Hva er en aneurisme

Ikke alle vet definisjonen av en aneurisme, til tross for den store forekomsten av patologi. For eksempel i USA dør mer enn 20.000 mennesker hvert år. Sykdommen kalles også en "tidsbombe", som en person kan leve med det i mange år og ikke engang mistenker om sin tilstedeværelse.

Så, en aneurisme, hva er en sykdom og hvordan det manifesterer seg? Vi vil diskutere dette i detalj i vår artikkel.

Aneurysm: hva er det?

En aneurisme kalles fremspring av veggene i arterier eller årer, på grunn av deres tynning eller strekk. En slik prosess forårsaker utseendet til en aneurysmal sac, komprimerer nærmeste organer og vev.

Hypertensjon og personer som lider av aterosklerose er i fare. Dessuten kan patologi utvikles i nærvær av traumer til blodkar eller dannelse av infiserte blodpropper.

I mange år kan en person leve og ikke mistenke nærvær av en skadelig sykdom, siden det i lang tid ikke kan vise seg på noen måte.

Det er fire typer aneurismer:

 • aorta;
 • hjerneskjermer;
 • hjerte;
 • perifer fartøy.

Hver av skjemaene har en klar trussel, ikke bare for helse, men også for menneskelivet.

Aorta aneurisme

Patologi kan utvikles på noen del av aorta og er preget av lokal forlengelse.

Aneurysm i thoracic, bryst-abdominal og abdominal aorta er preget. En spesiell gruppe er preget av den eksfolierende aorta-aneurisme, som er en formet kanal i aortavegget som et resultat av dets eksfoliering med blod.

Ofte utvikler patologien seg mot bakgrunnen av syfilis i siste stadium. Også, folk som lider av aterosklerose er påvirket. I tillegg kan sykdommen skyldes uspesifikk aortoarteritt eller medionekrose. Dannelsen av en aneurysm er mulig mot en bakgrunn av lukket traumer i magen.

En av de vanligste årsakene til fremveksten av en eksfolierende aneurisme er arteriell hypertensjon.

Når den imponerende størrelsen på aneurysmisk sac begynner å klemme det nærmeste vevet. I tilfelle av thoracic aneurysm, trykk på lungekroppen og hjertet, som er årsaken til akutt hjertesvikt. Denne hevelsen i livmorhalsen, det er hevelse, pasienten kan oppleve kjedelig smerte bak brystbenet, kortpustethet. Hurtig kompresjon av indre organer kan føre til døden.

Den dissekerende aorta-aneurisme har ofte symptomer som hjerteinfarkt, og derfor er patologi noen ganger akseptert for det.

Aneurysm av cerebral fartøy

Den vanligste formen av sykdommen er aorta-aneurisme i hjernen eller intrakraniell aneurisme. Sykdommen oppstår som følge av utseendet av en liten formasjon på blodkaret. Denne formasjonen øker gradvis i størrelse på grunn av fylling med blod. Den dannede aneurysmale sac begynner å utøve press på hjernevævet og de nærmeste nerver. Det representerer en fare ved brudd når en blødning oppstår.

Aneurysmer av liten størrelse, som regel, ikke føre til blødninger.

Hovedårsakene til utviklingen av patologi:

 • fosterskader i blodkar;
 • hode traumer;
 • høyt intrakranielt trykk;
 • hevelse;
 • infeksjon.

Folk som misbruker alkohol og røyking er også i fare. Den vanligste aneurismen i hjernen oppstår mellom 30 og 60 år.

Når en aneurysm bryter opp, oppstår en hjerneblødning, som truer med så alvorlige konsekvenser som slag, nervesystemskader eller død.

Patologien utvikler asymptomatisk og manifesterer seg ved brudd på aneurysmale sac. Pasienten begynner å føle en skarp og veldig intens hodepine, sløret syn, kvalme.

I sjeldne tilfeller opplever en person alvorlig hodepine i flere dager eller til og med uker før brudd begynner.

Aneurysme i hjertet

Denne patologien manifesteres ved fremspring og tynning av myokardiet. De vanligste symptomene på hjertet aneurysm manifestasjoner er:

 • kortpustethet;
 • svakhet;
 • hjertebanken;
 • angrep av hjerteastma.

Sykdommen manifesterer seg i 35% av tilfellene med en historie med hjerteinfarkt. Menn i fare varierer fra 40 til 70 år. Også folk som lider av takykardi, hypertensjon og hjertesvikt er predisponert for en hjertes hjertesorg.

I sjeldne tilfeller oppstår patologi med lukkede traumer i hjertet. Enda sjelden forekomsten av sykdommen er forårsaket av følgende smittsomme sykdommer:

 • syfilis;
 • tuberkulose;
 • endokarditt;
 • revmatisme.

I kronisk form av aneurysm er rupturen ekstremt sjelden. Ved akutt kan det forekomme brudd mellom 2 uker og 2 måneder etter hjerteinfarkt. Dette skjer hvis det ikke er nødvendig behandling.

De avslører hjerteaneurisme i EKG, bryst røntgen, MR, ekkokardiogram. Når den er funnet, blir den aneurysmale sekken skåret og muskelen sutureres på feilstedet.

Aneurysme av perifer fartøy

Den patologiske tilstanden forårsaker oftest:

 • perifer vaskulær skade;
 • hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • Den siste fasen av utviklingen av syfilis.

Spesielt påvirker aneurysmen aorta i øvre og nedre ekstremiteter. Denne form for patologi er sjelden i motsetning til typene beskrevet ovenfor. Når aneurysmen brister, opplever pasienten alvorlig smerte i det berørte området.

diagnostikk

Siden patologi ofte ikke manifesterer seg på noen måte, oppdages den ved en tilfeldighet i en undersøkelse.

Aorta aneurisme er diagnostisert ved hjelp av lipidanalyse, EKG, ultralyd, røntgen i buk og thorax, samt i aortografi og Vesseraman reaksjonstest.

Identifiser patologien til cerebrale vaskulære lesjoner med angiografisk undersøkelse.

Kardial aneurisme oppdages med ultralyd og EKG.

Patologi av perifere fartøy er bestemt av ultralydsdopplerografi og datatomografi.

Behandling og prognose

Med aorta-aneurisme vil terapi avhenge av plassering og potensiell fare. Hvis sykdommen ikke er progressiv, foreskrives antikoagulant behandling og nivået av kolesterol er redusert.

Kirurgisk inngrep er indikert når størrelsen på thoracic eller abdominal aneurisme er mer enn fire centimeter i diameter. Under operasjonen blir det berørte området skåret ut, og en vaskulær protese er satt inn i stedet. Med rettidig operasjon observeres en gunstig prognose i 95% av tilfellene.

Med en aneurisme av cerebral fartøy er kirurgisk inngrep ekstremt sjelden, da det er forbundet med høy risiko for skade på andre fartøy og dannelse av nye aneurysmer.

Konservativ behandling inkluderer å ta smertestillende midler, legemidler som senker blodtrykket, kalsiumkanalblokkere, antikonvulsiva midler. Pasienten skal alltid være under oppsyn av en lege.

Med en aneurisme i hjernen er prognosen ekstremt ugunstig. Det dødelige utfallet skjer halve tiden etter brudd. Ved et gunstig utfall observeres nevrologiske abnormiteter hos mange pasienter.

Med hjertes hjertesyke, foreskrives pasienten hjerteglykosider, legemidler som senker blodtrykk, antikoagulanter og oksygenbehandling.

Med rask progresjon av patologi og en økning i størrelsen på aneurysmer ty til kirurgi.

Pasienter med postinfarkt-aneurysmer i fravær av kirurgisk inngrep dør i de to første årene etter dannelsen. Prognosen for hjertesvikt er ekstremt ugunstig.

I tilfelle av perifer vaskulære aneurysmer er det kun kirurgisk inngrep som er angitt.

Den eneste måten i sena stadier av aneurismeutvikling er å utføre operasjonen.

forebygging

For å hindre utviklingen av sykdommen, vil det bidra til en sunn livsstil, som inkluderer:

 • riktig ernæring;
 • gjør sport;
 • avvisning av dårlige vaner.

I tillegg er det svært viktig å unngå stressfulle situasjoner som med regelmessig tilstedeværelse i en persons liv kan føre til utvikling av hypertensjon. Like viktig er behovet for en årlig medisinsk undersøkelse.

aneurisme

En aneurisme av hjernens blodkar, som også ofte refereres til som intrakraniell aneurisme, er en liten formasjon på fartøyet som er fylt med blod og svært raskt økende i størrelse.

Faktisk er en aneurisme en patologi av hjernenes mur, hvor den mest konvekse delen av formasjonen kan klemme nerver eller omkringliggende hjernevev. Likevel er en slik sykdom spesielt farlig fordi en aneurysmbrudd kan oppstå når som helst, og et brudd fører alltid til alvorlige konsekvenser. Så, med rupturen i vaskemuren, går blodet inn i det omkringliggende vevet og derved fremkaller en økning i intrakranielt trykk, noe som fører til alvorlige nevrologiske komplikasjoner opp til et dødelig utfall.

Enkelte typer aneurismer, spesielt dersom dannelsen er relativt liten, kan ikke føre til komplikasjoner eller blødninger i hjernen. Likevel, hvis veggenes patologi oppnår et stort volum, er risikoen for brudd og etterfølgende problemer svært høy. En aneurisme kan utvikles i et hvilket som helst segment av hjernen, men oftest oppdages denne formasjonen mellom hodeskallet og den nedre overflaten av hjernen, på et sted hvor de mindre grenene av fartøyene forlater arterien.

Årsaker til aneurisme

Vaskulær aneurisme kan forekomme med medfødt patologi av blodkarets vegger. Videre, intrakraniale aneurismer ofte diagnostiseres hos mennesker som er til stede visse genetiske sykdommer - for eksempel, bindevevssykdom, sirkulatoriske forstyrrelser, polycystisk nyresykdom, medfødt arteriovenøs misdannelse et al.

Blant de mer sjeldne årsakene til vaskulær aneurisme, er det verdt å merke seg skade eller hodetrauma, smittsomme sykdommer, høyt blodtrykk, aterosklerose, hevelse. Også her er andre sykdommer i sirkulasjonssystemet, og dårlige vaner - misbruk av alkohol, rusmidler og røyking. Ifølge enkelte forskere kan oral prevensjonsmedisin øke risikoen for å utvikle en aneurisme.

En patologi av denne typen kan oppstå uansett personens alder. Denne sykdommen utvikler seg imidlertid ofte hos voksne (fra 30 til 60 år), i stedet for hos barn. Statistikken viser også at kvinner aneurysm diagnostiseres noe oftere enn hos menn. Gruppen med høyere risiko for å utvikle en slik patologi er mennesker med genetiske lidelser.

Risikoen for brudd på den berørte karveggen og påfølgende blødning i hjernen er høy for alle typer aneurysmer. Således, ifølge statistikk, forekommer ca 10 rapporterte tilfeller av aneurysmbrudd for hver 100.000 mennesker i løpet av året. Bryting av vaskemuren og påfølgende komplikasjoner i form av blødning kan bidra til dårlige vaner, hypertensjon og volumet av selve aneurysmen.

Aneurysmer som utvikler seg mot en smittsom lesjon kalles infisert, og patologiene i vaskulære vegger på grunn av kreft er svært ofte forbundet med primære eller metastaserende neoplasmer. Narkotikabruk, spesielt kokain, fører ofte til vaskulær skade, som senere kan føre til utvikling av en aneurisme.

Typer og former av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tre av de vanligste typer lesjoner av cerebral kar:

 • - Offer-aneurisme, som ligner en sac fylt av blod, som er festet til basen eller halsen til arterien, eller til stedet for separasjon av mindre fartøy. Denne form for patologi er den vanligste og oftest forekommer nettopp i arteriene som passerer ved hjernebunnen. For det meste utvikles en aneurisme av denne typen hos voksne;
 • - Lateral aneurisme, som ligner på en svulst som dukket opp på en av veggene på fartøyet;
 • - Spindelformet aneurisme - dannes på grunn av den patologiske ekspansjonen av vaskemuren på en av delene av sirkulasjonssystemet.

I tillegg eksperter også klassifisere slik patologi, avhengig av dens størrelse: en gruppe av små lesjoner inkluderer utdannelse med en diameter på mindre enn 11 mm, idet den gjennomsnittlige størrelse av aneurismen - i løpet av 11 til 25 mm. I tillegg, med størrelsen på patologisk utdanning mer enn 25 millimeter, diagnostiseres en gigantisk aneurisme.

Kliniske tegn på aneurisme

Faren for denne sykdommen er at det ofte skjer uten noen symptomer og blir diagnostisert bare når aneurisme er spesielt store størrelser eller når hennes pause. En liten grad på veggen av beholderen, må dimensjonene som ikke endrer seg, trenger vanligvis ikke viser noen tegn, mens større og gradvis økende aneurismer kan skape press på de omkringliggende organer og vev, som i sin tur fører til pasientens spesifikke symptomer på patologi.

De vanligste symptomene på en aneurisme i hjernen inkluderer:

 • - smerte i øyet
 • - svakhet eller lammelse av nerver på den ene siden av ansiktet;
 • - overskyet syn
 • - utvidede elever;
 • - følelsesløp i ansiktet.

I tilfelle at en forstyrrelse i patologisk formasjon oppstod, kan en plutselig plutselig svært intens hodepine, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, stiv nakke, bevisstløshet plutselig forekomme hos en person. Vanligvis, i en slik situasjon, beskriver pasienten hodepine som "den verste følelsen i livet hans", karakterisert ved intensitet og alvorlighetsgrad. I sjeldne tilfeller før pasientens umiddelbare brudd, kan pasienten ha varslingshodepine, som varer flere dager eller til og med et par uker før angrepet.

Andre tegn på aneurisme ruptur i hjernen bør omfatte oppkast og kvalme, hengende øyelokk, økt følsomhet for sollys, alvorlig hodepine, endret mental status eller nivå av angst. Noen pasienter har kramper, et korttidsbegrepet, og i svært sjeldne tilfeller - en koma. Derfor, folk som regelmessig lider av hodepine, spesielt mot alle andre symptomer beskrevet ovenfor, bør umiddelbart konsultere en lege.

Diagnostikk av patologi

Å diagnostisere en slik sykdom med den moderne utviklingen av medisinsk teknologi er ikke et problem. Imidlertid, siden en aneurisme ikke manifesterer seg i de fleste tilfeller, til den tid det bryter, blir den svært sjelden diagnostisert målrettet. Så vanligvis avsløres den oppgitte patologien av vaskulære vegger tilfeldig, i løpet av gjennomføringen av inspeksjonene forbundet med andre pasientforhold.

Med bruk av moderne diagnostiske teknikker får spesialisten pålitelig informasjon om tilstanden til aneurysmen, og på grunnlag av at dataene som er innhentet bestemmer den mest effektive behandlingsmetoden. Undersøkelser av denne typen utføres vanligvis etter subarachnoid blødning for å bekrefte den åpenbare diagnosen - brudd på cerebrale aneurysmer.

Vaskulær aneurisme: mulig behandling

Forstyrrelser av den berørte veggen i blodkaret skjer ikke hos alle pasienter med denne patologien. Pasienter med diagnostisert aneurisme anbefales å ha konstant medisinsk tilsyn, noe som gjør det mulig å bestemme dynamikken i aneurysmvekst og utvikling av de ekstra symptomene. Konstant observasjon i dette tilfellet gjør det mulig i tide å starte intensiv kompleks behandling.

Hvert tilfelle av slik patologi er unikt, og derfor vurderes det av leger individuelt. Valget av egnet i hvert enkelt tilfelle, er fremgangsmåtene for behandling påvirkes av mange faktorer, - typen av patologi, dens størrelse og plassering, er sannsynligheten for brudd, pasientens alder og generelle helsetilstand, medisinsk historie, genetiske faktorer og risiko forbundet med en spesiell metode for behandling.

Til dato er to varianter av kirurgisk behandling brukt til å behandle en aneurisme: okklusjon og klipping av en aneurysm. Operasjoner av denne typen er klassifisert som de mest komplekse og risikable kirurgiske prosedyrene, siden andre fartøy kan bli skadet under prosedyren, er det risiko for å omforme en aneurysm og et postoperativt angrep.

Alternativet til en slik farlig operasjon kan kalles endovaskulær-embolisering, som kan utføres enda mer enn én gang i løpet av livet til pasienten.

Forebyggende utvikling

Dessverre vet moderne medisin ennå ikke de mulige metodene for å forhindre utviklingen av en aneurisme. Personer med denne diagnosen bør nøye overvåke helsen og blodtrykket, slutte å røyke og bruke medisiner.

I tillegg står pasienter med aneurisme alene ta kontakt med legen din om muligheten for å ta aspirin eller andre blodfortynnende. Kvinner må spesifikt spesifisere med behandlingsspesialisten muligheten for å ta orale prevensiver.

Nyttig å se

Aneurysm av cerebral fartøy i overføringen av Elena Malysheva.

En interessant overføring om sykdommen.

Hvilke sykdommer kan føre til utvikling av en aneurisme?

svare: Ved utviklingen av slik patologi kan føre til noen arvelige sykdommer, hypertensjon og vaskulær patologi vegger, som fremkommer på bakgrunn av smittsomme sykdommer, så vel som fedme.

Fordi sykdommen er oppdaget i rammen av spesielle diagnostikk er svært sjeldne, og oftest funnet hos pasienter ved et uhell, bør jevnlig gjennomgå rutinemessige medisinske undersøkelser og nøye overvåke helsen din generelt. Bare på denne måten kan man identifisere mange sykdommer som ikke oppdager noen symptomer, i de tidlige stadier og starter behandlingen i tide.

aneurisme

En aneurisme er et fremspring eller lokal dilatasjon av veggen av et blodkar som stammer fra dets strekking og / eller tynning.

Generelle egenskaper av sykdommen

Aneurysme - en skadelig sykdom, som i mange tilfeller ikke viser seg symptomatisk. Det er oftest funnet ved et uhell under en medisinsk undersøkelse av en person med hensyn til andre sykdommer.

Det er medfødt og ervervet som et resultat av utviklingen av sykdommer som arterio- eller aterosklerose. I tillegg kan en aneurisme være en konsekvens av traumer, mykotiske eller syfilitiske vaskulære lesjoner. En aneurisme forekommer ofte i aortasonen.

Det er sanne og falske aneurysmer. I dannelsen av den sanne, deltar alle lagene i blodkarets vegg, som forekommer med syfilis og aterosklerose. Falske aneurysmer vises som et resultat av en vaskulær skade, hvor blodet strømmer inn i vevet.

Etter en viss tid, rundt dette området med blodet dannede aneurismeveggen dannes "aneurysmal sjokk", der beholderveggene gradvis bule ut, noe som fører til kompresjon av omkringliggende organer.

Mange leger kaller en aneurisme ikke annet enn en "tidsbombe", som kan "eksplodere" når som helst.

Ifølge teorien kan aneurisme være plassert helt i enhver arterie, men praksis viser at berørte de fleste av aorta - den største arterien (sykdom i dette tilfellet kalles aortaaneurisme) og arterie i hjernen (sykdom - en hjerne aneurisme).

Aorta er delt inn i to divisjoner: henholdsvis abdominal og thorax, skiller en aneurysm i abdominal aorta og en aneurysm i thoracale aorta.

Aneurysme i abdominal aorta

På abdominal aorta går blodet inn i den nedre delen av kroppen. Når aorta har et svekket område, begynner det å bøye eller utvide seg. Så vises en aneurysm i abdominal aorta. Det er veldig farlig og utgjør en reell trussel mot menneskers helse. Når den går i stykker, begynner den indre blødningen, noe som kan føre til døden.

En annen ubehagelig "overraskelse" av en aneurysm i abdominal aorta er muligheten til å danne blodpropper som er i stand til å løsrive seg fra karets vegger og blokkere lumen av mindre fartøy. Som et resultat dannes en arterie trombose som forårsaker alvorlig smerte og alvorlige komplikasjoner. En av dem er sannsynligheten for å miste et lem.

Aneurysm av cerebral fartøy

Sykdommen kan utvikles på grunn av medfødte endringer i blodkarets vegger. I tillegg er en aneurisme funnet hos mennesker som har genetiske lidelser i kroppen, som inkluderer: bindevevssykdommer, polycystisk nyresykdom og sirkulasjonsforstyrrelser.

Aneurysme av cerebral fartøy kan være en konsekvens av hode traumer, vises med en svulst, infeksjon med infeksjon, på grunn av høyt blodtrykk og med andre vaskulære sykdommer. Narkotikabruk og røyking er også årsakene til en aneurisme i hjernen.

Denne sykdommen er også farlig, konsekvensen av det kan være hjerneblødning, skade på nervesystemet, slag eller død. Det er risiko for dannelse og utvikling av flere aneurysmer, noe som ytterligere øker risikoen for sykdommen.

Aneurysm Symptomer

Symptomatologi av sykdommen avhenger av tilstedeværelsen av komplikasjoner av en aneurisme, typen utvikling og dens plassering. Symptomer på aneurysm kan ikke vises i flere år. Ifølge statistiske data tok 25 prosent av pasientene som lider av aneurysm, det for en migrene.

Asymptomatisk aneurisme av cerebral fartøy, som regel, oppdages ved en tilfeldighet. I den ueksploderte staten forårsaker det slike følelser som kompresjon av hjernen og kranialnervene, noe som igjen fører til stadig gjentakende hodepine. Som et resultat av sykdommen, synet er svekket, strabismus kan oppstå, luktesansen er delvis tapt, noen ganger lider pasienter med epileptiske anfall. Når et aneurysmbrudd oppstår, opptrer intern blødning med de tilsvarende symptomene.

Aneurysme i abdominal aorta kan også være asymptomatisk. Men i noen tilfeller er symptomene på en aneurisme - pasienten føler bankende smerte og et trykk i magen, brystet, mellom skulderbladene i ryggen, i hofter, rumpe og ben. Noen ganger er det cyanose av fingrene og en misfarging av huden på hendene.

Bryst-aneurisme er preget av en dyp, bankende smerte i brystet, noe som ofte gir tilbake til skulderen. Også det er kortpustethet, smerte og ubehag ved svelging, hoste. Det kan være feber og enda vekttap.

Når et aneurysmbrudd utvikler seg, utvikler en alvorlig smerte hos en person som fører til en sjokkstatus. Støt er uttrykt i strid med respiratorisk funksjon, rask hjerterytme, mangel på respons på spørsmålene, tap av evnen til å bevege seg.

I tilfelle plutselig smerte i hodet, magen eller brystet, så vel som i tilfelle av de ovennevnte symptomene på en aneurisme, er det nødvendig å kontakte en lege umiddelbart.

Forutsatt at aorta-aneurisme er diagnostisert i tide, er aorta godt behandlet, og brudddet av det fører ofte til døden.

Diagnose av sykdommen

Før behandling av en aneurysm er det nødvendig med en nøye diagnose. For tiden er det flere metoder for å diagnostisere en aneurysm: En kontrast radiografisk undersøkelse av fartøyet (angiografi) utføres for å bestemme statusen, blodstrømmenes natur og størrelsen på de patologiske endringene.

Ved hjelp av beregnet tomografisk angiografi og magnetisk resonansangiografi oppnås et bilde av blodkar og egenskapene til blodstrømmen i dem blir evaluert.

Ultralyd-dopplerografi (ultralydundersøkelse av blodårer) lar deg se bildet av fartøyets plassering i volumet, fra forskjellige vinkler for å vurdere tilstanden, bestemme graden av patologisk prosess.

Aneurysm behandling

Moderne medisiner bruker bare en metode for behandling av aneurysm - kirurgisk inngrep. Under operasjonen blir det berørte fartøyet fjernet, og en kunstig er syet inn i stedet.

Utfør åpen og lukket operasjon. Når den åpnes i magen, produserer kirurgen et kutt gjennom hvilket forstørret abdominal aorta fjernes, og en protese plasseres i stedet.

Den andre måten å behandle en aneurysm på er endoprosthetikk. Når han er i pasientens lyske, gjør et lite snitt gjennom hvilket protesen settes inn og plasseres i hulrommet i aneurysmen.

Denne operasjonen utføres kun i henhold til indikasjonene for et lite antall pasienter. Dette er fordi etter det er det en mulighet for en ny aneurysmformasjon, og dette vil føre til en annen operasjon.

Som regel blir proteser av menneskekroppen ikke avvist, i de fleste tilfeller krever det ikke utskifting og betjening til pasientens liv.

forebygging

Den beste forebygging av aneurisme er en sunn livsstil som inkluderer trening, riktig kosthold med unntak av matrasjon som inneholder en stor mengde kolesterol, gi opp alkohol og røyking, normalisering av vekt.

aneurisme

aneurisme Er staten der det er et fremspring av veggen arterie, i mer sjeldne tilfeller - årer. Dette skjer som følge av dilatasjon eller uttining av arterien. I lys av denne prosessen vises en aneurysmal sac, noen ganger komprimerer vev i nærheten. En aneurisme er som regel et medfødt fenomen. Ved fødselen er det ikke funnet en slik patologi, utviklingen av barnet er normalt. Aneurysm manifesteres allerede på grunn av sykdommer der blodkarene gradvis blir tynnere. Også, sykdommen kan være en konsekvens av skader eller skader på blodårene og utseendet av infiserte blodpropp. Ofte finnes en aneurisme i løpet av en radiologisk eller ultralydstudie ved et uhell. Umiddelbart etter installasjonen av en slik diagnose, er det nødvendig å ta tiltak, fordi når aneurysmbrudd oppstår blødning, som kan føre til døden. Når en aneurysm bryter, føler en person smerte, faller blodtrykket hans kraftig.

Det er også aneurysm, men manifestasjonen er mer karakteristisk for folk i eldre alder - etter femti år. Hos folk i en yngre alder opptrer den overtagne aneurisme som følge av skader. Det er flere typer aneurysmer.

Aneurysm i hjernen

Aneurysm i hjernen, som også kalles intrakraniell aneurisme, Dette er dannelsen som skjer på hjernen blodkar. Gradvis økende, den er fylt med blod. Ofte er det trykk på den konvekse delen av aneurismen på hjernevævet, på nerven. Men den farligste tilstanden for en person er brudd på en aneurisme i hjernen, på grunn av hvilken det er blødning i hjernevevet.

Hvis størrelsen på aneurismen er liten, kan den ikke føre til blødninger. En lignende patologi forekommer i nesten hvilket som helst område av hjernen. Men oftest vises det på et sted hvor grener grener fra arterien, det vil si mellom basen av skallen og den nedre overflaten av hjernen.

Ofte manifesteres en aneurisme som en konsekvens av tilstedeværelsen av en innfødt patologi av karenees vegger. Noen ganger oppstår en aneurisme i hjernen hos personer som har visse genetiske lidelser. Dette er bindevevssykdommer, sirkulasjonsforstyrrelser, polycystisk nyre.

I tillegg kan årsaken til aneurismer i kar i hjernen være en tidligere mottatt en hodeskade, permanent høyt blodtrykk, kreft, infeksjonssykdommer, aterosklerose og andre sykdommer i det vaskulære system. Fremveksten av en aneurisme fører til ondartet røyking og narkotikamisbruk.

Til nå skiller eksperter tre typer aneurysmer i hjernen. sacculated aneurisme Er en rund pose fylt med blod, festet til stedet der blodkarene avgrener seg. Denne typen aneurisme, også kalt en "berry" aneurisme på grunn av sin struktur, er utbredt. Denne patologien er typisk for voksne.

ved lateral aneurisme Det er en slags hevelse i blodkarets vegg. dannelse fusiform aneurisme oppstår som en følge av utvidelsen av fartøyets vegg på et bestemt sted.

Det er også en klassifisering av aneurysmer i henhold til deres størrelse. Dersom aneurisme er mindre enn 11 millimeter i diameter, er det en liten aneurisme, blir den midlere kalles en aneurisme med en diameter på 11-25 mm, en gigant - mer enn 25 mm.

Denne sykdommen kan overta en person i alle aldre. Litt oftere registreres denne patologien hos kvinner.

Det er viktig å ta hensyn til at aneurysmbrudd og følgelig blødning kan forekomme i hver av hjernens aneurisme-typer. Å provosere en aneurysmbrudd i hjernen kan ha ulike faktorer: høyt blodtrykk, alkoholisme, kokainbruk etc.

På grunn av blødning i hjernen kan en person oppstå hemorragisk slag, alvorlig skade på nervesystemet og døden. En gjentatt brudd på en aneurisme eller den etterfølgende utviklingen av nye aneurysmer i hjernens kar er også mulig. Oftest på grunn av brudd på en aneurisme, oppstår en subaraknoid blødning, noe som igjen fører til hydrocephalus. I denne tilstanden CSF akkumulerer i hjernens ventrikler, som senere presser på hjernevævet.

Som en komplikasjon av blødning kan også forekomme vasospasme, det vil si innsnevring av blodkarene. I dette tilfellet forverres blodstrømmen til noen områder av hjernen, noe som fører til vevskader eller til et slag.

Symptomer på en aneurisme i hjernen

Generelt, med en aneurysm i hjernen, oppstår ikke alvorlige symptomer på sykdommen før en aneurysmbrudd oppstår, eller denne formasjonen blir ikke så stor. Med aneurysmer av store størrelser, er det trykk på vev og nerver. Som et resultat oppstår smertefulle opplevelser i øyet, periodiske ansiktspasmer er mulige, lammelse den ene siden av den. En persons øyne kan være overskyet, elever kan vokse. Hvis en aneurisme brist, en sterk og plutselig hodepine, oppkast, dobbeltsyn. Pasienten kan miste bevisstheten. Det skal bemerkes at arten av hodepine i dette tilfellet er spesielt akutt og intens. Noen ganger føler en person en "advarsel" hodepine noen dager før rupturen av en aneurisme. Hvis aneurysmen brister, kan kramper også oppstå, i sjeldne tilfeller kan pasienten falle inn til hvem. Hvis du har slike symptomer, må du umiddelbart konsultere lege.

Diagnose av en aneurisme i hjernen

Aneurysme i hjernen oppdages ofte i løpet av undersøkelser knyttet til diagnosen av andre sykdommer. Med en aneurysm utføres undersøkelsen vanligvis etter at en subaraknoid blødning har skjedd for å bekrefte diagnosen. Undersøkelse av fartøy som bruker en røntgenmetode kalles angiografi. Med et intracerebralt angiogram kan du se endringene som forekommer i arterien eller venen, og finne ut om arterier er innsnevret eller ødelagt.

Ved hjelp av en datamaskintomografi oppdages en aneurisme av hjerneskårene eller blødning etter at aneurismen har bristet.

Magnetic resonance imaging gir et informativt bilde av hjernen. Gjennomføring av magnetisk resonansangiografi gir et detaljert bilde av hjernens blodkar.

Hvis legen mistenker en aneurysmbrudd, kan pasienten tilordnes en analyse av cerebrospinalvæsken. Ved hjelp av en kirurgisk nål blir cerebrospinalvæsken for analyse ekstrahert fra subaraknoid-rommet.

Behandling og forebygging av cerebrale aneurismer

Hos pasienter med aneurysm skjer bruddene ikke alltid. Derfor bør de som er diagnostisert med en liten aneurisme, være under konstant observasjon av leger og overvåke dynamikken i aneurysmøkningen, og om andre symptomer utvikler seg. En slik observasjon er gjort for ikke å gå glipp av tiden når det er nødvendig å starte komplisert terapi av aneurisme. Legen tar alltid hensyn til at hver av tilfellene til en aneurisme er unik, derfor er dens størrelse, type og stilling bestemt for å velge riktig tilnærming til behandling av en aneurisme. Også legen trenger nødvendigvis oppmerksomhet på pasientens alder, tilstedeværelsen av enkelte sykdommer, sannsynligheten for brudd på en aneurisme, arvelighet. Det er viktig å ta hensyn til risikoen, som utgjør behandling av en aneurisme.

Til dags dato er det to typer kirurgisk behandling av cerebrale aneurysmer: klipping aneurysmer og okklusjon. Slike kirurgiske inngrep anses å være ganske komplekse og utgjøre stor risiko. I løpet av deres oppførsel er det mulig å skade andre blodkar, det er også risiko for et angrep etter operasjonen.

Som et alternativt kirurgisk inngrep er det mulig å gjennomføre endovaskulyanoy embolisering. Denne prosedyren kan utføres flere ganger i løpet av en persons liv.

Det finnes for øyeblikket ingen effektive metoder for å forebygge aneurysm. De som har blitt diagnostisert med en "aneurisme i hjernen", bør nøye overvåke nivået av trykk, slutte å røyke og narkotikabruk. Forsiktighet bør også tas med medisiner som fortynner blod, for eksempel, aspirin. Deres mottak er kun mulig etter samråd med behandlende lege. Kvinner som lider av aneurysm bør få en lege konsultasjon om muligheten for å bruke orale prevensiver.

Prognosen for brudd på aneurysm avhenger veldig mye av pasientens alder, tilfredsstillende tilstand av helsen, om han har andre sykdommer eller andre faktorer. Lengden på perioden fra tidspunktet for aneurysmbrudd til å gi profesjonell hjelp er viktig. Jo tidligere diagnosen ble utført og behandlingen startet, jo mer gunstig prognosen.

Gjenoppretting etter aneurysmbrudd i hjernen fortsetter fra flere uker til flere måneder.

Aneurysme i hjertet

Aneurysme i hjertet Er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter myokarditt, hjerteinfarkt, så vel som etter skader. Med en aneurisme i hjertet, er det en begrenset utbuling av hjertevegget, der det har skjedd visse endringer tidligere. Oftest forekommer hjertes hjertesyndrom hos personer som har hatt hjerteinfarkt, fordi utviklingen av en slik patologi er direkte relatert til et brudd på ernæring eller integriteten til hjertemuskelen.

Hvis kronisk sirkulasjon forstyrres i lang tid, forekommer nekrose i et bestemt område av myokardiet. Senere blir et slikt sted erstattet av fibrotiske masser, og dets arr skjer. Det er en klassifisering av hjertet aneurysmer: de er delt inn i skarp, subakutt og kronisk. Hvis vi vurderer formen på en aneurisme, saccular, diffuse, sopp aneurisme.

Manifestasjonen av akutt aneurisme forekommer med hjerteinfarkt i de første ukene. Deretter strekkes det ikke-kontraherende nekrotiske arealet i hjertet på grunn av effekten av intraventrikulært trykk på den. Som et resultat, buler det ut. Dette fenomenet oppstår ved tilstedeværelsen av en rekke faktorer - høy blodtrykk, omfattende fokus på nekrose. Imidlertid blir forstyrrelsen av hvilestyret umiddelbart etter hjerteinfarkt avgjørende.

Etter noen uker er nekrotiske muskelfibre arrdannelse, og aneurismen går over i kronisk form. Etter en stund blir veggen tykkere.

Mye mindre vanlige er subakutte aneurysmer, som manifesteres i skjøre områder av arrvæv.

Med en aneurisme i hjertet, er aktiviteten forstyrret. En persons tilstand forverres kraftig, en akutt venstre ventrikulær svikt utvikler seg, som senere blir kronisk total. Blod stagnerer i venstre atrium, økt lungearterialtrykk. Gassene i ventriklene blir gradvis hypertrofiske, hjertet øker.

Ofte i denne tilstanden er det smerter i hjertet, som kan vare i flere timer og noen dager. Med fysiske stammer øker smerten, de forsvinner ikke analgetika og nitroglyserin. Skarpe smerter er erstattet av stump. Noen ganger føles en person med jevne mellomrom astma, mangel på luft. Blek hud i ansiktet, gradvis manifestert lungeødem, som preges av periodisk hosting og støyende puste. Med vekst av ødem er det sterk hvesenhet, rikelig sputumutslipp, hoste blir sterkere. En aneurisme blir ofte ledsaget av tromboendokarditom, lavgradig feber, takykardi.

Det er også risiko for hjertesvikt i aneurysmområdet. Dette skjer plutselig, pasienten viser en skarp blek, en kald svette. Huden på ansiktet blir raskt cyanotisk, i livmorhalsårene observeres blodoverløp. Ekstremitetene blir kaldere, bevisstheten er fortapt. Døden er veldig rask. Vanligvis oppstår et lignende fenomen mellom 2. og 9. dag av sykdommen.

På grunn av en aneurisme kan også hjertetrytmen forandre seg, utvikle seg fibrøs perikarditt.

Når aneurismen endres til kronisk form, har pasienten andre klager. I hjertet er det tidevann eller falming, en person lider av kortpustethet og svakhet, manifesterer den seg svimmelhet. I begynnelsen observert en kronisk aneurisme takykardi, senere bredder veggene i ventriklene seg. Hjertet øker i størrelse, og litt senere er det tegn på høyre ventrikulær svikt.

Diagnose av hjerteaneurysm utføres ved hjelp av elektrokardiografisk undersøkelse og ved radiografisk undersøkelse av thoraxorganene.

Behandling av en aneurisme i hjertet er en svært vanskelig oppgave. Det utføres utelukkende på et sykehus. Den viktigste behandlingsmetoden er en kirurgisk operasjon for å skjære ut og sutere hjerteveggdefekten. Men utfør denne operasjonen bare i nærvær av komplikasjoner av sykdommen.

Som forebygging av hjerteaneurisme er det viktig å diagnostisere myokardinfarkt i tide og gi en kompetent tilnærming til behandling og gjenoppretting av pasienten.

Aorta aneurisme

Ofte aorta aneurisme utvikler seg i bukavdelingen, i sjeldnere tilfeller - i thoracic avdelingen. Også, aneurysmer av andre arterier blir noen ganger diagnostisert - popliteal arterie carotis, lår, cerebral, koronar arterier. Ofte utvikler en aneurisme seg innenfor forgrening av arteriene, hvor veggene på fartøyene blir utsatt for mer uttalt belastning, og følgelig blir det oftest skadet. Som en årsak til en arteries aneurisme, blir aterosklerose av karene oftest bestemt, i mer sjeldne tilfeller er forekomsten forbundet med skader. I arterien blir blodstrømmen forstyrret, det kan oppstå turbulente blodstrømmer som bidrar til dannelsen av blodpropper og avrivning av dem. Som en komplikasjon av aorta oppstår aneurysm ofte nyreinsuffisiens.

Hvis aneurysmediameteren ikke overstiger 5 cm, så brister en slik aneurysm sjeldent. Følgelig, for behandling av smertefullt brukte legemidler som reduserer blodtrykket. De brukes til å redusere sannsynligheten for brudd. Det er viktig å regelmessig gjennomgå studier for å se dynamikken til en aneurisme. Hvis det øker for raskt, kan pasienten bli foreskrevet en kirurgisk prosedyre. Også kirurgisk inngrep er foreskrevet hvis diameteren av aneurismen er mer enn 5 centimeter.

To metoder for operativ behandling av aneurysmer i abdominal aorta blir brukt. Den første består i å utføre et kutt på magen og sy i graden av aorta. Ved bruk av den andre metoden blir et kateter med en stent satt inn gjennom lårbenet. Det er installert i aorta. Begge operasjonene er vanskelige fra et teknisk synspunkt. De samme behandlingsmetodene brukes også til aneurysm i thoracale aorta.

Aneurysme av cerebral fartøy: sigmtomer, årsaker, diagnostikk, behandling og prognose

Ti minutter før slutten av forestillingen, under den siste monolog av Figaro, Andrei Mironov gikk tilbake, la hånden på lysthus og begynte å synke... Hans venn og partner Alexander Shirvindt fanget ham i armene og bar backstage, roping: "Curtain". Andrei Mironov ble fraktet til et lokalt sykehus der to dager senere, uten å ha kommet til bevissthet, døde han... Han døde på grunn av brudd på en hjerne aneurisme.

I Israel kan aneurisme av cerebral fartøy på en pålitelig måte diagnostiseres og vellykkes. Jeg vet dette ikke bare fra presse- og medisinske håndbøker.

Jeg er en israelsk familie lege. Flere av mine israelske pasienter ble behandlet og fullstendig kvitt en aneurisme.

I dag er denne sykdommen herdbar.

Innholdet i artikkelen om en aneurisme av cerebral fartøy

Hva er en aneurisme av cerebral fartøy?

En aneurisme av cerebral fartøyene (også kalt en intrakraniell aneurisme) er en liten formasjon på hjernen blodkar, som raskt øker i størrelse og er fylt med blod. Et konvekt område av en aneurisme kan utøve press på nerven eller omgivende hjernevev, men en aneurysmbrudd er spesielt farlig, noe som fører til at blodet kommer inn i det omkringliggende hjernevæv (dette kalles blødning).

Noen typer aneurysmer - spesielt aneurysmer av svært liten størrelse, fører ikke til blødning eller andre komplikasjoner. En aneurisme av cerebral fartøy kan forekomme i hvilket som helst område av hjernen, men er som regel plassert ved avgreningen av arterien, mellom den nedre overflaten av hjernen og hodeskallet.

Hva forårsaker en aneurisme av cerebral fartøy?

Aneurysm av cerebral fartøy kan være forårsaket av medfødt patologi av veggene i blodkar. Også intrakraniale aneurismer hos mennesker med visse genetiske sykdommer - som bindevevssykdom, polycystisk nyresykdom, visse sirkulasjonsforstyrrelser, slik som arteriovenøs medfødte misdannelser (unormal plexus arterier og vener i hjernen, blodsirkulasjon).

Blant andre årsaker til hjerneslag bør nevnes traumer eller hodeskade, høyt blodtrykk, infeksjoner, tumorer, aterosklerose (vaskulær sykdom, sammen med avsetning av kolesterol på veggene i blodkar) og andre sykdommer i det vaskulære system, samt røyking og bruk av narkotika. Noen forskere mener at det å ta orale prevensiver kan øke risikoen for å utvikle en aneurisme.

En aneurisme som oppstår fra infeksjon kalles en infisert (mykotisk) aneurisme. Aneurysmer forbundet med kreft er ofte assosiert med primære eller metastaserende hode og nakke svulster. Bruk av narkotika, særlig den hyppige bruken av kokain, kan føre til ødeleggelse av blodkar og føre til utvikling av en aneurisme i hjernen.

Typer aneurysmer

Tre hovedtyper av cerebrale aneurismer er identifisert.

sacculated aneurisme ser ut som en rund sekk av blod, som er festet til halsen eller base arterie eller til stedet for forgrening blodkar. Det mest vanlige form av hjerneslag (også kjent som "berry" aneurismer, i kraft av likhet med bær, hengende fra stammen) som typisk utvikles i arteriene i hjernen av en base. Sacral aneurisme forekommer ofte hos voksne.

lateral en aneurisme ser ut som en svulst på en av veggene i et blodkar, og spinkel en aneurisme blir dannet som et resultat av utvidelse av karvegveggen på en av dens seksjoner.

Aneurysmer er også klassifisert etter størrelse. Små aneurysmer er mindre enn 11 millimeter i diameter, gjennomsnittlige aneurysmer er 11-25 millimeter, og gigantiske aneurismer har mer enn 25 millimeter i diameter.

Hvem er i fare?

Aneurysm av cerebral fartøy kan manifestere seg i alle aldre. Denne sykdommen er vanlig hos voksne enn hos barn, og er vanlig hos kvinner enn hos menn. Folk med visse arvelige sykdommer har høyere risiko.

Risiko for ruptur og blødning i hjernen finnes for alle typer aneurysmer av cerebral fartøy. Det er omtrent 10 registrerte aneurysmbrudd per hver 100.000 mennesker i året, som er om lag 27.000 mennesker i året i USA). Ofte påvirker en aneurisme mennesker i alderen 30 til 60 år.

Aneurysmbrudd kan også bidra til: hypertensjon, alkoholmisbruk, narkotikamisbruk (spesielt kokainbruk) og røyking. I tillegg påvirker tilstanden og størrelsen på aneurysmen også risikoen for brudd.

Hva er faren for cerebrale aneurismer?

Brudd på en aneurysm fører til blødning i hjernen, forårsaker alvorlige komplikasjoner, inkludert: hemorragisk slag, skade på nervesystemet eller død. Etter det første bruddet, kan en aneurysm sprekke igjen med en blødning i hjernen, og nye aneurysmer kan også utvikle seg.

I de fleste tilfeller er åpningen som fører til subaraknoid blødning (blødning inn i hulrommet som befinner seg mellom kraniale bein og hjerne). Farlig konsekvens av subarachnoidal blødning er hydrocefalus, som er karakterisert ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i hjernen ventriklene, som under dens innflytelse ekspandere og utøve trykk på den hjernevev.

En annen komplikasjon kan bli vasospasme, der blodårene smals, noe som begrenser blodstrømmen til vitale områder i hjernen. Mangel på blodtilførsel kan føre til et slag eller skade på vev.

Aneurysm av cerebral fartøy: symptomer

Ofte aneurysmer av cerebral fartøy er asymptomatiske til de når en stor størrelse eller et brudd oppstår. En liten aneurisme som ikke varierer i størrelse, har vanligvis ikke symptomer, mens store, stadig voksende aneurysmer kan legge press på vev og nerver.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy er: smerte i øyet, nummenhet, svakhet eller lammelse av den ene siden av ansiktet, utvidede elever og overskyet syn.

Når hjernebruskens aneurisme er ødelagt, kan en person føle en plutselig og svært alvorlig hodepine, dobbeltsyn, kvalme, oppkast, stiv nakke og bevissthetstap. Folk beskriver vanligvis denne tilstanden som "den verste hodepine i livet", som som regel er preget av skarphet og intensitet. I noen tilfeller, før aneurysmbruddene, har pasienten "advarsel" eller varslet hodepine som varer i flere dager eller uker før angrepet.

Andre symptomer på brudd i hjernens aneurisme inkluderer: kvalme og oppkast ledsaget av alvorlig hodepine, øyelokketende, følsomhet overfor lys, endringer i mental tilstand eller angstnivå. Noen pasienter har kramper. Mulig tap av bevissthet, og i sjeldne tilfeller - koma.

Hvis du lider av akutt hodepine, spesielt i kombinasjon med andre symptomer nevnt ovenfor, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Som regel viser aneurismen ikke seg selv, før en pause forekommer. Noen ganger er det funnet ut av en tilfeldighet i undersøkelser relatert til andre sykdommer.

Noen diagnostiske metoder kan gi informasjon om aneurisme og den mest hensiktsmessige behandlingsmetoden. Disse undersøkelsene utføres vanligvis etter at subaraknoid blødning oppstår for å bekrefte diagnosen av en aneurisme i hjernekarrene.

angiografi - Dette er en røntgenstudie av blodkar, som utføres ved hjelp av kontrastmidler. Intracerebralt angiogram Det kan avsløre hvor trange eller skadet arterier eller blodårer i hjernen, hode og nakke, og kan også identifisere endringer i en arterie eller vene, inkludert - et svakt punkt, dvs. aneurisme.

Denne metoden brukes til å diagnostisere hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser, og også - for å nøyaktig bestemme plasseringen, størrelsen og formen på hjernesvulsten, aneurisme eller en burstfartøy.

Angiografi utføres i spesialutstyrte røntgenrom. Etter administrasjon av lokalbedøvelse, settes et fleksibelt kateter inn i arterien og føres til den berørte beholderen. En liten mengde av det røntgentette stoff frigjøres i blodbanen og fordeles gjennom karene i hode og hals, hvoretter noen få røntgen er utført, som brukes til å diagnostisere en aneurisme eller andre sirkulatoriske forstyrrelser.

Beregnet Tomografi (CT) hode - den er rask, smertefri ikke-invasiv diagnostisk metode som kan identifisere tilstedeværelsen av en hjerne aneurisme, og at spreng aneurisme - å bestemme om det var en hjerne blødning på grunn av brudd. Som regel er dette den første diagnostiske prosedyren foreskrevet av en lege, dersom det innebærer mulighet for brudd. Røntgenbilder behandles av datamaskinen som todimensjonale bilder av tverrsnittene av hjernen og hodeskallen. Noen ganger, før du utfører en CT-skanning, injiseres kontraststoffer i blodet. Denne prosessen, kalt Beregnet tomografiangiografi (CT angiografi), gir et klarere, mer detaljert bilde av hjernens fartøy. Datatomografi utføres vanligvis på poliklinisk basis, i spesialiserte laboratorier eller klinikker.

ved magnetisk resonans avbildning (MR) bruk datamaskinens radiobølger og et kraftig magnetfelt for å få et detaljert bilde av hjernen og andre organer. Magnetisk resonansangiografi (MRA) gir et enda mer detaljert bilde av blodårene. Bilder kan ses som tredimensjonale bilder, eller todimensjonale tverrsnitt av hjernen og blodårene. Denne smertefrie, ikke-invasive prosedyren kan vise størrelsen og formen til en ueksplodert aneurisme, og bestemme også forekomsten av blødning i hjernen.

Hvis aneurysmbrudd er mistenkt, kan legen henvise pasienten til analyse av cerebrospinalvæske. Etter påføring av lokalbedøvelsesmidlet fra den subarachnoide plass, som ligger mellom ryggmargen og omkringliggende membraner, ved hjelp av den kirurgiske nålen trekkes ut en liten mengde av cerebrospinal væske (som beskytter hjerne og ryggmarg). Deretter kontrolleres denne væsken for blødning eller blødning til hjernen. Hos mennesker med mistanke om subarachnoid blødning, utføres denne prosedyren vanligvis på sykehuset.

Aneurysm av cerebral fartøy: behandling

Langt fra alle tilfeller er det et aneurysmbrudd. Pasienter med aneurismer mindre størrelse anbefales konstant overvåking av dynamikken i vekst av aneurisme og utvikling av flere symptomer, i tide til å begynne intensiv kompleks behandling. Hvert tilfelle av en aneurisme er unik. Valget av en optimal metode for behandling av aneurisme er påvirket av type, størrelse og plassering av aneurisme, er sannsynligheten for brudd, en persons alder, hans helsetilstand, sykdomshistorie, familiehistorie, og - risiko forbundet med behandlingen.

Det er to typer kirurgisk behandling av cerebrale aneurysmer: aneurisme klipping og okklusjon. Disse operasjonene er klassifisert som de mest komplekse og risikable operasjonene (muligens skade på andre blodkar, en gjentatt aneurisme kan forekomme, det er også risiko for et postoperativt angrep).

Endovaskulær embolisering er et alternativ til operasjonen. Denne prosedyren utføres mer enn en gang i løpet av en persons liv.

Er det mulig å forhindre en aneurisme av cerebral fartøy?

Hittil eksisterer ikke forebygging av aneurisme. Personer som er diagnostisert med cerebrale aneurysmer, bør nøye overvåke trykket, ikke røyke og ikke bruke kokain eller andre stoffer. Slike pasienter må også konsultere lege om å bruke aspirin eller andre legemidler som fortynner blodet. Kvinner bør konsulteres om bruk av orale prevensiver.

Effekter av cerebrale aneurysmer og prognose

Ueksploderte aneurysmer kan forbli ubemerket gjennom livet. Det er tilfeller hvor det aneurisme ruptur kan være dødelig, eller forårsaker hemoragisk slag, vasospasme (den viktigste årsaken til uførhet eller død som følge av brudd av den aneurisme), hydrocefalus, koma, og - midlertidig eller permanent skade på hjernen.

Prognose etter brudd av aneurismet er i stor grad avhengig av alder, generell helsetilstand og andre relaterte nevrologiske tilstander, steder, aneurisme, blødning grad (og ny blødning), og - den tid som har medgått fra det tidspunkt bryte opp medisinsk behandling. De to viktigste faktorene er tidlig diagnose og behandling.

Pasienter som har blitt behandlet for ueksploderte aneurysmer vil kreve mindre rehabiliteringsbehandling, og de gjenoppretter seg raskere enn de som har hatt aneurysmbrudd. Gjenoppretting etter behandling eller brudd kan ta flere uker til måneder.

Les Mer Om Fartøyene