Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronarangiografi av hjertets kar: Kjernen i prosedyren, indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarangiografi er en svært informativ, moderne og pålitelig metode for å diagnostisere lesjonen (konsentrasjon, stenose) av kransbunnen. Studien er basert på visualisering av passasje av kontrastmedium langs hjertets kar. Kontraststoff gjør det mulig å se prosessen på skjermen av en spesiell enhet i sanntid.

Koronararterier (koronararterier, hjertearterier) er kar som gir blodtilførselen til hjertet.

Koronarangiografi av hjertekarene er "gullstandarden" av kranspulsårforskning. Utfør prosedyren i røntgenstrålen. Intervensjonell kirurgi utvikler seg raskt og konkurrerer med "stor operasjon" i behandlingen av koronar hjertesykdom.

Leger av denne spesialiteten er kardiovaskulære kirurger som har gjennomgått seriøs trening. Nå blir de kalt - av intervensjonskirurger eller røntgen endovaskulære kirurger.

Røntgenkirurgi er et rom hvor leger utfører intrakardial forskning og behandling under sterile forhold ved hjelp av røntgenutstyr. Det er røntgenstrålen som gjør at legen kan se hjertet, kranspulsårene under hele prosedyren.

Da vil du lære: Når koronarografi er vist, vil vi dvele i detalj om det viktigste øyeblikket for pasienten - hvordan prosedyren går, og hvem når du kan begynne å jobbe. Hva er indikasjonene, mulige komplikasjoner.

Indikasjon for koronarografi

Hvem trenger å gjøre forskning? Indikasjonene er svært brede, det er flere og flere av dem. Vi vil vurdere de hyppigste tilfellene når forskning er uunnværlig.

 1. Under utviklingen av akutt koronarsyndrom (ACS) - dette er starten på et mulig myokardinfarkt. Faktum er at myokardinfarkt (hjertemuskulatur) har flere utviklingsstadier. Hvis i begynnelsen av denne hendelsen forsøker å gjenopprette blodstrømmen, vil ACS ikke ende med nekrose (død) av delen av myokardiet.
 2. Mistanke om koronar sykdom. Hvis pasienten har angina pectoris, så hvis det er innsnevring i henhold til koronar angiografi, må blodstrømmen i hjerteårene gjenopprettes før det oppstår iskemi eller et hjerteinfarkt.
 3. Når det er nøyaktig kjent at det er stenose i kranspulsåren (innsnevring av lumen aterosklerotiske plakk), men det er nødvendig å finne ut hvor mye det er uttrykt. Røntgen kirurger øyne (det vil si visuelt) vurdere volumet av stenose. På skjermen kan du se "en timeglass, når den er i stenosens plass, passerer kontrast en innsnevring. Hvis denne innsnevringen er svært liten - vurder deretter hastigheten som kontrastmiddelet er vasket av (tross alt er kontrasten normal blodstrøm).
 4. I de tilfellene når pasienten trenger en hjertekirurgi: erstatning av en eller flere ventiler eller en operasjon for aortaens forstørrelse (forstørrelse). I alle disse tilfellene bør legene avgjøre om det er en patologi i hjerteårene. Hvor mye kirurgi er nødvendig for pasienten? Bare en korreksjon av en flamme eller en rippe også?
 5. Det er velkjent at iskemisk hjertesykdom (koronar hjertesykdom) utvikles tre ganger oftere hos pasienter med en transplantert nyre enn hos den vanlige befolkningen i samme alder. I forbindelse med det økende antall transplantasjoner i verden blir dette problemet ganske akutt, og koronarografi utføres også av slike pasienter.
 6. Det er ikke lenger en sjeldenhet når studien utføres til pasienter med et transplantert hjerte for diagnose av angina pectoris.

Koronarografi er nødvendig for timing (som presserende) og metoden for behandling av stenotiske lesjoner i kranspulsårene. Hvis en kritisk innsnevring (mer enn 50% av den arterielle lumen), at et presserende behov for å bestemme hvorvidt en pasient behov for å koronararterie-bypasskirurgi eller koronar angioplastikk. Hvis innsnevringen ikke er kritisk, kan det være nok medisiner.

Kontra

Absolutte kontraindikasjoner eksisterer ikke. Hvis pasienten tar svært lang tid å ta medisiner som fortynner blodet, og det ikke er noe behov for koronar angiografi, kan prosedyren bli utsatt i 7-10 dager. I dette tilfellet anbefales det å avbryte medisinen. Det er nødvendig at etter prosedyren stoppet blodet raskt, og det var ingen risiko for blødning.

Hvordan virker prosedyren?

Vi vil vurdere hele prosedyren for koronarangiografi av hjerteskjoldene "fra pasientens side".

Hospitalisering og forberedelse

Pasienten ankommer om kvelden i avdelingen eller om morgenen kommer han på fastsatt tidspunkt for studien. På hendene skal han ha blodprøver (legen vil spesifisere hva), elektrokardiografi og ultralyd i hjertet.

I venterommet eller i menigheten vil pasienten få informasjon om samtykke på hånden, som må signeres (med mindre du har forandret deg til å gjennomgå en studie). Koronarografi utføres på tom mage, varigheten av hele prosedyren er fra 30 minutter til 2 timer. Pasienten tømmes neste dag. Om morgenen før utslipp vil ta alle testene.

Denne prosedyren kan utføres på to måter (det er en standard diagnostisk metode): gjennom armene og gjennom lårarterien.

Metoder for innføring av et kateter for koronar angiografi av hjertekarene

Før koronar angiografi, vil en nyxis (premedikasjon) bli brukt til å lindre nervøsitet.

Vanligvis er pasienten bevisst under studien og kommuniserer med legen. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å nedsette pasienten i en tilstand av medisinsk søvn - så vil anestesiologen være på studien.

Hva skjer i operasjonen

 1. I begge tilfeller er lokalbedøvelse opprinnelig ferdig (lidokain og andre rusmidler).
 2. Punkterer fartøyet på låret eller armen, sett et kateter eller rør inn i karet. I utgangspunktet er det nødvendig å nå koronararterien munn (dette er stedet for utgangen av koronararterien fra aorta). Kirurgen setter inn et rør inn i pasientens høyre fartøy
 3. Lektekateteret stiger direkte til koronararteriene. I den andre enden (hvor de kom inn i huden) er en sprøyte med kontrast festet til kateteret. Her er det introdusert. Kontrast fyller hjerteslagene og vaskes av blodstrømmen. Under hele prosedyren er det et videoopptak. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen. Skjermen kan roteres slik at pasienten også ser sine egne arterier. Du kan snakke med legen. Gjennom kateteret injiserer kirurgen kontrast fra sprøyten. Legen observerer fremdriften av prosessen på skjermen
 4. Etter å ha fullført prosedyren på punkteringsområdet, utøver legen fysisk trykk med hender. Det er nødvendig å stoppe blødningen.
 5. Deretter påføres en steril, pressende (veldig tett) bandasje og pasienten overføres til menigheten. Etter prosedyren pålegger kirurgen et tett bandasje på pasienten

Etter koronar angiografi

Pasienten anbefales ikke å komme seg ut av sengen fra 5 til 10 timer. Denne forskjellen er forståelig - fordi noen pasienter tar stoffer som fortynner blod. Og ikke i alle tilfeller kan de bli kansellert før prosedyren.

Du kan spise rett etter prosedyren. Kirurgen nærmer seg menigheten for å diskutere alle nyanser av studien.

Prosedyren for koronarangiografi blir nøye og gjentatte ganger studert og analysert av leger. En kopi av videoen vil bli gitt til deg umiddelbart i operasjonen.

Pasienten er utladet, hvis det ikke er noen komplikasjoner, neste dag. Du kan begynne å jobbe på en dag.

Komplikasjoner av prosedyren

I praksis er komplikasjoner ekstremt sjeldne - ikke mer enn 1%. I litteraturen rapporteres fra 0,19 til 0,99% av komplikasjoner etter denne studien.

 • Blødning og påføring av trykkbinding. Det er obligatorisk etter undersøkelsen at legen som gjorde prosedyren, vil nærme seg deg. Han vil gå så ofte som situasjonen krever.
 • Allergiske reaksjoner mot kontrast. Det kan være kvalme, oppkast, utslett. Problemene går bort på egenhånd, eller de får injeksjoner av allergier.
 • Myokardinfarkt, arytmi, smerte i hjertet - ikke mer enn 0,05%. I menigheten ved siden av pasienten får lov til å finne en kjære. Pass på å observere to leger: doktoren i avdelingen og legen som gjorde koronarangiografi. Slike komplikasjoner vil bli diagnostisert på det tidspunktet.
 • Kontrast-indusert nefropati (akutt nyreskade) er ledsaget av en kortvarig økning i kreatinin i blodet på grunn av kontrast. Kreatinin er et produkt av proteinmetabolisme, en viktig indikator for nyrefunksjon. Kontrasten utskilles innen 24 timer uten skade på nyrene.
 • Perforering og ruptur av koronararterien. Det forekommer hos 0,22% av pasientene. Denne komplikasjonen utvikler seg hos pasienter med avansert aterosklerose i kranspulsårene. (Journal of Practice of Emergency Medical Care, 2014). Mer enn hos 99% av pasientene, kan komplikasjonen elimineres på operasjonstabellen.

funn

Koronarografi er nødvendig for legen å estimere med egne øyne hvordan, hvor og hvorfor kranspulsårene påvirkes. Etter studien vil pasienten få en nøyaktig diagnose.

Det kan også være at under koronar angiografi vil du umiddelbart få en korreksjon av de trange arteriene (oppblås kanen under trykk i stedet for stenose).

Prosentandelen av komplikasjoner etter studien er lav, og metodens informativitet er pålitelig og viktig for videre behandling.

Hvem er vist koronarografi?

Hva er koronarografi for?

Koronar angiografi er den viktigste og mest pålitelige metoden for å diagnostisere brudd på patenen av hjertets hjertekarboner. Selv om det i dag er moderne metoder, er det denne studien som fortsatt er "gullstandarden" for å vurdere alvorlighetsgraden av aterosklerose i kranspulsåren og evaluere suksessen til behandlingsprosedyrene.

Samtidig skal pasientene riktig oppdage essensen av denne teknikken. Koronarangiografi er en diagnostisk metode. Det er, forventer at etter at intensiteten av smerte i hjertet minker, ikke følg.

Hvorfor utføres koronar angiografi?

Først av alt, for å finne ut mer taktikken til å håndtere pasienten. Faktisk, hva er forskjellen - har kolesterolplakkene denne eller den prosentdelen av fartøyets lumen?

Denne informasjonen er viktig i tilfelle at den videre aktive taktikken til behandling av pasienten er ment. Etter å ha gjennomgått en studie, kan legen henvise pasienten til stenting eller omgå koronarbeinene.

Utviklet nettverk av collaterals på bakgrunn av uttalt koronarosklerose

Hvem er vist koronarografi?

 • Pasienter som lider av stabil angina og pasienter uten alvorlige symptomer - hvis de under stresstester har blitt diagnostisert med høy risiko for uønskede hjertesykdommer;
 • Pasienter som overlevde vellykket gjenopplivning etter plutselig hjertedød;
 • Pasienter som lider av livstruende pulsavvik
 • Pasienter som utviklet akutt koronarsyndrom (i noen av dens manifestasjoner);
 • Pasienter som er diagnostisert med lav toleranse for fysisk aktivitet ved rehabiliteringsstadiet av hjerteinfarkt;
 • Pasienter med iskemisk hjertesykdom - under forberedelse til kirurgisk behandling.

Kirurgisk tilnærming til ustabil angina

Vær oppmerksom

Kompleks diagnostikk i 1 time! - 3.850 rubler.

Koronarangiografi - 19 000 gnid. (på mottaksdagen)

Stenting - fra 156 100

Coronary Shunting (CABG) - fra

Kostnaden for bypassoperasjon og stenting inkluderer overnatting i en 4-personers menighet, måltider, nødvendige medisiner og forsyninger

Overnatting i 1, 2 og 4 person avdelinger av europeisk standard

EnaMed, familietype klinikk

Taktil, rask, trygg, smertefri. Datatomografi lar deg se i menneskekroppen og identifisere på et tidlig stadium av sykdommen i karene, hjertet, hjernen, bukhulen, ryggraden, endokrine kjertler og oppdage kreft. Siden årets begynnelse har kosakkene også fått mulighet til å undersøke systemet med koronar blodsirkulasjon av hjerte, tarm og kreftvulster på en toppmoderne datortomografi.

Den eneste CT-skanneren i regionen med virtuell koronar angiografi, kolonoskopi og kateter-perfusjonsprogrammer ble installert i Zaporozhye regionale kliniske sykehus. Lederen av radiologisk avdeling Boris Sergeevich Gavrilenko svarte på spørsmålene av interesse for oss:

- Hva er forskjellen mellom computer coronary angiography og tradisjonell?

- Ved konvensjonell koronar angiografi (angiografi) undersøker bare koronararteriene: aterosklerose plakk det er, innsnevring hentydninger. Datamaskin koronar dessuten gjør det mulig å evaluere morfologi av hjertet (tykkelse, størrelse, vekt infarkt, ventrikulær), blodgjennomstrømning, blodgjennomstrømning, hjertets kontraktilitet, se trinn av aterosklerose i koronararteriene.

Angiografi er en invasiv metode for røntgenundersøkelse av blodårer. Ved aortaens munn blir et kateter satt inn, kontrast innføres gjennom den. Den utføres under driftsbetingelser, under anestesi, og krever forberedelse. Med angiografi er det risiko for komplikasjoner, ved siden av pasienten er en anestesiolog og kardioreanimatolog. Etter angiografi er pasienten på sykehuset. Computer coronography er en helt sikker prosedyre som ikke krever forberedelse, ikke forårsaker smertefulle opplevelser, etter at en person umiddelbart kan gå på jobb.

- Beregnet tomografi erstatter helt koronar angiografi?

- Som en diagnostisk prosedyre, ja. Men pasienter kan bli vist angiografi som en medisinsk prosedyre, hvor angioplastikk utføres umiddelbart. På en tomografi kan personer med arytmi ikke undersøkes, fordi datamaskinen er synkronisert med EKG. Hvis en person har høy hjertefrekvens, mer enn 70 slag per minutt, anbefales det at betablokkere tas før testen.

- På hvilke sykdommer eller symptomer er CT i hjertet vist?

- Til alle mennesker etter 40 år som klager over smerte i hjertet, brenner bak brystbenet, eller har en lang historie med å røyke eller drikke alkohol eller tidlig død i slekten fra kardiovaskulære sykdommer. Spesielle indikasjoner: iskemisk hjertesykdom, angina pectoris, sjekk av shuntinstallasjon.

- Tillater en virtuell koloskopi deg å se hele tarmen?

- På dataskjermen ser du ikke bare løkkene, men også tarmens lumen, slimhinnets overflate, for å avsløre inflammatoriske forandringer, polypper, kreft på et tidlig stadium. Vanlig koloskopi ved hjelp av en sonde vil også vise dette, men det er en smertefull, ubehagelig prosedyre.

- Når er en koloskopi indikert?

- Etter 40 år, hvis det er forstoppelse, smerte i tarmene, hvis slektningene hadde onkologiske sykdommer i tarmen.

- Hva slags program er kate perfusjon?

- Katy Perfusion 4D - skanning av en kreftøs tumor og vurdering av blodstrømmen i den - gjøres før og etter behandling med onkologen. Svulsten har en sterkere blodstrøm enn sunt vev, og behandling, kjemoterapi er rettet mot å redusere blodstrømmen. Dette programmet lar deg spore hvor effektiv behandling av kreft. I Amerika har metoden for cate-perfusjon blitt populær de siste årene.

- Det viser seg at alle som ble 40-45 år gamle, skulle finne to timer og passere CT som en medisinsk undersøkelse?

- Datatomografi - en metode tilgjengelig, rask, anerkjent over hele verden. Et tegn på kultur er å undersøke de delene av kroppen din der det er problemer: hjerte, tarm, gynekologi. Identifisering i et tidlig stadium av en farlig sykdom øker sjansene for utvinning alvorlig.

Zaporozhye, Orekhovskoe motorvei, 10, Zaporozhye regionale kliniske sykehus, radiologisk avdeling, Medisinsk senter for databehandlingstomografi "EnaMed"

Koronar angiografi i studien av kardiovaskulærsystemets patologi

Videre er denne studien "gullstandarden" i diagnosen koronar hjertesykdom. Koronarografi er nødvendig for verifisering av diagnosen IHD. Uten data fra denne instrumentale studien kan diagnosen hjertesykdom ikke betraktes som nøyaktig.

Hva er koronarografi?

Koronar angiografi, koronar angiografi, er en invasiv metode for instrumentell medisinsk forskning som lar deg bestemme hvor passiv koronarkarene er.

Dette er den radiopaque metoden, dvs. ved å utføre det spesielle stoffet som fyller et lumen av et fartøy, brukes og tillater å vise det på et røntgenfotografi.

Bruken av denne metoden ble startet relativt nylig - på 60-tallet av XX-tallet. I kliniske studier og i erfaring med millioner av vanlige pasienter har imidlertid den høye diagnostiske verdien av denne studien blitt demonstrert.

Viktig råd fra redaksjonen!

Alle bruker kosmetikk, men studier har vist forferdelige resultater. En forferdelig figur av året - i 97,5% av de populære sjampoene er stoffer som forgifter kroppen vår. Sjekk sammensetningen av sjampoen din for tilstedeværelsen av natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat, PEG. Disse kjemikaliene ødelegger krøllens struktur, håret blir sprøtt, mister elastisitet og styrke.

Den mest forferdelige tingen er at denne muck gjennom porene og blodet akkumuleres i organene og kan forårsake kreft. Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke bruker midler som disse stoffene er funnet på. Eksperter fra vårt redaksjonskontor gjennomførte testing av sjampo, hvor førsteplassen ble tatt av midler fra selskapet Mulsan Cosmetic.

Den eneste produsenten av all naturlig kosmetikk. Alle produkter er produsert under streng kontroll av sertifiseringssystemer. Vi anbefaler å besøke den offisielle nettbutikken (mulsan.ru). Hvis du tviler på kosmetikkens naturlige egenskaper, må du sjekke utløpsdatoen, den bør ikke overstige 11 måneder.

Hvorfor er det nødvendig å undersøke tilstanden til koronarbeinene?

Koronar fartøy er fartøy som leverer blod, og dermed med oksygen, selve hjertemuskelen.

Innsnevringen av lumen av disse karene, fra okklusjon (okklusjon) fører til utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen og dets iskemi. Disse prosessene ligger til grund for patogenesen av koronar hjertesykdom og hjerteinfarkt.

Årsakene til innsnevringen av lumen i koronarbeinene kan være deres spasmer, tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av utviklingen av karene (sjeldnere).

Hvem er vist koronarografi?

Det finnes en rekke tydelige artikulerte indikasjoner på grunnlag av hvilken legen din må avgjøre hvorvidt å foreskrive koronar angiografi.

Indikasjoner for utnevnelse av koronarangiografi

Oppdrag av pasienten til høyrisikogruppen av komplikasjoner (i henhold til den kliniske undersøkelsen og resultatene av andre instrumentelle, ikke-invasive metoder)

 • Fravær av effekten av medisinering for koronar hjertesykdom
 • Pasienten har ustabil angina i tilfelle at stoffbehandling ikke klarte å gi det riktige resultatet. Denne indikasjonen gjelder for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt tidligere, dersom det ble ledsaget av komplikasjoner som lungeødem, hypotensjon, venstre ventrikulær dysfunksjon
 • Tilstedeværelsen av angina pectoris hos en pasient med en historie med en tidligere historie med hjertesvikt
 • Vanskeligheter ved å bestemme risikoen for komplikasjoner med ikke-invasive diagnostiske teknikker
 • Diagnostisk undersøkelse før kirurgi på åpent hjerte hos en pasient eldre enn 35 år. For eksempel er det faktisk på tvers av kirurgisk inngrep angående behandling av patologien til ventilerte hjerteventiler, deres proteser, etc.
 • Hvordan utføres koronarografi?

  Gjennomføring av koronar angiografi er ikke en enkel prosess og innebærer en rekke forberedende stadier.

  Koronarografi kan utføres snarest eller planlagt, avhengig av den kliniske situasjonen og pasientens tilstand.

  På forberedelsesstadiet må pasienten testes for hepatitt C, B, HIV-test, 12-ledig EKG, RW-studie, generell blodprøve, bestemme blodtype og Rh-faktor.

  Etter en grunnleggende undersøkelse av en kardiolog som bestemmer seg for utnevnelsen av en koronar angiografiprosedyre, vil pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse med leger av andre spesialiteter for å utelukke sammenhengende sykdommer eller avklare arten av deres kurs.

  En slik omfattende undersøkelse er nødvendig, da den tillater å kompilere et komplett bilde av pasientens helse og forutsi mulige komplikasjoner under koronar angiografi.

  Prosedyre for koronarangiografi

  Teknisk sett utføres koronarangiografi som følger. Pasienten er lagt på sofaen. Utfør lokalbedøvelse for å minimere smerte under prosedyren. Pasienten forblir bevisst.

  Neste - gjør en punktering i øvre del av låret. I noen tilfeller en punktering på underarmen.

  Gjennom dette hullet utføres en spesiell kateter (derfor refererer denne studien til invasive teknikker).

  Legen korrigerer bevegelsen av kateteret og oppnår så forsiktig hjertets kar. Videre inn i lumen av koronarbeholdere gjennom kateteret innføres en røntgenkontrast substans.

  Ved hjelp av en spesiell enhet - en angiograf - blir bevegelsen av det røntgenkontraherende stoffet med blodstrøm gjennom koronarbeinene registrert. Bildet vises på en spesiell skjerm, og lagres også på et digitalt medium.

  Kontraststoff er vist på bildene i form av skygger, og overfører nøyaktig formen på blodkarets lumen og tillater å bestemme tilstedeværelsen i dem av steder med innsnevring eller områder der blod ikke kommer inn i det hele tatt.

  Obstruksjon av fartøyets lumen ble kalt "okklusjon". Påvisning av en slik blokkering er en direkte indikasjon for umiddelbar hurtig eller minimal invasiv behandling av kranspulsårene.

  Som regel utføres stenting av koronarfartøyene eller deres ballongdynatasjon på steder med innsnevring i dette tilfelle. Disse prosedyrene kan utføres samtidig med koronarangiografi (med enighet om dette øyeblikk med pasienten og i nærvær av relevante data oppnådd under studien)

  Til hvem er koronarografi kontraindisert?

  Som i en hvilken som helst medisinsk metode for diagnose eller behandling i tilfelle av koronarangiografi, er det både deres egne indikasjoner og kontraindikasjoner for sin adferd.

  Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for denne studien. Imidlertid er det en rekke meget signifikante relative kontraindikasjoner, noe som kan føre til avskaffelse av koronarangiografi.

  Så kontraindikasjoner for koronar angiografi:

  • Pasienten har en allergi mot røntgenkontraststoffet administrert til pasienten i studien
  • Pasienten har nyre- eller hjertesvikt. Som allerede nevnt ovenfor er dette en relativ kontraindikasjon. Derfor er det etter medisineringstiden mulig å stabilisere pasientens tilstand og dermed gjøre det mulig å utføre koronar angiografi
  • Anemi, koagulering av pasientens blod - koronarangiografi i dette tilfellet kan også utføres etter passende forberedelse, stabilisering av pasientens tilstand og under "dekselet" av den aktuelle medisinterapien
  • Pasienten har diabetes mellitus
  • Pasienten har en akutt smittsom sykdom
  • Pasienten har endokarditt
  • Forverring av magesår
  • Pasienten har arteriell hypertensjon, noe som ikke gir seg til medisinsk korreksjon

  I hvilke tilfeller er det en nødsituasjon, og hvor - en planlagt koronarangiografi?

  Nødkoronarografi er indisert for pasienter med en kraftig forverring i tilstanden etter endovaskulær operasjon. Tegn på slik forverring kan være negative endringer på EKG, forringelse av pasientens velvære, økning i nivået av enzymer i blodet)

  Også en akutt koronar angiografi er vist til pasienter på sykehus med en plutselig økning i alvorlighetsgraden i løpet av IHD (en forverret intensitet angina angrep)

  Mulige komplikasjoner av koronar angiografi

  Det er fare for komplikasjoner etter denne prosedyren. De vanligste komplikasjonene av koronar angiografi er:

  • Blødning ved punkteringsstedet (på låret eller på underarmen)
  • Arrhythmier av forskjellige slag
  • Utvikling av en allergisk reaksjon på radioaktive stoffer
  • Akutt eksfoliering av intima av arterien
  • Utvikling av hjerteinfarkt

  En detaljert historie og detaljert undersøkelse av pasienten av sin behandlende lege og andre spesialister gjør det mulig å minimere risikoen for slike komplikasjoner.

  Og likevel, før prosedyren, skal pasienten nødvendigvis informeres om den eksisterende risikoen for mulige komplikasjoner og gi sin skriftlige avtale om gjennomføringen av denne studien.

  Hva er hjertekoroniens angiografi, hvordan går det med vaskulær undersøkelse og hva er konsekvensene av denne studien?

  Til tross for den raske utviklingen av medisin, fremveksten av ny teknologi og innovasjoner, øker antall pasienter med visse patologier i kardiovaskulærsystemet stadig i verden. Statistikk viser at i dag må dette problemet bli mer oppmerksomt.

  Med fremkomsten av en ny minimal invasiv metode for å undersøke kranspulsårene, klarer et stort antall pasienter å unngå alvorlige konsekvenser forbundet med innsnevring eller full overlapping av blodkar som leverer blod til hjertemusklene. Koronarangiografi av hjertekarene ble oftere brukt av kardiologer, siden denne diagnostiske metoden overgår alle andre i nøyaktighet.

  Essensen av hjertets hjerte-angiografi

  Under koronar angiografi (CG) menes en røntgen endovaskulær studie med kontrast, noe som gjør det mulig å bestemme tilstanden til blodkar som leverer hjertemuskelen.

  Objektive forutsetninger for koronarangiografi er: mistanke om myokardisk iskemi, ustabil angina, akutt koronarsyndrom. Også, CG-metoden brukes i tilfelle av en planlagt operasjon på hjertemuskelen for å bestemme behandlings taktikken.

  Under koronarografien gjør doktoren en punktering i femorale arterien, der et kateter med et kontrastmiddel deretter settes inn. En røntgenundersøkelse utføres, der opptaket på informasjonsbæreren utføres.

  Koronarografi utføres under driftsbetingelser. Minimalt invasiv teknikk tillater å gi en nøyaktig vurdering av tilstanden til koronarbunnen. KG avslører lokalisering av innsnevring av blodkar som gir hjertet, dets grad og natur.

  Indikasjoner og kontraindikasjoner til studien

  Legen feriestedene til hjelp av koronar angiografi i nærvær av planlagte eller haster indikasjoner. Noen ganger utføres CG etter tidligere kirurgiske inngrep for å overvåke tilstanden til kransens vaskulære seng. Den planlagte diagnostiske metoden kan utføres i følgende tilfeller:

  • mulig myokardisk iskemi ledsaget av hjertesmerter, typiske EKG-endringer, en positiv test for fysisk aktivitet, ineffektiv medisinsk behandling av angina pectoris;
  • en planlagt operasjon på hjerteventilene til pasienter hvis alder overstiger 35 år;
  • utviklingen av tidlig angina angina, for påvisning av ikke-koronar sykdommer i myokardiet;
  • Tilstedeværelse av minimal tegn på iskemi hos personer som har direkte tilknytning til livsrisikoen (astronauter, soldater osv.).

  En akutt koronar angiografi utføres med progressiv angina hos en pasient som gjennomgår planlagt behandling. Også CG-metoden brukes i tilfelle økte enzymer, negativ dynamikk i EKG, og generell forverring av pasientens helse etter endovaskulær intervensjon.

  Selv om prosedyren er referert til som minimalt invasive diagnosemetoder, kan det i noen tilfeller bli avslått hvis det foreligger kontraindikasjoner. Spesielt personer som gjennomgått hjerteinfarkt mindre enn 7 dager siden, kan ikke røntgenundersøkelse med kontrastmiddel utføres. Koronarografi er også farlig for pasienter som lider av:

  • Nyresvikt (kreatinin større enn 150 mmol / l);
  • høyt ukontrollert arterielt trykk;
  • diabetes mellitus (blodsukkernivået er ikke korrigert til de nødvendige verdiene);
  • alvorlige lesjoner i hjernens kar-seng og lemmer
  • magesår i mage-tarmkanalen;
  • sirkulasjonssykdom, noe som kan føre til endringer i hjertefrekvensen.

  Forbereder prosedyren

  Før pasienten gjennomgår koronar angiografi, må han overvinne flere vanskelige stadier av preparering. Det er nødvendig å bestå en rekke undersøkelser:

  • donere blod og urin til biokjemisk og klinisk analyse, noen ganger blir blodet undersøkt for tilstedeværelse av aids og hepatitt;
  • å lage et elektrokardiogram
  • å besøke ultralydstudiet;
  • passere røntgenundersøkelse av organene i brystbenet.

  For at endovaskulær inngrep skal kunne diagnostisere koronarkanalen og ikke forårsake skade på pasienten, bør følgende regler overholdes:

  • det er nødvendig å nekte mat og væskeinntak for noen timer før prosedyren begynner;
  • før koronar angiografi besøker toalettet;
  • hvis det er allergi mot medisiner, bør du informere legen på forhånd;
  • under angiografi på kroppen bør ikke brukes utenlandske gjenstander (briller, inkludert linser, smykker, uret bør fjernes).

  Hvis du følger alle anbefalingene fra høyt kvalifiserte spesialister som forberedelse til CG, vil prosedyren utføres i normal modus.

  Stadier av koronar angiografi av hjertekarene

  En ukomplisert prosedyre utføres for pasienter ikke bare i eliteklinikker, men også i vanlige medisinske institusjoner. Koronarografi utføres i flere stadier. I utgangspunktet gjør doktoren en punktering av lårarterien i inngangssonen eller den radiale arterien på armen. Deretter settes et lite kateter inn i punkteringen. En kontrast blir sakte introdusert gjennom den (en væske der jod virker som hovedstoffet). På spesialutstyr utformet for slike prosedyrer, ser legen et klart bilde av blodkar som leverer blod til hjertet.

  Diagnostisk metode hjelper spesialisten visuelt å bestemme graden og arten av innsnevringen av arteriene og venene, samt lokalisering av problemet. Dette er en utmerket mulighet for en grundig undersøkelse av hele blodkarens seng. Hvis legen har nødvendig kunnskap og erfaring på dette området, vil han kunne gi en nøyaktig konklusjon, som i fremtiden vil bestemme behandlingens taktikk.

  Hva er farlig å sjekke blodårene, hva er konsekvensene?

  Komplikasjoner i løpet av endovaskulær intervensjon er ekstremt sjeldne. En slik mulighet kan imidlertid ikke utelukkes. Pasienten etter koronar angiografi kan føle smerte på stedet for punktering av fartøyet. Vanligvis er dette forbundet med det resulterende hematom etter punkteringen eller ved avslutning av anestesi. Ofte oppstår en blødning ved punkteringsstedet, som erfarne medisinske personell raskt kan takle.

  Hvis pasienten klager over alvorlig smerte i hjertet etter endovaskulær intervensjon, må man treffe hastende tiltak, da slike symptomer kan indikere trombose av arterien eller et hjerteinfarkt. Pasienten, som er plaget av smerte, må rapportere alle ubehagelige følelser til sin behandlende lege. Spesialisten, etter å ha samlet anamnesen og har undersøkt pasienten, kan minimere risikoen forbundet med utvikling av komplikasjoner.

  Alle bør være oppmerksomme på risikoen og mulige komplikasjoner etter en kirurgisk prosedyre før koronar angiografi. Han må nødvendigvis signere en avtale om å sjekke blodårene med et kontrastmiddel.

  Gjenopprettingsperioden etter koronar angiografi

  Koronarografi utføres på et sykehus. Etter endovaskulær intervensjon er pasienten under medisinsk tilsyn i ytterligere 24 timer. Pasienten måles jevnlig puls og blodtrykk, han er medisinsk korrigert.

  Etter en røntgenundersøkelse av koronarbeinene med kontrastmateriale, må pasienten følge klientens anbefalinger nøye. Han må overholde sengen hvile i en viss tid. Perioden hvor en person skal ta en liggende stilling, kan variere avhengig av punkteringen, metoden for å stoppe postoperativ blødning.

  Ved å stoppe blødningen ved å klemme arterien, skal pasienten ligge i sengen fra 6 til 8 timer, og hvis spesielle medisinske instrumenter for hemostase ble brukt under operasjonen, så etter et par timer kan du ta en oppreist stilling.

  Til kroppen kunne raskt bli kvitt kontrastmediet, bør en person drikke mer, men det er nødvendig å ta hensyn til pasientens fysiologiske egenskaper og mulige kontraindikasjoner. Diuresis bør overvåkes, mengden av urinutgang bør svare til volumet av væsken.

  Når det er ubehagelige symptomer, smerter av ulike etiologier, bør pasienten straks informere sin behandlende lege om det. Så det vil være mulig å unngå alvorlige komplikasjoner. Etablert under endovaskulær intervensjon, blir kateteret fjernet etter noen få timer, og bandasjen, som påføres arterien punkteringsstedet, fjernes etter en dag.

  Hvor mye er studien av blodkarene i hjertet?

  Hvis du går til medisinske institusjoner for koronar angiografi med en obligatorisk helseforsikring på hendene, så vil denne prosedyren være gratis. Det er bare nødvendig å ta hensyn til det faktum at etterspørselen etter røntgenundersøkelse av koronarfartøy med kontrast overstiger forsyningen. Noen ganger må pasientene vente i flere uker, og på en rekke områder med utilstrekkelig utstyr på sykehus - selv i flere måneder.

  Om nødvendig kan koronarangiografi gjøres mot gebyr. Hvor mye det vil koste, avhenger direkte av landet der medisinsk institusjon er lokalisert. I Russland er en slik undersøkelse i området 10 000 til 45 000 rubler. I utenlandske klinikker vil en røntgenundersøkelse av kranspulsårene koste pasienten i en mengde fra $ 300 til 2500 euro.

  KG er inkludert i den obligatoriske listen over diagnostiske metoder for å bestemme graden og arten av innsnevringen av lumen i blodkar som leverer blod til hjertemuskelen. Prosedyren utføres i henhold til en standardisert ordning, dette garanterer pasientens sikkerhet. Takket være moderne diagnostiske metoder, kan i Russland ulike patologier av koronarfartøy identifiseres tidlig, noe som gjør at vi kan treffe alle tiltak for å eliminere dem så snart som mulig.

  Koronar angiografi av hjertets kar: essensen av metoden, indikasjoner, kontraindikasjoner

  Iskemien i hjertemuskelen er en tilstand som er veldig farlig for menneskelivet. Tidlig diagnose av sykdommer som fører til brudd på blodsirkulasjonen, lar deg velge den mest effektive behandlingstaktikken og forbedre pasientens livskvalitet. Den mest informative metode for forskning i denne situasjonen, anerkjenner eksperter hjertekarbonens koronarangiografi - det er gjennom henne at legen lærer om sted, grad og natur av innsnevring av lumen av arterien som bærer blod til myokardiet. Om hvordan koronarangiografi utføres, om indikasjoner, kontraindikasjoner, forberedelse til studien, og også om mulige komplikasjoner, vil du lære av vår artikkel.

  En kort historisk referanse

  Nesten hundre år siden - i 1929 - tysk forsker W. Forrsmann etter omfattende eksperimenter utført under fluoroskopi seg gjennom venstre cubital vene inn i høyre atrium urinkateter 65 centimeter i lengden. Til tross for at dette eksperimentet ble kritisert av forskerne fra forskeren, kan han i dag sikkert betraktes som grunnleggeren av koronarangiografi.

  11 år senere - i 1940 - ga New York-legerne A. Cournard og D. Richards offentligheten hemodynamiske parametere for hjertekateterisering hos pasienter med revmatiske ventildefekter. Samtidig opprettet disse forskerne et diagnostisk program som gjør at metoden kan brukes i klinisk praksis. I 1956 mottok forfatterne av koronarografi Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

  På omtrent samme tid - i 1953 - Seldinger teknikk ble utviklet av lav-traumatiske hjertekateterisering avdelinger, som gjorde det lettere å diagnostisere og redusere risikoen for komplikasjoner.

  I 1958 utviklet M. Sones og utførte en selektiv koronarangiografi, som i dag er en variasjon av metoden.

  Essens og typer koronar angiografi

  Således, koronar angiografi - en fremgangsmåte for forskning av koronar (coronary heart) fartøyer hvor de injiserte kontrastmiddel og utføre en serie av røntgenbilder i ulike projeksjoner. Det er "gullstandarden" for å diagnostisere tilstanden til hjertekarene.

  Avhengig av indikasjonene, kan studien gjennomføres i forskjellige volumer:

  • i den generelle koronarangiografien er alle kranspulsårene gjenstand for diagnose;
  • I koronar angiografi blir selektiv kontrast bare gitt i noen få kar - de som må undersøkes.

  I dag finnes det en metode for koronar angiografi, som utføres ved hjelp av en multispiral datortomografi. I dette tilfellet blir kontrastmiddelet først innført i pasientens kropp og deretter plassert i MSCT-apparatet. Fordelene ved CT-koronarangiografi er:

  • ingen behov for sykehusinnleggelse av pasienten;
  • kort sikt for diagnostikk;
  • dens høye informativitet.
  • som regel en høyere kostnad enn tradisjonell koronar angiografi;
  • Tilstrekkelig lav tilgjengelighet for visse deler av befolkningen.

  Hver av teknikkene har en rekke indikasjoner, som hver har både fordeler og ulemper i forhold til andre. Den type koronarangiografi som kreves av pasienten, bestemmes av legen basert på den kliniske situasjonen.

  Også i løpet av denne studien kan om nødvendig noen ytterligere manipulasjoner utføres, noe som gjør det mulig å avklare graden og arten av lesjonen av kranspulsårene. Disse inkluderer:

  • venstre sidet ventrikulografi (ved hjelp av legen vurderer kontraktiliteten til venstre ventrikel, arten av bevegelsen av veggene, diagnostiserer mangel på mitralventilen, hvis noen);
  • aortography (arteriografi aorta) - kan detektere aorta-klaff-tilbakestrømming og for å vurdere tilstanden til veggene i aorta fra forskjellige avdelinger, arten av dens ødeleggelse og utblåsingen fra sine hovedarteriene;
  • coronaroscintography (utført etter drift av CABG for å bestemme passabiliteten til shunts).

  vitnesbyrd

  Koronarografi er foreskrevet for personer som lider av koronar hjertesykdom, som har stor risiko for å utvikle komplikasjoner av denne patologien, eller hvis den tidligere behandlingen ikke viste et positivt resultat.

  Så vitnesbyrdet til denne studien er som følger:

  • den første dukket opp angina pectoris;
  • ustabil (progressiv) angina pectoris;
  • angina som ikke reagerer på tradisjonell medisinering;
  • postinfarkt angina (som skjedde umiddelbart etter hjerteinfarkt);
  • faktisk hjerteinfarkt (for å gjennomføre en undersøkelse snarest - innen de første 12 timene fra sykdomsbegyndelsen);
  • tegn på utilstrekkelig blodtilførsel (iskemi) i hjertemuskelen, detektert på et elektrokardiogram eller ved å utføre daglig overvåking av EKG;
  • prøver med fysisk aktivitet (veloergometri, tredemølle, transesofageal elektrostimulering), hvor myokardets iskemi detekteres;
  • alvorlige hjerterytmeforstyrrelser;
  • Behovet for differensial diagnose med hjertesykdom av en annen (ikke-iskemisk) natur;
  • noen kiste skader;
  • hypertrofisk kardiomyopati;
  • infeksiv endokarditt;
  • Kawasaki sykdom.

  I tillegg er koronar angiografi utført i forberedelse for hjertekirurgi, hjertetransplantasjon, lunge, nyre eller leversykdom, og noen ganger for å fastslå tilstanden i koronararteriene hos pasienter med risiko for relaterte yrker - piloter, førere av visse typer kjøretøy, kosmonauter og andre.

  Kontra

  Koronarografi kan utføres til pasienter i alle aldre som er i noen - selv i alvorlig tilstand. Verdien av denne forskningsmetoden i en rekke kliniske situasjoner er så stor at den ikke har absolutt kontraindikasjoner - de som det er absolutt umulig å utføre diagnostikk. Det er kontraindikasjoner relativ, som inkluderer:

  • intoleranse overfor pasienten til et bestemt radiokontrastpreparat;
  • arteriell hypertensjon, hvor det er svært vanskelig å redusere trykket av medisiner (ukontrollert);
  • redusert konsentrasjon i blodet av kalium (hypokalemi);
  • alvorlig, ukontrollert ventrikulær arytmi;
  • brudd på blodkoagulasjonssystemet;
  • Dekompensert hjertesvikt;
  • akutt smittsom sykdom;
  • alvorlig nyresvikt
  • ONMK (slag);
  • alvorlig anemi
  • kronisk smittsom sykdom i akutt stadium;
  • aktiv blødning av noe slag (gastrointestinal, livmor og andre).

  Hvis pasienten har en eller flere av de nevnte sykdommene, blir koronarangiografien utsatt til pasientens tilstand er stabilisert. I nødstilfeller kan legen holde det til tross for tilstedeværelsen av relative kontraindikasjoner (selvfølgelig er risikoen for komplikasjoner i denne situasjonen betydelig økt, men noen ganger bare på denne måten er det mulig å redde pasientens liv).

  Er forberedelse til koronarografi nødvendig?

  Koronarangiografi er en seriøs studie som krever noe forberedelse for det.

  Først og fremst bør pasienten være maksimalt informert om studienes natur, målene forfulgt av legen, å utnevne ham, om mulige komplikasjoner. I tillegg er pasienten undersøkt. Han kan bli tildelt:

  • en utvidet blodprøve;
  • blodprøve for gruppen og Rh-faktor;
  • biokjemisk blodprøve (lever, nyretester, elektrolytter);
  • en blodprøve for koagulogram (koagulogram);
  • blodprøve for infeksjon (hepatitt B, C, HIV, syfilis og så videre);
  • EKG;
  • Ultralyd av hjertet (ekkokardiografi);
  • last EKG-testing;
  • daglig EKG-overvåking;
  • konsultasjoner av spesialister og undersøkelser anbefalt av dem (i tilfelle pasienten har samtidig patologi).

  Det er viktig at pasienten advarer legen om de allergiske reaksjonene som noen gang har skjedd med ham (spesielt om allergier mot medisiner), fortalt om alle kroniske sykdommer og oppført hvilke medisiner han tar hele tiden. Hvis disse legemidlene kan påvirke informativiteten til koronarangiografi, kan legen anbefale at de blir kansellert eller ta hensyn til opptaket ved evaluering av studienes resultat.

  Utfør koronarografi avhengig av den kliniske situasjonen:

  • planlagt eller i nødstilfelle
  • poliklinisk eller i hjerteoperasjonen.

  Studien utføres på tom mage - det siste måltidet skal være senest 8 timer før det.

  Pasienten holder toalettet på stedet der punktet på fartøyet skal utføres, og fjerner hårdekket fra dette området av kroppen. Også før utbruddet av koronar angiografi må han ta medisiner hvis dette er foreskrevet av en lege.

  Forskningsmetodikk

  Koronarangiografi er en invasiv studie. I løpet av hele utførelsesperioden kontrolleres pasientens tilstand av en anestesiolog og kardioreanimatolog.

  • Først og fremst utfører kardiosurgen lokalbedøvelse av punkteringsstedet - injiserer Lidocaine, Ultracaine eller annet lokalbedøvelseslag for lag. I prosessen med forskning er pasienten bevisst.
  • Da legen utfører en punktering av en arterie - brachialis, armhulen, radial eller femoral (i legens skjønn, og avhengig av maskinvaren), setter innførings entrer lumen av nålen kateter, og deretter sletter punktering nål.
  • For å unngå koagulasjon vaskes systemet med en blanding av heparin og saltvann.
  • Under kontrollen av ultralyd eller fluoroskopisk enhet, blir kateteret avansert langs arterien i retning av hjertet opp til den stigende aorta.
  • Når kateteret når aorta, under kontroll av arterielt trykk, blir det flyttet til felles stammen eller til noen av grenene (venstre, høyre eller deres grener) av kranspulsårene.
  • Et kontrastmedium blir introdusert i kateteret, som sirkulerer langs blodbanen med blodstrøm og fyller dem opp og når koronararteriene.
  • En rekke røntgenstråler utføres i forskjellige fremskrivninger, resultatene digitaliseres, registreres i datamaskinen, og deretter utstedt til pasienten på et elektronisk medium sammen med konklusjonen, og kan også skrives ut.

  Under diagnosen registrerer enhetene EKG, trykk i aorta og hjertekamre.

  Pasienten under koronarangiografi føler smerte under punktering av arterien og med lokalbedøvelse, en følelse av varme fra innføringen av kontrastmiddelet, noen ganger smerte typisk for anginaangrep.

  Ved slutten av undersøkelsen fjerner legen kateteret fra pasientens blodkanal og påfører et spesielt sterilt trykkbandasje til punkteringsstedet for å stoppe blødningen. Etter 30 minutter, bytt denne bandasjen med en vanlig bandasje, som fjernes etter 24 timer.

  Hvis koronar angiografi avslører endringer som elimineres ved kirurgisk inngrep-stenting, CABG, ballongangioplasti, kan de utføres umiddelbart etter at diagnosen er fullført.

  Varigheten av pasientens opphold under tilsyn av medisinsk personell avhenger av tilgangen gjennom hvilken kateteret ble satt inn, samt i sin generelle tilstand:

  • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom den radiale arterien, kan eksaminanden forlate avdelingen innen få timer, forutsatt at han har et sparsomt skjema for armen, hvis arterie var punktert.
  • De gjenværende tilgangene krever at pasienten blir på sykehuset innen 24 timer etter undersøkelsen.

  For å øke hastigheten på fjerning av kontrastpreparat og for å lette arbeidet med nyrene, bør pasienten drikke mer væske, og i tilfelle symptomer på koronarangiografi komplikasjoner (om dem - under), kontakt lege omgående.

  Hva studien viser

  Ved å fylle lumen i koronararteriene, gir kontrastmiddelet legen en mulighet til å vurdere tilstanden til hele hjertets arterielle system og tilstrekkelig blodtilførsel til disse karene i myokardiet. Dermed oppdages patologiske endringer i arteriene, områdene og graden av deres innsnevring, reaksjon på sammentrekning av hjertemusklene.

  Type og grad av innsnevring (stenose) er hovedparameteren som legen er interessert i når det utføres koronar angiografi.

  • Hvis fartøyets lumen er redusert med mindre enn 50%, blir blodtilførselen til myokardiet ikke forstyrret, noe som betyr at risikoen for å utvikle iskemiske komplikasjoner er lav. Med progresjonen av den patologiske prosessen (for eksempel veksten av en aterosklerotisk plakk eller dannelsen av en parietal trombus) vil fartøyets lumen reduseres - prognosen blir ugunstig.
  • Hvis fartøyets lumen er innsnevret med 50% eller mer, opplever myokardiet en oksygenmangel. Denne tilstanden krever en tidlig gjenoppretting av normal blodtilførsel, ettersom utsettelse kan føre til hjerteinfarkt. Pasienten anbefales slike typer intervensjoner, som for eksempel koronararterie-bypasstransplantasjon, ballongangioplastikk eller stentplassering.

  Stenose av stenose er forskjellig. Det er flere av sine typer, preget av en annen prognose for pasienten:

  • Lokal stenose er det gunstigste alternativet, da det i liten grad påvirker stedet på fartøyet.
  • diffus stenose fanger en lang del av fartøyet, med områder med innsnevring og normal lumen på fartøyet som erstatter hverandre;
  • ukomplisert stenose - med glatte, glatte vegger;
  • komplisert stenose - ved innsnevringsstedet ligger aterosklerotisk plakk med sårdannelse eller parietal trombi; han er farlig høy sannsynlighet for progresjonering.

  I tillegg til stenose i koronarangiografi kan områder av okklusjon (okklusjon) av fartøyets lumen og aterosklerose av forskjellig alvorlighetsgrad detekteres.

  Når studien er fullført, forteller legen pasienten om resultatet, svarer på spørsmål og gir anbefalinger om behandling.

  komplikasjoner

  Som regel, hvis emnet oppfyller alle anbefalingene, og legen utfører diagnosen riktig, oppstår det ingen komplikasjoner av koronar angiografi. Noen ganger kan slike komplikasjoner forekomme:

  • blødning fra punkteringsstedet (forekommer hos 1 pasient ut av 1000);
  • hematom (på den nasjonale måten - en blåmerke), ødem på punkteringsstedet;
  • dannelse av pseudoaneurysmer på tilgangsstedet;
  • en allergisk reaksjon på kontrast (som regel bruk jodholdige legemidler, som er ganske allergifremkallende);
  • hjerterytmeforstyrrelser;
  • trombose av koronarbeholdere;
  • vegetative reaksjoner (arteriell hypotensjon, bradykardi, kald svette og andre);
  • iskemisk slag;
  • hjerteinfarkt;
  • skade på arterien gjennom hvilken kateteret settes inn til det brister
  • Kontrastert nefropati (nyreskader forårsaket av kontrastmiddel);
  • pasientens død (mindre enn 1 tilfelle per 1000 undersøkelser).

  Risikoen for komplikasjoner er høyere i slike pasientgrupper:

  • barn og eldre / eldre alder (65 år og eldre);
  • personer med hjertefeil;
  • personer med utilstrekkelig funksjon av venstre ventrikel (PV mindre enn 35%);
  • Det er en innsnevring av venstre kranspulsårer;
  • personer med samtidig kronisk patologi i dekompensasjonsstadiet (nyre, leverinsuffisiens, diabetes mellitus og andre).

  konklusjon

  Koronarangiografi er en metode for å undersøke tilstanden til hjertets kranspulsårer, og sørge for innføring av et kontrastmiddel i dem og den påfølgende utførelse av en rekke røntgenbilder i forskjellige fremskrivninger. Dette er en svært informativ diagnosemetode, som gjør det mulig å bestemme plasseringen og graden av innsnevring (stenose) av arterien hos en pasient med ulike former for IHD, for å vurdere risikoen for komplikasjoner og å utvikle den mest effektive behandlingstaktikken.

  Hovedangivelsen for koronarangiografi er iskemisk hjertesykdom, det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det, men det finnes en rekke relative som kan elimineres bedre før du går videre til studien.

  Diagnostiseringsprosessen er som regel godt tolerert, komplikasjoner er svært sjeldne.

  Hvis legen anbefaler at du gjennomgår koronar angiografi, er det absolutt tegn på denne studien, komplikasjonene av disse er mye verre og farligere enn den er. Ikke tenk på om du skal gå til diagnosen eller ikke - selvfølgelig å gå, fordi det i mange tilfeller er koronarografi som bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet og til og med redde det.

  Til hvilken lege å søke

  Koronar angiografi styres av en kardiurgirurg. For konsultasjonen kommer pasienten til ham etter en grundig undersøkelse av kardiologen. Ta en henvisning til en kardiolog er tilgjengelig fra den lokale terapeuten. I tillegg til disse legene deltar en lege av funksjonell diagnostikk, en røntgenkirurg, en anestesiolog i undersøkelsen av pasienten før operasjonen.

  Medisinsk animasjon om emnet "Coronarography":

  Les Mer Om Fartøyene