Årsaker, symptomer og behandling av pulmonal hypertensjon

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er lungehypertensjon. Årsakene til utviklingen av sykdommen, typer trykkøkning i lungens kar og hvordan patologi manifesterer seg. Funksjoner av diagnose, behandling og prognose.

Pulmonal hypertensjon - en patologisk tilstand i hvilken det er en gradvis økning i trykket i det pulmonale vaskulære system, noe som fører til økende svikt i høyre hjertekammer og til slutt ender for tidlig død av en mann.

Over 30 - ved belastning

Når sykdommen i lungens sirkulasjonssystem forekommer følgende patologiske forandringer:

 1. Begrensning eller spasmer av blodkar (vasokonstriksjon).
 2. Minske evnen til vaskulærveien til å strekke seg (elastisitet).
 3. Dannelse av liten trombi.
 4. Spredning av glatte muskelceller.
 5. Lukking av blodkarets lumen på grunn av blodpropper og fortykkede vegger (utslettelse).
 6. Ødeleggelse av vaskulære strukturer og erstatning med bindevev (reduksjon).

For at blod skal passere gjennom de endrede fartøyene, er det en økning i trykk i stammen av lungearterien. Dette fører til økt trykk i hulrommet i høyre ventrikel og fører til en forstyrrelse av funksjonen.

Slike endringer i blodstrømmen viser seg økt respiratorisk insuffisiens i de første stadier og alvorlig hjertesvikt - i den endelige sykdommen. Fra begynnelsen plasserer manglende evne til å puste normalt betydelige restriksjoner på pasientens vanlige liv, noe som tvinger dem til å begrense seg til stress. Reduksjonen i motstand mot manuell arbeidskraft forverres når sykdommen utvikler seg.

Pulmonal hypertensjon regnes som en svært alvorlig sykdom - ubehandlede pasienter bor mindre enn 2 år, og det meste av den tiden de trenger hjelp med personlig pleie (matlaging, rengjøring, kjøpe mat og så videre.). Når terapien utføres, forbedrer prognosen noe, men du kan ikke helt gjenopprette fra sykdommen.

Klikk på bildet for å forstørre

Problemet diagnose, behandling og overvåkning av mennesker med pulmonal hypertensjon i inngrep leger av mange spesialiteter, avhengig av årsaken til sykdommen det kan være: indre, lunge, Hjerte, smittsomme sykdommer og genetikk. Hvis det er nødvendig med kirurgisk korreksjon, går det med vaskulære og thorakale kirurger.

Klassifisering av patologi

Lunghypertensjon er den primære, uavhengige sykdommen i bare 6 tilfeller per 1 million befolkning, dette skjemaet inneholder årsakssykdom og arvelig form for sykdommen. I andre tilfeller er endringer i lungens vaskulære seng forbundet med noen primær patologi i orgel- eller organsystemet.

På denne bakgrunn ble det opprettet en klinisk klassifisering av trykkøkning i pulmonal arteriesystemet:

Pulmonal hypertensjon: jo mer farlig er det

Pulmonal hypertensjon er en kompleks, multikomponent patologisk tilstand. I løpet av sin gradvise utvikling og avsløring av alle kliniske tegn blir kardiovaskulære og lunge-systemer gradvis påvirket og destabilisert. De startede stadiene av pulmonal hypertensjon og dens individuelle former kan ende i et dødelig utfall.

Beskrivelse av sykdommen

Pulmonal hypertensjon - medisinsk betegnelse for forhøyet trykk i lungearterien systemet (i ro - 25 mm Hg, med en last - 30), som leverer den venøse blod til lungene for å mette den med oksygen. Denne form for hypertensjon er fundamentalt forskjellig fra den essensielle, som vises i kroppen med alderen og er karakterisert ved høyt blodtrykk i karene i det systemiske kretsløp (målt ved hjelp av et tonometer og er vanligvis to tall: systolisk (synonymt med "topp") og diastoliske (synonym " lavere "). Normalt overstiger det vanligvis ikke 140 og 90 millimeter kvikksølv).

Pulmonal hypertensjon (høyt blodtrykk) og måles i millimeter kvikksølv, men dette antallet kan finnes bare ved å føre ultralyd av hjerte- eller lungearterien prosedyren med kateterinnføring.

LH regnes som en svært vanlig patologi (med en liten grad av alvorlighetsgrad i verden lever millioner, med en moderat - hundretusener, med en tung grad - tusenvis av mennesker). Hyppigheten av forekomsten er 65 tilfeller per million befolkning, og antall pasienter med primær arteriell lungesypertensjon overstiger ikke 20.

Hjertet er normalt (høyre) og med patologi (venstre)

Årsaker til pulmonal hypertensjon

LH er delt inn i to fundamentalt forskjellige typer:

 1. Primær hypertensjon (synonymer - idiopatisk, medfødt) er en uavhengig patologi, årsaken til utviklingen er ukjent.
 2. Sekundær PH er en integrert del av andre sykdommer.

Begge skjemaene er preget av et forlenget kurs.

Årsaker til sekundær pulmonal hypertensjon:

 • hjertesykdommer: medfødte og anskaffe mangler, iskemisk sykdom, arteriell hypertensjon. I dette tilfellet er grunnlaget et brudd på funksjonen av hjertemusklene, ventiler, partisjoner;
 • pulmonal patologi: utviklingsmessige abnormiteter, tromboembolisme av lungekar, spredning av bindevev. Mekanismen for utvikling av patologi i denne situasjonen er stagnasjon av blod i lungene, inkludert de viktigste - lungearteriene. Hvis årsaken til sykdommen var koagulering av karet med blodpropp, kalles hypertensjon tromboembolisk eller postembolisk;
 • sykdommer som forårsaker lidelser i strukturen av bindevev - fibrose, systemisk lupus erythematosus og andre;
 • sykdommer som forårsaker endring i blodsammensetningen (hematologisk);
 • skadelige effekter av narkotika og toksiner;

Av alle årsaker primær pulmonal hypertensjon er 3,5% av den venstre ventrikkel i sykdommer (CHD, hypertensjon) - 78% av tilfellene, lungesykdom - 10%, er tromboembolisme 1,5%, resten - 7%.

Morfologiske endringer i lungekarrene med pulmonal hypertensjon er synlige under et mikroskop

Tabell: Klassifisering etter gravitasjon og morfologiske egenskaper

Symptomer på sykdommen hos voksne og barn

Symptomer på pulmonal hypertensjon inkluderer:

 • kortpustethet fra liten til alvorlig, spesielt med fysisk anstrengelse;
 • smerte i hjertet;
 • hevelse av bena;
 • lav evne til å utføre fysisk aktivitet;
 • rask tretthet;
 • cyanose av huden;
 • tegn på samtidige sykdommer;
 • dårlig appetitt og blekhet.

Utseendet på symptomene indikerer en lang sykdomssykdom, nederlaget for de fleste lungefartøy og en ugunstig prognose, så rettidig diagnose er viktig.

Graviditet med høy lungehypertensjon er forbundet med større risiko for mor og foster, fordi i løpet av denne perioden øker volumet av sirkulerende blod kraftig og behovet for to organismer i oksygen. Slike pasienter anbefales å avstå fra unnfangelse.

Hos nyfødte barn opptrer LH med akutte hjertesvikt skarpt etter overgangen fra en intrauterin sirkulasjon til en full i to sirkler. Umiddelbart etter fødselen vises cyanose i huden, kortpustethet, et brudd på gassutveksling, som kan kreve nødintervensjon.

Metoder for diagnose (røntgen, ultralyd, EKG)

Legen diagnostiserer kun pulmonal hypertensjon etter å ha passert komplekset av prosedyrer

For å identifisere sykdommen i et tidlig stadium, er følgende tiltak nødvendige:

 • undersøkelse av legen, forsiktig identifisering av alle detaljer av sykdommen (tidspunkt for forekomst, innledende manifestasjoner, utviklingsstadier);
 • EKG. Ved analyse av EKG er symptomer på overbelastning og hypertrofi i høyre ventrikel (den første delen av den lille sirkelen av blodsirkulasjonen) bestemt;
 • X-ray. På bildet av brystet er det slike symptomer som å forlenge hjertets diameter, øke arterien, styrke lungemønsteret;
 • Ultralyd av hjertet. Under undersøkelsen er dens størrelse, veggtykkelse, systoliske trykkindekser, etc. bestemt;
 • Kateterisering er gullstandarden for diagnose av PH. Den er karakterisert ved å måle trykket i lungearterien direkte, ved å sette til kateteret gjennom en punktering av den kragebenet Seldinger teknikk, og innebærer utførelse av farmakologiske forsøk med preparater av avslappende muskellaget i lungekar.

Etter diagnose av pulmonal hypertensjon og dens grad, følges metoder for å bestemme sykdommens art:

 • Beregnet tomografi av brystorganer (patologi av lungene, systemiske sykdommer i bindevev);
 • Ultralyd i bukhuleorganene (trykkøkning i leverens hovedvein - portal);
 • biokjemiske tester for påvisning av HIV-infeksjon, toksiner;
 • blodprøver (definisjon av anemi);
 • spirografi (dysfunksjon av lungene).

Etter å ha etablert sykdommens art, danner legen en plan for behandling av pasienten.

Video: Pulmonal arteriekateterisering

behandling

For å behandle pulmonal hypertensjon er bare mulig i et kompleks, kombinere generelle anbefalinger for å redusere risikoen for eksacerbasjoner, tilstrekkelig terapi av den underliggende sykdommen, symptomatiske midler for å påvirke de generelle manifestasjoner av PH-kirurgiske metoder.

Medisinering (liste over legemidler)

Ved den diagnostiserte primære pulmonal hypertensjon foreskrives følgende legemidler til pasienten:

 • kalsiumantagonister, forhindrer krampe i muskelmembranen i lungekarrene (Amlodipin, Lercamen);
 • prostaglandiner, som administreres med en spesiell enhet - pumpen (prostacyclin);
 • antikoagulantia, som reduserer vekstgraden av muskelmembranen i lungekarene (heparin);
 • sildenafil, forårsaker avslapping av lungekarrene (Viagra, Revazio);

Revacio - et stoff for behandling av pulmonal hypertensjon

Med pulmonal hypertensjon, forbundet med andre sykdommer, er det først og fremst nødvendig å behandle den underliggende patologien.

Ikke-medisinering

Ikke-rusmiddelbehandling omfatter følgende anbefalinger:

 1. Det er forbudt å engasjere seg i tung fysisk aktivitet.
 2. Det er nødvendig å unngå forkjølelse.
 3. Det anbefales ikke å være i høye fjell. De resterende klimasone (inkludert nordlige breddegrader) påvirker ikke løpet av lungehypertensjonen.
 4. Det bør utføres oksygenbehandling (puste med fuktet oksygen).

Pasienter med høy lungehypertensjon bør avstå fra graviditet, men orale prevensjonsmidler anbefales ikke. Det anbefales å diskutere med andre legeringsmetoder.

Kosthold og folkemidlene har ikke vist tilstrekkelig effektivitet i korreksjonen av lungehypertensjon, slik at deres bruk er upraktisk.

kirurgi

Når det gjelder kirurgisk behandling av pulmonal hypertensjon, indikeres det med medfødte og anskaffe hjertefeil, noe som fører til brudd på hemodynamikk.

Med alvorlige former for pulmonal hypertensjon uten kirurgi, er det umulig å klare

Hos voksne pasienter benyttes følgende metoder for korreksjon av medfødte og ervervede feil:

 • sutureringsfeil i partisjoner;
 • Korrigering av feil ved hjelp av en lapp av ulike materialer (plast);
 • intravaskulær installasjon av okklusjoner (enheter som stopper tilgang av blod gjennom defekter av partisjoner);
 • erstatning av ens egen feilfungerende hjerteventil med proteser (proteser);
 • Korrigering av ventilen ved hjelp av suturmateriale med bevaring av dens naturlige struktur (plast);

Separat er det nødvendig å utelukke en gruppe nyfødte barn som, på grunn av alvorlige livstruende hjertemessige anomalier (transponering av hovedkarene, den eneste ventrikkelen), først utfører tiltak for midlertidig forbedring av tilstanden:

 1. En anastomose av Potts mellom nedstigende aorta og venstre lungearteri. Målet er å redusere byrden på høyre hjerte. indikasjoner:
  • barnalderen, som det er umulig å utføre atrioseptostomi - en operasjon for å koble atriene gjennom et hull i septumet;
  • alvorlig utilstrekkelig høyre ventrikulær kapasitet til å pumpe blod
  • kraftig økt trykk i lungearterien.
 2. Atrioseptostomi er etableringen av en kommunikasjon mellom atriene, inkludert den intravaskulære metoden.

I nærvær av høy lungehypertensjon hos barn og voksne, er den eneste radikale måten å løse sykdommen en lungetransplantasjon eller et "hjerte-lungekompleks".

Kontra

Hovedkontraindikasjonen for kirurgisk behandling er den irreversible skade på lungefartøy ved høy grad av lungebetennelse (Eisenmenger syndrom).

Forbud mot planlagte tiltak: Akutte luftveisinfeksjoner, abnormiteter i laboratoriestudier og andre signifikante forstyrrelser i nyrefunksjon og ekstern respirasjon.

forebygging

Tiltak for å forhindre denne sykdommen inkluderer:

 • rettidig diagnose, inkludert sykdommer som er årsaken til utviklingen av pulmonal hypertensjon;
 • behandling av store sykdommer
 • rettidig kirurgisk behandling av hjertefeil.

Komplikasjoner og prognose

Den viktigste komplikasjonen ved denne sykdommen er utviklingen av kronisk hjertesvikt, noe som er det logiske resultatet av pulmonal hypertensjon. Uten riktig behandling er dødeligheten 22-38%.

Pulmonal hypertensjon er et vanlig symptomkompleks, som ikke bare er observert i hjertesykdommer, men også i mange andre forhold. Med rettidig diagnose og behandling kan pasienter forvente en god livskvalitet med normal varighet.

5 år, i gjennomsnitt - lever med pulmonal hypertensjon

I syndromet av pulmonal hypertensjon øker trykket i lungearterien. Patologi kan utvikles under påvirkning av mange ugunstige faktorer. Ifølge naturen og tidspunktet for påvirkning kan syndromet være medfødt eller oppkjøpt.

Resultatet av langvarig eksistens av hemodynamiske lidelser er hjertefeil i høyre ventrikulær tilstand. De første tegn på pulmonal hypertensjon skyldes høyre ventrikulær dysfunksjon. Derfor er de ikke spesifikke, og grunnårsaken til forandring kan bare opprettes ved hjelp av instrumentelle forskningsmetoder.

Årsaker til tilstanden

For å øke motstanden i den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen hos voksne kan det føre til en rekke sykdommer og patologiske forhold. Noen ganger er utviklingen av syndromet på grunn av ikke en, men flere faktorer samtidig. Umiddelbare årsaker til økt motstand kan inkludere vaskulære anomalier, systemisk-pulmonale shunts, sykdommer ledsaget av lungesvikt, kardiovaskulær patologi. Problemet kan føre til misdannelser, genetiske abnormiteter.

Lunghypertensjon er en hemodynamisk og patofysiologisk tilstand, og ikke en individuell nosologisk enhet. Et unntak er pulmonal arteriell hypertensjon. Denne variantpatologien utgjør den første klassifiseringsgruppen og kan eksponeres som en klinisk diagnose.

 • arteriell,
 • venøs,
 • tromboembolisk,
 • hypoksisk,
 • blandet.

Barna møte alle kjente varianter av syndromet, men blant de vanligste årsakene til hjertemisdannelser og idiopatisk hypertensjon alternativet. Et uunnværlig kriterium for hypertensive vaskulære lesjoner av barnets lunger er økningen i vaskulær motstand. Dersom i løpet av undersøkelsen av barnet ikke er observert, og trykket i lungearterien er stor, er det nødvendig å løse et spørsmål om operativ behandling.

I nyfødte barn, er blodsirkulasjonssirkulasjonen noen ganger svekket. Etter fødselen begynner lungene å utføre respiratorisk funksjon, og gir gassutveksling. I tilstedeværelse av forstyrrelser kan trykket i en liten blodsirkulasjon øke kraftig og skape stor belastning på hjertet. Resultatet kan være dannelsen av vedvarende føtal blodsirkulasjon eller vedvarende lungehypertensjon (PGH), som krever akutt hjelp.

klassifisering

Forsøk på å klassifisere syndromet begynte i 1973, da primære og sekundære former for pulmonal hypertensjon ble isolert. Siden da, i forbindelse med oppdatering av informasjon om sykdommens mekanismer, har klassifiseringen blitt revidert flere ganger. Sistnevnte alternativ ble foreslått av European Community of Cardiology i 2015. Det tar hensyn til de etiologiske, kliniske, anatomiske og fysiologiske egenskapene til sykdommen. Denne tilnærmingen lar deg nøyaktig bestemme hvilken type hypertensjon og velge riktig behandling.

Det er 5 grupper av syndromet, som hver inneholder forskjellige etiologivarianter av pulmonal hypertensjon.

 1. Pulmonal arteriell hypertensjon, inkludert idiopatisk, arvet, forårsaket av stoffer eller toksiner, assosiert med HIV-infeksjon, schistosomiasis, portal hypertensjon.
 2. Lungevein-okklusiv sykdom. Denne variantpatologien, lik den forrige, er delt inn i idiopatiske, arvelige former, kan provoseres av stoffer eller være assosiert med sykdommer.
 3. Lunghypertensjon hos nyfødte med vedvarende strøm.
 4. Den andre gruppen inkluderer varianter av syndromet, som er en konsekvens av patologien til venstre hjerte. For å øke trykket i vaskulærsengen i den lille sirkelen kan det føre til dysfunksjon i venstre ventrikkel, ventilskade, medfødt kardiomyopati, innsnevring av lungeårene.
 5. Den tredje gruppen er assosiert med pulmonal patologi eller langvarig hypoksi.
 • interstitial sykdommer og noen andre lungesykdommer;
 • Angrep av søvnapné;
 • høyhøye hypoksi;
 • hypoventilering av alveoler;
 • anomalier av lungen.

Den fjerde gruppen inkluderer forskjellige varianter av kronisk obstruksjon av lungearterien, hovedsakelig tromboembolisk hypertensjon. OhObstruksjonen kan være forbundet med medfødt stenose, forårsaket av angiosarcoma og andre vaskulære neoplasmer, arteritt, parasitter.

Den siste femte gruppen inkluderer de varianter av syndromet, for hvilke utviklingsmekanismene ikke er fullstendig klarlagt, eller flere av dem samtidig.

 • blodsykdommer, inkludert hemolytisk anemi, tilstand etter splenektomi;
 • systemiske patologier (sarkoidose, pulmonal histiocytose);
 • sykdommer som fører til signifikante metabolske endringer (Gaucher, hormonelle skjoldbruskkjertelforstyrrelser, glykogenose);
 • andre sykdommer, spesielt tumor mikroangiopati med dannelse av trombi, fibroserende mediastinitt.

I tillegg til denne klassifiseringen finnes det andre alternativer for systematisering av hypertensjon. Inndelingen i funksjonelle klasser er basert på alvorlighetsgraden av kliniske symptomer. Det er 4 slike klasser. For de første er det et komplett fravær av fysiske aktivitetsbegrensninger: de vanlige belastningene er ikke ledsaget av noen symptomer.

Hvis den andre eller tredje funksjonelle klassen er diagnostisert, betyr dette ingen manifestasjoner av sykdommen i ro, men de vanlige spenningene og til og med fysisk aktivitet med lav intensitet fører til en forverring av tilstanden. Den fjerde klassen av funksjonell klassifisering er den tyngste: den er preget av symptomer på pulmonal hypertensjon i hvile, og minimal belastning forverrer pasientens tilstand betydelig.

Klinisk bilde

Den første fasen av utviklingen av det patologiske syndromet kan gå ubemerket. Ved pulmonal hypertensjon er symptomene i utgangspunktet knyttet til utviklingen av høyre ventrikulær dysfunksjon. De vises vanligvis under fysisk aktivitet. Utseendet av klager i hvile er karakteristisk for alvorlige tilfeller og for progressiv hjertesvikt. Symptomer på syndromet er ikke-spesifikke. Lignende manifestasjoner er mulige med andre sykdommer ledsaget av høyre ventrikulær svikt.

 • kortpustethet
 • periodisk følte kvelning,
 • tretthet,
 • svakhet
 • smerte i hjertet,
 • kortsiktig tap av bevissthet,
 • hjertebank,
 • tørr hoste,
 • kvalme.

Med utviklingen av hjertesvikt oppdages ødem i nedre ekstremiteter, buken øker. Det er cyanose av huden langs periferien, leveren er forstørret.

Det kliniske bildet er i stor grad avhengig av årsaken som førte til syndromet, tilstedeværelsen av tilknyttede tilstander eller komplikasjoner av hypertensjon, samtidig patologi. Spesielt er feilaktig omfordeling av blodstrømmen i en liten sirkel årsaken til dilatasjon av pulmonal arterie eller hypertrofi av bronkiale kar. Resultatet vil være utseendet på hemoptysis, heshet av stemme og pust, anginalangrep med alvorlig smerte bak brystbenet. I alvorlige tilfeller er det fare for brudd eller delaminering av veggen av store fartøy.

Lunghypertensjon hos barn har sine egne egenskaper. Det første tegn er utseendet på dyspnø under babyens fysiske aktivitet. Symptomets alvor er avhengig av mengden trykk i lungearterien (DLA). I tillegg kan barnet føle seg egnet til kvelning. Hyppige manifestasjoner av syndromet i barndommen inkluderer synkope - synkope, som noen ganger oppstår tidlig i løpet av sykdommen. Smerte og andre symptomer kan oppstå når sykdommen utvikler seg.

 • pulsering av 2. mellomrom mellomrom til venstre;
 • forsterkning av 2 toner over lungekroppen;
 • den tredje tonen hørte til høyre for brystbenet;
 • pansystolsk og diastolisk murmur.

Hevelse i lungene med hypertensjon er vanligvis ikke bestemt. I følge symptomene som er typiske for denne sykdommen, er det i noen tilfeller mulig å identifisere årsaken til det utviklede syndromet av økt vaskulær motstand i lungene.

diagnostikk

Smerte, kortpustethet, svakhet kan observeres i mange sykdommer. Siden syndromklinikken er ikke-spesifikk, er det ytterligere viktig at flere undersøkelsesmetoder brukes til diagnose av lungehypertensjon. Den viktigste indikatoren er størrelsen på DLA. For å bestemme indikatoren brukes ekkokardiografi, som er en ultralydsskanning. I tillegg til et ultralyd i hjertet, kan indikatoren bestemmes ved direkte måling av trykk i høyre ventrikel ved kateterisering. Denne metoden, på grunn av sin høye nøyaktighet, betraktes som gullstandarden for diagnosen pulmonal hypertensjonssyndrom.

 • EKG,
 • ekkokardiografi,
 • høyre ventrikulær kateterisering,
 • Røntgen,
 • studien av blodgasser,
 • vurdering av ekstern respirasjon,
 • scintigrafi av lungene,
 • datamaskin eller magnetisk resonans avbildning.

Basert på kun ekkokardiografiske data kan man anta tilstedeværelsen av hypertensjon og omtrent beregne dens alvorlighetsgrad. Ved hjelp av diagnostisk søk ​​blir mye nyttig informasjon om hjertets tilstand og funksjonelle evner.

behandling

Hvordan behandle pulmonal hypertensjon, gitt ulike faktorer som fører til utvikling av patologi? Langsiktig studier viser behovet for en integrert tilnærming. Med pulmonal hypertensjon behandles behandling med hensyn til årsakene som førte til utviklingen av syndromet. I tillegg er patogenetiske og symptomatiske påvirkningsmetoder aktivt brukt for å forbedre hemodynamikken og funksjonaliteten til myokardiet.

Behandling med folkemessige rettsmidler, samt bruk av ikke-tradisjonelle metoder, er bare tillatt som et tillegg til grunnleggende terapi. Hvis narkotika som prostaglandiner, PDE5-hemmere (Viagra), endotelinreceptorantagonister og andre er ineffektive, går de til kirurgi. Det tas særlig vekt på å eliminere risiko: forebygging av luftveisinfeksjoner er organisert, ernæring overvåkes, tiltak er truffet for å hindre graviditet, psykologisk komfort er gitt.

 • Diuretika. Narkotika er nødvendig for å fjerne akkumulert væske og redusere byrden på hjertet.
 • Trombolytika. De brukes til å oppløse de dannede blodproppene og hindre gjentakende trombusdannelse.
 • Kalsiumkanalblokkere. Reduser trykket i karet, forbedrer tilstanden til myokardiet.
 • Hjerteglykosider. Reduser manifestasjoner av hjertesvikt, har antiarytmisk effekt.
 • Vasodilatorer. Ved å slappe av muskelene i vaskemuren, blir trykket i pulmonal vaskulær seng redusert.
 • Prostaglandiner. Fjern vaskulær spasme, reduser proliferasjonen av endotelet. Det samme gjøres av agenter fra endotelinreseptorantagonistgruppen.
 • Oksygenbehandling kan redusere fenomenet hypoksi.

Innånding av nitrogenoksyd bidrar til å redusere vaskulær motstand, normalisering av blodstrømmen.
Sildenafil med pulmonal hypertensjon utvider lungekar, reduserer motstanden i en liten sirkulasjonssirkel. Legemidlet produsert av Pfizer er kjent som Viagra. Denne inhibitoren av enzymet PDE5 ble opprinnelig utviklet som et middel som forbedrer koronar blodstrøm i myokardisk iskemi. For tiden brukes Viagra til erektil dysfunksjon og pulmonal hypertensjon.

Bruk av et hvilket som helst legemiddel eller teknikk bør foregå av en lege konsultasjon. Selvmedisinering er uakseptabelt, alle typer terapi er utnevnt av en erfaren spesialist. Instruksjoner for bruk bør studeres før du tar nye tabletter.

Kosthold er en av de nødvendige elementene i behandlingen. Kostholdet skal være av høy kvalitet, begrensningen av matstoffer gjelder i utgangspunktet animalsk fett. Hvis symptomer på høyre ventrikelfeil er tilstede, reduseres mengden salt og væske.

Som kirurgiske behandlingsmetoder brukes ballon atrialseptostomi. Gjennom intervensjon, er det en intrakardiell utslipp av blod fra venstre til høyre. Ifølge viktige indikasjoner, når medisiner ikke hjelper, kan lungetransplantasjon utføres. I tillegg til kompleksiteten av intervensjonen og mangelen på donororganer, kan forekomsten av kontraindikasjoner bli et hinder for operasjonen.

video

Video - Pulmonal hypertensjon

outlook

Hos pasienter med pulmonal hypertensjon bestemmes overlevelsesprognosen av flere faktorer. Konklusjoner bidrar til å vurdere pasientens tilstand og tilstedeværelse av symptomer (dyspné, smerte, synkope og andre). En lege etablerer en funksjonell klasse, studerer hemodynamiske laboratorieindikatorer, ikke bare under en primær undersøkelse, men også ved hvert påfølgende besøk. Det er viktig å vurdere kroppens respons til pågående behandling, sykdomsprogresjonen.

Prognosen er ofte ugunstig, selv om den avhenger av type hypertensjon. Den idiopatiske formen er vanskelig å behandle: gjennomsnittlig forventet levetid for slike pasienter fra diagnosetidspunktet er 2,5 år. Den autoimmune karakteren av lesjonen forverrer prognosen, noe som førte til en økning i pulmonalt vaskulært trykk.

Overlevelsesraten er signifikant påvirket av hemodynamiske parametere, mest av alt DLA. Hvis parameteren overskrider 30 mm Hg. Art. og endres ikke som svar på foreskrevet behandling, gjennomsnittlig levetid er 5 år. En ugunstig prognose er indikert ved synkronisering. Utviklingen av synkope i pasienter oversetter dem automatisk til fjerde funksjonsklasse. Smerte i hjertet indikerer ofte vedlegg av angina syndrom og påvirker forventet levealder negativt.

Prognosen er også ugunstig i utviklingen av høyre ventrikulær hjertesvikt. Tilstedeværelsen av tegn på stagnasjon er karakteristisk for høy risiko for dødelighet de neste årene.

Et godt prognostisk tegn er et positivt svar på kalsiumantagonister.

Hvis under behandlingen manifestasjoner av sykdommen blir helt eller delvis eliminert, forbedrer de hemodynamiske og funksjonelle indikatorene, er det alle sjanser til å overvinne femårs overlevelse terskelen. Ifølge noen data er det 95% for disse pasientene.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Oligosymptomatic kompensert for pulmonal hypertensjon fører til det faktum at det ofte er diagnostisert bare i alvorlige trinn, da pasienter som har hjerterytmeforstyrrelser, hypertensive kriser, hemoptysis, lungeødem angrep. I behandlingen av pulmonal hypertensjon brukes vasodilatorer, disaggregants, antikoagulanter, oksygen inhalasjon, diuretika.

Pulmonal hypertensjon

Pulmonal hypertensjon - truende patologisk tilstand forårsaket av vedvarende høyt blodtrykk i det vaskulære sjikt av lungearterien. Økning i pulmonal hypertensjon er en gradvis, progressiv natur og til syvende og sist fører til utvikling av høyre hjertesvikt, som fører til at pasienten dør. Kriterier for diagnose av pulmonal hypertensjon er indikatorene for gjennomsnittlig trykk i lungearterien over 25 mm Hg. Art. i ro (med en hastighet på 9-16 mm Hg) og over 50 mm Hg. Art. under belastning. Oftest pulmonal hypertensjon hos unge kvinner 30-40 år som lider av denne sykdommen er 4 ganger oftere enn menn. Distingudere primær lunghypertensjon (som en uavhengig sykdom) og sekundær (som en komplisert variant av sykdommen i luftveiene og sirkulasjonsorganene).

Årsaker og mekanisme av pulmonal hypertensjon

Pålitelige årsaker til pulmonal hypertensjon er ikke definert. Primær pulmonal hypertensjon er en sjelden sykdom med ukjent etiologi. Det antas at i en opptreden relevante faktorer slik som autoimmunsykdommer (systemisk lupus erythematosus, systemisk sklerose, reumatoid artritt), familiær historie, som behandles med orale prevensjonsmiddel.

I utviklingen av sekundær pulmonal hypertensjon kan spille rollen som en rekke sykdommer og hjertesykdommer, blodkar og lunger. Oftest sekundær pulmonal hypertensjon er en konsekvens av kongestiv hjertesvikt, mitral stenose, atrieseptumdefekt, kronisk obstruktiv lungesykdom, trombose, lungevenene og pulmonalarterien grener, hypoventilering lunger, koronar arteriesykdom, myokarditt, levercirrhose og andre. Det antas at risikoen for å utvikle pulmonal hypertensjon er høyere hos HIV-infiserte pasienter, narkotikabrukere, folk som tar stoffer for å undertrykke appetitten. Forskjellig kan hver av disse tilstandene føre til økt blodtrykk i lungearterien.

Utvikling av pulmonal hypertensjon foregår av en gradvis innsnevring av lumen av små og mellomstore vaskulære grener av pulmonal arteriesystemet (kapillærer, arterioler) på grunn av fortykkelse av den indre vaskulære membran - endotelet. Med en alvorlig grad av lungearteri-involvering er det mulig å utløse en inflammatorisk ødeleggelse av det muskulære laget av vaskulærveggen. Skader på skipets vegger fører til utvikling av kronisk trombose og vaskulær utslettelse.

Disse forandringene i den vaskulære sengen av lungearterien forårsaker en progressiv økning i intravaskulært trykk, det vil si pulmonal hypertensjon. Stadig forhøyet blodtrykk i mainstream av lungearterien øker belastningen på høyre ventrikel, forårsaker hypertrofi av veggene. Progresjon av pulmonal hypertensjon fører til en reduksjon i kontraktiliteten til høyre ventrikel og dens dekompensering - høyre hjertefeil (pulmonal heart) utvikler seg.

Klassifisering av pulmonal hypertensjon

For å bestemme alvorlighetsgraden av pulmonal hypertensjon er det 4 klasser av pasienter med kardiopulmonal insuffisiens.

 • Jeg klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon uten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Normale belastninger forårsaker ikke svimmelhet, kortpustethet, brystsmerter, svakhet.
 • II klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, noe som forårsaker en liten forstyrrelse av fysisk aktivitet. Hvilstilstanden ikke forårsaker ubehag, men den vanlige fysiske belastningen ledsages av svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet.
 • III klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon som forårsaker betydelig fysisk svekkelse. Mindre fysisk anstrengelse er ledsaget av utseende av svimmelhet, dyspné, brystsmerter, svakhet.
 • IV-klasse - pasienter med pulmonal hypertensjon, ledsaget av alvorlig svimmelhet, kortpustethet, smerte i brystet, svakhet med minimal belastning og selv i ro.

Symptomer og komplikasjoner av pulmonal hypertensjon

I kompensasjonsfasen kan pulmonal hypertensjon være asymptomatisk, så ofte diagnostiseres sykdommen i alvorlige former. De første manifestasjonene av pulmonal hypertensjon er notert med økende trykk i pulmonal arteriesystemet 2 og flere ganger i forhold til den fysiologiske normen.

Med utvikling av pulmonal hypertensjon, uforklarlig kortpustethet, vekttap, tretthet med fysisk aktivitet, hjertebank, hoste, heshet vises. Relativt tidlig i pulmonal hypertensjonsklinikk kan det være svimmelhet og svimmelhet på grunn av hjerterytmeforstyrrelser eller utvikling av akutt hjernehypoksi. Senere manifestasjoner av pulmonal hypertensjon er hemoptysis, retrosternal smerte, ødem i skinn og føtter, smerte i leveren.

Den lave spesifisiteten av symptomene på pulmonal hypertensjon tillater ikke diagnose basert på subjektive klager.

Den hyppigst forekommende komplikasjonen av pulmonal hypertensjon er hjertefeil i høyre ventrikk, ledsaget av en rytmeforstyrrelse - ciliary arytmi. I alvorlige stadier av pulmonal hypertensjon utvikler trombose av lungens arterioler.

Når pulmonal hypertensjon i pulmonalkar kan forekomme hypertensive kriser, kramper manifest lungeødem: en kraftig økning i kvelning (vanligvis i løpet av natten), en sterk hoste med oppspytt, hemoptysis, alvorlig cyanose generelt, agitert, hevelse og pulserings cervical årer. Krøll ender med frigivelse av et stort volum av urin og lys-farget lav tetthet ufrivillig defekasjon.

Med komplikasjoner av pulmonal hypertensjon er et dødelig utfall mulig på grunn av akutt eller kronisk kardiopulmonal insuffisiens, så vel som lungeemboli.

Diagnose av pulmonal hypertensjon

Vanligvis pasienter som ikke vet om sykdommen deres, går til legen med klager om åndenød. Ved undersøkelse av pasienten viste cyanose, og med forlenget varighet av pulmonal hypertensjon - deformering av de distale tåleddet på den skjema "trommestikker" og negler - "time glass biter" i form av Auskultasjon av hjertet bestemmes tonehøyde aksent II og dets oppdeling i lungearterien projeksjon slagverk - utvider grensene for lungearterien.

Diagnose av pulmonal hypertensjon krever felles deltakelse av en kardiolog og pulmonologist. For anerkjennelse av pulmonal hypertensjon er det nødvendig å gjennomføre et helt diagnostisk kompleks, inkludert:

 • EKG - å oppdage hypertrofi av høyre hjerte.
 • Ekkokardiografi - å undersøke blodkarene og hulrommene i hjertet, bestemme hastigheten på blodstrømmen i lungearterien.
 • Datatomografi - lagdelte bilder av brystorganer viser forstørrede pulmonale arterier, samt samtidige pulmonale hypertensjonssykdommer i hjerte og lunger.
 • Røntgen av lungene - bestemmer den utbuling av lungearterien, utvidelse av dens hovedgrener og innsnevring av mindre skip, tillater den indirekte bekrefte tilstedeværelse av pulmonal hypertensjon ved identifikasjonen av andre sykdommer i lungene og hjertet.
 • Kateterisering av lungearterien og høyre hjerte utføres for å bestemme blodtrykket i lungearterien. Det er den mest pålitelige metoden for å diagnostisere pulmonal hypertensjon. Gjennom punkteringen i jugularvenen blir sonden ført til høyre hjerte, og ved å bruke trykkmonitoren på sonden bestemmes blodtrykket i høyre ventrikel og lungearterier. Hjertekateterisering er en minimal invasiv teknikk med liten eller ingen risiko for komplikasjoner.
 • Angiopulmonografi er en røntgenkontrasttest av lungekarrene med det formål å bestemme det vaskulære mønsteret i pulmonal arterie og blodkar i blodsystemet. Det utføres under betingelser med spesialutrustet røntgenoperasjon med overholdelse av forholdsregler, siden innføring av et kontrastmiddel kan provosere en lungehypertensiv krise.

Behandling av pulmonal hypertensjon

Hovedmålene i behandlingen av pulmonal hypertensjon er: eliminering av årsaken, senking av blodtrykk i lungearterien og forebygging av trombose i lungene. Den komplekse behandlingen av pasienter med pulmonal hypertensjon inkluderer:

 1. Mottak vazodilatiruyuschih midler slappe av glatt muskel lag av blodkar (prazosin, hydralazine, nifedipin). Vasodilatatorer er effektive i de tidlige stadiene av utviklingen av lungehypertensjon før utseendet på uttalt endringer i arterioler, deres okklusjoner og utslettelse. I denne forbindelse er tidlig diagnose av sykdommen og etableringen av etiologien av lungehypertensjon viktig.
 2. Bruk av disaggregeringsmidler og antikoagulantia av indirekte virkning, redusering av viskositeten til blod (acetylsalisylsyre, dipyridamol, etc.). Med en uttalt fortykning av blodkaret til blodsetting. Optimal hos pasienter med pulmonal hypertensjon er hemoglobinnivået av blod opptil 170 g / l.
 3. Innånding av oksygen som symptomatisk behandling med alvorlig dyspné og hypoksi.
 4. Inntak av diuretika med pulmonal hypertensjon komplisert ved høyre ventrikulær svikt.
 5. Transplantasjon av hjerte og lunger i ekstremt alvorlige tilfeller av pulmonal hypertensjon. Opplevelsen av slike operasjoner er fortsatt liten, men det viser effektiviteten av denne teknikken.

Prognose og forebygging av pulmonal hypertensjon

En ytterligere prognose for allerede utviklet pulmonal hypertensjon avhenger av dens underliggende årsak og nivået av blodtrykk i lungearterien. Med et godt svar på pågående behandling er prognosen gunstigere. Jo høyere og mer stabilt nivået av trykk i pulmonal arteriesystemet, jo verre er prognosen. Med uttalt fenomen av dekompensasjon og nivået av trykk i lungearterien mer enn 50 mm Hg. en betydelig andel av pasientene dør innen de neste 5 årene. Prognostisk ekstremt ugunstig primær pulmonal hypertensjon.

Forebyggende tiltak er rettet mot tidlig deteksjon og aktiv behandling av patologier som fører til lungehypertensjon.

Pulmonal hypertensjon - grader, symptomer, behandling og narkotika, prognose

Hurtigsides navigasjon

Vi er alle vant til begrepet "hypertensjon", som vanligvis kalles hypertensjon i hverdagen. De fleste utdannede som ikke engang har medisinsk utdanning, vet at hypertensjon er en risikofaktor for utvikling av hjerteinfarkt og hjerneslag.

Disse alvorlige sykdommene, i sin tur, komplikasjoner av essensiell hypertensjon, er "ledere" i dødeligheten til pasienter, inkludert de i arbeidsalderen.

Det er kjent at en person har to sirkler i sirkulasjonen. I en stor sirkel går blodet som skyves ut av hjertets venstre hjerte inn i den største arterien, aortaen, og deretter, gjennom stadig mindre arterier og arterioler, blir transportert til organer og vev. I kapillærene skjer gassutveksling, og venet blod returnerer tilbake til hjertet. Men på denne måten er det ingen lungearteri hvor som helst.

Det viser seg at denne tilstanden ikke tilhører en stor sirkulasjon av blodsirkulasjon, hvor arterielt blod som er beriget med oksygen, strømmer virkelig i arteriene. Hvor er fartøyet, hvor det er et slikt fenomen av pulmonal hypertensjon?

Pulmonal hypertensjon - hva er det?

Denne arterien, som kalles pulmonal, den eneste i hele kroppen, inneholder mørkt, venøst ​​blod. Og det er ingen uregelmessigheter i tittelen her: Vi er vant til strømmen av skarlet blod i arteriene. Men faktisk er arteriene karene som bærer blodet fra hjertet til periferien, og blodårene - de karene gjennom hvilke blodet vender tilbake til hjertet.

Hvor bærer det venøse blodet pulmonal arterien fra hjertet? Selvfølgelig, i lungene, å bytte karbondioksid i hemoglobin for oksygen. Denne gassutvekslingen skjer i "baksiden", blodet blir skarlagen og er klar til å bære oksygen igjen til organer og vev.

Lunghypertensjon er derfor et klinisk syndrom som er karakteristisk for en stor gruppe sykdommer, for hvilke det er en generell økt motstand i lungene i lungene.

Siden blodet i lungene presser høyre hjertekammer, vil dens dekompensasjon føre til utseendet av hjertesvikt i høyre deler av hjertet, samt til en ganske rask død av en person.

Det er viktig å huske at høyre ventrikel er mye svakere enn til venstre: han trenger ikke å "drive blod til bena sine." Lungene er ved siden av ham, og han trenger ikke mye kraft. Det er derfor det "utmerker" raskere: hvis venstre ventrikel kan være i en tilstand av hypertrofi i lang tid, så er høyre hjertekammer ikke i stand til det.

Trykkindeksene hvor lungehypertensjon oppstår, er ganske forskjellig, og er ikke sammenlignbare med arteriell hypertensjon. Så, hvis leger setter arteriell hypertensjon ved et trykk som varierer fra 139/89 mm. Hg. Art., Hennes pulmonale "søster" oppstår selv ved et trykk på mer enn 25 mm. i ro. Under fysisk anstrengelse er denne figuren mer enn 30 mm. Hg. Art.

Årsaker til LH syndrom

Lunghypertensjon (LH) kan resultere i en rekke forhold og sykdommer. Det er enda idiopatisk lungehypertensjon. Dette er navnet på utviklingen av dette syndromet uten tilsynelatende grunn til tross for alle diagnostiske søk. Men fortsatt er det i de fleste tilfeller mulig å finne enten en årsak eller faktorer som kan føre til økt risiko for dette syndromet. Her er noen av dem:

 • arvelige forhold
 • tar medisiner
 • eksponering for toksiner;
 • bruk av narkotika, for eksempel amfetamin;
 • med bindevevssykdommer (lupus, sklerodermi);
 • med leversykdommer og utviklet portal hypertensjon (skrumplever, kronisk hepatitt, hepatocellulær karsinom);
 • med hjertesykdommer;
 • mot bakgrunn av HIV-infeksjon;
 • ved noen anemier og parasitære invasjoner (for eksempel i nærvær av schistosomiasis - intravaskulære parasitter).

Svært ofte er det lungehypertensjon, og til og med fenomenet "lungehjerte" i sykdommer i lungene. "Palm of the championship" kan gis til obstruktiv kronisk sykdom: bronkitt, interstitial sykdom (alveolitis). Det kan også være hypertensjon i åndedrettssyndromet i søvn, og selv når det er høyt i fjellet uten trening.

Men disse sykdommene er langt fra å utmattende årsakene til at kronisk lungehypertensjon kan utvikle seg. Ofte er det mulig å observere ulike varianter av tromboembolisme, malformasjoner av milten. Det er dette syndromet ved sarkoidose, metastaser i mediastinum, med fibroserende mediastinitt, og til og med ved kronisk nyresvikt (CRF) hos pasienter på hemodialyse.

Hva er faren?

Hvis hypertensjon ikke behandles i tide, så er det en rask progresjon av høyre ventrikkelfeil. Cervical vener hovne, ascites utvikle - et fritt væske akkumuleres i bukhulen.

Leveren er forstørret, det er perifert ødem på beina. En person blir en dyp funksjonshemmede "for en vanlig sykdom".

Grader av pulmonal hypertensjon

For å klassifisere graden av pulmonal hypertensjon hos en pasient, er det nødvendig å gjennomføre en sekvensiell diagnostisk søk, som slutter med diagnosen og definisjonen av alvorlighetsgrad eller funksjonell klasse. Det er fire klasser, eller fire grader av LH:

 • Pulmonal hypertensjon i 1. grad er en "mute" patologi. Fysisk aktivitet hos pasienten er ikke begrenset, og hvis det er fysisk aktivitet, er det ikke noe problem: tilstanden er fullstendig kompensert, og høyre hjerteavdelinger er fullt i stand til å takle belastningen;
 • 2 graders krefter for å redusere fysisk aktivitet. I hvile er det ingen grunn til bekymring, men med treningsklager oppstår: kortpustethet, brystsmerter, ulike umotiverte svakheter, svimmelhet angrep;
 • I nærvær av tredje grad fører allerede en liten aktivitet til utseende av klager, for eksempel når man vasker eller vasser husets blomster;
 • Den fjerde graden er utseendet av klager i ro, og den fysiske belastningen, selv den minste (spising), forårsaker en økning i svakhetens dyspné.

Symptomer på pulmonal hypertensjon hos mennesker

For å mistenke tegn på pulmonal hypertensjon trenger du ikke å være kardiolog eller pulmonologist. Dette kan gjøres av en vanlig lege hvis han legger merke til følgende symptomer:

 • Dyspné med fysisk anstrengelse. Ofte er det første symptomet av sykdommen. Kortpustethet er inspirerende, det vil si i inspirasjon. Vi husker at kortpustethet, der pusten er vanskelig - ekspiratorisk dyspnø - oppstår i bronkial astma. Choking med pulmonal hypertensjon, spesielt i begynnelsen, observeres ikke;
 • Utbruddet av smerte i brystet. De er "uforståelige" og dårlig lokalisert. Trykk, klem, hvine. Noen ganger anses de for angina pectorisangrep, men nitroglyserin hjelper ikke med dette smertsyndromet;
 • Svimmelhet (synkopale forhold) og svimmelhet. Som regel oppstår svimmelhet ikke i ro, men provoseres av en annen belastning. Det er karakteristisk at ved første faints er korte - ikke overstige et par minutter, men med utviklingen av graden av hypertensjon kan varigheten øke, og utgjør 25-30 minutter. Dette representerer en betydelig fare i utviklingen av kronisk hypoksisk encefalopati;
 • Palpitasjon og paroksysmer av takykardi. Som regel de leverer til pasienter mye ubehagelige øyeblikk, men i studiet av disse er harmløse, og alvorlige lidelser, for eksempel, kan føre til døden av nesten ikke observert i pulmonal hypertensjon;
 • Utseendet av en hoste. Hoste, som et symptom på pulmonal hypertensjon, forekommer hos ca 30% av pasientene, og mest sannsynlig er det forbundet med ulike kongestive lungehendelser, spesielt hvis det er kronisk betennelse. Ofte oppstår hoste hos kroniske røykere;
 • Noen ganger kan pasienter ha hemoptysis. Dette er et sjeldent symptom. Det oppstår i ca 10% av tilfellene, men det fører til et seriøst diagnostisk søk. Det neste trinnet er vanligvis radiografi i lungene for tuberkulose, hvor det oppdages en endring i skyggen av hjertet og hevelse av konturene til lungerommet.

Hos pasienter med langvarig "erfaring" kronisk lungesykdom (KOLS) og PH oppstår også tønneformet variasjon av brystkassen, er det en endring i fingrene (ende tåleddet) av type "C-konveks glass", og auscultation (lytte) bestemmes av fokus (forsterkning) av den andre tone over lungearterien, som indirekte indikerer en økning i trykk over det.

Selvfølgelig indikerer alle disse symptomene på lungehypertensjon alvorlige lidelser i kroppen. Hvordan er sykdommen diagnostisert, og hva er de nåværende tilnærmingene til bekreftelsen?

Diagnose av pulmonal hypertensjon, kriterier

For å etablere en pålitelig diagnose av pulmonal hypertensjon, må legene gå gjennom flere stadier. Vi opplister de viktigste støttekriteriene som kan bidra til dette:

 • Mistanke om LH

For å gjøre dette er det nok å bare inspisere og stille spørsmål. Legen legger merke til hoste, svakhet, kortpustethet, tilstedeværelse av smerte, mulig svimmelhet og svimmelhet. Ved undersøkelse kan du merke cyanotiske fingre, ører, nesespiss (akrocyanose), brystendring. Når du lytter (auscultation), trekkes oppmerksomheten til den andre tonen.

 • Bekreftelse av diagnosen

For dette er det nødvendig å gjennomføre et EKG, som viser hypertrofi og overbelastning av høyre hjerteavdelinger, og snu hjerteens elektriske akse til høyre. Bryst røntgen av brystorganene er utført, en evaluering av omrissene av hjerteskyggen som kan svulme sammen med konturene til lungekroppen.

Den mest verdifulle metoden på dette stadiet er konvensjonell ultralyd. Symptomer på pulmonal hypertensjon på ultralyd av hjerte - det er et høyt systolisk trykk i det høyre (RV) ventriklene, trikuspidal oppstøt (eller retur av venøst ​​blod tilbake inn i det høyre atrium).

Utvidelsen av det høyre hjerte, den paradoksale bevegelsen (dette er begrepet) i intervensjonsseptumet er også av stor betydning.

En viktig invasiv metode er plassering av et kateter i høyre hjerte. De viktigste hemodynamiske parametrene, blodstrømshastighet, blodviskositet, trykk, motstand, oksygenmetning av blod og mange andre parametere analyseres. Denne studien brukes ikke hos alle pasienter, men bare hos de som har en diagnose av pulmonal hypertensjon.

 • Etablere en klinisk diagnose av pulmonal hypertensjon

For dette er det nødvendig å utføre funksjonelle lungeforsøk, for å bestemme blodgasser, det er mulig å utføre ventilasjons perfusjonskintigrafi av lungene, beregnet tomografi og angiografi. Angiopulmonografi er "gullstandarden" for diagnostisering av pulmonal hypertensjon, som kan bestemme indikasjonene på kirurgisk inngrep.

 • Evaluering av typen hypertensjon, og definisjonen av toleranse (toleranse) til fysisk aktivitet

For å gjøre dette utføres rutinemessige biokjemiske analyser, koagulogrammet undersøkes - en "convolution", en evaluering av skjoldbruskfunksjonen utføres.

Det er viktig å bestemme titer av antistoffer mot fosfolipider, antinucleære antistoffer. Det er viktig å teste for HIV-infeksjon, for å utføre ultralyd av indre organer for å utelukke levercirrhose og portal (portal) hypertensjon, noe som kan være årsaken.

Som konklusjon utføres en funksjonell test: en kardiopulmonær øvelsestest. Basert på denne studien blir graden av hypertensjon eksponert, og en funksjonell klasse er tildelt.

Dette er det rette og konsekvente arbeidet for å etablere en diagnose. Så det bør utføres overalt, begynner med polyklinikken.

Behandling av pulmonal hypertensjon, legemidler

Det er forgjeves å tenke at behandlingen av pulmonal hypertensjon umiddelbart begynner med reseptbelagte medisiner. Først av alt må pasienten undervises for å unngå fysisk anstrengelse, spesielt etter å ha spist. Pasienten må lære å følge regimet, gi opp dårlige vaner, og utføre gymnastikk, da den korrekte driften av respiratoriske muskler forenkler kontraktiliteten til høyre ventrikel og reduserer symptomene på hypertensjon.

Det er viktig å forhindre forekomst av forkjølelse og smittsomme sykdommer, spesielt influensa og lungebetennelse, i tide. Det er kjent at lungebetennelse, som forekommer hos en pasient med LH, tar livet til 10% av pasientene. Også, hvis LH er diagnostisert hos en kvinne, er det nødvendig å nærme seg graviditet svært nøye, fordi det kan forverre syndromets forlengelse og øke risikoen for dødelighet.

Hos pasienter med PH, bør anemi unngås, siden det forverrer sykdomsforløpet betydelig. Og til tross for behandlingen, vil prognosen med slik lungehypertensjon være alvorlig.

Narkotika og medisiner

Ved behandling av ulike stadier av pulmonal hypertensjon brukes følgende grupper og klasser av legemidler:

 • Desaggreganter og antikoagulantia. De forhindrer tromboser med en stillesittende livsstil, forbedrer fluiditeten i blodet;
 • Diuretika av forskjellige grupper. Slike rusmidler som furosemid og torasemid brukes aktivt, de reduserer trykket i lungearterien og letter arbeidet i høyre ventrikel.
 • I noen tilfeller, spesielt med høy grad LH, er oksygenbehandling indikert, dersom dyspnø oppstår i ro. Langvarig tilførsel av fuktet oksygen (opptil 12 timer på rad) er indisert hos pasienter med utvikling av LH på bakgrunn av kronisk obstruktiv lungesår
 • Bruk av hjerteglykosider og preparater med positiv inotrop effekt (økende effekt) er indisert hos pasienter med tegn på kronisk hjertesvikt;

Dessuten er de ulike pasientgruppene er vist anvendelse av kalsiumantagonister, prostaglandiner (bosentan), og nitrogenoksyd til vasodilatasjon av fartøyer - grener av lungearterien trykkreduksjon.

konklusjon

Det skal sies at vitenskapen ikke står stille. Nå i gården 2017, men for 8 år siden, ble det gjennomført en studie i 2009 hvor pasienter ikke bare var transplanterte lunger, men også hjerte- og lungetransplantasjon. Samtidig overlevde halvparten av pasientene 5 år i det første tilfellet, og i andre var overlevelsen 45%.

 • Denne typen behandling av pulmonal hypertensjon er indikert når symptomene ikke forsvinner med noen form for terapi, det vil si at leger håndterer ildfast PH.

Derfor er det nødvendig å være oppmerksom på de tidligste symptomene på denne sykdommen, slik at det er mulig å stoppe utviklingen av pulmonal hypertensjon og dispensere med ikke-medisinske terapier.

Les Mer Om Fartøyene