Oversikt over cerebrovaskulær sykdom: årsaker, typer, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er cerebrovaskulær sykdom (forkortet til den sentrale vaskulære sykdommen), årsaker og typer. Symptomer og behandlingsmetoder.

Cerebrovaskulær sykdom er en sykdom i hjernen forårsaket av en gradvis progressiv lesjon av hjernevev mot en bakgrunn av kronisk cerebrovaskulær ulykke. I hjertet av sykdommen er en patologisk forandring i cerebrale (cerebrale) kar, noe som resulterer i utilstrekkelig blodtilførsel til hjerneceller, og som følge av oksygen sult av vev.

Sentralnervesystemet utvikler seg trinnvis på bakgrunn av noen vaskulære sykdommer. For det første, på grunn av blodkarens patologi, blir blodsirkulasjonen i hjernen brutt, noe som fører til oksygen sult. Kronisk mangel på oksygen og næringsstoffer fører til forstyrrelse av ulike hjernefunksjoner. Formet først er forbigående, og deretter vedvarende organiske endringer i hjernevævet. Klinisk manifesteres dette av kognitive personlighetsforstyrrelser - flere humørsvingninger, redusert intelligens, problemer med å huske.

Cerebrovaskulær sykdom kan ikke fullstendig herdes, fordi den direkte avhenger av den underliggende årsaken, for eksempel hypertensjon, som heller ikke helbreder, men bare korrigeres. Sykdommen er svært vanlig. Diagnostisert hos mer enn 50% av pasientene etter 60-75 år. Utvikler gradvis, gjennom årene. Hans symptomer påvirker alltid kvaliteten på menneskelivet, og presenterer ofte en alvorlig trussel på grunn av komplikasjoner, hvorav det viktigste er et slag.

Legen-neurologen er engasjert i behandling av alle typer cerebrovaskulær insuffisiens. I det kroniske løpet av sykdommen er det nok ambulant overvåking og behandling. I tilfeller av utvikling av akutte forstyrrelser i hjernesirkulasjonen, akutt sykehusinnleggelse i profilen, er det nødvendig med nevrologisk avdeling, og oftere i intensivbehandling.

Årsaker til cerebrovaskulær sykdom

Hovedårsakene til cerebrovaskulære lidelser er aterosklerose og hypertensjon (høyt blodtrykk).

Med aterosklerose blir kolesterolplakkene avsatt på hjernenes vegger, innsnevring av lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Som et resultat er det iskemi, hypoksi, senere blir hjernefunksjonene forstyrret, og deretter dannes permanente, irreversible forandringer i hjernevevet.

Stadier av utvikling av aterosklerose, som er årsaken til cerebrovaskulære lidelser. Klikk på bildet for å forstørre

Med arteriell hypertensjon på grunn av innsnevring av blodkarene utvikler seg utilstrekkelig oksygenforsyning til cellene. Jo oftere er hypertensive kriser (forverring av patologi), jo mer hjernen lider av hypoksi, og jo høyere er risikoen for slag.

Typer av patologi

Cerebrovaskulær insuffisiens er forbigående, akutt eller kronisk. Ulike typer CWC er klassifisert i henhold til graden av alvorlighetsgrad og varighet av fremveksten av forstyrrelser.

Tabellen nedenfor viser sykdommene som karakteriserer en bestemt type cerebrovaskulær sykdom.

Symptomer på sykdommen

Symptomer på cerebrovaskulær sykdom vokser veldig sakte, gradvis. I utgangspunktet er de dårlig uttrykt og tolkes nesten alltid av pasienter som vanlig tretthet. Tanker om å besøke en lege oppstår ikke engang.

Primær symptomer

 • Rask tretthet;
 • humørsvingninger med hyppig irritabilitet;
 • redusert effektivitet;
 • moderat hodepine;
 • episoder av svimmelhet;
 • søvnforstyrrelser;
 • støy i hodet;
 • problemer med minnet.

Ofte forekommer noen av disse tegnene selv hos friske mennesker av forskjellige aldre mot bakgrunnen av fysisk overbelastning, stress eller ulike fysiologiske prosesser, for eksempel under menstruasjon hos kvinner. Derfor blir de ikke oppfattet som begynnelsen på en alvorlig patologi.

Videre utvikling av sykdommen

Etter hvert som cerebrovaskulær sykdom utvikler seg, blir symptomene mer levende:

 • støy og hodepine intensiverer;
 • Svimmelhet blir hyppigere, oppstår selv når hodet er vendt eller vippet;
 • det er søvnløshet om natten, svakhet og døsighet i løpet av dagen;
 • Et dårlig humør er erstattet av depresjon, apati eller sletting av personens oppmerksomhet på problemer med sin egen helse;
 • mulig periodisk forstyrrelse av følsomheten til enkelte deler av lemmerne;
 • forbigående synshemming
 • taleforstyrrelser;
 • Den plutselige kortvarige sviktet med bevissthetstap i noen sekunder, kalt synkopasjon, utelukkes ikke.
 • tap av etterretning, forskjellige minneforstyrrelser blir synlige ikke bare for personen selv, men også for andre.
Symptomer på progressiv cerebrovaskulær sykdom

Hvis du ignorerer selv disse tegnene, er uvillighet til å søke medisinsk hjelp komplisert ved utvikling av akutte livstruende forhold - akutt iskemisk angrep og (eller) slag.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er svært alvorlige. Et sterkt opphør av blodstrømmen til hjernevævet forårsaker celledød. Avhengig av hjernens område berørt av det iskemiske angrepet, parese, lammelammelse, alvorlig tale eller synshemming, og ofte pasientens død er mulig.

Konsekvenser av cerebrovaskulær sykdom

En alvorlig grad av hjerneskade er ledsaget av en økning i vedvarende irreversible forandringer i hjernevevet. Dette er manifestert i form av kognitive og psykiske lidelser: en kraftig svekkelse i minnet, manglende evne til å konsentrere seg om noe, forvirring på plass, utseendet av selv-absorpsjon, fobier, tvangstanker inntil utviklingen av demens. Ofte krenkelser av koordinering av bevegelser - tremor (skjelving) av hendene, ustabilitet i gangen. Noen mennesker har nystagmus - rytmiske ufrivillige svært hyppige bevegelser av øyebollene.

De alvorligste komplikasjonene i sentralnervesystemet:

Akutt forbigående iskemisk angrep - akutt midlertidig forstyrrelse av hjernesirkulasjonen med reversible konsekvenser. De nevrologiske symptomene vises helt innenfor de første 24 timene.

Iskemisk berøring - akutt mangel på blodtilførsel til hjernen, ledsaget av celledød i den iskemiske sonen. Klinisk forekommer med cerebral og fokal symptomatologi, sistnevnte avhenger av lokalisering av fokus for nekrose. Blant tegnene er det parese eller lammelse av ekstremiteter av reversibel eller irreversibel karakter, tale- og / eller synsforstyrrelse, bevissthetstap og minne.

Subkortikal encefalopati eller binswangers sykdom - en progressiv atrofisk lesjon i hvit substans i hjernen, som fører til et gradvis økende demens, forvirring, tap av hukommelse og evne til egenomsorg hjemme.

diagnostikk

Bare en nevrolog kan opprette en nøyaktig diagnose på grunnlag av nevrologiske tester, pasientklager, laboratorie og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Blant dem:

 • Biokjemisk blodprøve.
 • Ultralyd (triplex eller dupleks skanning) i hjerneskipene.
 • Angiografi - Røntgenundersøkelse av hjerneskipene etter innføring av et kontrastmiddel i blodet.
 • Elektroencefalografi (EEG).
 • Scintigrafi er studien av blodstrøm i hjerneskap ved hjelp av radioisotoper.
 • Beregnet tomografi eller MR.

Metoder for behandling av DTC

Først og fremst bør du prøve å eliminere eller redusere årsaken til cerebrovaskulær sykdom: gå ned i vekt, slutte å røyke og drikke alkohol, for å hindre økning av blodsukkeret hos diabetikere, og jevnlig tar antihypertensiva for å hindre hypertensive kriser.

Behandling av sykdommen selv er rettet mot å gjenopprette full blodtilførsel til hjernecellene, eliminere nevrologiske symptomer og stoppe sykdomsprogresjonen. Juster tilstanden kan være både medisinering og kirurgisk inngrep.

Konservativ medisinering

Narkotikabehandling består av behandling av den underliggende sykdommen som forårsaket DIC, og den umiddelbare eliminering av de resulterende forstyrrelsene i hjernen.

Hva er cerebrovaskulær sykdom (DVB)

Ulike årsaker kan føre til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen. Denne tilstanden bidrar til utviklingen av mange patologier, som i medisin kombineres til en felles gruppe, kalt "cerebrovaskulær sykdom". Men ikke alle forstår hva slags diagnose og hva konsekvensene kan være.

Hva er det

Cerebrovaskulær sykdom (TSVB) er en tilstand der det er en progressiv skade på den menneskelige hjerne vaskulære system karakterisert ved progressiv neuronal død på grunn av mindre nødvendige næringsstoffer og oksygen.

Ifølge statistikken øker antallet personer som er diagnostisert med denne sykdommen hvert år. For 30 år siden var Russlands sentralbank utsatt for folk i avansert alder, nå er dette skjemaet i 70% av tilfellene avslørt hos pasienter fra 40 år.

Skjemaer og typer

Ifølge medisinsk klassifisering er cerebrovaskulær sykdom delt inn i akutt og kronisk. Den første gruppen inkluderer:

 • iskemisk angrep;
 • hypertensive encefalopati;
 • iskemisk, uspesifisert, hemorragisk hjerneslag.

Den kroniske formen er preget av karsirkulatorisk encefalopati, som er delt inn i følgende typer:

 • emboli, der karene er tilstoppet med koagulerer som dannes i store arterier og faller med blodstrømmen i mindre;
 • blødninger når et brudd oppstår, noe som provoserer et hemorragisk slag
 • trombose, hvor plakkene okkluderer lumen og bidrar til innsnevring.

Utviklingen av disirkulatorisk encefalopati er gradvis, med tiden utvikler den akutte stadien av sykdommen.

Hva provoserer DVB

Aterosklerose forekommer ofte. Den provokatør av hans utseende er et økt nivå av kolesterol i blodet. Dette stoffet er en viskøs masse som legger seg på de vaskulære veggene. Aterosklerotiske plakk smaler lumensene, som ofte bryter med hjernens sirkulasjon.

Vedvarende med denne tilstanden øker arteriell trykk til det faktum at veggene i karrene begynner å strekke, noe som fører til at permeabiliteten øker. Det er en gradvis innsnevring av lumen, utvikling av stenose. Slike prosesser bidrar til cellers død mot bakgrunn av oksygenmangel.

Ikke mindre viktige grunner inkluderer systemisk vaskulitt. Sykdommer som hører til denne gruppe, og deformasjon ledsaget av inflammatoriske prosesser som direkte påvirker karvegger, hvorved det oppstår en feil i sin normale drift, noe som resulterer i oksygen trenger inn i stoffet i utilstrekkelige mengder, og de dør.

Ytterligere risikofaktorer inkluderer:

 • diabetes mellitus;
 • røyking,
 • overdreven bruk av alkohol;
 • vektig;
 • kronisk kardiovaskulær patologi;
 • stress,
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • hjerne svulst;
 • smittsomme sykdommer.

I tillegg kan en provokerende faktor være arvelighet, aldersendringer, langsom metabolisme eller overgangsalderen hos kvinner.

symptomer

Russlands sentralbank i begynnelsen av utviklingen ledsages av:

 • søvnløshet;
 • generell svakhet;
 • rask tretthet;
 • hodepine;
 • nedsatt oppmerksomhet;
 • intoleranse mot mentalt arbeid.

I fravær av riktig behandling karakteriseres cerebrovaskulær sykdom i hjerneskarene av uttalt symptomer. Smerter i hodet blir mer intense, ofte pasienter anser det for en migrene, irritabilitet, svimmelhet, kvalme.

Selv om du ikke søker medisinsk hjelp i dette tilfellet, vil symptomene bli enda mer alvorlige. Blant de viktigste skiller seg:

 • alvorlig smerte i nakkebenet;
 • hyppig synkope
 • ustabil gang
 • forstyrrelser i motoriske funksjoner - parese og lammelse av lemmer;
 • liten synshemming;
 • slurred tale;
 • kramper;
 • tremor;
 • svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast.

Avhengig av sykdomsforløpet er tre grader skilt ut:

 • Den første er preget av en ubetydelig utvikling av sentralnervesystemet, og symptomatologien ligner på mange måter andre traumer og sykdommer.
 • På den andre ses psykiske lidelser, som tjener som indikator for bevilgning av funksjonshemming. På dette stadiet mister pasienten imidlertid ikke evnen til selvbetjening.
 • I tredje fase utvikler vaskulær demens. Pasienten mister evnen til å bevege seg selv, orientere seg i rommet, trenger hjelp fra slektninger. Slike pasienter skal være under konstant overvåkning.

Til tross for at sykdommene som er en del av gruppen cerebrovaskulær, kan utvikles aktivt, er det i mange pasienter stabilt i mer enn ett år.

Mulige komplikasjoner

Patologiske tilstander av hjerneaktivitet fører til utvikling av forandringer i hjernevevet, som er ledsaget av mentale og kognitive abnormiteter:

 • minnet forverres dramatisk;
 • det er fobier;
 • egocentrisme er observert;
 • desorientering i rommet;
 • ofte er det demens.

I noen tilfeller er nystagmus mulig - hyppige bevegelser av øyeboller av ufrivillig natur.

Blant de alvorligste konsekvensene av Russlands sentralbank er:

 • Akutt forbigående iskemisk angrep. Det er preget av en midlertidig svekkelse av blodsirkulasjonen med videre utvinning. Medfølgende symptomer forsvinner innen den første dagen.
 • Iskemisk slag. Hjernen slutter å motta oksygen, noe som resulterer i at cellene dør. Det er ledsaget av parese og lammelse av hender og føtter, tap av minne, tale og synshemming.
 • Binswanger sykdom. Når atrofi av den hvite hjernens substans utvikler seg gradvis desorientering, demens, er evnen til selvstendig å betjene seg tapt, minnet forverres.

Andre forhold er ikke utelukket, der prognosen ikke vil være det gunstigste, opp til et dødelig utfall.

Hvordan sykdommen er diagnostisert

Diagnose av cerebrovaskulær sykdom utføres av en nevropatolog og en vaskulær kirurg. Den generelle tilstanden vurderes, en rekke obligatoriske undersøkelser utføres:

 1. Kliniske og biokjemiske blodprøver.
 2. Elektrokardiogram.
 3. Bryst røntgen.
 4. Serologisk reaksjon på syfilis.
 5. Urinalysis.
 6. Bestemmelse av protrombinindeks.

For en mer komplett studie, bruk slike metoder for instrumentell diagnose som:

 • Angiografi. Hjelper med å bestemme tilstanden til blodkar med kontrastmedium. Viser også mulig trombose, aterosklerose, aneurisme og kreft.
 • Angioscanning. Den brukes i den første diagnosen til DVB. Dette er en av de billige og raske metodene som ikke er farlig for gjentatt bruk.
 • Transcranial Doppler. Studier utføres ved hjelp av ultralyd, som gjør at du kan bestemme mengden av blodstrøm og de resulterende lidelsene.
 • Scintigrafi i hjernen er en av de enkleste metodene, som praktisk talt ikke har noen kontraindikasjoner. Dens essens ligger i innføringen av et radioaktivt preparat i en blodåre, hvoretter skanning utføres etter 15 minutter. I løpet av denne tiden sprer radioisotopene seg gjennom kroppen og akkumuleres i vev som har gjennomgått patologiske forandringer.

En viktig rolle er spilt av magnetisk resonans og datatomografi.

Helbredende tiltak

Kun en erfaren spesialist vil kunne diagnostisere patologi og foreskrive riktig terapi, hvis hovedoppgave er eliminering av hjerneskade.

Narkotikabehandling er kompleks. Først av alt er tiltak rettet mot å eliminere risikofaktorer. For disse formål, forberedelser av slike grupper som:

 • antihypertensiva;
 • antisclerosic;
 • hypoglycemic.

Først etter at grunnleggende metabolisme har blitt korrigert, er det mulig å gå videre til behandlingen av sykdommen selv.

Blant hovedgruppene av narkotika som fremmer normaliseringen av hjernecirkulasjon, skiller:

 1. Antioxidanter - Cerebrolysin, Actovegin, Cerebrokurin.
 2. Metabolikk - Sermion, Tanakan, Cavinton.
 3. Antihypoksanter - Mekaprin, Ketoprofen.
 4. Nootropiske stoffer - Glycin, Maron, Pantogam.
 5. Spasmolytisk - Dibazolum, Papaverin.
 6. Antikoagulanter av direkte virkning (Fraksiparin), indirekte - Warfarin, Phenylin.
 7. Legemidler som fremmer vasodilasjon (Agapurin, Trental).
 8. Acetylsalisylsyre.

I løpet av grunnleggende terapi er ekstern respirasjon normalisert, nevrobeskyttelse og homeostase opprettholdes.

 1. Åndedrettssystemet er sanitert, og kunstig ventilasjon utføres.
 2. Hvis symptomer på hjertesvikt vises, blir det brukt stoffer som Pentamin og Lasix.
 3. Ved hjerterytmefeil utføres antiarytmisk terapi ved bruk av Korglikon og Strofantin-preparater.
 4. For å stoppe de vegetative funksjonene foreskrive Dimedrol eller Haloperidol.
 5. I tilfelle av hjernesødem, Mannitol og Furosemide.

For å mette blodet med oksygen og dets normale inntak i vevet, brukes hyperbarisk oksygenering. Essensen av denne metoden er at pasienten er plassert i et kammer hvor oksygenmangel i vev er eliminert på grunn av ren luft. Denne prosedyren kan forbedre livet betydelig og forhindre mulige komplikasjoner.

Operativ inngripen

I alvorlige former av sykdommen, er ikke mottagelig for behandling, behovet for kirurgi, noe som resulterer i aterosklerotiske plakk fjernet og blodpropper fra arteriene. Det vaskulære lumen øker på grunn av plassering av katetre i dem.

Kirurgisk behandling utføres med intracerebrale blødninger og arterielle aneurysmer.

Metoder for tradisjonell medisin

Med cerebrovaskulære sykdommer, er behandling med folkemidlene ikke utelukket. Blant de mest testede oppskrifter bruker du følgende:

 • Tørk pionerrotten. Deretter finhakk det og hell kokt vann. La det brygge i 60 minutter. Det anbefales å ta en skje opptil 5 ganger om dagen.
 • Vri en sitron og en appelsin i en kjøttkvern (2 stk hver). Den resulterende masse blandes med flytende honning og blandes godt inntil en homogen masse oppnås. Du må insistere på et kjølig sted i 24 timer. Ta om morgenen, lunsj og kveld med 1 ss. skjeen.

Det skal huskes at bare slike metoder ikke kan kvitte seg med sykdommen. De kan bare brukes som et supplement til grunnleggende behandling.

Profylakse og prognose

For å forhindre patologi er det viktig å følge en rekke anbefalinger:

 1. Avvise dårlige vaner.
 2. Se på vekten.
 3. Riktig å spise.
 4. Daglig å utføre enkle fysiske øvelser.
 5. Ta tidlige tiltak for å behandle co-morbiditeter.

For forebygging av narkotika kan også foreskrives, noe som undertrykker blodpropp og forbedrer blodsirkulasjonen.

Cerebrovaskulær sykdom er en så alvorlig sykdom som kan utgjøre en alvorlig nok trussel mot menneskelivet.

Livets prognose vil i stor grad avhenge av hvor tidlig medisinsk behandling ble gitt. Det viktigste er å huske at det ikke er mulig å engasjere seg i uavhengig behandling uten å ordinere en lege.

Cerebrovaskulær sykdom: former, årsaker, symptomer, diagnose, hvordan å behandle

Cerebrovaskulær sykdom (DVB) - patologien til cerebral fartøy, som fører til iskemi, hypoksi og nedsattelse av ulike kroppsfunksjoner. Under påvirkning av ugunstige eksogene og endogene faktorer er cerebral fartøy skadet, og hjernesirkulasjonen er svekket.

Cerebrovaskulær sykdom fører til utvikling av vaskulær encefalopati - en sykdom, er en progressiv organisk hjerneskade som et resultat av kronisk vaskulær insuffisiens. Denne patologien ble tidligere ansett som et problem hos eldre. Foreløpig er cerebrovaskulær insuffisiens "yngre": sykdommen er i stadig større grad funnet hos personer under 40 år. Dette skyldes oppførsel av usunn livsstil, dårlig økologi og uholdbar ernæring.

Cerebrovaskulær sykdom er for tiden et betydelig medisinsk problem. Den ligger tredje i strukturen av total dødelighet etter CHD og onkopatologi. DVB er årsaken til slag og langtidssykdom.

dødsraten fra verdens BIC

klassifisering

Cerebrovaskulære sykdommer - sykdommer i sirkulasjonssystemet, som inkluderer:

 • Hemorragiske og iskemiske slag.
 • Kronisk karsirkulatorisk patologi i hjernen - okklusjon og spasmer av blodkar, arteritt, aneurisme.
 • Intrakraniale blødninger.
 • Hypertensive cerebrovaskulære sykdommer - aterosklerotisk og hypertensiv encefalopati.

etiologi

De viktigste etiologiske faktorene i sykdommen:

 1. Aterosklerotiske cerebrale kar fører til avleiring av kolesterol, plakkdannelse, innsnevring og tilstopping dem, og videre til et brudd på cerebral sirkulasjon, cerebral trofisme og mentale prosesser.
 2. Dysfunksjon av blodkoagulasjonssystem, trombose og tromboembolisme forårsaker ganske ofte frustrasjon av cerebral mikrosirkulasjon.
 3. Spasm av arterievegget mot bakgrunnen av kronisk arteriell hypertensjon reduserer cerebral blodstrøm.
 4. Vaskulitt forstyrrer blodtilførselen til hjernen.
 5. Osteokondrose kan føre til vertebro-basilær insuffisiens og forbigående sykdommer i cerebral sirkulasjon.

Krenkelser av patenen til hjernens arterier på grunn av trombose, aterosklerose, spasme (a) og brudd på blodkar i hjernen (b) er hovedårsakene til DVB

Faktorer som provoserer utviklingen av patologi:

 • Diabetes mellitus,
 • Eldre alder,
 • Hypercholesterolemi, dyslipidemi,
 • fedme,
 • hypertensjon,
 • koronarsykdom,
 • stress,
 • Craniocerebral trauma,
 • Langsiktig bruk av orale prevensjonsmidler,
 • røyking,
 • En stillesittende livsstil,
 • Arvelighet.

symptomatologi

Cerebrovaskulær sykdom i begynnelsen av utviklingen er manifestert av følgende kliniske symptomer:

 1. Redusert ytelse, økt tretthet;
 2. Irritabilitet, dårlig humør, emosjonell ustabilitet;
 3. Overdreven oppstyr
 4. søvnløshet;
 5. Følelse av varme;
 6. Tørr munn;
 7. asteni;
 8. En rask hjerterytme.

I fremtiden, etter hvert som hjernehypoksien øker, utvikler farlige lidelser og ser mer alvorlige tegn ut: en forverring av konsentrasjonsevne, en minneforstyrrelse, et brudd på tenkning, logikk, koordinering, konstant hodepine og en reduksjon i mental kapasitet.

Hos pasienter oppstår depresjon, nedsetter intellektet, neuroser og psykoser utvikles, fobier og frykt opptrer, egocentrisme, eksplosivitet, svak vilje vises. Pasienter blir utsatt for hypokondrier og usikre. I alvorlige tilfeller utvikles kramper, tremor, ustansighet i gang, tale, bevegelse og følsomhet i ekstremiteter, fysiologiske reflekser forsvinner, synets organer påvirkes.

Ytterligere økning i morfologiske forandringer i hjernevev fører til utseendet av mer uttalt og merkbare syndromer - cerebrale kriser og slag, parese og lammelse av ekstremiteter, bekkenforstyrrelser, dysfagi, voldelig latter og gråt.

Disse kliniske tegnene som er tilstede hos pasienter gjennom dagen, indikerer en akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon - cerebrovaskulært slag. Hvis de forsvinner på kortere tid, mistenker de et forbigående iskemisk angrep.

Det er 3 grader av cerebrovaskulære lidelser:

 • DVB i første grad fortsetter umerkelig. Dens skilt ligner på mange måter symptomene på andre sykdommer eller skader.
 • Den andre graden er manifestert av psykiske lidelser. Sykdommen er en indikator for funksjonshemming, men pasienten tjener seg selv.
 • Den tredje graden - overgangspatologien i fase av vaskulær demens. Pasienten kan ikke flytte og navigere i rommet, han trenger hjelp og bryr seg om mennesker rundt seg. Oppførselen til slike pasienter skal overvåkes.

De hyppigste komplikasjonene i sentralnervesystemet: slag, forbigående iskemisk angrep, demens, cerebrovaskulær koma.

diagnostikk

Neuropatologer og vaskulære kirurger er engasjert i diagnose og behandling av cerebrovaskulær patologi. De velger behandlingstaktikk i samsvar med funksjonene i sykdomsforløpet, pasientens generelle tilstand og tilstedeværelsen av samtidig lidelser.

En generell undersøkelse av pasienter med DVB inkluderer:

 1. En klinisk blodprøve,
 2. Biokjemisk blodprøve,
 3. Bestemmelse av protrombinindeks,
 4. Serologisk respons på syfilis,
 5. EKG,
 6. Generell analyse av urin,
 7. Radiografi av brystet.

Metoder utviklet for å utføre en komplett og omfattende instrumentell diagnose av cerebrovaskulære sykdommer:

 • Dupleks eller triplex angioscanning er ment for primærdiagnostisering av DVB. Det er den sikreste, raskeste og billigste. For å studere på denne måten kan de berørte fartøyene gjentas og uten helsefare.
 • Angiografi er en metode for kontrast radiografisk undersøkelse av blodkar, som gjør det mulig å bestemme deres funksjonelle tilstand, tilstedeværelsen av den patologiske prosessen og dens omfang. Serebral angiografi utføres etter innføring av et kontrastmiddel i blodet. Det gjør det mulig å bestemme pasientens tilstedeværelse av trombose, aterosklerotisk lesjon og vasokonstriksjon, onkopatologi, hematom og aneurisme.
 • Scintigrafi av hjernen - En enkel og ikke-invasiv metode for forskning, som praktisk talt ikke har kontraindikasjoner og ikke forårsaker komplikasjoner. Nuklear skanning er en svært sensitiv og informativ måte å diagnostisere cerebrovaskulær ulykke på. Det radioaktive stoffet injiseres i venen, og skanningen utføres i 15 minutter. Denne tiden er nok for at radioisotop skal spre seg gjennom hele kroppen og akkumuleres i det patologisk endrede vevet. Indikatoren inneholder en strålingsdose som er ufarlig for kroppen.
 • Transcranial Doppler - ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy, vurdering av blodstrømningshastighet og detektering av hemodynamiske lidelser.
 • En viktig rolle i diagnosen DVB har MR og CT.

behandling

Det er umulig å identifisere og kurere cerebrovaskulær sykdom uavhengig av hverandre. Bare en erfaren, høyt kvalifisert spesialist, etter å ha studert pasientens klager og fullstendig undersøker ham, vil utpeke en kompetent medisinsk behandling. Tilstrekkelig og rettidig behandling vil forbedre pasientens livskvalitet og redusere risikoen for å utvikle livstruende tilstand - slag.

Hovedmålet med behandling av sykdommen er eliminering av sykdommer i hjernefunksjonene. For å fullstendig kvitte seg med cerebrovaskulær patologi, er det nødvendig å bestemme og eliminere årsaken. I tillegg til utnevnelse av medisiner, gir spesialister viktige anbefalinger til pasienter: Endre livsstilen, gå ned i vekt, ikke røyk og ikke drikk alkohol, spis riktig og balansert.

Medisineringsterapi

Kompleks behandling av cerebrovaskulær sykdom utføres vanligvis i nevrologisk avdeling. Spesialister eliminerer primært risikofaktorer: foreskrive anti-sklerotiske, hypotensive, hypoglykemiske stoffer. Først etter korrigering av grunnmetabolismen går det til den direkte behandlingen av patologi.

Spesiell terapi

Hovedgruppene av legemidler som forbedrer hjernecirkulasjonen og er ment for behandling av kronisk cerebrovaskulær insuffisiens:

 1. Kalsiumkanalblokkere forbedre hjerneblodstrømmen, redusere impulsens hastighet, undertrykke limplastene og forbedre blodsammensetningen. Preparater basert på nifedipin dilaterer hjernebeholderne - "Corinfar", "Cardipin", preparater fra diltiazemgruppen "Dilzem", "Cardil". Kalsiumkanalblokkere inkluderer også "Cinnarizine" og dets derivater, "Verapamil".
 2. antioksidanter. En kraftig antioksidant, foreskrevet for cerebrovaskulær sykdom, hjerneslag og encefalopati - "Cerebrolysin". I tillegg brukes det ofte "Cerebrokurin", "Actovegin".
 3. antihypoxants foreskrive ved nederlaget av hjernens fartøy - "Ketoprofen", "Imidazol", "Mecaprin".
 4. Metaboliki - "Cavinton", "Sermion", "Vinpocetin", "Tanakan".
 5. Direkte antikoagulantia - "Heparin", "Fraksiparin" og indirekte - "Fenilin", "Sinkumar", "Warfarin".
 6. Antiaggregant terapi - "Acetylsalicylsyre", "Kurantil."
 7. Medisiner med hypokolesterolemisk virkning, statiner - "Lovastatin", "Lipostat", "Probuson", "Tykveol".
 8. nootropics - "Omaron", "Pyracetam", "Pantogam", "Glycine", "Fenibut".
 9. Narkotika som utvider hjernens kar - "Pentoxifylline", "Trental", "Agapurin".
 10. spasmolytika - "Papaverin", "Euphyllinum", "Dibasol".

Grunnleggende terapi

Grunnleggende behandling av sentralnervesystemet er å normalisere funksjonen av ekstern respirasjon, kardiovaskulær system, vedlikehold av homeostase, nevrobeskyttelse.

 • For å gjøre dette, rydde luftveiene, intubere luftrøret, utfør kunstig ventilasjon av lungene.
 • Ved utseende av tegn på hjertesvikt og lungeødem, bruk "Lasix", "Pentamin".
 • Antiarytmisk terapi er indisert for pasienter med hjerte rytmeforstyrrelse. Vanligvis foreskrevet antianginal medisiner, hjerteglykosider - "Strophantine", "Korglikon", antioksidanter.
 • Undertrykke vegetative funksjoner vil hjelpe "Seduxen", "Haloperidol", "Dimedrol", "Sodium Oxybutyrate".
 • For å bekjempe hjernesødem, brukes osmotiske diuretika - Mannitol, Furosemide.
 • For å stabilisere blodtrykket, utpeke "Atenolol", "Enalapril", "Nifedipin", "Dibazol".
 • Korrigering av metabolske forstyrrelser utføres ved å fylle volumet av ekstracellulær væske med løsninger av Ringer, plasma, glukose.
 • Symptomatisk terapi inkluderer antikonvulsive og psykotrope legemidler, muskelavslappende midler, analgetika - "Analgin", "Ketorol", "Promedol".

Hyperbarisk oxygenering - Fysioterapeutisk behandlingsmetode, som sikrer metning av blod med oksygen og inngangen til det berørte hjernevæv. Pasienten er i en spesiell celle og puster rent oksygen. Hyperbarisk oksygenering eliminerer oksygengjeld av vev og gjenoppretter aerob glykolyse. Denne prosedyren forbedrer pasientens livskvalitet, reduserer symptomene på patologi og forhindrer utviklingen av alvorlige komplikasjoner.

Kirurgisk behandling

Alvorlige former for patologi, dårlig egnet til medisinsk korreksjon, krever kirurgisk inngrep. Pasienter fjernet blodpropp og aterosklerotisk plakk fra arterier, øke de vaskulære hulrommet ved hjelp av et kateter, og en ballong blir satt inn i arterien stentene støtter årehulrommet åpen.

Cerebrovaskulære sykdommer er gjenstand for kirurgisk behandling: arterielle aneurysmer og intracerebrale blødninger.

Tradisjonell medisin

Den vanligste tradisjonelle medisinen som brukes til behandling av cerebrovaskulær sykdom:

 • Peonrot er tørket, malt og strømmet med kokende vann. Insister betyr for en time, filtrer og ta 5 ganger om dagen på en spiseskje.
 • På en kjøttkvern er 2 appelsiner og 2 sitroner malt, bland massen med den flytende honningen og bland den. Insister på en kald dag, og ta deretter en spiseskje 3 ganger om dagen.
 • Nål nåler er strømmet med kokende vann, insisterer og legges til avkok juice av en halv sitron. Ta stoffet på tom mage i 3 måneder.
 • Tinktur av celandine blir tatt i tom mage tre ganger om dagen i 2 uker.

Tradisjonell medisin - god tillegg til hovedterapien av patologi.

Profylakse og prognose

Tiltak for å forhindre utvikling av cerebrovaskulær sykdom:

 1. Normalisering av blodtrykk,
 2. Tidlig behandling av samtidige patologier,
 3. Bekjempelse av dårlige vaner,
 4. Utfører lette fysiske øvelser,
 5. Riktig ernæring,
 6. Optimalisering av regimet av arbeid og fritid,
 7. Vektkorrigering.

Med profylaktisk formål foreskrives pasienter som reduserer hjernesirkulasjonen og undertrykker blodkoagulasjon.

Hvis sykdommen behandles på en riktig og riktig måte, kan du ikke bare forbedre pasientens livskvalitet, men også redusere risikoen for slag og andre alvorlige komplikasjoner.

Cerebrovaskulær sykdom - hva forårsaker oksygenmangel i hjernen?

Cerebrovaskulær sykdom (CVD) er en innsnevring av hjernen, noe som forårsaker kronisk oksygen sult (insuffisiens), iskemi og mange andre lidelser i kroppens funksjon. Sentralnervesystemet blir en "bakgrunnssykdom" for hypertensjon og aterosklerose.

Den mest farlige cerebrovaskulær insuffisiens i hjernen er at den kan føre til et slag med dødelig utgang eller funksjonshemning.

Dysirkirkulatorisk encefalopati, som forekommer med progressiv DVB, er en organisk lesjon av hjernevevet. I sin tur skjer DEP i tre former:

 • cerebral trombose, er blokkering av blodkar, dannelse av plaques, samt akkumulering av blodpropper;
 • cerebral emboli - Arteriell blokkering av blodpropper, for eksempel i hjertet;
 • cerebral blødning - Brudd på blodkar i hjernen som et resultat av hemorragisk hjerneslag.

Etiologiske faktorer og patogenese - syn i roten

Blant hovedfaktorene til etiologien av cerebrovaskulær sykdom kan nevnes:

 • trusselen om kolesteriske plakk, øker på grunn av atherosklerotiske lesjoner, det vil si tilstopping av blodårer, forekomsten av patologier av blodtilførsel til hjernen;
 • forstyrrelse av mikrosirkulasjonen i hjernen fører til dysfunksjon av blodkoagulasjon, ulike tromboser, noe som øker risikoen for DVB;
 • Blodforsyning til hjernen kan være svekket vaskulitt;
 • Periodiske sykdommer i cerebral sirkulasjon kan forårsakes Osteochondrose, denne sykdommen fører også til fremveksten av VBI (vertebrobasilar insufficiency);
 • arteriell hypertensjon, som også fører til en reduksjon i blodsirkulasjonen i hjernen, skyldes spasmer av arterievegger.

Det er en sammenheng mellom slike sykdommer som DVB og diabetes mellitus, dyslipidemi, hypertensjon, hyperkolesterolemi, iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som også kan bidra til utbruddet av cerebrovaskulær sykdom: alder, overvekt, craniocerebralt trauma, dårlige vaner, lav mobilitet, langvarig inntak av orale prevensiver og en viktig faktor i arvelighet.

Innbyggere i store byer, ofte rammet av stress, har større risiko for sykdom.

Patogenesen av cerebrovaskulær sykdom passerer gjennom følgende stadier:

 • skade på blodkarets indre skall
 • nedgang i turbulens av blodstrømmen;
 • overflødig konsentrasjon av oksygen eller glukose;
 • utvikling av oksidativt stress (molekylært nivå);
 • og også apoptose, dvs. programmert celledød på grunn av dens genetiske aldring.

Brytningen av cerebral fartøy innenfor områdene av patologiske forandringer fører til død av nervesvevet. Blødninger er farlige fordi de fører til utvikling av iskemi, forskyvning av hjernestrukturer, mekanisk kompresjon av hjernestammen.

Komplekse cerebrovaskulære sykdommer

Den internasjonale klassifiseringen av sykdommer foreskriver flere "overskrifter" for blokken av cerebrovaskulære sykdommer, det vil si undersektjoner av sykdommer i sirkulasjonssystemet:

 • hemorragisk slag, forårsaker plutselig forstyrrelse av blodtilførsel med mulig dannelse av svulster og hematomer;
 • iskemisk slag - Brudd på blodtilførsel av hjernen, en patologi av stoff av hjernen;
 • uspesifiserte slag;
 • okklusjon (tilstopping av blodkar) og stenoser (innsnevring av "lumens" i karene) i hjernen;
 • aneurisme (patologisk vasodilasjon), tre varianter encefalopati (subkortisk, hypertonisk og aterosklerisk);
 • Moyamoy sykdom (progressiv innsnevring av hjernens kar, som fører til okklusjon);
 • arteritt cerebral (betennelse i veggene i arteriene);
 • trombose av venus bihuler som oppstår uten hjerneinfarkt (ganske sjeldent fenomen på grunn av forverring av blodutløpet fra hjernen).

Kronisk cerebrovaskulær insuffisiens

Sykdommen forårsaket av et brudd på sirkulasjonen i hjernen forårsaker lokal betennelse i fartøyene.

Årsakene til KOL er forskjellige, kan være forbundet med diabetes mellitus, hypertensjon, aterosklerose.

Blant de ekstra, relatert til sykdommen faktor kan nevnes dårlige vaner, dårlig ernæring (hovedsakelig forbundet med et overskudd av høyt kalori, fett måltider), arvelig disposisjon, overvekt, rus, stress, mangel på søvn.

Sykdommen utvikler seg raskt, og dermed en innsnevring av små arterier i hjernen, progressiv lokal iskemi av hvit substans i hjernen, noe som kan føre til hodepine, tinnitus, svekket syn, svimmelhet.

Sykdommen har en negativ innvirkning på en persons mentale tilstand, fører til oppmåling av oppmerksomhet, hukommelsestap, søvnforstyrrelser, liten håndskjelv og vanskeligheter med å snakke og skrive.

Pasientens adferd kan også forandre seg veldig: sløvhet, tretthet, apati, økt irritabilitet og irritabilitet kan forekomme. Komplekse tilfeller av cerebrovaskulær insuffisiens, som går mot bakgrunnen av andre sykdommer, fører til alvorlige lidelser i taleapparatet, evnen til å huske, koordineringen lider.

Kronisk cerebrovaskulær insuffisiens har karakteristiske symptomer som hjelper det å beregne i tide:

 • økende tretthet fra de daglige oppgaver som tidligere virket ganske gjennomførbart;
 • redusert effektivitet;
 • plutselige endringer i humør;
 • irritabilitet;
 • geskjeftighet
 • panikk;
 • panikkanfall;
 • bølger av varme.

Også symptomene på sentralnervesystemet blir et brudd eller ingen søvn, tørr munn, overdreven svette, hjertebank.

Videre økning i symptomer

Som sykdommen utvikler, oppstår alvorlige hodepine, migrene, noe som fører til en reduksjon av konsentrasjon, mentale evner, memorisering, en reduksjon i intelligensnivået, logikken.

Pasienter som opplever et deprimert humør, utvikler frykt, følsomheten av lemmer avtar, gang og mange refleksreaksjoner i kroppen forstyrres.

Hvis de nevnte tegnene blir observert i løpet av dagen eller flere dager, kan du ta en antagelse om brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, pasienten bør umiddelbart undersøkes i klinikken.

Cerebrovaskulær sykdom i utviklingen er tre trinn, hvorav den siste kan ha uheldige konsekvenser:

 1. På første etappe sykdommen går nesten umerkelig, så det er ekstremt vanskelig å mistenke at det er sentralnervesystemet (hodepine, svakhet, som i traumer eller andre sykdommer).
 2. Andre grad TSVB er forårsaket av fremveksten av psykiske lidelser som er nevnt ovenfor, kan det være grunn til uføre ​​beslutninger på pasienten, men selv om mannen selv i en posisjon til å ta vare på seg selv.
 3. Den siste graden Utviklingen av sykdommen - vaskulær demens, overgangen av sykdommen til en annen patologi, der pasienten ikke kan bevege seg selv, men for å kunne navigere i rommet, trenger han hjelp utenfor.

Er diagnosen av DVB så enkelt som det?

Spesialister innen vaskulær kirurgi og nevropatologi er involvert i diagnosen DVB. Basert på funksjonene i sykdomsforløpet bestemmer legene behandlingsbanen, først og fremst å være oppmerksom på forekomsten av samtidige sykdommer.

Første inspeksjon trinnet omfatter en generell analyse av sykdommen: kliniske blodprøver, urinanalyser, elektrokardiografi, protrombin indeksbestemmelse, reaksjonen for syfilis, biokjemiske blodprøver, bryst røntgen.

Diagnostiser DVB kan også være gjennom angioscanning (duplex eller triplex). Denne metoden inkluderer en primærdiagnose, er den minst kostbare når det gjelder tid og penger, den mest gunstige for menneskers helse. Angioscanning lar deg bestemme graden av skade på blodårene uten å skade helsen.

En annen klinisk diagnosemetode - angiografi, som blodkarrene blir skannet under påvirkning av "kontrast-røntgen".

Denne teknikken gjør at du kan bestemme graden av vaskulær skade, for å finne ut hvordan skadeprosessene har blitt startet i lang tid. Angiografi bidrar også til å bestemme tilstedeværelsen av trombi, blåmerking, innsnevring eller overdreven utvidelse av blodkarets vegger, samt onkologiske patologier.

De fleste klinikker tilbyr også scintigrafisk analyse av hjernen, MR, transcranial dopplerografi og CT.

Behandling og forebygging - de grunnleggende elementene

Cerebrovaskulære sykdommer krever ikke bare medisinsk vedlikehold av en optimal tilstand av helse, men også ofte en fullstendig endring i livsstil, avvisning av dårlige vaner, balansert kosthold, søvn og chilliness.

Behandling med medisiner utføres under hensyntagen til risikofaktorer, spesialist-neurologen, styrt av alle funksjonene i sykdomsforløpet, kan foreskrive antisklerotiske stoffer eller hypoglykemiske stoffer.

Legemidler, de vanligste i praksis, i behandling av cerebrovaskulær sykdom:

 • blokkere kalsiumkanaler (Verapamil, Corinfar, Cardil);
 • utvide karene i hjernen (Cordipin, Dilsem);
 • Avhengig av spesifikke forhold, er antioksidanter foreskrevet: Cerebrolysin, Actovegin;
 • statiner med hypokolesterolemisk virkning (Probuccol, Lovastatin);
 • antikoagulantia (direkte - Fraksiparin eller indirekte - Sinkumar);
 • Metabolisme: Sermion, Tanakan;
 • nootropics: Piracetam, glycin, fenibut;
 • samt antispasmodik: dibazol, Papaverin.

Kirurgisk inngrep brukes i særlig alvorlige tilfeller, samtidig som blodproppene, plakkene, økning av blodstrømmen i karene (ved bruk av katetre) blir fjernet, for dette utføres stentingprosedyren.

Inne i stenosen av arterien, er en stent installert, så vel som en ballong, hvorpå ballongen blåser, rette de smalende delene av arterien. Etter at ballongen er fjernet fra arterien, forblir stenten innsiden for å opprettholde ønsket form.

For å unngå risiko for TSVB skal normalisere blodtrykket regelmessig for å identifisere og eliminere nye sykdommer, å helt forlate den dårlige vaner hver dag for å utføre en kompleks av medisinske fysiske øvelser, gjør et balansert kosthold, for å følge riktig modus for våkenhet og søvn skift, følg vekten.

Profylaktiske tiltak av medisinsk art - ta medisiner for å forbedre cerebral sirkulasjon, normalisere blodproppene - bare etter å ha konsultert en lege. Med overholdelse av forebyggende prosedyrer øker livskvaliteten til en person, hans generelle helse og risikoen for cerebrovaskulære sykdommer betydelig.

Hva er cerebrovaskulær sykdom?

Cerebrovaskulær sykdom (TSVB) - er en patologisk tilstand som er karakterisert ved en progressiv skade på hjernen blodkar, for derved gradvis nerveceller begynner å dø ut, slik det kreves taper oksygen og næringsstoffer. Nylig har det vært en tendens til å øke antall personer som lider av denne form for sirkulasjonsforstyrrelser. Således lærer et økende antall mennesker på forhånd om hva det er og de mulige konsekvensene av cerebrovaskulær sykdom.

For 30 år siden ble cerebrovaskulær sykdom først og fremst diagnostisert hos personer over 60 år. Men nå oppdages denne form for cerebral sirkulasjon hos 70% av befolkningen i alderen 45-50 år. De første tegnene som følger med cerebrovaskulært syndrom er ikke uvanlig for tiden og for de som nylig har krysset 35-års alderslinjen. Utviklingen av sentralnervesystemet utgjør en stor fare, derfor må pasienten under de første manifestasjoner av denne patologiske tilstanden gjennomgå komplisert behandling.

Hovedårsakene til cerebrovaskulær sykdom

Hjernen er en ekstremt kompleks struktur som gir kontroll over en rekke prosesser som forekommer i menneskekroppen. For normal funksjon, bør denne kroppen få en stor mengde oksygen og næringsstoffer. Hjernens vev er ekstremt følsomme for en reduksjon i nivået av metning med de nødvendige stoffene. Med økende sirkulasjonsforstyrrelser begynner nevroner å dø ut massivt, noe som gir ekstremt ugunstige konsekvenser for hele organismen.

På noen måter er cerebrovaskulær sykdom en kollektiv begrep, under hvilken mange former for hjernesirkulasjonsforstyrrelser i ulike etiologier er skjult.

Uttrykket cerebral hemoragisk sykdom kan lure typer og iskemisk slag, intrakranial blødning av forskjellig lokalisering, hjerne patologi kronisk diskulyatornaya, aterosklerotiske og hypertensiv encefalopati og så videre. D. Disse tilstandene er forskjellige akutte eller kroniske forstyrrelser av den cerebrale blodsirkulasjonen. Den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer inkluderer et betydelig antall patologier til klassen av cerebrovaskulære lidelser.

For mange moderne mennesker er helsen på 2. eller 3. plass, derfor, hva er en cerebrovaskulær sykdom de lærer etter å ha gjort riktig diagnose. Denne alvorlige sykdommen er imidlertid forbundet med to svært vanlige patologiske forhold hos moderne mennesker, inkludert aterosklerose og hypertensjon.

Dermed er de vanligste årsakene til cerebrovaskulær sykdom atherosklerotiske plakk og kronisk forhøyet blodtrykk. Aterosklerose er for tiden en ekstremt vanlig sykdom i blodårene. Denne patologiske tilstanden utvikler seg mot en bakgrunn av en kritisk økning i nivået av kolesterol i blodet. Lejonets andel av kolesterol kommer inn i menneskekroppen sammen med mat rik på animalsk fett. Dette stoffet varierer fra viskøs konsistens og adheres til veggene i blodårene. I tillegg inkluderer aterosklerotiske plakkelementer elementer av blod og noen andre stoffer. Utseendet av aterosklerotiske plakk i hjernens karter bidrar til innsnevring av deres lumen, samt utvikling av inflammatoriske prosesser. Aterosklerotiske plakk kan raskt bli en årsak til nedsatt cerebral sirkulasjon.

Arteriell hypertensjon, assosiert med hypertensjon, forårsaker til slutt utvikling av foci av skade og nekrose av veggene i blodkarene i hjernen. I tillegg fører kronisk høyt blodtrykk til å strekke og øke permeabiliteten av karenees vegger. Lumen av karene smelter gradvis, ettersom stenose utvikler seg. Alle disse prosessene fører til at cellene i hjernen begynner å dø, ikke får den nødvendige mengden oksygen. Ifølge statistikken har ca 40% av pasientene som lider av cerebrovaskulær sykdom, en historie med høyt blodtrykk på 3-4 grader. I tillegg blir ofte arteriell hypertensjon årsaken til slag.

En annen vanlig årsak til cerebrovaskulær sykdom er systemisk vaskulitt. Sykdommer knyttet til denne gruppen er ledsaget av deformasjon og inflammatoriske prosesser som påvirker veggene i blodårene. Skadde fartøy kan normalt ikke utføre sin funksjon, noe som fører til en utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjernens vev og gradvis bortfall.

Ytterligere predisponerende faktorer for utseendet av patologi

Til tross for det faktum at i de fleste tilfeller utviklingen av cerebrovaskulær sykdom er innledes ved aterosklerose, hypertensjon eller systemisk vaskulitt, markert et antall faktorer ytre og indre miljø, som kan, under visse omstendigheter, være en årsak til forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon. Slike endogene og eksogene predisponerende faktorer inkluderer:

 • kroniske sykdommer i det kardiovaskulære systemet;
 • diabetes mellitus;
 • stor lengde av røyking;
 • alkoholisme;
 • fedme;
 • smittsomme sykdommer;
 • hjernesvulster;
 • medfødte abnormiteter i strukturen av cerebral fartøy;
 • tendens til trombose;
 • hjernes blåmerker
 • forstyrrelser i hematopoiesis;
 • stillesittende livsstil;
 • massiv blødning av noen etiologi
 • antiphospholipid syndrom;
 • kronisk stressende tilstand
 • osteokondrose i livmoderhalsen.

Dette er langt fra en komplett liste over patologiske forhold og eksterne faktorer som kan ha en negativ effekt på karene som mater hjernevev. Blant annet studeres påvirkning av arvelig faktor på utviklingen av en slik tilstand som cerebrovaskulær sykdom. Mange mennesker som lider av ulike former for hjerneblodsykdommer, har nærstående, som i en viss alder hadde lignende symptomer. I tillegg kan predisponerende faktorer som kan provosere cerebrovaskulære sykdommer, være aldersrelaterte endringer, inkludert en reduksjon i produksjonen av en rekke viktige hormoner og en redusert metabolisme. Hos kvinner kan utviklingen av cerebrovaskulær sykdom være forbundet med overgangsalderen og de endringene som oppstår i denne tilstanden.

Symptomer på cerebrovaskulær sykdom

Graden av økning i symptomatiske manifestasjoner og deres alvorlighetsgrad avhenger i stor grad av egenskapene i løpet av cerebrovaskulær sykdom. I de fleste tilfeller øker symptomene på hjernesirkulasjonsforstyrrelser over en lang periode. I de tidlige stadier av utvikling av patologi, kan pasientene ikke legge merke til sine symptomer, vurderer dem resultatet av en travel arbeidsdag. Tidlige manifestasjoner av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

 • hyppig hodepine;
 • redusert effektivitet;
 • søvnforstyrrelser;
 • depresjon;
 • minneverdigelse;
 • økt tretthet;
 • irritabilitet.

Symptomene blir mer intense og varierte ettersom hjernevævstilførselen minker. Hodepine blir hyppigere. Mange mennesker som lider av cerebrovaskulær sykdom, kan feilaktig vurdere hodepine som migrene. Det er ikke mulig å stoppe smertesyndromet ved hjelp av konvensjonelle medisiner. I tillegg, som cerebral sirkulasjon er forstyrret, ser det ut angrep av generell svakhet og svimmelhet. Ved fysisk anstrengelse kan mørkere i øynene. I tillegg, om morgenen mot bakgrunnen av det utviklende sentralnervesystemet, er det støy i ørene. I tillegg, på grunn av de spiseforstyrrelser hjernevev kan oppleve symptomer som irritabilitet og andre emosjonelle forstyrrelser, stadig videreført tørr munn, asteni, takykardi, og så videre. D.

Det er fortsatt mange tegn på cerebrovaskulær sykdom, som pasienten ikke umiddelbart kan ta hensyn til. Et klart symptom på brudd på oksygenforsyning til hjernevev er en reduksjon i mental kapasitet. Løsningen av eventuelle problemer i dette tilfellet krever viss innsats. I tillegg er en person som lider av cerebrovaskulær sykdom, er det vanskelig å huske datoen for å sammenligne hendelser og så videre. D. I tillegg til reduksjon av intellektuelle evner, er det fobier og ubegrunnet frykt, nevroser og psykoser.

I alvorlige former for cerebrovaskulær sykdom, hypokondri, taleforringelse og synshemming observeres. Hvis behandlingen ikke er startet, forverres symptomene. Det kan være bevegelsesforstyrrelser.

Ved vanlige bevegelsesforstyrrelser, observert i cerebrovaskulær sykdom inkluderer redusert reflekser, ustadige gangart, tap av følelse i deler av kroppen, lammelse og parese av lemmer.

Vanlige komplikasjoner av cerebrovaskulær sykdom

Når det gjelder en slik tilstand som cerebrovaskulær sykdom, er det først og fremst å merke seg den negative effekten på livskvaliteten til en person. I den første fasen av sykdomsutviklingen påvirker manifestasjonene menneskelivet på en uklart måte. Pasienten, på grunn av en reduksjon i mental ytelse og en økning i psykiatriske lidelser, kan miste arbeid eller ødelegge sin familie. Men jo flere cerebrovaskulære sykdommer utvikler seg, jo strengere blir manifestasjonene. For eksempel har personer som lider av søvnforstyrrelser i begynnelsen av cerebrovaskulær sykdom, ofte synkope, og bevissthetstap kan forårsake alvorlige skader.

På 2 stadier av sykdommen, kan pasienter på grunn av eksisterende psykiske lidelser miste evnen til å betjene seg selv. En person kan glemme behovet for personlig hygiene eller rettidig ernæring. I tredje fase av patologisk utvikling hos de fleste pasienter observeres utvikling av vaskulær demens med alle manifestasjoner av denne tilstanden. Vaskulær demens hos de fleste pasienter er ledsaget av alvorlig kognitiv svekkelse, inkludert tap av orientering i rommet og evnen til å bevege seg normalt. I dette tilfellet trenger pasienten konstant overvåkning. Vesentlig bidra til utviklingen av funksjonshemming hos personer som lider av cerebrovaskulær sykdom, ulike alvorlige motoriske lidelser. Tapet på enkelte deler av hjernen kan føre til forstyrrelse av de indre organene. Pasienten kan ha tap av evne til å svelge mat normalt, samt dysfunksjon av bekkenorganene.

I tillegg betydelig svekke posisjonen til pasientens hørselstap, syn og tale, da dette øker behovet for hjelp utenfra. En vanlig komplikasjon av den alvorlige løpet av cerebrovaskulær sykdom er epileptiske anfall.,, Uttrykt i tillegg en høy risiko for sykdomsoverføring til en akutt iskemisk tilstand eller hemoragisk slag, transient iskemisk anfall, subaraknoid blødning eller andre forhold, kan så snart som mulig årsak til død.

Metoder for diagnostisering av cerebrovaskulær sykdom

Gitt at symptomene på cerebrovaskulær sykdom i de fleste tilfeller vokser sakte, ofte blir denne patologiske tilstanden ved en uhell diagnostisert ved visse studier i tilfelle mistanke om forekomst av andre vaskulære sykdommer. For å etablere en nøyaktig diagnose av cerebrovaskulær sykdom er det ikke bare nødvendig å samle anamnese og undersøke pasienten, men også å gjennomføre en rekke laboratorie- og instrumentstudier.

Feil begynner med det faktum at pasienter som er tilordnet nevrologisk undersøkelse, tillater å fastslå omfanget og arten av skade på hjernestrukturer... Kan kreve rådgivning og andre innskrenkede spesialister, inkludert en øyelege, kardiolog, otolaryngologist, etc. Den mest brukte laboratorium og instrumentelle metoder for diagnostisering av cerebrovaskulær sykdom inkluderer:

 • generelle og biokjemiske blodprøver;
 • serologiske responser på enkelte smittsomme sykdommer;
 • analyse for definisjonen av en protrombinindeks;
 • ECG;
 • generell analyse av urin;
 • X-stråler;
 • duplex angioscanning;
 • angiografi;
 • scintigrafi av hjernen;
 • transcranial dopplerografi;
 • MRI;
 • CT;
 • eletroentsefalografiya;
 • måling av blodtrykk;
 • analyse for å bestemme fraksjonen av lipoproteiner i blodet.

I noen tilfeller er det tilrådelig å konsultere en endokrinolog og utføre forskning på nivået av hormoner. I tillegg, hvis det er en historie med kardiovaskulær sykdom, kan en daglig EKG-overvåkning utføres. En omfattende undersøkelse lar deg nøyaktig diagnostisere og utvikle den beste strategien for å korrigere symptomatiske symptomer på sentralnervesystemet.

Medisinering for cerebrovaskulær sykdom

Behandling av cerebrovaskulær sykdom er i de fleste tilfeller medisinering. Terapi bør først og fremst være rettet mot å eliminere hovedårsakene til utviklingen av problemet, gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjernens kar og undertrykke eksisterende symptomer. For å forbedre hemodynamikken ordineres vanligvis kalsiumkanalblokkere og fosfodiesteraseenzymhemmere. Preparater relatert til disse gruppene er valgt for hver pasient individuelt, så vel som deres dosering.

For å redusere risikoen for overgang av cerebrovaskulær sykdom i en akutt tilstand, foreskrives antiaggreganter og antikoagulantia, som pasienter ofte må ta for livet.

Disse stoffene kan redusere risikoen for å utvikle blodpropper. I tillegg er individuelt utvalgte stoffer som forbedrer tilførselen av oksygen i hjernevævet.

Behandlingsregimet kan suppleres med andre legemidler som har en utpreget nevrobeskyttende effekt. Hvis det er omtale av aterosklerose i medisinsk historie, kan bruk av narkotika som tilhører gruppen statiner, vises. Blant annet kan det vises bruk av legemidler som er nødvendige for å normalisere blodtrykket. For å forbedre minne og kognitive funksjoner, er nootropics foreskrevet. I tillegg inneholder behandlingsskjemaet ofte antioksidanter og antispasmodik. Narkotika som tilhører ulike grupper som oftest er foreskrevet for cerebrovaskulær sykdom, inkluderer:

 • Corinfar.
 • Kardipin.
 • Cardo.
 • Dilzem.
 • Verapamil.
 • Cinnarizine.
 • Cere.
 • Aktovegin.
 • Tserebrokurin.
 • Imidazol.
 • Ketoprofen.
 • Mekaprin.
 • Sermion.
 • Cavinton.
 • Tanakan.
 • Vinpocetin.
 • Fraxiparine.
 • Heparin.
 • Sinkumar.
 • Fenilin.
 • Warfarin.
 • Chimes.
 • Acetylsalisylsyre.
 • Pravastatin Sandoz.
 • Tykveol.
 • Probueol.
 • Lovastatin.
 • Piracetam.
 • Glysin.
 • Omaron.
 • Phenibut.
 • Pantogamum.
 • Trental.
 • Pentoxifylline.
 • Agapurin.
 • Aminophylline.
 • Papaverine.
 • Dibazol.

Ved utvikling av akutte tilstander som truer livet, kan det bli nødvendig med kirurgisk behandling. Oftest, med cerebrovaskulær sykdom, angioplastikk, endarterektomi eller stenting av skadede arterier utføres. Når du utfører angioplastikk, settes et kateter med en ballong inn i det berørte blodkaret, som, når det åpnes, øker lumen av arterien. Når endarterektomi utføres, fjernes blodpropper, noe som kan blokkere blodstrømmen. Stenting innebærer installasjon av et spesielt maske, som forhindrer ytterligere innsnevring av det berørte området av arterien.

Folkemessige rettsmidler i kampen mot cerebrovaskulær sykdom

Det er verdt å merke seg at cerebrovaskulær sykdom er svært komplisert når det gjelder mekanismen av den tilstand, hvor behandling krever anvendelse av potente legemidler under ordningen fastsatt av behandlende lege. Folkemidlene kan bare brukes som supplement til medisinsk behandling.

Det er ikke mange folkemessige rettsmidler som kan forbedre tilstanden til en person som lider av cerebrovaskulær sykdom. For å forbedre hjernens sirkulasjon, anbefales det å bruke tinkturen på pionerrotten. For fremstilling av medisinske tinkturer er det nødvendig å ta ca. 1 tørket pioenrot, knus det grundig og hell 1 kopp kokende vann. Blandingen bør infunderes i 2 timer. Klar infusjon skal påføres på en spiseskje omtrent 5-6 ganger om dagen.

En god toning og stivende effekt er gitt av sitrus-honning-blandingen. For å forberede et slikt smakfullt og helbredende middel må du grundig grind 1 sitron og 2 appelsiner i kjøttkvern. I den resulterende blandingen må du legge til litt honning, slik at det ferdige stoffet ble søtt å smake. Deretter skal blandingen stå i kjøleskapet i omtrent en dag, og deretter ta en spiseskje 3-6 ganger om dagen.

Positiv effekt på tilstanden til hjernevævet er forårsaket av infusjon av unge furu nåler med sitronsaft. For å forberede et slikt middel, er det nødvendig å ta omtrent 100 g unge nåler av noe nåletre og hell 1 liter kokende vann. Omtrent en dag senere i infusjonen, må du legge til juice fra ½ del av sitronen. Påfør dette stoffet 3 ganger om dagen på en spiseskje på tom mage. Behandlingsforløpet med dette folkemidlet må videreføres i minst 3 måneder.

Blant annet har den nasjonale tinkturen en positiv effekt på cerebrovaskulær sykdom. Dette legemidlet bør tas for ½ teskje 3 ganger om dagen. Behandlingsforløpet med dette legemidlet er minst 2 uker. Før du bruker dette eller det folkemidlet, bør du konsultere en lege. Selv lette urte rettsmidler har sine kontraindikasjoner, som må tas i betraktning.

Forebygging av cerebrovaskulær sykdom

Cerebrovaskulær sykdom er en ekstremt lumsk tilstand, og forebyggingen av disse må aktivt forfølges, fra en alder av 35 år. Det er veldig viktig å fullstendig forlate dårlige vaner, da de bidrar sterkt til forstyrrelsen av blodårene. Blant annet er det nødvendig å gjennomgå behandling av kardiovaskulærsystemets patologi i tide. I nærvær av høyt blodtrykk, er det nødvendig å ta medikamenter som lar deg holde blodtrykket under kontroll. En viktig rolle i forebygging av cerebrovaskulær sykdom er vektkorreksjon og riktig ernæring. Vektreduksjon bidrar ikke bare til forbedring av blodkar, men fører også til en reduksjon i kronisk forhøyet blodtrykk.

Korrekt ernæring innenfor rammen av forebygging av sentralnervesystemet innebærer utelukkelse fra kostholdet av røykeprodukter, næringsmidler, marinader, fettkjøtt og eventuelle stekte matvarer. Grunnlaget for dietten bør være grønnsaker i en rå og persilleform, grøt av alle slag, magert kjøtt og melkesyreprodukter. Mat bør tas i små porsjoner minst 5 ganger om dagen. Dette vil betydelig akselerere stoffskiftet og fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. Blant annet er det nødvendig å balansere arbeidstiden og hvile så mye som mulig for å unngå fysiske overbelastninger. I forebygging av cerebrovaskulær sykdom anbefales det å utføre mulige fysiske øvelser som bidrar til å forbedre den generelle tilstanden til sirkulasjonssystemet.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene