Hvilken skade har statinene til kroppen og om de har bivirkninger

Statiner er ondsinnede fiender av overskytende kolesterol, derfor er det vanskelig å forestille seg behandling av aterosklerose uten dem. Men til tross for at disse stoffene har lagret mer enn tusen liv, gir behandling med hjelpen et alvorlig slag mot kroppen. Hva er statiner, skade fra å ta og om de har bivirkninger?

Hva er statiner?

Før du vurderer narkotikasykdommen, må du kjenne dem bedre. Statinene - legemidler som inhiberer kolesterolsyntese i leveren, i tillegg, de akselerere utskillelse av organismen i LDL (low density lipoprotein), som er skadelig for kroppen, og øke HDL i blod (high density lipoprotein).

Men statiner virker ikke bare på organene, men de hemmer også absorpsjonen av kolesterol fra blodet, som kom der fra mat.

Bivirkninger

Forstyrrelser i arbeidet i legemet til noen stoffer går ikke forbi spor, noen ganger signalerer kroppen dette i begynnelsen av behandlingen. Bivirkninger ved å ta en statin pasient kan bli lagt merke til etter 3-4 dager:

 • kvalme;
 • vondt muskler;
 • hodepine;
 • mangel på appetitt
 • fordøyelsesproblemer
 • smerte i leveren;
 • utslett;
 • flatulens;
 • søvnløshet.

Disse bivirkningene vises på grunn av kroppens overdreven følsomhet for endringer i kolesterol metabolisme, noe som øker betydelig når innholdet av dette stoffet er forlenget i blodet, fordi kroppen blir vant til en slik tilstand.

Risikoen for forekomst av de nevnte bivirkningene øker vesentlig dersom pasienten:

 • sammen med statiner tar antibiotika;
 • bruker stoffer basert på nikotinsyre;
 • ikke observere en kolesterolfri diett;
 • bruker alkohol
 • overfører forkjølelse.

Harm medisiner

Hvis pasienten i begynnelsen av behandlingen ikke merket bivirkninger, betyr dette ikke at det å ta medisinen gikk uten å gi et spor for kroppen. Med langvarig bruk (gjennomsnittlig varighet av behandlingen med disse legemidlene er 3-4 måneder), skaden "akkumuleres".

I de senere år har mange leger indikert at statiner gjør mer skade enn godt. Disse undersøkelsene fra de amerikanske eksperter og i det hele tatt hevder at mer enn halvparten av de som har utnevnt disse forberedelsene, kunne gjøre det uten dem. Hva er grunnlaget for negative uttalelser mot statiner, forårsaker de virkelig skade?

Skader på musklene

Hovedskade ved å ta statiner er muskelprøving. Ofte på grunn av langvarig behandling utvikler rhabdomyolyse - prosessen med ødeleggelse av striated muskel. Dette følges av:

 • smerter i musklene;
 • vekttap;
 • redusert trykk;
 • svimmelhet;
 • ubehag i hjertet.

Til tross for at statiner brukes til å holde hjertet sunt og ikke utsettes konsekvensene av aterosklerose, disse stoffene er skadelige og det, fordi det består av tverrstripet muskulatur så det kan også bli ødelagt.

Et levende eksempel på statins hjertebryte effekt er kardiologens Atkins død fra organarese som følge av muskelvevatrofi. Legen tok medisiner for å senke kolesterolet i blodet, men kroppen hans kunne ikke bære de akkumulerte bivirkningene.

Hvorfor forekommer rabdomyolyse?

Denne sykdommen utvikler seg under mottak av statiner med god grunn, fordi disse stoffene fra høyt kolesterol forstyrrer de cellulære prosessene i muskelvevet. Dette skyldes deres innflytelse på syntesen av CoQ10 i myocytter. Dette stoffet er ansvarlig for å generere energi i mitokondriene i muskelceller, noe som er nødvendig for reduksjon, reparasjon, divisjon og andre viktige prosesser.

Når på grunn av mangel på Q10 energien i mitokondriene av muskelceller slutte å produsere, de sakte begynner å bryte ned og bli farlig for kroppen, slik at deres nedbrytning og utskillelse er akselerert.

Selv det høyeste kolesterolet kan senkes hjemme. Bare ikke glem å drikke en gang om dagen.

Skader på nyrene

Proteinmolekyler blir filtrert i små og smale beholdere av nyrene, slik at de ikke utskilles fra kroppen med urin. Når en person tar en statin i lang tid, utvikler han nyresvikt, steiner vises i de parrede organene-filtre.

Dette skyldes det faktum at med rhabdomyolysis av musklene, som tidligere ble nevnt, frigjøres en enorm mengde proteinmolekyler, som tetter den smale lumen av karene i nyrene.

I tillegg til at nyrene "tett" med proteiner, samler de nedbrytningsproduktene av disse stoffene, for eksempel ammoniakk, som er farlig for kroppen og forårsaker skade på alle organsystemer.

Skader på leveren

Langsiktig bivirkning ved å ta statiner reflekteres også i levers helse. Inhibering av syntese av enzymer som er ansvarlige for syntesen av kolesterol, forstyrrer disse stoffene organets arbeid. Ofte er det økt aktivitet ved produksjon av andre aktive stoffer, for eksempel transamylase.

I tillegg til direkte effekter på leveren, er det en indirekte. Behandlingsforløpet med statiner varer minst 3 måneder, hele tiden må leveren nøytralisere hjelpekomponentene til legemidlet, belastningen på den økes betydelig.

Utvikling av diabetes mellitus

Hvis du drikker statiner i lang tid, øker risikoen for å utvikle type 1 diabetes mellitus betydelig. På grunn av bruk av legemidler som senker kolesterolet i blodet, øker belastningen på bukspyttkjertelen, det kan ikke fungere som vanlig, og produserer vitalt insulin. Samtidig utvikler leverens immunitet mot dette hormonet, som senker sukkerinnholdet i blodet.

Når det er insulinresistens, er blodsukkernivået ikke regulert og begynner å vokse, spesielt hvis personen er en elsker av søt eller fornærmende alkohol. Over tid vil resistansen mot dette hormonet bare øke og uten nødvendig behandling vil det utvikles insulinavhengig diabetes mellitus.

Resistens (insensitivitet) mot insulin øker varigheten av inflammatoriske reaksjoner, så ofte blir diabetes ledsaget av gikt, nephropati og smittsomme sykdommer.

For tidlig aldring av celler

For elastisitet og beskyttelse av celler, svarer deres membraner. Ikke bare eksterne faktorer (temperatur, trykk, fysisk påvirkning) testes daglig for deres styrke, men interne, for eksempel membranfosfolipider, kan gjennomgå ødeleggelse ved hjelp av cellulære enzymer. Men dette skjer ikke på grunn av Q10, som blokkerer aktiviteten sin.

I syntesen av Q10, deltar ikke kolesterolmolekyler, hvordan reduserer statins mengden av dette stoffet? Saken er at fra nettstedene for syntesen av Q10, blir LDL transportert av blod, og hovedsakelig triglyserider. Når mengden kolesterol er signifikant redusert, kommer forsvarer av cellemembranen ikke helt til cellene. Spesielt akutt mangel på Q10 er testet av celler i immun-, lymfatiske og blodplater. Selv om cellene mangler dette stoffet, sirkulerer dets molekyler fritt i blodet, men kan ikke leveres til deres tiltenkte formål.

Konsekvensene av mangel på Q10 er farlige for cellens liv - deres membraner begynner å bryte ned under påvirkning av cellulære enzymer, miste elastisitet og evne til å regenerere raskt. På menneskers helse reflekteres dette av overdreven tørrhet, sløvhet og grå hudfarge, utseendet på fine rynker, forringelse av blodpropp, nedsatt immunitet. Disse bivirkningene av statiner kan oppstå etter 5-6 måneders behandling.

Syndromet av tyveri av pregnenolon

Dette er ikke en kronisk eller genetisk sykdom, men et betinget navn for en annen langsiktig bivirkning ved å ta statiner. Skader fra kolesterolreduksjon er ikke bare mangel på Q10, men også et brudd på endokrine celler.

Kolesterol i store mengder bruker binyrene - endokrine organer som syntetiserer steroidhormoner. Når statiner plutselig blokkerer syntesen av denne LDL i leveren, blir cellene i disse organene sjokkert fordi de skarpt mister substratet for syntese av aktive stoffer.

Deres svar er farlig for kroppen: i binyrene er alle resterende mellomprodukter "råmaterialer" for produksjon av ulike hormoner - pregnenolon brukt til å lage kortisol - et steroid stresshormon.

Effekter av kortisolsjokk

Denne "endringen av prioriteringer" skader flere systemer av kroppen samtidig. For det første - kardiovaskulær, fordi kortisol har en vasokonstriktiv effekt og øker hjerteslaget.

Ikke mindre lider og nervesystemet, nevroner som stadig er i en spennende stressende tilstand. Personen blir irritabel samtidig, han har angrep av aggresjon og panikk, søvnløshet opptrer, arbeidskapasitet reduseres.

Med tanke på de skadelige effektene av kortisol sjokk forårsaket av å ta statiner, må vi ikke glemme det endokrine systemet. Syntese av den ovennevnte hormonproduksjonen stopper viktige aktive substanser: hormoner (østrogen, progesteron, testosteron, etc.), glukokortikoid, mineralocorticoid, aldosteron og andre.

Forbedre sårbarhet av bein

Når man bruker steroider, skader en person seg selv sine ben. På grunn av en betydelig reduksjon i nivået av kolesterol i blodet, reduseres produksjonen av vitamin D i huden, som er laget av LDL under påvirkning av solen. Dette stoffet hjelper til med å assimilere løveandelen av kalsium som kommer inn i kroppen. Ved langvarig inntak av statiner, spesielt om vinteren, er det en økning i benets skjørhet, smertende muskler (uten kalsium, arbeidet er umulig) og andre ubehagelige symptomer.

Dette er ikke hele listen over langsiktige negative effekter ved å ta statiner. Noen spesialister forbinder behandling med deres hjelp med utvikling av katarakt, Alzheimers eller Parkinsons sykdom, hukommelsessvikt, redusert skjoldbruskfunksjon, kronisk tretthet og andre. Slike data er ikke bekreftet, men de tvinger en til å seriøst tenke på om det er mulig å bruke statiner generelt.

Det har lenge vært fastslått at det er umulig å fullstendig kvitte seg med CHOLESTERIN. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Hodet til Institutt for kardiologi Renat Akchurin forteller om dette virkelig er slik. Les mer.

Dessverre er statiner i dag de mest effektive stoffene for å senke kolesterolet. Selvfølgelig er det andre, men de er dyrere, og i CIS-landene er de lite kjent, så leger utpeker allerede bevisst og rimelig Simgal, Leskol, Zokor, Vitorin og andre medisiner.

Behandling med statiner er en effektiv måte å senke kolesterol i blodet, men ofte overstiger skadene deres betydelig. Du kan ikke ta statiner selv, og hvis de ble foreskrevet av en lege, må du spørre ham om et mulig medisineringsalternativ eller et kolesterolfritt kosthold.

Nyttig informasjon

Overvekt, tretthet, smerte i hjerte og brystkassen, svak tilstand, dårlig hukommelse, prikking i ekstremiteter, kortpustethet, selv med en liten last, hypertensjon - alle disse er symptomer på høyt kolesterol! :

Hvis du har minst 2 av symptomene oppført, kan du ha høyt kolesterol, noe som er veldig farlig for livet! Blodet tykner og begynner å bevege seg sakte gjennom karene, som et resultat av hvilke organer og vev mister oksygen og næringsstoffer. Og kolesterolplakk i blodårene kan føre til en forverring av blodstrømmen eller for å fullstendig tette opp karet.

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju med en phlebologist, der hemmeligheten er avslørt hvordan å bringe kolesterol tilbake til det normale! Les intervjuet.

Doktorer anbefaler! Med dette unike verktøyet kan du raskt takle kolesterol og leve i en meget gammel alder. Stroke og hjerteinfarkt kan lett forhindres! Les artikkelen i sin helhet >>>

Hvordan ta statiner for å senke kolesterolet

Statiner for å redusere kolesterol klassifiseres som lipidsenkende legemidler. Slike rusmidler blokkerer celler som produserer kolesterol. Medisiner er foreskrevet til pasienten dersom risikoen for å utvikle kardiovaskulær sykdom økes, som oppstår som følge av nedsatt kolesterolmetabolisme eller på grunn av aterosklerose.

I tillegg har statiner også andre positive effekter. For eksempel opprettholder de det indre lag av blodkar i en normal tilstand, når aterosklerose ikke kan bestemmes, og kolesterol akkumulerer allerede. Dette er et tidlig stadium av sykdommen. Narkotika bidrar også til å redusere blodviskositeten. Og dette forhindrer blodpropper.

Hva er statiner?

Lipidsenkende moderne medisinske produkter er mest effektive mot økte kolesterolnivåer. Sammensetningen av den nyeste generasjonen inkluderer aktive ingredienser som atorvastatin, cerivastatin, rosuvastatin og Pitavastatin. Disse elementene tillater ikke bare å bekjempe "dårlig" kolesterol, men også for å støtte "godt" kolesterol.

De mest effektive statinene er de som allerede har observert fordelene i den første måneden etter deres vanlige søknad. Som regel foreskrives legemidler for 1 tablett om dagen. De kan brukes sammen med andre hjerte medisiner.

Spesialister anbefaler ikke å ta statiner uavhengig. Det er nødvendig å konsultere en lege før behandling. Han vil bestemme nivået på kolesterol, foreskrive en dose medikamenter, fortell deg hvordan du tar dem riktig.

Før de blir utnevnt, foreskrives pasienten et spesielt kosthold, en sunn livsstil. Hvis slike tiltak ikke bidro til å senke nivået av kolesterol, er medisiner foreskrevet.

Prinsippet om statiner

Medisiner begrenser stoffene som er ansvarlige for produksjonen av kolesterol. Dette er den såkalte HMG-CoA reduktasen. Andre enzymer i dette orgelet mottar et signal om at kolesterolnivået senkes, og begynner å lage proteiner for å øke produksjonen av LDL-reseptorer (lavdensitetslipoprotein). Slike kolesterol kalles "dårlig".

Disse reseptorene fordeles over leveren celler for å koble ved å passere LDL og VLDL (svært lav tetthet lipoproteiner). De fleste pasienter tar spesifikt statiner fra kolesterol for å senke nivået.

Hvis det ikke trente, kan dosen av legemidlet økes. Ofte anbefaler leger at man tar medisiner selv etter å ha fått effekten. Det er således mulig å forhindre utvikling av aterosklerose.

Bivirkninger fra Statins

Ikke alle mennesker er egnet for slike lipidsenkende legemidler. I noen tilfeller er det en bivirkning, men ubetydelig. Blant konsekvensene:

 • hodepine;
 • oppblåsthet i magen;
 • diaré;
 • magesmerter;
 • kribling;
 • kvalme;
 • en allergisk reaksjon på huden.

Inflammatoriske prosesser i muskler er sjeldne. Det er to typer sidereaksjon, som avviger fra andre i største alvor. De kan manifestere seg mot bakgrunnen for å ta statiner fra kolesterol.

Det handler om skader på skjelettets muskler, samt leversvikt. Forstyrrelser utvikles dersom pasienten, sammen med medisinene, tar andre stoffer som kan forårsake rabdomyolyse eller en økning i nivået av statiner i blodet.

Rhabdomyolyse er en patologi som er ledsaget av nedsatt muskel. Dette er et fenomen som kan være en bivirkning når du tar medisiner fra kolesterol. Pasienten føler seg alvorlig smerte. Situasjonen kan bli komplisert ved tap av muskelceller, nyresvikt eller død.

Eksperter anbefaler ikke å ta statiner hvis det er problemer med leveren. I tilfelle at patologiske prosesser begynte å utvikle seg etter oppstart av behandlingen, bør du slutte å ta medisiner. I tillegg forbyr legene statiner fra kolesterol fra å ta på gravide og ammende bryst. Det samme gjelder for de jentene som planlegger en graviditet i fremtiden.

Konsekvensene kan være alvorlige. Derfor, før du tar medisiner, bør du konsultere en lege. Bare han vil fortelle, enn statiner fra kolesterol er farlige. Når du tar medisiner, kan pasienten ikke drikke grapefruktjuice eller spise selve frukten. Ellers kan du forårsake alvorlige komplikasjoner.

Hvorfor er statiner foreskrevet?

Narkotika foreskrives ikke bare for å redusere nivået av kolesterol i blodet. De bidrar til å bekjempe de inflammatoriske prosessene som oppstår i karene. Statiner er foreskrevet for eventuelle lidelser som kan være hovedårsaken til aterosklerose.

Gitt den positive effekten av stoffet, er det foreskrevet for:

 1. Forebygging av hjerteinfarkt. Statiner er tatt av personer som sannsynligvis har hjerte-og karsykdommer. Spesielle studier har vist at ingen diett eller biologiske kosttilskudd gir et effektivt resultat som statiner.
 2. Profylakse av iskemisk berøring. Noen ganger er det en liten risiko for å utvikle et hemorragisk slag hos en pasient, så bare en spesialist kan foreskrive en slik medisin. Pasienten bør ta legemidlet strengt under tilsyn av en kvalifisert spesialist.
 3. Behandling etter et hjerteinfarkt. I de tidlige dager tar pasienten statiner i store doser, og reduserer dem til slutt. Forløpet av rehabilitering etter et hjerteinfarkt innebærer nødvendigvis å ta statiner.
 4. Redusere sannsynligheten for atherosklerose. Gitt at denne patologien ikke bare påvirker folk i alderdom, men også ungdom, er dette viktig. De første stadiene av sykdommen er ledsaget av smerte i bena, hjertet. En mann merker problemer med styrke. Lipidsenkende legemidler påvirker utviklingen av aterosklerose, det er sant. Men samtidig har narkotika en negativ effekt på arteriene der kalsium akkumuleres.

Det er en liten liste over indikasjoner hvor en spesialist foreskriver statiner til pasienten:

 • Sykdommer i hjertet, aterosklerose. Legemidler i den hypolipidemiske gruppen bidrar til å stoppe utviklingen av patologiske prosesser.
 • Sykdommer som kan forårsake utvikling av aterosklerose, inkludert diabetes.
 • Forebyggende tiltak, spesielt hvis familien har mennesker med arvelige patologier assosiert med hjertet.
 • Eldre, foreskriver legene også statiner. Dette skyldes at aldringsprosesser øker risikoen for aterosklerose.

Ta piller eller ikke?

Medisiner dukket opp på markedet, har gått gjennom mange studier. Studier av lipidsenkende legemidler har vist at de effektivt reduserer forhøyet kolesterol. Fra dem er det fordel og skade, og dette bør være nøye forstått. I tillegg, etter å ha tatt medisiner, reduseres risikoen for hjerte- og vaskulære patologier.

Under forskningen registrerte spesialister en redusert dødelighet fra hjerteinfarkt og slag. Etter en stund ble studiene utført igjen. Og resultatene viste at dataene på kolesterol hos personer som tok medisiner, og de som forlot dem, var de samme. I tillegg handlet medisinen, men det kunne ikke forlenge livet til en person.

Eksperter konkluderte med at statiner kan forårsake andre sykdommer. For eksempel, en patologi som Parkinsons eller Alzheimers. Og også kan redusere arbeidet med immunsystemet hos eldre.

Til tross for den høye effektiviteten, gir stoffene for kolesterol et negativt spor. Spesielt fordi de tar lang tid. På bakgrunn av behandling, og dette kan være minst 3 år, er det oftest brudd på muskelsystemet. Men det er andre faktorer som bidrar til utviklingen av alvorlige konsekvenser:

 • den eldre personen;
 • kronisk sykdom;
 • feil meny;
 • operativ intervensjon;
 • patologi i leveren;
 • dårlige vaner, særlig gjelder dette alkoholholdige drikkevarer;
 • tar medisiner i store mengder.

Det faktum at leveren er under negativ påvirkning, vil fortelle brudd på aktivitetsnivået til enzymene i denne kroppen. Dette er spesielt uttalt dersom pasienten under behandlingen også misbruker alkohol. Bivirkninger som utvikler seg mot bakgrunnen for å ta medisiner, kan fjernes, det er nok å redusere doseringen.

For å overvåke pasientens tilstand er det nødvendig med streng medisinsk tilsyn. I tillegg, mens en person skal bli behandlet med statiner, bør han regelmessig gjøre en blodprøve. Det vil vise nivået på kolesterol og andre viktige parametere.

Statiner av naturlig opprinnelse

Folk som ikke stoler på narkotika på grunn av bivirkninger, kan nekte dem til fordel for naturlige stoffer. Det handler om elementer som har bestemt aktivitet, mange av dem er i produkter.

Naturlige statiner fra kolesterol:

 1. Ascorbinsyre. Stoff som trengs for kroppen. Oppstår i sitrus, svart currant, varm eller søt pepper, rosen hofter.
 2. Niacin. Vitamin PP, B3. Oppstår i kjøtt, forskjellige nøtter, frokostblandinger, rød fisk.
 3. Omega-3 fettsyre. Et stoff som er mer vanlig i vegetabilsk olje eller fet fisk.
 4. Monacolin. Elementet som er i ekstraktet av rød ris gjær. Dette er et tilsetningsstoff til mat, men det er ikke tilgjengelig i alle land.
 5. Curcumin. Fra navnet er det klart at stoffet er en del av gurkemeie.
 6. Policosanol. For å få dette stoffet, brukes sukkerrør.
 7. Resveratrol. Naturlig statin, som finnes i produkter som drue, rødvin.
 8. Kostfibre som pektin. Stoff i kli, grøt (perlebyg, bokhvete), belgfrukter, kål, gulrøtter og epler.

Noen naturlige statiner er en del av hvitløk, soyaprodukter med enzymer. Som regel er menneskekroppen mye lettere å fordøye og assimilere slike stoffer.

Hvordan ta en statin

Instruksjonen til stoffet gir som regel strenge anbefalinger.

Du bør konsultere en lege. Han vil fortelle deg på hvilket nivå av kolesterol du trenger for å ta statiner. Ta medisiner 2 timer før sengetid. Siden morgen blir de ikke anbefalt til drikking, fordi stoffene absorberes bedre av kroppen om natten.

Viktig! Legemidler kan ikke vaskes ned med grapefruktjuice, da det forstyrrer behandlingen av deres aktive stoffer. På grunn av økt konsentrasjon kan det forekomme overdosering. Og dette vil føre til ødeleggelse av muskelfibre, så vel som leversvikt.

Ikke foreskrive selv tabletter. Kun en kvalifisert lege har rett til å gjøre dette. Det tar hensyn til egenskapene til hver pasient og medisinene som en person tar ved behandlingstidspunktet.

Statiner: Myte og virkelighet

Spesialister foreskriver slike stoffer, ikke bare for å senke kolesterolet. De bruker statiner for å hindre hjerteinfarkt eller hjerneslag, så vel som andre sykdommer som er forbundet med blodårer. Men mange er interessert i om disse stoffene virkelig trengs og hvordan de skal tas ordentlig.

Det er flere myter som forvirrer folk og stiller dem i en blindgyde. For å fjerne tvil, er det nødvendig å forstå mer.

Myte 1. Statiner er skadelige stoffer

Overdrivne rykter, hvis du ser på statistikken. I de fleste tilfeller tolereres legemidler enkelt av pasienter. Men som alle andre legemidler kan statiner forårsake bivirkninger.

Det kan være kløe, irritasjon, muskelsmerter eller abnormiteter i fordøyelsessystemet. Sjelden er mennesker som har en individuell intoleranse mot disse medisinene.

Men, avhengig av års forskning, tror eksperter fast at utviklingen av bivirkninger sjelden blir observert, selv om pasienten tar statiner med forhøyet kolesterol i lang tid.

Myte 2. Lav effektivitet av rusmidler

Statiner forlenger ikke en persons liv. Men de kan redusere og endre forekomsten av kardiovaskulær sykdom betydelig. Dermed reduseres dødeligheten fra disse patologiene også.

Hvis du ser på resultatene av forskning, kan det ses at statiner har blitt en revolusjonerende medisinløsning. Det handler om forebygging og behandling av patologier forbundet med det kardiovaskulære systemet hos mennesker.

Lipidsenkende legemidler har andre positive effekter, de er i stand til ikke bare å senke nivået av kolesterol. Denne effekten på fartøyets tilstand, endotelfunksjon, blodstrøm.

Myte 3. Statiner er bare nødvendig for de pasientene som har høyt kolesterol

Ofte skjer det. Men når en lege foreskriver statiner, tar han hensyn til ikke bare nivået av blodkolesterol. Det er viktig å ta hensyn til sannsynligheten for å utvikle vaskulære patologiske prosesser. Forebygging av hjerteinfarkt og hjerneslag er viktig. De kan utvikle seg ikke bare som følge av aterosklerose. Det er en rekke andre faktorer.

Når en lege foreskriver statiner, stoler han ikke bare på kolesterolindikatorer. Han må velge riktig medisin og bestemme hvor lenge man skal ta statiner for pasienten.

Myte 4. Store doser av stoffet bidrar til å absorbere plakk og rense blodårene

Statiner har ingen effekt på tilstanden til plakkene som dannes inne i fartøyene. Den positive effekten av stoffet er at plakkene forblir stabile.

Når en pasient tar et statin, reduseres risikoen for skade på plakkens integritet og dens tilstopping. Dermed reduseres sannsynligheten for trombose.

Myte 5. Statiner er tatt av kurset

Som regel blir medisinen tatt konstant. Kurset har liten effektivitet. Videre kan det være farlig for pasienten. Derfor foreskriver legene medisiner for langvarig bruk.

Myter om kolesterol, så vel som om medisiner, må kontrolleres nøye og alt skal næres med stort ansvar. Det må huskes at bare en lege kan ordinere en effektiv behandling, ellers kan det bare forverre situasjonen.

Spesialister anbefaler å ta tester og medisinske undersøkelser til rett tid. Spesielt de som er over 35 år gamle. Dermed er det mulig å kontrollere nivået av kolesterol i blodet, og ved de første bruddene startes en rettidig behandling.

Unngå økningen vil ikke bare hjelpe statiner, men også tiltak. For eksempel, en sunn livsstil, avvisningen av dårlige vaner. Ikke glem om moderat trening, så vel som lav-kalori diett.

Er statiner skadelig for å senke kolesterol?

Forhøyet kolesterol i blodstrømmen bidrar til utseende av arteriosklerose av karene. Sykdommen fører til dårlig blodtilførsel til lemmer, nyrer, tarm, hjerne og hjerteiskemi.

Slike patologier truer menneskelivet. For å forhindre utvikling av slike komplikasjoner, er spesiell behandling nødvendig, noe som gjør det mulig å stabilisere kolesterolnivået.

Ofte utpeker kardiologer en pasient til å ta statiner, skade og nytte, som har blitt diskutert i mange år. Men legernes vurderinger er like ved at slike moderne medisiner har en sterk hypolipidemisk effekt.

Hva er statiner og hva er de nyttige for?

Hva er statiner og hvordan de er skadelig eller nyttig? Dette hypolipidemiske midler, er deres driftsprinsippet basert på den selektive hemming av enzymet HMG CoA-reduktase - et sentralt element som er involvert i dannelsen av kolesterol.

Det er fire generasjoner statiner. Den første kategorien inkluderer Rosuvastatin og dets analoger (Mortenil, Krestor, Akorta).

Dette er den vanligste gruppen medikamenter som kan redusere kolesterolet med 55%. En særegen egenskap av Rosuvastatin - det er lengre enn andre stoffer utskilles fra kroppen.

Den andre gruppen statiner er representert av Atorvastatin (Liprimar, Atomax, Torvacard). Slike rusmidler reduserer kolesterolet med 47%, hindrer dannelsen av skadelige stoffer fra fettvev og øker konsentrasjonen av nyttig HDL.

Andre typer statiner:

 1. Simvastatin (Zokor, Vasilip, Ovenkor) - har en hypolipidemisk effekt på 38%;
 2. Fluvastatin (Lescola Forte) - generisk er effektiv ved 29%;
 3. Lovastatin (Cardiostatin) - er laget av naturlig sopp, senker kolesterolet med 25%.

Må uten statiner ikke vil fungere i nærvær av en rekke sykdommer. Tabletter trenger å søke hypertensjon, og posleinfartnom posleinsultnom tilstand, koronar og metabolsk syndrom, kardial iskemi, koronar arterie bypass-transplantasjon og kolesterolemi.

Fordelene med statiner for en mann er å redusere sannsynligheten for iskemi i strid med blodtilførsel til hjernen og hjertet, forebygging av kardiovaskulær sykdom hos personer i fare, noe som reduserer sannsynligheten for død ved vaskulære encefalopati og ischemisk hjertesykdom.

Fordelen og skadningen av statiner fra kolesterol er svært viktig. Siden disse legemidlene ikke bare har terapeutiske, men også skadelige effekter på kroppen, må deres mottakelse avtales med legen.

Normen for statiner og deres naturlige analoger

Kolesterol er ikke et fett, som mange tror. Denne alkohol forbindelses lipider. Når stoffer som binder LDL akkumulerer det dårlige kolesterolet fartøy, og hvis de er koblet til LPVR - fettet er avledet fra blodkar, som anses for å være nyttig.

Normen for kolesterol i blodet bør ikke overstige 200 mg / dl. For menn er figuren ikke mindre enn 40 mg / for en kvinne, ikke mindre enn 50 mg / dl. Det er ønskelig at konsentrasjonen ikke er mer enn 130 mg / dl.

Ved forskrivning av statiner, kan en lege kanskje ikke vurdere kolesterolnivåer i blodet, spesielt i tilfeller hvor bruk av denne gruppen medikamenter er viktig for å redde livene til pasientene. Obligatorisk bruk av narkotika vurderes i nærvær av en person med IHD etter et slag, hjerteinfarkt og operasjoner på fartøyene. Legene anbefaler også bruk av lipidsenkende stoffer i diabetes mellitus, når sannsynligheten for farlige komplikasjoner er svært høy.

Medisinsk forskning har vist at i sammenligning med satin er det mindre skadelig å ta fibrater. Deres bruk reduserer risikoen for ekstravaskulære konsekvenser med 20%. Selv om disse legemidlene også har en rekke bivirkninger - allergier, ubehag, dyspeptiske sykdommer, migrene.

Det beste alternativet til narkotika statiner er naturlige stoffer. Midlene som bidrar til reduksjon av kolesterol inkluderer:

 • vitamin C;
 • gurkemeie;
 • sukkerrør;
 • Fet fisketyper som inneholder omega 3;
 • hvitløk;
 • linolje;
 • mat rik på fiber.

Til tross for sikkerheten til disse produktene, er deres effekt mye mildere enn medisiner. Derfor, i alvorlige tilfeller, foreskriver legen fortsatt lipidsenkende medisiner. Men hvorfor er statiner anticholesterin medisiner skadelige, og hvorfor skal de være redd?

Skader av statiner for menneskekroppen

Slike rusmidler har blitt brukt aktivt siden 2000-tallet. Medisiner ble foreskrevet selv for de pasientene i hvilke kolesterolverdiene var litt overvurdert. Men etter noen år ble resultatene av studier som viste at det er skadelig for statins kropp, kjent.

Det viste seg at lipidsenkende stoffer er farlige for levers helse. I denne kroppen produseres ca 80% av endogent kolesterol.

Når du tar statiner, er syntesen opprørt, og hepatocytter begynner å bryte ned. Til tross for at leveren kan gjenopprette seg selv, er den negative effekten av stoffer på denne kroppen signifikant. Selv om ødeleggelse av leverceller ikke observeres hos alle pasienter.

Å vite hvilken skade statiner forårsaker kroppen legene anbefaler regelmessig å gjøre spesielle tester. Analysen består av 2 indikatorer:

 1. AST / AST er en norm opp til 0,78 mmol / L;
 2. ALT / ALT - resultatene kan variere fra 0,12 til 0,88 mmol / l.

Det er også ønskelig å evaluere leverfunksjon regelmessig ved bruk av indirekte og totale bilirubinanalyser. Med en økning i nivået kan man snakke om alvorlige feil i kroppens funksjon. I dette tilfellet skal mottak av statiner stoppes.

Hos mennesker som drikker kolesteroltabletter i lang tid, overgår leverprøver vanligvis normalverdien med 2-4 ganger. Hvis før du tok medisinen, ble indeksene ikke overvurdert, og etter at de steg kraftig, bør legemidlet kasseres eller i det minste reduseres doseringen.

Det har blitt fastslått at statiner har en farlig effekt på ledd og muskelvev. Medisiner kan forårsake vondt og trekke smerter i kroppen, intensivere om kvelden.

Myalgi utvikles, på grunn av at de aktive stoffene i statiner ødelegger muskelceller. På stedet for de berørte områdene oppstår betennelse ofte og mye melkesyre frigjøres, noe som sterkt irriterer nerveseptorene.

Ofte føltes ubehag i musklene i underekstremiteter. Men statistikk sier at denne bivirkningen bare vises i 0,3-04% av mennesker. Etter fjerning av anticholesterol-stoffet forsvinner ubehagelige symptomer.

Noen ganger forårsaker statiner rhabdomyolyse. Det er et syndrom preget av alvorlig myopati. Med slike komplikasjoner begynner å dø ut massivt muskelfibre, er deres nedbrytningsprodukter absorbert inn i blodstrømmen, noe som fører til akutte nyrefeilfunksjon.

Pasienter med rabdomyolyse bør sterkt innlagt på sykehus for å normalisere funksjonen av syke organer. For å forhindre slike komplikasjoner, bør alle personer som drikker statiner regelmessig undersøkes for kreatinfosfokinase (et enzym som er i myocytter). De normale verdiene for CK i blodet er opp til 180 IE / l.

Problemer med ledd når du tar statiner virker mye mindre ofte. Men hos noen mennesker endrer stoffene egenskaper og mengde intraartikulær substans. Derfor kan artros og leddgikt med store artikulasjoner forekomme.

Progresjonen av sykdommer slutter med en kontraktur karakterisert ved sammensmeltingen av de viktigste artikkelelementene. Dette fører til delvis eller fullstendig immobilitet av den berørte ledd.

Til tross for at statiner har en terapeutisk effekt på hjertet og blodkarene, i 1.1.5% tilfeller skader de deres arbeid. Dette manifesteres av en rekke brudd:

 • angina som oppstår i de første dagene av opptaket;
 • hjertebanken;
 • arytmi;
 • vasodilatasjon;
 • hypertensjon;
 • hypotensjon;
 • hodepine.

Bivirkninger oppstår på grunn av endringer i karene. De mangler oksygen og blir tvunget til å arbeide i en forbedret modus.

Den vanligste konsekvensen av å ta statiner er forstyrrelse av GIT, som forekommer hos nesten 3% av pasientene. Hvis fordøyelsesfunksjonen mislykkes, utvikler dyspepsi, noe som krever opptak av legemidler eller korrigering av dosen.

Ved mindre andel av pasienter etter administrering av statiner kan danne erosjon eller sår og utvikling av betennelse i tarmen, munnen, magen eller spiserøret. I dette tilfellet anbefales det å stoppe stoffet helt og deretter erstatte det med en annen medisinsk kategori.

Skaden på statiner for kroppen, spesielt urinsystemet og nyrene, er også signifikant. Disse stoffene reduserer lokal immunitet, noe som øker risikoen for å utvikle urogenitale infeksjoner. Etter infeksjon med bakteriell mikroflora forekommer symptomer på blærebetennelse:

 1. brenner og rezi i tildeling av urin;
 2. smerte i urineren;
 3. hyppig trang til å urinere.

Brudd på nyrefunksjonen manifesteres av hematuri, perifer ødem, proteinuri og mikroalbuminuri.

Redusere kolesterolnivåer med statiner kan ha en skadelig effekt på nervesystemet. Som et resultat av forstyrrelser opptrer svimmelhet, søvnløshet, utilpasshet, minne forringes vises migrene, smaksforandringer, emosjonell ustabilitet, paralyse av ansiktsnerven. Likevel forekommer lignende konsekvenser bare hos 2% av pasientene.

Rettsmidler som fjerner dårlig kolesterol fra kroppen kan påvirke luftveiene negativt. Narkotika reduserer immunitet, noe som gjør at smittsomme stoffer lett kan komme inn i organer og provosere en rekke brudd:

 • neseblødning;
 • lungebetennelse;
 • dyspné;
 • sår hals;
 • bronkitt;
 • bihulebetennelse;
 • astma.

De fleste leger forbyr å ta statiner for gravide og ammende kvinner. Og hvis behandling med slike legemidler utføres i reproduktiv alder (opptil 45 år), så før behandlingsstart er det nødvendig å sørge for at det ikke er graviditet. Det anbefales også å bruke et effektivt prevensjonsmiddel under inntak av lipidsenkende legemidler.

Det foreslås at statiner har en negativ effekt på fosteret. Men studier som involverte mennesker ble ikke gjennomført, så testpersonene var laboratorierotter. Det ble funnet at massen av gnagerfødte avkom er svært liten

Selv i medisin ble det registrert tilfelle av fødselen til en baby med en masse patologier. Det er bemerkelsesverdig at moren i første trimester av graviditeten fikk Lovastatin.

Også, kolesterol er en nødvendig komponent for utvikling og vekst av et barn. Og statiner overvinne lett hematoplacentalbarrieren, hvoretter de akkumuleres i føtalblodet.

Antikolesterol medisiner hemmer HMG-CoA reduktase, noe som signifikant svekker syntesen av fettalkohol i leveren. Dette fører til mangel på kolesterol i fosteret.

Statiner trer inn i morsmelk og akkumuleres der. Derfor, hvis du trenger å ta lipidsenkende medisiner, gir leger råd til å nekte laktasjon.

Noen ganger forårsaker statiner allergiske reaksjoner, som manifesteres av en rekke ubehagelige symptomer:

 • kløe;
 • hevelse;
 • utslett på epidermis;
 • elveblest;
 • kontakt dermatitt.

Utseendet til anafylaktisk sjokk og farligere hudsykdommer (Stevens-Jones syndrom, Lylele) ble registrert i sjeldne tilfeller.

Ved langvarig bruk av anti-kolesterolmedisiner er den mest farlige komplikasjonen hjerneskade. En studie utført av forskere fra Academy of Neurology i USA har vist at statiner betydelig grad øke sannsynligheten for polyneuropati (multiple lesjoner av de perifere nerver).

Fordelene og skadene til statiner

Moderne lipidsenkende terapi rettet mot å senke kolesterol er et av de lovende områdene for behandling av aterosklerose. Ledende stillinger i medisinske avtaler for pasienter med forhøyet kolesterol er statiner - legemidler som reduserer produksjonen av "dårlige" fettfraksjoner.

Til tross for effektiviteten av statinbehandling har forskningen nylig blitt publisert i den vitenskapelige verden om farene ved langvarig bruk av disse stoffene. Negativ påvirkning av leveren og andre indre organer tillater ikke å ta disse legemidlene til pasienter med kroniske sykdommer, og behovet for langvarig bruk av statiner kan forårsake farlige bivirkninger. Ikke bare nyttige, men også skadelige egenskaper har statiner: Fordelene og ulemper ved å ta disse lipidsenkende medisinene presenteres i anmeldelsen nedenfor.

Når statiner er foreskrevet

Før du beskriver i detalj bivirkningene og skadene til medlemmene av gruppen statiner for kroppen, er det nødvendig å finne ut når legen kan ordinere disse legemidlene.

Statiner - hypolipidemika, virkningsmekanisme som er forbundet med selektiv inhibering av enzymet HMG CoA-reduktase - en nøkkel kolesterol utdanningsnivå og dens aterogene fraksjoner. Indikasjoner for bruk av statiner:

 • i kompleks terapi av hyperkolesterolemi (høyt kolesterol);
 • med arvelige former for hyperkolesterolemi (familiær heterozygot, homozygot);
 • korreksjon av fettmetabolismen i fare eller et utvidet klinisk bilde av kardiovaskulær cerebrovaskulær patologi.

Således anbefaler moderne medisin å drikke statiner med en økning i kolesterolnivået over normen, uavhengig av årsaken til tilstanden.

Prinsipper for Statin Administration

 • Før du bruker medisiner for alle pasienter med hyperkolesterolemi, bør du anbefale metoder for å korrigere fettmetabolismen gjennom diett og tilstrekkelig fysisk anstrengelse, avvisning av dårlige vaner.
 • Hvis kolesterolnivået ikke vender tilbake til normalt innen tre måneder etter ikke-medisinsk behandling, foreskriver legene vanligvis statiner;
 • statiner basert på atorvastatin og simvastatin begynner å fungere etter 2 uker med vanlig inntak, basert på rosuvastatin - litt raskere. Den maksimale terapeutiske effekten av legemidlene utvikler seg i en måned med opptak og varer hele behandlingsforløpet;
 • Terapien med statiner, som regel, er lang, og tar måneder og til og med år.

Virkningsmekanismen for statiner

Statins "arbeid" på biokjemisk nivå, blokkering av en av de viktigste enzymene av kolesterol syntese i leveren. Dermed har legemidlene følgende farmakologiske effekter:

 • allerede innen den første måneden senker den opprinnelige konsentrasjonen av kolesterol merkbart;
 • reduserer produksjonen av "skadelige" atherogene lipider - LDL-kolesterol, VLDL, TG;
 • ustabil øker konsentrasjonen av den "nyttige" fraksjonen av kolesterol-HDL.

I tillegg, ved å øke antall reseptorer for HDL på overflaten av hepatocytter, øker statiner deres utnyttelse av leverceller. Dermed blir det forstyrrede forholdet mellom lipoproteiner med høy og lav tetthet gjenopprettet, og koeffisienten av atherogenicitet kommer tilbake til normal.

Fordelene med statiner er:

 • reduksjon av risikoen for iskemiske manifestasjoner hos pasienter med utilstrekkelig blodtilførsel til hjerte og hjerne;
 • forebygging av kardiovaskulære sykdommer hos personer med risikofaktorer (alder over 60 år, røyking, alkoholmisbruk, diabetes, etc.);
 • reduserer risikoen for dødelige komplikasjoner av iskemisk hjertesykdom og dyscirculatory encephalopathy;
 • forbedre pasientens livskvalitet.

Statiner forlenger livet

Det er ingen hemmelighet at pasienter med forhøyede kolesterolnivåer og kliniske manifestasjoner på aterosklerose står overfor risiko for alvorlige komplikasjoner slik som akutt hjerteinfarkt, nedsatt blodsirkulasjon i blodkar av lemmer og indre organer, hjerneslag.

Alle disse tilstandene forbinder den generelle mekanismen til den patologiske effekten:

 1. Øk konsentrasjonen av totalt kolesterol og dets atherogene fraksjoner i blodet (LDL).
 2. Avsetningen av lipider på karets vegger, deres styrking av bindevevsrammen - dannelsen av aterosklerotisk (kolesterol) plakk.
 3. Overtredelse av blodtilførsel av indre organer for å begrenses ved avsetning av kolesterol på veggene i arteriene. Først og fremst lider hjertemuskelen og hjernen, fordi de trenger konstant inntak av oksygen og næringsstoffer;
 4. Utseende til de første symptomene på iskemi: når hjertet påvirkes - ubehagelig å trykke smerter bak brystbenet, kortpustethet, redusert toleranse for fysisk aktivitet; med utilstrekkelig inntak av oksygen i hjernen - svimmelhet, glemsel, hodepine.

Hvis du ikke tar hensyn til disse symptomene i tide, vil sirkulasjonsfeilen raskt utvikle seg og føre til livstruende konsekvenser - et hjerteinfarkt eller et hjerneslag.

Hjerte muskelinfarkt er irreversible fysiologiske endringer i hjertevævet, inkludert nekrose (celledød) og aseptisk betennelse. Tilstanden manifesteres av en skarp smerte i hjertet, panikk, frykt for døden. Hvis nekrose berørt hele veggen av orgelet, kalles hjerteinfarktet transmural. Ved et gunstig utfall skjer en "stramming" av nekroseområdet med bindevev, og pasienten forblir for alltid med et arr på hjertet.

Hvis skaden er for omfattende, kan hjertet ikke utføre sine funksjoner for å pumpe blod. Med en ugunstig variant av hjerteinfarkt forekommer hjertesvikt, lungeødem og noen ganger død av pasienten.

Også dødelig kan være et slag - et brudd på blodforsyningen i hjernens område. Hvis iskemiske lesjoner utvikles i en viktig del av hjernen, kan døden oppstå øyeblikkelig. Alle farlige komplikasjoner av aterosklerose utvikler seg plutselig og krever umiddelbar sykehusinnleggelse.

Bruken av statiner i forebygging og behandling av aterosklerose uvurderlig: disse stoffene hemmer kolesterol i målverdiene, hindre dannelsen av aterosklerotiske plakk, og dramatisk redusere risikoen for hjerteanfall og slag på grunn av aterosklerose. I tillegg reduserer statiner dødelighet fra gjentatte hjerteinfarkt og slag hos pasienter med høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, uttrykt ved atherosklerose og nedsatt blodsirkulasjon.

Skader av statiner

I 2000-årene oppstod en ekte "boom" for statiner i medisin: Legemidler ble foreskrevet selv for de som ikke hadde høyt kolesterol, og tilstanden kunne korrigeres av riktig diett. Etter flere års urimelig popularitet av atorvastatin, begynte simvastatin og andre statiner å publisere studier om de negative effektene av disse midlene på arbeidet med indre organer. Noen publikasjoner kategoriseres uttalt: fordelene og skadene fra behandling med statiner er ensbetydende med.

Skadelig effekt på leveren

Som kjent er det i leveren at opptil 80% av det såkalte endogene kolesterolet blir produsert. Ved behandling av statiner blir synteseprosesser brutt, og stamceller fra aterogene lipidfraksjoner har farlige skadelige effekter på hepatocytter.

Skader på statiner er ødeleggelse av leverceller. Til tross for at leveren har en nesten uuttømmelig evne til å regenerere, kan den farlige effekten av statiner på dette organet ikke nektes.

På den annen side oppstår ødeleggelsen av leverceller langt fra hos alle pasienter. Det er ikke vanskelig å spore skaden forårsaket av statiner: det er nok å overvåke laboratorieparametere regelmessig og å bestå test for leverprøver.

Analysen for leverprøver inneholder to indikatorer:

 • Alanylamotransferase (ALT, ALT) er en norm på 0,12-0,88 mmol / l;
 • Aspartataminotransferase (AST, AST) er en norm på 0,18-0,78 mmol / l.

I tillegg er det ønskelig å bestå test for generell og direkte / indirekte bilirubin - disse indikatorene brukes ofte av terapeuter til å vurdere leverfunksjonen. Økt bilirubin kan indikere brutale brudd på levercellulært nivå. I dette tilfellet er det ikke anbefalt å benytte statiner.

På kjemisk og biologisk natur er ALAT og AsAt enzymer som kommer inn i blodet når leverceller ødelegges. Vanligvis oppdateres hepatocytter regelmessig: gamle dør, deres sted erstattes av nye. Derfor er disse stoffene til stede i blodet ved minimumskonsentrasjoner.

Men hvis døden av hepatocytter øker (det er giftige effekter av giftstoffer og rusmidler, kroniske leversykdommer, etc.), vokser innholdet av disse enzymene flere ganger. Hvis du drikker statiner i lang tid, kan leverprøver overskride normale verdier med 2-4 ganger.

Det ideelle alternativet for en pasient som bare begynner å drikke statiner, vil være levering av en test for leverforsøk før behandling og etter 1-2 måneder med vanlig inntak av legemidler. Hvis ALAT og ASAT ligger innenfor normens grenser i henhold til resultatene av den første og andre analysen, har statene ingen skadelig effekt på leveren, og terapien vil være til nytte for kroppen. Hvis før legen ble tatt, var leverprøver normalt, men da økt dramatisk, så er leverskader på statinpatienten dessverre mye større enn fordelene for karene. I dette tilfellet er det nødvendig å konsultere en lege for valg av videre terapi taktikk. Følgende alternativer er tilgjengelige:

 • Avskaffelsen av statiner. Ofte, når konsentrasjoner av AlATa og AsAt blir helseskadelige, er det eneste riktige skrittet til en spesialist, at hele legemidlet er fullstendig. For å unngå skade, som i dette tilfellet vesentlig overstiger fordelen, anbefales det å bytte til andre grupper av lipidsenkende legemidler, bare etter restaurering av leverfunksjonstester. I tillegg bør pasienter ikke glemme at hovedmetoden for behandling av høyt kolesterol og aterosklerose er en diett med et minimumsinnhold av animalsk fett og moderat fysisk aktivitet.
 • Korrigering av dosen. Doseringen av nesten alle statiner er den samme: Legemidlet er foreskrevet 1 gang daglig, minimum anbefalt dose er 10 mg, maksimum - 80 mg. Prosessen med å velge en passende dose for pasienten kan ta lang tid ved begynnelsen av behandlingen, som en regel, alle mennesker med åreforkalkning og høyt kolesterol foreskrevet drikk enhver statin med en dose på 10 mg. Deretter, etter 2-4 uker fra begynnelsen av den vanlige mottakelsen av pasienten, blir pasienten gitt kontrollanalyser av kolesterol og atherogene lipider, og resultatet blir evaluert. Hvis 10 mg av legemidlet ikke "klarer", og det opprinnelige nivået av kolesterol forblir på samme nivå eller økes, blir dosen doblet, dvs. opptil 20 mg. Så, om nødvendig, kan du gradvis øke dosen av tatt statiner til 80 mg.

Jo høyere dosering av medisinen du trenger å drikke til pasienten, jo mer statiner forårsaker mer skade på leveren. Derfor, pasienter som tar 80 mg av legemidlet hver dag og møter sine farlige effekter, kan dosen av legemidlet reduseres (på anbefaling av legen).

 • Andre anbefalinger for statinbehandling er valgt hver for seg.

I tillegg må alle pasienter som tar statiner, vite om deres farlige effekt på leveren og forsøke å beskytte kroppen mot miljøets negative påvirkning:

 • begrense forbruket av fettstekt i olje mat;
 • Avvis alkohol og røyking;
 • Ikke bruk andre legemidler uten anbefaling av lege.

Farlig effekt på muskler og ledd

En annen ganske vanlig bivirkning av statiner er relatert til deres virkning på skjelettmuskulatur. I noen pasienter forårsaker stoffene sterke muskelsmerter (vondt, trekkende tegn), spesielt om kvelden etter en aktiv dag.

Mekanismen for myalgiutvikling er forbundet med statins evne til å ødelegge myocytter - muskelceller. På stedet for de ødelagte cellene utvikler inflammatorisk respons - myosit, melkesyre frigjøres og enda mer irriterer nerve reseptorene. Muskelsmerter når du tar statiner, ligner veldig ubehagelige opplevelser etter intens fysisk arbeid. Ofte, musklene i nedre lemmer.

Ifølge statistikk oppstår en lignende bivirkning hos 0,3-0,4% av pasientene som tar statiner. Alle patofysiologiske endringer som foregår i muskelstrukturen er midlertidige og forsvinner helt etter at stoffet er avsluttet. Bare i svært sjeldne tilfeller (1: 30000-40000) pasienter står overfor en farlig uønsket effekt av statiner - rhabdomyolyse.

Rhabdomyolyse er et syndrom som er en kritisk grad av myopati. Tilstanden manifesteres av en kraftig massiv død av et stort område av muskelfibre, absorpsjon av nedbrytningsprodukter i blodet og utvikling av akutt nyresvikt. Med andre ord nyrene nektes uten å takle mengden giftige stoffer som må fjernes fra kroppen. Med utviklingen av rabdomyolyse må pasienten bli sterkt innlagt i ICU for kontroll av vitale funksjoner.

For å hindre utviklingen av denne farlige syndrom, alle pasienter som tar statiner, anbefales det å inkludere i det faste plan for inspeksjon måling av kreatinkinase (CK) - et enzym som finnes i muskelcellene og ut i blodet når nekrose av muskelvev. Norm CK i blodet 24-180 IE / liter. Med veksten av denne indikatoren i kontrolltester, anbefales det å forlate bruken av statiner eller redusere doseringen.

Mindre hyppig hos pasienter som tar statiner, det er farlige komplikasjoner fra leddene. Skadet av narkotika som reduserer kolesterolet er å endre mengden og fysisk-kjemiske egenskaper til det intraartikulære væsken. På grunn av dette utvikler pasienter leddgikt (spesielt store ledd - kne, hofte) og artrose. Hvis en slik pasient ikke mottar rettidig assistanse, kan det med utviklingen av tilstanden utvikles ledd - en patologisk sammensmelting av hovedelementene. På grunn av dette blir aktive bevegelser i leddene vanskeligere, og snart blir det helt umotivert.

Skader av statiner for fordøyelsessystemet

De vanligste skadelige bivirkningene av statiner som ikke har en farlig effekt på liv og helse, er dyspepsi. I 2-3% av tilfellene under inntak av legemidler for å redusere blodkolesterolnivået forekommer:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • ikke lokalisert magesmerter;
 • raping;
 • økt appetitt eller omvendt nektet å spise.

Alle disse symptomene er et tegn på individuell følsomhet overfor legemidlet, slik at de ofte også krever avskaffelse av statin eller dosejustering nedover.

I tillegg, i sjeldne tilfeller, pasienter som mottar midler på basis av atorvastatin, simvastatin og andre statinene kan utvikle en inflammatorisk eller erosive og sårdannelse mukosale lesjoner i munnen, spiserøret (øsofagitt), mage og tarmer (gastroenteritt). Behandling av disse forholdene utføres på generelle prinsipper, statiner for denne perioden avbrytes. I fremtiden, for behandling av aterosklerose og forhøyet kolesterol, er det bedre å velge midler med et annet aktivt aktivt stoff.

Skader på nervesystemet

Å ta statiner kan forårsake følgende bivirkninger fra nervesystemet:

 • hodepine;
 • søvnløshet, endringer i søvnkvalitet, mareritt;
 • døsighet;
 • svimmelhet;
 • alvorlig asteni (svakhet, tretthet, ubehag);
 • redusert minne;
 • Følsomhetsforstyrrelser - tap eller tvert imot utseendet av patologiske fornemmelser i lemmer eller andre deler av kroppen;
 • perversjon av smak;
 • følelsesmessig labilitet (ustabilitet) - rask endring av stemninger og manifesterte følelser, tårer, berøring;
 • lammelse av ansiktsnerven, manifestert av asymmetri i ansiktet, tap av motorisk aktivitet og følsomhet på siden av lesjonen.

Det skal forstås at ikke alle disse bivirkningene vil utvikle seg hos en bestemt pasient. Generelt overskrider forekomsten av hver ikke 2% (ifølge en klinisk studie med mer enn 2500 pasienter). Siden instruksjonene skal indikere alle mulige effekter av statiner på kroppen, minst en gang utviklet under kliniske forsøk, ser denne listen imponerende ut. Faktisk vil de fleste pasienter med aterosklerose, som tar statiner, ikke møte de farlige effektene av legemidler på nervesystemet.

Skader på hjertet og blodårene

Til tross for de uvurderlige fordelene statinene har på kardiovaskulærsystemet, er det i enkelte tilfeller i 1-1,5% av tilfellene mulig å utvikle bivirkninger ved sirkulasjonssystemet. Disse inkluderer:

 • følelse av hjertebank
 • utvidelse av perifere fartøy, fall i blodtrykk;
 • migrene forårsaket av endringer i tonen i hjernens kar
 • av og til - hypertensjon
 • arytmi;
 • i de første ukene med opptak - økte manifestasjoner av angina pectoris, deretter normalisering av tilstanden.

Alle disse bivirkningene er knyttet til "reorganisering" av fartøyene til en ny modus for funksjon etter arbeid for slitasje under forhold med kronisk oksygen sult.

Farlige bivirkninger fra luftveiene

Skader av statiner i forhold til luftveiene er:

 • ubetydelig nedgang i immunitet og utvikling av infeksjonsprosessen i øvre luftveiene (bihulebetennelse, rhinitt, faryngitt);
 • progressjon av infeksjonen og spredningen til de nedre delene av luftveiene (bronkitt, lungebetennelse);
 • brudd på puste - dyspné;
 • bronkial astma av blandet opprinnelse;
 • neseblødning.

Skader på nyrene og urinsystemet

Den negative effekten av statiner på urinsystemet er:

 • utvikling av urogenitale infeksjoner på grunn av lokal immunosuppresjon;
 • infeksjon med betinget patogen flora og utseende av tegn på blærebetennelse - hyppig vannlating, smerte i projeksjon av blæren, kutt og brenning på tidspunktet for urinutgangen;
 • nedsatt nyrefunksjon, utseende av perifert ødem;
 • endringer i laboratorietester av urin: mikroalbuminuri og proteinuri, hematuri.

Allergiske reaksjoner

Overfølsomhetsfenomen ved behandling av statiner er sjeldne. Pasienter som tar statiner for å senke kolesterolnivået kan oppleve:

 • hudutslett;
 • kløe;
 • generalisert eller lokalt ødem;
 • kontakt dermatitt;
 • urticaria.

Anafylaktisk sjokk, farlige hud syndromer (Laylela, Stevens-Johnson), og andre alvorlige allergiske reaksjoner ble rapportert i noen få tilfeller i løpet av de pågående studier etter markedsføring. Derfor betraktes de som casuistry.

Den skadelige effekten av statiner på fosteret

Behandling med statiner av gravide og ammende mennesker er strengt forbudt. Videre, hvis behandling med kolesterolsenkende, anbefales for kvinner i reproduktiv alder (15-45 år eller eldre - før menopause), så før du begynner å bruke den, sørg for at det ikke er graviditet og under behandling ved bruk av effektive prevensjonsmetoder.

Statiner refererer til preparater fra X-kategorien av virkning på fosteret. Studier hos mennesker har ikke blitt utført, men i eksperimenter med laboratoriedyr har det vist seg at innføringen av narkotika basert på atorvastatin til gravide hunrotter fører til en betydelig reduksjon i massen til den ungefødte. Også i medisin er det et kjent tilfelle av fødsel av et barn med flere utviklingsdefekter etter å ha tatt legemidlet Lovastatin i første trimester av svangerskapet.

I tillegg er kolesterol et nødvendig stoff for normal vekst og utvikling av fosteret. Statins passerer lett hematoplacental barriere og i høye konsentrasjoner akkumuleres i barnets blod. Idet disse medikamenter er grunnet hemming av HMG-CoA-reduktase i betydelig grad redusere kolesterolsyntese i leveren, kan foster oppleve betydelig ulempe med denne fettalkohol og dets derivater.

Midler som reduserer kolesterol, er også i stand til enkelt å trenge inn og akkumulere i morsmelk. Derfor, under behandling av en kvinne med statiner (hvis fordelene ved å ta det overstiger den skadene som er gjort for dem), bør amming stoppes.

Egenskaper ved statinbehandling

Før legen velger det nødvendige stoffet fra gruppen statiner, er det tilrådelig å gjennomgå en fullstendig undersøkelse av legemet og passere:

 • generell klinisk analyse av blod og urin - for å bestemme kroppens generelle funksjoner
 • lipidprofil - en fullstendig undersøkelse av tilstanden i lipidmetabolismen i kroppen med bestemmelse av total kolesterol og dets aterogene og anti-aterogene fraksjoner, triglyserider og risikofaktor for kardiovaskulære og cerebrovaskulære aterosklerotiske komplikasjoner hos den individuelle pasient;
 • biokjemisk analyse, inkludert bestemmelse av: totalt og direkte / indirekte bilirubin, AlAT og Asat, CK, kreatin og urea for å bestemme nyrefunksjonen.

Hvis disse undersøkelsene er innenfor normen, er det ingen kontraindikasjoner for utnevnelsen av statiner. En måned etter starten av medisinering, bør hele omfanget av undersøkelsen gjentas for å bestemme taktikken for videre tiltak. Hvis alle testene er innenfor normale grenser, er statiner for å senke kolesterolet egnet for pasienten, og de gjør mer bra enn skade.

Hvis det i pasientforsøk er pasienter med brudd på leveren, skjelettmuskulaturen eller nyrene, har statinbehandling mer skade enn bra.

Statiner: Fordeler og ulemper

Til tross for kontroversen i den vitenskapelige verden, som fortsatt er mer i statiner: fordel eller skade, foreskriver legene daglig disse stoffene til et stort antall pasienter med høyt kolesterol. Alle fordeler og ulemper med å ta HMG CoA reduktasehemmere er presentert i tabellen nedenfor.

Les Mer Om Fartøyene