Med høyt kolesterol diett

Beskrivelsen er aktuell på 05/10/2017

 • effektivitet: terapeutisk effekt etter 2 måneder
 • datoer: 2 måneder og mer
 • Kostnad for produkter: 1700 - 1800 rubler per uke

Generelle regler

Dette fettlignende stoffet er nødvendig for utdanning enzymer, hormoner og andre ting. Men hvis det er et brudd på stoffskiftet og dets høye nivå, utvikles irreversible endringer i kargenes vegger i blodet - aterosklerose, noe som er farlig for komplikasjoner (hjerteinfarkt, fornærmelse, brudd på blodtilførsel av ulike organer).

Farlig med hensyn til utvikling av aterosklerose er et brudd på likevekten mellom fraksjoner - LDL med lav densitet og høy tetthet (HDL). Den førstnevnte har aterogen virkning, og deres høye innhold er en risiko for kardiovaskulære sykdommer. Kolesterol med høy tetthet ("bra") er produsert av kroppen. Moderat fysisk aktivitet bidrar til produksjonen og reduserer samtidig akkumuleringen av skadelige, som bare kommer med produkter.

For å redusere kolesterolet har et terapeutisk diett blitt utviklet. Kostholdet for å redusere blodkolesterol kan brukes til behandling og forebygging av sykdommer - det passer for folk som overvåker helsen. Målet er å forbedre lipidmetabolismen og vekttapet. Hovedprinsippet i denne dietten er reduksjon av animalsk fett, som vi får fra kjøtt, fett meieriprodukter og enkle karbohydrater. Råde i kosten bør være flerumettet fett (som er en kilde til vegetabilske oljer og nøtter), fiber og komplekse karbohydrater (som vi får fra grønnsaker, korn, kli). Det er en stor mengde fiber som bidrar til fjerning av overskytende kolesterol fra fordøyelseskanalen. Proteininnholdet i dette dietten ligger innenfor det normale området, og kan oppnås ved bruk av en rekke belgfrukter og fettfattig kjøtt.

Mengden brød er ikke mer enn 200 g per dag, og bruk av kostholdsbrød med kli er også tillatt. Salt og mengden væske som forbrukes er begrenset til 1,2 liter. Retter skal tilberedes uten salt, men det er tillatt å legge til fett på bordet. Grønnsaker er spist rå eller slukket, og kjøtt og fisk er bedre å koke (bake) for å redusere fett i dietten. Viktig er bruk av et stort antall grønnsaker til middag. Den daglige kaloriverdien er 1400-1500 kcal.

Hovedprinsippene for ernæring i høyt blodkolesterol:

 • Korn, grønnsaker og frukt som inneholder komplekse karbohydrater og høye mengder fiber skal utgjøre ca 60% av dietten. Grønnsaker bør spises daglig 400 g (en tredjedel frisk) og 200 g frokostblandinger.
 • Utbredelse i kostholdet av vegetabilske oljer.
 • Moderat bruk av autoriserte meieriprodukter.
 • Ernæring med høyt kolesterol i blodet sørger for inkludering av fisk, kylling og kalkun, hvilke er de valgte produktene, og magert biff i kostholdet bør ta andreplass.
 • Mengden salt er minimal.
 • 2-3 egg per uke (protein er ikke begrenset).
 • Ikke la følelsen av sult (i tide for å ordne snacks med frukt).

Kostholdet for høyt kolesterol hos kvinner er ikke forskjellig fra det for menn, og de generelle næringsprinsippene er bevart. Total kolesterol hos kvinner og menn bør ikke være mer enn 5,2 mmol / l, og indeksen på 6,19 mmol / l anses allerede å være betydelig forhøyet. HDL hos kvinner skal være minst 0,9 mmol / l og opptil 1,9 mmol / l, hos menn er denne figuren forskjellig - fra 0,7 til 1,7 mmol / l.

Utbruddet av overgangsalderen påvirker utvekslingen av kolesterol negativt og forklares av det faktum at ved starten av syntesen østrogen Det reduseres, og det regulerer produksjonen av "godt" kolesterol. Økt "dårlig" bidrar til en stillesittende livsstil for en kvinne, som koster og spiser fettstoffer og høyt kaloriinnhold.

Ernæring for høyt kolesterol hos kvinner bør være til maksimalt inneholde produkter av vegetabilsk opprinnelse, rik fytosteroler, som kontrollerer og reduserer nivået av dårlig kolesterol:

 • hvetekim;
 • sesamfrø;
 • solsikkefrø;
 • linfrø;
 • olivenolje;
 • drue frø olje;
 • avocado.

Ikke mindre nyttig er grønnsaker og frukt som inneholder pektin: epler, sitrusfrukter, rødbeter, vannmeloner og naturlige grønnsaksjuice. Husk at alle frukter og grønnsaker lilla og røde farger inneholder polyfenoler som stimulerer produksjonen av gode kolesterolet: blåbær, jordbær, bringebær, tyttebær, tranebær juice chokeberry, tyttebær, granateple, fiolett og røde druer, plommer, aubergine. Grønne bladsalater og grønnsaker er også nyttige: kål, salat, spinat, sorrel, artisjokk og persille, dill og grønn løk.

Det er nødvendig å inkludere i diett belgfrukter, som på grunn av høy fiber innhold vil fjerne fra tarmen skadelig kolesterol. Av samme proteininnhold kan de erstatte kjøtt.

Det er nyttig for eldre kvinner å konsumere soyaprodukter som inneholder fytoøstrogener. Ikke glem riktig matlaging av kjøtt og fisk - minimum fett når du lagrer mat - det er best å bake i ovnen, i potter eller et par.

Gitt kvinners cravings for søtsaker, vil det være svært vanskelig å gi opp den søte kremer, sjokolade og godteri, søte kaker, kjeks, karameller, og begrense deg til sukker. Men dette må gjøres. Fett kjøtt bør også forsvinne fra kostholdet, du må forlate det bearbeidede kjøttet (pølse, kaldt kokt svinekjøtt). Under forbudet, svin, lard og fett. Ikke glem behovet for fysisk aktivitet. Alt dette vil bare være til nytte - normaliserte tester, vekten vil senke, og du vil ære deg selv attraktiv.

Ofte er høyt kolesterol kjent for sykdommer i indre organer og det endokrine systemet: jade, hypotyreose, fedme, diabetes mellitus. En slik kombinert patologi krever en spesiell tilnærming til ernæring og mer alvorlig behandling. I hvert tilfelle er spørsmålet løst individuelt og terapeutisk ernæring foreskrevet for den underliggende sykdommen. For eksempel, hvilken diett er indikert for økt kolesterol mot en bakgrunn av nyresykdom? I dette tilfellet er det nødvendig å observere Tabell nummer 7 og dets varianter. Kosthold 7 er foreskrevet for kronisk nyresykdom og i tillegg til saltrestriksjon, mengden væske som er full, gir utelukkelse av matvarer som er rike på kolesterol (nyrer, lever, eggeplomme, hjerner).

vitnesbyrd

Vist med:

Tillatte produkter

Riktig ernæring med økt kolesterol bør bli normen for livet. Hva skal det være? Først av alt, du ønsker å ekskludere kjøttbuljonger - kokk vegetarisk suppe, hvis det er vanskelig og ukjent for deg, kan den brukes til supper heller svak sekundær buljong og fjerne oljen forsiktig. Poteter bør brukes i minimumsmengde og det er bedre å lage prefabrikerte grønnsaksupper, kål suppe og borsch.

Kjøtt og fjærfe skal tas fettfattige arter, fuglens hud er avviselig, fettet fra kjøttet skal avkortes i tillegg. Siden dietten sørger for begrensning av fett, skal kjøttet kokes eller bakt uten tilsetning av rømme, majones og noe fett. For en sidefat, spis grønnsaker, ikke grøt. Det er bedre å lage mat til frokost (havremel, bokhvete og brun ris).

Senk kolesterolet vil hjelpe kål (alle slags), gulrøtter, courgetter, gresskar, aubergine, eller salater av friske grønnsaker og grønne erter. Totalt antall grønnsaker spist per dag er minst 400 g.

Vegetabilske oljer av den første pressingen bør brukes til å fylle ferdige retter. Nyttig i denne forbindelse er linfrøolje, en leder i innholdet av fettsyrer omega-3-, regulerer produksjonen av nyttige lipider.

Senking av kolesterolnivået kan oppnås ved å introdusere til diettretter fra sjømager fisk, og å spise kjøtt (kylling) bør fortsatt være begrenset til 1 gang per uke. Fra fisk er det nødvendig å velge kostvarianter: kulmule, hyse, blåhvilling, navaga, pollock, sei.

Brød er tillatt rug, fra kornmel og med kli. Det er mulig å bruke til snacks og til de første rettene uten gjærbrød (med kli, med linfrø). Melk og meieriprodukter er bare tillatt med redusert fettinnhold og i begrensede mengder. Tillat grønn te og lett kaffe med melk og sukkerfri, grønnsaksjuice og frukt uten sukker.

Med høyt kolesterol diett

Kolesterol refererer til de gunstige stoffene som er involvert i stoffskiftet. I kroppen kommer kolesterol fra produkter av animalsk opprinnelse.

Kolesterol er en lipofil alkohol, spiller en rolle i dannelsen av cellemembraner, i syntese av visse hormoner og vitaminer, i andre metabolske prosesser.

Kolesterol er nødvendig for kroppen, men det økte innholdet kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt til aterosklerose.

I kroppen transporteres kolesterol med blodstrømmen ved hjelp av bærere: lipoproteiner med høy og lav tetthet. Lipoproteiner med lav tetthet kalles "dårlig" kolesterol, og når de øker i blodet, øker risikoen for kardiovaskulær patologi betydelig. Derfor anbefaler leger sterkt å redusere nivået. En reduksjon i lipoproteiner med høy tetthet øker imidlertid risikoen for hjertesykdom.

Normen for kolesterol i blodet hos friske mennesker er 5 mol / l og lavere. kolesterol fra friske mennesker bør være mindre enn 300 mg per dag, med forhøyede nivåer av kolesterol (hyperkolesterolemi) er ikke mer enn 200 mg pr dag.

Generell beskrivelse av dietten

Målet ved forhøyet kolesterol diett er å redusere det "dårlige" kolesterol, hindrer utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære systemet, normalisering av nyre og lever, aktivering av metabolisme og forbedring av blodsirkulasjonen.

Kostholdet skal oppfylle prinsippet om mekanisk shchazheniya, som har en gunstig effekt, ikke bare på fordøyelsessystemet, men også på kardiovaskulær.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner № 10 og № 10С.

Behandlingsbordet med forhøyet kolesterol inkluderer restriksjon av salt og fett (hovedsakelig av animalsk opprinnelse).

Bordets karakteristika (per dag):

 • energien er 2190 - 2570 kcal;
 • proteiner - 90 gr., hvorav 55% er 60% av animalsk opprinnelse;
 • fett 70 - 80 gr., fra dem ikke mindre enn 30 gr. grønnsaker;
 • karbohydrater ikke mer enn 300 gr. for personer med høy vekt, og for personer med en normal kroppsvekt på 350 gram.

Grunnleggende prinsipper for diett

Strømmodus

Maten er delt, 5 ganger om dagen. Dette gjør at du kan redusere deler av mat og undertrykker sult i pauser mellom måltider.

temperaturen

Temperaturen på maten er normal, det er ingen begrensninger.

salt

Mengden av bordssalt er begrenset til 3 - 5 g., Maten er tilberedt usaltet, om nødvendig dosalivaetsya ved bordet. Salt forårsaker væskeretensjon i kroppen, noe som øker belastningen på kardiovaskulærsystemet.

væske

Bruk av fri væske opptil 1,5 liter (utslipp av kardiovaskulær og urinveisystem).

alkohol

Fra alkohol bør kastes, spesielt fra sterke ånder. Men legene anbefale (i fravær av kontraindikasjoner) tar over natten 50 - 70 ml av naturlig rødvin, som inneholder flavonoider som har antioksidantegenskaper (og dermed den rødvin beskytter den vaskulære veggen av aterosklerotisk plakkdannelse). I tillegg er et strengt forbud mot røyking pålagt.

vekt

Folk med fedme og overvekt skal normalisere vekten. Overflødig fett i kroppen er en ekstra kilde til "dårlig" kolesterol, og kompliserer også arbeidet i hjertet og blodårene.

Produkter med høyt innhold av lipotrope stoffer og vitaminer

Det er nødvendig å gi preferanse til frukt og grønnsaker, rik på vitamin C og P, gruppe B, salter av kalium og magnesium. Disse vitaminene beskytter de vaskulære veggene på grunn av antioxidantvirkningen, og kalium og magnesium deltar i hjerterytmen.

fett

Om mulig bør fett av animalsk opprinnelse erstattes som grønnsak. Vegetabilske fettstoffer inneholder ikke kolesterol, i tillegg er de nyttige for veggene i blodkar høyt i vitamin E (antioksidant).

Mat forbudt i høyt kolesterol

I listen over forbudte matvarer med forhøyet kolesterol kommer fett av animalsk opprinnelse hovedsakelig inn - de er kilden til "dårlig" kolesterol.

Avfall følger også av karbohydrater, som lett fordøyes, blir til fett og som en konsekvens i kolesterol.

Ikke spis mat som aktiverer og opphisser det nervøse og kardiovaskulære systemet.

Maten skal tilberedes dampet, kokt eller bakt. Steking av produkter er utelukket, siden under stekeprosessen dannes lavdensitets lipoproteiner og karsinogener. Nesten alle grønnsaker forbrukes i sveiset form, siden råfiber i store mengder fører til flatulens.

Liste over forbudte produkter:

 • sdobny ferskt brød, produkter laget av gjær og butterdeig, fritters, stekt paier, pannekaker, pasta varianter av myk hvete (inneholder fordøyelige karbohydrater);
 • fullmælk med høyt fettinnhold, fettost, surkrem, oster;
 • egg stekt og kokt (spesielt eggeplomme - en kilde til mettet fett);
 • Supper på konsentrert og fett kjøttkraft fra fisk og kjøtt, sopp kjøttkraft;
 • fete varianter av kjøtt (lam, svinekjøtt), fjærfe (and, gås), kyllinghud, spesielt stekt, pølser, pølser;
 • fettfisk, kaviar, saltet fisk, hermetisert mat, stekt fisk på margarin og faste fettstoffer;
 • fast fett (animalsk fett, margarin, matolje);
 • blekksprut, reker;
 • naturlig kaffe, brygget fra korn (under matlaging kommer fett ut av kornene);
 • grønnsaker, spesielt stekt på faste fetter (sjetonger, pommes frites, stekt i suppe) kokosnøtter og saltede nøtter;
 • majones, rømme og fløtesaus;
 • konfektkrem, sjokolade, kakao, kaker, iskrem.

Tillatte produkter

Anbefalte matvarer i et diett med forhøyet kolesterol bør inneholde et stort antall umettede fettsyrer, som er kilder til "godt" kolesterol.

Først av alt handler dette om fisk, som inkluderer omega-3-umettede fettsyrer. Også fisk er en kilde til vitamin D.

En stor mengde løselig fiber (havrekrok) øker nivået av høy tetthetslipoproteiner. I friske grønnsaker og frukt i store mengder inneholder antioksidanter, styrker de vaskulære veggene. Det finnes også mange antioksidanter (vitamin E) i nøtter.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol er utviklet for å normalisere forholdet mellom høyverdige lipoproteiner (oppover) og lavprotein lipoproteiner (nedover).

Liste over tillatte produkter:

 • brød tørket eller i går, av fullkorn, brød med kli, pasta fra durum hvete;
 • vegetabilske oljer i hvilken som helst mengde, med unntak av palmeolje (salater fylt med vegetabilsk ikke-raffinerte olje);
 • grønnsaker poteter, blomkål, kål, gulrot (toksiner), salat (kilde til folsyre), gresskar, squash, bete;
 • Fettfattige varianter av kjøtt og fjærfe (kanin, kalkun og kylling uten hud, kalvekjøtt, magert biff);
 • sjømat: kamskjell, østers, blåskjell og krabber er begrenset;
 • fisk, spesielt marine, fettfattige varianter (bakt og kokt): tunfisk, hyse, flunder, pollock, torsk, kulmule;
 • bønner, som en kilde til vegetabilsk protein;
 • nøtter (valnøtter, jordnøtter) inneholder en stor mengde fosfolipider, som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol, er kilder til vitamin E;
 • løk og hvitløk, inneholder mye vitamin C, beskytter de vaskulære veggene, fjern kalkholdige avsetninger og fett fra kroppen;
 • havremel, grøt, puddinger fra andre kornblandinger (porrer bør tilberedes i fortynnet melk);
 • melk med lavt fett, lavt fettost, surkrem, yoghurt, yoghurt, fettfattige og usaltede varianter av ost;
 • juice, spesielt fra sitrus (mye askorbinsyre, styrke karvevegen);
 • svakt kokt te, kaffedrikk med melk, avkok av grønnsaker, hundrosen, komposer;
 • krydder: pepper, sennep, krydder, eddik, sitron, pepperrot.

Nødvendighet av slanking

Overholdelse av dietten regulerer innholdet av lipoproteiner med høy og lav tetthet, og reduserer dermed nivået av "dårlig" kolesterol.

Behandlingsbordet med høyt kolesterol gir deg mulighet til å normalisere innholdet uten å ta medisiner. I tillegg har folk som er kosten, fartøy for lang tid forbli "ren" blodsirkulasjonen er ikke brutt i dem, som ikke bare har positive effekter på det kardiovaskulære systemet, men også på betingelse av hud, hår og negler.

Et stort antall antioksidanter i anbefalte matvarer med økt kolesterol reduserer aldring av huden, forhindrer utvikling av patologier av indre organer, øker vitaliteten.

Konsekvensene av manglende overholdelse av dietten

Høyt kolesterol i blodet - dette er den første klokken av fartøyets fremvoksende arteriosklerose.

Når aterosklerose i veggene av blodkar dannes plakk som avgrenser hulrommet i arterier vener, som truer ikke bare utviklingen av sirkulatoriske forstyrrelser i kroppen som et hele, men også farlige komplikasjoner så som cerebralt slag og myokardinfarkt.

Dessuten er høyt kolesterol en faktor i utviklingen av hypertensjon og cerebral arteriosklerose (hukommelsestap, uklart syn, tinnitus, søvnløshet, svimmelhet).

Riktig ernæring med høyt kolesterol

Kolesterol - kanskje en av de viktigste horrorhistoriene i vår tid. På bladene av aviser og i medisinske programmer, tematiske magasiner og vanlige reklame - vi hører om det økte nivået av kolesterol og dets fare hver dag.

Imidlertid er paradoksen i vårt informasjonssamfunn at de fleste bare har fragmentarisk informasjon om kolesterol, om hvordan det skjer og hvilken mat som er nødvendig for høyt kolesterol. For mange, har begrepet "kolesterolet" blitt synonymt med ordet "fett", og noen ganger, i omsorgen for hans helse, vi forhastet utelukke fra kostholdet ditt alt fett, frata kroppen ikke bare skadelige stoffer, men også nyttig og viktig.

På hvordan å senke nivået av kolesterol vi allerede skrev, i dag kommer vi fra den andre siden - og se hvordan å spise med høyt kolesterol.

Kolesterol: forstå konseptene

Kolesterol av sin natur er et fettlignende stoff, og ganske enkelt naturlig fettalkohol. Menneskekroppen er i stand til å produsere denne fettalkoholen selv - opptil 80%, og kunne ikke eksistere uten kolesterol. Dette stoffet syntetiserer steroidhormoner, spesielt kjønn, deltar i dannelsen av vitamin D, så nødvendig for sunne bein og nerver, og i fordøyelsen. Og kolesterol er en svært verdifull komponent i alle cellemembraner, og er bare nødvendig for dannelsen av alle celler.

I kroppen finnes kolesterol i to former - dårlig (lav tetthet) og god (høy tetthet). Det er ille som i seg selv skjuler de farene som leger ikke blir lei av å si: det er deponert på innsiden av arteriene, danner plaster og tetter fartøyene. Arterier blir mindre fleksible, blodet går verre, og dette fører til aterosklerose, i fremtiden - hjerteinfarkt og slag.

Hovedmålet med ernæring ved forhøyet nivå av kolesterol er å redusere nivået av skadelige og samtidig opprettholde et høyt nivå av nyttig kolesterol. Bevaring av balanse mellom disse to varianter er et løfte om normal hormonell bakgrunn, god metabolisme og sunne blodkar.

Kosthold i høyt kolesterol: generelle regler

Det er klare normer av kolesterolnivå: i blod av friske mennesker - mindre enn 5,2 mmol / l, diabetikere og "kjerner" - 4,5 mmol / l.

Permanent høyt kolesterol er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming til behandling: medisiner, mosjon, men viktigst - riktig diett. Medisinsk ernæring i høyt kolesterol - det er ikke klart kosthold, snarere er det bare en liste av felles krav til mat og sin forberedelse, noe som vil bidra til å opprettholde de nødvendige blod nivåer av "gode" kolesterolet og kvitte seg med "dårlig".

 1. Om mulig, bytt animalsk fett (smør, fett rødt kjøtt og melk) til grønnsak - oliven, solsikke, drue, linfrøolje.
 2. Vegetabilsk fiber er din venn og hjelper. Grønnsaker og frukt bør bli en dagligdags del av kostholdet ditt.
 3. Husk produktene som senker og regulerer nivået av "dårlig" kolesterol. Disse er epler og andre frukter som inneholder pektin (sitrus, vannmelon, rødbeter), havremel, naturlig grønnsaksjuice og grønn te.

Kosthold med økt kolesterol: hva skal du inkludere i menyen?

Hvis du har funnet høyt kolesterol, må hovedårsaken - ikke panikk og ikke umiddelbart gi opp alle fettene. I kostholdet ditt må det nødvendigvis være uerstattelig fett, disse er:

Vegetabilske oljer inneholder ikke kolesterol i det hele tatt, og for best mulig bruk er de best brukt uten varmebehandling: dressing salater, frokostblandinger etc.

Fisk bør finnes på bordet ditt minst 2 ganger i uken, ideelt - havet. Også nyttig er lever av sjøvarianter og fiskeolje (til og med apotek, i kapsler). Omega-3 fett i fisk regulerer kolesterol i blodet og reduserer viskositeten til blodet.

Hemmeligheten til bruk av nøtter er i enumettede fettsyrer. Noen få gram nøtter om dagen - cashewnøtter, brasiliansk, mandel, cedar og hasselnøtter, samt linfrøfrø er bare nødvendig.

Alle meieriprodukter - stekt ost, yoghurt, melk, yoghurt og oster - kjøp med lavt fettinnhold, brød - fra fullkornsmel, pasta - bare fra durumhvete. Kjøtt - lite fett: kylling, hvit kalkun, kanin.

Men grønnsaker anbefales noen (bortsett fra at potetene er mindre), spesielt grønne løvrike. Velg kål, salat, spinat og sorrel - oksalsyre i bladene reduserer skadelig kolesterol. Det er nyttig å inkludere i menyen og belgfrukter.

Grøt fra hele, ubehandlet korn reduserer også dårlig kolesterol i blodet. Havremel eller bokhvete med vegetabilsk olje er et ideelt alternativ for frokost med en slik diagnose.

Av drikkene - te, spesielt urte og grønn, kaffe uten krem ​​(bare med lavmælk), mineralvann. Til dessert - fruktdrikker, frukt iskrem, syltetøy og marshmallows, samt den gamle god syltetøy, som er så deilig forberedt i noen familier.

Sørg for å ta hensyn til hvordan maten er tilberedt: med forhøyet kolesterol optimalt valg - en frokostblanding og magre supper, bakte grønnsaker og fisk (i ovnen, dampet eller i potter). Forbered ofte protein omeletter, fisk og kjøtt - kok og bake.

Men dette kan alle bli spist med høyt kolesterol...

Kosthold med økt kolesterol: Hva skal jeg slette fra menyen?

Hovedregelen for høyt kolesterol er å minimere bruken av transfettsyrer. Ingen smør, fettfri mat, sjetonger og pommes frites. Det er bedre å utelukke egg i smør om morgenen, stekte koteletter, kyllingben og paier, fisk i smør - under forbud.

Pass på å gi opp alle fabrikkssaker: Kaker og vafler, sjokolade, muffins og kaker forårsaker alltid en økning i blodet av skadelig kolesterol.

Fett kjøtt - ribber, karbonat, brisket - bør også forsvinne fra bordene dine. Fra bearbeidet kjøtt: pølser, kaldt kokt svinekjøtt, souffleri, må du fortsatt nekte. Svin, bacon og fett kan ikke spises i det hele tatt.

Fjærkre er også en kilde til skadelig kolesterol, så før kutte duck eller gås kutte hele fettet forsiktig.

Fett meieriprodukter - En annen leverandør av "dårlig" kolesterol i kroppen vår: Hvis fettinnholdet i melk eller yoghurt er mer enn 2,5% - dette er ikke ditt valg.

Med økt kolesterol må du glemme dårlige vaner: ikke bare om søtsaker og sjokolade, men også om alkohol - selv om det ikke kan være full og folk med lavt kolesterolinnhold, generelt bør ingen i deres sunnhet drikke alkohol.

Følg disse enkle kravene: Et variert kosthold og nye interessante oppskrifter vil bidra til å gjøre menyen velsmakende og uten skadelige fettstoffer, og du kan enkelt opprettholde et normalt nivå av kolesterol i blodet, uten at det påvirker deg selv.

Tabell - hva kan du spise med høyt kolesterol og hva er det ikke tillatt?

Hva kan du spise og hva er ikke mulig med et høyt nivå av kolesterol i blodet av kvinner og menn? Hvordan gå inn i ferien? Vi presenterer en praktisk tabell (liste) der den første kolonnen inneholder produkter som kan spises (med økt lpp / lavere lpvp) og i den andre, som er forbudt. For hver produktgruppe er det gitt korte anbefalinger (råd om et notat - fra leger og ernæringseksperter).

Hvilke matvarer kan du spise med høyt kolesterol, og som ikke kan være - et bord / en liste

Korn, bakverk, søtsaker


 • Hvis kolesterolet er hevet, men du vil virkelig spise noe søtt, så velg den mest kaloriske - fruktgelé, havremelkaker. Du kan ha en iskrem (helst hjemmelaget av skummet melk). Utvikle dine egne kulinariske ferdigheter!

Melk, sur melk, egg


 • Ikke bekymre deg, skummet melk inneholder så mange nyttige stoffer (proteiner, kalsium og fosfor) som hel og rå melk.
 • Eggproteiner inneholder ikke kolesterol, så erstatt dem sikkert med hele egg i oppskrifter (fra beregningen: ett helt egg = to proteiner). Med økt kolesterol i blodet (i tillegg til risikoen for atherosklerose), kan du ikke spise mer enn 2 yolks per uke.
 • Legg aldri ost til kjøttretter, ellers doble: og innholdet av skadelige fett og kalorier.

Supper, kjøttkraft


 • Etter å ha kokt kjøttkraft, sørg for å avkjøle det. Etter det, med en vanlig spiseskje, fjern hele laget av frosset fett.
 • Med et høyt nivå av kolesterol i blodet, som hovedretten, kan du (og til og med trenger) å spise supper fylt med ris eller "lett" pasta.

Fisk og sjømat

Kjøtt og kjøttprodukter

Olje, fett, transfett


 • Under koking, kutte alt "fett" fra kjøttet og fjern fuglens hud.
 • Hvis du har høyt kolesterol, begrense bruken av slakteavfall. Imidlertid anbefales det en gang om måneden å inkludere et lite (ca. 80 g) stykke leveren i dietten, siden det inneholder vitaminer og jern.
 • Du kan ikke spise stekt mat. Hvis du må steke, bruk vegetabilske oljer og en panne med non-stick belegg. Hvis du bruker en grill, legg kjøttet eller fisken på risten for å stable hele fettet.
 • Prøv å kombinere kjøttretter med pasta og grønnsak / "grønn" salater.

Grønnsaker og frukt


 • Fyll grønnsakssallater og snacks med sitronsaft, urter, sunne krydder. Fullstendig eliminere: majones, alle slags fete sauser og ketchup.

Juice, drikke, alkohol


 • Med en økt mengde kolesterol i blodet, prøv å fullstendig eliminere bruken av alkoholholdige drikker. Hva skal jeg gjøre for ferien? For menn, ikke mer enn to alkoholholdige drikker per dag, for kvinner - ikke mer enn en. Ifølge WHO-standarden kan denne drikke være et glass øl (330 ml), et glass tørrvin (250 ml) eller et glass sterke produkter (ikke over 60 ml).

Hva skal du gjøre for ferier med høyt kolesterol?

 • Prøv å ikke "jukse" deg selv om det faktum at du kan spise noe, men noe du ikke kan. Først forstår at noen kroniske sykdommer blir behandlet - kronisk. Det vil si hvis vi har spist i lang tid hva som er skadelig for kroppen (kanskje på grunn av uvitenhet), da for en normal gjenoppretting, vil det ta lang tid å ikke spise "deilig". Og for det andre håper du på det aller beste i livet. Som det var skrevet på Salomo-ringen: "Og det skal gå forbi."
 • Til slutt er det i dag et stort antall oppskrifter for deilig mat, helt ufarlig for vår helse. Ikke vær lat, finn dem. Styrke dine egne kulinariske talenter. Med dette BORD Du kan selvstendig regne ut listen over produkter med en normal del av diettkolesterol per dag (ikke mer enn 300 mg).
 • Hvis du har problemer med høyt kolesterol i blodet, men viljestyrke ikke er nok, for eksempel å nekte å spise "forbudt mat" på en fest. Spør din ektefelle (eller en nær venn) for å hjelpe deg med dette problemet - det vil si å kontrollere deg. Gi ham (eller henne) ordet - å beholde "til seierne". Eller gjør en seriøs innsats (mer om menn).
 • Under festivalen, prøv å flytte mer. Disse kan være danser (naturlig, moderat), noen utendørs spill, etc. Et utmerket alternativ, for eksempel, oftere og lengre gange med en hund. Generelt sett se omstendighetene.
 • Når det gjelder bruk av alkohol, er det bedre å forlate det. Til tross for det faktum at ifølge WHO-standarder er de tillatt i moderate mengder. Men hvor de første 50 ml, der og den andre. Og bak dem og den tredje (på prinsippet: "Gud elsker Treenigheten"). Du kan være munter uten alkohol.

Mer om tillatt (og til og med anbefalt), så vel som forbudt mat (presenteres i tabellen / listen over) med høyt kolesterol i blodet, finnes i andre artikler på vår nettside.

Senke kolesterol med riktig ernæring

Kolesterol er en lipid (fettlignende substans), hvorav hoveddelen produseres i leveren, og resten kommer fra det ytre miljøet gjennom mat. Det spiller rollen som en byggekomponent for celler i hele organismen og deltar i viktige biologiske prosesser hos menn og kvinner, derfor er det viktig å alltid holde indikatoren innenfor normens grenser. En utmerket assistent i denne oppgaven er en diett med økt kolesterol.

Konsekvensene av høyt kolesterolnivå

Utbredelsen i kostholdet av karbohydrater og mettet fett øker nivået av kolesterol og fører til ulike lidelser og sykdommer i kroppen.

De farligste av dem er:

 • aterosklerose med dannelse av plakk på veggene av karene, innsnevring av lumen av vener og arterier, og i noen tilfeller forårsaker fullstendig blokkering;
 • kardiovaskulære sykdommer (hjerteinfarkt, hjerneslag, endring i ekstremiteter og andre);
 • fett hepatose, kolesterose, pankreatitt, diabetes mellitus;
 • sykdommer i mage-tarmkanalen;
 • økt blodtrykk (hypertensjon).

Redusere verdien av kolesterolet kan være ved å justere menyen og med maksimal utelukkelse av kalori og fettstoffer. Slik mat er basert på tabell nummer 10 og kalles et hypokolesterisk diett for hypertensjonspasienter og personer med forhøyet kolesterol i blodet.

Hypokolesterol Diet: Ernæring Basics and Composition

Hovedmålet for en diett med høyt kolesterol er å redusere antall animalske fettstoffer. Dette til sin side bringer verdien av kolesterol til normen. Spesialister innen medisin identifisere de grunnleggende reglene for 10 diettbordet:

 • reduksjon i dietten av sukkerholdige produkter;
 • reduksjon i fettinntak og stekt mat;
 • bruk i stedet for vegetabilsk fett av animalsk opprinnelse;
 • overvekt av fiskeprodukter i menyen;
 • reduksjon i antall kjøttretter (i hver servering bør det ikke være mer enn 100 gr kjøtt);
 • fjerning av fett og hud fra kjøtt før matlaging;
 • inkludering i kostholdet av flere grønnsaker og frukt, med unntak av poteter og bønner;
 • Tilberedning av korn fra alle korn som ikke kan behandles
 • maksimal utestenging av alkohol og salt.

Hvilke matvarer bør utelukkes fra kostholdet med økt kolesterol

Listen over forbudte matvarer i kostholdet inkluderer:

 • rik produkter og godteri (sjokolade, peanøttsmør, fløtekaramell godteri, honning, syltetøy, sirup, sukker, fruktose, marshmallow, ingefær og peanøtter i sukker);
 • Fisk, kjøtt av fete varianter i ren form og buljonger, kokt fra dem;
 • kaviar, hermetikk og røkt kjøtt;
 • pasta, semolina grøt;
 • kakao og kaffe.

Når du kjøper et produkt bør ta hensyn til skjulte fett som finnes i svinekam, biff, karbonat, ribbe og biter av kadaveret med en synlig mengde fett. Mye kolesterol inneholder bearbeidet kjøtt i form av skinke, pølser, pølser.

Ikke misbruk egg. Tabell nummer 10 innebærer bruk av ikke mer enn 2 stk per uke.

Kolesterol finnes ikke bare i sukker, men i alle sukkerholdige matvarer. Hypolipidemic kosthold for menn og kvinner, som tar sikte på å redusere deres antall, utelukker oster, lettrømme og yoghurt, smør, som de er vanligvis lagt mye sukker.

På et høyt nivå av kolesterol i blodet bør være helt utelukket fra diett-produkter, bakeriindustrien og hurtigmat uttak, som er sammensatt av et stort antall av trans-fett og mettet fett.

Ernæring for høyt kolesterol

Hvis blodet av en mann funnet høyt kolesterol, er det til stede i høy risiko for hjertesykdom og blodkar, som oppstår på grunn av dannelsen av kolesterol plaques på det vaskulære endotel. Slike pasienter anbefales å etablere ernæring for å redusere kolesterol, redusere kroppsmasseindeksen og starte vanlige fysiske øvelser. Bare en kompetent og omfattende tilnærming til problemet vil unngå behandling av medisiner og hindre farlige konsekvenser for helsen.

Generelle næringsprinsipper

Hypercholesterolemi betyr ikke en livslang overgang til den strengeste dietten, tvert imot er ernæring med forhøyet kolesterol ganske variert og mange produkter er tillatt. Det er snarere en overgang til riktig spisevaner, hvilke leger anbefaler ulike profiler. For å oppnå en vedvarende reduksjon i kolesterol i blodet må du følge følgende prinsipper:

 1. Spis 5-6 måltider om dagen. En del av maten skal være slik at personen ikke overvinner.
 2. Hold deg til det optimale nivået av kalorier spist per dag for et bestemt kjønn og en alder. Denne anbefalingen er mer opptatt av normalisering av vekt, noe som er viktig i kampen mot normalt kolesterol.
 3. Å forlate halvfabrikata, ferdige kjøttprodukter, pølser, pølser, etc.
 4. Stopp å kjøpe informasjonskapsler, desserter. Det er bedre å bake dem selv fra de tillatte produktene.
 5. Nødvendig med en tredjedel for å redusere fettinntaket, i dette tilfellet fra vegetabilsk fett er å forlate helt og erstatte den med vegetabilske oljer - oliven, linfrø, mais, sesam, osv Vegetabilske oljer er i økende grad brukes til salater og andre retter, og fra stekt mat.. vil bli fullstendig forlatt, siden de i stor grad kan øke atherogen kolesterol i blodet.
 6. Kjøper meieriprodukter, du må ta bare fettfattige varianter.
 7. Nødvendig å spise elv og sjøfisk. Så i sjøfisk er det en stor mengde flerumettede fettstoffer, som bidrar til å fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. I en uke må du spise minst 3 porsjoner fiskeretter.
 8. For å erstatte i en rasjon en svin mager karakterer av kjøtt - biff, fårekjøtt, kanin. Kjøttretter skal ikke tilberedes mer enn 3 ganger i uken.
 9. Som kjøtt anbefaler å bruke kyllingbryst - det er ganske mager og rik på proteiner.
 10. Hvis det er mulig, anbefaler å inkludere i diettspillet: vill fugl, vilt. Dette kjøttet inneholder minst fett.
 11. Å elske grøten. På grunn av det store innholdet av grove fibre absorberer de kolesterol og fjerner det naturlig fra kroppen.
 12. En uunnværlig komponent i kostenernæring - grønnsaker og frukt. På dagen av deres totale forbruk skal være 500 gram. De er bedre å spise friske, noen av grønnsakene kan kokes eller bakt.
 13. Det er bedre å nekte kaffe helt. Hvis dette ikke er mulig, kan en dag drikke 1 kopp. Studier har bekreftet at denne drinken kan øke produksjonen av atherogene lipider av leverceller.
 14. Unngå øl og brennevin. Noen ganger kan du drikke 1 glass tørr rødvin.

Slike næringsprinsipper medfører ikke strenge begrensninger. Tvert imot gir listen over tillatte produkter mye plass til kulinariske fantasier, når du kan tilberede deilige og hjertelige retter.

Proteiner, fett og karbohydrater

For kroppens fulle funksjon bør en person få protein, fett og karbohydrater med mat, slik at folk med høyt kolesterol i blodet ikke helt kan gi opp fett.

Proteiner mange av oss pleide å komme fra kjøtt, med flere av grisen. Men det er en kilde til store mengder kolesterol. Så hva er det å spise helt og riktig uten å skade helsen?

proteiner

Deres ernæringseksperter anbefales å motta fra følgende produkter:

 • sjø eller elvfisk;
 • reker;
 • magert kjøttkjøtt eller biff;
 • kyllingbryst;
 • skrelt kalkun kjøtt;
 • belgfrukter: erter, bønner, linser, kikærter.

Disse produktene er ganske nok til å forberede fullverdige næringsrike måltider hver dag. Til frokost og middag kan du noen ganger spise lett fettost, lavmett naturlig yoghurt eller kefir.

karbohydrater

De bør ta opp det meste av dietten. Nyttig for personer med høyt kolesterol er følgende produkter:

 • bær, frukt, grønnsaker, meloner;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger;
 • brød laget av rug, bokhvete eller rismel.

Fordelen med disse karbohydrater er også deres høye innhold av kostfiber, noe som bidrar til å redusere "skadelig" kolesterol i blodet. De renser tarmene, absorberer unødvendig fett i kroppen, slik at de ikke blir absorbert i blodet. I tillegg bidrar et høyt innhold av vitaminer og mineraler til normalisering av metabolisme, inkludert lipidmetabolisme.

De må nødvendigvis være til stede i hver enkelt diett, selv i en pasient med hyperkolesterolemi. Det er nødvendig å utelukke mettet fett, som bare kan øke nivået av atherogenic kolesterol. Å gi preferanse til vegetabilsk fett:

 • solsikke;
 • olivenolje;
 • sesamfrø;
 • mais og så videre.

Selv vegetabilske oljer kan ikke brukes til steking av mat, de foretrekker å kle på salater. I dette skjemaet vil de bidra til å øke antiaterogene lipider, noe som er ekstremt viktig for å opprettholde lipidmetabolismen på det optimale nivået.

Veldig nyttig for kroppen av fiskfett, som finnes i:

De har en andel av kolesterol, men alt er nøytralisert av umettede fettsyrer Omega 3, så sjøfisk må nødvendigvis komme inn i dietten hos en person med høyt kolesterol.

Hva du kan spise og hva du ikke kan

I den første fasen av overgangen til riktig ernæring kan det være ganske vanskelig å huske hvilke matvarer du kan spise, og hvilke som skal forlates eller konsumeres så sjelden som mulig. Vi tilbyr et bord som viser slike produkter. Det kan skrives ut og for første gang holdt i kjøkkenet for hånden for å kontrollere kostholdet ditt og lage mat med godkjente produkter.

Hvis grunnlaget for kostholdet deres hovedsakelig er å ta de tillatte produktene fra bordet, kan du normalisere høyt kolesterol og holde nivået på de optimale nivåene.

Hvor mye kolesterol er inneholdt i maten

Hvis en person har høyt kolesterol i blodet, bør hans daglige inntak med mat ikke overstige 200-250 mg, basert på stadium av aterosklerotiske prosesser i kroppen.

Korrekt å lage kostholdet den behandlende legen vil hjelpe, men det er også nødvendig å vite hvor mye kolesterol er i produkter som tar de første stillingene under vedlikeholdet.

Hvis du vil spise lignende produkter, må du beregne deres porsjoner basert på kolesterolinnholdet per 100 g, slik at du ikke overskrider den daglige fettfrekvensen. Hvis en pasient med hyperkolesterolemi fortsetter å konsumere store mengder av disse produktene, vil dette ytterligere øke nivået av kolesterol og forverre aterosklerotiske endringer i karene.

Hvilke matvarer inneholder ikke kolesterol?

For å oppnå reduksjon i "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av anti-atherogene lipider, er det nødvendig å prioritere produkter der det ikke er noe kolesterol i det hele tatt eller det er i en minimal mengde. Det skal imidlertid huskes på at noen av dem, selv om de er fratatt "dårlig" kolesterol, er ganske høye i kalorier, slik at du ikke kan spise dem uten mål, og noen, for eksempel nøtter, har litt.

Her er en liste over mat og retter som ikke inneholder kolesterol:

 • noen vegetabilske produkter: grønnsaker, meloner, bær, frukt;
 • ferskpresset juice. Lignende butikkprodukter fra pakken, men ikke inneholdende kolesterol, men det inneholder sukker, og derfor ekstra kalorier;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger, tilberedt uten tilsetning av melk og smør;
 • frokostblandinger og belgfrukter;
 • vegetabilske supper;
 • vegetabilske oljer, men det er verdt å vurdere deres høye kaloriverdi;
 • nøtter og frø, men de trenger ikke å spise mer enn 30 gram per dag.

Hvis du hovedsakelig foretrekker disse matvarer og retter, kan du øke "godt" kolesterol i blod om noen få måneder og redusere "dårlig" kolesterol.

Hvilke matvarer reduserer kolesterol i blodet

I løpet av de siste tiårene har et stort antall store studier blitt gjennomført i forskjellige land, som har vist at kolesterol og ernæring er nært forbundet. Ved å overholde visse prinsipper for kosternæring, kan du oppnå en betydelig reduksjon i "dårlig" kolesterol i blodet.

Men det er viktig ikke bare å redusere nivået av atherogene lipoproteiner, men også å øke innholdet av "nyttig" kolesterol. For å gjøre dette, trenger du så mye som mulig å spise følgende matvarer:

 • Avokado er frukten mest rik på fytosteroler: 100 mg inneholder 76 mg beta-sitosterol. Hvis hver dag å spise halvparten av denne frukten, så etter 3 uker, med prinsippene om riktig ernæring, vil reduksjonen av totalt kolesterol være i nivået 8-10%;
 • olivenolje - som en kilde av plantesteroler som påvirker forholdet mellom "dårlig" og "nyttige" kolesterol: når administrert daglig i kosten er i stand til å øke den nyttige kolesterol og redusere dårlig, den totale kolesterolreduksjon av 15-18%;
 • soya og bønneprodukter - deres fordel ligger i innholdet av løselig og uoppløselig fiber, noe som naturlig hjelper å fjerne fra kroppens "dårlige" lipider, slik at de ikke blir absorbert i blodet. Således er det mulig ikke bare å redusere nivået av aterogene lipider, men også å øke konsentrasjonen av "godt" kolesterol i blodet;
 • tyttebær, tranebær, chokeberry, bringebær hage og skog, granateple, jordbær: Disse bærene inneholder store mengder av polyfenoler, som kan øke produksjonen av anti-aterogene lipider i blodet. Hvis daglig forbruke 150 g av bær, og etter 2 måneder kan øke det "gode" kolesterolet med 5% når den ble administrert daglig i dietten koppen tranebærjuice, den antiaterogeniske lipid kan økes med 10% i løpet av den samme tidsperioden;
 • Kiwi, epler, currants, vannmeloner - alle frukter og bær, rik på antioksidanter. De har en god effekt på lipidmetabolisme i kroppen og kan redusere kolesterolet med ca 7%, gitt daglig bruk i 2 måneder;
 • linfrø - en kraftig naturlig statin som bidrar til å bekjempe høyt kolesterol i blodet;
 • makrell, laks, tunfisk, torsk, ørret: all fisken som lever i det kalde hav, inneholder fiskeolje - den rikeste kilden til omega-3 syrer. Hvis du spiser om lag 200-250 gram fisk om dagen, kan du senke nivået av lavdensitets lipoproteiner med ca. 20-25% etter 3 måneder og øke det "nyttige" kolesterolet med 5-7%;
 • helkorn og havregryn - på grunn av overflod av grov fiber absorberer de dårlig kolesterol som en svamp og fjerner det fra kroppen;
 • hvitløk - det kalles en av de kraftigste plantestatiner, noe som gjør det mulig å øke syntesen av lipoproteiner med høy tetthet i leveren celler, mens hvitløk virker på "dårlig" kolesterol. Det forhindrer at det legger seg på veggene til fartøyene i form av aterosklerotiske plaketter;
 • produkter av biavl - pollen og perg. De inneholder et stort antall stoffer som er nyttige for kroppen, som ikke bare positivt påvirker arbeidet til hele organismen, men også normaliserer metabolske prosesser og lipidnivåer i blodet.
 • alle greener i noen form er rik nok med lutein, carotonoider og kostfiber, som sammen tillater å normalisere lipidmetabolisme i kroppen.

Hvis du studere i detalj, og hver dag for å overholde disse reglene og prinsippene som i stor grad kan påvirke det generelle nivået av kolesterol i blodet, forbedre din helse og føle seg bedre. Men det er viktig ikke bare å følge riktig ernæring, men også gå på en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, for å begynne å engasjere seg i idrett (eller i det minste å gjøre øvelser i morgen), for å observere regime av arbeid og hvile. En integrert tilnærming til problemet vil bidra til å eliminere det raskere og konsolidere de oppnådde resultatene for livet.

Med høyt kolesterol diett

Hva er farlig, er økt kolesterol hos menn og kvinner

Verdens helseorganisasjon, som et resultat av pågående forskning, fant at døden oftest er et resultat av komplikasjoner av hjerte-og karsykdommer. Med en økning i nivået av kolesterol i blodet begynner å utvikle aterosklerose. Han kan i sin tur føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er viktig å redusere høyt kolesterol i blodet i tide. Raskt det vil ikke fungere. Svært ofte blir en diett med forhøyet kolesterol observert etter 50 år. Men det er bedre å starte i en tidligere alder og forhindre sykdommen, heller enn å behandle dem. Etter å ha gjort en diett med økt kolesterol i din livsstil, kan du forbedre din egen helse betydelig.

Det er viktig å forstå at normer for kolesterol hos kvinner og menn er forskjellige. Det er også forskjeller i indeksene til mennesker i ulike aldre.

Prinsipper for ernæring med høyt kolesterol og sukker

Daglig kaloriinntak er valgt strengt individuelt. Dette kan hjelpe en lege en ernæringsfysiolog. Det er også viktig at menyen varierer: Forbudte matvarer bør helt utelukkes. To ganger i uken må du spise fisk. Det er nødvendig å alternere fettstoffer og fettfattige varianter.

Det er forbudt å redusere antall måltider om dagen, så vel som kusochnichat. Ideelt sett, hvis maten er fem eller seks.

Forbudt mat med forhøyet kolesterol

Hvis høyt kolesterol er strengt forbudt bruk av kokos i enhver form, fast food, fet mat, majones, margarin, fløte, fett rømme og smør. Under forbudet faller ost, pasta fra bløt hvete varianter, noen søtsaker, brød og iskrem.

Av kjøtt kan du ikke spise svinekjøtt, gås, and og fett. Også, du kan ikke spise supper basert på kjøttbuljonger. Av produkter av marine opprinnelse er blekksprut og reker forbudt.

Tillatte matvarer med forhøyet kolesterol

Det er viktig å merke seg at det er produkter som ikke bare er tillatt for økt kolesterol, men også i stand til å redusere det raskt. Disse produktene inkluderer fisk av fettsorter, god grønn te, olivenolje, østers sopp, pistasjenøtter, valnøtter og mandler. Av frukt og grønnsaker er egenskapene til å senke kolesterol som følger:

Ernæring for høyt kolesterol

Uansett kan ha vært nødvendig for våre celler kolesterol, nervøse og endokrine systemer, ofte trenger å bekymre deg hvordan du kan redusere innholdet i blodet. Det er ingen hemmelighet at den viktigste årsaken til en slik bekymring er aterosklerose og alle påfølgende sykdom - iskemisk hjertesykdom, forbigående iskemiske anfall, etc. Å si at disse sykdommene er ubehagelige, er ikke å si noe. Livskvaliteten i deres nærvær minker veldig, veldig betydelig. I tillegg fortsetter dødeligheten fra hjerte og karsykdommer først og fremst i land med høy og middels levestandard.

Middag på en forhøyet kolesterol viktig først og fremst for dem som allerede lider av hjertesykdom, og folk faller på dem i fare, slik som å ha overvekt, hyppige stress, arbeidsrelaterte, høyt blodtrykk, dårlige vaner, som fører en stillesittende liv etc.

Til denne dietten bør behandles som en terapeutisk og forebyggende, det vil si at man må huske på at ernæring med den ikke er fullt og balansert. Fortsetter å spise i henhold til reglene for en slik diett er helsefarlig. Den mest optimale tiden der et kolesterolreduserende diett kan brukes effektivt og trygt, er en til to uker.

Mat sett, som er en del av dietten inneholder lavt kolesterol ved et tilstrekkelig høyt innhold av kost vegetabilske fibrer, fytosteroler, vitamin C, vitamin E og andre naturlige antioksidanter.

I kjerne ligner et kolesterolsenkende diett en vegetarisk diett, bortsett fra at du kan spise egg og meieriprodukter under den.

Kostholdet er effektivt og egnet for både behandling av aterosklerose og for forebygging.

Hva du ikke kan spise når kolesterolnivået er høyt

Det er nødvendig å utelukke produkter som er en kilde til eksogent kolesterol, mettede fettsyrer, eller provosere en økning i nivået i blodet:

- oljefettprodukter oppnådd på grunnlag av trans-isomerer av fettsyrer margarin, spredning, etc.)

- hard ost,

- kremsekk og baking,

- noen fiskegg,

- kjøtt, fjærfe, fisk, samt supper og buljonger fra dem. Spesielt rik på kolesterolfett kjøtt - svinekjøtt, biff. Avvis fettbrystet, halsen, ribbenene, karbonatet og andre deler av slaktkroppen som inneholder mye fett.

Off-food fra kostholdet ditt - hjernen, leveren, lungen. En liten del av denne parabolen kan enkelt dekke den daglige kolesterolnivået.

- Kjøttprodukter, for eksempel pølser, pølser, skinke, hermetisert kjøttprodukter, har også høyt innhold av mettede fettsyrer og kolesterol.

- majones, sauser og hermetikkprodukter fra industriell produksjon,

- iskrem, sjokolade, kakao, kaffe, sterk te og andre koffeinholdige drikker,

- En stor mengde kolesterol kommer inn i kroppen vår med meieriprodukter - rømme, oster, smør, yoghurt. Det anbefales å spise meieriprodukter med lavt fettinnhold - ikke mer enn 2,5%.

- alkohol og karbonatiserte drikker

Hva du trenger å forlate i dietten

En diett som normaliserer kolesterol innebærer å spise mat som ikke inneholder eksogent kolesterol eller bidra til å fjerne det fra kroppen:

- grønnsak og smør i sammensetningen av kokte retter,

- Steames, kokte og dampede grønnsaker,

- Bakeriprodukter med kli,

- fettfattige meieriprodukter (hytteost, kefir, rømme, myke oster i saltlake),

- noen frukter, juice, bær, tørket frukt og nøtter, med mindre det ikke er ønskelig druer,

- buljong av dogrose, tranebær og tranebærfrukt,

- produkter basert på soya,

- Vegetariske supper fra grønnsaker, med frokostblandinger, bønner og sopp,

- veldig lite honning og sukker, ikke mer enn tretti gram om dagen,

- Ett kokt egg om dagen som en del av salater eller en omelett med grønnsaker.

Med hensyn til egg

Tilstedeværelsen av egg i listen over anbefalte matvarer kan være en grunn for forvirring, fordi alle vet at egg inneholder kolesterol. Dette er sant, men egg er samtidig et produkt som er rik på lett fordøyelige proteiner, og proteiner er nødvendig for kroppen vår i alle fall. Høy tetthet lipoproteiner (HDL), som i bruk er kalt "gode kolesterolet" i sitt molekyl omfatter proteiner, så deres syntese i nærvær av høyverdig proteindiett nødvendig.

Det er også viktig at egg skal konsumeres som en del av vegetabilske salater. Faktum er at inneholdt i grønnsaker fiber adsorbert på overflaten kolesterol og ikke la det bli absorbert i mage- og tarmkanalen, og plantesteroler (fytosteroler) og steroler av sopp (mikosteriny) er antagonister av sitt slag for kolesterol.

Kjøtt som en kilde til protein er i dette tilfellet mindre foretrukket, siden i tillegg til kolesterol inneholder tilstrekkelig antall mettede fettsyrer, så under kostholdet bør det utelukkes fra dietten.

Den rette menyen for å senke kolesterolet

Til frokost: et glass eplejuice og tre hundre gram bananer eller en appelsin

- to hundre og femti gram salat fra fersk kål, grønnsaker, rødbeter, epler og kledd med vegetabilsk olje (beste oliven)

- soppsuppe med rømme 400 g,

- goulash fra soya med grønne erter, greener, løk og gulrøtter250 g,

- en salat av friske agurker, kål, gulrøtter, urter, løk og egg, kledd med rømme 250g,

- suppe med bønner og grønnsaker400 g,

- soppkålruller med gresskar, perlebyg, urter og surkrem 170 g,

- Et glass hund steg buljong.

- Vegetabilsk salat med paprika, epler, kål og vegetabilsk olje 250g,

- Hestekjøtt med rømme, grønnsaker, rødbeter og hvitløk,

- Et glass te med tørkede aprikoser, svisker og honning.

- salat fra epler, svisker, rødbeter med nøtter200 g

- cottage cheese med hvitløk, urter og nøtter200g

Før du går til sengs, et glass yoghurt.

Du kan også ha råd til hele dagen å spise ikke mer enn 30 gram sukker og 60 gram brød med kli.

Les Mer Om Fartøyene