Aneurysme i abdominal aorta

En aneurysm i abdominal aorta er en lokal forlengelse av lumen i abdominal delen av aorta, som utvikler seg som et resultat av en patologisk forandring i veggene eller en avvik av utviklingen. Blant alle aneurysmale lesjoner av blodårene i en aneurysm i abdominal aorta er 95%. Sykdommen er diagnostisert i hver tjue mann over 60 år, kvinner lider sjeldnere.

Aneurysm i abdominal aorta er i de fleste tilfeller asymptomatisk, men øker gradvis i volum (med omtrent 10-12% per år). Over tid strekker karossens vegger seg slik at de når som helst er klare til å sprekke. Brudd på aneurysmen er ledsaget av massiv intern blødning og død av pasienten.

Aneurysm i abdominal aorta tar 15. plass i listen over sykdommer som fører til døden.

Former av sykdommen

Ofte bruker klinikere klassifiseringen av abdominal aorta aneurysmer, basert på særegenheter ved den anatomiske plasseringen av patologiske utvidelser:

 • infrarenal aneurysmer, det vil si lokalisert under grenen av nyrearteriene (observert i 95% tilfeller);
 • suprarenale aneurysmer, dvs. plassert over stedet for tilbaketrekning av nyrene.

Ifølge strukturen av sakkveggen er aneurysmer i abdominal aorta delt inn i falsk og sann aorta.

I henhold til formen av fremspringet:

 • eksfolierende;
 • fusiform;
 • diffuse;
 • saccular.

Avhengig av årsaken til abdominal aneurisme, kan aorta være medfødt (forbundet med abnormiteter i strukturen i vaskemuren) eller ervervet. Sistnevnte er i sin tur delt inn i to grupper:

 1. Inflammatorisk (smittsom, smittsom-allergisk, syfilitisk).
 2. Ikke-inflammatorisk (traumatisk, aterosklerisk).

Ved tilstedeværelse av komplikasjoner:

 • ukomplisert;
 • komplisert (trombosert, revet, eksfolierende).

Avhengig av diameteren av ekspansjonsstedet er abdominal aortas aneurysmer små, mellomstore, store og gigantiske.

Hvis det ikke er tidsmessig kirurgisk behandling av abdominal aorta aneurysm ca 90% av pasientene dør innen diagnosens første år.

AA Pokrovsky foreslo en klassifisering av aneurysmer i abdominal aorta, basert på utbredelsen av den patologiske prosessen:

 1. Infrarenal aneurisme med lang proksimal og distal isthmus.
 2. Infrarenal aneurisme, plassert over nivået av bifurcation (bifurcation) av abdominal aorta, som har en lang proksimal isthmus.
 3. Infrarenal aneurisme, som strekker seg til området av bifurcation av abdominal aorta, samt iliac arterier.
 4. Totalt (infrarenal og suprarenal) aneurysm i abdominal aorta.

Årsaker og risikofaktorer

Tallrike studier har vist at en viktig etiologisk faktor i abdominal aorta-aneurisme, som, imidlertid, og andre steder av patologisk prosess (torakal aorta, aortabuen) er aterosklerose. I 80-90% av tilfellene skyldes utviklingen av sykdommen. Mye mindre utviklings ervervet abdominalt aortaaneurisme er assosiert med inflammatoriske prosesser (revmatisme, mykoplasmose, salmonellose, tuberkulose, syfilis, ikke-spesifikk aortoarteriit).

Ofte dannes en aneurysm i abdominal aorta hos pasienter med medfødt underlegenhet av strukturen i vaskulærveggen (fibro-muskulær dysplasi).

Årsakene til utseendet til en traumatisk aneurisme av abdominal aorta:

 • traumer av ryggraden og bukhulen;
 • tekniske feil ved å utføre rekonstruksjonsoperasjoner (proteser, tromboembollektomi, stenting eller dilatasjon av aorta) eller angiografi.

Faktorer som øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta er:

 • røykere - røykere står for 75% av alle pasientene med denne patologien, jo mer røykervaring og antall sigaretter røkt hver dag, jo høyere er risikoen for aneurisme.
 • alder over 60 år;
 • mannlig kjønn;
 • Nærværet av denne sykdommen i nære slektninger (arvelig predisposisjon).

Brudd på abdominal aorta-aneurisme forekommer ofte hos pasienter som lider av kroniske bronkopulmonale sykdommer og / eller hypertensjon. I tillegg påvirker størrelsen og formen på aneurysmen risikoen for brudd. Symmetriske aneurysmale sacs brytes sjeldnere enn asymmetriske seg. En gigantisk ekspansjon, som nådde 9 cm i diameter og mer, i 75% av tilfellene briste med massiv blødning og rask død av pasientene.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I de fleste tilfeller skjer abdominalt aortaaneurisme uten kliniske symptomer, og er diagnostisert ved en tilfeldighet under oppmålingen abdominal røntgen, ultralyd, diagnostisk laparoskopi eller konvensjonell palpering av abdomen, utført i forbindelse med den andre abdominal patologi.

Aneurysm i abdominal aorta er i de fleste tilfeller asymptomatisk, men øker gradvis i volum (med omtrent 10-12% per år).

I andre tilfeller kan de kliniske symptomene på abdominal aorta aneurysmer være:

 • magesmerter;
 • følelse av raspiraniya eller tyngde i magen;
 • følelse av pulsering i magen.

Smerte er følt i venstre side av magen. Intensiteten kan variere fra mild til alvorlig intolerant injeksjon av smertestillende medisiner. Ofte er smerte gitt til inguinal, sakral eller lumbal region, hvorfor diagnosen iskias, akutt pankreatitt eller nyrekolikk er feilaktig diagnostisert.

Når den voksende aneurismen i abdominal aorta begynner å utøve mekanisk press på mage og tolvfingre, fører dette til utvikling av et dyspeptisk syndrom, som er preget av:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • belching med luft;
 • flatulens;
 • tilbøyelighet til kronisk forstoppelse.

I noen tilfeller, fortrenger nyre den aneurysmal sekken og komprimerer urinrøret, som derved fører til dannelse av urologisk syndrom, som manifesterer seg klinisk dysuric forstyrrelser (hurtig, smertefulle, vanskelig urinering) og hematuria (blod i urinen).

Hvis aneurysmen i abdominal aorta klemmer testikulærkarene (arterier og årer), har pasienten smerte i testikkelområdet, og utvikler også varicocele.

Komprimering av spinalrøtter øke fremspringet av den abdominale aorta er ledsaget av dannelsen av ishioradikulyarnogo symptom, som er kjennetegnet ved vedvarende smerte i korsryggen, samt motoriske og sensoriske forstyrrelser i underekstremitetene.

En aneurysm i abdominal aorta kan forårsake kronisk forstyrrelse av blodtilførselen i nedre lemmer, noe som fører til trofiske forstyrrelser og intermittent claudication.

Når abdominal aorta aneurisme brister, utvikler pasienten massiv blødning, noe som kan føre til døden om noen få sekunder. Kliniske symptomer på denne tilstanden er:

 • plutselig intens smerte (såkalt daggerache) i magen og / eller bakre ryggen;
 • en kraftig nedgang i blodtrykket, opp til utviklingen av sammenbrudd;
 • følelse av sterk pulsasjon i bukhulen.

Kliniske bildet av abdominal aortaaneurisme ruptur blødninger definert retning (blære, tolvfingertarm, inferior vena Wien, fri bukhulen, retroperitoneale rom). For retroperitoneal blødning er et vedvarende smertesyndrom karakteristisk. Dersom hematom økes mot bekkenet, kan smerten stråle til perineum, lysken, kjønnsorganer, lår. Høy lokalisering av hematomet manifesterer ofte under masken av et hjerteinfarkt.

Intraperitoneal ruptur av aneurysmen i abdominal aorta fører til rask utvikling av massiv hemoperitoneum, markert magesmerter og hevelse. Symptom Shchetkin - Blumberg positiv i alle avdelinger. Tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen er bestemt perkussjonalt.

Samtidig med symptomene på et akutt underliv, utvikles aorta-aneurysmen og symptomene på hemorragisk sjokk utvikles raskt:

 • skarp pall av slimhinner og hud;
 • sterk svakhet;
 • kald klissete svette;
 • apati;
 • threadlike puls (hyppig, lav fylling);
 • markert reduksjon i blodtrykk;
 • en reduksjon i urinproduksjonen (mengden urin separeres).

Med intraperitoneal ruptur av abdominal aorta aneurisme, oppstår et dødelig utfall veldig raskt.

Hvis et aneurysmalt sac brytes gjennom lumen av den dårligere vena cava, følger dette med dannelsen av en arterio venøs fistel, hvis symptomer er:

 • smerte lokalisert i magen og nedre ryggen;
 • dannelsen i bukhulen til en pulserende svulst, over hvilken systolo-diastoliske murmurer er godt mottatt;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • takykardi;
 • økende kortpustethet;
 • betydelig generell svakhet.

Gradvis øker hjertesvikt, noe som fører til døden.

Rupturen av abdominal aortaens aneurisme i lumen i tolvfingertarmen fører til et plutselig utseende av massiv gastrointestinal blødning. Pasienten faller kraftig arterielt trykk, det er blodig oppkast, voksende svakhet, likegyldighet for miljøet. Blødning ved denne type ruptur er vanskelig å diagnostisere fra gastrointestinal blødning på grunn av andre årsaker, for eksempel magesår i mage og tolvfingertarm.

diagnostikk

I 40% av tilfellene er abdominal aorta aneurismer et tilfeldig diagnostisk funn ved utføring av en klinisk eller radiologisk studie ved en annen anledning.

Det er mulig å anta tilstedeværelsen av sykdommen på grunnlag av data oppnådd under samlingen av anamnese (indikasjon av familiens tilfeller av sykdommen), generell undersøkelse av pasienten, auskultasjon og palpasjon av magen. I tynne pasienter er det mulig å palpere i bukhulen pulserende smertefri formasjon, med tett elastisk konsistens. I løpet av auskultasjon, kan den systoliske murmuren bli hørt over området av denne formasjonen.

Den mest tilgjengelige og billige metoden for diagnostisering av abdominal aorta aneurisme er en undersøkelse av bukhulen. På roentgenogrammet er skyggen av en aneurysm visualisert, og i 60% av tilfellene blir kalsifisering av veggene observert.

Ultralydundersøkelse og beregningstomografi gjør det mulig å bestemme størrelsen og lokaliseringen av den patologiske utvidelsen med stor nøyaktighet. I tillegg kan i henhold til den computertomografi legen vurdere den innbyrdes anordning av abdominalt aortaaneurisme og andre viscerale blodkar oppdage mulige uregelmessigheter i karseng.

Angiografi angitt i pasienter med hypertensjon i alvorlig eller ustabil angina, signifikant nyrearteriestenose, pasienter med mistanke om mesenterisk ischemi, så vel som pasienter med tegn på okklusjon (blokkering), distale arterier.

I nærvær av indikasjoner kan andre metoder for instrumentell diagnostikk brukes, for eksempel laparoskopi, intravenøs urografi.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Pasientens tilstedeværelse av en aneurysm i abdominal aorta er en indikasjon på kirurgisk behandling, spesielt hvis utstrekningens størrelse øker med mer enn 0,4 cm per år.

En grunnleggende operasjon for abdominalt aortaaneurisme er aneurysmectomy (excision aneurysmal sac), etterfulgt av fjerning av blodkardelen plastisitet protese av dacron eller annet syntetisk materiale. Kirurgisk inngrep utføres gjennom laparotomi-tilgang (snitt i bukveggen). Hvis den patologiske prosessen er involvert i iliac arterier, utfør da en bifurcation aorto-iliac protese. Før, under og første dag etter operasjonen blir trykket i hjertehulene og hjerteutgangen overvåket ved hjelp av et Swan-Ganz kateter.

Kontraindikasjoner til gjennomføringen av en planlagt operasjon for en aneurysm i abdominal aorta er:

 • akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • friskt myokardinfarkt;
 • terminal stadium av kronisk nyresvikt;
 • alvorlig grad av hjerte- og respiratorisk insuffisiens
 • vanlig okklusjon av iliac og femoral arterier (delvis eller fullstendig blokkering av blodstrømmen langs dem).

Når aneurysmen i abdominal aorta brytes, utføres operasjonen i henhold til vitale indikasjoner i en nødstilfelle.

Aneurysm i abdominal aorta tar 15. plass i listen over sykdommer som fører til døden.

For tiden foretrekker vaskulære kirurger ikke-invasive metoder for behandling av abdominal aorta aneurysmer. En av dem er endovaskulær protese i det patologiske utvidelsesområdet ved hjelp av en implanterbar stentgraft (spesialmetallstruktur). Stenten er satt slik at den helt dekker hele lengden av aneurysmal sac. Dette fører til at blodet slutter å sette press på aneurysmens vegger, og dermed forhindre risikoen for ytterligere økning, samt rupturen. Denne operasjonen med aneurysm i abdominal aorta er preget av minimal traumer, lav risiko for komplikasjoner i postoperativ periode og kort rehabiliteringstid.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

De viktigste komplikasjonene av en aneurysm i abdominal aorta er:

 • ruptur av aneurysmal sac;
 • trofiske lidelser i underdelene;
 • intermitterende claudication.

outlook

I mangel av rettidig kirurgisk behandling av abdominal aortas aneurisme, dør ca 90% av pasientene innen diagnosens første år. Operativ dødelighet i gjennomføringen av den planlagte operasjonen er 6-10%. Nødsorgsoperasjoner utført mot bakgrunnen av brudd på aneurysmvegget resulterer i et dødelig utfall i 50-60% av tilfellene.

forebygging

For tidlig deteksjon av abdominalt aortaaneurisme pasienter som lider av aterosklerose, eller som har en historie bærer av denne vaskulær sykdom, systemisk anbefalte medisinsk observasjon verktøy med periodisk inspeksjon (radiografi av bukhulen, USA).

En viktig rolle i forebygging av aneurysmformasjon er forlatelse av røyking, aktiv behandling av infeksiøse og systemiske inflammatoriske sykdommer.

Aneurysm av aorta i magehulen: beskrivelse av sykdommen, symptomer, årsaker og behandling

Aneurysm i abdominal aorta er en dødelig sykdom for en person. Problemet med patologi ligger i sin asymptomatiske kurs i et tidlig utviklingsstadium. Sykdommen utvikler sakte. Aneurysm i årevis har økt og vokst i størrelse. Vevet av aorta på dette nettstedet blir tynnere, og i den tynneste delen av patologien oppstår et brudd. Cure sykdommen med medisiner er for øyeblikket umulig, for å eliminere det, er kirurgisk inngrep brukt.

VIKTIG Å VITE! En endring i fargen på avføring, diaré eller diaré indikerer tilstedeværelsen i kroppen. Les mer >>

Aneurysme i abdominal aorta er diffus utvidelse av aorta veggene i bukhulen. Fremspringet av fartøyets veggen forekommer i høyden av den 8.-6. Rygghvirvel. I hjertepraksis forekommer abdominal aorta aneurisme i 95% av alle tilfeller av aneurysmale sykdommer.

Sykdommen skjer mer hos eldre, særlig hos menn eldre enn 60 år. Sykdommen er diagnostisert hos 2,5% av eldre pasienter som søker medisinsk hjelp. Patologi har en tendens til lang utvikling. I år øker aneurysmen i størrelse med 10%. Etter 8 år av sykdommen oppstår en pause.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta:

 • Infrarenale. De befinner seg under renal aorta. De forekommer i 95% av alle tilfeller.
 • Suprarenal. Plasser over renal aorta
 • Den latticed.
 • Spinkel.
 • diffuse
 • Kjøpt.
 • medfødt
 • Ukomplisert.
 • Komplisert (eksfolierende aneurisme, trombosert, sprukket)

Gradvis utvikling av aneurisme

Patologi regnes som liten hvis størrelsen ikke overstiger 3-5 cm. Gjennomsnittet er 5-7 cm, og det større er over 7. En person blir registrert når en aneurisme av liten størrelse oppdages. Den skal screenes hver 6. måned.

Mer enn 80-90% av tilfeller av aorta aneurysm i bukhulen oppstår på grunn av aterosklerose. Denne sykdommen, hvor avsetning av kolesterol, kalsium og fibrøst vev i blodkarene danner en trombose.

Andre årsaker til aneurysma i aorta i magehulen:

 • inflammatoriske prosesser assosiert med sykdommer som syfilis, vaskulær sykdom, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, reumatisme og ikke-spesifikk aortoarteritt;
 • Fibromuskulær dysplasi blir årsaken til medfødt aneurysm dannelse;
 • tekniske feil under dilatasjon av aorta, rekonstruktiv kirurgi, angiografi eller proteser;
 • røyking bidrar til utviklingen av vaskulære patologier;
 • alder over 60 år;
 • kronisk arterielt trykk 140/80;
 • Overvekt og mangel på trening.

Sannsynligheten for utvikling av patologi øker hos personer som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. Formen og størrelsen på aneurismen har stor innflytelse. Det er kjent at asymmetriske aneurysmer er mer utsatt for brudd. Hvis patologien overskrider 9 cm, er sjansen for skipsbrudd over 75% innen ett år.

Symptomatologi er vanligvis fraværende i ukomplisert sykdom. Patologi oppdages ved et uhell under palpasjon av mage, ultralyd, røntgen i bukhulen eller laparoskopien. Symptomatologien vises etter at en aneurisme økes til 3-5 cm:

 • Pulsering av abdominal aorta er det første tegn som indikerer utvikling av patologi. Over tid er det en periodisk smerte i venstre side av magen eller mesohastria. Smertefulle opplevelser er forbundet med trykket av voksende patologi på nerveender i retroperitonealrom. Smerten utstråler ofte i nedre rygg eller lysken.
 • Tyngde og følelse av mageutstrekning. Et lignende symptom oppstår på grunn av mekanisk klemming av abdominal aortas aneurisme ved mage og tolvfingertarmen. Det er kvalme, forstoppelse, flatulens, kløe og oppkast.
 • Urologisk syndrom. Det er forårsaket av økt kompresjon i urineren og forskyvning av nyre. Det er hematuri med dysuriske lidelser. Når klemmene på testiklene vender, er det en tegnsmerte i menns inngangsregion.
 • Press på ryggene på ryggmargen og ryggvirvlene fører til en følelse av smerte i nedre del og nedre lemmer.
 • Lame på venstre eller høyre ben på grunn av kronisk iskemi av karene i nedre ekstremiteter.

Brudd på aneurysmen i abdominal aorta fører til et raskt dødelig utfall. Situasjonen er ledsaget av en klinikk av en akutt underliv. De første tegn på aorta-brudd:

 • magesmerter i lumbalområdet;
 • økt pulsering i peritoneum;
 • kollaps, fall i blodtrykk;
 • bevissthetstap
 • skinn av huden;
 • oppblåsthet.

Det kliniske bildet vil variere avhengig av lokalisering av bruddet:

 • Den retroperitoneale rupturen. Det er et permanent smerte syndrom. Hvis hematomet strekker seg ut i bekkenområdet, utstråler smerten til hoften. Når det dannes et høyt hematom, vil smerten ligner den kardiale. Vanligvis med en retroperitoneal ruptur av en aneurisme, overstiger mengden av blødning ikke 200 ml.
 • Intraperitoneal lokalisering av rupturen. En klinikk med massiv hemoperitoneum utvikler seg. Symptomatisk vekst er rask. Blek hudpust, det er kaldt svette, svakhet, pulsen blir threadlike og hyppig blir hypotensjon dannet. Magen vil bli hovent og smertefull i alle avdelinger. Percussion avslører tilstedeværelsen av overflødig væske i magen. Med denne lokaliseringen av gapet skjer døden veldig raskt.
 • I den nedre vena cava. Det er kortpustethet, takykardi, hevelse i underekstremiteter, smerter i magen og nedre rygg. Lytt til bukområdet viser systolo-diastolisk støy. Symptomatisk øker gradvis, og fører til slutt til hjertesvikt.
 • Et brudd i tolvfingertarmen. Gastrointestinal blødning observeres. Først vil pasienten kaste opp blod, og så vil det bli et sammenbrudd.

Når en aneurysm bryter, er en nødoperativ inngrep foreskrevet. Sjansene for å redde en person øker hvis det skjedde på et sykehus. Likevel, selv etter operasjonen, kan en person bare bli lagret i 10% av alle tilfeller, de resterende 90% av pasientene dør av intern blødning.

Det er ganske vanskelig å diagnostisere en aneurisme. Dens symptomer er enten fraværende eller ligner de i bukhulen eller hjertet. Du bør konsultere en terapeut hvis du mistenker en aneurisme. Legen utfører en anamnese, hvor pasienten indikerer helseskader. Etter dette er et primært bilde av sykdommen utarbeidet, noe som krever bekreftelse. For dette formål utføres en rekke studier som gjør det mulig å skille aneurysmen i abdominal aorta med andre sykdommer.

Diagnosen er følgende:

 • undersøkelse av pasienten
 • Røntgenundersøkelse;
 • ultralyd undersøkelse av abdominal aorta;
 • magnetisk resonans avbildning;
 • EKG;
 • laboratorietester.

Formålet med denne undersøkelsen er å samle inn opplysninger om kroppens fysiske tilstand. Synlige brudd på helsestandarder er avslørt.

Fysisk undersøkelse inkluderer følgende forskningsmetoder:

 • Visuell inspeksjon. Denne teknikken gir en minimumsinformasjon for en aneurisme. En økning i patologi til mellomstore og store størrelser kan observeres pulsering, som overføres til bukveggen. På buken opptrer violette flekker når aneurysmen brister.
 • Perkusjon. Lar deg bestemme den omtrentlige størrelsen på patologien og lokaliseringen. Lyttende slaglås lyd.
 • Palpasjon. Med en aneurysm i abdominal aorta, blir en ny vekst som pulserer til hjertet, undersøkt. Forskjeller mellom pulsfrekvensen på venstre og høyre arm indikerer tilstedeværelsen av en aneurisme av aortabuen. Svimmelhet eller mangel på puls på lårarterien indikerer en infrarenal aneurisme.
 • Auskultasjon. Prosedyren utføres ved hjelp av et stetofonoskop. Ved å koble enheten til aneurysmområdet, kan du høre støyen fra blodstrømmen.
 • Måling av trykk. En økning i trykk oppdages.

Fysisk undersøkelse utføres av en lege i resepsjonen. Denne metoden for diagnose er ikke årsaken til diagnosen. Den lar deg bare vurdere pasientens tilstand og trekke foreløpige konklusjoner. For å bekrefte diagnosen, er det nødvendig å gjennomgå en rekke studier for å vurdere den umiddelbare tilstanden til abdominal aorta.

Røntgenundersøkelse gir et klart bilde av tilstanden til bukhuleorganene. For å oppdage en aneurisme, brukes en kontrastmiddel som injiseres rett inn i aorta.

Dermed blir det mulig å bestemme ikke bare lokaliseringen av en aneurisme, men også dens størrelse. Radiografi er en ganske informativ metode, men bruk om mulig MR-diagnostikk.

Ultralyd av aneurysmen i abdominal aorta er en av de svært informative metodene som gjør det mulig å bestemme lokaliseringen, størrelsen og tilstanden til patologien.

I sanntid vurderes fartøyets tilstand. Ultralyd er den vanligste metoden for diagnose enn røntgenundersøkelse. Dette skyldes høy hastighet og smertefrihet i prosedyren. Ultralydundersøkelse muliggjør aortisk undersøkelse for komplikasjoner etter operasjon.

Dette er den mest informative studien som lar deg få informasjon om størrelsen på en aneurisme, dens plassering, for å finne ut tykkelsen på fartøyene i patologiseksjonen. For MR brukes atommagnetisk resonans. Pasienten er plassert i spesialutstyr som skaper et elektromagnetisk felt. Derfor, for diagnosen er det en rekke kontraindikasjoner:

 • elektroniske implantater;
 • et høreapparat;
 • Tilstedeværelse av pacemakere;
 • prostetiske hjerteventiler.

Magnetic resonance imaging med aneurysm i abdominal aorta er en dyr diagnostisk metode. Dette krever spesialutstyr, som ikke er tilgjengelig i alle klinikker og sykehus. Likevel er resultatene av studien av høy nøyaktighet. Derfor anbefales det sterkt at en MR utføres før kirurgi.

Et elektrokardiogram med aneurysm i abdominal aorta er nødvendig for å vurdere hjerteets effektivitet. Studien skiller aneurysmen fra angina sykdommer, som har en lignende symptomatologi.

Det gjør det mulig å identifisere følgende avvik:

 • koronararteriesykdom;
 • Iskemiske abnormiteter oppdages;
 • endringer i hjertets arbeid.

Feil i kardiogramindeksene forekommer vanligvis i patologiene i hjertet av aorta. Elektrokardiogrammet tillater å utrydde mistanke om utvikling av en aneurisme av hjertekar.

En blod- eller urintest vil i seg selv ikke vise alvorlige abnormiteter. Diagnose er utnevnt for å identifisere årsakene som førte til dannelsen av en aneurisme.

Laboratorieanalyse av blod med aneurysm i abdominal aorta viser følgende endringer:

 • En økning i nivået av leukocytter. Oppstår i nærvær av smittsomme prosesser i kroppen.
 • Økning i antall blodplater. Stimulering av blod øker.
 • Øk kolesterolet. En avvik fra normen anses å øke nivået til 5 mmol / l og høyere.

Narkotika er ikke i stand til å kurere en aneurysm i abdominal aorta. Medisiner brukes til å eliminere symptomer, men ikke selve årsaken til sykdommen.

Følgende grupper av legemidler er foreskrevet:

 • cardiotropic.
 • antikoagulantia og antiaggreganter;
 • lipidsenkende;
 • antibiotika og antifungi;
 • korrektorer av glukose og sukker til blodet.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer utføres kirurgisk. En planlagt eller nødoperasjon brukes. Indikasjonen for operasjonen er en økning i patologi opptil 5 cm.

Operasjonen for å fjerne aneurysmen i abdominal aorta utføres på denne måten:

 1. 1. Pasienten injiseres med anestesi og nedsenkes i en kunstig søvn.
 2. 2. Koble til enheten av kunstig sirkulasjon.
 3. 3. Kirurgen kutter bukhulen og avslører aorta.
 4. 4. Klemmene er plassert på karet over og under aneurismen.
 5. 5. Patologi er avskåret, og resten av fartøyet sutureres.
 6. 6. Om nødvendig er det satt opp en kunstig protese, som er et syntetisk rør som er i stand til å smelte sammen med vev i menneskeskip.

For en operasjon tar fra 2 til 4 timer. Etter dette blir pasienten overført til intensivavdelingen for observasjon i løpet av de neste 7 dagene. Pasienten er utladet etter 3 uker, dersom komplikasjoner ikke har skjedd etter operasjonen.

Kontraindikasjoner til kirurgi:

 • hjerteinfarkt;
 • slag;
 • kronisk hjerte eller nyresvikt;
 • alvorlige misdannelser av nyrene;
 • akutte smittsomme sykdommer;
 • diabetes mellitus;
 • akutt betennelse i bukhulen.

Det foreligger ingen kontraindikasjoner til en nødoperasjon, siden fordelene ved å utføre det ut over eventuelle risikoer.

I fravær av rettidig behandling er det risiko for å utvikle følgende komplikasjoner:

 • Lukking av trombus. Den er dannet i hulrommet i aneurysmen og representerer en masse limede blodplater. I de tidlige stadiene av hans dannelse vil han ikke forstyrre blodstrømmen. Det er en mulighet for trombusmigrasjon, noe som fører til tilstopping av tynnere kar. Det kan være hjernearterien eller kapillærene i hjertet. Forutsi trombos migrasjon umulig. Feil i blodsirkulasjon på grunn av en trombos fører til forstyrrelser i vevets trofisme og deres etterfølgende bortfall.
 • Forstyrrelse av gallekanalen. Oppstår i en aneurisme av abdominal aorta i de øvre seksjoner. Gallekanalene som fører fra galleblæren til tolvfingertarmen er tilstoppet. Forstyrret utstrømning av galle og blodsirkulasjon. Risikoen for kolecystit og pankreatitt øker.

Komplikasjoner etter kirurgi:

 • hevelse i lungene og hjernen;
 • nyresvikt
 • brudd på blodpropp i indre organer
 • trombusbrudd.

Dødelighet etter operasjon er 34%.

Leger før operasjonen observere progresjonen av patologi. Hvis veksten av en aneurysm i abdominal aorta er mer enn 0,5 cm på seks måneder, vil en operasjon bli foreskrevet. Forebyggende tiltak anbefales før kirurgi:

 • Overholde et sunt kosthold. Unngå fett, stekt, skarp og salt mat. Begrens bruk av fett av animalsk opprinnelse. Lag en meny med grønnsaker, frokostblandinger, frukt, surmælkprodukter, fisk og fettfattig fjærfe. Del inntaket 4-6 ganger om dagen. Maten er best brukt i kokt form.
 • Overvåk blodtrykket. Reduser psyko-emosjonell stress og stress. Ta medikamenter som reduserer blodtrykket.
 • Avvis alkohol og sigaretter.
 • Begrens øvelsen.
 • Korrigere symptomene på sykdommer som diabetes, lever, nyre og hjerte.

Det er svært motet til å utføre tungt fysisk arbeid. Enhver aktivitet forbundet med økt blodtrykk er en faktor for å akselerere veksten av en aneurysm.

Og litt om hemmeligheter.

Hvis du noen gang har prøvd å kurere PANCREATITIS, hvis ja, så har du sikkert følgende problemer:

 • Medisinsk behandling, utpekt av leger, fungerer ikke bare;
 • substitusjonsbehandling av narkotika, komme inn i kroppen fra utsiden, hjelp bare ved opptakstidspunktet;
 • ADVERSE EFFEKTER VED ADMISSION AV TABLETTER;

Og svar nå på spørsmålet: Er du fornøyd med dette? Det er riktig - det er på tide å avslutte med dette! Er du enig? Ikke tøm penger på unyttig behandlinger og ikke kaste bort tiden? Eies Derfor bestemte vi oss for å publisere linken til bloggen til en av våre lesere, som det beskriver i detalj hvordan hun kurerte pankreatitt uten piller, fordi vitenskapelig bevist at pillene ikke kurere det. Her er en velprøvd metode.

Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Symptomer og fjerning av abdominal aorta aneurysmer: Hvordan gjenkjenne og advare fare i tide?

Aneurysm - Atypisk utvidelse av fartøyet, som oftest dannes i aorta. Som regel er stedet der denne patologien vises, området for den svekkede karveggen, som i tillegg er utvidet ytterligere under påvirkning av høyt blodtrykk.

Hvis aneurysmene ikke blir diagnostisert på et tidlig stadium og ikke gjennomgår behandling, kan deres brudd forekomme, noe som fører til omfattende intern blødning og ofte død.

I tillegg til risikoen for aneurysmbrudd, er patologi farlig fordi blodstrømmen forstyrres i det skadede karet, og dette fører ofte til dannelse av blodpropper - blodpropper, noe som også fører til alvorlige helseproblemer.

Aneurysmer kan danne seg i noen av aortaområdene, men den vanligste er en patologisk forandring i abdominal delen av aorta.

årsaker

Den vanligste årsaken til aneurisme av aorta i bukhulen (ca. 80% av alle tilfeller) er aterosklerose.

også årsakene til en aneurysm i abdominal aorta er:

 • arvelig faktor;
 • noen genetiske sykdommer i bindevev;
 • Aorta traumer;
 • inflammatoriske sykdommer i arteriene;
 • soppinfeksjoner assosiert med HIV / AIDS, syfilis, samt med operative metoder for behandling av hjerteventiler.

symptomatologi

Det skjer at størrelsen på en aneurisme er liten og forblir så lenge. Aneurysmer i abdominal aorta vokser vanligvis sakte, og som regel er sykdomsforløpet asymptomatisk.

Sjelden kan sykdommen identifiseres på et tidlig stadium, bare basert på symptomatologien. Deteksjon av patologi forekommer i undersøkelser relatert til andre sykdommer. Imidlertid er symptomene på utdanning noen ganger tilstede, og det er viktig å kunne gjenkjenne dem.

hoved~~POS=TRUNC

Et typisk klinisk symptom på aorta-aneurisme i bukhulen er ømhet i venstre del av magen, eller mesogastrium. Smerte kan være permanent eller episodisk.

Ytterligere symptomer:

 • pulsering rundt navlen;
 • Følelse av tyngde i magen;
 • forstyrrelse av fordøyelsessystemet (forstoppelse, flatulens, kvalme, etc.).

progressive

Med veksten av en aneurisme, oppdager spesialister utseendet på progressive symptomer, som inkluderer:

 • Urologisk syndrom, som manifesteres av lidelser i urinering, tilstedeværelse av blod i urinen. Et symptom utvikles på grunn av komprimering av urineren eller forskyvning av nyre.
 • Ishioradikulært kompleks av symptomer, som er preget av smerte i lumbalområdet, nedsatt motoriske evner og følsomhet i bena. En lignende tilstand er assosiert med trykk på ryggvirvlene eller nerverøttene til ryggraden.
 • Iskemi av nedre ekstremiteter, som manifesteres av lameness, trofiske forstyrrelser.

Tegn på et gap

Symptomer på ruptur av aneurysmen i abdominal aorta, som krever umiddelbar behandling, er som følger:

 • skarp smerte i buk og lumbale områder;
 • akutt vaskulær insuffisiens (kollaps);
 • sterk pulsering i magen.

Brudd på aneurysmen kan ledes utover bukhinnen, inn i bukhulen i bukhinnen, inn i blæren, tolvfingertarmen eller dårligere vena cava. Alt dette manifesterer seg på forskjellige måter:

 • Den retroperitoneale rupturen. For denne typen ruptur er preget av en sterk permanent smerte, som kan bestråle inn i lår, lyske og perineum. Noen ganger er det smerter i hjertet av hjertet.
 • Ruptur i bukhinnen. For en slik patologi er preget av en massiv akkumulering av blod i dette hulrommet, noe som fører til en rask utvikling av hemorragisk sjokk - hudens hud, kald svette, alvorlig svakhet, filiform, rask puls, hypotensjon. Ofte fører en aneurysmbrudd rettet mot dette området til pasientens død.
 • Ruptur i tolvfingertarmen. Denne typen ruptur er preget av gastrointestinal blødning, blodig oppkast, svarte flytende avføring. Denne varianten av rupturen er svært vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning forårsaket av en rekke andre årsaker.
 • Ruptur av den dårligere vena cava. Denne utviklingen av sykdommen er ledsaget av takykardi, alvorlig svakhet, kortpustethet. Tilstanden er også preget av hevelse av beina. Smerter i magen og midjen, pulserende neoplasma i bukhinnen utvikler seg gradvis, noe som fører til akutt hjertesvikt.

Flere detaljer om sykdommen, se videoen:

Ikke mindre farlig er aneurysmen til den indre halspulsåren. Alle detaljer om det du finner her. Og om den potensielle diagnosen av en aneurisme i hjerneskarene, les i dette materialet.

Når skal du kontakte en spesialist?

Hvis noen av de primære tegnene på en aneurysm i abdominal aorta er tilstede, er det nødvendig å snarest konsultere en spesialist.

Mennesker over 60 år og eldre, og spesielt de som har risikofaktorer utvikling av patologi, er det nødvendig å regelmessig besøke en lege og gjennomgå den nødvendige undersøkelsen for å bestemme tilstedeværelsen av en aneurisme.

Røykere menn i alderen 65 til 75 år Det er nødvendig å gjennomgå en enkelt ultralydsundersøkelse av bukhulen hvert år. En slik undersøkelse er utført for menn med en patologihistorie.

diagnostikk

For å bekrefte eller nekte tilstedeværelsen av en aneurysm i abdominal aorta, spesielle studier:

 • X-stråler;
 • Ultralyd i bukhulen;
 • CT av aorta;
 • MR av aorta.

Differensiell diagnose er en metode hvor alle mulige sykdommer som ikke er egnet for symptomer eller andre faktorer er utelukket. Som et resultat blir diagnosen redusert til en enkelt mulig sykdom. Diagnostisering av sykdommen er vanskelig nok, spesielt hvis kurset er asymptomatisk, eller det er en overvekt av symptomer fra organene i bukhinnen og retroperitonealrommet.

Metoder for behandling

Det er ingen medisiner for denne sykdommen. I utgangspunktet utføres kirurgisk inngrep, men hvis aneurismen når små dimensjoner (opptil 6 mm), er kurset asymptomatisk (eller symptomene ikke forstyrrer hele levetiden), da pasienten kan bli tilbudt en metode for "aktiv venter". Denne metoden består av vanlig oppførsel av ultralyd og overvåkning av pasientens tilstand.

Årsaken til operasjonen er en aneurisme med en størrelse på mer enn 6 cm eller en veksthastighet på mer enn 5 mm i seks måneder. Operasjonen utføres også i de tilfellene da aneurismen begynte å bløde, så vel som med uttalt smertefulle syndromer og progressive symptomer.

Det er 2 metoder for å gjennomføre operasjonen.

Tradisjonell operasjon

Med denne operasjonen er pasienten under generell anestesi. Kirurgen gjør et snitt fra den sinuøse prosessen av brystbenet til navlen.

Den skadede delen av fartøyet blir skåret ut, og i stedet er en kunstig protese (graft) implantert.

Prosedyren varer 3-5 timer. Perioden for postoperativ sykehusopphold er omtrent en uke.

Endovaskulær metode

Ved utførelse av en endovaskulær prosedyre, En spesiell enhet er implantert i stedet for skade (Stent-Graft), som bidrar til å gjenopprette strukturen til aorta og blodstrømmen i den.

Prosedyren utføres vanligvis med epidural anestesi. Kirurgen gjør en liten punktering i lyskeområdet, hvorved en stentgraft blir matet til aneurismen ved hjelp av et spesielt kateter. Etter å ha tatt enheten til det utpekte stedet, åpner kirurgen den og plasserer den i et aneurysmalt område. Etter åpningen av stent-graftet dannes en kanal, langs hvilken den normale bevegelsen av blod oppstår.

Med åpenbare fordeler med metoden, han Ikke egnet for alle pasienter. For eksempel er introdusering av en stent-graft ikke mulig for pasienter med patologiske sykdommer i arteriene og noen organer. Det bør bemerkes at effekten av prosedyren kan være kortvarig, noe som fører til behovet for en gjentakelse.

prognoser

Trist, men trist ugunstig prognose. Innen 36 måneder fra øyeblikket av aneurysmbrudd dør nesten alle pasienter. Med små aneurysmer i abdominal aorta er overlevelsesraten i det første året 75% og i 5 år - 50%. Hvis aneurismen er større enn 6 cm, blir indeksene redusert til henholdsvis 50% og 6%.

Aneurysme i abdominal aorta - lumsk og uforutsigbar sykdom. Vekst av en aneurisme kan ikke forutsies, så det er så viktig å konsultere en spesialist med de første symptomene, og også gjennomgå en vanlig medisinsk undersøkelse.

Les Mer Om Fartøyene