Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Abdominal aorta

Abdominal aorta. Generelle egenskaper

Den abdominale aorta er en fortsettelse av thoracale aorta. Det er på nivået av den fremre overflaten av lumbale vertebrae, på venstre side av median linjen. Abdominal aorta begynner i XII-vertebraen og når IV-V lumbal vertebrae, hvoretter den grener, danner to iliac arterier. På samme tid fra avdelingsstedet i retning av det lille bekkenet avviker den uparrede median sacral arterien.

I tillegg har aorta grener som er kjent som parietale og indre grener av abdominal aorta.

Gren av abdominal aorta

En rekke aorta-forgreninger gjør det mulig å mate blod til organene nærmest det. Grenene er delt inn i grupper. Følgende grener ligger ved siden av parietalgrenene:

 • Nedre diafragmatisk arterie. Dette er et stort parret fartøy som er ansvarlig for blodtilførselen til nedre overflaten av membranen og binyrene;
 • Lumbal arterier, som representerer to par store fartøy. De leverer blod til muskler i magen, tilbake, og også på huden, cellulose og ryggmargen.

Til de indre karene i aorta er begge sammenkoblede grupper av grener og uparret. Parene inkluderer arteriene beskrevet nedenfor:

 • Den midtre adrenal kjertel. Tilfører blod til binyrene;
 • Nedsatt. Den er lokalisert fra baksiden av den dårligere vena cava. Nærmer portene til nyrene, gir en gren i form av den nedre binyrene, som føder binyrene.

Unpaired interne grener av abdominal aorta er som følger:

 • Den celiac stammen, som er et fartøy 1-2 cm lang, avviker fra aorta nær XII vertebra. Det er delt inn i tre andre arterier: a) venstre bukspyttkjertel, forsyner kroppen med blod, samt gir 12 grener fôring av esophagus; b) Den totale hepatiske bestående av to arterier (hepatisk riktig, som tilfører blod til leveren og galleblæren og gastro som strømmer bukspyttkjertelen, og tolvfingertarmen (etter gastroepiploic gren) av magesekken og i seg selv en stor kjertel); c) milt, nærende milt, magevegg, delvis bukspyttkjertel;
 • Øvre mesenterisk. Den stammer fra II-regionen av lumbale vertebra, passerer langs den fremre overflaten av tolvfingertarmen, og deler seg i flere grener nær ileum. Grenene i sin tur nærer bukspyttkjertelen, tynn, blind, kolon og ileumtarmen;
 • Nedre mesenterisk. Denne arterien stammer fra region III i lumbale vertebra og gir flere grener som leverer blod til tykktarmen og endetarmen.

Sykdommer i abdominal aorta

Den vanligste blant sykdommene som påvirker abdominal aorta er beskrevet nedenfor:

1. Aterosklerose i abdominal aorta. Kaviteten på fartøyet som er berørt av denne sykdommen, er dekket av lipoproteiner, noe som senker blodstrømmen. I fremtiden, spredning av bindevev, som erstattes av aterosklerotiske plakk. Symptomer på atherosklerose i abdominal aorta inkluderer paroksysmale smerter i magen, flatulens, oppblåsthet, forstoppelse. Smerte kan vare opptil 3 timer (i alvorlige tilfeller). Ofte avtar deres intensitet ved bruk av spasmolytiske legemidler, men etter hvert ser utseendet til diaré, hvor frekvensen når 3 ganger om dagen. I avføring kan ufordøpte matrester ofte bli funnet. I milde tilfeller av aterosklerose i abdominal aorta er anfall begrenset til ubestemt smerte i magen eller høyre hypokondrium, fremveksten av erctations og forstoppelse;

2. Aneurysme i abdominal aorta er en utvidelse av fartøyet i den delen der veggen er mest svekket. Abdominal aorta anses å være den mest sårbare fartøyet. Opptil tre fjerdedeler av alle sykdommer av denne art forekommer på abdominal aorta. Mangel på rettidig behandling kan føre til brudd på abdominal aorta og blødning, inkludert dødelig. En annen fare med en aneurisme er utviklingen av trombus, som er forbundet med et brudd på blodstrømmen i det berørte karet. Det er derfor viktig tid for å ta hensyn til de tidlige symptomer på sykdommen: utseendet til en pulserende formasjon i bukhulen, forekomsten av alvorlige ryggsmerter, oppkast, og i noen tilfeller, for å endre fargen på urinen og blanche lemmer. Den mest sårbare i generelt utseende for aneurisme-ruptur og av den abdominale aorta spesielt er pasienter med hypertensjon, inflammatorisk aortisk vegg med medfødte bindevevssykdommer og infeksjonssykdommer er også berørt, forårsaker skade på beholderveggene. Risikoen for å utvikle aterosklerose hos personer over 60 år, røykere, samt hos pasienter med høyt blodtrykk, er stor.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta - lokal bulking eller diffus aortavegg som strekker seg i bukets del. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

Aneurysm i abdominal aorta er en lumsk og uforutsigbar vaskulær patologi. Sannsynligheten for et dødelig utfall fra ruptur av store aneurysmer er over 75%. Samtidig dør 30 til 50% av pasientene før førstadiet.

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Aneurysm av aorta i magehulen: tegn, diagnose, behandling

Begrepet "aneurisme" innebærer en slik forandring i karetveggens struktur, når den tynnes og utstikkes på det svakeste punktet. Dermed er det fare for ruptur av fartøyet. En av de farligste lokaliseringene av en slik patologi er en aneurisme av abdominal aorta.

Årsaker til aneurisme og skade

Det er viktig å forstå hvorfor denne sykdommen oppstår, fordi antall dødsfall er katastrofalt bra: 50-60% av pasientene dør 1-2 år etter påvisning av en aneurysm i abdominal aorta. Og menn slik patologi påvirker en størrelsesorden oftere enn kvinner. Årsakene som forårsaker deformasjon av vaskulær veggen, er vanlig å dele seg i betennelses- og ikke-inflammatorisk tilstand.

 • I fravær av en betennelsesprosess, den hyppigste årsaken til en aneurisme (ca 30% av tilfellene) - aterosklerose. Muskel-skjelett elastisk aorta blir ujevn i tykkelse og styrke på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk, å endre strukturen av fartøyet bekledningslag og mulig forkalkning foci. Vaskulært vev er erstattet med bindevev, som er mindre elastisk og mer utsatt for deformasjoner under innvirkning av blodtrykket på arterieveggen. Utvidelse av aorta akselererer arteriell hypertensjon, som også er nært relatert til aterosklerotiske fartøyendringer.
 • Mindre vanlig traumatisk aneurisme av abdominal aorta. Det kan skyldes lukket traumer i magen, brystet eller ryggraden. Noen ganger oppstår det etter en bilulykke, for eksempel når offeret slår med en mage eller et bryst på rattet. Alvorlig risiko for aneurysm oppstår også etter fall fra høyde og på grunn av gjennomtrengende sår i magen (fragmentering, kule osv.). I slike tilfeller, når alle lagene i vaskemuren blir ødelagt, vises først et hematom i selve vevet av aorta, da er veggen arret, og deretter kan en aneurysm i abdominal aorta brytes på bindevevssiden.
 • Til inflammatorisk i utgangspunktet inkluderer syfilitiske aneurismer. I dette tilfellet oppstår en inflammatorisk prosess først i karene som leverer blod til aorta. Deretter blir betennelsen kastet til aorta-veggen, strukturen er ødelagt, elastisiteten minker, et plaster av bindevev fremkommer. Det er her at en vaskulær "pose" - en aneurisme er dannet.
 • Spesifikke inflammatoriske aneurysmer inkluderer og tuberkulose og revmatisme. Her går den inflammatoriske prosessen til aorta fra ryggraden eller nærliggende betennelsesfoci, noe som fører til tynning og fremspring av arterieveggen.
 • Ikke-spesifikke aneurysmer av inflammatorisk natur fremstår som komplikasjoner i en rekke infeksjoner. Kausjonsmiddelet kommer inn i aorta langs blodbanen som gir det og påvirker ikke bare aorta selv, men også karene som forlater det. En slik aneurisme kalles bakterielt embolisk. Infeksjon kan hentes fra lungene, nyrene, tarmene, kan involvere aorta i pankreatitt.

Video: forekomsten av en aneurisme av aorta

Klassifisering etter forskjellige egenskaper

Av struktur og egenskaper av vevskader er aneurysmer delt inn i følgende typer:

 1. Sann aneurisme, som er preget av utvidelsen av lumen av arterien mens den opprettholder integriteten til sin vegg;
 2. Falsk aneurisme er en utvidelse av aorta lumen, hvor murens struktur er skadet, og blodet kan komme inn i vevene som fôr fartøyet; Resultatet er et såkalt "pulserende" hematom;
 3. En dissekerende aneurisme av aorta, som er lokalisert i bukdelen; Med slik skade på fartøyet, i tillegg til å forstørre lommen, observeres et hulrom i tykkelsen av vaskemuren, som kommuniserer med aorta lumen.

I form, spindelformet og saccular aneurysmer utmerker seg, og i det kliniske kurset er de kompliserte og ukompliserte.

For en mer nøyaktig diagnose bestemmer legene arten og omfanget av lesjonen, lengden av det berørte området av arterien; Se om grenene på fartøyene som går fra aorta, var involvert i den patologiske prosessen. Alle disse faktorene bestemmer alvorlighetsgraden av situasjonen, samt valg av behandlingstaktikk.

Symptomer og kliniske manifestasjoner av en aneurysm i abdominal aorta

Et symptom som indikerer aorta-aneurysmen i magehulen, og som pasienter ofte vender til leger, er smerte i magen, og de er kjedelige og smertefulle i naturen. Slike smerter kan være permanente, det kan forekomme periodisk uten tilsynelatende grunn. Det er som regel lokalisert i venstre halvdel av magen eller i nålen. I noen tilfeller kan smerter gis til lysken eller nedre rygg. Årsaken til smerten er en økning i størrelsen på det berørte området av fartøyet, når den buede aortaväggen begynner å presse på ryggene i ryggmargen.

Hos noen pasienter kan en aneurisme manifesteres av tyngde og briste i magen, en pulserende følelse. Noen ganger når tarmene blir komprimert, oppstår dyspeptiske manifestasjoner (strup, kvalme, oppkast).

En mye mer alvorlig tilstand oppstår med komplisert strømning og enda mer når aorta-aneurysmen brister. Det er mer uttalt tegn, preget av økt intensitet av smerte, som dessuten ikke fjernes med bedøvelsesmidler. Gradvis blir smerten innhyllet, blodtrykket faller (noen ganger katastrofalt), oppkast blir lagt til. Takykardi og anemi observeres. Betennelse i beina kan utvikle seg.

Symptomer, som bestemmer eksfolierende aorta-aneurisme, forekommer vanligvis i to faser:

 • Det første bildet ligner løpet av ukomplisert aneurisme, men mer alvorlige smerter er notert, ledsaget av oppkast og sammenbrudd.
 • I andre etasje, når det oppstår brudd på fartøyets vegg, oppstår massiv blødning, som vanligvis fører til døden.

Mellom stadiene kan det ta flere minutter og flere timer.

Moderne metoder for diagnose og behandling

Tidlig diagnose av aorta aneurisme kan lagre tusenvis av liv hvert år. Derfor er det viktig ved den første mistanke om denne sykdommen å gjennomføre all tilgjengelig instrumentell forskning. Disse inkluderer:

Gitt at brudd på aorta-aneurisme er sannsynlig dødelig, men kan oppstå når som helst, slik at Pasienter er vist kirurgisk inngrep. Og hos pasienter med unormal eller eksfolierende aneurysm i abdominal aorta, utføres operasjonen raskt med akutte indikasjoner. Men hvis prosessen er i utgangspunktet, og kurset ikke er komplisert av noe, kan den forventede forvaltningen av aneurysm begrunnes med en undersøkelse hvert halvår. Samtidig for de som lider av høyt blodtrykk, blir det viktig å ta medisiner som reduserer blodtrykket.

Mer informasjon om kirurgi for en aneurysm i aorta finner du på lenken.

Video: Definisjon, diagnose og behandlingsmuligheter for sykdommen

Aneurysmer av andre lokaliseringer

Til tross for at bruddet i aneurisme i de perifere arterier konsekvenser ikke vil være like dødelig, men likevel intense indre blødninger er en alvorlig trussel mot menneskers liv uansett hvilken del av kroppen det skjer. Vurder den vanligste lokaliseringen av aneurysmer i perifere arterier.

 • Aneurysm, som dannes i den stigende aorta. Det kan påvirke arterien av arterien fra aortaklappen til divergensen til brakiocephalisk stammen. Ofte har en spindel-formet og kan kompliseres ved svikt av aorta-ventilen, som i sin tur påvirke den generelle velvære for personen og tilstanden hans hjerte (mer om aorta aneurysme og hjerte, se link).
 • En aneurisme som påvirker aortabuen. Dens fare ligger i det faktum at store arterielle trunker strekker seg fra denne delen av hovedarterien mot hodet og armene. Det vil si at hvis aortabuen er skadet, oppstår ikke bare svakhet i hendene, men også symptomer som signalerer brudd på hjernecirkulasjon.
 • Milt arterie aneurisme. I følge hyppigheten av forekomsten følger den umiddelbart aneurysmen til abdominal aorta. Karakterisert av at sannsynligheten for brudd øker dramatisk i svangerskapet. Ofte har en inflammatorisk årsak og forkalket foci. Smerten er lokalisert i venstre underliv.
 • Alvorlige komplikasjoner (opp til nyreinfarkt) kan forårsake aneurisme av nyrearterien. Ofte er slike skader ensidige, sykdommen kan utvikles hos ganske unge mot bakgrunnen av fødselsdefekter av vaskulært vev.

Om aneurysmen til hjerneskipene leser du her.

 • Aneurysm av iliac arterien. Faren for denne lokaliseringen er at iliac arterien er den største etter aorta, noe som betyr at konsekvensene kan være irreversible hvis den brytes. Den slikhet av en slik aneurisme er at den kan vare lenge uten symptomer, og smerten oppstår når utvidelsen av arterien når kritiske dimensjoner og det begynner å presse på de indre organene.
 • Med en aneurisme i lårbenet Det er en pulserende svulstliknande formasjon (ofte i lyskeområdet). Den største andelen pasienter er eldre mennesker, og denne type aneurisme er ofte bilateral. En falsk aneurisme av denne arterien kalles et spesifikt hematom fra fartøyet, som ble dannet som følge av skade på vaskulærveggen.
 • Med en aneurisme av jugularvenen Det er en vaskulær sak, oftest forårsaket av traumer. Det er en falsk aneurisme. Det er dannet hovedsakelig etter "stumme" lukkede sår, forekommer sjelden med kuttskudd og skuddssår med en smal sårkanal. Aneurysmer av jugular vener, hvis de blir observert hos barn, kan være medfødte, forårsaket av et brudd på dannelsen av vaskulært vev under perioden med intrauterin utvikling.

Hvilke tiltak for å forebygge sykdommen?

Anbefalinger på ernæring for pasienter

Hvis en person er diagnostisert med en aneurisme, og legen velger den forventede behandlingsstrategien, avhenger mye av pasientens livsstil og på hvordan disiplinert han oppfyller legenes anbefalinger.

Når årsaken til en aneurisme av et hvilket som helst fartøy er anerkjent som aterosklerose, kan tilstanden forbedres ved å rette all innsats for å bekjempe denne sykdommen. Her er det på første plass i betydning at maten overholdes. Det er nødvendig å utelukke så mye som mulig fra diettfett, eggeplommer, margarin. Mager kjøtt og havfisk tilberedt uten fett er velkomne. Belastet med energi og i parallell rense kroppen av brød og frokostblandinger fra hele korn. Det er nødvendig å øke andelen grønnsaker og frukt i kostholdet, fordi fiberen i dem bidrar til normalisering av lipidmetabolismen. Fra fettost, ost og rømme er det nødvendig å nekte og erstatte dem med fettfri meieriprodukter.

Les mer om kosthold og anbefalinger for aterosklerose, som også passer til pasienter med aneurysm.

Prøv å fullstendig forlate bruken av alkohol, sterk svart te og kaffe - disse drikkene skaper en brat belastning på fartøyene, noe som kan være dødelig dersom en aneurisme er tilstede. Grønn te, på den annen side, toner blodkarene mildt og har en generell gjenopprettende effekt. En rekke dietter vil hjelpe vegetabilske oljer, tilberedt av en rekke frø og nøtter (ikke bare begrenset til solsikke). Også mange krydder bidrar til normalisering av stoffskiftet av fett i kroppen. Disse inkluderer gurkemeie, ingefær, hvitløk, løk.

Sliter med hypertensjon

En viktig risikofaktor for aneurysmer er arteriell hypertensjon. Dette skyldes det faktum at høyt blodtrykk fremkaller en rask tynning av vaskulærmuren i aneurysmområdet. Og på tidspunktet for en hypertensive krise øker sannsynligheten for brudd på fartøyet på dette stedet flere ganger. Derfor er det viktig å ikke tillate hopp i blodtrykk for å unngå en hydrodynamisk innvirkning på sykefartøyet.

Hypertensive kriser kan skyldes uregelmessig inntak av antihypertensive stoffer. Derfor er det avgjørende for pasienter med diagnostisert aneurisme at de holder seg til behandling med å ta stoffer fra trykk. Noen grupper av medisiner kan tas en gang om dagen, andre krever to eller tre ganger mottak, men hvis stoffet passer deg, gir ikke bivirkninger og doseringen er riktig valgt, avbrytes mottaket strengt ikke. Når en vanlig hypertensive pasient blir kvitt hodepine, risikerer en pasient med aneurysme livet.

En av grunnene til at det oppstår en kraftig økning i trykket, selv i relativt sunne mennesker, er stress. Hvis du har nervøs jobb, konflikter i familien eller du er bare en veldig følelsesladende person, tenk alltid å ha en beroligende hånd i hånden. En god mild effekt uten bivirkninger og avhengighet er gitt av moderne urtepreparater som kan kjøpes på apotek.

Overvåk lasten

Noen ganger foreskriver spesielt nidkjære pasienter leger absolutt hvile. Det er ikke nødvendig å forstå dette bokstavelig talt: uten fysisk anstrengelse blir blodkar raskt avtagende, noe som betyr at risikoen for aneurysmbrudd øker.

Men du må laste deg selv med sinnet. Hvis du ikke kan unngå å løfte vekter, må du ikke rykke, vurdere uønsket belastning. Hvis du er vant til å løpe om morgenen eller gå på treningsstudio, ikke gi opp dynamisk trening i det hele tatt - erstatt jogging med intense løp, treningsmaskiner - yoga gymnastikk eller pilates.

Skandinavisk turgåing er en utmerket slags balansert last

Hvis en aneurisme er funnet hos en person som ikke har en vane med vanlig fysisk aktivitet, er det på tide å starte. En enkel ti minutters ladning i morgen hurrarop og forbedre vaskulær tone, vil felles øvelser uten alvorlig belastning bedre blodsirkulasjon i armer, ben og rygg og myke pusteøvelser oxygenate indre organer. Et viktig poeng: slike belastninger bør være systematisk, ideelt - daglig.

Gi opp røyking

Denne skadelige vane øker veksten av aneurysmen, fordi stoffene som finnes i tobakkrøykene har begge en direkte skadelig effekt på karene og en indirekte.

Hver forsinkelse provoserer en ny spiral av små fartøy, inkludert de som foder aorta og andre store arterier. Og dette betyr at degenerative prosesser vil utvikle seg raskere. I tillegg, som direkte påvirker muskellaget av den berørte arterien, fremmer tobaksrøyk veksten av et aneurysm-skadet område.

Når det gjelder den indirekte effekten av røyking på aneurysmer, bør vi huske rollen som tobakk i utviklingen av aterosklerose. Røykepersoner er flere ganger høyere enn risikoen for lipidmetabolismeforstyrrelser, dannelsen av aterosklerotiske plakk og, som en konsekvens, aneurysmer.

Således, selv ved å nekte å røyke, øker sjansene for pasienter med en aneurisme av et langt, fullverdig liv.

Hva kan den tradisjonelle medisinen tilby?

I noen tilfeller kan konservativ behandling av aorta-aneurisme, inkludert folkemidlene, være berettiget. Tinkturer, urtete og noen naturlige produkter har en gunstig effekt på karene, hjertets tilstand og kroppen som helhet.

 • hagtorn - Et utmerket verktøy for pasienter som lider av ulike kardiovaskulære patologier, inkludert aneurysm. Det er nødvendig å fremstille en infusjon av tørket på et mørkt sted av frukten av treet: helle et glass med kokt vann to spiseskjeer av potets bær, la det brygge for en god (minst 3-4 timer), og drikke et glass av brygg hver dag i tre oppdelte doser.
 • Gunstig handling med aneurysmer antiinflammatoriske infusjoner, som øker immuniteten og fjerner den inflammatoriske faktoren av aneurismeutvikling. Til slike forsterkende folkemidlene omfatter infusjonen av Kalina. Og friske bær kan legges til desserter og salater.
 • Frø og gress med vanlig fennikel positivt påvirke de aneurisme-berørte fartøyene. Det er nødvendig å forberede en infusjon av 300 ml kokende vann og 1 spiseskje fersk eller tørket dill. La det brygge, tømme og på tre eller fire måter å drikke denne delen hver dag.
 • celandine Er en universell plante. Med vanlig applikasjon bekjempes vellykket med aterosklerose - hovedårsaken til aneurysmer. Blader, grove stengler og blomster samles på økologisk rene steder, tørkes i skyggen og brukes til tilberedning av infusjon. Et glass kokende vann helles i tørrstrimte deler av planten (1 spiseskje), insistere i minst en time, og deretter filtrere. Drikk 50 gram tre ganger om dagen. Behandlingsforløpet er ikke mindre enn 30 dager.
 • Stor oppmerksomhet ble betalt til våre forfedre produkter av biavl. For pasienter med aneurysm vil den største fordelen komme fra pollen. Hvis du tar det daglig for 1 teskje (kan blandes med honning), blir aldringsprosessen i kroppen bremset, fartøyene styrker, vekten normaliserer, kroppen er fylt med energi.

Du kan også forberede deg en veldig deilig dessert, som også opprettholder helsen til blodårene dine:

For å gjøre dette må du passere gjennom en kjøttkvern en sitron, ett glass russin og nøtter, og deretter tilsett et glass honning og bland godt sammen. Du kan variere blandingen ved å legge til tørkede aprikoser eller fiken. Oppbevares i kjøleskapet og spis 2 teskjeer tre ganger om dagen.

 • Utmerket vaskulær styrking har alt produkter som inneholder en stor mengde vitamin C. Så godt å spise på dagen over et glass solbær, er ikke overflødig å gå inn i din diett rogn, tyttebær, bjørnebær, jordbær. I sesongen er det obligatorisk å bruke dem friske, og om vinteren kan du fryse disse bærene eller gni med sukker (oppbevares nødvendigvis i kjøleskapet).
 • Til forberedelse av drikkevarer og salater bruk sitron (det viktigste er ikke å koke det slik at den skjøre strukturen av vitamin C ikke faller sammen). Om vinteren spiser hver dag en god moden orange.

Aneurysme i abdominal aorta: beskrivelse, symptomer og behandling

Aneurysm av aorta er dens ekspansjon på grunn av lesjoner av forskjellig art. Dødelighet fra ruptur av aneurysmen til abdominal aorta er ca 1% blant mannlig befolkning over 50 år (112 tilfeller per 100 000 individer). Den største risikoen er for personer som er røykere over 60 år. Den eneste måten å behandle denne sykdommen på er kirurgisk inngrep. Siden aorta-murbrudd er ekstremt høy, er det viktig å identifisere patologi i de tidlige stadiene av utvikling og å utøve dynamisk kontroll av arteriebetingelsen.

Den thorakale aorta er den største arterien i menneskekroppen. Den abdominale aorta er dens fortsettelse, som starter fra regionen i den 12. thorak vertebra og fortsetter til den femte lumbal vertebraen, hvor den deler seg i to iliac arterier. Stedet for deling av sentralskipet i to deler kalles bifurcation og befinner seg i midtdelen av bukhulen.

Egenskaper av aortaens anatomi i bukdelen er tilstedeværelsen av flere par grener av arteriene som tjener til blodtilførsel til musklene og andre vev i midjen, ryggmargen og bukvegg. Fra det sentrale blodkaret blir også grenpar av arterielle grener til nyrene, testikler hos menn, eggstokkene i kvinner og andre organer i bukhulen.

Den normale transversale størrelsen på abdominal aorta varierer innenfor ganske brede grenser. Hos mennesker som ikke har arteriell hypertensjon, er diameteren av aorta under membranen 16-28 mm. Hos kvinner er denne aorta smalere enn menns.

Fartøyets vegg har 3 skall, hvorav midten er hoveddelen. Den inneholder 40-50 elastiske membraner, forbundet med fibre, som et enkelt skjelett er dannet av. Hovedkomponenten i det indre skallet i aorta er glatte muskelceller, og kollagen og elastin i midten og ytre lag av veggen utfører en støttende funksjon.

En aneurisme i abdominal aorta er dens forlengelse mer enn 3 cm i et plan vinkelrett på sin akse, eller 1,5 ganger den normale diameteren av blodkaret. Utbulingen av fartøyets vegg skyldes lesjoner av forskjellig natur, noe som reduserer styrke og elastisitet.

Med en økning i diameteren av aneurysmen, reduseres innholdet av elastin i aortaveggen, og kollagen øker. Tettheten av glattmuskelcellene i det indre skallet reduseres, noe som utløser mekanismer for inhibering av deres utvikling og programmering av celler til døden. Som et resultat blir de mekaniske egenskapene til blodkaret forverret. En spesiell egenskap ved dannelsen av en aneurisme er også en forandring i den cellulære sammensetningen av de ytre lagene av karvegveggen, som er impregnert med lymfocytter og makrofager. Sistnevnte utskiller i veggen av de dilaterte fartøyets spesifikke proteiner og produkter av betennelse, noe som fører til nekrose av enkelte steder.

Utvidelse av abdominal aorta kan forekomme gradvis eller plutselig. Eksternt er en aneurisme et utvidet segment av aorta, med aterosklerose sin indre vaskulære overflate inneholder aterosklerotiske plakk og trombotiske masser. Over tid skjer nekrotisk nedbrytning av veggen i det forstørrede området og innholdet i aneurysmale sekken. Aneurysm vekst er ofte komplisert av pigger med naboorganer, aseptisk betennelse vises i disse områdene. Hos 13% av pasientene er det også aneurysmer av annen lokalisering, så pasientene må finne en lignende patologi på andre steder.

Blant menn forekommer aneurysmer 5 ganger hyppigere enn hos kvinner, men sistnevnte har større risiko for brudd. Hos eldre er sykdommen mest vanlig. I 75% av pasientene er sykdommen asymptomatisk, men er farlig den vanligste komplikasjonen - død med aneurysmveggsbrudd. En annen vanlig komplikasjon av denne patologien er gastrointestinal blødning på grunn av dannelsen av en fistulous åpning når et aneurysmbrudd eller mot en bakgrunn av akutt hjertesvikt.

Mer enn 50% av pasientene dør før de går inn på sykehuset. Risikoen for brudd på aorta i en størrelse på mer enn 7 cm er over 50%, og postoperativ dødelighet er 35-70%. Imidlertid, i løpet av en planlagt kirurgisk operasjon for å behandle aorta aneurisme før bruddet, er overlevelse av pasienter mye høyere - mer enn 95%.

Med alderen øker den normale diameteren av aorta hos menn og kvinner. På 65-80 år observeres en diameter på 27 mm hos 95% av mennene. Hos kvinner er størrelsen på aneurismen, hvor den brister, i gjennomsnitt 1 cm mindre. Dannelsen av aneurysmer som måler 3 eller flere centimeter, noe som utgjør en trussel mot menneskers helse, går foran en lang periode med vekst, i gjennomsnitt 1-4 mm per år. Større aneurysmer vokser raskere - opp til 7-10 mm / år. Vekstraten avhenger av genetisk predisponering og miljøfaktorer.

Følgende stadier av sykdomsutviklingen kan skille seg ut:

 • en stat som truer med å bryte;
 • aneurysmbrudd;
 • kompresjon av nærliggende vev, deres erosjon;
 • stratifisering av aneurisme;
 • okklusjon av arterien.

Det finnes flere klassifikasjoner av aneurysmer i henhold til ulike kriterier:

1. På grunn av forekomsten av isolert:

 • fødsel;
 • ervervet (som følge av inflammatoriske smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer, aterosklerose, skader).

2. Etter struktur og form:

 • true;
 • false;
 • diffuse;
 • sacciform;
 • fusiform;
 • peeling.

3. I løpet av sykdommen:

4. ved plassering:

 • øvre aorta med involvering av laterale og nyrene grener;
 • Aorta-regionen ligger under nyrearteriene og ikke omfavner bifurkasjon (90% av alle tilfeller);
 • nedre del med bifurcation og iliac arteries;
 • fullfør nederlag for alle pakker.

5. Av størrelsen på utdanningen:

 • Liten (diameter mindre enn 5 cm);
 • gjennomsnittlig (fra 5 til 7 cm);
 • Stor (over 7 cm i diameter);
 • Giant, under hvilken den transversale størrelsen overstiger det normale 8-10 ganger.

Formen av aneurysmen avhenger av omfanget av aortaväggen og dens prevalens. Sakkatypen dannes når en av veggene endres og er mest vanlig i syfilis. Med spindelformet aneurisme observeres en mer omfattende lesjon av vev langs hele omkretsen av fartøyet. Diffuse former er karakteristiske for pasienter med aterosklerose og leddgikt (betennelse i veggen av fartøyet av en smittsom eller allergisk natur).

De vanligste typene aneurysmer

Arvelige årsaker til sykdommen har blitt bekreftet av ulike studier ved bruk av molekylærbiologi. Denne faktoren er observert hos 15% av pasientene. Genetisk overføres aneurysmen til abdominal aorta med et autosomalt dominerende trekk: hvis en av foreldrene er syk, er sannsynligheten for et barn med samme patologi 50%.

Årsakene til aneurysmformasjonen er:

 • Aterosklerose (hovedfaktoren), høyt kolesterol i blodet.
 • Medfødte abnormiteter i dannelsen av aortaväggen, hvor dens elastiske egenskaper brytes (Marfan, Ehlers-Danlos syndrom, fibromuskulær dysplasi). Typen av aneurysmer er i dette tilfellet oftest falsk.
 • Inflammatoriske prosesser av smittsom og ikke-smittsom natur - aortoarteriitt, ​​reumatisme, klamydia, syfilis, salmonellose, tuberkulose, mykoplasmose.
 • Høyt blodtrykk.
 • Genetiske forstyrrelser i produksjonen av proteiner som danner elastiske fibre og rammestrukturen til abdominal aortaväggen.

Risikofaktorer for utviklingen av sykdommen er:

 • eldre alder (over 60 år), hvor naturlige degenerative forandringer forekommer i aortas vegg;
 • belastet familiehistorie (risikoen for aneurisme øker med 2 ganger);
 • iskemisk hjertesykdom;
 • mannlig kjønn;
 • sykdommer i perifere arterier;
 • Tilstedeværelse av aneurysmer andre steder (iliac, femoral, popliteal arterier, thorax, thoracoabdominal aorta);
 • Røyking (90% av pasientene med inflammatoriske aneurysmer er tunge røykere);
 • vektig;
 • polycystisk nyresykdom;
 • kronisk obstruktiv lungesykdom, hvor ødeleggelsen av elastin forekommer (oftest forbundet med røyking).

I gruppen med størst risiko er eldre menn som røyker, så vel som pasienter hvis nærmeste slektninger hadde en aneurisme. Slike personer anbefales å gjennomgå vanlige ultralydundersøkelser minst en gang i året. Hos pasienter med en aneurysmstørrelse på 4-5 cm utføres ultralyd hver sjette måned, med en diameter på mer enn 5 cm, bør hyppigheten av kirurgisk undersøkelse være minst 1 gang per 2 uker. For å redusere frekvensen av aneurisme vekst, bør røyking bli forlatt.

Tegnene på en aneurysm i abdominal aorta manifesterer seg i flere former:

1. Asymptomatisk, der pasienten ikke har noen klager, og vaskulær forstørrelse er funnet ved en tilfeldighet under undersøkelse for andre sykdommer (ultralyd, CT, MR i bukhulen).

2. Bezbolevaya - med dette skjemaet føles en person smertefri pulsering i magen, som kan bestemmes palpatorisk.

3. Smertefull - med en typisk form for smerte, føles i magen og gir i nedre rygg, med atypisk mulig 3 symptomkompleks:

 • Mage - kvalme, oppkast, forstoppelse, kløe, vekttap. Disse tegnene er forbundet med involvering av de avledende arteriene i prosessen med indre organer og klemmer i tolvfingertarmen og magen.
 • Urologisk - kjedelig, vond smerte og en følelse av tyngde i nedre rygg, urinasjonsforstyrrelse; angrep som nyrekolikk, blod i urinen. Symptomer er forårsaket av forskyvning av nyrer og urinledere, utvidelse av bekkenet.
 • Ishioradikulyarny - smerte i nedre rygg, halthet, nedsatt motorisk aktivitet og sensitivitet i bena på grunn av kompresjon av ryggraden og nerveender lumbalmarg, blodtilførselen til forringelse i de nedre ekstremiteter.

De mest typiske symptomene er pulsering i overlivet (over navlen), en følelse av neoplasma og smerte i magen og nedre rygg. Disse symptomene er tilstede hos halvparten av pasientene, men resten kan bare ha en av symptomene. Sårhet er permanent, det er ikke forbundet med bevegelsene som utføres og varer fra noen få timer til flere dager. Med økende fare for skipsbrudd øker smerte kraftig, dets karakter forandrer seg - det blir skarpt, noen ganger gir i lysken, baken og bena.

For den inflammatoriske formen av sykdommen er preget av følgende spesifikke triad av symptomer:

 • kronisk ømhet i magen;
 • tap av kroppsvekt;
 • økt nivå av ESR i blodet.

Når aneurysmen brister, vises følgende symptomer:

 • alvorlig alvorlig smerte i magen og nedre ryggen;
 • sjokk;
 • fall i blodtrykk;
 • en følelse av sterk svakhet;
 • kalde ekstremiteter;
 • blep av huden som følge av spasmer av blodkar og omfattende intern blødning;
 • spisse egenskaper av ansiktet;
 • en lidelse av bevissthet;
 • abdominal utvidelse;
 • kald svette;
 • alvorlig gastrointestinal blødning når aneurysm bryter inn i 12-kolon
 • Utseendet til blåmerker under huden langs bakre og bakre sideflater og i lysken;
 • brudd på rytmen til hjertet til den stopper.

Når de første tegnene ser ut, er det nødvendig å gjennomgå en test for å bestemme årsaken til magesmerter og en følelse av pulsering. Ofte blir en abdominal aorta aneurisme brudd tatt for renal kolikk, divertikulitt (dannelsen av sakkulære fremspring i tarmen ledsaget av betennelse) eller gastrointestinal sykdom.

Flere metoder brukes til å diagnostisere sykdommen:

 • Ved første fase - en palpasjonsundersøkelse, hvor en volumetrisk pulserende knutepunkt bestemmes over navlen.
 • Radiografi. Bildet viser skyggen av en aneurisme og avsetning av kalsiumsalter på veggene.
 • Ultralydsskanning og dens variasjon er en farge dupleksstudie. Denne metoden er den vanligste, siden påliteligheten når 100%, er ultralyd tilgjengelig for alle pasienter. Nøyaktigheten til å måle aneurysmstørrelsen er +/- 3 mm. Pasienter som har en diagnose bekreftet med røntgenundersøkelse, må ha ultralyd for å bestemme den asymptomatiske sykdomsforløpet.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning. Ved utførelse av disse undersøkelsesmetoder blir pasienten gitt kontrastmidler for å få et tydeligere bilde.

Preoperativ undersøkelse inkluderer også undersøkelse av andre abdominale organer for å minimere risikoen for postoperative komplikasjoner. Dataene som er nødvendige for kirurgisk inngrep, bestemmes:

 • lengden av aneurisme, dens diameter, tortuosity;
 • tilstedeværelsen av en aneurisme av iliac arterier og andre vaskulære anomalier.

Den eneste måten å behandle en aneurisme til dags dato er kirurgisk. Det utføres på flere måter:

1. Åpne kirurgiske operasjoner:

 • Skjæring av blodkaret og montering av protesen.
 • Bifurcational aorto-femoral bypass. Et kutt er laget på bukets sidevegg, brystbenet skyves til side for å få tilgang til aorta og en shunt er installert.
 • Bifurcation aorto-femoral protese, der en syntetisk protese brukes.

2. Intravaskulær kirurgi:

 • Implantasjon av et lineært kunstig fartøy.
 • Implantasjon av et bifurcated fartøy i bifurcation regionen.

3. Hybridoperasjoner, kombinere flere typer innvirkning, nevnt ovenfor.

Åpen operasjon kan utføres hos pasienter med gunstig kirurgisk prognose og helsestatus, og er også indikert for de pasientene i hvilke en aneurisme når betydelige størrelser, noe som krever fremstilling av en individuell endoprotese.

Intravaskulær shunting og proteser brukes i høy risiko for komplikasjoner fra kardiovaskulær eller respiratorisk system.

Hovedindikasjonene for operasjonen er som følger:

 • Diameteren av en aneurysm hos menn er 5 cm eller mer, hos kvinner er den mer enn 4,5 cm.
 • Veksten av en aneurisme med en hastighet på mer enn 6 mm i 6 måneder, uavhengig av størrelsen.
 • Tilstedeværelse av risikofaktorer for ruptur av fartøyet.
 • Arrangement av trombus i en aneurysmal sac.
 • Akutt koagulering av blodkar med trombose.
 • Tilstedeværelse av datter aneurysmer.
 • Tegn på ruptur av en aneurisme i en pasient.

Med mindre aneurysmer er en årlig ultralydundersøkelse indikert.

Kontraindikasjoner for kirurgisk inngrep er følgende:

 • hjerteinfarkt, skjedde 3 måneder før den planlagte operasjonen for et aneurysm;
 • akutt brudd på hjernesirkulasjonen i en periode på mindre enn 1,5 måneder
 • pulmonal insuffisiens i det alvorlige stadiet;
 • merket nyre- eller leverinsuffisiens
 • ondartede svulster i den siste fasen.

I preoperativperioden vises pasientene følgende medisiner:

 • statiner (Fluvastatin, Leskol og andre) i 30 dager - for å redusere risikoen for koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt og andre kardiovaskulære komplikasjoner under og etter operasjonen;
 • beta-blokkere i 1 måned - hvis det er en pasient med anamnese om hjerte-og karsykdommer.

Etter operasjonen pasientene foreskrevet ikke-steroide antiinflammatoriske midler, antibakterielle medikamenter for forebyggelse av sårinfeksjon, fysioterapi, ultralydkontroll abdomen en gang hver 3. måned eller radiografi, computertomografi halvårlig. Det anbefales å slutte å røyke og tung fysisk anstrengelse, løfte vekter.

Antall dødsfall etter en planlagt kirurgisk inngrep er ca. 5% av det totale antallet opererte. Behandlingenes suksess er avhengig av pasientens alder og de tilgjengelige sammenhengende patologiene i hjertet, nyrene, luftveiene. Antall negative konsekvenser reduseres vesentlig dersom pasienten nekter å røyke 2-3 måneder før operasjonen.

Operativ behandling av en aneurysm i abdominal aorta kan ha følgende komplikasjoner:

 • arytmi (3% av alle opererte);
 • hjerteinfarkt (1%);
 • hjertesvikt (1%);
 • lungebetennelse (3%);
 • Nyresvikt (2%);
 • blokkering av lungearterien (0,2%);
 • sepsis (0,7%);
 • slag (0,4%);
 • tarmobstruksjon (2%);
 • bløder i retroperitonealrommet (0,4%).

I tillegg blir følgende medikamentmidler anvendt i behandlingen:

1. Forberedelser for å senke blodtrykket til mindre enn 140/90 mm Hg. Art. :

 • beta-blokkere, også brukt til å redusere frekvensen av aorta ekspansjon (bisoprolol, atenolol, metoprolol og andre);
 • angiotensin-konverterende enzym-hemmere for behandling av hjertesvikt og hypertensjon (Enalapril, Renitec, Enap, Ramipril);
 • blokkere av angiotensin II-reseptorer (Losartan, Valsartan, Eprosartan).

2. Medikamenter for senking av lipidnivåer i blodet og risiko for slag (Atorvastatin, Anvistat).

3. Antikoagulerende legemidler for å redusere risikoen for trombose (Warfarin, aspirin, Clopidogrel).

4. Anestesi og antiinflammatoriske legemidler (Ketoprofen, Ketonal og andre, i nærvær av alvorlig smerte - Fentanyl, Morfin).

Når aneurysmen går i stykker, blir akutt medisinsk hjelp gitt til pasienten ved hjelp av følgende medisiner beregnet for eliminering av hjertesvikt i sjokk:

 • intravenøs injeksjon av nitroglyserin;
 • Metoprolol (i første fase - intravenøst, senere - muntlig).

Les Mer Om Fartøyene