Hva er et microstroke, dets årsaker, symptomer, behandling og utvinning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er et microinsult, hvordan er det forskjellig fra et stort slag, hvordan å forhindre det, i tide for å bestemme de første tegnene og starte den nødvendige behandlingen.

Et mikroinsult er en ganske konvensjonell betegnelse, som kalles en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, hvor deler av hjernen opplever oksygen sult og dør eller er nekrotisk. Prinsippet for en hvilken som helst slag eller cerebrovaskulære hendelser er enkel - det er en blokkering eller krampe i blodkar som mater hjernevev, hjerneceller dør, og mister personen funksjonene under ansvar av offeret delen av hjernen (tale, hørsel, syn, styrt muskelbevegelse).

Hovedforskjellen mellom mikroslaget kan ses allerede fra begrepet "mikro" eller lite. Med denne typen hjerne-sirkulasjonsforstyrrelse, påvirkes små arterier som føder hjernevev, og derfor dør et mye mindre volum hjernevev i forhold til et omfattende slag.

Konsekvensene av slike mikroskopiske lesjoner er mye mindre, en person kan nesten helt gjenopprette tapt funksjon av tale, hørsel eller bevegelse, men dette krever gode kroppsreserver og vedvarende arbeid over seg selv.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

Vanligvis er en nevrolog involvert i diagnose og behandling av noen slag. Men den første legen til hvem en pasient påklages med mini-slag, kan bli den legen for noen spesialitet, avhengig av arten av pasientens klager - hodepine, synsforstyrrelser, forstyrrelser i hjerte, og så videre.

Årsaker til mikroslag

Som vi allerede har nevnt, er hovedårsaken til enhver form for hjerneslag noen hindring for blodstrømmen, som leverer hjerneceller med næringsstoffer og oksygen. Betingelsene for slike hindringer kan deles opp i tre grupper:

 1. Spasm av blodkar. Dette mønsteret observeres oftest hos personer med stadig høyt blodtrykk - arteriell hypertensjon. Imidlertid kan et slag også forekomme hos en helt sunn person med konstant normalt trykk mot bakgrunnen av stress, tar visse stoffer, dehydrering, sjokk og så videre. Et skarp trykkpres i slike pasienter kan forårsake både et mikroslag og andre typer forstyrrelser i hjernens sirkulasjon.
 2. Blokkering av blodkar. Krenkelse av fartøyets lumen gjør blodstrømmen vanskelig - det er oksygen sult av vev. Blokkering av fartøyet kan forekomme aterosklerotisk eller kolesterisk plakk, trombus, gassboble, mindre ofte - bakteriell screening, metastase eller fremmedlegeme.
 3. Rupturen av fôringsfartøyet. Stroker, dannet på denne måten, kalles hemorragisk. Blodet som har strømmet fra fartøyet, når ikke bare "destinasjonen", men impregnerer også de omkringliggende vevene, og forverrer nederlaget. Årsaken til brudd på fartøyet kan være et hopp i trykk, arteriosklerose av fartøyene, hovedtrauma, et brudd på venøs utstrømning fra hodet - for eksempel et forsøk på strangulasjon.

Risikogrupper for utvikling av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tydelig pasienter hvis helse og livsstil øker risikoen for å utvikle hjernesykdommer:

 • Personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt de med hjerterytmeforstyrrelser og arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av kar - deponering av salter av kolesterol på indre indre av blodkar - dannelse av plaques.
 • Arvelige og kjøpte blodkoagulasjonsforstyrrelser - antiphospholipidsyndrom, polycytemi, defektfaktor Leiden og så videre.
 • Fedme og forbruk av store mengder fett og søtt mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Røyking og drikking av alkohol i store doser.
 • Mottak av kombinert orale prevensjonsmidler av kvinner.
 • Tidsperioden for overgangsalder hos kvinner, spesielt mot en bakgrunn av alvorlig climacteric syndrom.
 • Stroker og hjerteinfarkt i det siste.
 • Arvelig disposisjon og familiehistorie.
 • En stillesittende livsstil - spesielt bedridden pasienter.
 • Kronisk tretthet, stress, følelsesmessig nød.

Symptomer på et mikroslag

I denne seksjonen vil vi forsøke å beskrive mer detaljert de første tegnene på mikrotakts manifestasjon, slik at leseren kan påta seg utviklingen av sykdommen i seg selv eller andre.

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

 • Alvorlig hodepine. Slike hodepine oppstår eller intensiverer ganske skarpt, det fjernes ikke av vanlige tabletter og går ikke bort etter søvn eller hvile.
 • Nummenhet i ansikt, lemmer, tunge. I tilfelle av et slag, er det ofte merkbart at pasienten kommer ned i hjørnet av munnen, leppen henger og øyet lukkes.
 • Krenkelser av følsomme analysatorers funksjoner - hørsel, lukt og syn. Pasienten kan klage over et blinkende "kretser" eller "flyr", er vage av strukturene, de hvite og sorte flekker, tinnitus, forvrengning eller tap av luktesansen.
 • Taleforstyrrelser - pasienten "snubler rundt tungen", talen blir uklar. Dessverre blir slike pasienter ofte referert til som "drunkards", så hjelp dem begynner å vise seg mye senere.
 • Nummenhet eller fullstendig "feil" av hender eller føtter. For mikroslag er nummenhet av fingre og hender, muskel svakhet, ustansighet og ganggang i gangen mer typisk.
 • Vanlige symptomer kan legges til disse typiske symptomene: angst, svette, hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, en følelse av panikk og frykt.

Disse symptomene kan være til stede i like stor grad, eller vil bli allokert til noen. Hos hodepine, som ikke fjernes ved konvensjonelle medisiner, følelsesløshet og avvisning av lemmer eller tunge, spesielt mot bakgrunnen av høyt blodtrykk, er det i hvert fall en anledning til å besøke en nevrolog umiddelbart.

Det er viktig å forstå noe kompleksitet i å definere konsepter. Micro-stroke disse symptomene har rett til å bli kalt hvis slike nevrologiske symptomer vedvarer for en dag eller mer. Alt som går før 24 timer refereres til som akut forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon eller TIA-forbigående iskemisk angrep. Faktisk er linjen mellom alle disse konseptene veldig subtil og bygger mer på langsiktige konsekvenser - det vil si en eller annen nevrologisk symptomatologi vil vedvare etter 24 timer eller ikke.

diagnostikk

Den "gullstandard" for enhver sykdom i hjernecirkulasjonen er magnetisk resonansbilder, eller MR, av hjernen. På bildet kan du i detalj undersøke alle strukturer i hjernen og se den minste - til brøkdeler av en millimeter - lesjoner. Med hjelp av MR kan du også overvåke dynamikken til regresjon eller "resorpsjon" av patologiske foci.

Men MR er en sjelden, utilgjengelig og ekstremt dyr metode for forskning, og det er ekstremt vanskelig og upraktisk å utføre det under nødindikasjoner til enhver pasient med hodepine. Det er derfor en rekke indikative tester, hvor resultatene kan vurdere behovet for denne forskningsmetoden for en bestemt pasient:

 1. Undersøkelse av nevrolog med spesifikke nevrologiske tester for å vurdere pasientens stabilitet, tilstanden til musklene, reflekser, elever.
 2. Måling av trykk og kolesterolnivåer - jo høyere disse verdiene, jo høyere er risikoen for slag.
 3. Bestemmelse av blodkoagulasjon - i nærvær av visse trender for å øke koagulabiliteten - hyperkoagulerbarhet - høyere risiko for blodpropp i hjernens kar.

Innledende diagnose av hjerneslag hjemme

Jeg vil gjerne være særlig oppmerksom på den pre-medisinske diagnosen av iskemisk hjerneskade. De første tegnene på et mikroslag viser ikke alltid i medisinsk institusjon, oftere skjer det på jobb, på gaten eller i familiekredsen. Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Med disse tilsynelatende enkle testene, er disse testerne svært effektive og reddet liv og helse for mange mennesker.

Metoder for behandling

Ideelt sett, hvis årsaken til begynnelsen av behandlingen allerede er de aller første tegnene på hjernens sirkulasjonsforstyrrelser, men dette skjer svært sjelden. I nærvær av uklare symptomer på et mikroslag, begynner behandling sjelden tidligere enn en dag fra begynnelsen.

De viktigste stoffene for behandling av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er:

 • Trombolytiske - av disse legemidler har i sentrum av blodpropp - oppløser blodproppen og gjenoppretter blodstrøm i karet (streptokinase, urokinase, alteplase, og andre). Men effekten av trombolytisk terapi kan bare oppnås innen 72 timer etter trombosestart, men med hemorragiske slag vil slike stoffer drepe pasienten. Det er viktig å tydelig vite hva slags slag du må kjempe for.
 • Antikoagulanter - en gruppe av medikamenter for å hindre blodlevring og trombedannelse - lavmolekylært heparin og dets analoger (Fragmin, fraxiparine og annet tilbehør).
 • Dezagreganty - betyr at forhindre "banking" av blodceller: aspirin, klopidogrel, dipyridamol og så videre.
 • Diuretika, spesielt mannitol - fjerner hevelse fra hjernevevet selektivt, forhindrer mer alvorlige komplikasjoner - kile av hovent hjernevev inn i oksipitalåpningen.
 • Antihypertensive stoffer - bruk både "nødsykdommer" og permanent, spesielt utvalgt terapi i gjenopprettingsperioden.
 • Neuroprotektorer - En bred gruppe medikamenter og vitaminer for å opprettholde hjerneceller under gjenopprettingsfasen - antioksidantkompleks, B-vitaminer, magnesium, nootropics og så videre.

Typer av rusmidler, kombinasjoner og behandling er kun foreskrevet av en lege.

På rehabiliteringsstadiet er rehabiliteringsforanstaltninger ekstremt viktige - fysioterapi, vannprosedyrer, fysioterapi, øvelser med taleterapeut og rehabilitolog, terapeutisk kosthold, sanatoriumbehandling. Jo mer utholdende og hardt arbeidende pasienten vil være, desto raskere vil de tapte funksjonene i hjernen komme tilbake til ham, og tale, hørsel, syn og muskelstyrke vil bli gjenopprettet.

Det er veldig viktig å gjennomgå en legeutnevnt behandling, ta medisiner fra trykk, antiaggreganter. Det er nødvendig å følge en diett, gi opp alkohol og røyking, lek sport, sov godt og gå mye.

Prognose for sykdommen

Mikroslag-konsekvensene avhenger av pasientens alder, hans opprinnelige tilstand, diameteren av det berørte fartøyet og volumet av dødt hjernevev, samt hastigheten på behandlingstiltak og kvaliteten på rehabilitering.

Mikroslaget innebærer oftest en fullstendig gjenoppretting av pasientens helse og livskvalitet, men øker risikoen for tilbakefall av en episode av sirkulasjonsforstyrrelser i fremtiden. Ifølge statistikken kommer om lag 60% av tilfellene etter et mikroslag i løpet av et år et gjentatt iskemisk angrep.

Derfor er løftet om helse og livskvalitet et vanskelig mål for sykdomsforebygging, siden hver etterfølgende episode er vanskeligere.

Microinsult: symptomer, tegn, behandling

Microinsult er en forbigående forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av trombose eller en skarp spasme i et lite fartøy. Konsekvensene av mikroslag i form av begrensninger av livsstøttefunksjoner er ubetydelige, da skaden på hjernevæv er av et punktskarakter. Dette faktum gir ikke alltid rettidig diagnose av et angrep, noe som resulterer i at en person kan utvikle et stort slag.

Mikroslag og slag: hva er forskjellene deres

De viktigste forskjellene mellom et mikroslag og en full slag er som følger:

 • mikro-fornærmelsen påvirker de små karene i hjernen, noe som resulterer i et mindre volum av nervevev;
 • Symptomene på mikroslag er smurt og slettet, slik at de lett forveksles med tegn på mild utilsiktethet;
 • Varigheten av et angrep av forbigående iskemisk angrep i de fleste tilfeller ikke overstiger 1 time - etter denne tiden øker tilstanden til offeret;
 • Konsekvensene av et mikroslag er ikke like alvorlige som i et stort slag, etter et angrep kan offeret nesten fullstendig gjenopprette og ikke oppleve restriksjoner i selvbetjening og samfunn.

På grunn av den mindre skade på hjernevævet og dårlig uttrykte symptomer, er det ganske vanskelig å diagnostisere en mikro-fornærmelse av visuelle tegn. Dette fører til at offeret ikke mottar rettidig medisinering, og sjansene for å utvikle et omfattende angrep øker betydelig.

Hvem er i fare?

Uansett alder er folk som er mest utsatt for mikroslag, de som:

 • lider av hypertensjon i kronisk form, stenokardi, aterosklerose, arteritt og andre vaskulære sykdommer;
 • har økt blodkoagulasjon og tendens til trombose;
 • lider av overvekt og fedme;
 • har en historie med sirkulasjonsforstyrrelser og manifestasjoner av iskemiske angrep
 • lider av diabetes mellitus og er utsatt for skarpe endringer i nivået av glukose i blodets struktur;
 • ha en arvelig disposisjon til utvikling av et angrep av hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • misbruk av alkohol, røyking eller bruk av rusmidler;
 • lider av kompresjon av karene ved intervertebrale brok eller deformerte plater;
 • led intrakraniell skader;
 • har medfødte vaskulære sykdommer;
 • er syk med onkologi, mens karene kan påvirkes ikke bare av svulsten lokalisert i hjernestrukturene, men også ved metastaser som vokser i vevet;
 • er utsatt for regelmessig nervøsitet og stress;
 • lever i ugunstige miljøforhold.

Også i risikoen for utvikling av mikroslag er kvinner med ustabil hormonell bakgrunn forårsaket av å ta orale prevensjonsmidler, graviditet, ovarie dysfunksjon og overgangsalder.

Symptomer og de første tegnene på et mikroslag

Forverring av velvære forårsaket av et anfall av et mikroslag, mange skriver av for tretthet eller dårlige værforhold. Årsaken til dette er likheten til mange av dens tegn med symptomene på nevrologiske og vegetatoriske lidelser. Generelle tegn som angir tilnærming til et forbigående iskemisk angrep er:

 • en hodepine som oppstår plutselig;
 • en kraftig økning i blodtrykket;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • "Mørke prikker" og "flyr" i øynene;
 • kvalme.

Deretter legges symptomer som indikerer hjerneskade:

 • nummenhet i lemmer, ansikt;
 • tap av hudfølsomhet;
 • kortvarig nedsatt bevissthet;
 • Vanskelighetsgrad (inkonsekvens av ord og uttrykk) og dens oppfatning;
 • tap av orientering;
 • et vridd smil;
 • kortsiktig amnesi;
 • tap av koordinering.

De beskrevne symptomene har svak og kortsiktig karakter. På slutten av en time kan offeret for et forbigående iskemisk angrep føles bra, og på grunn av dette tar ikke alvorlighetsgraden av situasjonen.

Førstehjelp for mikroslag

En egenart av symptomatologien til mikroslaget er det moderate uttrykket av tegn på cerebral insuffisiens og deres raske forsvunnelse. Til tross for forbedring av trivsel, bør personen ved siden av den skadde umiddelbart ringe til en ambulanse og gi ham nødhjelp:

 • Til sete eller legge en person som har blitt syk, i en praktisk posisjon;
 • Fjern knekk som kan forstyrre pusten og normal blodstrøm (slips, belte, knapper på skjorten);
 • Snu offerets hode i siden, hvis han er syk og kan oppleve brekningsangrep;
 • måle blodtrykket kontinuerlig for å spore dynamikken til endringer i indikatorer og deretter rapportere denne informasjonen til paramedikeren;
 • å roe offeret i en rolig stemme, hvis han er nervøs eller i panikk, snakker hele tiden med ham;
 • Hvis offeret hevder at han føler seg bra, er det viktig å ikke tillate ham å gjøre plutselige bevegelser og for å forsikre seg om at medisinsk hjelp er nødvendig.

Det er ikke mulig å gi primær hjelp til uprøvde metoder hvis du mistenkes for å angripe et mikroslag - for å gi den berørte personen medisiner for hånden, ta kaldt på hodet og mate dem. Paramedikeren trenger å gi opplysninger om angrepet og dens varighet, alvorlighetsgraden av symptomer og blodtrykk.

diagnostikk

En person som har hatt et angrep av et forbigående iskemisk angrep, bør gjennomgå en test, selv om de ubehagelige symptomene har gått og helsetilstanden har blitt bedre. For å studere tilstanden til karene i hjernen og diagnostisere mikroslaget, bruk følgende metoder:

 • konsultasjon med en nevrolog, oftalmolog og kardiolog for å vurdere visuelle tegn på et mikroslag;
 • passasje av MR og CT - for å studere tilstanden av vev og kar i hjernen, for å identifisere lokalisering av lesjoner, vurdere deres alvorlighetsgraden og dynamikken i deres resorpsjon, om noen;
 • dynamisk måling av blodtrykk for å vurdere kritikken av endringer i sine indekser;
 • en blodprøve for kolesterol, mengden glukose i sammensetningen og graden av koagulasjon;
 • Utførelsen av et elektrokardiogram for å vurdere hjertets ytelse og frekvensen av sammentrekning av musklene;
 • angiografi - utføres for å bestemme den eksakte plasseringen av det iskemiske fokuset eller mikroskraken i fartøyet, samt å vurdere omfanget av dets skade.

I diagnoseprosessen er det også viktig å identifisere sykdommer og patologiske forhold som kan provosere et angrep av et mikroslag. Dette vil tillate dem å starte behandlingen og dermed redusere risikoen for å utvikle ikke bare et gjentatt forbigående iskemisk angrep, men også et fullverdig omfattende slag.

Behandling og gjenoppretting

For å gjenopprette hjernecirkulasjon etter et angrep av et slag, er offeret plassert på sykehuset, der, avhengig av graden av fartøyets skade og forekomsten av sykdommer som forverrer tilstanden, foreskrives han følgende stoffer:

 • Angioprotektorer - legemidler som forbedrer blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i hjernevevet;
 • vasodilatorpreparater;
 • antiplatelet midler - legemidler som reduserer blodviskositeten og forhindrer utvikling av trombose;
 • vitaminer som bidrar til å forbedre hjernens funksjon og styrke immunitet
 • nootropics - narkotika som forbedrer hjernens aktivitet;
 • legemidler for å opprettholde metabolske systemet.

Etter å ha eliminert risikoen for å få full slag, foreskrives pasienten vedlikeholds- og rehabiliteringsbehandling:

 • fysioterapi;
 • massasje;
 • treningsbehandling;
 • Helseforbedrende behandling i et sanatorium;
 • diettoverholdelse
 • ikke-tradisjonelle metoder - manuell terapi, akupunktur, fytoterapi, yoga, behandling med leeches.

Behandlingen av et mikroslag bør ikke bare bestå i fjerning av et angrep og gjenopprettelse av hjerneaktivitet. Det bør tas hensyn til sykdommer som kan bli en katalysator for et forbigående iskemisk angrep og provosere et fullt slag.

Konsekvenser av mikroslag

En enkelt forbigående forringelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av et slag av et mikroslag, ganske ofte, forutsatt at primærbehandling og etterfølgende behandling ikke gir konsekvenser. I noen tilfeller kan en person som har hatt et angrep oppleve følgende lidelser i hjernefunksjonene:

 • redusert minne;
 • fravær og uoppmerksomhet;
 • forverringskonsentrasjon av oppmerksomhet;
 • deprimert humør;
 • utbrudd av irritabilitet og aggresjon eller omvendt tearfulness.

Vanligvis, etter at pasienten har bestått, passerer disse sykdommene, og pasienten slutter å oppleve ubehag.

En farlig konsekvens av angrep av et mikroslag, etter hverandre, er utviklingen av et fullskala iskemisk angrep. I slike tilfeller fører akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen til alvorlige konsekvenser:

 • lammelse av kroppsdeler - armer, ben, deler av ansiktet;
 • psykiske lidelser;
 • taleforstyrrelser eller mangel derav;
 • redusert syn fra hjerneslaget;
 • epileptiske anfall
 • umuligheten av uavhengig matinntak på grunn av forstyrret svelging refleks;
 • delvis hukommelsestap, når pasienten glemmer individuelle hendelser eller mister tidligere kunnskap;
 • redusert intellekt og tenkning;
 • koma;
 • døden.

Forebygging av mikroslag

Den beste måten å håndtere konsekvensene av et mikroslag er å hindre utviklingen. For å gjøre dette, i hverdagen, må folk som er i risikosonen, følge følgende regler:

 • hindre overgangen av kroniske sykdommer til et forsømt eller akutt stadium, for hvilket de regelmessig skal gjennomgå undersøkelse og forebyggende behandling;
 • avstå fra røyking, alkohol og annen avhengighet;
 • å spise riktig - å holde seg til diettmenyen som fremmer vaskulær helse og forhindre dannelsen av kolesterolplakk på veggene deres;
 • overvåke blodtrykket og forhindre at det øker dramatisk
 • forhindre eller tilstrekkelig reagere på situasjoner som kan forårsake nervøs overbelastning og stress;
 • normalisere våkenhet, hvile og sove
 • følg egen vekt, forhindrer utvikling av fedme;
 • Gå regelmessig ut på friluft, gå til fots;
 • utvikle fysisk - utfør daglig gymnastikk, svøm i bassenget, spill sportspill;
 • å utelukke mental overbelastning.

En sunn livsstil og periodisk undersøkelse vil bidra til å redusere risikoen for mikroslag, uavhengig av aldersfaktor.

Stroke og mikroslag: forskjeller

For å bestemme forskjellene mellom et slag og et mikroslag, er det nødvendig å vurdere deres spesifikke egenskaper. Stroke er en sykdom der blodtilførselen til hjernen er svekket. Konsekvensene av slag kan være ganske alvorlige: tap av syn, talefunksjoner, død. Mikro-fornærmelse er preget av mindre symptomer og manifestasjonsgrad, da blodtilførselen forstyrres i små fartøy. Varigheten av mikroslaget er mye lavere enn slagtaket. I gjennomsnitt varer det fra et par minutter til flere timer. Med et mikroslag, blir de berørte områdene raskere.

Neurologer på Yusupov-sykehuset hjelper pasienter etter et slag. En integrert tilnærming til behandling av hjerneslag eller mikroslag kan forhindre utbruddet av alvorlige konsekvenser og forkorte gjenopprettingsperioden. I rehabiliteringsklinikken vil erfarne instruktører bidra til å gjenopprette tapte funksjoner.

Hva er forskjellen mellom et slag og et mikroslag

Stroke og mikrostroke er vanlige sykdommer som forekommer blant mennesker i ulike aldre, så det er viktig for alle å vite hva som er forskjellen mellom et slag og et mikroslag og hva er de første symptomene på et slag. Symptomer på sykdommer er delt av nevrologer i to typer: cerebral og fokal.

Generelle cerebrale symptomer ved hjerneslag eller mikroslag:

 • hjertebanken;
 • høyt blodtrykk;
 • svimmelhet og svakhet;
 • hodepine, ledsaget av kvalme, i noen tilfeller - oppkast;
 • desorientering i rommet;
 • alvorlig svette;
 • bevissthetstap
 • nummenhet av lemmer;
 • følsomhet for høye lyder eller sterkt lys.

Manifestasjonen av fokal symptomer skyldes det berørte området. Pasienten kan være svekket samordning av bevegelser, sløret tale, hørselstap, blindhet. Alvorlighetsgraden av symptomene er avhengig av sykdommen: i slag er de mest uttalt og har en lengre varighet enn med et mikroslag.

En erfaren nevrolog ved klinikken vil kunne gjenkjenne sykdommen nøyaktig etter symptomene og bestemme graden av alvorlighetsgraden. Hvis du merker manifestasjonen av disse symptomene, bør du umiddelbart kontakte Yusupov sykehus.

Stroke og microinsult: forskjellen mellom diagnostiske metoder

Effektiv behandling av sykdommen er mulig når en diagnose er utført. Hvis tegnene indikerer et slag og et mikrostrip, er forskjellen hvilke fartøy som berøres, brukes følgende diagnostiske metoder:

 • Ekspresdiagnosen er basert på pasientens evne til å smile, snakke eller heve begge hender sammen. Denne metoden lar deg få den første informasjonen før ankomst av en ambulanse;
 • Beregnet tomografi utføres i de første 24 timene for å bestemme tilstedeværelsen av blødning. Basert på de mottatte dataene blir det diagnostisert et slag eller en mikrostroke, og det tas stilling til behovet for en operasjon;
 • magnetisk resonans bildebehandling lar leger se et tredimensjonalt bilde og notere de første strukturelle endringene i slag
 • angiografi er basert på innføring av et kontrastmiddel for visualisering av det vaskulære nettverket ved hjelp av et røntgenapparat;
 • laboratoriet blodprøver vil bidra til å etablere sammensetningen og nivået av visse stoffer i blodet.

I Neurology klinikk Yusupov sykehus med mistenkt mindre slag eller slag diagnose blir utført i den første timen etter at pasienten har fått. Klinikken er utstyrt med moderne diagnostisk utstyr, som i kombinasjon med de nyeste teknikkene gjør det mulig for nevrologer å etablere en nøyaktig diagnose.

Behandling av stroke og et mikroslag i klinikken for nevrologi i Moskva

Neurologiklinikken, som ligger i Yusupov-sykehuset, tilbyr et bredt spekter av tjenester. Neurologer arbeider med pasienter på forebygging av sykdommer, behandling og gjenoppretting av mennesker etter et slag. En viktig retning i klinikkens arbeid er samhandling med innfødte pasienter, som er realisert når de underviser i grunnleggende om omsorg, samhandling med en syke person. Hver pasient som appellerte til Yusupov sykehuset, om nødvendig, mottar råd fra en psykolog.

For praktiske pasienter fungerer klinikken 24 timer i døgnet hver dag, slik at en person kan bli innlagt på et hvilket som helst tidspunkt og umiddelbart få kvalifisert hjelp fra ulike spesialister: nevrologer, rehabiliteringsspesialister, nevrogeneratorer og mange andre. Ved behandling av pasienter benyttes en integrert tilnærming som gir mulighet til å oppnå positive resultater i behandling og gjenoppretting av mennesker etter et slag og et mikroslag.

Forskjellen microstroke slag umiddelbart bekreftet av erfarne nevrologer Yusupov sykehus som spesialiserer seg på behandling av disse sykdommer i mange år. I nevrologisk klinikk behandles alle pasienter, uavhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. For enkelhets skyld hos pasienter og deres slektninger utviklet klinikken et omfattende rehabiliteringsprogram etter et slag og muligens samliv. For å finne ut om forholdene og avtale med nevrolog på Yusupov sykehus, kan du ringe.

Symptomer på hjerneslag og mikroslag: hvordan gjenkjenne det i tide?

Risikoen for hjernesirkulasjonsforstyrrelser øker med alderen. Alle som har en predisponering mot hjerte-og karsykdommer, bør gjenkjenne symptomene på et slag og et mikroslag.

Forskjellen mellom et mikroslag og et slag

I medisinsk terminologi er begrepet "microinsult" fraværende. Det brukes i samtale for å understreke sykdommens alvor og behovet for medisinsk behandling. Faktisk kalles denne tilstanden forbigående forringelse av hjernecirkulasjon.

Hjertesykdommer forekommer også hos unge mennesker

Patologi vokser yngre hvert år, og oppstår nylig selv i 30 år gamle menn og kvinner. Fenomenet er et signal for kroppen om et alvorlig problem som kan oppstå i nær fremtid.

En akutt forstyrrelse av blodgennemstrømningen i hjernen, som forårsaker et brudd eller tilstopping av blodpropet i karet, kalles et slag. Den delen av hjernen kan ikke motta oksygen og næringsstoffer, som fører til celledød og tap (delvis eller fullstendig) motor, tale og andre funksjoner.

Symptomer på et slag

 • En skarp manifestasjon av svakhet i ekstremiteter
 • Bevegelsesforstyrrelser
 • Svimmelhet, bevissthetstap
 • Alvorlig hodepine
 • Tap av orientering i rom, tid
 • Synshemming
 • Lammelse av ansiktsmuskler
 • Forstyrrelser i talefunksjon

Hovedforskjellen mellom et slag og et mikroslag er varigheten av manifestasjon av karakteristiske symptomer. Ved kortvarig svekkelse gjenopprettes funksjonene innen 24 timer etter angrepet. Dette betyr ikke at alt gikk uten spor for systemet! Mekanismen for utvikling av alvorlig patologi er allerede lansert, og neste gang vil det få alvorligere konsekvenser

Hvis et microinsult er mistenkt, er det viktig for pasienten å se en lege så snart som mulig, gjennomgå en kontroll og starte passende behandling for å forhindre utviklingen av en akutt lidelse i blodbanen i hjernen.

Et karakteristisk trekk ved mikroslaget er den raske restaureringen av kroppens tapte funksjoner.

Tegn på et slag er oppført på videoen som tilbys for visning.

Iskemisk og hemorragisk slag

Vaskulære sykdommer i det siste tiåret er blant de tre øverste og hensynsløst overvinne ikke bare de eldre, men også den yngre generasjonen. Den mest alvorlige anses å være en akutt forstyrrelse av cerebral blodstrøm. Stroker, avhengig av strukturelle endringer, kan være av flere typer: iskemisk og hemorragisk.

Iskemisk berøring oppstår med obstruksjon av blodårer

Utilstrekkelig blodtilførsel og blokkering av fartøyet blir årsakene til utviklingen av iskemisk berøring (hjerneinfarkt), som hersker i antall tilfeller over de andre kjente typer patologi.

Faren er at utviklingen av en brainstorm kan forekomme i flere stadier.

De første symptomene i form av hodepine, retardasjon i samtale, følelsesløp i ekstremitetene, går gjennom et kort tidsintervall, og pasienten føler seg betydelig lettelse.

Hvis du savner dette punktet, og ikke gir kvalifisert hjelp, kan neste angrep forårsake lammelse.

Hemoragisk slag utvikler seg på grunn av rupturen av fartøyets vegg. Blod fyller hjernevævet, noe som provoserer hevelse. Prosessen finner sted innen få minutter. Pasienten føler seg alvorlig smerte i hodet, det er oppkast av oppkast, tap av følsomhet i lemmer.

Hvis det oppstod en blødning i høyre side av hjernen, dekker skjæret på venstre side av stammen, og omvendt.

Hemorragisk slagtype krever øyeblikkelig medisinsk inngrep. Jo tidligere en pasient er i hendene på leger, jo større er sjansen for utvinning uten uførhet.

Hemorragisk berøring fører til slike konsekvenser som hukommelsestap, syns- og hørselshemmede, fullstendig eller delvis lammelse. Omtrent 70% av pasientene med denne diagnosen blir deaktivert og mister deres evne til å jobbe. Utilgjengelig gjengitt hjelp fører til hjernesødem, komautvikling og død av pasienten.

Iskemisk berøring forekommer i de fleste tilfeller, men hemorragisk utseende, som er en blødning i hjernevevet, bærer en dødelig fare for pasienten.

Predisponerende faktorer

Årsakene som kan forårsake akutte forstyrrelser i hjerneblodstrømmen, forekommer lenge før selve slaget. Problemet varer fra en ungdom, under dekke av hyppige hodepine, konstant overarbeid.

I en medisinsk undersøkelse hører pasienter med slike symptomer ofte en diagnose av "vegetativ-vaskulær dystoni", men legg ikke særlig vekt på det. Noen eksperter mener at denne sykdommen kan føre til en micro-fornærmelse i fremtiden.

En rekke faktorer fører til utvikling av hjerneslag

Risikoen for å utvikle et slag og et mikroslag er betydelig økt dersom det er følgende faktorer:

 • Aterosklerose og tilstedeværelsen av kolesterolplakk i karene (hovedårsaken)
 • Arteriell hypertensjon i historien
 • Hypertensiv krise
 • Økt serumglukose (diabetes mellitus)
 • trombose
 • Skader på hjernens arterier (inflammatorisk prosess med infeksiøs, autoimmun etiologi)
 • Vaskulær aneurisme
 • Røyking og vanlig bruk av alkohol (tynne veggene og forårsake reduksjon i blodkar)
 • overvekt
 • Hjertesykdommer
 • Embolisering av fartøy
 • Giftig effekt på veggene i blodårene

En pasient som har minst en provokerende faktor i en anamnese, må hele tiden overvåke tilstanden hans. I hypertensjon, blodkarene lider av blodtrykk hopp, som i tide fører til en reduksjon i elastisitet og brudd.

Pasienter med hypertensjon risikerer å få et hemorragisk slag i fremtiden i fravær av tilstrekkelig behandling og konstant medisinering.

Ekstra pund i kombinasjon med diabetes og aterosklerose vil nesten sikkert føre til hjerneinfarkt. Økt sukker reduserer funksjonaliteten i blodårene, og plakkene, i sin tur, forstyrrer normal blodstrøm. Hjerneceller som dør etter et slag, gjenopprettes ikke.

Hypertensjon og aterosklerose er hovedårsakene til slag.

Metoder for diagnostiske studier

Effektiv behandling av hjerneslag begynner med bestemmelse av typen hjernesirkulasjonsforstyrrelse og volumet av det berørte området.

For diagnostikk gjelder en rekke metoder

For dette blir følgende metoder brukt i medisinsk praksis:

 • Diagnose på stedet. Metoden "UZP" innebærer pasientens evne til å smile, snakke og heve begge hender. Det er utført før ambulanslagets ankomst.
 • Datatomografi. Denne typen diagnose er i hendene til leger i en ganske lang periode og gir nøyaktig mulighet til å identifisere tilstedeværelse og lokalisering av hjerneblødning (hemorragisk slag) eller fravær (med iskemisk slag). Det er obligatorisk å gjennomføres innen de første 24 timene etter streiken for å kunne avgjøre behovet for rask intervensjon.
 • Transcranial Doppler. Det gjør det mulig å estimere hastigheten på blodsirkulasjonen og tilstanden til det vaskulære nettverket. Metoden er knyttet til ultralyddiagnostikk og er basert på Doppler-effekten (endrer signalfrekvensen når den reflekteres fra et objekt).
 • Magnetic resonance imaging. I dag - den mest moderne versjonen av undersøkelsen, slik at du kan se et tredimensjonalt bilde. Metoden gjør det mulig å fange de første strukturelle endringene i iskemisk slag, når beregnert tomografi er maktesløs. Samtidig ser MRI dårlig "hulrom" med væske, som er karakteristisk for hemorragisk type patologi.
 • Ultralyd undersøkelse. Det er i undersøkelsen av livmorhalsbeholdere for påvisning av stenose, okklusjon (lukking av lumen) av karene.
 • Angiografi. Metoden innebærer bruk av kontrastmedium for bedre visualisering av blodkar. Bilder tas med en røntgenmaskin.
 • Laboratoriediagnostikk. En pasient med mistanke om slag skal ta en generell og biokjemisk blodprøve. Dette vil bidra til å etablere nivået av glukose, kolesterol, C-reaktivt protein og elektrolyttblanding.

Diagnose for mistenkt akutt nedsatt blodtilførsel til hjernen er ønskelig i de første timene etter angrepet.

Behandling av hjerneslag og mikroslag

Før ambulansbrigaden kommer, må pasienten legges på ryggen, mens han prøver å forstyrre hodet mindre. Når det er oppkast, karakteristisk for hemorragisk slag, blir pasienten forsiktig overført til den ene siden.

Først må du senke trykket

I tilfelle at blodtrykket økes, må du gi pasienten et legemiddel som han vanligvis bruker. Det beste i denne situasjonen vil være tabletter med effekten av "førstehjelp".

For enhver type hjerneslag trenger en pasient akutt sykehusinnleggelse. Det er umulig å forsinke med sykdommen, fordi hvert tapt minutt kan koste pasientens liv.

Leger av ambulanse, på vei til sykehuset, kontrollerer vitale funksjoner og injiserer stoffer som støtter kroppens arbeidsevne.

Etter å ha utført diagnosen, foreskriver legen et behandlingsregime. I de tidlige dager, i den alvorlige sykdomsforløpet, vises tilstedeværelsen i intensivavdelingen under konstant tilsyn av spesialister. Medisinering for hemorragisk slag er rettet mot å stoppe blødning og utvinning, forbedre mikrosirkulasjonen i den skadede delen av hjernen, redusere hevelse og blodtrykk.

Den mest effektive behandlingen er innføring av narkotika i de første 3 timene, når utviklingen av patologi kan blokkeres.

Dessverre er dette ekstremt sjeldent, og de fleste pasienter mister "gylden tid", som senere fører til alvorlige konsekvenser. I fravær av kontraindikasjoner er terapeutisk gymnastikk og massasje foreskrevet.

Forløpende forringelse av cerebral blodstrøm (mikroinsult) bør også behandles på et sykehus. Et gjentatt angrep kan skje om noen dager, så du kan ikke la ting gå av seg selv. Terapi med mikroslag er å nøytralisere farlige foci og gjenopprette normal blodsirkulasjon i hjernens kar.

Det er ekstremt viktig å levere pasienten et slag til intensivavdelingen i de første timene etter angrepet.

Forebygging av hjerte-og karsykdommer

Forebygging begynner med avvisning av dårlige vaner

Primær profylakse av slagutvikling består i fullstendig forlatelse av dårlige vaner. Denne kategorien inkluderer ikke bare røyking og drikking av alkohol, men også underernæring.

Det er nødvendig å helt utelukke matvarer med høyt innhold av kolesterol, lett fordøyelige karbohydrater, konserveringsmidler og fettstoffer. Kostholdet bidrar til gradvis utslipp av overflødig vekt, noe som også positivt påvirker tilstanden til fartøyene.

Det er nødvendig å konstant overvåke trykket, og ta de aktuelle stoffene for å normalisere det. Fysisk belastning (moderat) vil bidra til å styrke blodkarene og forbedre følelsesmessig tilstand.

Hovedoppgaven med sekundær forebygging er å forhindre et sekundslag, hvor risikoen øker betydelig etter en hjerneslag. Grunnlaget er inntaket av narkotika og treningsterapi.

For øyeblikket er strøk og mikrostropper ikke lenger en sjeldenhet for den yngre generasjonen. Det er mulig å forhindre utvikling av cerebral blodstrømningsforstyrrelser bare med konstant kontroll over helsetilstanden.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Microinsult - symptomer og de første tegnene, årsakene, konsekvensene, behandling og forebygging

Microinsult er en hjerneskade som ikke bare skjer hos eldre, men også hos unge mennesker. I offisiell medisin er det ikke noe slikt konsept. På annen måte kan det bli kalt "forbigående hjerneblodstrømningsforstyrrelse (PNMK)."

Som et resultat av det såkalte mikroslaget forekommer små (prikk) lesjoner i hjernestrukturen. Siden disse lesjonene er svært små, blir de bruddene som er karakteristiske for et slag, ikke bevart. Faktum av en liten punktblødning i hjernen kan kun opprettes som følge av patoanatomisk forskning.

Hva er denne sykdommen, som manifestert hos voksne, de første tegn og behandlingsmetoder - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er et microinsult?

Mikroinsult er en nekrose av hjernevævet på grunn av en trombus eller en skarpt innsnevring (iskemisk) av en liten beholder. På grunn av brudd på blodtilførselen i hjernevævet utvikles punktskader. Siden den patologiske prosessen påvirker svært små områder av strukturen, er det ingen abnormiteter som er karakteristiske for det "klassiske" slag.

En mikrosirkel kan ikke behandles som et lite slag. Dette konseptet i medisin er det en diagnose for sending av cerebral blodstrøm (TIA), noe som betyr at problemer i hjerne funksjon av vaskulær opprinnelse, som oppsto plutselig og ledsaget av cerebral eller fokale nevrologiske symptomer (slag), men er i seg selv enten under innflytelse av behandling i løpet av første 24 timer.

Mekanismen for mikroslag er:

 1. Det er en kraftig økning i trykket i karene i en av hjerneområdene, eller fartøyet er tilstoppet med en trombose.
 2. Den normale blodsirkulasjonen er ødelagt, cellene i det berørte området begynner å oppleve mangel på oksygen og næringsstoffer.
 3. En slik tilstand kan vare om lag seks timer, hvis blodsirkulasjonen i løpet av denne perioden gjenopprettes til sitt tidligere volum, kan hjernevæv gjenopprettes.
 4. Hvis den patologiske tilstanden varer lengre, dør cellene dør, nekrose utvikler seg, og regionen berørt av slag blir større.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

årsaker til

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Listen over fenomener som forårsaker forekomst av et mikroslag er ganske "standard", som gjelder for mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet:

 • overspising;
 • fedme;
 • alkoholmisbruk;
 • stillesittende arbeid og konstant hypodynami;
 • hyppig overarbeid, stress;
 • røyking,
 • overdreven fysisk aktivitet;
 • dårlig økologi;
 • overført hjerteoperasjon (for eksempel å erstatte ventiler);
 • overdreven mengder animalsk fett i det daglige dietten
 • konstant kalde klimatiske forhold (provosere en økning i blodtrykket);
 • en skarp forandring i de vanlige klima- og værforholdene.

Provoke en mikrostroke og noen sykdommer:

 • Ukompensert diabetes mellitus (med glukoseendringer);
 • Aterosklerose i utviklingsstadiet (reduserer diameteren av blodkarets lumen);
 • Forstyrrelse av cerebral blodstrøm, passerer inn i hjertet;
 • Skader på hjerteventiler av smittsom eller revmatisk natur (bidra til ødeleggelsen);
 • Medfødt hjertesykdom;
 • Myokardinfarkt er årsaken til at TIA kompliserer diagnosen sin;
 • Arteritt (en betennelsesprosess som påvirker indre blodvegger);
 • trombose;
 • Arrhythmias - i tilfelle hjerteslag oppstår mikrothrombi, tette blodkarrene i hjernen (arytmi reduserer blodtrykket, forverrer cerebral blodstrøm);
 • Onkologiske problemer;
 • Hypertoniske sykdommer med sine lyse symptomer overskrider alle tegn på et mikroslag;
 • Apné (stopper pust under søvn i 10 sekunder eller mer).

Risikofaktorer

Risikofaktorene inkluderer personer med:

 • konstant nervøsitet i yrker som krever økt oppmerksomhet;
 • aterosklerotiske lesjoner av cerebral kar, karotid og vertebral arterier;
 • hjertesykdommer, spesielt ledsaget av arytmier, ventilfeil;
 • hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • allergisk vaskulitt av en autoimmun natur;
 • uttalt osteokondrose, brokk i cervical ryggraden med kompresjon av fartøyene;
 • spirende tumor, hematogene små metastaser;
 • traumas av skallen, led av hjernerystelse i hjernen;
 • medfødt vaskulær patologi.

Symptomer på et mikroslag i voksne

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

Med et mikroslag er symptomene ikke alltid preget av spesifisitet. Mange pasienter avskriver dem for forskjeller i atmosfærisk trykk, værforandring, fysisk eller psyko-nomjonell stress og kronisk tretthet. De første tegnene på et mikroslag er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • svimmelhet;
 • Utseendet til "flyr" foran øynene;
 • hodepine av forskjellig intensitet;
 • generell svakhet og ubehag
 • kvalme.

De viktigste symptomene er:

 • Nummenhet i ansikt og lemmer;
 • Svimmelhet og plutselig intens hodepine;
 • En kraftig økning i blodtrykket;
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser, problemer oppstår når du går eller opprettholder balanse;
 • Overfølsomhet for sterkt lys og høye lyder.

Det kan også være flere symptomer:

 • Generell svakhet er en følelse av dumhet, svakhet, døsighet;
 • Kanskje, men ikke nødvendigvis, et kortsiktig tap av bevissthet;
 • Kortsiktig synshemming
 • Problemer med tale, problemer med uttale og forståelse av tale.

En rekke tegn på et mikroslag (asymmetri, nedsatt syn...) vil avhenge av det berørte området av hjernen. Hvis venstre halvkule er påvirket, vises symptomene på høyre side av kroppen. Og omvendt.

Tap av minne er et av de mest åpenbare symptomene på et mikroslag. Det lar deg bestemme alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis en person ikke har et komplett iskemisk eller hemorragisk slag, så gjenopprettes minnet innen 5-6 timer.

Hvordan gjenkjenne de første tegnene på en mikroslag i en person?

Første tegn og symptomer microstroke varierer over et vidt område, som avhenger av diameteren og lokalisering av den angrepne blodkar, så vel som utvikling mekanisme lidelser (trombe embolus, spasme, kompresjon, forstyrrelser i autoregulering av cerebral blodsirkulasjon osv.).

I noen tilfeller kan folk ikke engang mistenker at han led et mindre slag, for eksempel den vanlige svimmelhet, hodepine, nummenhet og prikking i hånden i noen få sekunder, tåkesyn, kan muskelsvakhet være tegn på en TIA.

Symptomene på slag og mikroslag er ganske liknende, men angrepet av et mikroslag går fra 5 minutter til en dag, det er mindre uttalt.

Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Selv om pasienten bare viser noen av symptomene på mikroslaget som er nevnt ovenfor, er det presserende å ringe en ambulanse. Riktig behandling i løpet av de første 24 timene øker sjansen for fullstendig gjenoppretting.

Førstehjelp

En rask forbedring i tilstanden til et mikroslag bør ikke være villedende for de tilstedeværende.

 • Prøv å plante eller ligge i en komfortabel posisjon.
 • Finn ut slektningens telefonnummer og ring dem.
 • Hvis mulig, bruk kald til hodet.
 • Løsne tett krage, slips, belte, belte.
 • Ved oppkast, vri offerets hode til siden.
 • Pass på å ringe en ambulanse.

effekter

Svært ofte, etter forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon, observeres ingen merkbare effekter. Men noen mennesker har følgende effekter av et mikroslag:

 • minneverdighet,
 • redusert oppmerksomhetskonsentrasjon,
 • glemsomhet,
 • økt irritabilitet,
 • depressiv tilstand,
 • tearfulness eller vice versa.

diagnostikk

Etter at du har blitt besøkt av alle symptomene på mikroslaget som er presentert ovenfor, bør du gå til legekontoret, som skal sende deg til undersøkelse for å fastslå tilstanden til hjertet og blodårene. For slike undersøkelser er det nødvendig å bære:

 • Magnetisk resonansdiagnostikk,
 • Beregnet tomografi,
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • Ekkokardiogram.
 • Elektrokardiogram (EKG).
 • En detaljert blodprøve.

Når symptomer på et mikroslag ser ut, er det nødvendig å ringe til en lege. Det skal huskes at disse tegnene kan indikere et stort slag eller hjerteinfarkt. Hovedbehandlingen vil bli rettet mot den underliggende sykdommen. Noen ganger er det nødvendig med en fullstendig undersøkelse (spesielt hos unge) for å finne ut hva som nettopp forårsaket kortsiktig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

Behandling og gjenoppretting

Ved ankomsten av offeret på sykehuset foreskriver legen en rekke laboratorie- og radiografiske studier for å bekrefte den foreløpige diagnosen. Som regel oppdages en mikro-fornærmelse på MR, hvor de mørkede områdene av ødelagte hjernevev er tydelig synlige.

medisiner

Videre behandlingsregime:

 • midler for å forbedre blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i blodkar (angioprotektorer): Nimopidine, Tanakan, Bilobil;
 • vasodilatormedisiner: Instenon, Xanthinal nikotinat, Pentoxifyllin;
 • narkotika for å forbedre metabolisme: Mexicor, Actovegin;
 • betyr for å redusere erythrocytternes evne til å danne blodpropper i blodkar (antiaggreganter): Ticlopidin, Aspirin, Dipyridamole;
 • medisiner for å forbedre hjernens aktivitet (nootropics): Cinnarizine, Vinpocetine, Cerebrolysin, Pyracetam.
 • Vitaminfond (quadevit, decamewith, corvitol) styrker kroppens immunsystem, og bidrar også til å forbedre hjernens arbeid. Disse medisinene skal tas regelmessig 1 t. 2 - 3 ganger daglig etter måltid, i 1 måned, da må du ta en kort pause i 1 - 2 uker, og gjenoppta mottaket igjen.

For å behandle en microstroke er det nødvendig utelukkende under tilsyn av en medisinsk spesialist. Behandlingen hjemme er å gi førstehjelp før ankomsten av spesialister. Pasienten skal legges, løft litt på hodet, for å roe, da panikk bare forverrer angrepet, for å gi oksygen tilgang.

Rehabilitering etter et mikroslag

Det er bedre å gjenopprette pasienten etter et mikroslag i hjemmet. Rehabiliteringskomplekset ikke-medisin-minimumsprogram består av:

 • eliminering av stressende situasjoner;
 • slutte å røyke og drikke alkohol
 • diett terapi, ernæring korreksjon, anti-fedme;
 • urte medisin;
 • terapeutisk fysisk trening og massasje, vanlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer, vann- og varmebehandling, klimatoterapi;
 • andre ikke-tradisjonelle metoder for behandling og rehabilitering (akupunktur, yoga, hirudoterapi, etc.).

Etter å ha hatt et mikroslag, er pasienter strengt forbudt å spise salt, fettaktig, krydret mat, noe som bare forverrer sykdommens generelle løpetyklus. Ernæring av pasienter bør være høyt kalori, som inneholder et stort antall vitaminer (kalium og magnesium), som er nødvendig for normalisering av kardiovaskulærsystemet.

Prognosen for utvinning etter et mikroslag beror på årsakene:

 • Hvis det er på overflaten (overflødig vekt, stress), vil eliminering av provokatører være den beste forebyggingen av tilbakefall og komplikasjoner;
 • Hvis årsaken var en spesifikk sykdom, er en ordning utviklet for behandling.

forebygging

Metoder for forebygging av mikroslag i alle aldre inkluderer:

 1. Kontroll av blodtrykk er det viktigste av en rekke forebyggende tiltak. Hovedårsaken til et mikroslag er høyt blodtrykk, eller dets skarpe hopp;
 2. Oppgivelse av dårlige vaner bidrar til å redusere risikoen for sykdommen betydelig;
 3. Riktig ernæring, som ikke bidrar til fedme, inngår også i antall forebyggende tiltak;
 4. Konstant moderat trening vil ikke bare bidra til å gjøre kroppen sterk og passe, men også for å bevare helsen til hjernens fartøyer;
 5. Redusere de faktorer som forårsaker stress, og en sunn søvn - en annen nøkkel til suksess i forebygging av mikroslag.

Et microinsult er en veldig farlig sykdom som forstyrrer hjernen, forårsaker ubehagelige og livstruende symptomer. Behandle den angitte sykdommen umiddelbart, slik at du ikke utsetter kroppen for ulike komplikasjoner.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene