Aterosklerose av cerebral kar: årsaker, symptomer, komplikasjoner, behandling

Aterosklerose av blodkarene i hjernen er en sykdom som består i dannelse av foki av lipidavsetning i lumen av karene med deres påfølgende inflammasjon. Prosessen fører til trombose av karet og en forstyrrelse i ernæringen av den tilhørende hjernen. Lider av sykdommen hovedsakelig i alderdom menn og kvinner over 60 år. Det er også tilfeller av sykdom hos unge mennesker.

Hvordan begynner sykdommen?

De cerebrale karene (GM) er skadet som et resultat av dannelsen av lipidplakkene som hovedsakelig består av kolesterol på den indre overflaten. Bindevevet, som vokser i en aterosklerotisk plakk, reduserer signifikant lumen på fartøyet, forverrer blodsirkulasjonen.

Ytterligere kalsinering av karvegveggen på stedet for vedlegg av kolesterolplakkene forårsaker dens fortykkelse. Dette fører igjen til en reduksjon i permeabiliteten av blodkaret, økt skjøthet av veggene. Blodkaret mister evnen til å levere oksygen og næringsstoffer. Som et resultat er næringen av den tilhørende delen av hjernen forstyrret.

Endringer i kolesterolplakkene forekommer også. Etter å ha nådd en viss verdi, begynner den å kollapse. Denne prosessen er ledsaget av blødninger i tykkelsen av selve plakken. De dannede blodproppene tromboserte fartøyets lumen, fremmer dannelsen av fremspring av veggen, blokkerer blodstrømmen. Resultatet av betennelse er en underernæring i et lite område av hjernen.

Det berørte området av hjernen er ikke i stand til å gi nerve regulering av de relevante organer og systemer. Lokale forstyrrelser vises ikke eksternt, påvirker ikke pasientens oppførsel. Faren oppstår når store områder av GM er involvert i betennelse.

symptomer

De første tegn på hjernen aterosklerose er ustabil følelsesmessig tilstand, raske humørsvinger, minnesforringelse, manglende evne til å konsentrere seg, for å holde minnet av boka, for å huske ny informasjon. Å gjøre en avtale med en spesialist bør gjøre deg svimmel, tinnitus, besvimelse, søvnløshet om natten og redusert evne til å jobbe. Kombinasjonen av aterosklerose med høyt blodtrykk kan forårsake stroke, lammelse, død.

De første stadiene av sykdommen går vanligvis uhøyd, og atherosklerose kan diagnostiseres allerede i senere stadier i henhold til egenartene ved atferd og endringer i mentale reaksjoner. Stadier av aterosklerose har karakteristiske mentale symptomer.

Aterosklerose ledsages ofte av hypertensjon og diabetes. Derfor er kontroll over nivået av sukker og blodtrykk viktig.

Den første fasen

Sykdommen er preget av asteni:

 • redusert effektivitet;
 • hodepine;
 • minne tap;
 • manglende evne til å konsentrere oppmerksomheten.

Etterpå forsvinner symptomene, arbeidskapasiteten blir gjenopprettet.

Pasienter beholder et langt minne. For lenge siden husker de hendelser lettere. Den psyko-statiske tilstanden er deprimert, endringene som skjer for dem, folk innser, er i stand til å behandle dem kritisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, endres karakteren av pasientene, interessen sirkulerer, stinginess, feilhet, stædighet og ønsket om å pålegge sin egen mening.

Den andre fasen

I den andre fasen av aterosklerose inngår somatiske og nevrologiske lidelser de asteniske manifestasjonene. Pasienten kan falle i alvorlig depresjon. Behavioral tegn på andre fase:

 • tearfulness, overdrevet angst for helse;
 • ubehagelige opplevelser - beina dine blir nummen, tingle ansiktet ditt;
 • Det er delirium av forfølgelse, frykt for å pådra seg en uhelbredelig sykdom, mistanke.

På dette stadiet kan en person bli låst i seg selv, gjemme seg fra folk, ikke forlate huset. Symptomene på den første fasen øker, de blir slått av skurken av gangen, skjelving av hode og fingre, taleforstyrrelser.

Den tredje fasen

Den siste fasen av aterosklerose er stadium av demens. Pasienter kan ikke betjene seg selv, husker ikke tette hendelser, husk bare fortiden. Orientering kan faktisk være opprørt, i virkeligheten, inkludert i ens personlighet. Krenkelser av hjernen manifesteres av årsakssammenhengende voldsom gråt, latter. Noen ganger allerede hos eldre, er det epileptiske anfall. På dette stadiet er slag og lammelse mulig. En slik pasient trenger konstant omsorg.

årsaker

Aterosklerose utvikler seg mot en bakgrunn av metabolske forstyrrelser. Arvelig disposisjon er også viktig: egenskapene i sirkulasjonssystemet, strukturen av arteriene er arvet. Hyppige repeterende stress, mangel på bevegelse, dårlige vaner, spesielt røyking, utløser nevrohumorale mekanismer som forårsaker patologiske forandringer i blodårene.

Komplekset av faktorer som forårsaker aterosklerose inkluderer:

 • høyt kolesterol i blodet;
 • svekket kolesterol ekskresjon;
 • diabetes;
 • infeksjon cytomegalovirus, klamydia;
 • en stor mengde animalsk fett i mat;
 • røyking,
 • høyt blodtrykk.

Komplikasjoner av atherosklerose av blodkar av GM

Trombose av blodårene som føder hjernen fører til mikroutbrudd med dannelsen av hematomer. Akkumulerende endringer kan provosere alvorlige komplikasjoner:

Hjerne iskemi - oksygen sult av vev forårsaket av brudd på blodstrøm, manifesterer seg ved en reduksjon i minne, glemsomhet, rask tretthet i mentalt arbeid.

Flere endringer fremkaller en enda mer formidabel komplikasjon av aterosklerose av GM-slag. En vanlig årsak til et slag er mangel på ernæring i et stort område som forstyrrer hjernen. I tillegg til å forårsake slag er en kraftig blødning med dannelsen av en hematom som blokkerer arbeidet i hele segmentet av GM.

diagnostikk

Sykdommen er diagnostisert av resultatene av en fysisk undersøkelse, lipidogram og undersøkelsesdata:

behandling

medisinering

I første fase er det mulig å fullstendig gjenopprette pasientens arbeidsevne.

 • Tilordne disaggregants. I de tidlige stadiene forbedrer de pasientens tilstand betydelig. Hvis sykdommen oppdages i de sentrale stadiene, er deaggregerne bare i stand til å opprettholde tilstanden stabil.
 • Pasienter er foreskrevet midler med lipotrop effekt.
 • Brukte stoffer som reduserer betennelse - parmidin, stugeron.
 • Tilordne vasodilatormedikamenter.
 • Påfør antikoagulantia - sinkumar, heparin, pelent.

I tillegg har pasienter foreskrevet generelle forsterkende stoffer, vitaminer, biostimulerende midler, hormonbehandling.

kirurgi

 • Carotid endarterektomi - operasjonen er rettet mot å gjenopprette fartøyets normale lumen og forbedre hjernens sirkulasjon. Under intervensjonen blir kolesterolplakkingen kirurgisk fjernet under videokontrollen til legen.
 • Endovaskulær fjerning av det berørte området av blodkaret og dets erstatning med en protese.

forebygging

Den beste forebyggelsen av aterosklerose er valget av sunn mat, en målt livsstil uten negative mentale påvirkninger og stress, en positiv holdning, moderat fysisk aktivitet. Det er mer nyttig å være ute ute, ikke overbelast deg selv med uutholdelig arbeid. Å ta tiltak mot aterosklerose, beskytter en person seg mot et slag.

diett

Bruk av diett er nødvendig for å kontrollere vekten. I dietten bør begrense mengden av kolesterol, og for dette formålet å ekskludere fra dietten fett rødt kjøtt, fett, nyrer, animalsk fett. Det er nyttig å introdusere i det daglige kostholdet en liten surkål, en skje med syltetøy laget av solbær, 1-2 stk. valnøtter, grønnsaker, frukt, grønnsaker. Det er nyttig å spise persille, selleri, legge dem til de første rettene, til salater.

Terapeutisk fysisk trening

Moderat fysisk aktivitet, i forhold til alder og helse, vil være til nytte for blodårene. Det anbefales å gå, jogge, svømme, aerobic.

Behandling av samtidige sykdommer

Aterosklerose ledsages ofte av hypertensjon og diabetes. Kontrollere nivået av sukker og arteriell trykk vil bidra til å stabilisere tilstanden i åreforkalkning av GM.

outlook

Lanserte former for sykdommen, brudd på arbeids- og hvilevernet, kan underernæring føre til et slag. Stroke selv i den gunstigste strømmen reduserer evnen til å jobbe, forårsaker permanent motor og nevrologiske endringer.

En video om effekten av å spise på sannsynligheten for atherosklerose.

En fullstendig beskrivelse av aterosklerose av cerebrale kar: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan og hvorfor det er en utvikling av aterosklerose av hjerneskip, manifestasjoner og konsekvenser av patologi, hvilke behandlingsmetoder som finnes, og hvor effektive de er.

Aterosklerose av karene i hjernen - innsnevring eller tilstopping av kolesterolplakk av arterielle kar som bringer blod til hjernen. Resultatet av slike endringer er forverring av blodtilførselen til hjernen, et brudd på sin normale struktur og tap av funksjoner. I 85-90% av tilfellene er personer eldre enn 45-50 år syk.

Symptomene og konsekvensene forårsaket av aterosklerose av cerebrale kar, forskjellig fra periodisk svimmelhet og redusere minne før de slag (hjernevevet nekrose del) pasienter med alvorlig nedsatt funksjonsevne (lammelse, tap av evne til å vandre og elementær selvbetjening).

Sykdommen utvikler seg gradvis i flere måneder eller til og med år. Hos 80-90% av pasientene forstyrrer ikke de første manifestasjonene av aterosklerose i hjernearteriene den generelle tilstanden og den vanlige levemåten. Hvis det etter utseendet er å konsultere en spesialist, kan sykdomsprogresjonen og irreversible sykdommer i hjernesirkulasjonen (slag) forebygges. Behandlingsmedisin, livslang i form av periodiske kurs 2-3 ganger i året. I 20-30% av tilfellene er det nødvendig med kirurgi.

Er engasjert i behandling av en nevrolog. Om nødvendig innebærer kirurgisk behandling en vaskulær eller endovaskulær nevrokirurg. Fullstendig utvinning er umulig, forhindrer utviklingen av patologiske forandringer i blodårene og normaliserer den cerebrale blodstrømskanalen.

Essens, stadier av sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som er basert på tap av vaskulær veggen med kolesterolplakk - overdreven forekomst av kolesterol i form av knuter. Disse plakkene stikker inn i fartøyets lumen, noe som forårsaker innsnevring av lumen, tap av styrke og elastisitet av veggen. Sykdommen påvirker bare arteriene - fartøy som bærer blod beriket med oksygen og næringsstoffer til hjernen.

Patologiske endringer i cerebral arterier i aterosklerose forekommer i flere stadier og er utsatt for gradvis progresjon:

 1. Overdreven mengde kolesterol (atherogen fett, lipider) i blodet - hyperkolesterolemi, hyperlipidemi.
 2. Impregnering av hjernens arteries indre vegger med kolesterolinnlegg, akkumulering i form av knuter, plakk.
 3. Betennelse i vaskulær veggen, dannelsen av tette arr, øker størrelsen på kolesterolplakkene, blir til aterosklerotisk.
 4. Avsetningen av kalsium på overflaten av plakkene, deres brudd, som forårsaker dannelsen av trombi.
 5. Konstruksjon eller utryddelse (komplett overlapping) av lumenarteriene med plakk og trombi, redusert styrke, risiko for spontan ruptur av fartøyet.
 6. Reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod, nedsatt blodsirkulasjon eller nekrose (hjerneslag) i hjernen.

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Ved aterosklerose av cerebrale kar er bare en direkte årsak til utvikling - et økt nivå av kolesterol og andre aterogene fett (low-density lipoprotein, triglyserider). En slik bytteforstyrrelse kan bare forekomme hos et begrenset antall personer (ca. 30-40%). Personer med økt risiko for å utvikle sykdommen kalles en risikogruppe:

 • alder over 45 år;
 • fedme;
 • hypertensiv sykdom (høyt blodtrykk);
 • nærvær av aterosklerose av cerebral fartøy i nære slektninger;
 • diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • systematisk misbruk av alkohol
 • stillesittende livsstil;
 • økt koagulerbarhet av blod (blodtykkelse).

I 50 til 60% av pasienter med aterosklerose av de cerebrale arterier kombinert med en lignende vaskulære lesjoner på andre steder (koronararteriene i hjerte, aorta, de nedre lemmer, nyre, tarm). Derfor bør de typiske tegn og symptomer på nervesystemet i kombinasjon med aterosklerose på alle andre områder beskytte mot aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier.

Symptomer og konsekvenser av cerebral aterosklerose

I seg selv er aterosklerosen av karene i hjernen ikke farlig og manifesterer seg ikke. Fare og negative symptomer forårsaker sykdommer og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, som aterosklerose provoserer.

Manifestasjoner og tegn på cerebral artery aterosklerose kan være akutt (først oppstår) og kronisk (observert i flere måneder, år). Typer og manifestasjoner av denne patologien er gitt i tabellen:

Egenskaper av sykdomsforløpet, som symptomene er avhengige av

I 25 til 30% av pasienter med aterosklerose kan utvikles i 10-15 år, uten å forårsake forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, med disse pasientene alle arteriene i varierende grad overrasket aterosklerotiske prosess. I 15-20% av pasientene i løpet av noen få måneder eller år, er det alvorlige forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, som fører til uførhet som sykdomsprosessen påvirker bare en arterie.

Symptomer på atherosklerose av hjernens arterier og tidspunktet for deres oppstart avhenger av slike faktorer:

  1. Graden av økning i kolesterolnivået - jo høyere er det, desto raskere er progressjonen av aterosklerose.
  2. Livstiden til overflødig kolesterol er over 5 år - risikoen for cerebral aterosklerose øker med 50-60%.
  3. Individuelle trekk ved forgrening av hjernearteriene og deres diameter. For eksempel, hvis de har den type stammen (flere arterier er ansvarlig for alle blodtilførsel), eller bort fra hverandre i en rett vinkel - rask progresjon av aterosklerose og forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon tidlig og alvorlige.
  4. Fraværet av sammenhenger mellom hjerne- og vertebrale arterielle systemer i hjernen - separasjonen av Willis-sirkelen, fraværet av collaterals. Dette øker risikoen for alvorlige og tidlige cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med 60-70%.
 1. Hva slags arterie overrasket - hvert fartøy er ansvarlig for flyten av blod til et bestemt område av hjernen: anterior cerebral arterie til frontallappen, midten - parietotemporal, tilbake - til occipital og lillehjernen. Den vanligste (55-65%) er berørt av bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Pålitelige diagnostiske metoder

Mistenkelser av aterosklerose av cerebral fartøy må enten bekreftes eller bekreftes. For dette brukes laboratorietester (blodprøver) og instrumentelle (hardware studies) diagnostikk:

 • Biokjemisk analyse av blodets lipidspektrum: Kolesterol, triglyserider, LDL (lavt tetthet lipoproteiner). For dette må du donere blod fra venen. Analysen bekrefter ikke diagnosen aterosklerose, men bestemmer bare om en person er i fare for denne sykdommen: om prisene overskrides for minst en av disse indikatorene. Hos 50% av pasientene med åpenbare symptomer på aterosklerose er de studerte parametrene innenfor det normale området.
 • US-Doppler, tosidig skanning av cerebral fartøy. Metoden er den mest informative for å studere bare store cerebrale arterier.
 • Angiografi av hjernens arterier - innføring av kontrastmiddel direkte inn i halsens arterielle system. Hvert stort og lite fartøy er kontrastert og blir synlig på røntgenfilmen, røntgenmonitor. Dette er den mest pålitelige metoden i diagnosen aterosklerose.
 • Tomografi av hjernen (CT eller MR) med intravenøs injeksjon av kontrastmedium er en god, rask og pålitelig diagnosemetode som viser tilstanden til alle cerebrale kar.
Metoder for diagnostisering av cerebral arterie aterosklerose

Moderne behandling

Kompleks av terapeutiske tiltak for hjernens arteriell aterosklerose:

 1. diettmat;
 2. medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme;
 3. reduksjon i blodviskositet;
 4. forbedring av blodtilførselen til hjernen;
 5. korreksjon av blodtrykk;
 6. kirurgiske operasjoner.

Behandling bør være livslang i form av alternerende behandlingsforløp med disse eller andre typer legemidler 2-3 ganger i året. Siden aterosklerose er en bakgrunnssykdom, en forløper for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, er hovedmålet med terapi ikke så mye å kurere det helt, for å forhindre progresjon og komplikasjoner. Fullstendig gjenoppretting er bare mulig på scenen av de første endringene.

1. Kostholdsmat

Å begrense mengden kolesterol som brukes sammen med mat, kan redusere konsentrasjonen i blodet. Ved en aterosklerose av kar av hjernefett av animalsk opprinnelse, stekte retter, er røykte produkter forbudt. Grunnlaget for dietten - produkter som inneholder omega-3 fettsyrer (grønnsaker og frukt, fisk, lin og olivenolje, nøtter).

2. Medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme

For å redusere konsentrasjonen av kolesterol brukte legemidler:

  1. Antikviteter: Simvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Atoris. Det har vært vitenskapelig bevist at systematisk administrasjon pålidelig (med 40%) reduserer risikoen for iskemisk berøring og andre sykdomsforstyrrelser. Det er nok å bruke stoffet en gang om dagen.
Antioksidanter brukes til å redusere kolesterolkonsentrasjonen
 1. Omega-3 fettsyrer - den kraftigste substansen av naturlig opprinnelse mot arteriosklerose av blodkar, inkludert hjernearteriene. Det er best å fylle ut forsyningen med omega-3 mat (linolje, gul fisk, nøtter). Legemidler og biologisk aktive tilsetningsstoffer produseres også.
 2. E-vitamin (tokoferol). I seg selv har den en svak effekt mot aterosklerose, men i kombinasjon med andre midler forbedrer dets terapeutiske effekter.

3. Blodfortynning

Ethvert stadium av cerebral artery aterosklerose er en indikasjon på å ta blodtynning medisiner:

 • Acetylsalisylsyre, aspirin, kardiomagnolo, magnikor, lospirin;
 • Clopidogrel, Tromboneet, Plavix, Plagril;
 • Warfarin, Cincumar. Mer egnet til pasienter med alvorlige symptomer på cerebral aterosklerose, komplisert av enhver type hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

4. Forbedre hjernens ernæring

Forberedelser av denne gruppen påvirker ikke aterosklerose av cerebrale kar, men de tillater at nerveceller ikke mister funksjonen mot bakgrunnen av sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Normaliserende mikrocirkulasjon: Cavinton, Trental, Cerebrolysin, Plestazol;
 • Cerebroprotectors: Cinnarizine, Fezam, Ceraxon, Sermion, Neuraxon;
 • Nootropics: Thiocetam, Nootropil, Pyracetam, Cortexin.

5. Kontroll av blodtrykk

Gradvis normalisering av høyt blodtrykk og opprettholde det på et normalt nivå (ikke høyere enn 140/90) bremser forverringen av aterosklerotiske forandringer i hjerneskarene med 30-40%. For dette er mottaket av de tilsvarende antihypertensiva midler angitt: bisoprolol, Berlipril, Lipraside, Valsacor. De er utnevnt av en lege-terapeut eller kardiolog.

Narkotika for blodtrykkskontroll

6. Operativ behandling: indikasjoner og effektivitet

Aterosklerose av hjernens arterier, to typer operasjoner på karene utføres: endovaskulær (gjennom punktering) og åpen (gjennom snittet). Indikasjoner for kirurgisk behandling er begrenset eller liten (opptil 1 cm) innsnevring av mer enn 50% av 1 til 3 hoved cerebral fartøy. Med ensartede flere lesjoner i arteriene er operasjonen upraktisk. Indikasjoner forekommer hos 45% av pasientene. De kan bestemmes bare etter angiografi eller tomografi av hjernen.

Endovaskulær kirurgi

Endovaskulære inngrep er en virkelig effektiv metode for å forhindre effekten av avansert aterosklerose (iskemisk berøring).

Essensen av operasjonen: en punktering av arterien på låret eller skulderen, innføringen i lumen av et tynt kateter, som under kontroll av datautstyr utføres til den trange kar av hjernen. I dette området er en stent (vår) installert, og eliminerer innsnevringen.

Tradisjonell operasjon

Åpen intervensjon på fartøy som befinner seg i kranialhulen er ikke teknisk mulig. Så du kan eliminere aterosklerotiske plakk på halsens halshalsarterier. Bruk enten direkte fjerning av revet plakk fra arterie lumen (endarterektomi kirurgi) eller erstatning av det endrede stedet med en kunstig protese (bypass kirurgi, vaskulær protese).

Den mest sannsynlige prognosen

Statistiske data om aterosklerose av cerebral fartøy er som følger:

 • Hos 50-60% av pasientene i alderen 40 til 55 år, resulterer symptomene på sykdommen i iskemisk slag på grunn av en kraftig innsnevring av ett stort fartøy. Konsekvensene for 45 - 55% av dem - en dyp funksjonshemming eller død.
 • Ca. 80% av pasientene med cerebral aterosklerose over 65 år lider av kronisk eller forbigående forringelse av hjernecirkulasjon. I 30% av dem etterpå er det et slag.
 • I 5-7% av mennesker er sykdommen asymptomatisk og har ingen konsekvenser.

Disse dataene indikerer at jo yngre symptomene på aterosklerose vises, jo verre konsekvenser og dårligere prognosen. Hvis problemet oppdages på et tidlig stadium, kan det i 30-45% av tilfellene løses ved endovaskulær kirurgisk behandling. I mennesker etter 60 år er innsnevringen av fartøyene løs. I 80% tilfeller øker medisinsk behandling blodtilførselen til hjernen.

Aterosklerose av cerebral fartøy

cerebral atherosclerosis (cerebral atherosclerosis) - en sykdom i de cerebrale arterier, hvor deres indre skall dannet foci lipid (hovedsakelig kolesterol) Fett - aterosklerotisk plakk. Som et resultat, utvikle en progressiv innsnevring av arteriene, inntil deres fullstendig utslettelse.

Sykdommen er utbredt. I mange tilfeller begynner den patologiske prosessen så tidlig som 25-30 år, men siden den preges av et forlenget subklinisk kurs, oppstår manifestasjonen mye senere, vanligvis etter 50 år.

Aterosklerotiske prosesser i cerebral fartøy står for 20% av den totale nevrologiske patologien og ca. 50% av alle tilfeller av vaskulær sykdom. Sykdommen er 5 ganger større sannsynlighet for å påvirke menn enn kvinner.

Kronisk cerebral iskemi skyldes aterosklerose, er i stand til å forårsake demens, slag. Gitt den høye risikoen for slike komplikasjoner, så vel som den utbredte forekomsten av cerebral aterosklerose, ser eksperter det som et av de globale problemene med moderne angiologi og nevrologi.

Årsaker og risikofaktorer

Risikofaktorene for utvikling av aterosklerose er omfattende. En av de viktigste er alder. I noen grad oppdages cerebral aterosklerose hos alle personer over 40 år. Det tidligste utseendet av sykdommen og dets hurtige progresjon blir lettere ved:

 • metabolske lidelser (hormonell ubalanse, skjoldbrusk sykdom, diabetes, fedme);
 • ubalansert ernæring (utbredelse i kostholdet med stekte og krydrede retter, animalsk fett, samt utilstrekkelig mat rik på fiber);
 • alkoholmisbruk;
 • røyking,
 • stillesittende livsstil.

Andre faktorer som øker risikoen for å utvikle aterosklerose av cerebral fartøy er:

 • arteriell hypertensjon (ofte forekommer disse to patologiene samtidig, potensialerer hverandre);
 • kroniske rusmidler og infeksjoner som har en skadelig effekt på det vaskulære endotelet;
 • ofte gjentatt psyko-nomjonelle påkjenninger.

I utviklingen av aterosklerotiske endringer, ser det ut som at en viss rolle er spilt av arvelig predisposisjon.

Tilstedeværelsen av flere risikofaktorer antyder polykologi av aterosklerose.

I mange tilfeller starter cerebral aterosklerose så tidlig som 25-30 år gammel, men fordi han holdt en lang subklinisk, manifestasjon skjer mye senere, vanligvis etter 50 år.

Den viktigste rolle i patologiske mekanismen for utvikling av aterosklerotiske prosess spiller en unormal lipidmetabolisme, og dermed øke konsentrasjonen av LDL-kolesterol i blodet, det såkalte dårlig, eller dårlige kolesterolet, og dens avsetning starter på de indre veggene i arteriene, inkludert arterier i hjernen. Fortsatt ikke klart hvorfor noen pasienter aterosklerotisk prosess i hovedsak påvirker blodårene i hjernen, mens de andre koronar, mesenteric eller perifere arterier.

Cerebral aterosklerose påvirker hovedsakelig arteriene av middels og stor kaliber. I utgangspunktet er den aterosklerotiske plakk en fettflekk, som ytterligere er impregnert med kalsiumsalter (atherocalcinose) og øker i størrelse. Den dannede aterosklerotiske plakk blokkerer ikke bare blodkarets indre lumen, men blir også en potensiell kilde til tromboembolisme.

Reduksjon av lumen i hjernens arterier reduserer blodstrømmen til hjernens områder som de mater. Som et resultat utvikler kronisk hypoksi og iskemi i disse områdene, som til slutt forårsaker død av enkelte nevroner. Denne patologiske prosessen er klinisk manifestert av tegn på kretsløpende encefalopati, hvis alvorlighetsgrad bestemmes av følgende faktorer:

 • kaliber av den berørte cerebral arterien;
 • omfanget av aterosklerotisk prosess;
 • størrelsen på et aterosklerotisk plakk;
 • grad av sikkerhet (bypass) sirkulasjon i området med kronisk cerebral iskemi.

Som atherosklerotisk plakk vokser, skaper det forhold for dannelse av blodpropper (trombi), som kan bryte seg bort og strømme inn i de mindre hjernearteriene, og dekker helt lumen. En komplett og brå stopp av blodtilførsel til et spesielt hjerneområde fører til utvikling av enten ischemisk slag eller en forbigående iskemisk anfall (definert ved graden av sikkerhet nettverk av blodårer og størrelsen på lesjonen).

Den arterielle veggen i tilknytning til den aterosklerotiske plakk med tiden mister sin elastisitet. Med en økning i blodtrykk, for eksempel mot en bakgrunn av hypertensiv krise assosiert med hypertensjon, kan den briste med dannelsen av blødning i hjernevevet, dvs. hemorragisk slag.

Symptomer på cerebral aterosklerose

Aterosklerose av cerebral fartøy har vært asymptomatisk i mange år eller med minimal alvorlighetsgrad. Klinisk, begynner sykdommen skal vises bare når aterom øker tilstrekkelig til i det vesentlige å blokkere blodstrømmen, noe som fører til ischemisk cerebralt vev og utvikling av vaskulær encefalopati.

Stadier av cerebral arterie aterosklerose

I det kliniske bildet av cerebral arterie aterosklerose er tre stadier skilt ut:

 1. Den første. Symptomene på sykdommen skjer mot bakgrunnen av fysisk eller psyko-emosjonell overbelastning. Etter full hvile forsvinner de helt. Mange pasienter utvikler asthenisk syndrom: rask tretthet, generell svakhet, irritabilitet eller sløvhet, problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon. I tillegg klager pasientene på hyppige hodepine, som kan kombineres med støy i ørene, samt en forverring av evnen til å huske ny informasjon, redusere tempoet i tankeprosesser.
 2. Progressive. Psykoterapeutiske lidelser øker. Den generelle bakgrunnen til stemningen er senket, den depressive tilstanden utvikler seg ofte. Minneforstyrrelser er tydelig uttalt: Pasienter, ifølge slektninger, husker ikke de siste hendelsene, forveksler dem ofte. Lyder i ørene og hodet blir permanente. Ujevn tale, vestibulær ataksi (spesifikt brudd på koordinasjon av bevegelser og gangarter) er notert. I noen tilfeller kan det hende at noen hørselstap, synsstyrke, tremor i hode eller fingre kan oppstå. Gradvis mistet evnen til å fullføre faglig arbeid. Pasientene blir engstelige og mistenkelige.
 3. Demens. Symptomer på cerebral arteriosklerose på dette stadiet av sykdommen er hukommelsessvikt, uaktsomhet, brudd på tale, hele forsvinningen av interesse i hendelsene i verden (apati). Pasienter mister sine selvbetjente ferdigheter, de kan ikke orientere seg riktig i tid og rom. Som et resultat, mister de ikke bare sin evne til å jobbe, men trenger også konstant ekstern omsorg.

Utviklingen av komplikasjoner av aterosklerose (slag, demens) forårsaker permanent funksjonshemning og kan føre til døden.

diagnostikk

Under nevrologisk undersøkelse av pasienter med aterosklerose av cerebral fartøy, er følgende bestemt:

 • tremor av fingrene;
 • brudd på koordinasjonsprøver;
 • ustabilitet i Romberg-stillingen
 • symmetrisk sløvhet eller omvendt en symmetrisk økning i reflekser;
 • noe anisoreflection (forskjellig alvorlighetsgrad av kutane og senetreflekser på høyre og venstre side av kroppen);
 • horisontal nystagmus;
 • Parese av blikket til toppen.

Hvis en pasient med hjerne-arterie-aterosklerose fikk et slag, har han parese og et annet nevrologisk underskudd.

Aterosklerotiske prosesser i cerebral fartøy står for 20% av den totale nevrologiske patologien og ca. 50% av alle tilfeller av vaskulær sykdom. Sykdommen er 5 ganger større sannsynlighet for å påvirke menn enn kvinner.

Når man undersøker fundus, avslører øyelegologen atherosklerotiske forandringer i retina av arteriene. Når klager om hørselstap og støy i ørene til pasienter sendes til en konsultasjon med otolaryngologen.

Også i diagnosen hjerne-arterie-aterosklerose utføres en laboratorieinstrumentundersøkelse, inkludert:

 • rheoencephalography;
 • UZDG fartøy av hodet;
 • magnetisk resonans avbildning av hjernen;
 • elektroencefalografi;
 • en blodprøve for innholdet av totalt kolesterol, lipider, triglyserider.

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som ikke kan fullstendig helbredes. Likevel, komplisert og regelmessig gjennomført terapi gjør det mulig å senke den videre progresjonen.

Behandling av cerebrovaskulær aterosklerose begynner med eliminering av faktorer som forsterker utseendet og øker størrelsen på aterosklerotiske plakk. Til dette formål anbefales følgende:

 • Overholdelse av kostholdet (tabellnummer 10c for Pevzner);
 • tilstrekkelig grad av fysisk aktivitet (svømming, turgåing, treningsterapi);
 • nektelse fra bruk av alkoholholdige drikkevarer og røyking
 • optimalisering av kroppsvekt;
 • en reduksjon i nivået av psykomotional belastninger.

Diet aterosklerose av cerebral fartøyer er basert på uttrekk fra kosthold med høyt kolesterol mat (pølser, hermetisert fisk, margarin, egg, fet kjøtt), og dens berikelse med frisk frukt og grønnsaker, altså. E. Produkter som inneholder fiber.

Drug behandling av cerebral arteriosklerose tar sikte på å forbedre blodsirkulasjonen og metabolisme av hjernevev, og øker sin motstand mot betingelser anoksi, hindrer emboliske komplikasjoner og forbedre intellektuell-mnestic funksjoner.

Når man kombinerer aterosklerose av cerebrale kar med arteriell hypertensjon, er det nødvendig å nøye velge stoffene for antihypertensiv terapi, som sikrer normalisering av nivået av arterielt trykk.

Ved rettidig diagnose og tidlig behandling er det mulig å senke progresjonen av den aterosklerotiske prosessen betydelig.

For å korrigere lipidspektret av blodserum i nærvær av indikasjoner (bestemt av resultatene av en biokjemisk studie), foreskrives legemidler av hypolipidemisk virkning.

For å redusere blodviskositeten og redusere risikoen for tromboemboliske komplikasjoner, foreskrives lange doser acetylsalisylsyre (Aspirin) eller Tiklid for en lang løpetid.

Neurometabolisk terapi inkluderer preparater basert på ginkgo biloba, glycin, et kompleks av B-vitaminer. Nootropics bidrar til å forbedre mentale evner og minne.

Indikasjoner for kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy er:

 • reduksjon i lumen av karoten arterier med aterosklerotisk plakk med mer enn 70%;
 • en historie med et mindre slag
 • gjentatte forbigående iskemiske angrep.

Det er flere metoder for kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy:

 • fjerning av aterosklerotisk plakk med et intima plass i et blodkar (endarterektomi);
 • Skapelsen av en vaskulær shunt som gjør det mulig å gjenopprette blodstrøm omgå stedet som er blokkert av atherosklerotisk plakk;
 • prostetikk av brakiocefalisk stammen;
 • dannelse av ekstra-intrakranial anastomose;
 • karotid endarterektomi.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Aterosklerose av cerebral fartøy kan ledsages av utviklingen av følgende komplikasjoner:

 • forbigående sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • iskemisk slag;
 • hemorragisk slag
 • depresjon;
 • demens.

outlook

Prognosen av cerebral aterosklerose bestemmes av flere faktorer, blant annet muligheten for å eliminere risikofaktorer, alder av pasienten, aktualitet og regulariteten av terapeutiske tiltak. Ved rettidig diagnose og tidlig behandling er det mulig å senke progresjonen av den aterosklerotiske prosessen betydelig. Utviklingen av komplikasjoner (slag, demens) forårsaker permanent funksjonshemning og kan føre til døden.

forebygging

Den beste forebyggingen av aterosklerose er en sunn livsstil, noe som betyr:

 • rasjonell ernæring;
 • moderat, men vanlig fysisk aktivitet;
 • Overholdelse av rytmen for veksling av arbeid og hvile
 • vanlig opphold i frisk luft;
 • unngåelse av både fysisk og psyko-emosjonell overstyring.

I tilfeller hvor det cerebral aterosklerose allerede utviklet, blir tiltak som tar sikte på å bremse utviklingen av den patologiske prosess og forebygging av komplikasjoner. Disse omfatter nøye overholdelse av anbefalingene fra legen om både medikamentell behandling og livsstil, og, om nødvendig, tidsriktig utførelse av operasjonen, redusere blodstrømmen i det berørte arterie.

Hva er aterosklerose i hjernen, symptomene og behandlingen

Blant alle typer sykdommer i kardiovaskulærsystemet, er aterosklerose i hjernebeinene et spesielt sted. Dette er en ekstremt farlig sykdom, behandlingen skal starte når de første symptomene oppstår.

Hvis du ikke tar denne patologien alvorlig nok, er det en mulighet for utvikling av slike alvorlige komplikasjoner som iskemi, hjerteinfarkt, hjerneslag og andre forhold som er farlige for menneskers helse og liv.

Beskrivelse av sykdommen og dens prevalens

Aterosklerose i hjerneskipene er en sykdom som preges av innsnevring av arteriene av arterier som følge av veksten av aterosklerotiske plakk. Ofte forekommer sykdommen på grunn av at menneskekroppen bryter med lipidmetabolismen. Samtidig begynner bindevevet å ekspandere, og i lumen i de vaskulære veggene blir kalsiumsaltene aktivt avsatt.

Dette fører til at fartøyene smals, og noen ganger helt tilstoppet. I hjernen Flere fartøy blokkeringer kan oppstå innskudd, bestående av deres kolesterolplakk.

Faren for denne sykdommen er dens ekstremt langsomme utvikling. Ved de første stadiene av sykdommen en person kan ikke føle noen mistenkelige symptomer i det hele tatt, og likevel i kroppen fortsetter en farlig prosess, der de indre organene får mindre næringsstoffer og vitalt oksygen.

Aterosklerotiske plakk, som fyller blodårene, består av kalsium og fett. Hovedrisikogruppen for denne sykdommen er voksne menn og kvinner fra 50 år og over. Blant dem er aterosklerose i hjerneskipene svært vanlig - hver sjette person.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste årsaken til aterosklerose av hovedårene i hjernen er at kroppen bryter ned den normale fettmetabolisme, noe som fører til akkumulering av kolesterol i blodårene. Aldersfaktoren til sykdommen er forklart av det faktum at overskudd av kolesterol i ungdom er vellykket utskilt fra kroppen. I eldre mennesker er det mye verre med dette - Kolesterol akkumulerer og danner aterosklerotiske plakk.

Forskere har ennå ikke kommet til enighet om de spesifikke årsakene til denne patologien. Allokere bare en rekke faktorer som bidrar til utbruddet av aterosklerose:

 • metabolske forstyrrelser;
 • feil i arbeidet med endokrine kjertler - spesielt skjoldbruskkjertelen;
 • genetisk predisposisjon;
 • systemiske sykdommer - for eksempel diabetes mellitus;

 • fedme;
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • hyppige stressende forhold
 • høyt blodtrykk;
 • mangel på motoraktivitet, stillesittende livsstil;
 • underernæring - spiser mye fet mat, konstant overspising, mangel på grønnsaker i kostholdet, frukt og grønnsaker;
 • økt koagulabilitet og blodviskositet.
 • Former av sykdommen

  Det er to grunnleggende former aterosklerose i hjernen - progressiv og cerebral.

  progressive

  Denne typen sykdom er preget av:

  • minneverdighet,
  • rask tretthet,
  • dårlig konsentrasjon av oppmerksomhet,
  • hodepine
  • emosjonelle oppturer og nedturer, opp til langvarige depressive tilstander,
  • søvnforstyrrelser,
  • besvimelse,
  • svimmelhet, som kan oppstå med en kraftig økning fra en sittende eller liggende stilling.

  Hvis aterosklerose er progressiv, det Utvikler seg veldig raskt, og å stramme eller forsinke med behandling, uten at det er umulig. Denne sykdomsformen kan påvirke pasientens mentale tilstand.

  cerebral

  Denne sykdomsformen påvirker sentralnervesystemet, og brudd på funksjonaliteten. Graden av innflytelse på sentralnervesystemet avhenger av hvor mye hjernens kar er berørt. Blodstrømmen i hjernen minker, det er oksygen sult, som et resultat av hvilke nevroner slutter å fungere normalt.

  Tegnene på cerebral aterosklerose er direkte avhengig av hvilken del av hjernen som er berørt. Blant dem er: svekket hukommelse, skjelvinger i hender eller føtter, hodepine, nedstemthet, søvnløshet, økt svetting, forverring av mentale evner, hørsel og synshemming, lysskyhet.

  Stadier av

  Denne vaskulære sykdommen utvikler seg i flere stadier, hver av disse er ledsaget av sine symptomer:

  • Den første fasen. Det er ingen tydelige markerte tegn ennå. Du kan bare se økt tretthet selv med liten fysisk anstrengelse, noen ganger er det svimmelhet, sjeldne smerter i hodet. Det blir vanskelig for en person å huske om noen enkle ting. Symptomene vises nesten alltid senere om kvelden, men etter søvnen passerer de helt.
  • Den andre fasen. Symptomer oppstår mye oftere, slike fenomen som tremor skjelving, skarpe humørsvingninger, deprimert emosjonell tilstand, talerproblemer blir lagt til dem.
  • Den tredje fasen. På dette stadiet, er det allerede alvorlige skader på hjernen, som er manifestert ved hyppige tilfeller av tap av hukommelse, manglende evne til å utføre enkle daglige aktiviteter, riste hender, hjerterytme feil.

  Fremgang, atherosklerose fører til det faktum at pasienten er ikke i stand til å huske noen ny informasjon, men hendelsene fra fortiden husker ganske enkelt. Mannen mister kontroll over sine handlinger. Det er ofte tilfeller når han kan slå på vann eller gass, så gå ut.

  Personer med alvorlige stadier av aterosklerose kan lett gå seg vill selv i et kjent område, fordi de mister sitt landemerke. Pasienter kan ofte ikke huske hvilken dag og til og med år nå. Slike pasienter skal være under tilsyn av nærtstående personer, eller i spesielle medisinske institusjoner.

  Hva er farlig og kan det være komplikasjoner?

  Som et resultat av utviklingen av aterosklerose, smelter lumen i hjerneskarene, noe som fører til utilstrekkelig oksygenmetning av celler. Hvis denne tilstanden er kronisk, begynner hjernevævet å delvis atrofi, det er mentale og følelsesmessige forstyrrelser.

  Men den største faren for aterosklerose er muligheten for å utvikle et slag. Det oppstår når trykket i hjerneskarene når en toppverdi, kan ikke veggene i fartøyet stå og sprekke, noe som fører til blødning i hjernen.

  Første tegn

  Enhver form for atherosklerose har Generelle kliniske manifestasjoner:

  • støy i ørene;
  • hodepine;
  • søvnløshet;
  • angst, spenning, nervøsitet;
  • rask tretthet;
  • svakhet og døsighet i løpet av dagen;
  • dårlig oppmerksomhetskonsentrasjon;
  • minneproblemer;
  • taleforstyrrelser, problemer med å svelge mat.

  Hvilken lege helbreder og når skal han behandles?

  Ved de første tegn på atherosklerose er det nødvendig med en hast gå til en kardiolog. De tidligere tiltakene blir tatt for å kurere, desto større er sannsynligheten for et vellykket resultat.

  Hvis en person begynner å føle en uforklarlig tretthet selv på minimum belastning, støy eller soner i ørene, hyppige anfall av svimmelhet og hodepine som ikke går under påvirkning av smertestillende - Ikke forsink og konsulter lege.

  Alle detaljer om aterosklerose i venene i underekstremitetene finner du i et eget materiale - de første symptomene og mye mer.

  Og i denne artikkelen vil du lære alt om behandling av aterosklerose i hjernens folkemidler - om det er trygt og hva som kan brukes.

  diagnostikk

  Med bruk av moderne diagnostiske metoder kan du raskt identifisere en person aterosklerose i hjernen. vanligvis utnevne følgende undersøkelser:

  • ultralydsskanning av fartøy;
  • en blodprøve for kolesterol;
  • Tomografi av hjernearteriene;
  • angiografi;
  • MRI;
  • Ultralyd av hjertet og indre organer.

  Mer om sykdommen, se videoen:

  Behandlingsmetoder

  Aterosklerose er en kompleks sykdom og behandlingen bør være omfattende. I tillegg til å ta medisiner, foreskrives et spesielt diett og daglig mosjon, noe som forbedrer blodsirkulasjonen og styrker kroppen.

  medisinering

  Legemidler som er foreskrevet for aterosklerose:

  • Vasodilator midler: Cinnarizine, Nimodipine, Corinfar, Cavinton, Eufillin, papaverine, Isoptin, Vinpocetin, niacin, Adalat.
  • Narkotika som styrker veggene i arteriene: Selen, Dihydroquercetin, Kalium.
  • Midler for senking av kolesterol: Simvastatin, Ciprofibrat, Lovastatin, Atorvastatin, Cenofibrat.

  Foruten dem, kan foreskrives tranquilizers og antidepressiva. Med alvorlig hodepine, foreskrives et kurs av smertestillende midler. I en annen artikkel, mer om forberedelser for behandling av cerebrovaskulær aterosklerose.

  diett

  Kosthold i behandlingen av denne sykdommen bør også justeres. Det er nødvendig å utelukke en rekke produkter og retter, inneholder en stor mengde kolesterol, nemlig:

  • fett kjøtt;
  • Meieriprodukter hvor fettinnholdet overstiger 1%;
  • sukker, honning, søte bakverk.

  Preference bør gis til følgende produkter:

  • grøt (havremel), gelé;
  • puré fra hagtorn;
  • lavt søte frukter, grønnsaker;
  • lavmette cottage cheese - den kan ikke bli konsumert mer enn 150 g per dag;
  • havkål og tang - de er rike på vitaminer og sporstoffer, noe som forbedrer blodtilførselen til blodkarene i hjernen.

  Prognose og forebyggende tiltak

  Forebygging av aterosklerose av hjernens arterier er den viktigste delen av behandlingen, som du kan forhindre komplikasjoner av sykdommen og forbedre helsen din. Først av alt, det er nødvendig å følge alle reseptbelagte legene, gi opp sigaretter og minimere bruken av alkoholholdige drikker.

  Med rettidig behandling er prognosen for denne sykdommen meget gunstig. Tilstrekkelig behandling, overholdelse av alle medisinske anbefalinger og en sunn livsstil, vil bidra til å takle sykdommen og forhindre mulige komplikasjoner.

  Aterosklerose av cerebral fartøy - symptomer og behandling

  Aterosklerose er en farlig sykdom som påvirker hjernens blodkar. Med den er foci av kolesterol innskudd form på indre membran av arteriene, forårsaker de innsnevring av lumen av karene opp til fullstendig blokkering.

  Med en sakte økende blokkering bestemmer symptomene på hjerne-arterie-aterosklerose graden av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Med rask blokkering av lumen av arteriene med en trombose eller innholdet i den disintegrerte kolesterolplakk, dannes foci av nekrose i hjernen.

  Problemet med strømmen av aterosklerose er at den tidlige periode av sykdommen er nesten ikke følt, selv vaskulær stenose ved 2 3 ikke gir et klart bilde av sykdommen, men bare provoserer en svak svimmelhet og tinnitus, som en mann trekker å stresse eller tretthet.

  I denne artikkelen vil vi snakke om årsakene til cerebral arteriosklerose, symptomer og aktuelle behandlingsmetoder. I tillegg vurderer diettaspekter for å senke blodkolesterolnivået.

  Årsaker til aterosklerose

  Hvorfor arteriosklerose oppstår av cerebral fartøy, og hva er det? På et tidlig stadium av den patologiske prosessen assosiert med brudd på lipidmetabolisme, begynner kolesterol å samle seg på overflaten av den tidligere skadede vaskemuren. Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

  Ved å redusere fartøyets lumen, hindrer kolesteroloppbyggingen blodets passasje og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodstrømmen. Dette fører til ødeleggelse av blodplater og leukocytter, samt gradvis dannelse av en trombus. Under ugunstige forhold for kroppen, er det i stand til å komme ut og tette hjernearterien. Samtidig kan en ødelagt forringelse av blodsirkulasjonen i hjernens kar og føre til utslettelse bli revet av kolesterolplakkene.

  Enkelt sagt, atherosklerose utvikler seg på grunn av et brudd i kroppen av fettmetabolismen. Som et resultat av dette, fra "dårlig kolesterol" på intima av karene, dannes aterosklerotiske plakk.

  Også årsakene som bidrar til sykdommen er:

  • stillesittende livsstil (hypodynamien);
  • brudd på metabolske prosesser;
  • genetisk faktor (arvelighet);
  • Tilstedeværelsen av endokrine sykdommer;
  • dårlige vaner (røyking, alkohol);
  • underernæring (dominans i kosten av fett og kolesterol).

  Ikke desto mindre er hovedårsaken til cerebral artery aterosklerose avsetningen av kolesterol på vegger av karene og dannelsen av aterosklerotiske plakk. Det er kjent at den morfologiske utviklingen av sykdommen er delt inn i flere stadier, som vi vil skrive like nedenfor.

  bevis

  Visse tegn på hjerne-arterie-aterosklerose inkluderer et slikt symptomatisk bilde:

  • Søvnløshet, mareritt om natten, vanskelig gjenoppretting og problemer med gjentatt å sovne;
  • Tap av halv kroppsfølsomhet;
  • Sterke, ofte gjentatte hodepine;
  • Endre gang, trinnene er usikre og rystende;
  • Endring i tale, syn, tinnitus;
  • Irritasjon, depresjon, tearfulness og en følelse av angst;
  • Varmepoeder og svette i ansiktet;
  • Tretthet, svakhet og fravær
  • Skjelving av haken og lemmer;
  • Problemer med minne;
  • Asymmetri i ansiktet.

  De ovennevnte tegnene er ikke en diagnose ennå. For å bekrefte eller avvise aterosklerose må du kontakte en nevrolog eller, i det minste, kontrollere kolesterolnivået ved å passere den aktuelle analysen.

  Symptomer på cerebral artery aterosklerose

  I tilfelle utvikling av aterosklerose i hjerneskarene er de første symptomene smerter av hele overflaten av hodet, som først vises noen ganger, og deretter øker intensiteten og varigheten.

  Det er endringer i ferd med å sovne og sove: søvnløshet, rastløs søvn, marerittdrømmer, døsighet i løpet av dagen. Pasienter rapporterer permanent tretthet, redusert effektivitet. Karakter og vaner endres: Konstant humørsvingninger, irritabilitet, tårefullhet, misnøye med livet og alle andre er mulige. Noen ganger er det mangel på koordinering og senking av noen bevegelser.

  I mange mennesker manifesterer symptomene på aterosklerose på forskjellige måter, i tillegg kan denne sykdommen tilskrives dobbelt farlig fordi det er vanskelig å oppdage. Og det er ikke tidkrevende og vanskelig diagnose, og det faktum at de fleste foretrekker å ikke betale noen oppmerksomhet til tegn på sykdommen, de fleste av dem skylden på en enkel hodepine, tretthet og hodepine.

  Stadier av

  Basert på kurs og progresjon av de ovennevnte symptomene på aterosklerose i hjerneskarene, er det flere stadier:

  1. Den første fasen. Har ikke uttalt symptomer, men fortsatt mannen som ser etter deres helse, merker endringer som tretthet etter mindre fysisk anstrengelse, svimmelhet, tilbakevendende hodepine, tap av hukommelse og ytelse. Slike symptomer vises ofte om ettermiddagen, men etter hvile eller søvn passerer de seg selv.
  2. Stage av progresjon. På dette stadiet har en person en tendens til å overvurdere sin styrke og evne i sine feil å klandre andre. Det er en økning i symptomene i første fase. De blir slått av angst, depresjon, mistenksomhet. Fra tid til annen oppdages svimmelhet, ustansighet av gangen, skjelving av fingrene eller hodet, utryddelse av tale eller kvælning under spising.
  3. Dekompensasjonsstadiet. Svært stadium av åreforkalkning av cerebral fartøy, som er preget av tap av minne, evne til å tenke og tjene seg selv. På dette stadiet er det ofte lammelser, slag. Behov for ekstern omsorg.

  Cerebral aterosklerose kan føre til kroniske cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser og utvikling av vaskulær encefalopati og ligger til grunn for forbigående cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser (TIA) og slag.

  diagnostikk

  For tiden brukes ultralydsundersøkelser for å bestemme forekomsten av sykdomsforløpet:

  1. Angiography of cerebral vessels - denne metoden er komplementær selv med en bekreftet diagnose, når ved å introdusere et spesielt stoff i blodkaret, vurderes tilstanden til veggene.
  2. Transcranial Doppler ultralyd eller ultralyd av hjernens intrakraniale kar.
  3. Tosidig skanning eller ultrasonografi av ekstrakranielle fartøy.

  Disse metodene er sikre og i forbindelse med de grunnleggende laboratorietester (OAB, OAM, biokjemisk blodprøve), som gjør det mulig å beregne kolesterolnivåindikatoren, gi fullstendig informasjon om pasientens tilstand.

  forebygging

  Den mest effektive måten å forhindre aterosklerose i hjernen er diett, avvisning av dårlige vaner og en aktiv livsstil. Personer utsatt for denne sykdommen vil være nyttige for å utelukke produkter som inneholder kolesterol, erstatte animalsk fett med grønnsak, inkludere i dietten av meieriprodukter, magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Det er nødvendig å begrense forbruket av salt, fett, stekt og stekt mat.

  Dietten vil være nyttig å inkludere produkter som tang, bønner, blomkål, nøtter og rosiner, aubergine, kvede, grapefrukt, moden kirsebær og vannmelon.

  Behandling av cerebral arterie aterosklerose

  Ordningen for behandling av aterosklerose er en langsiktig og oftere en livslang prosess. I denne forbindelse er målene for terapi:

  • reduksjon av iskemiske manifestasjoner;
  • restaurering av en del av celler og deres funksjoner;
  • forebygging av alvorlige konsekvenser av slag
  • endre fettmetabolismen for utgangen av "dårlig" kolesterol.

  Nevrologgen tar seg av disse oppgavene, hans jobb er å identifisere personer med lignende problemer, vurdere alvorlighetsgraden av sykdommen og utføre konservativ terapi. Først av alt er den designet for å forbedre blodtilførselen til hjernen for å forhindre forebygging av arteriell trombose.

  medisinering

  Moderne metoder for narkotikabehandling er rettet mot å eliminere konsekvensene av cerebrovaskulær aterosklerose og gjenopprette normal funksjonalitet i blodkar og arterier. Til dette formål:

  1. Statiner (Lipitor, Atoris, Zocor, mertinil, etc.) - redusere blodkolesterolnivåer til det normale og bidra til å stabilisere aterosklerotisk plakk og økning i størrelse.
  2. Fibrer (fenofibrat) - senker nivået av triglyserider. Godta kurs, kontrollbehandling etter 1-2 måneders kontinuerlig opptak.
  3. Nikotinsyre, så vel som dets derivater - disse stoffene kan noen ganger brukes til å behandle aterosklerose av cerebrale kar.
  4. Gallsyresekvestranter (kolestid) er ionbytterharpikser, de kan binde fettsyrer i tarmen og ikke tillate dem å bli absorbert.
  5. Ezetemibe - forhindrer aktiv absorpsjon av kolesterol i tarmen.
  6. Hypotensive stoffer er piller som senker blodtrykket. De må tas daglig.
  7. Antiaggreganter (trombotisk rump, kardiomagnesium) er stoffer som fremmer blodfortynning, noe som reduserer risikoen for blodpropper.
  8. Vitaminer i gruppe B, vitamin C, vitamin A - har en generell styrke effekt og refererer til hjelpemidler.

  Etter undersøkelsen vil den behandlende legen foreskrive de aktuelle legemidlene. Resept av medisiner vil være lang nok, og i noen tilfeller må de tas for livet. Derfor, før du tar medisiner, bør du nøye lese instruksjonene og mulige bivirkninger.

  Kirurgisk inngrep

  Hvis medisinen er ineffektiv, er kirurgisk inngrep mulig. Indikasjonen er en ultralydundersøkelse, hvorav 70% innsnevring av lumen i hjernebarken ble avslørt. Det er nødvendig å konsultere en kirurg som velger typen operasjon.

  Den mest brukte karotid endarterektomi, hvor veggen av det berørte karet blir dissekert, blir trombosen fjernet, arterien gjenopprettes ved suturering. Også nylig, en ny type operasjon - angioplastikk. I arterien settes et kateter inn, som utvider karet, og derved gjenoppretter blodstrømmen og skyver kolesterolplakkene.

  I noen tilfeller kan du søke stenting. For dette er en ledningsramme installert i fartøyet, som sprer arterien og holder sin form.

  diett

  Suksessen og effektiviteten av behandlingen av aterosklerose er direkte avhengig av overholdelse av dietten. Oftest er personer med overvekt utsatt for denne sykdommen. For å unngå komplikasjoner av sykdomsforløpet og akselerere utvinning, trenger du en diett for å lage en kostholdsstil.

  Fra kostholdet bør utelukkes matvarer med høyt innhold av kolesterol:

  • Fett kjøtt og fisk;
  • Alkoholholdige drikker;
  • Sjokolade, kaker, boller, kakao;
  • Fettete, rike supper og buljonger;
  • Lever, hjerne, nyre;
  • Alle typer fett og animalsk fett;
  • Skarpe, salte retter;
  • Kaffe, sterk svart te.

  I stedet for animalsk fett kan du bruke flytende fett av vegetabilsk opprinnelse. Spesielt nyttig er oljer som inneholder flerumettede fettsyrer i Omega-gruppen: Omega-3, Omega-6, Omega-9. De er rike på linfrø og olivenolje. Til tross for det høye kaloriinnholdet bidrar disse produktene til rensing og styrking av blodkarene, gir dem elastisitet, normaliserer metabolske prosesser.

  Overholde regimet

  En pasient i alle aldre trenger trening, gjennomførbare fysiske øvelser. Nyttige lange turer, svømming, klasser i gruppen "Helse". Det anbefales ikke å delta i krafttrening. På den stasjonære sykkelen er det nødvendig å etablere en mild modus.

  Pasienten trenger positive følelser. De vil tillate å kvitte seg med negative konsekvenser av livspenninger. I slektssirkelen bør det gis oppgaver og råd fra en eldre person. Hans kunnskap og erfaring bør evalueres av slektninger.

  outlook

  Det er verdt å forstå at cerebral aterosklerose er klassifisert som en kronisk sykdom, så behandling er ofte livslang. Avhengig av hvor raskt diagnosen ble utført og behandlingen startet, vil prognosen også avhenge av.

  I praksis av nevrologer er det kjent om omfattende former for cerebrovaskulær aterosklerose, noe som likevel tillot folk ikke bare å leve lenge, men også å forbli effektiv. Imidlertid er tilfeller når den første kliniske manifestasjonen av denne sykdommen slutter med et slag og et dødelig utfall for en person ikke uvanlig.

  Derfor spiller legene en så viktig rolle i den tidlige diagnosen av sykdommen og den kvalifiserte behandlingen.

  Les Mer Om Fartøyene