Hvorfor er aterosklerose så farlig og hva kan det føre til?

De fleste er veldig kjent med ordet "aterosklerose", noen vet at dette er en slik lidelse. Imidlertid forstår de ikke engang faren som er forbundet med aterosklerose, som er resultatet av denne sykdommen. Så, hva er denne sykdommen og hva er farlig aterosklerose?

Hva begrepet gjemmer seg

Aterosklerose er en svært vanlig progressiv sykdom som påvirker de midtre og store arteriene, og uttrykkes i avsetningen på stentene av såkalte kolesterolplakk. Ofte begynner prosessen med utseendet på mikroskraper på stenocystene til fartøyene.

Videre begynner fettavsetninger i disse sprekker å samle seg, noe som til slutt fører til en delvis eller fullstendig overgrowth av fartøyet. Forresten, i økonomisk stabile land har denne sykdommen lang tid
Den vanlige dødsårsaken blant befolkningen.

Hovedårsakene til dannelsen av sykdommen kan kalles:

 • ubalanse i kostholdet;
 • tilstand av blodkarets vegger;
 • feil i fettmetabolismen;
 • arvelighet;
 • fysisk inaktivitet.

Det bør bemerkes at kolesterol er tilskrevet lipider, og det har et bredt spekter av funksjoner. Så, til dem bære:

 • dannelse av arterievegger;
 • det er referert til komponentene av hormoner;
 • komponent av vitaminer.

Som regel produseres opptil 70% av kolesterol i leveren, og den manglende delen kommer fra mat. Imidlertid vil han ikke forblir fri i menneskekroppen, og er en komponent av lipoproteiner som transporterer det gjennom blodet fra leveren til alle vev, og når et overskudd - fra vevet tilbake til leveren hvor det elimineres alle unødvendige ting. Manglende mekanisme og fører til dannelse av sykdom.

Mekanisme for plakkdannelse

Ledende rolle i dannelsen av sykdommen er gitt til low density lipoproteins (LDL), som er ansvarlig for levering av kolesterol til cellene. Det bør være i strengt regulerte mengder, og det er ved å heve nivået, og det utarbeides en mening om risikoen for manifestasjon av sykdommen.

Den omvendte prosess av transport utføres vanligvis gjennom høy tetthet lipoproteiner (HDL). Disse er anti-atherogene lipoproteiner, og de kalles for å rense celleoverflatene fra overdreven kolesterol. Følgelig, hvis det er høy konsentrasjon av LDL og lav HDL, kan vi snakke om å øke risikoen for å utvikle sykdommen.

Ofte kan den første transformasjonen i stenokkah-arteriene observeres allerede i de unge årene, men utseendet av fibro-adenoid plaques er notert allerede etter førti. Overflødig kolesterol fremmer en rask økning i plakk, og dette begrenser den normale strømmen av blod på et innsnevret sted.

Imidlertid, ikke bare blodstrømmen minker, men også en inflammatorisk prosess oppstår, tromber dannes, som i fremtiden kan komme av, og dermed fremkalle blokkering av viktige fartøy.

Med utviklingen og utviklingen av sykdommen er slike faktorer svært viktige:

 • Modifiserbare (som kan korrigeres eller elimineres helt);
 • ikke modifiserbar (permanent).

Hvis vi snakker om de modifiserbare faktorene, kan vi inkludere:

 • Livsstil (feil diett, redusert aktivitet, stress, dårlige vaner);
 • arteriell hypertensjon og høyt blodtrykk;
 • abdominal fedme;
 • hyperkolesterolemi;
 • diabetes mellitus.

Selv det høyeste kolesterolet kan senkes hjemme. Bare ikke glem å drikke en gang om dagen.

Ikke modifiserbare er:

 • alder (menn er rammet etter 45 år og damer etter 55 år);
 • sex (menn er mer utsatt for sykdommen og de manifesterer det tidligere);
 • tilstedeværelse i slekten av aterosklerose tilfeller i en ung alder.

Komplekset av uheldige faktorer fører til skade på endotelet integritet, som mister sin egen evne til å danne en beskyttende barriere, og på grunn av svikt i lipidmetabolismen bidrar til aterosklerose.

De viktigste farene ved aterosklerose

Innsinkelsen av kolesterol på veggene i arteriene er preget av deres kompenserende bøyning utover, slik at symptomene på sykdommen ikke vises i lang tid. Etter en viss tidsperiode oppstår imidlertid noen metamorfose, og plakkene fra stallen blir ustabile.

Dette tilrettelegges også av systemiske faktorer som:

 • stress,
 • fysisk belastning;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • arteriell hypertensjon.

Det er i denne perioden at symptomene allerede er merkbare for pasienten. Basert på plasseringen i systemet med blodkar, blir sykdommen grunnlaget for visse sykdommer.

 1. Iskemisk hjertesykdom.
 2. Cerebrovaskulære sykdommer.
 3. Aterosklerose av aorta, nyre, mesenteriske arterier og kar på underdelene.

Enda farligere enn aterosklerose? Det faktum at fremmer manifestasjonen hos en annen, vevd med aterosklerose, plager som er helt forbundet med blodforsyningsforstyrrelser.

Men vi må ikke glemme det motsatte trend: når pasienten lider av diabetes, har han dermed krenket metabolisme, som spiller en viktig rolle i utviklingen av aterosklerose, men hvis han har funnet feil i skjoldbruskkjertelen, kan sykdommen manifestere seg i de første årene. Slike brudd kan vel kalles en katalysator for dannelse av sykdom.

I utviklingen av sykdommen er tre hovedperioder svært grovt planlagt, og de er relatert til alvorlighetsgraden av skaden på kroppen. Naturligvis har noen av dem egne egenskaper. Det er slike stadier:

 • ischemisk;
 • trombonekroticheskaya;
 • stivnet.

Iskemisk stadium

Dens særegne trekk er mangelfullheten i tilførsel av blod til organer, som et resultat av hvilke dystrofiske prosesser i karene manifesterer seg. Likevel er praktisk talt alle funksjonelle metamorfoser på dette stadium av sykdommen lett korrigert og bærer ikke en åpenbar trussel mot menneskers liv og helse.

Det har lenge vært fastslått at det er umulig å fullstendig kvitte seg med CHOLESTERIN. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Hodet til Institutt for kardiologi Renat Akchurin forteller om dette virkelig er slik. Les mer.

Tromboselektrotisk stadium

Den neste fasen har også sine egne egenskaper. De består i det faktum at på grunn av progressive funksjonsfeil i blodtilførselen, begynner blodproppene i det vaskulære hulrommet å danne seg. Ytterligere forverring av blodstrømmen bidrar til utseendet i dem av fokalitet av nekrose (nekrose).

Sklerotisk stadium

Det endelige stadiet manifesteres når det skjer under påvirkning av nekrose i organene som er berørt av patologi, oppstår arrdannelse. Slike neoplasmer opprettes som regel ved hjelp av bindevev. Utvilsomt, jo tidligere sykdommen er diagnostisert, desto lettere og lettere er det å rette opp det. Derfor bør vi ikke overse årlige forebyggende undersøkelser.

Nyttig informasjon

Overvekt, tretthet, smerte i hjerte og brystkassen, svak tilstand, dårlig hukommelse, prikking i ekstremiteter, kortpustethet, selv med en liten last, hypertensjon - alle disse er symptomer på høyt kolesterol! :

Hvis du har minst 2 av symptomene oppført, kan du ha høyt kolesterol, noe som er veldig farlig for livet! Blodet tykner og begynner å bevege seg sakte gjennom karene, som et resultat av hvilke organer og vev mister oksygen og næringsstoffer. Og kolesterolplakk i blodårene kan føre til en forverring av blodstrømmen eller for å fullstendig tette opp karet.

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju med en phlebologist, der hemmeligheten er avslørt hvordan å bringe kolesterol tilbake til det normale! Les intervjuet.

Doktorer anbefaler! Med dette unike verktøyet kan du raskt takle kolesterol og leve i en meget gammel alder. Stroke og hjerteinfarkt kan lett forhindres! Les artikkelen i sin helhet >>>

aterosklerose

Aterosklerose - en kronisk sykdom i blodkar, karakterisert ved at den indre vegg av arteriene avsatte kolesterol og andre fettstoffer i form av plakk og plakk, og veggene seg selv presses sammen og mister sin elastisitet. Fartøy blir gradvis solide på grunn av nedbør av fett og kalk på veggene, mister elastisitet og, som et resultat, smal, som, som kjent, vil redusere blodets tilgang til organene. Til slutt kan fartøyet lukke helt. Og når dette er ledsaget av et brudd på blodkoagulasjon, er det en tendens til trombose og det er iskemisk skade på organene.

Aterosklerose regnes som en av de farligste sykdommene som fører til døden. Aterosklerose er gjenkjent oftest når det er problemer med blodtilførsel til hjertet, lemmer og hjernen, dvs. sykdommen er diagnostisert allerede i de siste stadiene. Aterosklerose er en av hovedårsakene til utviklingen av kardiovaskulære sykdommer, iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt. Andelen av personer med aterosklerose øker avhengig av alder, denne sykdommen er typisk for eldre. Derfor kaller legene det til en alderdom, men hvert år er det yngre, som er knyttet til den moderne livsstilen.

Symptomer på atherosklerose

Aterosklerose er en systemisk sykdom, derfor påvirker det vanligvis alle de store blodlinjene i kroppen. Av dette følger at manifestasjoner er også forskjellige. Lider som regel hjertet, hjernen, lemmer (oftest de nedre). Symptomatologi er spesifikk, men det manifesterer seg ikke alltid tilstrekkelig lyst til entydig å diagnostisere aterosklerose.

Symptomatologien avhenger av hvilket organ som lider av mangel på blodsirkulasjon i større grad. I noen form for atherosklerose er to symptomatiske perioder skilt. I den prekliniske perioden starter prosessen bare, så det er ingen spesifikke manifestasjoner. Viktige problemer med blodtilførsel og funksjon av organene begynner når lumen av arterien lukker med mer enn 1/2.

hjerte

Smerter i hjertet oppstår med en frekvens på 75%. Aterosklerose påvirker koronarbeholdere og reduserer strømmen av oksygen og næringsstoffer til myokardiet. Hjertet er et av organene som er mest følsomme for endringer i næringsinnholdets intensitet. Ved denne indikatoren er det dårligere, bortsett fra hjernen. Imidlertid utvikler symptomatologien umiddelbart, det er viktig å tolke pasientens opplevelser riktig.

Brudd på normal blodtilførsel til hjertet manifesteres av angina pectoris.

Kardiale manifestasjoner forekommer periodisk og inkluderer:

 • Smerter i thoraxen. Pressing, kjedelig aching eller burning (som er typisk for iskemisk prosess). Smerteopplevelser bestråles i scapulaen, venstre underarm, håndleddet eller fingrene (langs hele sirkulasjonssystemet).
 • Følelse av trykk på brystet (som om det legges tung belastning på brystet).
 • Smertefulle følelser under pusting (både ved innånding og utånding).
 • Åndedrettsforstyrrelser.

Angina pectoris, som er karakteristisk for aterosklerose, er paroksysmal. Angrep er ledsaget av ustabilitet i blodtrykket.

Mer sjelden, aterosklerose i koronarbeinene, vises følgende symptomer:

 • Smerter i nedre kjeve, øre, nakke på venstre side (bestråling, men i motsatt retning).
 • Smerter i ryggen.
 • Følelse av svakhet i ekstremiteter.
 • Følelse av kulde, økt svette og kulderystelser ("skumle").
 • Takykardi eller bradykardi (forstyrrelse av hjertets rytme).
 • Oppkast eller kvalme.
 • Forvirring av bevissthet til fullstendig tap for kort tid.

Intensiteten og frekvensen av symptomene avhenger direkte av kroppens spenningsnivå (stress, overspising, rusmisbruk, etc.).

Øvre og nedre lemmer

 • Følelsen av at hendene eller føttene "goosebumps", som etter et langt opphold i samme ubehagelige stilling ("sagging").
 • Palens av huden, som følge av at huden tar en dødelig blek farge og det vaskulære mønsteret er tydelig synlig (marmorhud).
 • Ved senere stadier av aterosklerose i ekstremiteterne skjer mer alvorlige manifestasjoner:
 • Degenerering av vev som mottar utilstrekkelig mengde nødvendige stoffer (tynning av fettlaget, uopprettelig hårtap).
 • Smerter i lemmer. I tilfelle av lesjoner av benens arterier observeres såkalt "intermittent claudication". Smerten er lokalisert i lårene, baken og kalvene, og har en paroksysmal karakter, som følge av at pasienten begynner å halte.
 • Utdanning på føtter av sår (trophic ulcers assosiert med mangel på næring av vev).
 • Rødhet av fingrene på bena eller hendene, utviklingen av vedvarende ødem.
 • Nekrose av vev (Gangrene).

Hjernen

Til underernæring er svært utsatt, men de primære symptomene er ikke unike for aterosklerose. Dermed observeres problemer med cerebral sirkulasjon i osteokondrose, vertebro-basilær insuffisiens, etc.

Symptomer utvikles gradvis, i henhold til økende:

 • Cephalgia (eller hodepine, uspesifisert). Dekker hele hodet uten evne til å bestemme den nøyaktige plasseringen. Den har et sprengende eller trykkende tegn.
 • Ring og støy i ørene.
 • Problemer med søvn. En person lider av søvnløshet, eller omvendt, har han stadig en tendens til å sove. Under søvn oppstår ofte store eller marerittlige drømmer (på grunn av hjernens aktivitet og diffuse endringer på grunn av manglende blodsirkulasjon).
 • Forverringen av de karakteristiske egenskapene til en persons personlighet (endringer i personlighet).
 • Nervøshet, høy spenning, økt angst.
 • Sløvhet og tretthet.
 • Krenkelser av kroppens grunnleggende funksjoner: pust, tale, ernæring. En person kan snakke indistinctly, ofte popershivaetsya mat, etc.
 • Krenkelser av koordinering av bevegelser, problemer med uavhengige bevegelser og orientering i rommet (på grunn av nederlaget i hjernen).

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til atherosklerose er høyt blodtrykk, røyking, diabetes, høyt kolesterol. Men hovedårsaken til atherosklerose ligger i brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den senke, og kan akselerere.

Fordel følgende risikofaktorer for aterosklerose:

 • Paul - Menn er mer sannsynlig å utvikle aterosklerose enn kvinner. De første tegnene på denne patologien kan manifesteres allerede med 45 år, og enda tidligere, hos kvinner - med 55 år. Kanskje dette skyldes en mer aktiv deltakelse i utveksling av kolesterol østrogener og lipoproteiner med lav og svært lav tetthet.
 • alder - Dette er en naturlig risikofaktor. Med alderen blir aterosklerose forverret.
 • arvelighet - en av årsakene til atherosklerose. Aterosklerose er en mangesidig sykdom. Derfor, nivået av hormonelle, genetisk dyslipidemi (brudd på plasmalipidprofilen), spiller aktivitet i immunsystemet en viktig rolle i å påskynde eller forsinke utvikling av aterosklerose.
 • Dårlige vaner. Røyking er en gift for kroppen. Denne vanen er en annen grunn for utviklingen av aterosklerose. Ønsker å ha sunne blodkar - slutte å røyke! Som for alkohol, det er et interessant forhold: bruk av små doser av alkohol - ca 50 gram vodka, 100 g vin eller 0,5 liter øl hver dag - er en utmerket forebygging av aterosklerose. Den samme dosen bidrar imidlertid til utviklingen av levercirrhose. Så man behandler - den andre er lammet. I tillegg akselererer store doser alkohol utviklingen av aterosklerose.
 • overvekt - denne faktoren har en svært negativ effekt på aterosklerose. Overvekt kan føre til diabetes mellitus, og denne patologien er svært ondartet for utviklingen av aterosklerose.
 • Strømforsyning - mat er en viktig risikofaktor. Spise er en veldig viktig fysiologisk prosess i vårt liv. På hvor nyttig maten er, så langt de kjemiske stoffene vi trenger er i den, vil vår videre helse avhenge. Få mennesker vet at ingen diett, bortsett fra legemidler, ikke er godkjent av World Food Hygiene Council. Du må spise ernæring rasjonelt og tilstrekkelig til dine behov og energikostnader.

Den gjennomsnittlige levetiden til japansk er 83 år, og russerne - ca 60. Hvorfor denne forskjellen? Svaret er enkelt: se hva de japanske og andre østlige nasjonene spiser. Deres meny inneholder forskjellige urter, frokostblandinger, grønnsaker og fersk fisk. Hver dag er markedet i Tokyo fylt med fersk fisk som inneholder fettsyrer. Hvorfor behandle sykdommen, hvis det er lettere å ikke innrømme det? Begynn å spise rett fra en tidlig alder, for å si takk for deg selv i alderdommen.

Typer av aterosklerose

 • Aterosklerose av hjertets kar (kranspulsårer). Fremmer utviklingen av IHD, angina og hjerteinfarkt.
 • Aorta form. Aorta er den største arterien i kroppen. Nederlaget for hennes aterosklerose påvirker alle organer og systemer betydelig.
 • Aterosklerose av nyrekar. Mangelen på blodsirkulasjon fører til brudd på funksjonene til nyrene og alvorlig arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av cerebral fartøy.
 • Aterosklerose av karene i nedre og øvre ekstremiteter.

Skjemaer kan vises uavhengig, men oftere, systematisk.

Kolesterol og aterosklerose

Kolesterol er en spesiell kjemisk forbindelse, av kjemisk natur - fettalkohol. Kolesterolets rolle i syntesen av cellulære strukturer og organoider (kolesterol, som kjent, deltar i dannelsen av cellemembraner) er bevist. En økning av nivået av en substans i blodet øker direkte risikoen for aretroskleroticheskoy sykdom og andre kardiovaskulære sykdommer, som bevis for brudd som begynte lipid- og lipoprotein-metabolisme i kroppen.

For å forhindre utviklingen av denne formidable sykdommen er det bare mulig å forlate dårlige vaner og opprettholde konsentrasjonen av fettalkohol i blodet på samme normale nivå hele tiden. Kolesterolet er imidlertid bare aterogent i overskudd.

Dens normale innhold er ikke bare nødvendig for å utføre strukturfunksjonen, men også:

 • For normal fordøyelse. Ved deltakelse av fettalkohol i leveren syntetiseres fordøyelsessaftene som er nødvendige for behandling av fettholdige forbindelser.
 • For stabil syntese av kjønnshormoner og bukspyttkjertelhormoner.

Kolesterol går inn i blodet på flere måter:

 • Det er syntetisert av leveren. Leveren produserer mest kolesterol. Vanligvis er den mer aktive produksjonen forbundet med en mangel i forbindelsen og manglende evne til å fylle den med kolesterol fra mat. Ved brudd på leverfunksjonen er også avbrudd og problemer med regulering av nivået av stoffet i blodet mulig.
 • Kommer med mat som spises. Slike kolesterol er ikke mer enn 25%. Kolesterol finnes i matvarer som inneholder animalsk fett. Mesteparten av konsentrasjonen er notert i eggeplommer, biprodukter (hjerner, lever, nyrer), reker og andre produkter. De inneholder kolesterol i blodet i en fri tilstand, og bare da overført til kylomikroner til leveren, hvor, avhengig av de funksjonelle egenskaper av organismen og den vanlige diett omdannes til lipo-proteinkomplekser av to typer: den "gode" (eller HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol, som renser veggene av fartøyene fra lagene av fett og danner dem, henholdsvis.

I tillegg til det faktum at kolesterol er aktivt syntetisert og brukt av kroppen, blir det også aktivt trukket fra det. Det meste av forbindelsen kommer ut på en naturlig måte gjennom fordøyelseskanalen. Et litt mindre tall er avledet ved å dø av (sluschivaniya) de øvre lagene i huden og tarmslimhinner.

Økt kolesterol i blodet øker risikoen for atherosklerose proporsjonalt - dette uttrykket kan ofte høres, men er det virkelig så? Studier fra tidsskriftet Neurologi. Normen for kolesterol i blodet er fortsatt langt fra en garanti og ikke en forsikring mot dannelsen av patologi av andre årsaker.

Aterosklerose er direkte forbundet med nærværet av andre sykdommer (hypertensjon, fedme, neuro-endokrine formen hypothalamus-syndrom, diabetes, substans avhengighet, etc.). De fungerer som tilsvarende risikofaktorer for utviklingen av sykdommen.

Uansett, men kolesterol spiller en nøkkelrolle i utviklingen av aterosklerose. For å redusere risikoen for utvikling, er det nødvendig å holde seg til hypokolesterol dietten og opprettholde konsentrasjonen av stoffet på omtrent samme normale nivå.

Aterosklerose og diabetes mellitus

Kolesterol er aktivt involvert i syntesen av hormoner og fordøyelsesenzymer juice i bukspyttkjertelen, og til tross for det faktum at han ikke er en komplikasjon til diabetes, er fortsatt betydelig innvirkning på sykdomsforløpet. Diabetes mellitus betraktes som en faktor med økt risiko for aterosklerose av blodkar (mer enn halvparten av sannsynligheten for utvikling). Aterosklerose av karene øker også maligniteten i løpet av prosessen. I nærvær av diabetes er forekomsten av aterosklerose satt til like grenser hos både menn og kvinner (selv om det under normale forhold er menn mer sannsynlig å bli syke).

Diabetes mellitus kompliserer forløpet av patologien alvorlig:

 • Aterosklerose kan danne seg i ung alder, hvis det er diabetes mellitus. Selv om sykdommen vanligvis utvikles etter 45-50 år.
 • Sannsynligheten for å bli aneurysm er stor.
 • Fartøy er ikke bare tilstoppet, men blir også ekstremt skjøre, i forbindelse med hvilke sannsynligheten for slag øker.
 • Prosessen oppnår en systemisk karakter som påvirker både hjerte, hjerne og lemmer likt.

Patologi begynner med diabetes av den første, og med diabetes av den andre typen. Diabetes er assosiert med nedsatt fordøyelse og lipidmetabolisme, dette medfører stopp for normal metabolisme. Veggene på karene får en for høy permeabilitet for fettfraksjoner, og derfor trengs mye mer "dårlig kolesterol" i blodet. Det dannes på veggene til store arterier, avsetning av fett som gradvis lukker lumen av hovedlinjen.

Over tid er lagring av fett innkapslet av bindevev og krystallisert under påvirkning av kalsiumavsetninger. Alt denne strukturen anskaffer "stenet" og arterien lumen er lukket enda mer. Fartøyet blir sprøtt og mister sin ledende funksjon. Resultatet er et brudd på blodsirkulasjonen i det berørte området, økende iskemi og ruptur av fartøyet eller vevnekrose.

Pasienter med diabetes mellitus har 4 ganger oftere kardiovaskulære sykdommer, som hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og angina pectoris. I tillegg øker atherosklerose hos diabetikere nesten syv ganger sannsynligheten for rask utvikling av nekrose (gangrene) i nedre ekstremiteter. Disse faktorene må vurderes ved behandling.

Hva er farlig aterosklerose?

Ifølge statistikk er aterosklerose den vanligste sykdommen i kardiovaskulærsystemet og hovedårsaken til døden til de aller fleste pasienter over hele verden. Aterosklerose er variabel, og til tross for at essensen av sykdommen ligger i innsnevring eller blokkering av blodkar, påvirker det hele kroppen betydelig. Mangel på sirkulasjon påvirker hjerte, hjerne, mageorganer, nedre og øvre (sjelden) lemmer. Forstyrrelsen av blodstrømmen i arteriene påvirker de påfølgende, mindre blodårene, og forårsaker sekundær iskemi.

Aterosklerose er en polyetologisk sykdom. Til slutt er spesifikke årsaker ukjente, men det er sikkert kjent at mekanismen er basert på et brudd på lipidmetabolismen. Denne dysfunksjonen er utløseren for utbruddet av en farlig lidelse.

Utviklingsstadier

Når aterosklerose oppstår systemiske lesjoner av arterier som følge av brudd på lipid og protein metabolisme i blodkarets vegger. Forstyrrelser av metabolisme er preget av en forandring i forholdet mellom kolesterol, fosfolipider og proteiner, samt overdreven dannelse av p-lipoproteiner.

Det antas at aterosklerose i sin utvikling går gjennom flere stadier:

 • Fase I - lipid (eller fett) flekk. For avsetning av fett i vaskulærveggen, spilles en signifikant rolle av mikrodammer av veggene i arteriene og lokal nedbremsing av blodstrømmen. Arealene for forgrening av fartøy er mest utsatt for aterosklerose. Vaskulæren løsner og sveller. Enzymer av arterievegger har en tendens til å oppløse lipider og beskytte dets integritet. Når beskyttende mekanismer er utarmet, dannes komplekse komplekser av forbindelser som består av lipider (hovedsakelig kolesterol), proteiner og deres avsetning i intima (indre skall) av arterier på disse stedene. Varigheten av lipidpunktet er forskjellig. Slike fete flekker er bare synlige under et mikroskop, de kan bli funnet selv hos spedbarn.
 • II stadium - liposklerose. Den er preget av vekst i fettforekomster av det unge bindevevet. Gradvis dannes en aterosklerotisk (eller atheromatøs) plakk, som består av fett og bindevevsfibre. På dette stadiet er aterosklerotiske plakk fortsatt flytende og kan oppløses. På den annen side er de farlige, fordi deres freske overflate kan bli sprukket, og fragmenter av plakk kan tette arteriene. Vegget på fartøyet på vedlegget av den atheromatøse plakk mister sin elastisitet, sprekker og ulcerater, som fører til dannelse av blodpropper, som også er en kilde til potensiell fare.
 • III stadium - atherokalcinose. Ytterligere dannelse av plakk er forbundet med dens komprimering og avsetning av kalsiumsalter i den. Aterosklerotisk plakk kan oppføre seg stabilt eller gradvis øke, deformering og en innsnevring av arterie, som forårsaker en progressiv kroniske sirkulasjonsforstyrrelser matet arterie påvirket organ. I dette tilfellet er en høy sannsynlighet for akutt okklusjon (okklusjon) lumen trombus eller aterosklerotisk plaque-fragmenter desintegrert med utviklingen av myokardial parti (nekrose) eller koldbrann i den lem eller arterie perfusert organ.

Dette synspunkt på mekanismen for utvikling av aterosklerose er ikke den eneste. Det er meninger som i aterosklerose spille rollen som smittestoffer (herpes simplex-virus, cytomegalovirus, chlamydia infeksjon, etc.), arvelige sykdommer, ledsaget av en økning i kolesterolnivåer, eller mutasjoner av vaskulære cellevegger, etc.

Komplikasjoner av aterosklerose

Komplikasjoner av aterosklerose er kronisk eller akutt vaskulær insuffisiens hos blodforsyningsorganet. Utvikling av kronisk vaskulær insuffisiens er forbundet med en gradvis innsnevring (stenose) av lumen arterie aterosklerotiske forandringer - stenotic aterosklerose. Kronisk utilstrekkelig blodtilførsel til et organ eller en del av det fører til iskemi, hypoksi, dystrofisk og atrofiske endringer, proliferasjon av bindevev og utvikling av melkoochagovogo sklerose.

Til fremveksten av akutt vaskulær insuffisiens fører til akutt tilstopning av blodkar med en trombose eller embolus, som manifesteres av klinikken for akutt iskemi og infarkt av organer. I noen tilfeller kan det forekomme brudd på arterienes aneurisme med et dødelig utfall.

Diagnose av aterosklerose

Diagnostisering av aterosklerose er relativt enkelt. Faktum er at denne patologien får seg til å føle seg selv i de aller første stadiene. Det er en annen sak å klargjøre lokaliseringen av prosessen og å finne fokus på lesjonen. For å gjøre dette, er det nødvendig å gjøre mye arbeid. Med en så vanskelig oppgave kan bare takle en erfaren lege.

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 1. Anamnese.
 2. Primær undersøkelse av pasienten ved bruk av spesielle funksjonstester.
 3. Laboratorieanalyse og instrumentforskning.

Takket være dem er det mulig å fastslå selve faktumet av sykdommens tilstedeværelse, for å bestemme scenen og lokaliseringen av prosessen, for å vurdere den generelle tilstanden til pasientens kropp.

Anamnesis historie

Den første analysen av pasientens tilstand begynner med hans intervju for klager og arvelighet. For det første, med denne patologien, vil det være minst tre spesifikke symptomer i historien, i tillegg vil det med en høy grad av sannsynlighet være symptomer (og kanskje en bekreftet diagnose) av en annen sykdom.

 • Økning i blodtrykk.
 • Utsatt myokardinfarkt eller hjerneslag.
 • Stenokardisk syndrom, iskemisk hjertesykdom.
 • Nyrepatologi.

En slik diagnose gir ikke et komplett bilde, men tillater generelt å bestemme tilstanden til organismen og lage en plan for diagnostiske aktiviteter. I tillegg er det viktig å fastslå tilstedeværelsen av risikofaktorer for utvikling av aterosklerose: diabetes, hypertensjon, substansbruk, fedme.

Første inspeksjon

I tillegg til funksjonstester som tar sikte på å vurdere blodtilførselen til lemmer, tar en erfaren lege nøye oppmerksomhet på følgende faktorer:

 • Hårtap på bena eller hendene.
 • Plutselig tap av kroppsvekt.
 • Lyder i hjertet, økt trykk, uregelmessig hjerterytme.
 • Hyperfunksjon av svette og sebaceous kjertler.
 • Deformering av negler.
 • Kontinuerlig utvikling av ødem i fravær av nyresykdom.

Laboratorium og instrumentelle metoder

 • Levering av venøst ​​blod for å vurdere slike indikatorer som koeffisienten av atherogenicitet, totalt kolesterol.
 • Røntgenundersøkelse og angiografi. Røntgenbilder kan vurdere tilstanden til aorta, siden plakkene er tydelige i bildene. Angiografi består i introduksjonen i blodet av en spesiell kontrastmiddel og videre overvåkning av blodstrømmen.
 • USA. Det gjør det mulig å estimere hastigheten på blodstrømmen i denne eller den delen av arterien. Takket være denne metoden kan du identifisere den minste avviket og bestemme graden av mangel på blodtilførsel.

Det finnes andre måter å diagnostisere. Spesifikke metoder bestemmes av legen, basert på det kliniske bildet.

Moderne behandlingsmetoder

Som regel, i 80% av tilfellene, er medisinsk terapi tilstrekkelig til å eliminere årsaken til aterosklerose og dens skadelige effekter. Behandling med spesielle rusmidler kombineres med utnevnelse av diett og optimal fysisk aktivitet.

Blant stoffene kan identifiseres narkotika av flere grupper:

 • statiner. Den mest populære blant leger, er stoffene i statin-gruppen fortsatt brukt. Deres handling er å undertrykke leverens funksjon av å produsere kolesterol. Parallelt med statiner, foreskrives pasienter med aterosklerose medisiner som støtter aktivitet i hjertet og fordøyelseskanaler (siden de påvirker dem mest negativt). I dagens stadium av medisinutviklingen stiller faste forskere og utøvere spørsmål, ikke bare effektiviteten av statiner, men også selve faktumet av kolesterolets rolle i utviklingen av aterosklerose, med tanke på faren for dette stoffet urimelig oppblåst.
 • LCD-sekvenser. Hindrer signifikant funksjonen av gallsyre-syntese ved leveren. I forbindelse med dette må kroppen tilbringe mer kolesterol for å sikre normal og stabil fordøyelse. Ved langvarig bruk kan det oppstå abnormiteter i fordøyelsessystemet. Utnevnt i begynnelsen av sykdommen eller for forebygging av patologi.
 • fibrater. Ødelegg de nøytrale fettstrukturer - triglyserider. Tilstrekkelig effektiv i kampen mot aterosklerose, men kategorisk kontraindisert hos personer som har leverproblemer.
 • Nikotinpreparater. Til tross for at de ikke kjemper med kolesterol, har de en vasodilaterende og spasmolytisk effekt. De brukes sammen med andre medisiner og utgjør en viktig del av medisinering. Imidlertid er diabetikere og personer med lever- og galleblæresykdom kontraindisert. De er erstattet av en separat spesialisert vasodilator og antispasmodic medisiner.

Konservativ terapi inkluderer også fysioterapi. Denne metoden er indisert for personer som har aterosklerose i ekstremiteter.

Antiatherosclerotic Diet

Anbefalinger for kostholdsoverensstemmelse er gitt til alle pasienter, med tanke på nivået av kolesterol og andre risikofaktorer: fedme, hypertensjon, diabetes. Matrasjonen bør varieres, i samsvar med pasientens kulturelle tradisjoner. Kaloriinnholdet i den daglige rasjonen skal være tilstrekkelig til å oppnå og opprettholde en normal vekt.

Forbruket av total fett bør ikke overstige 30% av diettens kaloriinnhold. Det anbefales å begrense inntaket av animalsk fett (smør, krem, kjøtt, lard), erstatte dem med vegetabilske fettstoffer. Daglig forbruk av friske grønnsaker og frukt bør være minst 400 gram per dag.

Anbefalt inntak av magert kjøtt og fjærkre skinnfritt, melkeprodukter, fettfattig cottage cheese, brød, korn, kli, produkter anriket co3-umettede fettsyrer (sjø og fisk hav - laks, makrell, tunfisk, etc.). Begrensning av forbruk av bordssalt til 6 g per dag, noe som tilsvarer 1 teskje. Overholdelse av dietten kan redusere kolesterol til 10%.

Normalisering av kroppsvekt

Overflødig kroppsvekt og fedme, spesielt buk (midjan hos menn over 102 cm og over 88 cm hos kvinner) øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. For å redusere vekten, velges en individuell diett med hensyn til alder og samtidige sykdommer.

Fysisk aktivitet i aterosklerose

Økt fysisk aktivitet gir en positiv effekt for pasienter med aterosklerose. Pasienter uten kliniske manifestasjoner av aterosklerose er vist fysisk aktivitet i 40 minutter, daglig. Lastens intensitet skal være 60% av den maksimale hjertefrekvensen (beregnet = 220 - alder).

Pasienter med kardiovaskulære sykdommer trenger et konstant regime med dynamisk fysisk anstrengelse, tatt i betraktning resultatene av stresstester. Nyttig turgåing, svømming, dans - moderat intensitet 60-90 minutter i uken. Isometrisk (kraft) belastninger er ikke tillatt.

Det anbefales å bruke noen muligheter for fysisk anstrengelse: å gå, mindre ofte med bil.

Kirurgisk behandling

I moderne medisinsk praksis har tre hovedmetoder for kirurgisk behandling blitt utviklet.

 • Bypass operasjon. Essensen av shunting er å sy den berørte fartøyet til en sunn, slik at en ny blodlinje blir dannet og blodtilførselen av vevene blir gradvis restaurert.
 • Vaskulær protese. Moderne materialer tillater helt å erstatte det berørte fartøyet og gjenopprette blodtilførselsfunksjonen.
 • Angioplastikk. Essensen av metoden ligger i introduksjonen gjennom femorale arterien til et spesialisert kateter, som under kontroll av kameraet beveger seg langs blodbanen av en endoskopist til det berørte området. Etter dette blir det nødvendig å manipulere for å rense eller utvide fartøyet.

Atherosklerose er således en ekstremt kontroversiell og kompleks sykdom, som imidlertid krever maksimal oppmerksomhet, da det kan føre til livstruende og helsemessige konsekvenser. Symptomatologien til sykdommen er tilstrekkelig uttalt, og med riktig forberedelsesnivå vil legen diagnostisere problemer uten problemer, og vil også bestemme lokaliseringen av prosessen og foreskrive kompetent og effektiv behandling. I denne legen hjelper et bredt arsenal av midler og metoder for å diagnostisere aterosklerose, selv i de tidlige stadier. En ekspertundersøkelsesstrategi vil bli etablert av eksperten selv, basert på deres mulighet og grad av tillit til diagnosen.

Behandling av aterosklerose i dagens stadium av medisinutvikling er ikke veldig vanskelig. I de aller fleste tilfeller er det mulig å komme forbi med "lite blod". Hvis konservative metoder for behandling av riktig effektivitet ikke har, ty til kirurgisk inngrep. Korrekt og kompetent diagnose, i forbindelse med effektiv behandling - en garanti for et gunstig utfall.

Forebygging av aterosklerose

Først av alt er det røykeslutt, regulering av vekt, visse restriksjoner i å spise, økt fysisk aktivitet. For å opprettholde kroppen og forhindre atherosklerose, bør man spise mat med lavt innhold av salt og kolesterol. Spis korn, grønnsaker, for eksempel gulrøtter, aubergine, løk, hvitløk, kokt fisk, yoghurt, solsikkeolje og, selvfølgelig, noen grønnsaker og frukt. Bruk i store mengder bær og planter av gulaktige blomster - for eksempel hagtorn, fjellaske, jordbær, kalina, skum, etc.

Regulering av kroppsvekt i aterosklerose er et nødvendig mål, siden fedme forårsaker vaskulære komplikasjoner og er preget av et brudd på lipidmetabolismen. Lavt kalori diett med lavt fettinnhold og fysisk aktivitet anbefales for vekttap.

Fysisk aktivitet bør økes med tanke på den generelle tilstanden for helse og alder. Du kan starte den med den mest sikre og tilgjengelige typen fysisk aktivitet - gå. Leksjoner bør være minst tre til fire ganger i uken i 35-40 minutter.

Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av aterosklerose

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose - en kronisk sykdom i blodkarene, i hvilke på sin innervegg er avsatt "dårlige" kolesterol i LDL annen form plakk og plakk, og veggene i seg selv er komprimert og mister sin elastisitet. Fartøyer gradvis bli fast på grunn av avleiring av fett og kalk på veggene mister sin elastisitet, og som en konsekvens, er smalere, noe som hindrer blodtilførselen til organene. Til slutt kan fartøyet lukke helt. Og når dette er ledsaget av et brudd på blodkoagulasjon, er det en tendens til trombose og det er iskemisk skade på organene.

Aterosklerose regnes som en av de farligste sykdommene som fører til døden. Aterosklerose er kjent, oftest når det allerede er problemer med blodtilførsel til hjertet, lemmer og hjernen, dvs. sykdommen diagnostiseres i de siste stadiene. Aterosklerose er en av hovedårsakene til utviklingen av kardiovaskulære sykdommer: iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt.

Andelen personer med aterosklerose stiger avhengig av alder, dvs. denne sykdommen er karakteristisk for eldre. Derfor kaller legene det til en alderdom, men hvert år er det yngre, som er knyttet til den moderne livsstilen.

Symptomer på atherosklerose

Aterosklerose er en systemisk sykdom, derfor påvirker det vanligvis alle de store blodlinjene i kroppen. Av dette følger at manifestasjoner er også forskjellige. Lider som regel hjertet, hjernen, lemmer (oftest den lavere). Symptomatologi er spesifikk, men det manifesterer seg ikke alltid tilstrekkelig lyst til entydig å diagnostisere aterosklerose.

Symptomatologien avhenger av hvilket organ som lider av mangel på blodsirkulasjon i større grad. I noen form for atherosklerose er to symptomatiske perioder skilt. I den prekliniske perioden starter prosessen bare, så det er ingen spesifikke manifestasjoner. Viktige problemer med blodtilførsel og funksjon av organene begynner når lumen av arterien lukker med mer enn 1/2.

hjerte

Smerter i hjertet oppstår med en frekvens på 75%. Aterosklerose påvirker koronarbeholdere og reduserer strømmen av oksygen og næringsstoffer til myokardiet. Hjertet er et av organene som er mest følsomme for endringer i næringsinnholdets intensitet. Ved denne indikatoren gir den bare til hjernen. Imidlertid utvikler symptomatologien umiddelbart, det er viktig å tolke pasientens opplevelser riktig.

Brudd på normal blodtilførsel til hjertet manifesteres av angina pectoris.

Hjertesymptomer forekommer periodisk og inkluderer:

Smerter i thoraxen. Presser, kjedelig, vondt eller sårende (som er typisk for iskemisk prosess). Smerteopplevelser bestråles i scapula, venstre underarm, hånd eller fingre (langs hele sirkulasjonssystemet);

Følelse av trykk på brystet (som om en tung belastning ble plassert på brystet);

Smertefulle følelser under pusting (både ved innånding og utånding);

Angina pectoris, som er karakteristisk for aterosklerose, er paroksysmal. Angrep er ledsaget av ustabilitet i blodtrykket.

Mer sjelden, aterosklerose i koronarbeinene, vises følgende symptomer:

Smerter i nedre kjeve, øre, nakke på venstre side (bestråling, men i motsatt retning);

Smerter i ryggen;

Følelse av svakhet i lemmer;

Følelse av kulde, økt svette og kulderystelser ("skumle");

Takykardi eller bradykardi (brudd på rytmen i hjertet);

Forvirring av bevissthet til fullstendig tap for kort tid.

Intensiteten og frekvensen av symptomene avhenger direkte av kroppens spenningsnivå (stress, overspising, rusmisbruk, etc.).

Øvre og nedre lemmer

Føler seg kaldt (chill) i hender eller føtter;

Følelse av at hendene eller føttene løper "skumle", som etter et langt opphold i samme ubehagelige stilling ("sagging");

Svak hud: huden har en blek farge og et vaskulært mønster er tydelig synlig (marmorhud).

Ved senere stadier av aterosklerose i ekstremiteterne skjer mer alvorlige manifestasjoner:

Degenerering av vev som mottar utilstrekkelige mengder nødvendige stoffer (tynning av fettlaget, uopprettelig hårtap);

Smerter i lemmer. I tilfelle av lesjoner av benens arterier observeres såkalt "intermittent claudication". Smertene er lokalisert i lårene, baken og kalvene, og er av en paroksysmal natur, som følge av at pasienten begynner å halte seg;

Utdannelse på sårets ben (trofasår forbundet med mangel på næring av vev);

Rødhet av fingrene på bena eller hender, utvikling av vedvarende ødem;

Hjernen

Det er mest utsatt for spiseforstyrrelser, men primære symptomer er ikke unike for aterosklerose. Så observeres problemer med cerebral sirkulasjon i osteokondrose, vertebrobasilarinsuffisiens, etc.

Symptomer utvikles gradvis, i henhold til økende:

Cephalgia (eller hodepine, uspesifisert). Dekker hele hodet uten evne til å bestemme den nøyaktige plasseringen. Har sprengning eller trykke karakter;

Problemer med søvn. En person lider av søvnløshet, eller omvendt, har han stadig en tendens til å sove. Under søvn forekommer ofte store eller marerittlige drømmer (på grunn av hjernens aktivitet og diffuse endringer på grunn av manglende blodsirkulasjon);

Forverring av karakteren til en person (endringer i personlighet);

Nervøshet, høy spenning, økt angst;

Sløvhet og tretthet;

Krenkelser av kroppens grunnleggende funksjoner: pust, tale, ernæring. En person kan snakke ujevnt, ofte kvele på mat, etc.;

Krenkelser av koordinering av bevegelser, problemer med uavhengige bevegelser og orientering i rommet (på grunn av nederlaget i hjernen).

Årsaker til aterosklerose

Årsakene til atherosklerose er høyt blodtrykk, røyking, diabetes, høyt kolesterol i blodet. Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

Fordel følgende risikofaktorer for aterosklerose:

Paul. Menn er mer sannsynlig å utvikle aterosklerose enn kvinner. De første tegnene på denne patologien kan vises allerede med 45 år, og enda tidligere, hos kvinner - fra 55 år. Kanskje dette skyldes en mer aktiv deltakelse av østrogener i utveksling av kolesterol og lav og svært lav tetthet lipoproteiner;

Age. Dette er en naturlig risikofaktor. Med alderen forverres aterosklerotiske manifestasjoner;

Arvelighet. Selvfølgelig er dette en av grunnene til utseendet av aterosklerose. Aterosklerose er en mangesidig sykdom. Derfor, nivået av den hormonelle bakgrunnen, arvelig dyslipoproteinemi (brudd på lipidprofilen til plasmaet), virker immunsystemets aktivitet viktige roller ved å akselerere eller bremse utviklingen av aterosklerose;

Dårlige vaner. Røyking er en gift for kroppen. Denne vanen er en annen grunn for utviklingen av aterosklerose. Ønsker å ha sunne blodkar - slutte å røyke! For alkohol er det en interessant avhengighet: bruk av små doser alkohol - ca 50 gram vodka, 100 gram vin eller 0,5 liter øl hver dag er utmerket forebygging av aterosklerose. Den samme dosen bidrar imidlertid til utviklingen av levercirrhose. Så man behandler - den andre er lammet. Men store doser av alkohol akselererer utviklingen av aterosklerose;

Overvekt. Denne faktoren øker sannsynligheten for atherosklerose. Fedme kan føre til diabetes mellitus, og denne patologien er en direkte måte å aterosklerose på.

Feil mat. Fetisk er skadelig mat en stor risikofaktor. Spise er en veldig viktig fysiologisk prosess i vårt liv. På hvor nyttig produktene er, vil vår fremtidige helse avhenge. Få mennesker vet at ingen diett, med unntak av terapeutiske og balansert kosthold, ikke er godkjent av World Food Hygiene Council. Du trenger å spise ernæring rasjonelt og tilstrekkelig til dine behov og energikostnader.

Den gjennomsnittlige levetiden til japansk er 90 år, og russerne - ca 60. Hvorfor er denne forskjellen? Svaret er enkelt: se hva de japanske og andre østlige nasjonene spiser. Deres meny inneholder forskjellige avlinger, grønnsaker, urter, bønner og fersk fisk. Hver dag er markedet i Tokyo fylt med sjømat, som inneholder verdifulle fettsyrer. Hvorfor behandle sykdommen, hvis det er lettere å ikke innrømme det? Begynn å spise rett fra en tidlig alder, for å si takk for deg selv i alderdommen.

Typer av aterosklerose

Aterosklerose av hjertets kar (kranspulsårer). Fremmer utviklingen av IHD, angina og hjerteinfarkt;

Aorta form. Aorta er den største arterien i kroppen. Nederlaget for hennes aterosklerose påvirker alle organer og systemer betydelig;

Aterosklerose av nyrekar. Mangel på blodsirkulasjon fører til brudd på funksjonene til nyrene og alvorlig arteriell hypertensjon;

Aterosklerose av fartøy som gir blodtilførsel til hjernen;

Aterosklerose av karene i nedre og øvre ekstremiteter.

Skjemaer kan manifestere seg, men oftere gjør de det systematisk.

Kolesterol og aterosklerose

Kolesterol er en spesiell kjemisk forbindelse, av naturen - fettalkohol. Kolesterolets rolle i syntesen av cellulære strukturer og organoider (kolesterol, som kjent, deltar i dannelsen av cellemembraner) er bevist. En økning av nivået av en substans i blodet øker direkte faren for aterosklerotisk sykdom og andre kardiovaskulære sykdommer, som bevis for brudd som begynte lipid- og lipoprotein-metabolisme i kroppen.

For å forhindre utviklingen av denne formidable sykdommen er det bare mulig å forlate dårlige vaner og opprettholde konsentrasjonen av fettalkohol i blodet på samme normale nivå hele tiden. Kolesterolet er imidlertid bare aterogent i overskudd.

Dens normale innhold er ikke bare nødvendig for å utføre strukturfunksjonen, men også:

For normal fordøyelse. Ved deltakelse av fettalkohol i leveren syntetiseres fordøyelsessaftene som er nødvendige for behandling av fettholdige forbindelser;

For stabil syntese av kjønnshormoner og bukspyttkjertelhormoner.

Kolesterol går inn i blodet på flere måter:

Det er syntetisert av leveren. Leveren produserer mest kolesterol. Vanligvis er den mer aktive produksjonen forbundet med en mangel i forbindelsen og manglende evne til å fylle den med kolesterol fra mat. Ved brudd på leverfunksjonen kan det også være avbrudd og problemer med regulering av nivået av stoffet i blodet;

Kommer med mat som spises. Slike kolesterol er ikke mer enn 25%. Kolesterol finnes i matvarer som inneholder animalsk fett. Den største konsentrasjonen er observert i eggeplommer, biprodukter (hjerner, lever, nyrer) reker, margarin, bacon. De inneholder kolesterol i blodet i en fri tilstand, og bare da overført til kylomikroner til leveren, hvor, avhengig av de funksjonelle egenskaper av organismen og den vanlige diett omdannes til lipo-proteinkomplekser av to typer: den "gode" (eller HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol. Den første renser veggene av karene fra fettlagene, og sistnevnte danner dem.

I tillegg til det faktum at kolesterol er aktivt syntetisert og brukt av kroppen, blir det også aktivt trukket fra det. Det meste av forbindelsen kommer ut på en naturlig måte gjennom fordøyelseskanalen. Et litt mindre tall er avledet ved å dø av (sluschivaniya) de øvre lagene i huden og tarmslimhinner.

Økt kolesterol i blodet øker risikoen for atherosklerose proporsjonalt - dette uttrykket kan ofte høres, men er det virkelig så? Studier fra tidsskriftet Neurologi. Normen for kolesterol i blodet er fortsatt langt fra en garanti og ikke en forsikring mot dannelsen av patologi av andre årsaker.

Aterosklerose er direkte forbundet med nærværet av andre sykdommer (hypertensjon, fedme, neuroendokrine skjema hypothalamus-syndrom, diabetes, substans avhengighet, etc.). De fungerer som tilsvarende risikofaktorer for utviklingen av sykdommen.

Uansett, men kolesterol spiller en nøkkelrolle i utviklingen av aterosklerose. For å redusere risikoen, er det nødvendig å holde seg til hypokolesterol dietten og opprettholde konsentrasjonen av stoffet på omtrent samme normale nivå.

Aterosklerose og diabetes mellitus

Kolesterol deltar aktivt i syntese av fordøyelsessaft og bukspyttkjertelhormoner, og til tross for at det ikke er årsaken til diabetes, har det imidlertid en signifikant effekt på sykdomsforløpet.

Diabetes mellitus betraktes som en faktor med økt risiko for aterosklerose av blodkar (mer enn halvparten av sannsynligheten for utvikling). Også arteriosklerose av karene øker alvorlighetsgraden av løpet av diabetes. I nærvær av diabetes mellitus er forekomsten av atherosklerose satt til like grenser hos både menn og kvinner (selv om menn ofte lider av diabetes uten diabetes).

Diabetes mellitus, i sin tur, kompliserer alvorlig forløpet av aterosklerose:

Aterosklerose kan danne seg i ung alder, hvis det er diabetes mellitus. Selv om sykdommen vanligvis utvikles etter 45-50 år,

Sannsynligheten for forekomst av aneurysmer er stor;

Fartøy er ikke bare tilstoppet, men blir også ekstremt skjøre, noe som øker sannsynligheten for slag;

Prosessen oppnår en systemisk karakter som påvirker både hjerte, hjerne og lemmer likt.

Aterosklerose begynner med diabetes av den første, og med type 2 diabetes. Diabetes er assosiert med nedsatt fordøyelse og lipidmetabolisme, dette medfører stopp for normal metabolisme. Veggene på karene får en for høy permeabilitet for fettfraksjoner, og derfor trengs mye mer "dårlig kolesterol" i blodet. Det dannes på veggene til store arterier, avsetning av fett som gradvis lukker lumen av hovedlinjen.

Over tid er lagring av fett innkapslet av bindevev og krystallisert under påvirkning av kalsiumavsetninger. Alt denne strukturen anskaffer "stenet" og arterien lumen er lukket enda mer. Fartøyet blir sprøtt og mister sin ledende funksjon. Resultatet er et brudd på blodsirkulasjonen i det berørte området, økende iskemi, ruptur av fartøyet og vevnekrose.

Pasienter med diabetes er fire ganger mer sannsynlig å lide av kardiovaskulære sykdommer, som hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og angina pectoris. I tillegg, med aterosklerose hos diabetikere, er sannsynligheten for rask utvikling av nekrose (gangren) i nedre ekstremiteter nesten syvfoldig. Disse faktorene må vurderes ved behandling.

Hva er farlig aterosklerose? Utviklingsstadier

Ifølge statistikk er aterosklerose den vanligste sykdommen i kardiovaskulærsystemet og hovedårsaken til døden til de aller fleste pasienter over hele verden. Aterosklerose er variabel, og til tross for at essensen av sykdommen ligger i innsnevring eller blokkering av blodkar, påvirker det hele kroppen betydelig. Mangel på sirkulasjon påvirker hjerte, hjerne, mageorganer, nedre og øvre (sjelden) lemmer. Forstyrrelsen av blodstrømmen i arteriene påvirker også de mindre blodårene, noe som forårsaker sekundær iskemi.

Aterosklerose er en polyetologisk sykdom. Til slutt er spesifikke årsaker ukjente, men det er kjent at mekanismen er basert på et brudd på lipidmetabolismen. Denne dysfunksjonen er utløseren for utbruddet av en farlig lidelse.

I utviklingen av patologi utmerker seg flere stadier:

Fase av dannelse av flekker av fett (eller lipid flekker). På dette stadiet blir det ikke observert noen spesifikke symptomer, og pasienten mistenker ikke atferosklerose. Stoffets essens er diffus forandring i arteriene i veggene (molekylene i lipoproteinkompleksene trenger inn i strukturen av arterievegget og danner et tynt lag). Utad, ser disse endringene ut som gulbrune striper langs lengden av den berørte delen av fartøyet. Ikke alt vev av blodlinjen er påvirket, men bare individuelle segmenter. Prosessen utvikler seg ganske raskt. Fremskynde allerede eksisterende kardiovaskulære patologier, diabetes og fedme;

Fase av dannelse av lipidlagring. Vevet under båndene i lipidbåndene er betent. Kroppen prøver dermed å bekjempe den påståtte lovbryteren. Et langvarig fokus på kronisk betennelse dannes. Konstant betennelse fører til dekomponering av lipidlaget og vævspiring. Som et resultat er fettakkumuleringen innkapslet og stiger over veggen av arterien;

Fase av komplikasjoner utvikling. Dette er den siste fasen i dannelsen av aterosklerose. På dette stadiet utvikler komplikasjoner, og symptomene manifesterer seg mest levende. Det er to hovedvarianter av komplikasjoner: forstyrrelsen av innkapslede fettdeponeringer (plaques), noe som resulterer i frigjøring av store mengder blod og dannelse av trombose. Trombien sammen med plakkens produkter sitter fast i fartøyets lumen, til slutt blokkerer den. I en slik situasjon er det mulig å utvikle et slag. Hvis blodproppene tetter opp de store arteriene som gir den nødvendige ernæringen til lemmer, er det mer sannsynlig at vev og nyre-nekrose vil oppstå.

Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

Diagnose av aterosklerose

Diagnostisering av lansert aterosklerose er relativt enkelt. Det er en annen sak å klargjøre lokaliseringen av prosessen og å finne fokus på lesjonen. For å gjøre dette, er det nødvendig å gjøre mye arbeid. Med en så vanskelig oppgave kan bare takle en erfaren lege.

Diagnostiske tiltak inkluderer:

Primær undersøkelse av pasienten ved bruk av spesielle funksjonstester;

Laboratorieanalyse og instrumentforskning. Takket være dem er det mulig å fastslå selve faktumet av sykdommens tilstedeværelse, for å bestemme scenen og lokaliseringen av prosessen, for å vurdere den generelle tilstanden til pasientens kropp.

Anamnesis historie

Den første analysen av pasientens tilstand begynner med hans intervju for klager og arvelighet.

For det første, med denne patologien, vil det være minst tre spesifikke symptomer i historien, i tillegg er det sannsynligvis tegn (og kanskje en bekreftet diagnose) av en provokasjonsfremkallende sykdom med aterosklerose.

Migrert myokardinfarkt eller slagtilfelle;

Stenokardisk syndrom, iskemisk hjertesykdom;

En slik diagnose gir ikke et komplett bilde, men tillater generelt å bestemme tilstanden til organismen og lage en plan for diagnostiske aktiviteter.

I tillegg er det viktig å fastslå tilstedeværelsen av risikofaktorer for utvikling av aterosklerose: diabetes, hypertensjon, substansbruk, fedme.

Første inspeksjon

I tillegg til funksjonstester som tar sikte på å vurdere blodtilførselen til lemmer, tar en erfaren lege nøye oppmerksomhet på følgende faktorer:

Hårets forsvinner på beina eller hendene;

Plutselig tap av kroppsvekt;

Lyder i hjertet, økt trykk, hjerterytmeforstyrrelser;

Hyperfunksjon av svette og sebaceous kjertler;

Kontinuerlig utvikling av ødem i fravær av nyresykdom.

Laboratorium og instrumentelle metoder

Levering av venøst ​​blod for å vurdere slike indikatorer som koeffisienten av atherogenicitet, totalt kolesterol;

Røntgenundersøkelse og angiografi. Røntgenbilder kan vurdere tilstanden til aorta, siden plakkene er tydelige i bildene. Angiografi består i å introdusere i blodet en spesiell kontrastmiddel og videre overvåkning av blodstrømmen;

USA. Det gjør det mulig å estimere hastigheten på blodstrømmen i denne eller den delen av arterien. Takket være denne metoden kan du identifisere den minste avviket og bestemme graden av mangel på blodtilførsel.

Det finnes andre måter å diagnostisere. Spesifikke metoder bestemmes av legen, basert på det kliniske bildet.

Moderne behandlingsmetoder

Som regel, i 80% av tilfellene, er medisinsk terapi tilstrekkelig til å eliminere årsaken til aterosklerose og dens skadelige effekter. Behandling med spesielle rusmidler kombineres med utnevnelse av diett og optimal fysisk aktivitet.

Blant medisiner for aterosklerose kan identifiseres narkotika av flere grupper:

Statiner. De mest populære preparatene av gruppen statiner benyttes fortsatt. Deres handling er å undertrykke leverfunksjonen for å produsere kolesterol. Parallelt med statiner, foreskrives pasienter med aterosklerose medisiner som støtter aktivitet i hjertet og fordøyelseskanaler (siden statiner påvirker dem mest negativt). I dagens stadium av medisinutviklingen stiller faste forskere og utøvere spørsmål, ikke bare effektiviteten av statiner, men også selve faktumet av kolesterolets rolle i utviklingen av aterosklerose, med tanke på faren for dette stoffet urimelig oppblåst. Mer om statiner og fibrater;

LCD sequestrants. Hindrer signifikant funksjonen av gallsyre-syntese ved leveren. I forbindelse med dette må kroppen tilbringe mer kolesterol for å sikre normal og stabil fordøyelse. Ved langvarig bruk kan det oppstå abnormiteter i fordøyelsessystemet. Utnevnt i den første fasen av sykdommen eller for forebygging av patologi;

Fibrater. Ødelegg de nøytrale fettstrukturer - triglyserider. Tilstrekkelig effektiv i kampen mot aterosklerose, men kategorisk kontraindisert hos personer som har leverproblemer;

Preparater av nikotinsyre. Til tross for at de ikke kjemper med kolesterol, har de en vasodilaterende og spasmolytisk effekt. De brukes sammen med andre medisiner og utgjør en viktig del av medisinering. Imidlertid er diabetikere og personer med lever- og galleblæresykdom, nikotiner kontraindisert. De er erstattet av en separat spesialisert vasodilator og antispasmodic medisiner.

Konservativ terapi inkluderer også fysioterapi. Denne metoden er indisert for personer som har aterosklerose i ekstremiteter.

Kirurgisk behandling

I moderne medisinsk praksis har tre hovedmetoder for kirurgisk behandling av aterosklerose utviklet seg.

Bypass operasjon. Kjennetegnet ved omkjøring er det berørte fartøyets hemming til den sunne, takket være at en ny blodlinje dannes, og blodtilførselen av vev blir gradvis gjenopprettet;

Vaskulær protese. Moderne materialer tillater helt å erstatte det berørte fartøyet og gjenopprette blodtilførselsfunksjonen.

Angioplastikk. Essensen av metoden ligger i introduksjonen gjennom femorale arterien til et spesialisert kateter, som under kontroll av kameraet beveger seg langs blodbanen av en endoskopist til det berørte området. Etter dette blir det nødvendig å manipulere for å rense eller utvide fartøyet.

Atherosklerose er således en ekstremt kontroversiell og kompleks sykdom, som imidlertid krever maksimal oppmerksomhet, da det kan føre til livstruende og helsemessige konsekvenser. Symptomologien til sykdommen er tilstrekkelig uttalt, og med riktig forberedelsesnivå vil legen diagnostisere problemer uten problemer og vil bestemme lokaliseringen av prosessen og foreskrive kompetent og effektiv behandling. I denne legen hjelper et bredt arsenal av midler og metoder for å diagnostisere aterosklerose, selv i de tidlige stadier. En ekspertundersøkelsesstrategi vil bli etablert av eksperten selv, basert på deres hensiktsmessighet og grad av tillit til diagnosen.

Behandling av aterosklerose i dagens stadium av medisinutvikling er ikke veldig vanskelig. I de aller fleste tilfeller er det mulig å komme forbi med "lite blod". Hvis konservative metoder for behandling av riktig effektivitet ikke har, ty til kirurgisk inngrep.

Korrekt og kompetent diagnose i forbindelse med effektiv behandling er nøkkelen til et gunstig utfall.

Forebygging av aterosklerose

Først av alt, dette er røykeslutt, vektregulering, visse restriksjoner i å spise, økt fysisk aktivitet:

For å opprettholde kroppen og forhindre atherosklerose, bør man spise mat med lavt innhold av salt og kolesterol. Spis frokostblandinger, grønnsaker, for eksempel: gulrøtter, auberginer, purre, hvitløk, kokt fisk, yoghurt, solsikkeolje og selvfølgelig noen bær og frukt. I store mengder kan du spise planter av rødrøde blomster - for eksempel hagtorn, fjellaske, jordbær, viburnum, skumplanter, etc.;

Regulering av kroppsvekt i aterosklerose er et nødvendig mål, siden fedme forårsaker vaskulære komplikasjoner og er preget av et brudd på lipidmetabolismen. For å redusere vekt, anbefales kaloridiet med optimal fettinnhold og fysisk aktivitet;

Fysisk aktivitet bør økes med tanke på den generelle tilstanden for helse og alder. Du kan starte den med den mest sikre og tilgjengelige typen fysisk aktivitet - gå. Leksjoner bør være minst tre til fire ganger i uken i 35-40 minutter.

Forfatteren av artikkelen: Doctor of Medical Sciences, terapeut Mochalov Pavel Alexandrovich

Les Mer Om Fartøyene