Stenose av celiac stammen

Noen ganger, som lider av magesmerter, som lider av flatulens og andre symptomer på gastrointestinal nød, er vi ikke klar over deres sanne natur. Gastroenterologen, etter en grundig undersøkelse, ser ut til at fordøyelsesorganene er i orden, og symptomene passerer ikke. Av dette følger at årsaken må søges i en annen. Lignende tegn følger med stenose av celiac stammen. Hva er det og hvordan behandles det?

En kort utflukt i anatomien

Den celiac stammen er en arterie som mater alle organer i den øvre bukhulen. Det avgrener seg fra aorta hvor aortaåpningen i membranen befinner seg. Celiac stammen i seg selv er en ganske tykk og veldig kort beholder - kun 2 cm. Men fra det er det tre viktige grener:

 1. Gastrisk arterie mating magen på sin lille krumning og spiserør.
 2. Hepatisk, som leverer blod til leveren og tolvfingertarmen. Videre har det forgreninger som går til galleblæren, en stor krumning i magen og bukspyttkjertelen.
 3. Miltåren, også gjennom små fartøy som gir en del av blodet i bukspyttkjertelen og utfører hovedmaten i milten.

Den celiac stammen danner en forgrenet vaskulatur som har et stort antall anastomose forbindelser. Stenose (innsnevring) av denne arterien reduserer strømmen til blodets organer, noe som forårsaker iskemi - oksygen sult.

Hva forårsaker stenose?

Innsnevringen av lumen av arterien kan skyldes intravaskulære årsaker - forurensning av veggene med kolesterolplakk. Og kan oppstå på grunn av ekstern, ekstravaskulær kompresjon. Den celiac stammen kan bli presset av et betent forstørret organ, lymfeknuter. Årsaken kan være medfødte feil eller fysiske anomalier. For eksempel Dunbar syndrom, når et av leddene i membranen komprimerer arterien. Normalt ligger dette ligamentet like over munnen av arterien. Hvis den ligger under, så er det kompresjon og en reduksjon i lommen på bagasjerommet.

Kompleksiteten ved å diagnostisere ekstravaskulær (ekstravaskulær) kompresjon av celiac stammen er at den ikke har spesifikke symptomer. Derfor kan pasienter i årevis ikke kurere en dårlig mage eller leve - de behandler bare ikke den.

diagnostikk

Passerer gjennom alle legene og tar mer enn ett behandlingsløp, som ikke bringer lettelse, er det verdt å tenke på en person. Som imidlertid og leger som ikke mottar det forventede resultatet av behandlingen. Et av tegnene som indirekte indikerer et problem med karene, er pasientens utarmede bleke utseende. I tillegg forekommer syndromet oftere hos unge mennesker. Når du lytter til magen, bør et ekstra symptom for legen være systolisk murmur. I dette tilfellet er han forpliktet til å utnevne flere undersøkelser:

 • Røntgen av kar i bukhulen med et kontrastmiddel introdusert i arterien;
 • Datatomografi-angiografi, undersøkelse lik den første, kun kontrast i dette tilfellet blir introdusert i venen;
 • Ultralyd av karene i bukhulen med tosidig skanning, som bør kombineres med en av metodene ovenfor.

Alle av dem er rettet mot å finne et sted hvor celiac stammen er innsnevring, bestemmer hastigheten på blodstrømmen og fartøyets tilstand.

symptomer

Tegn på stenose kan manifestere seg på forskjellige måter, avhengig av beliggenhet og natur. Hvis fartøyet er pakket med aterosklerotiske plakk, manifesterer seg seg med vage, diffuse smerter i magen, flatulens. Med ekstern kompresjon av fartøyet i all dets mangfold, utvikler et bilde av dyspepsi - smerte, hevelse, kvalme, oppkast og diaré. Mulig smerte, lik bukspyttkjertel, ledsaget av oppkast og feber. I tillegg er tilstanden preget av:

 • utbruddet av smertesyndrom 20-30 minutter etter å ha spist og stoppet uten medisinering etter 1 til 1,5 timer;
 • smerte forbundet med fysisk stress - lekser, løfte vekter, spille sport;
 • redusert effektivitet;
 • rask tretthet.

Når du senker celiacstemmen, kan smerte også forårsake en sterk følelsesmessig belastning. Provoke dem kan være stramt klær, stramt belte eller trekke undertøy. Karakteristisk for utseendet av smerte og under lengre opphold på beina eller i sitteposisjon, samt ved langvarig avføring.

Konsekvenser av stenose

Den viktigste konsekvensen er et brudd på blodtilførselen til bukhuleorganene. Fra dette utvikler sykdommer forbundet med oksygen sult av deres vev. Tapet i magen fører til gastritt, sår og duodenitt. Tarmene reagerer på iskemisk kolitt og enteritt. Brudd på blodtilførsel av lever og bukspyttkjertel har en hepatitt og en pankreatitt. Kanskje fremveksten av alle sykdommer samtidig, noe som signifikant reduserer pasientens livskvalitet og gir ham mye lidelse.

behandling

Dessverre er det ingen konservative metoder for behandling av dette syndromet. Du kan bli kvitt det bare kirurgisk. Operasjonen tar sikte på å gjenopprette normal blodstrøm i arterien. For å fjerne årsaken til kompresjon er det vanligvis ikke nødvendig å gjøre en kavitoperasjon. Det utføres ved laparoskopisk metode, uten konsekvenser i form av postoperative brokk og adhesjoner. Under slike operasjoner kan også samtidig stenose, kolelithiasis eller membranbrenning oppdages. I dette tilfellet utføres operasjonene samtidig. Hvis diagnosen er gjort i tide og fordøyelseskanaler har ennå ikke lidd mye, etter å ha spart kirurgisk inngrep, har pasienten all sjanse til å fullstendig gjenopprette sin helse.

celiac stamme

En stor medisinsk ordbok. 2000.

Se hva som er "celiac trunk" i andre ordbøker:

Stammen (truncus coeliacus) og dens grener - Forfra. Leveren er hevet. lever, venstre lobe; celiac trunk; venstre gastrisk arterie; magen; milt arterie; milten; venstre gastrisk kjertelarterie; stor oljetetning; rett gastroplanisk arterie; vanlig galle...... Atlas av menneskelig anatomi

cøliaki bagasjerommet - (truncus coeliacus) en unpaired stor gren av abdominal aorta som strekker seg i sin øverste del (på nivået av XII thoracic vertebra). Representerer en tykk, men kort arteriell stamme lengde på 1,5 2 cm, som er delt inn i tre grener igjen...... En ordbok for begreper og konsepter på menneskelig anatomi

Celiaci (Celiac) - inkludert i sammensetningen eller relatert til bukhulen. Den jevne trunk (celiac trunk) er en gren av abdominal aorta som leverer blod til mage, milt, lever og galleblæren. Kilde: Medisinsk ordbok... Medisinske vilkår

Den kuriøse - (cøliaki) går inn i sammensetningen eller relaterer til bukhulen. Den jævla stammen (celiac trunk) er en gren av abdominal aorta som leverer mage, milt, lever og galleblærer med blod... Den forklarende ordboken på medisin

Lungekropp - Lungestamme... Wikipedia

Torso arterier -... Atlas av menneskelig anatomi

arterie - (gresk, U h arteria...), de blodkar som transporterer oksygen-rik (arteriell) blod fra hjertet til alle organer og vev i kroppen (bare lungearterien bærer venøst ​​blod fra hjertet til lungene). * * * ARTERY ARTERIES (gresk, singular...... ensiklopedisk ordbok

aorta - Scheme aorta (lat..arteria ortha, a.ortha rett arterie [kilde ikke spesifisert 356 dager]), den største sigøyner arterielle fartøy av den store sirkelen... Wikipedia

milt - Jeg milt (lien, splen) uparret parenkymalt organ i bukhulen utfører immun-, filtrerings- og hematopoietiske funksjoner, deltar i metabolismen, spesielt jern, proteiner, osv. Milten tilhører ikke antall vitale...... Medical Encyclopedia

aorta - I Aorta (gresk aorte) er hovedkaret i arterialsystemet. Det er tre divergerende deler av A. Den stigende delen av A., buen A. og den nedstigende delen av A., hvor thorax- og bukdelene utmerker seg (figur 1). Grenene av A. bære arterielt blod...... Medical Encyclopedia

Hvordan gjenkjenne og behandle stenose av celiac stammen

Når kompresjonen av arterien (cøliaki trunk) som strekker seg fra aorta nær åpningen, er det en konstant magesmerter, forstyrret fordøyelse, pasienter nekter fra matinntak på grunn av sterk ubehag for å gå ned i vekt, svakhet øker. Dette syndromet kalles kompresjonsstenose eller Dunbar's sykdom. Det regnes som hovedårsaken til iskemisk sykdom i bukhulen. Behandling er bare kirurgisk.

Les i denne artikkelen

Årsaker til sykdommen

Arterien, kalt celiac stammen, er avdelingen av aorta som mater organene i den øvre bukhulen. Lengden er kun 2 cm, men det avhenger av arbeidet med milepælene i de viktigste fordøyelsesorganene: mage, spiserør, galleblære, lever, bukspyttkjertel, del av tarm og milt.

I den normale anatomi av cøliaki stammen er under åpning av mellomgulvet, men hvis det er en medfødt anomali, er den bueformede ligamentet befinner seg under munningen av arterien lumen og klemmer den.

Ervervet stenose av celiac stammen er forårsaket av følgende faktorer:

 • forstørrede lymfeknuter;
 • pankreatitt, bukspyttkjertel hyperplasi;
 • hevelse;
 • komprimering eller sklerose av det perivaskulære vevet;
 • store aterosklerotiske plaketter;
 • en forstørret plexus.

Dårlig blodtilførsel til fordøyelseskanaler fører til dystrofiske forandringer i vevet og utseendet av kronisk magesmertsyndrom.

Vi anbefaler å lese artikkelen om stenose av celiac stammen med membran stilker. Fra det vil du lære om patologien og årsakene til dens utvikling, symptomer, diagnose og behandling.

Og her handler det mer om de kjøpte hjertefeilene.

Tegn og symptomer på stenose av celiac stammen

Dunbar sykdom kan ha en veldig lang kurs, intensiteten av smerten er fra diskret til konstant intens. Dens hovedkarakteristikker er:

 • utvikling 10 til 15 minutter etter å ha spist
 • begynner i den epigastriske regionen og dekker hele buken;
 • smerte eller paroksysmal;
 • vokser etter stress, spenning, forstoppelse, trening eller vektløfting.

På grunn av smerte blir matinntaket smertefullt, noe som gjør det nødvendig å nekte mat eller sterkt redusere porsjonen. Som fordøyelsesenzymer er forstyrret, er det symptomer på dyspepsi:

 • flatulens;
 • raspiranie og tyngde i magen;
 • kvalme, oppkast av oppkast;
 • bitterhet i munnen, halsbrann;
 • ustabil stol.

Den uttrykte generelle svakhet, ubetydelig økning i kroppstemperatur, tynning, svette, kortpustethet, dårlig toleranse for varme og kulde fører til en betydelig reduksjon av arbeidskapasiteten, de er forbundet med hormonell ubalanse i kroppen.

Se på videoen om celiac stammen og dens stenose:

Diagnose av aorta tilstand

Vanskeligheten ved å oppdage stenose i celiac-stammen er at de kliniske manifestasjonene stemmer fullt overens med slike sykdommer som gastritt, magesår, duodenitt, hepatitt, enterocolitt eller pankreatitt. Å mistenke Dunbar syndrom er bare mulig med langt fravær av resultatet fra tradisjonelle behandlingsmetoder. Ofte gjør en slik pasient en feilaktig diagnose av hypokondrier.

Ved undersøkelse blir det lagt vekt på vekttap, hudens hud, ømhet på palpasjon av hele magen og støy under systolen over abdominal delen av aorta. For å bekrefte diagnosen er slike undersøkelser foreskrevet:

 • tradisjonell angiografi eller datatomografi metode - celiac stammen er sett festet til aorta, innsnevret i munnen sone og utvidet under kompresjonen;
 • radiografi av bukhulen
 • Ultralyd i abdominal delen av aorta med dopplerometri.
Radiografi av abdominale organer i diagnosen stenose av celiac stammen

Med deres hjelp kan du vurdere blodstrømmen i celiac-stammen og hindringer mot normal blodstrøm, graden av innsnevring av arterien.

Operasjon med kompresjonsstenose som eneste behandlingsalternativ

Indikasjoner for kirurgisk behandling er:

 • konstant smerte etter å ha spist
 • lettelse fra å nekte mat,
 • vekttap,
 • angiografiske tegn på stenose,
 • fravær av alvorlige sammenhengende sykdommer og psykiske lidelser.

Kirurgisk inngrep er rettet mot å frigjøre celiac stammen fra kompresjon. For å gjøre dette kan en endoskopisk eller hulromsversjon av operasjonen for å skjære medialbue av membranen brukes.

Hvis det i løpet av undersøkelsen ble indikert indikasjoner for samtidig fjerning av galleblæren eller utvinning av steiner fra den, kan dette også gjøres sammen med dekompresjon. Ved alvorlig eller langvarig stenose må arterien bli utvidet, og den vaskulære protesen og stenten skal installeres.

Rehabilitering etter

Dersom en laparoskopisk operasjon utføres, observeres pasientene ved avdelingen i opptil 3 dager, så blir de utladet for videre behandling på bostedsstedet. Kavitetsintervensjoner krever vanligvis lengre opphold på sykehuset, bruk av antibiotikabehandling, smertestillende medisiner.

Den frigjorte frigjøringen av celiac stammen fra kompresjon fører til en relativt rask revers utvikling av de viktigste symptomene på Dunbar sykdom. Derfor er det ikke nødvendig med spesielle restriksjoner for pasienter, bortsett fra forbud mot intensiv fysisk anstrengelse og løft av vekter gjennom hele måneden.

I utvinningsperioden anbefales substitusjonsenzymbehandling (Creon, Mezim Fort, Panzinorm), og med rest smerte kan bruk av antispasmodik (No-shpa, Riabal) angis.

Med økningen i kolesterol i blodet, er det nødvendig å redusere det med kosthold og medisiner. Kontroll av blodstrømmen i abdominal delen av aorta utføres en måned etter operasjonen, og så er det nødvendig å besøke den behandlende legen minst en gang i seks måneder.

Ernæring i tilfelle sykdom

Før operasjonen og i den tidlige utvinningsperioden bestemmes valget av kostholdet av graden av forstyrrelse av matfordelingsprosessen. De grunnleggende regler for matlaging og valg av retter:

 • mat fraksjonalt, i små porsjoner 5-6 ganger om dagen;
 • med et uttalt smertesyndrom, anbefales det å gni den varme maten;
 • Måter å lage mat - Koking i vann eller damp, slukning eller baking;
 • nødvendigvis i menyen bør være fettfattig kjøtt, fiskeretter;
 • meieriprodukter anbefales middelsfett, ikke surt;
 • under forverring blir grønnsaker og frukt spist med kokt;
 • Etter hvert som smerten senker, er utvidelsen av dietten gradvis.

Etter operasjonen kan du legge til fersk juice (først fortynnet med vann) fra frukt og bær, bortsett fra syrevarianter. Før du går i seng, kan du drikke urtete fra kamille og mynte, hunden steg med tørre kjeks eller kjeks.

En slik diett er foreskrevet for en periode på 6 måneder til et år. Den nøyaktige varigheten kan bli anbefalt av legen etter undersøkelsen.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om åndene til Fallot. Fra det vil du lære om årsakene til utviklingen av defekten, symptomer på manifestasjon, diagnose og behandling, samt en prognose for pasienter.

Og her er det mer detaljert om en tosidig skanning av et hode og en nakke.

Stenose av celiac stammen er en medfødt eller oppkjøpt sykdom som krever komprimering av arterien av abdominal delen av aorta med et membranbånd eller et sirkulasjonsvev. Det kalles Dunbar syndrom eller iskemisk sykdom i bukhulen.

Hoved manifestasjonen er en permanent eller paroksysmal smerte i magen etter et måltid eller fysisk stress. Kliniske manifestasjoner maskeres for sykdommer i fordøyelsessystemet. Det er mulig å mistenke på vedvarende sykdomsforløp og mangel på resultater fra behandling. For radikal lindring av tilstanden, anbefales kirurgi.

Det er stenose av celiac stammen selv i perfekt sunne mennesker. Kompenserende aorta-stenose av membranstenglene krever behandling, inkludert kirurgi. Hva er årsakene til forekomsten sin?

Dupleks skanning av aorta, dens grener for å bestemme grenene av buen, graden av blodstrøm, tilstedeværelsen av plakk og andre. Slike diagnostisering av abdominalavdelingen bidrar til å identifisere patologier for å starte behandling eller operasjon raskere.

I noen situasjoner kan proteser av arteriene redde liv og deres plast - for å hindre alvorlige komplikasjoner av mange sykdommer. Prototikk av karoten, lårarterien kan utføres.

På grunn av obstruksjon av karene kan aterosklerose i tarmen forekomme. Symptomer - smerte, kvalme, bevissthetstap og andre. Behandlingen er ganske lang og komplisert.

Vertebrobasilar insuffisiens forekommer hos mennesker i alderen, og hos barn. Tegn på forekomst av syndromet - et delvis tap av syn, svimmelhet, oppkast og andre. Kan utvikle seg til en kronisk form, og uten behandling fører til et slag.

Slike undersøkelser, som en tosidig skanning av hodet og nakken, utføres både for indikasjoner og for profylakse. Transskranial skanning av blodårer og fartøy i nakken, arterier i hodet, hjernen, brakiocephalisk kar kan utføres. Hvordan går det?

Det kan være medfødt og ervervet stenose av nyrearterien. Det kan være riktig, venstre nyre eller bilateral, men alltid livstruende. Hvis det også er arteriell hypertensjon, kan noen medisiner ikke dispenseres med.

Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

Palpasjon og perkusjon av hjertet utføres under en primær undersøkelse med en kardiolog. Auskultasjon av myokardiet utføres også. Legen bestemmer hjertets grenser, avslører kantens absolutte dullhet, sammenligner resultatet med normen for alder og kjønn.

Syndrom av celiac stamme komprimering

Stenose av celiac stammen er en signifikant innsnevring av lumen i hovedfartøyet i bukhulen, og leverer alle fordøyelseskanaler med oksygen, noe som resulterer i at deres ytelse er svekket. Mange pasienter som har en historie med kompresjonsstenose i celiac-stammen, skjønner ikke helt helt alvorlighetsgraden av sykdommen.

Denne patologien krever imidlertid en passende behandling, ellers kan den utvikle mange patologiske prosesser i kroppen, opp til et dødelig utfall.

Hva er det

Arteri, mer presist celiac stammen, som leverer blod til alle organer plassert i den øvre bukdelen er en av de viktigste fartøyene på dette stedet. Den er ganske stor i størrelse og ligger i en høyde på 12 ryggvirvler i brystbenet. Lengden på celiac-stammen er ikke mer enn 2 centimeter, men den har en ganske stor tykkelse.

Ciliary stamme i norm og med stenose

Litt lavere denne arterien er delt inn i tre deler. Som inkluderer:

 • Venstre ventrikulær, fôring av en del av magen, spiserøret og bukhulen. Gren fra dette fartøyet nærer leveren og tolvfingertarmen.
 • Milt, som leverer blod til bukspyttkjertelen og noen organer i bukhinnen.
 • Stamceller som går direkte til bukspyttkjertelen og tolvfingertarmen.

Derfor kan vi ganske trygt merke til at celiac stammen er ansvarlig for hele forsyningen og ernæringen av blodet i alle indre organer. Hvis det er sykdommer i dette, et så viktig organ, så truer denne tilstanden med svært alvorlige negative konsekvenser for hele menneskekroppen. Et stort problem er innsnevringen av dette fartøyet, siden på grunn av dens store dimensjoner er stammen gjenstand for stenose.

Kompresjons stenose av karene i celiac stammen kalles også Dunbar syndrom. Med andre ord, det klemmer celiac stammen. Anomali har flere navn, men dette reduserer ikke alvorligheten i denne patologiske prosessen.

I dag betraktes tilstedeværelsen av en slik avvik som hovedårsaken til utviklingen av et iskemisk angrep som alltid fører til alvorlige forstyrrelser i anrikningen av de indre organer med oksygen.

årsaker

Hovedårsakene til utvikling av kompresjonsstenose i celiac-stammen er tilstedeværelsen av en fibrøs bro, som presses mellom beina på membranen selv. En slik patologi er som regel en medfødt anomali.

Mange faktorer kan provosere starten på denne svært alvorlige sykdommen. Den viktigste, som er en dårlig genetisk predisposisjon. Denne patologien kan overføres gjennom mange generasjoner. Det er verdt å merke seg at den kroniske formen for kompresjonsstenose i celiac stammen er vanskelig å ikke bare behandle, men også diagnostisere. Men det gir ikke pasienten et spesielt ubehag.

Det bør bemerkes at det finnes en rekke sykdommer som er i stand til å provosere utviklingen av denne patologien.

Disse inkluderer:

 • Patologisk utvidelse av lymfeknuter.
 • Tilstedeværelsen av plakk og blodpropp i karene.
 • Rapid utvidelse av bukspyttkjertelen.
 • Ukontrollert spredning av nevrofibrotisk vev.

Signifikant innsnevring av lumen i arterien kan provoseres av ulike intravaskulære patologier. En av disse inkluderer kolesterolplakk. Også denne tilstanden kan provoseres ved ekstravaskulær kompresjon. I noen tilfeller er celiac stammen squashed av betent nært beslægtede organer eller lymfeknuter. Ofte er årsaken en rekke medfødte anomalier.

symptomer

Vanskeligheten ved rettidig diagnose av denne sykdommen ligger i det faktum at sykdommen kan fortsette i årevis i latent form, helt uten å vise seg selv. Symptomer på kompresjonsstenose i celiac stammen er svært diffust, derfor, uten å bli undersøkt for nærvær av denne patologien, kan man lenge og ikke vet om sykdommens tilstedeværelse.

Tegn på stenose er direkte avhengig av lokaliseringsstedet og graden av forsømmelse. Når fartøyet er helt eller delvis tilstoppet av aterosklerotiske plakk, kan flatulens og magesmerter oppstå. Også de viktigste symptomene i dette tilfellet er kvalme, smerte, oppkast og diaré. Det kan være en økning i temperaturen.

Det er verdt å merke seg følgende:

 • Utseendet til smerte 30 minutter etter å ha spist og stoppet 2 timer etter å ha spist.
 • Fremveksten av smerte etter noen fysisk anstrengelse, selv den mest ubetydelige.
 • Tap eller nedgang i effektivitet.
 • Kronisk tretthet.
Rapid tretthet kan være et skjult symptom på kompresjonsstenose av celiac stammen

diagnostikk

Tidlig diagnose av en hvilken som helst sykdom kan redde menneskelivet. I dag gir moderne medisin et stort spekter av aktiviteter som lar deg utføre så detaljert en undersøkelse av hele menneskekroppen.

Diagnose av celiac stammen innebærer:

 • Inspeksjon av ledende spesialister. Primær undersøkelse innebærer identifisering av alle de eksterne symptomene som eksisterer, for dette er det nødvendig å konsultere en gastroenterolog. Først utfører legen en ekstern undersøkelse av pasienten, og tildeler deretter en rekke nødvendige tester. Basert på funnene er det gjort en presumptiv diagnose.
 • Etter visuell inspeksjon, en grundig palpasjon. På grunn av hvilken legen vurderer tilstanden til fartøyene og graden av ekspansjon. For å oppdage støy, er det mulig å lytte til hulrommet.
 • Maskinvareundersøkelsesmetoder. Etter en detaljert visuell undersøkelse kan legen ved behov tildele noen maskinvareundersøkelser. På grunn av det er det mulig å nøyaktig bestemme graden av sykdommen, dens stadium etc. De mest populære undersøkelsene av denne typen er:
 • Røntgenundersøkelse. Her undersøker de området i bukhulen og magen. Slike undersøkelsesmetoder gir den mest detaljerte informasjonen om tilstanden til celiac stammen. Denne metoden lar deg nøyaktig bestemme forekomsten av denne sykdommen.
 • Beregnet Tomografi lar deg nøye undersøke tilstanden til fartøyene og bestemme nåværende status for eksisterende sykdommer. Takket være denne undersøkelsesmetoden er det mulig å bestemme lokaliseringen av kilden til sykdommen med størst nøyaktighet.
 • Ultralyddopplerografi lar deg nøye vurdere tilstanden til celiac stammen, samt hastigheten på blodstrømmen gjennom fartøyene.
 • Inspeksjon av spesialiserte spesialister. På grunn av at bukhulen er så nært forbundet med alle indre organer, spesielt i bekkenorganene og seksuelle organer. Derfor er det nødvendig å gjennomgå en detaljert undersøkelse av hele organismen som helhet. For at legen så nøyaktig som mulig kunne bestemme diagnosen og utpeke det mest hensiktsmessige behandlingsforløpet.
Ultralyd i bukhulen

behandling

Dette syndromet er en veldig lumsk sykdom. Det er rett og slett umulig å kvitte seg med det bare ved hjelp av terapi. For dette er en kompleks behandling av kompresjonsstenose av celiac-stammen nødvendig i kombinasjon med kirurgisk inngrep.

I de fleste tilfeller brukes laparoskopi til behandling, hvor kirurgen, ved hjelp av spesialverktøy, eliminerer alle synlige patologier. Operasjonen varer lenge nok. Også gjenopprettingsperioden tar et minimumsperspektiv.

Tidlig kirurgisk inngrep er i stand til å opprettholde helsen til pasienten.

Det er verdt å merke seg at mangelen på nødvendig behandling som et resultat vil føre til utvikling av slike sykdommer som:

 • Hepatitt C og andre typer.
 • Iskemi.
 • Gastritt.
 • Ulcerative sykdommer.
 • Pankreatitt.

drift

Drift av kompresjonsstenose i celiac stammen er nødvendig i nesten alle tilfeller, fordi det er rett og slett umulig å gjenopprette normal blodtilførsel på andre måter. Taktikken til kirurgisk behandling er valgt ut fra graden av forsømmelse av sykdommen og dens kurs. Den generelle tilstanden til pasienten og tilstedeværelsen av andre sykdommer i indre organer tas nødvendigvis i betraktning. Fra en velvalgt behandling avhenger og videre prognose.

Jo tidligere diagnosen er etablert og alle nødvendige tiltak er truffet for å bekjempe denne sykdommen, desto bedre er prognosen for pasienten. Fordi ofte en person som lider av uforståelige smerter, tenker ikke engang på å besøke spesialister, håper på spontan utvinning og smertestillende medisiner. Ikke klar over at dette er fulle av utviklingen av alle slags komplikasjoner.

effekter

Som regel er effekten av kompresjonsstenose av celiac stammen et betydelig brudd på blodtilførselen av alle organer i fordøyelseskanalen. Kanskje utviklingen av sykdommer som er direkte relatert til oksygen sult av vev.

Enhver lesjon i magen kan provosere utviklingen av gastritt, douadenitt og sår. I tarmen, forekomsten av enteritt og kolitt. Ethvert brudd i blodtilførselen av leveren eller bukspyttkjertelen er fulle av utviklingen av pankreatitt og hepatitt. I sjeldne tilfeller kan alle sykdommer manifestere samtidig.

Det kan trygt si at stenose er en sykdom som bare kan herdes av en kirurgisk metode. Det viktigste er å fastslå tilstedeværelsen av patologi i tide. Etter å ha oppdaget de første tegn på sykdommen, må du umiddelbart søke hjelp fra spesialister og da vil prognosen være gunstig.

Lesjon av celiac stammen

Cøliaki trunk (lat. Truncus coeliacus) er en hovedpulsåre som mater alle organene i bukhulen, eller mer presist dets øverste etasje. Han avviker fra aorta på nivået av den tolvte thoracale vertebraen i området av aortaåpningen av membranen. Det er ganske kort, ca 2 cm, men med en ganske tykk arterie. Etter tilbaketrekningen er stammen delt inn i tre grener på bukspankreas øvre kant. Den første grenen er venstre gastrisk arterie (Latin a. Gastrica sinistra). Dette fartøyet går til magen, den lille krumningen, mate den, og gir også kvist til den ventrale delen av spiserøret. Videre blir celiac stammen kilden til en mer vanlig hepatisk arterie (Latin a., Hepatica communis). Hun går til tolvfingertarmen, hvor, etter retur av gastro-duodenal arterie (lat. A. Gastroduodenalis) fortsetter sin bevegelse i form av selv-lever (lat. A. Hepatica propria) og når porten i leveren. Denne arterien ligger i lever-duodenal-ligamentet, hvor naboene er portalveien og selvfølgelig den vanlige gallekanalen. I portens porte deler skipet seg i to grener, tilsvarende til leveren: høyre og venstre. Fra den rette grenen oppstår den cystiske arterien (Latin a.cystica), som går til galleblæren. I tillegg til høyre gastrisk (lat. A. gastrica dextra) starter fra den delte eller private leverarterien, som holder banen til magesekken, eller heller dens mindre krumning, som forbinder den med den samme venstre side av fartøyet. Sagt tidligere gastro-duodenal arterie gir opphav til to grener: en øvre bukspyttkjertelen-duodenal (lat en pancreatoduodenalis overlegen..) Og akkurat gastroepiploic arterie (lat en gastroepiploica dextra..). Den første av dem går til magen, dens store krølling, og gir grenen til den og omentumet. Den andre er oftere en gruppe stamceller som forgrener seg i bukspyttkjertelen og i tillegg i tolvfingertarmen. Og til slutt er den tredje grenen miltarterien (Latin a. Lienalis). Hun går til milten og gir små kvister på vei til bukspyttkjertelen. Når man går til miltens porter, er den delt inn i 5-8 små arterier, som grener ut i orgelet. Før atskillelse fra sin venstre separerer fordøyelseskjertelen arterien (lat. A. Gastroepiploica sinistra), som er den større krumning anastomoser med det samme fartøyet på høyre side. I tillegg til magen fra miltåren er det korte magesårarter (Latin aa. Gastricae breves).

Den celiac stammen, takket være mange anastomoser av sine grener, gir tilstrekkelig og høyverdig blodtilførsel til organer i øverste etasje. Dessverre er dette viktige fartøyet ikke forsikret mot problemer. En av dem er stenose. Den celiac stammen, til tross for dens tykkelse, under påvirkning av noen faktorer kan begrense lumen, som er årsaken til helseproblemer.

Begrensningen kan resultere intravazalnyh årsak (arteriosklerose, ikke-spesifikk aortoarteriit, fibromuscular dysplasi, hypoplasi og aneurismer visceral grener av den abdominale aorta, og andre). Og fordi ekstravasal grunner (kompresjon celiac stammen falciform ligament, medial ben åpning ganglia og nervefibre solar plexus, en bukspyttkjertel, en periarterial fiberprosess).

Stenose av celiac stammen fører til det faktum at den naturlige blodforsyningen i fordøyelseskanalen er forstyrret. Når denne sykdommen oppstår, oppstår oftest en svikt i vitale organer, som lever og mage. Symptomene er forskjellige. Den vanligste smerten i magen, som vises etter å ha spist eller under fysisk anstrengelse. Smerter oppstår ofte og intensiverer femten til tjue minutter etter inntak og senker bare etter en til to timer. Pasienter på grunn av frykt for smerte, spiser ofte lite, noe som fører til vekttap. Noen ganger lider pasienter med smerter med mottak av søt, krydret eller kald mat. Fysisk stress er den andre faktoren som provoserer et smertefullt angrep. Det kan løpe lenge, vaske gulv, vaske klær, bære og løfte vekter og så videre. Ofte oppstår smerten under den kombinerte effekten av å spise og trene. Et smerteangrep kan også forårsake psykomotional stress. Noen ganger oppstår smerte når du bruker stramme belter, med forsinkelse i avføringen, og langvarig sittende eller stående. Nesten alle pasienter har rask tretthet, svakhet og redusert effektivitet. Symptomer på cøliaki stammen stenose ofte nesten ikke kan skjelnes fra de andre manifestasjoner av sykdommer i mage-tarmkanalen, så som kronisk pankreatitt, gastroduodenitt osv. Derfor er ytterligere tester som kreves for korrekt diagnose.

Funksjonelle klasser (FC) av kronisk abdominal iskemi:

I normallivet, for å etablere denne sykdommen, er nesten umulig, symptomene er svært lik de som oppstår i brudd på mage-tarmkanalen. Derfor er den mest korrekte og riktige måten å oppdage en sykdom i kroppen, å gå gjennom en CT-skanning med kontrasterende fartøy. Datatomografi gir et tredimensjonalt bilde som gjør det mulig å bestemme graden av klemme av celiac stammen og den nøyaktige definisjonen av lokaliseringen av prosessen. Forskningskomplekset omfatter dupleks ultralydsskanning av fartøy som befinner seg i bukhulen. Under skanningen utføres en viktig pustetest som bekrefter involvering av membranets stengel i stenosen og vurderer blodstrømningshastigheten. Om nødvendig suppleres undersøkelsen med direkte arteriografi. Et tynt kateter settes inn i lårbenet, og bringes deretter til karet. Bildet av fartøyet er oppnådd etter administrering av kontrastmedium. Når diagnosen er nødvendig for å utføre endoskopisk undersøkelse av mage og tykktarmskreft, røntgen av magesekken, spiserøret og tolvfingertarm 12, ultralyd av organene i bekkenet og bukhulen. Disse studiene er nødvendige for å utelukke andre årsaker til sykdommen. For fullstendighet av et diagnostisk bilde er det nødvendig å konsultere hos gastroenterologen, og kvinner bør også besøke gynekologen.

Ved å bestemme indikasjonen for kirurgi i tilfelle av bevist hemodynamisk signifikant stenose (mer enn 50% av diameteren eller 75% av området av det viscerale karet), brukte vi FC. Den første FC viste kompensasjon for den patologiske prosessen, II og III FC - om subkompensasjon, og IV FC korresponderte med dekompensasjonen av KhAI. I tillegg komplikasjoner HAI i stor grad bestemme videre behandling strategi i favør av kirurgi, så i tilfelle komplikasjoner, pasienter HAI betraktet oss som pasienter FC IV.

Behandling av stenose i celiac stammen skal startes umiddelbart, når du er diagnostisert. Med tiden startet behandlingen, er veien til en full og rask gjenoppretting. Ofte er en slik sykdom ikke behandlet ved hjelp av visse medisiner, den eneste veien ut i kampen mot sykdommen er kirurgisk inngrep. Disse operasjonene gjøres ved hjelp av en laparoskopisk metode. Behandling av celiac stammenes stenose ved hjelp av denne teknikken bidrar til at pasienten gjør små kutt, som med riktig resultat av operasjonen helbreder veldig raskt og smertefritt. Som regel er den laparoskopiske metoden mye mer effektiv, fordi etter den utførte operasjonen har pasienten ikke en brokk i stedet for kuttene, og det er ingen vedheftssykdom.

Det er tre typer operasjoner:

1. Betinget rekonstruktiv (dekompressiv);

2. direkte rekonstruksjon;

3. indirekte rekonstruksjon (skape by-pass bypass blodstrøm).

Relatert rekonstruktiv (dekompresjons) operasjon utføres ved et kompresjons ekstravasal celiac stammen. Komplekset dekompresjons kirurgi inkluderer: en disseksjon falciform ligament av membranen, membranskjæringspunktet midtre ben (krurotomiya) fjerne ganglier og krysser kommissurale celiac plexus grener, arterier løsne fra det fibrøse hylster og eliminering av de innsamlede kompresjonsfaktorer (tumor adhesjoner, fibers, aneurisme). For å få tilgang til cøliaki stammen fordel anvendes verhnesredinnuyu laparotomi. Noen kirurger foretrekker å thoraco-FRESNES laporotomichesky tilgang.

Hvis årsaken til kronisk intestinal ischemi er faktisk tap av arterieveggen (aterosklerose, ikke-spesifikk aortoarteriit, fibro-muskulær dysplasi), gjort rekonstruktiv kirurgi.

Alle rekonstruksjonsoperasjoner kan deles inn i:

Endarterectomy kan være transaorta og transarteriell. Den sistnevnte typen er sjelden oppfylt. Når transaorta endarterektomi aorta og den angrepne arterie isolert thoraco-FRESNES laporotomicheskim tilgang, produsere parietal tvunget av aorta, dets lumen åpnes buet innsnitt som grenser til munningen av arterien. radert nøye intima og skrelles av hele sin omkrets. Deretter, under visuell kontroll utføres endarterektomi av den angrepne arterie og aorta sutureres.

Reseksjon av det berørte området av arterien med reimplantasjon av arterien i den gamle eller nye munnen.

Metoden for å skape de viscerale arteriene involverer implementering av en distal anastomose med en arterie av typen "ende-til-side". Skille antegrad og retrograd poding: den antegrad bypass proksimale anastomose påført på aorta over den angrepne arterie med retrograd - nedenfor.

Stor mulighet for behandling av kroniske mage iskemi åpner endovaskulær kirurgi - perkutan transluminal angioplastikk og stenting av arterier. SAMMENDRAG angioplasti metode er som følger: ved punktur av lårarterien eller venstre armhule innført i det vaskulære ballongkateteret, ballongen er montert i stedet for stenose og oppblåst flere ganger under et trykk på 8-12 atmosfærer. På grunn av kompresjon av plakk og intimal disseksjon oppstår utvidelse av arterien på stedet av stenose. Imidlertid angioplastikk med denne patologi var lite effektive i de neste 1-3 mnd et tilbakefall av sykdommen. Signifikant bedre resultater ble oppnådd ved anvendelse av metallstent, som er installert på stedet av stenose etter dilatasjon. Fordelen med disse teknikker i en liten traumatisk, mindre blodtap, redusere periode på sykehus. Derfor er de ideelle for pasienter med flere samtidige sykdommer og høy risiko for offentlige virksomheter.

Den russiske føderasjonsdepartementet

Statlig utdanningsinstitusjon for høyere faglig utdanning

FØRSTE MOSKVA STATEN MEDISKE UNIVERSITET dem. IM Institutt for sykehusoperasjon

Hvordan vises stenosis av celiac stammen?

Stenose av celiac stammen er en innsnevring av aorta, hovedfartøyet ansvarlig for å levere blod til bukorganene. Utviklingen av denne patologien fører til alvorlige forstyrrelser i arbeidet i mage-tarmkanalen.

Mekanisme for sykdomsutvikling

Den celiac stammen er en stor gren av abdominal aorta, som er en fortsettelse av thorax aorta. Sammen danner de en viktig knute av et stort spekter av blodsirkulasjon, designet for å levere næringsstoffer og oksygen til bukhulenes organer.

Celiac-stammen avviker fra aorta på nivået av den tolvte thoracale vertebraen, på stedet for aortaåpningen av membranen. Forgrenet til tre arterier: lever, milt og venstre pankreas, som gir blod til slike organer:

 • galleblæren;
 • bukspyttkjertel;
 • magen;
 • leveren;
 • milten.

Til tross for sin relativt små størrelse (ca. 2 cm) er celiac arterien et viktig organ i menneskekroppen som er ansvarlig for fordøyelsessystemet. Den patologiske innsnevringen av fartøyets lumen fører til utvikling av stenose av celiac stammen. Som et resultat er det en feil i mage-tarmkanalen, som kan føre til utvikling av abdominal iskemisk syndrom.

Årsakene til stenose i abdominal aorta

Den vanligste årsaken til stenose av celiac-stammen i abdominal aorta er en medfødt defekt i strukturen til aortaåpningen. Normalt ligger den bueformede ligament av membranen over munnen av celiac stammen. Plasseringen av ligamentet under munnen er unormal, og fører til en innsnevring av arterien.

Samtidig kan sykdommen bli anskaffet og utvikle seg over en lengre periode. Dets utseende kan bli foretatt av slike patologiske endringer:

 • mitral ventil prolapse;
 • sykdommer i lymfesystemet;
 • unormal utvidelse av fordøyelseskanalen;
 • Aterosklerotiske forandringer i aorta;
 • skader på bukhulen.

Symptomer på sykdommen

Ekstravasal komprimering av celiac stammen (Dunbar syndrom) kan i lang tid utvikles asymptomatisk. Ved begynnelsen er det eneste tegn på utvikling av sykdommen ubehagelig smerte i magen. Ofte kan det oppstå smerte etter en stund etter å ha spist, og varer i flere timer.

I utgangspunktet er smerten lokalisert i den epigastriske regionen i magen, noen ganger spredt til hele magen. Det er paroksysmalt, permanent eller vondt.

Slike faktorer kan provosere stimulering av smertereseptorer:

 • matinntak;
 • stressende situasjoner;
 • uregelmessig avføring;
 • Sportsbelastning (løping, hopping);
 • vektløfting;
 • langvarig sittende;
 • Bruk tette klær.

Utseendet av smerte etter å ha spist gjør at folk enten helt nekter mat eller begrenser sitt volum. Ofte blir angrepene forverret ved å spise søte, skarpe eller kalde matvarer. Samtidig prøver pasientene å redusere fysisk aktivitet. Selv gjennomføring av vanlige daglige aktiviteter (vasking, rengjøring eller vasking av gulvet) provoserer forekomsten av ubehagelige opplevelser.

Symptomer på stenose av celiac stammen

Kompresjonen av abdominal aorta manifesteres av følgende symptomer:

 • alvorlighetsgrad;
 • følelse av full mage;
 • hevelse;
 • flatulens;
 • forstoppelse,
 • diaré;
 • kvalme;
 • halsbrann;
 • raping;
 • vekttap;
 • økt kroppstemperatur;
 • økt svette;
 • hjertebanken;
 • svakhet.

Median bueformede ligament syndrom kan provosere forekomsten av sykdommer slik som gastritt, kolitt, duodenitt, pankreatitt, hepatitt eller magesår. Standard terapimetoder i dette tilfellet vil være ineffektive, siden grunnårsaken til patologiske forandringer er Dunbar syndrom. Hindre utvikling av magekoronarsykdom og andre livstruende patologiske endringer kan be diagnose og riktig behandling.

Diagnose av Dunbar Syndrome

Resultatet av behandlingen avhenger direkte av rettidig og korrekt diagnose av sykdommen. Symptomologien til celiac-stammenes stenose er forskjellig fra kliniske manifestasjoner av andre sykdommer i bukhulen, noe som i stor grad kompliserer diagnosen.

Ofte er sykdommen forkledd som andre patologiske forandringer. Som et resultat er pasienten tvunget til å gå mislykket fra en lege til en annen, og behandle ikke-eksisterende sykdommer. Da, som årsaken til sykdommen ligger i Dunbar syndromet.

Ved undersøkelse av en pasient bør legen være oppmerksom på slike karakteristiske tegn på sykdommen som hudens hud, vekttap, smertefølelser når man undersøker magen og støy i celiac-stammen.
Under diagnostikken er det nødvendig å utføre:

 • Røntgen av mage, tolvfingertarm og spiserør;
 • Ultralyd av peritoneale og bekkenorganer;
 • Studien av mage og rektum ved hjelp av et endoskop.

Disse manipulasjonene bidrar til å utelukke tilstedeværelse av andre patologiske forhold.
Identifiser mulige brudd på blodsirkulasjonen og finn ut årsakene til sykdommer i bukhulen og retroperitoneal plass vil bidra til å utføre en datortomografi. Prosedyren gir intravenøs administrering av kontrastmedium, som gjør det mulig å vurdere funksjonaliteten og patenen til karene i abdominal aorta og dens grener.

For å undersøke tilstanden til celiac-stammen, kan graden av innsnevring av karene bestemmes ved hjelp av ultralyddopplerografi. Om nødvendig, kanskje, en direkte angiografi av fartøyene. Undersøkelsen utføres ved å sette inn et kateter gjennom lårarterien i aorta, etterfulgt av innføring i celiac stammen.

I et kompleks med diagnostiske tiltak er det nødvendig å inkludere en høring av gastroenterologen og for kvinner - en gynekolog.

Hvordan bli kvitt stenose av celiac stammen?

Den eneste måten å behandle kompresjonsstenose på celiac-stammen er kirurgi. Generelt utføres operasjonen ved hjelp av metoden for dekompresjon laparoskopi ved å frigjøre fartøyene og redusere trykket på sirkulasjonssystemet.

Prosedyren innebærer innføring av kirurgiske instrumenter gjennom små snitt, noe som signifikant reduserer den postoperative perioden. Kuttene han lagde helbrede raskt og smertefritt. Bruken av laparoskopisk metode hjelper pasienter til å unngå postoperative komplikasjoner som brokk, betennelse og vedheft på stedet for postoperative arr.

Hvis det er en pasienthistorie, unntatt Dunbar syndrom, galdeblæresykdom eller en bråk i membranen, er det mulig å kombinere disse operasjonene.

Helt utført kirurgisk inngrep krever ingen postoperativ medisinsk behandling. Av og til må du kanskje bruke antibakterielle stoffer.
Etter kirurgisk behandling trenger pasienten nøye oppmerksomhet, noe som innebærer en omfattende studie hver sjette måned.

Det er nødvendig å overvåke kroppens generelle tilstand og å konsultere en lege ved første tegn på sykdom. Ved gjenkjenning, med gjentatt diagnose, komprimering av celiacrommet, kan en reoperasjon foreskrives. I dette tilfellet vil ligamentet av membranen igjen bli dissekert.

Forebyggende tiltak

Komplekset med forebyggende tiltak tar sikte på å forebygge sykdomsutviklingen, noe som innebærer regelmessige besøk til spesialiserte spesialister, for rettidig diagnose. Årsaken til den komplekse diagnosen er tilstedeværelsen av en persons magesmerte, hvor terapeutisk behandling ikke gir den ønskede effekten. Det er umulig å hindre, bare unormal struktur av organer og medfødt innsnevring av blodårene.

Når stenose av celleceller-stammen i abdominal aorta er kategorisk kontraindisert i selvbehandling for å unngå irreversible konsekvenser. Ikke glem at suksessen av behandlingen avhenger direkte av tidlig mottatt medisinsk behandling.

Årsaker til innsnevring av celiac stamme og diagnose ved ultralyd duplex skanning

Vitenskapelig interesse i å bestemme informasjonsinnhold er på grunn av ikke-invasive metoder er tilgjengelige for å søke etter rimelige metoder for diagnose og prognose av funksjonelle og organiske sykdommer i indre organer. Når lesjoner av abdominal aortas viscerale grener vises kliniske tegn som er karakteristiske for sykdommer i gastroduodenalområdet, galleblæren, bukspyttkjertelen og tarmene. Pasienter med sykdommer i området diagnostisert organiske og funksjonelle endringer av organer, behandling er utført, til tross for at det tilbakevendende symptomer på akutt sykdom. studie Blodstrømning i uberørte viscerale grener av abdominal aorta (HBVA) - celiac stammen, den overlegne og dårligere mesenteriske arterien - lar deg ofte bestemme årsaken til organsvikt og velge passende effektive behandlingsmetoder. Ultralydundersøkelser utført på moderne maskinvare bruke Doppler teknikker - nye metodikken bildemage fartøy, slik studere anatomiske og blodstrøm gjennom sengen og arteriovenøs Empower diagnose av gastroduodenale sykdommer regionen.

ved ultralyd dupleks skanning visualisere den abdominale aorta, de innledende delene av cøliaki stammen og grenene (milt og felles leverpulsåren), samt øvre og nedre mesenterisk arterie. Studie for å evaluere vaskulære dimensjoner, utvide eller innsnevring av åpningen, og at veggtykkelsen endringsforholdet av intima og media, aneurismiske fremspring nærvær av aterosklerotiske plakk, samt til å studere hastigheten og arten av blodstrømmen.

Til hovedsiden tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i unpaired visceral grener av abdominal aorta, inkludere følgende:

 • fullstendig fravær av blodstrøm i tilfelle okklusjon av kar,
 • Reduksjon av blodstrømningshastigheten distal til stedet for stenose,
 • økt blodstrømningshastighet direkte på stedet for stenose og turbulens i fartøyets munn,
 • påvisning av sikkerhetsblodstrøm med motsatt blodstrøm under okklusjon av hovedkaret,
 • en reduksjon i diameteren av det berørte fartøyet,
 • poststenotisk forstørrelse.

Ved hjelp av forskjellige sensorposisjoner perednebryushnogo adgang visualisere den abdominale aorta og dens uparede viscerale avdelinger i langsgående og tverrgående plan. For langsgående abdominale aorta-bildesensoren er plassert til venstre for midtlinjen langs den vertikale delens akse orientere skanning plan vinkelrett på den fremre abdominalvegg c retning på ryggraden når pasienten liggende. Skanning utføres under xiphoid-prosessen med 1-2 cm, og skifter sensoren i kaudal retning. For å få en tverrsnittsskåret av abdominal aorta, bør sensoren være orientert vinkelrett på paramediallinjen til venstre.

Abdominal aorta med ultralydundersøkelse ser det ut som en rørformet pulserende struktur med glatte, glatte vegger, en homogen anechoisk lumen. Diameteren av aorta under membranen er 25-28 mm, ved nivået av de viscerale arteriene - 20-24 mm. Når Doppler studie blodstrøm i aorta stammen typen, korresponderer til tilstedeværelse av skarp topp systolisk antegrad med en høy maksimal systoliske blodstrømningshastighet og refluks i løpet av tidlig diastole.

Visualisering av celiac stammen utføres når man oppnår tverrsnitt fra det epigastriske området. Sensoren er beveget fra xifoid kaudalt (2-3 cm) til ønsket funksjon "gull vinger", som er forårsaket ved å dele cøliaki stammen til den totale lever- og miltarterien. Den celiac stammen er lacerated i form av et fartøy 2-4 cm lang, som strekker seg i en vinkel fra den fremre overflaten av aorta. Når tverrgående skanning visual cøliaki stammen i hele og generelt nedsatt lever- og miltarterien - i munnen og i den proksimale del. Den celiac stammen og dets viscerale grener refererer til arterier med høy perifer motstand.

For å få et bilde av den overordnede mesenteriske arterien i lengdesnittet roteres sensoren med 90 °. På 1-2 cm under celiac-stammen, er den overordnede mesenteriske arterien som forlater den aorta fremre overflaten bestemt. På tverrsnitt er det ligert mellom miltvenen og aorta. Den overordnede mesenteriske arterien visualiseres over aorta i 7 cm fra stedet for sin retrett. For å oppnå et spekter av blodstrøm, er kontrollvolumet plassert i lumen av karet 1-1,5 cm fra utgangspunktet fra aorta. Registrering av blodstrømspektret i den overordnede mesenteriske arterien utføres ved munnen. Den overordnede mesenteriske arterien refererer til arterier med høy perifer motstand.

Nedre mesenterisk arterie kommer direkte under nyrearterien fra venstre anterolaterale overflate av abdominal aorta. Visualisering av den ringere mesenteriske arterien er vanskelig på grunn av den lille diameteren (3 mm eller mindre). I noen tilfeller kan bildet bli oppnådd ved å skanne abdominal aorta i det transversale eller langsgående planet under munnen til venstre nyrene. Spekteret av blodstrømmen av den nedre mesenteriske arterien er preget av høy perifer motstand.

K Kriterier for innsnevring eller okklusjon av arterielle kar kvalitative og kvantitative indikatorer på Dopplersignalets spektrale egenskaper. Beregn de kvantitative indikatorene som reflekterer hemodynamikken til arteriel sengen:

 • maksimal, gjennomsnittlig og minimal blodstrømshastighet,
 • pulsasjonsindeks (PI),
 • motstandsindeks (RI),
 • systolodiastolisk forhold (S / D).

Kvalitative egenskaper av frekvensspektret for Doppler-kurver er estimert. Et viktig tegn på innsnevring av arterien er opptak av en turbulent strøm med utvidelse av spektret til systol og diastol. Dersom det ikke er noen nevneverdig økning i det maksimale blodstrømningshastigheten amplituden ved et blodstrøm turbulens registrert bred fordeling av frekvenser og å redusere arealet av lokalisert "vinduer", som er karakteristisk for normal laminær bevegelse av blod i den arterielle kar.

Det mest pålitelige og informative tegn på innsnevring av hovedartarien er en økning i dopplerogrammets maksimale systoliske amplitude (figur 1).

Maksimal blodstrømningshastighet eller topp systolisk blodstrømningshastighet (MSS) måles i de viscerale arteriene på nivået av munnene og de visualiserte segmentene av celiac stammen og den overordnede mesenteriske arterien. I tillegg til maksimal systolisk blodstrømningshastighet estimeres lavhastighetsblodstrømningshastigheter, reflekterende endringer (reduksjon) i hjerteutgang eller indikativ for signifikant innsnevring av fartøyet.

En uunnværlig betingelse for nøyaktig måling Den maksimale systoliske blodstrømshastigheten i celiac-stammen er korreksjon av vinkelen til Doppler-blodstrømsscanning, som er 60 °.

Måling av blodstrømsparametere utføres i en fase med dyp inspirasjon og utånding. Normalt, ved en utandingshøyde, økes den maksimale systoliske blodstrømningshastigheten i celiacrommet med gjennomsnittlig 35,6 ± 5,9% sammenlignet med den dype inspirasjonsfasen. Den gjennomsnittlige verdien av topp systoliske blodstrømningshastigheten i cøliaki stammen er 98-115 m / s, i den store mesenteriske arterie - 98-142 m / s, i arteria mesenterica inferior - 93-189 cm / s. Ifølge GI Kuntsevich et al., Svarer maksimumsverdiene for blodstrømningshastighet i celiacrommet til 128 ± 12 cm / s, i den overordnede mesenteriske arterien - 136 ± 16 cm / s. Variasjonen i blodstrømshastigheten er en av årsakene til uoverensstemmelsen mellom resultatene.

I diagnose av stenose Uberørte viscerale grener av abdominal aorta til de vanligste inkluderer kriteriene foreslått av G. L. Moneta et al. Forfatterne viste at den maksimale blodstrømningshastigheten i cøliaki stammen 200 cm / s eller mer, den store mesenteriske arterie - 245 cm / s og mer, noe som indikerer at hemodynamisk signifikante stenoser (> 70%). Sensitivitet, spesifisitet og prediktiv verdi av testen for celiac stammen var henholdsvis 75%, 89% og 85%.

I tillegg til endringer i topp systolisk blodstrømningshastighet, Den endelige diastoliske blodstrømshastigheten med hemodynamisk signifikant stenose av den overordnede mesenteriske arterien. Etter hvert som den diastoliske komponenten øker, ved å skaffe karakteren av den viktigste endrede typen, med en stenose på over 75%, endres doplerogrammet til den overordnede mesenteriske arterien. En komparativ analyse av resultatene av Doppler og arteriografi viste informativiteten av den endelige diastoliske blodstrømshastigheten ved diagnosen stenoser av celiac stammen og den overordnede mesenteriske arterien. Som et resultat av forskningen ble det funnet at for arter som ikke er parret i abdominal aorta, er arteriell stenose på mer enn 50% hemodynamisk signifikant.

Det er forskjellige etiologiske faktorer, forårsaker anatomiske endringer og brudd på hemodynamikk i unpaired visceral grener av abdominal aorta. Ofte kalt de to hovedgruppene av årsaker som fører til endring i fartøyets lumen: intravasal og ekstravasal. Intravaskulære endringer skyldes medfødte eller oppkjøpte sykdommer i arteriene. K fødsel inkludere vaskulære anomalier - hypo-, aplasi, fibromuskulær dysplasi, arteriovenøse misdannelser; til kjøpt - Aterosklerose, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​utelukket tromboangiitt, ​​postembolisk okklusjon. Det finnes følgende former for arteriell skade: okklusjon, patologisk tortuositet, aneurisme, det er også kombinert og kombinert form. Graden av vasokonstriksjon regnes som stenose opp til 50%, hemodynamisk signifikant stenose -> 50%, 75-90%,> 90%.

Ekstravasal kompresjon uparede visceral grener av den abdominale aorta er primært knyttet til særegenheter av strukturen og utvikling av aorta åpning av mellomgulvet som dannes av fronten og sidene kanter av senen til høyre og venstre ben av membranen er forbundet med midt bueformede ligament av membranen, og bak - organer av ryggvirvlene. Else oppstår fartøy median bueformet ligament av membranen, dets indre ben, virkningen på cøliaki stammen merket oftere enn i superior og arteria mesenterica inferior. Årsakene til hyppig kompresjon av celiac stammen er arteriets topografiske trekk. Ettersom den midlere ligament bueformet åpning plassert ved munningen av cøliaki bagasjerommet eller under 2/3 virvelen i løpet av respiratoriske bevegelse forskyves og kommer i kontakt med cøliaki stammen. Vekselvirkningen mellom cøliaki stammen og bueformede ligament i puster kompresjon finner sted, og munningen av løpet (fig. 2).

Noen ganger oppstår kompresjon av celiac-stammen når karet er trukket kraftig fra aorta, eller når membranen er lite festet til normal nivå av arterien. I tillegg oppstår blodstrømningsforstyrrelser når celiacartarien er bøyd, noe som kan oppstå som følge av dens lave divergens fra aorta.

En annen vanlig årsak til komprimering av unpaired visceral grener av abdominal aorta er ekstravaskulær kompresjon nervøse ganglia av solar plexus, neurofibroznoy vev av celiac plexus, svulster.

I følge patoanatomiske studier observeres endringer i unpaired visceral grener av abdominal aorta i 19,2-70% av tilfellene, ifølge resultatene av angiografi - 4,4-53,5%. I heterogen etter alder og kjønnsammensetning av de studerte pasientene, varierer forekomsten av komprimering av uparrede viscerale grener av abdominal aorta og årsakene til dens utvikling betydelig.

IA Komissarov og medforfattere. observert 538 barn i alderen 5-18 år med magesmerter. Ifølge resultatene fra en omfattende studie, inkludert ultralyd, tosidig skanning, kompresjon av cøliaki stammen ble påvist i 109 barn (20,2%), inkludert 65 (59,7%) gutter og 44 (40,3%) gutter. Blant årsaker til kompresjon av celiac stammen hos barn ble en ekstravasal effekt av det buede ligamentet av membranen, dets indre ben, samt komprimering av celiac plexus med det neurofibrotiske vev avslørt.

L. A. Zvenigorodskaya og medforfattere. resultatene av undersøkelsen 236 pasienter (gjennomsnittsalder 53,5 ± 2,7 år) med kronisk koronarsykdom av sirkulasjonssystemet viser at i de fleste tilfeller (76,8%) forekommer intra lesjon uparede visceral grener av den abdominale aorta, forårsaket av aterosklerotiske prosess i arterier. I andre tilfeller ekstravasal kompresjon av cøliaki stammen knyttet til virkningen av sigd ligament av membranen.

AV Pokrovsky påpekt at resultatene av ultralyd doplerography, røntgen, og patologiske studier av pasienter med koronar aterosklerose i 73,5% av tilfellene oppdages aterosklerotiske lesjoner uparede visceral grener av abdominal aorta.

Ifølge AI Kanayeva et al., Som studerte 325 pasienter i alderen 17-72 år (gjennomsnittsalder 35,5 ± 0,8 år) med kompresjon av cøliaki stammen, nedsatt blodstrøm i cøliaki bagasjerommet på grunn av hemodynamiske faktorer som oppstår som et resultat av isolerte stenos av celiac stammen eller i kombinasjon med et brudd på blodstrømmen i den overordnede mesenteriske arterien. Andre patogenetiske faktorer av hemodynamiske forstyrrelser i visceral uparede grener av den abdominale aorta omfatter mekanisk irritasjon av det midtre buede ligament av membranen og pulsen bølgen av cøliaki plexus. De fleste av pasientene med hemodynamiske forstyrrelser i celiac trunk identifiserte sykdommer i magen, tolvfingertarm, bukspyttkjertel.

Ifølge mange forskere, i tillegg til å klemme uparbeide viscerale grener av abdominal aorta i utviklingen av hemodynamiske lidelser, er en betydelig rolle tildelt til tilstanden av sikkerhetsblodstrøm. Sikkerhetsblodstrømmen mellom celiac-stammen og den overordnede mesenteriske arterien er gitt av en pankreatoduodenal arkade. I tilfelle av stenose av cøliaki stammen, som er den viktigste blodkar som forsyner regionen, er sirkulatorisk insuffisiens kompenseres ved omfordeling av blod i områder: fra den store mesenteriske arterie i sonen for cøliaki stammen sonen. Inkonsekvensen av sikkerhetsblodstrømmen i omfordeling av blod fører til iskemi i begge sonene (stjele syndrom).

En studie antyder en generell årsakssammenheng mellom hemodynamiske lidelser i celiac-stammen med overdreven utvikling av mitralventilflikter og kliniske tegn på mitralventil-prolaps. L. Arcari, som har studert ved ultralydsmetode av 1560 pasienter, avslørte brudd på blodstrømmen i celiac-stammen i 3,7% av tilfellene (57 menn - 23 menn og 34 kvinner). Forløpet av mitralventilen ble diagnostisert hos 47 (82,4%) pasienter med nedsatt blodgass i celiac stammen og 118 (7,9%; p < 0,001) без таковых признаков. У большинства пациентов с компрессией чревного ствола (средний возраст 35 ± 12 лет) не было выявлено явных причин для экстра- либо интравазального сдавления артерии. Автор многомерным статистическим анализом показал, что гемодинамические нарушения в чревном стволе являются независимым от пола и возраста фактором, связанным с пролапсом митрального клапана.

Mitral ventil prolapse og andre varianter av mindre hjerteanomalier er ofte bestemt hos individer med tegn på arvelig dysplasi av bindevev preget av systemiske endringer. Blant de systemiske sykdommene er det spesielle egenskaper ved utvikling, funksjonelle og organiske sykdommer i mage, tolvfingre, tarm. Siden den arvelige bindevevet dysplasi i tillegg til forandringen i hjertet arkitektonisk struktur og den funksjonelle tilstanden til karseng, nedsatt blodstrøm i cøliaki stammen, kan være på grunn av særegenheter i strukturen og metabolismen av bindevev.

T. Scholbach undersøkt celiac stammen ultralydmetoden i 3449 pasienter fra 0 til 18 år med klager på abdominalgii. I 1,7% (59 pasienter i alderen 22 måneder - 19 år, inkludert 81% kvinner) viste tegn på kompresjonssyndrom, celiac stammen. Resultatene av sonografi ble bekreftet hos 21 pasienter ved magnetisk resonansavbildning. Foruten abdominal smerte cøliaki stammen kompresjon er ledsaget av symptomer på brystsmerter (22%), kvalme (29%), halsbrann (17%), oppkast (15%), vekttap (15%), postprandiale forsterkningsegenskaper (15% ), diaré (14%), respiratorisk ubehag (14%), synkope (12%) over arterien systolisk bilyd (15%).

På denne måten, den sanne utbredelsen av blodstrømforstyrrelser uparede visceral grener av abdominal aorta er ikke definert, publiserte data indikerer variasjon i resultatene skyldes heterogenitet i alder, kjønn, kliniske manifestasjoner av pasienter studert. Ultralyd diagnostikk omfatter fargekartlegging dupleks-modus er tilgjengelig metode kan sammenlignes med angiografi anbefalt for screening av pasienter med sirkulatoriske forstyrrelser i visceral fartøy. I en undersøkelse av pasienter med forstyrrelser i blodsirkulasjonen i de uparede visceral grener av den abdominale aorta har problemer med å identifisere en enkelt årsak ekstravasal kompresjon av cøliaki stammen, ofte dominerende i forstyrrelser i blodsirkulasjonen i de uparede visceral grener av den abdominale aorta som hemodynamiske forstyrrelser oppstår under påvirkning av mange faktorer.

Trisvetova EL, Varanitskaya NM
Hviterusslandsk stats medisinsk universitet, 432. største militære kliniske medisinske senter for Forsvarets republikk Hviterussland.
Magasinet "Medisinsk panorama" № 9, oktober 2009.

Les Mer Om Fartøyene