose og hypertensjon.

Dermed er de vanligste årsakene til cerebrovaskulær sykdom atherosklerotiske plakk og kronisk forhøyet blodtrykk. Aterosklerose er for tiden en ekstremt vanlig sykdom i blodårene. Denne patologiske tilstanden utvikler seg mot en bakgrunn av en kritisk økning i nivået av kolesterol i blodet. Lejonets andel av kolesterol kommer inn i menneskekroppen sammen med mat rik på animalsk fett. Dette stoffet varierer fra viskøs konsistens og adheres til veggene i blodårene. I tillegg inkluderer aterosklerotiske plakkelementer elementer av blod og noen andre stoffer. Utseendet av aterosklerotiske plakk i hjernens karter bidrar til innsnevring av deres lumen, samt utvikling av inflammatoriske prosesser. Aterosklerotiske plakk kan raskt bli en årsak til nedsatt cerebral sirkulasjon.

Arteriell hypertensjon, assosiert med hypertensjon, forårsaker til slutt utvikling av foci av skade og nekrose av veggene i blodkarene i hjernen. I tillegg fører kronisk høyt blodtrykk til å strekke og øke permeabiliteten av karenees vegger. Lumen av karene smelter gradvis, ettersom stenose utvikler seg. Alle disse prosessene fører til at cellene i hjernen begynner å dø, ikke får den nødvendige mengden oksygen. Ifølge statistikken har ca 40% av pasientene som lider av cerebrovaskulær sykdom, en historie med høyt blodtrykk på 3-4 grader. I tillegg blir ofte arteriell hypertensjon årsaken til slag.

En annen vanlig årsak til cerebrovaskulær sykdom er systemisk vaskulitt. Sykdommer knyttet til denne gruppen er ledsaget av deformasjon og inflammatoriske prosesser som påvirker veggene i blodårene. Skadde fartøy kan normalt ikke utføre sin funksjon, noe som fører til en utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjernens vev og gradvis bortfall.

Ytterligere predisponerende faktorer for utseendet av patologi

Til tross for det faktum at i de fleste tilfeller utviklingen av cerebrovaskulær sykdom er innledes ved aterosklerose, hypertensjon eller systemisk vaskulitt, markert et antall faktorer ytre og indre miljø, som kan, under visse omstendigheter, være en årsak til forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon. Slike endogene og eksogene predisponerende faktorer inkluderer:

 • kroniske sykdommer i det kardiovaskulære systemet;
 • diabetes mellitus;
 • stor lengde av røyking;
 • alkoholisme;
 • fedme;
 • smittsomme sykdommer;
 • hjernesvulster;
 • medfødte abnormiteter i strukturen av cerebral fartøy;
 • tendens til trombose;
 • hjernes blåmerker
 • forstyrrelser i hematopoiesis;
 • stillesittende livsstil;
 • massiv blødning av noen etiologi
 • antiphospholipid syndrom;
 • kronisk stressende tilstand
 • osteokondrose i livmoderhalsen.

Dette er langt fra en komplett liste over patologiske forhold og eksterne faktorer som kan ha en negativ effekt på karene som mater hjernevev. Blant annet studeres påvirkning av arvelig faktor på utviklingen av en slik tilstand som cerebrovaskulær sykdom. Mange mennesker som lider av ulike former for hjerneblodsykdommer, har nærstående, som i en viss alder hadde lignende symptomer. I tillegg kan predisponerende faktorer som kan provosere cerebrovaskulære sykdommer, være aldersrelaterte endringer, inkludert en reduksjon i produksjonen av en rekke viktige hormoner og en redusert metabolisme. Hos kvinner kan utviklingen av cerebrovaskulær sykdom være forbundet med overgangsalderen og de endringene som oppstår i denne tilstanden.

Symptomer på cerebrovaskulær sykdom

Graden av økning i symptomatiske manifestasjoner og deres alvorlighetsgrad avhenger i stor grad av egenskapene i løpet av cerebrovaskulær sykdom. I de fleste tilfeller øker symptomene på hjernesirkulasjonsforstyrrelser over en lang periode. I de tidlige stadier av utvikling av patologi, kan pasientene ikke legge merke til sine symptomer, vurderer dem resultatet av en travel arbeidsdag. Tidlige manifestasjoner av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

 • hyppig hodepine;
 • redusert effektivitet;
 • søvnforstyrrelser;
 • depresjon;
 • minneverdigelse;
 • økt tretthet;
 • irritabilitet.

Symptomene blir mer intense og varierte ettersom hjernevævstilførselen minker. Hodepine blir hyppigere. Mange mennesker som lider av cerebrovaskulær sykdom, kan feilaktig vurdere hodepine som migrene. Det er ikke mulig å stoppe smertesyndromet ved hjelp av konvensjonelle medisiner. I tillegg, som cerebral sirkulasjon er forstyrret, ser det ut angrep av generell svakhet og svimmelhet. Ved fysisk anstrengelse kan mørkere i øynene. I tillegg, om morgenen mot bakgrunnen av det utviklende sentralnervesystemet, er det støy i ørene. I tillegg, på grunn av de spiseforstyrrelser hjernevev kan oppleve symptomer som irritabilitet og andre emosjonelle forstyrrelser, stadig videreført tørr munn, asteni, takykardi, og så videre. D.

Det er fortsatt mange tegn på cerebrovaskulær sykdom, som pasienten ikke umiddelbart kan ta hensyn til. Et klart symptom på brudd på oksygenforsyning til hjernevev er en reduksjon i mental kapasitet. Løsningen av eventuelle problemer i dette tilfellet krever viss innsats. I tillegg er en person som lider av cerebrovaskulær sykdom, er det vanskelig å huske datoen for å sammenligne hendelser og så videre. D. I tillegg til reduksjon av intellektuelle evner, er det fobier og ubegrunnet frykt, nevroser og psykoser.

I alvorlige former for cerebrovaskulær sykdom, hypokondri, taleforringelse og synshemming observeres. Hvis behandlingen ikke er startet, forverres symptomene. Det kan være bevegelsesforstyrrelser.

Ved vanlige bevegelsesforstyrrelser, observert i cerebrovaskulær sykdom inkluderer redusert reflekser, ustadige gangart, tap av følelse i deler av kroppen, lammelse og parese av lemmer.

Vanlige komplikasjoner av cerebrovaskulær sykdom

Når det gjelder en slik tilstand som cerebrovaskulær sykdom, er det først og fremst å merke seg den negative effekten på livskvaliteten til en person. I den første fasen av sykdomsutviklingen påvirker manifestasjonene menneskelivet på en uklart måte. Pasienten, på grunn av en reduksjon i mental ytelse og en økning i psykiatriske lidelser, kan miste arbeid eller ødelegge sin familie. Men jo flere cerebrovaskulære sykdommer utvikler seg, jo strengere blir manifestasjonene. For eksempel har personer som lider av søvnforstyrrelser i begynnelsen av cerebrovaskulær sykdom, ofte synkope, og bevissthetstap kan forårsake alvorlige skader.

På 2 stadier av sykdommen, kan pasienter på grunn av eksisterende psykiske lidelser miste evnen til å betjene seg selv. En person kan glemme behovet for personlig hygiene eller rettidig ernæring. I tredje fase av patologisk utvikling hos de fleste pasienter observeres utvikling av vaskulær demens med alle manifestasjoner av denne tilstanden. Vaskulær demens hos de fleste pasienter er ledsaget av alvorlig kognitiv svekkelse, inkludert tap av orientering i rommet og evnen til å bevege seg normalt. I dette tilfellet trenger pasienten konstant overvåkning. Vesentlig bidra til utviklingen av funksjonshemming hos personer som lider av cerebrovaskulær sykdom, ulike alvorlige motoriske lidelser. Tapet på enkelte deler av hjernen kan føre til forstyrrelse av de indre organene. Pasienten kan ha tap av evne til å svelge mat normalt, samt dysfunksjon av bekkenorganene.

I tillegg betydelig svekke posisjonen til pasientens hørselstap, syn og tale, da dette øker behovet for hjelp utenfra. En vanlig komplikasjon av den alvorlige løpet av cerebrovaskulær sykdom er epileptiske anfall.,, Uttrykt i tillegg en høy risiko for sykdomsoverføring til en akutt iskemisk tilstand eller hemoragisk slag, transient iskemisk anfall, subaraknoid blødning eller andre forhold, kan så snart som mulig årsak til død.

Metoder for diagnostisering av cerebrovaskulær sykdom

Gitt at symptomene på cerebrovaskulær sykdom i de fleste tilfeller vokser sakte, ofte blir denne patologiske tilstanden ved en uhell diagnostisert ved visse studier i tilfelle mistanke om forekomst av andre vaskulære sykdommer. For å etablere en nøyaktig diagnose av cerebrovaskulær sykdom er det ikke bare nødvendig å samle anamnese og undersøke pasienten, men også å gjennomføre en rekke laboratorie- og instrumentstudier.

Feil begynner med det faktum at pasienter som er tilordnet nevrologisk undersøkelse, tillater å fastslå omfanget og arten av skade på hjernestrukturer... Kan kreve rådgivning og andre innskrenkede spesialister, inkludert en øyelege, kardiolog, otolaryngologist, etc. Den mest brukte laboratorium og instrumentelle metoder for diagnostisering av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

 • generelle og biokjemiske blodprøver;
 • serologiske responser på enkelte smittsomme sykdommer;
 • analyse for definisjonen av en protrombinindeks;
 • ECG;
 • generell analyse av urin;
 • X-stråler;
 • duplex angioscanning;
 • angiografi;
 • scintigrafi av hjernen;
 • transcranial dopplerografi;
 • MRI;
 • CT;
 • eletroentsefalografiya;
 • måling av blodtrykk;
 • analyse for å bestemme fraksjonen av lipoproteiner i blodet.

I noen tilfeller er det tilrådelig å konsultere en endokrinolog og utføre forskning på nivået av hormoner. I tillegg, hvis det er en historie med kardiovaskulær sykdom, kan en daglig EKG-overvåkning utføres. En omfattende undersøkelse lar deg nøyaktig diagnostisere og utvikle den beste strategien for å korrigere symptomatiske symptomer på sentralnervesystemet.

Medisinering for cerebrovaskulær sykdom

Behandling av cerebrovaskulær sykdom er i de fleste tilfeller medisinering. Terapi bør først og fremst være rettet mot å eliminere hovedårsakene til utviklingen av problemet, gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjernens kar og undertrykke eksisterende symptomer. For å forbedre hemodynamikken ordineres vanligvis kalsiumkanalblokkere og fosfodiesteraseenzymhemmere. Preparater relatert til disse gruppene er valgt for hver pasient individuelt, så vel som deres dosering.

For å redusere risikoen for overgang av cerebrovaskulær sykdom i en akutt tilstand, foreskrives antiaggreganter og antikoagulantia, som pasienter ofte må ta for livet.

Disse stoffene kan redusere risikoen for å utvikle blodpropper. I tillegg er individuelt utvalgte stoffer som forbedrer tilførselen av oksygen i hjernevævet.

Behandlingsregimet kan suppleres med andre legemidler som har en utpreget nevrobeskyttende effekt. Hvis det er omtale av aterosklerose i medisinsk historie, kan bruk av narkotika som tilhører gruppen statiner, vises. Blant annet kan det vises bruk av legemidler som er nødvendige for å normalisere blodtrykket. For å forbedre minne og kognitive funksjoner, er nootropics foreskrevet. I tillegg inneholder behandlingsskjemaet ofte antioksidanter og antispasmodik. Narkotika som tilhører ulike grupper som oftest er foreskrevet for cerebrovaskulær sykdom, inkluderer:

 • Corinfar.
 • Kardipin.
 • Cardo.
 • Dilzem.
 • Verapamil.
 • Cinnarizine.
 • Cere.
 • Aktovegin.
 • Tserebrokurin.
 • Imidazol.
 • Ketoprofen.
 • Mekaprin.
 • Sermion.
 • Cavinton.
 • Tanakan.
 • Vinpocetin.
 • Fraxiparine.
 • Heparin.
 • Sinkumar.
 • Fenilin.
 • Warfarin.
 • Chimes.
 • Acetylsalisylsyre.
 • Pravastatin Sandoz.
 • Tykveol.
 • Probueol.
 • Lovastatin.
 • Piracetam.
 • Glysin.
 • Omaron.
 • Phenibut.
 • Pantogamum.
 • Trental.
 • Pentoxifylline.
 • Agapurin.
 • Aminophylline.
 • Papaverine.
 • Dibazol.

Ved utvikling av akutte tilstander som truer livet, kan det bli nødvendig med kirurgisk behandling. Oftest, med cerebrovaskulær sykdom, angioplastikk, endarterektomi eller stenting av skadede arterier utføres. Når du utfører angioplastikk, settes et kateter med en ballong inn i det berørte blodkaret, som, når det åpnes, øker lumen av arterien. Når endarterektomi utføres, fjernes blodpropper, noe som kan blokkere blodstrømmen. Stenting innebærer installasjon av et spesielt maske, som forhindrer ytterligere innsnevring av det berørte området av arterien.

Folkemessige rettsmidler i kampen mot cerebrovaskulær sykdom

Det er verdt å merke seg at cerebrovaskulær sykdom er svært komplisert når det gjelder mekanismen av den tilstand, hvor behandling krever anvendelse av potente legemidler under ordningen fastsatt av behandlende lege. Folkemidlene kan bare brukes som supplement til medisinsk behandling.

Det er ikke mange folkemessige rettsmidler som kan forbedre tilstanden til en person som lider av cerebrovaskulær sykdom. For å forbedre hjernens sirkulasjon, anbefales det å bruke tinkturen på pionerrotten. For fremstilling av medisinske tinkturer er det nødvendig å ta ca. 1 tørket pioenrot, knus det grundig og hell 1 kopp kokende vann. Blandingen bør infunderes i 2 timer. Klar infusjon skal påføres på en spiseskje omtrent 5-6 ganger om dagen.

En god toning og stivende effekt er gitt av sitrus-honning-blandingen. For å forberede et slikt smakfullt og helbredende middel må du grundig grind 1 sitron og 2 appelsiner i kjøttkvern. I den resulterende blandingen må du legge til litt honning, slik at det ferdige stoffet ble søtt å smake. Deretter skal blandingen stå i kjøleskapet i omtrent en dag, og deretter ta en spiseskje 3-6 ganger om dagen.

Positiv effekt på tilstanden til hjernevævet er forårsaket av infusjon av unge furu nåler med sitronsaft. For å forberede et slikt middel, er det nødvendig å ta omtrent 100 g unge nåler av noe nåletre og hell 1 liter kokende vann. Omtrent en dag senere i infusjonen, må du legge til juice fra ½ del av sitronen. Påfør dette stoffet 3 ganger om dagen på en spiseskje på tom mage. Behandlingsforløpet med dette folkemidlet må videreføres i minst 3 måneder.

Blant annet har den nasjonale tinkturen en positiv effekt på cerebrovaskulær sykdom. Dette legemidlet bør tas for ½ teskje 3 ganger om dagen. Behandlingsforløpet med dette legemidlet er minst 2 uker. Før du bruker dette eller det folkemidlet, bør du konsultere en lege. Selv lette urte rettsmidler har sine kontraindikasjoner, som må tas i betraktning.

Forebygging av cerebrovaskulær sykdom

Cerebrovaskulær sykdom er en ekstremt lumsk tilstand, og forebyggingen av disse må aktivt forfølges, fra en alder av 35 år. Det er veldig viktig å fullstendig forlate dårlige vaner, da de bidrar sterkt til forstyrrelsen av blodårene. Blant annet er det nødvendig å gjennomgå behandling av kardiovaskulærsystemets patologi i tide. I nærvær av høyt blodtrykk, er det nødvendig å ta medikamenter som lar deg holde blodtrykket under kontroll. En viktig rolle i forebygging av cerebrovaskulær sykdom er vektkorreksjon og riktig ernæring. Vektreduksjon bidrar ikke bare til forbedring av blodkar, men fører også til en reduksjon i kronisk forhøyet blodtrykk.

Korrekt ernæring innenfor rammen av forebygging av sentralnervesystemet innebærer utelukkelse fra kostholdet av røykeprodukter, næringsmidler, marinader, fettkjøtt og eventuelle stekte matvarer. Grunnlaget for dietten bør være grønnsaker i en rå og persilleform, grøt av alle slag, magert kjøtt og melkesyreprodukter. Mat bør tas i små porsjoner minst 5 ganger om dagen. Dette vil betydelig akselerere stoffskiftet og fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. Blant annet er det nødvendig å balansere arbeidstiden og hvile så mye som mulig for å unngå fysiske overbelastninger. I forebygging av cerebrovaskulær sykdom anbefales det å utføre mulige fysiske øvelser som bidrar til å forbedre den generelle tilstanden til sirkulasjonssystemet.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene