Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Iskemisk hjertesykdom: hvor farlig?

Hjertet er et unikt organ som utfører pumpefunksjonen. Det gir blodsirkulasjon, som gjør 100.000 slag per dag, 3 millioner slag per måned, pumping 170 liter blod per dag.

hjerte er hovedorganet til det komplekse kardiovaskulære systemet, dets masse i gjennomsnitt er 300 gram. Under sammentrekning av hjertet, skyver høyre ventrikel blod inn i lungene for å mette med oksygen, og fra venstre ventrikel går oksygenberiget blod inn i alle kroppens organer. Uavbrutt oksygenforsyning til hjertet er gitt av koronarbeholdere. Disse arteriene leverer oksygen og næringsstoffer til hjertemuskelen, uten som vårt hjerte ikke kan fungere.

Vanligvis er et godt arbeidende hjerte ikke plaget oss, og vi glemmer selv sin eksistens. Men her kommer det øyeblikk når hjertet ditt gjør seg følt.

Sykdommer i hjertet er forskjellige, men de vanligste og alvorlige er hjertesykdom (CHD).

Hva er iskemisk hjertesykdom og angina pectoris, hva er årsakene til opprinnelsen deres?

I hjertet av IHD er sammenblanding og blokkering av de viktigste kranspulsårene ved atherosklerotiske plakk. På den indre overflate av arterien (normalt meget glatt og flat) vises særegne vekster - plaques som rager inn i hulrommet av et blodkar, som en "rust i rør". Over tid blir de mer og mer, og når fartøyets lumen smalker til 70%, er det et problem i blodstrømmen, og som et resultat, likevekten mellom oksygen til hjertemuskelen og behovet for det. Samtidig utvikler oksygen sult (hypoksi) av celler.

Å være i denne tilstanden, lider cellene også av mangel på næringsstoffer og er utsatt for akkumulerende produkter av vital aktivitet. Hele komplekset av forstyrrelser i hjertesystemets vitale funksjoner under forhold med utilstrekkelig blodtilførsel kalles iskemi. På størrelse av aterosklerotiske plakk avhenger av graden av ischemi - jo større plakk, henholdsvis den smalere lumen av beholderen, passerer mindre blod gjennom den, og deretter vevet får mindre oksygen og næringsstoffer, jo tydeligere blir det manifestasjoner av angina. Plakk kan helt tette opp fartøyets lumen og blokkere blodstrømmen. Mekanismen for forekomsten av en iskemi ved en spasme (skarpe innsnevring) av kranspulsårene er lik.

Hvordan manifesterer CHD?

Så, hvis hjertemuskelen mottar utilstrekkelig mengde oksygen og næringsstoffer, utvikler angina angina. Hvis leveransen av oksygen og næringsstoffer helt opphører, utvikler myokardinfarkt.

Ofte manifesterer sykdommen seg mot en bakgrunn av fysisk stress eller følelsesmessig stress. På dette punktet er det smerte eller følelse av kompresjon, tyngdekraften bak brystbenet - det første signalet om mulig utvikling av hjertesykdom.

Den vanligste formen for iskemisk hjertesykdom er angina. Angina (tidligere kjent som "angina") - en sykdom som viktigste symptomer er brystsmerter kløtsjen, smatting (stråler) til venstre, den venstre halvdel av underkjeven, tenner, skuldre og så videre. Det kan også forstyrre følelsen av tyngde, brenning, trykk i brystet, følelse kortpustet, kan noen ganger forstyrre en smerte i øvre del av magen. Slike smerter manifesterer seg i form av korte (5-10 minutter) angrep, som kan gjentas ved forskjellige frekvenser. Provoke angina angina kan være fysisk stress, følelsesmessig stress, kald luft, røyking. Angrep kan utvikles når som helst på dagen. Men utvikler seg ofte tidlig om morgenen.

Til tross for at angina pectorisangrep har mange manifestasjoner, går angrep i en og samme person ensrett.

Angina kan være:

Stabil angina - når angina angina i lang tid vises etter en lik belastning og med samme frekvens og har samme karakter.

Ustabil angina - manifesteres av økningen i angrep som kan oppstå med mindre stress, blir sterkere og lengre i tid. Ustabil angina pectoris er en advarsel: "Forsiktig, risikoen for å utvikle hjerteinfarkt! Umiddelbart til legen! "

Ustabil eller progressiv angina karakteriseres av en økning i frekvensen av anfall, og deres alvorlighetsgrad, en reduksjon i vanlig avstand under gangavstand. Smerter kan til og med forekomme i hvile, og den vanlige dosen av nitroglyserin gir ikke alltid effekt, det er nødvendig å øke den. Risikoen for hjerteinfarkt og andre alvorlige komplikasjoner øker!

Hvis smerten blir mer intens og varer lenger enn 20-30 minutter, gjentatte bølger i ro, er det en alvorlig svakhet og angst, quickens pulsen og blodtrykket varierer sterkt, i behov av akutt medisinsk råd eller behandling i ambulansen. I en slik situasjon bør man først mistenke et hjerteinfarkt.

Hvordan identifisere angina pectoris?

Diagnosen angina pectoris er hovedsakelig basert på en detaljert spørsmål til pasienten, en grundig analyse av pasientens klager og funksjonene i sykdomsforløpet. For å bekrefte diagnosen og avklare alvorlighetsgraden av sykdommen, kan legen imidlertid foreskrive ytterligere undersøkelsesmetoder: Registrering av EKG i ro og på høyden av smerteangrep. EKG-registrering har en svært viktig rolle i undersøkelsen av eldre pasienter. Ofte gjør EKG det mulig å identifisere tidligere hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser.

Et spesielt sted i diagnosen er opptatt av stresstester, mens EKG overvåkes under pasientens fysiske aktivitet (tredemølle, veloergometer). Imidlertid må man vite at utenfor angrepet, kan EKG angina pectoris være normal.

Meget nyttig informasjon kan fås ved hjelp av en 24-timers EKG-registrering (Holter ECG-overvåking), når det i husstandsforholdene holdes en permanent EKG-post.

Hvis denne forskningen ikke er nok, kan legen forskrive mer sofistikerte metoder for diagnose: koronar angiografi (kontrast studie av store koronar fartøy), og perfusjon scintigrafi (radio nukleidnoe av hjertemuskelen).

Risikofaktorer

Tallrike vitenskapelige studier har gjort det mulig å identifisere faktorer som bidrar til utvikling og utvikling av IHD. De kalles risikofaktorer.

Samtidig er de viktigste risikofaktorene for kronisk hjertesykdom, som er årsakssammenhengende med denne sykdommen, fordelt blant befolkningen:

 • forstyrrelser av fett (lipid) metabolisme, økt kolesterolnivå;
 • høyt blodtrykk (mer enn 140/90 mm Hg);
 • røyking,
 • diabetes mellitus, brudd på karbohydratmetabolismen.

Blant risikofaktorene er de som du kan påvirke:

 • røyking,
 • arteriell hypertensjon;
 • forhøyet kolesterol;
 • stress,
 • vektig;
 • fysisk inaktivitet.

Som praksis har vist, har IHD-pasienter vanligvis flere risikofaktorer samtidig. I dette tilfellet er deres negative innvirkning oppsummert og øker som regel flere ganger.

Risikofaktorer bidrar til fremveksten og utviklingen av IHD, og ​​deres korreksjon er grunnlaget for forebygging av IHD.

Behandling av koronar hjertesykdom

Det er to hovedmetoder for behandling av koronar hjertesykdom.

Den første er rettet mot å forlenge pasientens liv ved å forhindre de dødelige komplikasjonene av sykdommen. Denne tilnærmingen anses å være den viktigste. Den inkluderer:

 • korreksjon av risikofaktorer;
 • bruk av rusmidler som senker kolesterol i blodet - statiner;
 • bruk av narkotika som forstyrrer intravaskulær trombose - antiplatelet midler;
 • Bruk av legemidler som beskytter fartøyets vegg mot skade;
 • bruk av angiotensin-konverterende enzym (ACE-hemmere) hemmere, beta-blokkere, kalsiumantagonister, nitrater, cytoprotektorer.

Korrigering av risikofaktorer

For det første er røyking svaret uklart: helse og nikotin er ikke kompatible. Nikotin - er en av de viktigste fiender av det kardiovaskulære system, har den en rekke uønskede virkninger på pasientens kropp: øker blodtrykket, smalner blodkar, vekkende arytmier, fremmer avsetningen av "dårlig" kolesterol i veggene av blodkar, øker blodpropp, reduserer prosentandelen av oksygen i blodet. Alt dette kan provosere utseendet av kardiovaskulære komplikasjoner hos pasienter med IHD, inkludert hjerteinfarkt. Derfor er det ønskelig å slutte å røyke.

For det andre er det nødvendig å overholde dietten, for å utvikle en bestemt natur av ernæring. Det er kjent at noen matvarer inneholder store mengder kolesterol. Et høyt nivå av kolesterol fører til utvikling av aterosklerose.

Derfor er det nødvendig å utelukke eller begrense bruken av slike produkter. Foods høy i kolesterol er: fett kjøtt, lever, smør, rømme, fløte, eggeplommer, melk, fet ost. Nyttig å innføre i kosthold mer grønnsaker, meieriprodukter med lite fett, vegetabilsk olje, magert kjøtt, fisk, fjærkre, brød fra hvetemel eller kli, korn høy i fiber (havregryn, frokostblandinger kli). Smør bør erstattes med en myk margarin, som "RAMA Vitality" og "RAMA Olivio". Ved sin basisoljeblanding: solsikke og soya eller vegetabilsk fast fett, som er laget av spesiell oljepalme frø. Alle disse ingrediensene inneholder ikke kolesterol.

For det tredje er det viktig å bekjempe overvekt. Overvekt er ikke et kosmetisk problem. Dette er risikoen for å utvikle mange sykdommer: diabetes, hypertensjon, gallestein og andre sykdommer som kan forverre forløpet av IHD.

Fjerde, lede et aktivt liv, gjør fysiske øvelser. Vi tilbyr deg 9 tips for økt fysisk aktivitet, som selvfølgelig er bedre å diskutere igjen med legen din:

 • 1. Bruk trappen istedenfor heisen.
 • 2. Gå på jobb og gå og handle.
 • 3. Ta av transporten.
 • 4. Gjør mer arbeid rundt huset.
 • 5. Arbeid i hagen og i landet så mye som mulig.
 • 6. Rimelig bruk sykkelen.
 • 7. For en lunsjpause, gå.
 • 8. Utfør regelmessig nyttige øvelser: fysioterapi øvelser, respiratorisk gymnastikk.
 • 9. Kombiner fysisk aktivitet med positive følelser: musikk, kunst, hobbyer, kommunikasjon med venner, etc.

For det femte, prøv å unngå stressende situasjoner eller lære å håndtere dem. Dette er tiltak for å forebygge eller redusere psykomotisk overbelastning. Det er nødvendig å lære å håndtere dine følelser og korrekt vurdere en bestemt situasjon, med tanke på dens sanne betydning.

Det anbefales å unngå konfliktsituasjoner når det er mulig, for å få positive følelser. En god effekt har også en favoritt ting å gjøre (hobby). I arsenalet av helseprodukter kan du inkludere et system med psykologisk trening (automatisk trening) og avspenningsteknikker som øker stabiliteten i nervesystemet til stressfulle situasjoner.

statiner

Når nivået av kolesterol øker betydelig, vil selv nøye etterlevelse av dietten redusere det med ikke mer enn 5-15%. Derfor, hvis en slik diett forblir kolesterolnivåene på et utilfredsstillende nivå, er det nødvendig med bruk av lipidsenkende midler. For tiden er det flere forskjellige grupper av lipidsenkende midler, men det er bevist å redusere nivåene av "dårlig" kolesterol og risikoen for komplikasjoner av aterosklerose bare legemidler fra gruppen av statiner: fluvastin, atrovastin, simvastin, pravastin.

platehemmere

Forebygging av akutt vaskulær trombose hindrer pasienten fra utvikling av ustabil angina og myokardinfarkt - de farligste, akutte former for iskemisk hjertesykdom. Derfor utnevning av midler som påvirker tromboseprosessene - en viktig komponent i forebygging av komplikasjoner av IHD. De viktigste antiplatelet stoffene i moderne praksis er aspirin, ticlopidin, klopidogrel.

ACE-hemmer

Den mest brukte i moderne praksis for behandling av hypertensjon og hjertesvikt er angiotensin-konverterende enzym-hemmere, de såkalte ACE-hemmere.

nitrater

Nitrater brukes til å lindre angina angrep og forebygging. Disse stoffene har blitt brukt i mange år. Det er veldig viktig å alltid bære nitroglycerintabletter, og de må beskyttes mot varme og lys. Nitrater er foreskrevet i forskjellige former: tabletter, kapsler, spray, salve, gips.

Hvordan lindre angina angrep

Hvis du har anginaangrep, bruk nitroglyserin, sett en tablett under tungen.

 • Før du tar nitroglyserin, skal du sitte ned, stoffet kan forårsake svimmelhet;
 • la tabletten oppløses helt. Ikke knus tabletten, stoffet vil ikke fungere;
 • bør vente i 5 minutter, og hvis angina vedvarer, er det nødvendig å ta en annen tablett nitroglyserin;
 • bør vente ytterligere 5 minutter, hvis angina ikke forsvinner - ta en tredje tablett nitroglyserin.

Merk: Hvis smertene i hjertet varer lenger enn 15 minutter, og går ikke etter å ha tatt tre nitroglyserin tabletter, ta kontakt med ambulanse og ta 1 / 2-1 aspirin-kanskje, du utvikle et hjerteinfarkt!

Betablokkere

Disse stoffene reduserer mengden oksygen som trengs for å arbeide hjertet under en fysisk eller emosjonell belastning. De senker også hjertet og senker blodtrykket. Det er svært viktig å ta dem hele tiden og ikke slutte å ta medisinen uten å konsultere legen. Disse stoffene blir brukt for å redusere det mekaniske arbeidet av hjertet, forhindre slag, hjerterytmeforstyrrelser, overdreven økning i blodtrykket under fysisk eller psykologisk og emosjonelt stress. Hvor betablokkeren, kan ikke tildeles grunn av kontraindikasjoner eller intoleranse (f.eks, samtidig astma, kronisk obstruktiv pulmonær sykdom, perifer arteriell sykdom, hypotensjon, eller normalt blodtrykk, diabetes, etc.), anbefales det å tildele Coraxan ( ivabradin).

Kalsiumantagonister

Kalsiumantagonister hindrer utvikling av angina angrep. Disse stoffene utvider arteriene, inkludert koronararterier. Som et resultat blir blodstrømningen lett, en stor mengde blod flyter til myokardiet. Legemidler reduserer også høyt blodtrykk.

cytoprotectors

Myokardiske cytoprotektorer er en spesiell gruppe (Preductal MB). Disse stoffene beskytter direkte myokardceller på tidspunktet for iskemi med mangel på oksygen. De påvirker ikke hjertefrekvensen og blodtrykket, og som regel blir deres mottak ikke ledsaget av utviklingen av bivirkninger. I tillegg, med opprettholdelse av angina angrep på bakgrunn av hemodynamisk-type legemidler, anbefalte russiske og europeiske eksperter utnevnelsen av Preductal CF for å forbedre antianginal effekt.

Kirurgiske metoder for behandling av koronar hjertesykdom

Hvis løpet av IHD, til tross for å ta medisiner, utvikler seg og begrenser det normale livet til pasienten, kan det være behov for kirurgisk behandling.

Hvilke metoder for kirurgisk behandling eksisterer?

Koronar bypass kirurgi er den vanligste operasjonen for behandling av angina pectoris. Samtidig brukes pasientens eget fartøy, med hvilket blodstrømmen gjenopprettes omgåelse av den blokkerte arterien. Antall shunts avhenger av antall berørte arterier.

Koronar angioplastikk (ballongdynatasjon) er en prosedyre der karetets lumen gjenopprettes ved bruk av en oppblåsbar ballong satt inn i arterien.

Stenting er en prosedyre der en spiral er installert i fartøyets lumen, og utvider den berørte arterien.

Vær imidlertid oppmerksom på at kirurgi - er et viktig ledd i behandlingen av koronar hjertesykdom, men det gjør ikke kurere helt, så selv med en god helsetilstand til pasienten bør observere tiltak for å hindre progresjon av aterosklerose i koronarkarene, og får støttende terapi.

Hvordan å leve med angina?

Livskvaliteten til en pasient med angina og levetid avhenger av:

 • tidlig påvisning av sykdommen;
 • overholdelse av medisinregime
 • livsstilsendringer og eliminering av risikofaktorer.

Iskemisk hjertesykdom: Hva er det og hvordan å behandle det

Hjerteforstyrrelser kompliserer livet betydelig, endrer sin vanlige rytme. Disse inkluderer IHD-patologi, tidlig behandling som har en funksjonshemming eller et dødelig utfall. Hos pasienter med denne diagnosen forekommer døden i 40% av tilfellene, derfor er det ekstremt viktig å diagnostisere negative forandringer i tid og ta tiltak for å opprettholde hjertehelsen.

Hva er iskemisk hjertesykdom og hvor farlig det er

IHD oppstår med akutte eller kroniske lesjoner i myokardiet. Denne prosessen er et resultat av underernæring av muskelen eller komplett mangel på blodtilførsel. Etiologien til problemet er mangfoldig, men i alle tilfeller er det en dysfunksjon av koronararteriesystemet. Oftere er forstyrrelsen diagnostisert mot bakgrunnen av aterosklerotiske forandringer, noe som utfordrer innsnevring av karene.

Som allerede nevnt er mangel på behandling fulle av en markert forverring i staten, inkludert funksjonshemming, eller til og med stopp av et vitalt organ. I henhold til det internasjonale systemet for ICD-10 er IHD tildelt kode I20-I25.

Årsaker til patologi

Iskemisk hjertesykdom utvikler seg når muskelbehov og koronar blodstrømmer er i ubalanse. Prosessen er basert på:

 • Aterosklerose av arteriene, hvis deres lumen er innsnevret med 70% eller mer.
 • Spasm av umodifiserte fartøy.
 • Forstyrrelse av mikrosirkulasjonen i myokardets vev.
 • Økt aktivitet av blodproppssystemet.

Nøkkelen er den første grunnen til listen. Utviklingen av aterosklerose skyldes akkumulering av kolesterol og dannelse av plaques på de vaskulære veggene. Gradvis øker de i størrelse, og forhindrer blodstrømmen. Det neste trinnet er transformasjon av patologiske strukturer, utseende av sprekker, brudd, aktivering av trombose. Hvis lumen er blokkert med 90%, observeres en signifikant forverring av tilstanden med IHD selv i ro.

De provokerende faktorene

Farlige symptomer manifesteres når følgende betingelser er oppfylt:

 • Alder over 50 år, spesielt hos menn.
 • Arvelig disposisjon.
 • Aktiv røyking, når en dag bruker mer enn 10 tobakksprodukter.
 • Høyt kolesterol - hyperlipidemi.
 • Tilstedeværelse i anamnese av en arteriell hypertoni, adiposity, en diabetes.
 • En stillesittende livsstil, utilstrekkelig fysisk aktivitet.
 • Manglende balansert sunt kosthold.

Hos kvinner kan symptomene oppstå som følge av langvarig bruk av hormonelle prevensjonsmidler, mot bakgrunn av stress, mental overstyring, mental overarbeid. I nyere situasjoner er helseproblemer løst ikke bare av kardiologi, men også av nevrologi.

Typer og former

IHD av hjertet er representert i flere varianter:

 • Plutselig manifesterte koronar død.
 • Myokardinfarkt med nekrose av hjertemuskulaturens vev.
 • Den første stopp som følge av brudd på elektrisk stabilitet. Utfallet avhenger av gjenopplæringens aktualitet.
 • Angina pectoris. Det skjer for første gang, oppstått, tidlig etterfylling, progressiv, vasospastisk. Separat er det koronare syndrom isolert.
 • Overtredelse av rytmen. Gjennomføring av blod gjennom karene ved støt skyldes innsnevring av lumen.
 • Hjertesvikt på grunn av akutt mangel i blodkarrierer i blodet beriket med oksygen.
 • Kardioklerose etter fødsel som følge av død av en del av muskelen. Årsaken er erstatning av nekrotiske fibre med bindevev. Resultatet er manglende evne til å redusere og kronisk iskemisk hjertesykdom.

Det er ekstremt viktig at differensialdiagnosen for iskemisk sykdom utføres med maksimal nøyaktighet. Kun ved en korrekt diagnostisert diagnose vil legen foreskrive riktig behandlingsalternativ i et bestemt tilfelle.

symptomer

Diagnosepatologi er mulig ved følgende klassiske manifestasjoner:

 • Smerte bak brystbenet, strekker seg til nakken, underarmen, skulderen, hånden og underkjeven på venstre side. Kanskje en ubehagelig følelse under skulderbladet. Kramper er som regel ledsaget av en komprimerende, presserende, brennende eller kvelende spasme. Intensiteten avhenger av de individuelle egenskapene.
 • Rapid tretthet, generell svakhet, svimmelhet.
 • Økt smerte oppstår med fysisk eller følelsesmessig stress. Med komplett hvile forbedres tilstanden.
 • Varigheten av angrepet er fra 30 sekunder til 10 minutter.
 • Raskt lindring av spasmer opptrer etter at nitroglyserin er tatt.

Årsaken til smerte er utslipp av metabolske produkter mot bakgrunnen av hypoksi, irritasjon av nerve reseptorer. Til manifestasjoner av sykdommen inkluderer kortpustethet, som oppstår med fysisk anstrengelse. Noen ganger er arbeidet med å puste til stede i rolige omgivelser.

IHD er en progressiv patologi, så intensiteten av symptomene øker med tiden. Ofte blir disse symptomene supplert med halsbrann, kvalme, kolikk i magen. Hvis en forverring med plutselig hjertedød utvikles, er bevissthetstap, dilaterte elever, blanchering av huden, pusteopptak observert. Generelt forekommer slike angrep under nattesøvn.

Nøyaktig diagnose

For å få et detaljert bilde, er det planlagt en rekke undersøkelser:

 • Fjerning av et elektrokardiogram for å oppdage hjertesyklusfeil, rytmeforstyrrelser. I patologien til myokardiet eller dets nekrose, er det endringer i tannene T og Q, i tilfelle av iskemisk skade, lider ST-segmentet.
 • Lasttester i form av tredemølle test, veloergometri.
 • Selektiv koronarangiografi med innføring av kontrastmidler i karene gjennom sonden og radiografien.
 • Scintigrafi av myokardiet.
 • Datatomografi.
 • Farmakologiske tester.
 • Biokjemisk blodprøve.

I tillegg undersøkes endringene i blodtrykket for tidlig gjenkjenning av den hypertoniske komponenten.

Behandling av koronar hjertesykdom

Hovedmålet med terapien er å redusere myokardisk oksygenbehov og aktiv tilførsel til vevet. For dette praktiseres medisinske og instrumentelle teknikker.

Etter doktorens skjønn velges følgende alternativer eller kombinasjoner av disse:

 • Fysisk aktivitet er begrenset - motorsport elimineres, ganghastighet reduseres, trappene minimeres. Med et lite uttrykk for IHD for vaskulær styrking, er det planlagt å sykle, svømme og stille tursturer til tette avstander.
 • Metoder for fysioterapi brukes - vann- og hydrobølgebehandling, massasje.
 • Mottak av medisiner. I henhold til legenes resept og den foreskrevne ordningen, eliminerer de symptomene på sykdommen ved hjelp av trykkreduserende betablokkere som utvider koronararteriene av nitroglyserin. For å forbedre blodstrømmen, brukes ACE-hemmere. Hvis det er risiko for dannelse av trombi, foreskrive aspirin. Med høyt kolesterol er statinbaserte stoffer angitt.
 • Gjennomføring av koronar angioplastikk. Metoden refererer til minimalt invasive kirurgiske inngrep, hvorav resultatet er utvidelsen av blodkarets lumen. Et kateter med en ballong som er festet til den, settes inn gjennom brachial- eller femorale arterien. Etter å ha nådd det patologiske stedet på grunn av oppblåsning av beholderen, blir kolesterolplakk inntrykket. Som et resultat øker stentens størrelse. Manipulering utføres under røntgenkontroll.
  Det er mulig å utføre prosedyren ved hjelp av en fjærspiss, som etter fjerning av kateteret forblir i karet som en "stiver".
 • Lasertransmiokardial revaskularisering. Det er planlagt i ekstreme tilfeller å danne seg i områder med utilstrekkelig blodtilførsel av mange små kanaler som fôrer iskemisk vev.
 • Aortokoronær bypass. Indikasjoner for sin adferd - tilstopping av flere fartøy samtidig, pasientens avanserte alder.

Hvis IHD plutselig opptrer som anginaangrep, er det viktig å kunne gi førstehjelp. Følgende aktiviteter er relevante:

 • Oppsigelse av fysisk aktivitet, fullstendig fred.
 • Vedtak av beroligende.
 • Frisk luft.
 • Oppløsning av nitroglyserintabletter. Hvis spasmen fortsetter, ta medisinen, gjenta etter 5 minutter.
 • I fravær av forbedring samtidig med nitroglyserin, tygges aspirin (500 mg dosering).
 • Å ringe en ambulanse skal være umiddelbar.

Ernæring for IHD

Med iskemisk sykdom blir primær betydning gitt til et godt organisert kosthold. Samtidig implementerer de følgende mål:

 • Normaliser blodets lipidprofil.
 • Utfør en profylakse av koronar spasmer.
 • Forhindre veksten av blodtrykket.
 • Hjelper med å redusere blodets tetthet og viskositet.
 • Hold tonen i hjertemuskelen.

For å oppnå målene, anbefales det å følge følgende diett:

 • Begrense kolesterol-rik mat. Unngå fra diettfett, smør, kjøttretter ikke mer enn 3 ganger i uken, bare etter at de er kokt eller stuvet. Tilstedeværelsen av slakteavfall, kaviar av fisk og reker, rømme er ikke tillatt i menyen. Fettinnhold i meieriprodukter bør ikke være mer enn 1%. Ett egg per uke er tillatt.
 • Fullstendig forlate alkohol, kaker, kaker, karbonatiserte drinker.
 • Det legges vekt på å lage sjøfisk tilberedt ved baking, koking, slukking.
 • Deler av frukt og grønnsaker, bær gjør minst 3 per dag (det er ønskelig at de oransje og røde varianter dominert). Minimere bruken av poteter.
 • Fra korn til å foretrekke havregryn, bokhvete, hvete. Det anbefales å legge kli i supper og supper.
 • Avfallsbehandlingen, halvfabrikata på grunn av tilstedeværelsen av nitritt i dem, reduserer fartøyene.
 • Mengden salt per dag reduseres til 5 gram, og legger det bare til klare måltider. Smak styrke med krydder.
 • Å fortynne blodet, holder seg til drikkeregimet, og bruker minst 1,5 liter rent vann om dagen. Du kan fortynne den med kompott, juice, melkdrikker.
 • For å øke tonen i hjertemuskelen, bruk løvgrønnsaker, nøtter, havkål, sopp, rotgrønnsaker.

Komplikasjoner og konsekvenser

IHD er ekstremt farlig på grunn av høy risiko for å utvikle akutt hjertesvikt, koronar død. Perioden fra begynnelsen av en spasme til et dødelig utfall overstiger ikke 6 timer. Andre negative alternativer inkluderer hjerteinfarkt, nedsatt hjernenæring, slagtilfelle. Den sistnevnte vekker i sin tur ofte hemiparesis av sunt muskelvev på grunn av skade på nervestrukturene.

Forebygging, kliniske anbefalinger

Effektiv forebygging av kranspuls sykdom er en diett og en riktig livsstil med dosert fysisk aktivitet. Spesiell oppmerksomhet blir gitt til riktig hvile og søvn. Hvis pasienten er i fare for IHD, er det tilrådelig å planlegge kurs av lipidsenkende legemidler basert på statin.

Prognose hvor mange bor

Følgende fakta forteller om den ugunstige banen i patologi:

 • Utvikling av iskemisk hjertesykdom på bakgrunn av arteriell hypertensjon.
 • Tilstedeværelsen av alvorlige lipidforstyrrelser, diabetes.

Fullstendig eliminere sykdommen er ikke mulig, men med vedlikeholdsbehandling er det mulig å redusere forverringen og leve opp til avanserte år. Pasienten får et funksjonshemning dersom et myokardinfarkt ble diagnostisert eller en direkte revaskularisering ble utført.

Doktorsrapport

Selv med en slik diagnose, da IHD ikke kan gi opp hele livet. Hovedbetingelsen for suksess er deteksjon av patologi fra de første symptomene, streng overholdelse av anbefalingene fra leger, kontroll av kroppsvekt, daglig ransjon, overvåking av trykkfluktuasjoner. Hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, er behandlingsregime suppleret med folkemetoder, og får et omfattende resultat.

Hjertets iskemi, iskemisk sykdom (IHD): symptomer, behandling, former, forebygging

Iskemisk hjertesykdom (CHD) er blitt et alvorlig sosialt problem, fordi det meste av verdens befolkning har noen av sine manifestasjoner. Den raske rytmen i livet av megasiteter, psyko-emosjonell stress og forbruket av store mengder fett med mat bidrar til sykdomsutbruddet, og det er derfor ikke overraskende at folk i utviklede land er mer utsatt for dette problemet.

IHD er en sykdom, i forbindelse med en endring av hjertearteriene vegg av plakk som til slutt fører til en ubalanse mellom behovene i hjertemuskelen som er nødvendig for stoffskiftet og kapasitet til å levere på hjertearteriene. Sykdommen kan forekomme minst alvorlig, selv kronisk, har mange kliniske former, forskjellig i symptomatologi og prognose.

Til tross for fremkomsten av ulike moderne terapier, har IHD fortsatt en ledende posisjon i antall dødsfall i verden. Ofte er hjertets iskemi kombinert med den såkalte iskemiske hjernesykdommen, som også oppstår med en aterosklerotisk lesjon av blodkar som gir blodet. Ofte forekommer iskemisk slag, med andre ord er hjerneinfarkt en direkte følge av hjerne-arterie-aterosklerose. Dermed bestemmer de vanlige årsakene til disse alvorlige sykdommene deres hyppige kompatibilitet i en og samme pasient.

Den viktigste årsaken til kranskärlssykdom

For at hjertet skal kunne levere blod til alle organer og vev i tide, må det ha et sunt myokardium, fordi det er mange biokjemiske transformasjoner som er nødvendige for å utføre en så viktig funksjon. Myokardiet er forsynt med fartøy som kalles koronarbeholdere, hvor "mat" og åndedrett blir levert til det. Ulike effekter, uheldig for koronarbeholdere, kan føre til feil, noe som vil medføre brudd på bevegelsen av blod og ernæring av hjertemuskelen.

Årsaker til koronar hjertesykdom moderne medisin har studert ganske bra. Med økende alder, under påvirkning av ytre miljø, livsstil, spisevaner, og også i nærvær av arvelig disposisjon, blir kranspulsårene skadet av aterosklerose. Med andre ord, på veggene i arteriene er avsetning av protein- og fettkomplekser som til slutt går over i aterosklerotisk plakk, som smalner lumen, forstyrre den normale strømmen av blod til hjertemuskelen. Og så, umiddelbar årsak til myokardisk iskemiutvikling - aterosklerose.

Video: IHD og aterosklerose

Når tar vi risiko?

Risikofaktorer er slike forhold som utgjør en trussel mot utviklingen av sykdommen, bidrar til fremveksten og progresjonen. Hovedfaktorene som fører til utvikling av hjerteiskemi inkluderer følgende:

 • Økt kolesterol (hyperkolesterolemi), samt en forandring i forholdet mellom forskjellige fraksjoner av lipoproteiner;
 • Dysfunksjon (misbruk av fettstoffer, overdreven inntak av lett fordøyelige karbohydrater);
 • Hypodinami, lav fysisk aktivitet, uvillighet til å trene;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner, som røyking, alkoholisme;
 • Tilknyttede sykdommer, ledsaget av metabolske lidelser (fedme, diabetes, redusert skjoldbruskfunksjon);
 • Arteriell hypertensjon;
 • Alder og kjønnsfaktor (det er kjent at IHD er vanlig hos eldre mennesker, og også hos menn oftere enn hos kvinner);
 • Funksjoner av psykomotional tilstand (hyppige påkjenninger, overarbeid, emosjonell overstyring).

Som du ser, er de fleste av faktorene som er gitt, ganske trivielle. Hvordan påvirker de forekomsten av myokardisk iskemi? Hypercholesterolemi, underernæring og metabolisme er forutsetningene for dannelsen av aterosklerotiske forandringer i hjertens arterier. Hos pasienter å ha arteriell hypertensjon, på bakgrunn av tellingenFeber av trykk er det en spasme av blodkar, hvor deres indre membran er skadet, og hypertrofi (økning) av hjertets venstre hjertekard utvikles. Det er vanskelig å gi tilstrekkelig blodtilførsel til den forstørrede massen av myokardiet, spesielt hvis de er innsnevret av akkumulerte plakker.

Det er kjent at bare en Røyking kan øke risikoen for død fra vaskulære sykdommer omtrent halvparten. Dette skyldes utviklingen av hypertensjon hos røykere, økt hjertefrekvens, økt blodpropp og økt aterosklerose i blodkarets vegger.

Risikofaktorer inkluderer psykologisk stress. Noen funksjoner i personen som har en konstant følelse av angst eller sinne, noe som lett kan føre til aggresjon mot andre, samt hyppige konflikter, mangel på forståelse og støtte i familien, vil uunngåelig føre til økt blodtrykk, økt hjertefrekvens og dermed økende etterspørsel myokard i oksygen.

Video: forekomst og løpet av iskemi

Er alt avhengig av oss?

Det er såkalte umodifiserte risikofaktorer, det vil si de som vi ikke kan påvirke. Disse inkluderer arvelighet (tilstedeværelsen av ulike former for IHD i faren, moren og andre slektninger), eldre alder og kjønn. Hos kvinner observeres ulike former for iskemisk hjertesykdom mindre ofte i en senere alder, noe som forklares av den spesielle virkningen av kvinnelige kjønnshormoner, østrogener som forhindrer utviklingen av aterosklerose.

I nyfødte, små barn og ungdom er det praktisk talt ingen tegn på myokardisk iskemi, spesielt forårsaket av aterosklerose. I tidlig alder kan iskemiske forandringer i hjertet oppstå som følge av spasmer i koronarbeinene eller misdannelser. Iskemi hos nyfødte og oftere påvirker hjernen, og det er forbundet med brudd på graviditeten eller postpartumperioden.

Nesten hver av oss kan skryte av utmerket helse, konstant overholdelse av kosthold og vanlig sport. Stor stress på jobb, stress, konstant rush, manglende evne til å spise balansert og jevnlig - hyppige følgesvenner av vår daglige rytme i livet.

Det antas at innbyggerne i megasiteter er mer utsatt for utvikling av kardiovaskulære sykdommer, inkludert IHD, som er forbundet med et høyt stressnivå, konstant overarbeid og mangel på fysisk aktivitet. Det ville imidlertid være bra å besøke svømmebassenget eller idrettshallen en gang i uken, men de fleste av oss finner mange unnskyldninger for ikke å gjøre det! Noen har ikke tid, noen er for trette, og en sofa med en TV og en tallerken med hjemmelaget deilig mat på fridager teller med utrolig styrke.

Mange legger ikke stor vekt på livsstil, så klinikklærere må identifisere risikofaktorer rettidig hos pasienter i fare, dele informasjon om mulige konsekvenser av overmål, fedme, stillesittende livsstil, røyking. Pasienten bør klart presentere utfallet, noe som kan føre til å ignorere koronarbeinene, derfor, som de sier: advarsel - betyr væpnet!

Typer og former for koronar hjertesykdom

For tiden er mange typer iskemisk hjertesykdom kjent. Klassifiseringen av IHD, foreslått i 1979 av en arbeidsgruppe av WHO-eksperter, forblir relevant og brukes av mange leger. Det er basert på isolering av uavhengige sykdomsformer, som har spesielle karakteristiske manifestasjoner, en viss prognose og krever en spesiell type behandling. Over tid, og fremveksten av moderne diagnostiske metoder, har andre former for IHD blitt studert i detalj, som reflektert i andre nyere klassifikasjoner.

For tiden utmerker seg følgende kliniske former for IHD, som presenteres:

 1. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt);
 2. Angina pectoris (det er slike former som stress angina og spontan angina);
 3. Myokardinfarkt (primær, repeterende, småfokus, storfokus);
 4. Kardioklerose etter infarkt;
 5. Mangel på blodsirkulasjon;
 6. Overtredelse av hjertefrekvensen;
 7. Bezbolevoy myokardisk iskemi;
 8. Mikrovaskulær (distal) iskemisk hjertesykdom
 9. Nye iskemiske syndromer ("imponerende" myokardium, etc.)

For den statistiske registreringen av forekomsten av koronar hjertesykdom, brukes International Revision of Diseases X-revisjonen, som enhver lege er kjent med. I tillegg bør det nevnes at sykdommen kan forekomme i en akutt form, for eksempel hjerteinfarkt, plutselig koronar død. Kronisk iskemisk hjertesykdom er representert ved slike former som kardiosklerose, stabil angina, kronisk hjertesvikt.

Ulike stadier av aterosklerotisk lesjon i hjertesykemi

Manifestasjoner av myokardisk iskemi

Symptomer på hjerteiskemi er variert og bestemt av den kliniske formen de følger med. Mange slike tegn på ischemi er kjent som brystsmerter, som stråler inn i den venstre arm eller skulder, eller følelse av tyngde i sternum kompresjon, tretthet og utseendet av dyspné selv med liten fysisk anstrengelse. Ved slike klager, samt tilstedeværelse av risikofaktorer en person har, bør han spørre i detalj om funksjonene i smerte, for å finne ut hva pasienten føler, hvilke betingelser kan provosere et angrep. Vanligvis er pasientene godt kjent med sykdommen deres og kan tydelig beskrive årsakene, hyppigheten av angrep, intensiteten av smerte, deres varighet og natur, avhengig av fysisk belastning eller bruk av visse medisiner.

Plutselig koronar (hjerte) død Er pasientens død ofte i nærvær av vitner, kommer plutselig, umiddelbart eller innen seks timer etter at et hjerteinfarkt begynte. Det manifesterer seg som bevissthetstank, stopper pust og hjerteaktivitet, dilaterende elever. Denne tilstanden krever akutte medisinske tiltak, og jo tidligere de leveres av kvalifiserte spesialister, desto større er sannsynligheten for å redde pasientens liv. Imidlertid når forekomsten av dødelige utfall med denne form for IHD til og med 80%, selv med rettidig gjenoppliving. Denne form for iskemi kan observeres hos unge mennesker, som oftest skyldes en plutselig spasme i kranspulsårene.

Angina pectoris og dens typer

Angina pectoris er kanskje en av de vanligste manifestasjonene av myokardisk iskemi. Det er, som en regel, på en bakgrunn av aterosklerotiske lesjoner av hjertekarene, men i genesen av sin viktige rolle som spilles av den tendens til spasmer i blodkar og økning av blodplate-aggregering, noe som medfører at dannelsen av blodpropper og tilstopping av arterien lumen. Selv med liten fysisk anstrengelse angrepne kar ikke er i stand til å gi normal blodstrømmen til hjertemuskelen, som et resultat av sin metabolisme er forstyrret, og denne egenskap manifesteres av smerte. Symptomer på koronar hjertesykdom vil være som følger:

 • Paroksysmal intens smerte bak brystbenet, utstrålende til venstre arm og venstre skulder, og noen ganger - i ryggen, skulderen, eller i magen;
 • Krenkelse av hjertets rytme (hurtighet eller omvendt, en reduksjon i hjertefrekvens, utseendet på ekstrasystoler);
 • Endring i blodtrykksindikatorer (oftere økning);
 • Utseende av kortpustethet, angst, hudfarge.

Avhengig av årsakene til starten, er forskjellige varianter av angina pectoris skilt. Dette kan være stress angina som oppstår mot en bakgrunn av fysisk eller følelsesmessig stress. Som regel, når du tar nitroglycerin eller i ro, går smerten bort.

Spontan angina - En form for hjertets iskemi, som er ledsaget av utseendet av smertefølelser uten tilsynelatende grunn, i fravær av fysisk eller følelsesmessig stress.

Ustabil angina Er en form for progressjon av koronar hjertesykdom, når det er en økning i intensiteten av smerteangrep, deres frekvens, mens risikoen for utvikling akutt myokardinfarkt og død. Pasienten begynner dermed å konsumere et større antall nitroglyserintabletter, noe som indikerer at hans tilstand forverres og sykdomsforløpet er tyngre. Dette skjemaet krever spesiell oppmerksomhet og akutt behandling.

Mer informasjon om alle typer angina og behandling er tilgjengelig på lenken.

Myokardinfarkt, hva betyr dette konseptet?

Myokardinfarkt (MI) er en av de farligste former for IHD, hvor nekrose (nekrose) i hjertemuskelen forekommer som et resultat av en plutselig opphør av blodets tilførsel av hjertet. Infarkt er vanligere hos menn enn hos kvinner, og denne forskjellen er mer uttalt i ung og voksen alder. Denne forskjellen kan forklares av følgende årsaker:

 1. Senere utvikling av aterosklerose hos kvinner, som er forbundet med hormonell status (etter overgangsalderen, begynner denne forskjellen gradvis å redusere og ved 70 år forsvinner endelig);
 2. Utbredelsen av dårlige vaner blant mannlige befolkningen (røyking, alkoholisme).
 3. Risikofaktorer for myokardinfarkt er de samme som beskrevet ovenfor for alle former av iskemisk hjertesykdom, men i dette tilfelle, i tillegg til innsnevring karlumen, iblant over en betydelig lengde, som regel, det er ogsåtrombose.

I ulike kilder, med utvikling av hjerteinfarkt, er den såkalte patomorfologiske triaden preget, noe som ser ut som følger:

Tilstedeværelsen av en aterosklerotisk plakk og en økning i sin størrelse over tid kan føre til brudd og frigjøring av innholdet til overflaten av vaskemuren. Skader på plakk kan bidra til røyking, økt blodtrykk, intens trening.

Skade på endotelet (indre lag av arterien) ved brudd plakk fører til økt blodlevring, å "stikke" av blodplater til skadestedet, som uunngåelig fører til trombose. Ifølge forskjellige forfattere, oppstår trombose med hjerteinfarkt 90%. Til å begynne med fyller en blodpropp plakk, og deretter hele hulrommet av beholderen, mens den samtidig nedsatt blodstrøm på stedet av trombose.

Spasm av kranspulsårene forekommer på tidspunktet og sted for dannelse av tromben. Det kan også forekomme over hele kranspulsåren. Coronarospasm fører til en fullstendig innsnevring av fartøyets lumen og den endelige stoppen av blodstrømmen langs den, noe som medfører utvikling av nekrose i hjertemuskelen.

I tillegg til de beskrevne årsakene, i patogenesen av myokardinfarkt, spilles en viktig rolle av andre, som er relaterte:

 • Med brudd fra koagulasjons- og antikoaguleringssystemene;
 • Med utilstrekkelig utvikling av "bypass" måter blodsirkulasjon (sikkerhetsfartøy)
 • Med immunologiske og metabolske forstyrrelser i stedet for skade på hjertemuskelen.

Hvordan gjenkjenne et hjerteinfarkt?

Hva er symptomene og manifestasjonene av myokardinfarkt? Hvordan ikke gå glipp av denne formidable formen for IHD, som ofte fører til menneskers død?

Ofte finner MI pasienter på forskjellige steder - hjemme, på jobb, i offentlig transport. Det er viktig å identifisere denne form for IHD i tide for umiddelbart å starte behandlingen.

Infarktklinikken er velkjent og beskrevet. Som regel klager pasientene om akutt, "dagger", Brystsmerter, som ikke stopper når du tar nitroglyserin, endrer kroppens stilling eller forsinker pusten. Smerteangrepet kan vare opptil flere timer, med angst, frykt for død, svette og cyanotisk hud.

I sin enkleste undersøkelsen raskt identifisert uregelmessigheter i hjerterytmen, forandringer i blodtrykket (minskning på grunn av brudd på pumpefunksjonen av hjertet). Det er tilfeller når nekrose av hjertemuskelen er ledsaget av endringer i mage (kvalme, oppkast, luft i magen), samt såkalte "smertefritt" myokardiskemi. I disse tilfellene kan diagnosen være vanskelig og krever bruk av ytterligere undersøkelsesmetoder.

Men med rettidig behandling blir det mulig å redde pasientens liv. I dette tilfellet, i stedet for fokuset på nekrose av hjertemusklen, vises et tykt bindevevs fokus - arret (fokus for kardioklerose etter infarkt).

Video: Hvordan hjertet virker, hjerteinfarkt

Konsekvenser og komplikasjoner av IHD

Kardioklerose etter infarkt

Kardioklerose etter infarkt - En av former for iskemisk hjertesykdom. Et arr i hjertet gjør at man kan leve en pasient i mer enn ett år etter at han har lidd et hjerteinfarkt. Men over tid, som et resultat av et brudd på kontraktilfunksjonen som er forbundet med nærvær av arr, begynner tegn på hjertesvikt, en annen form for iskemisk hjertesykdom, på en eller annen måte å virke.

Kronisk hjertesvikt

Kronisk hjertesvikt ledsaget av utseende av ødem, dyspnø, redusert toleranse for fysisk anstrengelse, samt utseendet på irreversible forandringer i indre organer, noe som kan forårsake pasientens død.

Akutt hjertesvikt

Akutt hjertesvikt kan utvikle seg i alle typer IHD, men oftest forekommer det ved akutt myokardinfarkt. Så det kan manifestere seg som et brudd på hjertets venstre hjerte, da vil pasienten ha tegn på lungeødem - kortpustethet, cyanose, utseendet av skumende rosa sputum ved hosting.

Kardiogent sjokk

En annen manifestasjon av akutt sirkulasjonsfeil er kardiogent sjokk. Det er ledsaget av et fall i blodtrykk og et markert brudd på blodtilførselen til ulike organer. Tilstanden til pasienter med dette er alvorlig, bevisstheten kan være fraværende, pulsen er threadlike eller slet ikke bestemt, pusten blir overfladisk. som følge av mangel på blodstrøm i de indre organer dystrofiske forandringer synes foci av nekrose, noe som fører til akutt nyre-, lever- svikt, lungeødem, dysfunksjon av det sentrale nervesystemet. Disse tilstandene krever umiddelbar handling fordi de er direkte dødelige.

arytmi

Hjerte rytmeforstyrrelser er ganske vanlig hos pasienter med hjertepatologi, ofte følger de ovennevnte formene av IHD. Arrytmier kan, hvordan ikke signifikant påvirke sykdomsforløpet og prognosen, og forverre pasientens tilstand betydelig og til og med utgjøre en trussel mot livet. Blant de hyppigste arytmier sinus takykardi og bradykardi (akselerasjon og demping av hjertefrekvens), arytmi (utseende av tidlige sammentrekninger), puls ledningsforstyrrelser av myokard - såkalte blokade.

Metoder for diagnostisering av hjertesykdom

For tiden er det mange moderne og mangfoldige metoder for å oppdage koronararteriesykdom og hjertesykemi. Men man bør ikke overse de enkleste og mest tilgjengelige, for eksempel:

 1. Forsiktig og detaljert spørsmål om pasienten, innsamling og analyse av klager, systematisering, oppklaring av en familieanamnese;
 2. Undersøkelse (påvisning av forekomst av ødem, endringer i hudens farge);
 3. Auskultasjon (lytter til hjertet med et stetoskop);
 4. Gjennomføring av ulike prøver med fysisk aktivitet, under hvilken det er konstant overvåking av hjertet (sykkel ergometri).

Disse enkle metodene tillater i de fleste tilfeller nøyaktig å bestemme sykdommens art og bestemme en videre plan for undersøkelse og behandling av pasienten.

Instrumentelle forskningsmetoder, bidrar til å bestemme formen av IHD mer nøyaktig, graden av kurs og prognose. De mest brukte er:

 • EKG - En veldig informativ måte å diagnostisere ulike varianter av myokardisk iskemi på, siden EKG endringer under forskjellige forhold har blitt studert og beskrevet ganske bra. EKG kan også kombineres med fysisk aktivitet.
 • biokjemisk blodprøve (påvisning av brudd på lipidmetabolismen, utseendet av tegn på betennelse, samt spesifikke enzymer som karakteriserer tilstedeværelsen av en nekrotisk prosess i myokardiet).
 • koronar angiografi, som tillater innføring av et kontrastmiddel for å bestemme lokalisering og utbredelse av lesjoner i kranspulsårene, graden av deres innsnevring med kolesterisk plakk. Denne metoden gjør det også mulig å skille IHD fra andre sykdommer, når diagnose ved andre metoder er vanskelig eller umulig;
 • ekkokardiografi (deteksjon av bevegelsesforstyrrelser i enkelte deler av myokardiet);
 • radioisotop diagnostiske metoder.

Til dags dato virker elektrokardiografi å være en relativt tilgjengelig, rask og samtidig veldig informativ forskningsmetode. Så det er mulig å identifisere med tilstrekkelig autentisk ved hjelp av et elektrokardiogram hjerteinfarkt av myokardium (reduksjon av tannen R, utseende og fordykking av tannen Q, stigning av segmentet ST mottar den karakteristiske formen til buen). Depresjon av ST-segmentet, utseendet på en negativ T-bølge eller fraværet av endringer i kardiogrammet vil manifestere subendokardiell iskemi med angina pectoris. Det skal bemerkes at nå er også lineære ambulansete utstyrt med EKG-enheter, for ikke å nevne spesialiserte.

Metoder for behandling av forskjellige former for myokardisk iskemi

For tiden er det mange forskjellige måter å behandle koronar hjertesykdom på, som ikke bare kan forlenge pasientens liv, men også forbedre kvaliteten betydelig. Det kan være konservativt (bruk av medisiner, terapeutisk trening) og kirurgiske metoder (operasjoner som gjenoppretter patronen til koronarbeinene).

Riktig mat

En viktig rolle i behandlingen av IHD og rehabilitering av pasienten er normalisering av regimet, eliminering av eksisterende risikofaktorer. Det er obligatorisk å forklare for pasienten at for eksempel røyking kan minimere all innsats fra leger. Så det er viktig å normalisere maten: Unntatt alkohol, stekt og fettstoffer, matvarer som er rike på karbohydrater, i tillegg, i nærvær av fedme, er det nødvendig å balansere mengden og kaloriinnholdet i maten som forbrukes.

Kosthold for iskemisk sykdom bør være rettet mot å redusere forbruket av animalsk fett, øke andelen fiber, vegetabilske oljer i mat (grønnsaker, frukt, fisk, sjømat). Til tross for det faktum at slike pasienter er kontraindisert betydelig fysisk aktivitet, riktig og rimelig utøvelse terapi for å bidra til å tilpasse den myokardiale skade på de funksjonelle egenskapene til de kar, dets blod. Veldig nyttige tursturer, målingstrening under oppsyn av en spesialist.

Medisineringsterapi

Drogbehandling av ulike former for IHD reduserer til utnevnelsen av såkalte antianginale legemidler som kan eliminere eller forebygge angina angrep. Disse stoffene inkluderer:

 • Nitrater (f.eks. Nitroglyserin) - den har egenskapen til å utvide koronararteriene og raskt forbedrer blodets levering til myokardiet. Det brukes til angina pectorisangrep, akutt smerte med hjerteinfarkt, utvikling av lungeødem;
 • Preparater fra gruppen av beta-blokkere (metoprolol, atenolol) - senker hjertefrekvensen takykardi, redusere behovet av hjertemuskelen oksygen utviser antiblodplateeffekt. De brukes til angina pectoris, kronisk hjertesvikt;
 • Preparater fra gruppen kalsiumantagonister (verapamil, nifedipin) - i tillegg til antianginal, har antihypertensiv effekt, forbedrer toleransen for fysisk anstrengelse;
 • Trombolytisk og antiblodplateterapi - særlig viktig i myokardinfarkt for hurtig klumpingsoppløsning og gjenopprettelse av den angjeldende kar åpenhet, samt for forebyggelse av trombose i kroniske former for iskemisk hjertesykdom. Heparin, streptokinase, preparater av acetylsalisylsyre (aspirinkardi, kardiomagnet) brukes.

Med alle former av akutt iskemisk hjertesykdom krever en rask og dyktig hjelp i forbindelse med bruk av effektive smertestillende, kan det trombolytiske kreve administrering av plasma-inflammatoriske medikamenter (med utviklingen av kardiogent sjokk) eller defibrillering.

drift

Kirurgisk behandling av hjertets iskemi reduseres til:

 1. gjenopprettelse av koronararteries patentering (stenting, når i stedet for nederlaget av fartøyet aterosklerose er et rør satt inn, som forhindrer ytterligere innsnevring av dens lumen);
 2. eller til opprettelsen av en rundkjøringsvei for blodtilførsel (aorto-coronary bypass, mammary-coronary bypass).

Når begynnelsen av klinisk død er svært viktig for å starte gjenoppliving i tide. Med forverring av pasientens tilstand, utseende av alvorlig kortpustethet, hjerterytmeforstyrrelser, er det for sent å løpe til klinikken! Slike tilfeller krever at man ringer til en ambulanse, da den raskeste sykehusinnleggelsen av pasienten kan være nødvendig.

Video: Spesialistens foredrag om behandling av iskemi

Etter utslipp fra sykehuset

Behandling med folkemidlene kan bare være effektiv i kombinasjon med tradisjonelle metoder. Den mest vanlige anvendelse av forskjellige urter og avgifter, for eksempel kamille blomster, motherwort urt, tinktur av bjerkeblader og lignende. Slike infusjoner og te er i stand til å utøve en diuretisk, sedativ virkning, forbedrer blodsirkulasjonen i forskjellige organer. I lys av alvorlighetsgraden av manifestasjonene er en høy risiko for dødelig utfall uakseptabel bruk av svært ukonvensjonelle virkemidler, så å søke noen måte som kan anbefales av uvitende folk er svært uønsket. Eventuell bruk av ny medisin eller folkemedisin bør avtales med behandlende lege.

I tillegg, når det verste er over, bør pasienten ta for gitt reseptbelagte legemidler for å korrigere lipidsammensetningen av blodplasma for å forhindre tilbakefall. Det vil være flott å fortynne den medisinske behandlingen med fysioterapeutiske prosedyrer, besøke terapeuten og få en sanatorium-og-spa-behandling.

Les Mer Om Fartøyene