Oversikt over kalsiumkanalblokkere: En generell beskrivelse, typer legemidler i gruppen

Fra denne artikkelen vil du lære om kalsiumkanalblokkere og listen over disse legemidlene, under hvilke sykdommer de er foreskrevet. Ulike grupper av disse medisinene, forskjellene mellom dem, deres virkningsmekanisme. Detaljert beskrivelse av de mest foreskrevne blokkere av kalsiumkanaler.

Kalsiumkanalblokkere (CCBS forkortet), eller kalsiumantagonister (forkortet til AK) - er en gruppe av medisiner, representanter av kalsium som hindrer inngang i cellene via kalsiumkanaler. KKB opererer på:

 1. Kardiomyocytter (hjerte muskelceller) reduserer kardial kontraktilitet.
 2. Ledende system av hjertet - senk hjertefrekvensen (hjertefrekvensen).
 3. Glatte muskelbeholdere - utvide koronar og perifere arterier.
 4. Myometrium - redusere kontraktiliteten i livmoren.

Kalsiumkanaler er proteiner i cellemembranen som inneholder porer som passerer kalsium. På grunn av inntak av kalsium i cellene, oppstår muskelkontraksjon, frigivelse av nevrotransmittere og hormoner. Det finnes mange typer kalsiumkanaler, men de fleste CCBer (unntatt cilnidipin) påvirker bare deres langsomme L-type. Denne typen kalsiumkanal spiller hovedrolle i inntaket av kalsiumioner i glatte muskelceller og kardiomyocytter.

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes også andre typer kalsiumkanaler:

 • P-type - befinner seg i hjernenes celler.
 • N-type - lokalisert i hjernen.
 • R - befinner seg i cellene i cerebellumet og andre nevroner.
 • T - ligger i nevroner, celler med pacemakeraktivitet, osteocytter (celler av beinvev).

CCB er oftest foreskrevet for behandling av hypertensjon (AH) og angina pectoris (CHD), spesielt når det kombineres med diabetes mellitus. AK brukes til å behandle visse arytmier, subaraknoid blødning, Raynauds syndrom, forebygging av klyngens hodepine og forebygging av for tidlig fødsel.

KVB er oftest utpekt av kardiologer og terapeuter. Egen bruk av CCB er forbudt på grunn av risikoen for alvorlige komplikasjoner.

BPC Grupper

I klinisk praksis utmerker seg følgende grupper av BCC:

 • Dihydropyridiner (gruppe nifedipina) - virker hovedsakelig på karene, så de brukes til å behandle hypertensjon.
 • Fenylalkylaminer (verapamilgruppe) - opptre på myokardiet og hjertets ledningssystem, derfor er de foreskrevet hovedsakelig for behandling av angina og arytmi.
 • Benzodiazepiner (diltiazemgruppe) - en mellomproduktgruppe som besitter egenskapene til dihydropyridiner og fenylalkylaminer.

Fordel 4 generasjoner av CCB:

 1. 1 generasjon - nifedipin, verapamil, diltiazem.
 2. 2 generasjon - felodipin, isradipin, nimodipin.
 3. 3 generasjon - amlodipin, lercanidipin.
 4. 4 generasjon - cilnidipin.

Handlingsmekanisme

BCC binder seg til reseptorene av langsomme kalsiumkanaler, gjennom hvilke de fleste kalsiumioner kommer inn i cellen. Kalsium er involvert i funksjonen av sinusknuten og atrioventrikulær (regulere hjerterytme), reduksjon i hjertemuskelceller og vaskulære glatte muskulatur.

Ved å påvirke disse kanalene, BPC:

 • Avlaste hjertekontraksjoner, redusere oksygenbehovet.
 • Redusere tone i fartøyene og eliminere deres spasmer, redusere blodtrykket (BP).
 • Reduser krampen i kranspulsårene, og dermed øke blodtilførselen til myokardiet.
 • Senk hjertefrekvensen.
 • Blodplateaggregeringen forverres.
 • Motvirke dannelsen av nye aterosklerotiske plakk, undertrykker delingen av glatte muskelceller i vaskulærveggen.

Hver enkelt enkeltmedisin har ikke alle disse egenskapene samtidig. Noen av dem påvirker fartøyene mer, andre - på hjertet.

Indikasjoner for bruk

Kalsiumkanalblokkere foreskriver legene for behandling av følgende sykdommer:

 • AH (forhøyet blodtrykk). Ved å forårsake vasodilatasjon reduserer CCB systemisk vaskulær motstand, noe som senker blodtrykket. Disse stoffene påvirker hovedsakelig arteriene og har minimal effekt på venene. BCC inngår i fem hovedgrupper av antihypertensive stoffer.
 • Angina pectoris (smerte i hjertet). BCC dilaterer blodårene og reduserer hjertets kontraktilitet. Systemisk vasodilatasjon forårsaket av bruk av dihydropyridiner, senker blodtrykket, så faller belastningen på hjertet, noe som reduserer dens oksygenbehov. BPC, som virker i første rekke på hjertet (verapamil, diltiazem), senke hjertefrekvensen og svekket sammentrekning av hjertet, som fører til en reduksjon i oksygen det er behov for, noe som gjør dem til et effektivt middel for angina. CCB kan også utvide koronararteriene og forhindre deres spasmer, forbedre blodtilførselen til myokardiet. På grunn av disse effektene er CCB - sammen med beta-blokkere - grunnlaget for farmakoterapi for stabil angina pectoris.
 • Nadzheludochkovye arytmier. Noen CCB (verapamil, diltiazem) påvirker sinus og knuten, slik at de effektivt kan gjenopprette normal hjerterytme hos pasienter med atrieflimmer eller atrieflutter.
 • Raynauds sykdom (spastisk innsnevring av karene, oftest på hendene og føttene). Bruk av nifedipin bidrar til å eliminere spasmer i arteriene, og reduserer dermed frekvensen og alvorlighetsgraden av angrep av Raynauds sykdom. Noen ganger brukes amlodipin eller diltiazem til dette formålet.
 • Cluster hodepine (gjentatte anfall av svært alvorlig smerte i en halv av hodet, vanligvis rundt øyet). Verapamil bidrar til å redusere alvorlighetsgraden av anfall.
 • Avslapping av livmorens muskler (tocolyse). Noen ganger bruker leger nifedipin for å forhindre for tidlig fødsel.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (en sykdom der det er sterk fortykkelse av hjertets vegger). Kalsiumkanalblokkere (verapamil) svekket sammentrekning av hjertet, slik at det er indisert for behandling av hypertrofisk kardiomyopati i tilfelle av en pasient kontraindikasjoner mot betablokkere.
 • Pulmonal hypertensjon (økt trykk i lungearterien). For å behandle pulmonal hypertensjon, er nifedipin, diltiazem eller amlodipin foreskrevet.
 • Subarachnoid blødning (blødning i rommet rundt hjernen). For å forhindre spasmer i blodkar, brukes nimodipin, som har en selektiv effekt på hjernearteriene.

Kontra

Kalsiumkanalblokkere har sine kontraindikasjoner, som tydelig er stavet ut i instruksjonene til medisinen. For eksempel:

 1. Midler fra grupper av verapamil og diltiazem er kontraindisert hos pasienter med bradykardi, patologi av hjertesystemet eller systolisk hjertesvikt. Også, de kan ikke foreskrives til pasienter som allerede tar beta-blokkere.
 2. Alle kalsiumantagonister er kontraindisert hos pasienter med lavt blodtrykk, ustabil angina, alvorlig aortastensose.
 3. BPC brukes ikke hos gravide og ammende kvinner.

Bivirkninger

Bivirkninger av CCB avhenger av egenskapene til gruppen av disse midlene:

 • Effekter på myokardiet kan forårsake hypotensjon og hjertesvikt.
 • En handling på hjertesystemet kan føre til blokader eller arytmier.
 • Innflytelse på karene forårsaker noen ganger hetetall, hevelse, hodepine, utslett.
 • Andre bivirkninger inkluderer forstoppelse, gynekomasti, økt følsomhet mot sollys.

Dihydropyridin BCC

Dihydropyridiner er de mest foreskrevne kalsiumantagonister. Disse stoffene brukes primært til å redusere blodtrykket. De mest kjente stoffene fra denne gruppen er:

 • Nifedipin er en av de første CCBene som primært virker på blodårer. Tilordne for å redusere blodtrykket i hypertensive kriser, eliminere symptomer på vasospastisk angina, behandling av Raynauds sykdom. Nifedipin forverrer sjelden hjertesvikt, da forverring av myokardial kontraktilitet kompenseres av en reduksjon i belastningen på hjertet. Det er langtidsvirkende legemidler som brukes til å behandle hypertensjon og angina pectoris.
 • Nicaradipin - dette stoffet, som nifedipin, påvirker karene. Brukes til å forhindre angina angrep og behandling av hypertensjon.
 • Amlodipin og felodipin er noen av de mest foreskrevne CCB-ene. De handler på fartøyene, de forverrer ikke kontraktiliteten til hjertet. De har en langvarig effekt, noe som gjør dem praktiske til behandling av hypertensjon og angina pectoris. Deres bruk er spesielt nyttig for vasospastisk angina. Bivirkninger forbundet med utvidelse av arterier (hodepine, blits), kan de finne sted om noen dager.
 • Lercanidipin og isradipin - etter egenskaper som ligner på nifedipin, brukes kun til behandling av hypertensjon.
 • Nimodipin - dette stoffet har en selektiv effekt av hjernearterien. På grunn av denne egenskapen brukes nimodipin til å forhindre sekundær spasme av hjernearteriene i subarachnoid blødning. For behandling av andre cerebrovaskulære sykdommer, er nimodipin ikke brukt, siden det ikke er tegn på effektivitet med disse formålene.

Bivirkninger av alle dihydropyridin BCC er assosiert med vasodilasjon (hodepine, blits), de kan forsvinne om noen dager. Også ødem på beina utvikler seg ofte, noe som er vanskelig å bli eliminert av diuretika.

fenylalkylamin

Kalsiumkanalblokkere fra denne gruppen påvirker primært myokardiet og hjertesystemet i hjertet, slik at de oftest er foreskrevet for behandling av angina og arytmier.

Nesten den eneste CCA som brukes i klinisk medisin fra gruppen fenylalkylaminer er verapamil. Dette stoffet forverrer hjertets kontraktilitet, og påvirker også ledningen i atrioventrikulærnoden. På grunn av slike virkninger, er verapamil brukt til å behandle angina og supraventrikulær takykardi. Bivirkninger inkluderer økt hjertesvikt, en bradykardi, en blodtrykksfall, en økning i ledningsforstyrrelser i hjertet. Bruk av verapamil er kontraindisert hos pasienter som allerede tar beta-blokkere.

benzodiazepiner

Benzodiazepiner opptar et mellomliggende sted mellom dihydropyridiner og fenylalkylaminer, slik at de begge kan utvide blodårene og forverre kardial kontraktilitet.

Et eksempel på benzodiazepiner er diltiazem. Dette stoffet brukes oftest til angina pectoris. Det er en form for frigjøring av en forlenget handling, som er foreskrevet for behandling av hypertensjon. Siden diltiazem påvirker hjertets ledningssystem, bør det kombineres med forsiktighet med beta-blokkere.

Andre forholdsregler ved bruk av CCB

Ethvert legemiddel fra BPC-gruppen kan kun brukes som angitt av en lege. Følgende punkter bør vurderes:

Kalsiumantagonister: liste over legemidler, virkninger, indikasjoner

Det "stille" helseproblemet, som hypertensjon kalles, krever obligatorisk medisinering. De beste hodene i verden er stadig på jakt etter nye og kommende legemidler som regulerer blodtrykket, forbedrer blodsirkulasjonen og forebygge slike farlige konsekvensene av hypertensjon, som hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er mange forskjellige grupper av legemidler som tildeles denne oppgaven.

Kalsiumantagonister (AC) representerer en av disse gruppene, og som har en rekke positive egenskaper anses å være en av de beste alternativene blant antihypertensive midler generelt. De er relativt milde, de er ikke rike på bivirkninger, som, hvis de forekommer, er ganske svake.

Når blir kalsium for mye?

Preparater av denne gruppen (kalsiumantagonister) spesialister kalles, som en sånn: blokkere "langsom" kalsiumkanalblokkere (CCB), blokkering av kalsiumioner, kalsiumioner antagonister. Men hva er kalsium, at det ikke skal være tillatt inn i buret, hvis det reduserer muskel, inkludert, og hjerte, der det er disse kanalene, grunnen til at så stor oppmerksomhet til dem i det hele tatt - essensen av virkningsmekanismen av disse stoffene?

Fysiologisk aktivitet er spesiell for utelukkende ionisert kalsium (Ca ++), det vil si ikke forbundet med proteiner. I ioner av Ca, har muskelceller, som bruker det til deres funksjon (sammentrekning), svært behov for, derfor jo mer dette elementet er i cellene og vevene, jo større er sammentrekningskraften de har. Men er det alltid nyttig? Overdreven akkumulering av kalsiumioner fører til unødig spenning av muskelfibre og overbelastning, så i cellen må det være i uendret mengde, ellers vil prosessene avhengig av dette elementet bli brutt, miste periodicitet og rytmicitet.

skjema med kardiomyocyt overbelastning med kalsiumioner

Hver celle selv opprettholder konsentrasjonen av kalsium (natrium, kalium) på ønsket nivå gjennom kanaler som befinner seg i fosfolipidmembranen, som adskiller cytoplasma fra det intercellulære rommet. Oppgaven til hver kanal er å styre passasjen i en retning (enten inne i cellen eller ut) og fordelingen av visse ioner (i dette tilfellet kalsium) i selve cellen eller utenfor den. Når det gjelder kalsium, bør det bemerkes at det er svært høyt aspirasjon på noen måte å komme inn i cellen fra det intercellulære rommet. derfor, Noen QC må blokkeres slik at de ikke går glipp av overskudd av kalsiumioner som prøver å komme inn i cellen og dermed beskytte muskelfibrene mot overdreven stress (AK-virkemekanismen).

For normal funksjon kalsiumkanal, i tillegg til Ca ++, er nødvendig katekolaminer (adrenalin og noradrenalin), som aktiverer QC, imidlertid, i denne forbindelse, er ikke ønskelig kombinert bruk av kalsiumantagonister og p-blokkere (unntatt for medikamenter som tilhører nifedipin gruppe), siden overdreven undertrykkelse av kanalfunksjonen er mulig. Blodårene fra dette ikke så veldig berørt, men hjertemuskelen, har dobbel effekt, kan svare på utvikling av atrioventrikulær blokk.

Det finnes flere typer kalsiumkanaler, men virkningsmekanismen for kalsiumionantagonister styres kun ved langsom QC (L-type), som inneholder forskjellige glatte muskelvev:

 • Sinoatriale veier;
 • Atrioventrikulære veier;
 • Purkinje fibre;
 • Myofibriller i hjertemuskelen;
 • Glatte muskler i blodkar;
 • Skjelett muskulatur

Selvfølgelig forekommer komplekse biokjemiske prosesser der, beskrivelsen av hvilken er ikke vår oppgave. Vi trenger bare å merke seg det:

Automatisering av hjertemuskelen støttes av kalsium, som i cellene i hjertefibrefibrene utløser mekanismen for sin sammentrekning, så en endring i nivået av kalsiumioner vil uunngåelig føre til et brudd i hjertets arbeid.

Evner av kalsiumantagonister

Antagonister av kalsiumkanaler er representert ved forskjellige kjemiske forbindelser, som, i tillegg til å senke blodtrykket, har en rekke andre muligheter:

 1. De er i stand til reguler hjertefrekvensen, så de brukes ofte som antiarytmiske legemidler.
 2. Det bemerkes at stoffene i denne farmasøytiske gruppen positivt påvirke hjerneblodstrømmen aterosklerotisk prosess i hodeskarene og til dette formål brukes til å behandle pasienter etter et slag.
 3. Overlapping veien for ionisert kalsium i celler, disse stoffene redusere mekanisk stress i myokardiet og redusere kontraktiliteten. Takket være den antispastiske virkningen på hjørnene i koronararteriene, utvider den sistnevnte, noe som øker blodsirkulasjonen i hjertet. Effekten på perifere arterielle kar er redusert til en nedgang i det øvre (systoliske) blodtrykket og, selvfølgelig, perifer motstand. Dermed, som et resultat av påvirkning av disse farmasøytene, reduseres behovet for hjertemuskel i oksygen, og tilførselen av myokardium med næringsstoffer og fremfor alt med oksygen øker.
 4. Kalsiumantagonister på grunn av inhibering i cellene i metabolisme av Ca ++, hemmer aggregering av blodplater, det vil si, hindre dannelsen av blodpropper.
 5. Preparater av denne gruppen har antiaterogene egenskaper, redusere trykket i lungearterien og forårsake utvidelse av bronkiene, noe som gjør at deres bruk ikke bare kan brukes som et antihypertensive middel.

Ordning: Virkemekanisme og mulighet for AK 1-2 generasjoner

Forfedre og tilhenger

Legemidler som brukes til å behandle arteriell hypertensjon og hjertesykdom, som tilhører klassen kalsiumionantagonister av selektiv virkning, er klassifisert i tre grupper:

 • Den første gruppen er representert av fenylalkylaminderivater, Forfedre er verapamil. Videre verapamil, en liste av legemidler innbefatter medikamenter av annen generasjon: anipamil, tiapamil, falipamin, et annet program som er hjertemuskel trasé og beholderveggene. Siden P-blokkere ikke er like lange, som hjertemuskelen mottar dobbel effekt som kan medføre brudd (retardasjon) atrioventrikulær provodimosti.Patsientam ha en stor mengde i arsenalet av antihypertensive midler med forskjellige klasser av medikament,
  Det er nødvendig å kjenne lignende egenskaper av preparater og ved forsøk på å senke trykket på noen måte, for å bety det.
 • Gruppe dihydropyridinderivater (den andre) stammer fra nifedipin, hvis hovedegenskaper er vasodilaterende (vasodilaterende) effekt. Lister i den annen gruppe omfatter stoffer av annen generasjon (nikardipin, nitrendipin), karakterisert ved en selektiv effekt på blodkar i hjernen nimodipin, favoriserer den koronare arterier nisoldipin og potente langtidsvirkende preparater med nesten ingen bivirkninger relatert til 3 generasjon AK: amlodipin, felodipin, isradipin. Som representanter for dihydropyridine bare påvirke den glatte muskulaturen i blodårene, mens resterende likegyldig til angrep, de er kompatible med betablokkere, og i noen tilfeller også anbefalt (nifedipin).
 • Den tredje gruppen av blokkere av langsomme kalsiumkanaler er representert ved diltiazem (benzotiazepinderivater), som er i mellomposisjonen mellom verapamil og nifedipin, og i andre klassifikasjoner refererer til stoffene i den første gruppen.

Tabell: En liste over kalsiumantagonister registrert i Russland

Interessant er det en annen gruppe kalsiumionantagonister, som ikke forekommer i klassifiseringen av slike ioner og ikke er inkludert i dem. Dette er - Ikke-selektiv AK, inkludert piperazinderivater (cinnarizin, beelred, flunarizin, etc.). Den mest populære og kjent i Russland er cinnarizine. Han har lenge vært solgt i apotek og blir ofte brukt som en vasodilator i hodepine, svimmelhet, tinnitus og dårlig koordinering av bevegelser, forårsaket av en krampetrekning av blodkar i hodet, svekke cerebral sirkulasjon. Stoffet er praktisk talt ikke endret blodtrykk, hos pasienter som det ses gjerne markert forbedring i den generelle tilstand, derfor ta lang tid ved aterosklerose av cerebrale kar, øvre og nedre ekstremiteter, samt etter ischemisk slag.

Derivater av fenylalkylaminer

Den første gruppen kalsiumkanalblokkere - derivater av fenylalkylaminer eller gruppe verapamil - er en liten liste over stoffer der verapamil (isoptin, finaptin) er den mest kjente og ofte brukt.

verapamil

Stoffet kan ha effekter ikke bare på fartøy, men også hjertemuskelen, redusere forekomsten av myokardiale sammentrekninger. Blodtrykket verapamil i normale doser reduseres litt, slik at den blir brukt for undertrykkelse av atrioventrikulær ledningsbaner og depresjon automatikk i sinusknuten, dvs. hovedsakelig virkningsmekanismen av det stoffet som brukes i forstyrrelse av hjerterytmen (supraventrikulær arytmi). I injiserbare løsninger (intravenøs administrering) begynner stoffet å virke etter 5 minutter, så det brukes ofte av ambulansedoktorer.

Effekt Isoptin og finoptin tabletter begynner to timer senere, i denne forbindelse, er de bestemt for bruk i hjemmet til pasienter med angina pectoris, når det kombinerte former av angina pectoris og supraventrikulære arrytmier, men i tilfelle av angina Prinzmetal verapamil referert til som legemiddel. Slike medikamenter, pasientene selv ikke foreskrive det - det er legen som vet at eldre mennesker verapamil bør dosen reduseres fordi de har redusert hastigheten på stoffskiftet i leveren. I tillegg kan legemidlet brukes til å korrigere blodtrykk hos gravide kvinner eller til og med som et antiarytmisk legemiddel for føtal takykardi.

Forberedelser av andre generasjon

Den kliniske bruken av andre legemidler i verapamil-gruppen som er relatert til andre generasjons legemidler, har også funnet anvendelse i klinisk praksis:

 1. anipamil adskiller seg kraftigere (sammenlignet med verapamil), som varer ca. 1,5 dager. Legemidlet påvirker hovedsakelig hjertemuskelen og veggene til karene, men atrioventrikulær ledningsevne påvirker ikke.
 2. Falipamil Selektivt virker mot sinusnoden, endrer ikke blodtrykket, derfor brukes det hovedsakelig ved terapi av supraventrikulær takykardi, hvile angina og spenning.
 3. tiapamil Ved kraft er ti ganger mindre enn verapamil, er vevselektiviteten fordi den heller ikke er typisk, men det kan betydelig blokkere kanalene av natriumioner, og har derfor vist seg godt for behandling av ventrikulære arytmier.

Derivater av dihydropiperidin

Listen over preparater av dihydropyridinderivater inkluderer:

Nifedipin (Corinfar, adalat)

Refererer til en aktiv systemisk vasodilator, som nesten ikke har noen antiarytmiske evner iboende i verapamilgruppens legemidler.

Nifedipin senker blodtrykket, hjertefrekvensen øker frekvensen av flere (refleks) har Antiaggregerende egenskaper, og derved hindrer unødig trombose. På grunn krampeløsende egenskaper, til et stoff som ofte brukes eliminere de spasmer som forekommer i vasospastisk angina i ro, så vel som for forebyggende formål (for å forhindre utvikling av anfall) i nærvær av pasientens angina.

I klinisk praksis, mye brukt instant nifedipin (Adalat retard, prokardia XL, nifikard), som trer i kraft i omtrent en halv time og holde effekten opp til 6 timer, men hvis de tygges, hjelper stoffet i 5-10 minutter, men angina dens effekt vil fortsatt ikke være så uttalt som for nitroglyserin. Tabletter av nifedipin med den såkalte bifasiske utløsningen begynner å virke etter 10-15 minutter, mens varigheten kan være omtrent en dag. Nifedipin i tabletter brukes noen ganger for raskt å redusere blodtrykket (10 mg under tungen - effekten kommer fra 20 minutter til en time).

Nå i europeiske sykehus blir stadig mer populært langtidsvirkende nifedipin, på grunn av det faktum at bivirkningene hadde mindre, og kan tas en gang om dagen. Imidlertid er den beste gjenkjent av et unikt system for anvendelse av vedvarende frigivelse nifedipin som tilveiebringer normal legemiddelkonsentrasjonen i plasma opptil 30 timer og hell brukes ikke bare som et blodtrykksenkende middel for behandling av hypertensjon, men deltar også i å lindre angina anfall hvile og stress. Det skal bemerkes at i slike tilfeller blir antallet uønskede manifestasjoner halvert når man sammenligner kontinuerlig frigivelse med nifedipin med andre former for dette legemidlet.

Nikardipin (perdipin)

Vasodilatoreffekten regnes som utbredt, stoffet er hovedsakelig inkludert i terapeutiske tiltak i kampen mot angina og hypertensjon. I tillegg er nicardipin egnet som et hurtigvirkende middel for å lindre den hypertensive krisen.

Nisoldipin (baimicard)

Virkningsmekanismen ligner nicardipin.

Nitrendipin (bypress)

Strukturelt svært lik nifedipin, har en vasodilaterende effekt, påvirker ikke atrioventrikulære og sinusnoder, kan kombineres med beta-adrenoblokker. Ved samtidig bruk med digoksin, kan bypress øke konsentrasjonen av sistnevnte i halvparten, som ikke bør glemmes hvis det blir nødvendig å kombinere disse to legemidlene.

Amlodipin (norvasc)

Noen kilder refererer til narkotika fra tredje generasjon, selv om andre hevder at det sammen med felodipin, isradipin, diltase, nimodipin, tilhører andre generasjons kalsiumantagonister. Dette er imidlertid ikke så viktig, siden det er det faktum at disse stoffene virker forsiktig, selektivt og i lang tid.

Amlodipin har høy vevselektivitet, forlater myokard, atrioventrikulær ledning og sinusknude, og varer opptil en og en halv time. I samme åndedrag med amlodipin er ofte mulig å dekke lacidipin og lerkanidipin, som også brukes for behandling av hypertensjon og tilhører den tredje generasjon blokkere inngang av kalsiumioner.

Felodipin (fanget)

Har høy selektivitet for karene, som er 7 ganger større enn nifedipin. Legemidlet fungerer godt med beta-blokkere og er foreskrevet for behandling av koronar hjertesykdom, vaskulær insuffisiens, arteriell hypertensjon i en dose som foreskrives av en lege. Felodipin kan øke konsentrasjonen av digoksin opp til 50%.

Isradipin (Lomir)

Varigheten av antianginal virkning opptil 9 timer, med oral administrasjon, kan oppstå i form av ansiktshyperemi og hevelse i føttene. Ved sirkulasjonssvikt forårsaket av overbelastning, anbefales intravenøs administrering (svært langsom!) I dosen beregnet av legen (0,1 mg / kg vekt i 1 minutt - 1 administrasjon, deretter 0,3 mg / kg - 2 administrasjon). Selvfølgelig kan pasienten selv ikke gjøre slike beregninger, og han kan heller ikke injisere stoffet, så injeksjonsløsninger av dette legemidlet brukes kun på et sykehus.

Nimodipin (nimotope)

Legemidlet absorberes raskt, den hypotensive effekten oppstår omtrent en time senere. En god effekt av intravenøs administrering av legemidlet ved den første fase av akutt cerebrovaskulær ulykke og i tilfelle av subaraknoid blødning ble notert. Bruken av nimodipin til behandling av cerebrale katastrofer skyldes den høye tropiciteten av stoffet til hjernens kar.

Nye stoffer fra klassen av kalsiumantagonister

diltiazem

Til nye typer kalsiumionblokkere, som også kan kalles narkotika fra tredje generasjon, er diltiazem. Han, som nevnt tidligere, okkuperer stillingen: "verapamil - diltiazem - nifedipin". Med verapamil er det likt at det også er "ikke likegyldig" for sinusnoden og atrioventrikulær ledning, undertrykking, om enn i mindre grad deres funksjon. Som nifedipin reduserer diltiazem blodtrykket, men gjør det mer forsiktig.

Diltiazem er foreskrevet for koronar hjertesykdom, Prinzmetal angina og ulike varianter av hypertensjon, og ved å senke bare høyt trykk (øvre og nedre). Med normalt blodtrykk forblir stoffet likegyldig for karene, så du kan ikke være redd for overdreven trykkfall og utvikling av hypotensjon. Kombinasjonen av dette stoffet med tiaziddiuretika forbedrer hypotensiv evne til diltiazem. Til tross for de mange fordelene ved det nye legemidlet, bør det imidlertid bemerkes en rekke kontraindikasjoner til bruk:

Bepredil

Den unike evne til å blokkere de langsomme kalsium og natriumkanaler har medikament bepredil at på grunn av dette kan påvirke både på den vaskulære veggen, og på den ledende system av hjertet. Som verapamil og diltiazem, virker det på AV-noden, men i tilfelle av hypokalemi, kan det føre til utvikling av ventrikulære arytmier, men ved tilordning bepredila disse egenskapene blir registrert, og nivået av magnesiumioner og kalium kontinuerlig overvåket. Det bør bemerkes at stoffet vanligvis krever spesiell omsorg, er det ikke kombineres med tiaziddiuretika, kinidin, sotalol, noen antidepressiva, så amatør pasienter står overfor ulike konsekvenser og vil være helt malplassert.

Foridon

På listen over narkotika vil jeg gjerne legge til det originale antianginale stoffet produsert i Russland, kalt foridon, som i tilstrekkelige doser kan erstatte nifedipin og diltiazem.

Funksjoner å huske på

Kalsiumantagonister har ikke så mange kontraindikasjoner, men likevel eksisterer de også det er nødvendig å vurdere:

 • Som regel er nifedipin ikke foreskrevet ved lavt starttrykk, i tilfelle svakhet i sinusnoden eller graviditeten.
 • De forsøker å unngå verapamil hvis pasienten diagnostiseres med AV-ledningsforstyrrelser, syndus knutepunktssviktssyndrom, alvorlig hjertesvikt og, selvfølgelig, arteriell hypotensjon.

Selv om tilfeller av overdose av kalsiumkanalblokkere ikke er registrert, men hvis du mistenker et lignende faktum, injiseres pasienten med kalsiumklorid intravenøst. I tillegg gir stoffene i denne gruppen, som alle farmakologiske midler, noe bivirkninger:

 1. Rødhet i ansiktshuden og dekkfeltet.
 2. Redusert blodtrykk.
 3. "Tides", som med overgangsalder, tyngde og smerte i hodet, svimmelhet.
 4. Forstyrrelser i tarmen (forstoppelse).
 5. Økt puls, hevelse påvirker hovedsakelig ankelen og shin - en bivirkning av nifedipin;
 6. Reduksjon av hjertefrekvens og atrioventrikulær blokkering kan resultere i bruk av verapamil.

Tabell: AD bivirkninger og kontraindikasjoner

Gitt det faktum at kalsiumblokkere er ofte foreskrevet i kombinasjon med betablokkere og diuretika, er det nødvendig å kjenne de negative virkningene av deres interaksjon: betablokkere forsterke bremse av pulsen og brudd på atrioventrikulær overledning og diuretika forsterke den hypotensive effekten av AK, må du huske på når utvalg av dosering av disse legemidlene.

Farmakologisk gruppe - Kalsiumkanalblokkere

Forberedelser av undergrupper ekskludert. aktiver

beskrivelse

Kalsiumkanalblokkere (kalsiumantagonister) er en heterogen gruppe medikamenter med samme virkemekanisme, men varierer i en rekke egenskaper, inkl. på farmakokinetikk, vevselektivitet, effekter på hjertefrekvens, etc.

Kalsiumioner spiller en viktig rolle i reguleringen av ulike vitale prosesser i kroppen. Penetrerer inn i celler, aktiverer de bioenergetiske prosesser (transformasjon av ATP til cAMP, fosforylering av proteiner, etc.) som sikrer realisering av cellens fysiologiske funksjoner. Den økede konsentrasjon (inkludert iskemi, hypoksi og andre patologiske tilstander), kan de overdrevet forbedre prosessen med cellulær metabolisme, øke vev oksygenbehov og forårsake ulike destruktive endringer. Transmembranoverføring av kalsiumioner utføres gjennom spesiell, såkalt. kalsiumkanaler. Kanalene for Ca 2 + -ioner er ganske varierte og komplekse. De befinner seg i sinoatriale, atrioventrikulære veier, Purkinje-fibre, myokardiale myofibriller, glatte muskelceller i karene, skjelettmuskler etc.

Historisk bakgrunn. Den første klinisk viktige representanten for kalsiumantagonister, verapamil, ble oppnådd i 1961 som et resultat av forsøk på å syntetisere mer aktive analoger av papaverin, som har en vasodilerende effekt. I 1966 ble nifedipin syntetisert, i 1971 - diltiazem. Verapamil, nifedipin og diltiazem er de mest studerte representanter for kalsiumantagonister, de anses å være prototypemedisiner, og egenskapene til nye stoffer i denne klassen er vanlige gitt i sammenligning med dem.

I 1962 og Hass g. Hartfelder funnet at verapamil er ikke bare utvider blodkarene, men også har negative inotrope og kronotrope virkninger (i motsetning til andre vasodilatorer, slik som nitroglyserin). På slutten av 60-årene antydet A. Fleckenstein at effekten som følge av reduksjonen av verapamil Ca 2 + -ioner inntreden i kardiomyocytter. Ved å studere virkningen av verapamil på isolerte hjerte papillære muskelstrimler dyrene fant han at stoffet gir den samme virkning som fjerning av Ca 2 + -ioner fra perfusjonsmediet, tilsetning av Ca 2 + -ioner cardiodepressive virkningen av verapamil frigjøres. Rundt den samme tid ble det foreslått å ringe medikamenter nær verapamil (prenylamin, gallopamil etc.), kalsiumantagonister.

Senere ble det funnet at noen stoffer fra forskjellige farmakologiske grupper også har evne til å moderat påvirke strømmen av Ca 2+ inne i cellen (fenytoin, propranolol, indometacin).

I 1963 ble verapamil tillatt for klinisk bruk som et antianginal middel (antianginal (anti + angina pectoris) / anti-iskemiske stoffer - legemidler som øker blodstrømmen til hjertet eller reduserer behovet for oksygen, brukes til å forhindre eller stoppe anginaangrep). Litt tidligere, med samme formål, ble det foreslått et annet derivat av fenylalkylamin, prenylamin (Difril). Senere ble verapamil mye brukt i klinisk praksis. Prenylamin var mindre effektivt og ble sluttet å bli brukt som medisin.

Kalsiumkanaler Er transmembrane proteiner av kompleks struktur, bestående av flere underenheter. Natrium-, barium- og hydrogenioner strømmer også gjennom disse kanalene. Det er potensielle avhengige og reseptoravhengige kalsiumkanaler. Gjennom potensielle avhengige kanaler, passerer Ca 2+ ioner gjennom membranen så snart potensialet synker under et visst kritisk nivå. I det andre tilfellet strømmen av kalsiumioner over membranen styres av spesifikke agonist (acetylcholin, katekolaminer, serotonin, histamin og lignende) når de kommuniserer med cellereseptorer.

For tiden identifisere flere typer kalsiumkanaler (L, T, N, P, Q, R), med forskjellige egenskaper (inkludert ledning varighet av åpningen) og som har forskjellig vevslokalisering.

Kanaler av L-type (long-pasting stor kapasitans, fra engelsk. langvarig - lang levetid stor - stor; refererer til ledningsevnen for kanalen) blir langsomt aktivert ved depolarisering av cellemembranen og forårsake en langsom inntrengning av Ca 2 + -ioner i cellen og dannelsen av langsomme kalsium-potensial, for eksempel i kardiomyocytter. L-type kanaler er lokalisert i kardiomyocytter i cellene i hjerteledningssystemet (sinuauricular og AV-noder), glatte muskelceller i arterier, bronkial, livmor, urinledere, galleblære, fordøyelsessystem, skjelettmuskel-celler, blodplater.

Sakte kalsiumkanaler dannes av en stor a1-underenhet som danner riktig kanal, samt mindre tilleggsunderenheter - a2, β, γ, δ. alfa1-underenhet (molekylvekt 200-250 tusen) er forbundet med et kompleks av underenheter a2p (molekylvekt ca 140 000) og intracellulær p-underenhet (molekylvekt 55-72 tusen). Hver a1-underenheten består av 4 homologe domener (I, II, III, IV), og hvert domene består av 6 transmembransegmenter (S1-S6). A-underenhetskomplekset2β og β-underenhet kan påvirke egenskapene til α1-subenheten.

Kanaler T-type - forbigående (fra engelsk. transient - flyktig, kortsiktig; refererer til kanalens åpningstid), blir raskt inaktivert. Kanaler av T-typen kalles lav terskel. De åpner med en potensiell forskjell på 40 mV, mens L-type kanaler er klassifisert som høyt terskel - de åpnes ved 20 mV. Kanaler av T-typen spiller en viktig rolle i genereringen av hjertekontraksjoner; I tillegg deltar de i reguleringen av ledning i den atrioventrikulære knutepunktet. Kalsiumkanaler av T-type finnes i hjertet, nevronene, samt i thalamus, forskjellige sekretoriske celler, etc. N-type kanaler (fra engelsk. nevronale - vi mener preferansefordeling av kanaler) finnes i nevroner. N-kanaler aktiveres i overgangen fra svært negative verdier av membranpotensialet til sterk depolarisering og regulerer sekresjonen av nevrotransmittere. Strømmen av Ca 2 + -ioner gjennom dem i presynaptiske endringer hemmeres av norepinefrin gjennom a-reseptorer. P-type kanaler, som opprinnelig ble funnet i Purkinje-cellene i cerebellumet (dermed navnet på sistnevnte), finnes i granulære celler og i gigantiske blekksprut-aksoner. Kanaler N-, P-, Q- og de nylig beskrevne R-typene regulerer tilsynelatende sekresjonen av nevrotransmittere.

Cellene i det kardiovaskulære system er fortrinnsvis anordnet langsomme kalsiumkanaler av L-typen, samt T- og R-typer, og i vaskulære glatte muskelceller inneholde tre typer kanaler (L, T, R), i myokard-celler - generelt L-type og i cellene i sinusknuten celler og neurohormonal - T-type kanaler.

Klassifisering av kalsiumantagonister

Det er mange klassifiseringer av CCB-er - avhengig av kjemisk struktur, vevsspesifikitet, virkningsvarighet, etc.

Den mest brukte klassifiseringen, som gjenspeiler kjemisk heterogenitet av kalsiumantagonister.

Basert på den kjemiske strukturen er vanligvis K-antagonister av L-type delt inn i følgende grupper:

- fenylalkylaminer (verapamil, gallopamil, etc.);

- 1,4-dihydropyridiner (nifedipin, nitrendipin, nimodipin, amlodipin, lacidipin, felodipin, nicardipin, isradipin, lerkanidipin et al.);

- Benzotiazepiner (diltiazem, clentiazem, etc.);

- difenylpiperaziner (cinnarizin, flunarizin);

I praksis, avhengig av påvirkningen på tonen i det sympatiske nervesystemet, og hjertefrekvensen, er kalsiumantagonister delt inn i to grupper - en refleksøkning (dihydropyridinderivater) og reduserer (verapamil og diltiazem, i henhold til den arbeids i mange henseender lik beta-blokkere), hjertefrekvens.

I motsetning til dihydropyridiner (som har neglisjerbar negativ inotrop effekt) og fenylalkylamin-benzotiazepiner ha negativ inotrop (redusert kontraktilitet av myokard) og negative kronotropiske (bremse hjertefrekvens) effekter.

I henhold til klassifiseringen gitt av I.B. Mikhailov (2001), BPC er delt inn i tre generasjoner:

a) verapamil (isoptin, finoptin) - derivater av fenylalkylamin;

b) nifedipin (fenigidin, adalat, corinfar, cordafen, cordipin) er dihydropyridinderivater;

c) diltiazem (Diazem, Diltiazem) - derivater av benzotiazepin.

a) verapamilgruppe: gallopamil, anipamil, falipamil;

b) gruppen av nifedipin: isradipin (Lomir), amlodipin (Norvasc), felodipin (Plendil), nitrendipin (Oktidipin), nimodipin (Nimotop), nicardipin, lacidipin (Latsipil), Valium (Foridon);

c) diltiazemgruppe: klentiazem.

Sammenlignet med første generasjon CCB har andre generasjons CCBer en lengre handlingstid, høyere vevsspesifikitet og færre bivirkninger.

Representanter for den tredje generasjonen BPC, som ikke er registrert i Russland (naftopidyl, emopamil, lercanidipin), har en rekke ytterligere egenskaper, for eksempel alfa-adrenolytisk og sympatolytisk aktivitet.

Farmakokinetikk. BCC administreres parenteralt, tatt oralt og sublinguelt. De fleste kalsiumantagonister administreres internt. Skjema for parenteral administrering finnes i verapamil, diltiazem, nifedipin, nimodipin. Sublinguelt brukes nifedipin (for eksempel med hypertensive kriser, anbefales det å tygge tabletten).

Som lipofile forbindelser absorberes de fleste CCBs raskt ved inntak, men på grunn av den "første" effekten gjennom leveren, er biotilgjengeligheten svært variabel. Unntak er amlodipin, isradipin og felodipin, som langsomt absorberes. Binding til blodproteiner, hovedsakelig med albumin, er høyt (70-98%). Tmax er 1-2 timer for første generasjons legemidler og 3-12 timer for CCB II-III generasjon og avhenger også av skjemaet. Med sublinguell opptak Cmax oppnås innen 5-10 minutter. I gjennomsnitt T1/2 fra blodet til den første generasjonen CCB - 3-7 timer, for andre generasjon CCB - 5-11 timer. CCB trenger godt inn i organer og vev, fordelingsvolumet er 5-6 l / kg. BCC er nesten helt biotransformert i leveren, metabolitter er vanligvis inaktive. Noen kalsiumantagonister har imidlertid aktive derivater - norverapamil (T1/2 ca 10 timer, har ca 20% av verapamilens hypotensive aktivitet, deacetyldiazem (25-50% koronar dilatasjon av den opprinnelige forbindelsen - diltiazem). De utskilles hovedsakelig av nyrene (80-90%), delvis gjennom leveren. Ved gjentatt inntak kan biotilgjengeligheten øke, og utskillelsen senkes (på grunn av metning av leverenzymer). De samme endringene i farmakokinetiske parametere er observert med levercirrhose. Eliminering er også sakte hos eldre pasienter. Varigheten av den første generasjonen BPC er 4-6 timer, den andre generasjonen - i gjennomsnitt 12 timer.

De viktigste virkningsmekanisme kalsiumantagonister er at de hemmer penetrasjonen av kalsiumioner fra det ekstracellulære rommet inn i muskelcellene i hjertet og karene gjennom de langsomme kalsiumkanaler av L-typen. Å redusere konsentrasjonen av Ca2 + ioner i celler av kardiomyocytter og vaskulær glatt muskulatur, utvider de koronararteriene og perifere arterier og arterioler, har uttalt vasodilaterende aktivitet.

Spekteret av farmakologiske aktiviteten av kalsiumantagonister omfatte virkningen på hjertets kontraktilitet, sinusknuten aktivitet og AV-ledningstid, vaskulær tonus og vaskulær motstand, bronkial funksjon av mage- og tarmkanalen og urinveiene. Disse stoffene har evne til å hemme aggregering av blodplater og modulere frigivelsen av nevrotransmittere fra presynaptiske endinger.

Innflytelse på kardiovaskulærsystemet

Fartøy. For å redusere vaskulære glatte muskelceller, kalsium er nødvendig, som, som kommer inn i cytoplasma av cellen, danner et kompleks med calmodulin. Det resulterende komplekset aktiverer kinasen av lette kjeder av myosin, noe som fører til fosforylering og muligheten for dannelse av tverrgående broer mellom aktin og myosin, noe som resulterer i reduksjon av glatte muskelfibre.

Kalsiumantagonister, blokkerende L-kanaler, normaliserer transmembranstrømmen av Ca 2 + -ioner, forstyrret i en rekke patologiske tilstander, spesielt ved hypertensjon. Alle kalsiumantagonister forårsaker avslapping av arteriene og har nesten ingen innvirkning på venene (ikke forandre forløp).

Heart. Den normale funksjonen av hjertemusklene avhenger av strømmen av kalsiumioner. For å forbinde eksitasjonen og sammentrekningen i alle celler i hjertet krever inntak av kalsiumioner. I hjertemuskelen, den cardiomyocyte som virker innover, Ca2 + binder seg til en proteinkompleks - den såkalte troponin, og dermed endre konformasjonen til troponin eliminere blokkerende virkning av troponin-tropomyosin kompleks dannet actomyosin broer, hvorved det er en reduksjon cardiomyocyte.

Ved å redusere strømmen av ekstracellulære kalsiumioner, forårsaker CCBer en negativ inotrop effekt. Et karakteristisk trekk ved dihydropyridiner er at de strekker seg overveiende perifere kar, noe som fører til en markert økning baroreflex tone av det sympatiske nervesystem og deres negativ inotrop effekt forsvinner.

I celler av sinus- og AV-noder skyldes depolarisering hovedsakelig den innkommende kalsiumstrømmen. Effekt av nifedipin på automatikk og AV-holder på grunn av en redusert mengde av kalsium kanalen virker i fravær av eksponering til tidspunktet for deres aktivering, inaktivering og utvinning.

Med en økning i hjertefrekvens forblir graden av blokkering av kanalene forårsaket av nifedipin og andre dihydropyridiner praktisk talt uendret. I terapeutiske doser hemmer dihydropyridiner ikke ledning av AV-noden. I motsetning til dette reduserer verapamil ikke bare kalsiumstrømmen, men hemmer også deaktiveringen av kanalene. Samtidig er jo høyere hjertefrekvensen, desto større grad av blokade forårsaket av verapamil, så vel som diltiazem (i mindre grad) - dette fenomenet kalles frekvensavhengighet. Verapamil og diltiazem reduserer automatisme, langsom AV-holdning.

Bepridil blokkerer ikke bare sakte kalsium, men også raske natriumkanaler. Den har en direkte negativ inotrop effekt, reduserer hjertefrekvensen, forårsaker forlengelse av QT-intervallet og kan provosere utviklingen av polyformal ventrikulær takykardi.

Reguleringen av det kardiovaskulære systemet er også involvert kalsiumkanaler T-type, som er plassert i hjertet i sinusknuten og noder, så vel som i Purkinje-fibrene. kalsium-antagonist ble opprettet - mibefradil, som blokkerer kanalene L- og T-type. Således følsomhet for L-type kanaler 20-30 i løpet av mindre enn følsomheten av T-kanalene. Den praktiske bruk av dette medikament for behandling av hypertensjon og kronisk stabil angina er blitt suspendert på grunn av alvorlige bivirkninger på grunn, tilsynelatende ved inhibering av P-glykoprotein og cytokrom P450 isoenzym CYP3A4, så vel som på grunn av uønsket vekselvirkning med mange cardiotropic legemidler.

Vevselektivitet. I den mest generelle form av den forskjell i virkningen av BPC på det kardiovaskulære system er som verapamil og andre fenylalkylamin virker fortrinnsvis på myokard, inkludert på AV-ledning, og i mindre grad på fartøyer, nifedipin og andre dihydropyridiner, i større grad - på vaskulær muskel og mindre - på det ledende system av hjertet, og noen har en selektiv tropisme for koronar (nisoldipin - i Russland ikke er registrert) eller hjerne (nimodipin beholdere); diltiazem er middels og omtrent like påvirker blodårer og hjertet ledningssystemet, men svakere enn de forrige.

Effekter av CCB. Vev selektivitet av CCBs forårsaker en forskjell i deres effekter. Dermed forårsaker verapamil mild vasodilasjon, nifedipin - en uttalt vasodilasjon.

Farmakologiske virkninger av PM gruppe verapamil og diltiazem, er lik: de har en negativ utenlands, kronotrop og dromotropisk effekt - kan redusere hjertets kontraktilitet, redusere hjerte- å bremse atrioventrikulær ledning. I litteraturen de kalles "kardio" eller "bradykardisk" BPC. Laget kalsium-antagonister (fortrinnsvis dihydropyridiner), karakterisert ved meget spesifikk virkning på visse organer og vaskulære regioner. Nifedipin og andre dihydropyridiner kalt "vazoselektivnymi" eller "vasodilaterende" BPC. Nimodipin, som har høy lipofilisitet har blitt utviklet som et legemiddel som virker på hjernen fartøy for å avlaste krampe. Således dihydropyridiner ingen klinisk betydningsfull effekt på sinusfunksjon og atrioventrikulær ledningstid, vanligvis ikke påvirke hjertefrekvensen (HR, men kan øke som følge av refleks aktivering av sympathoadrenal systemet som svar på en kraftig økning systemiske arterier).

Kalsiumantagonister har uttalt vasodilaterende aktivitet og har følgende effekter: antianginal / antiischemiske, hypotensive, organ (kardioprotektive, nefrobeskyttende), antiaterogeniske, antiarytmisk, reduksjon i pulmonalt arterietrykk og utvidelse av bronkiene - CCB noen karakteristiske (dihydropyridiner), reduksjon av blodplate-aggregering.

Antianginal / anti-kjemisk Effekten skyldes både en direkte effekt på myokard og koronarbeholdere, og effekten på perifer hemodynamikk. Ved å blokkere innføringen av kalsiumioner i kardiomyocytter, reduserer CCB det mekaniske arbeidet i hjertet og reduserer oksygenforbruket i myokardiet. Utvidelse av perifere arterier fører til en reduksjon i perifer motstand og BP (reduksjon i etterbelastning), noe som fører til en reduksjon av myokardveggspenningen og myokardisk oksygenbehov.

hypotensiv Effekten er forbundet med perifer vasodilasjon, med redusert OPSS, senking av blodtrykket, økning av blodstrømmen til vitale organer - hjertet, hjernen, nyrene. Den hypotensive effekten av kalsiumantagonister kombineres med moderat diuretisk og natriuretisk virkning, noe som fører til en ytterligere reduksjon i OPSS og BCC.

kardio effekt skyldes det faktum at den anropte CCL vasodilatasjon som resulterer i reduksjon systemisk vaskulær motstand og blodtrykk og følgelig til en reduksjon i etterbelastning, noe som reduserer hjertearbeid og myokardial oksygenbehov og kan forårsake regresjon av venstre ventrikulære hypertrofi og myokardial forbedre diastolisk funksjon.

nedsatt beskyttelse Effekten skyldes eliminering av vasokonstriksjon av nyrekar og en økning i nyreblodstrømmen. I tillegg øker CCB den glomerulære filtreringshastigheten. Øker natriurese, supplerer den hypotensive effekten.

Det er data på antiatherogenic (antisklerotisk) effekt, oppnådd i studier i human aorta vevskultur, hos dyr, samt i en rekke kliniske studier.

antiarytmisk effekt. For BCC, som har en utbredt antiarytmisk aktivitet, inkluderer verapamil, diltiazem. Kalsiumantagonister av dihydropyridin-naturen har ikke antiarytmisk aktivitet. Antiarytmisk effekt assosiert med inhibering av depolarisering og retardasjon i AV-noden, som er reflektert på den elektro QT-intervall forlengelse. Kalsiumantagonister kan hemme fasen av spontan diastolisk depolarisering og derved undertrykke automatisme, primært av sinoatriale knutepunkt.

Reduksjon av blodplateaggregering er assosiert med et brudd på syntesen av prostaglandiske prostaglandiner.

Hovedbruk av kalsiumionantagonister skyldes deres effekt på kardiovaskulærsystemet. Ved å indusere vasodilasjon og redusere OPSS, senker de BP, forbedrer koronar blodstrøm og reduserer oksygenbehovet i myokardiet. Disse legemidlene reduserer blodtrykket i forhold til dosen, i terapeutiske doser påvirker det normale blodtrykket litt, forårsaker ikke ortostatiske fenomener.

felles avlesninger til formålet med CCB-er hypertensjon, angina, vasospastisk angina (Prinzmetal), men forskjellige farmakologiske egenskapene til denne gruppen bestemme tilleggsindikasjoner (og kontra) til deres anvendelse.

Denne gruppen av medikamenter som påvirker ledningsevnen og eksitabiliteten av hjertemuskelen, benyttes som antiarytmika, de er isolert i en separat gruppe (IV klasse antiarytmika). Kalsiumantagonister brukes til supraventrikulær (sinus) takykardi, takyarytmi, ekstrasystol, fladder og atrieflimmer.

Effektivitet ved BPC angina er forårsaket av det faktum at de dilatere koronararteriene og reduserer myokardial oksygenbehov (på grunn av senkning av blodtrykket, hjertefrekvensen og hjertets kontraktilitet). I en placebo-kontrollerte studier vist at BPC redusere hyppigheten av angrep av angina og ST-segment depresjon reduseres under trening.

Utviklingen av vasospastisk angina bestemmes av en reduksjon i blodkropp i blodet, og ikke en økning i myokardisk oksygenbehov. Effekten av CCB i dette tilfellet er sannsynligvis formidlet av utvidelsen av kranspulsårene, og ikke ved påvirkning av perifer hemodynamikk. En forutsetning for bruk av CCB i ustabil angina var hypotesen om at kranspuls spasmer spiller en ledende rolle i utviklingen.

Hvis ledsaget av angina supraventrikulær (supraventrikulære), takykardi - gruppe anvendes medikamenter verapamil eller diltiazem. Hvis angina kombinert med bradykardi, AV ledningsforstyrrelser og hypertensjon - nifedipin-preparater er foretrukne grupper.

Dihydropyridiner (nifedipin i doseringsformen av langsomt frigjort, lacidipin, amlodipin) er stoffer av valg for behandling av hypertensjon hos pasienter med halspulsåren.

Med hypertrofisk kardiomyopati, ledsaget av et brudd på prosessen med hjerteavsla i diastol, brukes legemidlene i andre generasjons verapamil-gruppen.

Til dags dato finnes det ingen tegn på effekt av CCB i et tidlig stadium av myokardinfarkt eller for sekundær forebygging. Det er dokumentert at verapamil og diltiazem, kan redusere risikoen for reinfarkt hos pasienter etter den første infarkt uten patologisk bølge, Q, som er forsenket betablokkere.

CCB brukes til symptomatisk behandling av Raynauds sykdom og syndrom. Det har blitt vist at nifedipin, diltiazem og nimodipin reduserer symptomene på Raynauds sykdom. Det bør bemerkes at første generasjon BPC - verapamil, nifedipin, diltiazem karakterisert ved korte virkningsvarighet som nødvendig mottak 3-4 ganger i løpet av dagen og sammen med variasjoner vasodilaterende og blodtrykkssenkende virkning. Legemidler med forsinket frigivelse av andre generasjons kalsiumantagonister sikrer konsistensen av terapeutisk konsentrasjon og forlenger varigheten av legemidlet.

Kliniske kriterier for effektiviteten av kalsiumantagonister er normalisering av blodtrykk, reduksjon i frekvensen av smertefulle angrep bak brystbenet og i hjerteområdet, og en økning i treningstoleranse.

BCC brukes også i kompleks behandling av sykdommer i sentralnervesystemet, inkl. Alzheimers sykdom, senil demens, Huntingtons chorea, alkoholisme, vestibulære lidelser. Ved nevrologiske forstyrrelser assosiert med subarachnoid blødning, brukes nimodipin og nicardipin. CCB er foreskrevet for å forhindre kald sjokk, for å eliminere stamming (ved å undertrykke krampaktig sammentrekning av membranene i membranen).

I en rekke tilfeller er det ikke så mye som er hensiktsmessig å foreskrive kalsiumantagonister på deres effektivitet når det gjelder tilstedeværelse av kontraindikasjoner for administrering av legemidler til andre grupper. For eksempel, med KOL, intermittent claudikasjon, type 1 diabetes mellitus, kan betablokkere være kontraindisert eller uønsket.

En rekke funksjoner ved farmakologisk aktivitet av CCB gir dem en rekke fordeler i forhold til andre kardiovaskulære midler. Kalsiumantagonister er således metabolisk nøytrale - de er preget av fravær av bivirkninger på lipid og karbohydratmetabolisme; de øker ikke tonen i bronkiene (i motsetning til beta-blokkere); Ikke reduser fysisk og mental aktivitet, ikke forårsake impotens (som beta adrenoblokker og diuretika), ikke forårsake depresjon (for eksempel preparater av reserpin, klonidin). BKK påvirker ikke elektrolyttbalansen, inkl. til nivået av kalium i blodet (som diuretika og ACE-hemmere).

kontraindikasjoner beregnet for kalsium-antagonister er markert hypotensjon (Sad under 90 mm Hg..), syk sinus-syndrom, akutt fase av hjerteinfarkt, kardiogent sjokk; for gruppen verapamil og diltiazem - AV-blokkering av ulike grader, uttalt bradykardi, WPW-syndrom; for nifedipin-gruppen - uttalt takykardi, aorta- og subaortisk stenose.

Ved hjertesvikt bør bruk av CCB unngås. Forsiktig utnevne BCC til en pasient med alvorlig stenose i mitralventilen, alvorlige forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, hindring av mage-tarmkanalen.

Bivirkninger forskjellige undergrupper av kalsiumantagonister er svært forskjellige. Uønskede effekter av BPC, særlig dihydropyridiner, er forårsaket av kraftig vasodilatasjon - mulig hodepine (meget ofte), svimmelhet, hypotensjon, ødem (inkludert ben, føtter og ankler, albuer); når nifedipin brukes - varme blinker (rødhet av ansiktets hud, følelse av varme), refleks takykardi (noen ganger); ledningsforstyrrelser - AV blokkering. Samtidig anvendelse av diltiazem og verapamil spesielt øker risikoen symptomene hver legemiddeleffekter - inhibering av funksjonen av sinusknuten, AV ledning, den negative inotrope effekt. I / i innføringen av verapamil hos pasienter som tidligere har tatt beta-adrenoblokker (og vice versa), kan forårsake asystol.

Dyspeptiske fenomen, forstoppelse (oftere når du bruker verapamil) er mulig. Sjelden, utslett, døsighet, hoste, kortpustethet, økt aktivitet av hepatiske transaminaser. Sjeldne bivirkninger er hjertesvikt og narkotika Parkinsonisme.

Søknad under graviditet. I overensstemmelse med FDA-retningslinjer (Food and Drug Administration), som bestemmer muligheten for bruk av narkotika i svangerskapet, medikamenter fra gruppen av kalsiumkanalblokkere for fostereffekter relatert til C-FDA kategori (Study of gjengivelse i dyr viste negative effekter på fosteret og tilfredsstillende og velkontrollert studier på gravide kvinner har ikke blitt utført, men de potensielle fordelene forbundet med bruk av rusmidler hos gravide kan begrunne bruken deres, til tross for mulig risiko).

Søknad i ammingsperioden. Selv om komplikasjoner hos mennesker ikke er dokumentert, penetrerer diltiazem, nifedipin, verapamil og muligens andre BCCs i morsmelk. Når det gjelder nimodipin, er det ikke kjent om det trenger inn i human morsmelk, men nimodipin og / eller dets metabolitter finnes i rotmælk i høyere konsentrasjoner enn i blod. Verapamil trer inn i morsmelk, passerer gjennom morkaken og detekteres i blodet i navlestrengen under fødsel. Rapid IV-administrasjon forårsaker hypotensjon hos moren, noe som fører til uro hos fosteret.

Forringet lever- og nyrefunksjon. I tilfelle leversykdom er en reduksjon i dosen av CCB nødvendig. Ved nyresvikt er dosejustering bare nødvendig med bruk av verapamil og diltiazem på grunn av muligheten for kumulasjon.

Pediatrics. CCB skal brukes med forsiktighet til barn under 18 år. deres effektivitet og sikkerhet er ikke etablert. Det er imidlertid ingen spesifikke pediatriske problemer som vil begrense bruken av CCB i denne aldersgruppen. I sjeldne tilfeller, etter intravenøs administrering av verapamil, ble alvorlige negative hemodynamiske effekter observert hos nyfødte og spedbarn.

Geriatri. Hos eldre bør CCB brukes i lave doser, fordi I denne kategorien av pasienter reduseres stoffskiftet i leveren. Med isolert systolisk hypertensjon og tilbøyelighet til bradykardi, er det foretrukket å foreskrive dihydropyridinderivater av langvarig virkning.

Interaksjon av kalsiumantagonister med andre legemidler. Nitrater, beta-adrenoblokker, ACE-hemmere, diuretika, trisykliske antidepressiva, fentanyl, alkohol øker den hypotensive effekten. Ved samtidig bruk av NSAID, sulfonamider, lidokain, diazepam, antikoagulanter mulig å endre binding til plasmaproteiner, en betydelig økning i den fri fraksjon BPC og følgelig en økt risiko for bivirkninger og overdosering. Verapamil øker den giftige effekten av karbamazepin på sentralnervesystemet.

Det er farlig å administrere CCB (spesielt verapamil og diltiazemgrupper) med kinidin, prokainamid og hjerteglykosider, muligens en overdreven reduksjon i hjertefrekvensen. Grapefruktjuice (stor mengde) øker biotilgjengeligheten.

Kalsiumantagonister kan brukes i kombinasjonsbehandling. Spesielt effektiv er kombinasjonen av dihydropyridinderivater med beta-blokkere. I dette tilfellet forsterkes de hemodynamiske effekter av hvert legemiddel, og den hypotensive effekten blir forbedret. Beta-adrenoblokere forhindrer aktivering av sympatisk binyresystemet og utvikling av takykardi, mulig i begynnelsen av behandlingen med CCB, og reduserer også sannsynligheten for å utvikle perifer ødem.

Til slutt kan det bemerkes at kalsiumantagonister er effektive midler for behandling av kardiovaskulære sykdommer. For å evaluere effekt og rettidig påvisning av uønsket virkning av BPC under behandling er nødvendig for å utføre overvåking av blodtrykket, hjertefrekvensen, AV ledning, er det også viktig å overvåke tilstedeværelsen og alvorligheten av hjertesvikt (forekomst av hjertesvikt kan føre til en kansellering BPC).

Les Mer Om Fartøyene