Migrene: symptomer og behandling hjemme

Migrene er en kronisk nevrologisk sykdom preget av periodisk alvorlig hodepine. En særegen egenskap er at det meste av smerten strekker seg bare til halvparten av hodet. Dette er et svært vanlig problem. Det er funnet hos 10% av befolkningen. Kramper kan forekomme sjelden - flere ganger i året, men i de fleste pasienter skjer de 1-2 ganger i uken.

Den vakre halvdelen av menneskeheten lider oftere fra angrep av sterk hodepine. Men mange menn står overfor dette problemet. Et annet navn på migrene er aristokratisk sykdom. Det antas at hodepine er mer sannsynlig å forekomme hos personer som er engasjert i mentalt arbeid.

Hva er det

Migrene er en nevrologisk sykdom, det hyppigste og karakteristiske symptomet som er episodiske eller vanlige alvorlige og smertefulle angrep av hodepine i en (sjelden i begge) halvdel av hodet.

I dette tilfellet er det ingen alvorlige hodeskader, hjerneslag, hjernesvulster, og intensiteten og pulserende natur av smerter er forbundet med en vaskulær hodepine, og ikke med hodepine fra spenning. Hodepine med migrene er ikke forbundet med en økning eller en kraftig reduksjon i blodtrykket, en brekning av glaukom eller en økning i intrakranialt trykk (ICP).

Interessante fakta

De aller første symptomene, som ligner migrene, ble beskrevet av gamle healere av den sumeriske sivilisasjonen, selv før Kristi fødsel i 3000 f.Kr. Litt senere (ca. 400 e.Kr.) identifiserte Hippocrates migrene som en sykdom og beskrev dens tegn. Men navnet på migrene skyldes den gamle romerske legen - Claudius Galen. I tillegg identifiserte han først funksjonen av migrene - lokalisering av smerte i den ene halvdelen av hodet.

Det er bemerkelsesverdig at migrene ofte blir en følgesvenn av genier. Denne sykdommen, som ingen andre, "elsker" aktive og følelsesmessige mennesker som foretrekker mentalt arbeid. For eksempel led hun av slike enestående personligheter som Pontius Pilatus, Peter Tchaikovsky, Edgar Poe, Karl Marx, Anton Pavlovich Chekhov, Julius Caesar, Sigmund Freud, Darwin, Newton. Passerte ikke migrene siden og moderne kjendiser. Lider av hodepine, leve og skape slike kjente personligheter som Whoopi Goldberg, Janet Jackson, Ben Affleck og andre.

Et annet interessant faktum (selv om det ikke er vitenskapelig bevist): Folk som søker perfeksjon er mer sannsynlig å lide av migrene. Slike personer er ambisiøse og ambisiøse, deres hjerner jobber kontinuerlig. Det er ikke nok for dem å utføre alt perfekt, de burde være de beste. Derfor er de veldig ansvarlige og samvittighetsfulle om alt, og arbeider "for seg selv og for den fyren." Faktisk er det workaholics.

Mekanismen for utvikling av hodepine med migrene

Som du vet, er migrene en spesiell type hodepine, utviklingsmekanismen som er unik og ligner ikke noe annet. Derfor er de fleste medisiner for hodepine ineffektive i migrene hodepine.

Migreneangrep går videre i flere påfølgende faser:

 1. Spasm av arterielle blodkar i hjernen og utvikling av kortsiktig hypoksi av hjernens substans. Det er med denne fasen at utviklingen av migrene aura er forbundet.
 2. Deretter kommer dilatasjonen, eller utvidelsen, av alle typer kar i hjernen (arterier, vener, venler, arterioler og kapillærer). På dette stadiet utvikler en typisk pulserende hodepine.
 3. Hevelsen av karenees vegger og det omkvaskulære rommet utvikler seg, noe som fører til at deres stivhet til signalene for tilbakegangsminningen. Dette fenomenet forårsaker varigheten av hodepine med migrene.
 4. Den siste fasen er preget av omvendt utvikling av migrene og kalles også postmigrenosessyndrom. For en stund etter opphør av smerte, kan pasienten klage over generell svakhet, tretthet, en følelse av "stivhet" i hodet.

Til tross for tilgjengelige data om arten av hodepine med migrene, vises ny informasjon hver dag, da dette problemet blir studert aktivt av forskere rundt om i verden. For eksempel, ifølge de nyeste medisinske publikasjonene, spiller hjernens hypotalamus en viktig rolle i patogenesen av migrene, og dette gir nye muligheter for oppfinnelsen av effektive legemidler til behandling og forebygging av migrene.

Årsaker til migrene

En av mysteriene er årsakene til migrene. Basert på mange års observasjoner, var det mulig å etablere noen mønstre av forekomst av anfall.

Migrene har både menn og kvinner, men hos kvinner er det dobbelt så vanlig som hos menn. Det er en avhengighet av sykdommenes forekomst på livsstilen, så det er fastslått at folk er sosialt aktive og ambisiøse, yrker som krever høy mental aktivitet, så vel som husmødre, er mest utsatt for migrene. Det er ekstremt sjeldne tilfeller av migrene hodepine blant personer som jobber i yrker, hvis aktiviteter er knyttet til konstant fysisk aktivitet.

Til årsakene til migrene, folk som lider av det, inkluderer mange faktorer, men de hadde faktisk ingen direkte effekt på angrepets utvikling, så vi kan betrakte slike faktorer som bare predisponering, eller "utgangspunkt", utløst av den sanne årsaken til sykdommen. Årsakene til migrene inkluderer:

 • Noen typer produkter: hardt krydderost, rødvin, sjokolade, makrellfiskfamilien, røkt produkter, kaffe;
 • Stress eller erfaren psyko-emosjonell opphisselse.
 • Noen typer medisiner, for eksempel p-piller;
 • En skarp forandring i været (meteozavisimaya form av migrene);
 • Sterk fysisk aktivitet;
 • Premenstruelt syndrom.

Vanlige erfarne pasienter vet nøyaktig hva som utløser et migreneangrep, og prøver å utelukke effekten av denne faktoren, slik at de klarer å redusere frekvensen av anfall, men ikke bli kvitt dem helt.

klassifisering

Avhengig av symptomene på migrene, er sykdommen delt inn i følgende typer:

 • hemiplegisk (evnen til å utføre en handling med en hånd eller et ben går tapt);
 • migrenozny status (varer mer enn en dag).
 • retinal (påvirker halvparten av hodet og øyet, muligens en kraftig synssynkning);
 • basilar (forekommer hos unge kvinner, er fyldt med cerebral infarkt i fravær av tilstrekkelig behandling);
 • oftalmisk (påvirker de visuelle organene, det er en overhengende øyelokk, tap av visuell funksjon);
 • abdominal (ofte funnet hos barn, unge menn, ledsaget av kramper, magesmerter);

I medisinsk praksis er det også begreper om migrene med og uten aura.

Uten aura har pasienten hyppige angrep av hodepine, som kan vare fra fire timer til tre dager på rad. Smertefornemmelser er festet i en bestemt del av hodet (på et punkt). Smerten øker med fysisk aktivitet, samt intens mental aktivitet.

Med aura ledsaget av et stort antall komplekse, noen ganger blandede symptomer som forekommer lenge før angrepet eller umiddelbart med begynnelsen.

Symptomer på migrene

De mest grunnleggende symptomene på migrene hos kvinner og menn er pulserende, paroksysmal smerte i hodehalvdelen, som varer fra 4 til 72 timer. Med tilting øker smerten - dette er en overdreven utvidelse av blodårene.

Aura av en migrene kan foregå av en aura - forskjellige nevrologiske symptomer: vestibulær, motorisk, følsom, auditiv, visuell. Den visuelle aura oppstår oftere enn andre, når en person ser mange lyse blinker i venstre eller høyre synsfelt, er det en utfall av fragmenter av synsfeltet eller forvrengning av objekter.

Så hovedtegnene på migrene er som følger:

 1. Migreneforløpere er svakhet, en følelse av umotivert tretthet, en manglende evne til å konsentrere seg og et brudd på oppmerksomheten. Etter angrep er det noen ganger en postdrome - døsighet, svakhet, hudens hud.
 2. Kvalme er et viktig symptom som bidrar til å skille smerte fra migrene fra andre typer smerter. Dette symptomet følger alltid anfall og er noen ganger uttrykt så sterkt at det kommer til oppkast. Samtidig blir pasientens tilstand lettere, det blir lettere for ham i noen minutter. Hvis oppkast ikke bringer lindring, og smerten ikke avtar innen noen få dager, kan dette være et tegn på migränal status og krever behandling av pasienten.
 3. Arten av smerte med migrene er forskjellig fra andre hodepine. Ved å begynne med templet, dunkende og presserende smerter dekker halvparten av hodet og strekker seg til pannen og øyet.
 4. I 10% av tilfellene med migrene hos kvinner, forekommer det under menstruasjon og varer en dag eller to fra begynnelsen. En tredjedel av alle kvinner som har denne sykdommen lider av menstrual migrene.
 5. Med migrene er det alltid en eller flere medfølgende symptomer - fotofobi, kvalme, oppkast, fobi, nedsatt luktesans, syn eller oppmerksomhet.
 6. Orale prevensiver og andre legemidler som påvirker hormonbalansen, inkludert hormonbehandling, kan øke risikoen for et angrep betydelig, og øke intensiteten i 80% av tilfellene.
 7. Arterier i templets område er anstrengt og pulserende, smerte og spenning forsterkes av bevegelse, så pasientene bærer prinsippet i sengen, i et stille og mørkt rom for å minimere antall eksterne stimuli.
 8. Irritabilitet, angst, tretthet, døsighet, blekhet eller rødhet i huden, angst og depresjon er medfølgende migrene symptomer som kanskje eller ikke manifesterer seg i hver enkelt sak.
 9. Ensidig smerte kan skifte fra et angrep mot et angrep som dekker enten venstre eller høyre side av hodet eller det okkipitale området.

Ifølge medisinsk forskning er kvinner ofte rammet av migrene, opplever i gjennomsnitt 7 angrep i måneden mot 6 angrep hos menn, varigheten av anfall er 7,5 timer for kvinner og for menn - 6,5 timer. Årsakene til angrepet hos kvinner er endringer i atmosfærisk trykk, lufttemperatur og andre klimaendringer, og i menns intens fysisk aktivitet. Det er også symptomer som følger med migrene: kvinner opplever ofte kvalme og nedsatt lukt, mens menn har fotofobi og depresjon.

Hvordan lindre smerte hjemme?

Med ubetydelige manifestasjoner av migrene, kan du lindre smerten fra et angrep uten medisinering, som du trenger:

 • la deg sovne ";
 • kontrastdusj;
 • etterligne gymnastikk;
 • vasker hodet;
 • hode og nakke massasje;
 • akupunktur;
 • gjør yoga;
 • Homeopati.

Den mest enkle middel for hånden for å lindre de som lider av migrene i hjemmet er tabletter analgetiske midler, ikke-reseptbelagte produkter som inneholder ibuprofen, Nurofen, aspirin, paracetamol (den sistnevnte er den minst effektive) som virker raskere og sterkere som en "glitrende" form.

For å redusere manifestasjoner av kvalme eller oppkast, kan du bruke antiemetika, inkludert i form av rektal suppositorier. Antiemetiske legemidler, som letter absorpsjonen av smertestillende midler fra mage-tarmkanalen, forbedrer deres effekt.

Hvordan behandle migrene?

Hjemme, migrene behandling innebærer to hovedområder - arrestere et allerede utviklet angrep, og forhindre utseendet av anfall i fremtiden.

Håndterer et angrep. Bare en nevrolog kan foreskrive noen midler for bedøvelse med et migreneangrep, det avhenger av intensiteten og varigheten deres. Hvis angrepet er moderat eller mildt og varer ikke mer enn 2 dager, foreskriver legen enkle smertestillende midler, muligens kombinert.

 1. Kombinerte preparater som inneholder kodein, paracetamol, fenobarbejder og metamizolnatrium.
 2. NSAIDs (ibuprofen), paracetamol (kontraindisert i nyre- og leverpatologier), acetylsalisylsyre (kan ikke tas med tendens til blødning og gastrointestinale sykdommer).
 3. Hvis intensiteten av smerte er høy, er varigheten av angrep mer enn 2 dager, og deretter utpeke tryptanene fra migrene (en liste over alle moderne triptaner, priser, hvordan du tar dem riktig). De er produsert i stearinlys, løsninger, sprayer, infeksjoner.
 4. Ikke-selektive agonister - Ergotamin, etc.
 5. Ekstra psykotropiske stoffer - domperidon, metoklopramid, klorpromazin.

Triptans er preparater utviklet for 20 år siden og er derivater av serotonin. De handler umiddelbart i flere retninger:

 1. Triptans påvirker fartøyene selektivt, og reduserer smertefull pulsering bare i hjernen, uten å påvirke resten av kroppens vaskulatur.
 2. De påvirker kun bestemte produserende stoffer (reseptorer) som fremkaller smerteutseende, antall smerter reduseres, og smerte forsvinner også.
 3. Har en uttalt smertestillende effekt, noe som reduserer trigeminusnervenes følsomhet.

I den klassiske varianten av migrene med aura, kan Papazol, tatt i de første minuttene, hjelpe. Noen hjelper et varmt bad, noen eksponerer for kaldt, den tredje letter tilstanden til det hyperbariske kammeret.

Eksperimentelle metoder for behandling av migrene

Eksperimentelle metoder inkluderer behandling med hypnose, elektroniske enheter, en spesiell klebemiddel. Imidlertid er det ingen bevis for effektiviteten, og det er behov for tilleggsstudier.

På grunn av å ha en rolle i patogenesen av migrene forstyrrelser i cellulær metabolisme og aktivering av lipidperoksidasjon, sammen med en konvensjonell medisinering pathogenetically garantert betegnelsen antioksidanter og metabolske stoffer som forbedrer energi prosesser i cellene og beskytte dem mot skade av frie radikaler (en kombinasjon av vitamin A, E, C, koenzym Q10, antioksidant, emoksipin).

Så for eksempel ble det nylig publisert en studie hvor 1 500 barn og ungdom med hyppige migreneanfall deltok. Under det ble det vist at en rekke pasienter hadde lavt nivå av koenzym Q10 i plasma, og at anbefalingen om bruk av kosttilskudd som inneholder koenzym Q10 kan føre til forbedring av noen kliniske tegn. Forfatterne konkluderte med at for å bekrefte slike observasjoner er det nødvendig med en analyse med mer vitenskapelig kvalitativ metodikk.

I en annen undersøkelse for 42 pasienter som fikk forfatterne sammenlignet effekten av koenzym Q10 (300 mg / dag) og placebo: koenzym Q10 var signifikant mer effektivt enn placebo for å redusere hyppigheten av migrene, varigheten av angrep av hodepine og kvalme varighet etter 3 måneders behandling. Forfatterne evaluert koenzym Q10 som en effektiv og godt tolerert middel profylakse av migrene symptomer.

En gruppe av plastiske kirurger fra University Hospitals of Cleveland for omtrent ti år jobbet på en hypotese om at i noen tilfeller er årsaken til tilbakevendende hodepine og migrene er irritasjon av trigeminal nerve forårsaket av en krampe i musklene rundt det. Resultatene av studier som bekrefter svekkelse eller forsvunnelse av hodepine med Botox injeksjon og kirurgisk fjerning av de tilsvarende musklene publiseres.

Alternative metoder for behandling av migrene

Andre måter å behandle denne sykdommen på:

 1. Biologisk tilbakemelding. Dette er en spesiell form for avslapning ved hjelp av spesialutstyr. Under prosedyren lærer en person å overvåke fysiologiske responser på ulike effekter, for eksempel på stress.
 2. Akupunktur. Studier har vist at denne prosedyren bidrar til å takle hodepine av forskjellig opprinnelse, inkludert migrene. Men akupunktur er effektiv og sikker bare hvis den utføres av en sertifisert spesialist, ved hjelp av spesielle sterile nåler.
 3. Kognitiv atferdsterapi. Hjelper noen med migrene.
 4. Massasje. Effektive midler til forebygging, bidrar til å gjøre migreneangrep mer sjeldne.
 5. Urter, vitaminer, mineraler, biologisk aktive tilsetningsstoffer. For å forhindre og gjøre mer sjeldne migreneangrep betyr hjelp som gresset i butterbur, pyrethrum, høye doser riboflavin (vitamin B2), koenzym Q10, magnesium. Men før du bruker dem, bør du alltid konsultere legen din.

Forebygging av migreneangrep

Etter følgende enkle anbefalinger kan du unngå å provosere et angrep:

 1. Vær oppmerksom på kosthold og kosthold, ikke rush under måltidet og ikke ha en matbit "på farten".
 2. Å øve søvnhygiene, hvis varighet bør være 7-8 timer, hvor den daglige "stille timen" bør fullstendig avskaffes. Du må gå i seng i en rolig, upåvirket tilstand samtidig (men ikke for tidlig), det er også godt å stå opp på samme time.
 3. For å minimere stressende situasjoner, alltid ha på hånden en ufarlig måte å håndtere dem (vendelrot tabletter, etc.), og ikke glem at i noen tilfeller er det ønskelig å ty til hjelp av en terapeut for å hjelpe lære å kontrollere sin atferd.
 4. Ikke bli båret med alkohol, nikotin og kaffe, men hvis du har råd til en favoritt kaffedrikk for ikke mer enn to kopper om dagen (om morgenen), så bør alkohol kastes helt.
 5. På ingen måte ignorere bruken av medisinske profylaktiske anti-migrene medisiner foreskrevet av en lege. De bør også alltid være til stede.
 6. Det er ikke en dårlig ide å regelmessig ordne spa behandling eller behandling i en lokal dispensar hvor du kan få ikke-rusmiddelbaserte forebyggende produkter (fysioterapi, kraftsone massasje, akupunktur).

Det bør være enighet om at det er vanskelig å bekjempe migrene, men det er mulig. Vanligvis disiplinerte pasienter kjenner alt om deres sykdom og i de fleste tilfeller takler, selv om de selvfølgelig ikke misunner, må du være på vakt hele tiden. "Veien vil bli mestret av den ene som går!" - sa de gamle.

outlook

Med kompetent og kompleks terapi er prognosen med en slik sykdom oppmuntrende. Tilstedeværelsen av sykdommen kan være tegn på utvikling av alvorlige sykdommer, inkludert kreftvulst, abscess, hjerneinflammasjon, encefalitt, vaskulære aneurismer, hydrocephalus, etc.

Risikoen gruppe mennesker som har migrene kan inkludere innbyggerne i store byer som er levende livsstil og forsømmelse resten, jentene og kvinnene i alderen 20 år (spesielt under menstruasjon), samt personer med en genetisk predisposisjon for migrene.

For riktig diagnose og optimal behandling, må du søke hjelp fra en nevrolog. Kun en erfaren lege vil kunne skille tegnene på migrene fra andre syndromer med lignende symptomer, og anbefaler også en faset, effektiv terapi.

Migrene: symptomer og behandling (tabletter og ikke-medisinske metoder)

Migrene... Dette ordet er forbundet med de fleste mennesker med uutholdelig hodepine. Imidlertid bør det forstås at migrene er en uavhengig nevrologisk sykdom, hodepine som er den viktigste, men ikke det eneste symptomet. I tillegg til hodepine, følger migrene med kvalme, oppkast, intoleranse av høye lyder og sterkt lys, lukter, og i noen tilfeller og en rekke andre nevrologiske symptomer. Det er ikke mulig å helbrede migrene helt. Det finnes metoder for behandling som gjør det mulig å redusere hyppigheten av migreneangrep til null. Om hva som er preget av migrene, hvordan det går videre, hvilke behandlingsmetoder vi vil snakke i denne artikkelen.

Utbredelse av migrene

Hvorfor snakker de så mye om migrene? Dette skyldes den høye forekomsten av sykdommen blant hele befolkningen på planeten. I gjennomsnitt, ifølge statistiske data, dekker migrene over 10-12% av verdens befolkning. Dette er mennesker som regelmessig lider av migreneangrep. Det antas at en gang i livet lider ca 80% av befolkningen et lignende angrep. Og europeerne selv beregnet de årlige tapene i forbindelse med denne sykdommen. De utgjorde 111 milliarder euro. Imponerende, er det ikke? Og selv om ingen i Russland betraktet tap, er det sannsynlig at tallene ville være sjokkerende. Det er derfor migreneproblemer er så relevante i vår tid.

Kvinner lider av migrene, minst tre ganger oftere enn menn. Dette skyldes hormonell bakgrunn og konstante svingninger i livet til en kvinne: fra månedlige endringer til perioder med graviditet, fødsel og amming. Bevis for dette er det faktum at ved oppstart av overgangsalder hos de fleste kvinner, blir migreneangrep mindre hyppige eller til og med forsvinner helt.

Hyppigheten av anfall er også veldig individuell. Noen er tvunget til å lide på en dag, noen er heldige litt mer, og utøver bare et par ganger i året. Forholdet mellom frekvensen og alvorlighetsgraden av anfall kan ikke spores.

Hvorfor oppstår migrene?

Det er umulig å svare på dette spørsmålet utvetydig. Den vanligste, til dags dato, er en vaskulær teori, hvis essens er som følger.

Med migrene, er det en spasme av blodkar, som et svar på hvilke en stor mengde spesielle stoffer - neuropeptider - slippes ut i blodet. Blant dem, serotonin, substans P og en rekke andre stoffer som forårsaker vasodilasjon spiller en viktig rolle i utviklingen av migrene. Utvidelse av fartøyene fører til strekning av sine vegger, deres impregnering med plasma, irritasjon av smertereseptorer. Resultatet av alt dette er uutholdelig smerte. Det antas at en bestemt rolle tilhører:

 • arvelig disposisjon (hvis en forelder har migrene, så er risikoen for utvikling i barnet 50%, hvis begge er utsatt for sykdommen, øker risikoen til 75%);
 • lav smerte terskel;
 • dysfunksjon i trigeminus nervesystemet, som gir innervering av hode og ansikt;
 • følelsesmessige og personlige karaktertrekk ved en persons karakter (som bekreftes av større forekomst blant kvinner).

Migrene provokere

I dette tilfellet snakker vi om situasjoner som kan utløse utviklingen av et angrep:

 • emosjonelt stress (og angrepet kan ikke forekomme direkte ved stress, men allerede ved utgangen fra det, når nivået av følelsesmessig stress faller);
 • endring av vær (spesielt i lavsesongen);
 • feil i kosten (dette inkluderer bruk av visse produkter - ost, sjokolade, sitrusfrukter, nøtter, øl og rødvin, en forpliktelse til kaffe og koffeinholdige drikker, tilstedeværelse i mat av kjemiske tilsetningsstoffer på nitritt type, natriumglutamat, store pauser i maten med utvikling av følelser av sult );
 • Spesielle kroppsforhold (fysisk tretthet, søvnmangel eller overflødig søvn, forverring av kroniske sykdommer, bruk av hormonelle legemidler hos kvinner, menstruasjon).

Hvordan oppstår et migreneangrep?

Det er to typer migrene: med og uten aura. Migrene med aura kalles en klassisk migrene, det er 10-20% av alle migrene tilfeller. Migrene uten aura betraktes som en enkel migrene, det er mer vanlig og står for 80-90% av tilfellene.

Symptomer på migrene med aura

Aura er en spesiell nevrologisk tilstand som går foran et hodepineanfall. Aura skjer før angrepet, det er alltid det samme for en bestemt pasient. Aura vises, og forsvinner deretter uten spor, men i stedet kommer hodepine. Tiden fra starten av en aura til begynnelsen av hodepine kan variere fra 5 til 60 minutter. Hva er tegn på migrene? Det kan være:

 • lyse blinkende poeng, zigzags, lyn og lignende visuelle fenomener, det vil si praktisk visuelle hallusinasjoner;
 • plutselig tap av syn (fullstendig eller delvis i form av å falle ut av synsfeltene), svarte flekker foran øynene;
 • Plutselig svakhet i lemmer, i enkelte deler av kroppen (for eksempel manglende evne til å bevege øynene dine, åpne dem);
 • følsomme fenomener: sviing, kribling, brenning, og nummenhet i de forskjellige områder av kroppen (vanligvis i fingrene på en hånd med gradvis spre seg til hele lem, et munnviken og tunge);
 • plutselige problemer med tale: indistinctness, illegibility, til og med til totalt tap av evnen til å snakke;
 • svimmelhet, tinnitus, smak hallusinasjoner;
 • vegetative symptomer: plutselig og urimelig svette, økt hjertefrekvens og pust, en følelse av frykt, en "klump" i halsen, økning i kroppstemperatur og kulderystelser.

Den vanligste er den visuelle auraen, de resterende artene observeres mye sjeldnere, noe som fører til mange misforståelser når det gjelder diagnose (ulike diagnoser mistenkes). På grunn av dette forbinder ikke selv pasienten seg auraen med en etterfølgende hodepine. Men etter en rekke gjentakelser, siden auraen er typisk, blir faktumet av forbindelsen med migrene smerte tydelig.

Stadier av migreneangrep

Ethvert angrep av migrene går gjennom flere stadier. Hver av dem har sine egne særegenheter. Så er betinget anfall subdivided into:

 • prodromale stadium;
 • aura fase (med en enkel migrene er denne delen fraværende);
 • scenen av hodepine selv;
 • oppløsningsfase (post-demo).

Prodromale scenen skjer om noen timer, noen ganger - en dag før hodepine. I denne fasen er det kliniske harbingere av angrepet. Dette kan være en endring i humør, døsighet, nedsatt konsentrasjon, vanskeligheter med tankeprosesser, økt følsomhet mot lukt og lyder, svimmelhet. Alle symptomene er ikke-spesifikke, og det er vanskelig å etablere et klart forhold mellom dem og det påfølgende angrepet.

Aura-fasen stemmer overens med endringene beskrevet ovenfor.

Deretter er det hodepine. Det blir ikke umiddelbart uutholdelig. Smerten vokser litt, begynner ofte i templet og "kryper" på øyet og pannen. Et typisk symptom på migrene er en ensidig hodepine. Men i noen tilfeller kan smerten være bilateral, og noen ganger - endre sider fra et angrep mot et angrep.

Et annet karakteristisk tegn på migrene hodepine er dens pulserende natur. Noen ganger beskriver pasientene sine følelser annerledes: så dumme, trykke.

Hodepine med migrene er ledsaget av kvalme og oppkast. Alvorlighetsgraden av disse symptomene påvirker angrepets alvorlighetsgrad. Oppkast kan gjentas, provosert av ubetydelige lukt.

Et annet symptom som følger med hodepine med migrene, er intoleranse for lyder og lys. Høye lyder og lyse lys forårsaker enda større hodepine. Av denne grunn foretrekker pasienter med migrene å trekke seg tilbake i et mørkt rom for å skjule seg for å provosere forverrende øyeblikk.

Det skjer at hodepine er ledsaget av et brudd på avføringen (diaré), magesmerter, tørr munn, feber, hyppig trang til å urinere. I alvorlige tilfeller er synkope mulig.

Etter å ha nådd sitt maksimum, varer hodepinen flere timer. I gjennomsnitt er varigheten av et hodepineangrep ca 4 timer, men i noen tilfeller kan hodepinen varer i tre dager uten pause. Dette er selvsagt veldig smertefullt for pasienten.

Oppløsningsfasen varer fra flere timer til flere dager. I utgangspunktet klager pasienter om tretthet og svakhet, generell svakhet og motvilje mot å engasjere seg i noe.

Behandling av migrene

Behandling av migrene kan være medisinert og ikke-rusmiddel. Den mest effektive er kombinasjonen av disse og andre metoder.

Ikke-medisinske behandlinger

Ikke-medisinske metoder inkluderer:

 • Korrigering av livsstil (dette inkluderer utelukkelse av matprovokatører, overholdelse av søvn og ernæring, avvisning av vin og øl, og så videre);
 • metoder for psykoterapi (vellykket er atferdsmessig (kognitiv) psykoterapi, automatisk trening, avspenningsteknikker);
 • biologisk tilbakemelding (en metode hvor en pasient registrerer informasjon om fysiologiske parametere - for eksempel muskelspenning - og lærer å kontrollere disse endringene ved hjelp av vilje);
 • fysioterapeutisk effekt (elektroforese med narkotika, Diadynamic strømninger, ultrafiolett bestråling, arsonvalisasjon, magnetisk og laserterapi av cervikal-området, leire bad, radon og furu bad, sirkulær dusj);
 • akupunktur;
 • massasje og selvmassasje (sistnevnte kan hjelpe med et begynnelsesbeslag).

Selvfølgelig, de fleste av disse metodene brukes i interictal perioden for å redusere frekvensen av anfall. Metoder for avslapping, biofeedback og selvmassasje bidrar til å takle svært hodepine.

Noen pasienter på tidspunktet for angrepet reduserer smerten enten varmt varmtvannsflaske eller ispakning på hodet. Varm påvirkning er effektiv i fasen av vasospasmen, og kalde er effektive i ekspansjonsperioden. Dette hjelper imidlertid ikke alle pasientene.

Behandling av migrene med rusmidler

Medikamenteffekt på migrene utføres i to retninger: eliminering av hodepine under angrep og forebygging av forekomsten.

I medisiner for eliminering av smerte i et angrep trenger alle pasienter. Men profylaktiske medikamenter vises bare den delen av pasientene som har anfall gjentas oftere 2-3 ganger i måneden og ta stedet er svært vanskelig, som er av en slik behandling blir nødvendig når en migrene blir "sjef" i livet til pasienten.

For å eliminere hodepine, er følgende grupper av medisiner akseptert:

 • smertestillende midler og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler;
 • preparater som inneholder ergotalkaloider;
 • triptaner (serotoninagonister).

Det er en trinnvis tilnærming til behandling av migrene hodepine. Det er som følger: når de tegn som angir starten av et migreneanfall, eller ved utbruddet av hodepine bør være en smertestillende eller ikke-steroid anti-inflammatorisk medikament (for eksempel acetylsalisylsyre i en dose på 1000 mg, eller i en dose på Ibuprofen 400-600 mg naproksen 750 mg). For å sikre tilstrekkelig absorpsjon og ikke fremkalle brekninger, anbefales det å kombinere analgetika med medikamenter slik som metoklopramid (Reglan), domperidone (Motilium).

For å øke smertestillende effekten av analgetika, kan den kombineres med koffein. Koffein kan tas i form av kaffe, te, kakao, cola, eller bruke ferdige kombinasjon betyr for eksempel, Askofenom-P.

Hvis du ikke kan ta medisinen på grunn av kvalme og oppkast, bør du bruke en smertestillende middel i rektal suppositorier (for eksempel Voltaren).

Hvis, etter 45 minutter fra å ta smertestillende, ikke hodepinen minker, så gå til andre trinn - mottak av triptans. Slike rusmidler inkluderer Sumatriptan (Imigran, Sumygamren), Zolmitriptan (Zomig), Naratriptan (Naramig). Hvis det i løpet av tre angrep av migrene i en rad, som tar smertestillende, ikke ledsages av en smertestillende effekt, bør du i dette tilfelle avstå bruken og når de første tegn på angrep straks tar triptan. Separat bør vi si at Imigran produseres ikke bare i form av tabletter, men også i form av en nesespray, som gjør det mulig å bruke, uavhengig av eksisterende oppkast.

Ergot preparater er også svært effektive for å kontrollere migrene smerter. De inkluderer Ergothamine, Dihydroergotamine (det er også en nesespray - Digidergot). Det er en kombinasjon av Ergotamina og koffein - Nomigren.

Blant de midler som benyttes for å forebygge angrep, er den mest effektive betraktes betablokkere (f.eks Inderal, propranolol), antiepileptika (spesielt topiramat og natriumvalproat), antidepressiva (Prozac, Cymbalta, amitriptylin), kalsiumkanalblokkere (Corinfar, Kordafleks). Disse stoffene er anbefalt å ta lang tid (ca 6 måneder eller mer) for å oppnå en stabil retardasjon angrep. Bruken av slike rettsmidler betyr ikke en kur for migrene, fordi det i seg selv er uhelbredelig. Men i tilfeller hvor uutholdelig hodepine er å utvikle svært ofte blir årsaken til en betydelig forverring i kvaliteten på livet, er i stand til å redusere antall til et minimum angrep bruk av forebyggende medisiner, som for slike pasienter tilsvarer helbredelse. Selvfølgelig bør valget av narkotika være engasjert i bare av behandlende lege om noen selvmedisinering kan være noen spørsmål.

Folk rettsmidler for migrene

Tradisjonell medisin tilbyr et svært bredt arsenal av måter å kvitte seg med sykdommen. Disse metodene for kamp er også delt inn i to grupper:

 • betyr brukt til å stoppe smerte på angrepstidspunktet;
 • betyr brukt for å forhindre forekomsten.

For å forbedre tilstanden på angrepstidspunktet anbefales det:

 • komprimere på pannen av kål eller burdock bladene (samtidig er det nødvendig å spole hodet med et håndkle);
 • vedlegg til templene av lobes av en sitron eller en halv kutt pære;
 • Legg i ørekonene bomullsull, fuktet med sukkerroesaft eller råløk (med den sistnevnte bør du være forsiktig så du ikke brenner);
 • innånding av en blanding av like deler av ammoniakk og kamferalkohol;
 • innånding av en blanding av vann og eple cider eddik i forholdet 1: 1 (blandingen må oppvarmes til nesten kokende, men ikke kokt);
 • Innånding av damp av aromatiske oljer (sitron, furu, lavendel, mynte);
 • varmt fotbad med sennepspulver;
 • i begynnelsen av angrepet, ta inn 1/4 kopp rå potet juice;
 • ta et bad med tilsetning av valerianrotdekok.

Her er bare de vanligste folkemidlene for å bekjempe migrene. Generelt er nummeret deres mye større. Deres effektivitet kan bare dømmes ved å teste dem på seg selv.

For å forhindre forekomst av anfall, anbefaler folkemedisin:

 • drikke daglig avkok av urter og frukt kostnader (for eksempel bringebær frukt, forlater mor og stemor (2 deler), lime, oregano (1 st del) av Dogwood, sitronmelisse, vendelrot, kløver, trifoliate ur blader, fra bær av en viburnum, etc. Listen over lignende samling er lang nok);
 • i 5-7 dager med utseende av anfall, ta en cocktail av ferske kyllingegg, brutt inn i et glass med kokende melk. Det antas at dette middelet også kan hjelpe til med angrepet selv;
 • hver morgen før frokost, drikk 1 kopp valle eller kjernemelk;
 • 3 ganger om dagen, drikk ¼ kopp solbærjuice eller en blanding av gulrotjuice (3 deler), spinat og løvetann (i 1. del).

Folks metoder for behandling av migrene er svært individuelle: ett og samme middel hjelper en person og en annen - til og med intensiverer smerten. Dette bør huskes for alle pasientene.

Behandling av migrene i svangerskapet

Graviditet og etterfølgende amming ledsages av signifikante hormonelle forandringer i kroppen. Alt dette kan ledsages av økt frekvens og frekvens av anfall. Ofte er frekvensen av anfall observert i I-st ​​trimesteren. Etter hvert som graviditetens varighet øker, reduseres forekomsten av angrep. Hvordan vil migrene oppføre seg i hvert tilfelle - det er umulig å forutsi. Men faktisk er slike torturer av den gravide kvinnen helt til hva. Hvordan håndtere migrene, er i posisjon?

Først av alt, selvfølgelig, blir de til ikke-medisinske midler for å bekjempe hodepine. Tross alt er bruk av medisiner under graviditet uønsket, og mange av dem kan skade babyen. Korrigering av en livsstil med unntak av alle provoserende faktorer i tilfeller av migrene ved graviditet, går i forgrunnen.

En gravid kvinne som lider av migrene, bør begynne å kjempe med et hodepine angrep på slike måter:

 • lett massasje av hode og krage sone med fingertuppene;
 • Kaldkompress eller isboble på hodet (panne, whisky);
 • Komprimerer fra kålbladene (forkrøllet for å tillate juice);
 • drikke sterk og søt te eller kaffe (koffein i moderat dose påvirker ikke fosteret).

Ganske effektiv og helt sikker er psykoterapeutiske teknikker, trening i avslappeteknikker.

Bruk av avkok og infusjoner av urter er bare mulig etter foreløpig konsultasjon med en fødselslege-gynekolog, siden noen urter er kontraindisert i svangerskapet.

Fra rusmidler til behandling av migrene i svangerskapet er bare parasittamol tillatt. Det har ikke toksiske effekter på fosteret. Det kan brukes i enhver trimester av svangerskapet (selv om du i de tre første månedene av graviditeten, bør du avstå fra å ta medisiner).

Det antas at triptans ikke påvirker fosteret negativt. Slike konklusjoner ble gjort etter analysen av graviditetene til de kvinnene som tok triptaner, og ikke visste om situasjonen deres. En målrettet studie om dette emnet har imidlertid ikke blitt utført, derfor kan de ikke anbefales til behandling av migreneangrep med 100% sikkerhet.

Derfor er migrene et problem som bringer mye lidelse og begrensninger i pasientens liv. Sykdom, selv om det ikke forkortes levetiden, men påvirker kvaliteten betydelig. Og selv om migrene selv er uhelbredelig, er det mulig å oppnå kontroll over sykdommen ved hjelp av medisinske og ikke-medisinske metoder. Ikke fortvil, og du kan beseire migrene!

D. m. N. Lebedeva, ER, snakker om hva en migrene er og hva dens symptomer er:

Enn å behandle migrene

Hodepine er en av de vanligste klager av mennesker i alle aldersgrupper. Ifølge egenskapene er det vanskelig å bestemme utseendet og mekanismene av forekomsten. Men det er en type hodepine - en migrene, som har ganske spesifikke egenskaper og manifestasjoner. Det kan ikke bare være en klage, men en uavhengig sykdom.

Hva er en migrene?

Migrene er en type hodepine angrep, de viktigste egenskapene som er:

 • Distribusjon er strengt en av halvdelene av hodet (oftest i fronto-temporal delen);
 • Arten av smerte er akutt og pulserende;
 • Plutselig forekomst;
 • Periodisk gjentakelse av anfall
 • Smertsyndrom er ledsaget av symptomer i form av fotofobi, kvalme, oppkast;
 • Alvorlig svakhet etter et angrep.

Interessant! Navnet migrene har mottatt siden antikken. Denne termen, bokstavelig oversatt fra gammel gresk, høres ut som gemikraniya. Den første delen av ordet (hemi) er oversatt som "halv", den andre (cranios) er "tåre".

Personer i fare for migrene

Ifølge offisiell statistikk fra Verdens helseorganisasjon er migrene et problem på om lag 15-17% av verdens befolkning. Blant risikofaktorene for utviklingen av denne patologiske tilstanden kan identifiseres som følger:

 1. Arvelig disposisjon. Mer enn 70% av pasientene med migrene har en historie om slektshistorie. Sannsynligheten for genetisk overføring av sykdommen er høyest for sønnen til syke mødre (risiko er ca 72-75%). Fra faren overføres migrene ikke oftere enn i 30% av tilfellene. Hvis begge foreldrene lider av angrep, er sannsynligheten for det samme problemet som oppstår i avkom, uavhengig av kjønn, over 90%.
 2. Age. Den mest typiske aldersgruppen blant personer med migrene er fra 17-18 til 38-42 år. Den tidligste alderen der en sykdom er potensielt i stand til å manifestere seg, er den 5 år gamle. Hos mennesker eldre enn 50 år er sykdommen nesten ikke funnet;
 3. Paul. Kvinner er sykere oftere. Den hormonelle bakgrunnen til organismen har en karakteristisk effekt. Jenter legger merke til migreneangrep etter utseendet av menstruasjon. Det er en forbindelse med en viss fase i menstruasjonssyklusen;
 4. Livsstil. Det ble bemerket at migrene er vanlig blant personer som er engasjert i aktiv faglig aktivitet, hovedsakelig mentalt. Hyppige stressende situasjoner og psyko-emosjonell ustabilitet kan utløse dannelsen av migrene, selv hos personer som ikke har arvelig predisposisjon.

Hvorfor det er en migrene: mekanismer for å starte et angrep

Ifølge moderne vitenskapelige bevis er den viktigste patogenetiske teorien om migrene vaskulær. Dens essens ligger i sviktet av lokale mekanismer for å regulere tonen i karene i hjernen og meningene i retning av nedgangen. Et migreneangrep med hensyn til intrakranielle hemodynamiske forandringer er en økning i blodfyllingen av hovedkaretene i hodet. Som et resultat - lokal økning i trykk med irritasjon av smertefulle reseptor soner, som manifesteres av en sterk spesifikk smerte av klar lokalisering.

Det er viktig å huske! Den egentlige årsaken til migrene er en plutselig utvidelse av karene i et lite område av hjernen. Derfor inneholder stoffer som inneholder et stoff av spasmolytisk type, med migrene ikke effektive, selv om de eliminerer andre typer hodepine!

Typer av migrene: manifestasjoner og symptomer

Klassifiseringen av migrene er basert på en kombinasjon av symptomer, som det oftest manifesterer. Forskere beskrev to typer migrene: klassisk og enkel. Et karakteristisk trekk ved deres utbredelse er at hvis man måtte forholde seg til en klassisk art før, er den moderne mannen mer utsatt for enkle migreneangrep (75% av tilfellene). Årsaken til dette er fremveksten av mange nye årsaker som påvirker hjernen negativt.

Et klassisk migreneangrep

Begrepet "klassisk migrene" antyder at hodepine er foran med uspesifikke symptomer, som kalles aura. Slike forløpere kan være forskjellige auditive, visuelle, tale- eller luktforstyrrelser, koordinasjonsforstyrrelser. Spesifikke manifestasjoner av auraen avhenger av hjerneområdet hvor midlertidige sirkulasjonsforstyrrelser forekommer.

Fasene og symptomene på et klassisk migreneangrep

1. Prodromal (3-5 timer før starten av hodepine)

 • Stemningsstabilitet;
 • Nedgang i styrke og generell svakhet;
 • Tørr munn og tørst;
 • En følelse av sult og en kort økning i appetitten;
 • Angst og irritabilitet;
 • Økt følsomhet for lys, lyd, olfaktorisk, smakstimuli

2. Aura (innen 1 time før angrepet)

 • Visuelle forstyrrelser: Tap av små områder i synsfeltet, utseendet på flerfargete flekker foran øynene, flimrende fluer og flimmer;
 • Taleforstyrrelser: langvarig, sløret tale;
 • Koordinasjonsforstyrrelser: Svimmelhet, ustabilitet i å gå

3. Hodepine (varighet fra 2-3 timer til 2-3 dager).

Alvorlig smerte i en av halvdelene av hodet, lokalisert baneområde, panne eller tempel. Enhver bevegelse og fysisk aktivitet, lyse og lyse og høye lyder fører til økt smerte. Ofte i en høyde av et smertefullt angrep, oppstår alvorlig oppkast. Mange pasienter har et ønske om å presse hodene sine med hendene. På et stille, mørkt sted, reduseres smerten noe.

4. Endelig smerte.

Dets utbrudd indikeres av en reduksjon i intensiteten av hodepine, det er døsighet med nedsenking i dyp søvn. Ansiktet og lemmer blir hovne på grunn av forsinkelse i vannlating.

5. Gjenoppretting (fra flere timer til flere dager etter angrepet)

Migrene forårsaker utarming av kroppens vitale ressurser. Dette er årsaken til en sterk nedgang i krefter i post-angrep perioden. Pasienter med merket generell svakhet, apati, som gradvis reduseres. Etter hvert som urinering gjenoppstår, forsvinner puffiness, visuell, auditiv, olfaktorisk og koordineringsevner.

Et enkelt migreneangrep

Ved enkel migrene er ment et angrep av ensidig hodepine uten en forrige aura eller dens uutviklede og kortsiktige kurs. Slike migrene forekommer ofte hos personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet (noen varianter av arteriell hypertensjon, angina og andre former for iskemisk hjertesykdom, epilepsi, Reynaud-syndrom).

Symptomer som er karakteristiske for en enkel migrene, er generelt lik de som er angrepet av den klassiske varianten av sykdommen. Hovedforskjellen er at hodepine oppstår plutselig mot en bakgrunn av fullstendig velvære, uten forutgående aura. Hvis du sammenligner intensiteten av smerte, så med en enkel migrene, er det mindre uttalt, men mer tidkrevende. Blant andre egenskaper av hodepine kan man merke:

 • I hver pasient kommer smerte alltid fra samme side (enten til høyre eller til venstre);
 • Vises på et tidspunkt, strekker seg til hele frontal-oftalmisk og parietal-temporal region;
 • Intensiteten av smerte øker gradvis fra et lite punkt til en intens halvdel av hodet, som er vanlig i hele den fremre og laterale regionen;
 • Smerte kan gis til den tilsvarende halve nakke og skulderbelte;
 • Arten av smerten: fra pulserende til sprengning;
 • Kvalme og oppkast er et hyppig sammenhengende symptom som ikke bringer lettelse til pasientens tilstand med en enkel migrene;
 • Lachrymation, fotofobi, synsforstyrrelser fra øyets side på siden av lesjonen;
 • Sharp sonisk, visuell og andre stimuli øker øyeblikkelig smerte;
 • Krenkelser av koordinering av bevegelse og evnen til å gå;
 • Hevelse i ansikt og lemmer, som er et resultat av tørst- og urinasjonsforstyrrelser;
 • Etter et angrep er det utmattelse, døsighet, som passerer etter en stund.

Det er viktig å huske! Det er ingen grunnleggende forskjell mellom et klassisk og et enkelt migreneangrep. Isoleringen av disse kliniske formene av sykdommen er betinget, da deres manifestasjoner bare er forskjellig i nærvær av en aura, og behandlingen er identisk!

Faktorer som utfordrer et angrep

De fleste som lider av migrene, vet hva som akkurat fremkaller forekomsten av smerteangrep. Som potensielle irriterende er i stand til å snakke:

 • Endringer i vær og klimatiske forhold mot bakgrunnen av individuell meteosensitivitet. Jo raskere de oppstår, desto større er sannsynligheten for å utløse sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen som er karakteristiske for migrene.
 • Overdreven reaktivitet av kroppen til irriterende matvarer: krydder og krydder, krydrede retter, sterk kaffe og te, marinader og hermetikk;
 • Alkoholholdige drikker;
 • Psyko-emosjonell stress og stress. Karakteristisk for utbruddet av migrene er ikke på høyden av eksitasjon, men etter det;
 • Lys, fargerik eller blinkende lys stimuli;
 • Innånding av skarpe lukt;
 • Hold deg i forhold med dårlig ventilasjon;
 • Fysisk overarbeid;
 • Langvarig søvnløshet;
 • Endringer og svingninger i hormonell bakgrunn.

Behandling av migrene

Det kurative programmet for migrene omfatter slike komponenter:

 • Forebygging av et angrep;
 • Stopp av hodepine;
 • Forebyggende tiltak.

Den viktigste metoden for lettelse for behandling av hodepine med migrene er medisinering. Det er effektivt i enhver fase av et angrep. Bruk av antimigraine medisiner i perioden av auraen, om noen, reduserer intensiteten av hodepine, og noen ganger helt kan forhindre utseendet. Legemidler tatt etter starten av smerte syndrom forkorte sin tid og redusere intensiteten. Men undervurder ikke de ikke-farmakologiske tiltakene, hvis ytelse reduserer sannsynligheten for forekomst og alvorlighetsgrad av hodepine.

Det er viktig å huske! Legemidlet for migrene bør tas så tidlig som mulig før angrepet. Jo mer rettidig stoffet blir tatt, desto bedre er den terapeutiske effekten!

Hvordan forebygge et migreneangrep?

Hver syke migrene vet hvilken provokerende faktor som oftest forårsaker et annet angrep. For å eliminere utløsereffekter må negative innflytelser unngås. Hjelp kan:

 • Nektelse av matvarer, som brukes til å provosere hodepine;
 • Bruk av spesielle og solbriller;
 • Moderat bruk av alkoholholdige drikkevarer eller fullstendig avvisning av dem
 • Unngå stressende situasjoner, fysisk og psyko-emosjonell stress;
 • Bruken av metoder for mental og psykologisk avslapping og fysisk karakter. Jo mer balansert modus for arbeid og hvile, stemningen er bedre og stabilere, jo mindre er det en migrene;
 • Ekskluder eller minimer eksponering for støy og olfaktoriske stimuli;
 • Bruk av legemidler som øker organismens adaptive egenskaper mot bakgrunnen av meteosensitivitet (antifront).

Hvis den provokerende faktoren ikke er unngått, eller de minste tegnene som er karakteristisk for auraen, har oppstått, bør det tas umiddelbare anti-migrene stoffer eller spesielle prosedyrer.

Hvordan lindre smerten av migrene hjemme?

Du kan stoppe migrene, som begynte, på tre måter.

 1. Forbered deg på et angrep. Pasienten skal kunne gjenkjenne forløperne og de første symptomene på migrene, og skille dem også fra andre typer hodepine. Det er nødvendig å forsøke å beskytte deg mot frykt og panikk før den kommende episoden av alvorlig hodepine. Hvis angrepet ikke skjedde for første gang, blir erfaringen med bruk og effektiviteten av tidligere brukte stoffer tatt i betraktning. De bør alltid være til stede og tatt med det minste tegn på forverring av sykdommen.
 2. Gi de mest behagelige forholdene for å redusere angrepet: pasienten skal være i et mørkt rom der det ikke er støy, støv, skarpe lukt og andre irriterende faktorer. Eventuelle mentale, følelsesmessige og fysiske påkjenninger er utelukket. Kollegaer, slektninger, bekjente og andre personer i kontakt med pasienten må nødvendigvis være oppmerksom på dette.
 3. Narkotika medisiner og ikke-medisinske metoder for cupping migrene. Hovedanbefalinger for bruk er en strengt differensiert og forebyggende tilnærming. Dette betyr at hvis det ikke er tvil om at pasienten har et sant migreneangrep, er det best å først ta til bruk av spesielle medisiner. Unntaket er bare lette angrep av migrene. De kan testes med opioider og antiinflammatoriske stoffer (ketorolak, pentalgin, citramon, ibuprofen, copacil, etc.). Hvis minst en gang sin ineffektivitet har skjedd, er gjenbruk ikke tilrådelig.

Det er viktig å huske! Ved behandling av migrene er det ikke noe sted for spasmolytika og vasodilatormedikamenter. De gir ikke bare lindring, men kan også forverre smertsyndromet!

Migrene Behandling Tabletter

I praksis, i behandling av migrene, har følgende vist seg å være den mest effektive:

 • Basert på sumatriptan: antimigrene, amigrenin, imigran;
 • Basert på naratriptan: narkotika naramig;
 • Inneholder zolmitriptan: tabletter zomig;
 • Eletriptan: tabletter rhelpaks;
 • Kombinert anti-migrene stoff, ikke inkludert i triptangruppen: Nomigren.

Anbefalinger fra spesialister på inntak av medisiner fra gruppen av triptaner er:

 1. Et alvorlig migreneangrep bør bare stoppes av triptaner. Andre stoffer er ikke effektive;
 2. Når utseendet til forgjengere eller en bestemt hodepine, er den anbefalte dosen en tablett;
 3. Kriteriet for evaluering av effekten er et to-timers intervall etter å ha tatt pillen. Hvis hodepinen er helt stoppet, kan pasienten gå tilbake til den vanlige livsstilen. Redusere intensiteten, men opprettholde angrepet er grunnen til å ta en annen pille;
 4. Pasienter som tok to tabletter for å stoppe et tidligere angrep, kan umiddelbart ta en doblet dose med en annen forverring av migrene;
 5. Det totale fraværet av terapeutisk effekt av legemidlet (to doser) er en kontraindikasjon for gjentatt anvendelse. Slike pasienter bør bytte til å ta triptans av en annen generasjon;
 6. Hvis medisinen er effektiv, bør den bare brukes så lenge effekten fortsetter. Legemidlet bør alltid være tilgjengelig for pasienten;
 7. Hvis stoffet ikke brukes mer enn to ganger i uken, forårsaker det ikke avhengighet, overdose og bivirkninger.

Symptomatisk behandling av migrene

Siden i tillegg til hodepine migrene ledsages av en masse andre symptomer, under et angrep, er det ofte behov for lettelse. Det kan være:

 • Mot oppkast: piller og injeksjoner av metoklopramid, cerukal, domperidon;
 • Mot poser av ansiktet og hjerneødem, diuretika (Lasix, furosemid), glukokortikoider (deksametason, prednison), ikke-steroide antiinflammatoriske midler av type (indometacin, Ibuprom, nimesil);
 • Sedasjon og sedativer: valokardin, corvalol, barboval.

Ikke-farmakologiske metoder for omsorg under et angrep

I alle fall kan migrene utføre spesielle triks, spesielt hvis de er effektive i tidligere angrep. Hjelp er i stand til å:

 • I fasen av aura - en svak varm søt te. Det er ikke tilrådelig å drikke, hvis det allerede har oppstått en hodepine.
 • Elementer av akupressur. Trykkpunkter kan være okkiput og tempel på den smertefulle siden av hodet. Implementeringsregler: 10 trykkkompressjoner 2-3-4 fingre i 10 sekunder ved utånding;
 • Massasje i regionen av karoten arterien ved å trykke ned i 2-3 sekunder 5-6 ganger. Det er mulig å trykke ikke bare arterien på den tilsvarende siden av lesjonen, men også den som pulserer mer på nakken;
 • Kald komprimering på pannen og templene.

Det er viktig å huske! Diagnose og behandling av migrene må nødvendigvis utføres under tilsyn av en spesialist - en nevropatolog. Dette skyldes det faktum at under hennes maske kan skjule et stort antall patologiske forhold!

Er forebygging mulig?

Ifølge eksperter, reduserer overholdelse av forebyggende tiltak betydelig antall migreneangrep. Effektiv kan være:

 • Begrensning av kontakt eller fullstendig utelukkelse av virkningene av provokerende faktorer;
 • Unngå langvarig opphold foran TV eller datamaskin;
 • Maksimer lengden på samtaler på telefonen;
 • Overholdelse av prinsippene for sunn mat, fysisk aktivitet og søvn;
 • Vedlikehold av en individuell dagbok, som indikerer frekvensen av anfall, deres varighet, provokerende faktorer og effektive inngrep. Dette vil gi oss mulighet til å trekke konklusjoner om prognosen til sykdommen og mulighetene for behandling;
 • Tar medikamenter inneholdende magnesium og B-vitaminer;
 • Godkjennelse av legemidler av en av legemiddelgruppene: adrenoblokker (propranolol), antikonvulsiva midler (topiramat), antidepressiva (venlafaksin).

Interessant! Hittil har injeksjonslegemidler, nesesprayer og fysioterapi teknikker blitt utviklet, som på kortest tid stopper selv de sterkeste migreneangrepene. Men størst betydning i kampen mot dette problemet tilhører organisering av medisinsk behandling, opplæring av pasienter for å stoppe og forebygge anfall, den fulle verdien av samspillet mellom spesialister og pasienter!

Les Mer Om Fartøyene